Arbetseffektiv mellankalvsproduktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetseffektiv mellankalvsproduktion"

Transkript

1 Arbetseffektiv mellankalvsproduktion - en del av ett större projekt om arbetstid och arbetsmiljö i nötköttsproduktionen Sammanfattning 90% av mellankalvsuppfödarna var nöjda eller mycket nöjda med sin arbetsmiljö (t ex stallklimat, ansträngning, damm) och sociala arbetsmiljöfaktorer som gemenskap med kolleger och grannar. Det framkom vid en enkätundersökning av 59 mellankalvsuppfödare under Det som drog ned arbetsmiljön i produktionen var högt arbetstempo och känslan av stress, där 27% värderade denna faktor som mindre bra eller dålig. Lantbrukarnas målsättning i produktionen var bl.a. att sträva efter en god ekonomi, hålla hög produktkvalitet, arbetet med djuren och att arbetet var självständigt och gav möjligheten till att kunna hitta egna lösningar. Det var även viktigt med miljöfrågor, däremot var det få lantbrukare som framhöll ekologisk produktion som en drivkraft. Att företaget var stort var inte så heller så viktigt. Olycksrisken ansåg de flesta var låg. Storleken betyder heller inte allt när det gäller arbetstidsförbrukning och mekaniseringsgrad: Arbetstiden blir generellt kortare per kalv i en större besättning, men variationen mellan besättningarna är stor. Arbetsmomenten utfodring, ströning, vägning och flyttning är tidstjuvar som kan förbättras med högre mekaniseringsgrad och eventuellt reducerad frekvens av arbetsmomentet. Bland de största besättningar med 500 mellankalvar/år förekom någon form för manuell utfodring i 73% av mottagningsstallarna och bland 50% av besättningarna i slutgödningsstallet. Ströarbete förekom någon form för manuellt arbete i 81% resp. 47% i de största besättningarnas mottagnings- och slutgödningsstall. Uppfödning av ej avvanda kalvar kan ge 25% ökad arbetstidsåtgång för utfodring per kalv och omgång i mottagningsstallet, medan arbetstiden för ströarbete var 25% lägre. Detta kan bero på att kalvarna är yngre, gruppstorleken och djurtätheten lägre i boxar för mjölkutfodrade kalvar. Tidsåtgång för insättning och tvättning var genomsnittligt 45% resp. 15% högre jämfört med uppfödning av enbart avvanda kalvar. Detta troligtvis på grund av att nötköttsproducenten själv åker och hämtar kalvar som är ej avvanda samt att kravet på hygien möjligtvis sätts högre vid insättning av små kalvar. Projektbeskrivning Projektet är ett SLF-projekt med titeln Arbetseffektiv och säker nötköttsproduktion. I projektet studeras och kartläggs arbetstidsåtgången och arbetsmiljön i nötköttsproduktionens olika grenar. Syftet är att skapa praktiska lösningar och förutsättningar för effektivt arbete och bra arbetsmiljö i en uthållig svensk nötköttsproduktion.

2 I projektet studeras nötköttsföretag inom olika grenar genom fältstudier och enkätundersökning av tidsåtgång vid definierade arbetsmoment samt arbetsmiljö (fysisk ansträngning, olycksrisker och sociala faktorer) förbundna till arbetet i nötköttsproduktionen. Inledning del 1: Mellankalvsproduktion 2007 slaktades omkring 30,000 mellankalvar i Sverige. De drygt 50 mellankalvsproducenter som samma år levererade 100 kalvar till slakt stod för 2/3 av den totala slakten. Genomsnittlig slaktålder för mjölkraskalvarna var 8,8 månader i perioden januari juni 2008 (Taurus, 2008). Mellankalvsproduktion är en intensiv modell av ungnötsuppfödning med fri tillgång till kraftfoder och grovfoder genom hela uppfödningsperioden. Mellankalvar är oftast tjurkalvar av mjölkras som köps in från mjölkbesättningar via livdjursförmedling eller mellangårdsavtal. Kalvarna köps in vid olika åldrar och kriterier beroende på avtal och vilka förutsättningar mellankalvuppfödaren har, t ex för mottagning av ej avvanda kalvar. Inköpta kalvar sätts normalt in i ett mottagningsstall efter särskilda bestämmelser (DFS 2007:5) och flyttas därefter till ett slutgödningsstall, eventuellt via ett mellanstall. I vissa fall står kalvarna i samma stall under hela uppfödningstiden. Då uppfödningstiden är relativt kort och intensiv består arbetet i mellankalvsproduktionen av en sammanhängande planering och uppföljning av de arbetsmoment som krävs för det kontinuerliga flöde av kalvar som kommer in och ut från gården. Detta ställer höga krav på arbetsrutiner och organisation av arbetet för optimalt utnyttjande av befintliga resurser samt för bästa kalvhälsa och maximal tillväxt. Material och metod Projektet påbörjades i mars 2008 med att utarbeta en enkät angående arbetstid och arbetsmiljö anpassat till arbetet i mellankalvsproduktionen. 155 enkäter skickades ut i slutet av april 2008 till alla mellankalvsuppfödare enligt SJVs register. Fältstudier utfördes huvudsakligen i maj-juni 2008 med fokus på de större gårdarna, definierat som gårdar som producerar 500 mellankalvar/år. Gårdarna blev utvalda genom att kontakta uppfödarna via telefon och fråga om deras intresse att delta i studien. I de definierade arbetsmomenten ingick följande dagliga samt vecko- och omgångsbaserade arbetsmoment: Arbetstid i mottagningsstall och slutgödningsstall Arbetstid per omgång Utfodring Strö Utgödsling Tvätt Flyttning Mottagning Vägning Slaktleverans Övriga arbetsmoment Bokföring och arbetsledning Tillhörande teknik och strategi kopplat till utfodring, strö och utgödsling dokumenterades såväl som stalltyp och inhysningssystem i respektive stallar. Arbetstiden analyserades t ex i min/kalv/dag eller i min/kalv/omgång. Arbetstiden räknades i förhållande till uppfödningstid och ev. slaktålder samt i relation till de olika gårdarnas förutsättningar som till exempel inhysningssystem, mekaniseringsgrad och gruppstorlek.

3 Arbetsmiljö Upplevt fysisk ansträngning vid utförande av de olika arbetsmomenten värderades av samtliga lantbrukare efter Borgs CR-10 skala (Borg, 1998) från 0-10 där nivåerna är bestämda enligt figur 1a. Arbetsrelaterade smärtor, värk eller besvär i någon/några av kroppsdelarna i figur 1b som upplevts inom de senaste 12 månaderna angavs vidare, både vid fältstudien och i enkätundersökningen. Nötköttsproducenten utvärderade även olycksriskerna i sin arbetsmiljö och angav om han/hon hade blivit utsatt för ett eller flera arbetsolycksfall i samband med mellankalvsproduktionen. 0 ingen ansträngning alls 0,5 extremt svag ansträngning 1 mycket svag 2 svag (lätt) 3 måttlig ansträngning 4 5 kraftig ansträngning 6 7 mycket stark ansträngning extremt stark ansträngning Figur 1a: Borgs CR-10 skala för ansträngningsgrad Figur 1b: Översikt över utsatta kroppsdelar Några preliminära resultat Fältstudier utfördes hos tio producenter av 500 mellankalvar/år och hos två producenter som levererade omkring 100 kalvar, för en större helhetssyn över produktionen. Den totala svarsfrekvensen av enkätstudien per 1 november (2008) visas i tabell 1. På grund av den låga svarsfrekvensen (25%) bland mellankalvsproducenter >20-50, anges resultaten huvudsakligen grupperade från producenter med 50-99, resp kalvar/år (beroende på fråga). Tabell 1: Antal utskick, antal producenter och svarsfrekvens i enkätstudien av mellankalvsproducenter Antal kalvar/år Antal utskick Antal producenter (2008) Antal svar Svar % >20-50 (2008) (2008) (2008) (2008) Inköp av kalvar 40% av besättningarna med kalvar/år köper in enbart förmedlingskalvar. 22% av producenterna köper in kalvar genom enbart mellangårdsavtal medan 34% av besättningarna har blandade avtal med grannar och slakteri samt även i kombination med egna kalvar. Att ta emot enbart ej avvanda kalvar var mest vanligt i besättningar med 100 kalvar/år. Att ta emot både avvanda och ej avvanda kalvar var mest vanligt bland de större producenterna, dvs. bland 33% av studiens besättningar med 500 mellankalvar/år

4 Arbetstid Arbetstiden var signifikant kortare per kalv i en besättning med >500 kalvar jämfört med gårdar med kalvar/år, men även mellan besättningarna inom storlekskategorierna var skillnaderna stora. T ex vid utfodring var skillnaden upp till 1 minut per kalv och dag mellan de största gårdarna. Typ av stallbyggnad och antal byggnader som användes hade inverkan på arbetstid, och i många fall fanns utöver en nybyggt stall ofta ett tungarbetat mellanstall. Exempel fanns dock på gårdar med rationella byggnader och teknik med högre arbetstid per omgång än gårdar med äldre byggnader och lägre mekaniseringsgrad. Procentvis arbetstidsåtgång per arbetsmoment under en uppfödningsomgång med uppfödning av enbart avvanda kalvar visas i figur 2 baserat på data från 11 gårdar med årlig produktion av kalvar. Vid uppfödning av ej avvanda kalvar eller en kombination av yngre och äldre kalvar visade tidsstudierna ett medelvärde på ca 25 % högre tidsåtgång för utfodring, 25 % lägre arbetstid för strö och ca 15 % längre arbetstid för tvättning i mottagningsstallet. Även arbetstiden för insättning och flyttning av kalvar var totalt sätt 45 % högre. 5% 4% 2% 3% 6% 3% 57% 20% Utfo dring Strö Utgö dsling Tvätt Flytt M o ttag Vägning Slaktleverans Figur 2: Procentvis fördelning av arbetstidsåtgång vid definierade arbetsmoment under en uppfödningsomgång av avvanda kalvar. Talen är baserade på medelvärden från 11 gårdar som föder upp 500 kalvar/år. Typiska tidstjuvar: Utfodring: Arbetstiden för utfodring av kalvar varierade mellan 0,1 och 1,3 min/kalv/ dag i mottagningsstallet och mellan 0,03 och 0,6 i slutgödningsstallarna. Lägre frekvens av utfodring samt automatiserad kraftfodertilldelning hade stor inverkan för en lägre arbetstid. Gårdar som använder fullfoder har en längre foderhanteringstid per dag jämfört med separat utfodring av grovfoder och kraftfoder. Strö: Frekvens av ströarbete, djurtäthet i boxarna samt stalltyp hade effekt på den totala arbetstiden för strö. Strötiden i min/kalv/dag varierade mellan 0,01 och 0,3 i mottagningsstallet respektive 0,1 och 1,3 i slutgödningsstallet. Vägning: 9 av 17, dvs. 53% av de största besättningarna vägde kalvarna i slutgödningen. Tiden för vägning låg mellan 5 och 15 min/kalv/omgång.

5 Flyttning: Tidsåtgången för flyttning av kalvar påverkas i hög grad av antalet byggnader och om byggnader som ligger utanför gården (t ex en granngård) används. Arbetstiden för flyttning per kalv och omgång varierade därför mellan 0 och 6,5 minuter bland de största gårdarna. Medelvärdet låg på 2 minuter/kalv och omgång. Arbetsmiljö Den generella trivseln bland mellankalvsuppfödarna bedömdes till genomsnittligt 3,2 på en skala från 1-4 där 1=dålig, 2=mindre bra, 3= bra och 4=mycket bra. Den fysiska arbetsmiljön i mellankalvsproduktionen visade sig vara mycket dominerat av manuellt arbete även på större gårdar. Exempelvis sker utfodringen i mottagningsstallarna bland gårdar med >1000 kalvar/år helt eller delvis manuellt på 73% av de analyserade gårdarna och i någon form hos 50% i slutgödningsstallarna. Ströarbete var i någon form av manuellt bland 81% resp. 47 % i de största besättningarnas mottagnings- och slutgödningsstall. Arbetsmomenten utfodring, ströning, vägning och flyttning var inte bara tidstjuvar, men värderades i många fall som högt ansträngande och var de arbetsmoment med störst olycksrisk. Av 55 personer svarade 17 stycken att de inom närmaste framtid hade planer om att reducera antalet arbetstimmar. 16 av 55 ville förbättra sin fysiska arbetsmiljö, och 7 lantbrukare ville försöka förbättra den psykosociala miljön i företaget. 14 av 55 svarade att de ville reducera olycksriskerna i sin arbetsmiljö. Smärta, värk eller besvär i en eller flera kroppsdelar (s k muskuloskeletala besvär) relaterat till arbetet i nötköttsproduktionen uppgavs ha upplevts inom de senaste 12 månaderna hos ca 30 % av respondenterna. 18 % hade varit utsatta för ett arbetsolycksfall i samband med mellankalvsuppfödningen. Slutsatser: Faktorerna som påverkar arbetstiden är många då byggnader, teknik och individuella sätt att arbeta på är unikt för varje enskild gård. Andelen manuellt arbete i mellankalvsuppfödningen är relativt stor, vilket påverkar arbetstiden negativt. Exempel på tidstjuvar på många gårdar är arbetsmomenten utfodring, strö, flyttning och vägning Vid mottagning av ej avvanda kalvar måste en högre genomsnittlig arbetstid beräknas i mottagningsstallet, särskilt för arbetsmomenten mottagning, utfodring, flytt och tvätt. Mellankalvsuppfödarna är målmedvetna, nöjda och framåtsträvande nötköttsproducenter med hög fokus på kalvhälsa, produktivitet, miljö och produktkvalitet. Referenser: Borg, Gunnar (1998): CR-10 skalan En metod för mätning av intensiteten i upplevelser, bl.a ansträngning och smärta. Stockholm: Borg Perception, DFS 2007:5: Djurskyddsmyndighetens föreskrift och allmänna råd om djurhållning inom lantbruket m.m. Saknr. L100, Skara. Taurus (2008): Slaktstatistik. Online: [

Redovisning av projekt

Redovisning av projekt Redovisning av projekt Arbetsplanering i nötköttsföretaget utprovning av ett mätverktyg Journalnummer: 2011-1431 Stödmottagare: Kundnummer: Taurus Köttrådgivning AB, C/O LRF Sydost, Box 974 391 29 Kalmar

Läs mer

Slutrapport Arbetseffektiv nötköttsproduktion eller rätt sak, i rätt tid, på rätt plats arbeta smart och säkert (SLF projekt VO )

Slutrapport Arbetseffektiv nötköttsproduktion eller rätt sak, i rätt tid, på rätt plats arbeta smart och säkert (SLF projekt VO ) Slutrapport Arbetseffektiv nötköttsproduktion eller rätt sak, i rätt tid, på rätt plats arbeta smart och säkert (SLF projekt VO 746189) Christian Swensson 1, Elise Bostad 1 & Stefan Pinzke 2, 1 Området

Läs mer

Projektets förlopp.. Vägar till hållbar svensk nötköttsproduktion Projekt på Alnarp. Hållbar utveckling består av tre delar: Metod.

Projektets förlopp.. Vägar till hållbar svensk nötköttsproduktion Projekt på Alnarp. Hållbar utveckling består av tre delar: Metod. Vägar till hållbar svensk nötköttsproduktion Projekt på Alnarp Anders Herlin Hållbar utveckling består av tre delar: Ekologisk hållbarhet: att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga

Läs mer

När nötköttsföretaget växer 5. Produktion Sida 1 av 5

När nötköttsföretaget växer 5. Produktion Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 Att snabbt få igång en fungerande produktion i de nya byggnaderna är A och O för lönsamheten. Det är därför viktigt att redan från start skapa rutiner för att följa upp produktionen och att

Läs mer

Uppgifter till Efterkalkyl Nöt Övningsexempel

Uppgifter till Efterkalkyl Nöt Övningsexempel Uppgifter till Efterkalkyl Nöt Övningsexempel Gården Efterkalkyler ska beräknas för en gård som ligger utanför kompensationsområde och bedriver ekologisk dikalvsproduktion där betesdriften huvudsakligen

Läs mer

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR UNGNÖT INLEDNING

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR UNGNÖT INLEDNING 2006 ungnöt INLEDNING För att lyckas ekonomiskt i ungnötsproduktionen krävs friska djur som växer bra. Djuren ska slaktas vid en av marknaden önskad vikt och inte vara för magra eller för feta. Utfodringen

Läs mer

Bättre arbetsmiljö i stallar för lammproduktion Annica Thomsson 1), Mie Meiner 1), Knut-Håkan Jeppsson 1), Stefan Pinzke 2)

Bättre arbetsmiljö i stallar för lammproduktion Annica Thomsson 1), Mie Meiner 1), Knut-Håkan Jeppsson 1), Stefan Pinzke 2) Bättre arbetsmiljö i stallar för lammproduktion Annica Thomsson 1), Mie Meiner 1), Knut-Håkan Jeppsson 1), Stefan Pinzke 2) 1) Lantbrukets byggnadsteknik, LTJ-fakulteten, SLU-Alnarp 2) Arbetsvetenskap,

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU); Stiftelsen Lantbruksforskning; Jordbruksverket (SJV)

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU); Stiftelsen Lantbruksforskning; Jordbruksverket (SJV) Bibliografiska uppgifter för Arbetstidsstudie i svensk grisproduktion - vart tog tiden vägen? Tidskrift/serie SLF Rapport Utgivare Utgivningsår 2004 Nr/avsnitt 68 Författare Mattson B. Adress Sveriges

Läs mer

Ekologisk mjölk- och grisproduktion

Ekologisk mjölk- och grisproduktion Ekologisk mjölk- och grisproduktion Introduktionskurs för rådgivare Linköping, 2015-10-13 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Utvecklingen

Läs mer

Typfoderstater. för ekologisk nötköttsproduktion

Typfoderstater. för ekologisk nötköttsproduktion Typfoderstater för ekologisk nötköttsproduktion HS Konsult AB, Förord Typfoderstater för ekologisk nötköttsproduktion är framtagen av HS Konsult AB på uppdrag av Jordbruksverket. Skriften innehåller typfoderstater

Läs mer

Gårdsanpassad kalvningstidpunkt

Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Anett Seeman & Helena Stenberg, Gård & Djurhälsan Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Länsstyrelsen i Skåne Gårdsanpassad kalvningstidpunkt Målet i dikalvsproduktionen

Läs mer

Inverkar valet av utslaktningsmodell på ekonomin i slaktgrisproduktionen?

Inverkar valet av utslaktningsmodell på ekonomin i slaktgrisproduktionen? Nr 34. Feb. 2005 Inverkar valet av utslaktningsmodell på ekonomin i slaktgrisproduktionen? Eva Persson, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU, Skara Barbro Mattsson, Praktiskt inriktade grisförsök,

Läs mer

Från mjölk till kött Från mjölk till kött - vad bör jag tänka på?

Från mjölk till kött Från mjölk till kött - vad bör jag tänka på? Sida 1 av 6 Från mjölk till kött En omställning från mjölk till kött innebär i många fall en stor omställning i företaget. Man går från något till något annat vilket i dessa situationer handlar om att

Läs mer

Slutrapport SLF - H

Slutrapport SLF - H Slutrapport SLF - H0946338 Internetbaserat planeringsunderlag för inhysningssystem och byggnader för nötköttsproduktion Bakgrund Nötköttskonsumtionen i Sverige har sedan 2004 legat runt 25 kg/person och

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Uppdragsrapport 2014-07-01 Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Bakgrund Det har funnits mycket oro kring vilka effekter förbudet mot uppbundna djur och kravet

Läs mer

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER Ditt nöt- och kalvkött kommer från djur som har vuxit upp och tagits om hand med djuromsorg i fokus. Trygga och friska djur ger nämligen kött med bästa möjliga

Läs mer

Vad tycker Du om oss?

Vad tycker Du om oss? Vad tycker Du om oss? Patientenkät 216 Beroendecentrum Stockholm Marlene Stenbacka Innehåll Sid. Sammanfattning 2 Bakgrund 3 Metod 3 Resultat 4 Figurer: Figur 1a, 1b. Patientenkät för åren 211, 213-216.

Läs mer

Utforma kalv- och ungdjursstallet rätt med god hälsa och rationell skötsel i fokus

Utforma kalv- och ungdjursstallet rätt med god hälsa och rationell skötsel i fokus Utforma kalv- och ungdjursstallet rätt med god hälsa och rationell skötsel i fokus Catarina Svensson, Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU Så lyckas du Låt smittskyddet och sjukdomsövervakningen

Läs mer

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR DIKOR INLEDNING

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR DIKOR INLEDNING 2006 dikor INLEDNING För att lyckas ekonomiskt i dikalvsproduktionen krävs att korna har god fertilitet och att kalvarna inte bara överlever utan även växer bra fram till avvänjningen. Det förutsätter

Läs mer

Ekologisk djurproduktion

Ekologisk djurproduktion Ekologisk djurproduktion Introduktionskurs för rådgivare Uppsala, 2016-01-20 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Mjölk loket i den ekologiska

Läs mer

Typfoderstater. för ekologisk nötköttsproduktion

Typfoderstater. för ekologisk nötköttsproduktion Typfoderstater för ekologisk nötköttsproduktion HS Konsult AB, Förord Typfoderstater för ekologisk nötköttsproduktion är framtagen av HS Konsult AB på uppdrag av Jordbruksverket. Skriften innehåller typfoderstater

Läs mer

RAPPORT. Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008. Foto: Ulrike Segerström. ISSN 1400-0792 Nr 2010:10

RAPPORT. Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008. Foto: Ulrike Segerström. ISSN 1400-0792 Nr 2010:10 RAPPORT ISSN 1400-0792 Nr 2010:10 Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008 Foto: Ulrike Segerström Titel: Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län,

Läs mer

När nötköttsföretaget växer 3. Byggnader Sida 1 av 5

När nötköttsföretaget växer 3. Byggnader Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 Oavsett om utökningen handlar om att bygga en helt ny byggnad eller om en befintlig byggnad ska byggas till, är det viktigt att ta tillvara de erfarenheter man själv har från det nuvarande

Läs mer

Vad i utfodringen påverkar miljö och klimat?

Vad i utfodringen påverkar miljö och klimat? Utfodring och produktion för att greppa näringen Linköping 8:e november 2017 Carin Clason, CoA AB Vad i utfodringen påverkar miljö och klimat? Fodrets Näringsinnehåll-Kväve (råproteinet), Fosfor Fodrets

Läs mer

TIDSSTUDIE AV SVENSK NÖTKÖTTSPRODUKTION TIME STUDY OF SWEDISH BEEF PRODUCTION. Håkan Håkansson, Niklas Rungegård

TIDSSTUDIE AV SVENSK NÖTKÖTTSPRODUKTION TIME STUDY OF SWEDISH BEEF PRODUCTION. Håkan Håkansson, Niklas Rungegård TIDSSTUDIE AV SVENSK NÖTKÖTTSPRODUKTION TIME STUDY OF SWEDISH BEEF PRODUCTION Håkan Håkansson, Niklas Rungegård Självständigt arbete 10 hp Grundnivå, G1E Lantmästare - kandidatprogram Självständigt arbete

Läs mer

Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp

Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp Sammanfattning Materialet är en beskrivning av de smågrisproducerande besättningar inom Farmek som använder Rasp

Läs mer

Av Carin Clason och Helena Stenberg

Av Carin Clason och Helena Stenberg Sida 1 av 11 Av Carin Clason och Helena Stenberg Det är svårt att få tag på svenska uppgifter om slaktutbyte då levande vikt på djur innan slakt inte registreras i någon stor omfattning idag. Utländska

Läs mer

Utforma kalv- och ungdjurstallet

Utforma kalv- och ungdjurstallet Utforma kalv- och ungdjurstallet rätt Catarina Svensson, Inst. för kliniska vetenskaper, SLU och, catarina.svensson@slu.se Catarina svensson är smålänning, veterinär sedan 1988, VMD, docent och professor

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3 Projektrapport Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011 www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Thomas Börjesson Publ. nr 2012:3 Sammanfattning Under sommaren 2011 genomförde Länsstyrelsen ett kontrollprojekt

Läs mer

Kväveeffektiv uppfödning av ungnöt

Kväveeffektiv uppfödning av ungnöt Komplettering till Uppslagsboken, Näring på gården: Kväveeffektiv uppfödning av ungnöt Av: Cecilia Lindahl, KRUT / Svensk Mjölk Ingår i Greppa Näringens Uppslagsbok www.greppa.nu Uppdaterad: 2003-01-20

Läs mer

Företagsläkarnas arbetsmiljö 2013

Företagsläkarnas arbetsmiljö 2013 Företagsläkarnas arbetsmiljö 2013 EN ENKÄTSTUDIE DEC 2012-JAN 1013 Jan Rosén och Stig Norberg Svenska Företagsläkarföreningen Innehåll 1. Basdata... 3 Hela gruppen... 3 Arbetsgivare... 3 Övrigt... 4 2.

Läs mer

Mellangårdsavtal Mjölkraskalv

Mellangårdsavtal Mjölkraskalv Underlag för Mellangårdsavtal Mjölkraskalv Inklusive tillägg om tillväxtplanering, energibehov samt några allmänna råd Sammanställt av: Anett Seeman & Theres Strand, Taurus Köttrådgivning AB Aktiviteten

Läs mer

FORSKNINGSSTUDIE. Välkommen! 1. Var arbetar du (vilket företag)? * 2. Vilken anställningsform har du? * 3. Hur många % arbetar du?

FORSKNINGSSTUDIE. Välkommen! 1. Var arbetar du (vilket företag)? * 2. Vilken anställningsform har du? * 3. Hur många % arbetar du? FORSKNINGSSTUDIE Välkommen! Det här är en enkätundersökning som genomförs av Högskolan i Gävle. Undersökningen syftar till att utreda hur variationer i mental och fysisk belastning påverkar trötthet och

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om offentlig djurskyddskontroll;

Läs mer

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar Anna Jarander- LG Husdjurstjänst Inledning I lösdriftsstallar där kalvarna går tillsammans med korna ska det finns tillgång till kalvgömma,

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Landsbygd-Miljö Jenny Lilja 010-2241460 Jenny.Lilja@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2016-02-25 en kontroll

Läs mer

Utfodringspraxis Mjölby nov 2010. Carin Clason Växa Halland carin.clason@vxa.se

Utfodringspraxis Mjölby nov 2010. Carin Clason Växa Halland carin.clason@vxa.se Utfodringspraxis Mjölby nov 2010 Carin Clason Växa Halland carin.clason@vxa.se 1 Övergödning och försurning är en lokal/regional miljöeffekt, Klimatpåverkan är Global Kväve Fosfor Koldioxid Metan Lustgas

Läs mer

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN OM TILLSTÅND AVSER

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN OM TILLSTÅND AVSER Teknisk service/miljöenheten 1(6) ANSÖKAN Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning Skickas till: Teknisk service/miljöenheten Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN

Läs mer

Utfodring och produktion för att greppa näringen Stockholm 8:e november 2018 Carin Clason, CoA AB

Utfodring och produktion för att greppa näringen Stockholm 8:e november 2018 Carin Clason, CoA AB Utfodring och produktion för att greppa näringen Stockholm 8:e november 2018 Carin Clason, CoA AB Vad i utfodringen påverkar miljö och klimat? Fodrets Näringsinnehåll-Kväve (råproteinet), Fosfor Fodrets

Läs mer

Nötköttsproduktion i Frankrike

Nötköttsproduktion i Frankrike Nötköttsproduktion i Frankrike erfarenheter från en studieresa Madeleine Magnusson, LBT - SLU Alnarp Elise Bostad, LBT - SLU Alnarp Anita Persson, LRF Skåne Jämförelser Frankrike Sverige Frankrike Sverige

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Hur når vi lantbruksföretagarna?

Hur når vi lantbruksföretagarna? Hur når vi lantbruksföretagarna? Hur vill lantbruksföretagarna bli informerade? Hur välkänt är investerings- och startstöd till lantbrukare? www.t.lst.se Publ. nr 2005:6 2 Förord Länsstyrelsen i Örebro

Läs mer

Av Helena Stenberg, Taurus. Kan tunga köttraser nå höga tillväxter på grovfoderrika foderstater?

Av Helena Stenberg, Taurus. Kan tunga köttraser nå höga tillväxter på grovfoderrika foderstater? Av Helena Stenberg, Taurus Kan tunga köttraser nå höga tillväxter på grovfoderrika foderstater? Bakgrund Under vintersäsongen 2010/2011 sköt priset på spannmål, och därmed även på färdigfoder, i höjden

Läs mer

Inverkan på produktionskostnad mjölk av - besättningsstorlek, mekaniseringsgrad och byggnadstyp

Inverkan på produktionskostnad mjölk av - besättningsstorlek, mekaniseringsgrad och byggnadstyp Inverkan på produktionskostnad mjölk av - besättningsstorlek, mekaniseringsgrad och byggnadstyp Professor Krister Sällvik Agronom Johan Johansson Agronom Catja Bennerstål Agronom Jeanette Belin Agronom

Läs mer

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 November 2008 2 Innehåll Sammanfattning... 4 1 Inledning... 5 2 Metod... 5 3 Redovisning av resultat... 5 4 Resultat... 6 4.1 Svarsfrekvens... 6 4.2

Läs mer

Slaktutbyte något att räkna med?

Slaktutbyte något att räkna med? Slaktutbyte något att räkna med? Av Carin Clason, Hallands Husdjur och Helena Stenberg, Taurus Slaktutbyte något att räkna med? Sammanfattning Det är svårt att få tag på svenska uppgifter om slaktutbyte

Läs mer

INMATNING AV UPPGIFTER OM GÅRDEN

INMATNING AV UPPGIFTER OM GÅRDEN INMATNING AV UPPGIFTER OM GÅRDEN Företag: Utbildning, År: 2014 Datum: 2015 03 20 Bra att veta Fyll i de gröna fälten med dina egna uppgifter. Uppgifterna i de vita fälten kan ändras vid behov. Uppgifterna

Läs mer

RAPPORT Datum för utfärdandet

RAPPORT Datum för utfärdandet Utredande veterinär RAPPORT Datum för utfärdandet Utdelningsadress Ortsadress (postnummer och postort) Telefonnummer (även riktnummer) Skickas till länsveterinären. Länsstyrelsen vidarebefordrar en kopia

Läs mer

Policy Brief Nummer 2013:5

Policy Brief Nummer 2013:5 Policy Brief Nummer 2013:5 Varför välja mjölkrobot? en analys av ett investeringsbeslut Användningen av ny teknik gör produktionen effektivare och ökar tillväxttakten i ekonomin. Det är därför viktigt

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Ekologisk djurhållning och grundläggande foderplanering för ekologisk mjölk-, kött- och grisproduktion

Ekologisk djurhållning och grundläggande foderplanering för ekologisk mjölk-, kött- och grisproduktion Ekologisk djurhållning och grundläggande foderplanering för ekologisk mjölk-, kött- och grisproduktion Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216

Läs mer

MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2018

MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2018 MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2018 Hagfors kommun mäter upplevelsen av arbetsmiljön för sjunde året i rad. Motiverad medarbetarindex, dvs ett medelvärde på samtliga frågor som besvaras i skalan 1-5 ligger

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö 1 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 2013 Kungsbacka Therese Lind Lars Johansson 2014-03-18 2 Tillsynssamverkan i Halland-Miljö Enkät om länets Miljö- och

Läs mer

Kontroll Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. Ja Nej Ej kontr. Ej aktuellt TV-brist

Kontroll Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. Ja Nej Ej kontr. Ej aktuellt TV-brist NÖTKREATUR 1(6) Fastställd 2012-01-16 = rekommenderade kategorier vid baskontroll Grå = obligatorisk kontrollpunkt inom resp. kategori vid baskontroll Nöt 1 Personal Personalstyrkan är tillräcklig och

Läs mer

3. Djurhållaren ska följa programmets regler om säkra djurkontakter. Se bilaga 3 för mer information.

3. Djurhållaren ska följa programmets regler om säkra djurkontakter. Se bilaga 3 för mer information. 2015-08-21 1 (6) 1. Djurhållare ska genomföra en egeninventering med som längst 24 månaders intervall. Vid inledande veterinärbesök för anslutning på steg två ska den senaste egeninventeringen vara högst

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydd- och veterinärenheten Caroline Grappson 010-2241339 caroline.grappson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. dikor

Jordbruksinformation Starta eko. dikor Jordbruksinformation 1 2016 Starta eko dikor Foto: Urban Wigert Börja med ekologisk dikoproduktion Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt kött. Därför ökar efterfrågan

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökningen om förekomst och skador av vildsvin 2010

Sammanställning av enkätundersökningen om förekomst och skador av vildsvin 2010 Sammanställning av enkätundersökningen om förekomst och skador av vildsvin Eleonore Marcusson Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige Innehållsförteckning Introduktion... 3 Enkätens uppbyggnad... 3 Svarsfrekvens:...

Läs mer

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Livsmiljön i Dalarna En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Sammanfattning Region Dalarna har utfört en stor enkätstudie som undersöker hur människor i Dalarna

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Mattias Gårdlund 010-2241351 Mattias.Gardlund@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Policy Brief Nummer 2014:1

Policy Brief Nummer 2014:1 Policy Brief Nummer 2014:1 Svenska nötköttsproducenter kan minska sina kostnader Den svenska nötköttsproduktionen minskar och lönsamheten är låg. I denna studie undersöker vi hur mycket svenska nötköttsproducenter

Läs mer

Studentnöjdhet vid LTU 2009

Studentnöjdhet vid LTU 2009 Studentnöjdhet vid LTU 2009 Sammanfattande mått Sammanfattningsvis, hur nöjd eller missnöjd är du med Fråga Andel nöjd (4-5) Andel missnöjd (1-2) Medelbetyg Felmarginal 2.14 den utbildning du hittills

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 2009 Varberg Frida Forsberg & Per Albinsson 2009-07-06 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor

Läs mer

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult MATERIAL FRAMTAGET AV : Jan Lagerroth LRF Konsult Telefon 0511-345845 Mail: jan.lagerroth@lrfkonsult.se Stefan Nypelius LRF Konsult 0498-206764

Läs mer

Anett Seeman

Anett Seeman Utfodring av Dikor Anett Seeman anett.seeman@gardochdjurhalsan.se Se helheten! Före kalvning Kalvning Diperiod Avvänjning 1 Dikons näringsbehov Kalvning Avvänjning Lågdräktighet Högdräktighet Laktation

Läs mer

Utfodringspraxis Mjölby nov

Utfodringspraxis Mjölby nov Utfodringspraxis Mjölby nov 2012 carin.clason@vxa.se Utfodring för bättre miljö och klimat-stämmer bra med att sikta mot bättre lönsamhet! Gör rätt från början Sätt mål för produktionen Följ upp produktionen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Rosita Hagström 010-2241354 Rosita.Hagstrom@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

TIDSSTUDIER I KALVUPPFÖDNING

TIDSSTUDIER I KALVUPPFÖDNING Examensarbete inom Lantmästarprogrammet TIDSSTUDIER I KALVUPPFÖDNING TIME STUDIES IN CALF BREEDING Marjo Lilja Johnsson Handledare: Universitetsadjunkt Torsten Hörndahl Examinator: Universitetsadjunkt

Läs mer

mer om forskning tema: arbetsmiljö

mer om forskning tema: arbetsmiljö mer om forskning från Stiftelsen Lantbruksforskning Nr 1 2006 tema: arbetsmiljö Hörselskador mycket vanliga inom lantbruket Stort mörkertal av olycksfall inom lantbruket Så påverkas barnen av kemiska bekämpningsmedel

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd s resultat stockholm.se Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Konsult: Enkätfabriken AB 2 Innehåll Staden 4 6 Metod 7 Målgrupp och bortfall 8 Resultat 8 Resultatens

Läs mer

Kvalitetsuppföljning, Åkershus 28 (2010-04-15) Bilaga 1. 1(3) Bilaga 1 Enkät till anhöriga/gode män - resultat NKI (Nöjd-Kund-Index) NKI (Nöjd-Kund-Index) är ett sammanfattande mått på hur nöjda kunderna

Läs mer

Aktuellt från fältet Svenska Äggs Kontaktdagar 2015

Aktuellt från fältet Svenska Äggs Kontaktdagar 2015 Aktuellt från fältet Svenska Äggs Kontaktdagar 2015 1 Dagsljus eller dagsljusliknande belysning i värphönsstallar Vad gäller och hur löser jag det? Reviderade djurskyddsföreskrifter Dispenser upphör senast

Läs mer

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND Ett samarbete mellan Smakstart och LRF Västernorrland Minnesanteckningar från Vad kan jag skicka till slakteriet? Gålsjö Bruk 2011-11-23 och Matfors 2011-11-24 Bakgrund till dessa träffar var huvudfrågan:

Läs mer

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017 Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017 Inledning Hotell- och restaurangfacket, HRF, organiserar hotellstädare i hotell- och restaurangbranschen.

Läs mer

Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent

Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent Vad är förprövning - allmänt? Innebär att länsstyrelsen på förhand, innan byggnation, prövar om stallet/djurutrymmet

Läs mer

Att beställa och genomföra energikartläggningar

Att beställa och genomföra energikartläggningar Datum 1 (10) Att beställa och genomföra energikartläggningar Lantbruk EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Datum 2 (10) Att beställa och genomföra energikartläggning lantbruk Här presenteras information om vad som

Läs mer

BILAGA 1: Systematiskt arbetsmiljöarbete enligt Arbetsmiljöverket

BILAGA 1: Systematiskt arbetsmiljöarbete enligt Arbetsmiljöverket BILAGOR. Arbeta med HPI Arbetsplatsprofil en handledning Sida 1 av 5 BILAGA 1: Systematiskt arbetsmiljöarbete enligt Arbetsmiljöverket Kunskap och ansvar Arbetsgivare och chefer eller andra arbetstagare

Läs mer

Smittsäkrad besättning är igång! Utgångspunkter. Huvudman regler, drift och kvalitet Utförare (veterinärer) - organisationsneutralt

Smittsäkrad besättning är igång! Utgångspunkter. Huvudman regler, drift och kvalitet Utförare (veterinärer) - organisationsneutralt Smittsäkrad besättning är igång! Anita Jonasson Djurslagschef Djurhälsoveterinär nöt ä Huvudman regler, drift och kvalitet Utförare (veterinärer) - organisationsneutralt Utgångspunkter Kunskap och motivation:

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Växjö kommun. Medarbetarundersökning 2014. Genomförd av CMA Research AB. November 2014

Växjö kommun. Medarbetarundersökning 2014. Genomförd av CMA Research AB. November 2014 Växjö kommun Medarbetarundersökning 2014 Genomförd av CMA Research AB November 2014 Läsanvisning och innehållsförteckning I denna rapport redovisas resultatet från medarbetarundersökningen 2014. För varje

Läs mer

Hörselskadlig bullerexponering

Hörselskadlig bullerexponering SLUTRAPPORT SLO-920 Hörselskadlig bullerexponering medvetenhet, attityd och riskbeteende hos lantbrukare Qiuqing Geng Box 7033, 750 07 Uppsala 2 Bakgrund Under de senaste åren har jordbrukare varit den

Läs mer

Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning

Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning 1. 100 % av foderstaten ska vara svenskodlad a) Kravet kan antingen uppfyllas genom egen eller närliggande foderproduktion eller genom att välja

Läs mer

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult MATERIAL FRAMTAGET AV : Jan Lagerroth LRF Konsult Telefon 0511-345845 Mail: jan.lagerroth@lrfkonsult.se Stefan Nypelius LRF Konsult 0498-206764

Läs mer

Systemlösningar för rekryteringsdjur

Systemlösningar för rekryteringsdjur Systemlösningar för rekryteringsdjur Exempel för mjölkbesättningar med 150 kor Sammanställd av Svensk Mjölk, SLU och JTI Förord Denna skrift innehåller kompletta ritningar för nio olika inhysningslösningar

Läs mer

Örebro kommun. Serviceundersökning Mann Service AB grupp 8 svarande Svarsfrekvens: 35 procent. Antal svar 2015: 7.

Örebro kommun. Serviceundersökning Mann Service AB grupp 8 svarande Svarsfrekvens: 35 procent. Antal svar 2015: 7. Örebro kommun Serviceundersökning 2018 Mann Service AB grupp 8 svarande Svarsfrekvens: 35 procent Antal svar 2015: 7 April 2018 1 Resultat Övergripande resultat Helhet Rekommendation 81 90 92 91 Städning

Läs mer

SÄKRARE ARBETE MED LÖSGÅENDE DJUR

SÄKRARE ARBETE MED LÖSGÅENDE DJUR SÄKRARE ARBETE MED LÖSGÅENDE DJUR Peter Lundqvist Catharina Alwall Svennefelt Stefan Pinzke Åsa-Lina Olsson Arbetsvetenskap, Ekonomi och Miljöpsykologi (AEM), SLU Alnarp Slutrapport 080718 Sammanfattning

Läs mer

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN Innehållsförteckning Nöjd Medarbetar Index (NMI) Frågeområden Helhet Arbetssituation Arbetsmiljö Hälsa Kompetens och utveckling Information Mål och visioner Medarbetarsamtal

Läs mer

Bleka gård. Jämtland ENERGIFAKTA

Bleka gård. Jämtland ENERGIFAKTA ENERGIFAKTA Bleka gård Jämtland Bleka gård är en ekologisk dikoproduktion. Miljö är ett varumärke och målet är att producera minst hälften av elbehovet på gården. Idag finns flera solpaneler installerade

Läs mer

Dick Magnusson Linköpings Universitet Tema Teknik och social förändring

Dick Magnusson Linköpings Universitet Tema Teknik och social förändring Dick Magnusson Linköpings Universitet Enkät om Valdemarsviks kommun och saneringsprojektet Valdemarsviken Under våren 2013 genomfördes en enkätstudie kring medborgarnas uppfattning om saneringen av Valdemarsviken.

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Kontrollenheten Louise Juhlin 010-2241 603 louise.juhlin@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade Länsstyrelsen

Läs mer

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015 EKOHUSDJURSKURS Anskaffning av djur ProAgria 2015 Ekologiska djur Skall i regel härstamma från ekologisk produktion => inga begränsningar på anskaffning (gällande antal eller ålder) när djurens omläggningsskede

Läs mer

Sveriges Kaninproducenter. -för djurvälfärd och köttkvalitet

Sveriges Kaninproducenter. -för djurvälfärd och köttkvalitet Sveriges Kaninproducenter -för djurvälfärd och köttkvalitet Syftet med föreningen Sveriges Kaninproducenters Förening, som den hette från starten, bildades 1992 där huvudsyftet var att bilda ett nätverk

Läs mer

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m.

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. 1 (9) Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. Nedan finns en förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. med de ändringar som gjorts av Jordbruksverket. Här finner du även

Läs mer

EXPERTGRUPP AVEL OCH REKRYTERING. Benedicta Molander Linda Lundberg Åsa Bönnestig

EXPERTGRUPP AVEL OCH REKRYTERING. Benedicta Molander Linda Lundberg Åsa Bönnestig EXPERTGRUPP AVEL OCH REKRYTERING Benedicta Molander Linda Lundberg Åsa Bönnestig ÖVERGRIPANDE MÅL Producera hållbara och produktiva djur Uppfödning av hållbara gyltor Rätt selektering av djur MÅL BETÄCKNING

Läs mer

MEDARBETARBAROMETER 2012

MEDARBETARBAROMETER 2012 MEDARBETARBAROMETER 2012 1 Medarbetarbarometer 2012 Innehåll sid 3 sid 4 sid 8 sid 18 2 Återkommande mätning av arbetsmiljön Hagfors kommun genomför en återkommande mätning för att: Ge alla medarbetare

Läs mer

Bilaga 6 till rapport 1 (5)

Bilaga 6 till rapport 1 (5) till rapport 1 (5) Bilddiagnostik vid misstänkt prostatacancer, rapport UTV2012/49 (2014). Värdet av att undvika en prostatabiopsitagning beskrivning av studien SBU har i samarbete med Centrum för utvärdering

Läs mer