Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5470/14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5470/14"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5470/14 Markavdelningen Eva Vågfelt telefon e-post: Framställan till kommunstyrelsen om att utöka fastighetsnämndens investeringsram 2015, alternativt 2016, avseende medel för förvärv av fastigheter från Higab samt begäran om fastighetsnämndens uppdrag till kontoret att förvärva och överlåta fastigheter inom ramen för kommunfullmäktiges uppdrag att genomföra lokalförändringar Förslag till beslut 1. Fastighetsnämnden framställer till kommunstyrelsen att utöka nämndens investeringsram för 2015 avseende medel för förvärv av fastigheter enligt punkt 3. Om inte samtliga förvärv kommer till stånd 2015, framställs att medel för dessa överförs till Fastighetsnämnden framställer till kommunstyrelsen om att utöka fastighetsnämndens budgetram avseende driftkonsekvenser motsvarande 1,1 Mkr per år för 2016 och framåt 3. Fastigheter förtecknade under punkterna 3a-3c, förvärvas från Higab AB i enlighet med vad som beskrivs i förevarande tjänsteutlåtande under förutsättning av kommunstyrelsens medgivande under punkt1 och av Higab ABs styrelses godkännande samt under förutsättning av att lokalnämnden beslutar om att förvaltningen av byggnaderna överförs till lokalnämnden 3a Olskroken 24:1 3b Olivedal 10:6 3c Gamlestaden 67:3 4. Fastigheter/fastighetsdelar förtecknade under punkterna 4a-4k överlåtes till Higab AB i enlighet med vad som beskrivs i förevarande tjänsteutlåtande under förutsättning av Higab ABs godkännande, samt i förekommande fall att fastighetsbildning kan ske 4a Nordstaden 19:3 4b Brämaregården 64:6 4c Majorna 122:12 4d Tuve 15:33 4e Biskopsgården 108:1 4f Amhult 1:307 4g Gårdsten 89:6 forts. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5470/14 1 (7)

2 4h 4i 4j 4k Torp 749:98, del av Olivedal 1:1, del av Backa 766:203, del av Billdal 1:2, del av 5. Byggnader inom fastigheten Gårdsten 89:6 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället till bokfört värde 6. Nämnden ger kontoret i uppdrag att underteckna för ovanstående transaktioner erforderliga handlingar Ärendet Kommunfullmäktige beslöt att ge berörda förvaltningar och bolag i uppdrag att genomföra lokalförändringar i enlighet med de principer och den struktur för stadens fastighetsförvaltning som kommunfullmäktige fastställde vid samma sammanträde. Som ett första led i genomförandet av uppdraget har kontoret och Higab, tillsammans med lokalförvaltningen och efter hörande med lokalsekretariatet, enats om ett antal byggnader med tillhörande markområden som borde byta fastighetsförvaltare, vilket resulterat i förslag som redovisas i detta tjänsteutlåtande. Bakgrund Kommunfullmäktige beslöt , handling 2013 nr 208, att fastställa principer och struktur för stadens fastighetsförvaltning. Berörda förvaltningar och bolag fick i uppdrag att genomföra lokalförändringar i enlighet därmed. Som ett första steg i kommunfullmäktiges uppdrag har kontoret fokuserat på lokalförändringar mellan fastighetsnämnden och Higab. Enligt de fastställda principerna skall fastighetsnämnden ha förvaltningsansvar för byggnader på markreserven och för de ytor som benämns som omställningsytor, strategiska ytor för kommande exploatering alternativt för försäljning. Dessutom skall fastighetsnämnden ansvara för de bostadsavtal som kommunen förfogar över för, i huvudsak, individer med svårighet att få lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden. Lokalnämnden skall bl.a. förvalta lokaler för stadsdelsnämnderna och social resursnämnd. Higab har bl.a. i uppgift att vårda, utveckla och förvalta de fastigheter som bedöms ha ett kulturhistoriskt värde. Kontoret och Higab har, tillsammans med lokalförvaltningen, identifierat ett antal byggnader som nu, i ett första steg, föreslås byta förvaltare utifrån fastställda principer och ovan beskrivna struktur. I fastighetsnämndens bestånd finns ytterligare byggnader som har utretts utifrån bland annat kulturhistorisk status. Överlåtelse av äganderätten för dessa byggnader med tillhö- Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5470/14 2 (7)

3 rande markområden låter sig för närvarande inte göras på grund av donationsbestämmelser eller av detaljplanetekniska skäl. Dessa byggnader kvarstannar i kommunens ägo till förhållandena ändras så att överlåtelse möjliggörs. På uppdrag av Higab har Newsec anlitats och tagit fram marknadsvärderingar av de fastigheter som föreslås förvärvas eller överlåtas. Flera av objekten är udda och svårvärderade. Framtagna marknadsvärden är satta med utgångspunkt från avkastningsvärdering samt med hänsyn tagen till bevarandeskäl. Värderingarna har bedömts som rimliga av kontorets interna värderare. Fastigheterna/avtalen 1. Förvärv från Higab De fastigheter som nu föreslås förvärvas från Higab är Olivedal 10:6 och Olskroken 24:1 vilka används för förskoleverksamhet i kommunal regi, samt Gamlestaden 67:3 inom vilken social resursförvaltning nyttjar de fyra byggnaderna som vårdbostäder. Dessa fastigheter ingick i överlåtelse från fastighetsnämnden 1991, i enlighet med kommunfullmäktiges beslut, till dåvarande Kulturfastigheter i Göteborg AB (Kigab) som numera är fusionerat med Higab. Fastigheterna överläts då till det hos fastighetsnämnden bokförda värden. Fastigheterna bedöms lämpliga för fastighetsnämnden att förvärva då de nyttjas av berörda stadsdelsnämnder och social resursnämnd. Efter förvärv avses byggnaderna överföras till lokalnämnden för fortsatt förvaltning och kommunintern markupplåtelse kommer att tecknas med lokalnämnden. Kontoret föreslår att nämnden framställer till kommunstyrelsen att fastighetsnämndens investeringsram 2015 utökas med 13,1 Mkr, som utgör köpeskilling inkl. förvärvsomkostnader avseende föreslagna förvärv. Om inte samtliga förvärv kommer till stånd 2015 föreslås att medel överförs till 2016 Tillträde kan ske efter att kommunstyrelsens beslut om medgivande av investeringsmedel vunnit laga kraft och att lokalnämndens beslut om mottagande vunnit laga kraft samt Higab ABs styrelses godkännande. Fastighet Adress Användning Köpeskilling kr Olskroken 24:1 Falkgatan 3-5 Förskola Olivedal 10:6 Rosengatan 6 Förskola Gamlestaden 67:3 Alelyckegatan 1-7 Vårdboende Total köpeskilling: kr 2. Bakgrund till överlåtelser med äganderätt till Higab Kontoret föreslår att nedan uppräknade fastigheter och delar av fastigheter, förtecknade under avsnitten 2.1 och 2.2, överlåtes till Higab. De byggnader med tillhörande markområden där fastighetsbildning krävs innan överlåtelse kan ske, överlåtes till Higab med villkor att fastighetsbildning kan genomföras, i annat fall kvarstannar byggnad med tillhörande mark hos fastighetsnämnden. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5470/14 3 (7)

4 Byggnaderna bedöms ha kulturhistoriska värden och är antingen upptagna i kommunens bevaringsprogram för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg och/eller är förklarade som byggnadsminnen. Drygt hälften av byggnaderna har dessutom skyddsbestämmelser i gällande detaljplaner. Enligt ägardirektiv för Higab AB har bolaget i uppgift att vårda, utveckla och förvalta de fastigheter som bedöms ha kulturhistoriskt värde. Byggnaderna är i vissa fall redan uthyrda, oftast för föreningsverksamhet, eller tomställda. Gällande hyresavtal kommer att övertas av Higab. Fastigheterna har, efter avstämning med kontorets strategiska avdelning, inte bedömts utgöra strategiska ytor för kommande exploatering. Avstämning har även skett med lokalsekretariatet som inte har något att erinra mot att de nu för försäljning föreslagna fastigheterna avyttras. Köpeskillingarna motsvarar fastigheternas värde och är satta med utgångspunkt från avkastningsvärdering samt med hänsyn tagen till bevarandeskäl. 2.1 Fastigheter som överlåtes med äganderätt till Higab Fastigheten Nordstaden 19:3, bebyggd med Kronhuset, uppläts 1991 med nyttjanderätt till dåvarande Kigab, mot ersättning av bokfört värde. Nyttjanderättsavtal upprättades då överlåtelse inte ansågs kunna ske med hänvisning till bestämmelser i donation 1928 av Robert Prytz. Kontroll av förhållandena kring donationen har emellertid visat att donationen sedermera återtogs då vissa villkor inte kunde uppfyllas, varför överlåtelse av fastigheten nu anses kunna genomföras. Då Higab 1991 erlade engångsvederlag för upplåtelsen motsvarande det bokförda värdet, föreslås att endast ersättning, motsvarande markens bedömda marknadsvärde erläggs vid överlåtelsen. Det motsvarar de villkor som anges i de övriga nyttjanderättsavtalens 5, upprättade vid samma tillfälle och som inte omfattades av donation, att vid möjlighet att överlåta byggnad och mark till Higab skall det ske mot ersättning enbart för marken. Fastigheterna Brämaregården 64:6 är uthyrd för föreningsändamål, Majorna 122:12 och Tuve 15:33 är uthyrda till föreningsändamål samt boende resp. rehabilitering i Länkarnas regi. Övriga fastigheter, förutom Nordstaden 19:3, är tomställda. Byggnaderna inom fastigheten Gårdsten 89:6, övertas från lokalnämnden vid försäljningstillfället. Tillträde kan ske efter det att fastighetsnämndens beslut vunnit laga kraft och Higab ABs styrelses godkännande. Fastighet Adress Användning Köpeskilling kr Nordstaden 19:3 Kronhusgatan 1D Kronhuset (mark) Brämaregården 64:6 Herkulesgatan 56 Fd Lundbybadet Majorna 122:12 Chapmansgatan 5 Kapten Hanssons Hus Tuve 15:33 Växthusvägen 60 Hildedal Biskopsgården 108:1 Trättebäcksliden 31 Torpet Klara Amhult 1:307 Flygtornsvägen 16 Fd flygledartorn Gårdsten 89:6 Lilla Grusåsvägen 2 Fd fritidshem Total köpeskilling: kr Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5470/14 4 (7)

5 2.2 Del av fastigheter som överlåtes med äganderätt till Higab För att överlåtelse skall kunna ske för nedan upptagna byggnader med tillhörande markområden, krävs att fastighetsbildning kommer till stånd. Inom fastigheten Torp 749:98 är den fd trädgårdsmästarbostaden vid Lilla Torp, Nilssons hus belägen. Byggnaden med mark uppläts med nyttjanderätt 1991 till Kigab, mot engångsvederlag motsvarande bokfört värde, då försäljning inte kunde ske på grund av detaljplanetekniskt hinder. Enligt nyttjanderättsavtalets 5 åtar sig kommunen att verka för att lämplig fastighetsbildning kommer till stånd som i sin tur möjliggör en överlåtelse av fast egendom till Higab mot ersättning enbart för marken. Byggnaden med tillhörande markområde är belägen inom ny detaljplan som vunnit laga kraft under året, vilket möjliggör den fastighetsbildning som erfordras för en försäljning, varför föreslås att endast ersättning motsvarande markens bedömda marknadsvärde erläggs vid överlåtelsen. För fastigheten Olivedal 1:1 saknas uppgift om lagfaren ägare i fastighetsregistret. Kommunen äger fastigheten enligt historiska källor. Äganderättsutredning pågår för att kunna söka lagfart för kommunen. När kommunen erhållit lagfart avses fastighetsbildning sökas för att möjliggöra överlåtelse. Inom fastigheten Backa 766:203, med adress Gamla Lillhagsvägen 128, är Lillhagens skola belägen. Byggnaden har tidigare nyttjats som småskola men används numera för föreningsverksamhet. Den fd trädgårdsmästarbostaden tillhörande Billdals gård, del av fastigheten Billdal 1:2, föreslås överlåtas med tillhörande markområde. Byggnaden, med adress Billdals Allé 40, har tidigare nyttjats för kommunal verksamhet i stadsdelsförvaltningens regi. Någon verksamhet pågår dock inte längre i byggnaden. Lokalförvaltningen, som är hyresgäst, har sagt upp gällande hyresavtal per Tillträde kan ske efter fastighetsbildningsbeslutet och fastighetsnämndens beslut vunnit laga kraft, samt Higab ABs styrelses godkännande. Fastighet Adress Användning Köpeskilling kr Torp 749:98, del av Hammarbergs Backe 10 Nilssons hus (mark) Olivedal 1:1, del av Linnégatan Viktoriaskolan Backa 766:203, del av G Lillhagsvägen 128 Lillhagens skola Billdal 1:2, del av Billdals Allé 40 Fd trädg.mästarbostad Total köpeskilling: kr Överföring av byggnader från/till andra nämnder Enligt kommunfullmäktiges riktlinjer skall sådana byggnader eller anläggningar som inte längre behövs inom en nämnds verksamhet, överlämnas till fastighetsnämnden till högst bokfört värde. Fastighetsnämnden genom fastighetskontoret utreder, tillsammans med lokalsekretariatet, om kommunalt behov finns av fastigheten eller om den kan säljas. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5470/14 5 (7)

6 I förevarande tjänsteutlåtande behandlas byggnader som nu är aktuella att förvärva från eller överlåta till Higab. Från lokalnämnden överförs de tomställda byggnaderna inom fastigheten Gårdsten 89:6 till fastighetsnämnden, i enlighet med lokalnämndens beslut , vid tidpunkt för överlåtelse av fastigheten till Higab. Byggnaderna övertas till bokfört värde som 31/ var 462 tkr. Den kommuninterna markupplåtelsen upphör vid försäljningstillfället. Under förutsättning att fastighetsnämnden beslutar om förvärv av fastigheterna Göteborg Olivedal 10:6 och Olskroken 24:1 och Gamlestaden 67:3 från Higab och kommunstyrelsen utökar nämndens investeringsram 2015, alternativt 2016, med medel för förvärven samt att lokalnämnden beslutar om mottagande och Higab ABs styrelse beslutar om överlåtelse, kommer byggnaderna att överföras till lokalnämnden för fortsatt förvaltning. Kontoret kommer att teckna kommunintern markupplåtelse med lokalnämnden avseende marken. Tillträde kan ske efter kommunstyrelsens beslut om medgivande av investeringsmedel vunnit laga kraft samt att lokalnämndens beslut om mottagande vunnit laga kraft samt att Higab ABs styrelse beslutar om överlåtelse. Lokalförvaltningen och kontoret har, på grund av bokföringsmässiga skäl, enats om att byggnaderna bör överföras till lokalnämnden till det bokförda värdet motsvarande 75% av köpeskillingen. Resterande 25 % kvarstår hos fastighetsnämnden som markvärde och utgör, tillsammans med eventuella tillkommande kostnader, underlag för de kommuninterna markupplåtelserna som avses tecknas med lokalnämnden. Fördelning av bokfört värde på byggnad och mark har vid intern värdering bedömts som rimlig. Fastighet Adress Bokfört värde Överförs från/överförs till byggnad, tkr Gårdsten 89:6 Lilla Grusåsvägen från lokalnämnden Olskroken 24:1 Falkgatan till lokalnämnden Olivedal 10:6 Rosengatan till lokalnämnden Gamlestaden 67:3 Alelyckegatan till lokalnämnden Ekonomi 1. Förvärv innebär utgifter om ca 13,1 Mkr, inklusive förvärvskostnader. 2. Försäljning innebär inkomster om ca 16,4 Mkr 3. Försäljning efter lantmäteriförrättning innebär inkomster om ca 19,8 Mkr. Kontoret föreslår att nämnden framställer till kommunstyrelsen att fastighetsnämndens investeringsram 2015, alternativt 2016, utökas med 13,1 Mkr, vilket utgör köpeskilling inkl. förvärvskostnader avseende föreslagna förvärv. Driftkonsekvenser Förvärven innebär inga driftkonsekvenser för fastighetsnämnden då byggnaderna överföres till lokalnämnden för bokfört värde och kommunintern markupplåtelse tecknas med lokalnämnden mot avgift som motsvarar kontorets kapitaltjänstkostnad för marken, vilket ger 0 kr i driftnetto. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5470/14 6 (7)

7 Försäljningarna innebär ett negativt driftnetto om tkr för fastighetsnämnden. Kontoret föreslår att nämnden framställer till kommunstyrelsen att fastighetsnämndens budgetram för 2016 och framåt utökas med 1,1 Mkr per år avseende driftkonsekvenser med anledning av föreslagna försäljningar. Överväganden Kontoret har i samverkan med berörda förvaltningar och Higab enats om nu föreslagna förändringar som ett första steg i kommunfullmäktiges uppdrag att genomföra lokalförändringar i enlighet med de principer och den struktur för stadens fastighetsförvaltning som kommunfullmäktige fastställt. Urvalet har gjorts med utgångspunkt från berört bolag och respektive nämnds ansvar och byggnadernas kulturhistoriska status. De nu för försäljning föreslagna byggnaderna är antingen upptagna i kommunens bevaringsprogram för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg och/eller klassade som byggnadsminne. Drygt hälften av byggnaderna har dessutom skyddsbestämmelser, såsom rivningsförbud, i gällande detaljplaner. Lokalsekretariatet som har det strategiska planeringsansvaret för stadens lokalförsörjning, har meddelat att det inte har något att erinra mot föreslagna lokalförändringar. Nästa steg i arbetet med att identifiera byggnader som bör byta förvaltare har påbörjats tillsammans med berörda förvaltningar. Utfallet av det arbetet kan sannolikt innebära att Higab även i senare skede blir berört av kommande förslag på överföringar. Magnus Sigfusson Martha Sandoval Karin Frykberg Fastighetsdirektör Avdelningschef Avdelningschef Bilagor Sammanställning, berörda fastigheter Kartor Protokollsutdrag till Higab AB Box Göteborg Lokalnämnden Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 5470/14 7 (7)

8 Sammanställning över berörda byggnader/fastigheter Fastighet Adress Användning/benämning Köpeskilling, kr Not Bilaga 1 till tjänsteutlåtande till fastighetsnämnden Dnr /14 1. Fastigheter som förvärvas från Higab Olskroken 24:1 Falkgatan 3-5 Förskola, Sdf Byggnad överförs till lokalnämnden Olivedal 10:6 Rosengatan 6 Förskola, Sdf Byggnad överförs till lokalnämnden Gamlestaden 67:3 Alelyckegatan 1-7 Vårdboende,Social Resursförvaltning Byggnad överförs till lokalnämnden Totalt Fastigheter som överlåtes med äganderätt till Higab Nordstaden 19:3 Kronhusgatan 1D Kronhuset ) Brämaregården 64:6 Herkulesgatan 56 Fd Lundbybadet Uthyrd för föreningsändamål Majorna 122:12 Chapmansgatan 5 Kapten Hanssons hus Uthyrd för föreningsändamål/boende Tuve 15:33 Växthusvägen 60 Hildedal Uthyrd för föreningsändamål/rehabilitering Biskopsgården 108:1 Trättebäcksliden 31 Torpet Klara Tomställd Amhult 1:307 Flygtornsvägen 16 Fd flygledartorn Tomställd Gårdsten 89:6 L Grusåsvägen 2 Fd fritidshem Byggnaderna överföres från lokalnämnden Totalt Delar av fastigheter som överlåtes med äganderätt till Higab Torp 749:98 Hammarbergs Backe 10 Nilssons hus ) Fd trädgårdsmästarbostad Olivedal 1:1 Linnégatan Fd Viktoriaskolan Uthyrd för föreningsverksamhet, bio mm Backa 766:203 G Lillhagsvägen 128 Fd Lillhagens skola Uthyrd för föreningsändamål Billdal 1:2 Billdals Allé 40 Fd trädgårdsmästarbostad Uthyrd till lokalförvaltningen tom 2015, ingen Totalt pågående verksamhet 1) Köpeskilling avser endast mark, Higab har nyttjanderätt sedan 1991 Nettoöverskott

9 Översiktskarta Bilaga 2 till tjänsteutlåtande till fastighetsnämnden Dnr /14 4g 4e 4d 4j 3c 4f 4b 4a 3a 4c 3b 4i 4h 4k

10 Detaljkarta 3a Olskroken 24:1 Falkgatan 3-5 3b Olivedal 10:6 Rosengatan 6 3c Gamlestaden 67:3 Aleyckegatan 1-7 4a Nordstaden 19:3 Kronhusgatan 1D

11 4b 4c Brämaregården 64:6 Majorna 122:12 Herkulesgatan 56 Chapmansgatan 5 4d 4e Tuve 15:33 Biskopsgården 108:1 Växthusvägen 60 Trättebäcksliden 31

12 4f 4g Amhult 1:307 Gårdsten 89:6 Flygtornsvägen 16 Lilla Grusåsvägen 2 4h 4i Torp 749:98 del av Olivedal 1:1 del av Hammarbergs Backe 10 Linnégatan 19-21

13 4j Backa 766:203 del av Gamla Lillhagsvägen 128 4k Billdal 1:2 del av Billdals Allé 40

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 diarienummer 0336/15 Markavdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnad inom fastigheten Göteborg

Läs mer

Övertagande av byggnader inom Göteborg Slottsskogen 719:4 från idrotts- och föreningsnämnden

Övertagande av byggnader inom Göteborg Slottsskogen 719:4 från idrotts- och föreningsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 5470/14 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031-368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnader inom Göteborg

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-11-21 diarienummer 1997/14 Markavdelningen Charlotta Lambert telefon 368 11 70 e-post: charlotta.lambert@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Övertagande av byggnader från idrotts- och föreningsnämnden

Övertagande av byggnader från idrotts- och föreningsnämnden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-06-16 diarienummer 5470/14 Strategiska avdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnader från idrotts-

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2202/17 Strategiska avdelningen Anders Stenlund / Fortesa Bytyqi telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran

Läs mer

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 4810/13 Markavdelningen Kristin Cadier telefon 368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Godkännande av överlåtelse av arrendeupplåtelser

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål.

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 3703/17 Strategiska avdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Fastigheten kommer att förvärvas av bolaget Eliane Eliane HB. Ägarna till Eliane Eliane HB är samma ägare som till Liba Bröd AB.

Fastigheten kommer att förvärvas av bolaget Eliane Eliane HB. Ägarna till Eliane Eliane HB är samma ägare som till Liba Bröd AB. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 3577/14 Strategiska avdelningen Anders Stenlund telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Förnyad arrendeupplåtelse

Läs mer

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-08-31 Diarienummer 0651/05 Exploateringsavdelningen Emma Eliasson Telefon 031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och köpekontrakt

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-12-12 diarienummer 7562/16 Förvaltningsavdelningen Amanda Lindström telefon 368 09 55 e-post: amanda.lindstrom@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till

Läs mer

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 Diarienummer 2674/16 Markavdelningen Malin Hagenklev telefon 368 12 15 e-post: malin.hagenklev@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag upplåtelse av

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Storholmen 1:6 och 1:7 i Norrtälje kommun. Inriktningsbeslut.

Försäljning av fastigheterna Storholmen 1:6 och 1:7 i Norrtälje kommun. Inriktningsbeslut. Dnr Sida 1 (6) 2016-12-27 Handläggare Jennifer von Hofsten 08-508 267 34 jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2017-01-31 Försäljning av fastigheterna Storholmen 1:6 och 1:7 i Norrtälje

Läs mer

Försäljning avseende fastigheten Stiftelsen 1 (Södermalm) Inriktningsbeslut Hemställan från fastighetsnämnden

Försäljning avseende fastigheten Stiftelsen 1 (Södermalm) Inriktningsbeslut Hemställan från fastighetsnämnden Utlåtande 2017:188 RI (Dnr 122-938/2017) Försäljning avseende fastigheten Stiftelsen 1 (Södermalm) Inriktningsbeslut Hemställan från fastighetsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0703/09

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0703/09 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-06-12 Diarienummer 0703/09 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning samt förändring

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 5060/16 Strategiska avdelningen Karin Darj telefon 368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan

Läs mer

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 0395/12 Markavdelningen/Analys och utredning Eva Odesten Romell/Stephan Cedergren Telefon 368 11 75/368 12 14 E-post: eva.odesten.romell@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Ulf Kamne Malin Hagenklev

Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 91 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Barnstugor till SISAB. Genomförandebeslut

Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Barnstugor till SISAB. Genomförandebeslut GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-12-14 Handläggare: Barbro Johansson Fastighetsförvaltningen Affärsområde Barnstugor Tel: 508 269 35 Barbro.johansson@gfk.stockholm.se Dnr 04-770-3774

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0860/05

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0860/05 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal med HSB Göteborg

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

2. Exploateringsnämnden föreslår att kommunfullmäktige godkänner uppgörelsen med Fabege Stockholm AB, Fastighets AB Redlab samt Fabege Lästis AB.

2. Exploateringsnämnden föreslår att kommunfullmäktige godkänner uppgörelsen med Fabege Stockholm AB, Fastighets AB Redlab samt Fabege Lästis AB. EXPLOATERINGSKONTORET FASTIGHETSKONTORET 2007-11-07 Kontaktperson exploateringskontoret Åsa Wigfeldt Mark och värdering Telefon: 08-508 262 83 asa.wigfeldt@expl.stockholm.se Kontaktperson fastighetskontoret

Läs mer

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET 2010-05-20 Kontaktperson fastighetskontoret Peter Dahlberg Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 270 23 peter.dahlberg@fsk.stockholm.se Kontaktperson exploateringskontoret

Läs mer

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB.

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB. Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-06-16 Diarienummer 0667/05 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 031-368 10 81 E-post: emma.holm@fastighet.goteborg.se Förlängning och precisering av tidigare

Läs mer

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 2782/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Avtal om samverkan vid exploatering berörande Lindås 1:3 och 1:133 vid Valebergsvägen i Lindås

Avtal om samverkan vid exploatering berörande Lindås 1:3 och 1:133 vid Valebergsvägen i Lindås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 2094/98 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Avtal om samverkan

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 272 Diarienummer 5948 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 8 8 Epost: emmaholm@fastighetgoteborgse Yttrande över förslag till detaljplan för förskola vid Kullegatan,

Läs mer

Markanvisning till Studor Projektutveckling AB för bostäder vid Tolereds gård i Angered

Markanvisning till Studor Projektutveckling AB för bostäder vid Tolereds gård i Angered Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2012-06-15 diarienummer 0487/07 Markavdelningen Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: fornamn.efternamn@fastighet.goteborg.se Markanvisning till Studor Projektutveckling

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-03-20 diarienummer 5725/14 Fastighetsavdelningen Eric Hall telefon 368 11 47 e-post: eric.hall@fastighet.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheterna

Läs mer

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 8558/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Medgivande att söka planbesked

Läs mer

Godkännande av aktieöverlåtelseavtal avseende Fastigheten i Väsby AB

Godkännande av aktieöverlåtelseavtal avseende Fastigheten i Väsby AB Tjänsteutlåtande Projektledare/exploateringsingenjör 2015-04-08 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: anne-sophie.arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Godkännande av aktieöverlåtelseavtal

Läs mer

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun Yrkande FP, M, KD Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.13 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla

Läs mer

Förlängning och förtydligande av markanvisning för resecentrum och verksamheter vid Västlänkens station Centralen

Förlängning och förtydligande av markanvisning för resecentrum och verksamheter vid Västlänkens station Centralen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 6468/12 Handläggare Anders Alm Telefon: 031-368 10 63 E-post: anders.alm@fastighet.goteborg.se Förlängning och förtydligande av markanvisning

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 121 Rättelse av fullmäktiges beslut 2015-12-03, 18: Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i

Läs mer

Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Barnstugor till SISAB. Genomförandebeslut

Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Barnstugor till SISAB. Genomförandebeslut FASTIGHETS- OCH SALUHALLSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE FSN 2005-02-24 ÄRENDE NR 11 Handläggare: Barbro Johansson Fastighets- och saluhallskontoret Affärsområde Barnstugor Tel: 508 269 35 barbro.johansson@fsk.stockholm.se

Läs mer

Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5 samt del av fastigheterna Göteborg Åseby 1:6, 1:7 och 2:4 till Säve Flygplats AB

Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5 samt del av fastigheterna Göteborg Åseby 1:6, 1:7 och 2:4 till Säve Flygplats AB Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-02-08 diarienummer 2298/15 Markavdelningen Martin Öbo telefon 368 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Överlåtelse av fastigheten Göteborg Åseby 1:5

Läs mer

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-05-27 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 1181/15 Strategiska avdelningen Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Framställan till Mölndals

Läs mer

Utlåtande 2018: RI (Dnr /2017)

Utlåtande 2018: RI (Dnr /2017) Utlåtande 2018: RI (Dnr 123-1802/2017) Tilläggsavtal till Överenskommelse om exploatering med överlåtelse av mark i Norra Djurgårdsstaden, Östermalm inom fastigheten Jackproppen 1:1 med Byggnadsfirma Erik

Läs mer

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-12- diarienummer 04/03 Martin Öbo telefon 031-8 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp,

Läs mer

Exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Resecentrum

Exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Resecentrum PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 169 2019-08-28 1/2 KS/2013:257-254 Exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Resecentrum Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. godkänna köpeavtal

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomas Backlund 2012-05-15 KSN-2012-0636 Jan Malmberg

Handläggare Datum Diarienummer Thomas Backlund 2012-05-15 KSN-2012-0636 Jan Malmberg KS 15 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Thomas Backlund 2012-05-15 KSN-2012-0636 Jan Malmberg Kommunstyrelsen Utnyttjande av option för att förvärva fastigheterna Kungsängen

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun

Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Sida 1 (8) 2016-11-22 Handläggare Tomas Shaw 08-508 265 22 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden godkänner

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Utlåtande 2011: RI (Dnr /2011)

Utlåtande 2011: RI (Dnr /2011) Utlåtande 2011: RI (Dnr 302-752/2011) Tilläggsavtal till avtal mellan svenska staten och Stockholms kommun avseende stabilisering av grundvattennivån under riksbyggnaderna på Helgeandsholmen Förslag från

Läs mer

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 86 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 RS160646

Läs mer

Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet

Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet Styrelse 2011-09-01 Ärende 3 2011-08-29 Sid. 1(6) Peter Kvarnhem 08-508 29 390 Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet Förslag till beslut Styrelsen föreslås

Läs mer

Utlåtande 2008:213 RIII (Dnr /2008)

Utlåtande 2008:213 RIII (Dnr /2008) Utlåtande 2008:213 RIII (Dnr 302-2656/2008) Försäljning av Brandalsund, fastigheterna Södertälje Brandalsund 1:1, 1:7, 10-14, Ytterjärna-Berga 3:3 och del av Ytterjärna-Berga 3:8 i Södertälje kommun Kommunstyrelsen

Läs mer

Köpeavtal för del av Strängnäs 3:1 Sthlm 08 Entreprenad AB

Köpeavtal för del av Strängnäs 3:1 Sthlm 08 Entreprenad AB TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2012:77-254 Mark- och exploateringsenheten 2017-09-08 1/3 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Köpeavtal för del av Strängnäs 3:1 Sthlm 08 Entreprenad AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen.

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-23 Diarienummer 6684/15 Handläggare Mikaela Löndén Telefon:031-368 10 72 E-post: mikaela.londen@fastighet.goteborg.se Rivning av byggnad inom Sandarna

Läs mer

Markanvisning för kv Eken och Cedern, Södra Gårda

Markanvisning för kv Eken och Cedern, Södra Gårda Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-05-18 diarienummer 0827/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kv Eken och Cedern,

Läs mer

Beslutsärende Exploateringsavtal och Överenskommelse om fastighetsbildning Celsiusgatan

Beslutsärende Exploateringsavtal och Överenskommelse om fastighetsbildning Celsiusgatan Styrelsehandling 16 Dnr 0309/17 2017-10-27 Thomas Hagman Beslutsärende Exploateringsavtal och Överenskommelse om fastighetsbildning Celsiusgatan Förslag till beslut Styrelsen beslutar att Norra Älvstranden

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom planarbetet för bostäder och förskola vid Merkuriusgatan inom stadsdelen Bergsjön - del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder inom planarbetet för bostäder och förskola vid Merkuriusgatan inom stadsdelen Bergsjön - del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 3351/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder inom

Läs mer

Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Sjukhem till FB Servicehus AB. Genomförandebeslut Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden

Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Sjukhem till FB Servicehus AB. Genomförandebeslut Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden Utlåtande 2004: RIII (Dnr 302-1076/2004) Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Sjukhem till FB Servicehus AB. Genomförandebeslut Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Försäljning av fastigheten Björksättra 1:3 i Huddinge kommun till DeLaval International AB

Försäljning av fastigheten Björksättra 1:3 i Huddinge kommun till DeLaval International AB Utlåtande 2017:208 RI (Dnr 122-1159/2017) Försäljning av fastigheten Björksättra 1:3 i Huddinge kommun till DeLaval International AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1.

Läs mer

r----'.:'":":"=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn \"4-/t

r----'.:'::=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn \4-/t Ärende 7 Södertälje kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2017-03-24 Samhällsbyggnadskontoret r----'.:'":":"=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn 2017-04- 2 5 \"4-/t Dnr..

Läs mer

Köpeavtal Framfast och K-Bostad Stavlund etapp 1

Köpeavtal Framfast och K-Bostad Stavlund etapp 1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:220-251 Mark- och exploateringsenheten 2017-01-31 1/4 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Köpeavtal Framfast och K-Bostad Stavlund etapp 1 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Köpeavtal Framfast och K-Bostad Stavlund etapp 1

Köpeavtal Framfast och K-Bostad Stavlund etapp 1 KF 18:1 KF 18:2 KF 18:3 KF 18:4 KF 18:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:220-251 Mark- och exploateringsenheten 2017-01-31 1/4 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Köpeavtal Framfast och K-Bostad Stavlund

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter Dir. 2012:6 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och lämna förslag

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

Försäljning av del av Räveskalla 1:370, 1:409 och 1:415

Försäljning av del av Räveskalla 1:370, 1:409 och 1:415 M2 BESLUTSFÖRSLAG Försäljning av del av Räveskalla 1:370, 1:409 och 1:415 I samband med upprättandet av Detaljplan för Sjömarken, del av Räveskalla 1:25 m.fl. har ett köpeavtal upprättats mellan Borås

Läs mer

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 1 (2) Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 68 Överlåtelse av fastigheten Kalmar Törneby 8:18 från Kalmar kommun till Kalmar Öland Airport AB Handlingar

Läs mer

Försäljning av fastigheten Sunda 1:33 (sommargården Sunda) i Norrtälje kommun. Genomförandebeslut. Återremiss.

Försäljning av fastigheten Sunda 1:33 (sommargården Sunda) i Norrtälje kommun. Genomförandebeslut. Återremiss. Ann Sundin Utvecklingsavdelningen 08-508 261 63 ann.sundin@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2009-12-15 Försäljning av fastigheten Sunda 1:33 (sommargården Sunda) i Norrtälje kommun. Genomförandebeslut.

Läs mer

K Ö P E K O N T R A K T

K Ö P E K O N T R A K T K Ö P E K O N T R A K T Säljare: Armada Kommunfastigheter AB (556791-2596) c/o Armada Fastighets AB, Box 505, 184 25 Åkersberga, nedan kallad Säljaren, Köpare: Österåkers Kommun (212000-2890), 184 86 Åkersberga,

Läs mer

Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av del av fastigheten Äppelviken 1:7. Inriktningsbeslut

Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av del av fastigheten Äppelviken 1:7. Inriktningsbeslut Jennifer von Hofsten Utvecklingsavdelningen 08-508 267 34 jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-03-05 Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av del av fastigheten Äppelviken

Läs mer

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns.

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2386/17 Strategiska avdelningen Sofie Bårdén telefon 031-368 11 92 e-post: sofie.barden@fastighet.goteborg.se Markanvisningsplan 2017 Förslag

Läs mer

KS 17 10 SEPTEMBER 2014

KS 17 10 SEPTEMBER 2014 KS 17 10 SEPTEMBER 2014 KÖPEKONTRAKT Säljare: Köpare: Fastighet: Uppsala kommun, genom dess kommunstyrelse, org nr 212000-3005, nedan kallad Säljaren. Uppsala Kommun Skolfastigheter AB, org nr 556911-0751,

Läs mer

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik,

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik, Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-10-28 diarienummer 5097/11 Exploateringavdelningen Maria Brandt telefon 368 10 67 e-post: maria.brandt@fastighet.goteborg.se Återtagande av Västtrafiks markanvisning

Läs mer

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Styrelsehandling nr 14 2017 02 10 Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Med utgångspunkt från Kommunfullmäktiges mål att Framtiden ska

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 1867/10

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 1867/10 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-11-22 Diarienummer 1867/10 Exploateringsavdelningen Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 0918/12

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 0918/12 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2012-10-29 diarienummer 0918/12 Markavdelningen Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: fornamn.efternamn@fastighet.goteborg.se Utökning av befintliga markanvisningar

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt säljoptionsavtalet (2003-04-16) avseende fastigheten Orkanen 1 i Malmö

Tjänsteskrivelse. Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt säljoptionsavtalet (2003-04-16) avseende fastigheten Orkanen 1 i Malmö SIGNERAD 2014-04-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-04-24 Handläggare Claes-Inge Wennström Stadsjurist claesinge.wennstrom@malmo.se Tjänsteskrivelse Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Försäljning av del av fastigheten Gårda 744:555, till Remulus Göteborg City Gate AB

Försäljning av del av fastigheten Gårda 744:555, till Remulus Göteborg City Gate AB Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-03-21 Diarienummer 3221/11 Exploateringsavdelningen Henrik Andersson Telefon 031-368 12 37 E-post: henrik.andersson@fastighet.goteborg.se Försäljning av del

Läs mer

Yttrande avseende Göteborgs Hamn ABs förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt

Yttrande avseende Göteborgs Hamn ABs förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Bilaga H Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0084/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Yttrande avseende Göteborgs Hamn ABs förvärv av aktiebolag innehållande

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna-Greta Holmbom Björkman Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna-Greta Holmbom Björkman Förslag till beslut Dnr Sida 1 (7) 2015-10-20 Handläggare Anna-Greta Holmbom Björkman 08-508 267 77 Till Exploateringsnämnden 2015-11-12 Tilläggsavtal till överenskommelse om exploatering inom Rinkebyterrassen i Rinkeby med

Läs mer

Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till kommunfullmäktige om avyttring av aktier innehållande enskilda fastigheter

Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till kommunfullmäktige om avyttring av aktier innehållande enskilda fastigheter 1 Bilaga M Styrelsen 2017-10-02 Diarienummer: 0072/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Försäljning av kvarteret Bålet inom Svartå strand i Mjölby

Försäljning av kvarteret Bålet inom Svartå strand i Mjölby Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-10-20 KS/2015:236 Handläggare Hanna Hammarlund Tfn 0142-851 34 Kommunstyrelsen Försäljning av kvarteret Bålet inom Svartå strand i Mjölby

Läs mer

Framställan om utökning av fastighetsnämndens investeringsbudget samt utökad driftram för nybyggnad av kostall på Häljereds gård

Framställan om utökning av fastighetsnämndens investeringsbudget samt utökad driftram för nybyggnad av kostall på Häljereds gård Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-04-20 diarienummer 6404/13 Markavdelningen Annette Gustavsson telefon 368 11 19 e-post: annette.gustavsson@fastighet.goteborg.se Framställan om utökning av

Läs mer

Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom

Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom Bilaga 6.8 2017-04-24 1(2) Diarienummer: 0193/17 Handläggare: Marita Kärnstrand Tel: 031-368 44 30 E-post: marita.karnstrand@gotevent.se Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom Styrelsen för

Läs mer

Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning

Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lars Fredriksson Lena Grapp Datum 2018-09-04 Diarienummer KSN-2018-2418 Kommunstyrelsen Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post:

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 1867/10 Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon 031-368 12 01 E-post: rolf.lundholm@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och tomträttsavtal

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2917/15

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2917/15 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-08-31 diarienummer 2917/15 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 031-368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Radiotorget

Läs mer

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3173/14 Handläggare Fredrik Olsson Telefon: 031 368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för förskola och

Läs mer

Markanvisning för bussdepå vid radiomasten i Västra Frölunda

Markanvisning för bussdepå vid radiomasten i Västra Frölunda Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 1073/16 Strategisk planering Ulf Täng telefon 031-368 10 14 e-post: ulf.tang@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bussdepå vid radiomasten

Läs mer

Förvärv av byggnader i Slakthusområdet från S:t Erik Markutveckling AB Framställan från exploateringsnämnden

Förvärv av byggnader i Slakthusområdet från S:t Erik Markutveckling AB Framställan från exploateringsnämnden Utlåtande 2017: RI (Dnr 123-1650/2016) Förvärv av byggnader i Slakthusområdet från S:t Erik Markutveckling AB Framställan från exploateringsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Markanvisning Norra Finninge med Birrk AB

Markanvisning Norra Finninge med Birrk AB TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2012:77-254 Mark- och exploateringsenheten 2017-02-06 1/3 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Markanvisning Norra Finninge med Birrk AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE AV FASTIGHET

AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE AV FASTIGHET Mellan Nacka kommun genom kommunstyrelsen, ( Kommunen ), och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx xxxx]), ( Bolaget ), har under de förutsättningar som anges nedan träffats följande AVTAL AVSEENDE ÖVERLÅTELSE

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-02-04 Diarienummer 0417/08 Handläggare Emma Eliasson Telefon:031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Förlängning och förändring av markanvisning

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Grönebacken i Centrala Kyrkbyn

Markanvisning för bostäder vid Grönebacken i Centrala Kyrkbyn Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-09-29 diarienummer 2393/14 Avdelningen för strategisk planering Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: lisa.haggdahl@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer