Projektets operativa plan för Utveckling av Cozmoz Arena. Beslutad av kommundirektören , fastställd av strategiska projektägaren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektets operativa plan för Utveckling av Cozmoz Arena. Beslutad av kommundirektören , fastställd av strategiska projektägaren"

Transkript

1 Projektets operativa plan för Utveckling av Cozmoz Arena Beslutad av kommundirektören , fastställd av strategiska projektägaren

2 Projektnamn Utveckling av Cozmoz Arena Omfattar Projektbeställare Åsa Granat Projektledare Louise Kihlborg Ursprunglig version beslutad Gällande version beslutad Diarienummer 2015/37685 Gällande version Version 2.0 Bilagor Referenser Revisionshistorik Revidering 1 Uppdatering av styrdokument utifrån beslut att IOP inte ska ingås samt minskad omfattning av verksamhetsövergång Revidering 2 Revidering 3 Syfte: Detta är projektgruppens operativa plan för hur projektet ska organiseras och genomföras. Den ska ge projektgruppen en gemensam bild av projektet.

3 Innehållsförteckning 1. Bakgrund, omvärldsbeskrivning Projektets arena Effektmål Projektmål Sammanfattande projektmål Projektmål Avgränsningar Projekt triangeln Projektorganisation Kommunikation Möten och kommunikationsrutiner Projektdokument Leverans och överlämning vid projektslut Leverans till kund/användare Åtgärder för kvalitetssäkring av leveransen Överlämning till mottagare- till vilka och hur? Tidplanering Milstolpar resultat längs vägen Projektekonomi och finansiering Projektbudget Tillkommande driftskostnader Risker Riskanalys med åtgärder (13)

4 1. Bakgrund, omvärldsbeskrivning På Cozmoz startade under 2014 en process att utveckla nuvarande verksamhet. Arbetsnamnet på detta arbete är Cozmoz Arena och syftet var att kvalitetssäkra och profilera de verksamheter som bedrivs inom ramen för Cozmoz Arena. I detta arbete blev det tydligt att organisationen saknade vissa grundläggande förutsättningar för att bedriva och utveckla verksamheten. En intern servicefunktion och mötesplats saknas. Under februari 2015 gjordes tillsammans med organisationen Fryshuset en heldagskonferens i Borlänge i syfte att utreda vilka behov som finns hos Borlänges unga och vilka utmaningar som finns för kommunen att arbeta med. Under samma period gjordes även en behovsinventering för att utreda eventuella behov av verksamheter som specifikt riktar sig mot unga i riskzonen för att hamna i kriminalitet. Ledare från Fryshusets verksamhet Lugna Gatan stod som värdar för behovsinventeringen. Efter kartläggningen samt ett antal möten mellan s tjänstemän och politiker framkom en tydlig politisk viljeinriktning. ämnar skapa förutsättningar för en extern organisation som kan komplettera kommunens arbete med unga i Borlänge. Allteftersom komplexiteten i arbetet och behovet av samordning ökade blev det uppenbart att en tydlig struktur och organisation av arbetet krävdes och kommundirektör Åsa Granat beslutade att arbetet skulle bedrivas i projektform. Projektet fick till uppdrag att utröna vilka av Cozmoz Arenas verksamheter som skulle kunna tjäna på att drivas tillsammans en extern aktör. Projektet utredde även över möjligheterna för kommunen att ingå ett så kallat Idéburet offentligt partnerskap (IOP). Efter utredningstiden ansåg projektet att IOP, på grund av dess diffusa regelverk inte var en framkomlig väg och föreslog istället att en framtida verksamhet ska upphandlas inom ramen för lagen om offentlig upphandling. 2. Projektets arena 2.1. Effektmål Effektmålen här nedan beskriver nyttan och effekterna av projektets resultat. Effekterna ska uppnås på lång sikt till följd av att projektets resultat nyttjas. Borlänges unga upplever att ungdomsverksamheten har utökad tillgänglighet och att fler aktiviteter genomförs av unga och för unga i Borlänge. Behovsstyrda insatser genomförs tidigt och är mer riktade mot grupper som riskerar att hamna i utanförskap. Borlänges unga har ökad tillgång till välbeprövade metoder för att nå egen försörjning, framförallt de grupper som traditionellt är svåra att nå med konventionella metoder. Borlänge har i och med en stor inflyttning en hel del utmaningar som vi inte är vana att hantera. Med hjälp av en extern aktör som har erfarenheter och metoder för att framgångsrikt jobba med unga i segregerade områden, har utanförskapet minskat och det har skapats ett mer inkluderande samhälle (13)

5 Omsättningen har ökat tack vare möjligheter att samarbeta med näringslivet för finansiering av verksamheter. Måluppfyllelsen i skolan har ökat tack vare en mer flexibel och behovsstyrd verksamhet för unga Projektmål Sammanfattande projektmål Projektets mål är att genomföra en verksamhetsövergång av delar av verksamheten inom Cozmoz genom en upphandling av en extern aktör. De delar som omfattas av verksamhetsövergången är: 1. Cozmoz Arena, Kansli som består av: 1 Enhetschef (100%) 1 Bokning- och bemanningsansvarig (50%) 1 Reception och säkerhet (100%) Tillhörande verksamhetsmedel 2. Cozmoz Arena, Ungdomskultur som består av: 1 Samordnare för Ungdomskultur (100%) 1 Fritidsledare (50%) Tillhörande verksamhetsmedel 3. Ekonomiska medel för att täcka hyreskostnader Projektmål 1. Upphandling genomförd 2. Verksamhetsövergång av kommunal verksamhet till extern aktör genomförd 2.3. Avgränsningar Ombyggnation av Cozmoz ingår inte i projektet, däremot kommer en eventuell hyreshöjning till följd av ombyggnation att påverka driftskostnaderna. Projektet kommer inte att titta på om eller hur kommunen själva skulle kunna utveckla sin verksamhet utan ska genom en upphandling hitta en extern aktör som kan utveckla ungdomsverksamheten i Borlänge. Projektet kommer inte att upphandla alla verksamheter som finns inom ramen för Cozmoz Arena. Detta baseras på analyser som gjorts i syfte att säkerställa nyttan och minimera risken av en verksamhetsövergång. De verksamheter som inte är aktuella är: 1. AME UNG Verksamheterna inom AME UNG är mycket tätt knuten till andra kommunala verksamheter och andra aktörer. Denna samverkan är avgörande för att AME UNG ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet. När man med en extern huvudman inte kan garantera att tidigare nämnd samverkan kan fortsätta, så ska AME UNG inte finnas med i de verksamheter som upphandlas (13)

6 2. Fältgruppen Fältgruppen är mycket tätt knuten till andra kommunala verksamheter och andra aktörer. Denna samverkan är avgörande för att Fältgruppen ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet. När man med en extern huvudman inte kan garantera att tidigare nämnd samverkan kan fortsätta, så ska Fältgruppen inte finnas med i de verksamheter som upphandlas. 3. Ekonomiassistent En ekonomiassistent som arbetar övergripande till AME Ung, Cozmoz Arena, Fältgruppen samt Fritidsgårdarna. Denna tjänst arbetar med övergripande, löpande ekonomihantering och bör inte gå över vid en verksamhetsövergång. Tjänsten tillhör organisatorisk Cozmoz Arena Kansli men kommer innan upphandling genomförs byta huvudman till någon av ovan nämnda Projekt triangeln Projekttriangeln visar prioriteringen inom projektet mellan kvalitet, resurser och tid. Vilka krav finns på projektet? Poängen är att om kraven på projektet förändras inom ett område så måste även de andra förändras. Om man ställer högre krav på projektets resultat (fler projektmål etc.) så måste man utöka tiden och/eller budgeten. Om man minskar tiden måste man sänka kraven på projektets resultat eller utöka projektbudgeten. Resurser i triangeln avser projektplanens beslutade projektekonomi för genomförandefasen. KVALITET/PROJEKTMÅL RESURSER TID Utifrån ovanstående perspektiv är kvalitet/projektmål prioriterat. En prioritering av kvalitet innebär att man är beredd att det tar längre tid och att tillsätta mer resurser för att kunna hålla kvalitetsnivå/projektmål (13)

7 3. Projektorganisation Strategisk projektägare Kenneth Persson Strategisk Styrgrupp presidier KS, ASN & FN Beställare kommundirektör KLG Facklig samverkan CESAM/Sektorsamverkan Operativ projektägare Lars Walter Operativ styrgrupp: Lotta Olsson Patric Hammar Anika Murphy Ralf Hedin Projektledare Louise Kihlborg Facklig samverkan APT Biträdande Projektledare Hjalmar Östman Arbetsgrupp Pia Linde Lisbeth Andersson Fredrik Holm Veronica Månsson Sofia Kuoppa Kommunikatör (13)

8 4. Kommunikation 4.1. Möten och kommunikationsrutiner Plan för möten som ska genomföras inom projektet: Vem/vilka Typ av möte Omfattning Mötesansvarig Strategisk styrgrupp Fastställande av beslut Vid grindbeslut (se tidplan) samt vid avvikelser som operativa projektägaren bedömer kräver beslut av strategiska Operativ projektägare Kommunens ledningsgrupp Operativ styrgrupp Arbetsgrupp Facklig samverkan CESAM/sektorsamverkan APT Beslut Uppföljning Rekommendation av beslut Information Diskussion Arbetsmöte Diskussion Erfarenhetsutbyte Beredning inför beslut Samverkan Information till berörda verksamheter styrgruppen. Vid grindbeslut (se tidplan), vid avvikelser som operativa projektägaren bedömer kräver beslut av strategiska styrgruppen. samt månadsvis via projektportföljen Efter behov, 1-2 ggr per månad Efter behov, 2-4 ggr per månad Inför grindbeslut (se tidplan) Löpande Beställare Operativ projektägare Projektledare Operativ projektägare Enhetschef Cozmoz Kommunikation till övriga interna intressenter kommer att ske via uppdateringar på intranätet under Aktuellt. Kommunikation till externa intressenter kommer att ske via Borlänge.se Projektdokument Efter godkännande av projektplanen kommer följande dokument att finnas tillgängliga enligt nedan: Dokument Kommer att finnas här: Dokumentansvarig Projektbeställning Torget / Cozmoz Arena Projektledare Projektplan Torget / Cozmoz Arena Projektledare Statusrapporter Torget / Cozmoz Arena Projektledare (13)

9 5. Leverans och överlämning vid projektslut 5.1. Leverans till kund/användare Projektet levererar underlag/kravspecifikation för upphandling och utvärdering av anbud. Därefter levererar projektet verksamhetsövergång av utvalda verksamheter till ny huvudman Åtgärder för kvalitetssäkring av leveransen Godkänd, beslutad projektplan där strategisk styrgrupp, beställare, operativ styrgrupp och projektgrupp samt arbetsgrupp har samsyn i hur arbetet ska bedrivas samt tydliga mål (projektmål och effektmål) Arbeta utifrån gemensam projektmetodik och projektorganisation (skapar tydlighet) Täta uppföljningar med operativ projektägare och dennes styrgrupp Minimera riskerna genom regelbunden riskanalys Statusrapporter från projektledare Samverkan med fackliga representanter 5.3. Överlämning till mottagare- till vilka och hur? Verksamheterna lämnas över utifrån avtal mellan och ny huvudman. 6. Tidplanering Se bilaga 1 Tidplan 6.1. Milstolpar resultat längs vägen Förteckning över milstolpar (resultaten längs vägen) med önskat resultat, tidpunkt och ansvarig mm. Milstolpe Tidpunkt Ansvarig M2 Grindbeslut 3 projektplan Juni Strategiska projektägaren M3 Resurstillsättning Juni Operativ projektägare/styrgrupp arbetsgrupper klart Grindbeslut 3b Anskaffningsbeslut Juni Strategiska projektägaren fattas i kommunstyrelsen M4 Kravspecifikation för Okt 2016 Projektledare upphandling klar M5 Utvärdering av anbud Dec 2016 Projektledare genomförd Grindbeslut 3b Tilldelningsbeslut Jan 2017 Strategiska projektägaren fattas i kommunstyrelsen M6 Signerat avtal med extern aktör Jan 2017 Kommunstyrelsens ordförande M7 Överlämning av verksamhet Mars/april 2017 Projektledare genomförd M8 Grindbeslut 4, inled Mars/april 2017 Strategiska projektägaren avslutningsfasen M9 Grindbeslut 5, slutrapport godkänd, projektet avslutas April/maj 2017 Strategiska projektägaren (13)

10 7. Projektekonomi och finansiering 7.1. PROJEKTBUDGET Typ av kostnad Budget 2016 Budget 2017 Interna resurser Projektledare: Louise Kihlborg Biträdande projektledare: Hjalmar Östman Arbetsgrupp: Pia Linde Fredrik Holm (till extern jurist finns tillgänglig, därefter i mindre omfattning) Sofia Kuoppa (som ovan) Lisbeth Andersson Omfattning: 50% 30% Omfattning: 5% 5% Veronica Månsson Kommunikatör 5% Extern konsult (KPMG/PWC/Lindahls advokatbyrå, anta ca 1500kr/h ) -Juridiskt stöd under upphandling ca 100h Övriga projektkostnader (resor, studiebesök, aktiviteter relaterade till projektet samt oförutsedda kostnader). TOTALT PROJEKTBUDGET (BELASTAR DRIFTSBUDGET 2016) kr kr 7.2. TILLKOMMANDE DRIFTSKOSTNADER Förutsättningen är att dagens driftsbudget överförs till den upphandlade externa aktören. Kommunfastigheter har utrett principer för hyressättning och föreslår att Kultur och Fritid står som förstahandshyresgäst för hela huset. Den externa aktören förväntas betala hyra för den delen av fastigheten som används. Utgångspunkt för omfattningen av verksamhetsövergången beskrivs i projektmålen och avgränsningarna. Exakt omfattning av verksamhetsövergången och de kostnader det medför fastslås i upphandlingens kravspecifikation, men det ska rymmas inom ramen för totalsumman för upphandlingen nedan (13)

11 Typ av kostnad (Nedan förutsätter verksamhetsövergång från 1 jan 2017) Kommentar Dagens driftskostnader: Fritidsnämnden kommunbidrag. Finansierar kostnader för löner, PO-pålägg, övriga personalkostnader, övriga kostnader Hyra Denna siffra är årshyran för 2016, siffran kan ändras om ombyggnation genomförs och/eller om marknadshyra ska appliceras och denna skiljer sig mycket från dagens hyresnivå Från AME Ung till gemensamma kostnader Föreslås finansieras av ASN via ramjustering till FN Totala driftskostnader Förutsätter kostnadsökning på 2% per år Uppstartskostnader: Personalutbildning och värdegrundsarbete Förbrukningsinventarier (ex. profilkläder) Organisationsstöd vid uppstart Totalt uppstartskostnader Tillkommande löpande kostnader: Drift centralen OH-kostnader (ekonomi, lön, HR, kommunikation, utveckling, kunskap etc.) Totalt tillkommande löpande kostnader Totalt tillkommande uppstartskostnader och löpande kostnader kr/år per anställd plus 2% av omsättning på kr Föreslås finansieras av ASN via ramjustering till FN Totalsumma upphandling Föreslås finansieras av FN Kvarvarande kostnader i kommunen är ca kr per år och inkluderar ungdomsrådets medel, kostnaden för demokratisamordnaren och livsmedel till restaurangen.

12 8. Risker 8.1. Riskanalys med åtgärder Referens Risk Konsekvens 1 Utvecklingen av Cozmoz Arena tar lång tid Medarbetare och politiker tappar tilltro till projektet Åtgärd (ansvarigs initialer inom parentes - överförs till minnesanteckningarnas aktivitetslista efter genomgång) Informera löpande på APT:er (Hjalle), Rapportera projektstatus löpande (Louise) Risknivå efter åtgärd GUL 2 Personal väljer att inte gå över till en extern aktör Införandet försenas på grund av rekryteringsbehov Förhandla villkor som inte är sämre än nuvarande villkor (personal) GUL 3 Uppstartskostnader och/eller driftskostnader överstiger Borlänge kommuns budgetram. Projektet läggs ner Skapa tydlighet till beslutsfattare att kostnaderna ska finansieras inom befintliga ekonomiska ramar och att omprioriteringar kan vara aktuellt. Diskutera med Anika hur kopplingen till budgetberedningen bör se ut. (Louise) GUL 4 Personal väljer att tacka nej till erbjudandet och blir övertaliga inom kommunen 5 Flyktingkris eller andra prioriteringar inom kommunen påverkar resurser inom projektet Övertalig personal belastar kvarvarande kommunala verksamhetens budget i väntan på omplacering Projektet får inte tillgång till de resurser som avsatts till arbetet Överväg att lägga in en riskpott för detta i projektbudgeten (Lisbet) Samverka med berörda linjechefer, lyft till kommunens ledningsgrupp för prioritering vid behov (LW) GUL GUL

13 Sannolikhet Referens Risk Konsekvens 6 Kravspecifikationen ställer krav på verksamheten som inte tilllåter utveckling och behovsstyrning av verksamheten Förändring av verksamhetens inriktning försvåras. Åtgärd (ansvarigs initialer inom parentes - överförs till minnesanteckningarnas aktivitetslista efter genomgång) Sätt in arbetsgrupp och juridisk expertis i verksamhetens förutsättningar (Hjalle) Risknivå efter åtgärd GUL Hög sannolikhet Liten påverkan på projektet Liten sannolikhet Liten påverkan på projektet Påverkan på projektet Hög sannolikhet Stor påverkan på projektet Låg sannolikhet Hög påverkan på projektet (13)

Mötesplats Alsike, projektplan och budget FKN-2014/111

Mötesplats Alsike, projektplan och budget FKN-2014/111 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Runa Krehla Datum FKN-2014/111 Samordnare/strateg Fritid och kultur 2014-10-02 Fritids- och kulturnämnden Mötesplats Alsike, projektplan och budget

Läs mer

Beslutad av Sektorchef

Beslutad av Sektorchef Beställning av Projekt Vux-It Beslutad av Sektorchef 2016-09-22 httpsz: sharepointinsidan.borlange.se/teams.'vux-itjdelade dokument/projeklbestfillning/projektbestfillning Införande av nytt system För

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Projektarbete. Innehåll

Projektarbete. Innehåll Projektarbete David Axelson-Fisk Verksamhetscontroller och projektledare Kyrkokansliet 1 06-11-19 Innehåll Projektbegreppet Projektmodellen Projektflödet Projektorganisationen Projektledaren Projektbeställaren

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning

Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning Dnr 1 (11) Uppdaterat till KOMMUNSTYRELSEN 2016-10-04 Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning Dnr 2 (11) Innehåll 1 Grundläggande information... 6 1.1 Bakgrund... 6 1.2 Idé... 7 1.3 Syfte...

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Resultatuppföljning på alla nivåer (delprojekt inom Ett lärande Väsby) Projektledare: Daniel Santesson, Strategisk Controller Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag

Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag Anvisning Diarienummer: KS 2016/0170 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp Gatukontoret Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektägare - sid 6-9 3. Styrgruppsmedlem - sid 10-13 4. Referensgrupp

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(5) Projektnamn: Ledningsstöd för skolledare och förskolechefer Projektledare: Malin Danielsson och Gunilla Ericsson Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp,

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Process Faktaägare Godkänd av Upprättad av [Process] Om- och tillbyggnadsprojektet Sunderby sjukhus

Process Faktaägare Godkänd av Upprättad av [Process] Om- och tillbyggnadsprojektet Sunderby sjukhus 2014-11-19 1(8) PROJEKTPLAN Om- och tillbyggnadsprojektet 2014-11-19 2(8) Innehållsförteckning 1. Grundläggande information... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Verksamhetsstrategi... 3 2. Mål och Verksamhetsnytta...

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun

Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun PROJEKTPLAN 1(8) 2016-06-02 KS 2015/0490 Handläggare, titel, telefon Per Grundtman, projektledare 011-15 19 69 Projektplan Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun Ändringshantering Version

Läs mer

Projektplan för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS

Projektplan för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-23 200 för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS 2015-221 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath Projekt IT-stöd en förstudie som syftar till att inventera och analysera behoven av och inom ett administrativt verktyg för vuxenutbildning inom Göteborgregionen. 2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Projektdirektiv Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Dokument: Projektdirektiv Version: 20190114 Författare: Åda Ab Sida: 1 (10) författare: Åda Ab Sida: 2 (10) Innehåll

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Direktiv PROJEKTiL Sida 1 (7) [Titel] Sida 2 (7) Innehållsförteckning Checklista inför BP1... 3 1 Grundläggande information... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Verksamhetsstrategi... 5 2 Mål

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Dialog för ett lärande Väsby Projekledare: Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

Projektplan. Mål Resultatet projektet ska leverera, dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är genomfört, (se dokument Uppdragsbeskrivning ).

Projektplan. Mål Resultatet projektet ska leverera, dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är genomfört, (se dokument Uppdragsbeskrivning ). Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 1. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning av projektplanen. 2. Bakgrund, syfte och mål Bakgrundsbeskrivning Beskrivning av bakgrunden till projektet,

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Projekt: Dataskyddsförordningen

Projekt: Dataskyddsförordningen Sid 1(13) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-01-17 Stefan Johannesen, 054-540 12 60, 070-0016428 stefan.johannesen@karlstad.se Projektspecifikation Beskrivning av projektets krav, mål och omfattning,

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Ersättningsmodeller (delprojekt i Ett lärande i Väsby) Projektledare:, ekonomistrateg Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp,

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (5) Kravspecifikation - för kultur och fritidsverksamheten Förberedelse av upphandling Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (5) Godkännande av projektdirektiv och bilagor Beställare/Projektägare:

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projectbase Projektplan

Projectbase Projektplan Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 1. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning som lyfter fram det viktigaste i projektplanen. Maximalt en sida som skrivs när planen är klar och skall

Läs mer

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan 2017-04-16 1 1 (10) Stödstrukturer Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg Dokumentmall från ProjektStegen 2017-04-16 1 2 (10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och beställare... 3 1.1 Bakgrund till

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal

Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal Projektkontrakt Ny Studentportal Upprättad av: Version: Helen Holoch, STU 1.0 Anders Hallberg IT-avd Dokumentansvarig: Datum Malin Styrman, STU 2009-05-14 Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: (delprojekt i Ett lärande Väsby) Projektledare: Anna Carlsson. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:558-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-11-23 1/2 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Uppdragsdirektiv. Resepolicy för Malmö stad

Uppdragsdirektiv. Resepolicy för Malmö stad HR-strategiska avdelningen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Om dokumentet...3 1.1. Informationsklass...3 1.2. Versionshistorik...3 2. Bakgrund och beställare...3 2.1. Bakgrund till projektet...3 2.2. Beställare...3

Läs mer

Projektbeskrivning Hälsoverket Oxelösund

Projektbeskrivning Hälsoverket Oxelösund Projektbeskrivning Hälsoverket Oxelösund Ett samverkansprojekt inom rehabiliteringsområdet Signeras: Signeras: Ort och datum Ort och datum Uppdragsgivare Projektledare Ändringshistorik Utgåva Datum Orsak

Läs mer

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen Sid 1(12) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-08-17 Stefan Johannesen, 054-540 12 60, 070-0016428 stefan.johannesen@karlstad.se Projektspecifikation Beskrivning av projektets krav, mål och omfattning,

Läs mer

Kommunstyrelsens beslut Den bilagda projektplanen ska gälla för projektet Sveriges kvalitetskommun 2021.

Kommunstyrelsens beslut Den bilagda projektplanen ska gälla för projektet Sveriges kvalitetskommun 2021. Tjänsteutlåtande Österåker Budget- och kvalitetsenheten Datum 2018-03-01 Dnr KS 2018/0062 Till Kommunstyrelsen Projektplan för Sveriges kvalitetskommun 2021 Sammanfattning Österåkers kommun ska sträva

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/400 2012-12-03 Kommunstyrelsen Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Förslag till beslut

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Beslutsprocess Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Beslutsprocess Idnr: Beställare: Landstingsstyrelsen

Läs mer

Sociala investeringar Multikompetent team i förskolan

Sociala investeringar Multikompetent team i förskolan Projektdirektiv Sociala investeringar Multikompetent team i förskolan Sammanfattning Den sammantagna utgångspunkten för arbetet med sociala investeringar är kommunfullmäktiges strategiska mål gör rätt

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMISKT BISTÅND OCH ARBETSMARKNADSÅT GÄRDER SLUTRAPPORT Barnperspektivet och ekonomiskt bistånd Projekt Författare Dnr: 007-425-2008 Annelie Sjöberg Förvaltning/avdelning

Läs mer

Projektportfölj IT Prioritering

Projektportfölj IT Prioritering Projektportfölj IT Prioritering v2018-01-10 Thomas Persson Generella instruktioner Modellen ska fungera som ett underlag för att skapa samsyn i beslutsfattandet vid prioritering. De olika kriteriernas

Läs mer

Ortsutveckling ett delprojekt inom Färdpan Flen

Ortsutveckling ett delprojekt inom Färdpan Flen Projektplan Projektnamn: Ortsutveckling ett delprojekt inom Färdpan Flen Projektägare: Lars Rådh, kommunchef Styrgrupp: Sune Hasselström, chef Tekniska Förvaltning, Berit Robrandt Ahlberg, chef Kultur

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09 Projektdirektiv Uppdrag på toppen av sin 2015-10-09 Projektdirektiv Datum 2015-10-09 Dnr 2015/0293 Version 4.0 Projektnamn: Uppdrag på toppen av sin Projektägare: Jonas Kullberg, Rosa Nilsson,. Checklista

Läs mer

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik)

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) Datum 2012-11-05 Projektplan Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) 2012 2 Projektplan Lupp 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Uppdragsgivare och uppdragstagare 3 2. Inledning och

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Projektplan, åtagandet

Projektplan, åtagandet Sida 1 Projektplanen utgör ett huvudresultat av förberedelserna och kan ses som kontraktet mellan projektledningen och projektägaren för projektets genomförande. Om projektplan, åtagandet Syftet med att

Läs mer

Riskhantering. Tieto PPS AH006, , Sida 1

Riskhantering. Tieto PPS AH006, , Sida 1 Riskhantering Sida 1 Om riskhantering Risker i projekt är händelser som äventyrar vår möjlighet att nå projektets mål. Riskhantering innefattar att göra analyser där risker och åtgärder identifieras, men

Läs mer

Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN

Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN Alla uppdragstagare av projekt finansierade av samordningsförbundet i Trelleborg skall teckna avtal med förbundet och en bilaga till detta avtal skall

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Utforma riktlinjer för rekrytering översyn av

PROJEKTDIREKTIV Utforma riktlinjer för rekrytering översyn av Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen PROJEKTDIREKTIV Utforma riktlinjer för rekrytering översyn av rekryteringsenhetens roll Titel: PROJEKTDIREKTIV Utforma riktlinjer för rekrytering

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet. Projektnamn: Projekt 11 - Ekonomistyrning och budgetering

Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet. Projektnamn: Projekt 11 - Ekonomistyrning och budgetering Region Skåne Koncernstab Centrum för verksamhetsplanering och analys Ingrid Bengtsson-Rijavec 044 309 33 91 Ingrid.Bengtsson-Rijavec@skane.se Direktiv 2008-03-25 Dnr Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet

Läs mer

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC STATUSRAPPORT 3 ESA Titel: Statusrapport 3 Projekt: ESA- Entreprenörskap Skola Arbetsliv Idnr: Siffor Beställare: Kommunförbundet västernorrland/skolcheferna i länet Version: 1.0 Skriven av: Malin Heimer

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Projektbeskrivning. Tidig rehabilitering i samverkan

Projektbeskrivning. Tidig rehabilitering i samverkan UTGÅVA Kommunerna i Sörmlands län HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Ann-Sofie Karlsson 2008-12-18 Projektbeskrivning Tidig rehabilitering i samverkan Syfte: Syftet är att säkerställa närvaro från samtliga aktörer

Läs mer

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsens handling nr 46/2015 Projektdirektiv Katrineholm 100 år Godkänd av kommunstyrelsen 2015-09-30, 190 2 (10) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 4 SYFTE OCH MÅL MED

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Projektdirektiv. Säker e-post

Projektdirektiv. Säker e-post 1/7 Projektdirektiv Säker e-post 2/7 Dokumenthistorik Version Datum Kommentar Handläggare 0.1 2016-03-11 Upprättande inför dialog med Anne Gustavsson förstudieledare 0.2 2016-03-14 Revidering inför förslag

Läs mer

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa Projektplan Projektplan Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 1 Innehåll 1 Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 3 1.1 Bakgrund/Inledning... 3 1.2 Förväntad nytta... 4 1.3 Mål... 4 1.4

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL TILL LOKAL FÖR SAMORDNINGSCENTER,COMUNG, FÖR UNGA I LUND

ANSÖKAN OM MEDEL TILL LOKAL FÖR SAMORDNINGSCENTER,COMUNG, FÖR UNGA I LUND 1 (5) Finsamförbundet ANSÖKAN OM MEDEL TILL LOKAL FÖR SAMORDNINGSCENTER,COMUNG, FÖR UNGA I LUND IDEBESKRIVNING Utgångspunkter Sedan den 1 februari 2011 har i form av socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4 1(7) Projektnamn: Lokalförsörjning Projektledare: Britt Lexander, fastighetschef Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten.

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten. PROJEKTDIREKTIV 1 (5) Projektnamn: Region Norrbotten. Projektägare: Landstingsdirektören. 1. Grundläggande information 1.1. Bakgrund Landstinget har hos regeringen ansökt om att få överta det regionala

Läs mer

Projektstyrningsmodell

Projektstyrningsmodell HANDBOK PROJEKTSTYRNING Projektstyrningsmodell En handbok för Örebro kommun Version 2.0 Örebro kommun 2019-05-17 Ks 584/2019 orebro.se Innehåll Inledning... 4 En kommungemensam projektstyrningsmodell...

Läs mer

Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Dnr: /

Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Dnr: / Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande stockholm.se Stadsledningskontoret Avdelningen för digital utveckling Ragnar Östbergs Plan 1 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll

Läs mer

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären 2018-11-01-2020-10-31 1 PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären Innehåll PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären... 1 1.0 Beskrivning:

Läs mer

PROJEKTPLAN. Upphandling Ekonomisystem DNR: 2018/887. Beställare Mikael Ward, Ekonomichef

PROJEKTPLAN. Upphandling Ekonomisystem DNR: 2018/887. Beställare Mikael Ward, Ekonomichef 2018-04-23 DNR: 2018/887 PROJEKTPLAN Upphandling Ekonomisystem -19 Projektledare Thomas Nilsson Ansvarig avdelning Namn:EKO Projekttid Beställare Mikael Ward, Ekonomichef Start: 2018-03-18 Avslut: 2018-12-31

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Ramavtalsupphandling 2011/2012 Stockholms läns kommuner. Geodatasamverkan på hög nivå!

Ramavtalsupphandling 2011/2012 Stockholms läns kommuner. Geodatasamverkan på hög nivå! Ramavtalsupphandling 2011/2012 Stockholms läns kommuner Geodatasamverkan på hög nivå! Peter Lundin Maria Roslund Innehåll 1. Bakgrund 2. Planering 3. Genomförande 4. 5. Erfarenheter Bakgrund Samverkan

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (3) BESLUTSFÖRSLAG. 2013-02-25 Vår re fer ens. Bo Sjöström. Kvarnby IK ansökan om jämställdhetsbidrag FRN-FRI-2012-01865

Fritidsförvaltningen 1 (3) BESLUTSFÖRSLAG. 2013-02-25 Vår re fer ens. Bo Sjöström. Kvarnby IK ansökan om jämställdhetsbidrag FRN-FRI-2012-01865 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-02-25 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Kvarnby IK ansökan om jämställdhetsbidrag FRN-FRI-2012-01865 Sammanfattning Kvarnby IK har under 2012, på

Läs mer