UPPDRAGSLEDARE. Jens Termén UPPRÄTTAD AV. Petra Nordling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPDRAGSLEDARE. Jens Termén UPPRÄTTAD AV. Petra Nordling"

Transkript

1 UPPDRAG Centralkyla Kalmar Länssjukhus UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Jens Termén UPPRÄTTAD AV Petra Nordling DATUM GRANSKAD AV Jens Termén Samrådsunderlag Detta samrådsunderlag har upprättats av Sweco Environment AB på uppdrag av Landstinget i Kalmar Län. 1. Inledning Landstinget i Kalmar planerar att vid Länssjukhuset i Kalmar anlägga en geoenergianläggning för att förse byggnaderna inom sjukhusområdet med kyla och värme. Geoenergianläggningen består av ett akviferlager där energi utvinns ur grundvattnet och överförs till byggnadernas energisystem via värmeväxlare placerade i grundvattencentraler inom området. Anläggningen för grundvattenuttag kommer att utgöras av ca 20 st brunnar grupperade i en varm, repektive en kall brunnsgrupp. Samtliga brunnar kommer att användas för uttag och återföring av grundvatten, beroende på säsong. Vintertid utvinns värme från det uppumpade vattnet och efter värmeväxlingen återförs det nedkylda grundvattnet till grundvattenmagasinet i akviferen. Detta medför att ett område kring återföringsbrunnarna, den kalla brunnsgruppen, kyls ned. Sommartid vänds flödesriktningen och kallt vatten från den kalla brunnsgruppen pumpas upp och används för att kyla byggnaderna varefter ett uppvärmt vatten återförs till akviferen. Ett varmt område utbildas kring den varma brunnsgruppen. Liknande anläggningar har med goda erfarenheter anlagts bland annat vid Atlas Copco i Kalmar, Centralsjukhuset i Kristianstad och IKEAs varuhus i Malmö. Maximalt bedöms ett grundvattenuttag på m 3 /dygn behövas för att tillgodose Sjukhusets kylbehov. I medeltal kommer dock betydligt lägre flöden att erfordras. Per år bedöms ca m 3 /år att bortledas och momentant återföras till akviferen. Uttag av grundvatten medför att trycknivån i grundvattenmagasinet runt brunnarna sänks och omvänt medför återföring en höjning av trycknivån. Vid användning av vattnet för energiändamål påverkas också temperaturen i berggrunden. Geoenergianläggningen är tillståndspliktig enligt 11 kapitlet i miljöbalken. En miljökonsekvensbeskrivning kommer att upprättas och tillståndsansökan lämnas in till Miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. Samråd avseende den planerade verksamheten skall enligt miljöbalken hållas med myndigheter och särskilt berörda sakägare. 1 (16) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, Malmö Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Jens Termén Civilingenjör Ekosystemteknik Telefon direkt Mobil jens.termen@sweco.se

2 2. Orientering Länssjukhuset i Kalmar ligger på fastigheten Kungsljuset 3, sjukhusets översiktliga läge framgår av översiktkartan, figur 1. Figur 1. Översiktskarta. 3. Behov av vatten och energi Länssjukhuset i Kalmar använder årligen stora mängder energi för uppvärmning och kyländamål, se figur 2. Idag finns finns ett sammanknutet fjärrvärmenät som försörjer sjukhuset med värme, medan komfort och processkyla förses till varje byggnad från separata kylmaskiner. Energisystemen på sjukuhuset är i stort behov av renovering och upprustning. I samband med dessa investeringar har landstinget utrett förutsättningarna för att med hjälp av den planerade geoenergianläggningen förse sjukhuset med i första hand frikyla från grundvattnet. Den planerade anläggningen kommer att vara betydligt energi- och kostnadseffektivare än dagens kylsystem. Det sammanlagda energibehovet för Länssjukhuset har beräknats till ca MWh värme och MWh kyla. Det är i första hand kyla som skall produceras med geoenergisystemet, 2 (16)

3 och därmed ersätta behovet av elkrävande kylmaskinsdrift. Geoenergisystemet kommer även att utnyttjas för att förse delar av sjukhuset med värme. Värmen planeras att i första hand nyttiggöras genom att värma ventilationsluft genom direkt värmeväxling i ventilationsbatterier. Möjlighet att utvinna värme genom värmepumpsdrift kommer dock att byggas in i systemet. Fjärrvärme kommer även fortsättingsvis att vara den primära källan till värmeförsörjning, jämte värmeåtervinning i ventilationssystemet. Figur 2. Beräknat energibehov för Länssjukhuset, ca MWh värme och MWh kyla. Geoenergisystemet kommer att dimensioneras efter att täcka så stor del av kyleffektbehovet som möjligt. Det dimensionerande kyleffektbehovet har uppskattats till ca 2,5 MW. Energi utvinns genom värmeväxling. Temperaturutvinningen (delta T) över värmeväxlaren i grundvattenkretsen är ca 6-8 grader. Maximal temperatur på återfört vatten är på den varma sidan ca 20 grader och på den kalla sidan ca 3 grader. För att utvinna denna effekt ur grundvattnet beräknas att ett maximalt grundvattenuttag på ca m 3 /d erfordras. Medeleffektuttaget kommer att vara lägre och i medeltal bedöms det erforderliga grundvattenuttaget vara ca m 3 /år. 3 (16)

4 4. Brunnar Akviferlagret till Länssjukhuset i Kalmar planeras att utföras med ca 10 brunnar i en varm brunnsgrupp och ca 10 brunnar i en kall brunnsgrupp, samtliga utförda till ca 70 m djup i sandstensberggrunden. Brunnarnas principiella lägen framgår av figur 3. Den varma respektive kalla brunnsgruppen kan komma att placeras omvänt bilden i figur 3. Temperaturen i sandstensberggrunden kommer att påverkas runt de brunnar där vatten återförs. Temperaturpåverkan avtar snabbt med avståndet från brunnarna. Figur 3. Principiell placering av brunnar för det planerade akviferlagret vid Länssjukhuset i Kalmar. 4 (16)

5 5. Geologiska förhållanden Inom sjukhusområdet har 6 st undersökningsbrunnar utförts ned till ca 70 m djup. I syfte att utreda de geologiska och hydrogeologiska förhållandena. Jordlagren består, enligt geologiska kartbladet, SGU Serie Ae Nr 43, regionalt av sandig och moig morän, se figur 4. Ställvis överlagras moränen av postglacial silt och lera. Baserat på uppgifter från SGU:s brunnsarkiv bedöms jordlagermäktigheten i området variera mellan 10 och 25 m. Utförda borrningar på och omkring fastigheten visar att jordlagren lokalt utgörs av ett ca 15 m mäktigt lager bestående av morän, silt, sand och grus. Figur 4. Länssjukhuset i Kalmar i röd cirkel, jordlagerförhållanden. Utdrag från SGUs jordartskarta. Copyright SGU. Berggrunden i området utgörs av kambrisk sandsten, se figur 5, vilande på urberg. De utförda brunnarna UB4-UB7 visar att sandstenens mäktighet i området uppgår till ca m. 5 (16)

6 Figur 5. Berggrundsförhållanden, läget för sjukhuset markeras med röd ring. Utdrag från SGUs berggrundskarta. Copyright SGU. 6. Hydrogeologiska förhållanden I området finns två grundvattenmagsin. Ett övre grundvattenmagasin i jordlagren och ett berggrundsmagasin i sandstenen. Grundvattenförhållandena i sandstensmagasinet har undersökts genom grundvattennivåmätningar och provpumpningar. Sandstensmagasinet består underst av ren kvartssand med en mer eller mindre kvarbliven porositet. Den övre delen av sandstenen är finkornigare och smutsgrå, dock med lager av lite grövre sandskikt. Den grå färgen kommer från lerpartiklar som finns i porutrymmena mellan sandkornen. Utförda provpumpningar visar att magasinet är slutet och att läckaget från ovanliggande jordlager är mycket litet. Även blåskapacitetstester utförda under provborrning visar att de översta delarna av sandstensmagasinet är ringa vattenförande. Grundvattennivåerna vid inom sjukhusområdet ligger på nivån ca +1, mellan 6 och 7,5 m under markytan. Den naturliga strömningsriktningen är riktad mot syd/sydväst ut mot Kalmarsund. 6 (16)

7 6.1. Vattenkvalitet Laboratorieanalyser har utförts på grundvattenprover från utförda undersökningsbrunnar. Grundvattnet är generellt sett hårt, salt och reducerat. Grundvattnets reducerade karaktär innebär att förhöjda halter av järn, mangan och ammonium förekommer. Flouridhalterna är relativt höga. Grundvattnet är i huvudsak tjänligt som dricksvatten med anmärkningar. Vid en tidigare undersökning utfördes en brunn inom västra delen av området, söder om hus 26 och 27, i syfte ett skapa en reservvattentäkt för sjukhuset. Vattenkvaliteten i den brunnen bedömdes som så låg att någon vattentäkt aldrig realiserades. Brunnen provpumpades under 3 månaders tid och under provpumpningen kunde konstateras att klorid och sulfathalterna ökade. Detta kan innebära att sprickor i berggrunden står i kontakt med ett djupare liggande relikt saltvatten, eller med Kalmarsund Provpumpning I syfte att närmare undersöka sandstensmagasinets hydrauliska egenskaper samt för att få en uppfattning om vilken påverkan grundvattenuttagen får på omgivande brunnar och miljön, utfördes en provpumpning under hösten Pumpningen pågick i ca 2 veckor och utfördes med ett konstant uttag av m 3 /d ur brunn UB4. Stationära förhållanden uppnåddes efter ca 1 vecka. Den stationära avsänkningen i uttagsbrunnen uppgick till ca 6,7 m. Avsänkningen i UB3 ca 350 m från uttagsbrunnen uppgick till ca 1,3 m. En utvärdering av grundvattenmagasinets egenskaper visar på ett genomsnittlig transmissivitet kring T = 4,2*10-3 m 2 /s och en magasinskoefficient som ligger kring S = 1*10-4. Läckaget från ovanliggande jordlager är mycket litet. Läckagekoefficienten bedöms till K /b = 4*10-10 s -1. Förmodligen på grund av att de översta sandstenslagren är mycket täta. Ingen influens från begränsningar i sandstensmagasinets utbredning, eller direkt kontakt med Kalmarsund kunde påvisas vid provpumpningen. 7. Praktiskt influensområde Vid drift kommer det maximala grundvattenuttaget uppgå till ca m 3 /d, fördelat på ett antal brunnar. Grundvatten kommer sommartid att tas från den södra brunnsgruppen och återförs till den norra brunnsgruppen. Vintertid kommer grundvattenuttaget omvänt ske från den norra brunnsgruppen och återföras i den södra. Uttag medför att grundvattnets trycknivå runt brunnarna sänks och omvänt medför återföring en höjning av trycknivån. Vid användning av vattnet för energiändamål påverkas också temperaturen i berggrunden. 7 (16)

8 Influensområdet för grundvattenpåverkan definieras som det område inom vilket grundvattennivåpåverkan kan överstiga 0,3 m i berggrunden, jämfört med naturlig nivåvariation. Beräkning av influensområdet för grundvattenpåverkan har utförts med Jacobs metod för stationära förhållanden i ett slutet homogent grundvattenmagasin med läckage, utifrån resultaten från utförd provpumpning. Influensområdet för grundvattenpåverkan bedöms till ett område utbreda sig ca 1,5 km från fastighetsgränsen norrut, till Erik Dahlbergs väg. Söderut sträcker sig det praktiska influensområdet till Kalmarsund. Eventuell grundvattennivåpåverkan i berggrunden under Kalmarsunds botten, bedöms inte ha någon praktisk betydelse. I figur 6 nedan redovisas bedömt maximalt praktiskt influensområde i berggrunden. Inom influensområdet kommer störst grundvattennivånpåverkan att ske i direkt anslutning till brunnarna och därifrån avta med avståndet. Grundvattennivåpåverkan överstigande 1 m bedöms ske inom ett område på ca 200 m från fastighetsgränsen. Figur 6. Bedömd grundvattennivåpåverkan och praktiskt influensområde vid planerad drift av akviferlagret vid Länssjukhuset i Kalmar. 8 (16)

9 8. Naturvärden i omgivningen Länssjukhuset i Kalmar är beläget i den södra delen av staden. I anslutning till sjukhuset finns naturvärden i form av riksintressen och andra områdesskydd. Följande områden, inom en radie av ca 3 km från Länssjukhuset i Kalmar utgör områden av riksintresse, se figur 7: Ca 3 km öster om sjukhuset, i Kalmarsund, ligger ett riskintresse för naturvård benämnt Kalmarsunds moränsystem. Inom området finns ett omfattande system av huvudsakligen submarina moränryggar. Området har betecknats som klassiskt i svensk kvartärgeologi. Bildningssättet är dock omdiskuterat och ofullständigt utrett. På norra Skallö finns en kvartsitklippa. Denna är, förutom Skäggenäsförekomsterna, den enda blottningen av kvartsitberggrunden i Kalmartrakten. Ca 3 km sydväst om sjukhuset ligger riksintresse för naturvård benämnt Hossmo Bottorpskusten. Kustområde med framträdande exempel på ett representativt och välbevarat odlingslandskap. Stora arealer naturbetesmarker med lång kontinuitet i form av strandängar och öppen hagmark samt art- och individrika växtsamhällen. Art- och individrik häck- och sträckfågelfauna. Figur 7. Riksintresse naturvård. 9 (16)

10 Övriga områdesskydd inom en radie av ca 3 km från sjukhuset, se figur 8: Naturreservat beläget ca 3 km nordost om sjukhuset, benämnt Svinö. Svinö är ett värdefullt ströv- och motionsområde för Kalmarborna. Flera badplatser finns på ön, som delvis ligger under Ölandsbron. Svinö är en moränö som utsatts för svallning. På moränen finns ett lager strandgrus som kastats upp från havet. I östra delen finns ett sammanhängande fuktstråk. Ön är till större delen skogbevuxen, i norra och västra delarna med tall och i mitten med gran. Naturminne i fom av ca 35 st ekar återfinns ca 1 km söder om sjukhuset. Figur 8. Områdesskydd i form naturreservat och naturminne. Sydväst om sjukhuset finns fem dammar till vilka dagvatten från sjukhuset leds inan det leds vidare till Kalmarsund. I dammarna har landstinget planterat in karpfisk, se figur (16)

11 Figur 9. Dagvattendammar med inplanterad karpfisk. 11 (16)

12 9. Övriga värden i omgivningen Öster om sjukhuset, ca 0,5 km ligger ett riskintresse för kulturmiljö benämnt Kalmar, se figur 10. Området omfattar i huvudsak gamla Kalmar socken och ligger i det kustavsnitt, där Kalmarsund är som smalast. Stadscentrum omges av markanta åsbildningar med gravfält från järnåldern. Figur 10. Riksintresse kulturmiljö. Längs vissa delar av kustremsan gäller strandskydd, se figur 11. Det finns tre dikningsföretag ca 2-3 km nordväst om sjukhuset, figur 11, dessa har beteckningarna Hagbygärde Skällby dikningsföretag, Törnaby egendom, Törnebybäckens rensningsföretag. Närmsta vattenskyddsområde är beläget ca 15 km från sjukhuset. 12 (16)

13 Figur 11. Strandskydd samt dikningsföretag. Väg och järnväg av riksintresse är belägna ca 1 km norr om sjukhuset, se figur 12. Kalmar flygplats, ca 2 km, nordväst om sjukhuset utgör ett riksintresse. 13 (16)

14 Figur 12. Riksintresse väg, järnväg samt flygplats. 10. Enskilda brunnar för vatten och energiuttag Inom influensområdet för grundvattenpåverkan finns ett större antal energibrunnar. I figur 13 redovisas ett utdrag från SGUs brunnsarkiv. ( Energibrunnar utförda med slutna kollektorslangar bedöms inte påverkas av den sökta verksamheten. 14 (16)

15 11. Miljökonsekvensbeskrivningens innehåll Miljökonsekvensbeskrivningen är under utarbetande. En preliminär sammanställning av innehållet i dokumentet presenteras nedan. 1. Icke-teknisk sammanfattning 2. Administrativa uppgifter 3. Inledning 4. Planförhållanden 5. Beskrivning av verksamheten 6. Bedömningsgrunder 7. Förutsättningar på platsen 8. Samråd 9. Nollalternativ 10. Miljökonsekvenser 11. Motstående intressen 12. Alternativ lokalisering/utformning 13. Kontrollprogram 14. Avstämning mot miljökvalitetsmål 15 (16)

16 15. Översiktlig tidplan Ansökan om tillstånd avses att planeras att inlämnas till mark- och miljödomstolen under februari-mars Innan dess skall de tekniska utformningen av anläggningen specificeras och samråd hållas med enskilda och särskilt berörda inom det praktiska influensområdet. 16. Samråd Samråd med enskilda och särskilt berörda inom det praktiska influensområdet planeras att ske via kungörelse i Barometern-OT. Den planerade vattenverksamheten bedöms av sökanden utgöra icke betydande miljöpåverkan, varför utökat samråd inte bedöms vara nödvändigt. Samråd med SGU och Vägverket kommer att ske via separat utskick. På uppdrag av Landstingsfastigheter i Kalmar Sweco Environment AB, Södra regionen Petra Nordling Granskad: Jens Termén 16 (16)

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA Tillståndsansökan avseende vattenverksamhet, Lomma centrum Samrådsunderlag Malmö SWECO Environment AB Mats Åkesson Uppdragsnummer 1240476

Läs mer

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD Provpumpning av Centralborran Arbetsmaterial Malmö 2003-12-19 SWECO VIAK AB Södra regionen Granskad Claes Regander Johan Landberg Uppdragsnummer 1240289 SWECO VIAK Geijersgatan

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet 1 (6) Nymölla vattentäkt, Bromölla kommun Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet Sökanden Bromölla Energi och Vatten AB Storgatan 40 295 31 Bromölla

Läs mer

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE GEOTEKNISKT UNDERLAG FÖR DETALJPLANELÄGGANDE AV MELLINGEHOLM 2:4, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(8) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721

Läs mer

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Sid 1(5) 1897/2017-08-25 Botkyrka kommun Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Ritning -01 Planerad bostäder Byrsta, omr för uttagsbrunnar, vattenverk, plan. Skala 1:1000 Ritning -02 Planerad

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Ingrid Olofsson MPU02-01-036-JB31_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Geoteknik Sandviken ÖSTERSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER:

PM GEOTEKNIK. Geoteknik Sandviken ÖSTERSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER: ÖSTERSUNDS KOMMUN Geoteknik Sandviken UPPDRAGSNUMMER: 12703837 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1 (7) Sweco Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Översiktligt geotekniskt PM

Översiktligt geotekniskt PM UPPDRAG Kalmar, Rinkabyholm Södra Staden UPPDRAGSNUMMER 2293205000 UPPDRAGSLEDARE Henrik Malmberg UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg DATUM Översiktligt geotekniskt -14 S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö,

Läs mer

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun 2016-05-30 HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun KUND Norrköpings kommun KONSULT WSP Environmental

Läs mer

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN memo01.docx 2012-03-28-14 PM MARKRADON UPPDRAG MKB DP Kårsta-Rickeby 2 UPPDRAGSNUMMER 1157874000 UPPDRAGSLEDARE Gundula Kolb UPPRÄTTAD AV Mikaela Pettersson och Anna Bäckström DATUM 2017-10-02, REV 2018-03-15

Läs mer

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB.

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB. KALMAR KOMMUN Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 Översiktlig geoteknisk undersökning Växjö 2011-09-19 Sweco Infrastructure AB Växjö Markbyggnad Anders Petersson Tommy Ivarsson 1 (5) Sweco Sweco

Läs mer

Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs

Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs Välkommen till det första mötet för att bilda Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten Kristianstadsslättens grundvatten som vi ser det Michael

Läs mer

PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20

PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20 PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20 SWECO VIAK AB Geologi och grundvatten Anders Berzell Uppdragsnummer 1154521000 SWECO VIAK Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon

Läs mer

Slussporten bergsskärning

Slussporten bergsskärning Beställare: Calluna AB Slussporten bergsskärning Hydrogeologisk bedömning Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Anna Almerheim Specialist Annika Nilsson L:\Uppdrag\ Hydrogeologisk bedömning

Läs mer

RAPPORT. Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt. Åre Kommun. Sweco Environment AB. Sundsvall Vatten. Uppdragsnummer

RAPPORT. Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt. Åre Kommun. Sweco Environment AB. Sundsvall Vatten. Uppdragsnummer Åre Kommun Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt Uppdragsnummer 1654920113 Sweco Environment AB Sundsvall Vatten Elodie Benac Hans Fridholm 1 (12) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Lina Grahm MPU02-01-036-BÖ24_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-08-07

Läs mer

PROVPUMPNING. Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf

PROVPUMPNING. Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf PROVPUMPNING Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf 2013-01-25 Varför provpumpar man en brunn? Hur mycket vatten går att ta ut momentant och långsiktigt? Hur är vattnets

Läs mer

Översiktligt geotekniskt PM

Översiktligt geotekniskt PM -14 UPPDRAG 52510 Södra staden etapp 2 UPPDRAGSLEDARE Henrik Malmberg DATUM UPPDRAGSNUMMER 2293229000 UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg Översiktligt geotekniskt 1 (6) S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö,

Läs mer

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Umeå kommun, Västerbotten Samrådsunderlag 2011-12-14 Projektnummer: 880872 Dokumenttitel: Vägport 1 inom E9, västra länken, Umeprojektet

Läs mer

Hänger grundvatten och ytvatten ihop?

Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Mattias Gustafsson SGU Enheten för Hållbar vattenförsörjning Vattnets kretslopp Nederbörd Transpiration och avdunstning Kondensation Nederbörd Grundvattenbildning

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Lina Grahm MPU02-01-036-KÄ5_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14 Version_

Läs mer

PM Geoteknik. Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer. Norra Rosendal, Uppsala 2014-05-22

PM Geoteknik. Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer. Norra Rosendal, Uppsala 2014-05-22 Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer 2014-05-22 Kund Uppsala kommun UPK 5100 Ansvar 18011 Box 1023 751 40 UPPSALA Germund Landqvist Tel: 018 727 40 05 Konsult WSP

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN

TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN 2017-05-15 Sida 1 av 7 TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN ORIENTERING I Hemavan baseras nuvarande vattenförsörjning på ytvatten från Mortsbäcken, vilken avvattnar

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Grundvattenpåverkan på Klasborg-Våmbs natura 2000- område Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Handläggare Johan Larsson,

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Robin Borgström MPU02-01-036-GÅ16_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson ZZZZ-ZZ-ZZ

Läs mer

PM GEOTEKNIK. BoKlok Odenvallen UPPDRAGSNUMMER: SKANSKA SVERIGE AB SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING

PM GEOTEKNIK. BoKlok Odenvallen UPPDRAGSNUMMER: SKANSKA SVERIGE AB SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING SKANSKA SVERIGE AB BoKlok Odenvallen UPPDRAGSNUMMER: 2454648000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING PROJEKTERINGSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1(6) Sweco Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad Underlag för markplanering Projektnummer: 15045 Skapat av: Loxia Group Besöksadress: Järntorgsgatan 3, 703 61 Örebro www.loxiagroup.se Sida 2 av 6 Innehållsförteckning

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Samuel Brudefors MPU02-01-036-GV10_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Hanna Wiborgh MPU02-01-036-GV13_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-08-07

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD:

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Elisabeth Lindvall Fredrik Griwell Fredrik Griwell Innehållsförteckning

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Ingrid Olofsson MPU02-01-036-HA27_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-08-07

Läs mer

Höga havsnivåer Falsterbonäset samt områdena vid Höllviken/Kämpinge

Höga havsnivåer Falsterbonäset samt områdena vid Höllviken/Kämpinge RAPPORT Vellinge kommun Höga havsnivåer Falsterbonäset samt områdena vid Höllviken/Kämpinge Uppdragsnummer 1220063000 Översikt över dagvatten- och dräneringssystem Malmö 2011-07-08 SWECO Environment AB

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Vagndalen reservvattentäkt Status: Slutgiltig Datum:

Läs mer

Översiktlig Teknisk PM, geoteknik Bollebygds Prästgård 1:2

Översiktlig Teknisk PM, geoteknik Bollebygds Prästgård 1:2 Översiktlig Teknisk PM, geoteknik Bollebygds Prästgård 1:2 Bollebygds kommun 2015-01-30 Detaljplan för Almöstrand och Tjörns entré Datum: 2013-01-18 Rapport Sidan 1 av 7 1 Bollebygds Prästgård 1:2 Sidan

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

PM/GEOTEKNIK OCH HYDROGEOLOGI

PM/GEOTEKNIK OCH HYDROGEOLOGI PM/GEOTEKNIK OCH HYDROGEOLOGI BEDÖMD OMGIVNINGSPÅVERKAN VID PLANERAT DAGVATTENMAGASIN OCH DIKE - KRONAN, LANDSKRONA SLUTRAPPORT 2019-03-14 REV. A 2019-05-21 UPPDRAG 289647 Titel på rapport: Status: PM/Geoteknik

Läs mer

NORRA ROSENDAL FÖRUTSÄTTNINGAR GEO- ENERGI. Rapport. 2015-01-15 Upprättad av: Kristoffer Rönnback och Malva Ahlkrona

NORRA ROSENDAL FÖRUTSÄTTNINGAR GEO- ENERGI. Rapport. 2015-01-15 Upprättad av: Kristoffer Rönnback och Malva Ahlkrona NORRA ROSENDAL FÖRUTSÄTTNINGAR GEO- ENERGI Rapport 2015-01-15 Upprättad av: Kristoffer Rönnback och Malva Ahlkrona NORRA ROSENDAL FÖRSTUDIE FÖRUTSÄTTNINGAR GEOENERGI KUND Uppsala kommun UPK 5100 Ansvar

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Stamgärde 2:88 UPPDRAGSNUMMER: ÅRE KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING

PM GEOTEKNIK. Stamgärde 2:88 UPPDRAGSNUMMER: ÅRE KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING ÅRE KOMMUN Stamgärde 2:88 UPPDRAGSNUMMER: 12703629 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING PROJEKTERINGSUNDERLAG ÖSTERSUND 2018-02-28 SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1 (6) Sweco Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Johan Danielsen GRANSKNING. Thomas Reblin

UPPRÄTTAD AV. Johan Danielsen GRANSKNING. Thomas Reblin UPPDRAG Rensbo DP UPPDRAGSNUMMER 2418194000 UPPRÄTTAD AV Johan Danielsen GRANSKNING Thomas Reblin DATUM Detaljplan Rensbo 1:30 Uppdrag På uppdrag av Hedemora kommun har Sweco Civil AB utfört en översiktlig

Läs mer

KVASTMOSSEN, DJURHULT 1:5 M.FL. FASTIGHETER, NYBYGGNAD KOMBITERMINAL. Översiktlig geoteknisk utredning

KVASTMOSSEN, DJURHULT 1:5 M.FL. FASTIGHETER, NYBYGGNAD KOMBITERMINAL. Översiktlig geoteknisk utredning KVASTMOSSEN, DJURHULT 1:5 M.FL. FASTIGHETER, NYBYGGNAD KOMBITERMINAL Översiktlig geoteknisk utredning 2016-10-28 KVASTMOSSEN, DJURHULT 1:5 M.FL. FASTIGHETER, NYBYGGNAD KOMBITERMINAL KUND Oskarshamns kommun

Läs mer

PM-GEOTEKNIK. Hammarö, Toverud Ny detaljplan UPPDRAGSNUMMER 2335498 KLARA ARKITEKTBYRÅ AB SWECO INFRASTRUCTURE AB KARLSTAD GEO-MILJÖ.

PM-GEOTEKNIK. Hammarö, Toverud Ny detaljplan UPPDRAGSNUMMER 2335498 KLARA ARKITEKTBYRÅ AB SWECO INFRASTRUCTURE AB KARLSTAD GEO-MILJÖ. PM-GEOTEKNIK KLARA ARKITEKTBYRÅ AB Hammarö, Toverud Ny detaljplan UPPDRAGSNUMMER 2335498 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING ÖVERSIKTLIG KARLSTAD 2012-05-23 SWECO INFRASTRUCTURE AB KARLSTAD GEO-MILJÖ Henrik Falch

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Duveds skola UPPDRAGSNUMMER: ÅREHUS AB SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING

PM GEOTEKNIK. Duveds skola UPPDRAGSNUMMER: ÅREHUS AB SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING ÅREHUS AB Duveds skola UPPDRAGSNUMMER: 2454800000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING - UTREDNING PROJEKTERINGSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1 (7) Sweco Bangårdsgatan 2 Box 553 SE-831 27 Östersund,

Läs mer

Stallet 8, Odensala PM Geoteknik

Stallet 8, Odensala PM Geoteknik Vårt datum 2014-10-06 Vår referens Carl Hellblom Uppdragsnummer 10015412 Stallet 8, Odensala PM Geoteknik Beställare: Skanska Sverige AB Objekt: Geoteknisk undersökning vid kvarteret Stallet 8 Uppdragsnummer:

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Västra Syninge reservvattentäkt Status: Slutgiltig

Läs mer

SSGK, POPULÄRVETENSKAPLIG ARTIKEL

SSGK, POPULÄRVETENSKAPLIG ARTIKEL Jonas Schönström Beskrivning av sydvästra Skånes grundvattenförekomster Syftet med artikeln är att beskriva Sydvästskånes grundvattenkommittés (SSGKs) arbete samt ge en förståelse för hur grundvatten i

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Helena Berggrund UPPRÄTTAD AV. Helena Berggrund

UPPDRAGSLEDARE. Helena Berggrund UPPRÄTTAD AV. Helena Berggrund UPPDRAG Stensta, Kumla 1:9 (del av) PM Geoteknik UPPDRAGSLEDARE Helena Berggrund DATUM UPPDRAGSNUMMER 2112099000 UPPRÄTTAD AV Helena Berggrund Inledning I Vallentuna kommun pågår ett arbete med att ta

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

STOCKHOLM STAD. Årstafältet Etapp 4 PM Geoteknik. Förhandskopia Upprättad av: Lars Henricsson

STOCKHOLM STAD. Årstafältet Etapp 4 PM Geoteknik. Förhandskopia Upprättad av: Lars Henricsson STOCKHOLM STAD Årstafältet Etapp 4 Förhandskopia 2016-04-27 Upprättad av: Lars Henricsson Årstafältet Etapp 4 Kund Stockholm Stad Exploateringskontoret Vello Parts Konsult WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING

VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING Planskede Beställare: Motala kommun WSP uppdrag 10130414 2010-01-27 WSP Östergötland Linda Blied Ewald Ericsson Geotekniker Geotekniker WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

PM GEOTEKNIK. DP Brandberget, Haninge HANINGE KOMMUN SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER

PM GEOTEKNIK. DP Brandberget, Haninge HANINGE KOMMUN SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER HANINGE KOMMUN DP Brandberget, Haninge UPPDRAGSNUMMER 2180985 2016-11-18 SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK HANDLÄGGARE: TOMMY OLAUSSON GRANSKARE: PÄR AXELSSON 1 (7) Sweco Repslagaregatan 4 581 04 LINKÖPING

Läs mer

PM Infiltrationstest vid Barkarby. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station

PM Infiltrationstest vid Barkarby. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station PM Infiltrationstest vid Barkarby Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Titel: PM Infiltrationstest vid Barkarby Konsult: Ramböll Sverige AB Författare: Benjamin Reynolds, Jean-Marc

Läs mer

Karlstad Kommun. Alster-Busterud. Översiktlig bedömning av geotekniska förhållanden. Karlstad

Karlstad Kommun. Alster-Busterud. Översiktlig bedömning av geotekniska förhållanden. Karlstad Karlstad Kommun Karlstad Datum 2017-05-19 Uppdragsnummer 1320015222 Utgåva/Status V1 Daniel Särnmark Uppdragsledare Ramböll Sverige AB Östra Torggatan 2C 652 24 Karlstad Telefon 010-615 60 00 www.ramboll.se

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FLÄSSJUM 4:97 ODINSLUNDSVÄGEN, BOLLEBYGD

DETALJPLAN FÖR DEL AV FLÄSSJUM 4:97 ODINSLUNDSVÄGEN, BOLLEBYGD AUGUSTI 2017 BOLLEBYGDS KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FLÄSSJUM 4:97 ODINSLUNDSVÄGEN, BOLLEBYGD ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se

Läs mer

VÄSTRA SÖMSTA, KÖPING

VÄSTRA SÖMSTA, KÖPING ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING VÄSTRA SÖMSTA, KÖPING 2017-10-06 UPPDRAG 278817, Västra Sömsta, Köping Titel på rapport: Översiktlig geoteknisk utredning Status: Datum: 2017-10-06 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

NCC Boende AB. Norra Sigtuna Stad 2013-11-04. Förstudie Geoteknik. Uppdragsnummer: 7178448. Norra Sigtuna Stad

NCC Boende AB. Norra Sigtuna Stad 2013-11-04. Förstudie Geoteknik. Uppdragsnummer: 7178448. Norra Sigtuna Stad NCC Boende AB Norra Sigtuna Stad Förstudie Geoteknik 2013-11-04 Uppdragsnummer: 7178448 Norra Sigtuna Stad Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt NCC Boende AB Norra Sigtuna Stad Handlingens

Läs mer

RAPPORT. Teknisk beskrivning Töllsjö befintliga vattentäkt BOLLEBYGDS KOMMUN GBG VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Teknisk beskrivning Töllsjö befintliga vattentäkt BOLLEBYGDS KOMMUN GBG VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER BOLLEBYGDS KOMMUN Teknisk beskrivning Töllsjö befintliga vattentäkt UPPDRAGSNUMMER 1311774100 GBG VATTENRESURSER ELODIE BENAC ANDERS BLOM TORBJÖRN FORSMARK repo002.docx 2013-06-14 Sweco 2 (13) p:\1313\1311774_tillståndsansökan_tö\100_töllsjö_ny_brunn_bef_läge\10

Läs mer

Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden

Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden Mattias Gustafsson, Peter Dahlqvist & Helena Kjellson november 2017 SGUs diarie-nr: 314-1632/2017 Näringsdepartementets diarie-nr:

Läs mer

VÄGPLAN. Väg 23 Växjö - Linköping delen Målilla - Hultsfred. Objektnummer: GRANSKNINGSHANDLING Teknisk PM Geoteknik

VÄGPLAN. Väg 23 Växjö - Linköping delen Målilla - Hultsfred. Objektnummer: GRANSKNINGSHANDLING Teknisk PM Geoteknik VÄGPLAN Väg 23 Växjö - Linköping delen Målilla - Hultsfred Objektnummer: 871854 GRANSKNINGSHANDLING 2013-12-03 Teknisk PM Geoteknik Beställare: Projektledare: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Trafikverket,

Läs mer

Järnvägsbro över Sibirienvägen Dubbelspår Ängelholm Helsingborg

Järnvägsbro över Sibirienvägen Dubbelspår Ängelholm Helsingborg Samrådsunderlag Järnvägsbro över Sibirienvägen Dubbelspår Ängelholm Helsingborg Ängelholm och Helsingborgs kommuner, Skåne Län Miljöprövning vattenverksamhet 2018-06-15 TMALL 0095 Samrådsunderlag v 5.0

Läs mer

PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan. Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby

PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan. Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby Titel: PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan Konsult:

Läs mer

Kompletterande samråd Eskilstuna Energi och Miljö

Kompletterande samråd Eskilstuna Energi och Miljö Stockholm 2013-06-27 http://ams.se.wspgroup.com/projects/10168692/document/b-mkb och Tillståndsprocesser/6 Samråd/Kompletterande samråd/följebrev kompletterande samråd övriga.docx Mall: Allmän - Stående

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY 2017-08-28 UPPDRAG 278603, Carlslund, Mjölby Titel på rapport: Översiktlig geoteknisk utredning Status: Datum: 2017-08-28 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Grundvattenbildning Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Hydrologiska cykeln kondensation nederbörd grundvattenbildning Inströmningsområde Källa transpiration avdunstning

Läs mer

GEOTEKNISK OCH HYDROLOGISK UTREDNING GÄLLANDE DEL AV HALMSTAD 1:1, ALETS FÖRSKOLA HALMSTAD KOMMUN

GEOTEKNISK OCH HYDROLOGISK UTREDNING GÄLLANDE DEL AV HALMSTAD 1:1, ALETS FÖRSKOLA HALMSTAD KOMMUN 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 2351052 GEOTEKNISK OCH HYDROLOGISK UTREDNING GÄLLANDE DEL AV HALMSTAD 1:1, ALETS FÖRSKOLA HALMSTAD KOMMUN HANDLÄGGARE JERKER HULTÉN GRANSKARE TOMAS BENNET SWECO Civil AB Halmstad

Läs mer

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE -14 UPPDRAG Alvesta 14:1, del av UPPDRAGSNUMMER 12703392 UPPDRAGSLEDARE Anders Petersson UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg DATUM Översiktlig Geoteknisk undersökning 1 (6) S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33

Läs mer

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun SAMMANFATTNING Utredningsområdet omfattar både befintligt och planerat deponiområde och kan hydrologiskt indelas

Läs mer

Reningsverk Bydalen - Geologi

Reningsverk Bydalen - Geologi Geokonsult Åre Strandvägen 28 83005 Järpen Telefon 072 7192086 Johan.kjellgren@geokon.se www.geokon.se SWECO Environment Kjell Jonsson Reningsverk Bydalen - Geologi 2014-09-19 Bakgrund Med anledning av

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29 HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 HAMMARÖ

Läs mer

Hydrogeologisk PM. Tilläggsyrkande för grundvattennivåsänkning. Bergab Berggeologiska Undersökningar AB. Beställare: Stockholms stad

Hydrogeologisk PM. Tilläggsyrkande för grundvattennivåsänkning. Bergab Berggeologiska Undersökningar AB. Beställare: Stockholms stad Beställare: Stockholms stad Hydrogeologisk PM Tilläggsyrkande för grundvattennivåsänkning Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Karl Persson C:\Users\karl.ADBERGAB\Desktop\Kalle\Slussen\_PM

Läs mer

GRANSKNINGSVERSION. Vattenutredning för Tjuvkil 1:7 m. fl. fastigheter, Kungälvs kommun. Slutrapport. Göteborg 2005-12-08 Reviderad AQUALOG AB

GRANSKNINGSVERSION. Vattenutredning för Tjuvkil 1:7 m. fl. fastigheter, Kungälvs kommun. Slutrapport. Göteborg 2005-12-08 Reviderad AQUALOG AB Vattenutredning för Tjuvkil 1:7 m. fl. fastigheter, Kungälvs kommun Slutrapport GRANSKNINGSVERSION Göteborg 2005-12-08 Reviderad AQUALOG AB Postadress: Järntorget 3, 413 04 Göteborg Telefon: 031-775 45

Läs mer

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG SÖDERTÄLJE KOMMUN Brunnsäng 1:1 UPPDRAGSNUMMER 2177001000 TEKNISKT PM GEOTEKNIK STOCKHOLM/GEOTEKNIK VICTOR STENBERG Innehållsförteckning 1 Uppdrag och syfte 2 2 Underlag 2 3 Objekt 2 3.1 Befintliga förhållanden

Läs mer

Mark- och miljödomstolen Box Växjö 2288/2018 YTTRANDE Sid 1(5)

Mark- och miljödomstolen Box Växjö 2288/2018 YTTRANDE Sid 1(5) 2288/2018 YTTRANDE Sid 1(5) Vårt datum: 2019-03-15 Ert datum: 2019-02-25 Vårt diarienummer: 508/2019 Er beteckning: M 5472-17 3:5 Handläggare bjohol Mark- och miljödomstolen Box 81 351 03 Växjö mmd.vaxjo@dom.se

Läs mer

PM Hydrogeologi. Steninge Slott AB. Steninge Slottspark. Stockholm

PM Hydrogeologi. Steninge Slott AB. Steninge Slottspark. Stockholm Steninge Slott AB Steninge Slottspark Stockholm 2012-11-27 Steninge Slottspark Datum 2012-11-28 Uppdragsnummer 61381039840 Utgåva/Status Granskningshandling Michael Eriksson Mattias von Brömssen Bo Granlund

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD

DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD DECEMBER 2017 BORÅS STAD DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DECEMBER 2017 BORÅS

Läs mer

Enskilda brunnar och saltvatteninträngning på Ornö. Eva Lotta Thunqvist. Rapport TRITA CHB Rapport 2011:1 Stockholm 2011

Enskilda brunnar och saltvatteninträngning på Ornö. Eva Lotta Thunqvist. Rapport TRITA CHB Rapport 2011:1 Stockholm 2011 Enskilda brunnar och saltvatteninträngning på Ornö Eva Lotta Thunqvist Rapport TRITA CHB Rapport 2011:1 Stockholm 2011 KTH Centrum för Hälsa och Byggande Marinens väg 30, 136 40 Handen www.chb.kth.se Sammanfattning

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Mellby 102:3 Partille PARTILLE KOMMUN PM GEOTEKNIK- DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL GÖTEBORG GEOTEKNIK

PM GEOTEKNIK. Mellby 102:3 Partille PARTILLE KOMMUN PM GEOTEKNIK- DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL GÖTEBORG GEOTEKNIK PARTILLE KOMMUN Mellby 102:3 Partille UPPDRAGSNUMMER 2305748000 - DETALJPLAN SWECO CIVIL GÖTEBORG GEOTEKNIK CARINA HULTÉN Sweco Skånegatan 3 Box 5397 SE 402 28 Göteborg, Sverige Telefon +46 31 62 75 00

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA PM ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA BILAGA TILL DETALJPLAN FÖR PRÄSTVIKEN 2014-11-17 Uppdrag: 251223, Stöd i framtagande av detaljplan Eriksberg, Botkyrka Titel på rapport:

Läs mer

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 Borgholm Energi AB Dricksvenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 SVEAVÄGEN 17, 11 TR. 111 57 STOCKHOLM TELEFON: 08-662 79 40 FAX: 08-662 79 41 Fröberg

Läs mer

Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248

Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248 Varbergs Kommun Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248 Ändrad detaljplan Geoteknisk PM 2014-11-28 ÅF-Infrastructure AB Grafiska vägen 2 A, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Version I KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT 1(19) Krokom kommun. Projekt nr 180080140

Version I KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT 1(19) Krokom kommun. Projekt nr 180080140 1(19) KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT Version I Krokom kommun Projekt nr 180080140 Östersund 2012-10-29 2(19) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MOTIV FÖR ANSÖKAN...

Läs mer

Grundvatten i Sverige och på Gotland Sveriges geologiska undersökning. Emil Vikberg emil.vikberg@sgu.se

Grundvatten i Sverige och på Gotland Sveriges geologiska undersökning. Emil Vikberg emil.vikberg@sgu.se Grundvatten i Sverige och på Gotland Sveriges geologiska undersökning Emil Vikberg emil.vikberg@sgu.se Mark och grundvatten Vår uppgift är att verka för en giftfri miljö och ett hållbart nyttjande av grundvatten.

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

Projekt Slussen. Förslag till kontrollprogram för grundvatten. Bergab Berggeologiska Undersökningar AB. Linda Flodmark, Karl Persson

Projekt Slussen. Förslag till kontrollprogram för grundvatten. Bergab Berggeologiska Undersökningar AB. Linda Flodmark, Karl Persson Beställare: Stockholms stad Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för grundvatten Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Linda Flodmark, Karl Persson 1

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Förslag till kontrollprogram Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Johan Larsson L:\Uppdrag\ - Grundvattenutredning

Läs mer

Helgåby 1:2, Sigtuna kommun. Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet

Helgåby 1:2, Sigtuna kommun. Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet Arnbom Geo HB Konsult mark & vatten Helgåby 1:2, Sigtuna kommun Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet Uppsala i april 2015 Jan-Olof Arnbom Arnbom Geo HB Org.nr: 916514 0253 Svartbäcksgatan 48 O Tel:

Läs mer

PM GEOTEKNIK SANDTORP ETAPP 2 NORRKÖPINGS KOMMUN SWECO CIVIL AB GRANSKARE TOMAS REBLIN HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON UPPDRAGSNUMMER

PM GEOTEKNIK SANDTORP ETAPP 2 NORRKÖPINGS KOMMUN SWECO CIVIL AB GRANSKARE TOMAS REBLIN HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON UPPDRAGSNUMMER NORRKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1181128 NORRKÖPING 2017-01-10 SWECO CIVIL AB HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON GRANSKARE TOMAS REBLIN 1 (5) S w e co Luntgatan 28 BOX 3063 SE-600 03 Norrköping, Sverige www.sweco.se

Läs mer

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Lennart Torgesson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Storgatan 42 352

Läs mer

Förprojektering Smedby 6:1

Förprojektering Smedby 6:1 Norrköpings Kommun PM Hydrogeologi Uppsala PM Hydrogeologi Datum 2016-09-30 Uppdragsnummer 1320015727 Utgåva/Status Helene Snöberg Agnes Forsberg Benjamin Reynolds Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Örebro kommun. Mogetorpsprojektet MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Örebro kommun. Mogetorpsprojektet MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Örebro kommun Mogetorpsprojektet Infiltrationsförsök och provpumpningar i Hammarby- och Mogetorpsmagasinen i Karlslundsåsen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Stockholm 2006-12-01 Grundvattengruppen Innehållsförteckning

Läs mer

Bakgrund till mötet

Bakgrund till mötet Bakgrund till mötet (SGU) har genom Peet Tüll engagerad i Östra Gotlands vattenråd, fått förfrågan att delta vid ett möte med intresserade från samtliga vattenråd på Gotland för att öka den generella kunskapsnivån

Läs mer

Tunnelbana från Odenplan till Arenastaden. Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken- Bilaga 1 Gångtunneln vid Odenplan

Tunnelbana från Odenplan till Arenastaden. Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken- Bilaga 1 Gångtunneln vid Odenplan Tunnelbana från Odenplan till Arenastaden Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken- Bilaga 1 Gångtunneln vid Odenplan Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Beskrivning av planerad byggnation...

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN PM GEOTEKNIK KARLSTADS KOMMUN Karlstad Del av Dingelsundet 2:21 UPPDRAGSNUMMER 2337151100 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN UTREDNINGSUNDERLAG 2017-02-23 KARLSTAD

Läs mer

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE UPPDRAG DP HARSTENSLYCKE 1:17 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 3840149000 UPPDRAGSLEDARE Erik Mejer UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg DATUM Översiktlig geoteknisk utredning -14 Sweco Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö, Sverige

Läs mer