PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 6, september 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 6, september 2014"

Transkript

1 PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 6, september 2014 TIDIGARE AKTIVITETER 2010, december - PROFILES sjösätts 2012, Februari, KaU blir en del av PROFILES 2012, Februari konsortiummöte i Ein Gedi, Israel 2012, september Konferens och konsortiummöte i Berlin 2012, hösten 2012/ våren 2013 KaUs första omgång lärarfortbildning (CPD) i Kristinenhamn 2013, april konsortiummöte i Klagenfurt, Österrike 2013, oktober konsortiummöte i Porto, Portugal 2014, augusti Konferens och konsortiummöte i Berlin PÅGÅENDE AKTIVITETER Rapport från den andra internationella PROFILESkonferensen i Berlin, augusti Mellan 25 och 27 augusti 2014 hölls den andra internationella PROFILESkonferensen vid Freie Universität, Berlin. Vi vill uttrycka vår tacksamhet till teamet vid Freie Universität Berlin, som organiserade PROFILES-konferensen på ett mycket lyckat vis. Bland de omkring 150 deltagarna återfanns inte bara projektpartners från de 21 olika länder som deltar i PROFILES, utan också lärare från skolor, representanter för skolförvaltningar och universitet med intresse för undersökandebaserad undervisning i naturvetenskap (Inquiry-Based Science Education - IBSE). Under konferensen hölls anföranden om utvalda ämnen av internationellt kända forskare inom området. Talare var: professor David Treagust från Curtain University, Perth, Australien, associate processor Alicia Alonzo, Michigan State University, USA, professor Meinert Meyer, Hamburg samt inte minst vår egen professor Per-Olof Wickman från Stockholms universitet.

2 Svenska deltagare under science fair under den andra PROFILES-konferensen i Berlin. Från Sverige deltog, förutom P-O Wickman som speciellt inbjuden key noteföreläsare 14 personer. Av dessa var inte mindre än 10 verksamma lärare som fått chansen att delta genom PROFILES CPD. Sverige utgjorde således den största inresande gruppen under konferensen. Under konferensen anordnades en så kallad science fair, under vilken deltagare från de olika partnerna inom PROFILES visade upp exempel på hur man kan arbeta i klassrummet. Många av utställarna erbjöd hands-on -exempel där besökarna konkret kunde pröva på olika undervisningsmoment och diskutera hur dessa kunde användas i undervisning och vilket lärande detta kunde resultera i. Som ni kan se i bildreportaget på de följande sidorna blev detta en välbesökt och lyckad tillställning. Karlstad kommun representerades av två utställningar av medverkande lärare och två posters presenterades av Torodd Lunde, Susanne Walan och Shu-Nu Chang Rundgren för att visa hur PROFILES har utvecklat i Sverige. Konferensen visade på en imponerade bredd i hur man har arbetat med PROFILES idéer i de olika länderna. I anslutning till konferensens avslutning genomfördes också det sista planerade konsortiummötet med PROFILES styrgrupp. Det uttrycktes förhoppningar om att de frön som såtts under PROFILES kommer att växa och leva vidare i de olika länderna också efter att projekttiden går ut i november 2014.

3 Maria Holm och Torodd Lunde under en workshop under PROFILES konferensen. Koordinatorn för PROFILES, professor Claus Bolte öppnade postersektionen på konferensen. Susanne Walan diskuterade sin poster med deltagare från andra europeiska länder. Torodd Lunde diskuterade sin poster med professor P-O Wickman och lärare från Karlstad. Läraren Lennart Trillkott prövade en PROFILES modul utvecklad i Georgien om osttillverkning. Lärare från Karlstad, Daniel Olsson och Emil Antonson tog ett smakprov av den Georgiska osten.

4 Maria Holm, Torodd Lunde och Susanne Walan diskuterar en PROFILES-modul från Irland.. Internationella nyheter Shu-Nu Chang Rundgren samtalar om KaU-gruppens arbete med PROFILES tillsammans med professor David Treagust under science fair under den andra PROFILES-konferensen i Berlin.

5 Hur och varför utvärdera vad eleverna får ut av undervisningen och inverkan av PROFILES på elevers motivation av Claus Bolte (Freie Universität Berlin) Introduktion Eftersom PROFILES tar uttrycket Utbildning genom naturvetenskap Education through Science på allvar är det av intresse för deltagarna i PROFILES att ta reda på vad eleverna får ut av naturvetenskaplig undervisning av PROFILES-typ. På grund av detta har partnerna kommit överens om att inom arbetspaket sju (WP7: Students Gains), undersöka effekten av lärandemiljöer framtagna inom PROFILES-projektet (så kallade PROFILES-moduler). Detta sker inom ramen för PROFILES CPD-program (Continued Professional Development) i syfte att undersöka vilken effekt PROFILES-undervisning har på elevernas motivation att lära naturvetenskap. Således är en huvudfråga som partnerna inom PROFILES vill besvara: Hur bedömer elever de motiverande lärandemiljöerna inom naturvetenskaplig undervisning enligt PROFILES modell? Parterna försöker besvara denna fråga genom att utvärdera motivationsaspekter (variabler) som t.ex. studenternas tillfredsställelse med lektioner inom naturvetenskap. Denna aspekt är viktig vid utvärdering av vad eleverna får ut av undervisningen eftersom elever som individuellt är mer nöjda med sina lektioner i naturvetenskap är mer motiverade att lära sig naturvetenskap. Om eleverna visar en hög tillfredsställelse med naturvetenskaplig undervisning inom PROFILES kan vi dra slutsatsen att PROFILES moduler (se arbetspaket fyra) och PROFILES undervisningsapproach, som lärare involveras i genom PROFILES CPDprogram (se arbetspaket fem), leder till en förbättring när det gäller vad eleverna får ut av undervisning i NO. Det finns ett enormt antal metoder och studier som hävdar sig fokusera elevernas motivation och på frågan om hur man kan förbättra och bedöma denna, och som utlovar meningsfulla och upplysande insikter. Men om man tar en närmare titt på den vetenskapliga kvaliteten i dessa bidrag och rekommendationer, den teoretiska underbyggnaden och deras praktiska användbarhet blir detta i allmänhet mer och mer tveksamt (Bolte, Streller & Hofstein, 2013). Sedan början av min forskningskarriär har jag ägnat en stor del av min forskningsmöda åt att utvärdera vad eleverna får ut av undervisning (students gains) eller, för att precisera terminologin på elevers självvärdering av hur de uppfattar och bedömer centrala aspekter (variabler) av motiverande lärandemiljöer

6 (Motivational Learning Environment [MoLE]) i naturvetenskaplig undervisning (Bolte, 1995). För att hålla en lång historia kort: Efter mer än 20 års forskning om hur man ska utvärdera elevernas bedömningar av deras naturvetenskapslektioner och om deras uppfattning om motiverande Några reflektioner när det gäller den teoretiska bakgrunden till MoLEanalysen För dem som är intresserade av den teoretiska bakgrunden till MoLEenkäten och analyser av data insamlade med hjälp av MoLE-enkäten rekommenderar jag artiklarna listade I Figur 1: En teoretiskt underbyggd och empiriskt utprövad modell av effekten av de olika MoLEvariablerna på elevers (interna) motivation att lära naturvetenskap. inlärningsmiljöer, har jag utvecklat ett instrument som är teoretiskt välunderbyggt och empiriskt utprövat, lätt att hantera och inte tidskrävande (Bolte, 1995; Bolte, 2006). Vår erfarenhet av att MoLE-enkäten inom ramen för olika studier övertygade PROFILES-partnerna att använda MoLE-enkäten för att utvärdera effekten av PROFILES-aktiviteter när det gäller av vad eleverna får ut av undervisningen. referenslistan i slutet av denna text. För dem som önskar denna information i förkortad form kommer jag i det följande besvara frågan om vilka teoretiskt förankrade aspekter (variabler) MoLE-enkäten fokuserar på. Utifrån mina erfarenheter kan jag konstatera att om en lärare är intresserade av motiverande atmosfären i sina klasser bör han eller hon fokusera på hur deras elever uppfattar och bedömer följande aspekter (eller för att vara mer vetenskapligt sofistikerad: vilka skalor eller dimensioner som kan identifieras)

7 inom motiverande inlärningsmiljöer i sina vetenskapslektioner (Bolte,1995, 2006) nämligen: - tillfredsställelse, - begriplighet/förutsättningar, - ämnesorientering, - innehållets relevans, - elevernas möjlighet till deltagande, - samarbete inom klassen, - individuella elevers vilja att delta En empiriskt utprövad undervisningsmodell kan illustrera varför dessa aspekter (variabler, skalor och dimensioner) är viktiga att fokusera på och hur enskilda variabler påverkar andra (se figur 1). Men hur mycket information kan den lärare som är intresserad av att ta reda på hans eller hennes elevers motivation att lära naturvetenskap verkligen få genom att be de att kommentera deras upplevelse av lärandemiljön i deras lektioner i naturvetenskap? Hur är detta kopplat till vad och hur eleverna vill lära? Vilka förväntningar har de på skolans naturvetenskapsundervisning och hur vilken typ av undervisning önskar de I naturvetenskap? För att få ett mer sofistikerat och vetenskapligt giltig svar på dessa frågor, behöver jag i egenskap av en lärare som försöker initiera "utbildning genom naturvetenskap" veta mer om vad mina elever förväntar sig av sina naturvetenskapslektioner och från deras naturvetenskapliga utbildning: jag behöver veta hur mina elever vill att deras NO-lektioner ska vara. Med andra ord, (forskare inom lärandemiljöer har, som smarta personer brukar, ett enkelt och smart uttryck för detta): Fråga inte dina elever bara hur de uppfattar och bedömer lektionerna generellt, utan fråga dem också hur de skulle önska att lektionerna var. Utifrån dessa reflektioner och överväganden togs MoLE-enkäten fram, dels I syfte att fokusera på motiverande aspekter av elevernas lärande i allmänhet för att få information som deras bedömning av faktisk undervisning (verkliga lektioner) och, å andra hand, om elevernas reflektioner om hur de önskar att deras lektioner i naturvetenskap skulle vara (ideala lektioner). Om man känner till båda dessa aspekter av elevernas önskemål (deras uppfattning om ideala lektioner) och deras uppfattning av existerande undervisning (deras bedömning av verkliga lektioner), kan dessa kombineras till en utvärdering av elevernas bedömning av verklighet/ideal och räkna ut ett IDEALminus-VERKLIGHET-värde, eller som jag brukar kalla det: Wish-to-Reality- Differences (WRD). Dessa WRDvärden ger möjlighet till insikter i hur elever bedömer vad som har gjorts (mer eller mindre väl) och inom vilka områden förändringar bör genomföras för att förbättra undervisningen I naturvetenskap. Därför är det ur min synvinkel meningsfullt att använda MoLE-enkäten

8 och den approach till undervisning som utgör basen för analyserna av vad eleverna får ut av sin undervisning. En lärare kan få fler insikter än de nämnda från MoLE-analyser (t ex hur flickor och pojkar, gymnasister eller högstadieelever, högpresterande eller mindre högpresterande elever bedömer sin naturvetenskapliga undervisning (t ex PROFILES-lektioner i jämförelse med andra lektioner), eller inom vilka områden eleverna uppfattar de största behoven av förbättringar (Wish-to- Reality-Differences). Emellertid kan det bli alltför omständligt att i detta nyhetsbrev redogöra för alla de möjligheter som MoLE-enkäten kan bidra med. Avslutande reflektion Alla PROFILES-moduler (eller andra innovativa praktiska approacher) kan utvärderas med hjälp av Questionnaires for the Assessment of the Motivational Learning Environment (MoLE), och PROFILES-teamet vid Freie Universität Berlin rekommenderar det eftersom det vanligen är möjligt och passande att använda. De flesta av våra partner inom PROFILES använder redan MoLEenkäten och upplever fördelar och utmaningar med att använda denna. Utifrån detta samlar de insikter när det gäller elevers motivation att lära naturvetenskap och hur elevers motivation utvecklas i samband med innovativ motiverande undervisning som exempelvis PROFILES. I det sjätte internationella nyhetsbrevet (se hemsidan) bidrar några av partnerna inom PROFILES med sina erfarenheter när det gäller att använda olika versioner av MoLE-enkäten. Deras rapporter från analys av MoLE-data ger insikter från deras empiriska fältmaterial. Referenser Albertus, M., Bolte, C., & Bertels, N. (2012). Analyzing the Relevance of Science Education from Students Perspectives regarding Developmental Tasks, Self and Prototype Attitudes and Motivation. In C. Bolte, J. Holbrook & F. Rauch (Eds.), Inquiry-based Science Education in Europe: First Examples and Reflections from the PROFILES Project (pp ). Berlin: Alpen-Adria- Universität Klagenfurt. Bolte, C. (2012). How to analyse and assess students motivation to learn chemistry. In M. Kapanadze & I. Eilks, (Eds.), Student Active Learning in Science (pp ). Ilia State University Press. Tbilisi (Georgia). Bolte, C. (2012), & Streller, S. (2012). Evaluating Students Active Learning in Science Courses. Chemistry in Action! 97, Bolte, C., & Streller, S. (2011). Evaluating Student Gains in the PROFILES Project. Proceedings of the European Science Educational Research Association (ESERA), Lyon, France, September Retrieved from:

9 base/ebook/strand5/ebookesera2011_bolte_1-05.pdf ( ). Bolte, C. (2006). As Good as It Gets: The MoLE-Intrument for the Evaluation of Science Instruction. Paper presented at the Annual Meeting of the National Association for the Research on Science Education (NARST), San Francisco, USA, April 2006 (Polyscript). Bolte, C. (2001). How to Enhance Students Motivation and Ability to Communicate in Science Class- Discourse. In H. Behrendt and others (Eds.), Research in Science Education Past, Present, and Future (pp ). London: Kluwer Academic Publishers. Bolte, C. (1995). Conception and Application of a Learning Climate Questionnaire based on Motivational Interest Concepts for Chemistry Instruction at German Schools. In D.L. Fisher (Ed.), The Study of Learning Environments (pp ). Vol. 8. Perth, Australia: Curtin University. Streller, S., & Bolte, C. (2011). A Longitudinal Study on Science Interests. Proceedings of the European Science Educational Research Association (ESERA), Lyon, France, September Retrieved from: base/ebook/strand10/ebookesera2011_streller-10.pdf ( ).

PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 2, november 2013

PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 2, november 2013 PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 2, november 2013 TIDIGARE AKTIVITETER 2010, 16-18 december - PROFILES sjösätts 2012, Februari, KaU blir en del av PROFILES 2012, 12-17 februari konsortiummöte i Ein Gedi, Israel

Läs mer

PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 3, december 2013

PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 3, december 2013 PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 3, december 2013 TIDIGARE AKTIVITETER 2010, 16-18 december - PROFILES sjösätts 2012, February, KaU blir en del av PROFILES 2012, 12-17 Februari konsortiummöte i Ein Gedi, Israel

Läs mer

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt?

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? Jenny Fred, lärare på Ekensbergsskolan och doktorand vid Forskarskolan

Läs mer

Att använda den didaktiska modellen organiserande syften för att planera och analysera naturvetenskaplig undervisning

Att använda den didaktiska modellen organiserande syften för att planera och analysera naturvetenskaplig undervisning Att använda den didaktiska modellen organiserande syften för att planera och analysera naturvetenskaplig undervisning Malin Lavett Lagerström Licentiand NV-didaktik på Stockholms universitet NV/teknik-lärare

Läs mer

Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng

Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng Participatory Research Doktorandkurs/praktikerkurs vid Mälardalens högskola, Eskilstuna Hur forska i samverkan och samproduktion mellan högskola och samhälle?

Läs mer

Text att läsa till PowerPoint presentation av Aide Memoir

Text att läsa till PowerPoint presentation av Aide Memoir Text att läsa till PowerPoint presentation av Aide Memoir Text att läsa till PowerPoint presentation av Aide Memoir Bild 1 Att stödja inklusion Bild 2 Att sätta in verktyget i ett sammanhang IRIS Improvement

Läs mer

PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 4, januari 2014

PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 4, januari 2014 PROFILES KaU nyhetsbrev, nr 4, januari 2014 TIDIGARE AKTIVITETER 2010, 16-18 december - PROFILES sjösätts 2012, Februari, KaU blir en del av PROFILES 2012, 12-17 Februari konsortiummöte i Ein Gedi, Israel

Läs mer

Undervisning och lärande i lab-salen

Undervisning och lärande i lab-salen Undervisning och lärande i lab-salen Helena Danielsson Thorell, lektor Kungsholmens gymnasium Carina Andersson, förstelärare Äppelviksskolan Per Anderhag, lektor FoU-enheten, Utbildningsförvaltningen Bakgrund

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Promemoria 2015-12-23 U2015/06066/S. Utbildningsdepartementet. Vissa timplanefrågor

Promemoria 2015-12-23 U2015/06066/S. Utbildningsdepartementet. Vissa timplanefrågor Promemoria 2015-12-23 U2015/06066/S Utbildningsdepartementet Vissa timplanefrågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Författningsförslag... 4 1.1 Förslag till lag om ändring i skollagen (2010:800)...

Läs mer

Sy$e. Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang undersöka förmågan att kunna föra algebraiska resonemang

Sy$e. Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang undersöka förmågan att kunna föra algebraiska resonemang Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang Carolina Blomström, Jenny Fred och Sanna We5ergren STLS, FoU-enheten, Stockholms stad Sy$e undersöka förmågan att kunna föra algebraiska

Läs mer

Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga

Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga Umeå universitet Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap KURSPLAN Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga mätningar Baskurs: 37,5 hp Moment 1: Introduktion till beteendevetenskapliga mätningar,

Läs mer

Learning study elevernas lärande blir samtalsämne lärare emellan

Learning study elevernas lärande blir samtalsämne lärare emellan Learning study elevernas lärande blir samtalsämne lärare emellan Angelika Kullberg Undervisning gör skillnad 2003 G VG MVG A Öjersjö 52 26 9 13 Riket 53 29 10 8 Källa: Skolverket, 2003/2007, Öjersjö interna

Läs mer

Kursplan. AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1

Kursplan. AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Kursplan AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Introduction to Professional Communication - more than just conversation 7.5 Higher Education

Läs mer

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media PEC: Fredagen den 22/9 2006, Forum För Ämnesdidaktik The aim of the meeting A presentation of the project PEC for the members of a research group Forum För Ämnesdidaktik at the University of Gävle. The

Läs mer

Digital Portfolio för lärande och bedömning. Carina Granberg IML, Interaktiva Medier och Lärande TUV, Tillämpad Utbildningsvetenskap

Digital Portfolio för lärande och bedömning. Carina Granberg IML, Interaktiva Medier och Lärande TUV, Tillämpad Utbildningsvetenskap Digital Portfolio för lärande och bedömning Carina Granberg IML, Interaktiva Medier och Lärande TUV, Tillämpad Utbildningsvetenskap Digital Portfolio - Genres Arkiv Arbetsportfolio (Working Portfolio)

Läs mer

Undervisning för hållbar utveckling (UHU) Hur har implementeringen av UHU påverkat undervisningen och ungdomars medvetande?

Undervisning för hållbar utveckling (UHU) Hur har implementeringen av UHU påverkat undervisningen och ungdomars medvetande? Undervisning för hållbar utveckling (UHU) Hur har implementeringen av UHU påverkat undervisningen och ungdomars medvetande? Niklas Gericke Karlstads universitet Forskning om Undervisning och lärande för

Läs mer

Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg

Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg Learning study på vilket sätt bidrar det till lärares lärande? Angelika Kullberg Lesson studies Kompetensutveckling för lärare Förbättra elevernas lärande Bidra till lärares professionella kunskap Pragmatisk

Läs mer

GeoGebra in a School Development Project Mathematics Education as a Learning System

GeoGebra in a School Development Project Mathematics Education as a Learning System Karlstad GeoGebra in a School Development Project Mathematics Education as a Learning System Dé dag van GeoGebra Zaterdag 19 oktober 2013 GeoGebra Instituut Vlaanderen, Brussell 1 2 GeoGebra in a School

Läs mer

Hur åstadkommer vi ett gemensamt engagemang mellan akademin och hälso- och sjukvården kring studenternas examensarbeten?

Hur åstadkommer vi ett gemensamt engagemang mellan akademin och hälso- och sjukvården kring studenternas examensarbeten? Hur åstadkommer vi ett gemensamt engagemang mellan akademin och hälso- och sjukvården kring studenternas examensarbeten? Linda Berg, Elisabeth Björk Brämberg, Margret Lepp, Eva Lidén, Irma Lindström, Helle

Läs mer

Verksamhetsutveckling med pedagogiska förtecken

Verksamhetsutveckling med pedagogiska förtecken Verksamhetsutveckling med pedagogiska förtecken En nulägesbeskrivning kopplad till forskning om högre utbildning annika.bergviken-rensfeldt@ped.gu.se Twitter: @rensfeldt #hkg2013 Mina frågor Hur ska man

Läs mer

Övergång skola arbetsliv, ur ett europeiskt perspektiv. European Agency/SPSM och Karlstad kommun i samverkan

Övergång skola arbetsliv, ur ett europeiskt perspektiv. European Agency/SPSM och Karlstad kommun i samverkan Välkommen Övergång skola arbetsliv, ur ett europeiskt perspektiv. European Agency/SPSM och Karlstad kommun i samverkan Vår presentation European Agency? Vad är VET? VET i Karlstad Final Conference, VET

Läs mer

En snabbguide för att söka forskningsartiklar i utbildningsvetenskap

En snabbguide för att söka forskningsartiklar i utbildningsvetenskap En snabbguide för att söka forskningsartiklar i utbildningsvetenskap 1. Gå till Stockholms universitetsbiblioteks startsida (http://www.sub.su.se/) och skriv ERIC (EBSCO) i sökrutan, den vanligaste databasen

Läs mer

Antaganden för förändring

Antaganden för förändring AKTIONSFORSKNING - MODELL FÖR PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖR EN STÄRKT VETENSKAPLIG GRUND I SKOLVÄSENDET Karin Rönnerman, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS Antaganden för förändring Utbildning

Läs mer

1.2 Examensmål enligt Högskoleförordningen (1993:100), bilaga 2:

1.2 Examensmål enligt Högskoleförordningen (1993:100), bilaga 2: Sida 1(7) Utbildningsplan Samhällsvetarprogrammet 180 högskolepoäng Social Science Programme 180 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning på grundnivå

Läs mer

Kollegial lojalitet vs barns och elevers rättigheter. En studie om etiska dilemman i förskola och skolan

Kollegial lojalitet vs barns och elevers rättigheter. En studie om etiska dilemman i förskola och skolan Kollegial lojalitet vs barns och elevers rättigheter. En studie om etiska dilemman i förskola och skolan Katarina Norberg Centrum för skolledarutveckling Varför ett etiskt ledarskap? Dagens utmaningar

Läs mer

Masterenkät. 1. På vilket språk vill du besvara enkäten?/in what language do you wish to answer? Antal svarande: 89. Svenska.

Masterenkät. 1. På vilket språk vill du besvara enkäten?/in what language do you wish to answer? Antal svarande: 89. Svenska. Masterenkät 1. På vilket språk vill du besvara enkäten?/in what language do you wish to answer? Antal svarande: 89 Svenska 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 English 2. Vilket masterprogram läser du? Atmosfärsvetenskap,

Läs mer

Review of Malmö University s Quality Assurance Processes 2018

Review of Malmö University s Quality Assurance Processes 2018 Review of Malmö University s Quality Assurance Processes 2018 NOQA: Evidence in External Quality Assurance Stockholm, 2019 Professor emerita Inger Lindstedt 2019-09-05 inger.lindstedt@mau.se / inger.lindstedt@gmail.com

Läs mer

KURSPLAN. Att studera pedagogiska miljöer med hjälp av sociokulturell teoribildning. Socio-cultural theory and the study of educational practices

KURSPLAN. Att studera pedagogiska miljöer med hjälp av sociokulturell teoribildning. Socio-cultural theory and the study of educational practices UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen 901 87 Umeå KURSPLAN Att studera pedagogiska miljöer med hjälp av sociokulturell teoribildning Socio-cultural theory and the study of educational practices Forskarutbildningen:

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

Kan mentometrar slå flera flugor i en smäll? Att öka interaktionen och studentinflytandet på föreläsningar och formativa kursvärderingar.

Kan mentometrar slå flera flugor i en smäll? Att öka interaktionen och studentinflytandet på föreläsningar och formativa kursvärderingar. Kan mentometrar slå flera flugor i en smäll? Att öka interaktionen och studentinflytandet på föreläsningar och formativa kursvärderingar. Lennart Karlsson Johanna Nygren Spanne Anders Peterson Mål och

Läs mer

Designmönster som dokumentation och utveckling av IKT i undervisningen

Designmönster som dokumentation och utveckling av IKT i undervisningen Digitalisering Grundskola och gymnasieskola Modul: Leda och lära i tekniktäta klassrum Del 6: Att arbeta med designmönster Designmönster som dokumentation och utveckling av IT i undervisningen Robert Ramberg

Läs mer

Kursbeskrivning Naturvetenskapsämnenas didaktik och verksamhetsförlagd utbildning för KPU termin 2.

Kursbeskrivning Naturvetenskapsämnenas didaktik och verksamhetsförlagd utbildning för KPU termin 2. Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) Kursbeskrivning Naturvetenskapsämnenas didaktik och verksamhetsförlagd utbildning för KPU termin 2. Detta är en kurs som ingår

Läs mer

Michal Drechsler Karlstad University SMEER Science Mathematics Engineering Education Research

Michal Drechsler Karlstad University SMEER Science Mathematics Engineering Education Research Michal Drechsler Karlstad University michal.drechsler@kau.se SMEER Science Mathematics Engineering Education Research PCK PCK is involved in knowing what knowledge is relevant, Re-constructing the knowledge

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

Skolforskningsinstitutet

Skolforskningsinstitutet Skolforskningsinstitutet en bro mellan forskning och praktik Johan Samuelsson Projektledare Johan.samuelsson@skolfi.se Uppdrag bidra till att de verksamma inom skolväsendet ges goda förutsättningar att

Läs mer

Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga

Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga Modul: Undervisa matematik utifrån förmågorna Del 4: Modelleringsförmåga Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga Örjan Hansson, Högskolan Kristianstad Experter i matematisk modellering framhäver

Läs mer

Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm och Per-Olof Wickman, Stockholms universitet

Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm och Per-Olof Wickman, Stockholms universitet Naturvetenskap Gymnasieskola Modul: Naturvetenskapens karaktär och arbetssätt Del 2: Experimentet som naturvetenskapligt arbetssätt Didaktiska modeller Marcus Angelin, Vetenskapens Hus, Jakob Gyllenpalm

Läs mer

Externa bedömares perspektiv

Externa bedömares perspektiv Externa bedömares perspektiv Uppsala universitet konferens om utbildningsvärderingar 8 december 2017 Cecilia Mark-Herbert, SLU Cecilia.mark-herbert@slu.se http://www.slu.se/en/cv/cecilia-mark-herbert/

Läs mer

Fallstudier. ü Ett teoretiskt ramverk kan vägleda i datainsamligen och analysen

Fallstudier. ü Ett teoretiskt ramverk kan vägleda i datainsamligen och analysen Fallstudier Fallstudier Studieobjekt: Samtida fenomen/företeelser i deras verkliga miljö Djupgående undersökning Exempel på forskningsfrågor: Hur? Varför? Forskaren styr eller kontrollerar inte studieobjektet

Läs mer

Hur gör man för att urskilja god undervisning? PLATO som redskap för klassrumsobservationer

Hur gör man för att urskilja god undervisning? PLATO som redskap för klassrumsobservationer Hur gör man för att urskilja god undervisning? PLATO som redskap för klassrumsobservationer Michael Tengberg Karlstads universitet Syftet med passet att bidra med ett teoretiskt grundat verktyg för observation,

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del: 1 Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

Bild: NASA Implementering och mätning av kvalitet inom kompetensutveckling för lärare i STEM-ämnen

Bild: NASA Implementering och mätning av kvalitet inom kompetensutveckling för lärare i STEM-ämnen Bild: NASA Implementering och mätning av kvalitet inom kompetensutveckling för lärare i STEM-ämnen En väg till förbättring i STEM-utbildningen. Färdiga riktlinjer för: Kompetensutveckling av hög kvalitet

Läs mer

Learning study elevers lärande i fokus

Learning study elevers lärande i fokus Learning study elevers lärande i fokus En teoretiskt förankrad modell för systematisk utveckling av undervisning Innehåll Vad har betydelse för elevernas lärande? Vad är en Learning study? Variationsteori

Läs mer

Mer skärmtid för lärarna

Mer skärmtid för lärarna Pedagogiskt ambassadörsprojekt Mer skärmtid för lärarna Hugues Engel Romanska och klassiska institutionen hugues.engel@su.se Abstract Syfte. Det pedagogiska ambassadörsprojektet Mer skärmtid för Romklass

Läs mer

Effektiv kompetensutveckling: Hur når vi långsiktiga effekter av våra insatser?

Effektiv kompetensutveckling: Hur når vi långsiktiga effekter av våra insatser? Effektiv kompetensutveckling: Hur når vi långsiktiga effekter av våra insatser? Per-Erik Ellström HELIX VINN Excellence Centre Linköpings universitet www.liu.se/helix Lärande är inte att skicka folk på

Läs mer

Kurslitteraturlista Miljövetenskap våren 2017

Kurslitteraturlista Miljövetenskap våren 2017 Kurslitteraturlista Miljövetenskap våren 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KURSER INOM MILJÖVETENSKAP PERIOD 3 (JANUARI MARS)... 2 ORIENTERINGSKURS... 2 ES1102/SMG110 Miljövetenskap, allmän inriktning. Distanskurs...

Läs mer

BEDÖMNING AV PROFESSIONELL KOMPETENS GENOM AUTENTISKA UPPGIFTER. Anders Jönsson Högskolan Kristianstad

BEDÖMNING AV PROFESSIONELL KOMPETENS GENOM AUTENTISKA UPPGIFTER. Anders Jönsson Högskolan Kristianstad BEDÖMNING AV PROFESSIONELL KOMPETENS GENOM AUTENTISKA UPPGIFTER Anders Jönsson Högskolan Kristianstad Utgångspunkter: Ny utbildnings- och examensstruktur i juli 2007 med ett resultatbaserat perspektiv

Läs mer

Bilagor. 1.1 Tabell 1: Resultat av databassökning. Sökdatum Databas Sökord Träffar Urval Övrigt

Bilagor. 1.1 Tabell 1: Resultat av databassökning. Sökdatum Databas Sökord Träffar Urval Övrigt Bilagor 1.1 Tabell 1: Resultat av databassökning Sökdatum Databas Sökord Träffar Urval Övrigt 2017-02-02 Google Scholar everyday language AND science language AND science education AND elementary 475 2

Läs mer

HowULearn 2016 på svenska (vid Helsingfors universitet)

HowULearn 2016 på svenska (vid Helsingfors universitet) HowULearn 2016 på svenska (vid Helsingfors universitet) Syftet med HowULearn är att samla information om studier och undervisning inom olika vetenskapsområden. Målet är att få en så exakt bild som möjligt

Läs mer

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Jan-Eric Gustafsson Göteborgs Universitet Syfte och uppläggning Huvudsyftet

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS)

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lunds universitet /Campus Helsingborg Malmö högskola Högskolan Kristianstad Högskolan i Halmstad

Läs mer

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178.

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178. Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad Beslutat av rektor 2019-01-15, dnr L 2017/178. Inledning I Högskolelagen (HL) framgår de bestämmelser som gäller för universitet och högskolor.

Läs mer

b) NY KURS (Ange kursnamn, årskurs, önskad läsperiod, schemablocksplacering. Bifoga utkast till kursplan.)

b) NY KURS (Ange kursnamn, årskurs, önskad läsperiod, schemablocksplacering. Bifoga utkast till kursplan.) LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniska fakultetskansliet FÖRSLAG TILL PROGRAMNÄMND INFÖR ÅR NÄMND/NÄMNDER: Förslagsställare (Namn, funktion, Inst/Enhet) FÖRSLAGET GÄLLER: a) EXISTERANDE KURS (Ange kurskod

Läs mer

PUBLICATIONS 1. Peer- reviewed original articles 2. Peer- reviewed conference contributions

PUBLICATIONS 1. Peer- reviewed original articles 2. Peer- reviewed conference contributions PUBLICATIONS 1. Peer- reviewed original articles * Lundegård, I. & Wickman, P.- O. (2007) Conflicts of interest: an indispensable element of education for sustainable development. Environmental Education

Läs mer

Rapport angående utbyte inom Kompetensutveckling för framtiden steg 1 Katrinebergs folkhögskola. Jobbskuggning

Rapport angående utbyte inom Kompetensutveckling för framtiden steg 1 Katrinebergs folkhögskola. Jobbskuggning Rapport angående utbyte inom Kompetensutveckling för framtiden steg 1 Katrinebergs folkhögskola Projektdeltagare, namn Christina Lindström Huvudsaklig typ av mobilitet Kurs/konferens Jobbskuggning x Mottagande

Läs mer

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET!

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! PRAKTIKNÄRA FORSKNING 2017-2020 RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! MITT NAMN ÄR: BALLI LELINGE UNIVERSITETSADJUNKT I UTBILDNINGSVETENSKAP, FIL LIC. I PEDAGOGIK, DOKTORAND I PEDAGOGIK FAKULTETEN

Läs mer

Folkhälsovetenskap AV, Strategiskt folkhälsoarbete, 7,5 hp

Folkhälsovetenskap AV, Strategiskt folkhälsoarbete, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap AV, Strategiskt folkhälsoarbete, 7,5 hp Public Health Science MA, Strategic Public Health Work, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM8017. Ämnesdidaktik undervisning och lärande i naturvetenskap 5 hp vt 2013

Kursbeskrivning och studieplan för UM8017. Ämnesdidaktik undervisning och lärande i naturvetenskap 5 hp vt 2013 Kursbeskrivning och studieplan för UM8017 Ämnesdidaktik undervisning och lärande i naturvetenskap 5 hp vt 2013 1 Kontakt Kursansvarig lärare: Jakob Gyllenpalm Övriga lärare: Jesús Piqueras, BO Molander

Läs mer

International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS)

International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS) Vetenskapsrådets forskarmöte om internationella studier på skolområdet 2007-02-02 International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS) I detta blad finns information om: Bakgrund och syfte Instrument

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

75% seminarium 26 februari 2018, LUX-huset LIC-FORSKARSKOLAN COMMUNICATE SCIENCE IN SCHOOL, CSIS

75% seminarium 26 februari 2018, LUX-huset LIC-FORSKARSKOLAN COMMUNICATE SCIENCE IN SCHOOL, CSIS 75% seminarium 26 februari 2018, LUX-huset LIC-FORSKARSKOLAN COMMUNICATE SCIENCE IN SCHOOL, CSIS Varmt välkommen till 75%-seminarium för sex av våra licentiander i forskarskolan Communicate science in

Läs mer

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev.

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Anders Persson Philosophy of Science (FOR00F) Response rate = 0 % Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question text Left pole % % Right pole n=no. of responses av.=mean

Läs mer

LivsID Kick off (27/9) Volkmar Passoth

LivsID Kick off (27/9) Volkmar Passoth LivsID Kick off (27/9) Volkmar Passoth Bakgrund SLU fick uppdrag från Näringsdepartementet skapa program för industridoktorander. Regeringen satsade 15 Mio kr, SLU medfinansiera Forskningsfrågorna kan

Läs mer

Verklighetsnära undervisning

Verklighetsnära undervisning Verklighetsnära undervisning Joachim Svärd Thoren Innovation School, Göteborg Linköpings Universitet TIS 2017, Norrköping Välkomna Introduktion. Vem jag är och hur det kan vara att forska. Teori. Vad är

Läs mer

Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar?

Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar? Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar? Projektbudget: 2 942 000 Projekttid: mars 2015 september 2017 Projektledare: Monica Lundh, monica.lundh@chalmers.se Doktorand: Martin

Läs mer

Att motverka skolmisslyckanden

Att motverka skolmisslyckanden Att motverka skolmisslyckanden Konsten att kunna ha två tankar i huvudet samtidigt Hur ser det ut i Västra Götaland? Vad beror det på? Förklaringsmodeller Vad bör göras? www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter

Läs mer

Matematiken i PISA

Matematiken i PISA Matematiken i PISA 2003-2012 Matematiken i PISA 2003-2012 Matematikbiennalen 6-7 februari 2014 Anita Wester Skolverket Samuel Sollerman Stockholms universitet Vad är PISA? OECD:s Programme for International

Läs mer

Learning study elevers lärande i fokus

Learning study elevers lärande i fokus Learning study elevers lärande i fokus McKinsey & Co. How the world s best-performing school systems come out on top. Högpresterande länder tar in kompetensutvecklingen till klassrummet och gör den till

Läs mer

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne Published in: Presentationer från konferensen den 3 maj 2012 Publicerad: 2012-01-01 Link to publication Citation for published

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE301, Breddad lärarkompetens: Engelska som undervisningsspråk i högre utbildning, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: English as the Medium of Instruction

Läs mer

Kursplan. FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag. 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1

Kursplan. FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag. 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Kursplan FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Accounting and Control in Global Enterprises 15 Higher Education Credits *), Second Cycle

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Barn lär av barn. Flerspråkighet i fokus, Stockholms universitet, 4 april 2016 Ellinor Skaremyr

Barn lär av barn. Flerspråkighet i fokus, Stockholms universitet, 4 april 2016 Ellinor Skaremyr Barn lär av barn Flerspråkighet i fokus, Stockholms universitet, 4 april 2016 Ellinor Skaremyr Måste inte vara problematiskt Pedagog: Karl: Pedagog: Karl: Pedagog: Karl: Pedagog: Karl: Vad gjorde ni för

Läs mer

BILDER AV SKOLAN. - Vad är det som driver kunskapsbildningen? - Hur ser bilden av framtidens skola ut? Mikael Alexandersson

BILDER AV SKOLAN. - Vad är det som driver kunskapsbildningen? - Hur ser bilden av framtidens skola ut? Mikael Alexandersson BILDER AV SKOLAN - Vad är det som driver kunskapsbildningen? - Hur ser bilden av framtidens skola ut? Mikael Alexandersson DRAMATURGIN KOMPETENSBEGREPPET DE NYA GRÄNSERNA SÄRSKILJANDETS PRINCIP Från trygga

Läs mer

Kunskap om ungas psykiska hälsa och lärande Rosaria Galanti, professor, projektledare

Kunskap om ungas psykiska hälsa och lärande  Rosaria Galanti, professor, projektledare Kunskap om ungas psykiska hälsa och lärande www.kupolstudien.se Rosaria Galanti, professor, projektledare VÄLKOMNA! Kupols sista år i skolan Nyheter på teamfronten Var står vi nu? Rosaria Galanti 9/8/2016

Läs mer

Sex strategier för effektivt lärande

Sex strategier för effektivt lärande SPRID I TID Sex strategier för effektivt lärande Alla dessa strategier är evidensbaserade och baseras på forskning inom kognitiv psykologi. Vi förklarar här hur varje strategi kan användas och vad som

Läs mer

Från Motstånd till Framgång på gymnasieskolans introduktionsprogram - Att motivera när ingen motivation finns. Martin Hugo

Från Motstånd till Framgång på gymnasieskolans introduktionsprogram - Att motivera när ingen motivation finns. Martin Hugo Från Motstånd till Framgång på gymnasieskolans introduktionsprogram - Att motivera när ingen motivation finns Martin Hugo Gymnasiekonferens 16 oktober 2018 - Det här blir ju kanonbra (Lärare) - Ja för

Läs mer

Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program

Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program Vilken plats kan specialpedagogiken ha i det kreativa? Barbro Johansson, universitetslektor i Specialpedagogik, Specialpedagogiska institutionen

Läs mer

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Referera rätt Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Det hör till god vetenskaplig praxis att redovisa de källor som använts. Det måste alltid framgå av texten vem som

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av pedagogisk skicklighet vid läraranställning

Riktlinjer för bedömning av pedagogisk skicklighet vid läraranställning Högskolepedagogisk utveckling Fastställd genom beslut i Lärarförslagsnämnden 131218 77.7 Gäller fr om 2014-01-01 Riktlinjer för bedömning av pedagogisk skicklighet vid läraranställning Enligt Högskoleförordningens

Läs mer

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen. Susanne Pelger Lunds universitet

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen. Susanne Pelger Lunds universitet Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Susanne Pelger Lunds universitet Skrivande som generell färdighet som tankeredskap Språket speglar ämnet Ex. Nationalekonomi därmed Problem

Läs mer

Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth

Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth 2016-10-20 Black & Williams fem principer för formativ bedömning Klargörande av planering och vilka krav som finns för området

Läs mer

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects Kursplan AB1030 Att arbeta i projekt 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Working in projects 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursens övergripande mål är att den studerande ska tillägna

Läs mer

VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits

VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

Bakgrund Vad säger forskningen? Att levandegöra nätet Vad tyckte studenterna. Nästa steg. Lärandemiljön. spelar den någon roll?

Bakgrund Vad säger forskningen? Att levandegöra nätet Vad tyckte studenterna. Nästa steg. Lärandemiljön. spelar den någon roll? Lärandemiljön spelar den någon roll? Kursen Utvecklingsarbete Syfte Mål Bakgrunden Kursen Utvecklingsarbete Syfte Mål Kursen Sociologi helt på nätet, nivå A-D Inga möten på campus Textbaserad, ingen variation

Läs mer

På väg insikter under en tågresa TISDAG I RYDBERG,

På väg insikter under en tågresa TISDAG I RYDBERG, På väg insikter under en tågresa TISDAG I RYDBERG, 20180529 På väg insikter under en tågresa TISDAG I RYDBERG, 20180529 "En personlig utblick i en oförutsägbar framtid - med många frågor: Hur ser våra

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1 UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng Master Program in Educational Work 60 credits 1 Fastställd i Områdesnämnden 2015-XX-XX Gäller fr.o.m. HT 2015 1. PROGRAMMETS MÅL 1.1.

Läs mer

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Jonas Forsman, Staffan Andersson, Jannika Andersson Chronholm, Cedric Linder Avdelningen för fysikens didaktik, Institutionen för fysik och materialvetenskap,

Läs mer

This is the accepted version of a paper presented at SWERAs konferens, 7-8 oktober, 2014, Växjö, Sweden.

This is the accepted version of a paper presented at SWERAs konferens, 7-8 oktober, 2014, Växjö, Sweden. http://www.diva-portal.org Postprint This is the accepted version of a paper presented at SWERAs konferens, 7-8 oktober, 2014, Växjö, Sweden. Citation for the original published paper: Almqvist, J. (2014)

Läs mer

Den nationella. och innovationsstrategin. Horisont 2020. de stärka varandra? 4 september 2013. Per Engström Lena Svendsen

Den nationella. och innovationsstrategin. Horisont 2020. de stärka varandra? 4 september 2013. Per Engström Lena Svendsen Den nationella innovationsstrategin Horisont 2020 och innovationsstrategin kan de stärka varandra? 4 september 2013 Per Engström Lena Svendsen Global Innovation Index 2013 Sverige i världen Global Competitiveness

Läs mer

FK Astrobiologi och molekyler i rymden - VT2018

FK Astrobiologi och molekyler i rymden - VT2018 FK0 - Astrobiologi och molekyler i rymden - VT08 Antal respondenter: 5 Antal : Svarsfrekvens: 60,00 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal (,%) 6 (66,7%) Vet ej 0 (0,0%) 6.

Läs mer

Internationella forskarsymposiet. 26 oktober 1 november

Internationella forskarsymposiet. 26 oktober 1 november Internationella forskarsymposiet 26 oktober 1 november Inbjudan Ett femtiotal av världens mest framstående forskare kommer den 26 oktober till den 1 november 2008 till Lund och Malmö. Under sin vecka i

Läs mer

Wikipedia och källkritik i gymnasieskolan EXAKT-projektet

Wikipedia och källkritik i gymnasieskolan EXAKT-projektet Wikipedia och källkritik i gymnasieskolan EXAKT-projektet Olof Sundin, Lunds universitet & Göteborgs universitet, olof.sundin@gu.se Helena Francke, Högskolan i Borås, helena.francke@hb.se The Linnaeus

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Figur 1: Påverkan som processer. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning?

Figur 1: Påverkan som processer. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning? Modul: Problemlösning Del 1: Matematiska problem Känsla för problem Lovisa Sumpter När vi arbetar med matematik är det många faktorer som påverkar det vi gör. Det är inte bara våra kunskaper i ämnet som

Läs mer

Internal Capacities for School Improvement

Internal Capacities for School Improvement Internal Capacities for School Improvement principals and teachers views in three Swedish schools (A study within a 3 year research and development project: The best Regional School System in the World?

Läs mer

Claes Klasander, Föreståndare CETIS. Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk.

Claes Klasander, Föreståndare CETIS. Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk. Välkomna! Claes Klasander, Föreståndare CETIS Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk www.cetis.se Morgonens program 9:00-9.45 Workshops och Science Fair Under tiden: Registrering, kaffe och smörgås

Läs mer

PROMETEA Empowering Women Engineers in Industrial and Academic Research.

PROMETEA Empowering Women Engineers in Industrial and Academic Research. PROMETEA Empowering Women Engineers in Industrial and Academic Research www.prometea.info Prometea participants 13 countries, 11 languages Project Coordinator: Dr. Yvonne Pourrat, Conference of the Heads

Läs mer