Samtidig utvärdering av form- & lägekrav

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samtidig utvärdering av form- & lägekrav"

Transkript

1 Samtidig utvärdering av form- & lägekrav Allmän information Samtidig utvärdering (ISO) eller samtidiga krav (ASME) är väletablerade principer som gäller för form- & lägetoleranser. Samtidig utvärdering (samtidiga krav) förbises ofta när kraven utvärderas med hjälp av mätmaskin. Samtidig utvärdering i korthet Kravet på samtidig utvärdering innebär att flera olika lägetoleranser ska utvärderas med en gemensam inpassning mot sina referenser, under förutsättning att kraven använder samma referenser anropade I samma ordning. Principen är självklar för en hålgrupp. I exemplet nedan ska de fyra hålen läge utvärderas med en gemensam inpassning mot referens B A. Kravet gäller för hela hålbilden som en enhet, inte varje hål för sig. Om det finns två hålgrupper, som i nästa exempel, innebär principen att hålgrupperna ska utvärderas med gemensam inpassning mot referenserna eftersom de har samma referenser som används i samma ordning. När sådana krav utvärderas i mätmaskin förbises ofta principen om samtidig utvärdering, och varje hålgrupp utvärderas för sig, vilket är felaktigt.

2 Enkla exempel på tillämpning Ett enkelt exempel på tillämpning är när en detalj har måttjämkning med max materialtillstånd på referenserna. Alla lägetoleranser som använder samma referenser i samma ordning med samma måttjämkningsvillkor ska utvärderas med samma inpassning mot referenserna. Tillämpningen blir uppenbar när man använder en kontrollfixtur. Detaljen som ska kontrolleras läggs i fixturen och spänns fast. Alla lägetolkar provas med detaljen inspänd i ett och samma läge. Det betyder att kraven kontrolleras med samtidig utvärdering, med en och samma inpassning mot referenserna. Är det någon skillnad mellan ASME och ISO-standard. Ja och nej. Principen som sådan är densamma. Men ISO standard befinner sig i en process med många stora ändringar. I uppdaterade standarder har oberoendeprincipen getts större utrymme. Några ISO-standarder har uppdaterats och några är under pågående uppdatering. Generellt kan sägas att äldre ISO-ritningar följer samma principer som ASME. ISO standard är mer omfattande och därför mer komplex. Informationen om ISO GPS, Geometrisk produkt specifikation beskrivs i ett stort antal sammanlänkade dokument. Den här artikeln beskriver ASME-standardens definitioner, regler och modifierare som styr samtidig utvärdering av krav. En framtida artikel kommer att beskriva ISO standardens omfattning.

3 I ASME standarden Var finns beskrivningen? I ASME Y14.5:2009 finns beskrivningen av samtidig utvärdering i stycke A simultaneous requirement is where two or more geometric tolerances apply as a single pattern or part requirement. A simultaneous requirement applies to position and profile tolerances that are located by basic dimensions, related to common datum features referenced in the same order of precedence at the same boundary conditions. In a simultaneous requirement there is no translation or rotation between the datum reference frames of the included geometric tolerances, thus creating a single pattern. Figures 4-39 and 4-40 show examples of simultaneous requirements. If such interrelationship is not required, a notation such as SEP REQT is placed adjacent to each applicable feature control frame. See Figs and 7-54 and para This principle does not apply to the lower segments of composite feature control frames. See para If a simultaneous requirement is desired for the lower segments of two or more composite feature control frames, a notation such as SIM REQT shall be placed adjacent to each applicable lower segment of the feature control frames. Fritt översatt: Ett samtidigt krav är när två eller flera geometriska toleranser gäller för en hålbild eller för en detalj. Ett samtidigt krav omfattar läge och profiltoleranser som beskrivs med TED-mått och är kopplade till identiska referenselement anropade i samma ordning med samma tillämpning av måttjämkning. För samtidiga krav tillåts ingen translation eller rotation mot referenserna mellan de ingående geometriska toleranserna, så att ett enda mönster skapas. Bilderna 4-39 och 4-40 visar exempel på samtidiga krav. Om samtidiga krav inte är nödvändiga, ska en notering SEP REQT placeras intill varje berörd toleransrektangel. Se bild 4-41 och 7-54 samt avsnitt Principen om samtidiga krav omfattar inte toleransrektanglarnas undre segment i kompositkrav. Om ett samtidigt krav är önskvärt för de undre segmenten i två eller flera kompositkrav anges noteringen SIM REQT intill toleransrektanglarna. Beskrivningen är tydlig, regelbaserad och lämnar inget utrymme för personlig tolkning.

4 ASME, exampel 1 Bilden visar två lägetoleranser för kilspår. Toleranserna för de båda kilspåren använder sig av samma referens. Eftersom kravet på samtidig utvärdering gäller, ska båda kraven utvärderas med gemensam inpassning mot referens A. Den praktiska innebörden är att kilspåren behöver vara linjerade med varandra.

5 ASME, exempel 2 I beskrivningen framgår att samtidiga krav gäller för läge och profiltoleranser. I exemplet nedan omfattar profiltoleransen ytan runtom kanten på detaljen. Lägetoleransen som omfattar de fyra hålen har samma referenser och måttjämkningsvillkor som profiltoleransen. Referenssystemet för båda kraven är fullständigt, men har ett måttjämkningstillskott som medger en glappinpassning. Därför omfattas de båda toleransrektanglarna av principen för samtidiga krav. De båda kraven ska innehållas med en gemensam inpassning mot referenserna.

6 Komposit-toleranser, ett undantag Komposit toleransrektangel En komposit tolerans användas för att beskriva lägestolerans för ett mönster (hålbild) och en inbördes lägetolerans för de element som ingår i mönstret. En toleransrektangel som anger ett kompositkrav skrivs med en enda symbol, och har två eller flera rader. En toleransrektangel som anger ett kompositkrav visas nedan. Den övre raden beskriver lägerkravet för hålen (6 stycken i exemplet). Den nedre raden (de nedre raderna) beskriver ett inbördes lägekrav för de sex hålen. Intilliggande toleransrektanglar Ibland kan toleransrektanglar skrivas intilliggande. Nedan visas ett exempel på intilliggande toleransrektanglar. Detta är två separata krav som ska tillämpas på hålbilden. Båda kraven kan omfattas av principen för samtidiga krav. Vad gäller för komposittoleranser Principen för samtidiga krav omfattar den övre raden i en komposit-toleransrektangel. Exempelvis när den övre raden har ett referenssystem med måttjämkning eller när referenserna inte styr alla frihetsgrader. Nedre raden/raderna omfattas inte av kravet på samtidig utvärdering utan gäller bara hålen i den angivna gruppen.

7 Modifierare som ändra förval i ASME Vad är en modifierare? En modifierare anges när man vill ändra förvald specifikation på en ritning. Modifieraren SEP REQT Modifieraren SEP REQT används när man vill frikoppla krav så att de inte omfattas av principen för samtidiga krav. E exemplet nedan tar modifieraren SPE REQT bort principen samtidigt krav på de båda kilspåren. Innebörden blir att även om kilspåren ritas linjerade på ritningen kan de ligga roterade i förhållande till varandra.

8 Modifieraren SIM Modifieraren SIM kan användas för att koppla ihop de nedre raderna i flera olika komposittoleransrektanglar så att principen för samtidiga krav gäller för dem. I exemplet kopplas de nedre raderna I de båda komposit-toleransrektanglarna ihop, så att de båda ska utvärderas samtidigt. SIM-modifieraren kan användas för att bilda en hålgrupp där de ingående hålen har olika diameter. I exemplet ska de 7 hålen utvärderas med samtidig inpassning mot referens A B.

9 I mätmaskinen Hur fungerar en mätmaskin? I en mätmaskin beräknas utvärderingsresultaten efterhand som ett mätprogram körs. Ifall de olika kraven omfattar inpassning mot referenserna så kommer inpassningen att bli unik för varje enskild utvärdering. När utvärderingar genomförs på det sättet, kan du se dem bildas en i taget i mätrapporten. Om du använder PC-DMIS PC-DMIS har ingen samtidig utvärdering av krav som förval. En läge- eller profiltolerans utvärderas utan hänsyn till andra läge och profiltoleranser. Det finns ett separat programkommando som används för att toleransrektanglar ska utvärderas med samtidig inpassning. Som användare behöver du använda kommandot för samtidig utvärdering när det är nödvändigt. Det är ett användarbeslut att tillämpa principen om samtidiga krav. Hur du utför samtidig utvärdering I PC-DMIS Börja med att utvärdera alla form- och lägetoleranser. Skapa sedan ett kommando för samtidig utvärdering av de krav du vill ska utvärderas med samtidig inpassning mot referenserna. Kommandot för samtidig utvärdering Kommandot för samtidig utvärdering är tillgängligt från menyn Infoga utvärdering. När kommandot väljs öppnas dialogrutan för samtidig utvärdering. Dialogrutan för samtidig utvärdering Dialogen för samtidig utvärdering är enkel och överskådlig. Markera bara de utvärderingar du vill ska genomfras samtidigt och klicka på knappen Lägg till för att infoga dem. När du är klar, avsluta genom att stänga dialogrutan. Samtidig utvärdering kan bara användas för utvärderingar som använder toleransrektangel. För att kunna utvärderas samtidigt behöver de ingående utvärderingarna ha samma referenser anropade i samma ordning med samma måttjämkningsvillkor.

10 Kommandot i mätprogrammet Nedan ser du kommandot som det ser ut i mätprogrammet. Överst som textläge och nederst som översiktsläge. Vad händer när mätprogrammet körs? När mätprogrammet körs kommer inga av de utvärderingar som ingår I en samtidig utvärdering att utföras förrän kommandot samtidig utvärdering exekveras. När kommandot exekveras kommer alla utvärderingar som ingår i kommandot att utvärderas med en gemensam inpassning mot referenserna. I rapporten visas utvärderingarna som en grupp, med en identifierare för samtidig utvärdering adderad till namnet på varje utvärdering.

11 När är kommandot användbart? Hålbilder med olika storlek En vanlig fråga är Hur utvärderar jag hål med olika storlek och samma referenser som en enda grupp? Om hålen har samma referenser tillämpade i samma ordning och med samma måttjämkningsvillkor så gäller principen för samtidiga krav, och hålen ska därför utvärderas med gemensam inpassning mot referenserna. För att lösa uppgiften, skapa först en utvärdering med toleransrektangel för var och en av de olika grupperna av hålstorlekar. Använd sedan kommandot för samtidig utvärdering för att utvärdera de olika toleransrektanglarna med en gemensam inpassning mot referenserna. Gruppering av profiltoleranser Ibland kan det vara till nytta att slå samma profilutvärderingar och genomföra utvärderingen med gemensam inpassning. Om en yta är indelad i flera delar som var och en har olika tolerans med samma referensanrop, så kan samtidig utvärdering användas för att genomföra utvärderingen med en gemensam inpassning mot referenserna. Av Tobias Pettersson Hexagon Metrology Nordic AB

ISO vs ASME jämförelse GDT

ISO vs ASME jämförelse GDT jämförelse GDT Grundläggande skillnader i form och lägetoleranser 31 aug 2014 Tobias Pettersson Samma grejor fast olika saker 2 Likadadana symboler kan betyda olika saker Vid det högra stoppljuset får

Läs mer

Provläsningsexemplar / Preview

Provläsningsexemplar / Preview SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige SVENSK STANDARD SS-IS0 8015 Standarden utarbetad av Första giltighetsdag Utgåva Sida Registering SMS SVERIGES MEKANSTANDARDISERING 1986-11-15 1 1 (7) SMS reg

Läs mer

Bygg din egen verktygslåda till PC-DMIS. Workshop, PC-DMIS dagar 2015

Bygg din egen verktygslåda till PC-DMIS. Workshop, PC-DMIS dagar 2015 Bygg din egen verktygslåda till PC-DMIS Workshop, PC-DMIS dagar 2015 Vad ska vi prata om? Verktygsfält och Snabbknappar i PC-DMIS Koppla inbyggda funktioner till en knapp Koppla externa program Koppla

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet

Skapa en solid modell av innanmätet Skapa en solid modell av innanmätet Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri, med helt vanliga

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO 5459

SVENSK STANDARD SS-ISO 5459 SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige SVENSK STANDARD SS-ISO 5459 Standarden utarbetad av Första giltighetsdag Utgåva Sida Registering SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING 1984-11-15 1 1 (24) SMS

Läs mer

NYHETER I AUTOCAD 2005

NYHETER I AUTOCAD 2005 NYHETER I AUTOCAD 2005 Nedan följer en kort beskrivning av nyheter och förbättringar i AutoCAD 2005, jämfört med AutoCAD 2004. Nyheterna är inte ordnade i speciell ordning. UTÖKADE HJÄLPFUNKTIONER Rullgardinsmenyn

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri,

Läs mer

Det här med levels.?

Det här med levels.? Det här med levels.? Eller: När ska det vara praktik i Modulen? 1 Appendix I Basic knowledge requirements 1. KNOWLEDGE LEVELS CATEGORY A, B1, B2 AND C AIRCRAFT MAINTENANCE LICENCE Basic knowledge for categories

Läs mer

Provläsningsexemplar / Preview

Provläsningsexemplar / Preview SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige SVENSK STANDARD SS-ISO 2692 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Registering SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING 1989-12-06 1 1 (39) SMS reg 12.715 SIS

Läs mer

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010 Word (Textruta Figursättning, storleksförändra, beskära, Linjal, Sidhuvud/fot) 1:5 En textruta är en ram som kan innehålla text, bild, tabell etc. och kan precis som bilder, figursättas. Textrutan använder

Läs mer

Tentamen MMG610 Diskret Matematik, GU

Tentamen MMG610 Diskret Matematik, GU Tentamen MMG610 Diskret Matematik, GU 2017-01-04 kl. 08.30 12.30 Examinator: Peter Hegarty, Matematiska vetenskaper, Chalmers/GU Telefonvakt: Peter Hegarty, telefon: 0766 377 873 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel,

Läs mer

JoTube2 Bruksanvisning 1(14)

JoTube2 Bruksanvisning 1(14) JoTube2 Bruksanvisning 1(14) JoTube2 Version 2.27 Bruksanvisning 2007-01-29 JoTube2 Bruksanvisning 2(14) Användning av JoTube2 Installation Kör programmet SETUPJoTube2.exe från installationsskivan (diskett

Läs mer

Produktens väg från idé till grav

Produktens väg från idé till grav Produktens väg från idé till grav Lars Lundgren Senior Consultant, Risk Management i3tex Riskhantering Idè Avsedd användning Specifikationer Konstruktion Verifiering Validering Postproduktion Slut Produkten

Läs mer

ASSEMBLY INSTRUCTIONS SCALE SQUARE - STANDARD

ASSEMBLY INSTRUCTIONS SCALE SQUARE - STANDARD ASSEMBLY INSTRUCTIONS ALL COMPONENTS Metal profile 0 mm Gripper Ceiling attachments Screws for ceiling attachements (not included) Wires Metal profile 60 mm Metal profile 00 mm Felt - Full Felt - Half

Läs mer

Isometries of the plane

Isometries of the plane Isometries of the plane Mikael Forsberg August 23, 2011 Abstract Här följer del av ett dokument om Tesselering som jag skrivit för en annan kurs. Denna del handlar om isometrier och innehåller bevis för

Läs mer

ASSEMBLY INSTRUCTIONS SCALE CIRCLE - STANDARD

ASSEMBLY INSTRUCTIONS SCALE CIRCLE - STANDARD ASSEMBLY INSTRUCTIONS ALL COMPONENTS Metal profile 0 mm Gripper Ceiling attachments Screws for ceiling attachements (not included) Wires Metal profile 60 mm Metal profile 00 mm Felt - Full Felt - Half

Läs mer

CADMUM i Göteborg AB. Version 2000 08 30 AutoCAD Mechanical 2000 PP

CADMUM i Göteborg AB. Version 2000 08 30 AutoCAD Mechanical 2000 PP SPRINGS Med kommandot Springs skapar Du fjädrar. Du hittar kommandot Springs på verktygsfältet ACAD/M Standard Parts. Steg för steg: - Ladda hem ritningen Fjäder från hemsidan Cadmum.com. - Öppna ritningen.

Läs mer

ÖVERSÄTTNINGAR I detta kursmaterial har vi valt att översätta en del engelska beteckningar till svenska. Ex: Feature Egenskap

ÖVERSÄTTNINGAR I detta kursmaterial har vi valt att översätta en del engelska beteckningar till svenska. Ex: Feature Egenskap Introduktion Detta kursmaterial är framtaget av Kent Norling på CADCAM-it i Gävle. Synpunkter och eventuella önskemål om tillägg och förändringar mailas till kent.norling@cadcam-it.se CADCAM-it CADCAM-it

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-2650:1989

SVENSK STANDARD SS-2650:1989 SVENSK STANDARD SS-2650:1989 Fastställd/Approved: 1989-12-06 Publicerad/Published: 1989-12-06 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: svenska/swedish ICS: 17.040.10; 01.100.20 Form- och lägetoleranser Mätprinciper

Läs mer

Kompositberä kning i Solidworks

Kompositberä kning i Solidworks Kompositberä kning i Solidworks Uppdaterad 2014-12-03 Här följer en kort beskrivning av hur en komposit kan beräknas i SolidWorks. Beräkningen utgår från ett enkelt lastfall, som på bilden. Kriterier Modell

Läs mer

PC-DMIS 2010 PC-DMIS Dagar Tips & Tricks, utgåva 2

PC-DMIS 2010 PC-DMIS Dagar Tips & Tricks, utgåva 2 PC-DMIS 2010 PC-DMIS Dagar Tips & Tricks, utgåva 2 2 Allmänt Om materialet I detta häfte hittar du tips som rör installation uppgradering och daglig användning av PC-DMIS. Innehållsförteckning Allmänt...3

Läs mer

SkillGuide. Bruksanvisning. Svenska

SkillGuide. Bruksanvisning. Svenska SkillGuide Bruksanvisning Svenska SkillGuide SkillGuide är en apparat utformad för att ge summativ återkoppling i realtid om hjärt- och lungräddning. www.laerdal.com Medföljande delar SkillGuide och bruksanvisning.

Läs mer

Calculate check digits according to the modulus-11 method

Calculate check digits according to the modulus-11 method 2016-12-01 Beräkning av kontrollsiffra 11-modulen Calculate check digits according to the modulus-11 method Postadress: 105 19 Stockholm Besöksadress: Palmfeltsvägen 5 www.bankgirot.se Bankgironr: 160-9908

Läs mer

Manual. Användargränssnitt

Manual. Användargränssnitt Manual Användargränssnitt 0 Innehållsförteckning ANVÄNDARGRÄNSSNITT... 1 1. MENYNAVIGERING... 1 2. BACKA-KNAPP... 2 3. GLOBALA FUNKTIONER... 3 4. PERIOD... 4 Avrundning... 4 5. FLERA FLIKAR SAMTIDIGT...

Läs mer

GOLD SD 14-40. Med styrenhet/with control unit. Fläkt/ Fan. Utan filter/ Without filter. Fläkt/Fan. Fläkt/ Fan. Med filter/ With filter.

GOLD SD 14-40. Med styrenhet/with control unit. Fläkt/ Fan. Utan filter/ Without filter. Fläkt/Fan. Fläkt/ Fan. Med filter/ With filter. GOLD SD 4-40 Med styrenhet/with control unit Skiss visar styrenhet för aggregat med inspektionssida vänster, styrenhet för aggregat med inspektionssida höger ser något annorlunda ut, men principen är lika./

Läs mer

Pressinformation Nyheter i korthet Edgecam 2013R2

Pressinformation Nyheter i korthet Edgecam 2013R2 Pressinformation Nyheter i korthet Edgecam 2013R2 Pressinfo om nyheter i korthet i Edgecam 2013R2 1 av 6 Edgecam fortsätter utvecklas med fokus på nytta för användaren. Edgecam öppnar en helt ny portal

Läs mer

Kapitel 4 Tak... 3. Tak Kapitel 4

Kapitel 4 Tak... 3. Tak Kapitel 4 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 4 Tak... 3 Tak i våning 2... 3 Underlagsritning... 4 Tak... 5 Hur ser taket ut?... 7 Yttervägg... 8 Gavel fönster... 11 Golv i takvåning... 12 Koppla golv

Läs mer

Kapitel 2 Vägg/golv... 3

Kapitel 2 Vägg/golv... 3 2014.02.21 1 Vägg/golv Kapitel 2 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 2 Vägg/golv... 3 Yttervägg... 3 Golv... 8 Anpassa vägg till platta på mark... 12 Innervägg... 14 Hur ser väggarna ut?... 19 Ångra/göra

Läs mer

Ontech Control för Android Användarmanual Svenska

Ontech Control för Android Användarmanual Svenska Ontech Control för Android Användarmanual Svenska Inställningar Innan du använder denna app första gången så måste du ställa in den. Meny knapp Tryck på Meny knappen på startsidan och sedan Settings. Välj

Läs mer

10: Material Take off

10: Material Take off I detta kapitel kommer du att: 10: Material Take off Få en insikt i hur Revit beräknar Material Take off Starta ett nytt projekt. Aktivera Plan 1. Klicka på Wall och rita upp ett fyrkantigt hus. Väggtypen

Läs mer

Grundritning Torpargrund

Grundritning Torpargrund Grundritning Torpargrund Ritningsnummer Grundritning... 2 Startfil för Grundritning... 3 Inställning för Grundritning... 4 Rita rektangulär torpargrund baserad på två punkter... 6 Fri Yttermur/Hjärtmur...

Läs mer

ASSEMBLY INSTRUCTIONS SCALE - SYSTEM

ASSEMBLY INSTRUCTIONS SCALE - SYSTEM ASSEMBLY INSTRUCTIONS 60 mm 00 mm 600 mm 000 mm R50 mm ALL COMPONENTS Metal profile 60 mm (start and end of system) Metal profile connection Wire Felt square Metal profile 00 mm Metal profile connection

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015 SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015 Fastställd/Approved: 2015-07-23 Publicerad/Published: 2016-05-24 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.70 Geografisk information Modell

Läs mer

GOLD SD 50-80. Fläkt 2/ Fan 2. Fläkt 1/ Fan 1. Fläkt/ Fan. Utan filter/ Without filter. Fläkt 1/ Fan 1. Fläkt 2/ Fan 2. Med filter/ With filter Filter

GOLD SD 50-80. Fläkt 2/ Fan 2. Fläkt 1/ Fan 1. Fläkt/ Fan. Utan filter/ Without filter. Fläkt 1/ Fan 1. Fläkt 2/ Fan 2. Med filter/ With filter Filter SE/G.ELSD5080.0803 GOLD SD 50-80 Med styrenhet/with control unit Skiss visar styrenhet för aggregat med inspektionssida vänster, styrenhet för aggregat med inspektionssida höger ser något annorlunda ut,

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO 965/2 Första giltighetsdag Utgåva Sida Registrering

SVENSK STANDARD SS-ISO 965/2 Första giltighetsdag Utgåva Sida Registrering SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige Standarden utarbetad av SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING SVENSK STANDARD SS-ISO 965/2 Första giltighetsdag Utgåva Sida Registrering 1984-05-20 1 1 (7) SMS

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien". TriBall är otroligt

Läs mer

Del B: CAD. Betygssättning Betyg 3: 25 Betyg 4: 32 Betyg 5: 38 Max: 40 (med bonus 46)

Del B: CAD. Betygssättning Betyg 3: 25 Betyg 4: 32 Betyg 5: 38 Max: 40 (med bonus 46) Del B: CAD Datum: Torsdag den 5 mars 007 Tid: :00-7:00 Betygssättning Betyg : 5 Betyg 4: Betyg 5: 8 Max: 40 (med bonus 46) Hjälpmedel Du får använda dig av allt kursmaterial förutom inlämningsuppgifter,

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 13.08.2012 Kapitel 3... 1 DDS-CAD Arkitekt 7 Fönster och dörr Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 5 Relativ positionering... 7 Fasta fönster... 8

Läs mer

Metodprov för kontroll av svetsmutterförband Kontrollbestämmelse Method test for inspection of joints of weld nut Inspection specification

Metodprov för kontroll av svetsmutterförband Kontrollbestämmelse Method test for inspection of joints of weld nut Inspection specification Stämpel/Etikett Security stamp/lable Metodprov för kontroll av svetsmutterförband Kontrollbestämmelse Method test for inspection of joints of weld nut Inspection specification Granskad av Reviewed by Göran

Läs mer

Bildbaskontoret. Bruksanvisning. Handitek. anpassar tekniken till människan BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET

Bildbaskontoret. Bruksanvisning. Handitek. anpassar tekniken till människan BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET Bildbaskontoret Bruksanvisning Handitek BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET anpassar tekniken till människan Innehållsförteckning Introduktion... 3 Datorkrav...3 Om bildbaser... 4 Vad är en bildbas?...4 Varför

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO 8062

SVENSK STANDARD SS-ISO 8062 Sida 1 SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige Standarden utarbetad av Första giltighetsdag Utgåva Sida Registrering SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING 1988-06-25 1 1 (9) SMS reg 5.35 SIS FASTSTÄLLER

Läs mer

Inställningar i vån.1 av projektet för grund

Inställningar i vån.1 av projektet för grund Grundritning Platta på mark Inställning för grund i vån. 1 av projektet... 2 Väggsammanslagning... 3 Ritningsnummer Grundritning... 4 Startfil för Grundritning... 5 Inställning för Grundritning... 6 Grundritning

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 2014.02.21 1 1 Fönster och dörr Kapitel 3 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 4 Relativ positionering... 8 Fasta fönster... 9 Se på 3D-modell...

Läs mer

Nyheter i korthet. Edgecam Workflow 2016R1 ett stort steg framåt för fräsning, svarvning och trådgnistning

Nyheter i korthet. Edgecam Workflow 2016R1 ett stort steg framåt för fräsning, svarvning och trådgnistning Nyheter i korthet Edgecam Workflow 2016R1 ett stort steg framåt för fräsning, svarvning och trådgnistning Den senaste version av Edgecam förstärker Edgecams ledande position inom CAM världen, inte mindre

Läs mer

Workshop Arm. PC-DMIS dagar 2016

Workshop Arm. PC-DMIS dagar 2016 Workshop Arm 1 PC-DMIS dagar 2016 PC-DMIS Dagarna 2016 Workshop Arm 2 Innehåll Allmänna tips Leapfrog-kommandot Exportera och importera xyz-filer 3 Före mätning Fråga dig själv: Vad ska mätas? Var kommer

Läs mer

ÄNDRING CHANGE T = TILLKOMMER / ADDED V = VAR / WAS U = UTGÅR / DELETED

ÄNDRING CHANGE T = TILLKOMMER / ADDED V = VAR / WAS U = UTGÅR / DELETED ÄNDRINGSINFORMATION CHANGE INFORMATION DATUM DATE SIDA PAGE ÄNDRING CHANGE T = TILLKOMMER / ADDED V = VAR / WAS U = UTGÅR / DELETED STANDARD 12791 20121 Se ÄI / See CI SEXKANTSSKRUVAR Mgängor Stål, hållfasthetsklass

Läs mer

Gränssnitt för FakeGranska. Lars Mattsson

Gränssnitt för FakeGranska. Lars Mattsson Gränssnitt för FakeGranska av Lars Mattsson (larsmatt@kth.se) Innehållsförteckning 1 Introduktion...3 2 Genomförande:...3 3 Användning...5 4 Kända buggar:...6 5 Källförteckning...6 2 1 Introduktion Taken

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien" TriBall är otroligt

Läs mer

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör:

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör: Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Microsoft Publisher Laborationskompendium för digital behandling av publikationer Detta exemplar tillhör: HT 2006 Innehållsförteckning Objekt 1 Textblock 2 Tabeller

Läs mer

Överbyggnadsbeskrivning

Överbyggnadsbeskrivning 2016/06/28 13:53 1/12 Överbyggnadsbeskrivning Överbyggnadsbeskrivning Använd funktionen för att definiera/modifiera vägens överbyggnad. Funktionen kan också användas för Rehabiliteringsprojekt rehabilitering.

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TRE Geometri ELEV Desmos Geometry är ett matematikverktyg som bland annat kan hjälpa dig att avbilda geometriska figurer och

Läs mer

Förändrade förväntningar

Förändrade förväntningar Förändrade förväntningar Deloitte Ca 200 000 medarbetare 150 länder 700 kontor Omsättning cirka 31,3 Mdr USD Spetskompetens av världsklass och djup lokal expertis för att hjälpa klienter med de insikter

Läs mer

Programmering eller Datalogiskt tänkande

Programmering eller Datalogiskt tänkande Programmering eller Datalogiskt tänkande I förskolan handlar programmering om att få en begynnande förståelse vad det kan innebära. Barnen ges ett kreativt utrymme och har möjlighet att forma sin egen

Läs mer

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Rapportskrivning Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Innehållsförteckning 1. Markera alla huvudrubriker en i taget (Ctrl) och klicka på Rubrik 1, som finns uppe i menyraden.

Läs mer

HYDRAULIK Rörströmning IV

HYDRAULIK Rörströmning IV HYDRAULIK Rörströmning IV Rolf Larsson, Tekn Vattenresurslära För VVR145, 31mars, 2014 NASA/ Astronaut Photography of Earth - Quick View 24 mar VVR015 Hydraulik/ Rörströmning IV 31 mar 2014 / 2 Innehåll

Läs mer

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2013-12-04 Lathund ImageVault 1 IMAGEVAULT För att kunna göra de ändringar och uppdateringar som du önskar på er sida så behöver du veta vad ImageVault är och används till. En beskrivning av

Läs mer

Hur får jag bästa supporten? Workshop

Hur får jag bästa supporten? Workshop Hur får jag bästa supporten? Workshop PC-DMIS-dagar hösten 2013 Hur får jag bästa supporten? Alla kommer någon gång att ha problem/frågor om mjukvaran. Här går vi igenom vilka vägar det finns, och hur

Läs mer

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS D VÅREN 1997. Tidsbunden del

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS D VÅREN 1997. Tidsbunden del Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap. 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen till och med utgången av november 1997. NATIONELLT

Läs mer

FORTA M315. Installation. 218 mm.

FORTA M315. Installation. 218 mm. 1 Installation 2 1 2 1 218 mm. 1 2 4 5 6 7 8 9 2 G, G0= Max 100 m 1.5 mm² (AWG 15) X1, MX, Y, VH, VC = Max 200 m 0.5 mm² (AWG 20) Y X1 MX VH VC G1 G0 G 0 V 24 V~ IN 0-10 0-5, 2-6 60 s OP O 1 2 4 5 6 7

Läs mer

What Is Hyper-Threading and How Does It Improve Performance

What Is Hyper-Threading and How Does It Improve Performance What Is Hyper-Threading and How Does It Improve Performance Ali Muthanna, Lunds Universitet, IDA2, EDT621 Abstract Hyper-Threading (HT) is Intel s version of simultaneous multi-threading (SMT). Hyper-Threading

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Översikt och syfte. Översiktsområde. Få en översikt på ditt rum och välj de sektioner du vill titta på. Kontrollområde

Översikt och syfte. Översiktsområde. Få en översikt på ditt rum och välj de sektioner du vill titta på. Kontrollområde Översikt och syfte Översiktsområde Kontrollområde Ritområde Egenskapsområde Spark Blueprint TM är ett väldigt enkelt och snabbt ritverktyg. Det är ett snabbt sätt att säkra försäljningen, tack vare att

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 9. 4 Måttsättning 36. 2 Ritpapper Äganderätt Terminologi - Standard 1665. 3 Vyer 26

Innehåll. 1 Inledning 9. 4 Måttsättning 36. 2 Ritpapper Äganderätt Terminologi - Standard 1665. 3 Vyer 26 Innehåll 1 Inledning 9 4 Standard 9 Textstandard 9 Skalor 9 Vyer måttsättning - toleranser 9 1.1 Översikt 10 GPS 10 Standard 10 Textning 10 Linjetyper 11 Vyer 11 Snitt 12 Måttsättning 12 Skalor 12 Förenklat

Läs mer

Sta. Sta. Sta. ulricaelisson.se. Scratch STARTA PROVA KODEN KÖR! TIPS. Rita en ny sprite. Eller välj en från mappen

Sta. Sta. Sta. ulricaelisson.se. Scratch STARTA PROVA KODEN KÖR! TIPS. Rita en ny sprite. Eller välj en från mappen Tryck på en tangent för att ändar färg på figuren. Rita en ny sprite. Eller välj en från mappen Tryck på mellanslag för att byta färg Ju fler färger det är på din sprite, desto större skillnad kommer du

Läs mer

Kom igång med Topocad FDO

Kom igång med Topocad FDO Dokumentation Adtollo Academy Kom igång med Topocad FDO Adtollo AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08-410 415 00 info@adtollo.se adtollo.se adtollo-academy.se Innehåll Innehåll... 2 Topocads FDO-inställningar...

Läs mer

Tips & Trix GeoSuite Presentation

Tips & Trix GeoSuite Presentation Tips & Trix GeoSuite Presentation Att digitalisera planlägen nya borrhål / uppdatera läge för befintliga borrhål Här ska vi titta på digitaliseringsfunktionen i GS Presentation för att uppdatera lägen

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Jobbschemaläggare. Morgan N. Sandquist Utvecklare: Gary Meyer Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Jobbschemaläggare. Morgan N. Sandquist Utvecklare: Gary Meyer Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Morgan N. Sandquist Utvecklare: Gary Meyer Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 4 1.1 Start.............................................. 4 1.1.1 Schemalagda aktiviteter..............................

Läs mer

Patent på andra medicinska indikationen. Professor Bengt Domeij, IMK, Juridiska fakulteten Uppsala universitet

Patent på andra medicinska indikationen. Professor Bengt Domeij, IMK, Juridiska fakulteten Uppsala universitet Patent på andra medicinska indikationen Professor Bengt Domeij, IMK, Juridiska fakulteten Uppsala universitet Produkt- och förfarandepatent Enlarged Board of Appeal G 2/88, OJ EPO 1990 s. 93: There are

Läs mer

Redigering. Kapitel 16 - Redigering... 3

Redigering. Kapitel 16 - Redigering... 3 13.05.2009 Kapitel 16... 1 DDS-CAD Arkitekt 6.5 Redigering Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 16 - Redigering... 3 Bodvägg...3 Golv i boden...6 Dörr...9 Skjutdörr...10 Stolpe...12 Frittdefinierat tak...15

Läs mer

Avstånd vad är det? PC-DMIS dagar 2016

Avstånd vad är det? PC-DMIS dagar 2016 Avstånd vad är det? PC-DMIS dagar 2016 Avstånd - vad är det? Fråga: Finns det något enklare än ett avstånd en siffra som visar hur långt det är från A till B? Svar: Nästan allting är enklare än avstånd!

Läs mer

Grundritning Platta på mark

Grundritning Platta på mark Grundritning Platta på mark Inställning för grund i vån. 1 av projektet... 2 Ritningsnummer Grundritning... 4 Startfil för Grundritning... 4 Inställning för Grundritning... 5 Grundritning för golvvärme

Läs mer

RADIATION TEST REPORT. GAMMA: 30.45k, 59.05k, 118.8k/TM1019 Condition D

RADIATION TEST REPORT. GAMMA: 30.45k, 59.05k, 118.8k/TM1019 Condition D RADIATION TEST REPORT PRODUCT: OP47AYQMLL Die Type: 147X FILE: OP47_LDR.xlsx DATE CODE: 95 GAMMA: 3.45k, 59.5k, 118.8k/TM119 Condition D GAMMA SOURCE: Co6 DOSE RATE: 8.6mRad(si)/s FACILITIES: University

Läs mer

ISO general purpose screw threads Basic profile Part 1: Metric screw threads

ISO general purpose screw threads Basic profile Part 1: Metric screw threads SVENSK STANDARD SS-ISO 68-1 Fastställd 2003-08-01 Utgåva 1 ISO-gängor för allmän användning Basprofil Del 1: Metriska ISO-gängor ISO general purpose screw threads Basic profile Part 1: Metric screw threads

Läs mer

Träff 1 Skissa & Extrudera

Träff 1 Skissa & Extrudera Skapa en folder Jag rekommenderar att samla filer och övningar i en egen folder som man har full kontroll på. Muff-foldern som vi delar är tänkt som en gemensam övningsyta. Innehåll som du vill komma åt

Läs mer

Utfärdad av Compiled by Tjst Dept. Telefon Telephone Datum Date Utg nr Edition No. Dokumentnummer Document No.

Utfärdad av Compiled by Tjst Dept. Telefon Telephone Datum Date Utg nr Edition No. Dokumentnummer Document No. Stämpel/Etikett Security stamp/lable ALLMÄNNA KRAV FR YTBEHANDLING GENERAL REQUIREMENTS FOR SURFACE TREATMENT Granskad av Reviewed by Lars Åke Nilsson Tjst Dept. GUM2 tb_tvåspråkig 2006-05-09 1 (7) ÄNDRINGSFRTECKNING

Läs mer

Använda Chaos desktop och Microstation

Använda Chaos desktop och Microstation Använda Chaos desktop och Microstation Installera Konfigurera Ritningsceller Använda Installera Installation av CAD-funktioner i Microstation sker med automatik vid installation av Chaos desktop. Installationen

Läs mer

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3 25.05.2009 Kapitel 3... 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 -... 3 Fönster...3 Placera med gitter...5 Hur ser fasaden ut?...5 Öppningsbara fönster...7 Relativ positionering...7 Se på 3D-modell...9 Ytterdörrar...9

Läs mer

En kort introduktion till. FEM-analys

En kort introduktion till. FEM-analys En kort introduktion till FEM-analys Kompendiet är framtaget som stöd till en laboration i kursen PPU203, Hållfasthetslära, och är en steg-för-steg-guide till grundläggande statisk FEM-analys. Som FEM-verktyg

Läs mer

GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083

GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083 GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083 Granskad av Reviewed by Göran Magnusson Tjst Dept. GUM1 tb tvåspråkig 2008-06-17 1 (9) ÄNDRINGSFöRTECKNING RECORD OF CHANGES Ändring nummer

Läs mer

PRESTANDADEKLARATION. Nr 0015 SV

PRESTANDADEKLARATION. Nr 0015 SV PRESTANDADEKLARATION Nr 0015 SV 1. Produkttypens unika identifikationskod: fischer Anchor bolt FBN II, FBN II A4 2. Avsedd användning/avsedda användningar: Produkt Avsedd användning/användningar Kraftkontrollerat

Läs mer

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Karlstads GeoGebrainstitut Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet Mats Brunström Maria Fahlgren GeoGebra ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Invigning

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Bra att veta... 9 Programspråk och förklaringar:... 9 Användargränssnittet i (PC)... 10 Användargränssnittet

Läs mer

Grundläggande EndNote

Grundläggande EndNote Grundläggande EndNote Stephen Naron, februari, 2011 Uppdatering och översättning till svenska: Taeda Tomić, 2012, 2014 Korrekturläsning: Martina Andersson Löfqvist, september 2012 1. Lite information om

Läs mer

1. Compute the following matrix: (2 p) 2. Compute the determinant of the following matrix: (2 p)

1. Compute the following matrix: (2 p) 2. Compute the determinant of the following matrix: (2 p) UMEÅ UNIVERSITY Department of Mathematics and Mathematical Statistics Pre-exam in mathematics Linear algebra 2012-02-07 1. Compute the following matrix: (2 p 3 1 2 3 2 2 7 ( 4 3 5 2 2. Compute the determinant

Läs mer

Sammanfattning. Revisionsfråga Har kommunstyrelsen och tekniska nämnden en tillfredställande intern kontroll av att upphandlade ramavtal följs.

Sammanfattning. Revisionsfråga Har kommunstyrelsen och tekniska nämnden en tillfredställande intern kontroll av att upphandlade ramavtal följs. Granskning av ramavtal Januari 2017 1 Sammanfattning Uppdrag och Bakgrund Kommunen upphandlar årligen ett stort antal tjänster via ramavtal. Ramavtalen kan löpa under flera år och tjänster avropas löpande

Läs mer

Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document

Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document Användarhandledning inloggning Logga in Gå till denna webbsida för att logga in: http://csportal.u4a.se/

Läs mer

BILAGA 5 Fi2Utrymmen Bilaga till CAD-kravspecifikation med förvaltningsinformation Version 1.0

BILAGA 5 Fi2Utrymmen Bilaga till CAD-kravspecifikation med förvaltningsinformation Version 1.0 BILAGA 5 Fi2Utrymmen Bilaga till CAD-kravspecifikation med förvaltningsinformation Version 1.0 Senast reviderad 2008-xx-xx FI2Utrymmen Om man använder ADT 2007 och ABS 2007 måste följande saker installeras

Läs mer

Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 1 Innehåll Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Relativ positionering... 6 Infogad fil... 7 Hur ser fasaden ut?... 9 Ytterdörrar...11 Ändra standardvärde för hela våningen....17 Innerdörrar...18

Läs mer

Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit. AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten

Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit. AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten Så här ser min byggnad som exporterats från Revit ut när jag öppnar den i Rhino. Den

Läs mer

Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet

Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet Allmänt Förr i tiden när kartor renritades med pennor och tusch, var den primära målsättningen att slutresultatet skulle vara snyggt

Läs mer

MATERIALKLASSER MATERIAL GRADES

MATERIALKLASSER MATERIAL GRADES MATERIALKLASSER MATERIAL GRADES Granskad av Reviewed by Sven Strömberg Tjst Dept. WEC tb tvåspråkig 2010-03-26 1 (10) ÄNDRINGSFöRTECKNING RECORD OF CHANGES Ändring nummer Revision No. ÄB-nr Rev requisition

Läs mer

Handbok Nepomuk-WebMiner. Jörg Ehrichs Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Nepomuk-WebMiner. Jörg Ehrichs Översättare: Stefan Asserhäll Jörg Ehrichs Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Integrering med Dolphin 6 3 Dialogruta för extrahering 7 4 Tjänst 8 5 Inställningar 9 5.1 Hämtare...........................................

Läs mer

Quick Start. English Svenska PRIMACY. Printing settings and winsign

Quick Start. English Svenska PRIMACY. Printing settings and winsign Quick Start English Svenska PRIMACY Printing settings and winsign 2016-05-26 Before Printing Quick Start Primacy Install the printer according to the supplier s instructions, please see the PRIMACY user

Läs mer

LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP

LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP 1. STARTA PROJEKT 3. SKAPA CETRALFIL Starta nytt projekt genom NEW > Tryck på BROWSE > Leta reda på Mallfil LTH i den gemensamma Projektmappen under mappen MALLFIL > Klicka

Läs mer