Delårsrapport. Kommittén för mänskliga rättigheter Mars Kommittén för mänskliga rättigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport. Kommittén för mänskliga rättigheter Mars Kommittén för mänskliga rättigheter"

Transkript

1 Delårsrapport Kommittén för mänskliga rättigheter Mars 2018 Kommittén för mänskliga rättigheter Delårsrapport Mars 2018

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Verksamhet Viktigaste händelserna under perioden Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Utveckla digitala vårdformer och tjänster... Fel! Bokmärket är inte definierat Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras... Fel! Bokmärket är inte definierat. 4 Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat SR04 Sammanställning RR Beställare Regional utveckling Intäktsutveckling Kostnadsutveckling Åtgärder vid ekonomisk obalans Eget kapital Investeringar Bokslutsdokument och noter Bilagor Bilaga 1: Bokslutsdokumentation Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 2(16)

3 1 Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har i uppdrag att samordna Västra Götalandsregionens (VGRs) arbete för att stärka de mänskliga rättigheter och motverka diskriminering. En väsentlig grund för att stärka arbetet med mänskliga rättigheter inom VGR är den av regionfullmäktige beslutade handlingsplanen. Kommittén har i sin detaljbudget för 2018 prioriterat regionfullmäktiges mål om att skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska, den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras samt sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras. Kommittén har under perioden: Fördelat 9 miljoner kr i organisationsbidrag till 93 föreningar som företräder personer med funktionsnedsättning och patientföreningar. Fördelat 5 miljoner kr i verksamhetsbidrag till 27 föreningar som arbetar för nationella minoriteters, hbtq-personers och barns rättigheter samt till paraplyorganisationer inom funktionshinderområdet. Fördelat projektmedel till Göteborgs rättighetscenter, Individuell människohjälp Region Väst i Göteborg, Trajosko Drom, KFUM Göteborg samt Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa Region Väst. Beslutat stödja Erikshjälpens och Göteborgs Räddningsmission för att sprida barnrättskompetens i Västra Götaland med projektet Barnrättsäventyret på turné. Beslutat stödja Interreligiösa Centret i Göteborg för att sprida verksamheten i länet och bidra till strategisk kompetensutveckling för VGRs verksamheter. Genomfört dialogmöten med kommitténs fem samråd, samrådet för funktionshinderfrågor, jämställdhet- och hbtq-frågor, nationella minoriteter, ålder och mänskliga rättigheter. Kompetensstöd i prioriterade upphandlingar vilket lett till att samtalsbokning på Närhälsans vårdcentraler är tillgänglig för personer som har svårt att kommunicera med tal och att mall för avtalsvillkor för hälso- och sjukvårdstjänster innefattar mänskliga rättigheter. Anställt 10 långtidsarbetslösa unga på avdelning mänskliga rättigheter som inventerare av fysisk tillgänglighet under 12 månader. Inventerat den fysiska tillgängligheten för 29 verksamheter inom folktandvården. Ominventerat och rapporterat till Fastighetsnämnden de av nämnden åtgärdade enkelt avhjälpta hinder för sjukhusen Solhem, Borås (SÄS) och Mölndal (SU). Delårsresultat mars för kommittén för mänskliga rättigheter är 0,3 mnkr, och årsprognosen ett +-0 resultat. Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 3(16)

4 2 Verksamhet 2.1 Viktigaste händelserna under perioden En viktig del i arbetet för goda levnadsvillkor och god hälsa för invånare i Västra Götaland är att stärka det civila samhället. Genom ekonomiska bidrag kan föreningar organisera sig och hitta strategier för förbättrade levnadsvillkor och hälsa. Kommittén har under perioden tagit beslut om fördelning av sammanlagt 14 miljoner kr till föreningslivet. Bidragen omfattar organisationsbidrag till föreningar som företräder personer med funktionsnedsättning och patientföreningar, verksamhetsbidrag till föreningar som arbetar för nationella minoriteters, hbtq-personers och barns rättigheter samt till paraplyorganisationer inom funktionshinderområdet. Uppföljning av första året med VGRs handlingsplan för mänskliga rättigheter har avrapporterats och skickats vidare till regionstyrelsen. Uppföljningen visar att arbetet med handlingsplanen har satt igång väl och att det pågår ett arbete utifrån samtliga mål inom VGRs verksamheter. För vissa områden behöver arbetet intensifieras: För att 50 procent av vårdcentralerna ska vara hbtq-diplomerade behöver ytterligare 92 vårdcentraler diplomeras fram till För att uppnå måltalet krävs att hälso- och sjukvårdsnämnderna inkluderar krav på hbtq-diplomering i avtal och överenskommelser med vårdcentralerna och/eller att vårdcentralerna prioriterar hbtqdiplomering i det egna utvecklingsarbetet. För att 10 mallar för patientinformation ska finnas tillgängliga på minst 15 språk krävs en regional samordning och standardisering av e-brevmallar. För att 100 procent av förvaltningarna ska ha ombud för barnets rättigheter behöver ytterligare 24 förvaltningar tillsätta ombud fram till 2020 Kommittén för mänskliga rättigheter driftar och utvecklar Tillgänglighetsdatabasen (TD). Regionstyrelsen beslutade den 28 november 2017 att ge regiondirektören i uppdrag att, i samråd med kommittén för mänskliga rättigheter, utreda möjligheter och förutsättningar för att överföra Tillgänglighetsdatabasen till annan aktör. Ärendet kommer upp för beslut till regionstyrelsen i april. Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 4(16)

5 3 Mål och fokusområden 3.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Ett stärkt civilsamhälle Kommittén har i arbetet för goda levnadsvillkor och god hälsa för invånare i Västra Götaland fokuserat på arbetet med att stärka civilsamhället. Det har skett genom ekonomiska bidrag till föreningslivet ekonomiskt stöd för samverkan inom diskrimineringsgrund religion och annan trosuppfattning ekonomiskt stöd till studier och uppdragsforskning som berör målgrupperna dialog med samråd Ekonomiska bidrag Genom kommitténs ekonomiska bidrag till föreningslivet ges möjligheter att organisera sig och hitta strategier för förbättrade levnadsvillkor och hälsa. Organisationsbidrag Kommitténs har beslutat om fördelning av 9 miljoner kronor till 93 föreningar som företräder personer med funktionsnedsättning och patientföreningar. Organisationsbidragen är treåriga för perioden , vilket betyder att de föreningar som fick organisationsbidrag för 2017 även fått bidrag Föreningar som inte ansökte om organisationsbidrag 2017 kan dock ansöka för 2018 och Verksamhetsbidrag Kommittén har beslutat om fördelning av 5 miljoner kronor i fortsatt verksamhetsbidrag till 27 föreningar som arbetar för nationella minoriteters, hbtq-personers och barns rättigheter samt till paraplyorganisationer inom funktionshinderområdet. Stödet är enligt kommitténs riktlinjer för verksamhetsbidrag treårigt ( ) under förutsättning att föreningarnas årliga redovisningar godkänns. De årliga redovisningarna utgår från de överenskommelser som tecknats för respektive förening och som bland annat beskriver syfte, förväntat resultat och aktiviteter inom fyra fokusområden: intressepolitiskt arbete, kunskapshöjning, utvecklingsfrågor och samverkan. Projektbidrag Kommittén har beslutat om att finansiera fem projekt till föreningarna Göteborgs rättighetscenter, Individuell människohjälp Region Väst i Göteborg, Trajosko Drom, KFUM Göteborg samt Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa Region Väst. Kommittén för mänskliga rättigheter har dessutom beslutat att stödja Barnrättsäventyret på turné. Barnrättsäventyret är en utbildningssatsning som drivs av Erikshjälpen och Göteborgs Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 5(16)

6 Räddningsmission, med målet att skolelever i åldern år ska få lära sig mer om FN:s konvention om barnets rättigheter och kunna tillämpa den i sin vardag. Projektbidraget från kommittén syftar till att sprida verksamheten i Västra Götaland. Utveckling av systematiskt arbete för VGR för diskrimineringsgrund religion och annan trosuppfattning Kommittén har beslutat att stödja Interreligiösa Centret i Göteborg i syfte att skapa kapacitet inom centret för att dels sprida centrets verksamhet i Västra Götaland och dels bidra till strategisk kompetensutveckling för VGRs verksamheter. Frågor som på olika sätt är aktuella är bland annat diskussioner om stilla rum, palliativ vård, klädkoder inom sjukvården, kompetensutvecklingsbehov samt krav på aktiva åtgärder enligt diskrimineringslagen. Studier och uppdragsforskning Två forskningsprojekt pågår som kommittén finansierar. Den ena studien handlar om anmälningar till patientnämnden med fokus på psykiatrisk vård. Studien har haft två möten hittills under året: dels ett gemensamt presidiemöte med kommittén för mänskliga rättigheter och patientnämnderna, dels ett referensgruppsmöte med psykosvårdkedja nordost och kunskapscentrum för psykisk hälsa. Den andra studien handlar om rätten till vård för tillståndslösa och asylsökande. Kommittén har beslutat avsätta kronor till forskningsrådet för interkulturell dialogs verksamhet. Forskningsrådet för interkulturell dialog är en fyraårig försöksverksamhet som påbörjades i januari Samverkansplattform har skapats mellan VGR och tre lärosäten i regionen, Göteborgs Universitet, Högskolan i Borås samt Högskolan Väst i Trollhättan. Från VGR medverkar och samfinansierar kulturnämnden, regionutvecklingsnämnden, folkhälsokommittén och kommittén för mänskliga rättigheter verksamheten. Måluppfyllnad ekonomiska bidrag Nästan hälften av kommitténs budget har avsatts till olika typer av ekonomiskt stöd. Det viktigaste syftet är att stödja civilsamhällets egen kraft att hitta strategier för förbättrade levnadsvillkor och hälsa. I dialogmöten med föreningar som fått stöd har föreningar uppgett att utan det regionala ekonomiska stödet hade de inte kunnat genomföra sina aktiviteter och i många fall inte upprätthålla någon verksamhet. En särskild satsning har gjorts för barnrättsfrågor genom stödet till Barnrättsäventyret. Målet är att FNs konvention om barnet rättigheter ska tillämpas i vardagen och bland annat minska kränkningar på nätet. Stödet till forskning och studier som berör målgrupper syftar till att fördjupa kunskapen om hur VGR lever upp till de mänskliga rättigheterna. Samråd Kommittén har haft samrådsmöten med samrådet för funktionshinderfrågor, jämställdhet- och hbtq-frågor, nationella minoriteter, ålder och samrådet för mänskliga rättigheter. Som ett resultat av det Dialogforum som genomfördes med föreningslivet före jul har vidare dialog förts i alla samråden om förslag på riktlinjer och organisation för samråd från Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 6(16)

7 Måluppfyllnad samrådsarbetet Avdelning mänskliga rättigheter följer via enkät i slutet av varje år upp hur deltagarna i kommittén för mänskliga rättigheters samråd upplever samrådsarbetet och vad som kan förbättras. Ett mål i kommitténs detaljbudget 2017 var att 90 procent av deltagarna ska uppleva att samråden ger möjlighet att påverka VGRs verksamhet. Rapporten visade att 89,3 procent av föreningsrepresentanterna tycker att samråden ger denna möjlighet. Rapporten kommer att användas av avdelning mänskliga rättigheter i arbetet med att ta fram förslag på nya riktlinjer för samrådsarbetet från Styrdokument för rättighetsfrågor ger en tydlig riktning i arbetet Kommittén samordnar arbetet med VGRs handlingsplan för mänskliga rättigheter och har under perioden genomfört nedan insatser. Samordnat nätverk med utsedda samordnare för mänskliga rättigheter från förvaltningarna Årets första nätverksträff är genomförd och behandlade bland annat uppföljningen av indikatorerna i handlingsplanen 2017 samt verktyget KomHit, en modell för personer som har svårigheter med kommunikation och personer med otillräckliga kunskaper i svenska. En halvdagsutbildning i mänskliga rättigheter har hållits för MR-samordnarna. Tre nya förvaltningar har utsett MR-samordnare: Alingsås lasarett, Folkhögskoleförvaltningen och Koncernkontoret. Sammanlagt har idag 14 förvaltningar utsett MR-samordnare. Utbildat och samordnat nätverk för ombud för barnets rättigheter från förvaltningarna. En utbildning för sex nya ombud för barnens rättigheter är genomförd. Totalt finns det 51 utbildade ombud från åtta förvaltningar. En nätverksträff för ombud för barnets rättigheter har genomförts. Utbildning för handläggare på koncernkontoret i rättighetsbaserad ärendeberedning och stöd i arbetet med barnkonsekvensanalyser och prövning av barnets bästa. Avdelning mänskliga rättigheter och koncernavdelning ärendesamordning och kansli har börjat analysera i vilken grad tjänsteutlåtanden till Regionstyrelsen tar upp mänskliga rättigheter. Lägesanalysen ska bland annat användas för att utforma utbildningar för tjänstepersoner i människorättsbaserad ärendeberedning och barnkonsekvensanalyser. Varit kompetensstöd i krav vad gäller mänskliga rättigheter i prioriterade upphandlingar. Kompetensstödet i prioriterade upphandlingar har lett till dels att samtalsbokning på Närhälsans vårdcentraler är tillgänglig för personer som har svårt att kommunicera med tal och dels att mall för avtalsvillkor för hälso- och sjukvårdstjänster innefattar mänskliga rättigheter. För invånare med svårt att kommunicera med tal, exempelvis personer som är döva, som behöver kontakta sin vårdcentral och boka en tid för uppringning av vårdpersonal samma dag har detta tidigare inte varit möjligt. Från och med i år går det att göra genom samtalsbokning Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 7(16)

8 på webben. På verksamheternas webbplats bokar patienten en tid för att bli uppringd. Där står: För dig som behöver kommunicera via förmedlingstjänst för texttelefoni, bildtelefoni eller teletal. Förmedlingstjänst är en nationell tjänst där en person under samtalet tolkar mellan patient och vårdpersonal via bildtelefoni eller textelefoni. Teletal är en telefontjänst för alla som behöver stöd under telefonsamtal. En tolk är med i samtalet och hjälper till att tolka otydligt tal från patienter och förklarar svåra ord från vårdpersonal, antecknar vad som sägs i samtalet och skickar hem det till patienten. Samrådet för funktionshindersfrågor har hjälpt till att beskriva behoven för leverantören. VGR är en av de första i landet att erbjuda samtalsbokning via webben. Tillhandahållit och spridit kännedom om webbutbildningarna Webbutbildningen om bemötande av personer med funktionsnedsättning är publicerad och nås både av interna och externa användare via VGRs hemsida. I början av mars har 55 personer gått utbildningen varav 93% anser att kunskapen är användbar i det dagliga arbetet. Spridning av samtliga webbutbildningar (VGRs arbete med handlingsplanen för mänskliga rättigheter, om barnets rättigheter och bemötandeutbildningen) sker enligt kommunikationsplan där fokus är på interna nyhetskanaler, webbsidor och genom MRsamordnare och barnrättsombud. Kommunicerat VGRs arbete med mänskliga rättigheter för att sprida goda exempel. Tre korta filmer om resultat och erfarenheter från arbete med mänskliga rättigheter inom Psykosvårdskedjan Nordost har publicerats på avdelning mänskliga rättigheters hemsida samt spridits via facebook. Resultat och erfarenheter av VGRs arbete med människorättsbaserat arbetssätt har presenterats för SKLs utvecklingsnätverk för mänskliga rättigheter i kommuner, landsting och regioner. Vid en seminariedag Ett samhälle för alla presenterades VGRs arbete med mänskliga rättigheter. Dagen arrangerades av Handikappföreningarna, FUB, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan. En workshop har genomförts i Tbilisi, Georgien, om VGRs arbete med mänskliga rättigheter och människorättsbaserat arbetssätt. Detta har skett i samarbete med Svenska Institutet, Raoul Wallenberg Institutet och EU:s östra partnerskap. Workshopens målgrupp var statliga myndigheter som arbetar med att tillämpa främst ekonomiska sociala och kulturella rättigheter (Socialdepartementet, Brottsförebyggande rådet och Kriminalvården) samt studenter inom socialt arbete vid Tbilisis universitet. Kommittén har bidragit med kunskap och stöd för arbetet med mänskliga rättigheter Avdelning mänskliga rättigheter har deltagit i arbetet med att bredda anpassningen av kollektivtrafiken till att omfatta samtliga diskrimineringsgrunder utifrån Trafikförsörjningsprogrammet. Alla samråd och referensgrupp barn har bidragit med synpunkter i dialog med avdelning kollektivtrafik och infrastruktur samt Västtrafik. Måluppfyllnad styrdokument Samordning sker kontinuerligt av arbetet med handlingsplanen för det systematiska arbetet med mänskliga rättigheter. Kunskapsstöd ges i arbetet inom ramen för handlingsplanens mål, de tre webbutbildningarna finns publicerade, tillgängliga och kommuniceras inom Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 8(16)

9 organisationen. Förbättrad fysisk tillgänglighet ger förbättrade levnadsvillkor Genom förbättrad fysisk tillgänglighet ges förbättrade levnadsvillkor. Kommittén inventerar kontinuerligt den fysiska tillgängligheten för verksamheter VGR äger, finansierar och har avtal med. Samt tar fram och kommunicerar rapporter för åtgärder. Resultatet finns publikt i TD, Tillgänglighetsdatabasen, som kommittén driftar och utvecklar. Hittills har 29 verksamheter inom Folktandvården inventerats av ungdomssatsningen. Inom kommitténs prioriterade aktivitet för att förbättra tillgängligheten har kommittén slutfört sitt uppdrag att inventera och överlämna rapporter på enkelt avhjälpta hinder till Fastighetsnämnden för samtliga egenägda lokaler. Kommittén har även uppdrag att ominventera och publicera lokalerna efter att Fastighetsnämnden har tagit bort hindren. Ominventeringar har genomförts av de åtgärder som Fastighetsnämnden genomfört på Solhem, Södra Älvsborgs sjukhus och Mölndals sjukhus, men avslutas först när Fastighetsnämnden har tagit bort kvarvarande hinder. Kommitténs inventeringar identifierade under 2017 att ett antal av VGRs sjukhus inte uppfyller VGR:s krav på antal större toaletter med brits och vanliga större toaletter för personer med funktionsnedsättning. Regionstyrelsen har nu beslutat att Fastighetsnämnden får använda projektets investeringsram till att bygga cirka 45 toaletter som ska uppfylla samtliga av VGR:s krav på tillgänglighet. Måluppfyllnad inventering och rapporter Kommittén för mänskliga rättigheter har uppfyllt 2017 års prognoser för antal inventeringar och rapporter inom projektet enkelt avhjälpta hinder i VGRs egenägda lokaler. Inventering och rapportering till Fastighetsnämnden för åtgärd är klar. Planen för ominventering av åtgärdade hinder kan inte uppfyllas under 2018 eftersom Fastighetsnämndens har fått möjlighet att åtgärda enkelt avhjälpta hinder till och med Kommittén kommer att återkomma till regionstyrelsen om finansieringen av TD-inventeringarna efter Tillgänglig information Tillgänglig information handlar bland annat om att skapa förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att ta del av organisationens information via webb och film. VGR utgår från internationell standard för tillgänglighet på webben. Kommittén har arbetat med tillgänglig information när det gäller att säkerställa att protokoll och handlingar publicerade på webben är tillgängliga. En översyn av tillgängligheten har genomförts tillsammans med koncernstab kommunikation och externa relationer, enheten digitala medier och avdelning ärendesamordning och kansli. Resultaten är kommunicerade med beställaren avdelning ärendesamordning och kansli, som för en dialog med leverantören. När det gäller kommitténs kommunikation på Facebook så har inläggen börjat syntolkats. Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 9(16)

10 Måluppfyllnad tillgänglig information Fokus har varit på personer med funktionsnedsättningars möjlighet att ta del av protokoll och handlingar. Ett nuläge finns framtaget och krav på vad som måste åtgärdas för att uppnå målet är satta Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv Arbetslivserfarenhet bidrar till vidgat innanförskap Status och effekt för aktiviteterna enligt nedan: Erbjuda långtidsarbetslösa unga arbetslivserfarenhet genom visstidsanställningar som inventerare på Tillgänglighetsdatabasen (TD). Detta sker i samverkan med personalutskottet och projektet PILA praktik, introduktion, lärande och arbete. Status -pågår: Kommittén har anställt 10 nya inventerare i 12 månader på TD, Tillgänglighetsdatabasen. Rekryteringsprocessen för fyra nya anställda till ungdomssatsningen har påbörjats. Platserna tillsätts genom nystartsjobb. Bedömning effekt: Målet kommer att uppfyllas under året. Skapa möjligheter för fler externa användare att använda TD. Detta ger ökad tillgänglighet till lokaler/arbetsplatser som i sin tur möjliggör för fler att komma i arbete. Dessutom skapas fler arbetstillfällen genom inventeringstjänster. Status- pågår: 42 kommuner i Västra Götaland och 30 externa avtalsparter är anslutna till TD. Rörelsefolkhögskolorna (RIO) har sagt upp sitt avtal med TD. För att skapa möjlighet för fler externa användare att använda TD har utbildning för externa avtalsparter i nuvarande TD2 tagits fram i form av en webbutbildning. Planering för utbildning i uppdaterade versionen TD3 är påbörjad. Bedömning effekt: Inte möjlig att utvärdera ännu. Erbjuda gymnasieelever feriepraktik på avdelning mänskliga rättigheter Status - utgår: Aktiviteten kommer inte att utföras med anledning av omprioritering av resurser. Bedömning effekt: Kommer inte att uppnås. Erbjuda praktikplatser för studenter och nyanlända på avdelning mänskliga rättigheter Status - pågår: Två praktikanter har praktikplats på avdelning mänskliga rättigheter. Praktikanterna tar fram kunskapsunderlag, dels om mäns uttag av föräldraledighet och dels om avdelning mänskliga rättigheters arbete med omvärldsbevakning. Bedömning effekt: Målet kommer att uppfyllas under året. Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 10(16)

11 3.2 En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Ett av målen i VGRs handlingsplan för det strategiska arbetet med mänskliga rättigheter är en nollvision för tvångsåtgärder inom psykiatriska verksamheter. Kommittén har stöttat psykiatrin i att sprida arbetet med människorättsbaserat arbetssätt regionalt genom följande insatser: Regionala kriterier för människorättsbaserat arbete är framtaget tillsammans med Psykoskedjan Nordost och det arvsfondsfinansierade projektet Att komma till sin rätt. Workshop har hållits för projektets samverkansparter. Dialog har förts med Kunskapscentrum Psykisk Hälsa och NSPHiG om spridning av människorättsbaserat arbete regionalt samt via brukarmöte arrangerat av Kunskapscentrum för Psykisk Hälsa. En uppföljningsstudie om människorättsbaserat arbete med rekommendationer för hur arbetet kan utvecklas i VGR med fokus på hälso- och sjukvården har lämnats till avdelningen och ska slutrapporterats till kommittén i juni. Måluppfyllnad spridning mänskorättsbaserat arbetssätt regionalt Arbetet med att stötta spridningen är påbörjad på flera fronter och en genomförandeplan är framtagen som bidrar till måluppfyllelse vid årets slut Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras VGR har tagit fram en strategi för att införa personcentrerad vård. Kommittén bidrar till målet genom att ge stöd för implementering av kunskap om människorättsbaserat arbetssätt i arbetet med personcentrerad vård. Dialog har förts med processledningen för personcentrerad vård och kopplingen till omställningen av hälso- och sjukvården. Måluppfyllnad implementering av människorättsbaserat arbetssätt i arbetet med personcentrerad vård Arbetet är initierat. Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 11(16)

12 4 Ekonomiska förutsättningar Av kommitténs budgetram om 42,8 mnkr fördelas huvudsakligen mellan tre större poster: Koncernkontor, stöd till föreningslivet och utvecklingsmedel. Fördelningen av kommitténs resurser motsvarande 42,8 mnkr är för 2018, Budget (år), utfall, avvikelse och prognos per i mnkr: Budget Utfall Avvikelse Prognos Koncernkontor (16,8) 4,2 4,1 0,1 16,8 Tillgänglighetsdatabas (2,3)* 0,6 0,6 0,0 2,3 Org.bidrag, utvecklingsm. (16,8) 4,2 4,1 0,1 16,8 Forskning & Utveckling (5,2) 1,3 1,3 0,0 5,2 Kommitté (1,7) 0,4 0,3 0,1 1,7 TOTALT (42,8)10,7 10,4 0,3 42,8 *) netto Av organistions och utvecklingsmedlens budget om på 16,8 mnkr har 14,5 mnkr lividitetsmässigt betalats ut efter beslut i kommittén. För Forskning och utvecklingsbudgeten motsvarande 5,2 mnkr har inga pengar betalats ut. 4.1 Ekonomiskt resultat Delårsresultat mars för kommittén för mänskliga rättigheter är 0,3 mnkr, och årsprognosen ett +-0 resultat SR04 Sammanställning RR Beställare Regional utveckling Resultaträkning Periodens utfall Helårsresultat Utfall samt helårsbedömning Utfall t.o.m ( mnkr Budge t t.o.m mnkr Utfall t.o.m mnkr Avvik else utfall/ budge t mnkr Förän dring utfall/ utfall % Progn os per 1803 mnkr Budge t t.o.m mnkr Utfall t.o.m mnkr Avvik else progn os/ budge t mnkr Förän dring progn os/ utfall % Statsbidrag 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Övriga erhållna 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 bidrag Övriga intäkter 0,5 0,5 0,4 0,0 17,3% 2,0 2,0 2,2 0,0-7,8% Verksamheten intäkter 0,5 0,5 0,4 0,0 17,3% 2,0 2,0 2,2 0,0-7,8% Personalkostnade -0,3-0,4-0,4 0,1-24,0% -1,7-1,7-1,8 0,0-4,3% r, inkl. inhyrd personal Driftbidrag till 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 utförare inom regionen Övriga lämnade -5,5-5,5-4,2 0,0 30,2% -22,0-22,0-17,0 0,0 29,4% bidrag Verksamhetsank 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0-0,1 0,0 nutna tjänster Material och 0,0-0,2 0,0 0,2-82,8% -0,7-0,7-0,1 0,0 635,4 Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 12(16)

13 Resultaträkning Periodens utfall Helårsresultat varor, inkl % förbrukningsmat erial Lokal- och -0,1-0,1-0,1 0,0-4,4% -0,5-0,5-0,5 0,0-5,1% energikostnader Övriga tjänster, -4,8-5,0-4,8 0,1 0,9% -19,8-19,8-19,8 0,0 0,2% inkl konsultkostnader Övriga kostnader -0,1 0,0-0,1-0,1-9,8% -0,1-0,1-0,4 0,0-74,4% Avskrivningar 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Verksamhetens kostnader -10,9-11,2-9,7 0,3 12,1% -44,8-44,8-39,7 0,0 12,9% Regionbidrag 10,7 10,7 10,5 0,0 2,0% 42,8 42,8 42,0 0,0 2,0% Finansiella intäkter/kostnade r m.m. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 11,1% Resultat 0,3 0,0 1,2 0,3 0,0 0,0 4,5 0, Intäktsutveckling Intäkterna motsvarande 0,5 mnkr under perioden är till största delen kopplade licensvagifter för användandet av tillgänglighetsdatabasen Kostnadsutveckling Kostnadssidan speglar kommitténs verksamhet för året och avvikelserna ligger i paritet med utförd verksamhet och beslut. 4.2 Åtgärder vid ekonomisk obalans Kommittén har och bedömer ingen ekonomisk obalans under verksamhetsåret Eget kapital Kommitténs utgående eget kapital 2018 kommer med hänsyn till gällande regelverk och ovan redovisade prognos vara 0,8 mnkr. 4.4 Investeringar Kommittén har för sin egen del ingen fastlagd investeringsbudget, och inga investeringar har gjorts under perioden. Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 13(16)

14 5 Bokslutsdokument och noter Not Utfall Utfall Resultaträkning Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader 2, Avskrivningar och 0 0 nedskrivningar Verksamhetens nettokostnader Finansnetto Erhållna/lämnade bidrag 0 0 spec. beslut Erhållna/lämnade regionbidrag Obeskattade reserver (bolagen) 0 0 Årets resultat Not Utfall Utfall Kassaflödesanalys Löpande verksamhet Årets resultat Kassaflöde från löpande verksamhet före förändring av rörelsekapital Förändring av rörelsekapital Ökning-/minskning+ av kortfristiga fordringar Ökning+/minskning- av kortfristiga skulder Kassaflöde från löpande verksamhet Förändring av eget kapital -1 1 ÅRETS KASSAFLÖDE Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Kontroll av årets kassaflöde Differens 14 0 Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 14(16)

15 Not Utfall Utfall Not Utfall Utfall Balansräkning Anläggningstillgångar Summa anläggningstillgångar 0 0 Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Likvida medel Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar Eget kapital Eget kapital Bokslutsdispositioner Årets resultat Summa eget kapital Skulder Långfristiga skulder 0 0 Kortfristiga skulder Summa skulder Summa eget kapital, avsättningar och skulder Noter, tkr 1. Verksamhetens intäkter Övriga intäkter, internt Övriga intäkter, externt Totalt Verksamhetens kostnader Personalkostnader Lämnade bidrag, externt Lokal- och energikostnader, internt Material och varor, internt 5 0 Material och varor,externt 0 29 Övriga tjänster, internt Övriga tjänster, externt Övriga kostnader, internt Övriga kostnader, externt Totalt Personalkostnader, detaljer Löner Övriga personalkostnader Sociala avgifter Pensionskostnader 0 0 Totalt Finansnetto Finansiella intäkter Totalt 0 0 Finansiella kostnader Räntekostnader, internt 1 0 Totalt 1 0 Totalt finansnetto -1 0 Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 15(16)

16 Noter, tkr 5. Kortfristiga fordringar Kundfordringar, internt 0 0 Kundfordringar, externt Förutbetalda kostnader och 0 0 upplupna intäkter, internt Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter, externt Övriga fordringar, internt Övriga fordringar, externt Totalt Kortfristiga skulder Leverantörsskulder, internt 4-3 Leverantörsskulder, externt Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter, externt Övriga kortfristiga skulder, internt Övriga kortfristiga skulder, externt Totalt Kommittén för mänskliga rättigheter, Delårsrapport 16(16)

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Detaljbudget. Kommittén för mänskliga rättigheter Kommittén för mänskliga rättigheter

Detaljbudget. Kommittén för mänskliga rättigheter Kommittén för mänskliga rättigheter Detaljbudget Kommittén för mänskliga rättigheter 2018 Kommittén för mänskliga rättigheter Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Årsredovisning 2016 Kommittén för mänskliga rättigheter. 1. Sammanfattning av verksamhetsåret 2016

Årsredovisning 2016 Kommittén för mänskliga rättigheter. 1. Sammanfattning av verksamhetsåret 2016 Sida 1(8) Årsredovisning 2016 Kommittén för mänskliga rättigheter 1. Sammanfattning av verksamhetsåret 2016 Kommittén för mänskliga rättigheter har tagit fram ett förslag till handlingsplan för mänskliga

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-09-08 Diarienummer KUN 2017-00199 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Dick Wesström Telefon: 076-2 919132 E-post: dick.wesstrom@vgregion.se Till kulturnämnden

Läs mer

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 13 (22) Protokoll från Primärvårdsstyrelsen, 2017-04-24 28 Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 Diarienummer PVV 2017-00019 Beslut 1. Primärvårdsstyrelsen godkänner delårsrapport mars 2017. Sammanfattning

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 412 018 398 661 Verksamhetens kostnader 2-419 307-400 438 Avskrivningar och nedskrivningar 4-5 856-5 129 Verksamhetens

Läs mer

Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017

Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017 10 (71) Protokoll från regionutvecklingsnämnden, 2018-01-31 1 Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017 Diarienummer RUN 2018-00012 Beslut 1. Regionutvecklingsnämnden godkänner årsredovisning 2017

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Naturbruksstyrelsen 2018-04-19 07:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 69 173 71 871 Verksamhetens kostnader -71 142-84 165 Avskrivningar och

Läs mer

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2018-04-16 17:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 222 723 216 418 Verksamhetens kostnader -226 723-217 797 Avskrivningar och nedskrivningar -1

Läs mer

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2017-09-19 07:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 580 198 566 129 Verksamhetens kostnader -559 281-532 977 Avskrivningar och nedskrivningar -3

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 169 071 157 996 Verksamhetens kostnader 2-176 078-163 092 Avskrivningar och nedskrivningar 4-2 399-2 153 Verksamhetens

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

Delårsrapport mars 2016

Delårsrapport mars 2016 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-04-18 Diarienummer RHK 2016-00065 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Viveca Reimers Telefon: 070-940 39 90 E-post: Viveca.reimers@vgregion.se Till kommittén

Läs mer

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-01-18 12:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 358 033 1 274 610 Verksamhetens kostnader 2-1 358 150-1 265 736 Avskrivningar

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Delårsrapport. Folkhälsokommittén Mars Folkhälsokommittén

Delårsrapport. Folkhälsokommittén Mars Folkhälsokommittén Delårsrapport Folkhälsokommittén Mars 2018 Folkhälsokommittén Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4 3 Mål och

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1/3 Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-04-18 08:57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 358 387 333 415 Verksamhetens kostnader 2,3-364 783-332 080 Avskrivningar

Läs mer

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2017-01-18 16:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1612 1512 Verksamhetens intäkter 1 1 274 610 1 196 250 Verksamhetens kostnader 2-1 265 736-1 196 368 Avskrivningar

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN Intern kontroll Plan för intern kontroll Nämnd/styrelse: Kulturnämnden Gäller år: 2017 Dnr: KUN 2016-00566 Fastställd av kulturnämnden 2016-12-08 Y Genomförda kontroller enligt plan för intern kontroll

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Årsredovisning. Kommittén för mänskliga rättigheter

Årsredovisning. Kommittén för mänskliga rättigheter Årsredovisning Kommittén för mänskliga rättigheter Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4 2.2 Verksamhetens miljöarbete...5

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

Delårsrapport. Kollektivtrafiknämnden Mars Kollektivtrafiknämnden

Delårsrapport. Kollektivtrafiknämnden Mars Kollektivtrafiknämnden Delårsrapport Kollektivtrafiknämnden Mars 2018 Kollektivtrafiknämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4

Läs mer

Delårsrapport. Kommittén för mänskliga rättigheter Augusti Kommittén för mänskliga rättigheter

Delårsrapport. Kommittén för mänskliga rättigheter Augusti Kommittén för mänskliga rättigheter Delårsrapport Kommittén för mänskliga rättigheter Augusti 2017 Kommittén för mänskliga rättigheter Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Delårsrapport augusti 2016 Kommittén för mänskliga rättigheter

Delårsrapport augusti 2016 Kommittén för mänskliga rättigheter 1 (11) Datum 2016-09-19 Diarienummer RHK 2016-00121 Delårsrapport augusti 2016 Kommittén för mänskliga rättigheter 1. Sammanfattning I juni 2015 fick kommittén för mänskliga rättigheter uppdraget att ta

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 814 1 862 Verksamhetens kostnader 2,3-4 414 012-4 196 177 Avskrivningar och nedskrivningar 4-55 -63 Verksamhetens

Läs mer

38933 Driftbidrag från nämnd inom regionen, avtal int

38933 Driftbidrag från nämnd inom regionen, avtal int 1 (4) RR RESULTATRÄKNING 1712AC 1712BU 1612AC Habilitering & Hälsa Ack Ack Ack 766 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 2 002 38211 Personalanknutna statsbidrag, externt 1

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén Bokslutsdokument RR KF BR 2016-04-14 13:35 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1603 1503 Verksamhetens intäkter 1 0 258 Verksamhetens kostnader 2,3-7 874-8 305 Avskrivningar och nedskrivningar 4-1 -1 Verksamhetens

Läs mer

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Bokslutsdokument RR KF BR Västtrafik AB 2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Verksamhetens intäkter 7 596 854 7 071 871 Verksamhetens kostnader -7 207 998-6 905 657 Avskrivningar

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

PLAN FÖR MÄNNISKORÄTTS- BASERAT ARBETE I VÄSTARVET

PLAN FÖR MÄNNISKORÄTTS- BASERAT ARBETE I VÄSTARVET PLAN FÖR MÄNNISKORÄTTS- BASERAT ARBETE I VÄSTARVET 2018 2020 Inledning De mänskliga rättigheterna har sin utgångspunkt i att alla människor är födda fria och lika i värde, värdighet och rättigheter. Alla

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(12) Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Bokslutsdokument RR KF BR Närhälsan vårdvalsverksamhet Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 2 827 724 2 546 597 Verksamhetens kostnader 2-2 753 537-2 514 775 Avskrivningar

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall

RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 31201 Såld vård, sjukhusvård övrigt, externt 38933

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Vi i Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen ser med

Läs mer

Redovisningsprinciper

Redovisningsprinciper 1 (5) Redovisningsprinciper Redovisningen i kommuner och landsting regleras av kommunallagen och lagen om kommunal redovisning (KRL). Därutöver lämnar Rådet för kommunal redovisning (RKR) anvisningar och

Läs mer

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 13 537 8 284 22 310 36111 Övrig försäljning av tjänster,

Läs mer

Sammanträde med kommittén för rättighetsfrågor den 19 november 2015

Sammanträde med kommittén för rättighetsfrågor den 19 november 2015 1 (2) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med kommittén för rättighetsfrågor den 19 november 2015 Plats: Residenset, Torget Vänersborg. Lokal sessionssalen. Ianslutning till lunchpaus flyttar sammanträdet

Läs mer

SL fortsatt införandestöd PCV på Kungälvs sjukhus Personcentrerat ledarskap på Kungälvs sjukhus

SL fortsatt införandestöd PCV på Kungälvs sjukhus Personcentrerat ledarskap på Kungälvs sjukhus personcentrerat Delaktivitet VAD ska göras HUR genomföras Ansvarig Startdatum Slutdatum Status: grön/gul/röd Effekt: grön/gul/röd Resp VC i samråd Katrin Modig Pallin kontaktar alla VC för att Varje VC

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2013

Delårsrapport januari-juni 2013 Delårsrapport januari-juni 2013 1 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 2 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 Koncernens rapport över totalresultat KONCERNENS RESULTATRÄKNING

Läs mer

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Uppdaterad 2017-05-09 Dokumentet utvecklas och uppdateras kontinuerligt, försäkra dig om att du har den

Läs mer

Detaljbudget. Västarvet Västarvet

Detaljbudget. Västarvet Västarvet Detaljbudget Västarvet 2018 Västarvet Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Ekonomiska rapporter

Ekonomiska rapporter Ekonomiska rapporter 1. Resultaträkning (utfall januari-april) 2. Resultaträkning (helårsprognos) 3. Kassaflödesanalys 4. Balansräkning 5. Resultat och prognos per nämnd, förvaltning och bolag 6. Investeringsuppföljning

Läs mer

kommittén för mänskliga rättigheter

kommittén för mänskliga rättigheter Mötesbok: Kommittén för mänskliga rättigheter (2017-10-19) kommittén för mänskliga rättigheter Datum: 2017-10-19 Plats: Gullbergsvass Konferensi Göteborg, lokal Rälsen Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef Välkomna till Västra Götalandsregionen Johan Flarup, avdelningschef Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i uppdrag från riksdag

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i

Läs mer

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 1 127 7 194 38211 Personalanknutna statsbidrag, externt

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Samordningsförbundet. Delårsrapport Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm - 1 -

Samordningsförbundet. Delårsrapport Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm - 1 - - 1 - Delårsbokslut samordningsförbundet Falköping/Tidaholm Margaretha Eriksson Delårsrapport 2009-01-01 2009-06-30 Falköping/Tidaholm - 2 - Inledning i Falköping/Tidaholm bildades den 1 april 2007 i enlighet

Läs mer

Samråd för funktionshindersfrågor den 26 maj

Samråd för funktionshindersfrågor den 26 maj 1 (5) Datum 2016-06-02 Samråd för funktionshindersfrågor den 26 maj Närvarande: Britt Artursson Erik Johansson Lönnroth Kenneth Sandberg Lena Svensson Mona Eriksson Kent Olaisson Lisbeth Schmauch Elaine

Läs mer

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C.

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Sahlgrenska I.C. Augusti 2017 Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG

Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG Bolag: Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG Period: 16-dec Konto Namn Ack utfall i tkr Prognos i tkr 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 31201 Såld vård, sjukhusvård och övrigt, externt 38933 Driftbidrag

Läs mer

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Till Landstingsstyrelsen ENHETSCHEFENS KOMMENTAR Måste tyvärr justera helårsbedömningen från minus 5 mkr till minus 10 mkr. Orsakerna är

Läs mer

Delårsrapport. Januari-augusti /Regionstab Ekonomi 1

Delårsrapport. Januari-augusti /Regionstab Ekonomi 1 Delårsrapport Januari-augusti 2016 2016-09-27/Regionstab Ekonomi 1 Resultatrapport Region Gävleborg Januari-augusti 2016, mnkr Utfall Budget Avvikelse Föregående år Förändring % Verksamhetens intäkter

Läs mer

Resultatbudget (Mkr) progn 2000 2001 2002 2003

Resultatbudget (Mkr) progn 2000 2001 2002 2003 BILAGA 1 Resultatbudget (Mkr) progn 2000 2001 2002 2003 Specialdestinerade statsbidrag 2 126 2 146 2 202 2 259 Övriga intäkter 3 289 3 296 3 348 3 401 Verksamhetens intäkter 5 415 5 442 5 550 5 660 Personalkostnader

Läs mer

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum 2009-11-27 sidan 2 av 3 Innehållsförteckning Enhetschefens reflektion 3 Bilagor HELÅRSBEDÖMNING RESULTATRÄKNING MM 2 2009-11-27 sidan 3 av 3 Till Landstingsstyrelsen

Läs mer

- genomför samgranskningar med Göteborgs stad och Borås stads revision

- genomför samgranskningar med Göteborgs stad och Borås stads revision Sida 1(6) Delårsrapport augusti Revision 1. Sammanfattning Revisionen bedriver ett kontinuerligt granskningsarbete i syfte att kunna bedöma om regionens verksamheter har skötts på ett sådant sätt, att

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Diarienummer 2014/013-001 Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Förbundschef Per Liljebäck HAR GODKÄNTS AV SAMORDNINGSFÖRBUNDET ALE, KUNGÄLV, STENUNGSUND OCH TJÖRN 2014-02-21 EKONOMISK

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2013/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Almi Företagspartner AB Org.nr 556481-6204. Koncernens resultaträkning Mkr 2012 2011 1 januari - 30 juni

Almi Företagspartner AB Org.nr 556481-6204. Koncernens resultaträkning Mkr 2012 2011 1 januari - 30 juni Koncernens resultaträkning Mkr 2012 2011 1 januari - 30 juni Intäkter Ränteintäkter & andra finansiella intäkter 238,2 240,4 Anslag 165,0 154,4 Övriga rörelseintäkter 75,5 88,2 478,7 483,0 Rörelsens kostnader

Läs mer

och civila samhället SKL Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur

och civila samhället SKL Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur och civila samhället Region Norrbotten och civila samhället SKL 20181108 Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur Hur har vi arbetat fram till nu? Vad pågår? Var ska vi? Organisationer

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Detaljbudget folkhälsokommittén 2016

Detaljbudget folkhälsokommittén 2016 Sida 1(5) Detaljbudget folkhälsokommittén 2016 1. Sammanfattning kommer under 2016 arbeta med de av regionfullmäktige prioriterade målen: - Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska - Den psykiska

Läs mer

Omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR

Omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR RESULTATRÄKNING (tkr) Utfall Utfall Budget helår 2018 Verksamhetens intäkter 25129 24524 37508 Verksamhetens kostnader -16459-16010 -25918 Avskrivningar/nedskrivningar -3665-3640 -5985 Verksamhetens nettokostnader

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Samordningsförbundet Kungälv

Samordningsförbundet Kungälv Försäkringskassan Västra Götaland Diarienr: 2008:013.1 Kungälvs kommun Länsarbetsnämnden i Västra Götalands län Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Kungälv Ansvarig tjänsteman Per Liljebäck HAR

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Mar Jan - Mar Jan - Mar Jan - Mar Rörelsens intäkter Nettomsättning 9439 9251 10354 9690 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Aug Jan - Aug Jan - Aug Jan - Aug Rörelsens intäkter Nettomsättning 21083 20696 23248 22368 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Totalt Miljö (722) : Externa konsultkostnader och IT-tjänster Miljönämnden. varav projektkostnader (ans31900) :

Totalt Miljö (722) : Externa konsultkostnader och IT-tjänster Miljönämnden. varav projektkostnader (ans31900) : Miljösekretariatet Bilaga konsultkostnader delårsrapport mars 2015 Karin Stadig Roswall Externa konsultkostnader 2011-2014 och 2015 (motpart 100) (konto 7551 konsulter spec utredningar och kontogrupp 754

Läs mer

Anmälan av budget år 2005

Anmälan av budget år 2005 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Landstingsstyrelsens förvaltning Ekonomi- och Verksamhetsstyrning Landstingsstyrelsen Anmälan av budget år Ärendet Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Samråd för funktionshindersfrågor den 22 februari

Samråd för funktionshindersfrågor den 22 februari 1 (8) Datum 2018-03-13 Diarienummer RHK 2018-00025 Samråd för funktionshindersfrågor den 22 februari Närvarande: Hans Hedström Lena Svensson Kent Olaisson Elaine Johansson Lisbeth Schmauch Bengt Fernström

Läs mer

Beslutad av: Regionstyrelsen, Diarienummer: RS Giltighet: från till Riktlinje. Inköp

Beslutad av: Regionstyrelsen, Diarienummer: RS Giltighet: från till Riktlinje. Inköp Beslutad av: Regionstyrelsen, 2016-09-27 Diarienummer: RS-2016-03129 Giltighet: från 2017-01-01 till 2021-12-31 Riktlinje Inköp Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Resultaträkningar. Göteborg Energi

Resultaträkningar. Göteborg Energi Göteborg Energi Resultaträkningar Koncernen Moderföretaget Belopp i mkr Not 2016 2015 2016 2015 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 4 5 963 5 641 3 438 3 067 Anslutningsavgifter 88 88 35 45 Aktiverat arbete

Läs mer

Koncernens rapport över resultat och övrigt totalresultat

Koncernens rapport över resultat och övrigt totalresultat Koncernens rapport över resultat och övrigt totalresultat 1 januari-31 december Belopp i KSEK Not 2014 2013 Nettoomsättning 2, 3 69 366 36 105 Kostnad för sålda varor -22 464-16 479 Bruttoresultat 46 902

Läs mer

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården Handlingar till mötet med styrelsen för Kompletterande handlingar Ärende 1 - Rapport juli 2015 Ärende 7 - TU Yttrande över remiss förslag till reglemente Ärende11 - Anmälningsärende 26 augusti 2015 Ärende

Läs mer

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Rörelsemarginal, % 13,4 12,4 11,1 neg Resultat efter finansiella

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Enligt tidigare redovisningsprinciper. Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187. Personalkostnader -4 548-4 548

Enligt tidigare redovisningsprinciper. Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187. Personalkostnader -4 548-4 548 resultaträkning Enligt Nettoomsättning 10 511 10 511 Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187 Personalkostnader -4 548-4 548 Avskrivningar materiella anläggningstillgångar -33-33 Avskrivningar

Läs mer

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud. Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud. Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 1 Förvaltningsberättelse 1.1 Uppstart och bildande

Läs mer

Ett år med M R - planen

Ett år med M R - planen Avdelning mänskliga rättigheter Västra Götalandsregionen 2018-02 - 16 Ett år med M R - planen Uppföljning av indikatorer i Västra Götalandsregionens handling splan för mänskliga rättigheter 2 Innehåll

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 2016 Kv 2 Kv 2 Jan-Juni Jan-Juni Helår Omsättning, Mkr 66,6 59,6 153,2 140,9 283,9 Rörelseresultat, Mkr 4,9 2,9 17,7 14,0-30,9 Rörelsemarginal, % 7,4 4,8 11,5 9,9

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ales Kommun Diarienr: 2009/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016.

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-21 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer