SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN"

Transkript

1 SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN Segelbåtar kännetecknas på dess segel. Ett segel är en duk som fästs på båten för att fånga vinden. Med hjälp av vinden och seglet förs båten framåt. Det finns många olika segel och det vanligaste är det triangelformade Bermudaseglet. Seglet är fäst i masten och bommen. Det finns flera typer av segelbåtar. De vanligaste är kölbåt, joller, katamaran och trimaran. 1 Storsegel 2 Fock 3 Spinnacker 4 Skrov 5 Centerbord 6 Roder 7 8 Mast 9 10 Vant 11 Skot 12 Bom 13 Mast Akterstag 16 Förstag 17 Kick

2 J22 Segelbåten J 22 är en båt som både är lätthanterlig och säker eftersom den lär vara omöjlig att stjälpa. Många trivs med att segla denna båt och den passar utmärkt för nybörjare. J 22 klassas som en kölbåt som rymmer 4-6 personer. Den är 6,86 m lång och 2,44 m bred. Cockpiten är över 2 meter lång.

3 TRAPPER GLASFIBERKANADENSARE TRAPPER Mari TMS är Trappers absoluta bestseller och har funnits i drygt 20 år men är fortfarande mycket populär! Mari TMS är en tystgående, smidig och kursstabil kanot för såväl långturer som dagsetapper. En kanot för dig som vill ha en klassisk och väl beprövad modell i genuin Trapperkvalité. Mari TMS har plastkölar försedda med en nöttålig slitskena av tålig, härdad aluminium, samt bärhandtag i ändarna. Svensktillverkad. Finns även utan slitskena och heter då Trapper Mari STD. Längd: 521 cm Bredd: 84cm Vikt: 35kg Maxlast: 300kg Färg: Gul, vit, grön Standardutrustning: Inbyggda flytblock i stävarna och längs relingarna gör den osänkbar Höj och sänkbara säten Dräneringshål i stävarn

4 Paddlingsteknik Sittställningen är viktig för att få med så många muskler som möjligt i jobbet och använda dem på rätt sätt. Ryggstöd och felplacerade svankstöd försämrar möjligheten att hitta en bra teknik. Sitt rak i ryggen, luta bäckenet framåt, sitt på sittknölarna i stället för svanskotan, släpp ryggstödet och dra paddeln med musklerna kring midjan istället för med de jämförelsevis små armmusklerna. Det är viktigt att från början träna in en effektiv och kraftbesparande teknik för framåtpaddling. Även en kort utflykt består av tusentals paddeltag. Med bristfällig teknik blir du fort trött samtidigt som risken för skador och överansträngning ökar. Framför allt blir paddlingen så mycket roligare när man känner att man utnyttjar sina resurser effektivt. Tänk på följande: Det är de stora ryggmusklerna och muskelkorsetten runt midjan som skall göra merparten av jobbet. Kraften i draget kommer från vridningen i överkroppen. Ju fler och större muskelgrupper du kan fördela arbetet på desto mer orkar du. Armarnas uppgift är i första hand att kontrollera paddelbladets väg genom vattnet så att draget får önskad effekt. driv, stöd och/eller kursändring. Paddla mjukt och rytmiskt så att kroppens rörelseenergi utnyttjas. Börja draget långt fram intill kajaken med sträckt arm, men utan att gunga med överkroppen. Fördela kraften mellan dragande och påskjutande arm - ungefär 50/50. Tänk dig att du sätter fast paddeln i vattnet, drar dig själv framåt och skjuter kajaken med dig med fötterna. Liksom i orientaliska kampsporter gäller att styrkan utgår från fötterna, samlas i höfterna, koncentreras i skuldrorna och syns i händerna.

5 Oavsett paddeltyp eller paddelteknik skall bladet aldrig befinna sig bakom en tänkt linje genom axlarna! Det finns två typer av paddelföring: hög och låg paddelföring. Tävlings- och motionspaddlare arbetar normalt med hög paddelföring medan långfärdspaddlaren oftast har en aningen lägre stil. Svänga: Börja draget långt fram med bladet nära kajaksidan. Håll paddeln lågt, nästan horisontellt. För paddeln i en kraftfull halvcirkel med rak arm. Avsluta med att dra paddelbladet in till kajaksidan akter om sittbrunnen. Vrid överkroppen och följ bladet med blicken. Seglingsteknik Kryssa är att med en segelbåt ta sig fram snett mot vinden. Kryssa gör man när man vill segla högre mot vinden än man egentligen kan. Det innebär att man seglar bidevind med vinden in från ena sidan för att sedan vända och segla bidevind med vinden in från andra sidan. Man sicksackar sig alltså fram mot målet. När man åker med vinden, kallas det att länsa, eller segla läns. Man ska då släppa ut skotet så mycket att bommen nästan är rakt ut åt sidan. Om man länsar kan man ibland behöva falla så mycket att vinden kommer in från andra sidan. För att göra det måste man gippa. När man gippar faller man först kraftigt. Man kan sen då i mindre båtar och i jollar, precis innan vinden får tag i seglet igen, rycka över seglet för hand genom att dra i skotet. När vinden sedan fått tag i seglet släpper man ut skotet igen

6 och seglar vidare. Att styra båten från vindriktningen kallas att falla, eller falla av. Om man har rätt skotat och faller av för att fortsätta i den nya riktning, ska man släppa ut skotet. Se till att du inte faller för mycket bara, då kan du få en ofrivillig gipp. Säkerhet på sjön När du ska ut och segla, paddla eller fiska är det viktigt att du använder flytväst. Även om du kan simma är risken stor att du grips av panik eller kramp om vattnet är kallt eller om det är långt till land. Flytvästen kan inte bara användas i båtar. Vid fiske från stränder och klippor är västen en bra trygghet. Små barn som vistas i och vid vatten kan med fördel använda flytväst som en extra säkerhet, givetvis i kombination med ständig tillsyn. Flytvästen skall kunna vända användaren rätt och hålla denne flytande även med genomblöt klädsel. Bara genom att först ha provat västen kan man känna sig säker på att den fungerar på rätt sätt. Det är viktigt att få känna hur det är att ramla i, ligga stilla och se att västen ger den hjälp som den är avsedd för under lugna och kontrollerade former. Det ger trygghet för alla. När olyckan är framme får det inte vara första gången som man kommer i kontakt med vattnet tillsammans med flytvästen. Båtvett 1. Använd alltid flytväst! 2. Sitt alltid ner i båten och placera dig så att den är i balans! Se till att båten är sjöduglig. 3. Var inte fler personer i båten än vad den är avsedd för! 4. Byt bara plats i båten om det är absolut nödvändigt och då en i taget! 5. Stanna vid båten om du faller i vattnet! 6. Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen", exempelvis ett rep, en tröja eller annat dylikt.

7 7. Om du ska rädda en nödställd, ta upp henne i aktern på båten! 8. Ropa bara på hjälp om du är i nöd! 9. Vifta långsamt med båda armarna över huvudet och åt sidorna om du behöver hjälp! 10. Lyssna på väderleksutsikterna. Är de dåliga, stanna hemma; är du redan till sjöss, sök lä eller närmaste hamn. 11. Håll er till lagom stora vatten i förhållande till båtens storlek 12. Om båten kantrar men flyter, stanna kvar vid den! Du är säkrare där än om du simmar mot land. 13. Ge dig inte ut på större vatten än båten är lämpad för. 14. Tala alltid om ditt färdmål och studera noga färdvägen. Om du ändrar färdmål, meddela hem. Det är bra om du alltid har med dig en mobiltelefon då du är ute på sjön. 15. Det är alltid din plikt att känna till regler som gäller på sjön. Alkohol och båtliv hör inte ihop. 16. Skräpa inte ner, varken på land eller på sjön. Ta med skräpet hem och lämna det vid uppsamlingsplats. 17. Håll alltid god utsikt! Var försiktigt med farten! Förnuftigt till sjöss När man rör sig till sjöss finns det en hel det man bör tänka på; allt ifrån väderprognoser till ett ämbare. Först och främst kan man konstatera att en välskött båt oftast är en säker båt. Det innebär att man bör undersöka eventuella skador innan man ger sig iväg på havet och hålla båten under regelbunden skötsel. För att kunna välja rätt utrustning krävs det att man tagit del av väderprognosen före utfärden till sjöss. Håll dina egna kunskaper uppdaterade när det gäller navigering och sjövett. Att ha sina första hjälptalanger ajour är även väldigt viktigt när man befinner sig på havet. I denna text skall vi gå närmare in på viktiga aspekter, vad beträffar utrustning, i förhållande till paddling och segling. När det gäller klädsel är flytvästen ett måste. Kan du hitta en billigare livförsäkring? Kläder enligt väder är ett påstående man kan följa även till sjöss.

8 Vindtäta kläder bibehåller kroppsvärmen och regnrocken håller oss torra t.o.m när en plötslig regnskur överraskar. Bästa sättet att hålla din utrustning och eventuella extra kläder torra är att förvara väskan i en plastpåse. Däremot vid varmt väder kan man behöva solglasögon, solkräm och keps när man rör sig ute på havet för att undvika skador som solen kan förorsaka. Kom ihåg att vattnet reflekterar solstrålarna mera än på land. Om olyckan skulle inträffa så är kunskaper i första hjälp och utrustning en nödvändighet. När olyckan väl är framme är det för sent att vara efterklok. Därför är det bra att vara förutseende och beredd på det värsta. I första hjälp påsen bör ingå ett urval av mediciner, bandage, plåster osv. Tömningsredskap pump, ämbare, åskar- är även bra att ha med sig, ifall det kommer in vatten i kanoten. Ibland vill man kanske ge sig av på en längre resa och då blir också mängden av utrustning större. Matförvaret bör vara tillräckligt stort och så måste man också ha med sig kastruller och andra kökstillbehör så som t.ex. triangia för matlagningen. Gör man upp eld är det smart att ha med sig en brandsläckare eller filt ombord. Ifall man tänkt övernatta behöver man vindskydd eller tält, sovsäck och övrigt. Om man planerar en resa tillsammans med eleverna är det klokt att röra sig vid bekanta vatten och nära land. Bege dig inte iväg med mindre barn ute på öppna hav. Det är även väldigt viktigt att barnen är simkunniga och har kunskaper i livräddning. Tack vare teknikens framfart är mobiltelefon en bra sak att ta med sig. Det är också bra om man alltid har för vana att alltid meddela någon närstående om sina planer ute till sjöss. Helst skall man inte röra sig ensam till sjöss.

9

10

Gymnastik uppgift 1 Anna Fröberg Emilie Haag

Gymnastik uppgift 1 Anna Fröberg Emilie Haag Gymnastik uppgift 1 Anna Fröberg Emilie Haag Segelbåt / J22 Segelbåt är en båt med segel. Segelbåten drivs fram genom att seglen fångar vinden. Det finns flera olika typer av segelbåtar. De vanligaste

Läs mer

Kanot Fredrik Rusk, Christoffer Wiik, Niclas Zweigberg, Kajak

Kanot Fredrik Rusk, Christoffer Wiik, Niclas Zweigberg, Kajak Kanot Fredrik Rusk, Christoffer Wiik, Niclas Zweigberg, En kanot är enligt Svenska Kanotförbundet...en paddelbar farkost som sett uppifrån är spetsig i båda ändar och ej försedd med akterspegel av något

Läs mer

Rundbottnade kanoter känns ranka initialt men styvar upp med ökande lutning och ger därför möjlighet att rädda en besvärlig situation.

Rundbottnade kanoter känns ranka initialt men styvar upp med ökande lutning och ger därför möjlighet att rädda en besvärlig situation. Kanadensare är en typ av kanot som utvecklats av nordamerikanska indianer. De byggdes traditionellt av björknäver på ett ramverk av tunna trälister och spant och nådde sin högsta utveckling i de trädrika

Läs mer

OBS! seglarskola för Feva kan ha andra tider, se hemsidan och detta gäller även prova-på-kursen.

OBS! seglarskola för Feva kan ha andra tider, se hemsidan och detta gäller även prova-på-kursen. SEGLARSKOLEHANDBOK VÄLKOMMEN TILL RÖSS SEGLARSKOLA/PROVA-PÅ! Målet med RÖSS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lära

Läs mer

En dag i seglarskolan av Thomas Belius

En dag i seglarskolan av Thomas Belius Artikel i GMSS-tidningen 2012 En dag i seglarskolan av Thomas Belius En av GMSS huvudsakliga aktiviteter är den Seglarskola som klubben driver framgångsrikt sedan ett 20-tal år i Grisslehamn. Den utgör

Läs mer

Lommabuktens Seglarskola 2016

Lommabuktens Seglarskola 2016 ! Lommabuktens Seglarskola 2016 Målet med LBS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lära du dig grunderna i segling och

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp.

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. BADA SÄKERT Sjöräddningssällskapet undsätter en badare vid Lillebybadet i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. VI BEHÖVER DIN HJÄLP! Vi på Sjöräddningssällskapet har som huvuduppgift att rädda

Läs mer

Kajak. Pedro Zamarro, Petter Hägg, Magnus Långbacka och Lukas Myrskog

Kajak. Pedro Zamarro, Petter Hägg, Magnus Långbacka och Lukas Myrskog Kajak Pedro Zamarro, Petter Hägg, Magnus Långbacka och Lukas Myrskog En kajak är ett slags täckt kanot med en eller flera sittbrunnar. Ursprunget finns på nordkalotten - Alaska, Kanada, Grönland och Sibirien

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Hundliv i Omega 42:an Anandra. Hej! Jag heter Quirre och är en stilig och ständigt hungrig gul labradorhanne. Jag bor ihop med min

Hundliv i Omega 42:an Anandra. Hej! Jag heter Quirre och är en stilig och ständigt hungrig gul labradorhanne. Jag bor ihop med min Hundliv i Omega 42:an Anandra Hej! Jag heter Quirre och är en stilig och ständigt hungrig gul labradorhanne. Jag bor ihop med min halvsyster en söt och nästan lika hungrig svart labradortik som heter Lysti.

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet LEG. LÄKARE HANS SPRING MEDICINSK CHEF FÖR REHABZENTRUM (CENTRUM FÖR REHABILITERING) OCH SWISS OLYMPIC MEDICAL CENTER I LEUKERBAD, SCHWEIZ OCH LANDLAGSLÄKARE FÖR SCHWEIZISKA HERRLANDSLAGET I ALPIN SKIDÅKNING

Läs mer

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core.

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Stabilitet Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Tina Reuterswärd är ledare för jympa-, core-, flex

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

Lär dig göra marklyft

Lär dig göra marklyft Lär dig göra marklyft Marklyft är en bra övning för din kropp. I ett enda lyft använder du alla muskler. Så greppa en skivstång! Vi visar hur du får till dina marklyft. Marklyft 1 Före lyftet Stå med fötterna

Läs mer

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Kongoresan en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Stationerna är uppbyggda för att visa hur en resa till Kongo-Brazzaville och vistelsen i landet kan kännas. Barnen kommer även att lära sig hälsa på språket

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA Jag har varit sjuk och vill få hjälp att komma tillbaka till löpningen och en frisk, vältränad kropp. Jag ska springa Lidingö Tjejlopp 10

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

PADDELVATTEN kring Tibro

PADDELVATTEN kring Tibro PADDELVATTEN kring Tibro KANOTINFORMATION Att framföra sin kanot under bekväma former kräver lite träning. Vem som helst kan lära sig grunderna och redan första dagen hantera kanoten i enkla vattendrag.

Läs mer

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm Efter 17 år med Rival 22 hade vi börjat se oss om efter något större. Vi ville framförallt ha ståhöjd ruffen men är man frälst på långa och smala båtar finns inte så mycket att välja på. Vi tittade lite

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

Båtar Anna-Karin Siegfrids, 26960, Richard Fant, 30494, Toni Valkeakari, 30503. Segelbåt J/22

Båtar Anna-Karin Siegfrids, 26960, Richard Fant, 30494, Toni Valkeakari, 30503. Segelbåt J/22 Båtar Anna-Karin Siegfrids, 26960, Richard Fant, 30494, Toni Valkeakari, 30503 Segelbåt J/22 Det finns flera typer av segelbåtar, kölbåt, joller, katamaran och trimaran. J/22 är en kölbåt och standardmåttet

Läs mer

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens handbollspaket riktar sig i första hand till tränare men även den ambitiösa spelaren. Handbollspaketet har framställts genom flera års tränarerfarenhet

Läs mer

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21 Pedagogik & Metodik Verktygslåda Uppvärmningslekar: Namn: Brokull Genomförande: När man blir kullad ställer man sig som en bro, man blir befriad genom att kompisen kryper under. Namn: Plåsterkull Genomförande:

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

träningsguide T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4

träningsguide T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4 T R Ä N INGS V ER K SA MHET EN K UNGL SV ENSK A SEGELSÄ LLSK A PET 201 4 oskar kihlborg för samtliga bilder träningsguide Välkommen till KSSS träningsverksamhet! KSSS Träningsverksamhet satsar på segling

Läs mer

gymprogrammet träningsguiden 2011 01 TRG1101s26_41_programmet.indd 26 2011-02-16 11.31

gymprogrammet träningsguiden 2011 01 TRG1101s26_41_programmet.indd 26 2011-02-16 11.31 26 TRG1101s26_41_programmet.indd 26 2011-02-16 11.31 SNYGG, STARK OCH EXPLOSIV med kontrastträning Att förbättra sin fysiska form behöver varken vara komplicerat eller tidskrävande. Vår träningsexpert

Läs mer

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen.

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen. ISSÄKERHET Innan man ger sig ut på is bör man alltid testa underlaget noggrant med ispik eller isbill. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Råd och tips till dig som vill paddla kanot

Råd och tips till dig som vill paddla kanot PADDLA SVERIGE! Råd och tips till dig som vill paddla kanot 1 INNEHÅLL 4 Kanotliv 6 Vad är en kanot 8 Utrustning 12 Paddlingsteknik 18 Om du kapsejsar 22 Säkerhet 28 Allemansrätten 30 Paddelpasset 2 Visste

Läs mer

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna!

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! Broschyr_A5_generell.indd 1 2015-10-23 16:10 n o i t o M ÄR DEN BÄSTA MEDICINEN Vi människor är gjorda för rörelse.

Läs mer

Snabbhetsträning. Upplands Distriktslag -94. Vid frågor, kontakta Jonas på: 1 info@footballspeedacademy.com

Snabbhetsträning. Upplands Distriktslag -94. Vid frågor, kontakta Jonas på: 1 info@footballspeedacademy.com Snabbhetsträning Upplands Distriktslag -94 1 info@footballspeedacademy.com Innehållsförteckning Information!!!!!!!! 3 Uppvärmning!!!!!!!! 3 Mobility/Flexibility!!!!!!!!! 3 Activation!!!!!!!!!! 6 Precompetition!!!!!!!!!!

Läs mer

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och Dag 4 22/6-09 Shiet asså, vakna idag och kände hur spännande dagen skulle vara. Jag ska till Badresor och vara där för att se hur de har det. Jag minns när jag själv var liten och hängde på badresorna

Läs mer

FRÅN UNGDOMSBOXARE TILL PROFFSBOXARE

FRÅN UNGDOMSBOXARE TILL PROFFSBOXARE Kenneth Riggberger FRÅN UNGDOMSBOXARE TILL PROFFSBOXARE Samarbetet med Hampus Henriksson började 2010 då Hampus var 16 år. Jag kommer här att ta upp lite om fysisk träning för boxare. Nu kan jag ingen

Läs mer

Rapport: Kanotslalombana - En näridrottsplats

Rapport: Kanotslalombana - En näridrottsplats Dalarnas Idrottsförbund Idrottslyftet - Vår 2012 Rapport: Kanotslalombana - En näridrottsplats Förening: Falu kanotklubb Kontakt: Soizick Lidström info@falukanotklubb.se - 073-22 22 654 Startdatum: 2011-10-01

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Träningssplan: vecka 1-6

Träningssplan: vecka 1-6 Träningssplan: vecka 1-6 Här följer ett träningspass för hela kroppen som passar nybörjare. Passet är utvecklat för att passa din livsstil och tack vare det kan du träna när och var du vill och behöver

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Olika överlinjer/ olika bommar

Olika överlinjer/ olika bommar Olika överlinjer/ olika bommar Alla hästar är olika. Har din sadel rätt sittpunkttill din hästs överlinje? För att din sadel skall passa hästen, ligga stilla och sätta dig på rätt plats så måste man ta

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA NÅGRA ORD OM STENVARPA KASTBANAN OCH DESS MARKERINGAR

VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA NÅGRA ORD OM STENVARPA KASTBANAN OCH DESS MARKERINGAR VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA Varpa är en precisionsidrott som kan utövas av vem som helst, oavsett ålder eller kön. I varje fall när det gäller varpa som motions- och familjeidrott. Som tävlingsidrott

Läs mer

Viktigt att tänka på!

Viktigt att tänka på! Hej läsare! För att bygga muskler krävs två saker. Ett energiöverskott och en väldigt nedbrytande träning av muskelmassan (så att kroppen sedan vill överkompensera och bygga upp ny samt extra muskelmassa).

Läs mer

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil Plisségardiner Unika uttryck för en personlig stil Förnya och förändra med vackra veck En plisségardin kombinerar på ett skönt sätt strama, raka linjer med mjuka och vackra tyger. Därför passar gardinen

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Ni måste skicka pengar till staden Hamburg. Jag längtar tills jag får se er igen. Med vänliga hälsningar / Jackie

Ni måste skicka pengar till staden Hamburg. Jag längtar tills jag får se er igen. Med vänliga hälsningar / Jackie Julia Gerlin Del 1 Hej mamma och pappa, jag vet att ni säkert undrar vad jag om min kompis är men jag ska berätta: ni vet ju att jag alltid velat åkt båt på havet, så jag och min kompis Emma gick ner till

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04

Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04 Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04 Välj mellan att träna de Fysiska styrkeövningarna eller att Löpträna. Försök att variera. Utför minst 5 grenar på fysikövningarna utöver uppvärmning. Poängräkning

Läs mer

Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du

Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du 6 Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du > veta något om hur mycket och på vilket sätt du ska träna > kunna skilja på träning för uthållighet, styrka och rörlighet > förstå uppvärmningens betydelse

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form.

Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form. Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form. KONDITION STYRKA RÖRLIGHET Varför behöver du träna kondition? Kondition=

Läs mer

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte.

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte. Test Protokoll : GG Fysiska tester Kropp och hälsa 1. Kroppslängd Mät din kroppslängd när du står uppsträckt barfota. Kroppslängd 2. Kroppsvikt Mät helst kroppsvikten naken på morgonen efter toalettbesök

Läs mer

Målarkurs för hela dig! Komposition

Målarkurs för hela dig! Komposition Målarkurs för hela dig! Komposition Jan Vermeer van Delft, 1600-tal Komposition Eftersom jag har haft förmånen att arbeta med barn och bildskapande under flera år och på flera olika vis så har jag lagt

Läs mer

Mindfull STÅENDE Yoga

Mindfull STÅENDE Yoga Mindfull STÅENDE Yoga Tack min kollega Leg psykolog och MBSR-lärare Åshild Haaheim som fotograferat rörelserna på Garrison Institute. Intention & Yogafilosofi Intentionen med mindfull yoga är att utforska

Läs mer

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör MÅLVAKTSTIPS Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör Målvaktsspel När motståndarna spelar upp bollen tänk på att: 1. Stå upp, så långt som möjligt för bättre översikt, men var beredd på att

Läs mer

Grundövningar för bågskyttar. Steg 1

Grundövningar för bågskyttar. Steg 1 Grundövningar för bågskyttar Steg En beskrivning av enkla grundövningar som hjälper skyttarna att förbättra sin skjutteknik. Av: Modell: Erik Larsson, erik@ortogonal.com Hanna Janeke Jenny Wredberg Rev:

Läs mer

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i Kapitel 1 Allt börjar. 1 I det här kapitlet övar vi på att skriva i en annan persons namn, alltså INTE i jag-form, och på att beskriva. Börja med att läsa igenom alla instruktioner så att du inte missar

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

utan » Sluta tjafsa med din häst. Bestäm dig för vad som verkligen betyder något och strunta i resten « svante andersson

utan » Sluta tjafsa med din häst. Bestäm dig för vad som verkligen betyder något och strunta i resten « svante andersson Vardag utan konflikter Har du problem med att din häst inte lyssnar? Har den en olat som du inte får bukt med? Eller når du och din häst inte dom resultaten som du tycker att ni borde? Lugn, då är du långt

Läs mer

HSS scoutdräkt och märkessystem

HSS scoutdräkt och märkessystem HSS scoutdräkt och märkessystem Klädsel Inom Hässelby Strands Sjöscoutkår används en blå scoutskjorta och en vit halsduk. Scoutskjortan är obligatorisk vid högtidliga tillfällen, såsom terminsavslutning,

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Tips för laget/gruppen

Tips för laget/gruppen Ver 1.2 Inledning Detta dokument har satts ihop för att ge tips till både nya och redan erfarna paintballspelare. Vissa taktiska förslag kan verka självklara visst, men kanske finns det något nytt att

Läs mer

Grundteknik i bänkpress 1

Grundteknik i bänkpress 1 Bänkpress Öka lite under lång tid. Det är viktigt att du har rätt teknik. Då slipper du skador och du utvecklas. Paola Johansson är svensk mästare i styrkelyft. Hon är även individuell tränare i Friskis

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Trä ning och trä ningsplänering

Trä ning och trä ningsplänering Trä ning och trä ningsplänering Alla mår bättre av motion och för att motion och träning ska bli en del av din vardag är det viktigt att hitta något som passar dig och som du tycker är roligt. En del människor

Läs mer

Stomioperation. Fysisk aktivitet och livsstil före och efter o

Stomioperation. Fysisk aktivitet och livsstil före och efter o Stomioperation Fysisk aktivitet och livsstil före och efter o peration Musklerna i buken Bukväggen sträcker sig från bröstkorgens bas till höftbenet. Under huden finns fettvävnad, bindväv och ytliga bukmuskler

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser

Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser SÄKER PÅ SKOTER Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser Med skotern på släp kan du reglerna? Håll huvudet kallt trygg körning på isen Viktor Stenman livet efter jättekraschen tahandomdigitrafiken.se

Läs mer

HSS scoutdräkt och märkessystem

HSS scoutdräkt och märkessystem HSS scoutdräkt och märkessystem Innehåll Klädsel...1 Allmänt om märken...1 Översikt och bilder på märken...4 Tillhörighetsmärken:...4 Övriga märken:...5 Sömnadsbeskrivning...7 Kriterier för fri- och bevismärken...9

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Rapport från projektet: Att ha roligt i forsen

Rapport från projektet: Att ha roligt i forsen Rapport från projektet: Att ha roligt i forsen Förening: Falu kanotklubb Dalarnas Idrottsförbund - Idrottslyftet - Höst 2012 Kontakt: Soizick Lidström info@falukanotklubb.se - 073-22 22 654 Bakgrund En

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Adress: Nybovägen 3 på Frösön. Entré på översidan av sporthallen och sedan går ni en trappa ner. Där finns damernas omklädningsrum på vänster sida

Läs mer

Sammanfattning - celler och hud

Sammanfattning - celler och hud Sammanfattning - celler och hud Celler Allt som lever byggs upp av pyttesmå delar. Dessa delar kallas för celler. (Ordet cell betyder litet rum.). En människa är uppbyggd av flera olika slags cellarter.

Läs mer

Tumlarobservationer i Finlands vattenområden på 2000- talet

Tumlarobservationer i Finlands vattenområden på 2000- talet 2.2.2015 Natur > Arter > Skydd av arter > Skydd av enskilda arter > Skyddet av tumlare > Tumlarobservationer > Tumlarobservationer på Finlands vattenområden på 2000-talet Tumlarobservationer i Finlands

Läs mer

Att vara ett med. Att förlänga

Att vara ett med. Att förlänga Att vara ett med vattenytan En brygga i en insjö eller inomskärs används visserligen till många och varierande ändamål, men grundtanken med en brygga är ju att den ska sträcka sig ut i vattnet, att du

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet! Adress: Nybyvägen 7, Vid Treälvsskolan. LEKTIONSTILLFÄLLEN På Litsbadet simmar vi nedanstående datum. Notera dessa noga. Tisdagar: 19/1, 26/1, 2/2, 9/2,

Läs mer

Okunskap är farligt. Inte vatten.

Okunskap är farligt. Inte vatten. Okunskap är farligt. Inte vatten. ingen ska behöva drunkna Drunkning är den vanligaste dödsolyckan för barn mellan 1 och 6 år. Varje år drunknar cirka nio barn. En betydande del av dessa olyckor sker nära

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer