Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl"

Transkript

1 (17) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Birgitta Häggström, IOGT-NTO Fredrik Juul, Vindelns församling Britt-Inger Ekman, folktandvården Harriet Hedlund, FoP Umeåregionen Robert Isaksson, hälsocentralen Dan Oskarsson, socialnämnden Malin Holmlund, miljö- och bygg Mats Morin, socialchef Susanne Sjögren, nämndsadminstratör Paragraf 19-32

2 (17) Innehållsförteckning Mötets öppnande och godkännande av dagordning... 3 Presentationsrunda... 4 Föregående mötesanteckningar... 5 Unga Samverkansavtal med polisen... 7 Information av kommunalråd... 8 Information från nämnderna Information från landstinget Information från övriga organisationer Rökfri arbetstid Prioriterade områden i det Folkhälsopolitiska programmet Kurser och konferenser Övriga frågor Nästa möte... 17

3 (17) 19 Mötets öppnande och godkännande av dagordning Sammanfattning Mötet öppnades och ordförande Mathias Haglund hälsade alla välkomna och presenterade dagordningen. Dagordningen godkändes.

4 (17) 20 Presentationsrunda En kort presentationsrunda gjordes.

5 (17) 21 Föregående mötesanteckningar Sammanfattning Ordförande Mathias Haglund går igenom föregående mötesanteckningar. Föregående mötesanteckningar godkänns och läggs till handlingarna.

6 (17) 22 Unga 16 Sammanfattning Ingela Windelius, kurator, redovisade enkätundersökningen UNGA 16 som genomförs vartannat år för årskurserna 7-9. Resultatet säger att stressen har ökat medan mycket av det övriga resultat har blivit bättre sedan förra enkäten Enkäten genomfördes för ungefär ett år sedan vilket innebär att uppgifterna är något gamla vid det här laget. sunderlag - Enkätmaterial Informationen är delgiven.

7 (17) 23 Samverkansavtal med polisen Sammanfattning Ordförande Mathias Haglund redogjorde för överenskommelsen om samverkan i brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete mellan Polismyndigheten och Vindelns kommun Avtalet är väldigt allmänt hållet, men ska förhoppningsvis kunna leda till något konkret. Enligt den lokala polisledningen så måste man prioritera om så att fler poliser kommer ut på gatan. Polisledningen planerar att ytterligare 2 poliser ska vara stationerade i Vindeln från augusti Kommunpolis Mats Bäckström ska fälta på skolavslutningen i Vindeln. Ytterligare en kommunpolis kommer också att anställas. Umeå kommun har mycket goda erfarenheter av funktionen kommunpolis. När de nya poliserna är på plats i Vindeln ska medborgarlöftena som är skrivna mellan Polisen och Vindelns kommun tittas igenom. sunderlag - Överenskommelsen om samverkan i brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete mellan Polismyndigheten och Vindelns kommun Informationen är delgiven. När de nya poliserna är på plats i Vindeln ska de bjudas in till.

8 (17) 24 Information av kommunalråd Fördjupad översiktsplan (FÖP) Kommunfullmäktige i Vindelns kommun beslutade den 22 september 2016, 56, att anta en ny Översiktsplan för Vindelns kommun. En fördjupad översiktsplan (FÖP) beskriver hur kommunen vill att marken ska användas i en del av kommunen. En fördjupning tas ofta fram där den kommuntäckande översiktsplanen inte är tillräckligt detaljerad, eller i områden där det planeras större förändringar. Den fördjupade översiktsplanen innehåller även en beskrivning av trafiksituationen i Vindelns tätort. Förslaget har varit ute på samråd för att möjliggöra för bland annat medborgare, kranskommuner, berörda myndigheter och näringsliv att inkomma med synpunkter på förslaget. Bostäder Viktigt för kommunen att bostäder byggs. Byggnaderna f.d. pingstkyrkan och gula huset mittemot Konsum är rivna och byggnadslov för dessa tomter ska lämnas in till miljö- och byggnadskontoret. Digitalisering Kommunen ska jobba för att bli bättre på att använda ny teknik. Simhallen Kommunen har haft dialogmöten och fått in många synpunkter gällande bl.a. placering, driftsform. Arbetsmiljöarbete Som ett inslag i det personalpolitiska utvecklingsarbetet har kommunen utbildat alla chefer och skyddsombud i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM). Med ett sjuktal för Vindelns kommun på nästan 10 % så har ett samarbete med Previa och Samordningsförbundet påbörjats. Vindelns kommun har anmält intresse av att delta och genomföra fyra olika arbetssätt som kommunen önskar satsa på inom plattformen, utvecklingsarena för att motverka sjukskrivningar inom kontaktyrken. De fyra prioriterade arbetssätten utgörs av: 1. Förebyggande insatser med förebyggande sjukpenning. Den så kallade Torsbymodellen 2. Teamutveckling för medarbetare 3. Ledning och styrning. Identifierar systemfaktorer inom kommunen

9 (17) 4. Förändring i livet. Syftet är att ta fram stödjande koncept för de medarbetare som har behov av detta. Informationen är delgiven.

10 (17) 25 Information från nämnderna Socialnämnden Ordförande Dan Oskarsson ger en kort information om socialnämndens verksamhet. Förvaltningen har ca 300 anställda. Nämnden tar stort ansvar inom folkhälsa, livslängd och livskvalitet. Socialnämnden har sedan 2014 ökade behov med ca %. Socialchef Mats Morin informerar att inom de kommande 10 åren så går en tredjedel av socialförvaltningens personal i pension (jobbar till 65 år) så kommunen står inför ett stort rekryteringsbehov. Stora volymökningar inom förvaltningen. Ny avdelning inom särskilt boende har öppnat på Solhaga avd. C med 8 platser. Omställningen pågår gällande ensamkommande barn. Vindelns kommun har tagit emot ca barn och nu ska verksamheten minska. Sista modulen inom Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) ska införas, insatsmätning, nattkamera och digitala ansökningar är några områden som förvaltningen ska utveckla. Miljö- och byggnadsnämnden Malin Holmlund, miljöinspektör, informerade om förvaltningens verksamhet, en samhällsplanerare är anställd och börjar i augusti, ska jobba med detaljplaner och trafikfrågor. Malin informerade om två projekt som pågår inom förvaltningen; Kontrollköp av tobak; förvaltningen har anlitat en person som är 18 år men ser ung ut som har handlat på 10 butiker i kommunen. På tre av butikerna kunde man handla utan att legitimation begärdes. Hälsoskydd på förskolor pågår där man tittar på bl.a. inomhusmiljön och smittskydd. I sommar ska tillsyn gällande alkoholtillstånd utföras. Informationen är delgiven.

11 (17) 26 Information från landstinget Folktandvården Britt-Inger Ekman Brist på personal inom folktandvården, Vindeln får en ny tandläkare till hösten. Omorganisation på folktandvården sedan 1 januari Vindelns Folktandvård har i sommar stängt veckorna 29-31, ska finnas ett akutnummer. Hälsocentralen Robert Isaksson Bra bemanning på hälsocentralen, behov av omställning då alla asylsökande flyttades från kommunen, 2 mkr mindre i budget, Vindelns hälsocentral ska satsa på multisjuka äldre. Hälsocentralen drar ner på öppettiderna i sommar, ingen hyrd personal i sommar utan verksamheten klara sig med ordinarie personal. Ska på prov börja med kvällsöppet en kväll i veckan. Landstinget Harriet Hedlund Landstinget ska ha en monter på Nolia i augusti 2017 så alla hälsas välkomna dit. Informationen är delgiven.

12 (17) 27 Information från övriga organisationer IOGT-NTO Birgitta Häggström Informerar och visar en receptbok Mingla Nykter som tagits fram av två studenter från Minerva Gymnasium som i år ska driva ett UF-företag (ung företagsamhet). Mingla Nykter UF erbjuder en mingelbok med recept på småsnittar och alkoholfria drinkar, där dom vill uppmuntra till en psykiskt och fysiskt hälsosammare livsstil. Informationen är delgiven.

13 (17) 28 Rökfri arbetstid Sammanfattning Vindelns kommun påbörjade ett arbete med att införa rök- eller tobaksfri arbetstid november En undersökning har genomförts av de anställdas inställning till rök- och tobaksfri arbetstid. En webbenkät med fem korta frågor skapades och länk till denna mailades ut till Vindelns kommuns samtliga medarbetare. Totalt inkom 192 (utav ca 600) svar under de 10 dagar som enkäten var öppen. Av dessa var en klar majoritet för ett införande av rökfri arbetstid och endast 18 % var negativa. För tobaksfri arbetstid var fördelningen däremot ganska jämn. Av de 192 svarande var det ca 23 % som någon gång använder tobak under arbetstid. En policy för rökfri arbetstid är framtagen. På kommunfullmäktige den 12 juni 2017 ska ärendet att införa rökfri arbetstid behandlas. Genom företagsvården erbjuder kommunen stöd till de medarbetare som önskar minska eller avsluta sitt brukande av någon from av tobak. sunderlag - Policy för rökfri arbetstid Informationen är delgiven.

14 (17) 29 Prioriterade områden i det Folkhälsopolitiska programmet Sammanfattning Ordförande Mathias Haglund gick igenom de punkter som folkhälsorådet har beslutat att fokusera på i sitt fortsatta arbete: - tobaksförebyggande - föräldrastöd - aktiviteter för unga - våld i nära relationer - förebyggande arbete >75 år Mötet diskuterar hur organisationerna i rådet kan samarbeta inom de utpekade områdena och vad vi alla kan bidra med i det fortsatta arbetet. Samarbete med studieförbunden är viktiga. Arbetet fortsätter.

15 (17) 30 Kurser och konferenser Inga kurser och konferenser redogjordes.

16 (17) 31 Övriga frågor Balansera mera 2017 års kampanj Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram och genomföra en utbildningsinsats för att förebygga fallolyckor. Uppdraget består av två deluppdrag varav den ena är en informationsinsats riktad till äldre om hur man själv kan förebygga fallolyckor, för att på sikt minska antalet drabbade. Men en stor del av det arbetet är aktiviteter som anordnas regionalt och lokalt. Socialstyrelsen tar mar en kampanjidé och material som kan användas lokalt. Kampanjen Balansera mera genomförs vecka 40, den 2 8 oktober Läs mera om kampanjen på: Frivilligverksamhet Volontärernas verksamhet är jätteviktig, dom jobbar med bl.a. med ledsagning. Vindelns kommun har ca 15 volontärer som både hjälper till på äldreboendena och i projektet vän i Vindeln. Regeringens extratjänst Genom extratjänst har kommuner, landsting och privata utförare inom välfärden möjlighet att få en extra resurs som kan stötta verksamheten. Långtidsarbetslösa och nyanlända kan även anställas i viss kulturell, idrottslig och social verksamhet. Från 1 juli 2017 utvidgas extratjänsterna ytterligare. Västerbotten är dåliga på att ta till vara på de extra tjänster som regeringen infört. Vid mer information kontakta Arbetsförmedlingen på Informationen är delgiven.

17 (17) 32 Nästa möte Nästa möte blir fredag den 13 oktober 2017 kl Polisen i Vindeln ska då bjudas in att delta.

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl 2017-10-13 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl. 09.00 11.15 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Birgitta Häggström,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl 2018-05-25 1(15) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Britt-Inger Ekman, Folktandvården Ingela Windelius,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl 2018-01-26 1(17) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Hans-Inge Smetana, FoP

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl 2015-05-29 1(6) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Hans-Inge Smetana, FoP Umeåregionen Britt-Louise Eriksson,

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (21)

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (21) 2017-02-17 1(21) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 17 februari 2017 Kl. 13.00 16.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Britt-Louise Eriksson,

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (17) Folkhälsorådet

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (17) Folkhälsorådet 2016-10-07 1(17) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 7 oktober 2016 Kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Weronica Mattsson, ABF

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30 2015-02-13 1(7) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30 Beslutande Mathias Haglund, ordförande Per-Erik Magnusson, kommunchef, 1-4 Lars Johansson,

Läs mer

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 21 december 2018, kl

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 21 december 2018, kl 2018-12-21 1(14) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 21 december 2018, kl. 09.00 11.45 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Veronica Eriksson, Vindelns församling Birgitta

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-02-28 1(5) Folkhälsorådet

Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-02-28 1(5) Folkhälsorådet 2014-02-28 1(5) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, VIndelns kommun, fredagen den 28 februari 2014, kl. 09.00 12.00 Beslutande Ewa-May Karlsson, ordförande Harriet Hedlund, FoP Umeå Kerstin Nilsson,

Läs mer

Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40

Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40 2015-10-23 1(18) Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Robert Isaksson, Vindelns hälsocentral Hans-Inge Smetana,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 7 november 2018, kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 7 november 2018, kl 2018-11-07 1(14) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 7 november 2018, kl. 08.30 11.30 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Äreltun, SPF Karin Lundberg, SPF Anita Sirfalk,

Läs mer

Plats och tid Granö Beckasin, onsdag den 17 december 2014, kl

Plats och tid Granö Beckasin, onsdag den 17 december 2014, kl 2014-12-17 1(11) Plats och tid Granö Beckasin, onsdag den 17 december 2014, kl. 09.30 11.30 Beslutande Christer Lundgren (c ) ordförande Mats Ekman (c) Dan Oskarsson (s) Annelii Andersson (s) Britt-Louise

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 4 maj 2018, kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 4 maj 2018, kl 2018-05-04 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 4 maj 2018, kl. 08.30 11.40 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Ärletun, SPF Karin Lundberg, SPF Hans Holmström,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 25 februari 2019, kl

Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 25 februari 2019, kl 2019-02-25 1(14) Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 25 februari 2019, kl. 08.30 11.30 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Ärletun, SPF Karin Lundberg, SPF Göran Dahl, PRO Erling Holmberg,

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet. Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, torsdag den 21 september 2017, kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet. Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, torsdag den 21 september 2017, kl 2017-09-21 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, torsdag den 21 september 2017, kl. 08.30 10.30 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Ärletun, SPF Karin Lundberg, SPF Lennart

Läs mer

Ewa-May Karlsson, (C), ordförande Tomas Nilsson, (M) 215-217, 219-232 Mathias Haglund, (S)

Ewa-May Karlsson, (C), ordförande Tomas Nilsson, (M) 215-217, 219-232 Mathias Haglund, (S) 2014-11-10 1(21) Plats och tid Kommunkontoret, Vindeln, Stora sammanträdesrummet, den 10 november år 2014. kl. 8.00-12.00 Beslutande Ewa-May Karlsson, (C), ordförande Tomas Nilsson, (M) 215-217, 219-232

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2017-06-02 1(9) Tid och plats: C-salen i Folkets hus, kl. 10.00 12.00 BESLUTANDE Ledamöter: Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors Bernt Fägerås, PRO

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch 2015-10-15 1(18) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl. 08.30 12.00, 13.00 14.30, lunch 12.00 13.00 Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s) Simon Karström,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, kl. 13.15-16.00 Beslutande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Janeric Dahlin (L) Byggnads- och trafiknämnden Ewa

Läs mer

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00 1 (6) Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00 Ordinarie ledamöter Margareta Gustavsson (s), ordförande Kristina Hansson (s) ersättare för Grethel Broman (s) Christina Eriksson (fp) Ersättare

Läs mer

Margareta Gustavsson (s)

Margareta Gustavsson (s) 1(11) Plats och tid: Kommunhuset, Nordmaling 08.30 11.15 Beslutande: Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Lena Norgren (L) Övriga deltagare: Linda Berglund, tjänstgörande

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30 ande Monica Olsson (S) Ordförande Natrix Öjemark (C)

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande Carina Schön (S) Kristina Pettersson (S) Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande Carina Schön (S) Kristina Pettersson (S) Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS - TRYGGHETSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Stora konferensrummet, Kommunkontoret, kl 13.00-15.30 Beslutande Marie Wilén (C) ordförande Margareta Gadde-Jenniche (M) Gösta Persson (M) Rose-Marie

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, socialchefens tjänsterum, fredag den 5 juni 2015 kl

Plats och tid Kommunkontoret, socialchefens tjänsterum, fredag den 5 juni 2015 kl 2015-06-05 1(10) Plats och tid Kommunkontoret, socialchefens tjänsterum, fredag den 5 juni 2015 kl. 10.00 12.40 Beslutande Dan Oskarsson (s) ordförande Annelii Andersson (s) Elin Palmgren (s) Rolf Attmarsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum BRÅ- och Folkhälsorådet 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret Måndag 18 oktober 2010 kl. 10:00-12:00 Beslutande Monica Olsson (s) Dick Lindkvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Plats och sammanträdestid Deltagare Sandska rummet, stadshuset kl. 09.00-11.00 Medlemmar Margareta Fredriksson (fp) Kommunstyrelsen, folkhälsorådet Jan-Vidar Seljegren

Läs mer

Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/ Information från länsstyrelsens

Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/ Information från länsstyrelsens Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/1163 5 13 Information från länsstyrelsens 2018/1163 6 brottsförebyggande koordinator 14 Information från säkerhetssamordnare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 31 45, 1 bilaga Plats Beslutande Närvarande ersättare Övriga SCA Obbola, Linjevägen 33, Obbola Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Robin Holmgren,

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset Vinden, den 8 februari, kl , , lunch kl

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset Vinden, den 8 februari, kl , , lunch kl 2016-02-08 1(16) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset Vinden, den 8 februari, kl. 08.30 14.00, 16.30 16.45, lunch kl. 12.05 13.00 Beslutande Mathias Haglund, (s), ordförande Per-Anders Olsson,

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5:

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5: Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-04-28 15(20) Kommunfullmäktige Dnr 13.K0374 106 Folkhälsopolitiskt program, aktivitetsplan 2014-2017 Sammanfattning Kommunens folkhälsoråd har i uppdrag att genom

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet 2013-2017 Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Vårdorganisation Medarbetarperspektivet Friskvård Alla anställda i Region

Läs mer

Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Harriet Hedlund

Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Harriet Hedlund 2017-03-03 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Janet Ågren (S), ordförande, äldrenämnden Harriet Hedlund

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 1 (6) Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00 Ordinarie ledamöter Margareta Gustavsson, (s), ordförande Ingalill Jonsson, (m) ersättare för Christina Eriksson (fp) Ersättare Övriga deltagare

Läs mer

PROTOKOLL Närvarande:Louise Thunström ordf. Miljö och Byggnadsnämnden

PROTOKOLL Närvarande:Louise Thunström ordf. Miljö och Byggnadsnämnden PROTOKOLL 2017-10-17 Närvarande:Louise Thunström ordf. Lennart Larson Roger Wallentin Birgitta Nilsson Sirene Johansson Lars Olrog Gerd Johansson Ida Jakobsson Karin Gabrielsson Hans-Robert Hansson Anette

Läs mer

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet 2016-2019 Foto: Elin Hedström Det goda samhället för människan genom hela livet Inledning Vännäs kommun har ett viktigt uppdrag i att skapa samhälleliga

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Södermanlands län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Södermanlands län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Södermanlands län Kommunens del Det övriga ANDT-förebyggande arbetet 2 (146) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (13)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Sida 1 (13) Plats och tid Bryggan klockan 13:00-15:15 ande Miguel Odhner (S) Ordförande Kent Lagrell (M) Linda Åshamre (S) Gun-Marie Daun (KD) Ancy Wahlgren (UP) Anna Vedin (M) Pia Gillerstedt (S) Sekreterare

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, onsdagen den 21 januari 2015 kl ,

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, onsdagen den 21 januari 2015 kl , 2015-01-21 1(20) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, onsdagen den 21 januari 2015 kl. 09.00 12.30, 13.15 16.00 Beslutande Dan Oskarssson (s) ordförande Annelii Andersson (s) Elin Palmgren

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 11 Måndag 13 februari, 2012 kl. 14:00-17:00. Pär Åkerlund

Kommunkontoret, Bergsjö rum 11 Måndag 13 februari, 2012 kl. 14:00-17:00. Pär Åkerlund NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 11 Måndag 13 februari, 2012 kl. 14:00-17:00 ande Monica Olsson (s) Kajsa Gladh (m) Ordförande

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-26 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerare 2 Godkännande av dagordning

Läs mer

Aktivitetsplan för UmeBrå

Aktivitetsplan för UmeBrå Aktivitetsplan för UmeBrå 2019 2020 Om UmeBrå UmeBrå är Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd. UmeBrå styrgrupp består av representanter från kommunen, polisen och landstinget. Styrgruppen

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik Mötesanteckningar Kommunala pensionärsrådets möte 2016-04-27 Rådmannen: kl. 08.30 11.45 Ledamöter: Ingela Svensson, SN ordf. Peter Johansson,

Läs mer

Redovisning ekonomi förvaltningschefer. Kommunstyrelsen + 90 000 kr Barn- och utbildningsnämnden - 400 000 kr Socialnämnden + 900 000 kr

Redovisning ekonomi förvaltningschefer. Kommunstyrelsen + 90 000 kr Barn- och utbildningsnämnden - 400 000 kr Socialnämnden + 900 000 kr Ks 141 Dnr Redovisning ekonomi förvaltningschefer Kommunstyrelsen beslutade 2009-05-26, 65, att förvaltningschefer framöver ska närvara vid kommunstyrelsens sammanträden och göra en kort avrapportering

Läs mer

KFF Kansli konferens 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande

KFF Kansli konferens 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande Folkhälsorådet 2012-11-20 1(15) Plats och tid KFF Kansli konferens 13.30-16.00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Tommy Cedervall (fp) ordförande Tommy Cedervall(FP),

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 20 maj 2019, kl

Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 20 maj 2019, kl 2019-05-20 1(15) Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 20 maj 2019, kl. 08.30 11.30 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Ärletun, SPF Karin Lundberg, SPF Anita Sirfalk, PRO, ersättare Erling

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2016-11-03 Sida 1(1) Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden kallar härmed till sammanträde måndag 21 november 2016, kl. 17:30 i kommunkontoret sammanträdesrum A för att behandla följande

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl Stefan Trönnhagen

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl Stefan Trönnhagen NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl. 14.00-16.30 ande Monica Olsson (s) Sigbritt Persson (s) Ordförande

Läs mer

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2019 Antagen: Ansvarig: Kommunstyrelsen Folkhälsorådet/ Kommunstyrelsen 1 Inledning Mariestads kommun vill skapa förutsättningar

Läs mer

Margareta Gustavsson (s)

Margareta Gustavsson (s) 1(11) Plats och tid: Resecentrum, Nordmaling 13:00 15:00 Beslutande: Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Jenny Sjöström (kd), tjänstgörande ersättare för Lena Norgren

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (6) 86 97 Plats Beslutande Närvarande ersättare Styrelserummet, Landstingshuset, Umeå Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Kenneth Isaksson Katarina

Läs mer

Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet

Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet Anna-Lena Pogulis Projektledare SKL Uppdrag från SKL:s kongress 2015 SKL ska stötta kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Tobakspolicy för Landstinget Blekinge

Tobakspolicy för Landstinget Blekinge Tobakspolicy för Landstinget Blekinge Antagen i Landstingfullmäktige 14 juni 2010 Tobakspolicy för Landstinget Blekinge 1(5) Innehållsförteckning Tobakspolicy för Landstinget Blekinge... Fel! Bokmärket

Läs mer

Robert Rapakko (S) Madeleine Rosenqvist (KD) Emma Magnusson (C) För Barn- och utbildningsnämnden Jacqueline Doohan (C) Lene Hollner (S)

Robert Rapakko (S) Madeleine Rosenqvist (KD) Emma Magnusson (C) För Barn- och utbildningsnämnden Jacqueline Doohan (C) Lene Hollner (S) Plats och tid Kommunkontoret, Björken, kl. 09.00 12.00 Beslutande För Kommunstyrelsen Robert Rapakko (S) Madeleine Rosenqvist (KD) Emma Magnusson (C) För Socialnämnden Britt-Marie Berg (S) Britt-Marie

Läs mer

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting AFA Försäkrings regionala dagar, hösten 2018 Parterna Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (5) 22 30 Plats Beslutande Övriga Styrelserummet, Landstingshuset, Umeå Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Kenneth Isaksson Katarina Jonsson Dennis

Läs mer

Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Tomas Nilsson, (m) Simon Karström, (fp) Paul Redstig, (m) Marianne Hörnberg, (c) Christer Jonsson, (kd)

Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Tomas Nilsson, (m) Simon Karström, (fp) Paul Redstig, (m) Marianne Hörnberg, (c) Christer Jonsson, (kd) 2013-08-27 1(12) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, den 27 augusti 2013, kl 15.30-17.20 Beslutande Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Tomas Nilsson, (m) Simon Karström, (fp) Paul Redstig,

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, måndagen den 8 april 2013, kl 08.30-15.00

Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, måndagen den 8 april 2013, kl 08.30-15.00 2013-04-08 1(10) Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, måndagen den 8 april 2013, kl 08.30-15.00 Ewa-May karlsson, (c), ordförande Tomas Nilssson, (m) Mathias Haglund,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl. 14.00-16.30 ande Natrix Öjemark (C) Ordförande Katarina Roos (V) Ledamot

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum BRÅ-och Folkhälsoråd 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00 ande Monica Olsson (s) Ordförande

Läs mer

Aktivitetsplan FOLKHÄLSOPOLITISKA PROGRAMMET VINDELNS KOMMUN

Aktivitetsplan FOLKHÄLSOPOLITISKA PROGRAMMET VINDELNS KOMMUN Aktivitetsplan 2014-2017 FOLKHÄLSOPOLITISKA PROGRAMMET VINDELNS KOMMUN Kommunen har valt att prioritera fem målområden år 2014-2017. Dessa är: Barns och ungas uppväxtvillkor. Fysisk aktivitet. Matvanor

Läs mer

Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset

Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset 2017-09-01 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Harriet Hedlund (S), ordförande, nämnden för folkhälsa

Läs mer

Handlingsplan för heltid som norm

Handlingsplan för heltid som norm Handlingsplan för heltid som norm Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning Fler ska arbeta heltid i framtiden...

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

Medborgarlöfte Essunga 2019

Medborgarlöfte Essunga 2019 Vårt löfte till Dig Polisen och Essunga kommuns gemensamma medborgarlöfte för 2019 är att förebygga och förhindra bruk av droger i skolmiljö, i trafiken och på övriga offentliga platser samt att förebygga

Läs mer

Madeleine Rosenqvist (KD) Kristina Nyman (S) Emma Magnusson (C) För Barn- och utbildningsnämnden Anna-Lena Josefsson (C) Lene Hollner (S)

Madeleine Rosenqvist (KD) Kristina Nyman (S) Emma Magnusson (C) För Barn- och utbildningsnämnden Anna-Lena Josefsson (C) Lene Hollner (S) MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet 2018-11-30 Plats och tid Kommunhuset Björken kl. 09.00-12.00 Beslutande För Kommunstyrelsen Madeleine Rosenqvist (KD) Kristina Nyman

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott 2012-06-29 1(12)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott 2012-06-29 1(12) arbets- och personalutskott 2012-06-29 1(12) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, tisdagen den 29 juni 2012, kl. 15.00-16.15 Ewa-May Karlsson, (c),

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå

Samordningsförbundet Umeå Samordningsförbundet Umeå Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan i Umeå, Länsarbetsnämnden i Umeå Verksamhetsplan Budget 2006 Innehållsförteckning 1. Samordningsförbundet Umeå...

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2015-09-09

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2015-09-09 Folkhälso/Brottsförebyggande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-09-09 Innehållsförteckning Ärende 27 Föregående protokoll... 31 28 Brottsförebyggande... 32 29 Våld i nära relationer... 33 30 Handlingsprogram trygghet

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2 Långsiktigt folkhälsoarbete för god och jämlik hälsa i Årjängs kommun Innehållsförteckning Inledning 4 Bakgrund 5 Folkhälsorådet

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

Svar på motion Samordningsförbundet Dnr: 9015/55

Svar på motion Samordningsförbundet Dnr: 9015/55 Svar på motion Samordningsförbundet Dnr: 9015/55 Robertsfors Kommun 2016 Innehåll Innehåll Innehåll... 2 1.0 Bakgrund Motion Samordningsförbundet... 3 2.0 Bakgrund Samordningsförbundet Umeå Regionen...

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik Mötesanteckningar Kommunala pensionärsrådets möte 2016-10-25 Lagmannen: kl. 09.00 12.00 Ledamöter: Angelica Katsanidou, SN ordf. Ingela Svensson,

Läs mer

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Övriga deltagare Mikael Holmlund Förbundschef. Karin Lundström Landstinget 32 BEVIS

Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Övriga deltagare Mikael Holmlund Förbundschef. Karin Lundström Landstinget 32 BEVIS PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå-Vännäs 2014-06-13 Plats och tid Viva kompetenscentrum, klockan 08.15-11.00 Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande Ulf Björk Landstinget

Läs mer

Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00

Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00 FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(9) Datum Torsdagen den 2 februari 2017 Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00 Beslutande Maria Marklund Kommunstyrelsen Christina Nyström Kulturnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1() Plats och tid Åbrogården, Vingåker, tisdagen den 30 maj 2017 klockan 15.00-18.20 Deltagare Robert Skoglund, socialnämnden, ordförande Gunilla Sandin, SPF seniorerna Baggetorp Ingrid Lundblad, Personskadeförb.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016

Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016 Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016 Dokumentnamn: [Verksamhetsberättelse Folkhälsorådet 2016] Dokumentansvarig: [Ann-Margrethe Iseklint Folkhälsostrateg] Godkänd av: [Förnamn

Läs mer

Varför är det viktigt med SIP?

Varför är det viktigt med SIP? Varför är det viktigt med SIP? Inspirationskonferens för kvalitet i SIP Kommunförbundet Skåne Region Skåne Maj Rom och Kristina Malmsten Aldrig förr har äldre haft möjlighet att leva ett så gott och långt

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Personalutskottet 2015-06-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Personalutskottet 2015-06-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, tisdagen den 9 juni 2015 kl 08.00-12.15 Beslutande Mikael Jonnerby (C), ordförande Per Gröön (C), ledamot Carl-Axel Blom (S), v ordförande

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Datum Tid kl 08.15--11.15 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Inga Käll (FHT) Justeringens plats och tid Kommunkontoret måndagen den 24 juni Justerade

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BRÅ- och folkhälsorådet 2010-08-23 Sida 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00 Beslutande Monica Olsson (s)

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (13) KFF Kansli, Greenroom

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (13) KFF Kansli, Greenroom Folkhälsorådet 2015-11-17 1(13) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Gunilla Svensson (S) ordförande Gunnel Johansson (C) 1:e vice ordförande Hans- Bertil Sinclair

Läs mer

Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete

Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete Sida 1/10 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 11.55 Ajournering, kl. 9.50 10.00 Beslutande Övriga deltagare Anneli Persson (S) Christer Laurell (C) t.o.m. kl. 11.00 Karl-Erik Kruse (S) t.o.m.

Läs mer

Aktivitetsplan för UmeBrå

Aktivitetsplan för UmeBrå Aktivitetsplan för UmeBrå 2017 2018 UmeBrå UmeBrå är Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd. UmeBrå styrgrupp består av representanter från kommunen, polisen och landstinget. Styrgruppen

Läs mer

KS DECEMBER 2013

KS DECEMBER 2013 KS 17 18 DECEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2013-11-15 Diarienummer KSN-2013-1258 Kommunstyrelsen Överenskommelse mellan Uppsala kommun och Polismyndigheten i Uppsala

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet 1(5) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid, Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 8.30 11:00 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Bertil Böhlin Jonne Norlin Thomas Näsholm Åke Sundin

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Vindelns kommun, 25 november 2014, kl. 10.00 12.00. Beslutande Tomas Nilsson, (m), ordförande Mathias Haglund, (s)

Plats och tid Kommunkontoret, Vindelns kommun, 25 november 2014, kl. 10.00 12.00. Beslutande Tomas Nilsson, (m), ordförande Mathias Haglund, (s) 2014-11-25 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, Vindelns kommun, 25 november 2014, kl. 10.00 12.00 Beslutande Tomas Nilsson, (m), ordförande Mathias Haglund, (s) Christer Lundgren, (c) Lena Malm, (s) Marianne

Läs mer

Beslutsärenden Kl 08.15 09.30 (Ingen planerad medverkan av sektorschefer under handläggningen av beslutsärendena )

Beslutsärenden Kl 08.15 09.30 (Ingen planerad medverkan av sektorschefer under handläggningen av beslutsärendena ) Kallelse / Inbjudan 1(6) Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Datum och tid: Onsdagen den 25 september 2013 klockan 8.15 Plats: Kommunkontoret, Handlingskraftig Kommunstyrelsens sammanträden är offentliga/öppna

Läs mer