Välkomna till Skatteseminarium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkomna till Skatteseminarium"

Transkript

1 Välkomna till Skatteseminarium Nyttig och ny skattekost! Landskrona 20 november Malmö 21 november Lund 22 november Hässleholm 6 december Eslöv 7 december

2 Värt att veta för företaget

3 Generell ränteavdragsbegränsning Ikraftträdande gäller för beskattningsår som börjar den 1 januari 2019 eller senare. Generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn dock inte för handelsbolag med enbart fysiska personer som ägare. Förenklingsregel alltid avdrag för räntekostnader upp till kr av ett negativt räntenetto. Beloppsgränsen gäller sammanlagt för alla företag inom en koncern.

4 Generell ränteavdragsbegränsning Negativt räntenetto = uppkommer när räntekostnaderna överstiger ränteintäkterna. Definition av begreppen. Räntekostnader och andra utgifter där kredit utgifter som är jämförbara med ränta. Ränteinkomster som motsvarar räntekostnader. Avdrag med 30 procent av ett negativt räntenetto enligt en beräkning av underlaget efter skattemässigt EBITDA (resultat före finansiella poster, skatt och avskrivningar) Spara ej utnyttjat negativt ränteavdragsnetto i max sex år.

5 Finansiell leasing Skatteregler för finansiella leasingavtal införs som innebär att räntedelen i leasingavgiften skattemässigt ska behandlas som en ränteutgift. För leasetagaren ska räntedelen som huvudregel vara den ränta som uttryckligen följer av leasingavtalet. För leasegivaren och leasetagaren ska särskilda skatterättsliga regler gälla om inte någon ränta uttryckligen framgår.

6 Beskrivning Belopp 1 Rörelseresultat +/ Värdeminskning Resultat från HB +/ Ränteinkomster Ränteutgifter A Bokföringsmässigt resultat (1-5) = +/ Avdrag för underskott från tidigare år Bokförda ej skattepliktiga intäkter Återföring ränteavdrag enligt riktade regler + 10 B Skattemässigt resultat före räntejustering och avdrag för avsättning till periodiseringsfond = +/ Återföring negativt räntenetto Ränteavdrag Avdrag för kvarstående negativt räntenetto Återföring periodiseringsfond Avdrag periodiseringsfond - 54 C Överskott/ Underskott näringsverksamhet = +/ D Ingående kvarstående negativt räntenetto 50 E Utgående kvarstående negativt räntenetto % = 84

7 Övriga nya regler Primäravdrag Värdeminskningsavdrag för hyreshus får göras med ytterligare 2 % av utgifter under de sex första åren från det att ett hyreshus färdigställs. Det gäller utgifter för ny-, till- eller ombyggnad. Det kan också avse renovering av del av hyreshus eller befintligt hyreshus.

8 Övriga nya regler Vid förvärv av ett hyreshus inom sex år från det att hyreshuset uppförts och färdigställts ska få göra avdrag för värdeminskning genom primäravdrag för den delen av sexårsperioden som återstår vid förvärvet. Hyreshus enligt fastighetstaxering

9 Övriga nya regler Begränsning av användning av inrullade underskott under en övergångsperiod är borttagen ur remissförslaget. Nu gällande regler för att använda underskott från tidigare år gäller. Sänkning av bolagsskatten i två steg fr o m 1 januari 2019 sänks skatten till 21,4 procent fr o m 1 januari 2021 slutligen sänkas till 20,6 procent Sänkningen gäller alla juridiska personer som betalar bolagsskatt Även expansionsfondsskatten sänks Det sker i ett steg, till 20,6 procent, i samband med att bolagsskattesatsen sänks till 20,6 procent (fr o m 2021).

10 Övriga nya regler Schablonintäkt på p-fonder höjs till 100 % av statslåneräntan (nu 72%). Återföring av periodiseringsfond. Avdrag för avsättning till periodiseringsfond som har gjorts vid beskattningsår som börjar före den 1 januari 2019 ska återföras: - med 103 procent vid beskattningsår som börjar efter den 31 december 2018 men före 1 januari 2021, - med 106 procent vid återföringen görs vid beskattningsår som börjar efter den 31 december 2020.

11 HFD mål nr , Upphävda socialavgifter Fakturerade konsultarvoden som utbetalats till två personer utgör rätteligen lön. Erhållare av ersättning var VD respektive ordförande tillika delägare till bolaget. Bolaget konstateras sakna rätt till avdrag för konsultarvoden och moms. Eftersom personerna var godkända för F-skatt saknades emellertid laglig grund att påföra arbetsgivaravgifter. Att ersättningarna har ansetts utgöra inkomst av anställning saknar betydelse.

12 Beskattning av styrelsearvoden Uppdrag som styrelseledamot i AB kan enbart utföras av fysisk person - inkomster från styrelseuppdrag ska tas upp i inkomstslaget tjänst. Presumtionsregel Presumtionen kan frångås om uppdraget är tillfälligt och avgränsat i tid. HFD mål nr Advokatens uppdrag som styrelseledamot gällde inte ett tidsmässigt avgränsat uppdrag avseende en specifik insats. Skatterättsnämnden, 36-18/D - Styrelsearbete i interimsstyrelse i nybildade bostadsrättsföreningar. Konsultens uppdrag i interimsstyrelser är tillfälligt och avgränsat.

13 Ändrade regler för förmåner Nytt fr o m 1 juli 2018 Skattefriheten har avskaffats för arbetstagare som får förmåner i form av privat hälso- och sjukvård, privat sjukvårdsförsäkringar, eller vård och läkemedel utomlands. Nu gäller att arbetsgivaren får avdrag för utgifter och måste betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Den anställde blir beskattad för förmånen. Samma regler för privatfinansierad och offentlig vård.

14 Fortfarande skattefri förmån När arbetstagare blir sjuk vid utlandstjänstgöring och får förmåner i form av vård och läkemedel. Hälso- och sjukvård samt läkemedel för statligt anställda som är stationerade utomlands samt medföljande familjemedlemmar. Vid insatser som företagshälsovård, förebyggande behandling och rehabilitering. Detta under förutsättning att det ges av arbetsgivaren som ett led i det arbetsmiljöarbete som en arbetsgivare är skyldig att erbjuda enligt arbetsmiljölagen.

15 Skatteverkets ställningstagande Nytt Avseende förmån av hälso- och sjukvård. Det normala besöket för hälsokontroll som anställda erbjuds kan vara en skattepliktig förmån. Är hälsokontrollen nödvändig för arbetet? I samband med dessa besök sker ofta provtagningar som nivån för kolesterol, mätning av vikt och längd. Frågor om kost-, motions- och rök- och alkoholvanor brukar också ingå. Dessa undersökningar har tidigare hanterats som en fullt ut avdragsgill kostnad för arbetsgivaren och skattefri för den anställde.

16 Fortfarande skattefri förmån Den årliga influensavaccinationen som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda ska anses vara betingad av tjänsten och är även i fortsättningen en skattefri förmån.

17 Förmån av pensions- och placeringsrådgivning SRN förhandsbesked Dnr 18-17/D, Att en arbetsgivare erbjuder anställda allmän information om pension och reglerna för tjänstepension är skattefri förmån. Individuell pensionsvägledning där uppgifter först hämtas in och information sedan ges med rådgivning blir en skattepliktig förmån.

18 Skattefritt friskvårdsbidrag och skattefri naturaförmån Skatteverkets ställningstagande, /111, Arbetsgivares skattefria friskvårdsbidrag till de anställda kan uppgå till högst kr per person och år. Enklare motions- och friskvårdsaktiviteter på arbetsplatsen eller erbjudande om gymkort till hela personalen kan kombineras med friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget kan endast användas för motions- och friskvårdsaktiviteter som är av enklare slag, max kr per tillfälle.

19 Enklare slag Exempel Erbjuder friskvårdsbidrag kr Kim använder kr till gymkort, 700 kr till liftkort och 300 kr till massage, summa kr. Kim beskattas för kr. Samtliga anställda har tillgång till gym på arbetsplatsen. Därutöver kan de anställda få friskvårdsbidrag med kr.

20 F-skatteutredning pågår Analysera om F-skattesystemet kan missbrukas för att undgå skatter eller avgifter. Utreda behovet av att vägra eller återkalla ett godkännande för F-skatt vid kriminalitet. Utreda om systemet kan förändras för att förbättra villkoren för att starta, driva och utveckla företag samt bidra till en ökad sysselsättning. Uppdraget ska slutredovisas senast den 3 juni 2019.

21 Nytt arbetsgivarbegrepp Bakgrund En begränsat skattskyldig person som är anställd av ett svenskt företag i Sverige beskattas vid arbete i Sverige. Om en person är anställd av ett utländskt företag som saknar fast driftställe i Sverige sker ingen beskattning i Sverige om 183-dagarsregeln är tillämplig. Ekonomiskt arbetsgivarbegrepp = den för vilken arbetet faktiskt utförs. Formellt arbetsgivarbegrepp i Sverige = den som har anställt arbetstagaren och betalar ut ersättningen.

22 Nytt arbetsgivarbegrepp Betalar skatt För anställda i polskt bolag Svenskt AB Hyr personal Ekonomisk arbetsgivare Polskt bolag Anställda från Polen Mindre än 183 dagar i Sverige Formell arbetsgivare

23 Nytt arbetsgivarbegrepp Utländska arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige kommer att bli skyldiga att göra skatteavdrag vid löneutbetalningar för arbete som en anställd utför i Sverige. Skyldighet att registrera sig som arbetsgivare hos Skatteverket, lämna månatliga arbetsgivardeklarationer och uppgifter på individnivå.

24 Personalliggare - nya regler 1 juli 2018 Du som är skyldig att föra personalliggare ska alltid anteckna uppgifter för verksamma personer med identifikationsuppgifter. Du som är skyldig att föra personalliggare ska anteckna uppgifter för: dig själv som företagsledare/näringsidkare, make, maka, sambo, och barn under 16 år. Gäller för den tid som personerna är verksamma och bara om det finns andra verksamma.

25 Skatteverkets ställningstagande Dnr /111, 27 juni Begreppet verksam En samlad bedömning i det enskilda fallet. arbetsinsatsen bidrar till näringsverksamhetens bedrivande och är av betydelse för verksamhetens arbetskraftsbehov, var arbetet utförs, tillträde till delar av lokal som inte är tillgängliga för allmänheten, och klädsel och befogenhet att ta upp beställningar och betalning. Inget krav på anställning eller ersättning.

26 Skatteverkets ställningstagande Dnr /111, 27 juni Begreppet verksam Korta inhopp ej verksam. Regelbundna eller mer varaktiga inhopp verksam. Näringsidkaren administrerar verksamheten hemifrån ej verksam.

27 Momsavdrag vid avyttring av dotterbolag Kostnader förmedling av fastighet momspliktig verksamhet Förmedling av hyreskontrakt momspliktig verksamhet Förmedling av aktier ej momspliktig verksamhet RÅ 2010 ref 56 (SKF) Ej avdrag för moms på konsulttjänster inför bolagets avyttring av aktier i ett dotterbolag

28 Momsavdrag vid avyttring av Dotterbolag, forts. Verksamhetsöverlåtelse avdragsrätt (ej avdrag om enbart aktier säljs) fastighetsförsäljning kan vara verksamhetsöverlåtelse jfr SRN och mål C-408/98 Abbey National Förmedling av förpackad fastighet momsfri tjänst HFD 2011 ref 21 + EUD mål C-259/11 DTZ

29 Momsavdrag vid avyttring av dotterbolag, forts. Sveaskog HFD 2017 ref 20 Föremål för prövning var om konsulttjänster, som Sveaskog-koncernen ådragit sig i samband med en omstrukturering, var allmänna omkostnader i moderbolagets verksamhet och därmed avdragsgilla. Avdrag medges eftersom kostnaderna inte ansågs kunna övervältras på köparen varpå kostnaderna får anses komma att ingå i priset på bolagets produkter.

30 Momsavdrag vid avyttring av dotterbolag, forts. Med samma resonemang har bl.a. Kammarrätten i Stockholm, mål nr och , medgett avdrag för moms på konsulttjänster som uppstått i samband med avyttring av aktier i ett dotterbolag.

31 Förvärv av dotterbolag EU-domstolen Målnummer: C-249/17, Bolaget hade för avsikt att tillhandahålla momspliktiga tjänster gentemot ett nytt dotterbolag. Fastän förvärvet inte genomfördes som planerat och några förvaltningstjänster inte påbörjades anses momsen på rådgivningskostnaderna som en allmän omkostnad som är avdragsgill i sin helhet.

32 Brexit hur kommer det att påverka Svenska företag? Utträdesavtal 1/ / Troligtvis övergångsregler där Storbritannien förfarande betraktas som ett EU-land under övergångsperioden. Inget utträdesavtal Moms regler vid import och export Periodisk sammanställning utgår MOSS kan inte användas

33 Moms vid lokaluthyrning kort tid Skatteverkets ställningstagande , dnr /111 Passiv uthyrning lokalen efterfrågas ej momspliktig verksamhet även om det kan ingå tjänster som blir underordnande lokaluthyrningen. Aktiv uthyrning det är fler tjänster som tillhandahålls och ses som en sammansatt tjänst momspliktig verksamhet om tjänster som inte avser lokalen är de övervägande tjänsterna.

34 Uthyrning av vårdpersonal HFD 2018 ref 41, Skatteverkets ställningstagande Dnr: /111 Uthyrning av personal är inte en sådan tjänst som i sig utgör sjukvård eller tandvård. Samma gäller för social omvård. Enligt Skatteverket gäller detta inte bara bemanningsföretag som hyr ut vårdpersonal, utan även enmansbolag där till exempel en läkare hyr ut sig själv. Eftersom ställningstagandet innebär en förändring av Skatteverkets uppfattning kommer beslut på initiativ av verket inte avse redovisningsperioder före den 1 juli 2019.

35 Återställandekostnad eller hyresgästanpassning? Kammarrätten i Jönköping, , målnummer: och Frågan om ingående mervärdesskatt på kostnader för renovering och återställande av fastighet i uthyrningsbart skick ska avse den tidigare momspliktiga verksamheten eller den framtida momsfria verksamheten.

36 Återställandekostnad eller hyresgästanpassning? forts. Kammarrätten i Jönköping, , målnummer: och Momsavdrag har delvis medgivit där den nya hyresgästen bedriver momsfri verksamhet. Avdraget medges till den del det går att visa ett omedelbart samband mellan kostnaden och den tidigare momspliktiga verksamheten. Det behövs väldokumenterade underlag som visar anledningen till varje åtgärd som vidtagits och det omedelbara sambandet med den tidigare verksamheten.

37 HD Mål nr Bokföringsbrott För sent upprättade årsredovisning Knappt 5 månader för sent hade årsredovisning upprättats. 5 månader som utgångspunkt ringa brott. Beaktas att bolagets verksamhet varit förhållandevis omfattande omsättning om cirka 2,9 miljoner kr, bolaget under det sista räkenskapsåret gått med en inte obetydlig förlust (-243 kr), och negativt EK (-167 kr) vid räkenskapsårets utgång. à Menliga följder för bolagets intressenter.

38 Värt att veta för privatekonomin

39 Översiktlig sammanfattning för år 2018 av behållning av bolagets intjäning uttag som lön Årsinkomst > < 65 år år och äldre Under 65 år % 37 % 33 % < Över 65 år men född efter % 43 % 35 % Född före % 49 % 40 %

40 Socialavgifterna vid olika åldrar Födelseår Arbetsgivaravgifter 6,15 % 16,36 % 31,42 % Aktiv verksamhet Egenavgifter 6,15 % 16,36 % 28,97 % Passiv verksamhet Särskild löneskatt 24,26 % 24,26 % 24,26 %

41 Behållning vid utdelning / kapitalvinst Inkomst av kapital % beskattning 62 % 63 % 64 % 25 % beskattning 59 % 59 % 60 % Inkomst av tjänst % beskattning 53 % 53 % 54 % 52 % beskattning 37 % 38 % 38 % 57 % beskattning 33 % 34 % 34 %

42 FÅAB Beräkning av årets gränsbelopp Schablonregeln Schablonbeloppet 2,75 IBB. Schablonbelopp får endast beräknas för ett bolag. Schablonbelopp i 2019 års deklaration (utdelning 2018): kr (IBB 2017) Schablonbelopp i 2020 års deklaration (utdelning 2019): kr (IBB 2018)

43 FÅAB Beräkning av årets gränsbelopp Huvudregeln Anskaffningskostnaden x (SLR + 9 %) + lönebaserat utrymme SLR för inkomstår 2019 (30 nov 18): 0,51 % Lönebaserat utrymme för inkomstår 2019: 50 % av kontant utbetalade löner under löneåret 2018.

44 FÅAB Löneuttagskravet För att få tillgodoräkna sig ett löneutrymme måste delägaren eller närstående ta ut lön om: 6 ibb + 5 % av lönesumman i bolaget eller 9,6 ibb Utdelning 2019 som deklareras 2020 Måste ta ut en lön under 2018 på minst: kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner, eller kr (9,6 IBB)

45 Nya ställningstagande från Skatteverket Dnr /111, Det civilrättsliga begreppet ägande styr vem som har rätt att räkna årets gränsbelopp. Avyttringstidpunkten styr kapitalvinstbeskattningen. 1/ Avtal Tillträde

46 Nya avgöranden HFD HFD Verksam i betydande omfattning Prejudikatfråga: Kan en person anses vara verksam i betydande omfattning i ett FÅAB även när denne är anställd i ett annat företag och inom ramen för denna anställning utför tjänster åt FÅAB? Det krävs inte att en person är anställd i FÅAB för att denna arbetsinsatser ska kunna beaktas och att det förhållandet att insatserna sker inom ramen för en anställning i ett annat företag inte heller utesluter att de beaktas.

47 Nya avgöranden HFD HFD Utomståenderegeln Utomstående ägare erhållit > 30 % av utdelade belopp. Är utomståenderegeln tillämplig på A:s innehav pga. att utomstående som äger < 10% har erhållit >30 % av utdelat belopp?

48 Utomståenderegeln HFD Utomståenderegeln P P AB S Passiv ägarab P och S är verksamma i betydande omfattning i AB 1 Passiv ägarab har under mer än fem år ägt 30 % av AB 1. Samtliga aktier i AB 1överlåts AB 1 P tar utdelning 2019 från P AB.

49 Reseavdrag Utredning Utgångspunkten är att utforma regler som ska bidra till regionförstoring, underlätta rörligheten på arbetsmarknaden och bidra till klimatmålet för transportsektorn 2030.

50 Reseavdrag Utredning Analysera hur ett avståndsbaserat reseavdrag kan utformas där avdragets storlek beräknas utifrån avståndet mellan bostad och arbetsplats. Utforma enklare regler. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 juli 2019.

51 Obegränsat skattskyldig HFD 2018 ref. 30 (I) A planerade att flytta till Portugal Vistas i Sverige årligen 1 maj och den 30 september (5 månader), 3 veckor under jul samt göra två besök om 4 dagar vardera. Tillbringa 182 dagar i Sverige och 183 dagar i Portugal. HFD Den sammanhängande sommarvistelsen här är av sådan omfattning och sker med sådan regelbundenhet att han redan av det skälet ska anses vistas här stadigvarande. A är således obegränsat skattskyldig i Sverige.

52 Obegränsat skattskyldig HFD 2018 ref. 30 (II) A och B flyttat från Sverige till Portugal. Vistas i Sverige årligen juni augusti. Göra kortare oregelbundna besök ca 30 dagar / år. Sammanlagt ca 120 dagar i Sverige. A och B anses begränsat skattskyldiga.

53 Ny public service-avgift Betalas av fysiska personer, som har fyllt 18 år. 1 % av beskattningsbar inkomst, maximalt belopp ca kr Gäller för public service-verksamheterna : Sveriges radio (SR), Sveriges television (SVT) och Sveriges utbildningsradio (UR) Betalas inte av personer som saknar beskattningsbar inkomst och inte heller av juridiska personer.

54 FRÅGOR? Advokat Annika Lundeslöf Biträdande jurist Sofi Linderoth

Aktuellt inom skatteområdet

Aktuellt inom skatteområdet Aktuellt inom skatteområdet Frukostmöte Malmö 26 april Lund 3 maj Eslöv 17 maj Hässleholm 24 maj Nya skatteregler för företagssektorn Proposition 2017/18:245 3 maj 2018 Generell ränteavdragsbegränsning

Läs mer

morris december

morris december morris 2019 18 december Göteborg Etabl. 2014 Stockholm 60 anställda Skattenyheter Praxis Två domar - stadigvarande vistelse 1. Mål nr 6736-17 Regelbundna besök i Sverige under tre månader (juni-augusti)

Läs mer

Bästa företagsformen. nya skatteregler 2016? Ulf Bokelund Svensson

Bästa företagsformen. nya skatteregler 2016? Ulf Bokelund Svensson Bästa företagsformen nya skatteregler 2016? Ulf Bokelund Svensson Vanligaste företagsformerna Enskild näringsverksamhet Aktiebolag Handelsbolag Kommanditbolag Ekonomisk förening Bostadsrättsförening Samarbetsform

Läs mer

FÅMANSUTREDNINGEN. Frukostseminarium. Lund Eslöv Hässleholm

FÅMANSUTREDNINGEN. Frukostseminarium. Lund Eslöv Hässleholm FÅMANSUTREDNINGEN Frukostseminarium Lund 2016-11-17 Eslöv 2016-11-24 Hässleholm 2016-12-01 Annika Lundeslöf, Advokat 010-208 12 57, alu@vici.se Johanna Olsson, Jur. kand. 010-209 12 55, jo@vici.se Vad

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Sveriges ingenjörer och Civilekonomerna Stockholm 180314 Malmö 180322 Göteborg 180327 Mirja Hjelmberg 0723-530282 Dokumentationen utges i

Läs mer

Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren. Kunskapsdagarna 21 och 22 november 2017

Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren. Kunskapsdagarna 21 och 22 november 2017 Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren Kunskapsdagarna 21 och 22 november 2017 Välkommen! Agenda Inledning Beskattning Gränsbelopp Löneunderlag Plånboksfrågor Trädabolag 3:12-utredningen 2 Inledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1343 Utkom från trycket den 19 december 2008 utfärdad den 11 december 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Civilingenjörerna och Civilekonomerna 2018-03-14 Mirja Hjelmberg Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och

Läs mer

AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2016

AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2016 AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2016 Från Företagarnas Revisionsbyrå i Stockholm januari 2016 ARBETSGIVARAVGIFTER OCH EGENAVGIFTER Arbetsgivaravgiften varierar utifrån den anställdes ålder De lagstadgade

Läs mer

Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag. Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt.

Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag. Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt. Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt.com Beräkning av gränsbelopp och lönebaserat utrymme Krav på viss

Läs mer

Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren november 2018

Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren november 2018 Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren Välkommen! Agenda Inledning Beskattning Gränsbelopp Löneunderlag Plånboksfrågor Trädabolag 2 Inledning 1 3 Bakgrund och syfte med bestämmelserna Delägare

Läs mer

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter?

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? 421 26 Egenavgifter Sammanfattning Egenavgifter är en del av de socialavgifter som ska betalas enligt socialavgiftslagen (SAL). Socialavgifter enligt SAL utgörs av arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. eller

Läs mer

Funktion och tillämpning, 57 IL

Funktion och tillämpning, 57 IL Funktion och tillämpning, 57 IL Skattereformens (1991) fel att de finns. Det duala skattesystemet. Kapitalinkomster beskattas mycket lägre än arbetsinkomster. Hur kan det vara så?? Eftersom vissa aktieägare

Läs mer

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m.

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m. 113 10 Allmänna avdrag 62 kap. IL prop. 1999/2000:2, del 2 s. 668 670 SOU 1997:2, del II s. 494 496 prop. 1975/76:31, SkU 20 prop. 1979/80:60 prop. 1989/90:110 s. 364 366, SkU30 prop. 1991/92:43, SkU7

Läs mer

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Aktuella skattefrågor inför årets deklaration Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Agenda Allmänt om bolagsdeklarationen Att tänka på när man gör de skattemässiga justeringarna Vanliga

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB 2014-03-13 Mirja Hjelmberg Lotta Abrahamsson Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och ska inte betraktas som rådgivning.

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

GAMLA STUDIEORDNINGEN

GAMLA STUDIEORDNINGEN Flervalsdugga: 2014-02-26 Skrivsal: Ladu/Värta Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: 15.00 17.00 GAMLA STUDIEORDNINGEN Läs detta först! Denna flervalsdugga gäller dig som går på gamla studieordningen.

Läs mer

Kostnader i inkomstslaget näringsverksamhet DEL I

Kostnader i inkomstslaget näringsverksamhet DEL I Kostnader i inkomstslaget näringsverksamhet DEL I Disposition Avdragsgilla kostnader Ej avdragsgilla kostnader Periodisering Värdeminskningsavdrag Bokslutsdispositioner Neutralitet enskilda näringsidkare

Läs mer

Få AB. Fåmansföretagsbeskattningens principiella problematik. avtalspartner anställd. - kan vara: ägare 100 % Aktieägarens tre roller

Få AB. Fåmansföretagsbeskattningens principiella problematik. avtalspartner anställd. - kan vara: ägare 100 % Aktieägarens tre roller Fåmansföretagsbeskattningens principiella problematik Aktieägarens tre roller - kan vara: avtalspartner anställd 100 % ägare Få AB På vilka acceptabla och o- acceptabla sätt kan ägarna tillgodogöra sig

Läs mer

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? Egenavgifter 401

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? Egenavgifter 401 Egenavgifter 401 26 Egenavgifter Sammanfattning Egenavgifter är en del av de socialavgifter som ska betalas enligt socialavgiftslagen (SAL). Socialavgifter enligt SAL utgörs av arbetsgivaravgifter enligt

Läs mer

Momsfrågor vid överlåtelse av verksamhet Ulrika Grefberg ulrika.grefberg@svalner.se 076-899 69 10

Momsfrågor vid överlåtelse av verksamhet Ulrika Grefberg ulrika.grefberg@svalner.se 076-899 69 10 Momsfrågor vid överlåtelse av verksamhet Ulrika Grefberg ulrika.grefberg@svalner.se 076-899 69 10 Agenda Inledning Några sätt av avyttra en verksamhet Överlåtelse Momsfri överlåtelse av verksamhet Momsfri

Läs mer

SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD

SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD Denna vägledning har upprättats av en oberoende redovisningsfirma SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD December 2018 Följande information kan hjälpa dig att komma igång med att

Läs mer

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m.

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m. 101 10 Allmänna avdrag 62 kap. IL prop. 1999/2000:2, del 2 s. 668-670. SOU 1997:2, del II s. 494-496 prop. 1975/76:31, SkU 20 prop. 1979/80:60, prop. 1989/90:110 s. 364-366, SkU30 prop. 1991/92:43, SkU7

Läs mer

Inkomstdeklaration 1 2015 Inkomståret 2014

Inkomstdeklaration 1 2015 Inkomståret 2014 Inkomstdeklaration 1 2015 Inkomståret 2014 Senast den 4 maj 2015 ska deklarationen finnas hos Skatteverket. Namn och adress är keramiker och hälftenägare till en keramisk verkstad som drivs i handelsbolagsform.

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 653 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 51 kap. IL SkU 1992/93:20, prop. 1992/93:151 SkU 1995/96:20, prop. 1995/96:109 s. 94 95 SkU 1999/2000:2, 5 och 8, prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600

Läs mer

23 Inkomst av kapital

23 Inkomst av kapital Inkomst av kapital 389 23 Inkomst av kapital 41-44, 48, 52, 54 och 55 kap. IL SFS 1991:1833, 1993:1471, 1543, 1544, 1994:778 prop. 1989/90:110 del I s. 295 298, 388 477, 698 705, 709 730, del II s. 123

Läs mer

Företagsbeskattning i förändring november 2017

Företagsbeskattning i förändring november 2017 Företagsbeskattning i förändring #kunskapsdagar Välkommen! Agenda Nytt på lagstiftningsfronten allmänt Förslag nya skatteregler för företagssektorn Övriga nyheter Ulrika Lundh Eriksson Skattejurist Tobias

Läs mer

KOMMEK Moms, representation och övrigt aktuellt

KOMMEK Moms, representation och övrigt aktuellt KOMMEK 2018 Moms, representation och övrigt aktuellt Innehåll Moms i kommunen Iakttagelser vid revision Representation Kvitton vid utlägg IDAG HFD mål nr 7270-17 Moms i kommunen Två olika momssystem Momspliktig

Läs mer

SVAR Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen STOCKHOLM. Promemorian Nya skatteregler för företagssektorn Fi2017/02752/S1

SVAR Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen STOCKHOLM. Promemorian Nya skatteregler för företagssektorn Fi2017/02752/S1 SVAR 2017-09-25 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 STOCKHOLM Promemorian Nya skatteregler för företagssektorn Fi2017/02752/S1 Srf konsulternas förbund har beretts tillfälle att lämna

Läs mer

Uppsamling Flervalsdugga: Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: Läs detta först!

Uppsamling Flervalsdugga: Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: Läs detta först! Uppsamling Flervalsdugga: 2013-10-08 Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: 09.00-11.00 Läs detta först! Flervalsduggan innehåller 10 frågor. Kontrollera att du fått

Läs mer

Introduktion till företagsbeskattningen. Vad är företagsbeskattning? Historik. Termin 5 SFL 4 27 mars 2014.

Introduktion till företagsbeskattningen. Vad är företagsbeskattning? Historik. Termin 5 SFL 4 27 mars 2014. Introduktion till företagsbeskattningen Termin 5 SFL 4 27 mars 2014 Bertil Wiman 1 Vad är företagsbeskattning? Beskattning av näringsverksamhet oavsett om den bedrivs av individer eller juridiska personer

Läs mer

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2019 ref. 7 Kontinuiteten i beskattningen enligt reglerna om kvalificerade fusioner ska ges företräde framför beskattningsordningen för privatbostadsföretag. Förhandsbesked om inkomstskatt. 37 kap.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370); SFS 1998:684 Utkom från trycket den 30 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens 1 beslut föreskrivs att 46 1 mom.,

Läs mer

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt, Avsnitt 13 1 13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL Övergångsbestämmelser 13.1 Inledning Bestämmelser om redovisning och

Läs mer

17 Verksamhetsavyttringar

17 Verksamhetsavyttringar Verksamhetsavyttringar 1697 17 Verksamhetsavyttringar prop. 1998/99:15 s. 233-237, 286, 290-291, bet. 1998/99:SkU5 s. 17, SOU 1998:1 s. 239-243, 300, 304-306 prop. 1999/2000:2 s. 439-443, prop. 1999/2000:38

Läs mer

Förslag till förändrade 3:12-regler. Stefan Asklöf, Lina Thörn

Förslag till förändrade 3:12-regler. Stefan Asklöf, Lina Thörn Förslag till förändrade 3:12-regler Stefan Asklöf, Lina Thörn 2 Nuvarande 3:12-regler 3 Varför särskilda fördelningsregler för ägare av fåmansföretag? Vid skattereformen 1990 införs de s k 3:12-reglerna

Läs mer

Inkomstdeklaration, inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden

Inkomstdeklaration, inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden Inkomstdeklaration, inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden är koreograf och har fått beviljat ett sökt projektbidrag för en dansperformance. Hon har ingen näringsverksamhet eller eget

Läs mer

Företagsbeskattning i förändring november 2018

Företagsbeskattning i förändring november 2018 Företagsbeskattning i förändring Välkommen! Agenda Inledning Nya regler för företagssektorn - Med fokus på ränteavdragsregler Övriga nyheter Ulrika Lundh Eriksson Skattejurist Tobias Lindgren Skattejurist

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2006:1520 Utkom från trycket den 29 december 2006 utfärdad den 20 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2012:757 Utkom från trycket den 4 december 2012 utfärdad den 22 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Arbetsgivar- och egenavgifterna är oförändrade 2011 jämfört med 2010.

Arbetsgivar- och egenavgifterna är oförändrade 2011 jämfört med 2010. Aktuellt Arbetsgivar- och egenavgifterna är oförändrade 2011 jämfört med 2010. Arbetsgivaravgifterna 2011 Arbetsgivaravgifter betalas med 31,42 % på summan av kontant lön, skattepliktigförmåner och skattepliktig

Läs mer

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Ordinarie tentamen , vårterminen 2017

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Ordinarie tentamen , vårterminen 2017 HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Ordinarie tentamen 2017-02-14, vårterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

Aktuella skattefrågor för fåmansföretagare

Aktuella skattefrågor för fåmansföretagare Aktuella skattefrågor för fåmansföretagare Agenda Ny företagsskatt Fastighetspaketering 3:12 Ny företagsskatt Inledning Det här har hänt Promemoria Nya skatteregler för företagssektorn 20 juni 2017 Regeringen

Läs mer

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Entreprenörsskatt Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Konfidentiellt Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Skuldebrev 4 3 5 4 Kontrolluppgifter

Läs mer

Fastighetsutredningen

Fastighetsutredningen utredningen Vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet SOU 2017:27 Lund 2017-04-20 Eslöv 2017-04-27 Hässleholm 2017-05-04 Kommittédirektiven Kartlägga och analysera den sammantagna skattemässiga

Läs mer

8 Utgifter som inte får dras av

8 Utgifter som inte får dras av Utgifter som inte får dras av, Avsnitt 8 115 8 Utgifter som inte får dras av 9 kap. IL prop. 1999/2000:2, del 2 s. 105 113. SOU 1997:2, del II s.78 85 Sammanfattning I 9 kap. IL finns bestämmelser om utgifter

Läs mer

8 kap. 3 första stycket mervärdesskattelagen (1994:200) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 maj 2017 följande dom (mål nr ).

8 kap. 3 första stycket mervärdesskattelagen (1994:200) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 maj 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 20 Ett moderbolag har medgetts avdrag för ingående mervärdesskatt avseende konsulttjänster som förvärvats i anslutning till avyttring av aktier i dotterbolag under en omstrukturering av verksamheten,

Läs mer

Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag

Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag Martin Johansson LR Revision & Redovisning Sverige AB Sammanfattning och innehåll Skatten på utdelning höjs till 25 % Förenklingsregeln

Läs mer

Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag

Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag Bilaga i a till Hemställan om investeraravdrag Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) Förslaget om riskkapitalavdrag

Läs mer

18 Periodiseringsfonder

18 Periodiseringsfonder 18 Periodiseringsfonder Periodiseringsfonder 1109 30 kap. IL Prop. 1993/94:50, SkU 15 prop. 1993/94:234, SkU 25 prop. 1994/95:25, FiU 1 prop. 1994/95:91, SkU 11 prop. 1996/97:45, SkU 13 prop. 1997/98:150,

Läs mer

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d.

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d., Avsnitt 32 705 32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. 48 kap. 3 och 23 24 IL prop. 1999/2000:2, del 2, s. 570 571, 573 574 och 584 585 Vad beskattas? När

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 397 14 Byte av företagsform Sammanfattning I detta avsnitt behandlas skattefrågor som kan uppkomma vid ombildning av företag till annan företagsform. Byte av företagsform kan aktualisera tillämpning av

Läs mer

Parametrar och gränsvärden för att beräkna avgifter och skatt inom näring. Tabellen uppdateras vid behov och allteftersom skattesystemetet förändras.

Parametrar och gränsvärden för att beräkna avgifter och skatt inom näring. Tabellen uppdateras vid behov och allteftersom skattesystemetet förändras. Parametrar och gränsvärden för att beräkna avgifter och skatt inom näring. Tabellen uppdateras vid behov och allteftersom skattesystemetet förändras. Allmänt om beskattning av näring 2006 2007 2008 2009

Läs mer

Fåmansföretagsbeskattning

Fåmansföretagsbeskattning Fåmansföretagsbeskattning Bakgrund Stora skillnader i beskattningen av tjänsteinkomster och kapitalinkomster Fåmansföretag skiljer sig från andra företag då samma personer ofta kan agera som både ägare

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 24 juni 2010 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AB SKF, 556007-3495 Ombud: Roger Treutiger Ernst & Young AB 401 82 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen höstterminen 2015 (tentamen den 6 oktober)

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen höstterminen 2015 (tentamen den 6 oktober) HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen höstterminen 2015 (tentamen den 6 oktober) Frågorna, som kan ge maximalt 8 poäng) löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 16 maj 2017 KLAGANDE Sveaskog Förvaltnings AB, 556016-9020 Ombud: AA och BB Skeppsbron Skatt 111 30 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94

Läs mer

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229)

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 37 Ett aktiebolag, som förvärvat aktier i ett annat bolag och som i samband därmed tecknat en s.k. transaktionsförsäkring, har medgetts avdrag för utgiften för premien. Förhandsbesked om

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD_2012 ref.58 Målnummer: 694-12 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-11-05 Rubrik: Lagrum: Ett aktiebolag vars tillgångar består uteslutande av aktier

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2002:536 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om inkomstskattelagen

Läs mer

Se till att du får pension. Information till företagare

Se till att du får pension. Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. Här går vi igenom vad du bör tänka på när

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om uppskov med beskattningen vid andelsbyten; SFS 1998:1601 Utkom från trycket den 18 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Förmåner och representation. i serien Aktuellt för ekonomiansvariga

Förmåner och representation. i serien Aktuellt för ekonomiansvariga Förmåner och representation i serien Aktuellt för ekonomiansvariga Innehållsförteckning 1. Nyheter 2016 2. Ställningstaganden och praxis 3. Förslag 4. Aktuellt och tips Belöningar/förmåner - utgångspunkter

Läs mer

37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris

37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris 675 37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris 53 kap. IL prop. 1998/99:113 s. 20f. och 25 prop. 1998/99:15 s. 174f. och 298f. Sammanfattning Om en fysisk person eller ett handelsbolag överlåter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2016:887 Utkom från trycket den 11 oktober 2016 utfärdad den 29 september 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Inkomstdeklaration, inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden

Inkomstdeklaration, inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden Inkomstdeklaration, inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden är koreograf och har fått beviljat ett sökt projektbidrag för en dansperformance. Hon har ingen näringsverksamhet eller eget

Läs mer

Aktuella momsfrågor november 2017

Aktuella momsfrågor november 2017 Aktuella momsfrågor Välkommen! Agenda 1. Avdragsrätt för ingående moms - kostnader för investeringar i annans egendom - kostnader som uppkommit pga aktieförsäljning 2. Prispengar i samband med tävling

Läs mer

Se till att du får pension Information till företagare

Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. Här går vi igenom vad du bör tänka på när

Läs mer

Nyheter och momsfällorna du bör undvika

Nyheter och momsfällorna du bör undvika Nyheter och momsfällorna du bör undvika 7 december 2017 Annika Nordqvist 08-563 072 44 annika.nordqvist@se.gt.com Nya regler för representation 2017 - Moms Avdrag för moms avseende kostnader för måltider

Läs mer

Slutrapport för kontroller av uthyrning av privatbostäder inkomstår Rapportnummer: 460/ /

Slutrapport för kontroller av uthyrning av privatbostäder inkomstår Rapportnummer: 460/ / Slutrapport för kontroller av uthyrning av privatbostäder inkomstår 2015 Rapportnummer: 460/135329-17/123 - 1 Inledning Den här rapporten beskriver resultaten från den kontroll Skatteverket genomförde

Läs mer

Hässleholms Hantverks- & Industriförening

Hässleholms Hantverks- & Industriförening Hässleholms Hantverks- & Industriförening Information om De nya 3:12-reglerna Jerker Thorvaldsson www.hantverkarna.nu 1990 års reform Arbetsinkomster beskattas mellan 32 % upp till 57 % Kapitalinkomster

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB 2014-03-11 Mirja Hjelmberg Mikael Westin Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och ska inte betraktas som rådgivning. Agenda

Läs mer

HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II

HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II 2016-09-27, höstterminen 2016 (omtentamen ges 2016-10-28) Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42 Målnummer: 7034-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-06-08 Rubrik: En näringsidkare har rätt att beräkna det för räntefördelning justerade

Läs mer

AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2015

AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2015 AKTUELL INFORMATION AVSEENDE 2015 Från Företagarnas Revisionsbyrå i Stockholm januari 2015 Obs. Med hänsyn till det parlamentariska läget kan vissa av nedanstående belopp komma att ändras, det gäller framför

Läs mer

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms Mer om EU- ansökan och moms Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms När du ansöker om EU- bidrag för ett projekt ska du uppge om ditt företag har avdragsrätt för moms på inköp som görs

Läs mer

Enskild firma. Allmänt

Enskild firma. Allmänt Enskild firma 1/4 Allmänt Väljer du att driva företaget som en enskild firma är det viktigt att veta att du själv ansvarar för allt du gör i företagets namn, t.ex. att avtal hålls och skulder betalas.

Läs mer

Svårt att navigera på fastighetsmarknaden?

Svårt att navigera på fastighetsmarknaden? Svårt att navigera på fastighetsmarknaden? November 2017 Nya skatteregler för företagssektorn 2 Skattesänkning Föreslagen skattesänkning 22 % Återföring av periodiseringsfond Äldre periodiseringsfonder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1063 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 27 november 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (9) meddelad i Stockholm den 18 februari 2019 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE Stockholms Kooperativa Bostadsförening, 702001-1735 Box 850

Läs mer

Beskattning av utländsk personal. 19 september 2013

Beskattning av utländsk personal. 19 september 2013 Beskattning av utländsk personal 19 september 2013 Innehåll Skatteverket Personal som är bosatt utomlands Allmänna regler Skattskyldig Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK Skattefria ersättningar

Läs mer

Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229)

Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2017 ref. 1 Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare vid tillämpningen av den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen. Förhandsbesked om inkomstskatt. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen

Läs mer

Inkomstslaget näringsverksamhet

Inkomstslaget näringsverksamhet Inkomstslaget näringsverksamhet Disposition Vad är inkomst av näringsverksamhet Principerna för beskattning i inkomstslaget näringsverksamhet Fastighetsklassificering m.m. Inkomstberäkning Familjebeskattning

Läs mer

10 Allmänna avdrag. 10.1 Påförda egenavgifter m.m. Allmänna avdrag 129

10 Allmänna avdrag. 10.1 Påförda egenavgifter m.m. Allmänna avdrag 129 Allmänna avdrag 129 10 Allmänna avdrag prop. 1999/2000:2, del 2 s. 668-670. SOU 1997:2, del II s. 494-496 prop. 1975/76:31, SkU 20 prop. 1979/80:60, prop. 1989/90:110 s. 364-366, SkU30 prop. 1991/92:43,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); SFS 2017:1218 Utkom från trycket den 8 december 2017 utfärdad den 30 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Fastighetsförvaltning som enskild näringsidkare olika strategier m.m.

Fastighetsförvaltning som enskild näringsidkare olika strategier m.m. Fastighetsförvaltning som enskild näringsidkare olika strategier m.m. 2015-11-27 2015 Grant Thornton International Ltd. All rights reserved. Dagens agenda (i stora drag) 1. Inledning 2. Grundläggande planering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2007:1419 Utkom från trycket den 28 december 2007 utfärdad den 18 december 2007. Enligt riksdagens beslut 1 (1999:1229) 2

Läs mer

Program. Den digitala världen Internationellt Arbetsgivare Aktuellt På gång

Program. Den digitala världen Internationellt Arbetsgivare Aktuellt På gång All-dag hösten 2017 Program Den digitala världen Internationellt Arbetsgivare Aktuellt På gång Den digitala världen Arbetsgivardeklaration på individnivå Redovisningen införs i två steg: 1 juli 2018 ska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om beskattningen vid fusioner, fissioner och verksamhetsöverlåtelser; SFS 1998:1603 Utkom från trycket den 18 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Enligt riksdagens

Läs mer

Aktuella skatteregler. Representation och förmånsbeskattning 2018 Pia Blank Thörnroos

Aktuella skatteregler. Representation och förmånsbeskattning 2018 Pia Blank Thörnroos Aktuella skatteregler Representation och förmånsbeskattning 2018 Pia Blank Thörnroos Några saker vi ska prata om Kostförmån Bostadsförmån och Förslagen i budgetpropositionen Prop. 2017/18:1 Ändrad beräkning

Läs mer

Budgetproppen samt skattefrågor inför årsskiftet

Budgetproppen samt skattefrågor inför årsskiftet Budgetproppen samt skattefrågor inför årsskiftet Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt.com Jobbskatteavdraget trappas av för höga inkomster Jobbskatteavdraget infördes den 1 jan 2007

Läs mer

Se till att du får pension. Information till företagare

Se till att du får pension. Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension, till skillnad mot en vanlig löntagare. I den

Läs mer

18 Periodiseringsfonder

18 Periodiseringsfonder 315 18 Periodiseringsfonder 30 kap. IL prop. 1993/94:50 prop. 1993/94:234 prop. 1994/95:25 prop. 1994/95:91 prop. 1996/97:45 prop. 1997/98:150 prop. 1997/98:146 prop. 1997/98:157 prop. 1998/99:15 prop.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2006:1344 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

9. Aktuella skattefrågor för byggoch fastighetsbranschen. Kunskapsdagen Malmö 21 november 2017

9. Aktuella skattefrågor för byggoch fastighetsbranschen. Kunskapsdagen Malmö 21 november 2017 9. Aktuella skattefrågor för byggoch fastighetsbranschen Kunskapsdagen Malmö Agenda SOU 2017:27 (Paketeringsutredningen) Nya skatteregler för företagssektorn Vad händer nu?? Aktuella momsfrågor Avslutning

Läs mer

Bakgrund. Inlösen 2015 2

Bakgrund. Inlösen 2015 2 Inlösen 2015 Information till aktieägarna i HiQ International AB (publ) avseende styrelsens förslag om uppdelning av aktier och obligatoriskt inlösenförfarande Bakgrund BAKGRUND HiQ International ABs (

Läs mer

På avstämningsdagen för aktiespliten den 9 maj 2008 delas en (1) befintlig aktie i HiQ i två (2) aktier, varav en (1) inlösenaktie.

På avstämningsdagen för aktiespliten den 9 maj 2008 delas en (1) befintlig aktie i HiQ i två (2) aktier, varav en (1) inlösenaktie. INLÖSEN 2008 information till aktieägarna i hiq international ab (publ) inför årsstämma den 30 april 2008 avseende styrelsens förslag om uppdelning av aktier och obligatoriskt inlösenförfarande 1 Bakgrund

Läs mer

5 kap. 1 och 3, 6 kap. 7 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229)

5 kap. 1 och 3, 6 kap. 7 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 25 En begränsat skattskyldig juridisk person som förvärvat en rätt till en andel av resultatet i ett svenskt kommanditbolag har inte ansetts skattskyldig här för inkomster som följer av denna

Läs mer

En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål.

En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål. HFD 2018 ref. 56 En familjestiftelse har rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd det beskattningsår som stiftelsen fullföljer sitt ändamål. 62 kap. 7 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer