MKB FÖR DETALJPLAN TÖCKSMARKS-BÖN 1:226 M.FL. Rapport Upprättad av: Sandra Bidgoli

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MKB FÖR DETALJPLAN TÖCKSMARKS-BÖN 1:226 M.FL. Rapport Upprättad av: Sandra Bidgoli"

Transkript

1 MKB FÖR DETALJPLAN TÖCKSMARKS-BÖN 1:226 M.FL. Rapport Upprättad av: Sandra Bidgoli

2 KUND Årjängs kommun Box ÅRJÄNG KONSULT WSP Sverige AB Box Karlstad Besök: Lagergrens gata 8 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm KONTAKTPERSONER Annika Granath, WSP Sverige AB, uppdragsansvarig Peter Månsson, Årjängs kommun, Samhällsbyggnadschef 2 (31)

3 1. SAMMANFATTNING 5 2. INLEDNING Bakgrund Tidigare ställningstagande översiktliga planer Planförslaget Nollalternativ 9 3. MILJÖBEDÖMNINGEN Avgränsning av MKB 10 Avgränsning i tid och rum 10 Miljöaspekter NULÄGESBESKRIVNING Natur- och kulturlandskapet 13 Landskapsbild 13 Naturvärden 13 Rekreation och friluftsliv Hälsa och säkerhet 17 Bebyggelseområden 17 Störningar 17 Farligt gods 18 Dagvatten och recipienter för dagvatten EFFEKTER OCH KONSEKVENSER Nollalternativet Planförslaget 21 Natur- och kulturmiljölandskapet 21 Hälsa och säkerhet MILJÖÅTGÄRDER Inarbetade miljöåtgärder Förslag till ytterligare miljöåtgärder SAMLAD MILJÖBEDÖMNING Miljömål Miljökvalitetsnormer Uppföljning och övervakning 29 3 (31)

4 8. OSÄKERHETER FORTSATT ARBETE KÄLLOR Digitala källor 31 4 (31)

5 1. SAMMANFATTNING I Töcksfors i Årjängs kommun planeras på kommunens initiativ att utöka det befintliga industriområdet på fastigheten Töcksmarks-Bön 1:226 m.fl. Årjängs kommun har beslutat att planen ska miljöbedömas och föreliggande miljökonsekvensbeskrivning (MKB) är den skriftliga redovisningen av miljöbedömningen. Miljökonsekvensbeskrivningen är upprättad av WSP Samhällsbyggnad på uppdrag av Årjängs kommun. Denna version utgör en del av granskningshandlingen av detaljplanen. Granskningsskedet är en del av miljöbedömningen varför revideringar av MKB kan ske inför antagandet av planen. Planförslaget möjliggör för industriverksamhet [J] och industri-, kontor-, och handelsverksamhet [JHK], men även för ny anslutningsväg till E18. Avgränsningen av MKB syftar till att identifiera planens betydande miljöpåverkan samt bidra till att MKB behandlar frågeställningar som är relevanta för projektet. Behovsbedömningen har skett i samråd med Länsstyrelsen. Denna miljökonsekvensbeskrivning behandlar sakområdena landskapsbild, naturmiljö, rekreationoch friluftsliv, buller, dagvattenhantering och recipienter för dagvatten samt farligt gods. Planförslaget medför små negativa konsekvenser för natur- och kulturmiljölandskapet. Ett område som även utgör ett rekreationsområde tas i anspråk för industriverksamhet. Växtplatser för revlummer försvinner. En vattenmiljö där vanlig groda leker, åtminstone vissa år, tas i anspråk för öppen dagvattenhantering. Genom att aktivt utforma denna med hänsyn till grodförekomsten bedöms denna kunna bevaras inom området. Värdena i övrigt är förhållandevis låga och konsekvenserna av ianspråktagandet bedöms bli små. Planförslaget medför små negativa konsekvenser för hälsa och säkerhet avseende buller. Området är påverkat av befintlig industriverksamhet och närheten till E18. Bullerkällor tillkommer men ska följa gällande riktlinjer för buller. Planförslaget medför försumbara konsekvenser avseende vattenkvalitet då förutsättningar för omhändertagande av dagvatten anges. Planförslaget medför positiva konsekvenser avseende risker med farligt gods på grund av ökad trafiksäkerhet. Planförslaget medför i högre utsträckning negativa konsekvenser för miljöaspekter jämfört med ett nollalternativ. De negativa konsekvenserna är dock små mot bakgrund av förslagets effekter i förhållande till förekommande värden. 5 (31)

6 Ett genomförande av planförslaget bedöms inte medföra någon risk för att MKN för vatten inte kan följas. Sammantaget bedöms heller inte planen varken medeller motverka de nationella miljömålen som antagits. I MKB föreslås uppföljning enligt följande; Kontrollprogram dagvatten avseende vattenkvalitet Uppföljning av att riktvärden för buller hålls från tillkommande verksamheter och att den totala ljudbilden vid bostadsområdena blir acceptabel. Uppföljning av förekomst av groddjur i de öppna dagvattenanläggningar som föreslås i planområdets södra del. När planen eller programmet har antagits ska kommunen upprätta en särskild sammanställning som bland annat redovisar hur miljöaspekterna har integrerats i planen eller programmet och hur miljökonsekvensbeskrivningen och synpunkter från samråd har beaktats. Sammanställningen skall göras tillgängliga för alla som deltagit i samrådet. Vid intrång i växtplatser för revlummer krävs dispens enligt 9 artskyddsförordningen och en ansökan till Trafikverket måste göras för att flytta Industrivägens anslutning mot E18. 6 (31)

7 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund På fastigheten Töcksmarks-Bön 1:226 m.fl. planeras nu på kommunens initiativ ytterligare ett område för industri-, kontor-, och handelsverksamhet och en detaljplan upprättas för området. Markanvändningen handel kommer också att läggas till på fastigheten 1:254 för att tillgodose önskemål att ha handelsmöjlighet i samband med verksamhetens industri. Syftet med detaljplanen är att utveckla industriområdet Källhult. I nuläget finns det befintliga industriverksamheter i området, exempelvis Probad och Askim stenhuggeri. En miljöbedömning av planen ska göras, i enlighet med den av kommunen genomförda behovsbedömningen. Miljökonsekvensbeskrivningen är den skriftliga redovisningen av miljöbedömningen. Den nu föreliggande versionen av MKB är en dokumentation av miljöbedömningen fram till granskningshandling. Granskningsskedet är en del av miljöbedömningsprocessen och kan därför medföra förändringar i MKB. Miljökonsekvensbeskrivningen är upprättad av WSP Samhällsbyggnad, Karlstad, på uppdrag av Årjängs kommun. 2.2 Tidigare ställningstagande översiktliga planer I det föreslagna planområdet finns två gällande detaljplaner. Ytterligare en detaljplan angränsar till området. Samtliga medger industriändamål med varierande bestämmelser gällande byggrätter och byggnadshöjder. Den gällande översiktsplanen (1990) anger industriområde. Projektets planerade åtgärder överensstämmer således med gällande översiktsplan. 2.3 Planförslaget Planförslaget möjliggör för industriverksamhet [J] och industri-, kontor-, och handelsverksamhet [JHK], men även för ny anslutningsväg. Industrivägen kommer inte ha kvar sin anslutning till E18 utan kommer istället att flyttas till mitten av planområdet för att höja tillgängligheten och trafiksäkerheten inom och utanför planområdet. 7 (31)

8 Bild 1. Översiktskarta. Planområde rödmarkerat (Källa: Årjängs kommun). Bild 2. Planförslaget. Planområdet omfattar 13,79 hektar mark. Största tillåtna exploateringsgrad är 40 % av fastighetens areal och byggnader får inte placeras närmare än sex meter från lokalgata. Byggnadernas totalhöjd regleras via planbestämmelse. Den totala höjden är 16 meter. 8 (31)

9 I nuläget är inga specifika verksamheter planerade, men verksamheter som är störande för omgivningen får inte etableras. Verksamheterna måste klara nationella riktlinjer för vad som är acceptabelt buller för industriverksamheter vid rekreations- och bostadsområden, se tabell Nollalternativ Nollalternativet är ett jämförelsealternativ som ska beskriva framtida förhållanden om den föreslagna åtgärden inte genomförs. Nollalternativet innebär att nuvarande förhållanden bibehålls medan omvärlden förändras på förutsebart sätt under genomförandetiden som i det här fallet sträcker sig till år 2026, se kapitlet om avgränsning i tid. Nollalternativet för området omfattar förändringar enligt redan antagna kommunala planer och vägplaner. Detta innebär att obebyggda delar av det nu föreslagna planområdets södra delar även i nollalternativet kan förväntas byggas ut enligt redan gällande detaljplan för industrimark. En viss trafikökning på E18 förbi området förväntas ske i takt med den allmänna trafikutvecklingen i området och planerad utbyggnad av Töcksfors köpcentrum. 3. MILJÖBEDÖMNINGEN En miljöbedömning är en process som innehåller vissa moment som ska utföras vid upprättande eller ändring av planer och program vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i planen eller programmet så att en hållbar utveckling främjas. Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) är det dokument som beskriver den betydande positiva eller negativa miljöpåverkan planen eller programmet kan komma att medföra. MKB går ut på samråd till berörda myndigheter, kommuner och allmänhet tillsammans med detaljplanen. Efter samrådet kan detaljplanen och MKB komma att revideras utifrån inkomna synpunkter. Vid antagandet av detaljplanen ska MKB ingå som en del av beslutsunderlaget. En behovsbedömning har genomförts och samråd har hållits med Länsstyrelsen om denna under Behovsbedömningen är den analys som ligger till grund för ställningstagandet om betydande miljöpåverkan och om en miljökonsekvensbeskrivning krävs eller inte. Länsstyrelsen har i sitt yttrande över behovsbedömningen haft synpunkter på att alternativa lokaliseringar saknas och därmed behöver utredas. I och med att området är utpekat som industriområde i gällande översiktsplan bedöms frågan om lokalisering ha utretts i samband med översiktsplaneringen. 9 (31)

10 Länsstyrelsen lyfte även frågan om dokumentation av naturvärden och hantering av skyddade och rödlistade arter. En naturinventering med kompletterande grodinventering har utförts för detta ändamål. 3.1 Avgränsning av MKB Avgränsningen av MKB syftar till att identifiera projektets negativa och positiva miljöpåverkan och bidra till att MKB behandlar relevanta frågeställningar. Avgränsning av MKB sker genom hela miljöbedömningsprocessen. Den inledande avgränsningen har gjorts med utgångspunkt i den genomförda behovsbedömningen och senare genomfört platsbesök och tillkommande utredningar. Kommande samråd kan också komma att påverka den slutliga avgränsningen. Avgränsning i tid och rum Miljökonsekvensbeskrivningens geografiska avgränsning sträcker sig så långt som planen får konsekvenser på de miljöaspekter som behandlas. Detta innebär att t.ex. konsekvenser av direkta fysiska intrång beskrivs inom det föreslagna planområdet, medan konsekvenser av t.ex. dagvattenutsläpp från området beskrivs där mottagande recipienter finns. Genomförandetiden för detaljplanen är 10 år. Det är under denna tid direkta effekter bedöms kunna uppstå. Indirekta effekter kan uppstå över en längre tid. Prognosåret för MKB är satt till 2026, men där effekter och konsekvenser är rimliga att bedöma efter denna tidpunkt görs även detta. Miljöaspekter Med behovsbedömningen som grund har en avgränsning gjorts utifrån vilka miljöaspekter som kan komma att påverkas på ett betydande sätt av planens genomförande. Tabellen nedan visar vilka miljöaspekter som behandlas i MKB och inte samt motiveringen för detta. 10 (31)

11 Sakområde Redovisas i MKB? Motivering Landskapsbild Ja Planområdet är idag obebyggt, men angränsar till redan befintlig industriverksamhet. I nuläget finns det lite information om hur man kommer att bygga och planen reglerar inte höjdsättning av mark. Med anledning av terrängförhållandena är det inte orimligt att anta att planförslaget kan komma att medföra stor påverkan på landskapsbilden. Naturmiljö Ja En stor yta obebyggd skogsmark tas i anspråk för att förverkliga planen. Identifierade naturvärden inom planområdet försvinner, däribland den fridlysta revlummern. Vid en inventering av groddjur ( ) upptäcktes en romklump i kanten av en liten damm, beläget mellan den skogsbeklädda sluttningen mot TVAB och upplagda massor med sly. Kulturmiljö Nej Längs med vandringsleden ligger en stenkonstruktion som sannolikt är någon form av gränsmarkering. Gränsmarkeringen är inte utpekad som kulturhistorisk lämning eller fornlämning enligt FMIS*. Kontakt om gränsmarkeringen kommer att tas med Länsstyrelsen, men den behandlas inte vidare i MKB. Rekreation och friluftsliv Ja En del av ett allmänt elljusspår tas i anspråk. Buller Ja Det finns ett bostadsområde väster om planområdet. Buller kommer uppstå som mest under byggtiden. Tillkommande verksamhet kan orsaka buller och andra störningar, men ska utgöra Ej störande verksamhet. Farligt gods Ja Verksamheten angränsar till E18, som är primärled för farligt gods. Föroreningar till mark och vatten till följd av verksamheterna inom området Nej Detaljplanen kommer att möjliggöra för industriändamål. Vilken verksamhet är oklart varför frågan om föroreningar till mark och vatten från verksamheterna måste prövas i samband med tillståndsprövning eller anmälan. Luftföroreningar Nej Planens genomförande kan väntas medföra viss ökad biltrafik i området. Beräkningar av luftföroreningshalter i nuläge har utförts på utsläpp av kväveoxider och PM10 från motorvägsträckan i samband med detaljplaneläggning av industriområde 11 (31)

12 söder om E18. Beräkningarna täcker även det nu aktuella området och visar att MKN för kväveoxider och PM10 innehålls med marginal (EQC,2012). Det bedöms inte finnas någon risk för att tillkommande trafik i området medför överskridanden av miljökvalitetsnormerna. Dagvattenhantering och recipienter för dagvatten Ja Ett stort område med nyanlagd hårdgjord yta bedöms kunna medföra konsekvenser för recipienterna i form av ökad avrinning och/ eller ökad tillförsel av föroreningar. Valet av lösning är viktig för graden av miljöpåverkan. Hushållning med naturresurser Ja Planen medför inte någon betydande påverkan på areella näringar. Skogsområdet i norr skulle kunna användas för skogsbruk, men är kommunal mark som ej avsatts för detta ändamål. MKB behandlar ej detta. Terrängen i området indikerar behov av masshantering. Detta regleras inte i planen varför konsekvenser av detta inte går att bedöma. Frågan tas upp genom allmänna resonemang och med förslag till fortsatt arbete. Tabell 1. Redovisning av de miljöaspekter som behandlas och inte behandlas i MKB. *)FMIS = Fornminnesinformationssystem 12 (31)

13 4. NULÄGESBESKRIVNING 4.1 Natur- och kulturlandskapet Landskapsbild Planområdet ligger öster om Töcksfors och angränsar till E18 i dess södra del. Terrängen sluttar relativt brant från E18 på ca +130 möh till planområdets nordöstra del på ca +164 möh. Området är i stor omfattning påverkat av redan etablerad industriverksamhet och markarbeten i anslutning till dessa. Den norra delen av planområdet utgör skogsmark med anläggningar för rekreation i form av ett elljusspår. Kanteffekterna från intilliggande verksamheter i form av buller, vägdragningar och avverkningar är stora. Naturvärden En naturvärdesinventering har av WSP, i uppdrag av Årjängs kommun, genomförts i september Naturvärdesbedömningen syftar till att uppskatta underlaget för biologisk mångfald. Åtta områden identifierades och är klassade i en fyrgradig skala enligt följande: Klass 1: Mycket höga naturvärden. Rikligt med förutsättningar för biologisk mångfald. Klass 2: Höga naturvärden. Påtagligt med förutsättningar för biologisk mångfald Klass 3: Naturvärden. Vissa förutsättningar för biologisk mångfald Klass 4: Låga naturvärden. Vardagslandskap Fyra miljöer inom det föreslagna planområdet bedömdes ha vissa naturvärden, klass 3, se bild 3. I övrigt hyser det föreslagna planområdet låga naturvärden. I ett senare skede av planprocessen gjordes en utökning av planområdet i dess sydvästra del. Denna utökning omfattar en redan etablerad parkeringsplats och hyser inga naturvärden. Miljöerna med vissa naturvärden beskrivs i det följande. 13 (31)

14 Bild 3. Naturmiljöer med vissa naturvärden Barrskog Skogen i områdets norra del domineras av granskog med inslag av tall, homogen i ålder och med liten variation av arter i fältskiktet. Björk förekommer i liten omfattning. Området är välgallrat och inslag av död ved är ringa. I områdets östra delar är terrängen mer varierad med större blockighet och heltäckande mossvegetation. Storvuxna arter som husmossa dominerar. På två ställen noterades förekomst av revlummer, se bild 3 och 4. Revlummer är fridlyst enligt 9 artskyddsförordningen. Arten är vanlig i Sverige och finns inte med i den nationella rödlistan, men kan lokalt hotas av plockning och insamling då den är populär som dekoration, t.ex. i jultider. Fridlysningen avser plockning för försäljning och uppgrävning eller uppdragning med rötterna. 14 (31)

15 Bild 4. Revlummer Barrblandskog Skogen i detta område utgörs av barrblandskog som domineras av gran, men som även har inslag av tall och en. Området har även inslag av yngre lövskog, främst björk. Terrängen är brant sluttande mot söder. Området är starkt påverkad av intilliggande verksamheter och avverkningar. Våtmark I planområdets nordvästra del ligger en våtmark. Våtmarken är påverkad av skogsbruk och dikning och till viss del bevuxen med föryngringsvegetation. Våtmarken bidrar till variation i landskapet och har viss betydelse för biologisk mångfald på lokal nivå. Vattendrag Vattendraget mynnar ur en dagvattentrumma som är lagd så att den utgör ett definitivt vandringshinder. I söder avrinner vattendraget genom en trumma under E18 för att därefter kulverteras. Längden på den kulverterade sträckan är okänd. Slutlig recipient är Foxen/ Stora Lee. Vattendraget belastas med dagvatten från befintligt industriområde i den östra delen av inventeringsområdet. Flödet var högt vid inventeringstillfället och vattendragets brinkar var kraftigt påverkade av erosion som även medfört att vegetation saknas i vattendraget. Bäckens botten och sidor är uppbyggda av leror och andra finare sediment. Strax innan E18 uppstår en lugnare vattenmiljö och det är denna som ger vattendraget dess naturvärden då den eventuellt kan fungera som föryngringsmiljö för groddjur vissa år. Mot denna bakgrund utfördes en kompletterande grodinventering för att ge klarhet i frågan. I sydöstra hörnet av detta område, mellan den skogsklädda sluttningen mot f.d. TVAB och de upplagda massorna med sly, finns en mindre vattensamling som fylls på med vatten som rinner av från f.d. TVAB:s fastighet, se bild (31)

16 Bild 5. Groddammen Här påträffades en romklump (ca 50x50 cm) i kanten av den lilla dammen, se bild 6. Under fältbesöket observerades inte några grodor, men utifrån rommens utseende bedöms det vara vanlig groda (Rana Temporaria) som lekt i dammen. Vanlig groda är fridlyst enligt 6 artskyddsförordningen vilket innebär att det är förbjudet att döda, skada, fånga eller på annat sätt samla in exemplar och att ta bort eller skada rom. Bild 6. Grodrom 16 (31)

17 Rekreation och friluftsliv I det norra skogsområdet finns ett allmänt elljusspår. Bänkar finns också utplacerade i området. Området är påverkat av en nyare ledningsdragning som till större delen följer kanterna av det befintliga motionsspåret. En ny skogsbilväg är också anlagd i området. Skogen är lättvandrad och ligger nära ett bostadsområde. 4.2 Hälsa och säkerhet Bebyggelseområden Det finns ett bostadsområde i närheten av planområdet (Hyttevägen). Fågelvägen är det 130 meter mellan planområdet och bostadsområdet. Angränsande är också industriverksamheter. Närmast bostadsområdet finns en planlagd remsa för naturområde. Störningar Idag finns det sedan tidigare verksamheter etablerade i området, exempelvis Probad, som jobbar med försäljning och produktion av prefabricerade badrum, och Askim stenhuggeri som producerar bänkskivor i natursten. Störningar i form av trafikbuller förekommer också från E18. Uppmätta trafikuppgifter finns beräknat från Den totala årsdygnsmedeltrafiken var då 5720 varav andelen lastbilar uppgick till 15 %. Fastigheter som kan påverkas av buller ligger väster om det föreslagna planområdet. 17 (31)

18 Industribuller Verksamheter måste följa nationella riktlinjer för vad som är acceptabelt buller för industriverksamheter vid rekreations- och bostadsområden. Den ekvivalenta ljudnivån är då 50 dba vid bostadshus under dagtid och 40 dba under nattetid. Tabell 2. Ljudnivå från industri/verksamhet. Nivåerna avser immissionsvärden vid bostäder/förskolor/skolor/vårdlokaler. De gäller utomhus vid fasad och vid uteplatser andra ytor för utevistelse i bostadens närhet (Källa: Vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller, Naturvårdsverket, 2015). Befintliga verksamheter i området bidrar till bullermiljön runt fastigheterna väster om planområdet. Verksamheternas bullerpåverkan är inte beräknad. Trafikbuller Riksdagen har angett riktvärden för trafikbuller. Följande riktvärden för trafikbuller bör normalt inte överskridas vid nybyggnad av bostadsbebyggelse eller vid nybyggnad eller väsentlig ombyggnad av trafikinfrastruktur: 30 db(a) ekvivalentnivå inomhus 45 db(a) maximalnivå inomhus nattetid 55 db(a) ekvivalentnivå utomhus (vid fasad) 70 db(a) maximalnivå vid en uteplats i anslutning till en bostad. Tabell 3. Riktvärden för trafikbuller. Detaljplaneområdet ligger intill E18 och har både på- och avfarter som bidrar till förhöjda ljudnivåer. Den totala årsdygnstrafiken (ådt) för Vägsträckan E18 Töcksfors är 5720, varav 15 % är lastbilar (EQC, 2012). Farligt gods E18, som är primärled för farligt gods, gränsar till planområdet. Av de 860 tunga fordonen som passerar planområdet utgörs cirka 25 fordon uppskattningsvis transporter med farligt gods. Transporterna utgör till största del brandfarliga vätskor och frätande ämnen. 18 (31)

19 För vägar med transporter av farligt gods ger Länsstyrelsen följande rekommendationer; Inom 30 meter avstånd bör markanvändningen inte uppmuntra till stadigvarande vistelse, t.ex. odlingar, trafikytor eller friluftsområden. Inom meter avstånd bör markanvändningen utformas så att få personer uppehåller sig i området och då i vaket tillstånd, t.ex. industrier, mindre handel och lager. Inom meter kan man förlägga de flesta typer av markanvändning, t.ex. handel, mindre kontor och mindre samlingslokaler. Över 150 meter avstånd kan man i praktiken förlägga alla typer av markanvändning, t.ex. kontor i flera plan, större samlingslokaler och hotell. Om dessa skyddsavstånd inte kan hållas bör särskilda åtgärder sättas in och en riskanalys behöver då upprättas. Idag finns befintliga byggnader som ligger 23 meter från E18. Dessa byggnader får ej vid eventuell olycka eller rivning uppföras igen. Detaljplanen reglerar byggförbudet via planbestämmelse. Dagvatten och recipienter för dagvatten Planområdet är delvis bebyggt och avvattnas idag mot kommunens dagvattenledningsnät. Det finns en spillvattenledning som går i södra delen av planområdet. Planområdet ingår i ett delavrinningsområde som avvattnas söderut till recipienten Stora Le/Foxen. Avrinningsområdet är cirka 35 km 2 stort. En mindre del av området avvattnas dock västerut och i förlängningen norrut mot recipienten Töck, vilket är cirka 62 km 2 stort. Planområdet påverkas också av avrinning från ytor utanför planområdet. Jordartskartan över planområdet visar på att större delen av området ligger på berg med ett tunt eller osammanhängande jordtäcke av morän. Möjligheterna till infiltration är av den anledningen mycket små inom huvuddelen av området. Denna plan berörs av miljökvalitetsnormer för ytvattenkvalitet. Miljökvalitetsnormer för vattenkvalitet anger krav på att en viss kvalitet ska klaras vid en given tidpunkt, men också på att vattenförekomstens vattenkvalitet inte får försämras. Planområdet ligger inom avrinningsområden för vattenförekomsterna Stora Le/Foxen och Töck. Ekologisk status för Stora Le/ Foxen är bedömd till god medan ekologisk status för Töck är bedömd till otillfredsställande. Statusen för Töck beror främst av effekter från regleringen av sjön. 19 (31)

20 Vattenförekomst Stora Le/Foxen SE Töck SE Ekologisk status 2014 God Otillfredsställande Kemisk status 2014 God undantaget kvicksilver God undantaget kvicksilver Ekologisk status God ekologisk status 2015 God ekologisk status 2015 Kemisk status God kemisk status 2015 God kemisk status 2015 Tabell 4. Ytvattenförekomster som berörs av planen och fastställda miljökvalitetsnormer för dessa (Viss, version arbetsmaterial). 20 (31)

21 5. EFFEKTER OCH KONSEKVENSER 5.1 Nollalternativet Naturmiljölandskapet i det föreslagna planområdets norra del kommer i ett nollalternativ att bestå i sin nuvarande form. I planområdets södra del finns två gällande detaljplaner som anger industrimark för idag obebyggd mark. Mindre skogsområden kan därför komma att omvandlas till bebyggd mark. Nollalternativet bedöms medföra små negativa konsekvenser för natur- och kulturmiljölandskapet. Rekreationsområdet i det norra skogsområdet består i nollalternativet. Nollalternativet medför inga konsekvenser för rekreation. I nollalternativet består anslutningen från Industrivägen till E18, samtidigt som Källhultsvägen leder in trafiken till området öster om det föreslagna planområdet. Detta medför fortsatt bristfällig tillgänglighet och trafiksäkerhet för befintliga verksamheter. Nollalternativet bedöms medföra små negativa konsekvenser för hälsa och säkerhet. 5.2 Planförslaget Natur- och kulturmiljölandskapet Landskapsbild Från E18 upplevs området idag som ett industriområde och härifrån bedöms planförslaget inte medföra några konsekvenser för landskapsbilden. Norrifrån kommer dock omvandlingen av landskapet att bli märkbar. Påverkan från nyligen etablerade industriområden öster om planområdet är märkbar från skogen sett. Områdets höjdsättning är ej reglerad i plan vilket gör att påverkan på landskapsbilden orsakad av omdaning av den idag starkt sluttande terrängen är svår att bedöma. Mot bakgrund av att området ändå är starkt påverkat av industriell verksamhet bedöms konsekvenserna av planförslaget för landskapsbilden bli små negativa. Naturmiljö Ett genomförande av planförslaget medför att ett större sammanhängande skogsområde kommer ersättas till förmån för industrimark. Skogsmark bebyggs med 21 (31)

22 industrilokaler och nya vägar samt att nya ledningar för VA, dagvatten och el kommer anläggas i gatumark. Området hyser i dess norra delar naturvärden med viss betydelse för biologisk mångfald, enligt den naturinventering som utförts. Områdena bedöms dock främst fungera som spridningsområde för djurlivet. Ett område närmast bostadsområdet omfattas av planbestämmelsen som naturmark och avses bibehållas som naturområde. Detta för att reducera uppkomst av damm från verksamheterna samt att förbättra utsikten för de boende närmast planområdet. Naturområdet ger också möjlighet för dagvattnet att få en naturlig infiltration. Revlummern som noterades är fridlyst enligt 9 artskyddsförordningen och innebär vid ett genomförande av planen att växtplatserna av arten försvinner i området, men artens bevarandestatus bedöms inte påverkas lokalt, regionalt eller nationellt eftersom den är relativt vanlig. Förekomsten av groddjur finns inom ett område som enligt planförslaget ska utgöra naturmark. Inom naturmarken ges möjlighet till öppna dagvattenlösningar. Förekomsten av vanlig groda bedöms kunna bevaras inom området med rätt åtgärder vid utformning av dagvattensystemet och med hänsyn till artens föryngringsperiod Planområdet är inte utpekat i något kommunalt eller regionalt program. Konsekvenserna för naturmiljön bedöms bli små negativa när obebyggd skogsmark försvinner till förmån för industrimark. I övrigt påverkas inte någon naturmiljö som bedöms vara viktig för bevarandet av någon skyddsvärd naturtyp eller hotad art. Konsekvenserna av ett genomförande av planförslaget bedöms medföra små negativa konsekvenser för naturmiljön. Rekreation och friluftsliv Då det inom planområdet finns ett allmänt elljusspår som till förmån för vidare utveckling av industriområdet kommer att försvinna, medför detta en försämring av tillgänglighet till motion och rekreation. Elljusspåret är i dåligt skick och bedöms i nuläget inte användas i någon högre utsträckning. Konsekvenserna för rekreation bedöms bli små negativa när möjligheten till rekreation i området försvinner. 22 (31)

23 Hälsa och säkerhet Buller Enligt planförslaget får endast verksamheter som ej är störande etableras inom området. Detta innebär att nationella riktlinjer för vad som är acceptabelt buller för industriverksamheter vid rekreations- och bostadsområden ska följas, se tabell 2. Tillkomsten av nya verksamheter medför dock en större utbredning av bullerkällor vilket i sig skapar ökat buller i området, även om ljudnivåerna följer angivna riktlinjer. Detta kan medföra att fler människor upplever sig störda i sina boendemiljöer. Känslighet för bullerrelaterad störning är också olika för olika individer. Detta innebär att trots att gällande riktvärden innehålls kan enskilda känna sig störda av tillkommande verksamheter eftersom nya bullerkällor tillkommer jämfört med nuläget. Ett område närmast bostadsområdet omfattas av planbestämmelsen som naturmark och avses bibehållas som naturområde. Vegetation har ganska låga bullerreducerande effekter, men det är inte helt uteslutet att upplevelser av störningar och buller kan påverkas av vegetation. Bullernivåerna påverkas också av andra bullrande verksamheter från befintlig industri och från trafiken på E18. Den sammanlagda bullerverkan kan därför bli större än den som orsakas endast av tillkommande verksamheter. Konsekvenserna av planförslaget avseende påverkan på ljudmiljön i området bedöms bli små negativa. Farligt gods Utökad industri, kontor och handel kommer sannolikt att öka trafikflödet i området. Industrivägens anslutning till E18 kommer inte finnas kvar, då anslutningen kommer att flyttas till mitten av planområdet, se plankartan. Via planbestämmelse regleras in- och utfartsförbud längs E18. Samråd har skett med Trafikverket som menar på att den nya infarten tillgodoser trafiksäkerheten. Lokalgatan i planområdet är reglerad för att säkerställa den nya anslutningen till E18 och justering av lutningen kommer inte medföra några problem enligt räddningstjänsten. 23 (31)

24 Konsekvenserna av planförslaget bedöms bli positiva när det gäller risker förenade med transporter av farligt gods. På grund av ökad trafiksäkerhet bedöms risken för olyckor minska. Dagvattenhantering och recipienter för dagvatten Planförslaget medför att naturmark tas i anspråk och ersätts med hårdgjorda ytor. Detta ökar den snabba avrinningen från planområdet och kan innebära att recipienterna exponeras för större flöden och en högre grad av föroreningar. Dagvattenlösningar ska enligt förslaget väljas så att maxflöden från området inte ökar jämfört med befintlig situation. Möjligheten att reglera vattenflödet från ett fördröjningsmagasin ger goda förutsättningar att rena stora dagvattenvolymer. Naturområdet i den södra delen möjliggör en öppen dagvattenhantering och detaljplanen anger sedumtak som ett sätt för att omhänderta regnvatten som uppstår. Dagvattenhanteringens exakta utformning och reningskrav måste prövas för varje ny verksamhet. Vid val av dagvattenlösning ska Årjängs kommuns dagvattenpolicy vara vägledande. Följande fem grundprinciper skall följas; Den naturliga vattenbalansen skall i möjligaste mån bevaras och skall inte påverkas negativt av exploatering och byggande. Tillförsel av föroreningar skall begränsas så långt som möjligt. Dagvattensystem skall så långt som möjligt utformas med hänsyn till platsens förutsättningar, dagvattnets föroreningsgrad och recipientens känslighet. Dagvattensystemet skall utformas så att skadliga översvämningar/uppdämningar inte uppkommer vid kraftiga regn. Primärt ska öppen avledning av dagvatten prioriteras så långt som möjligt. Dagvatten skall utgöra en positiv resurs i landskapet/stadsbyggandet. Genomförd dagvattenutredning anger förutsättningar för en dagvattenhantering som kan hantera de ökade dagvattenflödena från planområdet. Konsekvenserna av dagvattnets påverkan på vattenkvaliteten i berörda vattenförekomster, bedöms som försumbara. Särskilda behov av rening från de verksamheter som etablerar sig prövas och bedöms i senare skeden. 24 (31)

25 6. MILJÖÅTGÄRDER Inarbetade miljöåtgärder avser miljöanpassningar av projektet som har inarbetats under planeringsprocessen och som integrerats i planförslaget. Därutöver föreslås ytterligare miljöåtgärder som kan begränsa den miljöpåverkan planförslaget medför. 6.1 Inarbetade miljöåtgärder Planen anger naturmark för ett mindre skogsområde mot bostadsområdet och för vattenmiljön i planområdets södra del. Naturområdet närmast bostadsområdet bidrar till att uppkomst av damm reduceras samt förbättrar utsikten för de boende på Hyttevägen. Dagvattnet kan även på detta sätt få en naturlig infiltration. Naturmarken i planområdets södra del möjliggör för en öppen dagvattenhantering. Med en öppen dagvattenhantering kan biologiska värden bevaras (i detta fall kan det gynna den eventuella förekomsten av groddjur), samtidigt som rening av vattnet sker och därmed reducerar risken för spridning av föroreningar till berörda vattenförekomster. Sedumtak möjliggör ett omhändertagande av vatten. Växterna ger goda förutsättningar för rening då de fångar upp en hel del av det regn som falller och bidrar därmed till att hålla nere dagvattenvolymerna. Enligt planförslaget får endast ej störande verksamheter etableras inom området. Nationella riktlinjer för buller ska därmed följas. På detta sätt kan mindre lämpliga verksamheter styras bort från området. Byggnadernas totalhöjd regleras via planbestämmelse. Tillkommande verksamheter får inte överstiga angiven höjd och utgör därmed en mindre påverkan på landskapsbilden. 6.2 Förslag till ytterligare miljöåtgärder Reglerade marknivåer skulle kunna reducera påverkan på landskapet, men också bidra till att enklare planera för dagvattenlösningar i planområdet. En masshanteringsplan för området möjliggör en god hushållning med naturresurser där överskottsmassor så långt möjligt återvinns inom området. Då det vid den kompletterande grodinventeringen påträffats rom bör den planerade dagvattenhanteringen utformas så att den även kan fungera som livsmiljö för groddjur, till exempel genom att en fördröjningsdamm skapas. Vattenkvaliteten måste i så fall även beaktas så att rening skett högre upp i systemet. Tiden för åtgärder som berör vattenområdet med vanlig groda bör begränsas så att det inte uppkommer någon risk för skada på rom, yngel och 25 (31)

26 vuxna individer av grodorna. Grodorna föryngringsperiod sträcker sig mellan april-juni. Den del av elljusspåret som försvinner kan kompenseras och/ eller kompletteras med åtgärder på det kvarvarande spåret. Behov och utformning bör diskuteras vid kommande samråd. 7. SAMLAD MILJÖBEDÖMNING Mot bakgrund av att området som berörs av planförslaget är utpekat som industriområde i översiktsplanen har ytterligare lokaliseringsalternativ inte utretts. Miljöbedömningen av planförslaget jämförs därför endast med ett nollalternativ. Nollalternativet medför inga eller försumbara konsekvenser. Området utvecklas som industriområde enligt gällande detaljplaner. Skogsområdet i den norra delen av planförslaget består som naturmark med vissa naturvärden och med möjlighet till rekreation för boende i närheten. Planförslaget medför små negativa konsekvenser för natur- och kulturmiljölandskapet. Ett område som även utgör ett rekreationsområde tas i anspråk för industriverksamhet. Värdena är förhållandevis låga och konsekvenserna av ianspråktagandet bedöms bli små. Planförslaget medför små negativa konsekvenser för hälsa och säkerhet avseende buller. Området är påverkat av befintlig industriverksamhet och närheten till E18. Bullerkällor tillkommer men ska följa gällande riktlinjer för buller. Planförslaget medför försumbara konsekvenser avseende vattenkvalitet då förutsättningar för omhändertagande av dagvatten anges. Planförslaget medför positiva konsekvenser avseende risker med farligt gods på grund av ökad trafiksäkerhet. Planförslaget medför i högre utsträckning negativa konsekvenser för miljöaspekter jämfört med ett nollalternativ. De negativa konsekvenserna är dock små mot bakgrund av förslagets effekter i förhållande till förekommande värden. I tabell 5 nedan redovisas miljöbedömning i tabellform. De alternativ som kommer att bli jämförda är planförslagets konsekvenser och nollalternativets konsekvenser. 26 (31)

27 SAKOMRÅDE NOLLALTERNATIV PLANFÖRSLAGET Natur- och kulturmiljölandskapet Landskapsbild Fortsatt utveckling av industrimark inom gällande detaljplaner medför viss påverkan på landskapsbilden. Skogsmark i anslutning till ett tidigare etablerat industrilandskap tas i anspråk för industriändamål. Naturmiljö Det finns två gällande detaljplaner i området som båda medger industriändamål. I ett nollalternativ kommer mindre yta obebyggd skogsmark tas i anspråk. Skogsmark med vissa naturvärden tas i anspråk för industriändamål. Den fridlysta revlummern försvinner lokalt. Förekomsten av groddjur bedöms kunna bevaras i området med rätt utformning av dagvattensystemet. Rekreation- och friluftsliv Ingen förändring. Ett skogsområde med elljusspår som ligger nära ett bostadsområde försvinner. Hälsa och säkerhet Buller Ökad bulleralstring till följd av den allmänna trafikutvecklingen i området. Tillkomst av industriverksamhet enligt gällande detaljplaner. Endast ej störande verksamhet tillåts, men förekomsten av bullerkällor ökar. Samverkan mellan olika bullerkällor kan öka störningsgraden. Farligt gods Ingen förändring. Den nuvarande anslutningen till E18 kvarstår. Planförslaget medför ökad trafiksäkerhet och tillgänglighet då Industrivägens anslutning till E18 flyttas till mitten av planområdet. Dagvattenhantering och recipienter för dagvatten Utveckling av befintlig verksamhet enl. gällande detaljplaner påverkar dagvattenflöden och behov av hantering. Planen anger förutsättningar för en dagvattenhantering som kan hantera ökade flöden från området. Positiva konsekvenser Inga eller försumbara konsekvenser Små negativa konsekvenser Märkbara negativa konsekvenser Stora eller mycket stora negativa konsekvenser Tabell 5. En sammanställning för att tydliggöra de konsekvenser som kan komma uppstå i samband med detaljplanens genomförande. 27 (31)

28 7.1 Miljömål De miljömål som bedömts beröras av projektet är Levande sjöar och vattendrag, Levande skogar, God bebyggd miljö samt Ett rikt växt- och djurliv. Sammantaget bedöms inte planen varken med- eller motverka miljömålen. Levande sjöar och vattendrag bedöms inte motverkas förutsatt att rening och fördröjning sker. Planen medför exploatering av skogsmark vilket motverkar miljömålen Levande skogar samt Ett rikt växt- och djurliv. Då Källhult sedan tidigare är ett någorlunda etablerat industriområde, det inte bedrivs skogsbruk och det enligt den naturvärdesinventering som utförts inte heller identifierat områden med höga naturvärden anses inte planen motverka dessa i allt för hög grad. Miljömålet God bebyggd miljö anses inte motverkas förutsatt att elljusspåret som försvinner ersätts med en ny anläggning och att riktlinjerna för buller följs. 7.2 Miljökvalitetsnormer För detta planförslag är miljökvalitetsnormerna vattenkvalitet och omgivningsbuller aktuella. Miljökvalitetsnormer (MKN) är ett juridiskt bindande styrmedel i miljölagstiftningen gällande kvaliteten på mark, vatten, luft eller miljön i övrigt. De används för att förebygga eller åtgärda miljöproblem. En miljökvalitetsnorm kan till exempel gälla högsta tillåtna halt av ett ämne i luft, mark, eller vatten. MKN för vatten anger krav på att en viss kvalitet ska uppnås vid en given tidpunkt, men också krav på att den berörda vattenförekomstens vattenkvalitet inte får försämras. MKN ska i detta fall vara uppnådda till år Planområdet ligger inom avrinningsområden för vattenförekomsterna Töck och Stora Le/Foxen. Fastställda MKN finns, se tabell 4. Ett genomförande av planförslaget bedöms inte medföra någon risk för att de fastställda miljökvalitetsnormerna för vatten inte kan följas. Det finns osäkerheter gällande dagvattenhanteringen i nuläget, men det som föreslås i planförslaget är att avrinningen ska bibehålla samma flöde ut från området som innan exploatering. Rening föreslås ske genom fördröjning och ska på så sätt se till så att de berörda vattenförekomsternas vattenkvalitet inte påverkas. Vilka verksamheter som blir aktuella är idag okänt varför den exakta utformningen kan komma variera. 28 (31)

29 7.3 Uppföljning och övervakning I detta avsnitt föreslås uppföljning och övervakning av den betydande miljöpåverkan som genomförandet av planen medför. Uppföljning föreslås enligt följande: Kontrollprogram dagvatten avseende vattenkvalitet Uppföljning av att riktvärden för buller hålls från tillkommande verksamheter och att den totala ljudbilden vid bostadsområdena blir acceptabel. Uppföljning av förekomst av groddjur i planområdets södra del. 8. OSÄKERHETER En miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla de uppgifter som är rimliga med hänsyn till bedömningsmetoder och aktuell kunskap, planens eller programmets innehåll och detaljeringsgrad, var i en beslutsprocess som planen eller programmet befinner sig, att vissa frågor kan bedömas bättre i samband med prövningen av andra planer och program eller i tillståndsprövningen av verksamheter eller åtgärder, och allmänhetens intresse. Denna version av MKB är upprättad inför granskning av detaljplanen. Yttranden från tidigare samråd har beaktats. Granskningsskedet kan medföra att kunskap tillförs som behöver hanteras inom ramen för miljöbedömningen. Detaljplanens detaljeringsgrad påverkar miljöbedömningens detaljeringsgrad. Vissa frågor bedöms bättre i samband med andra prövningar, t.ex. är det idag okänt vilken typ av verksamheter som kan komma att etablera sig i området, varför senare tillståndsprövningar och bygglov måste hantera bedömningar av de enskilda verksamheternas påverkan på miljön. I detta skede kan endast de övergripande riktlinjer som planen anger bedömas. För vissa miljöaspekter kan konsekvenserna bli väldigt olika beroende på beslut som tas i senare skeden. En sådan är hur terrängen i området ska hanteras. Detta påverkar effekterna på landskapsbilden, val av dagvattenlösning och storleken på masshanteringen och möjligheten till god hushållning med naturresurser. 29 (31)

30 9. FORTSATT ARBETE Dispens från artskyddsförordningen måste sökas för intrång i växtplatser för revlummer. En ansökan till Trafikverket måste göras för att flytta Industrivägens anslutning. Samråd med Länsstyrelsen gällande utformning av dagvattenanläggningen i planområdets södra del med hänsyn till värdet för groddjur. 30 (31)

31 10. KÄLLOR EQC,2012: Trafik, buller, luftkvalitet och risk inför detaljplan för Skärmon Töcksfors i Årjängs kommun. Länsstyrelsen Dalarnas län, 2012: Farligt gods, riskhantering i fysisk planering. Vägledning för planläggning intill transportleder för farligt gods. Riskhantering i detaljplaneprocessen, länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland, Naturvårdsverket, 2009:1. Handbok med allmänna råd om miljöbedömning av planer och program. Naturvårdsverket, Vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller. Myndigheten för samhällskydd och beredskap, Trafikflöden farligt gods. Trafikverket, 2015: Vägplan. Granskningshandling. Planbeskrivning inklusive miljöbeskrivning. E18 Töcksfors cirkulation. WSP, 2014: PM Naturvärdesbedömning , reviderad WSP, 2015: PM Geoteknik WSP, 2015: Dagvattenutredning Töcksmarks-Bön 1:226 m.fl., reviderad WSP, 2016: Inventering av groddjur inom detaljplan för Töcksmarks-Bön 1:226 m.fl Digitala källor Länsstyrelsernas GIS-tjänst, ,669m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x f0c0285:0x22ff9b4ce0513ed (31)

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SAMRÅD

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SAMRÅD 1(21) Samhällsbyggnad Angelika Lunnari, 0573-140 80 Angelika.lunnari@arjang.se 2015-08-21 Förslag till detaljplan för TÖCKSMARKS BÖN 1:226 Årjängs kommun Värmlands län Upprättad aug 2015 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Läs mer

Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Töcksmarks-Bön 1:226, m.fl., Töcksfors, Årjängs kommun

Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Töcksmarks-Bön 1:226, m.fl., Töcksfors, Årjängs kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (11) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Töcksmarks-Bön 1:226, m.fl., Töcksfors, Årjängs kommun Reviderad 2016-01-18 Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Behovsbedömning med checklista

Behovsbedömning med checklista Detaljplan för DEL AV OFFERHÄLLSPARKEN Trollhättans kommun NYBYGGNAD AV FLERBOSTADSHUS Behovsbedömning med checklista FEBRUARI 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB FÖR DETALJPLAN

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (6) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av en detaljplan för

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning

Behovsbedömning av miljöbedömning Jonas Carlsson Behovsbedömning 2017-04-24 Dnr KS 2016/0167 1(6) DPU 5 Behovsbedömning av miljöbedömning tillhörande detaljplan för Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl., DPU 5 i Enebyberg, Danderyds kommun

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller ett program ska upprättas eller ändras. Miljöbedömningens första steg, behovsbedömningen, ska avgöra om detaljplanen,

Läs mer

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Samt upphävande av del av Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda Samrådshandling 2 (7) Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för

Bedömning av miljöpåverkan för Bedömning av för detaljplan HOGSTAD 13:1 m fl i Hogstad, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program

Läs mer

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr Ks 2011.0056 Behovsbedömning MKB Datum 2010-12-29 1 (6) Detaljplan för BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och samt del av fastigheten Högby 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Dnr: KS 2013/233 PLNR: 153 GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Inledning Varje detaljplan som medför en

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut Detaljplan för Malghult 2:102 m.fl. fastigheter POD, Kristdala, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret april 2016, reviderad maj 2017 Dnr SBN 2015/000200 Uppdragsbeslut 2015-10-13 Samrådsbeslut

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten 1(8) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Porten 11 med närområde inom Hageby i Norrköping den 12 juni 2013 ANTAGANDEHANDLING Antagen: 2013-09-10, 158 Laga kraft: 2013-10-17 Genomförandetidens

Läs mer

HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1

HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1 Dnr 20xx.yyyy Behovsbedömning MKB Datum 2011-03-01 1 (6) Detaljplan för HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1 Finspångs kommun, Östergötlands

Läs mer

Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län. Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING

Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län. Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun 2015-03-17 Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i Miljöbalken för att avgöra

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för Breared 1:105 M FL Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret 2015-01-09

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad

Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad Tumba, oktober 2018 Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

UNDERLAG FÖR MILJÖ OCH HÄLSOFRÅGOR. för detaljplan för Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal, Dp

UNDERLAG FÖR MILJÖ OCH HÄLSOFRÅGOR. för detaljplan för Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal, Dp ECOS Mall 47_PLANBYGG_synpunkter_02_MKB - ver.2.0, 2012-03-16 MILJÖFÖRVALTNINGEN DNR: 2013-013212 SID 1 (5) 2013-10-21 Ulrika Kvartoft Kruså miljöutredare 08-508 28 935 ulrika.kvartoft.krusa@stockholm.se

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Johannes Siirtola Johannes.siirtola@alvkarleby.se 026-830 44 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Siggeboda 17:33, 16:1, 17:19 samt delar av Siggeboda 17:26,

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 Upprättad av: Jesper Lindgren Granskad av: Peter Comnell Godkänd av: Jesper Lindgren RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning

Läs mer

PM Buller Håby-Lycke. Kund. Konsult. Kontaktpersoner. Stora blå fastighets AB

PM Buller Håby-Lycke. Kund. Konsult. Kontaktpersoner. Stora blå fastighets AB PM Buller Håby-Lycke Kund Stora blå fastighets AB Konsult WSP Environmental Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 10 722 50 00 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

10015 Nytt bostadsområde vid Skarsjövallen, Ljungskile Trafikbullerutredning

10015 Nytt bostadsområde vid Skarsjövallen, Ljungskile Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10015 Nytt bostadsområde vid Skarsjövallen, Ljungskile Rapport 10015-12010500.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 5 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Jönköping 2013-02-05

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen ARBETSPLAN - MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Väg 73 Trafikplats Handen Haninge kommun, Stockholms län Utställelsehandling 2012-01-27 Revidering 1: 2012-09-10 Objektnummer:884232 Revidering 1: Kap. 2.1 sid 18

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1 Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING Postadress Internetadress Telefon E-post Djurgårdsgatan 1 www.savsjo.se 0382-152 00 sambygg@savsjo.se

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen 1(5) Diarienr: 2015-000264 Miljöreda: 13/0911b Upprättad: Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen I samband med upprättande av en detaljplan ska en bedömning göras om planen

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B.

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. VÄRMDÖ KOMMUN 2011-02-01 Dnr 10/STN0160 Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. Bakgrund Strömma är ett av kommunens prioriterade förändringsområden där planläggning och utbyggnad

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Del av STUVERUM 1:6, Lofta

Del av STUVERUM 1:6, Lofta Del av STUVERUM 1:6, Lofta Ekhagens golfbana Västerviks kommun, Kalmar län BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning Västerviks kommun Kommunledningskontoret 2007-11-05, reviderad 2011-05-17

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Järeda 2:78 och 2:108 m.fl, Järnforsen, Hultsfreds kommun, Kalmar län. Granskning. Planområde

Behovsbedömning. Detaljplan för Järeda 2:78 och 2:108 m.fl, Järnforsen, Hultsfreds kommun, Kalmar län. Granskning. Planområde Granskning Behovsbedömning Planområde Detaljplan för Järeda 2:78 och 2:108 m.fl, Järnforsen, Hultsfreds kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsnämnden 2 (8) Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska

Läs mer

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för ELDSBERGA 6:13 ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K Normalt förfarande, KS 2013/0280 Samhällsbyggnadskontoret 2015-02-03 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum

Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum PM Detaljplan Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum Kiruna kommun, Norrbottens län TRV 2016/4236 Datum 2018-05-14 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-10-29 Handläggare Marie Broberg Telefon: 08-508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

RAPPORT. Kv. Snickeriet, Oskarshamn Bullerutredning för kv. Rödhaken 2013-01-17. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Kv. Snickeriet, Oskarshamn Bullerutredning för kv. Rödhaken 2013-01-17. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Kv. Snickeriet, Oskarshamn 2013-01-17 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Kv. Snickeriet, Oskarshamn Kund Oskarshamns kommun Håkan Johansson Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 34 371 21 Karlskrona

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand SAMRÅDSHANDLING. Dnr KS 2019/ del av Leverhögen 1:117

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand SAMRÅDSHANDLING. Dnr KS 2019/ del av Leverhögen 1:117 Dnr KS 2019/53.20 INFOGA BILD/KARTA PLANBESKRIVNING Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand del av Leverhögen 1:117 Årjängs Kommun Värmlands Län SAMRÅDSHANDLING 20190410 Standardförfarande enligt

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som leder fram till ställningstagandet

Läs mer

ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län BEHOVSBEDÖMNING 1/7 DETALJPLAN FÖR ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län SYFTE Detaljplaner ska enligt Miljöbalken (MB) miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

2013-03-01. Behovsbedömning. Motiverat ställningstagande

2013-03-01. Behovsbedömning. Motiverat ställningstagande Behovsbedömning 2 (9) Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan upprättas. Behovsbedömningen är ett första steg i miljöbedömningen som ska avgöra

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (med checklista)

BEHOVSBEDÖMNING (med checklista) Centralorten, Oskarshamns kommun BEHOVSBEDÖMNING (med checklista) Behovsbedömningen utgör underlag för beslut om detaljplanen kan tänkas medföra betydande miljöpåverkan eller inte. Om detaljplanen kan

Läs mer

DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping

DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping VILLSHÄRAD, HALMSTADS KOMMUN KS 2012/0513 Plan 1060 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-06-11

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

BULLERBERÄKNING. Översiktliga bullerberäkningar som underlag för planprogram för Bräcke diakoni. Stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad

BULLERBERÄKNING. Översiktliga bullerberäkningar som underlag för planprogram för Bräcke diakoni. Stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad 1(9) dat. / Date of rev. ÖVERSIKTLIG FÖR BRÄCKE DIAKONI 1 ALLMÄNT Översiktliga bullerberäkningar har genomförts som underlag för planprogrammet för Bräcke Syftet med beräkningarna är att ta fram avståndet

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling Behovsbedömning Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län Granskningshandling Behovsbedömning 2 (5) Inledning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer