Samråd enligt miljöbalken. Överföringsledningar Samråd inför ansökan om tillstånd för vattenverksamhet och miljöfarlig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samråd enligt miljöbalken. Överföringsledningar Samråd inför ansökan om tillstånd för vattenverksamhet och miljöfarlig"

Transkript

1 Samråd enligt miljöbalken Överföringsledningar Samråd inför ansökan om tillstånd för vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet Ubbhult Hägnen etapp 1:7 Marks kommun

2 Innehåll 1 Inledning 3 2 Bakgrund 4 3 Ledningssträckning Huvudalternativ 5 4 Miljöförutsättningar Övergripande beskrivning Vattenområden Berörda fastigheter Lokaliseringsalternativ 7 5 Beskrivning av projektet Ledningens tekniska utförande Allmänt Avloppspumpstationer Ubbhult - Hägnen Säkerhet Korsning av vattendrag Förläggning av nödavloppsledning 13 6 Fornlämningar (K) 13 7 Planerade åtgärder inom vattenområden 14 8 Miljöpåverkan Påverkan från ledningen i stort Påverkan inom vattenområden 15 9 Skene avloppsreningsverk Detaljplaner i området Preliminär innehållsförteckning MKB Kommunens kontaktpersoner för projektet 16 Bilaga: Blankett för synpunkter 2 (16)

3 1 Inledning Kommunen ska bygga en överföringsledning för spillvatten mellan Ubbhult och Hägnen, kallad etapp 1:7, som en del i det större projekt som beskrivs nedan. Överföringsledningen kommer att innebära arbete i vatten och det krävs tillstånd för arbeten i vattenområden, dels tillstånd för vattenverksamhet, dels för miljöfarlig verksamhet. Detta dokument är ett skriftligt samråd för att ta in berörda sakägares synpunkter. Annonsering kommer även att ske i Markbladet, Göteborgsposten och Borås tidning för att nå berörda. De synpunkter som kommer in under samrådet kommer att beaktas inför den ansökan som lämnas till mark- och miljödomstolen tillsammans med miljökonsekvensbeskrivningen och den tekniska beskrivningen. De synpunkter som kommer in under samrådet kommer det att tas hänsyn till vid upprättandet av miljökonsekvensbeskrivningen och synpunkterna kommer även biläggas tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen. I figuren nedan redovisas den planerade ledningssträckningen och vattenverksamheterna, blå cirklar, och pumpstationer, röda cirklar som samrådet omfattar. Figur 1. Ledningssträckning (röd streckad linje), vattenverksamheter (blå punkter) och pumpstationer (röda punkter). 3 (16)

4 Vid synpunkter och frågor på samrådsunderlaget och de planerade arbetena kontakta: WSP Mikael Svensson Laholmsvägen Halmstad Sista dag för att lämna synpunkter är den 17/ Använd gärna blanketten som är bifogad samrådsunderlaget när du lämnar dina synpunkter. 2 Bakgrund Mot bakgrund av en förväntad befolkningsökning i de nordvästra delarna av Marks kommun togs 2009 en VA-försörjningsplan 1 fram för att klargöra vilka alternativ som finns för att klara av den framtida VA-försörjningen i den nordvästra regionen. Planen visade att det främsta alternativet är att försörja regionen från tätorten Kinna/Skene. Marks kommun beslutade därför 2010 att genomföra en byggnation av överföringsledningar med tillhörande pumpstationer och tryckstegringsstationer från industriområdet Skeneskog till Ubbhult/Hägnen via Hyssna och Sätila, en sträcka på ca 28 km. Kommunen har valt att dela upp ledningssträckningen i fyra delar. För etapp 1:1-1:2 har tillstånd erhållits och överföringsledningarna är förlagda och stod klara under För etapp 1:4-1:6 planeras ansökan enligt miljöbalken lämnas in under november Tillståndsprocessen för etapp 1:3 planeras att påbörjas under 2016 och föreliggande samrådsunderlag omfattar etapp 1:7 Ubbhult-Hägnen. Överföringsledningen kommer att leda till att provisoriska avloppslösningar och enskilda avlopp kan ersättas. Kommunen räknar med att ca personer kommer att vara anslutna till överföringsledningarna Tre mindre avloppsreningsverk, Hyssna, Sätila och Ubbhult, kommer att avvecklas varefter spillvattnet kommer att avledas till Skene avloppsreningsverk för behandling. Som ett led i ansökan ska en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) upprättas och samråd genomföras med länsstyrelsen, miljökontoret och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. Målsättningen är att samrådet ska präglas av stor öppenhet och Marks kommun är angelägen om att ta del av de synpunkter och erfarenheter som du besitter. 1 Planen finns på kommunens hemsida Planen ligger som länk uppe i det högra fältet. 4 (16)

5 3 Ledningssträckning 3.1 Huvudalternativ Nedan beskrivs huvudalternativet för sträckningen av överföringsledningen, placering av pumpstation och nödbräddsledning. Under kapitel 4.3 redovisas de alternativa lokaliseringar som undersökts för placering av pumpstation och nödbräddsledningen. Nödbräddsledningen, se figur 3 nedan, anläggs för att förhindra översvämning av pumpstationen t.ex. vid ett långvarigt strömavbrott. Bräddledningen är en av flera säkerhetsåtgärder, se även kapitel 5.4 nedan, och är till för att säkerställa att spillvattnet inte medför skada på fastigheterna som är anslutna till spillvattenledningen. Nödbräddning till sjön kommer endast att ske i undantagsfall och som sista utväg. Den aktuella sträckningen mellan Ubbhult och Hägnen, utgör en sträcka av ca 2 km. Ledningen kommer huvudsakligen ligga i skogsmark samt längs med väg. Se figur 1 ovan. Sträckningen är anpassad till topografi, natur och övriga miljövärden för att minimera påverkan på naturmiljön. 4 Miljöförutsättningar 4.1 Övergripande beskrivning Naturmiljö Ledningen läggs vid sidan om befintlig väg i riksintresse för naturvård, Ubbhultsdrumlinen (NRO 14165). Ubbhultsdrumlinen är en milslång moränrygg. Värdet i området ligger i drumlinens storlek samt att den är representativ för odlingslandskapet där naturliga fodermarker förekommer tillsammans med rikkärr med artrik flora. Se figur 2 nedan. Figur 2. Ubbhultsdrumlinen markerad med grön skraffering. 5 (16)

6 Markanvändning Markanvändningen längs sträckan består till huvuddelen av skogsmark. Skyddade områden Längs sträckan omfattas Östra Ingsjön av strandskydd. 4.2 Vattenområden På sträckan mellan Ubbhult och Hägnen kommer tre vattenområden beröras, se tabell 1 och figur 1 ovan. Intrånget i vattenområdena, korsning av två mindre vattendrag och förläggning av ledning för nödutloppsledning i Östra Ingsjön (från pumpstationen Hägnen låg) innebär tillståndsprövning, då arbete i vatten kommer att ske. Själva pumpstationen och ett eventuellt utsläpp av avloppsvatten utgör miljöfarlig verksamhet vilket kommer att tas med i ansökan till mark- och miljödomstolen. Vattenområde V46, bäck Schakt i bäckfåra. V 47, bäck Vattenverksamhet samt biotopskydd. Schakt i bäckfåra. V50, Östra Ingsjön Ledningsförläggning, uppförande av pumpstation samt förläggning av nödavlopp i vattenområde. Tabell 1: Tabell över de vattenområden som berörs av vattenverksamhet. Östra Ingsjön omfattas av miljökvalitetsnormer och hade vid senaste utvärderingen 2009 god kemisk och god ekologisk status. Överföringsledningen, pumpstationen och nödbräddsledningens eventuella påverkan på sjön och dess miljökvalitetsnormer kommer att beskrivas närmare i miljökonsekvensbeskrivningen som tas fram som en del av tillståndsansökan som lämnas till mark- och miljödomstolen. I figuren nedan redovisas en detaljbild över pumpstationens och nödbräddsledningens placering i anslutning till och i Östra Ingsjön. 6 (16)

7 Figur 3. Detaljbild på placeringen av pumpstationen och nödbräddsledningen. 4.3 Berörda fastigheter Överföringsledningen på sträckan mellan Ubbhult och Hägnen med tillhörande pumpstationer kommer enligt huvudalternativet att beröra ca 50 fastigheter längs sträckan. Marks kommun har för avsikt att teckna markavtal med de fastighetsägare som berörs för att få rådighet över de markområden som blir aktuella för ledningsdragningen. Registrerade dikningsföretag kommer att utredas. 4.4 Lokaliseringsalternativ Alternativa lokaliseringar har undersökts både för sträckningen för överföringsledningen och placeringen av pumpstationen och nödbräddsledningen. I figuren nedan till höger redovisas den alternativa sträckningen till överföringsledningen. Den vänstra delen av figuren utgör huvudalternativet. 7 (16)

8 Figur 4. I den vänstra figuren redovisas huvudalternativet och i den högra alternativ sträckning av överföringsledningen. Överföringsledningen är markerad med röd linje i figurerna. Det högra alternativet i figuren ovan innebär en något kortare sträckning, men passerar mer kuperad och blöt terräng och har därför valts bort. Ett ytterligare alternativ med en stäckning närmare vägen mellan Ubbhult och Hägnen har undersökts. Alternnativet är dock inte möjligt att genomföra p.g.a. Trafikverkets krav. 8 (16)

9 I figuren nedan redovisas alternativa placeringar av pumpstationen och nödbräddsledningen. Figur 5. Alternativa placeringar av pumpstationen och nödbräddsledningen. Huvudalternativet är markerat med rött och de alternativa placeringarna blått, gult och grönt. Det gula alternativet har undersökts eftersom det är möjligt att få självfall hit. Alternativet har dock valts bort p.g.a. att det inte finns tillräckligt med plats mellan vägen och sjön. Det blå alternativet innebär att fler fastigheter måste anslutas med separata pumpar istället för att spillvattnet leds med självfall till pumpstationen som är möjligt i huvudalternativet. Alternativet ligger även närmare badplatsen jämfört med huvudalternativet och på ytan där pumpstationen kan placeras planeras enligt pågående detaljplan parkeringsplatser för besökande till badplatsen. Det gröna alternativet innebär även det att spillvattnet måste pumpas till pumpstationen. Området är relativt kuperat och placeringen är närmare badplatsen jämfört med huvudalternativet. Den alternativa ledningsdragningen av överföringsledningen samt placeringen av pumpstationen och nödbräddsledningen kommer att beskrivas närmare tillsammans med huvudalternativet i miljökonsekvensbeskrivningen. 9 (16)

10 5 Beskrivning av projektet 5.1 Ledningens tekniska utförande Ledningarna samordnas i gemensam ledningsgrav så att schaktvolymen minimeras med hänsyn till teknik, arbetsmiljö och mätregler för anläggningsarbete följs. Det innebär t ex tjälfritt djup för vattnet i ledningarna och stabila schaktslänter. Figur 6. Samordnad ledningsgrav. 5.2 Allmänt Ledningens sträckning och förläggning kommer att hanteras som ett s.k. 12:6 samråd med länsstyrelsen 2 i enlighet med miljöbalken. Nedan beskrivs förläggning och funktion för att ge en helhetsbild av projektet. Luftningsanordningar kommer att placeras ut längs ledningssträckan i topografiska höjdpunkter för att undvika luftfickor i ledningarna. Dessa har en automatisk luftningsventil som är placerad i en brunn. Luftningsanordningarna placeras i anslutning till gränser eller vägar för att inte hindra jordbruket och för att lättare vara nåbara för tillsyn. I den gemensamma ledningsgraven kommer även kommunikationsfiber samt tomrör för kommunikationsfiber att förläggas. Dessa ligger grundare och förses med jämna mellanrum med s.k. dragbrunnar, under marknivån, för användning när kabel/fiber läggs. Täckdiken och dräneringsrör som påträffas kommer i samråd med markägaren och enligt Jordbruksverkets anvisningar att antingen återställas eller kopplas till en ny parallell avskärande ledning som ansluts till stamledning eller recipient. När ledningssträckan korsar större vägar kommer schaktfri metod att användas. Det innebär att arbete undviks i vägområdet. För att kunna genomföra en tryckning behövs en arbetszon på båda sidorna av objektet som ska tryckas under. Inom denna zon placeras den utrustning och materiel som behövs för tryckningen, samt grävning för start och mottagningsgrop. Ledningsmaterialet är tryckklassad polyeten (PE) som svetsas samman på markytan och därefter placeras på ledningsbädden av sand. Närmast kring ledningen kringfylls också med sand och resterande fyllning upp till mulljords- eller vegetations- 2 Ett 12:6 samråd är ett skriftligt samråd som hålls med länsstyrelsen när det är en verksamhet/åtgärd som inte är tillståndspliktig eller anmälningspliktig enligt andra regler i miljöbalken. 10 (16)

11 skiktet utförs med befintliga massor. Ett arbetsområde med normalbredden 18 m i skogsmark utmed ledningssträckan innehåller förutom själva schakten plats även för jordupplag och transportväg. Entreprenören ska där så är möjligt använda ett smalare arbetsområde, men ha rätt att använda hela där det behövs. Innan arbetet påbörjas kontaktas markägare av entreprenören. En syn av arbetsområdet, omkringliggande områden och vägar görs med dokumentation för uppföljning efter avslutat arbete. Transportvägar och upplag samt etableringsytor identifieras som ett första steg i entreprenadskedet. Länshållning av vatten i ledningsschakten kommer vid behov att ske med hjälp av länspumpar med slamavskiljning före avledning. 5.3 Avloppspumpstationer Ubbhult - Hägnen För den aktuella sträckan är två avloppspumpstationer planerade. Se figur nedan. Figur 7. Pumpstationer, Hägnen låg och Hägnen Hög, längs etapp 1.7. Stationerna är markerade med röd cirkel. Avloppspumpstationer utformas med överbyggnad, dvs. ett hus ovan mark där ventiler, styrutrustning och arbetsmiljöutrustning placeras. Varje avloppspumpstation är försedd med anslutning för reservkraftverk samt nödavlopp med slamavskiljningsbrunn eller fördröjningsmagasin. Nödavloppet, som i princip aldrig skall användas, beskrivs för respektive pumpstation nedan. Hägnen hög Pumpstationen Hägnen Hög kommer inte att ha något eget nödutlopp utan eventuella flöden som inte kan omhändertas avleds via självfallsledningar till pumpstationen Hägnen låg. Pumpstationen Hägnen hög kommer att anmälas som mindre ändring knutet till Skene avloppsreningsverks tillstånd. Anmälan planeras att ske till 11 (16)

12 den kommunala tillsynsmyndigheten under hösten 2015 och hanteras inte i tillståndsansökan för vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet för etapp 1.7. Hägnen låg Nödutlopp sker via sjöledning till Östra Ingsjön, ledningen kommer att placeras så att konsekvenserna av ett eventuellt utlopp minimeras. Det sker genom att utloppet placeras så att flödesriktningen är riktad bort från badplatserna, under sjöns språngskikt och att utsläppet sprids genom att ledningen förses med hål på ovansidan av ledningen längs de sista metrarna. Sjöledning väljs för att skydda badstränderna vid Östra Ingsjön. Pumpstationen Hägnen låg tillsammans med nödavloppsledningen hanteras i tillståndsansökan för vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet för etappen mellan Ubbhult och Hägnen. 5.4 Säkerhet Följande åtgärder har vidtagits för att öka driftsäkerheten och därmed minimera risken för driftstörningar och nödutsläpp: Alla avloppspumpstationer förses med anslutning för reservkraft. En högre tryckklass (PN 16) har valts, detta ger ett mycket tjockare gods på ledningarna och därmed mindre risk för rörbrott. Inga påkopplingar från enskilda fastigheter tillåts på överföringsledningarna. Alla påkopplingar hänvisas till speciella kopplingspunkter. Systemet förses med ett övervakningssystem för central styrning samt kommunikation mellan pumpstationer. Systemet är överdimensionerat då det är utformat för att klara en framtida utveckling som är större än den prognosticerade. 5.5 Korsning av vattendrag Nedan beskrivs de fyra metoder som kan komma att vara aktuella i samband med schaktning genom de två mindre vattendragen: dämning, tillfällig omläggning, pumpning och tillfällig trumma. Konsekvenser från schaktning i vattendragen kommer att beskrivas närmare i miljökonsekvensbeskrivningen. Dämning I vattendrag med lågt flöde och som återkommande torkar ut kan en uppdämning uppströms arbetsområdet genomföras genom att massor placeras i vattnets fåra. Under arbetet tillåts vattnet att stiga uppströms arbetsområdet. Med åtgärden kan förläggningen av ledningarna ske i torrhet. Vid passage av trummor kan även arbetet med att ta bort och lägga tillbaka trumman samt anläggandet av erosionsskydd ske i torrhet. När arbetet avslutats grävs fördämningen bort och vattnet återgår till sitt tidigare flöde. Tillfällig omdragning En tillfällig omledning sker av vattendraget via en grävd kanal kring området där ledningarna förläggs. Med åtgärden kan förläggningen av ledningarna ske i torrhet. Vid passage av trummor kan även arbetet med att ta bort och lägga tillbaka trumman samt anläggandet av erosionsskydd ske i torrhet. När arbetet avslutats släpps vattnet på i den ursprungliga fåran. Tillfälliga omdragningar fylls igen i torrhet. 12 (16)

13 Pumpning En uppdämning görs uppströms arbetsområdet. Vattnet pumpas förbi arbetsområdet. Med åtgärden kan förläggningen av ledningarna ske i torrhet. Vid passage av trummor kan även arbetet med att ta bort och lägga tillbaka trumman samt anläggandet av erosionsskydd ske i torrhet. Fördämningen tas bort och vattnet återgår till sitt tidigare flöde. Tillfällig trumma En trumma placeras på bäckens botten. Strömningsavskiljande fyllning placeras vid ändarna av trumman så att vattnet leds genom trumman. Schaktning och förläggning av ledningarna för passage av bäcken genomförs. Botten återställs med naturgrus, i möjligaste mån material från bäckbotten. Den strömningsavskiljande fyllningen och den tillfälliga trumman tas bort och vattnet återgår till sitt tidigare flöde. Finjustering av botten med naturgrus. 5.6 Förläggning av nödavloppsledning Sjöledningens konstruktion och förläggning är i dagsläget inte detaljprojekterad. En möjlig lösning är att ledningen byggs av polyetylen. Polyetenrören sammansvetsas på land och förses med betongfundament för att säkerställa en stabil förankring i sedimentet. Med luft i ledningen och flytbojar dras konstruktionen på ytan till sin förutbestämda position för att därefter sänkas ner på botten. 6 Fornlämningar (K) K7 Sätila 188:1 Längs den planerade ledningsdragningen finns en övrig kulturhistorisk lämning. Den utgörs av en fyndplats (K7) som består av två flintavslag från tillverkning av verktyg eller liknande. Se figur 8 nedan. 13 (16)

14 Figur 8. Fornlämning längs ledningsdragningen, K7. Inga fasta fornlämningar påverkas av ledningen. 7 Planerade åtgärder inom vattenområden V46 bäck Bäck korsas genom schaktning. Arbetet kommer att i möjligaste mån ske i torrhet för att grumling nedströms ska minimeras. Bäcken och bäckfåran återställs till befintligt skick. V47 bäck Bäck korsas genom schaktning. Arbetet kommer att i möjligaste mån ske i torrhet för att grumling nedströms ska minimeras. Bäcken och bäckfåran återställs till befintligt skick. V50, Östra Ingsjön Ledningarna förläggs på sjösidan om befintlig väg på land men sannolikt i vattenområdet. Vattenområdet motsvarar det högsta vattenståndet under en 100-årsperiod. Även uppförandet av pumpstationen kan komma att ske inom vattenområdet. Schaktning med upplag samt ledningsförläggning genomförs så att påverkan på Östra Ingsjön minimeras. Nödavloppsledningen från pumpstationen Hägnen hög förläggs ut i sjön på en sträcka av ca 170 m. 14 (16)

15 8 Miljöpåverkan 8.1 Påverkan från ledningen i stort Ledningen möjliggör överföring av enskilda avlopp till kommunalt reningsverk. Det bedöms medföra minskade utsläpp av näringsämnen till Östra Ingsjön då enskilda avlopp kommer att ersättas och avloppsvattnet istället behandlas i Skene avloppsreningsverk. Kulturmiljö Ledningen kan påverka fornminnet K7 (Sätila 188:1). Kontakt kommer att tas med Länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Markanvändning Mark och vägar återställs där schakter utförts. Ingen bestående påverkan bedöms uppstå. Grundvattenmagasin bedöms ej påverkas då ledningen i möjligaste mån placeras så att ingen bortledning av grundvatten uppstår. Tätningsschakt med syfte att hindra läckage av grundvatten kan komma att användas på platser där det bedöms krävas. 8.2 Påverkan inom vattenområden I arbetet med överföringsledningar kommer hänsyn tas till b.la. biotoper och vattenskydd för att minimera påverkan. 9 Skene avloppsreningsverk Överföringsledningarna som byggs mellan Skene skog och Hägnen kommer att anslutas till Skene avloppsreningsverk. Reningsverket omfattas av ett miljötillstånd från länsstyrelsen som b.la. styr volymer och utsläppshalter från anläggningen. Reningsverket har med befintlig utformning redan idag kapacitet att ta emot de ca personer som förväntas vara anslutna till överföringsledningarna år Detaljplaner i området Den planerade ledningssträckningen för etapp 1:7 Ubbhult-Hägnen passerar genom ett detaljplanelagt område i Hägnen. Muntligt samråd har skett med planeringskontoret i Marks kommun avseende placering av ledningen. 11 Preliminär innehållsförteckning MKB 1 Administrativa uppgifter 2 Sammanfattning 1. Projektet Inledning 2.1 Beskrivning av projektet7 2.2 Ledningsdragningen, etapp Nollalternativet 4 Alternativa lokaliseringar 5 MKB- Avgränsningar 6 Miljöförutsättningar 6.1 Övergripande områdesbeskrivning Naturmiljö Kulturmiljö Markanvändning 6.2 Beskrivning av berörda vattendrag 15 (16)

16 6.2.1 Bäck V46 och V Östra Ingsjön 6.3 Skyddade områden Strandskydd Biotopskydd 6.4 Riksintressen 6.5 Natura 2000-områden 6.6 Vatten- och avloppsförsörjningsplan 6.7 Kommunala planer 6.8 Miljökvalitetsnormer Ytvatten Grundvattenförekomst 7 Samråd 7.1 Genomförda samråd Samråd med Länsstyrelsen Samråd med myndigheter, fiskevårdsföreningar och vattenvårdsförbund Samrådsmöte med särskilt berörda - fastighetsägare Inkomna synpunkter 7.2 Beslut om betydande miljöpåverkan 8 Planerad verksamhet, överföringsledningen 8.1 Ledningens tekniska utförande 8.2 V46, korsning av bäck 8.3 V47, korsning av bäck 8.3 V50, sjöledning Östra Ingsjön 8.5 Avloppspumpstation Hägnen hög 8.7 Avloppspumpstation Hägnen låg 9 Planerade arbeten/åtgärder inom strandskyddsområde 10 Miljökonsekvenser 10.1 Påverkan från ledningen, samt generella skyddsåtgärder Naturmiljö Kulturmiljö Markanvändning Riksintressen 10.2 Enskilda interessen 10.3 Påverkan på vattenområde Allmänt 11 Miljömål 12 Kontrollprogram 13 Samlad bedömning 14 Referenser 12 Kommunens kontaktpersoner för projektet Karin Ahlgren Ove Sikén Projektledare VA Projektledare VA Teknik- och serviceförvaltningen Teknik- och serviceförvaltningen Marks kommun Marks kommun Karin.ahlgren2@mark.se Ove.siken@mark.se 16 (16)

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

VA-utbyggnad Lisselbo/Kniva Anmälan om vattenverksamhet Samrådsunderlag

VA-utbyggnad Lisselbo/Kniva Anmälan om vattenverksamhet Samrådsunderlag VA-utbyggnad Lisselbo/Kniva Anmälan om vattenverksamhet Samrådsunderlag Projekt nr 39113 Falu Energi & Vatten org nr: 556509-6731 Enligt uppdrag: Anders Karlsson 2017-09-01 Underlag för samråd för anmälan

Läs mer

Överföringsledningsprojektet Information

Överföringsledningsprojektet Information Överföringsledningsprojektet Information 2017-06-15 Informationsmöte - Agenda Presentation Etapp 1.3 Hyssna Sätila Förändrat förslag Eventuell gc-väg Påverkansfaktorer Miljötillstånd Trafikverket Ekonomi

Läs mer

VA-utbyggnad Hägnen

VA-utbyggnad Hägnen VA-utbyggnad Hägnen 2018-10-25 Medverkande Skanska Anton Lundström, produktionschef Johannes Gustafsson, projektchef Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Per Mårtensson, byggledare Agenda Inledning

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 3 ARBETE I YTVATTEN TMALL 0141 Presentation v 1.0 Arbeten i ytvatten Översikt 2, disposition

Läs mer

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön:

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön: Beslut Sida 1 av 5 E-delgivning Härjeåns Nät AB Att: Erik Persson erik.persson@harjeans.se Föreläggande enligt miljöbalken och samråd enligt kulturmiljölagen för nyanläggning av markkabel mellan Vallen

Läs mer

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför tillståndsprövning av vattenverksamhet: Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Östra Göinge kommun, Skåne län Samrådsunderlag 2016-09-19 UNDERLAG

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun 2010 05 27 Upprättad av: Ellen Samuelsson, WSP Environmental

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Överföringsledningar Sätila Hyssna Information

Överföringsledningar Sätila Hyssna Information Överföringsledningar Sätila Hyssna Information 2018-02-06 Agenda Ledningssträcka Hyssna Sätila Naturvärden på sträckan Gång- och cykelväg Hyssna Sätila Markavtal Återstående arbete och tidplan Etapp 1.3

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

VA-utbyggnad Sjödal

VA-utbyggnad Sjödal VA-utbyggnad Sjödal 2017-10-23 Informationsmöte - Agenda Presentation Övergripande om projektet Tidplan Eget arbete LTA-pumpar Kaffepaus Anslutning till kommunalt VA varför, vem, hur, vad kostar det? Medverkande

Läs mer

Sörsidan - fällningsdammar. Järven Ecotech, 2011

Sörsidan - fällningsdammar. Järven Ecotech, 2011 Sörsidan - fällningsdammar Järven Ecotech, 2011 Problembakgrund -ovidkommande tillskottsvatten -underdimensionerade system -felbyggd överföringsledning Pumpstationen i Alvik P214 tar emot avloppsvatten

Läs mer

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet KATAMARANKAJEN Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet Orientering Umeå kommun planerar att reparera den så kallade öster om Kyrkbron i centrala Umeå. Området för planerad åtgärd finns utmärkt i figur

Läs mer

Nytt avloppsreningsverk

Nytt avloppsreningsverk Nytt avloppsreningsverk Kortversion av samrådsunderlag Skriv text här Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Ljungcrantz 0171-625270 carolin.ljungcrantz@enkoping.se Ärendenummer TF2017/830 Dokumenttyp Beslutad

Läs mer

Hajom-Hjorttorp

Hajom-Hjorttorp Hajom-Hjorttorp 2019-06-04 Medverkande Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Skanska Robert Oskarsson Johannes Gustafsson Markförhandlare Karl-Johan Svanvik, Tibvik Informationsmöte - Agenda Övergripande

Läs mer

Ny 55 kv ledning samt ombyggnad av befintlig 55 kv ledning mellan Onsala och Gottskär i Kungsbacka kommun, Hallands län

Ny 55 kv ledning samt ombyggnad av befintlig 55 kv ledning mellan Onsala och Gottskär i Kungsbacka kommun, Hallands län Ny 55 kv ledning samt ombyggnad av befintlig 55 kv ledning mellan Onsala och Gottskär i Kungsbacka kommun, Hallands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

Överföringsledningsprojektet Information

Överföringsledningsprojektet Information Överföringsledningsprojektet Information 2017-02-27 Informationsmöte - Agenda Presentation Övergripande om projektet Partnering Marks kommun Skanska Pågående arbete Planer för Etapp 1.3 Hyssna - Sätila

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån Halmstad 2014-10-03 Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån 1 Inledning Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

KOMPLETTERING AV TILLSTÅNDSANSÖKAN

KOMPLETTERING AV TILLSTÅNDSANSÖKAN KOMPLETTERING AV TILLSTÅNDSANSÖKAN UPPDRAG Norra mälarstranden UPPDRAGSNUMMER 13002743 UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg UPPRÄTTAD AV Cecilia Sjöberg, Gustav Wredh, Peter Ekström DATUM 2018-03-22 Till: Mark-

Läs mer

Unnaryd Fiber Ekonomisk Förening

Unnaryd Fiber Ekonomisk Förening Unnaryd Fiber Ekonomisk Förening Fornlämningar Bedömning Fast fornlämning Se kommentar till respektive fornlämning. Bevakningsobjekt, Uppgift om, Övrig kulturhistorisk lämning Se kommentar till respektive

Läs mer

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Borgholm Energi VA- och renhållningschef Bo Persson Tel: 0485-880 55 Mail: bo.persson@borgholm.se

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson Täckdikning och juridik Nässjö 2017-03-08 Tilla Larsson gällande rätt Dikningslagen 1879 Vattenlagen 1918 Vattenlagen 1983 Miljöbalken 1998 Lag med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet markavvattning

Läs mer

Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1:43 Tjörns kommun

Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1:43 Tjörns kommun Uddevalla den 7 juni 01 Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1: Tjörns kommun Vatten- och avloppsanläggningar Utredning Gamla skolan Åstol 1 Allmänt Den gamla skolan på Åstol skall byggas om

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

VA-utbyggnad Öresjö

VA-utbyggnad Öresjö VA-utbyggnad Öresjö 2018-06-19 Informationsmöte - Agenda Presentation Övergripande om projektet Tidplan Eget arbete LTA-pumpar Bensträckare Anslutning till kommunalt VA varför, vem, hur, vad kostar det?

Läs mer

Överföringsledningsprojektet Informationsmöte Etapp Sätila - Ubbhult

Överföringsledningsprojektet Informationsmöte Etapp Sätila - Ubbhult Överföringsledningsprojektet Informationsmöte Etapp Sätila - Ubbhult 2017-01-11 Informationsmöte - Agenda Presentation Övergripande om projektet Bilder från liknande projekt planerat arbete Ledningssträckning

Läs mer

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 Borgholm Energi AB Dricksvenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 SVEAVÄGEN 17, 11 TR. 111 57 STOCKHOLM TELEFON: 08-662 79 40 FAX: 08-662 79 41 Fröberg

Läs mer

BILAGA 5 PM KORSNING VATTENFYLLDA DIKEN

BILAGA 5 PM KORSNING VATTENFYLLDA DIKEN BILAGA 5 PM KORSNING 546640-03 PM korsning vattenfyllda diken UPPDRAG Markkabelprojektering Gotland UPPDRAGSNUMMER 546640000 UPPDRAGSLEDARE Simon Hultgren UPPRÄTTAD AV Simon Hultgren DATUM Korsning av

Läs mer

RAPPORT. VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag

RAPPORT. VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag RAPPORT VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl. 2010-10-22 Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag RAPPORT VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl. Kund Styrsö

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, med anledning av planerad förnyelse av koncession för befintlig 70 kv markkabel samt för ombyggnation av befintlig 70 kv luftledning vid Ullna strand i Arninge inom

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

VA-utredning, Lommarstranden Alternativ för spillvattenhantering

VA-utredning, Lommarstranden Alternativ för spillvattenhantering Beställare: Norrtälje kommun 761 28 Norrtälje Beställarens representant: Lena Kjellson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Bitr handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bill Gustafsson Milad

Läs mer

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Umeå kommun, Västerbotten Samrådsunderlag 2011-12-14 Projektnummer: 880872 Dokumenttitel: Vägport 1 inom E9, västra länken, Umeprojektet

Läs mer

Planprogram för Norra Borstahusen

Planprogram för Norra Borstahusen , Helsingborg Planprogram för Norra Borstahusen 1 Utredning av kapacitet för avloppsnät och anslutnings möjligheter på VA system , Helsingborg Anslutningsförhållenden: Inom Norra Borstahusens planområde

Läs mer

PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling

PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling Vattenverksamhet, vad gäller? Vattenverksamheter, d.v.s. arbeten i vattenområden 1, regleras i miljöbalkens 11 kap (1998:808), lag med särskilda bestämmelser om

Läs mer

Vattenverksamhet

Vattenverksamhet Vattenverksamhet Upplägg Definitioner Prövning av vattenverksamhet Eventuella frågor Definitioner 11 kap. miljöbalken, MB Lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet, LSV Förordningen

Läs mer

Norrby Gärde SAMRÅDSUNDERLAG. Haninge kommun, Stockholms län

Norrby Gärde SAMRÅDSUNDERLAG. Haninge kommun, Stockholms län SAMRÅDSUNDERLAG Norrby Gärde Haninge kommun, Stockholms län Anmälan om vattenverksamhet, 2014-10-27 Projektnamn: Trafikplats Vega Ärende nr:trv 2014/84381 1 TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.1.0 Trafikverket

Läs mer

Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun

Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun 2014-06-16 1(5) Monika Engman 010-452 22 27 Länsstyrelsen i Stockholms Län Box 22067 104 22 Stockholm Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun Underlag

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Översvämningsskydd och gestaltningsåtgärder å-rummet. Etapp Kolla

Översvämningsskydd och gestaltningsåtgärder å-rummet. Etapp Kolla Översvämningsskydd och gestaltningsåtgärder å-rummet Etapp Kolla Dagordning Del 1 Inledning Förutsättningar Planerad anläggning Bedömda miljökonsekvenser Tidplan Frågestund Del 2: ca kl 19 Mingel möjlighet

Läs mer

MARKAVVATTNING. Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap.

MARKAVVATTNING. Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap. MARKAVVATTNING Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap. 4 MB Ansökan om dispens enligt 11 kap. 14 MB Ansökan om tillstånd

Läs mer

PM Avvattning och övriga ledningar

PM Avvattning och övriga ledningar Dokumenttitel: E22 Gladhammar-Verkebäck Skapat av: Structor Mark Malmö AB Dokumentdatum: 2015-03-xx Dokumenttyp: PM Trafik och vägutformning Projektnummer: xxxxxx PM Avvattning och övriga ledningar Väg

Läs mer

UPPRÄTTAD AV Kjell Jonsson. Se närvarolista (bilaga till minnesanteckningarna)

UPPRÄTTAD AV Kjell Jonsson. Se närvarolista (bilaga till minnesanteckningarna) MINNESANTECKNINGAR UPPDRAG BYDALENS VA-FÖRSÖRJNING UPPRÄTTAD AV DATUM 2017-06-06 MÖTE Informationsmöte Etapp 2, Bydalen PLATS Hallens församlingshem DATUM 2017-05-15 TID 18.00 NÄRVARANDE Se närvarolista

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Information om samråd för fiberkabel

Information om samråd för fiberkabel MEDDELANDE Sida 1/2 Enheten för naturskydd och tillsyn 010-22 36 350 Information om samråd för fiberkabel Att lägga ner fiberkabel i marken kan påverka natur- och kulturmiljövärden på ett negativt sätt.

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

VA-utbyggnad Bonared

VA-utbyggnad Bonared VA-utbyggnad Bonared 2019-01-22 Informationsmöte - Agenda Presentation Övergripande om projektet Tidplan Anslutning till kommunalt VA varför, vem, hur, vad kostar det? LTA-pumpar Bensträckare tid för egna

Läs mer

Mark de Blois/Behroz Haidarian Bilaga 9. Sjöförlagda VA-ledningar från Sandviken, Orust kommun (Hydrogis AB)

Mark de Blois/Behroz Haidarian Bilaga 9. Sjöförlagda VA-ledningar från Sandviken, Orust kommun (Hydrogis AB) H2OLAND Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67 Bilaga 9 Sjöförlagda VA-ledningar från Sandviken, Orust kommun (Hydrogis AB) Orust kommun 2013-07-02 MKB Tångens ARV HYDROGIS AB SJÖFÖRLAGDA

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 7 Utsläpp av vatten TMALL 0141 Presentation v 1.0 Avledning av vatten, disposition

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Natura 2000 och artskyddsfrågor

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Natura 2000 och artskyddsfrågor TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Natura 2000 och artskyddsfrågor Natura 2000 och artskyddsfrågor, disposition Aktuella bilagor Aktuellt tillåtlighetsvillkor MKB-processen Översikt aktuellt arbetsområde

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ENTREPRENADTRÄFF

VÄLKOMMEN TILL ENTREPRENADTRÄFF VÄLKOMMEN TILL ENTREPRENADTRÄFF ÄNGENS ARV Bakgrund, mål och vision inom projektet Vad ingår i projektets ramar? Tidplan BAKGRUND 23 mars 2015 tog kommunfullmäktige beslut om att ett nytt ARV skall byggas

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga)

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Arkivbeteckning 504 1(6) Umeå kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden 901 84 Umeå Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark i Rödene

Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark i Rödene Samhällsbyggnadskontoret Datum: 2014-05-19 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Elin Werner Direktnr: 0322617262 Beteckning: 2014.076 SBN Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark

Läs mer

ANMÄLAN FÖR SAMRÅD ENLIGT 12 KAP 6 MILJÖBALKEN FÖR ÖVRIGA VERKSAMHETER

ANMÄLAN FÖR SAMRÅD ENLIGT 12 KAP 6 MILJÖBALKEN FÖR ÖVRIGA VERKSAMHETER Sektorn för Administrativt stöd Miljö- och hälsoskydd Skickas till: HÄRRYDA KOMMUN Miljö- och hälsoskydd 435 80 Mölnlycke 1 ANMÄLAN FÖR SAMRÅD ENLIGT 12 KAP 6 MILJÖBALKEN FÖR ÖVRIGA VERKSAMHETER Sökande/verksamhetsutövare

Läs mer

Var ska det nya reningsverket byggas?

Var ska det nya reningsverket byggas? Var ska det nya reningsverket byggas? PRESENTATION AV LOKALISERINGSUTREDNING APRIL 2016 Resultat av lokaliseringsutredning för nytt reningsverk i Lidköping Här följer en sammanfattning av lokaliseringsutredningen.

Läs mer

Marks kommun. Sjödal Stora Öresjön. Västra Götalands län. Förstudie VA och Gatuutredning. december 2010, rev juli 2012

Marks kommun. Sjödal Stora Öresjön. Västra Götalands län. Förstudie VA och Gatuutredning. december 2010, rev juli 2012 Marks kommun Sjödal Stora Öresjön Västra Götalands län Förstudie VA och Gatuutredning december 2010 Rev juli 2012 december 2010, rev 2012 07 05 1 Förstudie, VA och Gatuutredning Sjödal, Stora Öresjön,

Läs mer

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet 2016 11 09 Länsstyrelsens roll dagvatten och markavvattning? Plansamråd. Vid olika exploateringar,

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Förutsättningar, önskemål/förväntningar och problem Stina Thörnelöf Innehåll Olika typer av förorenat vatten SVOA:s riktlinjer för avledning till

Läs mer

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling Tunnelbana till Nacka och söderort Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling 2016-11-09 Titel: Tunnelbana till Nacka och söderort Projektledare: Martin Hellgren Bilder

Läs mer

Sätila Överföringsledningar Sätila - Hyssna

Sätila Överföringsledningar Sätila - Hyssna Sätila 2019-01-29 Överföringsledningar Sätila - Hyssna Agenda Inledning Överföringsledningsprojektet Ledningssträcka Hyssna Sätila Gång- och cykelväg Entreprenadarbeten Medverkande Marks kommun

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FSE210 Arbetstunnel Skärholmen Tillståndsansökan Sätraskogens naturreservat Schakt för elledningsläggning samt förändrad anslutning av ny GC- väg mot hamnplan BYGGHANDLING 2N100001 Objektnamn Entreprenadnummer

Läs mer

Beskrivning av ärendet. Beslut Box SVEG. Delgivningskvitto

Beskrivning av ärendet. Beslut Box SVEG. Delgivningskvitto 1 (6) Miljöskyddsenheten Halvard Didriksson 010-2253269 Härjeåns Nät AB Box 129 84222 SVEG Delgivningskvitto Föreläggande enligt miljöbalken för nyanläggning av markkabel och rasering av befintlig luftledning

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

PM Mark och Avvattning. Utredning i samband med detaljplanearbetet vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26

PM Mark och Avvattning. Utredning i samband med detaljplanearbetet vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26 PM vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26 Upprättad av: Kjell Molarin Granskad av: Joakim Alström Godkänd av: Henrik Jönsson vid Torsboda Logistikpark Kund Torsboda Combiterminal AB Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Liten Miljökonsekvensbeskrivning

Liten Miljökonsekvensbeskrivning 2018-102336-0001 2018-09-27 10 september 2018 GoogleStreetView Liten Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om nätkoncession för ny markförlagd kraftledning i Norrflärke, Örnsköldsvik kommun, Västernorrlands

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Samrådsunderlag. Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk. 1. Bakgrund

Samrådsunderlag. Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk. 1. Bakgrund Tillståndsansökan Hyltebruks Avloppsreningsverk Datum 2015-10-28 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 33 77 Ramböll Sverige AB Org nr 556133-0506

Läs mer

ANMÄLAN FÖR SAMRÅD ENLIGT 12 KAP 6 MILJÖBALKEN FÖR ÖVRIGA VERKSAMHETER

ANMÄLAN FÖR SAMRÅD ENLIGT 12 KAP 6 MILJÖBALKEN FÖR ÖVRIGA VERKSAMHETER Sektorn för Administrativt stöd Miljö- och hälsoskydd Skickas till: HÄRRYDA KOMMUN Miljö- och hälsoskydd 435 80 Mölnlycke 1 ANMÄLAN FÖR SAMRÅD ENLIGT 12 KAP 6 MILJÖBALKEN FÖR ÖVRIGA VERKSAMHETER Sökande/verksamhetsutövare

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN Södermanlands län

LÄNSSTYRELSEN Södermanlands län LÄNSSTYRELSEN Södermanlands län Ingrid Nilsson 010-2234307 BESLUT 2016-07-11 Gnesta kommun Ghita Sj östen Tekniska förvaltningen Västra Storgatan 15 646 80 Gnesta Ink: 525-6523-2015 Gnesta kommun 2016-07-

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Interpellationssvar till Hanna Thorell (MP) angående Varför har bräddningar i Hemmesta träsk gjorts och hur kan kommunen undvika framtida bräddningar?

Interpellationssvar till Hanna Thorell (MP) angående Varför har bräddningar i Hemmesta träsk gjorts och hur kan kommunen undvika framtida bräddningar? Interpellationssvar till Hanna Thorell (MP) angående Varför har bräddningar i Hemmesta träsk gjorts och hur kan kommunen undvika framtida bräddningar? Tack Hanna för din interpellation. Frågan om bräddningar

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken. Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund

Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken. Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund Vattenverksamhet enligt 11 kapitlet miljöbalken Verena Danielsson och Magdalena Lindberg Eklund 2013-04-24 Vad är vattenverksamhet? (11 kap 2 MB) 1. Uppförande, ändring, lagning och utrivning av dammar

Läs mer

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige Samråd För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken Miljösamverkan Sverige Tillstånd enligt miljöbalken I många fall måste du ha ett tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om vattenverksamhet. 10 oktober 2017

Välkommen till informationsmöte om vattenverksamhet. 10 oktober 2017 1 Välkommen till informationsmöte om vattenverksamhet 10 oktober 2017 Roslagsbanans utbyggnad Samråd enligt 6 kap. miljöbalken avseende vattenverksamhet på sträckan Täby kyrkby - Kragstalund Vi som kommer

Läs mer

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Nya Östbergatunneln En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Bild helsida Nya Östbergatunneln byggs från Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken till Saltsjön vid

Läs mer

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Underlag för kompletterande samråd Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun September

Läs mer

Säfsen ski resort, utredningar

Säfsen ski resort, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Falun Datum 2014-11-24 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Lars Jansson Sara Scott Uppdragsledare Handläggare Granskare i Sammanfattning För att lösa VA-försörjningen

Läs mer

Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet gällande anläggande av våtmark på fastigheten Ilingetorp 2:6 i Torsås kommun

Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet gällande anläggande av våtmark på fastigheten Ilingetorp 2:6 i Torsås kommun BESLUT 2016-06-08 Sid 1 (7) Torsås kommun Pernilla Landin Box 503 385 25 Torsås pernilla.landin@torsas.se Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet gällande anläggande av våtmark

Läs mer