Kulturförvaltningen Stadsmuseet. Tjänsteutlåtande Dnr 4.1/3681/2015 Sida 1 (12) Handläggare Elisabet Wannberg. Till

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturförvaltningen Stadsmuseet. Tjänsteutlåtande Dnr 4.1/3681/2015 Sida 1 (12) Handläggare Elisabet Wannberg. Till"

Transkript

1 Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (12) Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: Till Kulturmiljöutskottet Remissvar angående samråd om program för Bagarmossen och Skarpnäck, del av fastigheten Skarpnäcks Gård 1:1 m fl. i stadsdelen Bagarmossen, SDp Förslag till beslut att I huvudsak tillstyrka programmet avstyrka de delar som innebär höga hus i Bagarmossens centrum avstyrka påbyggnader i Skarpnäck samt i övrigt överlämna och åberopa förvaltningens synpunkter. Sammanfattning Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett program för Bagarmossen och Skarpnäck som kopplar samman stadsdelarna och möjliggör bostäder, skolor, förskolor, anläggningar för idrott och rekreation samt upprustning av parkoch grönstruktur. Kulturförvaltningen anser att det är viktigt att ta fasta på Bagarmossens kulturhistoriska värden i planeringen, anpassningen till naturmarken och bebyggelsen liksom de stora planhistoriska och arkitektoniska värden som finns i Skarpnäck, en betydelsefull årsring Stockholm. Huvuddelen av programmets förslag är genomförbara utan att kulturhistoriska värden minskar med några undantag. Inga ytterligare höga hus bör byggas i centrum. Inte heller bör ny bebyggelse uppföras i föreslagen omfattning norr om Skarpnäcks gård. Ett bevarande av panncentralen i kvarteret Krigsrådet bör prövas. Kopplingen mellan Skarpnäck och Bagarmossens centrum genom den planerade nybebyggelsen bör ta större hänsyn till den befintliga strukturen. Förtätningarna som innebär påbyggnader av parkeringshusen i Skarpnäck medför förvanskningar av den speciellt utformade bebyggelsen och avstyrks. I övrigt så får förtätningarna studeras vidare i detaljplaneprocessen. stockholm.se Inga Lundén t.f. Kulturdirektör Ann-Charlotte Backlund Stadsantikvarie

2 Sida 2 (12) Underlag för beslut Samrådshandlingarna som finns på Stadsmuseets inventeringar och klassificeringar. UTLÅTANDE Ärendet/Remissen Ärendet har remitterats från stadsbyggnadskontoret till Stadsmuseet för svar senast 13 december Ärendets beredning Ärendet har beretts av Stadsmuseets kulturmiljöenhet. Bakgrund och syfte Stadsbyggnadskontoret har utarbetat ett program som skall ge förutsättningar för bostäder i Bagarmossen och Skarpnäck. Programmet omfattar också ett antal nya skolor och förskolor, verksamhetslokaler samt upprustning av grönområden, parker och sportanläggningar. Större förändringsområden med i huvudsak bostäder föreslås i sju större delområden samt i 13 olika förtätningar i Bagarmossen och ytterligare några förtätningar i Skarpnäck. Programmet innebär omfattande förändringar av stadsdelarna. Ett mindre omfattande program presenterades 2011 som omfattade ca bostäder.

3 Sida 3 (12) Förvaltningens synpunkter Kulturhistoriska värden Stadsmuseet har inventerat och klassificerat bebyggelsen i Bagarmossen som till stora delar är av särskilt kulturhistoriskt värde (grönt). Skarpnäcks gårdsanläggning har särskilda och synnerligen stora kulturhistoriska värden. Bergholmstorpet har särskilda kulturhistoriska värden (grönt). Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering. Bagarmossen är avgränsat som särskilt kulturhistoriskt värdefullt område. Stadsdelarna Bagarmossen och Skarpnäck är byggda på mark som tillhörde Skarpnäcks gård som under 1800-talets senare del ägdes av bryggaren Neumüller. Marken köptes av Stockholms stad Stadsplanen för utbyggnaden av Bagarmossen var klar 1950 och bebyggelsen växte fram under några år. Stadsplanen karakteriseras av anpassning till naturmarken och bebyggelsen är en blandning av lameller, punkthus och enstaka högre byggnader. På 1960-talet utökades Bagarmossen mot norr med ett stort område vid Byälvsvägen. I södra Bagarmossen finns småstugor och radhus. Stadsdelen har också senare förtätats. Planen för den s.k. Skarpnäcksstaden fastställdes Nya stadsbyggnadsidéer lanserades där den traditionella staden med slutna kvarter var förebilden. Bebyggelsen ritades av fyra olika arkitektkontor med det röda teglet som gemensam nämnare. Bebyggelsen i Skarpnäck är ännu inte klassificerad men det finns både planhistoriska och arkitektoniska värden i stadsdelen som

4 Sida 4 (12) vid en framtida klassificering kommer att tillskrivas särskilda kulturhistoriska värden. Kulturförvaltningen ser att programmets förslag till utbyggnader och förändringar i stora delar är möjliga från ett kulturhistoriskt perspektiv. Men det finns också delar som kan ifrågasättas av kulturhistoriska skäl. Fornlämningar Inom programområdet för Bagarmossen och Skarpnäck finns ett större antal fasta fornlämningar samt så kallade Övriga kulturhistoriska lämningar. Med tanke på att ett antal tidigare okända lämningar påträffats under fältarbetet i den arkeologiska utredning som ingår i samrådsmaterialet är möjligheten att det kan finnas flera stor. De övriga kulturhistoriska lämningarna kan beroende på Länsstyrelsens bedömning fastställas som fasta fornlämningar och således få skydd enligt Kulturmiljölagen. Länsstyrelsen kommer att besluta vilka områden som ur fornlämningssynpunkt är möjliga att exploatera samt vilka arkeologiska åtgärder som i så fall krävs inför exploatering av områden med fornlämningar samt deras skyddsområden. Stadsmuseet menar att planeringen bör utgå från de historiska lämningarna i landskapet. Det vore mycket positivt om de förhistoriska och historiska lämningarna i närheten av ny bebyggelse eller i parker synliggjordes med till exempel skyltning. Detta för att ge boende och besökare kunskap om historien i närområdet samt minska risken att de historiska lämningarna/fornlämningarna förstörs. Programmets förslag med förvaltningens kommentarer Större områden 1. Bergholmsbacken På Bergholmsskolans plats och ner mot Bergholmsparken, grönstråket som skiljer Bagarmossen från Skarpnäck, föreslås bostadsbebyggelse i 4-6 våningar med halvöppna gårdar samt i punkthus med tillsammans lägenheter. Vidare föreslås en skola för 1100 elever samt sporthall och förskolor. Ett gångoch cykelstråk dras från söder upp mot Bagarmossens T- banestation. Stråket får en rakare sträckning än gångvägen har i dag och dras genom den bergiga höjden där skolan ligger. Skolan som delvis är brandskadad rivs.

5 Sida 5 (12) Kulturförvaltningen ser att möjligheter finns till nybebyggelse i området. Förvaltningen anser dock att en större hänsyn bör tas till den nuvarande strukturen och topografin i området. Stråket bör även framledes följa den nuvarande gångvägens sträckning och ansluta till torget öster om punkthusgruppen i kvarteret Uppbördsmannen. Det vore också positivt om någon av skolans byggnader i kvarteret kunde bevaras och återanvändas. Den nya sträckningen av stråket från söder mot Bagarmossens centrum dras rakt över kullen och kvarteret Rustmästaren.

6 Sida 6 (12) Kvarteret Uppbördsmannen. Mellan de två närmaste husen föreslås vägen att dras från söder mot Centrum. 2. Bergholmsparken Park- och naturmarken som ligger mellan Bagarmossen och Skarpnäck skall enligt intentionerna i programmet utvecklas till ett gemensamt grönt samband med olika aktiviter och funktioner. Förvaltningen ser positivt på att den öppna naturmarken som före stadsdelens utbyggnad var odlingsmark bibehålls öppen och att den gamla landsvägen får bevara sin sträckning. Det är också viktigt att miljön kring Bergholmstorpet får behålla en enkel och naturlig torpmiljö och att byggnaden får skyddsbestämmelser i detaljplan. Bergholmstorpet tillhör de få byggnader som bevarats från tiden före stadsdelen utbyggnad. Torpet ligger i skogsbrynet i kanten av det öppna fältet och används som kafé.

7 Sida 7 (12) I programmet från 2011 föreslogs bebyggelse i fältets östra del och en del av skogsmarken. I nuvarande förslag lämnas området utan bebyggelse vilket förvaltningen ser som positivt. Inom grönstråket finns fornlämningar. RAÄ Brännkyrka 167:1 utgörs av en stensättning som enligt arkeologisk utredning bedöms som fast fornlämning. Därutöver finns några lämningar i grönstråkets utkanter, bland annat RAÄ Brännkyrka 168:1, en så kallad jättegryta. 3. Skarpnäcks sportfält Strax väster om den nuvarande bebyggelsen i Skarpnäck mot sportfältet byggs tre kvarter med bostäder i 4-6 våningar för lägenheter. På sportfältet byggs en ny sport- och simhall en ishall samt flera idrottsplaner. Pungpinans fritidsträdgårdar behålls oförändrade. Kulturförvaltningen har inga synpunkter på förslaget som inte direkt berör kulturhistoriska värden. 4. Gamla Tyresövägen Området sträcker sig från Tyresövägen mot sportfältet i norr. Närmast Tyresövägen planeras för verksamheter. Vid Gamla Tyresövägen planeras för bostäder i slutna kvarter som öppnar sig mot skogspartiet i nordost, 4-6 våningar höga med lägenheter. Skarpnäcks verksamhetsområde betecknas som utredningsområdet och en omvandling från enbart verksamheter till andra ändamål har redan inletts. Inom området har det funnits övriga kulturhistoriska lämningar efter bland annat skyttevärn från andra världskriget. Lämningarna ska vara borttagna eller raserade, men spår kan finnas kvar. I övrigt har kulturförvaltningen inga synpunkter på förslaget då inga direkta kulturhistoriska värden berörs. 5. Skärgårdsskogen Området ligger strax öster om Skarpnäcks bebyggelse. Närmast den befintliga bebyggelsen skall skalan hållas låg med halvöppna kvarter kring gröna gårdsrum. Ca lägenheter i 4-6 våningar föreslås. Längs Flygfältsgatan närmast Tyresövägen föreslås lameller för verkssamheter. I norra delen av området planeras för en förskola och en skolgård. Befintlig park bibehålls. Kulturförvaltningen ser att ny bebyggelse i området är möjlig. Närheten till kvarteret Flygledaren som tillhör ett av de kvarter

8 Sida 8 (12) med störst verkshöjd inom Skarpnäcks 1980-talsbebyggelse kräver ett respektfullt förhållningssätt. Området närmast den befintliga bebyggelsen har också hällmarker som är en del av områdets karaktär. Inom området finns ett stort antal historiska lämningar. Flera av dessa har bedömts som fasta fornlämningar; bland annat RAÄ Brännkyrka 87:1-3 samt 166:1. Det rör sig om bebyggelselämningar från Skarpa by med anor från 1600-talet. Därutöver har bebyggelselämningar samt en vägbank i områdets norra utkant påträffats. Stadsmuseet förordar en lägre exploatering på platsen med tanke på de historiska lämningarna. Bebyggelselämningar samt äldre vägsträckningar bör lyftas fram och skyltas. 6. Skarpa by Området ligger kring Skarpnäcks gård, nordöst om Skarpnäck. Nya bostäder byggs kring gården. Närmast Tyresövägen förslås bebyggelse med relativt slutna kvarter i 5-7 våningar. Vid Skarpnäcks gårdsväg görs bebyggelsen lägre med hänsyn tillbefintliga radhus och närheten till gårdsmiljön. Norr om gården föreslås en grupp fritt placerade byggnader i 4-5 våningar. Totalt möjliggörs ca lägenheter. Den befintliga industribebyggelsen i nordväst rivs till största delen och ersätts med bostadskvarter i 4-5 våningar. I sluttningen mot radhusen kan punkthus prövas. Två förskolor föreslås. De befintliga vårdbostäderna öster om gården rivs och ett nytt vårdboende planeras. Handelsträdgården ligger kvar på nuvarande plats.

9 Sida 9 (12) Kulturförvaltningen anser att miljön kring Skarpnäcks gård är viktig att värna. Gården omges av ett kulturlandskap med allé, park och gammal trädgårds- och odlingsmark. Både byggnader och omgivande marker bör skyddas med bestämmelser i detaljplan. Det bör uppmärksammas att gårdens smedja ligger inom den befintliga handelsträdgårdens område. Förvaltningen ser att möjligheter till nybebyggelse finns som ersättning för industriområdet i nordväst och vid Tyresövägen. Men gruppen med hus som föreslås norr om gården ligger högt placerade och kommer att påverka gårdsmiljön särskilt med den höga placeringen. Förvaltningen anser att åtminstone volymerna närmast gården bör utgå. Vårdbostäderna som avses att rivas har socialhistoriska värden. De uppfördes på 1960-talet av fastighetskontoret som ersättning för Högalids vårdhem. Stadsmuseet har tidigare bedömt att byggnaderna inte har sådant stort kulturhistoriskt värde att ett bevarande kan hävdas. Magasinet till Skarpnäcks gård. Bakom magasinet föreslås fem byggnader 4-5 våningar höga. 7. Bagarmossens centrum Högre bebyggelse föreslås vid centrum och ett hus med våningar prövas. I parkrummet bakom tunnelbaneuppgången föreslås en stor volym med en hög del samt en lägre del. Det nya stråket söderifrån ansluter till centrum vid tunnelbaneentrén. Väster om centrum vid Rusthållarvägen och Lagavägen föreslås ny bebyggelse. Rusthållarvägen går på en bro över den gamla tunnelbanesträckningen. Vid Rusthållarvägen finns en panncentral som avses rivas.

10 Sida 10 (12) Panncentralen i kvarteret Krigsrådet vid Rusthållarvägen. Modellen med de nya husen inlagda. Kulturförvaltningen anser att ett nytt högt hus vid torget inte är lämpligt. Huset kommer mycket nära det befintliga höga huset vid centrum. Inte heller anser förvaltningen att den stora volymen som placeras i parkrummet bakom tunnelbanans uppgång är lämplig. Byggnaden skulle med sin stora volym inkräkta på det parkrum och den bebyggelse som omsluter rummet. Stråket från söder dras på ett okänsligt sätt genom den befintliga strukturen och bör omstuderas. Bebyggelsen öster om centrum anser förvaltningen som möjlig. Förvaltningen anser dock att ett bevarande av panncentralen bör prövas. Byggnaden har ett särskilt kulturhistoriskt värde och skulle i ett upprustat skick kunna återanvändas t.ex. för olika kulturaktiviteter och bidra till ett intressant och positivt inslag i miljön.

11 Sida 11 (12) Förtätningar I Bagarmossen föreslås förtätningar på 13 olika platser spridda över stadsdelen. Kulturförvaltningen ser att merparten av förtätningarna kan prövas men får studeras vidare i detaljplaneskedet. I ett par fall kan förvaltningen se att kulturhistoriska värden kan komma att beröras. Så t.ex. vid Stångåvägen där en välplanerad och kulturhistoriskt värdefull miljö föreslås kompletteras med en ny byggnad. Bebyggelsen vid Byälvsvägen är från 1970-talet med karaktäristiska loftsgånghus och lameller. Byälvsvägen är trafikseparerad och vägen kantas av alléer. Området har stadsbildsmässiga och planhistoriska värden och förvaltningen ser det svårt att genomföra förtätningar med bibehållna kvaliteter i området. I Skarpnäck föreslås förtätningar främst genom påbyggnader av parkeringshus. Bebyggelsen i de föreslagna kvarteren har en mycket hög arkitektonisk nivå och parkeringshusen är samkomponerade med bebyggelsen i övrigt. Påbyggnader skulle helt förrycka de skulpturala former som byggnaderna har och medföra en uppenbar förvanskning av arkitekturen. Parkeringshus i kvarteret Luftskeppet i Skarpnäck som föreslås byggas på. Kvarteret Luftskeppet från gårdssidan

12 Sida 12 (12) Längs med Skarpnäcks allé ses förgårdsmarken som en möjlig yta att bebygga. Detta skulle innebära en påtaglig förändring av gatumiljön. Förvaltningen anser att den välplanerade årsring som Skarpnäck utgör i Stockholms utbyggnad bör behandlas mycket varsamt och ursprungliga planeringsidéer respekteras. Vid Horisontvägen/Pilotvägen föreslås en ny volym. Förvaltningen anser att en ny byggnad på platsen måste förhålla sig både till det högre och visuellt viktiga kvarteret Luftskeppet samt till den låga radhusbebyggelsen på motsatta sidan vägen. I huvudsak har kulturförvaltningen ingen erinran mot programmet men i ett par punkter så ser förvaltningen att kulturhistoriska värden kan påverkas negativt. Dels i Bagarmossen centrum, i delar vid Skarpnäcks gård samt i förtätningar i Skarpnäck. Förvaltningen ser också att större anpassningar till terrängen och naturmarken samt till den ursprungliga planen bör iakttas i vissa delar så som särskilt vid Bergholmsbacken. SLUT

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till program för Södra Skanstull i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Remissvar angående samråd om förslag till program för Södra Skanstull i stadsdelen Södermalm, S-Dp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-09-20 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott Remissvar angående samråd om förslag till

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp Kulturförvaltningen Sadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 508 31561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-05-11 Nr 6 Remissvar angående förslag

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

Remissvar angående förslag till naturreservat för Kyrkhamn.

Remissvar angående förslag till naturreservat för Kyrkhamn. Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-08-13 Handläggare Klara Johansson Telefon: 08-50831732 Barbro Århem Telefon: 08-50831566 Till Kulturnämnden 2014-08-26 Nr 16 Remissvar angående

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsnämnd Program för Bagarmossen och Skarpnäck, SDp Jesper Svensson (L) Jessica Sjönell (L)

Skarpnäcks stadsdelsnämnd Program för Bagarmossen och Skarpnäck, SDp Jesper Svensson (L) Jessica Sjönell (L) Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17 14. Program för Bagarmossen och Skarpnäck, SDp 2014-12380 Jesper Svensson (L) Jessica Sjönell (L) Förslag till beslut 1. Att delvis godkänna stadsdelsförvaltningens

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Stuvaren 1 m fl. Kungsholmen, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Stuvaren 1 m fl. Kungsholmen, SDp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-29 Handläggare Ida Holsner Telefon: 08 508 31 589 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-06-03 Nr 4 Remissvar angående förslag till

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för kv Persikan 5 mm i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för kv Persikan 5 mm i stadsdelen Södermalm, S-Dp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2015-05-25 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 0850831561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-06-03 Nr 5 Remissvar angående samråd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Rustmästaren 2 m fl. Bergholmsbacken, i stadsdelen Bagarmossen

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Rustmästaren 2 m fl. Bergholmsbacken, i stadsdelen Bagarmossen Bilaga 2 Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-10-12 Ärende nr 8 2017-10-04 Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Remissvar på remissen angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Marievik 15 m.fl. i stadsdelen Liljeholmen SDp

Remissvar på remissen angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Marievik 15 m.fl. i stadsdelen Liljeholmen SDp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2016-01-28 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon:08-508 315 61 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott Remissvar på remissen angående samråd

Läs mer

Detaljplan för Brädstapeln 13 och 16 i stadsdelen Kungsholmen, Trygg- Hansa. Underrättelse om utställning

Detaljplan för Brädstapeln 13 och 16 i stadsdelen Kungsholmen, Trygg- Hansa. Underrättelse om utställning Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-10-31 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturmiljöutskottet Detaljplan för Brädstapeln 13 och 16 i stadsdelen Kungsholmen,

Läs mer

Remiss beträffande samråd om program för detaljplan för Årstafältet, Årsta 1:1 i stadsdelarna Årsta och Östberga, Dp

Remiss beträffande samråd om program för detaljplan för Årstafältet, Årsta 1:1 i stadsdelarna Årsta och Östberga, Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSEUM, KULTURMILJÖENHETEN KUN 2010-03-09 DNR4.1/1357/2010 Handläggare: Barbro Århem Telefon: 08-508 31 566 Erica Ek Telefon: 08-508 31 564 Till Kulturnämnden SID 1

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2018-02-09 Handläggare Amr Balah Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen

Läs mer

Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2. Grupparbete workshop 2 BILDPROTOKOLL. Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2 2015-03-05

Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2. Grupparbete workshop 2 BILDPROTOKOLL. Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2 2015-03-05 Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2 Syftet med grupparbetet var att utifrån två framtidsbilder utveckla ett förslag. Framtidsbilderna visade två olika sätt att sammanfatta kunskap och idéer

Läs mer

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter)

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-07-12 Handläggare: Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-27 Handläggare: Gunilla Söderlund Telefon: 08-508 31 558 Till Kulturnämnden KuN 2012-05-10 Nr 13 Remissvar angående samråd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell)

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2019-05-16 Handläggare Karolina Wendel 08-508 27 161 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder.

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder. Lizett Durgé Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-04-22 Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby.

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik s yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik (LHF) får med anledning av samråd kring planprogram för Centrum/Torsvik lämna följande synpunkter. Yttrandet har beretts av föreningens Natur- och Kulturgrupp

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Remissvar rörande samråd om program för Aspudden och Midsommarkransen i stadsdelen Hägersten, Dp

Remissvar rörande samråd om program för Aspudden och Midsommarkransen i stadsdelen Hägersten, Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSEUM MED MEDE LTIDSMUSEET OCH STOCKHOLMSFORSKNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-28 Handläggare: Elisabet Wannberg Telefon: 08-50831561 Till Kulturnämnden KuN

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-20 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Detaljplan för Viksberg 3:1, område B Dnr: 12/13 Sammanfattning av ärendet Samhällsbyggnadskontoret har sänt ut ett

Läs mer

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-11-26 Handläggare Therese Rosén Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2013-12-17

Läs mer

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30. Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den / 2015

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30. Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den / 2015 Kulturnämndens kulturmiljöutskott Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30 Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den / 2015 Eleonore Eriksson Rasmus Jonlund Närvarande Ledamöter: Eleonore

Läs mer

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30. Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den 1/

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30. Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den 1/ Kulturnämndens kulturmiljöutskott Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30 Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den 1/12 2015 Eleonore Eriksson Rasmus Jonlund Närvarande Ledamöter: Eleonore

Läs mer

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 10 februari kl 14:30-15:30. Plats: Birgittarummet, Medeltidsmuseet Justerat den

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 10 februari kl 14:30-15:30. Plats: Birgittarummet, Medeltidsmuseet Justerat den Kulturnämndens kulturmiljöutskott Tidpunkt: Onsdag 10 februari kl 14:30-15:30 Plats: Birgittarummet, Medeltidsmuseet Justerat den 2016-02-15 Eleonore Eriksson Rasmus Jonlund Närvarande Ledamöter: Eleonore

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET Nästa steg i detta examensarbete är en fördjupning av det föreslagna utbyggnadsområdet vid stationen, det så kallade Stationsområdet. I planområdets sydöstra hörn ligger den

Läs mer

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-03 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar gällande bostadshus vid

Läs mer

Markanvisning för vård- och stödboende inom del av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i Skarpnäcks gård till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för vård- och stödboende inom del av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i Skarpnäcks gård till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Margareta Catasús Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-11-22 Markanvisning för vård- och stödboende inom del av fastigheten

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Nobel Center, del av Norrmalm 3:43 i stadsdelen Norrmalm, SDp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Nobel Center, del av Norrmalm 3:43 i stadsdelen Norrmalm, SDp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2015-04-01 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 31561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott Remissvar angående samråd om förslag till

Läs mer

Detaljplan för Rotundan 3

Detaljplan för Rotundan 3 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (5) 2015-05-26 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Detaljplan för Rotundan

Läs mer

Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214

Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214 1(5) Stadsarkitektkontoret PROGRAM Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214 Handlingar Detta program med programskisser

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 1 (3) Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-07-11 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 Diarienummer: SBN-2016-02814 Fastighet: Rönnbäret 1 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Remissvar avseende samråd om detaljplan för Archimedes 1 och del av Mariehäll 1:10 i stadsdelen Mariehäll S- Dp 2014-17690

Remissvar avseende samråd om detaljplan för Archimedes 1 och del av Mariehäll 1:10 i stadsdelen Mariehäll S- Dp 2014-17690 Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (15) 2016-04-27 Handläggare Magnus Rönn Telefon: 08-50831580 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott Remissvar avseende samråd om detaljplan för Archimedes

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Engelsmannen 6 och Bornholmaren 1 m m i stadsdelen Blackeberg för bostäder(ca 64 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Engelsmannen 6 och Bornholmaren 1 m m i stadsdelen Blackeberg för bostäder(ca 64 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2011-03-22 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Engelsmannen

Läs mer

REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN BROMSTEN, DNR

REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN BROMSTEN, DNR IDROTTSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden 2008-06-17 Nr. 10 REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen Dnr Inger Elonsson Tfn Stadsbyggnadsnämnden

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen Dnr Inger Elonsson Tfn Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen 2008-09-10 Inger Elonsson Tfn 08-50827 572 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område norr om Björketorpsvägen, på del av fastigheten Grimsta

Läs mer

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN 2007-09-06 5 1 Programprocessen Programområdet omfattar de fyra stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Bakgrund

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-07-28 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen

Läs mer

Remissvar angående samråd om program för del av kvarteret Sperlingens Backe i stadsdelen Östermalm, S-Dp

Remissvar angående samråd om program för del av kvarteret Sperlingens Backe i stadsdelen Östermalm, S-Dp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2015-10-28 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott Remissvar angående samråd om program

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

Åbytorp Översiktsplan Kumla kommun 2040

Åbytorp Översiktsplan Kumla kommun 2040 Åbytorp Tätortsutveckling Åbytorp Ortens karaktär Åbytorp ligger cirka 3,5 kilometer väster om Kumla och har 820 invånare. Åbytorp härstammar från de två byarna Stene och Långgälla och har vuxit upp på

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p. 14 detaljplan för 2:1 i stadsdelen Hökarängen

Läs mer

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-04 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPGIFTER OM SÖKANDEN 1.1. Uppgifter om Sökandens namn och organisationsnummer. 1.2. Ägarkedjan/koncernen upp till slutlig ägare. 1.3. Kontaktperson för

Läs mer

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Sida 1 (6) 2019-06-11 Handläggare Sebastian Rigi Telefon: 085082203843 Till stadsdelsnämnd 2019-08-29 Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Svar till stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2015-02-13 Dnr Sbn 2014-560 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret oger Stigsson Samhällsbyggnadsnämnden Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040 Ekeby Tätortsutveckling Ekeby Ortens karaktär Ekeby ligger cirka 1 mil nordöst om Kumla tätort och har cirka 460 invånare. Orten har utvecklats ur Ekeby socken där kyrkan har varit ett viktigt centrum.

Läs mer

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtand Sida 1 (7) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Stadsmuseiavdelningen. Handläggare Anna Rygård, Signe Wirdby,

Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Stadsmuseiavdelningen. Handläggare Anna Rygård, Signe Wirdby, Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Stadsmuseiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-05-07 Handläggare Anna Rygård, 08-508 31973 Signe Wirdby, 08-508 31613 Till Kulturnämnden 2018-05-22

Läs mer

Svar på skrivelse om Stockholms innerstads kulturhistoriskt intressanta bensinstationer

Svar på skrivelse om Stockholms innerstads kulturhistoriskt intressanta bensinstationer KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM MED MEDELTIDSMUSEET OCH STOCKHOLMSFORSKNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-14 Handläggare: Hanna Gårdstedt Telefon: 508 31 564 Till Kulturnämnden KuN

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Program för stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen. Svar på remiss av programförslag. Reviderat utredningsbeslut.

Program för stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen. Svar på remiss av programförslag. Reviderat utredningsbeslut. Dnr Sida 1 (9) 2014-06-04 Handläggare Per Olof Jägbeck 08-508 275 95 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Program för stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen. Svar på remiss av programförslag. Reviderat

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Fråga om detaljplaneuppdrag för Villa Ekbacken, stadsdelen Skärsätra

Fråga om detaljplaneuppdrag för Villa Ekbacken, stadsdelen Skärsätra 2010-09-14 Dnr MSN/2010:988 Kommunstyrelsen Start-PM Fråga om detaljplaneuppdrag för Villa Ekbacken, stadsdelen Skärsätra Ärendet Villa Ekbacken ägs för närvarande av den kanadensiska staten och utgör

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2 L ustgården AB Arrhov Frick Arkitektkontor - - Innehållsförteckning 1 - Platsen idag 2 - Utveckling, beskrivning; Hotell, bostadsbebyggelse. 3 - Materialpalett, utkast

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-29 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 08-508 09 245 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Detaljplan

Läs mer

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-17 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förslag till detaljplan för

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård.

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 12:b Storegårdsparken 194 Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 3:3 Storegårdsparken SANDHEM grönytor och en fotbollsplan.

Läs mer

RUSTMÄSTAREN EN NY KOPPLING MELLAN BAGARMOSSEN OCH SKARPNÄCK. Parallellt uppdrag åt Stockholms Stadsbyggnadskontor SLUTPRESENTATION 12/

RUSTMÄSTAREN EN NY KOPPLING MELLAN BAGARMOSSEN OCH SKARPNÄCK. Parallellt uppdrag åt Stockholms Stadsbyggnadskontor SLUTPRESENTATION 12/ RUSTMÄSTAREN EN NY KOPPLING MELLAN BAGARMOSSEN OCH SKARPNÄCK Parallellt uppdrag åt Stockholms Stadsbyggnadskontor SLUTPRESENTATION 12/04 2011 UPPDRAG INNEHÅLL Uppdraget har varit att studera och komma

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-11-23 Handläggare: Agneta Larsson Tfn 08-508 265 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten

Läs mer

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (7) 2015-09-11 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18,

Läs mer

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie 1 av 5 Stadsbyggnadsförvaltningen Helene Brunnström Antikvarie Domaren 15 och 18 Platsbesök: 2018 07 19 1. Förutsättningar Denna antikvariska förstudie syftar till att i tidigt skede uppmärksamma kulturhistoriska

Läs mer

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla.

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. De öppna ytorna söder om Bränningeleden omvandlas till en helt ny stadsdel i Habo. Visionen

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Inger Elonsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Inger Elonsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Inger Elonsson 2003-04-19 Tfn 508 275 72 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för del av fastigheten Burmanstorp 1 i stadsdelen Farsta

Läs mer

Remissvar angående samråd om program för Grammet 1 mm vid Brommaplan i stadsdelen Åkeslund. Sbk Dp

Remissvar angående samråd om program för Grammet 1 mm vid Brommaplan i stadsdelen Åkeslund. Sbk Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 4.1/2350/2012 SID 1 (5) 2012-05-23 Handläggare: Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden KuN 2012-06-14 Nr 6 Remissvar angående

Läs mer