PM TRAFIKANALYS KNIVSTA KOMMUN 2035

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM TRAFIKANALYS KNIVSTA KOMMUN 2035"

Transkript

1 PM TRAFIKANALYS KNIVSTA KOMMUN 2035 Göteborg WSP Sverige AB WSP Analys & Strategi Göteborg Besök: Ullevigatan 19 T: WSP Sverige AB Org. nr: Styrelsens säte: Stockholm wsp.com 1 (23)

2 INLEDNING WSP har fått i uppdrag av Knivsta kommun att genomföra en flödesutredning i kommunen. I utredningen ingår att uppdatera befintlig trafikmodell i VISUM till basår 2016 och prognosår 2035 med nya bostäder, verksamheter samt väginfrastruktur. Utöver basscenarion analyseras även två alternativa framtidsscenarion med förändrad infrastruktur. Utöver det ursprungliga uppdraget, beskrivet ovan, har en tilläggsbeställning gjorts av Knivsta kommun. Tillägget omfattar justering av trafikmodellen så att resultat av trafikflöden även kan fås ut för förmiddag- och eftermiddagstimme. I befintlig modell kan endast resultat presenteras på dygnsnivå. FÖRUTSÄTTNINGAR Flödesutredningen utgår från kommunens befintliga trafikmodell i VISUM som togs fram av Sweco I modellen ingår biltrafik som enda färdmedel. Antalet bilresor i modellen är konstant och ingen överflyttning sker mellan fordonsslag. Zonindelningen i modellen är uppdelad i 250- och 1000-metersrutor då NYKO4-indelningen som befolkningsstatistiken i kommunen bygger på ansågs för grov. Samma zonindelning används vid uppdatering av modellen. Nya trafikräkningar omfattas inte av uppdraget. Modellen för basåret 2016 kalibreras mot uppmätta flöden i Trafikverkets klickkarta. TILLÄGG MODELLJUSTERING Enligt tillägg beställt av Knivsta kommun har modellerna för basåret och prognosåret justerats för att möjliggöra resultattuttag för maxtimman under förmiddag och eftermiddag. Aktuella trafikmätningar uppdelat på timnivå i Knivsta-området saknas. Då nya trafikmätningar inte ingår i uppdraget har schablonvärden använts för att uppskatta flöden under förmiddagen- och eftermiddagens maxtimme. De faktorer som används för att räkna om trafik från dygn till förmiddags- och eftermiddagstimme är hämtade från SamPers 1 och redovisas i tabellen nedan. Dessa faktorer är i sin tur viktade mot ärendefördelningen för biltrafik i Stockholmsregionen enligt SamPers basprognos. Av totala antalet bilresor i basprognosen utgörs 44,9 % av arbetsresor, 7,4 % av tjänsteresor och 47,7% av övriga resor. Beräknade resor under förmiddag- och eftermiddagens maxtimme sparas i separata matriser. Vid resultatuttag för maxtimme används dessa matriser vid nätutläggning. 1 SamPers är ett prognosverktyg som används och är godkänt av Trafikverket. Faktorerna gäller för Stockholmsområdet. 2 (23)

3 Tabell 1 Parameter andelar maxtrafik Stockholmsområdet, SamPers. Arb.resor_reg Tjänste_reg Övriga_reg Timandel FM Max (otransponerade 2 ) Timandel FM Max (transponerade) Timandel EM Max (otransponerade) Timandel EM Max (transponerade) Vid beräkning av flöden under maxtimman på förmiddagen och eftermiddagen justeras kapaciteten på länkarna (CapPrT) för att motsvara kapacitet under en timma, innan utläggning görs. Kapaciteten på varje länk beror på många olika faktorer, exempelvis geometri, siktklass, antal korsningar etcetera. Förenklat har kapaciteten på vägläknarna i modellen uppskattats utifrån Trafikverkets vägklassindelning. Uppskattad kapacitet per timma för respektive vägklassindelning redovisas i tabellen nedan. Tabell 2 Uppskattad kapacitet per vägklassindelning Vägklass Fordon/timma Klass Klass Klass Klass Klass Klass Klass 6 och högre 800 UPPDATERING BEFINTLIG MODEL DAG- OCH NATTBEFOLKNING Enligt sammanställning av SCB kommunfakta 2015, uppdelat per delområde enligt tabellen nedan, uppgår dagbefolkningen 3 till och nattbefolkningen 4 till i kommunen. Totala befolkningen i Knivsta uppgår 2016 till strax över invånare. Nattbefolkningen utgör ca 50 % av den totala befolkningen. Relativt den totala befolkningen i Knivsta kommun uppgår dagbefolkningen till ca 20 %. 2 Otransponerade och transponerade faktorer appliceras på resandeflöden i respektive riktning. 3 Den förvärvsarbetande befolkningen som har sitt arbetsställe inom Knivsta kommun. 4 Den förvärvsarbetande befolkningen som har bostad inom Knivsta kommun. 3 (23)

4 Tabell 3 SCB sammanfattning förvärvsarbetare 2015 Knivsta kommun Dagbefolkning Nattbefolkning Totalt Knivsta tätort Alsike tätort Landsbygd väster järnvägen Landsbygd öster järnvägen Totalt Dagbefolkningen har fördelats för att totalt motsvara dagbefolkning per delområde ovan. Delar av dagbefolkningen har portionerats ut i områden där bland annat skolor och verksamheter har etablerats sedan föregående modell skapades. I övriga zoner har dagbefolkningen fördelats proportionerligt för att matcha statistiken. Total ökar dagbefolkningen med ca 25% vilket i modellen uppgår då till dryga Nattbefolkningen i modellen justerades i första hand enligt relativ befolkningsökning per NYKO-område. I de NYKOområden där den relativa befolkningsutvecklingen var hög har dag- och nattbefolkningen fördelats noggrannare inom områdena efter nytillkommen bebyggelse. Utöver geografisk placering grupperades zonerna för att överensstämma med befolkningsandel i respektive NYKO-område. Därefter gjordes ytterligare justeringar för att nattbefolkningen i modellen skulle överensstämma med grupperingen i tabellen ovan. Zonerna är sedan föregående modell indelad i 250-metersrutor inom tätort och 1000-metersrutor på landsbygden då den statistik som kommunen förfogar över bygger på NYKO-indelning och bedömts vara för grov för modellen. Modellen för 2016 har kompletterats med nya zoner som representerar nytillkommen bebyggelse i Alsike och Knivsta tätort. Totalt finns 259 zoner i modellen. Då zonerna inte överensstämmer med områden för statistiken har zonerna i modellen manuellt fått aggregeras för att motsvara NYKO- respektive AMPAK-område. Osäkerheterna i den manuella indelningen gör att det är svår att exakt jämföra befolkningsstatistiken i de olika områdena med antal befolkning i modellen. Befolkningen i de olika områdena, samt tillskott från 2011 till 2016 redovisas i tabellen nedan. Natt och dagbefolkning i modellen för 2016 stämmer inte exakt överens med statistiken i AMPAK områdena, vilket beror på felmarginaler i den manuella geografiska indelningen. Dag- och nattbefolkningen i modellen för 2016 skiljer sig mindre än 0,5% jämfört med statistiken. Figuren nedan visar förändringen av dag- och nattbefolkning per zon i modellen 2016 jämfört med Totala befolkningsmängden har i modellen ökat med cirka 21 % från 2011 till Tabell 4 Dag- och nattbefolkning i trafikmodell 2011 resp Dagbefolkning Nattbefolkning Modell 2011 Modell 2016 Tillskott Modell 2011 Modell 2016 Tillskott Knivsta tätort % % Alsike tätort % % Landsbygd väster jvg % % Landsbygd öster jvg % % Totalt % % 4 (23)

5 Figur 1 Tillskott dag- respektive nattbefolkning modell HANDEL, SNI_G Handel representeras i modellen av attributet SNI_G och ingår i beräkningsformeln för trafikalstring och attraktion av resor. I den tidigare modellen för basår 2011 angavs handel med attributet SNI_05, uppdelat på kvinnor och män. I beräkningen används samma faktor för kvinnor och män varför attributet för handel har sammanräknats i basår SNI_G motsvarar alltså de tidigare värdena SNI_05_K och SNI_05_M. Sammanställning av SCB:s kommunfakta för 2016 respektive 2012, hämtat från Knivsta kommuns hemsida, har använts för uppdatering av handel. Arbetstillfällen för handel i kommunen har ökat med ca 37%. Zoner i centrala Knivsta fick en större andel handel, i resterande zoner ökades handeln proportionerligt. Likt statistiken ökar handeln med 37 % i modellen, fördelningen redovisas i figuren nedan. Observera att skalan skiljer sig från figuren som redovisar dag- och nattarbetare. 5 (23)

6 Figur 2 Tillskott handel modell BEFOLKNING I ANGRÄNSANDE ZONER OCH TRAFIKEN PÅ E4 Modellen innehåller zoner utanför Knivsta kommungräns. Befolkningen i de externa zonerna representeras av Addval 3. Värdet i samtliga av dessa zoner har räknats upp enligt Trafikverkets gällande uppräkningstal för Uppsala län vilket motsvarar 1,16 % per år. Trafiken på E4 beräknas med hjälp av en tilläggsmatris. Trafiken mellan samtliga zoner har även här uppdaterats med 1,16 % per år. KALIBRERING Trots uppräkning av tilläggsmatrisen för trafiken på E4:an gav resultatet låga flöden i modellen. Även flödena på väg 77 öster om E4 samt väg 1039, 255 och väg 1041 väster om Knivsta var lägre än uppmätta flöden på NVDB. I figuren nedan redovisas samtliga externa zoner med anslutning till vägnätet. Flödet på länkarna är skalenlig efter justering av matris och Addval3. 6 (23)

7 Figur 3 Externa zoner och anslutningar till vägnätet För att öka trafiken på väg 77 öster om E4:an justerades Addval 3 i den externa zonen öster om kommungränsen samt även en justering av tilläggsmatrisen för resor från och till zonen. I tilläggsmatrisen ökades även antalet resor mellan zonerna söder och norr om kommungränsen, vilket medförde en ökning av flödet på E4an till ca ÅDT. Samma sak gjordes för att flödena på väg 1039, 255 och 1041 skulle bättre stämma överens med uppmätta flöden. PROGNOSSCENARIO, 2035 Prognosåret för modellen är För 2035 uppdateras basprognosen med nya förutsättningar gällande bebyggelse, infrastruktur och trafikalstring. Underlag gällande tillkommande bebyggelse, handel och infrastruktur hämtas från den nya översiktsplan för Knivsta kommun som i skrivande stund befinner sig i utställningsskedet. BEFOLKNING Enligt översiktsplanen uppskattas befolkningen i Knivsta kommun växa med ca invånare fram till Ökningen sker framförallt i Knivsta centralort och Alsike. I översiktsplanen ska antalet invånare i Alsike öka med personer och i Knivsta tätort beräknas ytterligare ca 150 småhus och 8600 lägenheter byggas. För de nya 7 (23)

8 bostäderna som tillkommer har, enligt siffror från Trafikverkets alstringsverktyg, 1,8 boende per lägenhet och 2,7 boende per småhus använts i beräkningen. Med dessa beräkningar tillkommer ungefärligen nya invånare i Knivsta fram till Nattbefolkningen i modellen har fördelats efter framtida bebyggelse i kommunen enligt översiktsplan. Både i basprognosen 2016 och den äldre modellen från 2011 uppskattas ca 50 % av den totala befolkningen i kommunen utgöra nattbefolkning, samma andel används för nytillkommen befolkning i prognosåret Bilden nedan redovisar var tillskottet av nattbefolkning från 2016 till 2035 fördelats. Figur 4 Tillskott nattbefolkning 2016 till 2035 Arbetsplatser och etableringar beskrivs översiktligt i Knivstas kommande översiktsplan. Enligt översiktsplanen kommer handeln, likt nuläget, vara koncentrerad till Knivsta centrum samt närhandel i Alsike. Industriområdet mellan Ar och E4:an kommer byggas ut. Det finns inga specifika uppgifter eller mål gällande tillväxt av dagbefolkning i kommunen, varför tillskottet av dagbefolkning har uppskattats. Följande uppgifter har använts för specifik fördelning och tillskott av dagbefolkning. Brunnby verksamhetsområde (mellan Ar och E4), sällanvaruhandel och industri/kontor/verksamheter Entré Knivsta/avfarten Knivsta. Finns Konferenshotell och CircleK. Verksamheter som OK, Sibylla, matvaruäffär, bilhandel m.m. kommer etableras Mer handel och restauranger i centrum Centrum för idrott och kultur Skolor o o Ny skola centrala Ängby 2-3 nya skolor i Nydal 8 (23)

9 o o Gymnasieskola på hotelltomten Ny skola i Alsike Nord. Tabellen nedan redovisar totala tillskottet av dag- och nattbefolkning per delområde. Totalt ökar dagbefolkningen med 60 % och nattbefolkningen med ca 120% i modellen. Fördelningen redovisas i figuren nedan. Tabell 5 Tillskott dag- och nattbefolkning 2016 till 2035 Dagbefolkning Nattbefolkning Modell 2016 Modell 2035 Tillskott Modell 2016 Modell 2035 Tillskott Knivsta tätort % % Alsike tätort % % Landsbygd väster jvg % % Landsbygd öster jvg % % Totalt % % Figur 5 Tillskott dagbefolkning från 2016 till (23)

10 HANDEL, SNI_G Handeln i modellen har justerats upp och fördelats efter de nytillkommande verksamheter och etableringar som beskrivs i avsnittet ovan. Likt dagbefolkningen ökar handeln framförallt i centrala Knivsta men också vid entrén till Knivsta, väster om motorvägen. Totalt har handeln ökats med 60%. Figur 6 Tillskott handel modell 2016 till VÄGNÄT Följande förändringar för vägnätet i prognosen för 2035 har implementeras: Plankorsningen på Knivstavägen/Särstavägen stängs. Gredelbyleden blir då den enda överfarten över järnvägen i Knivsta tätort. Centralvägen förlängs ner till Södervägen, 30 km/h Ny trafikplats norr om Alsike. 10 (23)

11 Alsike Knivsta Figur 7 Förändringar i vägnät basprognos 2035 TILLÄGGSMATRIS OCH ANGRÄNSANDE BEFOLKNINGSZONER Tilläggsmatrisen och zonerna med gränsbefolkning har skruvats upp enligt Trafikverkets tillväxttal med 1,16% per år fram till Totalt har matrisen och gränsbefolkningen ökats med 1,0116 ( ) = 1, (23)

12 RESULTAT TRAFIKFLÖDEN BASPROGNOS 2035 Nedan redovisas beräknade trafikflöden i modellen för 2035 med ovan beskrivna förutsättningar. Flödena redovisas i vardera riktning. Det är viktigt att notera att det finns stora osäkerheter i flödena som tillkommer till följd av de antagandena som är gjorda för arbetsplatser och handel. Detta medför även osäkerheter vad gäller belastningsgrad i vägnätet. Trafikflöden, årsmedeldygn 2035 Figuren nedan redovisar trafikflöden per årsmedeldygn Modellen visar att trafikplatsen norr om Alsike främst kommer användas för trafik till och från norr. Figuren till höger visar ett uttag på årsmedeldygnstrafiken vid den nya trafikplatsen norr om Alsike. De norra ramperna har betydligt högre flöde än de södra. I modellen görs alltså majoriteten av resorna till och från söder på E4:an fortsatt via trafikplatsen utanför Knivsta. ÅMD Knivsta 2035 Ny trafikplats norr om Alsike 2035 Figur 8 Beräknade trafikflöden per årsmedeldygn i modellen Till höger: Trafikflöden vid ny trafikplats norr om Alsike. Den stora förändringen i markanvändning som ligger med i modellen medför en stor ökning av trafikvolymer till Figuren nedan visar trafikförändringen per årsmedeldygn från 2016 till 2035 med fokus på Knivsta tätort. Grön visar på en minskning av årsmedeldygnstrafik i modellen medan rött visar en ökning av trafik i modellen. Trafikmotet vid Knivsta samt Brunnbyvägen söder om Alsike avlastas genom den nya trafikplatsen norr om Alsike. Trafiken i centrala Knivsta fördelas om till följd av att den södra kopplingen över järnvägen stängs och Centralvägen förlängs. 12 (23)

13 Figur 9 Trafikutveckling årsmedeldygnstrafik från Trafikflöden under förmiddags- och eftermiddagstimme 2035 Efter det tillägg som gjorts i modellen kan resultat med trafik under den mest belastade förmiddag- och eftermiddagstimmen redovisas. Figurerna nedan illustrerar trafikflöden samt belastningsgrad under förmiddagen och eftermiddagen. Belastningsgraden är en kvot av mängden trafik per timme och kapaciteten per timme som beräknas på varje länk. Då kapaciteten har uppskattats på varje individuell väglänk samtidigt som det gjorts stora antaganden i markanvändning ger beräknad belastningsgrad i modellen endast en indikation på ett möjligt framtidsscenario och inte ett faktiskt utfall. 13 (23)

14 Förmiddagens maxtimme >95 Figur 10 Trafikflöde [fordon/h] under förmiddagens maxtimma, samt belastningsgrad [trafikflöde/kapacitet] Eftermiddagens maxtimme >95 Figur 11 Trafikflöde [fordon/h] under eftermiddagens maxtimma, samt belastningsgrad [trafikflöde/kapacitet] 14 (23)

15 Under båda tidsperioderna uppgår belastningen på Gredelbyleden genom centrala Knivsta till mer än 85 procent av den uppskattade kapaciteten på vägen. Belastningen är något högre under eftermiddagstimmen. I övriga delar av vägnätet i modellen bedöms kapaciteten vara tillräcklig. Om befolkningen och trafiken utvecklas enligt antaganden pekar resultaten från modellen på att Gredelbyleden i centrala Knivsta kommer bli hårt belastad om ingen åtgärd för att avlasta sträckan vidtas. I ett alternativt scenario, som beskrivs i nästkommande kapitel, analyseras en ny koppling över järnvägen, söder om centrala Knivsta, för att avlasta Gredelbyleden. ANALYSERADE SCENARION Knivsta kommun har efterfrågat två alternativa framtida scenarion att analysera i modellen. Samtliga scenarion har samma förutsättningar som 2035, om inget annat anges. 1. Ingen ny trafikplats norr om Alsike. 2. En ny vägkoppling över järnvägen söder om Knivsta tätort (inkl. ny trafikplats norr om Alsike) Utöver ovanstående nämnda scenarion analyseras även ett tredje scenario, vilken representerar en kombination av de båda ovan nämnda. 3. Ingen ny trafikplats norr om Alsike och ny vägkoppling över järnvägen söder om Knivsta tätort (i övrigt samma förutsättningar som basår 2035). Resultaten av dessa analyser presenteras i avsnitten nedan. Alternativt scenario 1 - Utan trafikplats norr om Alsike I det första alternativa scenariot analyseras vägnätet utan en ny trafikplats norr om Alsike. I övrigt är scenariot samma som basscenariot för Bilden nedan visar en skillnadsbild hur årsmedeldygnstrafiken fördelas i vägnätet om trafikplatsen norr om Alsike inte byggs. Grönt symboliserar en minskning av trafikflöden i scenario 1 jämfört med basscenariot och rött visar på en trafikökning. Trafiken flyttas framförallt från Björkkällevägen till Gredelbyleden och E4:an. 15 (23)

16 Figur 12 Skillnad trafikmängder per årsmedeldygn scenario 1 jämfört med basscenario Enligt modellen förvärras trafiksituationen på Gredelbyleden om trafikplatsen norr om Alsike inte byggs. Detta givet att Gredelbyleden fortsatt är den enda kopplingen över järnvägsspåren i centrala Knivsta. En omfördelning av trafik via centrala Knivsta istället för förbi Alsike medför ytterligare trafikbelastning Gredelbyleden. I scenario 1 blir belastningsgraden hög på nästan hela sträckan på Gredelbyleden mellan Knivsta tätort och E4:an under eftermiddagen. Belastningen blir högre även under förmiddagen, dock inte lika omfattande som under eftermiddagen. Figurerna nedan illustrerar trafikflöden per timma och belastningsgrad under för- och eftermiddagen i scenario (23)

17 Förmiddagens maxtimme >95 Figur 13 Trafikflöde [fordon/h] under förmiddagens maxtimma, samt belastningsgrad [trafikflöde/kapacitet]. Scenario 1 Eftermiddagens maxtimme >95 Figur 14 Trafikflöde [fordon/h] under eftermiddagens maxtimma, samt belastningsgrad [trafikflöde/kapacitet]. Scenario 1 17 (23)

18 Alternativt scenario 2 - Ny vägkoppling söder om centrala Knivsta I det andra alternativa scenariot analyseras vägnätet med en ny koppling över järnvägen, söder om centrala Knivsta. I övrigt är scenariot samma som basscenariot för Den nya väglänken går från Knivstavägen och kopplar an till den tänkta förlängningen av Centralvägen, i höjd med Södervägen. Den nya kopplingen går i en planskild korsning över järnvägen och har i modellen antagits ha samma standard och kapacitet som Knivstavägen. Figur 15 Ungefärlig sträckning på ny koppling över järnvägen, söder om centrala Knivsta. Scenariot inkluderar likt basscenariot 2035 en ny trafikplats norr om Alsike, utanför bild. Bilden nedan visar en skillnadsbild hur årsmedeldygnstrafiken fördelas i vägnätet om en ny koppling över järnvägen anläggs. Grönt symboliserar en minskning av trafikflöden i scenario 2 jämfört med basscenariot 2035 och rött visar på en trafikökning. Störst omfördelning av trafik sker i centrala Knivsta. Den nya kopplingen över järnvägen beräknas i modellen avlasta Gredelbyleden med cirka 2500 fordon per årsmedeldygn. 18 (23)

19 Figur 16 Skillnad trafikmängder per årsmedeldygn scenario 2 jämfört med basscenario Avlastningen på Gredelbyleden som den nya vägkopplingen medför gör att belastningsgraden under de mest belastade timmarna blir lägre än i basscenariot Figurerna nedan illustrerar trafikflöden per timma och belastningsgrad under för- och eftermiddagen i scenario 2. Den nya kopplingen medför att belastningen på Gredelbyleden inte beräknas överstiga 85 procent, varken under förmiddagen eller eftermiddagen. 19 (23)

20 Förmiddagens maxtimme >95 Figur 17 Trafikflöde [fordon/h] under förmiddagens maxtimma, samt belastningsgrad [trafikflöde/kapacitet]. Scenario 2 Eftermiddagens maxtimme >95 Figur 18 Trafikflöde [fordon/h] under eftermiddagens maxtimma, samt belastningsgrad [trafikflöde/kapacitet]. Scenario 2 20 (23)

21 Alternativt scenario 3 - Kombination av scenario 1 och 2 Det tredje alternativa scenariot är en kombination av ovan beskrivna scenarion, dvs en ny koppling över järnvägen byggs och trafikplatsen vid Knivsta är likt idag den enda anslutningen till E4:an. I övrigt gäller samma förutsättningar som för basscenariot Trafikomfördelningen ger liknande resultat som i scenario 1 och 2, Björkkällevägen och Gredelbyleden genom centrala Knivsta avlastas medan den nya väglänken och Gredelbyleden mellan Knivsta och E4:an för ökad trafik. Trafikomfördelningen av årsmedeldygnstrafiken illustreras i figuren nedan. Figur 19 Skillnad trafikmängder per årsmedeldygn scenario 3 jämfört med basscenario Avlastningen på Gredelbyleden som den nya vägkopplingen medför gör att belastningsgraden under de mest belastade timmarna blir lägre än i basscenariot Dock ger avsaknaden av en trafikplats norr om Alsike ett något högre flöde på östra delen av Gredelbyleden, mellan Knivsta och E4:an. Figurerna nedan illustrerar trafikflöden per timma och belastningsgrad under för- och eftermiddagen i scenario 3. I modellen bedöms belastningen på väglänkarna vara godtagbar under förmiddagen, under eftermiddagen är belastningen dock något högre. 21 (23)

22 Förmiddagens maxtimme >95 Figur 20 Trafikflöde [fordon/h] under förmiddagens maxtimma, samt belastningsgrad [trafikflöde/kapacitet]. Scenario 3 Eftermiddagens maxtimme >95 Figur 21 Trafikflöde [fordon/h] under eftermiddagens maxtimma, samt belastningsgrad [trafikflöde/kapacitet]. Scenario 3 Under eftermiddagens mest belastade timma visar modellen på belastning över 85 procent på delar av Gredelbyleden. Då modellen är skapad på en mer översiktlig nivå och inte på detaljnivå läggs samtliga resor från en zon ut på samma punkt i vägnätet, istället för att fördelas ut på mindre anslutande vägar och infarter. Detta kan vara 22 (23)

23 en av anledningarna till att belastningsgraden skiftar mellan gult och rött på Gredelbyleden. Som tidigare nämnts är belastningen på väglänkarna uppskattad och belastningsgraden endast en indikation på framtida belastning i vägnätet. För att avgöra om kapaciteten på Gredelbyleden är tillräcklig i detta scenario bör en mer detaljerad mikrosimulering med givna förutsättningar för scenariot genomföras. SLUTSATS Det är viktigt att understryka att modellresultaten bygger på stora antaganden i markanvändning och vägnät. Modellresultaten ger endast en indikation på framtida utfall och visar inte det faktiska utfallet. Modellen tar heller inte hänsyn till överflyttning mellan färdmedel då bil är det enda färdmedel i modellen och antalet resor är konstant. Basscenariot 2035 analyserades utan dagens södra plankorsning över järnvägen, en förlängning av Centralvägen samt en ny trafikplats norr om Alsike. Med antagen utveckling av markanvändning och trafiktillväxt förväntas trafikflöden öka markant i Knivsta. Gredelbyleden genom centrala Knivsta beräknas få hög belastning under förmiddagen- och eftermiddagens maxtimme. Resultaten visar på att åtgärder krävs för att avlasta Gredelbyleden och förbättra trafiksituationen i centrala Knivsta. Den nya trafikplatsen norr om Alsike beräknas i modellen främst användas för resor till och från norr på E4:an. Scenario 1 analyserades utan framtida trafikplats norr om Alsike. Då den nya trafikplatsen norr om Alsike medförde en något omfördelad trafik ökar belastningen på Gredelbyleden i centrala Knivsta ytterligare om trafikplatsen inte byggs, givet att Gredelbyleden fortsatt är den enda kopplingen över järnvägen. Scenario 2 analyserades med en ny vägkoppling över järnvägen tillsammans med övriga förutsättningar i basscenariot Detta scenario ger bäst effekter sett till belastningsgrad i vägnätet i Knivsta. Gredelbyleden avlastas till följd av den nya vägkopplingen över järnvägen vilket gör att belastningen beräknas ligga på godtagbar nivå i hela vägnätet. I scenario 3 analyserades vägnätet utan en trafikplats norr om Alsike, men med ny koppling över järnvägen. Resultaten visar på en något hög belastning på östra delen av Gredelbyleden under eftermiddagens maxtimma. Det är osäkert att säga huruvida Gredelbyleden blir överbelastad i detta scenario. För att avgöra om kapaciteten på Gredelbyleden är tillräcklig bör en mer detaljerad mikrosimulering med givna förutsättningar för scenariot genomföras. 23 (23)

Trafikanalys, Tungelsta

Trafikanalys, Tungelsta PM Trafikanalys, Tungelsta 2017-12-15 1 (10) PM Trafikanalys, Tungelsta 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av planerad exploatering i Tungelsta

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Trafikanalys, Jordbro

Trafikanalys, Jordbro PM Trafikanalys, Jordbro 2017-08-08 1 (21) PM Trafikanalys, Jordbro 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av den förtätning av Jordbro som planeras

Läs mer

Kallebäck översiktlig trafikanalys

Kallebäck översiktlig trafikanalys Kallebäck översiktlig trafikanalys Förutsättningar Kallebäcksområdet förutsätts i analysen vara utbyggt med: 3 860 bostäder 7 st förskolor med 38 avdelningar och 684 barn 2 st F-3 skolor med 600 barn 1

Läs mer

Trafikutredning Måby Hotell

Trafikutredning Måby Hotell Peab Fastighetsutveckling Sverige AB Stockholm 2018-08-10 Datum 2018-08-10 Uppdragsnummer 1320035340 Utgåva/Status 1.0 Svante Nyberg Svante Nyberg Andreas Samuelsson Anna-Karin Ekman Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Trafikutredning Alsike Nord etapp II

Trafikutredning Alsike Nord etapp II ALSIKE FASTIGHETSAKTIEBOLAG Trafikutredning Alsike Nord etapp II Version 1.0 Uppsala 2016-09-26 Datum 2016-09-26 Uppdragsnummer 1320021442-001 Utgåva/Status Version 1.0 Cecilia Friis Cecilia Friis Eva-Lena

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen Rapport 2016-02-04 Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen KUND Täby Kommun KONSULT WSP Analys &

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 (8) PM Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Eskilstuna kommun analyserat trafikkonsekvenser av att öppna Gredbyvägen för genomfartstrafik med ett

Läs mer

KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering

KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering Uppdragsnr: 10033453 1 (10) KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering 2003-04-07 WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: 08-688 60 00 Fax: 08-688 69 10 WSP Sverige

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm TÄBY KOMMUN Roslags Näsby trafikanalys UPPDRAGSNUMMER 2127106000 EN TRAFIKANALYSSTUDIE HAR UTFÖRTS FÖR OMRÅDET VÄSTRA ROSLAGS NÄSBY, FÖR ATT STUDERA HUR DEN REVIDERADE MARKANVÄNDNINGEN GER SKILLNADER I

Läs mer

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Arbetsrapport ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Kapacitetsstudie trafikplats Vasatorp utblick 2030 Malmö 2015-09-25 ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Kapacitetsstudie trafikplats Vasatorp utblick 2030 Arbetsrapport Datum

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal

Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal 1 (5) PM Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal Bakgrund En detaljplanerprocess pågår för en etablering av handelsaktörerna Plantagen och Willys i Sköndal, se figur 1 nedan. I ett tidigare skede

Läs mer

Trafikprognos Sparråsvägen

Trafikprognos Sparråsvägen Trafikprognos Sparråsvägen 2014-04-02 2(10) Beställare Kontakt Kungälv Kommun Björn Carlsson Konsult ÅF Infrastructure AB Uppdragsledare Åsa Nyqvist Trafikprognos Carlos Moran Handläggare Emelie Heijmans

Läs mer

Trafikering

Trafikering Huddinge kommun planerar för en utbyggnad av Gräsvretens industriområde och en ny in-och utfart till området. Kommunen behöver stöd med att bedöma trafikmängder till och från det planerade området, få

Läs mer

ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Framtida väginfrastruktur riksväg 40, delen Landvettermotet-Ryamotet

ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Framtida väginfrastruktur riksväg 40, delen Landvettermotet-Ryamotet Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Framtida väginfrastruktur riksväg 40, delen Landvettermotet-Ryamotet Bilaga Trafikanalyser PUBLIKATION 2018:1 Titel: Datum: Beställare:

Läs mer

Översiktlig Trafikanalys Detaljplan Gårda

Översiktlig Trafikanalys Detaljplan Gårda Översiktlig Trafikanalys Detaljplan Gårda Prognosförutsättningar Nulägesprognos 2013 Figur 1 Modellerade trafikflöden 2013 Ullevigatan ÅMVD Mätår Skåneg-Rantorget 26800 2014* Fabriksgatan Rantorget-Gårdavägen

Läs mer

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 Stockholm-Globen 2017-09-25 WSP Sverige AB WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880

Läs mer

PM Trafikutredning, handelsetablering i

PM Trafikutredning, handelsetablering i 1 (5) PM Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal Bakgrund En detaljplanerprocess pågår för en etablering av handelsaktörerna Plantagen och Willys i Sköndal, se figur 1 nedan. I ett tidigare skede

Läs mer

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2 1(8) STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORG Göteborg COWI AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 010-850 10 00 Telefax: 010-850 11 22 k:\uppdrag10\163291\16-prj\04-bsk\amhult

Läs mer

PM Trafikprognos - Södra infarten

PM Trafikprognos - Södra infarten 2016-05-03 Halmstad kommun PM Trafikprognos - Södra infarten Helsingborg PM Trafikprognos - Södra infarten Datum 2016-05-03 Uppdragsnummer 61450827962 Utgåva/Status 0.5 John Mcdaniel Uppdragsledare Kristoffer

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

PM Trafikanalys Canning

PM Trafikanalys Canning Trafikanalys Canning Datum 170209 Uppdrag Beställare Från Till Strömstad kommun Anders Sjöholm och Oskar Kryh Kristin Ulfstad Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö T: +46-10-615 60 00 D: F: +46-10-615

Läs mer

Trafikutredning Storvreta

Trafikutredning Storvreta Trafikutredning Storvreta 2008.05.22 Resultat från trafikanalyser Projektorganisation Uppsala kommun Projektledare Pernilla Hessling, Stadsbyggnadskontoret Uppdragsansvarig Handläggare Trafiksimulering

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

PM TRAFIKALSTRING & BULLER

PM TRAFIKALSTRING & BULLER PM TRAFIKALSTRING & BULLER Bakgrund Torsås kommun planerar att planlägga ett nytt område för handel/centrumändamål på ca 1,3 ha norr om Bergkvaravägen inom Torsås 2:42. Rubricerat PM syftar till att studera

Läs mer

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun Trafikutredning Nya Öjersjövägen Partille kommun ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-40151 Göteborg Sverige Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

PM Trafik. NCC Property Development AB. Järva krog Kvarteret Startboxen 1. Version 3. Stockholm

PM Trafik. NCC Property Development AB. Järva krog Kvarteret Startboxen 1. Version 3. Stockholm PM Trafik NCC Property Development AB Järva krog Kvarteret Startboxen 1 Version 3 Stockholm 2016-03-18 Järva Krog Startboxen 1 PM Trafik Datum 2016-03-18 Uppdragsnummer 61141251840000 Utgåva/Status Version

Läs mer

TEKNISK PM. Trafikanalys Täby Galopp. Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30. Analys & Strategi

TEKNISK PM. Trafikanalys Täby Galopp. Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30. Analys & Strategi TEKNISK PM Trafikanalys Täby Galopp Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30 Konsulter inom samhällsutveckling WSP är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag av myndigheter,

Läs mer

Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl.

Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl. -14 UPPDRAG Detaljplan Gärestad 1:13 UPPDRAGSNUMMER 3840317000 UPPDRAGSLEDARE Anna Magnusson UPPRÄTTAD AV Daniel Henricson DATUM REVIDERAD 2018-02-13 Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl. Bakgrund

Läs mer

Kort om utförandet. och. förklaring till bifogade flödesdiagram

Kort om utförandet. och. förklaring till bifogade flödesdiagram Vägverket Affärsområde Väg och Trafik Texttelefon: 0243-750 90 Per Larm KVTt per.larm@vv.se Mobil: 070-6211622 Datum: 2007-10-21 Beteckning: PM Kort om utförandet och förklaring till bifogade flödesdiagram

Läs mer

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING PM TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING 19 MARS 2012 Titel: Trafikanalys i Ljungby centrum Status: Koncept Datum: 2012 03 19 Beställare: Ljungby kommun Kontaktperson:

Läs mer

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Sweco TransportSystem Kapacitetsutredning ERIK FRANSSON MARTIN HOLMSTEDT 1 (9) -14 S w e co Luntgatan 28 Box 3063 SE-600 03 Norrköping, Sverige Telefon +46

Läs mer

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Nacka Kommun Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Version 5.2 Stockholm 2015-08-20 Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Datum 2015-08-20 Uppdragsnummer Utgåva/Status Version 5.2 Carl Chytraeus

Läs mer

Utredningsområdet är beläget i stadsdelen Hestra i den nordvästra delen av Borås såsom framgår av figuren nedan.

Utredningsområdet är beläget i stadsdelen Hestra i den nordvästra delen av Borås såsom framgår av figuren nedan. BN2015-1058 10-04 Trafikanalys för nya bostäder i Hestra Bakgrund och syfte Borås stad, Samhällsbyggnadsförvaltningen, genomför ett planeringsarbete som syftar till att möjliggöra utbyggnad av upp till

Läs mer

Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan

Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Göteborgs stad Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Slutlig Malmö 2018-05-22 Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Datum 2018-05-22 Uppdragsnummer

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik

Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik SUNDBYBERGS STAD Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik Version 2 Stockholm 2013-02-22 Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik Datum 2013-02-22 Uppdragsnummer 61201252627 Utgåva/Status Version 2 Eva-Lena

Läs mer

Mandolingatan Trafikanalys

Mandolingatan Trafikanalys Mandolingatan Trafikanalys 2017-09-28 Andreas Almroth och Raja Ilijason Projektinformation Utmed Mandolingatan, vid Frölunda Torg, planerar Framtiden Byggutveckling och Poseidon flera nya kvarter, med

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Trafikomfördelningar Henrik Carlsson

Trafikomfördelningar Henrik Carlsson Trafikomfördelningar 2018-11-13 Henrik Carlsson Agenda Övergripande om trafikomfördelningar När gör man trafikomfördelningar Gå igenom hur trafikomfördelningar görs Exempel på underlagsmaterial och praktiska

Läs mer

Kapacitetsberäkning Göteborgsvägen/Slalomvägen i Hindås

Kapacitetsberäkning Göteborgsvägen/Slalomvägen i Hindås 18046 Kapacitetsberäkning Hindås ArbetsPM 2018-09-13 Kapacitetsberäkning Göteborgsvägen/ i Hindås Härryda kommun Kapacitetsberäkning Göteborgsvägen/ PM version 1.0 Beställarorganisation Lena Johansson

Läs mer

Kapacitetsanalys Trafikplats Tuna

Kapacitetsanalys Trafikplats Tuna UPPDRAG Kapacitetsberäkningar UPPDRAGSNUMMER 2015313006 UPPDRAGSLEDARE Annette Levedahl UPPRÄTTAD AV Andrew Cunningham DATUM VERSION 1.0 Kapacitetsanalys Trafikplats Tuna Bakgrund En ny planskild korsning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

Trafikanalys Gottsunda

Trafikanalys Gottsunda 1 mars 2018 Trafikanalys Gottsunda Resultat Sammanfattning 2 Med 3 500 nya bostäder i Gottsunda till 2030 och 7 000 nya bostäder till 2050 förväntas trafiken i Gottsunda öka. Resultaten visar på att det

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SUNNVÄRA, VARBERGS KOMMUN

PM TRAFIKUTREDNING SUNNVÄRA, VARBERGS KOMMUN PM TRAFIKUTREDNING SUNNVÄRA, VARBERGS KOMMUN ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM TRAFIKUTREDNING SUNNVÄRA, VARBERGS KOMMUN PROJEKTNR.

Läs mer

Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut

Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Göteborgs stad Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Slutlig Malmö 2018-02-16 Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Datum 2018-02-16 Uppdragsnummer 1320030106 Utgåva/Status Slutlig Johan Irvenå

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg Ramböll Sverige AB Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun Göteborg 2008-02-07 Skövde kommun Datum 2008-02-07 Uppdragsnummer Utgåva/Status Hans Wiktorsson Stephan Schumpp/Staffan Sandberg HW Uppdragsledare

Läs mer

BILAGA 1 - TEKNISKT PM TRAFIKANALYS

BILAGA 1 - TEKNISKT PM TRAFIKANALYS UPPDRAG Trafikutredning Norra Gossagården UPPDRAGSNUMMER 7001439000 UPPDRAGSLEDARE Sofie Lundberg UPPRÄTTAD AV Erik Eidmar DATUM Trafikanalys Norra Gossagården Vid trafikanalysen har den framtida trafikalstringen

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Torp Segelhotellet 2013-06-26

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Torp Segelhotellet 2013-06-26 UNITED BY OUR DIFFERENCE trafik pm Torp Segelhotellet 2013-06-26 Medverkande Beställare: Norden Etablering AB Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Göteborg Kontakt: Bo Lindelöf, 010-722 72 49, bo.lindelof@wspgroup.se

Läs mer

1. Bakgrund. 2. Syfte. Uppdrag Beställare. PM trafik för Särö centrum Kungsbacka kommun Olof Franzén Anders Wallergård. PM nummer

1. Bakgrund. 2. Syfte. Uppdrag Beställare. PM trafik för Särö centrum Kungsbacka kommun Olof Franzén Anders Wallergård. PM nummer PM Datum 2016-02-26 Uppdrag Beställare Från Till PM nummer PM trafik för Särö centrum Kungsbacka kommun Olof Franzén Anders Wallergård Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg T: +46-10-615

Läs mer

Måvy hotell och trafikantservice

Måvy hotell och trafikantservice Trafikstudie PEAB BOSTAD AB Måvy hotell och trafikantservice Uppsala Trafikstudie Datum 2013-01-22 Uppdragsnummer 61381147814000 Utgåva/Status Slutleverans Anders Attelind Mario Rivera Michael Eriksson

Läs mer

Uddvägen trafikutredning

Uddvägen trafikutredning ATRIUM LJUNGBERG AB Stockholm 2013-09-09 Datum 2013-09-09 Uppdragsnummer 61141250524000 Utgåva/Status Version 1 CHYTRAEUS CARL Carl Chytraeus Ragnar Oscarson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Halmstad kommun. Utredning väg 15. Helsingborg

Halmstad kommun. Utredning väg 15. Helsingborg Halmstad kommun Helsingborg 2016-07-06 Datum 2016-07-06 Uppdragsnummer 61450827962-008 Utgåva/Status Slutversion Kristoffer Persson John McDaniel Lars Nilsson John McDaniel Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg Ramböll Sverige AB PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun Koncept Göteborg 2009-04-07 Skövde kommun PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden. Datum 2009-04-07 Uppdragsnummer

Läs mer

Trafikanalys Luleå Kronan

Trafikanalys Luleå Kronan Luleå kommun Malmö 2016-09-22 Datum 2016-09-22 Uppdragsnummer 1320021084 Utgåva/Status Anders Sjöholm Johan Jönsson Johannes Wolfmaier Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm SOLLENTUNA KOMMUN Väsjö Trafikanalys Uppdragsnummer 2127109000 Version 0.95 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Martin Holmstedt och Andrew Cunningham 1 (15) S w e co Skolgatan 2 B SE-891 33 Örnsköldsvik,

Läs mer

Inledning Planerade förändringar Detaljplan för del av Selleberga 17: Trafikflöden... 3

Inledning Planerade förändringar Detaljplan för del av Selleberga 17: Trafikflöden... 3 Trafikrapport Trafikrapport: Detaljplan för del av Selleberga 17:1 1 Inledning Bjuvs kommun har tagit fram ett förslag till detaljplan för del av Selleberga 17:1. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra

Läs mer

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning Uppdragsnr: 10118310 2009-09-07 Kerstin Pettersson, PM C:\Documents and Settings\seks11044\Desktop\Jmf-Sthlm06-090907-2.docver 1.0 Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, 2016-11-03 Projektnummer: 128078 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings 2014-03-31 Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/Humlevägen, Jönköpings Kund Jönköpings Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

Trafikutredning Rankhus

Trafikutredning Rankhus Villamarken Exploatering i Stockholm AB Trafikutredning Rankhus Etapp A Uppsala 2017-10-02 Trafikutredning Rankhus Etapp A Datum 2017-10-02 Uppdragsnummer 1320021147 Utgåva/Status Granskningsversion Cecilia

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Trafikprognos Sisjön Teknisk PM. PM Version 1.0

Trafikprognos Sisjön Teknisk PM. PM Version 1.0 Trafikprognos Sisjön Teknisk PM PM 2012-09-25 Version 1.0 1 Uppdrag: Konsult: Beställare: Projektledare: Trafikanalys Söderleden, tilläggsuppdrag Mats Tjernkvist, M4Traffic Göteborgs Stad, Trafikkontoret

Läs mer

Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM

Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM 2017-10-23 Andreas Almroth Projektinformation Inom den aktuella detaljplanen vid Briljantgatan och Smaragdgatan planeras att bygga ytterligare ca 270 lägenheter och

Läs mer

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr:

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr: PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län Projektnr: 88 39 33 2011-12-28 1 Dokumenttitel: PM Trafik Förstudie väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Dokumentdatum:2011-12-28

Läs mer

JÖNKÖPINGS KOMMUN. Trafikanalys Fagerslätt

JÖNKÖPINGS KOMMUN. Trafikanalys Fagerslätt JÖNKÖPINGS KOMMUN Malmö 05/12/2014 Datum 05/12/2014 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Johan Jönsson Anders Sjöholm Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan

Läs mer

GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE

GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE 2018-05-18 TRAFIKANALYS HILLE Gävle Gävle kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

PM TRAFIKANALYS BARKARÖ

PM TRAFIKANALYS BARKARÖ 14 UPPDRAG Barkarö Gestaltning UPPDRAGSNUMMER 3371051000 UPPDRAGSLEDARE Camilla Goliath UPPRÄTTAD AV Eva Axelsson DATUM 7 REVIDERAD 2017-08-15 Sammanfattning Fyra fastighetsägare planerar för bostadsbebyggelse

Läs mer

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl UPPDRAG Borås, kv Nejlikan TU UPPDRAGSNUMMER 2392053 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl Bakgrund Borås

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN. Contram Hjorthagen SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST

RAPPORT TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN. Contram Hjorthagen SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST Contram Hjorthagen UPPDRAGSNUMMER 7000243000 TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN repo001.docx 2012-03-2914 SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST IDA KRISTOFFERSSON Innehållsförteckning 1 Bakgrund

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

Trafikmängder Sätuna torg, Märsta

Trafikmängder Sätuna torg, Märsta Handläggare Martin Nilsson Tel +46 10 505 20 01 Mobil +46 70 591 83 57 E-post martin.nilsson@afconsult.com Mottagare Bonnie Winnberg SigtunaHem Datum 2017-08-21 Projekt-ID 741283 Trafikmängder Sätuna torg,

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

PM Trafikanalys Spekeröds handelsområde och verksamheter

PM Trafikanalys Spekeröds handelsområde och verksamheter Konsult: ÅF Infrastructure AB Uppdragsansvarig: Åsa Nyqvist Beställare: Stenungsunds kommun Kontaktperson: Marcus Broman Interngranskare: Johan Hallberg Handläggare: Robin Hjalmarsson Datum: 2017-02-15

Läs mer

RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering. WSP Samhällsbyggnad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering. WSP Samhällsbyggnad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering WSP Samhällsbyggnad Uppdragsnr: 10246877 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Frågeformulering... 4 2.1 C Örbyleden... 4 3 Inventering... 5

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Valideringsarbetet i Palt Nord (Västerbotten och Norrbotten) har under detta skede bestått av:

Valideringsarbetet i Palt Nord (Västerbotten och Norrbotten) har under detta skede bestått av: 2017-09-28 Bakgrund... 1 Befolkning... 2 Trafikmängder... 3 Färdmedelsval... 3 Biltrafikflöden... 4 Redovisning med scattergram... 4 Redovisning i kartor... 5 Kommentar... 8 Bussresor... 8 Järnvägsresor...

Läs mer

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog PM Trafikflöden i Östersund och 2010-02-08 Upprättad av: Oskar Lundblad Haggren RAPPORT 2010-02-08 Kund Jenny Jernström Östersunds kommun, Samhällsbyggnad, Plan och Bygg, 831 82 Östersund Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Trafikflödesanalys Strängnäs tätort

Trafikflödesanalys Strängnäs tätort Vårt datum 2006-06-01 Vår referens Eskilstuna, Ola Larsson Trafikflödesanalys Strängnäs tätort Strängnäs kommun Carl Bro Carl Bro AB Besöksadress Kungsgatan 43 E-post ola.larsson@carlbro.se Box 332 Org

Läs mer

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Trafik Datum 2014-06-04 Uppdrag Planförfattare Från Till nummer Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Planavdelningen Umeå kommun Mats Burström, Gustav Edvinsson, Ramböll Sv AB Anders Dieter Aubry,

Läs mer

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Beställare: Stenungsunds kommun 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Kristina Hellström Konsult:

Läs mer

Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad

Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad Sofia Heldemar Henrik Carlsson Sidan 2 av 33 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 3 2 BAKGRUND... 4 3 METODIK OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 3.1 DAGENS SITUATION...

Läs mer

Trafikanalys. Alingsås Östra Ängabo

Trafikanalys. Alingsås Östra Ängabo Trafikanalys Alingsås Östra Ängabo Sammanfattning Vectura har på uppdrag av Alingsås kommun fått i uppdrag att göra en översyn kring hur trafikflödet som genereras från planerad bebyggelse i Östra Ängabo

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

Rapport Fässbergsdalen trafiksimulering Trafiksituationen 2015 och 2020

Rapport Fässbergsdalen trafiksimulering Trafiksituationen 2015 och 2020 Rapport Fässbergsdalen trafiksimulering Trafiksituationen 2015 och 2020 Göteborg, 2009-06-22 Förord Uppdraget har utförts av Vectura. Mats Tjernkvist, Vectura, har varit uppdragsledare och utfört större

Läs mer

Trafikutredning Skärholmen Centrum

Trafikutredning Skärholmen Centrum Uppdragsnr: 10038637 1 (7) Joakim Ax Per-Olof Jönsson PM Rev: 041013 Trafikutredning Skärholmen Centrum 1 Bakgrund Till följd av den planerade utbyggnaden av Skärholmen Centrum förväntas påfarten till

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering 1 (10) PM Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering Ansvarig mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning mikrosimulering: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Sebastian Hasselblom Sandra

Läs mer

Osby kommun 25 augusti 2016

Osby kommun 25 augusti 2016 Trafikutredning korsning Lars Dufwa väg 23 Osby kommun 25 augusti 2016 Dokumenthistorik Projektnummer: 2012338 Version Dokumenttyp Författare Granskad Date Rev 0.8 Granskningshandling SN JO 20160512 Rev

Läs mer