Ansökan 2010 om Stimulansmedel till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg för äldre personer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan 2010 om Stimulansmedel till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg för äldre personer"

Transkript

1 HSN p 8 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Handläggare: Barbro Hansson Ansökan 2010 om Stimulansmedel till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg för äldre personer Ärendebeskrivning Ansökan om stimulansmedel 2010 för insatser inom vård och omsorg för äldre. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Information om stimulansbidrag, Socialstyrelsen, Regeringsbeslut: Uppdrag att utbetala stimulansbidrag Ansökan om stimulansmedel: Webblankett SCB, Demensprojekt 3-15 Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att godkänna ansökan om stimulansmedel 2010 att omedelbart justera beslutet Förvaltningens motivering till förslaget Regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att besluta om fördelning av cirka mkr, till kommun och landsting för en bättre vård och omsorg för äldre. Lika mycket medel avsattes per år, 2008 och Av medlen fördelades 70 procent till kommunerna och 30 procent till landstingen. Områden som stimulansmedlen kunnat användas till är rehabilitering, kost och nutrition, läkemedelsgenomgångar, läkartillgång i särskilt och ordinärt boende, förebyggande arbete, demensvård och det sociala innehållet. Huvudmännen har kunnat söka medel för gemensamma projekt. Medlen får användas även under 2011 och ska avrapporteras 2012.

2 2 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN För 2010 har regeringen avsatt cirka 680 mkr för att utveckla vården och omsorgen om äldre personer. Även i år fördelas 70 procent till kommunerna och 30 procent till landstingen. Ett område, förstärkt läkarmedverkan utgår 2010, men det är möjligt att använda tidigare beviljade medel 2010 för insatser inom detta område. För att landsting och kommuner ska kunna söka och få ta del av 2010 års medel så måste vissa krav på samverkan mellan huvudmännen uppfyllas. Huvudmännen ska påbörja eller ha påbörjat ett arbete med att ta fram samverkansavtal kring rehabilitering, gemensamma program för demensvård i enlighet med nationella riktlinjer, utvecklingsplaner för kost/nutrition, program för systematiskt uppföljning av läkemedelsanvändning för äldre personer samt förebyggande hembesök ska ske i samverkan. Utöver att stimulera till aktivitet och projekt finns också en önskan att stimulera prestationer och resultat. Totalt har Stockholms läns landsting (SLL), exkl TioHundra för år 2010 möjlighet att ansöka om tkr i nya medel. Erhållna medel från som inte är inbokade på projekt ska sökas enligt de nya reglerna. Vid årsskiftet 2009/2010 hade SLL tkr kvar att disponera av stimulansmedel från Dessa medel kommer främst att användas för tidigare startade projekt som löper ut antingen vid årsskiftet 2010/2011 eller under Av tabell nedan framgår sökta belopp 2010 inklusive ej förbrukade stimulansmedel vid årsskiftet 2009/2010 uppdelat per område.

3 3 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Område Fördelning av Varav nya medel 2010 års medel 2010 och 2011 års medel Rehabilitering Kost/nutrition Demensvård Läkemedels genomgångar Förebyggande hembesök Förstärkt läkartillgång Totalt För att få igång processen kring samverkan mellan kommuner och stadsdelar inbjöd Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning (HSN-f) tillsammans med Kommunförbundet i Stockholms län (KSL) kommuner och stadsdelar i länet till två möten i juni I stort sett alla kommuner/stadsdelar deltog. Under sommaren 2010 har flera kommuner/stadsdelar varit i kontakt med HSN-f för att diskutera projekt som kommuner och stadsdelar vill söka medel för och där de vill samverka med landstinget. Nedan följer en redovisning av hur SLL arbetar för att uppfylla Socialstyrelsens krav samt antalet nya/kompletterade projekt och kort vad projekten handlar om. Rehabilitering: SLL och KSL har tagit fram ett förslag till samverkansavtal om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering enligt SOSFS 2008:20. Förslaget ska godkännas av SLL och kommunerna i länet. Projekten Stroketeamen och återkommande rehabilitering fortsätter under 2010 och Vissa projekt kring återkommande rehabilitering kommer att ske i mer fördjupad samverkan med kommuner. Antalet nya projekt är 6 och handlar bland annat om vidareutveckling av samverkan inom vårdkedjan och rehabiliterande och aktiverande förhållningssätt.

4 4 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Kost och nutrition Landstinget uppfyller kravet på kostkunnig personal. Inom öppenvårdsrehabilitering, och på vissa geriatriska kliniker samt inom akutsjukvården finns tillgång till dietister. Dessutom finns kompetens i kost och nutritionsfrågor vid Centrum för Allmänmedicin (CeFAM) och några av FoU-centra för Äldre. CeFAM har tagit fram en vårdutvecklingsplan och kvalitetsindikatorer för prevention och undernäring bland patienter i hemsjukvården. Antalet nya projekt är 5. Projekten handlar om ökad kunskap, prevention och behandling av undernäring. Samtliga kostprojekt sker i samverkan med kommuner/stadsdelar, primärvården och/eller CeFAM. Läkemedelsgenomgångar Arbetet är påbörjat för att utarbeta ett gemensamt program för systematisk uppföljning av läkemedelsanvändningen för äldre personer. Antalet nya projekt är 5 i särskilda boenden och 3 i ordinärt boende. Flera av projekten sker i samverkan med kommuner/stadsdelar. Förebyggande arbete I Regelboken för husläkarverksamhet finns krav på att hälsosamtal ska ske i samverkan med kommunerna och i några kommuner har sådan samverkan kommit igång. Där pågår även ett arbete med att ta fram samverkansavtal. Antalet nya projekt är 5 och handlar om samverkan med kommuner/stadsdelar kring fallprevention samt förebyggande hembesök. Demensvård Arbetet är påbörjat med att utarbeta ett gemensamt program för vård och omsorg om personer med demenssjukdom. Ett demensråd är bildat 2008 med representanter för SLL och KSL. Antalet nya projekt är 15. Flera av projekten sker i samverkan med kommuner/stadsdelar och handlar bland annat om implementering av Nationella riktlinjerna Förstärkt läkartillgång Äldreteamen i Huddinge och Nacka samt utökad mottagning för äldre multisjuka i Södertälje kommer att drivas vidare under Inga nya medel är avsatta för detta område. Ekonomiska konsekvenser Flera av projekten som finansieras av stimulansmedel är projekt som är av karaktären permanent verksamhet såsom stroketeam och äldreteam. Det måste finnas beredskap för att finansiera dessa verksamheter när stimulansmedlen upphör.

5 5 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Konsekvenser för patientsäkerhet Syftet med många av projekten inom ramen för stimulansmedel för äldre är att öka patientsäkerheten. Konsekvenser för jämställd och jämlik vård Projekten sker i samverkan med flera av länets kommuner och stadsdelar i Stockholm. Dessutom deltar FoU-centra för äldre, där kommunerna är delägare samt CeFam med ett länsövergripande ansvar för utvecklingsarbete inom primärvården, i många projekt. Miljökonsekvenser Beslutet medför oförändrade konsekvenser för miljön. Catarina Andersson Forsman Hälso- och sjukvårdsdirektör Olle Olofsson Avdelningschef

6 Dnr /2010 1(4) Regler och tillstånd Statsbidrag Homan Amani Mottagare: Socialnämnden eller motsvarande t ex stadsdelsnämnder med ansvar för vård och omsorg om äldre, Kommunstyrelsen, Landstingsstyrelsen/Regionstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting Information om stimulansbidrag till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om äldre personer Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att för 2010 besluta om och fördela kronor för att stödja kommuner och landsting i deras arbete med att utveckla vården och omsorgen om äldre personer. Fördelningen framgår av bilaga 2 till regeringsbeslut nr III: 3. Av stimulansbidraget ska 70 procent fördelas till kommunerna och 30 procent till landstingen. Socialstyrelsen ska på nationell nivå ansvara för uppföljning och utvärdering av resultatet av de utvecklingsinsatser som kommuner och landsting genomfört med stöd av detta stimulansbidrag. Bakgrund Regeringen har sedan 2007 årligen avsatt medel för att stödja kommuner och landsting i deras arbete med att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Sju områden har prioriterats för förbättringsarbete, varav det tidigare prioriterade området, läkartillgång, nu utgått. Socialstyrelsen fördelar bidragen efter ansökan. 70 procent av medlen har gått till kommunerna och 30 procent till landstingen. Ett intensivt förbättringsarbete pågår bland huvudmännen kring insatser för äldre personer med stöd av dessa medel. Stimulansbidrag 2010 Kunskap och erfarenhet kring insatser för äldre personer har ökat tack vare dessa stimulansbidrag. Regeringen har nu bedömt att det finns förutsättningar för att ta ett nästa steg. Utöver att stimulera aktivitet och projekt finns nu också en önskan om att stimulera prestationer och resultat. Därför har regeringen föreslagit en successiv omläggning av nuvarande riktade stimulansbidrag till ett mer prestationsbaserat system. Detta innebär en gradvis övergång till mer prestationsbaserade utbetalningar. Syftet är att stärka incitamenten för huvudmännen att komma tillrätta med de problem och brister som kan finnas i vården och omsorgen om äldre personer.

7 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2010 2(4) Syfte Regeringens syfte med stimulansbidrag till kommuner och landsting är att stödja deras arbete med att höja kvaliteten i vården och omsorgen om äldre personer. Ansökan Regeringen prioriterar insatser inom följande områden i vården och omsorgen om äldre personer för 2010, rehabilitering, kost och nutrition, demensvård, läkemedelsgenomgångar, det sociala innehållet, samt förebyggande arbete. Stimulansbidraget ska efter lokala behov och prioriteringar användas till något eller några av de prioriterade områdena där de av kommunen eller landstinget bedöms göra störst nytta. Medlen för satsningen ska användas enligt de riktlinjer som regeringen presenterat och ska ses som en fortsättning på tidigare utbetalade statsbidrag för insatser inom vård och omsorg om äldre personer, se bifogat regeringsbeslut med bilaga 1. I takt med att Socialstyrelsen tar fram evidensbaserade riktlinjer och kvalitetsindikatorer samt att tillgången på statistik förbättras kommer nationella mål och riktlinjer för användningen att successivt vidareutvecklas och preciseras. En del av stimulansbidraget får användas för att kompensera kommunerna för kostnader som uppstår till följd av ökade krav på dokumentation och inlämning av statistikuppgifter inom området. Det är endast kommuner och landsting som kan ansöka om stimulansbidraget. När kommuner och landsting överväger hur stimulansbidraget ska användas ska enskilda företag eller organisationer som utför vård och omsorg om äldre personer på kommunens eller landstingets uppdrag behandlas på samma sätt som när kommunen respektive landstinget är utförare. Innehåll I ansökan ska huvudmännen ange inom vilket eller vilka områden man vill använda stimulansbidraget. Huvudmännen ska lämna en beskrivning av nuläget inom detta eller dessa områden, i enlighet med de nationella målen

8 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2010 3(4) och/eller mätbara mål för vad man vill åstadkomma med stimulansbidraget. De lokala målen ska ligga i linje med riktlinjerna för stimulansbidraget. Huvudmännen ska också ha en plan för hur de ska dokumentera och följa upp de insatser som de vill finansiera med stimulansbidraget. Av ansökan ska framgå om den tagits fram gemensamt av kommun och landsting. Nya villkor för 2010 års ansökan Rehabilitering För att få statlig stimulansbidrag för rehabiliteringsprojekt ska kommunen och landstinget ha påbörjat arbetet med att utarbeta ett samverkansavtal om rehabilitering enligt Socialstyrelsens vägledning till föreskrifter om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering (SOSFS 2008:20). Dessutom ska kommunen och landstinget ha påbörjat arbetet med att utarbeta ett gemensamt program för rehabiliteringsarbetet med utgångspunkt från samma vägledning och föreskrifter. Detta program bör på sikt följas upp och utvärderas. Kost och nutrition För att få statligt stimulansbidrag för utvecklingen av arbetet med kost och nutrition ska huvudmännen ha påbörjat arbetet med att utarbeta utvecklingsplan för sin kostverksamhet med en plan för uppföljning och utvärdering. Dessutom krävs det att kommunen/landstinget har tillgång till kostkunnig expertis. Demensvård För att få statliga stimulansbidrag ska kommunen och landstinget ha påbörjat arbetet med att utarbeta ett gemensamt program för vården och omsorgen om personer med demenssjukdom inklusive dem med begynnande symptom. Ett sådant program ska vara baserat på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för demensvård. Läkemedelsgenomgångar Kravet för att få del av det statliga stimulansbidraget är att kommunen och landstinget har påbörjat arbetet med att utarbeta ett gemensamt framtaget program för systematiskt uppföljning av läkemedelsanvändningen för äldre personer. Programmet ska syfta till att öka antalet och kvaliteten på läkemedelsuppföljningarna. På sikt bör detta program fastställas av landstinget och kommunen samt följas upp och utvärderas.

9 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2010 4(4) Socialt innehåll För att huvudmännen ska få statligt stimulansbidrag för arbete på detta område krävs att huvudmännen har påbörjat arbetet med att utarbeta ett program för utvecklingen av det sociala innehållet i äldreomsorgen och att huvudmännen avser att följa upp och utvärdera arbetet. Förebyggande arbete För att få del av det statliga stimulansbidraget ska kommunen och landstinget i samverkan erbjuda ett ökande antal återkommande förebyggande hembesök till personer 75 år och äldre som bor i ordinärt boende. Kommun och landsting ska ha påbörjat arbetet med att utarbeta samverkansavtal. Ansökningstid Ansökan sker via Statistiska Central Byråns (SCB) insamlingssida, Ansökningstiden är från 3 juni till och med 31 augusti Inloggningsuppgifter tillhandahålls av SCB. Utbetalning av stimulansbidragen Socialstyrelsen beräknar att betala ut stimulansbidragen under oktober Ansökan och redovisning ska ha delgivits ansvarig nämnd. Protokoll ska lämnas till Socialstyrelsen. Återbetalning av stimulansbidrag Kommuner och landsting, som ansöker om och beviljas stimulansbidrag, kan bli återbetalningsskyldiga om medlen inte används i enlighet med den ansökan som huvudmännen lämnat. Uppföljning Socialstyrelsen ansvarar för uppföljning och utvärdering av den statliga resursförstärkningen av vården och omsorgen om äldre. Kommuner och landsting ska på begäran av Socialstyrelsen kunna lämna det underlag som behövs för Socialstyrelsens uppföljning och utvärdering av de statliga stimulansbidragen. Ytterligare information Frågor om ansökan besvaras av Homan Amani, Statsbidrag, Socialstyrelsen, telefon eller e-post: homan.amani@socialstyrelsen.se

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 3 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan X Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan med Upplandsbro och SLL, inom SÄBO. Att arbeta med moderna metoder för att bättre möta beteendestörningar enl Socialstyrelsens riktlinjer för demensvård. Titta på orsakerna till beteendestörningarna, se över läkemedelsbehandlingen se på alternativ till behandling med läkemedel mm Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Se på alternativ till läkemedelsbehandlingen Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. 2) Att personer med demensdiagnos ska ha högsta möjliga livskvalitet genom att -implementera Socialstyrelsens riktlinjer för demensvård i kommunens äldreomsorg -minska användningen av läkemedelsbehandling med sedativa och psykofarmaka för personal med demensdiagnos Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

67 - Öka patientsäkerheten med regelbundna läkemedelsgenomgångar Projektledare ska leda projektet Kartläggning av förekommande beteendestörningar (mätning innan och efter) Inrätta demensombud som ska arbeta med att implementera arbetssätt inom alla verksamheter inom äldreomsorgen Utbildning Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? Ja x att följa upp era insatser? Ja x Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

68 att följa upp med statistik? X Ja antalet ordinerade psykofarmaka och sedativa ska mätas i projektets början och var 3:e månad att arbeta med nyckeltal?.x Eventuella interaktioner och biverkningar relaterade till antalet ordinerade psykofarmaka och sedativa ska utvärderas att använda enkäter? att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning? Övrig uppföljning Symptomskattning enligt 20-punkts formuläret Phase- 20 för att bedöma ev läkemedelsrelaterade problem. Observera och försöka mäta ett förändrat omhändertagande och ett ev förändrat förskrivningsmönster Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

69

70 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 4 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan x Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL och Kungsholmens stadsdelsförvaltning kring utveckling av demensteam (3 demensteam) med syfte förbättra vårdkedjan och att öka dementas möjlighet att bo kvar hemma. Samverkan med minnesmottagning och primärvård lokalt på Kungsholmen ska utvecklas. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Demensteam Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Demensteam 2) Att öka dementas möjlighet att bo kvar hemma och minska slutenvårdsdagar Att förbättra vårdkedjan, fler basala utredningar och förbättrad uppföljning i primärvården Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

71 Ärendehandledning, utbildning om demens, i bemötande, anhörigstöd, minnesutredning-gången och teamets roll,hjälpmedel, måltidssituation, delegering, avvikelsehantering mm Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg utveckla kontakt och samverkan vård och biståndshandläggare Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? X att följa upp era insatser? X J Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

72 att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning?

73 Övrig uppföljning Projektplanen ska kompletteras med bl a uppföljning och utvärdering Kommentarer till stimulansområdet Demensvård: Projektplanen ska kompletteras

74 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 5. Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan x Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL och Södermalms hemtjänst rörande hemtjänstinsatser till brukare med demenssjukdomar och som bor i ordinärt boende samt utbildningsinsatser. Öka kompetensen hos hemtjänstens personal som möter många brukare med begynnande eller fullt utvecklad demens Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Öka kompetensen kring demens 2) Alla tillsvidareanställda medarbetare ska erhålla basutbildning i demens och psykiatrifrågor för att ska kunskap, öppenhet och förmåga till att observera hos brukarna när man kan misstänka en begynnande demens Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

75 Utbildning i demens enligt nationella demensriktlinjerna Ett specialteam bildas som ska utföra ordinarie hemtjänstuppgifter hos brukare som har utvecklad demens Handledning specialteamet Möten med primärvård och Dalens minnesmottagning Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? att följa upp era insatser? Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

76 att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning?

77 Övrig uppföljning Projektet ska följas av Äldrecentrum Kommentarer till stimulansområdet Demensvård: Projektplanen kommer att kompletteras

78 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt6 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan X Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL och Stockholms stad. Stöd till implementering av nationella riktlinjerna för vård och omsorg av personer med demenssjukdom Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Implementering av nationella riktlinjer vård och omsorg av personer med demens sjukdom 2) Övergripande mål: Att säkerställa en personcentrerad omvårdnad av personer med demenssjukdom., lokalt anpassad med särskilt fokus på att utveckla samverkan närvård och Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl.

79 äldreomsorg. blanksteg Nulägesbeskrivning Förankra och sprida kunskap om de nationella riktlinjerna Dokumentera och stödja hemtjänstteam, demensteam och demenssjuksköterskor via nätverk för att stärka samverkan hemtjänst, primärvård och geriatrik Sprida goda exempel på lokala vårdprogram Stöd till initiativ att arbeta tvärprofessionellt Arbeta med utvecklingsområden genom samverkan i nätverk, erfarenhetsbyte mellan vårdgivare Anhörigträffar Utbildning och handledning Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? att följa upp era insatser? Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan.

80 Ja Nej Om Ja ange hur att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning?

81 Övrig uppföljning Regelbunden uppföljning i multiprofessionella team; primärvård och kommun i samverkan, omvårdnadsplan, genomförrandeplan för alla, primärvård, specialistvård och kommun ska ha uppföljning enligt SveDem, tydlig struktur för kontakt med anhöriga i samband med uppföljning Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

82 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 7 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan X Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL och Sigtuna kommun. Sigtuna kommun har beslutat att arbeta enligt nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom. Detta kräver samverkan med primärvård och läkare med ansvar för läkarinsatser i SÄBO. Fokus i arbetet ska vara personcentrerat arbetssätt. En bärande tanke är samverkan, teamarbete, kartläggning för att nå personer i tidigt skede av demenssjukdomar. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Samverkan kring implementera nationella riktlinjerna för arbete med demens 2) Utveckla samverkan Förbättrade kunskaper om demens Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl.

83 blanksteg Kompetensutveckling SÄBO, Hemtjänsten m fl grundkurs i demensvård, föreläsningar Omsättning av riktlinjerna i praktiskt arbete Vårdkedjemöten Ta fram strukturer för samverkan Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? x att följa upp era insatser? x Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

84 att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning? Övrig uppföljning FoU äldre norr kommer att följa upp och stötta arbetet.

85 Projektplanen ska vidareutvecklas Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

86 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 8 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan x Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL och Solna stad: Samverkan mellan huvudmännen behöver ses över och utvecklas för att en god och säker vårdkedja för personer med demenssjukdom ska kunna skapas Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Samverkansrutiner 2) Samverkansöverenskommelse mellan berörda huvudmän/verksamheter för kontinuerlig uppföljning och därigenom ständig förbättring och utveckling av vårdkedjan för personer med demens sjukdom. Samverkansrutiner mellan berörada huvudman/verksamheter som baseras på Socialstyrelsens riktlinjer och omfattar identifiering, utredning, omvårdnad, Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

87 uppföljning samt anhörigstöd. Framtagande av samverkansöverenskommelse av representanter från alla huvudmän/verksamheter. Framtagande av verksamhetsrutiner (dagliga rutiner för intern och extern samverkan) av projektgrupp som omfattar representanter från alla huvudmän/verksamheter och alla berörada yrkeskategorier. Kompetenshöjning för gruppmedlemmar. Spridning av överenskommelse och rutiner till berörda/användare Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? X att följa upp era insatser? X Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

88 att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? X Ja. Stickprov för att ta reda på om de som ska använda samverkansrutinerna känner till dem/vet var de finns/var de finns att tillgå att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning? Övrig uppföljning Projektmålen kommer att följas upp genom kontroll av att projektmålen är uppnådda. Utöver stickprovenkäter kommer det att innebära uppföljning av om avtal, rutiner finns samt om de uppfyller det de ska göra avseende innehåll

89 Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

90 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 9 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan X Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL Brommageriatrikens Minnesmottagning och Bromma stadsdelsförvaltning. Många personer med demens sjukdom vistas hemma flera år av sjukdomstiden. Avgörande för om patienten kan bo kvar hemma är demens sjukdomens svårighetsgrad, förekomst av andra sjukdomar och patientens sociala omständigheter, framför allt anhörigas möjlighet till vårdande insatser. Anhöriga har stort behov av stöd. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Anhörigstöd 2) Erbjuda stöd till anhöriga till nydiagnostiserade patienter med Alzheimers sjukdom Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

91 Anhöriggrupper sex träffar med en uppföljningsträff där kommunens läkare, psykolog, arbetsterapeut, och demenssjuksköterska samt anhörigkonsulent från stadsdelen deltar Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? x att följa upp era insatser? x Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

92 att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning?

93 Övrig uppföljning Ett uppföljningsmöte för varje grupp kommer att anordnas. Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

94 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 10 Formaterat: Vänster: 124,75 pt, Höger: 56,7 pt, Överkant: 70,9 pt, Nederkant: 70,9 pt, Bredd: 595,35 pt, Höjd: 842 pt, Rubrikavstånd från kant: 25,5 pt, Sidfotsavstånd från kant: 21,25 pt Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan x Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 10 pt, Fet, Teckenfärg: Svart, Kontrollera inte stavning eller grammatik Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Samverkan SLL och Ekerö kommun Utveckla demensvården/omsorgen i Ekerö i enlighet med nationella riktlinjerna. Utveckla samverkan mellan socialtjänstens olika verksamheter och landstingets primärvård, geriatrik m m. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Utveckla lokalt program för demensvård/omsorg 2) Det finns effektiva samverkansformer mellan olika verksamheter inom landsting och kommun kring demenssjuka Anhöriga får ett bra och samlat stöd under demensjukdomens olika faser. Ett lokalt program för fortsatt utveckling av demensvården Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

95 finns som baseras på befintlig verksamhet och kompetens, anhörigas behov samt de nationella riktlinjerna Arbetsgrupp bildas och organisation/projektplan upprättas inom ramen för samarbetet med FOU Nordväst Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? X att följa upp era insatser? X Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

96 Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? X Ja att följa upp med intervjuer? X Ja att anlita extern uppföljning? X Övrig uppföljning FoU Nordväst Kommentarer till stimulansområdet Demensvård: Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart Formaterat: Teckensnitt:(Standard) Verdana, 9 pt, Teckenfärg: Svart

97

98 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 11 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan X Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL och Botkyrka kommun. Samverkan kring demensvård. En växande andel av kommuninvånarna i Botkyrka kommun utvecklar demenssjukdom. Det finns behov av kompetensutveckling både av hemtjänsten och personal i SÄBO i demenskunskap. Det finns även behov av att tillsammans med landstingets utredningsavdelningar, minnesmottagningar och primärvård utveckla samarbetet och samverkan kring personer med demenssjukdomar och deras närstående. Samverkan bör utgå från nuläget bör beskrivas - hur ser det ut i kommunen. Gemensam värdegrund kommun och landsting som bygger på nationella riktlinjer. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Samverkan demensvård 2) Ett ökat samarbete med primärvården för att få en samsyn i arbetet med personer med demenssjukdomar Att alla enhetschefer och medarbetare inom gruppboenden för dementa och dagverksamheter har fått ett tydligt Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

99 arbetsredskap och kunskap utifrån de nationella riktlinjerna från Socialstyrelsen för vård och omsorg vid demenssjukdom Utbildning för sjuksköterskor, paramedicinare, Samverkan primärvården och minnesmottagningar kring bla kartläggning och framtagande av lokal riktlinjer för omhändertagande av personer med demensdiagnos. Styrgrupp utses och projektledare utses Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? X att följa upp era insatser? X Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

100 att följa upp med statistik? X Ja statistik kartläggningav hur många i kommunen som har en demensdiagnos antalet som genomgått utbildning att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? X Till patienter/brukare och anhöriga bl a om hur de upplever att informationen i vårdkedjan fungerar att använda fokusgrupper? X Patienter/brukare och anhöriga att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning? Övrig uppföljning Referensgrupp bildas mellan kommunen och landstinget Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

101

102 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 12 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan X Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL och FoU Äldre Norr Uppföljning av läkemedelsbehandling för patienter med diagnosen Alzheimer Omfattar de tre minnesmottagningarna. Förutom att studera uppföljning av insatt läkemedelsbe-handling, ska projektet syfta till att öka samverkan mellan vårdgivare (minnesmottagning, vårdcentraler och läkare vid SÄBO samt att gemensamt utveckla rutiner och strukturer för ökad patientsäkerhet och vårdkvalitet. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Läkemedelsbehandling Alzheimer sjukdom 2) Ökad patientsäkerhet Kvalitetssäkrad läkemedelsbehandling Samverkan minnesmottagning, primärvård och Läkare SÄBO Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

103 Journalgranskning Information primärvård och läkare SÄBO Uppföljning rutiner för uppföljning läkemedelsbehandling Analys och rapport Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? x att följa upp era insatser? x Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

104 att följa upp med statistik? Vid journalgranskning följs kön, ålder, boendeform, diagnos och läkemedel upp att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? Telefonintervju anhörig/god man/närstående om deras upplevelser av uppföljning av läkemedelsbehandling att anlita extern uppföljning? Övrig uppföljning FoU äldre norr ansvarar för projektet Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

105

106 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 13 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan X Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL och FoU äldre norr. Höjd kvalitet i vården och omsorgen om äldre personer med demenssjukdom i enlighet med nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Syftet med projektet är att utifrån lokala förutsättningar arbeta med patientsäkerhet och kvalietshöjande insatser för personer med demenssjukdom. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Höjd kvalitet i vården och omsorgen vid demenssjukdom 2) Lokala samverkansformer mellan kommun och landsting Gemensamma handläggningsrutiner Ökad förståelse för och tydliggöra varandras uppdrag Tydliga arbetsformer för att undvika dubbelarbete Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

107 Arbetsformer för att gemensamt och kontinuerligt utveckla stöd till anhöriga/närstående Bilda arbetsgrupper Intevjuer och fokusgrupper avrapportering Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? x att följa upp era insatser? x Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

108 att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? X Processutvärdering genom fokusgrupper att följa upp med intervjuer? X Processutvärdering genom intervjuer att anlita extern uppföljning? Övrig uppföljning

109 Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

110 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 14 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan SLL, Nestor och Nestors ägarkommuner: Genombättre arbetssätt och ökad kunskap skapa en vård och omsorg med ökad kvalitet och säkerhet för äldre med demenssjukdom Utgångspunkt är de nationella riktlinjerna för vård- och omsorg vid demenssjukdom. Riktlinjerna ska implementeras i verksamheterna och det pratiska arbetet. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Bättre arbetssätt och ökad kunskap i vården av personer med demenssjudom 2) Demensutredningar med utgångspunkt från nationella riktlinjerna. Vårdinsatser tillhandahålls och prioriteras i enl rutiner Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl.

111 för hur information som framkommer vid demensutredn ska föras vidare till biståndshandläggare och utförare inom socialtjänsten (dettainkluderar rutiner för samtycke). Diagnos och annan relevant information (tex arbetsterapeutbedömn ligger till grund för plan av en personcentrerad omsorg. Äldre personer ska få en personcentrerad vård och omsorg, genom ett aktivt kontaktmannaskap och genomförandeplaner som bygger på så mycket relevant information som möjligt. Genom kartläggn och studier erhålla ny kunskap som tydligt utpekar var, när och hur samverkan mellan huvudmännen brister respektive fungerar väl. Gällande beteendemässiga och psykologiska symtom vid demenssjukdom (BPSD) ska bakoml orsaker utredas och åtgärdas innan farmakol behandling testas. Förhållningssätt för hur tvångsåtgärder ska hanteras inom vård och omsorg om personer med demenssjukdom definieras och etableras i verksamheterna. Utveckla och etablera bättre rutiner för hur anhöriga kan erbjudas stöd och göras mer delaktiga i vården och omsorgen. blanksteg Omsätta de nationella demensriktlinjerna till lokalavård- och omsorgsprogram. Forma och testa en försöksverksamhet för hela vård- och omsorgskedjan för personer med demenssjukdom, Genomföra seminarier för politiker, chefer och pensionärsorganisationer, Genomföra en bred kompetensutveckling inom demensområdet genom olika utbildningsprogram, Etablera nya demensteam samt skapa nätverk med de som redan finns, Implementera verktyg, metoder och hjälpmedel, Genomföra en webbutbildning om psykisk ohälsa hos äldre, Genomgöra en studie om anhörigstödet. Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? X

112 att följa upp era insatser? X Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur att följa upp med statistik? att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper?

113 att följa upp med intervjuer? att anlita extern uppföljning? Övrig uppföljning Nestor FoU Äldre Projekten kommer att testas och utvärderas utifrån process och resultat Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

114 Demensvård Stockholms läns landsting Projekt 15 Ange typ av ansökan - ett alternativ ska väljas 1) Komplettering (förändringar inom problemområdet) av ansökan X Nytt (fr.o.m. 2010) problemområde/projekt inom detta stimulansområde Samverkan mella SLL och Nacka kommun. En fortsättning på projekt som Nacka drivit på tidigare stimulansmedel. Etablera demensteam i Nacka. Samverkan med primärvård, minnesmottagning kommunens demenssjuksköterska. Beskriv problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg Ange ett nyckelord för problemområde 1 Nyckelordet sammanfattar problemområdet och ska finnas med i texten ovan. Demensteam 2) Förbättra samverkan mellan huvudmännen i vård- och omsorg för personer med demenssjukdom Öka tryggheten för patienter och närstående Ange mål kopplade till problemområde 1 Max 400 tecken inkl. blanksteg

115 Möten Utbildning Ange insatser för att uppnå målen Max 400 tecken inkl. blanksteg Uppföljning Demensvård Markera områden som ni kommer att följa upp Område 1 att följa upp era mål? X att följa upp era insatser? X Hur kommer ni att följa upp stimulansområdet Demensvård? att följa upp demensvård på andra sätt än de förtryckta så ange metoden under övrig uppföljning nedan. Ja Nej Om Ja ange hur

116 att följa upp med statistik? X Besöksstatistik att arbeta med nyckeltal? att använda enkäter? att använda fokusgrupper? att följa upp med intervjuer? X Patienter och Anhöriga att anlita extern uppföljning? Övrig uppföljning

117 Kommentarer till stimulansområdet Demensvård:

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Område Rehabilitering

Område Rehabilitering Redovisning av avslutade projekt och aktiviteter finansierade av statliga stimulansbidrag för utveckling av vården och omsorgen om äldre personer. Område Rehabilitering KomSam projektet Äldreenheten, Nacka

Läs mer

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2010-12-07 p 7 2010-11-05 Handläggare: Anna Forssell Gunilla Malmefeldt Peter Lundqvist Implementering av nationella riktlinjer

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1( 6) 2009-03-20 Handläggare: Kjell O Jansson Telefon: 08-508 14 542 Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till

Läs mer

Yttrande över motion 2016:12 av Tara Twana (S) och Tuva Lund (S) om behovet av en bättre och mer jämlik demensvård i Stockholm län

Yttrande över motion 2016:12 av Tara Twana (S) och Tuva Lund (S) om behovet av en bättre och mer jämlik demensvård i Stockholm län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 1 (3) HSN 2016-1149 Yttrande över motion 2016:12 av Tara Twana

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Pernilla Edström, Göteborgsregionen Helena Mårdstam, Göteborgsregionen Anders Paulin, Fyrbodal Kerstin Sjöström, Skaraborg Yvonne Skogh

Läs mer

Ansökan om stimulansme del till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg om äldre personer år 2011

Ansökan om stimulansme del till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg om äldre personer år 2011 Ansökan om stimulansme del till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg om äldre personer år 2011 Ansökan ska kompletteras om problem, mål och insatser förändrats (förändringar inom problemområdet)

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg för äldre personer år 2011

Ansökan om stimulansbidrag till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg för äldre personer år 2011 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-08-30 p 3 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-08-15 HSN 1106-0619 Handläggare: Barbro Hansson Ansökan om stimulansbidrag till kommuner

Läs mer

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt.

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt. Samverkan mellan landstinget och kommunerna i länet angående Socialstyrelsens stimulansmedel för 2007 när det gäller vården av äldre, 2007-08-24 Ledningen för Landstingets Primärvård bjöd in representanter

Läs mer

Annas Led för en trygg och säker demensvård i Halland. Vad har Annas Led inneburit för Halland?

Annas Led för en trygg och säker demensvård i Halland. Vad har Annas Led inneburit för Halland? Annas Led för en trygg och säker demensvård i Halland Vad har Annas Led inneburit för Halland? Bakgrund Ökning demenssjukdomar Demensprocessen Sakkunnig diagnostik av stor betydelse för drabbade och anhöriga

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel inom äldreomsorgen för år 2010 och 2011

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel inom äldreomsorgen för år 2010 och 2011 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-07-21 Handläggare: Ingegerd Delin och Seth Nilsson Telefon: 508 12278 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer Stimulansmedel till kommuner och landsting för r insatser inom vård v och omsorg om äldre personer Stimulansmedel på p 1,35 mdr kr för f r att utveckla äldreomsorgens kvalitet Med fokus på : - att förbättra

Läs mer

Stadens insatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn

Stadens insatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-06 Handläggare Christina Pettersson Telefon: 08-508 25 329 Till Socialnämnden 2017-12-12 Stadens

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Redovisning av års stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgens innehåll och kvalitet

Redovisning av års stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgens innehåll och kvalitet BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ÄL DREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 155-12-1.2.1. SDN 2012-05-24 SID 1 (7) 2012-04-27 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 508 06

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Petra Oxonius Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Demensstrategi Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin Sammanfattning Antalet äldre ökar och

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Läs mer

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län 2017-09-18 Närsjukvård Former för samverkan kring äldre i Stockholms län Primärvårdskonferens 2017 Gunilla Benner-Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen /SLL 2017-09-18 Närsjukvård Innehåll i dagens

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Stimulansmedel inom demensområdet

Stimulansmedel inom demensområdet VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stefan Ivarsson Projektledare Rapport Stimulansmedel 1 (6) Stimulansmedel inom demensområdet Katrineholms kommun 2 (6) Sammanfattning Demens är en av de vanligaste folksjukdomarna

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Rutin vid demens. för kommunens baspersonal, sjuksköterskor och demensteam

Rutin vid demens. för kommunens baspersonal, sjuksköterskor och demensteam Rutin vid demens för kommunens baspersonal, sjuksköterskor och demensteam Bakgrund Till grund för rutinen ligger den länsgemensamma demensmodellen Annas led- för trygg och säker demensvård. Annas led är

Läs mer

Information om ärendet har getts programberedningen för äldre och multisjuka. godkänna den reviderade överenskommelsen mellan Stockholms

Information om ärendet har getts programberedningen för äldre och multisjuka. godkänna den reviderade överenskommelsen mellan Stockholms SJUKVÅRDSUTSKOTTET STOCKHOLMS STAD OCH EKERÖ 2009-10-12 P 10 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-09-15 HSN 0909-0849 Handläggare: Marie-Louise Fagerström Överenskommelse

Läs mer

Hemsjukvård inriktning

Hemsjukvård inriktning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 05 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-11-05 HSN 1210-1305 Handläggare: Elisabeth Höglund Hemsjukvård 2015 - inriktning Ärendebeskrivning

Läs mer

LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN

LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN Reviderad 2016-10-31, ansvar kommunens demenssjuksköterska INLEDNING Demenssjukdom innebär att man lever med en nedsatt kognitiv förmåga. Demenssjukdom är

Läs mer

Redovisning av 2007-2010 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg av äldre personer

Redovisning av 2007-2010 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg av äldre personer BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Ä LD RE OM SO RG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 109-11-2.1. SID 1 (7) 2011-03-22 SDN 2011-04-14 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 08-508 06 333 Till Bromma

Läs mer

Redovisning av hur års stimulansmedel för att utveckla vården och omsorgen om äldre personer har används under 2012

Redovisning av hur års stimulansmedel för att utveckla vården och omsorgen om äldre personer har används under 2012 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ÄL DREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 155-12-1.2.1. SDN 2013-03-21 SID 1 (7) 2013-02-21 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 508 06

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Redovisning av Stimulansmedel för Äldre samt ansökan om medel 2009

Redovisning av Stimulansmedel för Äldre samt ansökan om medel 2009 HSN 2009-04-28 p 4 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-03-24 HSN 0704-0347 Handläggare: Barbro Hansson Redovisning av Stimulansmedel för Äldre 2006-2008 samt ansökan om

Läs mer

19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN

19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN 19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN 2016-4742 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4742 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-10-11

Läs mer

KOMMUNENS DEMENSSJUKSKÖTERSKA FÖRVALTNINGARNA FÖR ÄLDREOMSORG OCH FUNKTIONSSSTÖD UPPDRAGSHANDLING

KOMMUNENS DEMENSSJUKSKÖTERSKA FÖRVALTNINGARNA FÖR ÄLDREOMSORG OCH FUNKTIONSSSTÖD UPPDRAGSHANDLING 2011-11-24 KOMMUNENS DEMENSSJUKSKÖTERSKA FÖRVALTNINGARNA FÖR ÄLDREOMSORG OCH FUNKTIONSSSTÖD 1994 50.000 INVÅNARE 2011 75.000 INVÅNARE UPPDRAGSHANDLING Genomföra uppsökande och förebyggande hembesök hos

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Demensvård Vellinge kommun

Demensvård Vellinge kommun Demensvård Vellinge kommun -stöd, resurser och kompetens Nationella demensriktlinjer Basal demensutredning kontra utvidgad demensutredning Personcentrerad vård och omsorg Uppföljning minst en gång per

Läs mer

i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting

i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting 1 (6) i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting 2 (6) Presentation Demensteamet i Jönköping har ett unikt arbetssätt där samarbetet mellan landsting och kommun är den stora hörnstenen.

Läs mer

Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208

Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208 Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208 NÄTVERKSTRÄFF DAGVERKSAMHET DEMENS Välkommen! Förmiddag Nationell demensstrategi och riktlinjer Nuläge i Värmland Värmlands vård- och omsorgsprogram

Läs mer

God vård och omsorg vid demenssjukdom

God vård och omsorg vid demenssjukdom God vård och omsorg vid demenssjukdom i Värmland Eskilstuna 19 sep 2014 Bakgrund: Implementering Nationella riktlinjer Demens Värmland År 2009-2014 Dialogseminarium Information till allmänläkare och slutenvården

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn 508 05 411 Dnr - - 2006 Sammanträde 25 april 2006 Tjänsteutlåtande 7 april 2006 1 (4) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått

Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått 2010-2011 Rehabilitering Verksamhet Utförare/anordnare Fördelad Sinnenas Trädgård Socialtjänsten,

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse. Protokoll II:6 vid regeringssammanträde 2011-06-16 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 1 bilaga

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:11 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:25 av Stig Nyman m. fl. (kd) om handlingsplan för ökad kvalitet i vården av personer med demenssjukdom Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom

Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom Vera Gustafsson, Socialstyrelsen Lars-Olof Wahlund, Karolinska institutet Per-Olof Sandman, Umeå universitet Nationell utvärdering - syfte Värdera

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEULÅTANDE DNR 105-243/2007 SID 1 (5) 2007-10-19 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 15 november 2007 Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom

Läs mer

Syfte/process 2011-12-07. Margaretha Häggström

Syfte/process 2011-12-07. Margaretha Häggström Margaretha Häggström Processledare, Senior Göteborg Medarbetaren Göteborgaren Ekonomin Verksamheten Syfte/process Kompetensmodellen syftar till att utifrån verksamhetens uppställda mål leda, utveckla och

Läs mer

Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum. Demenssjukdomar

Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum. Demenssjukdomar Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum Demenssjukdomar 2016 Årlig uppföljning av Region Skånes kunskapscentra Kunskapscentrum är en del av Region Skånes sakkunnigorganisation och har till uppgift

Läs mer

Bilaga 16 till kundval hemtjänst Speciella frågeställningar

Bilaga 16 till kundval hemtjänst Speciella frågeställningar Bilaga 16 sida 1 (6) Bilaga 16 till kundval hemtjänst Speciella frågeställningar Bilaga 16 sida 2 (6) Hemrehabilitering Plus Beställarens rehabiliteringsverksamhet bedriver Hemrehabilitering Plus som är

Läs mer

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Till Bromma stadsdelsnämnd

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Till Bromma stadsdelsnämnd BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 207-09-605 SID 1 (5) 2009-04-23 SDN 2009-05-14 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 08-508 06 333 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem för rehabilitering vid långvarig

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem för rehabilitering vid långvarig Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 1211-1348 Handläggare: Anne-Marie Norén Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 3 Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre HSN 2010-11-16 p 5 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Elisabeth Höglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre Ärendebeskrivning

Läs mer

Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet

Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet 2011-2013 Samverkan mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Bakgrund I december 2009 träffade regeringen och Sveriges kommuner och landsting,

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2009-09-08 Handläggare: Krister Eriksson tel. 508 25 567 Ulla Fredriksson tel. 508 36 216 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Stimulansbidrag till insatser för vård och omsorg om äldre

Stimulansbidrag till insatser för vård och omsorg om äldre Stimulansbidrag till insatser för vård och omsorg om äldre slutredovisning perioden 2007 2012 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 2016-1788 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-06 Allmänmedicin och geriatrik Elisabeth Höglund

Läs mer

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17 1 (4) HSN 1512-1461 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 13 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anne-Marie Norén Förslag att införa vårdval för patienter med långvarig smärta och psykisk ohälsa samt införande

Läs mer

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- NÄMNDEN 2011-12-20 p 9 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Lena Johnsson Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 Ärendebeskrivning Förhandlingen med Habilitering & Hälsa,

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting

Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting 29 LS 2016-1572 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE

Läs mer

Ekonomiska och organisatoriska konsekvenser

Ekonomiska och organisatoriska konsekvenser Ekonomiska och organisatoriska konsekvenser Inledning Socialstyrelsen har baserat rekommendationerna på bästa tillgängliga kunskap om åtgärders effekter, kostnader och kostnadseffektivitet för personer

Läs mer

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsättning Ansökan Sida 1 (5) 2016-01-21 av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Beställarenheten

Läs mer

STARTBIDRAG 2012 TILL SPECIALISERADE HEMTJÄNSTGRUPPER MED INRIKTNING MOT PERSONER ÖVER 65 ÅR MED DEMENSSJUKDOM ELLER KOGNITIV FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STARTBIDRAG 2012 TILL SPECIALISERADE HEMTJÄNSTGRUPPER MED INRIKTNING MOT PERSONER ÖVER 65 ÅR MED DEMENSSJUKDOM ELLER KOGNITIV FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBILDNING Lotta Burenius 08 508 36 202 SID 1 (6) 2012-02-20 DNR 070101/2012 pm STARTBIDRAG 2012 TILL SPECIALISERADE HEMTJÄNSTGRUPPER MED INRIKTNING MOT PERSONER ÖVER

Läs mer

Eksjö kommun Revisionsrapport Kommunens demensverksamhet

Eksjö kommun Revisionsrapport Kommunens demensverksamhet Revisionsrapport Kommunens demensverksamhet Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Bakgrund 3 3. Syfte 4 4. Revisionskriterier 4 5. Ansvarig nämnd/styrelse 4 6. Genomförande/metod 4 7. Organisation

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

DELOMRÅDE REHABILITERING

DELOMRÅDE REHABILITERING 1 (6) Ansökan av stimulansmedel per delområde avseende 2010 års stimulansmedel, äldreomsorgskontoret, 2010-07-06 Bilaga 1 dnr 10/79 Äldreomsorgskontoret har 13 602 tkr i stimulansmedel att fördela mellan

Läs mer

Utveckling av hemtjänsten

Utveckling av hemtjänsten Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 547-16-1.5.1 Sida 1 (5) SDN 2017-02-02 2016-12-05 Handläggare Susanne Brinkenberg Telefon: 08-508 06 320 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre.

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. 2006-06-19 Dnr.: 73-8008/04 Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Anvisning för att hantera den elektroniska blanketten

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

TILLÄGGSUPPDRAG AVSEENDE STÖD I DEN LOKALA VÅRDKEDJAN FÖR DEMENS

TILLÄGGSUPPDRAG AVSEENDE STÖD I DEN LOKALA VÅRDKEDJAN FÖR DEMENS 1 (3) HSN xxxx-xxxx ADA xxx UPPDRAGSBESKRIVNING TILLÄGGSUPPDRAG AVSEENDE STÖD I DEN LOKALA VÅRDKEDJAN FÖR DEMENS Detta är ett uppdrag för den geriatriska klinikens minnesmottagning utifrån gällande avtal

Läs mer

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011 Identifiera minst en person som kan tänka sig att vara med i fortsatt utvecklingsarbete. Fråga 1 Hans D. Enligt riktlinjerna Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör säkerställa ett multiprofessionellt

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Bättre liv för sköra äldre i Kalmar län Strategi och handlingsplan 2019 2020 Samordnande äldregrupp

Läs mer

Redovisning av 2009 års stimulansmedel för utveckling av äldreomsorgen

Redovisning av 2009 års stimulansmedel för utveckling av äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.6-166/2010 SID 1( 10) 2010-05-19 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning

Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning Linda Macke, Göteborgsregionens kommunalförbund Malin Camper, Västra Götalandsregionen 180207 Bakgrund

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre.

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Introduktion I Sörmland har en väl fungerande samverkan utvecklats mellan Landstiget och länets 9 kommuner.

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom

Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom Britt Ahl Karin Lundberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-0X Inledning

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET Ett redskap för kvalitetsutveckling Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips och en kort beskrivning

Läs mer

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-18 1 (5) HSN 1512-1458 Handläggare: Anne Siltamäki Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, p 5 Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och

Läs mer

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom 1(7) OMSORGSFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom Antagna i Omsorgsnämnden 2019-06-04 2(7) Innehållsförteckning Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

Välkommen! Nätverksträff Demenssjuksköterskor Värmland 8 maj 2018

Välkommen! Nätverksträff Demenssjuksköterskor Värmland 8 maj 2018 Välkommen! Nätverksträff Demenssjuksköterskor Värmland 8 maj 2018 NÄTVERKSTRÄFF DEMENSSJUKSKÖTERSKOR Nätverket NÄTVERKSTRÄFF DEMENSSJUKSKÖTERSKOR Nätverket Bidra till att vidareutveckla : -samverkan -arbetet

Läs mer