Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Jasminka Peric (S) Helena Olsson (S) Eva Jarstad (S) Marika Danielsson (C) Måns Linge (M) Micael Foghagen (SD) Tove Jansson (S) Lotta Wahlmino (L) Ersättare Patric Vadman (C) Jaafar Al-Jabiri (C) Alexander Krasnov (KD) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Karin Linge, skolläkare, Anna Sunesson, HR-specialist, 21 Jennie Ljunggren, ekonom, 22 Åse Porsefjord, chef för central elevhälsa, 24, 26b), 26-c) Lillian Alverö, planeringssekreterare, 25, 26a) Carina Petersson, HR-specialist, 26, 26a) Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 26d) Åke Gustafsson, planeringssekreterare, 26f) Anslaget på kommunens anslagstavla den 31 mars 2017

2 2 (17) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Micael Foghagen

3 3 (17) 18 Anmälan av övriga ärenden Överläggning Ordförande Lasse Johansson (S) föreslår följande förändring i föredragningslistan: - Skolverkets statistik om pedagogisk personal i skola läsåret 2016/2017 tillkommer som informationsärende. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden i enlighet med ordförandens förslag. Barn- och ungdomsnämnden fastställer utsänd föredragningslista, jämte ett tillkommande informationsärende, som dagordning för sammanträdet.

4 4 (17) 19 Patientsäkerhetsberättelse för år 2016 för elevhälsans medicinska del Dnr BUN 2017/0205 Handlingar Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare år Bakgrund Patientsäkerhetsberättelsens målsättning är att öppet och tydligt redovisa strategier, mål och resultat av arbetet med att förbättra patientsäkerheten. Den ska beskriva hur vårdgivaren har arbetat för att identifiera, analysera och minska riskerna i vården. Patientsäkerhetsberättelsen ska även innehålla en beskrivning av hur vårdpersonalen bidragit, men även hur patienters och närståendes synpunkter på patientsäkerheten har hanterats, samt redogöra för de resultat som uppnåtts under föregående år. Skolläkare Karin Linge informerar om patientsäkerhetsarbetet för 2016 och om övergripande mål och strategier för kommande år. Sammanfattningsvis har elevhälsans medicinska del under året bedrivit en god och säker vård i enlighet med uppdraget, det vill säga att arbeta förebyggande och hälsofrämjande och att stödja eleverna mot utbildningens mål. Elevhälsans medicinska del har också uppnått de specifika mål som sattes upp inför verksamhetsåret 2016: - Säkerställa att medicinsk elevhälsapersonal finns tillgänglig enligt kommunens riktlinje 500 elever per heltidsarbetande skolsköterska. - Arbete med kvalitetssäkring av verksamheten genom fördjupad genomgång av Kvalitetsmått för elevhälsans medicinska insats och verksamhetens Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. - Arbete med att utarbeta vägledningsdokument för hantering inom elevhälsan av flickor som utsatts för eller riskerar att bli utsatta för könsstympning - Fortsatt arbete med att förbättra samarbetet med Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken genom regelbundna samverkansmöten. Under kommande år kommer kvalitetsarbetet att fortsätta med fokus på de delar av kvalitetsmåtten där förbättringar är nödvändig eller möjliga: - Inventering av verksamhetens lokaler med avseende på sekretess, golvyta, tillgänglighet, tillgång till vilrum, hygien, hantering av riskavfall och tillgång till adekvat medicinsk utrustning. - Hur elevhälsans medicinska insats deltar i elevhälsaarbetet med avseende på deltagande i elevhälsateam, hälsofrämjande arbete utifrån livsstilsfaktorer, psykisk ohälsa, arbetsmiljö, lärandemiljö, särskilt stöd, skolfrånvaro och extern samverkan. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna upprättad patientsäkerhetsberättelse för år 2016 för elevhälsans medicinska del.

5 5 (17) 20 Skador och tillbud förskolebarn och elever 2016 Dnr BUN 2017/0206 Handlingar Sammanställning skador och tillbud förskolebarn och elever Bakgrund Enligt upprättad rutin ska enheterna anmäla samtliga inträffade barn- och elevskador, olycksfall samt tillbud, på särskild blankett. Förskolechef/rektor ansvarar för att vidta åtgärder för att förhindra att skada/tillbud inträffar igen och för att i tillämpliga fall anmäla till Arbetsmiljöinspektionen i enlighet med arbetsmiljöförordningen och arbetsmiljölagen. Skolläkare Karin Linge informerar om inrapporterade skador och tillbud gällande barn och elever. Totalt har 293 rapporter avseende förskolebarn och 316 rapporter avseende elever inrapporterats under Ökningen av antal skador och tillbud för år 2016 i jämförelse med år 2015 och 2014 förklaras dels av att enheterna fått bättre rutin på att rapportera in inträffade skador och tillbud, dels av barn- och elevökningen i förvaltningen. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att lägga rapporten till handlingarna.

6 6 (17) 21 Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet - Barn- och ungdomsförvaltningen 2016 Dnr BUN 2017/0209 Handlingar Rapport Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet - Barn- och ungdomsförvaltningen Bakgrund Arbetsgivaren är årligen skyldig att följa upp och dokumentera hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerat. Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten för att förebygga olyckor och ohälsa. Reglerna framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1. HR-specialist Anna Sunesson informerar om barn- och ungdomsförvaltningens resultat utifrån genomförd enkät om hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar. 93 personer (chefer, skyddsombud/arbetsplatsombud, fackliga företrädare och andra med arbetsmiljöuppgifter) har besvarat enkäten. Uppföljningen visar att barn- och ungdomsförvaltningen totalt sett har ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreslagna åtgärder för att ytterligare förbättra arbetet: - Uppmuntra de som har behov av mer utbildning om systematiskt arbetsmiljöarbete att gå utbildningen som personalenheten/arbetsmiljöenheten håller på att ta fram. - Säkerställa att arbetsmiljöfrågorna hanteras i de lokala samverkansgrupperna. - Lokalt arbeta med att informera om tillbuds- och arbetsskadehantering. Antal inrapporterade arbetsskador och tillbud redovisas. Totalt har 20 arbetsskador och 78 tillbud inrapporterats under Barn- och ungdomsnämnden beslutar att lägga rapporten till handlingarna.

7 7 (17) 22 Svar på revisorernas rapport "Granskning av intäktsredovisning" Dnr BUN 2017/0178 Handlingar - Revisionsrapport Granskning av intäktsredovisning. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har Ernst & Young granskat redovisningen av intäkter, dess fullständighet och därtill hörande kontroller och uppföljning. Syftet har varit att granska att grundläggande kontrollfunktioner inom området är effektiva och fungerar i enlighet med kommunstyrelsens intentioner. Efter granskningen framkom följande förbättringsområden för barn- och ungdomsnämnden: kontroll av korrekt registrerade fasta avgifter, skolsekreterarens kontroll av debiterade avgifter samt den stickprovsvisa kontrollen av familjesammansättningen. Barn- och ungdomsnämnden bör: - Säkerställa att samtliga kontroller dokumenteras i tillräcklig omfattning - Förstärka kontroller av reducerade omsorgsavgifter (så kallade nollfakturor ) Förvaltningskontoret har tagit fram förslag till svar med åtgärder på framkomna förbättringsområden. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att överlämna redovisningen av planerade åtgärder till kommunens revisorer.

8 8 (17) 23 Förändring i barn- och ungdomsnämndens delegationsordning - Undervisning i hemmet Dnr BUN 2017/0168 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund om särskild undervisning är enligt Skollagens 24 kap. 20 ett huvudmannabeslut. Ett sådant beslut ligger inte alltför långt från andra beslut såsom anpassad studiegång och särskild undervisningsgrupp/enskild undervisning som beslutas av rektor. Därför bör beslut om särskild undervisning enligt 24 kap. 20 skollagen delegeras till rektor. Skollagens 24 kap. 20 För sådana elever i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan som på grund av sjukdom eller liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete under längre tid men som inte vårdas på sjukhus eller en institution som är knuten till ett sjukhus ska särskild undervisning anordnas i hemmet eller på annan lämplig plats. Sådan undervisning ska så långt det är möjligt motsvara den undervisning som eleven inte kan delta i. Lag (2015:176). Barn- och ungdomsnämnden beslutar om följande ändring i delegationsordningen: Avsnitt B som rör förskoleklass, grundskola Delegat Lagrum och särskola 23 Särskild undervisning i hemmet eller på annan lämplig plats för elev som på grund av sjukdom eller liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete under längre tid men som inte vårdas på sjukhus eller en institution som är knuten till ett sjukhus Rektor SL 24:20

9 9 (17) 24 Svar på revisorernas begäran om förtydligande av barn- och ungdomsnämndens svar på revisionsrapporten "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Dnr BUN 2016/0823 Handlingar - Revisorernas begäran om förtydligande. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Kalmar kommuns revisorer har ställt ett antal frågor utifrån det svar som barnoch ungdomsnämnden lämnat i ett tidigare skede på revisionsrapporten Psykisk ohälsa bland barn och unga. Kommunrevisorerna önskar förtydligande avseende följande: 1) Barn- och ungdomsnämnden anger att samarbete ska ske med såväl andra förvaltningar inom kommunen som med olika aktörer inom landstinget. En årlig uppföljning och utvärdering kommer att genomföras och återkopplas till barn- och ungdomsnämnden. a) Anser barn- och ungdomsnämnden att detta samarbete ska konkretiseras och fastställas i en samverkansöverenskommelse där samtliga aktörer (både inom och utanför kommunen) finns med? Ska det i denna överenskommelse fastställas hur uppföljning och utvärdering kommer att ske? b) Vad anser barn- och ungdomsnämnden om att fastställa gemensamma politiska mål avseende samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa? 2) Barn- och ungdomsnämnden anger i sitt svar att första linjen är förenat med landstingets terminologi och att det inom barn- och ungdomsförvaltningens verksamheter så är det begreppet elevhälsa som används. Socialnämnden anger i sitt svar att de ställer sig bakom SKL:s definition av första linjen. Barn- och ungdomsnämnden ombeds utveckla hur denna olika syn på definitionen första linjen ska hanteras i överenskommelser som planeras och som barn- och ungdomsnämnden sägs vara positiv till. Förvaltningskontoret har tagit fram förslag till svar på kommunrevisorernas frågor. Sammanfattningsvis förtydligas i svaret att: 1a) Barn- och ungdomsnämnden kommer att verka för att en samverkansöverenskommelse kommer till stånd och är positiv till att i överenskommelsen fastställa hur uppföljning och utvärdering kommer att ske. 1b) Barn- och ungdomsnämnden ställer sig positiv till att gemensamma politiska mål upprättas under förutsättning av att dessa är formulerade på ett sådant sätt att de går att bryta ner och utvärdera på respektive nämnds nivå. 2) Första linjen som begrepp används i behandlande och vårdande sammanhang vilket inte på något sätt överensstämmer med barn- och ungdomsnämndens verksamheters uppdrag. I en samverkansöverenskommelse bör frågan om begreppet första linjen tonas ned eftersom

10 10 (17) både skollagen och skolverket använder annat begrepp. En samverkansöverenskommelse runt psykisk ohälsa bland barn och unga kan knappast vara avhängig av att den byggs runt begreppet första linjen. Samverkansöverenskommelse där barn- och ungdomsnämndens hälsofrämjande och förebyggande insatser kopplas samman med bland annat landstingets vårdande och behandlande insatser har alla möjligheter att bli ett viktigt dokument även om första linjen inte används som portalbegrepp. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att överlämna förtydligandet till kommunens revisorer.

11 11 (17) 25 Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram år 2016 Dnr BUN 2017/0207 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund I uppföljningen av 2016 års jämställdhets- och mångfaldsprogram ingår uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsarbetet med barn och ungdomar samt för medarbetarna. Härutöver ingår en kartläggning av personal och lön uppdelad på kön. Uppfyllelse av uppsatta mål gällande jämställdhets- och mångfaldsarbetet med barn och ungdomar: Mål: I Kalmar kommun ska skillnaden minska mellan flickors och pojkars genomsnittliga meritvärde, genom att höja värdet mer för det kön som presterat sämre. - Målet är inte uppnått. Mål: Under året ska förskolan, skolan och fritidshemmen öka förutsättningarna för alla barn att utveckla sina förmågor och intressen oberoende av könstillhörighet. - Målet är delvis uppnått. Uppfyllelse av uppsatta mål gällande jämställdhets- och mångfaldsarbetet för medarbetarna: Mål: Mångfalden av medarbetare inom olika yrkeskategorier ska främjas och alla medarbetare ska ges lika möjligheter till utveckling i arbetet. - Målet är delvis uppnått. Mål: Alla medarbetare ska kunna förena förvärvsarbete med föräldraskap. - Målet är uppnått. Mål: Att ingen medarbetare ska utsättas för diskriminering, kränkningar eller trakasserier samt att alla medarbetare ska veta vart de ska vända sig om det skulle inträffa. - Målen är inte uppnådda. Mål: Att inga könsbundna skillnader i lön och övriga arbetsvillkor ska finnas. - Målet är uppnått. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna uppföljningen av 2016 års jämställdhets- och mångfaldsprogram.

12 12 (17) 26 Diskussions- och informationsärenden a) Jämställdhets- och mångfaldsprogram för barn- och ungdomsnämnden 2017 Planeringssekreterare Lillian Alverö och HR-specialist Carina Petersson informerar om 2017 års jämställdhets- och mångfaldsprogram för barn- och ungdomsnämnden. Programmet innehåller mål och beskrivning av jämställdhetsoch mångfaldsarbetet med barn och ungdomar samt för medarbetarna. Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 26 april b) Svar på Skolinspektionens identifierade förbättringsområden; kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus Skolinspektionen genomförde under höstterminen 2016 en kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus. Syftet var att granska om särskild undervisning på sjukhus så långt det är möjligt motsvarar den undervisning eleverna inte kan delta i. Centrala elevhälsans chef Åse Porsefjord informerar om framtaget förslag till svar till Skolinspektionen. Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 17 maj c) Lägesrapport för central elevhälsa I centrala elevhälsans organisation ingår specialpedagoger med särskilt uppdrag (MSU), särskild undervisningsgrupp/central skolresurs, samordnande skolsjuksköterska, skolpsykologer och skolläkare. Elevhälsans övergripande mål är att främja lärande, att undanröja hinder för lärande, att arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Centrala elevhälsans chef Åse Porsefjord informerar om centrala elevhälsans verksamhet under 2016: - Väntetiden för skolläkarbesök har förbättrats i jämförelse med föregående år. Målet är att hålla väntetiderna så korta som möjligt även om elevhälsans medicinska del inte bedriver akut sjukvård. Uppdraget är i första hand att arbeta förebyggande och hälsofrämjande samt att stödja eleverna mot måluppfyllelse i skolan. - Väntetiden för psykologutredning har förbättrats i jämförelse med föregående år. Under 2016 har ca 120 längre uppdrag genomförts. Psykologernas uppdrag är främst inriktat mot ett förebyggande och hälsofrämjande arbete vilket under 2016 även inneburit att psykologerna medverkat och drivit projekt och föreläsningar. - Inom specialpedagoger med särskilt uppdrag finns olika inriktningar, bl.a. hörsel och syn, tal och språk, läs och skriv-pedagoger. MSU-pedagogerna

13 13 (17) har under 2016 utfört uppdrag för barn- och ungdomsförvaltningen och Södermöre kommundelsförvaltning. Ca 150 uppdrag har varit i omlopp under året. - Esplanadskolan har under 2016 gått från att vara en egen skolenhet till att vid årsskiftet 2017 vara en central skolresurs/särskild undervisningsgrupp. Undervisningsgruppen har ca 16 platser vilka varit fullt utnyttjade under hela året. Senare delen av 2016 var 17 elever inskrivna. Några av centrala elevhälsans satsningar under 2017: - HBTQ certifiering av elevhälsan vilket bl.a. omfattar kuratorer, speciallärare, samordnande skolsjuksköterska och chefen för central elevhälsa. - Utbildning för kuratorer kring hedersrelaterat våld, föreläsning och samtalscirkel. Kuratorerna kommer därefter att fortbilda övrig personal vid respektive skolenhet. - Under våren 2017 kommer skolläkare, skolpsykolog och chefen för central elevhälsa gå ytterligare fortbildningar kring s.k. hemmasittare, elever med hög skolfrånvaro. Tanken är att under hösten 2017 ska central elevhälsa starta upp ett team med inriktning att tidigt verka för att elever med hög skolfrånvaro lokaliseras och att med hjälp av åtgärder öka skolnärvaron. d) Avrapportering integrationsinsatser Planeringssekreterare Peter Sunnanek informerar om barn- och ungdomsförvaltningens arbete med integration. Språkpraktikplatser - Vi har tagit emot 28 SFI-platser via Komvux vilket är samtliga vi fått förfrågningar om. Härutöver har tre SFI-platser tagits emot på annat sätt. Omfattningen har varit från sex veckor och upp till åtta månader. Ca hälften av enheterna har tagit emot SFI-elever. Åtta av eleverna har gått vidare till instegsjobb och en elev har timvikarierat. Asylsökande pedagoger - Samarbete har skett med kommunledningskontoret (Invandrarservice). Två placeringar har gjorts i Södermöre. EU-projekt barnskötare - I samarbete med Kunskapsnavet anordnas 21 utbildningsplatser till studenter som klarat av SFI. 20 av dessa kommer från tredje land. Utbildningen avslutas hösten Skolmottagningsenheten - Under 2015 passerade ca 100 elever Skolmottagningsenheten. För 2016 var siffran 179 elever (varav 112 asylsökande). Prognosen för 2017 är ca 100 elever. e) PM rörande organisationsförändring med anledning av ökande barn- och elevtal Förvaltningschef Mats Linde informerar om den PM som i samråd med berörda chefer har tagits fram för att övergripande beskriva bakgrund, möjligheter, syfte och argument för ny organisation med anledning av ökande barn- och elevtal.

14 14 (17) Utgångspunkter: - Rektor/förskolechef äger sin egen organisation. - Barn- och ungdomsförvaltningen ska ha en platt decentraliserad organisation där ansvar, befogenheter, beslut och resurser förs så långt ut i organisationen som möjligt. - Skollagen styr - på en skola/förskola kan det bara finnas en rektor/förskolechef. - Naturliga enheter - större möjligheter till mindre enheter på förskolor än på skolor. Ärendet återkommer för beslut i barn- och ungdomsnämnden senast i juni f) Programmering i skolan Planeringssekreterare Åke Gustafsson informerar om framtaget förslag om att införa programmering i skolan i ämnet teknik från och med Sedan förslaget upprättades har regeringen fattat beslut om tydligare skrivning om digital kompetens i läroplanerna. Förändringarna träder i kraft den 1 juli 2018 men skolorna kan börja arbeta utifrån de reviderade styrdokumenten redan från den 1 juli g) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar - Den 1 mars 2017 började Anna-Karin Björnström som rektor på Rocknebyskolan. - Delar av Rocknebyskolan har inomhusmiljöproblem. Fastighetsservice undersöker detta. Kan innebära paviljonglösning på sikt. h) Skolverkets statistik om pedagogisk personal i skola läsåret 2016/2017 Administrativ chef Emad Soukiyh informerar om att i Skolverkets statistik om pedagogisk personal i skola läsåret 2016/2017, hamnar Kalmar kommun på plats 6 av landets 290 kommuner när det gäller andel behöriga lärare på grundskolorna. Utgår man från statistiken gällande enbart de kommunala skolorna hamnar Kalmar på plats 4 av 290. I Skolverkets statistik ingår tillsvidareanställda, heltidsansällda lärare samt anställda lärare på vikariat längre än en månad vilket för Kalmars del innebär drygt 500 lärare. Av dessa är 85,6% legitimerade och behöriga i minst ett av de ämnen de undervisar i, vilket alltså är sjätte bäst i landet. Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

15 15 (17) 27 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Den 17 februari 2017 delade Lasse Johansson ut nämndens Vinterpris: - Klassen med högst meritvärde efter höstterminsbetygen i årskurs 6 (=Falkenbergsskolan 6B), årskurs 7 (=Funkaboskolan 7B), årskurs 8 (=Funkaboskolan 8D) och årskurs 9 (=Vasaskolan 9A). - Klassen med bäst utveckling av det genomsnittliga meritvärdet mellan höstterminsbetygen i årskurs 7 och höstterminsbetygen i årskurs 8 (=Funkaboskolan 8C) samt klassen med bäst utveckling mellan höstterminsbetygen i årskurs 8 och höstterminsbetygen i årskurs 9 (=Funkaboskolan 9B).

16 16 (17) 28 Anmälningsärenden 1. Södermöre kommundelsnämnds protokoll Centrala samverkansgruppens protokoll Skolinspektionens beslut gällande anmälan om skolsituationen för en elev vid Vasaskolan (dnr 2016/0933). 4. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , 13 - Avsägelse samt fyllnadsval som ledamot i barn- och ungdomsnämnden samt ersättare i styrelsen för Kalmarsunds gymnasieförbund efter Erik Holm (S). 5. Utdrag ur kommunstyrelsens protokoll , 28 - Yttrande över Utbildningsdepartementets promemoria En flexiblare ämneslärarutbildning (dnr 2016/0983). 6. Centrala samverkansgruppens protokoll Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Informationen noteras i protokollet.

17 17 (17) 29 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschef, beslut februari: C 11 om disciplinpåföljd (dnr 217/0105, 2017/0153), C 1 Anställning, D 4 Rutinmässiga ombudgeteringar. 2. Administrativ chef, beslut januari: D 8 Tilläggsavtal verksamhetsintegrering i Ämneslärarprogrammet (dnr 2017/0103). 3. Förskolechef Förskolan Trollet, beslut december-januari: A 1 om utökad tid (dnr 2016/0754, 2016/1031, 2015/1179, 2017/0001, 2017/0038, 2016/0658, 2017/0045, 2014/0882, 2014/0440, 2013/0749, 2015/0738), A 5 om nedsättning, befrielse eller avskrivning av fordran gällande barnomsorgsavgift för person med ekonomiska bistånd (dnr 2017/0041), C 3 Anställning (dnr 2017/0013). 4. Chef för Skolmottagningsenheten, beslut december-januari: C 3 Anställning (dnr 2017/0047). 5. Förskolechef Förskolan Oxhagen-Malmen, beslut december-januari: C 3 Anställning. 6. Förskolechef Förskolan Lindeberga-Sjöängen, beslut november-januari: C 3 Anställning. 7. Förskolechef Förskolan Pulpeten-Smedjan, beslut november-januari: C 3 Anställning. 8. Förskolechef Förskolan Oxhagen-Malmen, beslut augusti, september, oktober: A 1 om utökad vistelsetid (dnr 2015/0872, 2017/0143, 2017/0144, 2017/0145, 2017/0146, 2017/0147, 2015/0963, 2017/0166, 2016/0078, 2015/0220). 9. Förskolechef Förskolan Svärdsliljan, beslut september, oktober, januari: A 1 om utökad vistelsetid (dnr 2017/0132, 2016/0169, 2016/0115, 2017/0132). 10. Rektor Vasaskolan, beslut januari-februari: C 3 Anställning. 11. Förskolechef Förskolan Oxhagen-Malmen, beslut februari: C 3 Anställning. 12. Rektor Vasaskolan, beslut januari: B 11 Avslag på begäran om skolskjuts (dnr 2012/0016). 13. Rektor Vasaskolan, beslut september: A 1 om utökad vistelsetid på fritidshem för barn med hemmavarande vårdnadshavare (dnr 2014/0689). 14. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). Barn- och ungdomsnämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram år 2017

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram år 2017 Handläggare Datum Lillian Alverö/Ida Johansson 2018-03-02 0480-45 30 01 Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram år 2017 Del 1: Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsarbete med barn och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram Handläggare Datum Carina Petersson 2019-02-15 Lillian Alverö Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsprogram år 2018 Del 1: Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsarbete för barn och ungdomar Mål:

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 3 (3) Södermöre kommundelsnämnd 2016-04-20 Anmälnings- och kännedomsärenden Barn- och elevombudets beslut gällande anmälan av kränkande behandling

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 mars 2016 kl 13:00-17:00 Plats Barn-och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 14-28 ande Björn Brändewall (L), ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 mars 2018 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl. 17:00-21.00 Plats Kommundelssalen Ljungbyholm Omfattning 38-45 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga"

Yttrande över revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2016-10-14 BUN 2016/0823 0480-45 30 95 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Förslag

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga"

Yttrande över revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2016-10-14 BUN 2016/0823 0480-45 30 95 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Svar på revisorernas rapport "Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete"

Svar på revisorernas rapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Kamstad 2013-04-26 BUN 2013/0342 0480-45 30 20 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisorernas rapport "Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete"

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU Handläggare Datum Peter Sunnanek 2017-08-30 0480-45 30 25 Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer 2017-09-20 på förvaltningskontoret BoU Syfte Fördjupa kunskapen om vardagsarbetet

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (10) Datum 2013-11-13 Tid 17:00 Plats Kumla skola, Aulan Ordförande Sekreterare Anki Svensson Michael Martinsson Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten Snacka förskola och skola!

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum 2015-02-10 Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2014 Sammanställt av kommunhälsan Ann-Sofi Carlsson Sinisa Vukovac Kommunledningskontoret Kommunhälsan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2016 för elevhälsans

Patientsäkerhetsberättelse för år 2016 för elevhälsans TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2017-05-26 SKDN 2017/0103 Martin Westbrandt Södermöre kommundelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för år 2016 för elevhälsans medicinska del Förslag till

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd ÅTGÄRDSPROGRAM Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd Att arbeta med åtgärdsprogram (Skolverket, 2013) Syftet med åtgärdsprogram Redskap för skolpersonal att stödja

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 1 (8) Gluntens Montessoriskola Ekonomisk förening Organisationsnummer 716422-5521 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Gluntens Montessoriskola i Uppsala kommun Skolinspektionen

Läs mer

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Faställt av kommunfullmäktige 2002-04-22 17. Senast reviderat 133 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1.

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Martin Westbrandt

Martin Westbrandt Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-06 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med barn- och ungdomsförvaltningens svar på motion

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014

SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-04-14 SKDN 2015/0096 0480-452904 Södermöre kommundelsnämnd SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014 Förslag till beslut

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-11-27 BUN 2013/1004 0480-45 30 10 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun

Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2018-11-05 BUN 2018/0946 Tfn 45 30 95 Utbildningsnämnden Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7148 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Hösten 2015 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan ska omfatta medicinska,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Bilingual Montessori School of Lund Rektorn vid Bilingual Montessori School of Lund Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Bilingual Montessori School of

Läs mer

Elevhälsoplan Österskärsskolan

Elevhälsoplan Österskärsskolan Elevhälsoplan 2018-2019 Förskoleklass, grundskola, skolbarnomsorg Trygghet - Hälsa - Lärande - Allt hänger ihop! Rektor: Thordis Sjöstrand E-post: thordis.sjostrand@osteraker.se Hemsida: http://www.osteraker.se/osterskarsskolan

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Verksamhetsansvar - Kvalitetsmått

Verksamhetsansvar - Kvalitetsmått Verksamhetsansvar - Kvalitetsmått för struktur (S), process (P) och resultat (R) 1(1) Finns verksamhetschef utsedd enligt hälso- och sjukvårdslagen? Är verksamhetschefen läkare/sjuksköterska? Inspektionen

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 43-2017:3404 Töreboda kommun kommunen@toreboda.se för grundskola efter tillsyn i Töreboda Centralskola i Töreboda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(4)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola in Neir Skolinspektionen Dnr 43-2017:5353 Härryda kommun utbildning@harryda.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällingsjöskolan i Härryda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0030 52904 Södermöre kommundelsnämnd Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015 Förslag till beslut Södermöre

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5818 Pajala kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Smedskolan i Pajala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämnden 2019 www.karlskoga.se Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitet och styrning Redan år 2010 uttryckte Karlskoga kommunfullmäktige i sin vision för år

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Beslut för Habo kommun

Beslut för Habo kommun Skolinspektionen Habo kommun Beslut för Habo kommun efter tillsyn av utbildningen i Habo kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (L) (ordförande), Zarah Sjökvist (M) (vice ordförande), Agneta Westerberg (S)

Utbildningsnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (L) (ordförande), Zarah Sjökvist (M) (vice ordförande), Agneta Westerberg (S) 1 (1) Plats och tid Åbyrummet kl 08:00-08:45 ande närvarande Gunnel Orselius-Dahl (L) (ordförande), Zarah Sjökvist (M) (vice ordförande), Agneta Westerberg (S) Övriga närvarande Lena Lindegren (Verksamhetscontroller),

Läs mer

Tjänsteskrivelse Patientsäkerhetsberättelser för vårdgivare

Tjänsteskrivelse Patientsäkerhetsberättelser för vårdgivare VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2015-03-11 DNR BUN 2015.109 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS Plats och tid: Sammanträdesrum 3, kommunhuset, Jokkmokk, klockan 09.30 11.40 Beslutande ledamöter: Sven Holmqvist (S), ordförande Tord Larsson (S), v ordf Johan Agetoft (S) Anna-Karin Jonsson Kvist (S)

Läs mer

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 18 oktober 2017, 83. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering

Läs mer

Nationella styrdokument

Nationella styrdokument Nationella styrdokument Nationella styrdokument Skollag 20010:800 Beslutas av riksdagen Skolförordning, SFS 2011:185 Utfärdas av regeringen Allmänna råd Rekommendationer från Skolverket Läroplaner Utfärdas

Läs mer

Zarah Melander,

Zarah Melander, Zarah Melander, 2017-11-12 Vad ska vi prata om idag? Genomgång av skolan idag Diskussion i smågrupper På gång inom skolområdet Avslutande frågestund Skolan idag efter nya skollagen 2011 Den viktiga utgångspunkten

Läs mer

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Gäller fr.o.m. 11.07.01 Barn- och ungdomsförvaltningen Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Foto: Anita Hogeborn-Kullander INNEHÅLL 1. Inledning...3 2. Mål och syfte...3 3. Elevhälsans organisation...3

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Beslut för fritidshem, grundskola och gymnasieskola

Beslut för fritidshem, grundskola och gymnasieskola Dnr 44-2016:11157 Dnr 44-2016:11158 Dnr 44-2016:11159 Jensen education college AB Org.nr. 556635-8759 anna.wigerjensen@jenseneducation.se mats.rosen@jenseneducation.se för fritidshem, grundskola och gymnasieskola

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Falu kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Falu kommun 2 (9) Tillsyn i Falu kommun har genomfört tillsyn av Falu kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2018-04-25 Ärendelista 39 Dnr 2018-000005 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 40 Dnr 2017-000018 Yttrande över förstudie av utbyggnad av Glänningesjö

Läs mer

Elevhälsan. Informationsblad

Elevhälsan. Informationsblad Informationsblad 1 (6) Elevhälsan Huvudmannen ska se till att det finns elevhälsa för alla elever i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer