Genomförandebeslut för införande av stomlinje 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Genomförandebeslut för införande av stomlinje 6"

Transkript

1 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden , punkt 11 Ärende TN Infosäkerhetsklass Genomförandebeslut för införande av stomlinje 6 Ärendebeskrivning I enlighet med den i trafiknämnden antagna stomnätsplanen (TN , trafiknämnden i februari 2014) för Stockholms län har genomförandet av stomlinje 6 utretts av trafikförvaltningen tillsammans med Stockholms stad och trafikoperatören för Stockholms innerstad. Utifrån resultatet av utredningen föreligger ett förslag till beslut om införande av stomlinje 6, till en början på sträckan Ropsten Karolinska. Beslutsunderlag Förvaltningschefens tjänsteutlåtande den 22 december 2016 samt nedanstående underlag Bilaga Stomlinje 6 genomförandeplan Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att ge förvaltningschefen i uppdrag att tillse att införandet av stomlinje 6 mellan Ropsten och Karolinska sker inom ramen för ordinarie trafikförändringsprocess med trafikstart i december 2017.

2 2(3) Strategisk utveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende TN Infosäkerhetsklass Förslag och motivering Bakgrund Stomlinje 6 är en del av det utvecklade stomlinjenät som antogs i den stomnätsplan (TN ) för Stockholms län som behandlades på trafiknämndens sammanträde i februari Stomnätsplanen har även antagits i Stockholms stads trafik- och renhållningsnämnd, och den utgör en gemensam viljeinriktning kring stomnätets utveckling inom Stockholms stad. Utifrån stomnätsplanen har trafikförvaltningen och trafikkontoret i Stockholms stad tillsammans arbetat med en handlingsplan under för att utveckla stomlinjenätet i innerstaden med avseende på framkomlighet för befintliga stomlinjer samt att utreda åtgärder för införande av i stomnätsplanen identifierade nya stomlinjer. I november 2016 togs ett beslut i trafiknämnden att fortsätta det gemensamma arbetet med en handlingsplan för att utveckla stomlinjenätet även under åren Inom ramen för handlingsplanen har förutsättningarna för att införa stomlinje 6, i första hand på sträckan Ropsten Karolinska utretts. Fokus har varit att utreda lämplig linjedragning, trafikering och behov av framkomlighetsåtgärder i stadens gatunät. Utredningen färdigställdes under juli Ett beslut om införande har dröjt, främst på grund av diskussioner mellan staden och landstinget om trafikförsörjningen av Norra Djurgårdsstaden i en helhet. Bilagd genomförandetidplan är därför inte helt aktuell, men det bedöms ändå att utredningen kan ligga till grund för ett införande i december Under arbetet har även skrivelser inkommit från alliansen (TN ) om ökad busstrafik till Norra Djurgårdsstaden som bl a tar upp ett genomförande av stomlinje 6, och där förvaltningen hänvisar till bifogad utredning i sitt svar (trafiknämnden samt ). Överväganden och motivering En etappstart av stomlinje 6 på sträckan Ropsten Karolinska skapar i närtid en stomlinje genom utbyggnadsområdet Norra Djurgårdsstaden och ger effektiva och snabba kopplingar mellan Ropsten, Tekniska Högskolan, Odenplan och Karolinska. Kapaciteten genom norra delarna av Norra Djurgårdsstaden ökar samtidigt som områdets tillgänglighet utvecklas och en stabil och högfrekvent trafikering över hela trafikdygnet tillgodoses. Stockholms stad har åtgärder för drygt 2 miljoner kronor reserverade för att förbättra framkomligheten för stomlinje 6. Detta innefattar bland annat införande av busskörfält som även kommer till användning för befintlig busstrafik. Ett beslut om genomförande av stomlinje 6 är också en förutsättning för att de av Stockholms stad framtagna framkomlighetsåtgärderna ska genomföras.

3 3(3) Strategisk utveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende TN Infosäkerhetsklass Stomlinje 6 har i stomnätsplanen en längre linjedragning västerut bortom Karolinska där även bl a Solna C och Sundbyberg C angörs. Diskussioner finns även om en förlängning österut på Lidingö. Sådana förlängningar bör genomföras genom att linjen utvecklas kommande år och att framkomlighetsåtgärder för linjen även utreds i angränsande kommuner. Ekonomiska konsekvenser Kostnadsutveckling på kort sikt för beslutet att införa stomlinje 6 följer resenärsutvecklingen då ersättningsmodellen i avtalsområdet bygger på ersättning per verifierad betalande påstigande. Stomlinjetrafikering med bättre framkomlighet och tydligare trafikering över hela trafikdygnet kan leda till ökat antal påstigande och därmed ökade kostnader. Detta är dock i linje med målen och hanteras i det årliga budgetarbetet. Utöver detta kan eventuellt tillkommande tillfälliga kostnader uppstå för viss övertrafikering i förhållande till efterfrågan i etableringsfasen medan underlaget i norra djurgårdsstaden byggs upp, samtidigt som åtgärder på fordon såsom ommålning kan uppstå. Dessa kostnader bedöms som begränsade och inte föranleda någon påverkan på ramarna för trafikförändringar i budget På lång sikt ger de investeringar som Stockholms stad gör i och med beslutet för att skapa en stomlinjemässig framkomlighet att trafikeringen blir mer effektiv med kortare restid, vilket leder till lägre produktionskostnader för de linjer som påverkas. Detta påverkar förutsättningarna för nästa upphandling av innerstadstrafiken på ett positivt sätt. Riskbedömning Beslutet bedöms inte medföra några allvarliga risker att hantera. Konsekvenser för miljön Införandet av stomlinje 6 ger en bättre kollektivtrafiktillgänglighet för viktiga utvecklingsområden och ökar kollektivtrafikens konkurrenskraft, vilket ger positiva miljöeffekter. Sociala konsekvenser En bättre och mer effektiv kollektivtrafikförsörjning underlättar tillgänglighet till service och arbetsplatser även för invånare utan tillgång till egen bil. Caroline Ottosson Förvaltningschef Jens Plambeck Chef Strategisk utveckling

4 1(22) Stomlinje 6 genomförandeplan Sträcknings- och trafikutredning

5 2(22) Förord Denna rapport har tagits fram i nära samarbete mellan Trafikförvaltningen, Stockholms stad trafikkontoret och Keolis. Stockholms översiktsplan Promenadstaden beskriver hur staden ska växa och hur befintlig bebyggelse ska förtätas. Syftet med planen är att skapa en omväxlande stadsmiljö där flera och mer varierande målpunkter kan nås med gång eller cykel, men också för att ge underlag till en frekvent och kapacitetsstark kollektivtrafik. Stomnätsplanen ska utgöra ett viktigt underlag för samplanering av utbyggnadsområden och infrastruktur. Att satsa på en kapacitetsstark och strukturerande kollektivtrafik i regionens centrala del omfördelar resandet och avlastar redan ansträngda spår och vägar.

6 3(22) Innehållsförteckning 1 Projektorganisation Bakgrund Syfte Linjesträckning och hållplatser Norra Djurgårdsstaden till Odengatan Odengatan till Hagastaden Framkomlighet Kostnadsbedömning Trafikering och kostnader Fordon och kapacitet Depå Genomförandetidplan Bilaga1: Framkomlighetsåtgärder kostnader. Bilaga 2: Detaljerad tidplan.

7 4(22) 1 Projektorganisation Arbetet har bedrivits av en projektgrupp med representanter från Trafikförvaltningen, Stockholms stad och Keolis. Möten har även hållits med Kungliga Djurgårdsförvaltningen samt Solna stad. Information har inhämtats från projekten Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden. Deltagare: Trafikförvaltningen Pauline Sedin Mari Widegren Tomas Zaar Eric Hörnfeldt Stockholms stad Erik Lokka Hollander Keolis Oscar Lefwerth Harald Herrmann Processledare Tony Karlsson, Tyréns Framkomlighetsåtgärder Anke Xylander, Tyréns

8 5(22) 2 Bakgrund Tillväxten i Stockholms län är stark och befolkningsutvecklingen pekar på en kraftigt ökad befolkning i hela länet. För att Stockholms trafiksystem ska fungera effektivt måste den andel av resor som görs med personbil minska. Fler måste gå, cykla och åka kollektivt. För att regionen ska utvecklas i önskvärd riktning har ett antal planer och strategier tagits fram exempelvis framkomlighetsstrategin och stomnätsplanen, med målår Budskapet i Framkomlighetsstrategin är att kapacitetsstarka färdmedel måste prioriteras för att fler människor och mer gods ska kunna förflyttas effektivt. Stomnätsplanen bildar grund till Trafikförvaltningens långsiktiga planering. Planen syftar till att höja stomtrafikens status och prioritet samt att peka ut viktiga stråk för förbättrad eller ny stomtrafik. För Stockholms stad är stomnätsplanen en viktig del i arbetet med hur staden gatu- och vägnät bäst kan rymma alla resenärer och funktioner. Norra Djurgårdsstaden utgör ett stort utvecklingsområde som sträcker sig från Husarviken, Ropsten och Hjorthagen i norr till Loudden i söder. Totalt planeras för nya bostäder och nya arbetsplatser. I Hagastaden, som är en ny stadsdel mellan Stockholm stad och Solna vid Nya Karolinska, kommer tusentals bostäder och arbetsplatser att smälta samman till en modern, tät stadsdel. Totalt kommer bostäder och arbetsplatser att rymmas i den nya stadsdelen. Busstrafiken i Stockholms innerstad har handlats upp av Trafikförvaltningen. Enligt avtal mellan Trafikförvaltningen och Keolis ska Keolis medverka till att strategiska mål för kollektivtrafiken i Stockholms län uppnås och styra mot följande övergripande mål: Öka antalet resenärer och öka kollektivtrafikens marknadsandel inom avtalsområdet Att trafiken och verksamheten blir mer effektiv. Keolis har ett helhetsansvar att självständigt planera, driva och följa upp trafiken.

9 6(22) 3 Syfte Utgångspunkten för genomförandeplanen för stomlinje 6 är Stomnätsplanen som Stockholms läns Landsting godkände som strategiskt underlag för vidare planering vad gäller mål, planeringsprinciper och föreslaget linjenät. Trafikering och koppling till trafikavtalet. Framkomlighetsåtgärder kopplat till stomlinje 6 samt kostnaderna för dessa. Genomförandetidplan med sikte på planerad trafikstart december Följande ska tas fram i denna genomförandeplan: Linjesträckning för stomlinje 6 mellan Ropsten och Nya Karolinska i Solna. Trafikering, förslag till utbud Hållplatser, viktiga bytespunkter. Konsekvenser för depå funktionen. Fordon, typ och kapacitet. Figur 1 visar utdrag från stomnätsplanen och stomlinje 6 i rosa färg.

10 7(22) 4 Linjesträckning och hållplatser Utgångspunkt för förslaget till linjesträckning har varit Stomnätsplanen och Idéstudie stomlinje 6 från Gatu- och stadsstrukturen samt hållplatslägen har hämtats från projekten Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden. Sedan december 2014 trafikerar linje 73 i princip samma sträckning som stomlinje 6 ska gå. I Hagastaden och Vasastan föreslås med hänsyn till nuvarande stomlinjer 2, 3 och 4 en annan sträckning än vad Stomnätsplanen anger. Även en eventuell framtida stomlinje 5 har beaktats i utredningen. I stomnätsplanen går stomlinje 6 genom Hagastaden på en förlängning av Hälsingegatan. När denna del av Hälsingegatan öppnas ca 2022 föreslås den att trafikeras av annan busslinje. Stomlinje 6 bör i stället trafikera Torsgatan via Odengatan i riktning mot Karolinska sjukhuset. I riktning mot Ropsten föreslås stomlinje 6 trafikera Karlbergsvägen, eftersom det innebär en restidvinst på ca en minut jämfört att trafikera Odengatan i båda riktningarna. Stomnätsplanens mål med 500 m genomsnittligt hållplatsavstånd uppnås med detta förslag. Figur 2 visar förslag till linjesträckning mellan Hagastaden och Odenplan år 2017 och 2022

11 8(22) 4.1 Norra Djurgårdsstaden till Odengatan I Ropsten föreslås stomlinje 6 starta i samma hållplatsläge som linje 76 avstigningshållplats. Det ger en bra och säker gångväg samt att linjen direkt kan gå mot Bobergsgatan. Hållplatslägena genom Norra Djurgårdsstaden följer den systemhandling som har tagits fram för området. Önskvärt är att Bobergsgatan skyltas till 40 km/h. Vid Östermalms IP föreslås hållplatsläget mot Ropsten flyttas till ett läge mittemot hållplatsen i andra riktningen. Hållplats Stadion trafikeras enbart i riktning mot Nya Karolinska, västerut. Längs Vallhallavägen och Odengatan följer stomlinje 6 stomlinje 4 hållplatser och sträckning. Figur 3 visar stomlinje 6 föreslagna linjesträckning genom Norra Djurgårdsstaden fram till Odengatan.

12 9(22) 4.2 Odengatan till Hagastaden Stomlinje 6 går såsom stomlinje 4 från Vallhallavägen och Odengatan fram till Odenplan. Vid Odenplan förutsätts stomlinje 6 få ett hållplatsläge som gent och bekvämt ansluter till tunnelbana och framtida pendeltåg (2017). Mot Torsgatan och S:t Eriksplans hållplatser föreslås stomlinje 6 gå på Odengatan i riktning mot Hagastaden (västerut) samt på Karlbergsvägen i riktning mot Norra Djurgårdsstaden (österut). Av tydlighetsskäl angörs inte hållplats Dalagatan av stomlinje 6. Bygget av nya Karolinska medför att provisoriska vänd- och hållplatslägen planeras norr om nya Karolinska. När torget söder om nya Karolinska blir klar ca 2022 möjliggör det vändning av stomlinje 6 runt torget. Figur 4 visar stomlinje 6 föreslagna sträckning genom Vasastaden fram till Hagastaden.

13 10(22) 5 Framkomlighet I öster passerar stomlinje 6 genom Norra Djurgårdsstaden. Under bebyggelsen löper Norra Länken som är avsedd att ta hand om stora delar av biltrafiken. Ytvägnätet kan därför prioriteras för trafikslagen gång, cykel och kollektivtrafik. Bygget av Norra Djurgårdsstaden kommer att pågå i flera år till. Vägnätet är fortfarande i ett provisoriskt läge. Bobergsgatan där nuvarande busslinje och sedan stomlinjen ska trafikera har utformats för att säkra framkomligheten för busstrafiken. Det är önskvärt att Bobergsgatan får en skyltad hastighet på 40 km/h. Söder om Värtabanan ska biltrafiken begränsas. Storängsvägen planeras bli en återvändsgata för övrig trafik. Figur 5 visar stomlinje 6 sträckning längst i öster mellan Ropsten och Odengatan.

14 11(22) Södra Fiskartorpsvägen föreslås i den norra delen skyltas med förbjuden genomfartstrafik. Hållplatserna ska ses över, troligen utgår hållplatsen Storängsvägen och ersätts med nya hållplatser där tidigare hållplats Ryttarstadion har legat. För att förtydliga trafiksituationen ytterligare föreslås körbanan smalnas av och förses med gångpassage i stället för dagens övergångsställe. Om hållplatserna vid Ryttarstadion återinrättas är även hållplats Tennisstadion tänkt att utgå. Hållplatserna ligger mycket nära varandra och hållplats Tennisstadion är svårt att bygga ut. I stället för hållplatsen kan en gångpassage ordnas. Dessa hållplatsförändringar ligger utanför stomlinjeprojektet eftersom stomlinje 6 endast stannar vid hållplatserna Gasverket och Östermalms IP. Lidingövägen och bostadsområdet på dess andra sida. Hållplatsen får dock en tydlig koppling till idrottsplatsen och det motriktade läget. Figur 6 visar södra Fiskartorpsvägen med föreslaget sidoförflyttningshinder vid övergångstället. För hållplats Östermalms IP föreslås att den norrgående hållplatsen flyttas fram till ett läge mittemot det motsatta hållplatsläget. Anledningen är framförallt att det befintliga läget inte kan byggas ut till fullgod standard utan att påverka de värdefulla gatuträden utmed Södra Fiskartorpsvägen. En konsekvens av flytten är att hållplatsen kommer att ligga längre ifrån Figur 7 visar förslag till hållplatsläge vid Östermalms IP.

15 12(22) Signalanläggningarna i korsningarna mellan Lidingövägen och Södra Fiskartorpsvägen samt Lidingövägen och Valhallavägen föreslås programeras för bussprioritet (se figur 5). Utmed Valhallavägen och Odengatan går redan stombusstrafik, här behövs inga särskilda åtgärder för stomlinje 6. Först väster om Odenplan på Karlbergsvägen föreslås linjen gå på gata utan befintlig stomtrafik. Stomlinje 6 ska dock trafikera Odengatan tillsammans med stombuss 4 i riktning mot Nya Karolinska fram till Torsgatan. Där svänger stomlinje 6 norrut, signalanläggningen ska ses över för att ge prioritet även åt linje 6. Figur 8 visar stomlinje 6 sträckning längst i väster mellan Odengatan och Hagastaden.

16 13(22) Vid korsningen Torsgatan S:t Eriksgatan nås tunnelbanestationen S:t Eriksplan vid samma hållplats som stombuss 3 i norrgående riktning. Figur 10 förslag till hopslagna hållplatsen Karlbergsvägen, längs Torsgatan. Här finns idag två hållplatslägen för att säkerställa att stombussen kan stanna närmast tunnelbanan. Det medför att det är trångt för en buss som ska in till hållplatsen framför. Förslaget är att slå ihop lägena till en gemensam hållplats. Påstigningsplatsen för stombussen hamnar då 15 meter längre ifrån tunnelbaneentrén. Men bussarna får bättre körvägar och hindrar inte varandra vid in- och utkörning till hållplatsen. Mot Ropsten trafikerar stomlinje 6 utmed Karlbergsvägen. Hållplatsen för att byta till tunnelbanestationen S:t Eriksplan ligger då runt hörnet på Karlbergsvägen. Figur 11 visar hållplats St Eriksgatan på Karlsbergsvägen i riktning mot Odenplan. Hållplatsen ska anpassas för stombuss, d.v.s. densifaltytan ska förlängas och färgas. Förslagsvis rätas även kantstenslinjen bakom hållplatsen ut för att ta bort ett veck som samlar smuts samt säkerställa att inget fordon parkeras och hindrar bussarna. Kantstens- och betongarbeten måste göras med stor försiktighet för att skydda gatuträden.

17 14(22) För resterande sträcka på Karlbergsvägen mot Odenplan kan ett busskörfält inrättas över nästan två kvarter. Sedan behöver busskörfältet utgå för att rymma magasinen för korsningen med Dalagatan. Denna korsning är den enda mellan S:t Eriksgatan och Odenplan där trafik kan svänga både söder och norrut. Framförallt norrut är trafiken begränsat. Att förändra regleringen på Karlbergsvägen skulle medföra omfattande anpassningar i närområdet. Den hårda regleringen begränsar trafiken, vilket ger bedömningen att ett busskörfält inte skulle medföra bättre framkomlighet. Figur 12 visar Karlbergsvägen.

18 15(22) På Torsgatan norr om Karlbergsvägen finns i dagsläge ett smalt busskörfält i södergående riktning. I övrigt inrymmer gatan ett bilkörfält per riktning samt kantstensparkering på båda sidor. Gatubredden är 15 meter. Under förutsättning att kantstensparkeringen på båda sidor får tas bort kan ett busskörfält inrättas även i norrgående riktning. Hållplatserna som finns strax norr om Karlbergsvägen medför att bussar som angör hållplatserna stannar i busskörfälten. Idag stannar stomlinje 3 här men linje 6 föreslås inte stanna. Det finns tankar att även stomlinje 3 inte angör denna hållplats eftersom den ligger endast 250 meter från hållplats Torsplan. Hållplatsen anses dock inte kunna tas bort helt, övriga röda busslinjer ligger kvar. Figur 13 Torsgatan norr om Karlbergsvägen. Den södergående hållplatsen är en klackhållplats vilket begränsar utrymmet. Dessutom ligger en parkeringsplats för rörelsehindrade samt en reserverad parkering innan klacken. I norrgående riktning ligger två parkeringsplatser reserverad för rörelsehindrade direkt norr om Karlbergsvägen. För att kunna behålla dessa parkeringar föreslås den västra södergående sidan behållas som idag medan det i norrgående riktning inrättas ett busskörfält från och med hållplats Rödabergsgatan. Enligt cykelplanen är Torsgatan pendlingsstråk för cykeltrafiken. Befintliga cykelbanor har en understandard för denna högst prioriterade cykelväg.

19 16(22) 6 Kostnadsbedömning Kostnaderna för ovanstående åtgärder har bedömts översiktlig med relativt stora pålägg för osäkerhet. Dubbelsidig avsmalning på Södra Fiskartorpsvägen med gångpassage kr. Ombyggnation av hållplats Östermalms IP. Den norrgående hållplatsen flyttas till ett läge mittemot hållplatsen i motsatt riktning och tillgänglighetsanpassas. Två mindre träd flyttas något för att rymma plattformen. Väderskyddet flyttas om möjligt. Densifalt i körbanan kr Tillgänglighetsanpassning och densifalt vid den södergående hållplatsen kr. Ombyggnation av hållplats Karlbergsvägen norrgående, två hållplatslägen slås ihop till ett extra långt, väderskydd flyttas till nya läget, densifalt kompletteras för stomlinjefärg på hela ytan kr. Hållplats S:t Eriksgatan mot Odenplan anpassas för stomlinjetrafik, densifaltytan färgas och kompletteras i längd. Kantsten behålls med hänsyn till de stora gatuträden kr Inviket bakom hållplatsen rätas ut för att säkra inkörning till hållplatsen. Dagvattenbrunn behöver flyttas kr Busskörfält inrättas på Torsgatan i båda riktningar norr om hållplats Rödabergsgatan. Det förutsätter att kantstensparkeringen norr om Rödabergsgatan utgår på båda sidor. Endast målning och skyltning behövs kr Totalsumman för dessa åtgärder uppskattas bli då kr. Utöver detta behöver en signalkorsning utrustas med bussprioritet och tre anläggningar som redan har bussprioritet programmeras om. Kostnadssumman för detta uppskattas till kr.

20 17(22) 7 Trafikering och kostnader Stomlinje 6 kommer att ersätta linje 73 mellan Ropsten och Nya Karolinska. Etapp 22 (E22) avtalet för Stockholms innerstad är ett så kallat funktionsavtal där ett större ansvar läggs på Trafikutövaren vilket balanseras ut av större friheter för bl.a. trafikplanering. Den grundtrafik som anges i Trafikförsörjningsplanen ska dock vara det minsta utbudet som erbjuds resenärerna. Planerat turtäthet för stomlinje 6 vintertid måndag till fredag: dagtid 5-10 min kväll min Turtäthet vintertid helger: dagtid 7 15 min Sommartid föreslås något lägre turtätheter generellt. Mer detaljerad tidtabell kommer att tas fram av Keolis inför trafikstart enligt den planeringsprocess som finns i avtalet mellan Trafikförvaltningen och Keolis. Turtätheten kommer troligen att öka i takt med att efterfrågan ökar. Ersättningen utgörs av en fast och en rörlig del. Den fasta delen uppgår vid avtalets start till 50 % av grundpriset. Den rörliga delen utgörs av en viss ersättning per Verifierad Betalande Påstigande (VBP) vilken utgör 50 % av grundpriset vid avtalets start. Trafikutövaren har rätt att föreslå förändringar i utbudet; nya linjer, ändrad turtäthet m.m. Dessa ska dock alltid godkännas av Beställaren (Trafik förvaltningen) i förväg. Förändringar utöver turtäthet vad gäller stomlinjer ska efter beslut av förvaltningschef TF alltid beslutas av Trafiknämnden SLL. Då avtalet inte medger någon reglering av ersättning baserad på utförd produktion kan en sådan uträkning inte tas fram. Den uttömmande ersättningsformen för tillkommande trafik är resandeincitament enligt VBP-modellen, d.v.s. det pris per Verifierad Betalande Påstigande som finns i avtalet. Eventuella tillkommande trafikförändringar ska dock vägas mot hur dessa verkar mot målen i avtalet samt om dessa antas ha en betydande inverkan på kostnadsbilden innan de införs.

21 18(22) 8 Fordon och kapacitet Försöket med elhybridbussar på linje 73 antas vara avslutat till trafikstart av stomlinje 6. Keolis plan för utbyte av fordon och var Keolis och Trafikförvaltningen kommer överens om var elhybridsbussarna fortsättningsvis ska gå efter försöket, får konsekvenser för vilka fordon som till att börja med kommer gå på stomlinje 6. En möjlighet är att måla om elhybridbussarna till stomlinjer i ett första skede för att sedan växla om till annan busstyp. Laddplatsernas placering påverkar också kostnaden. Över tid antas fordonen på Stomlinje 6 vara blå ledbussar. Dem är ca 18,5 m långa och har en kapacitet på ca 45 sittplatser och ca 100 stående. Beroende på turtäthet beräknas mellan 10 till 15 bussar var dimensionerande antal för stomlinje 6. Som jämförelse trafikeras linje 73 med tio kortbussar. Ansökan om dispens till Stockholms stad om att trafikera stomlinje 6 med långa fordon (ledbussar) måste göras i god tid innan trafikstart.

22 19(22) 9 Depå Keolis bedömning är att det finns kapacitet för fordonen till stomlinje 6 (15 st ledbussar) i Hornsbergsgaraget från och med tänkt trafikstart december Över tid kommer depåkapaciteten behöva ökas för att klara den generella trafikökningen. Men det tillhör inte denna utredning.

23 20(22) 10 Genomförandetidplan Tidplanen nedan ger en överblick över de tidskritiska momenten i genomförandet av stomlinje 6. Det är framförallt att få till en avsiktsförklaring mellan alla parter som är avgörande om processen med att beställa fordon och projektering av framkomlighetsåtgärderna ska komma igång. En mer detaljerad tidplan biläggs rapporten.

24 21(22)

25 22(22)

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag.

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag. 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 8 Slutredovisning av gemensam Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar 2012-2016 och beslut

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Bilaga 8 Sida 1 (5) ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Nämnderna ska i sin ansökan redovisa projektets utformning genom att redogöra för följande punkter. Namn på projektet/åtgärden:

Läs mer

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-03-19, punkt 16 Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet 2017-2021: Åtgärder linje 172

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Svar på skrivelse från (V) om turtäthet på busslinje 74

Svar på skrivelse från (V) om turtäthet på busslinje 74 1(2) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni 08-678 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-22 Version Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 12 Ärende/Dok. id. TN 2015-0124 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Trafiknämnden godkänner förslag till gemensam Handlingsplan för stombussar Jonas Eliasson Förvaltningschef

Förslag till beslut. 2. Trafiknämnden godkänner förslag till gemensam Handlingsplan för stombussar Jonas Eliasson Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2016-10-14 Handläggare Erik Lokka Hollander 08-508 260 10 Till Trafiknämnden 2016-11-10 Gemensam handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar 2012-2016. Slutredovisning

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Linje 6. En lyckad satsning på Stockholms nya stomlinje

Linje 6. En lyckad satsning på Stockholms nya stomlinje Linje 6 En lyckad satsning på Stockholms nya stomlinje Denna utvärdering har utförts inom ramen för Handlingsplan för stombuss 2017-2021. Utvärderingen har genomförts av Keolis och samfinansierats av Trafikförvaltningen,

Läs mer

Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden

Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2013-10-01, punkt 8 Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden Ärendebeskrivning I samband med

Läs mer

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-15 Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 8 Ärende TN 2017-1165 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - remiss från SL och trafik- och renhållningsnämnden

Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - remiss från SL och trafik- och renhållningsnämnden ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN SID 1 (7) 2011-12-05 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi,

Läs mer

Gemensam handlingsplan

Gemensam handlingsplan Gemensam handlingsplan 2012-2016 Inledning Med anledning av det utredningsmaterial som tagits fram inom ramen för arbetet med stomnätsstrategin etapp 1, ser SL och Stockholms stad ett behov och möjlighet

Läs mer

Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - Remiss från SL och trafik- och renhållningsnämnden

Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - Remiss från SL och trafik- och renhållningsnämnden KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-11-30 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förslag till

Läs mer

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-10-02 Handläggare: Örjan Widaeus Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 508 261 98 orjan.widaeus@gfk.stockholm.se 2001-09-04 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet i innerstaden. Lägesrapport.

Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet i innerstaden. Lägesrapport. Erik Hollander Trafikplanering 08-508 262 80 erik.hollander@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet

Läs mer

Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS

Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Sjötrafikutskottet 2019-10-22, ärende 4 Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS 2017-1455 beskrivning

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2019-03-18 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 26 236 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector 2 Trivector VARJE DAG SKER 290 000 RESOR MED STOMBUSSARNA LIKA MÅNGA RESOR

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08-508 09 062 Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Råd för funktionshinderfrågor vid trafiknämnden och Stockholms Stads Parkerings AB

Råd för funktionshinderfrågor vid trafiknämnden och Stockholms Stads Parkerings AB Råd för funktionshinderfrågor vid trafiknämnden och Stockholms Stads Parkerings AB PROTOKOLL 3/2017 Tid Måndagen den 27 mars 2017 kl. 14.00 16.30 Plats Jungska rummet, Tekniska Nämndhuset Justerat Sven

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut

Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-11-21 Handläggare Sanna Tegnér 08-508 264 27 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Information om pågående utredningsstudie avseende kollektivtrafikförsörjning av Norra Djurgårdsstaden

Information om pågående utredningsstudie avseende kollektivtrafikförsörjning av Norra Djurgårdsstaden 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-05-22, punkt 24 Information om pågående utredningsstudie avseende kollektivtrafikförsörjning av Norra Djurgårdsstaden beskrivning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut Sida 1 (12) Dnr T2017-02834 2017-10-12 Handläggare Susanna Lennström 08-508 261 95 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 15 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler Ärendebeskrivning

Läs mer

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2018

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2018 Bilaga 9 Sida 1 (6) ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2018 Nämnderna ska i sin ansökan redovisa projektets utformning genom att redogöra för följande punkter. Namn på projektet/åtgärden:

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-12-06 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Kollektivtrafik i Norra Djurgårdsstaden. Boendemöte Norra Djurgårdsstaden (Hjorthagen)

Kollektivtrafik i Norra Djurgårdsstaden. Boendemöte Norra Djurgårdsstaden (Hjorthagen) Kollektivtrafik i Norra Djurgårdsstaden Boendemöte Norra Djurgårdsstaden (Hjorthagen) 20131128 2013-11-29 2 Nuläge - Linje 55 - Hiss, rulltrappor och rullband 2013-11-29 3 Allmänt Linjen trafikerar mellan

Läs mer

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 13 Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger Ärendebeskrivning Sverigedemokraterna

Läs mer

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03 Trafik 2012-04-03 Objekt: 1113 Handläggare: Mats Ekström Konsult: Structor Uppsala AB , ANTAL BLAD: 4 BLAD NR: 1 Inledning Syftet med detta är att beskriva trafiken till och från Biomedicum och Aulan och

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/ Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 2014-10-23 Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.3-099-2014 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 090 32 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Inledning Stadsbyggnadskontoret har påbörjat detaljplanearbete för ungefär 130 bostäder på två platser längs gatorna Västerled, Nyängsvägen och Koltrastvägen i stadsdelarna Abrahamsberg, Stora Mossen och

Läs mer

Gator och trafik Programutredning för ny bebyggelse

Gator och trafik Programutredning för ny bebyggelse Västra Valhallavägen Gator och trafik Programutredning för ny bebyggelse Grontmij Maj 2014 stockholm.se/vastravalhallavagen Datum 2014 05 09 VÄSTRA VALHALLAVÄGEN. Programutredning för ny bebyggelse PM.

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut

Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut Dnr Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Katarina Kjellberg 08-508 261 63 Till Trafiknämnden 2015-05-21 Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-21 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Lokalbussar som cirkulerar i Nykvarn KS/2014:373 Medborgarförslag: Förvaltningens

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-03-17 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08-508 09 062 Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Modern Stadstrafik. Grön spårväg i Caen. Transportforum Sverigeförhandlingen. Batteribussar i Ängelholm. Nr

Modern Stadstrafik. Grön spårväg i Caen. Transportforum Sverigeförhandlingen. Batteribussar i Ängelholm. Nr Nr 2. 2016 Modern Stadstrafik Transportforum 2016 Sverigeförhandlingen Grön spårväg i Caen Batteribussar i Ängelholm Stombussplaner i Stockholm: Måttliga åtgärder ger stora effekter Buss på eget utrymme

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende TN 2017-1452 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om allmän

Läs mer

GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM

GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM 2013-04-09 Sammanfattning Hållplats Gustavsbergs centrum ligger oförändrat. Alla typer av linjer trafikerar hållplatsen. Farstavikens hållplatser

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan 1(5) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck +4686861651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-12 Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 30 Diarienummer Svar på skrivelse från (S) om upprustning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Trafik PM för Program för detaljplan Norra delen av Hagastaden

Trafik PM för Program för detaljplan Norra delen av Hagastaden Solna stad Trafik PM för Program för detaljplan Norra delen av Hagastaden Stockholm 2015-08-28 Trafik PM för Norra delen av Hagastaden Datum 2015-08-28 Uppdragsnummer 1320008221 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT

1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT 1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT 2016-02-09 2(22) Förord I åtgärdsvalsstudien - Förbättrad framkomlighet

Läs mer

Trafikplanering Norra Djurgårdsstaden (NDS)

Trafikplanering Norra Djurgårdsstaden (NDS) Sida 1 (6) 20131211 Informationsmöte om trafikplanering och kollektivtrafik i Norra Djurgårdsstaden Plats: Folkkulturcentrum i Hjorthagen, Artemisgatan 19 Datum: 28 november 2013 Tid: kl.18-20 Närvarande:

Läs mer

Motion 2016:14 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att utnyttja Stockholms vatten bättre för överfart och förstärkt kollektivtrafik

Motion 2016:14 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att utnyttja Stockholms vatten bättre för överfart och förstärkt kollektivtrafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-01-18 LS 2016-0412 Landstingsstyrelsen Motion 2016:14 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att utnyttja Stockholms vatten bättre

Läs mer

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 070-786 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-22 Trafiknämnden 2015-01-19, punkt 5 Ärende/Dok. id. TN 2015-0993 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan 1 Bilaga 1 Vad gör bussen långsam? I följande avsnitt ges en mer noggrann beskrivning av de fem stråken där medelhastigheten i hög- och/eller lågtrafiken och där körtidskvoten mellan bil är låg i hög-

Läs mer

JUL Stockholms läns landsting i (2)

JUL Stockholms läns landsting i (2) JUL Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1402-0228 Landstingsstyrelsen Motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall (V) m.fl. om pendeltågsstation i Rågsved Föredragande

Läs mer

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: Sida 1 (5) 2017-12-01 Exploateringskontoret Dnr 123-1872/2017 Dnr E2017-04507 Dnr T2017-03388-1 Handläggare Anton Västberg Telefon: 08-508 29 305 Till Kommunstyrelsen Exploateringskontoret Karl-Johan Dufmats

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Datum Upplands Väsby kommun Axel Nelstrand Grontmij AB Väg och trafik Johan Ericsson PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Uppdrag och förutsättningar Denna PM diskuterar läge för in- och utfart

Läs mer

Ombyggnad av hållplatser vid Östra station. Rapport

Ombyggnad av hållplatser vid Östra station. Rapport Ombyggnad av hållplatser vid Östra station Rapport 2017-09-18 Innehåll Rapport Ombyggnad av hållplatser vid Östra station 2017-09-18 Beställare: Trafikkontoret, Stockholms stad Konsult: ÅF-Infrastructure

Läs mer

Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut

Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut Dnr T2017-02941 Dnr T2017-02941 Sida 1 (15) Handläggare Stina Airijoki 08-508 260 63 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut Förslag till

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Pilotprojekt fo r Buss 4

Pilotprojekt fo r Buss 4 Sida 1 (8) 2014-03-14 Handläggare Erik Hollander 46-8-50826149 Pilotprojekt fo r Buss 4 För att kunna säkerställa en bra framkomlighet inom Stockholms stad med hänsyn till den kraftiga befolkningsökning

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Linje 4 Pilotprojekt NVF

Linje 4 Pilotprojekt NVF Linje 4 Pilotprojekt NVF 2017 03 20 Framkomlighetsstrategin Mer plats till bussar och cyklister Trafiken ska bli mer pålitlig Gångtrafikanterna får bättre förutsättningar Minska de negativa effekterna

Läs mer

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Reviderat genomförandebeslut

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Reviderat genomförandebeslut Sida 1 (8) 2014-11-11 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2014-12-11 Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Reviderat genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Information avseende arbetet Förstudie inför nya trafikavtal innerstaden buss och Lidingö buss

Information avseende arbetet Förstudie inför nya trafikavtal innerstaden buss och Lidingö buss Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-05-25 1 (1) Identitet TN 1206-0144 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 Information avseende arbetet Förstudie inför nya trafikavtal innerstaden buss och Lidingö

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut Sida 1 (15) 2018-05-21 Dnr T2018-01577 Handläggare Susanna Lennström, 08-508 26 195 Till Trafiknämnden 2018-08-30 Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2017/2018

Förändringar i SL-trafiken 2017/2018 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-03-22 Handläggare Eva-Lis Brinkensten Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-04-20

Läs mer

Information om bytespunkt Årstaberg

Information om bytespunkt Årstaberg 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se INFORMATIONSÄRENDE 2017-01-19 Trafiknämnden 2017-02-21, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Information om

Läs mer

Förutsättningarna för bussar i beställningstrafik i Stockholm

Förutsättningarna för bussar i beställningstrafik i Stockholm Stockholms läns Bussbranschförening 2015-05-28 Förutsättningarna för bussar i beställningstrafik i Stockholm - Redovisning av problem och angelägna förbättringar i väginfrastrukturen Publikation gjord

Läs mer