Kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktige"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Plats och tid Nora Stadshotell, kl Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Inger Multanen, kommunstrateg Utses att justera David Stansvik (S) och Helena Vilhelmsson (C) Justeringens plats och tid Tingshuset, kl Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Jan Norlund Ordförande... Ture Österberg(M) Justerande... David Stansvik Helena Vilhelmsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunfullmäktige Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Underskrift...:. Ture Österberg, ordförande

2 Kommunfullmäktige Kf 26 dnr 119/2013 Parentation Kommunfullmäktige inleds med en tyst minut med anledning av att kommunfullmäktiges ledamot Stefan Bååth (NP) avlidit.

3 Kommunfullmäktige Kf 27 dnr 7/2013 Meddelande från Länsstyrelsen om ny ersättare i kommunfullmäktige t.o.m Länsstyrelsen har utsett Lars-Erik Larsson (NP) som ersättare efter Lena Bjärmark (NP) som avsagt sig sitt uppdrag.

4 Kommunfullmäktige Kf 28 dnr 105/2013 Motion 5/2013 om föreskrifterna för gångbanerenhållning i Nora kommun Jan Rylander (NP) överlämnar rubricerad motion. Motionären föreslår: att det tas fram en s.k. populärversion av föreskrifterna för gångbanerenhållning i Nora kommun för att det ska bli lätt för kommunens invånare och fastighetsägare att förstå dessa samt att detta bör göras så snabbt som möjligt så att den är klar inför nästa vinter. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

5 Kommunfullmäktige Kf 29 dnr 109/2013 Motion 6/2013 om tillägg i direktiv för utredning om framtida idrottsanläggningar Monika Aune (MP) överlämnar rubricerad motion. Motionären föreslår: att lägga till direktiv till den kommande utredningen om kommunens framtida idrottsanläggningar enligt följande. att utreda de miljömässiga och ekonomiska effekterna av att samverka med närliggande kommuner och deras redan befintliga anläggningar, istället för enbart bygga nya hallar och/eller rusta anläggningar i Nora att i miljökonsekvensbeskrivningen beakta effekterna av samordnade kollektiva resor till idrottsanläggningar till närliggande kommuner kontra enskilda biltransporter till egenkommunala anläggningar. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

6 Kommunfullmäktige Kf 30 dnr 118/2013 Motion 7/2013 om alla barns rätt till 30 timmar i förskola Gabrielle Peteri, Ulf Wilder och Birgitta Borg (samtliga FP) överlämnar rubricerad motion. Motionärerna föreslår: att kommunfullmäktige tar ett inriktningsbeslut om att ge alla barn i Nora rätt till 30 timmar i veckan i förskola att förläggningen av timmarna barnet är på förskolan utgår från barnet och inte verksamheten samt att ge bildningsförvaltningen i uppdrag att utreda kostnaderna utifrån ovan nämnda förslag. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

7 Kommunfullmäktige Kf 31 Ks 28 dnr 55/2013 Nora Golfklubbs anhållan om förlängt borgensåtagande Kommunfullmäktige beslutade den 31 oktober 2000, 78, att teckna borgen för ett 15-årigt amorteringslån på 3 miljoner kronor för Nora Golfklubb i Bergslagens Sparbank AB. Kommunfullmäktige har därefter den 28 februari 2007, 8, den 28 oktober 2008, 103 samt den 25 maj 2011, 62, beviljat föreningen två års amorteringsfrihet. Krediten för kommunens borgensåtagande uppgår idag till 2 miljoner kronor. Nora Golfklubb bedömer att förutsättningarna för att bedriva golfverksamhet inte har förbättrats sedan 2011 men att klubbens ekonomi är stabilare än tidigare. För fortsatt ekonomisk återhämtnings- och uppbyggnadsskede ansöker klubben om fortsatt icke tidsbegränsad amorteringsfrihet alternativt årsvis amortering i förhållande till klubbens nettoresultat för ovan nämnda lån. Kommunchefen och ekonomichefen har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende och föreslår kommunfullmäktige besluta enligt följande. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Tom Rymoen (M) på att kommunen ska föra dialog med Nora Golfklubb om en amorteringsplan. John Sundell (KD), Svenerik Nykvist, Solveig Oscarsson (båda S) och Nils-Olof Johansson (C) bifaller Tom Rymoens yrkande. Ordföranden ställer proposition på förslaget samt Tom Rymoen yrkande och finner att de bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att tillstyrka två års amorteringsfrihet för Nora Golfklubb att förlänga borgensåtagandet på två år för Nora Golfklubbs amorteringslån i Bergslagens Sparbank AB att amortering på lånet återupptas samt att Nora kommun ska föra dialog med Nora Golfklubb om en amorteringsplan.

8 Kommunfullmäktige Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Tom Rymoen (M) bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

9 Kommunfullmäktige Kf 32 Ks 29 dnr 300/2009 Förslag till detaljplan för Östra Sund 2:4 med flera (Vagnskjulberget) Bergslagens Miljö- och Byggnämnd har behandlat rubricerat ärende den 21 februari 2013, 28. Flera markägare på det s.k. Vagnskjulberget har framfört intresse att stycka av tomter för småhus vilket kräver att en detaljplan upprättas. Under sommaren 2012 påbörjade Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning arbetet med en detaljplan. Planförslaget har efter samrådsskedet varit tillgänglig för granskning enligt 5 kap 18 plan- och bygglagen (SFS 2010:900) på biblioteket i Nora och på Bergslagens Miljö- och Byggförvaltningen under tiden 28 november till 28 december Under samma period har förslaget även varit tillgänglig på förvaltningens hemsida. Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning har sammaställt en redovisning över inkomna synpunkter under granskningsskedet samt vilka förändringar från de granskade handlingarna som eventuellt har gjorts. Synpunkter som kommit in men inte lett till någon förändring är också redovisade och kommenterade för att förklara de ställningstagande som gjorts. Planavdelningen vid Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning anser inte att det, utifrån de synpunkter som kommit in under samråd- och granskningsskedet, finns behov av att ytterligare revidera planförslaget från granskningshandlingen. Förvaltningen anser att planförslaget är färdigt för antagande. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd beslutade att överlämna detaljplanen till Nora kommun för antagande. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag till detaljplan för Östra Sund 2:4 med flera (Vagnskjulet) Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag. Morgan Hedlund (M) deltar inte i handläggning och beslut på grund av jäv.

10 Kommunfullmäktige Kf 33 Ks 30 dnr 85/2013 Förslag till tilläggsanslag med anledning av 2012 års bokslut Ekonomiavdelningen har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Vid genomgång av 2012 års bokslut har förslag lämnats om att ombudgeteringar bör göras i 2013 års budget. De föreslagna ombudgeteringarna i kommunstyrelsens och socialnämndens investeringsbudgetar innebär att nettoinvesteringarna för år 2013 kommer att budgeteras till kronor. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna upprättat förslag till ombudgeteringar i kommunstyrelsens och socialnämndens investeringsbudgetar. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

11 Kommunfullmäktige Kf 34 Ks 31 dnr 383/2012 Svar på motion 21/2012 om fullständiga underlag för beslut vid kommande stora taxehöjningar för vatten och avlopp Jan Rylander (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 12 december 2012, 224. Motionären föreslog: att kalkyler upprättas och redovisas för de olika alternativen innan nya taxor fastställs för såväl anslutningar i Nora-Kungsheden som för nya VA-taxor för hela Nora. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen har därefter, den 20 februari 2012, 18, beslutat att överlämna motionen till Bergslagens Kommunalteknik för beredning. Bergslagens Kommunalteknik redovisade på kommunstyrelsen den 23 maj 2012, 94, ekonomiska kalkyler för projektet Lejonbacken i Nora. Underlaget tar hänsyn till investeringar men även ökade driftskostnader som till exempel el, kemikalier, personal och övriga extra underhållskostnader. Bergslagens kommunalteknik fick i uppdrag att ta fram handlingar för att fastställa verksamhetsområde för VA-tjänster, att ta fram ny anläggningstaxa samt ta fram detaljprojekterade ritningar för sträckan kvarteret Pilen och fram till Vagnskjulberget. Bergslagens Kommunalteknik önskar få arbeta vidare med detta uppdrag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Jan Rylander (NP) utan att framföra något eget yrkande. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

12 Kommunfullmäktige Kf 35 Ks 32 dnr 228/2010 Svar på medborgarförslag 14/2010 om kolonilotter Dennis Widen överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 29 september 2010, 132. Förslagsstämmaren föreslog: att Nora kommun anlägger kolonilotter på golfbanan i Gyttorp, Hitorpsbadets del längs veteranjärnvägen samt på grönytorna mot Hitorpsvägen. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen har därefter, den 10 november 2010, överlämnat förslaget till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har överlämnat ett förslag till svar på medborgarförslaget. Enligt förslagsställaren torde efterfrågan på kolonilotter vara stor då det ligger i tiden att odla sin egen mat. Han hävdar att kommunen kan tjäna pengar och dessutom få en trevlig miljö. Under 1980-talet anlade kommunen kolonilotter vid Åsbosjön intill området som disponeras av vattenskidklubben. Intresset för kolonilotter har varierat över åren men inte vid något tillfälle har alla kolonilotter varit uthyrda. Kommunen har hela tiden haft en kostnad, om än liten, för kolonilotterna. Sedan augusti 2007 har markområdet upplåtits till Åsbosjöns koloniträdgårdsförening som i sin tur hyr ut kolonilotter till allmänheten. Under 1990-talet anlade Norabostäder AB odlingslotter för boende i Gyttorps centrum. Enligt kommunchefen är kostnaderna för att anlägga kolonilotter inte försumbara och dessutom finns inte någon påtaglig efterfrågan. Kommunchefen anser att så länge de tillgängliga kolonilotterna vid Åsbosjön inte hyrs ut ska kommunen inte investera i nya kolonilotter. Däremot borde kommunen bättre marknadsföra de kolonilotter som redan finns. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget samt att marknadsföra befintliga kolonilotter på kommunens hemsida. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

13 Kommunfullmäktige Kf 36 Ks 33 dnr 222/2012 Svar på motion 8/2012 om Bergslagens Kommunaltekniks budget för Gata-Park i Nora 2013 Jan Rylander (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 13 juni 2012, 103. Motionären föreslog: att Bergslagens Kommunalteknik får tillskott i budget för år 2013 för Gata-Park i Nora. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen har därefter, den 12 september 2012, 126, beslutat att överlämna motionen till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har överlämnat ett svar på motionen. Enligt motionären är Bergslagens Kommunaltekniks budget för underhåll av gator och parker i Nora för snålt tilltagen och att detta kan leda till att den yttre miljön förfaller. Därmed finns risk att personal som arbetar med underhåll sägs upp. Vid behandling av kommunens budget för 2013 har ytterligare ca kronor tillförts Bergslagens Kommunalteknik som förstärkning av underhållsanslaget för gator och parker. Kommunchefen föreslår därför att motionen bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

14 Kommunfullmäktige Kf 37 Ks 34 dnr 360/2012 Svar på medborgarförslag 22/2012 om belysning vid korsningen väg 244 och väg 759 Per-Olov Pettersson överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 12 december 2012, 228. Förslagsställaren föreslog: att Nora kommun ställer sig bakom skrivelse till Trafikverket om belysning vid korsningen väg 244 och väg 759. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade därefter, den 20 februari 2013, 24, att överlämna förslaget till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har överlämnat ett svar på medborgarförslaget. Förslagsställaren har formulerat en skrivelse till Trafikverket vilka har ansvar för den aktuella korsningen. Enligt skrivselsen bör belysningen i korsningen förbättras för att höja trafiksäkerheten för i första hand oskyddade trafikanter. förslagsställaren önskar att kommunfullmäktige ställer sig bakom skrivelsen. Enligt kommunchefen har frågan redan tagits upp med Trafikverket men det hindrar inte att frågans vikt kan understrykas genom att kommunfullmäktige ställer sig bakom förslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla medborgarförslaget. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig förslagsställaren. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

15 Kommunfullmäktige Kf 38 Ks 35 dnr 285/2012 Svar på motion 12/2012 om nora.se-adresser även till kommunstyrelsens och nämndernas ledamöter Johan Lundqvist (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 26 september 2012, 140. Motionären föreslog: att även ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen och övriga nämnder ska ha en nora.se-adresser. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen har därefter, den 24 oktober 2012, 158, överlämnat motionen till kommunchefen för beredning. Kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare har idag nora.se-adresser för att i första hand, på ett säkert sätt, ta emot möteshandlingar elektroniskt. Kostnaden per e-postadess är enligt kommunens IT-avdelning 500 kronor per adress. Det finns idag adresser till 59 ledamöter och ersättare. För att samtliga ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen och nämnderna också ska få en adress återstår 38 adresser. Den totala kostnaden för detta är kronor. Finansieringen sker från IT-avdelningens anslag för IT-investeringar i 2013 års budget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen samt att finansiering sker från IT-avdelningens anslag för IT-investeringar i 2013 års budget. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

16 Kommunfullmäktige Kf 39 Ks 46 dnr 90/2013 Förslag om förändrat antal ledamöter i styrelsen för Nora Rådhus AB VD för Nora Rådhus AB, tillika kommunchefen, har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Kommunfullmäktige har utsett elva ledamöter till styrelsen för Nora Rådhus AB. Enligt gällande bolagsordning ska styrelsen bestå av lägst 5 och högst 13 ledamöter. Med anledning av svårigheter att kalla samman en beslutsför styrelse föreslås att antalet ledamöter minskas till fem. Det innebär att kommunfullmäktige entledigar samtliga nuvarande ledamöter och därefter utser ny styrelse. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar John Sundell (KD) på att det ska vara sju ledamöter i styrelsen för att få med fler partier i styrelsen. Tom Rymoen (M) yrkar på ajournering. Kommunstyrelsen ajourneras under 5 minuter. Efter avslutad ajournering återupptas förhandlingarna. Ordföranden bifaller John Sundells yrkande. Ordföranden meddelar också att ledamöterna i styrelsen ska bestå av fyra från majoriteten och tre från oppositionen och väljas av de ledamöter och ersättare som finns i kommunstyrelsen. Kommunstyrelen föreslår kommunfullmäktige besluta att minska antalet ledamöter i styrelsen för Nora Rådhus AB till sju ledamöter att entlediga samtliga nuvarande ledamöter samt att utse ny styrelsen till Nora Rådhus AB.

17 Kommunfullmäktige Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar ordföranden på att ärendet återremitteras till kommunstyrelsen för ytterligare utredning. Ordföranden ställer proposition på återremissyrkandet och finner att detsamma bifalls. Kommunfullmäktige beslutar att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för ytterligare utredning.

18 Kommunfullmäktige Kf 40 Ks 47 dnr 351/2012 Svar på motion 18/2012 om informationstavla vid Pershyttans industriområde Jan Rylander (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 21 november 2012, 172. Motionären föreslog: att en ny informationstavla omgående sätts upp vid nya infarten till Pershyttans industriområde och att den gamla kompletteras. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen har därefter, den 20 februari 2013, 15, överlämnat motionen till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har överlämnat ett förslag till svar på motionen. Under 2012 färdigställdes den nya infarten till Pershyttans industriområde. Motionären anser att det behövs en informationstavla vid infarten till industriområdet. Motionären anser dessutom att den orienteringstavla som finns i andra änden av området delvis är inaktuell och behöver uppdateras. Kommunchefen anser att det finns behov av korrekta orienteringstavlor vid båda infarterna till industriområdet. Kostnaden för informationstavlorna inklusive bygglov för den nya skylten uppgår till ca kronor. Ytterligar kostnader på kronor tillkommer för skyltställ och uppsättning. Finansieringen av den totala kostnaden på kronor sker från anslag för näringslivsbefrämjande åtgärder. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen samt att finansiering sker från anslag för näringslivsfrämjande åtgärder. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

19 Kommunfullmäktige Kf 41 dnr 78/2013 Svar på interpellation om införande av LOV Johan Lundvist (NP) ställde följande fråga till socialnämndens ordförande på kommunfullmäktige den 13 mars 2013, 5. Fullmäktige har beslutat att det ska införas LOV i Nora Socialnämnden har sökt och fått pengar för detta av staten. Nu har införandet av LOV avstannat och den nya majoriteten har ställt frågan till socialstyrelsen om man kan använda pengarna som man fått för införande av LOV till utredningar av möjligheterna till införande av LOV. Jag och många med mig tycker att detta är att gå emot ett fullmäktiges beslut vilket ur ett demokratiskt perspektiv är ytterst allvarligt. För att få en mera objektiv syn på detta har jag tagit kontakt med jurist på SKL. Juristen var tydlig med att om det är så att arbetet omkring LOV är en utredning och inte ett arbete för införande så måste beslutet upp till fullmäktige för modifiering. Hur ser Tom Rymoen på detta? Ska de demokratiska spelreglerna fortsätta att gälla i Nora? Socialnämndens ordförande meddelade att han besvarar frågan vid kommunfullmäktiges nästa sammanträde, i april månad. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet besvarar socialnämndens ordförande frågan enligt följande. De demokratiska spelreglerna skall även i detta fall fortsätta att gälla i Nora. Frågan om socialnämnden verkar utifrån det beslut som fattats i fullmäktige? Som jag ser det så är det precis det vi gör just nu. För att kunna uppfylla de två första att-satserna i beslutet om införande så krävs ett grundligt arbetet med att ta fram de nödvändiga uppgifter som ligger till grund för de tre sista att-satserna. Nämligen att: - kvalitetskraven på tjänsterna i LOV och kommunen är desamma och fastställs i KF. För att kunna uppfylla denna att-sats så krävs att vi har antagna kvalitetskrav på kommunens verksamhet, vilket vi i dagsläget inte har. Det betyder att kvalitetskraven måste fastställas för såväl kommunal som extern utförare innan vi kan gå vidare till beslut. - ett fullständigt, utförligt förfrågningsunderlag antas och beslutas i KF.

20 Kommunfullmäktige För att kunna uppfylla denna att-sats så krävs att arbetet med kvalitetskraven blivit klart så att dessa kan läggas in i förfrågningsunderlaget och att hänsyn tas till gällande regler och aktuella förhållanden i detta arbete. - kommunens kontrollfunktion skall vara kraftfull och väl definierad samt beslutas i KF. För att kunna uppfylla denna att-sats så krävs att de båda ovanstående villkoren är fastställda för att kunna bedöma vad som skall kontrolleras, vilka mätmetoder och definitioner som skall ligga till grund för dessa kontroller. Arbetet med att ta fram underlag för att uppfylla ovanstående är påbörjat och har redan kommit en bit på väg och vi tar uppgiften mycket seriöst och har därför anlitat ett antal resurser såväl internt som externt. Att i nuläget modifiera beslutet anser jag därför inte alls nödvändigt. Huvudmålsättningen med det påbörjade arbetet är att erbjuda våra äldre och funktionshindrade ett så brett och kvalitativt utbud av tjänster som möjligt så att man även i fortsättningen skall kunna leva under så normala levnadsvillkor som möjligt. Det är individen i centrum som måste utgöra grundförutsättningen för hur vi går vidare. Johan Lundkvist (NP) tackar för svaret. Helena Vilhelmsson (C), John Sundell (KD), Gabrielle Peteri (FP), Christer Stromberg (NP), Thérese Hoikkala (V) och Svenerik Nykvist (S) yttrar sig.

21 Kommunfullmäktige Kf 42 Vb 9 dnr 7/2013 Fyllnadsval: auktoriserad revisor i Stiftelsen Stig-Herman Carlssons gymnastik- och idrottsstiftelse för år 2013 Kommunfullmäktige beslutade den 13 juni 2012, 132, om att utse revisor vid revisionsfirman KPMG som auktoriserad revisor till ovan nämnda stiftelse. Den valda revisorn är dock inte auktoriserad varför kommunfullmäktige måste välja ny revisor. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att som auktoriserad revisor i Stiftelsen Stig-Herman Carlssons gymnastikoch idrottsstiftelse välja Charlotta Ekman, KPMG, Box 174, Örebro. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

22 Kommunfullmäktige Kf 43 Vb 10 dnr 7/2013 Begäran hos Länsstyrelsen om ny röstsammanräkning Kommunfullmäktiges ledamot Stefan Bååth (NP) har avlidit varför ny röstsammanräkning måste ske hos Länsstyrelsen. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att hos Länsstyrelsen begära ny röstsammanräkning. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

23 Kommunfullmäktige Kf 44 Vb 11 dnr 7/2013 Fyllnadsval: ny ledamot i kommunstyrelsen t.o.m Stefan Bååth (NP) har avlidit varför ny ledamot i kommunstyrelsen måste utses. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att som ny ledamot i kommunstyrelsen välja Johan Lundkvist (NP), Rådstugugatan 29, Nora. att som ny ersättare efter Johan Lundkvist välja Rutger Ahlbeck (NP), Box 82, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

24 Kommunfullmäktige Kf 45 Vb 12 dnr 7/2013 Fyllnadsval: ny ersättare i socialnämnden t.o.m Pia-Maria Johansson (C) har avsagt sitt uppdrag. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna avsägelsen samt att som ny ersättare i socialnämnden välja Marita Simpson (C), Åshyttan 311, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

25 Kommunfullmäktige Kf 46 Vb 13 dnr 7/2013 Godkännande av avsägelse som ersättare i Samordningsförbundet i norra Örebro län, SOFINT Pia-Maria Johansson (C) har avsagt sig sitt uppdrag. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna avsägelsen. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

26 Kommunfullmäktige Kf 47 Vb 14 dnr 7/2013 Godkännande av avsägelse som ledamot i organisationsgruppen Pia-Maria Johansson (C) har avsagt sig uppdraget. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna avsägelsen. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

27 Kommunfullmäktige Kf 48 Vb 15 dnr 7/2013 Fyllnadsval: ny ersättare i valnämnden t.o.m Pia-Maria Johansson (C) har avsagt sig sitt uppdrag. Valberedningen förslår kommunfullmäktige besluta att godkänna avsägelsen samt att som ny ersättare välja Nils-Olov Johansson (C), Älvhyttan 348, Gyttorp. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

28 Kommunfullmäktige Kf 49 Vb 16 dnr 7/2013 Fyllnadsval: ny ledamot och ersättare i barn- och utbildningsnämnden t.o.m Ursula Steffensen (S) har avsagt sig sitt uppdrag. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna avsägelsen att som ny ledamot i barn- och utbildningsnämnden välja Jennika Landin (S), Rättarvägen 32 G, Nora samt att som ny ersättare välja Ursula Steffensen (S), Gärdesvägen 2, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

29 Kommunfullmäktige Kf 50 Vb 17 dnr 7/2013 Fyllnadsval: ny ledamot och ersättare i barn- och utbildningsnämnden t.o.m Sami Hoikkala (S) har avsagt sig sitt uppdrag. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna avsägelsen att som ny ledamot i barn- och utbildningsnämnden välja Ulf Carlsson (S), Pershyttan 138, Nora samt att som ny ersättare efter Ulf Carlsson välja Sami Hoikkala, Rådstugugatan 10, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

30 Kommunfullmäktige Kf 51 Delgivningar Socialnämnden Rapport om ej verkställda beslut enligt SoL och LSS. (dnr 163/2012) Barn- och utbildningsnämnden Rapport om ej verkställda beslut enligt SoL och LSS. (dnr 214/2012) Kommunfullmäktige beslutar att lägga delgivningarna till handlingarna.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-05-15 61 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-05-15 kl 18.00-20.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsberg, vice ordförande, Norabostäder AB, Nora

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Kommunstyrelsen 2013-03-21 31

Kommunstyrelsen 2013-03-21 31 Kommunstyrelsen 2013-03-21 31 Plats och tid Hjernet, 2013-03-21 kl 8.30-11.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Cornelia Liebl, BMB, 29 Gunnar Berglund, BKT, 31 Kjell Karlsson,

Läs mer

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-05-04 43 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-05-04 kl 18.00-19.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rickard Simonsson, tf direktör Örebro läns landsting,

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-03-13 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsmark, Omställning Sverige Hela Sverige ska leva

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-04-17 57 Plats och tid Hjernet, 2013-04-17 kl 8.30-11.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 52, 60 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 84 Plats och tid Beslutande Hjernet, kl 0.002.00 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Susanne Kurtson, kultur och fritidschef Jan Noriund, kommunchef Utses

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-06-15 81 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-15 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Ulf Gejhammar, Gejhammar Management AB, 87 Jan Norlund,

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-11-27 259 Plats och tid Hjernet, 2012-11-27 kl 13.00-15.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB och Nora Utveckling AB, 221

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-03-30 17 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-03-30 kl 18.00-20.45 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2010-06-14 126 Plats och tid Räddningscentralen, 2010-06-14 kl 08.00-09.50 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-06-12 kl 18.00-19.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg, ordföranden i revisionen, 77 Jan Norlund,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-02-29 1 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-02-29 kl 18.00-22.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

... &-,..,.,.,.,.::...,.

... &-,..,.,.,.,.::...,. Sammantrådesdatum 2017-12-20 240 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2017-12-20 kl 13.00-13.15 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Isabell Landström, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-12-12 258 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-12-12 kl 15.00-20.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-10 197 Plats och tid Hjernet, 2010-11-10 kl 08.30-09.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Gunnar Berglund, BKT, 171-172 Karl-Holger Sjöberg, förslagsställare,

Läs mer

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 Kommunfullmäktige 2011-11-30 203 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Mona Forsberg, socialchef, 168 Jan Norlund, kommunchef

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-10-05 185 Plats och tid Hjernet, 2011-10-05 kl 08.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Thomas Jansson, controller, 154 Håkan Kangert, Gyttorps Ridklubb,

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2017-03-08 22 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-03-08 kl 8.30-11.00 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Peter Warman, ekonomichef, 22-23 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-11-13 162 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-11-13 kl 18.00-20.10 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg (opol), ordförande revisionen Jan Norlund,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 24 mars 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Kjell Söderlund (s) Sami Hoikkala

Läs mer

Tingshuset, kl

Tingshuset, kl Sammantrådesdatum 2015-03-04 17 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2015-03-04 kl 8.30-11.50 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 17,18,24 Thomas Johansson,

Läs mer

Hjernet, kl Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, 104 Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Hjernet, kl Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, 104 Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammantra.desdatum 2014-06-04 126 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2014-06-04 kl 8.30-11.50 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB,

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset kl

Sammanträdesdatum Tingshuset kl Sammanträdesdatum 2015-04-08 31 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-04-08 kl 8.30-10.30 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Anders Bro, Stiftelsen Cesam Mona Hedfeldt, Region Örebro län

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-10-09 108 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-10-09 kl 18.00-20.10 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Anders Danielsson, förvaltningschef, 104 Björn Hagberg,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-05-09 52 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-05-09 kl 18.00-19.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-11-21 199 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-11-21 kl 18.00-19.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-04-28 68 Plats och tid Nora Stadshotell, 2010-04-28 kl 17.00-19.20 Beslutande 25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-09-0 Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen Meddelande 2 Ägardirektiv för Vårgårda bostäder AB 3 Svar på motion, besparingsåtgärder avseende förtroendevaldas

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2010-02-17 1 Plats och tid Stora Hotellet, 2010-02-17 kl 17.00-20:00 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Andreas Ericsson, IT-chef, 8 Jan Norlund, kommunchef Eva

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-04-18 52 Plats och tid Hjernet, 2012-04-18 kl 8.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 47 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Kommunfullmäktige () Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson, upphandlingsansvarig Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson, upphandlingsansvarig Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-10-20 1() Plats och tid Kommunhuset måndag 2014-10-20 kl 18.30-19.30 med ajournering 18.45-18.50 Beslutande Se bilaga 1 Övriga närvarande Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2012-06-13 110

Kommunfullmäktige 2012-06-13 110 Kommunfullmäktige 2012-06-13 110 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-06-13 kl 18.00-21.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 194 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.00 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Christer Rube och Birger Svensson

Läs mer

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2009-05-06 75 Plats och tid Hjernet, 2009-05-06 kl 09.00-11.30 Beslutande 12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Kerstin Folkesson,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 30 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 15 juni 2010, kl 10.30-11.15. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eleonore Karlsson (S) tj ers för Pia Ahlström (S) Eva Overgaard (S)

Läs mer

Gunn Carlsson (s) och Jan-Erik Bratt (m) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Gunn Carlsson (s) och Jan-Erik Bratt (m) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2009-04-29 27 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-04-29 kl 19.00-21.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Christina Westerlund, Intresseföreningen Bergslaget,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2012-04-16 13 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-04-16, kl 13.15-17.30 Beslutande Birgitta Borg (FP), ordförande Titti Hansson (C) ers Kenneth Eriksson (C) Gunilla

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kultur- och fritidsnämnden 2009-06-01 33 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2009-06-01, kl 13.15-15.20 Beslutande Enar Moberg (s), ordförande Berit Elgström (s) ers Irene Gustavsson (s) Kjell-Olof

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2009-06-10 121 Plats och tid Hjernet, 2009-06-10 kl 08.30-10.20 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Ceder, turistchef, 108 Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 62 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 7 december 2010, kl 08.30-10.00. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kerstin Grek (S) tj ers för Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Ulf Carlsson (S) tj

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-24 230 Plats och tid Hjernet, 2010-11-24 kl 08.30-12.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rolf Nielsen, kultur- och fritidschef, 173, 175 Lars-Göran Gawelin,

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-01-18 1 Plats och tid Hjernet, 2011-01-18 kl 13.00-15.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida * Medborgarförslag angående nedläggning av Västbygdens skola och finansiering av skolans driftkostnader, 108...2-3 * Medborgarförslag angående nedläggning av

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2005-12-19 1 (10) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2005-12-19 kl. 19.00-19.10. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum NORAKOMMUN Sammantradesdalum 2015-09-17 186 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2015-09-17 kl 15.00-17.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan NorIund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-05-04 78 Plats och tid Hjernet, 2011-05-04 kl 08.30-11.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 74, 81 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 2017-04-05 32 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-04-05 kl 8.30-11.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Sara Norberg, PA-specialist 31 Peter Warman, ekonomichef, 29-30,

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2009-10-05 55 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2009-10-05, kl 13.15-16.30 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Irene Gustavsson (S) Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson

Läs mer

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare NORA KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2016-10-12 90 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2016-10-12 kl 14.20-15.10 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige 2019-03-21 Kommunfullmäktige 2019-03-21 Kf 116 Utbildning EU-kunskap... 2 Kf 117 Parentation... 3 Kf 118 Kf 119 Nytt medborgarförslag GC-led centrum-säters järnvägsstation-säterdalens nedfartsområde...

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-08-23 53 Plats och tid Hjernet, 2011-08-23 kl 13.00 14.25 Beslutande Övriga deltagande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Britt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2003-12-15 1 (16) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2003-12-15 kl. 19.00-19.30. Beslutande Utses att justera Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson

Läs mer

...~. Å. /~-~~ ~ C mp Andersson La,sson (V) SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum. NaRA KOMMUN. Barn- och ungdomsutskottet

...~. Å. /~-~~ ~ C mp Andersson La,sson (V) SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum. NaRA KOMMUN. Barn- och ungdomsutskottet NaRA KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 Plats och tid Tingshuset, 2015-02-03 kl. 08.30-11.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Gibson, ekonom, 1 Helena Vilhelmsson, oppositionsråd,

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-06-17 80 Plats och tid Stadshotellet, 2009-06-17 kl 19.00-20.00 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Gunvor Westerberg, Rolf Kummu ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen

Gunvor Westerberg, Rolf Kummu ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2016-11-04 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå, fredagen den 4 november 2016, kl 13.00-14.15 Beslutande Tomas Mörtberg (c) ordförande Tomas Vedestig (öfa) Ulf Hannu (c) Anders

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Lars Eriksson (V) och Bert Parsmo (KD) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Lars Eriksson (V) och Bert Parsmo (KD) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2009-09-30 99 Plats och tid Nora Stadshotell, 2009-09-30 kl 19.00-20.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Liz Hultgren, Regionförbundet, styrgrupp, 83 Fredrik

Läs mer

Onsdagen den 12 november kl.14.00

Onsdagen den 12 november kl.14.00 1(4) Plats och tid Plenisalen, 13.00-13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Tjänstemän Se närvarolista sidan 2 Övriga Se

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2017-03-13 Tid och plats 13 mars 2017, 18:30-20:30 Sessionssalen Ajournering 19:35-19:45 KF 19 Beslutande Se bilaga 1. Övriga närvarande Caroline Depui, kommunchef Lotta Strömbäck, kommunikationschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2004-01-21 Beslutsärenden KS 1 Internbudget 2004 2 Optionsavtal, Trivselhus AB 3 Markanvändning, Grindvaktaren 8 och 9 4 Riktlinjer för anställda i Vårgårda kommun vid hantering av IT-system

Läs mer

Helena Vilhelmsson (C) och Svenerik Nykvist (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Helena Vilhelmsson (C) och Svenerik Nykvist (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-10-26 166 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-10-26 kl 18.00-19.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg, 139 Peter Björklung,

Läs mer

Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar

Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2018-05-03 2018-05-18 1 (1) Punkt 7c på dagordningen Bilaga 3 Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar Hällefors kommun och Nora kommun har beslutat att ansöka om medlemskap

Läs mer

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson Demokratigruppen 2006-06-26 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl.18.00 19.00 Beslutande Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson Övriga deltagare Patrik Hjalmarsson Utses att justera

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, fredagen den 11 januari 2013, kl 9.00 10.00. Beslutande John Sundström (S), ordförande Anders

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-12-11 196 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-12-11 kl 15.00-22.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg, ordförande revisionen, 194 Jan Norlund,

Läs mer

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2003-02-12 1 Plats och tid Stadshotellet, Nora 2003-02-12 kl 09.00-11.00 Beslutande Övriga deltagande Benny Jansson (s) ordförande Lars-Göran Zetterlund (c) Svante Fägerås (s) Ingegerd Lööv (s) Karl-Arne

Läs mer

Tid, paragraf och ärende

Tid, paragraf och ärende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Kl. 18:00 tisdagen den 27 november 2018, Skoklosterrummet, Kommunhuset, Bålsta Fred Rydberg (KD), Ordförande Sven-Olov

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-09-24 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa 2012-09-24 klockan 18.00 19.15

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-09-24 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa 2012-09-24 klockan 18.00 19.15 Kommunfullmäktige 2012-09-24 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa 2012-09-24 klockan 18.00 19.15 Beslutande: Se närvarolista Övriga deltagande: Tommy Aarna, 105 Majlis Johansson, kommunsekreterare Utses

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid: 8:30 10:10 Plats: Skeppet Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Sofia Westergren (M) Lisbeth Svensson (L) Roger Andersson (S) ersätter Janette Olsson

Läs mer

Kommunfullmäktige protokoll

Kommunfullmäktige protokoll Datum: Onsdag 12 september 2018 Tid: 18:00-18:15 Plats: Folkets hus, Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 18 september 2018, kl 16.00 Paragrafer: 63-69 Utses att justera: Michelle Winkel (L) och Stephan

Läs mer

Margaretha Furustrand (L)

Margaretha Furustrand (L) Kommunfullmäktiges valberedning 1/22 Plats och tid Sal 106, Paulinska salen Strängnäs kl. 16:00-17:20 Paragrafer 82-91. Beslutande Se deltagarlista på sidan 3. Närvarande ersättare Se deltagarlista på

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2013-06-18 54 Plats och tid Hjernet, 2013-06-18 kl 14.00-16.15 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S), 43-50, 52-53 Håkan Boman (S)

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef Henric Svensson 102 Britt Idensjö, sekreterare

Lars Rönnlund, kommunchef Henric Svensson 102 Britt Idensjö, sekreterare Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 25 april 2017 kl. 08:30-12.15 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer