Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Plats och tid Hjernet, kl Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Christina Hellström, bibliekarie, 145 Kerstin Folkesson, personalchef, 153, 169 Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, Nora Utveckling AB, 154 Inger Multanen, kommunstrateg, 163 Lena Vinnerås, ordf Ön, 166 Lars-Göran Gawlin, ekonomichef, 169 Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Utses att justera Kent Nilsson (S) Justeringens plats och tid Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Eva R Stensson Ordförande... Solveig Oscarsson (S) Justerande... Kent Nilsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Underskrift...:. Solveig Oscarsson (S), ordförande

2 Kommunstyrelsen Ks 145 dnr 271/2012 Kultur- och fritidsnämndens förslag om avgift för uthyrning av DVD-filmer Biblioteket har sedan år 2008 hyrt ut filmer både till barn och vuxna. Avgiften för att hyra en DVD-film är 25 kronor per vuxenfilm och tre dygn. Barnfilmer lånas ut utan avgift. Om filmer lämnas in för sent kostar det 10 kronor per vuxenfilm och dygn. Förseningsavgift för barnfilmer är också 10 kronor per dygn men med en maxavgift på 100 kronor per lånetillfälle. Avgiften för skadad eller inte återlämnad film är 600 kronor. Kultur- och fritidsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 3 september 2012, 43. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att avgiften för hyra av alla DVD-filmer på biblioteket ska tas bort samt att förseningsavgiften för vuxenfilmer fastställs till 10 kronor per film och dygn utan maxavgift. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet informerar ordföranden om att kommunfullmäktige beslutade redan i juni 2007, 74, om att förseningsavgift för vuxenfilmer skulle fastställas till 10 kronor per film och dygn. Däremot har inte kommunfullmäktige fattat beslut om maxavgift på 100 kronor per lånetillfälle för förseningsavgift för barnfilmer, vilket bör göras. Ordföranden föreslår därför att kommunfullmäktiger beslutar, i enlighet med kultur- och fritidsnämndens förslag, att avgiften för hyra av alla DVD-filmer tas bort. Ordföranden föreslår också att kommunfullmäktige beslutar att förseningsavgiften för barnfilmer är 10 kronor per dygn med en maxavgift på 100 kronor per lånetillfälle. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avgiften för hyra av alla DVD-filmer på biblioteket tas bort samt att förseningsavgiften för barnfilmer fastställs till 10 kronor per film och dygn med en maxavgift på 100 kronor per lånetillfälle.

3 Kommunstyrelsen Ks 146 dnr 308/2012 Kungörelse av kommunfullmäktiges sammanträden 2013 Enligt kommunallagen ska kommunfullmäktige besluta om i vilka tidningar mm som kungörelse till kommunfullmäktige ska ske. Enligt tidigare beslut sker kungörelse av fullmäktiges sammanträden i NA Bergslagsposten, ETC Örebro, Länsposten samt på kommunens hemsida. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet informerar kommunchefen om att kommunen fått en förfrågan från nättidningen 24i Bergslagen om annonsering av kommunfullmäktiges kungörelse i nättidningen. David Stansvik (S) yrkar på att kommunfullmäktiges kungörelse av fullmäktiges sammanträden ska ske i nättidningen 24i Bergslagen. Ordföranden samt Birgitta Borg (FP), John Sundell (KD), Helena Vilhelmsson (C) och Tom Rymoen (M) yrkar bifall till förslaget. Ordföranden ställer proposition på David Stansviks med fleras yrkande och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att kungöra sammanträdena i NA Bergslagsposten, ETC Örebro, Länsposten, 24i Bergslagen samt på Nora kommuns hemsida och då publicera de viktigaste ärendena.

4 Kommunstyrelsen Ks 147 dnr 309/2012 Förslag till sammanträdesplan för tema-au, kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige för år 2013 Kommunsekreteraren har upprättat ett förslag till sammanträdesplan för tema-au, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för år 2013 Tema-au (onsdag em) 20 februari (sportlov) 18 september 20 mars 16 oktober 17 april 20 november 22 maj Kommunstyrelsen (onsdag fm) 20 februari (sportlov) budgetberedning 20 mars 18 september 17 april 16 oktober budgetberedning 20 november 22 maj Kommunfullmäktige (onsdag kväll) 13 mars 9 oktober 10 april 13 november 15 maj 11 december 12 juni att godkänna sammanträdesplan för kommunstyrelsen och tema-au. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna sammanträdesplan för kommunfullmäktige.

5 Kommunstyrelsen Ks 148 dnr 295/2012 Barn- och utbildningsnämndens anhållan om tilläggsanslag Inom bildningsförvaltningens verksamheter skola och barnomsorg finns behov att dels färdigställa Järntorgsskolans skolgård och dels underhåll av flera av skol- och förskolegårdarna. På vissa gårdar fattas det lekredskap och endast några få gårdar är tillgänglighetsanpassade. Bildningsförvaltningen ska ta kontakt med Handikapprådet och samråda om de gårdar som är i behov av tillgänglighetsanpassning. Bildningsförvaltningen har en långsiktig plan för investeringar men förvaltningen bedömer att behoven är stora och flera av gårdarna kommer inom en snar framtid att innebära risk för skada för barnen vid lek. Bildningsförvaltningen har tagit in underlag från verksamheterna om behov av akuta nyinvesteringar av lekredskap. Järntorgsskolans skolgård, inklusive Järntorgets förskolas gård är inte färdigställd. De planerade åtgärderna rymdes inte i budgeten eftersom kostnaderna för att färdigställa skolan blev högre än beräknat. Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet den 26 september 2012, 83. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja barnoch utbildningsnämnden ett tilläggsanslag med 2,6 miljoner kronor för upprustning av skol- och förskolegårdarnas lekredskap. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet föreslår Per Andreasson (S) att ärendet överlämnas till budgetberedningen för ytterligare beredning. Ordföranden ställer proposition på Per Andreassons förslag och finner att detsamma bifalls. att föra ärendet till budgetberedningen för ytterligare beredning.

6 Kommunstyrelsen Ks 149 dnr 229/2010 Svar på medborgarförslag 15/2010 om öppna möten för kommunstyrelsen Christer Stromberg överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 29 september 2010, 133. Förslagsställaren föreslog: att kommunstyrelsens möten ska vara öppna även under tjänstemännens föredragning av ärendena. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning som den 10 oktober 2010, 188, beslutade att överlämna förslaget till kommunchefen för beredning. Kommunsekreteraren har den 3 oktober 2012 överlämnat ett förslag till svar på medborgarförslaget. Kommunstyrelsens sammanträden är sedan lång tid öppna för allmänheten under hela sammanträdet. Enda undantaget är då kommunstyrelsen behandlar ärenden som faller under sekretesslagen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifall medborgarförslaget.

7 Kommunstyrelsen Ks 150 dnr 230/2010 Svar på medborgarförslag 16/2010 om att ta bort begreppet Knöl-kommuner. Christer Stromberg överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 29 september 2010, 134. Förslagsställaren föreslog: att begreppet Knöl-kommuner tas bort i alla sammanhang. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning som den 10 november 2010, 189, överlämnade förslaget till kommunchefen för beredning. Kommunstyrelsens ordförande har varit i kontakt med sina kollegor i de andra kommunerna i Knöl-sammarbetet och samtliga anser att det är ett väl inarbetat namn som man vill behålla. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

8 Kommunstyrelsen Ks 151 dnr 416/2007 Svar på medborgarförslag 13/2007 om introduktionskvällar för nyinflyttade Anita M Karlsson överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 31 oktober 2007, 107. Förslagsställaren föreslog: att Nora kommun anordnar introduktionskvällar för nyinflyttade med information om kommunens historia, rundtur, kommunal service, företagande och föreningsliv. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen som den 21 november 2007, 174, beslutade att lämna förslaget vidare till näringslivschefen för beredning. Dåvarande näringslivschef upprättade i september 2009 ett förslag till svar som dock aldrig togs upp till behandling på kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen har därefter, den 6 oktober 2010, 157, beslutat att överlämna förslaget till Nora Utveckling AB för beredning. Det har dock inte kommit något förslag till svar från bolaget. Kommunfullmäktige behandlade ett förslag till svar på medborgarförslaget från kommunchefen den 9 maj 2012, 62. Kommunchefen bedömde att resurser för närvarande saknas inom kommunen för att genomföra förslaget men att idén är god och att något av studieförbunden som är verksamma på orten kanske kan ta upp idén. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkade Monika Aune (MP) på återremiss av ärendet för att ta fram bättre beslutsunderlag. Kommunfullmäktige beslutade att återremittera ärendet till kommunstyrelsen. Kommunchefen har den 7 september 2012 åter överlämnat ett förslag till svar på medborgarförslaget. Det flyttar årligen in mellan 500 och 600 personer i alla åldrar till kommunen. Detta innebär att de har mycket olika intressen av vad kommunen har att erbjuda i form av barn- respektive äldreomsorg, kulturutbud, fritidsaktiviteter med mera. Det innebär att introduktionskvällar av den typ medborgarförslaget syftar till måste ges ett brett innehåll.

9 Kommunstyrelsen Näringslivschefen föreslog i sin utredning 2009 att introduktionskvällar skulle erbjudas i form av en studiecirkel med tre träffar om vardera ca två timmar kvällstid. Kommunchefen beräknar att kostnaden för varje sådan kväll blir ungefär kronor för arbetstid, exklusive lokaler, förtäring med mera. Utöver det bör ett presentationsmaterial tas fram till de tre kvällarna där kostnaden i hög grad är beroende på ambitionsnivån. Enligt medborgarförslaget bör även en rundtur ordnas i kommunen. Rundturen görs lämpligen med buss och en guide som berättar om besöksmålen i kommunen. Även detta medför kostnader. Frågan är hur stort intresset är för sådana introduktionskvällar och hur ofta de ska hållas. Intresset varierar troligen stort bland annat med hänsyn till åldern på de nyinflyttade. Kommunchefen anser att det är av största vikt att nyinflyttade får bästa möjliga mottagande i kommunen. I dag får alla nyinflyttade ett välkomstbrev från kommunen som även innehåller erbjudanden från butiker i kommunen. I övrigt finns på kommunens hemsida en särskild ingång för inflyttade som kan användas innan man väljer att flytta till Nora. Kommunen har i dag inte kunskap om intresset för introduktionskvällar av den typ medborgarförslaget innebär och om man därmed bör avsätta resurser för att genomföra förslaget. Därför föreslår kommunchefen att välkomstbrevet till nyinflyttade ska innehålla en fråga av typen Skulle du/din familj vara intresserade av att delta i informationskvällar för nyinflyttade med information om kommunens historia, kultur, kommunal service, företagande och föreningsliv?. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att genom det brev som skickas till nyinflyttade undersöka intresset för särskilda introduktionskvällar samt att därmed anse medborgarförslaget besvarat.

10 Kommunstyrelsen Ks 152 dnr 279/2012 Delårsrapport för Nerikes Brandkår Kommunalförbundet Nerikes Brandkår har upprättat en delårsrapport per den 31 juli Kommunalförbundet är en samverkan om gemensam räddningstjänst mellan kommunerna Örebro, Lindesberg, Kumla, Hallsberg, Laxå, Nora, Askersund och Lekeberg. Direktionen för Nerikes Brandkår har behandlat ärendet den 13 september Direktionen föreslår kommunfullmäktige i medlemskommunerna besluta att godkänna delårsrapporten. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna delårsrapport per den 31 juli 2012 för Nerikes Brandkår.

11 Kommunstyrelsen Ks 153 dnr 310/2012 Förslag till egenavgifter vid besök inom företagshälsovården Personalchefen har den 9 oktober 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Nora kommun erbjuder sina anställda företagshälsovård i form av läkare, sjuksköterska, samtalsstöd, sjukgymnast, naprapat, massage och vattengymnastik. Dessa tjänster köps från olika aktörer. Fördelen är att kommunen kan anpassa tjänsterna utifrån situation och behov. Den anställde har också större valfrihet att välja vem den önskar att komma till. Ett besök hos företaghälsovården är i dag kostnadsfri för den anställde. Kommunen betalar däremot en avgift per anställd och besök. Som policy är det vanligt hos de flesta arbetsgivare att efterfrågan av företagshälsovård ska vara arbetsrelaterad. Är efterfrågan inte relaterad till arbetet hänvisas den anställde till primärvården eller motsvarande. Det kan dock ibland vara svårt att veta om ett ärende är arbetsrelaterat eller inte. Nora kommun har valt att inte fästa så stor vikt vid om ohälsan är arbetsrelaterad eller inte. Det viktiga är att den anställde får stöd och hjälp för att kunna utföra sitt arbete. Därför tillåts anställda komma med de flesta av sina ärenden till företagshälsovården. Det kräver emellertid att man är vaksamma så att inte företagshälsovården blir en ersättare för den offentliga sjukvården eller blir en konkurrent till den privata vården. Övriga kommuner i länet accepterar endast arbetsrelaterade frågor. Kommunerna i norra Örebro län använder sig av egenavgifter inom företagshälsovården. Kommunerna Ljusnarsberg och Hällefors följer Örebro läns landstings taxa, d.v.s. 120 kronor för läkarbesök och 80 kronor per besök hos sjuksköterska, sjukgymnast och vid samtalsstöd. Lindesbergs kommun tar ut något högre avgifter. Personalavdelningen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att införa egenavgifter för anställda vid besök hos företagshälsovården. Avgiften följer Örebro läns landstings taxa för avgifter, för närvarande 120 kronor per läkarbesök och 80 kronor för övriga besök såsom hos sjuksköterska, sjukgymnast och vid samtalsstöd. Taxan ska gälla från och med den 1 januari Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) bifall till förslaget. Ordföranden föreslår att kommunstyrelsen ajourneras 5 minuter. Efter avslutad ajournering återupptas förhandlingen.

12 Kommunstyrelsen Ordföranden yrkar på att ärendet återremitteras till personalavdelningen för att genomföra förhandling enligt MBL 11 med de fackliga företrädarna. Ärendet tas därefter upp igen på kommunstyrelsens sammanträde den 21 november. John Sundell (KD) yrkar bifall till ordförandens förslag. Ordföranden ställer proposition på återremissyrkandet och finner att detsamma bifalls. att återremittera ärendet till personalavdelningen för att genomföra förhandling enligt MBL 11 med de fackliga företrädarna samt att ärendet tas upp på kommunstyrelsens sammanträde den 21 november 2012.

13 Kommunstyrelsen Ks 154 dnr 311/2012 Anhållan från Nora Rådhus AB om kapitaltillskott Nora Rådhus AB har behandlat ärendet på styrelsemöte den 12 oktober 2012, 33. Norabostäder AB:s och Nora Utveckling AB:s VD redogjorde då för ett prospekt som beskriver hur bolagens behov av kapitaltillskott ser ut. Norabostäder AB önskar ett kapitaltillskott om 34 mkr för att höja soliditeten och göra det möjligt till nybyggnation av bostäder. Nora Utveckling AB önskar ett kapitaltillskott om 14 mkr för att höja soliditeten. Nora Rådhus AB hemställer därmed hos kommunfullmäktige om ett kapitaltillskott med totalt 48 mkr. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet redovisar ordföranden för Nora Rådhus AB och VD för Norabostäder AB och Nora Utveckling AB för ärendet. Ordföranden föreslår att ärendet överlämnas till budgetberedningen för ytterligare beredning. att överlämna ärendet till budgetberedningen för ytterligare beredning.

14 Kommunstyrelsen Ks 155 dnr 312/2012 Entledigande av ledamot i styrelsen för Nora Utveckling AB Kommunfullmäktige beslutade den 29 juni 2011, 89, bland annat att bilda ett holdingbolag som blir moderbolag för bolagen Norabostäder AB och Nora Utveckling AB och att fastställa principorganisation enligt förslag i konsultfirman Gejhammar Management AB:s rapport om övergripande organisationsstruktur. Organisationsstrukturen innebär bland annat att styrelserna i Norabostäder AB och Nora Utveckling AB ska vara personuniona. Så är inte fallet. Christer Stromberg (NP) är ledamot både i Nora Utveckling AB och i moderbolaget Nora Rådhus AB och i bör därför avsäga sig sitt uppdrag som ledamot i Nora Utveckling AB vilket inte har skett. Kommunstyrelsen föreslår därför kommunfullmäktige besluta att entlediga Christer Stromberg som ledamot i Nora Utveckling AB.

15 Kommunstyrelsen Ks 156 dnr 281/2012 Motion 10/2012 om medborgarförslagstävling för elever i årskurs 4-9 Gabrielle Peteri, Ulf Wilder och Birgitta Borg (samtliga FP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 26 september 2012, 138. Motionärerna föreslog: att kommunen utlyser en medborgarförslagstävling och informerar SO-lärare samt elevråd i kommunens 4-9 skolor om möjligheten att delta och i så fall engagera eleverna på det sätt som de finner lämpligt samt att vinnaren, som utses av en rektorsrepresentant tillsammans med kommunchefen, får praktisera med ett kommunalråd under en dag. Förslagen behandlas därefter i respektive nämnd i vanlig ordning. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna motionen till barn- och utbildningsnämnden för beredning.

16 Kommunstyrelsen Ks 157 dnr 282/2012 Motion 11/2012 om avidentifierade ansökningshandlingar och mentorskap Gabrielle Peteri, Ulf Wilder och Birgitta Borg (samtliga FP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 26 september 2012, 139. Motionärerna föreslog: att kommunen inför s.k. avidentifiering av ansökningshandlingar när tjänster utlyses samt att kommunen inrättar ett lokalt mentorprogram inom kommunförvaltningen för att underlätta skapande av lämpliga arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna motionen till kommunchefen för beredning.

17 Kommunstyrelsen Ks 158 dnr 285/2012 Motion 12/2012 om nora.se-adress även till kommunstyrelsens och nämndernas ledamöter och ersättare Johan Lundqvist (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 26 september 2012, 140. Motionären föreslog: att även ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen och övriga nämnder ska ha en nora.se-adress. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna motionen till kommunchefen för beredning.

18 Kommunstyrelsen Ks 159 dnr 286/2012 Motion 13/2012 om utbildning för förtroendevalda om jäv Jan Rylander (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 26 september 2012, 141. Motionären föreslog: att en utbildning snarast genomförs om jäv för samtliga ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige och övriga nämnder samt att det därefter årligen genomförs en enklare form av jävsutbildning. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna motionen till kommunchefen för beredning.

19 Kommunstyrelsen Ks 160 dnr 287/2012 Motion 14/2012 om riktlinjer för hantering av medborgarförslag Rutger Ahlbeck (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 26 september 2012, 142. Motionären föreslog: att medborgarförslag ska besvaras inom sex månader samt att kommunstyrelsen två gånger om året, vid fullmäktiges första vårsammanträde och första höstsammanträde, redovisar medborgarförslag som inte beretts färdigt. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna motionen till kommunchefen för beredning.

20 Kommunstyrelsen Ks 161 dnr 288/2012 Motion 15/2012 om hund- och katthållning i Nora kommun Stefan Bååth (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 26 september 2012, 143. Motionären föreslog: att de allmänna ordningsföreskrifterna om hund- och katthållning arbetas om för att bli mer lättbegripliga. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. kommunstyrelsen beslutar att överlämna motionen till kommunchefen för beredning.

21 Kommunstyrelsen Ks 162 dnr 280/2012 Medborgarförslag 15/2012 om tak över cykelparkering och möjlighet att ta med cykel på tåg Ulf Bolander överlämnar rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 26 september 2012, 144. Förslagsställaren föreslog: att det byggs ett tak på cykelparkeringen vid Resecentrum samt att det ska finnas möjlighet att ta med cykel på tåg. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. att överlämna medborgarförslaget till kommunchefen för beredning.

22 Kommunstyrelsen Ks 163 dnr 313/2012 Redovisning av lokaloptimeringen Kommunstrategen informerar om den lokalutredning som genomförs. Ledningsgruppen har fått i uppdrag att arbeta fram besparingsförslag. En del av det uppdraget har varit lokaloptimering. En arbetsgrupp, bestående av kommunstrateg, tf bildningschef, socialchef och VD för Norabostäder AB, har under våren 2012 tagit fram ett förslag som bygger på respektive ansvarig chefs behov och möjligheter. Förslaget har förankrats i ledningsgruppen. Under sommaren har kommunen anställt en ny chef för bildningsförvaltningen och i oktober månad har förslaget uppdaterats av de ansvariga. De optimeringar och förändringar som konstaterats möjliga utifrån ett nuläge, förutsättningar och underlag presenteras för kommunstyrelsen. Yttre faktorer kan dock komma att påverka förslaget. Kommunstyrelsen kommer fortlöpande få information om arbetets gång. Ordföranden tackar för informationen.

23 Kommunstyrelsen Ks 164 dnr 16/2012 Fyllnadsval: ny ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott t.o.m Anna Magnusson (KD) har avsagt sig sitt uppdrag i arbetsutskottet. att godkänna avsägelsen samt att som ny ersättare i arbetsutskottet välja John Sundell (KD), Alvägen 4, Nora

24 Kommunstyrelsen Ks 165 dnr 314/2012 Uppdrag att se över den politiska organisationen och förvaltningsorganisationen Kommunfullmäktige beslutade den 28 oktober 2009, 117, att kommunstyrelsen får i uppdrag att, inom formen för tema-au, göra en översyn av den politiska organisationen med sikte på eventuella förändringar från och med den 1 januari Arbetet påbörjades under 2009 och pågick sedan fram till och med Därefter har arbetet avstannats men återupptagits under hösten att ge kommunchefen i uppdrag att göra en översyn av den befintliga förvaltningsorganisationen och redovisa förslag som i tid och innehåll anpassas till de eventuella förändringar som kommer att föreslås för den politiska organisationen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att utse en politisk arbetsgrupp, med en representant från varje parti, för översyn av den politiska organisationen samt att arbetsgruppen ska lämna förslag som kan genomföras efter valet 2014.

25 Kommunstyrelsen Ks 166 dnr 315/2012 Information från Bergslagens Överförmyndarnämnd Ordföranden för Bergslagens Överförmyndarnämnd informerar om nämndens arbete. Enligt föräldrabalken ska det i varje kommun finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Från och med den 1 januari 2011 har kommunerna i norra Örebro län, Nora, Hällefors, Ljusnarsberg och Lindesberg en gemensam överförmyndarnämnd med säte i Ljusnarberg. Nämnden består av fem ledamöter och fem ersättare. Överförmyndarnämndens huvudsakliga uppgift är att utöva tillsyn över förmyndarskap, godmanskap och förvaltarskap samt efter granskning ge tillstånd till olika rättshandlingar och andra åtgärder. Gemensamt för förmyndarskap, godmanskap och förvaltarskap är att någon helt eller delvis är oförmögen att tillvarata sina intressen och företräda sig själv. Det kan vara olika anledningar till detta och förekommer i många olika sammanhang. Uppdraget som ställföreträdare, d.v.s. god man eller förmyndare, är ett viktigt uppdrag eftersom tanken med det är att alla ska få lika rätt, oavsett förmåga. En god mans huvudsakliga uppgift är att företräda den enskilde i främst ekonomiska och rättsliga frågor. Gode mannens uppgift kan vara att bevaka den hjälpbehövandes rättigheter, förvalta dennes egendom och på andra sätt se till att den hjälpbehövande får en god omvårdnad och goda levnadsvillkor. Godmanskapet beslutas av tingsrätten. Förvaltarskapet ersätter det som tidigare kallades omyndighetsförklaring. Förvaltare utses för den som på grund av sjukdom, psykisk störning eller försvagat hälsotillstånd, inte kan vårda sig själv eller sin egendom. Förvaltare utses av tingsrätten. Generellt har ärendena ökat i överförmyndarnämndens ansvarsområde. För Noras del innebär det 25 fler ärenden till och med september månad i år än förra året. Ordföranden tackar för informationen.

26 Kommunstyrelsen Ks 167 dnr 52/2012 Utredning om vänortsarbetet Kommunstyrelsen beslutade den 14 mars 2012, 38, att ge kommunchefen i uppdrag att lämna förslag på hur befintligt vänortsarbete ska organiseras i framtiden. Kommunchefen har den 3 oktober 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. I budget för år 2012 har inga medel anslagits till vänortskommittén. Däremot har kommunfullmäktige inte särskilt beslutat att avveckla vänortskommittén. Detta innebär att kommittén formellt finns kvar. För närvarande finns ingen vald ordförande. Kommunchefen har träffat några representanter för vänortskommittén för att ta del av deras erfarenheter från vänortsutbytet. Kommunchefen har också tagit del av Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, rapport Medlemmarnas vänortsarbete, våren Dessutom har kommunchefen varit i kontakt med tjänstemän på Regionförbundet som arbetar med internationella frågor samt Hallsbergs kommun som bedriver vänortsutbyte delvis genom föreningar. Kommunchefen redovisar Nora kommuns vänortsarbete fram till i dag samt kommitténs synpunkter. Dessutom redovisar kommunchefen sammanfattning av SKL:s rapport samt information från Hallsbergs kommun. Medelkostnaderna för personal för vänortskommittén åren , exklusive 2010 som innebar en stor avvikelse, är kronor per år. Utöver dessa tillkommer inte synliga kostander för sekreterare för vänortskommitténs möten mm. Kommunchefen har tillsammans med representanter för vänortskommittén träffat Regionförbundets medarbetare som arbetar med internationella frågor. Vid mötet kom det fram att det finns företag som mot ersättning kan hjälpa kommunen med ansökningar om EU-bidrag till vänortsutbyte. En s.k. Twinningansökan kostar ca kronor. Det vänortsarbete som förekommit i år har finansierats med reserverade medel från 2011 och avser tidigare erhållet EU-bidrag.

27 Kommunstyrelsen Kommunchefen ser, utifrån nuvarande situation, flera alternativ beroende på hur man värderar vänortsarbetet betydelse. 1. Kommunfullmäktige beslutar avveckla vänortskommittén och säga upp befintliga avtal. 2. Kommunfullmäktige skjuter till medel i 2013 års budet i nivå med vad man gjort 2011 och bakåt, d.v.s. ca kronor per år med tillägg på ca kronor de år man är värd för vänortsseminariet, till exempel år Kommunfullmäktige anslår ca kronor per år till vänortskommittén avsett att täcka arvoden till kommittén och en inköpt Twinningansökan. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet föreslår ordföranden att ärendet ska föras till budgetberedningen för fortsatt beredning. att föra ärendet till budgetberedning för fortsatt beredning.

28 Kommunstyrelsen Ks 168 dnr 59/2012 Kommunchefens inventering av samarbeten Kommunstyrelsen beslutade den 15 april 2012, 3, att ge kommunchefen i uppdrag att göra en sammanställning och utvärdering av vilka organisationer och samarbetsgrupperingar som Nora kommun deltagit i. Kommunchefen menar att inventeringen säker inte är helt korrekt och att samarbeten finns i kommunen på många olika nivåer och är ofta av informell art. En total utvärdering av samarbetena är knappast möjlig att göra utifrån objektiva utgångspunkter. Nyttan av samarbetena måste bedömas från politisk nivå där detta är tillämpligt och av förvaltningarna när samarbetena bara rör tjänstemän. Frågan kom upp vid nominering till Intresseföreningen Bergslagets styrelse och kan formuleras så här: I fullmäktige har väckts en motion som syftar till att kommunen ska bli medlem i Mälardalsrådet. Finns det goda skäl för kommunen att vara medlem i såväl Intresseföreningen Bergslaget och Mälardalsrådet? Under kommunstyrelsens behandling av ärendet föreslår Tom Rymoen (M) att kommunchefen får i uppdrag att ta fram kostnader för de samarbeten där kommunen tecknat avtal med annan part. att lägga inventeringen till handlingarna samt att ge kommunchefen i uppdrag att ta fram kostnaderna för de samarbeten där kommunen tecknat avtal med annan part.

29 Kommunstyrelsen Ks 169 dnr 136/2012 Ekonomisk rapport, september månad 2012 Ekonomiavdelningen har sammanställt en ekonomisk rapport för september månad. Resultatet bedöms, den 30 september, för helåret 2012 till ett resultat om 19,1 mkr. Detta är 15,3 mkr bättre än det budgeterade resultatet på 3,8 mkr. Personalchefen informerar om att det finns en tendens att långtidssjukskrivningarna ökar, d.v.s. sjuka mer än 15 dagar. Den 31 augusti fanns det ca 30 personer som var långtidssjukskrivna. Den största ökningen finns inom socialförvaltningens äldreomsorg. De flesta som är långtidssjukskrivna har inte arbetsrelaterade sjukdomar vilket innebär att arbetsgivaren har svårt att påverka. Det är inte någon specifik arbetsplats som drabbats mer än andra. att med godkännande lägga rapporten till handlingarna.

30 Kommunstyrelsen Ks 170 dnr 172/2012 Svar på motion 12/2012 om flaggstång vid kvarteret Bryggeriet Ulf och Berit Ringstrand överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 13 juni 2012, 100. Förslagsställarna föreslog: att det ska finnas en flaggstång vid Bryggeriet så att man kan flagga vid exempelvis firandet av Nationaldagen. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 12 september 2012, 135, att överlämna förslaget till kommunchefen för att besvara detsamma. Kommunchefen har den 11 oktober 2012 överlämnat ett svar på förslaget. Sedan några år firas nationaldagen i kvarteret Bryggeriet. Nora Utveckling AB äger fastigheten och kommunchefen och VD för bolaget är överens om att en flaggstång ska finnas på plats i god tid till nationaldagen Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla medborgarförslaget.

31 Kommunstyrelsen Ks 171 dnr 335/2012 Svar på medborgarförslag 13/2009 om att plantera granplantor vid Återvinningsstationen Ronald Ahlgren överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 9 december 2009, 147. Förslagsställaren föreslog: att man planterar granplantor på Återvinningsstationens södra och västra sidor för att dölja det skräpiga området. Kommunfullmäktige överlämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 27 januari 2010, 17, att överlämna förslaget till kommunchefen att besvara detsamma. Kommunchefen har den 14 oktober 2012 överlämnat ett svar på medborgarförslaget. Det är Bergslagens Kommunalteknik, BKT, som ansvarar för avfallshanteringen i Nora kommun och därmed även för Återvinningscentralen. Däremot är det Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningsstationer för förpackningar och tidningar av den typ som ligger i anslutning till Återvinningscentralen. I budget för år 2012 har det anslagits medel för att förbättra ordning och säkerhet vid Återvinningscentralen i Nora. Enligt avfallschefen på BKT pågår arbete att bygga en väg som ska göra trafikflödet både säkrare och enklare för besökare till Återvinningscentralen. Nästa steg blir att snygga till området. Avfallschefen anser att det är en god idé att plantera granplantor eller annan insynsskyddande växtlighet längs områdets södra och västra sidor. Detta kan genomföras i samband med BKT:s planerade åtgärder för att snygga till området. Viss insyn måste dock finnas eftersom återvinningscentralen har drabbats av stölder nattetid. Om det är helt insynsskyddat kan det underlätta för ytterligare stölder. Kommunchefen föreslår därför kommunfullmäktige besluta att bifalla medborgarförslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla medborgarförslaget.

32 Kommunstyrelsen Ks 172 dnr 316/2012 Fastställelse av utdebitering för år 2013 Ordföranden föreslår att ärendet förs till budgetberedningen för ytterligare beredning. att föra ärendet till budgetberedningen för ytterligare beredning.

33 Kommunstyrelsen Ks 173 Delgivningar Länsstyrelsen Örebro län Beslut om ansökan om tillstånd enligt lagen om kulturminnen med mera att bygga om godsmagasinet, kv Residentet, inom byggnadsminnet Nora veteranjärnväg. (dnr 82/2010) Kammarrätten i Göteborg Beslut att inte meddela prövningstillstånd. (dnr 146/2012) Karlskoga kommun Utdrag från protokoll från fullmäktigesammanträde den 25 september 2012, 171. Svar på remiss om att bilda region i Örebro län (dnr 230/2012) Protokollsutdrag från Bergslagens Miljö- och Byggnämnds sammanträde den 22 augusti 2012, 130, 137, 142, 144 och Informations- och prognosbrev från Länsstyrelserna, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen Protokoll från Nerikes Brandkårs direktionsmöte den 13 september Protokoll samt utdrag från Bergslagens överförmyndarnämnds sammanträde den 5 september Protokoll samt utdrag från Bergslagens Miljö- och Byggnämnds sammanträde den 19 september , 10. Protokoll samt utdrag från Bergslagens Kommunaltekniks sammanträde den 21 september Kommunstyrelsens arbetsutskott, Ljusnarsberg Utdrag från sammanträde den 3 oktober 2012, Protokoll samt utdrag, 47, från Bergslagens överförmyndarnämndens sammanträde den 3 oktober att godkänna redovisningen.

34 Kommunstyrelsen Ks 174 Delegationsbeslut , Kommunstyrelsens ordförande Investeringskalkyler för bildningsförvaltningen och Bergslagens Kommunalteknik. (dnr 19/2012) Ekonomiavdelningen Efterkalkyl, Bergslagens Kommunalteknik, Avfall och återvinning. (dnr 19/2012) , Kommunstyrelsens ordförande Återbesättningsoch nyanställningsprövningar. (dnr 26/2012) Kommunstrategen Anhållan om tillstånd för offentlig tillställning/begagnande av offentlig plats. Sökande: Nora Köpmannaförening, julmarknad. att lägga delegationsärendena till handlingarna.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-05-15 61 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-05-15 kl 18.00-20.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsberg, vice ordförande, Norabostäder AB, Nora

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-04-17 57 Plats och tid Hjernet, 2013-04-17 kl 8.30-11.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 52, 60 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-05-04 43 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-05-04 kl 18.00-19.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rickard Simonsson, tf direktör Örebro läns landsting,

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-11-27 259 Plats och tid Hjernet, 2012-11-27 kl 13.00-15.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB och Nora Utveckling AB, 221

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-11-21 199 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-11-21 kl 18.00-19.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare NORA KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2016-10-12 90 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2016-10-12 kl 14.20-15.10 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson,

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-10 197 Plats och tid Hjernet, 2010-11-10 kl 08.30-09.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Gunnar Berglund, BKT, 171-172 Karl-Holger Sjöberg, förslagsställare,

Läs mer

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-06-15 81 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-15 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Ulf Gejhammar, Gejhammar Management AB, 87 Jan Norlund,

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-10-16 144 Plats och tid Hjernet, 2013-10-16 kl 8.30-12.25 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 131, 145 Jukka Tekonen, projektledare,

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2009-06-10 121 Plats och tid Hjernet, 2009-06-10 kl 08.30-10.20 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Ceder, turistchef, 108 Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg,

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2017-03-08 22 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-03-08 kl 8.30-11.00 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Peter Warman, ekonomichef, 22-23 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-10-05 185 Plats och tid Hjernet, 2011-10-05 kl 08.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Thomas Jansson, controller, 154 Håkan Kangert, Gyttorps Ridklubb,

Läs mer

Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar

Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2018-05-03 2018-05-18 1 (1) Punkt 7c på dagordningen Bilaga 3 Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar Hällefors kommun och Nora kommun har beslutat att ansöka om medlemskap

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2010-06-14 126 Plats och tid Räddningscentralen, 2010-06-14 kl 08.00-09.50 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset kl

Sammanträdesdatum Tingshuset kl Sammanträdesdatum 2015-04-08 31 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-04-08 kl 8.30-10.30 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Anders Bro, Stiftelsen Cesam Mona Hedfeldt, Region Örebro län

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 2017-04-05 32 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-04-05 kl 8.30-11.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Sara Norberg, PA-specialist 31 Peter Warman, ekonomichef, 29-30,

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-02-15 1 Plats och tid Hjernet, 2012-02-15 kl 8.30-12.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Joakim Skoglund, näringslivschef, 4 Håkan Ceder, turistchef, 12 Lars-Göran

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 62 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 7 december 2010, kl 08.30-10.00. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kerstin Grek (S) tj ers för Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Ulf Carlsson (S) tj

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-04-18 52 Plats och tid Hjernet, 2012-04-18 kl 8.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 47 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-03-30 17 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-03-30 kl 18.00-20.45 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-03-13 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsmark, Omställning Sverige Hela Sverige ska leva

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 47 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2010-11-01, kl 13.15-16.15 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande, jäv 45 Irene Gustavsson (S) ordf 45 Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson (V) Christer Häggqvist

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum NORAKOMMUN Sammantradesdalum 2015-09-17 186 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2015-09-17 kl 15.00-17.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan NorIund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 84 Plats och tid Beslutande Hjernet, kl 0.002.00 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Susanne Kurtson, kultur och fritidschef Jan Noriund, kommunchef Utses

Läs mer

... &-,..,.,.,.,.::...,.

... &-,..,.,.,.,.::...,. Sammantrådesdatum 2017-12-20 240 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2017-12-20 kl 13.00-13.15 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Isabell Landström, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-11-13 162 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-11-13 kl 18.00-20.10 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg (opol), ordförande revisionen Jan Norlund,

Läs mer

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2009-05-06 75 Plats och tid Hjernet, 2009-05-06 kl 09.00-11.30 Beslutande 12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Kerstin Folkesson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl Hjernet, kl

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl Hjernet, kl 2015-10-07 100 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Tingshuset, 2015-10-07 kl 8.30-11.30 Hjernet, kl 13.00-14.20 enligt bifogad närvarolista. Eva Henebäck, VD NBAB, NFAB, 82,88 Leif Johansson, fastighetschef,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (15) Socialnämnden 1 (15) Plats och tid Norra Bergens äldreboende, Askersund, den 20 september 2006 kl 9.00-11.45 Beslutande Lennart Andersson (s), i Leif Petersons ställe Wivi-Anne Hoffman (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Kommunkontoret, Kopparberg Tid: Beslutande. Kommunkontoret

Kommunkontoret, Kopparberg Tid: Beslutande. Kommunkontoret SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.00 15.20 16.00 16.30 Beslutande Gert Stark (S), Ljusnarsbergs kommun, ordförande Helena Magnusson-Svensson (S), Lindesbergs

Läs mer

Hjernet, kl Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, 104 Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Hjernet, kl Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, 104 Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammantra.desdatum 2014-06-04 126 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2014-06-04 kl 8.30-11.50 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2003-12-02 1 (22) Plats och tid Rådsalen, Rådhuset, Askersund, 2003-12-02 kl. 14.00-15.30. Beslutande Bo Trygg (s), ordförande Per Eriksson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV)

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV) 7HYLTE KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-04-13 1 (7) Plats och tid Räddningsstationen, Hyltebruk kl 08.30 12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-01-18 1 Plats och tid Hjernet, 2011-01-18 kl 13.00-15.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-12-12 258 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-12-12 kl 15.00-20.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2009-10-05 55 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2009-10-05, kl 13.15-16.30 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Irene Gustavsson (S) Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2014-12-15 116 Plats och tid Hjernet, 2014-12-15 kl. 8.30-10.45 Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Gary Dybeck (M) tj ers för Katrin Winarve (M) Eleonore Karlsson (S)

Läs mer

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2009-02-04 1 Plats och tid Hjernet, 2009-02-04 kl 09.00-11.30 Beslutande 12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-04-11 31 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-04-11 kl 18.00-19.05 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Inger Multanen, kommunstrateg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Västergården, Askersund, den 12 oktober 2010 kl 13.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

Protokoll 2013-04-03

Protokoll 2013-04-03 2013-04-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2013-04-03, klockan 17:00 17:10 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Annica Moberg (S)

Läs mer

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2003-02-12 1 Plats och tid Stadshotellet, Nora 2003-02-12 kl 09.00-11.00 Beslutande Övriga deltagande Benny Jansson (s) ordförande Lars-Göran Zetterlund (c) Svante Fägerås (s) Ingegerd Lööv (s) Karl-Arne

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 30 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 15 juni 2010, kl 10.30-11.15. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eleonore Karlsson (S) tj ers för Pia Ahlström (S) Eva Overgaard (S)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2011-12-06 101 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 6 december 2011, kl 08.30-09.00. Beslutande Anna Magnusson (KD), ordförande Gary Dybeck (M) tj ers för Gabrielle Peteri (FP)

Läs mer

Tingshuset, kl Isabell Landström, kommundirektör Eva Stensson, kommunsekreterare. Camilla Andersson Larsson (V)

Tingshuset, kl Isabell Landström, kommundirektör Eva Stensson, kommunsekreterare. Camilla Andersson Larsson (V) SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2018-04-11 32 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2018-04-11 kl 8.30-12.10 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Isabell Landström, kommundirektör Eva Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Direktionen

Direktionen 2004-02-27 1 Plats och tid Kommunhuset, Kopparberg kl: 13.30-16.05 Beslutande Benny Jansson (s) Ingvar Johansson (s) Ingegerd Lööv (s) Tord Westin (s) Svante Fägerås (s) Hans Hedborg (c) Karl-Arne Löthgren

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.00 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Martin

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54)

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.55 1 (12) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

Kommunfullmäktige 2012-06-13 110

Kommunfullmäktige 2012-06-13 110 Kommunfullmäktige 2012-06-13 110 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-06-13 kl 18.00-21.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Kristina Nordström, enhetschef Inger Adolfsson, förvaltningschef Inger Multanen, utvecklingsstrateg Monica Fyrhammar, nämndsekreterare

Kristina Nordström, enhetschef Inger Adolfsson, förvaltningschef Inger Multanen, utvecklingsstrateg Monica Fyrhammar, nämndsekreterare Socialnämnden 2009-06-09 47 Plats och tid Hjernet, 2009-06-09 kl: 13.30 13.55 Beslutande Monica Anderssson (s), ordförande Mosad Saker (s) Elis Karlsson (s), tj ers för Maritha Söderlund (s) Kent Nilsson

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-05-04 78 Plats och tid Hjernet, 2011-05-04 kl 08.30-11.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 74, 81 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2010-02-17 1 Plats och tid Stora Hotellet, 2010-02-17 kl 17.00-20:00 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Andreas Ericsson, IT-chef, 8 Jan Norlund, kommunchef Eva

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2013-05-21 11 Plats och tid DHR:s lokal, Rådmansgatan 9, 2013-05-21 kl. 15.00-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britt Spiik, DHR Birgitta Wahlund, SRF Bertil Nilsson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 24 mars 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Kjell Söderlund (s) Sami Hoikkala

Läs mer

Tingshuset, kl

Tingshuset, kl Sammantrådesdatum 2015-03-04 17 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2015-03-04 kl 8.30-11.50 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 17,18,24 Thomas Johansson,

Läs mer

Ann Ohlsson, Folkpartiet Liberalerna

Ann Ohlsson, Folkpartiet Liberalerna Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-17.20 ande Rolf Eriksson, Socialdemokraterna, ordf Susanna Johansson, Socialdemokraterna, ersätter Daniel Blomqvist (S) Améle Jaiem, Socialdemokraterna

Läs mer

Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare Bengt Andersson, socialchef 74. Kommunkontoret 2013-12-11 ANSLAG/BEVIS

Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare Bengt Andersson, socialchef 74. Kommunkontoret 2013-12-11 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.10, 19.25-20.20. 1 (9) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare Bengt Andersson,

Läs mer

Direktionen

Direktionen Direktionen 2003-10-10 1 Plats och tid Beslutande BKT:s kansli Nora Benny Jansson (s) Svante Fägerås (s) Eino Kirjonen (hob) Hans Hedborg (c) Karl-Arne Löthgren (c) Ingegerd Lööv (s) Ulla Karlsson (s)

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-24 230 Plats och tid Hjernet, 2010-11-24 kl 08.30-12.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rolf Nielsen, kultur- och fritidschef, 173, 175 Lars-Göran Gawelin,

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07 Datum: Onsdagen den 7 november Tid: 08.00 11.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 108-116 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Maria Olegård Ordförande

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

11 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 6 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

11 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 6 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2010-10-06 166 Plats och tid Hjernet, 2010-10-06 kl 08.30-12.15 Beslutande 11 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 6 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-03-14 30 Plats och tid Hjernet, 2012-03-14 kl 8.30-11.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, 29-30 Thomas Johansson, controler, 29 Håkan Gibson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2005-12-19 1 (10) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2005-12-19 kl. 19.00-19.10. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-12-14 71 Plats och tid Hjernet, 2010-12-14 kl 13.00-13.25 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Mosad Saker (S) Maritha Söderlund (S) Kent Nilsson (S) Elis Karlsson (S), tj ersättare

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kultur- och fritidsnämnden 2009-06-01 33 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2009-06-01, kl 13.15-15.20 Beslutande Enar Moberg (s), ordförande Berit Elgström (s) ers Irene Gustavsson (s) Kjell-Olof

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-02-23 Sida 1 av 7

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-02-23 Sida 1 av 7 Kommunstyrelsen 2009-02-23 Sida 1 av 7 Plats och tid: Folkets Hus, kl. 16.05-16.30 BESLUTANDE Ledamöter: Robert Mörk (S), ordf. Birgitta Höijer (C) Bjarne Rasmussen (S) Annika Engelbrektsson (S) Roland

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa onsdag 14 maj 2008, kl 09.30-11.45 Beslutande: Jörgen Banck (m), ordförande Torbjörn Mellgren (s) Lars Carlsson (fp) Kerstin

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-11-25 156 Plats och tid Nora Stadshotell, 2009-11-25 kl 19.00-20.45 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 11.20 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Carl August-rummet, kommunkontoret, Ödeshög måndagen den 2 april 2012 kl 13:00-14:50 Magnus Oscarsson (KD), ordförande Roger Silfver (C), ersättare för Arne

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-02-29 1 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-02-29 kl 18.00-22.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2013-06-18 54 Plats och tid Hjernet, 2013-06-18 kl 14.00-16.15 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S), 43-50, 52-53 Håkan Boman (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering 1(11) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.20, ajournering 11.10-11.15 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 Kommunfullmäktige 2011-11-30 203 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Mona Forsberg, socialchef, 168 Jan Norlund, kommunchef

Läs mer

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012.

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-12-14 151 Meddelanden. 152 Anmälan om delegationsbeslut. 153 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport oktober 2011. 154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och

Läs mer