Lärande i arbete 1 (LIA) En arbetsrapport av Jonas Weissbrodt Hall studerande Vatten och Miljöteknik på yrkeshögskolan Hallsberg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärande i arbete 1 (LIA) En arbetsrapport av Jonas Weissbrodt Hall studerande Vatten och Miljöteknik på yrkeshögskolan Hallsberg."

Transkript

1 Lärande i arbete 1 (LIA) 2014 En arbetsrapport av Jonas Weissbrodt Hall studerande Vatten och Miljöteknik på yrkeshögskolan Hallsberg.

2 Förord. I den här rapporten kommer jag ge en liten inblick i vad jag har sysslat med på min försa LIA. Lite om vad jag har lärt mig och så ett process schema med bilder.

3 Yrkeshögskolan Hallsberg vatten- och miljöteknik 400- Yh Poäng Arbetsplan LIA-1, 50-YH poäng (10 heltids veckor) Jonas Weissbrodt Hall VM-11 Bakgrund och syfte. Jag vill genom min LIA inom Kungsörs VA sektor fördjupa mig och praktiskt ta del av vad en framtid inom yrket har att erbjuda. Genom att praktiskt delta i olika händelser på min LIA hoppas jag att ytterligare väcka intresse och skaffa mig kunskap som ej går att få genom böcker och teoretisk inlärning. Jag kommer även att föra dagbok om hur mitt arbete på LIA genomförs och fungerar. Sammanfatta hur organisationen ser ut och fungerar. Färdigställa ett eget process schema över reningsverket jag kommer att praktisera på. Lära mig hantera olika mätinstrument, rengöra och kalibrera utrustning och dokumentera detta i min arbetsrapport. Uprätta förteckning av de olika kemikalier som används i de oilka processerna och deras egenskaper. Under LIAns gång kommer jag även att söka mig extra arbete på platsen som jag ser som en bonus till kunskap såväl som till inkomst. Mål Målet med min LIA är att självständigt och fungerande kunna arbeta inom VA sektorn. Delmål till detta är att praktiskt ta del av och lära mig av de anställda och min handledare så att jag ev kan få arbeta extra när LIA tiden är över. Om jag får ett gott betyg av min handledare Robert Andersson och skolan anser jag att jag nått mitt huvudmål. Organisation Jag kommer att befinna mig på Kungsörs reningsverk till att börja med men hoppas även att få ta del av andra områden så som ledningsnät, vattenverk etc. Projektledare under LIA är jag själv. Bemanning och resurser vet jag än så länge inget om och kommer att uppdatera den informationen. Min kontaktperson på reningsverket är. Robert Andersson tel Min kontaktperson på skolan är. Elisabeth Hagberg tel mobil Mail - elisabeth.hagberg@bp-miljo.se Mina egna kontaktuppgifter är. Jonas Weissbrodt Hall Mobil Mail jonashall85@gmail.com

4 ICE. Kerstin Weissbrodt Hall tel Mobil Arbete Projektplan Eftersom jag har varit på en liten ort har en projektplan varit omöjlig att genomföra. Jag har istället tagit dagarna som dem kommit och det har gått väldigt bra. Dokumentation Jag kommer föra dagbok och som kommer skickas till min kontaktperson på skolan 1 gång i veckan, denna kommer även fungera som stöd när jag ska utforma en rapport. Arbetsrapporten kommer kontrolleras av min handledare på LIA för att undvika att känslig information läcker ut. Därefter skickas den till LIA kontaktpersonen på skolan.

5 Innehållsförteckning. Processbild över Kungsörs reningsverk...sid:1 Vattnets väg genom reningsverket...sid:2-6 Min praktik tid sid:7-10 Slutord..sid:11 Källförteckning.sid12

6 Kungsörs Reningsverk Processbild.

7 Hur vattnet rinner genom Kungsörs reningsverk. 1. Det inkommande vattnet rinner ner i pumpsumpen. 2. Därefter så pumpas vattnet till grovrensen med hjälp av tre stycken torrupställda pumpar som styrs av flödet med hjälp av en nivågivare i sumpen. Pumparna jobbar normalt inte samtidigt utan körs enligt inställningar, om flödet blir för högt och en pump inte hinner med så sätts dock automatiskt nästa pump igång och vid kraftig nivå kan alla tre pumpar köras samtidigt. Här har en torrupställd pump havererat och Robert lossar skruvar så att den kan lyftas och renoveras

8 3. I grovrensen separeras grovt material som tops och trasor från vattnet och transporteras ned i en vanlig soptunna som en sopbil hämtar varje tisdag. 4. Efter grovrensen passerar vattnet ett sandfång där sand, grus och annat grovkornigt material sedimenteras. Sandfånget måste tömmas med jämna mellanrum och det görs med en skopa för hand och materialet som grävs upp körs ut med traktor till tippen precis bakom verket.

9 5. Efter sandfånget rinner vattnet vidare till försedimenteringen. Det är en rund bassäng med botten samt ytskrapa. 6. Det sedimenterade materialet förs sedan vidare till gravitationsförtjockaren.

10 7. Vattnet rinner vidare till pumpar som lyfter vattnet till biobädden där nedbrytningen av BOD7 (organisktmaterial) utförs. Det recirkulerar hit flera gånger för att tillgången på nedbrytbart material skall hållas god. Spridarmarna i bädden drivs av vattentrycket och reducerar därmed energi åtgången. 8. Vattnet rinner vidare till tre stycken omrörningskammare. innan vattnet går in i kammarna tillsätts Ekoflock 90.

11 9. Sedan rinner vattnet till dess sista destination inom reningsverket nämligen Eftersedimenteringen. Här sedimenteras flockar en sista gång och pumpas till gravitationsförtjockaren och det renade vattnet rinner över i rännor i bassängen där det sedan rinner ut i Mälaren. 10. Slammet från de olika sedimenterings processerna sedimenteras i gravitationsförtjockaren och pumpas till två stycken slamlager som i sin tur pumpar det vidare till en slamskruv. 11. Innan slammet når slamskruven så tillsätts Polymer för att höja TS halten till upp emot 23% 12. I Slamskruven pressas det blöta slammet mot väggarna så att det mesta av vattnet rinner bort och förs tillbaka till början av processen igen. Det relativt torra slammet transporteras ned på en traktorkärra som töms 1-2 gånger dagligen ute på verkets slamplatta. Här ligger slammet för att torka i ca 6 månader innan det hämtas av lastbilar och körs till Econova i Norrköping.

12

13 Vad jag har sysslat med på min praktik Till att börja med kan jag säga att jag har haft en helt fantastisk tid i Kungsör där ingen dag varit den andra lik. Personalen har tagit väl hand om mig och jag har verkligen käns mig som en i gänget. Men vad har jag då gjort? Jag har utfört den dagliga rundan av provtagning där temperaturer, ph värden, elförbrukning, siktdjup, kemikalier åtgång och fosformätning utförts. Rengjort och inspekterat alla pumpstationer. Byte av vattenmätare hos abonnenter. Renoverat avloppspumpar Bytit ut grundvattenpump Tömt slammet på slamplattan Rengjort vattenreservoaren i Valskog Varit med om nyinstallation av LPS pumpar och sumpar i de nybyggda områdena i Skillinge området Stängt av vatten hos abonnenter som inte betalt vattenräkningen. Tagit slamprover (TS-halten) Rengjort och spolat grovrens Tömt sandfång Installerat renoverade avloppspumpar Drift och underhåll av Valskogs reningsverk Och mycket mycket mer.

14 Här följer lite bilder från min tid i kungsör

15

16 Dessa bilder visar min första dag på praktiken där vi bytte en grundvattenpump. Det var verkligen häftigt att vara med på. Ett rör som går ca 20 m rakt ner i marken med en pump i änden. Allt gick inte jätte lätt men med lite problemlösningsförmåga löste vi det till slut. Tex så satt flänsringen så pass hårt att det knappt gick att få bort den då tog vi lyftarmarna på traktorn som tyngd för att kunna skruva bort pumpen. Här spolar Robert rent skruven i grovrenset. Det händer att man får plocka bort kåpan och spola för hand när den automatiska rengöringen inte hinner med.

17 Dessa bilder visar när vi fick byta ut en av pumparna till pumpsumpen. Trasor hade fastnat i enkanalshjulet och förstört hela drivdelen i pumpen. Att lyfta en sådan här pump är inte helt enkelt då det bildas vakum så att det sitter som berg.

18 I det här fallet hade drivaxeln tagit skada och fick skickas iväg på en specialistverkstad där dem lägger på material till önskad storlek och gör den som ny. Vi beställde även reservdelar från Flygt för att återställ pumpen.

19 Dessa bilder visar när transportskruven till slamskruven gick sönder. Den hade gått utan problem sedan -86 och jag hade turen att vara där när den tillslut gick sönder. eftersom att Slamskruven och Transportskuven är två olika enheter så slår inte slamskruven av automatiskt när transporten inte gör det den ska. Som man ser på de första bilderna så fortsatte slamskruven att pressa fram slam ändå och det resulterade i att bultar sköt från olika operationsluckor med en väldig kraft. Växellådan till skruven var utom räddning och varenda kugg i lådan hade flisats sönder som ingenting som man ser på sista bilden.

20 Här gör vi rent vattenreservoaren i valskog. Det vi gjorde var att spola rent avlagringarna med vanligt vatten och sedan klorera behållaren för att döda ev bakterier. Det är viktigt att man inte går ner i behållaren med kläder man arbetar med på reningsverket.

21 Här utför vi nyinstallation av en LPS pump. Varje hushåll i de nybyggda området samt sommarstugeområdena måste nu mera ha en sådan här. Det finns vissa mått och bestämmelser hur sumpen ska grävas ned. Pumpen installerar vi på reningsverket och det är även vi som kommer sköta underhåll av dessa stationer. Just den här pumpen är den absolut första att bli installerad i hela kungsör.

22 Här är jag på besök hos Bram på BKT. Såg bara en liten del av hans praktikplats men det var ändå intressant. På bilden till vänster tar han prov med ett Slamlod. Det här var lite av vad jag sysslat med i alla fall det som var mest fascinerande enligt mig själv.

23 Slutord Jag tycker att min första LIA gick alldeles för fort. Jag har haft otroligt kul och haft en otrolig tur att jag hamnade just där jag hamnade: Saker har gått sönder stup i kvarten och jag har sett och gjort mer än jag någonsin kunnat tänka mig. Personalen har varit suverän och jag vill tacka samtliga för en riktigt rolig tid. Jag misstänker att dem är nöjda med mig eftersom jag fått lite extrajobb framöver. Tack så hemskt mycket.

24 Källförteckning. Personal på Kungsörs VA Processbild ritad av mig Jonas Weissbrodt Hall Alla foton i rapporten är tagna av mig Jonas Weissbrodt Hall.

Arbetsbeskrivning Kungsörs Reningsverk och Vattenverk. Ett Examensarbete med arbetsbeskrivning på utvalda delar av KKTAB s VA- verksamhet.

Arbetsbeskrivning Kungsörs Reningsverk och Vattenverk. Ett Examensarbete med arbetsbeskrivning på utvalda delar av KKTAB s VA- verksamhet. Arbetsbeskrivning Kungsörs Reningsverk och Vattenverk Ett Examensarbete med arbetsbeskrivning på utvalda delar av KKTAB s VA- verksamhet. Av : Jonas Weissbrodt Hall 2015-04- 07 Förord Jag har fått i uppgift

Läs mer

Rapport, LIA februari 2016 till 9 maj När rent vatten är viktigt

Rapport, LIA februari 2016 till 9 maj När rent vatten är viktigt Rapport, LIA 1 29 februari 2016 till 9 maj 2016 När rent vatten är viktigt 1 Carolina Enarsson Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 Bakgrund och syfte... 3 Mål... 3 Organisation... 3

Läs mer

1. LIA Mjölby Kommun. Adam Eriksson Vatten- och miljöteknik Hallsberg VM13H

1. LIA Mjölby Kommun. Adam Eriksson Vatten- och miljöteknik Hallsberg VM13H 1. LIA Mjölby Kommun Adam Eriksson Vatten- och miljöteknik Hallsberg VM13H Innehållsförteckning LIA Mjölby Kommun... 1 1.Bakgrund... 3 1.1.Syfte... 3 2.Reningsverkets process... 3 3.Arbetsuppgifter...

Läs mer

Min LIA-praktik

Min LIA-praktik Min LIA-praktik 2014-03-03-2014-05-09 Projektledare Linda Wetterberg VM 11 Bakgrund och syfte Är en studerande som går utbildningen vatten- och miljöteknik och nu börjar vår första LIA(lärande i arbete)

Läs mer

Lärande i arbete

Lärande i arbete Lärande i arbete 20140303-20140509 En rapport av Karl-Henrik Karlsson 2 Innehållsförteckning s4... Sammanfattning s5...skebäcksverket s6...skebäcksverket - Örebros reningsverk s6... Avloppets väg s7...

Läs mer

Örebro Tekniska Förvaltningen VA

Örebro Tekniska Förvaltningen VA Örebro Tekniska Förvaltningen VA Rapport från LIA1 MARTIN HEEGER JENSEN VATTEN- OCH MILJÖTEKNIK (VM-13) 29 FEBRUARI - 6 MAJ 2016 Örebro Tekniska Förvaltningen VA HANDLEDARE FREDRIK KILSTAM Innehållsförteckning

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2013 Haga Huddunge Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga, Huddunge,

Läs mer

Förord Joakim Säll

Förord Joakim Säll Förord Min LIA har jag tillbringat på Hässleholms reningsverk. Tiden här har varit mycket trevlig och lärorik. Jag har blivit väldigt bra mottagen och fått stort förtroende av arbetskamrater och chefer.

Läs mer

Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G.

Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G. Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G. Innehållsförteckning. Sida nr. 1. Inledning. 2. Frågeställning. 3-8. Svar på frågorna. 9. Intervju med Åke Elgemark. 10. Bilder ifrån reningsverket. 11.

Läs mer

6220 Nynashamn Sida 3. Nynäshamns avloppsreningsverk

6220 Nynashamn Sida 3. Nynäshamns avloppsreningsverk 6220 Nynashamn 03-02-13 17.01 Sida 3 Nynäshamns avloppsreningsverk 6220 Nynashamn 03-02-13 17.01 Sida 4 I början av 1900-talet släpptes avloppsvattnet rakt ut i naturen. I takt med städernas snabba tillväxt

Läs mer

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump Vi håller dina processer igång Inom avloppsrening inom avloppsrening Till samtliga steg i avloppsreningsprocessen, från filtrering till finfördelning, pumpning och dosering, erbjuder AxFlow bland annat

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6 Avloppsvatten Varför gör vi ett material om vatten? Vatten- och avloppsavdelningen i Enköpings kommun arbetar för att vattnet som vi använder

Läs mer

Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. Mikael Algvere AOVA chef

Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. Mikael Algvere AOVA chef Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. 20140910 Mikael Algvere AOVA chef Vad är ett reningsverk? Reningsverk är en biokemisk processindustri, som renar vårt spillvatten från biologiskt material,

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

Rapport från Lekebergs kommun och Askersunds kommun

Rapport från Lekebergs kommun och Askersunds kommun Rapport från Lekebergs kommun och Askersunds kommun Mona Pettersson 19/5-2012 1 Innehåll Förord... 3 Rörläggningsarbete... 4 Slamkörning... 4 Kontoret... 4 Sophämtning... 4 Återvinningscentralen... 4 Vattenverket...

Läs mer

VA-TEKNIK LIVSMEDEL TILL FARLIGT AVFALL

VA-TEKNIK LIVSMEDEL TILL FARLIGT AVFALL VA-TEKNIK LIVSMEDEL TILL FARLIGT AVFALL Beskrivning av mina upplevelser under min första LIA 1 MIKAEL AULA, VM-13 FÖRORD I allmänna ordalag beskriver jag övergripande om mina upplevelser av mina 10 veckor,

Läs mer

Bajsets väg. Rekommenderade böcker och hemsidor:

Bajsets väg. Rekommenderade böcker och hemsidor: Bajsets väg Det här materialet är utformat för att skapa en förståelse och öka intresset för vad som händer när vi spolar efter att ha besökt toaletten. Något som utförs dagligen och som går på rutin.

Läs mer

Lyft produktionen med rätt vattenrening

Lyft produktionen med rätt vattenrening Lyft produktionen med rätt vattenrening ~ 1 ~ Kraven på rening av industriellt avloppsvatten Reningsverken är byggda för att ta emot hushållsspillvatten, som är biologiskt nedbrytbart samt reduktion av

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

Actiflo. - för bibehållen sjövattenmiljö

Actiflo. - för bibehållen sjövattenmiljö Actiflo - för bibehållen sjövattenmiljö BRÄDDVATTENRENING I Karlskoga utgörs hela 20 procent av spillvattennätet av kombinerade ledningar. Det vill säga att spillvatten (avlopp) och dagvatten (regnvatten

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Pumpstationsdata, Köpings Kommun

Pumpstationsdata, Köpings Kommun Vatten- och miljöteknik 400 YH-poäng Pumpstationsdata, Köpings Kommun Examensarbete 30-YH poäng Jessica Ström och Rickard Bengtsson Förord Personalen på Norsa reningsverk i Köping är de som har gjort hela

Läs mer

Om man skaffar ett sandfilter är man ute efter att allt ska fungerar perfekt. Med Toveko är det roligt att se resultatet.

Om man skaffar ett sandfilter är man ute efter att allt ska fungerar perfekt. Med Toveko är det roligt att se resultatet. LUNDA YTBEHANDLING: HH TOVEKO Om man skaffar ett sandfilter är man ute efter att allt ska fungerar perfekt. Med Toveko är det roligt att se resultatet. Under sextio år har företaget ägnat sig åt olika

Läs mer

TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual

TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual Regelbundet underhåll på din TOCA Touch Trainer förlänger livslängden på din tillgång och försäkrar dig om att varje träningspass flyter på utan problem.

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

Tanums kommun. Av: Daniel Johansson Sida 1 av 18

Tanums kommun. Av: Daniel Johansson Sida 1 av 18 Tanums kommun Av: Daniel Johansson Sida 1 av 18 Sammanfattning Under min tid på VA-avdelningen på Tanums kommun har jag fått vart med på några olika avloppsverk. Jag hann bara vara med två dagar på vattenverket

Läs mer

KARLSKOGA AVLOPPSRENINGSVERK

KARLSKOGA AVLOPPSRENINGSVERK KARLSKOGA AVLOPPSRENINGSVERK Välkommen till Karlskoga avloppsreningsverk. Ett reningsverk som ingår i Karlskoga Miljö AB. Grunderna till dagens reningsverk lades vid bygget av det första reningsverket

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2018-10-12 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

Norsborgs vattenverk. Vatten i världsklass till över en miljon människor, dygnet runt året runt.

Norsborgs vattenverk. Vatten i världsklass till över en miljon människor, dygnet runt året runt. Norsborgs vattenverk Vatten i världsklass till över en miljon människor, dygnet runt året runt. Vi har producerat dricksvatten i över 100 år Stockholm Vatten har mångårig erfarenhet av vattenproduktion.

Läs mer

LIA rapport Bram Corthals VM

LIA rapport Bram Corthals VM LIA rapport Bram Corthals VM 11 2014 05 12 0 Innehållsförteckning Förord 2 Bakgrund och syfte 3 Vilka är BKT? 5 LIA dagbok 6 Lindesbergs reningsverk 13 Slutsats 15 Bilaga: Lindesbergs reningsverk flödesschema

Läs mer

Brandholmens avloppsreningsverk.

Brandholmens avloppsreningsverk. Brandholmens avloppsreningsverk. 1 2 Brandholmens avloppreningsverk. Vattnet i Nyköping. I Nyköpings kommun är ca 55 % av vårt dricksvatten producerat av ytvatten från bland andra sjön Yngaren. Vattnet

Läs mer

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN VAD ÄR AVLOPPSVATTEN SPILLVATTEN Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar

Läs mer

Tack för att du ta hand om pumpstationen på din tomt. Pumpstation

Tack för att du ta hand om pumpstationen på din tomt. Pumpstation Tack för att du ta hand om pumpstationen på din tomt Pumpstation Allmänt om tryckavlopp Tryckavlopp är en teknik för att pumpa avloppsvattnet från fastigheten till Norrköping Vatten och Avfalls ledningsnät.

Läs mer

Minireningsverk. från. För ett grönare tänkande

Minireningsverk. från. För ett grönare tänkande Minireningsverk från För ett grönare tänkande Robust konstruktion inga rörliga delar, inga mekaniska pumpar, ingen elektronik nere i själva tanken. Minska miljöbelastningen med egen slamtömning. Finansiering

Läs mer

Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet

Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet 1 Information om villapumpen 2017-07-10 I denna broschyr finns information om det ansvarsförhållande som gäller mellan Samhällsbyggnad Bergslagen

Läs mer

total trygg het Nyckelfärdiga reningsverk för 1 500 hushåll

total trygg het Nyckelfärdiga reningsverk för 1 500 hushåll total trygg het Nyckelfärdiga reningsverk för 1 500 hushåll extrem rening profes sionell service profes sionell kompe tens Du är i goda händer. Topas Vatten är mer än ett bra reningsverk. Vid planering

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Hammarby Sjöstadsverk Stockholms framtida avloppsrening Projektrapport Maj 2014 Bakgrund Stockholms framtida avloppsrening Stockholm växer med cirka 1,5 procent per

Läs mer

LIA 1, 50 Yh-poäng (10 veckor) Söderköping kommun vatten och avloppsverk

LIA 1, 50 Yh-poäng (10 veckor) Söderköping kommun vatten och avloppsverk LIA 1, 50 Yh-poäng (10 veckor) 2012-03-12 2012-05-18 Söderköping kommun vatten och avloppsverk 1 Förord När jag startade denna utbildning var jag lite osäker på vad jag ville göra i framtiden. Men alltjämt

Läs mer

Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten.

Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten. Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten. Foto: Bert Leandersson Ryaverket är ett av Nordens största reningsverk. Här renas cirka 4 000 liter vatten per sekund. Illustration: Anders Lyon Du spolar,

Läs mer

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Dricksvatten Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Göteborgarnas råvatten, det producerade dricksvattnet vid vattenverken

Läs mer

ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK

ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK Uppvidinge kommun Samrådsredogörelse Treatcon AB Kalmar den 11:e mars 2011 Uppdrag: Åseda avloppsreningsverk Samrådsredogörelse Datum: 2011-03-11 Uppdragsgivare: Uppvidinge kommun

Läs mer

Detta filter är avsett för att användas till trädgårdsdammar, baddammar, akvarium eller fiskodling. Fungerar bra både till söt- och saltvatten.

Detta filter är avsett för att användas till trädgårdsdammar, baddammar, akvarium eller fiskodling. Fungerar bra både till söt- och saltvatten. Tack för att du köpt ett EconoBead filter från Aqua Forte. Det är viktigt att du läser bruksanvisningen innan du använder produkten för din säkert. Spara den också för framtida behov. Detta filter är avsett

Läs mer

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer.

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. 10% av Sveriges befolkning saknar anslutning till ett kommunalt reningsverk. Dessa 10% bidrar till lika

Läs mer

Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun

Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun Varför kräver vi fettavskiljare? Fett i avloppet ställer till med stora problem i ledningsnätet. I det kalla avloppsvattnet stelnar fettet och fastnar i avloppsledningarna.

Läs mer

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P BRF Taklöken Skötselråd Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P Du som bostadsrättsägare i Brf Taklöken förutsätts sköta din frånluftsvärmepump själv. Om du inte utför regelbunden service på värmepumpen kan

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Installation / Drift & skötsel anvisningar Sterom minireningsverk PP40

Installation / Drift & skötsel anvisningar Sterom minireningsverk PP40 Installation / Drift & skötsel anvisningar Sterom minireningsverk PP40 Checklista för egenkontroll av minireningsverk Följande ska göras i samband med egenkontroll utav minireningsverket. Kontroll

Läs mer

Henriksdals avloppsreningsverk. För stockholmarnas och miljöns bästa

Henriksdals avloppsreningsverk. För stockholmarnas och miljöns bästa Henriksdals avloppsreningsverk För stockholmarnas och miljöns bästa 1 Ett av Europas största avloppsreningsverk Insprängt i Henriksdalsberget, på gränsen mellan Stockholm och Nacka, ligger ett av Stockholm

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC FÖRSÄTTSBLAD KONSTEN ATT RENA VATTEN 17/10-12 ELLEN LINDMAN, 12TEC Innehållsförteckning KONSTEN ATT RENA VATTEN MÅL/SYFTE HUR DET GÅR TILL HISTORIA & FRAMTID VATTENRENING & MILJÖ METOD GENOMFÖRANDE REFERENSER

Läs mer

Lia rapport Av Oskar Englund

Lia rapport Av Oskar Englund Lia rapport Av Oskar Englund 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 MÅL... 4 4 ORGANISATION... 4 5 PROJEKTPLAN/Grovplanering... 4 6 Processen för

Läs mer

Innehållsförteckning 1. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

Innehållsförteckning 1. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. Grums Kommun 1 Innehållsförteckning 1. Framsida 2. Innehållsförteckning 3. Förord 4. Sammanfattning 5. Några ord om Grums & avloppsreningsverket 6. Borgviks reningsverk & Segmons reningsverk 7. Skruvstads

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vattenpump 2 benzin Art.: 90 42 637 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

STOCKHOLM VATTEN VA AB Avloppsrening

STOCKHOLM VATTEN VA AB Avloppsrening HS-N01-DDC-T-0002_01 Utredning Pumpstation Bromma 1.0 1 (9) STOCKHOLM VATTEN VA AB Avloppsrening SFAS PUMPSTATION BROMMA UTREDNING OBS utskrivet dokument utan signatur är arbetskopia. För att kunna använda

Läs mer

BAGA Slamavskiljare. Drift- och underhållsmanual.

BAGA Slamavskiljare. Drift- och underhållsmanual. BAGA Slamavskiljare Drift- och underhållsmanual www.baga.se BAGA Water Technology Huvudkontor: Torskorsvägen 3 371 48 Karlskrona Telefon: 0455-61 61 50 E-post: info@baga.se Lokalkontor: Alingsås Göteborg

Läs mer

Så firade vi Förskolans dag på Överby förskola!

Så firade vi Förskolans dag på Överby förskola! Så firade vi Förskolans dag på Överby förskola! I år kom vi på idén att skapa stationer med olika aktiviteter ute på gården för att fira Förskolans dag tillsammans. Vi bjöd även in kollegor och barn från

Läs mer

Tvättmaskins service Stora grovtvättmaskinen slutade att pumpa ut vatten, efter en egen felsökning och service så fungerar den nu igen.

Tvättmaskins service Stora grovtvättmaskinen slutade att pumpa ut vatten, efter en egen felsökning och service så fungerar den nu igen. Arbetsrapport Västeräng 2014 Detta är en väldigt kort rapport med bilder på de större projekten vi gjort på Västeräng under Sommaren. Jag har försökt få med så många bilder på människor som hjälpt till

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Albin går på toaletten

Albin går på toaletten Albin går på toaletten Det är en helt vanlig dag hemma hos Albin. Albin bor hemma hos mamma och pappa i ett helt vanligt hus. Han är sex år gammal. Igår kväll åt Albin spaghetti och köttfärssås till middag.

Läs mer

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012 Berg avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen 0780-50-021 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1 Lokalisering och recipient... 3 1.2 Verksamhetens organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

Terana GRAF. minireningsverk GRAF MINIRENINGSVERK HÖG DRIFTSÄKERHET OCH GOD TOTALEKONOMI

Terana GRAF. minireningsverk GRAF MINIRENINGSVERK HÖG DRIFTSÄKERHET OCH GOD TOTALEKONOMI Terana GRAF minireningsverk GRAF MINIRENINGSVERK HÖG DRIFTSÄKERHET OCH GOD TOTALEKONOMI Biokemisk hantering av avloppsvatten från hushåll GRAF är ett biokemiskt minireningsverk för hantering av allt avloppsvatten

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Reningsteknik, mikrobiologi & kemi [REMI]

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Reningsteknik, mikrobiologi & kemi [REMI] Reningsteknik, mikrobiologi & kemi [REMI] Bakgrund De allra flesta kommunala avloppsreningsverk producerar biogas. Att de kommunala reningsverken ligger i framkant vad gäller biogasproduktion beror på

Läs mer

BioCleaner. Rent va en helt enkelt. Minireningsverk för avloppsva enrening. Anpassat för svenska krav. Cer fierat enligt EU-direk v.

BioCleaner. Rent va en helt enkelt. Minireningsverk för avloppsva enrening. Anpassat för svenska krav. Cer fierat enligt EU-direk v. BioCleaner Rent va en helt enkelt Anpassat för svenska krav. Cer fierat enligt EU-direk v. Minireningsverk för avloppsva enrening Rent va en helt enkelt BioCleaner är e av marknadens mest beprövade minireningsverk

Läs mer

Brunnar inom MHS Senast rev

Brunnar inom MHS Senast rev Brunnar inom MHS Senast rev.2017-04-21 Nytt i denna version Uppdaterad där ny information inkommit. På grund av att sommaren och hösten 2016 var regnfattig medan vintern var snöfattig så rapporteras grundvattenvinån

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2018-10-12 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare

Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare Mekanisk avvattning av slamavskiljare 1 Tömning av slamavskiljare Vid tömning av slamavskiljare används idag mobila reningsverk.

Läs mer

MANUAL VANCOUVER MANUAL VANCOUVER

MANUAL VANCOUVER MANUAL VANCOUVER 1 MANUAL VANCOUVER TACK 2 för att du har valt ett spabad från Svenska Badrumsinredningar AB. Läs noggrant igenom denna manual och spara den för framtida bruk. INNEHÅLL Viktigt att veta inför uppstart...

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär Kvällens program 1. Kort redogörelse för vad som händer nu och framöver 2. Servisanmälan 3. Ekonomi/fakturering 4. Grävning på egen fastighet

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

Brunnar inom MHS. Senast rev

Brunnar inom MHS. Senast rev Brunnar inom MHS Senast rev. 2018-05-01 1 Nytt i denna version Gäller fortfarande: På grund av att sommaren och hösten 2016 var regnfattig medan vintern var snöfattig så rapporteras grundvattenvinån var

Läs mer

KONTAKTUPPGIFTER. Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon

KONTAKTUPPGIFTER. Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon KONTAKTUPPGIFTER Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon 0490-25 48 21 Västervik Miljö & Energi AB Lotta Lidman Almqvist telefon 0490-25 70 17 Västervik Miljö & Energi AB Kundservice 0490-25 70

Läs mer

Ulf vann kampen om avloppspumpen

Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf Ermerud på ön Furusund lyckades med Villaägarnas hjälp vinna mot Norrtälje kommun. Nu slipper han stå för underhållsnotan för sin avloppspump:

Läs mer

LIA-rapport. Projektledare: Daniel Primell Klass: VM-11

LIA-rapport. Projektledare: Daniel Primell Klass: VM-11 LIA-rapport Projektledare: Daniel Primell Klass: VM-11 1 Förord Jag skulle vilja tacka Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö som välkomnade mig varmt på min LIA i 10 veckor. Jag skulle också vilja tacka

Läs mer

Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014

Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014 Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014 Bakgrund Västerängs tidigare avloppslösning bestod i två stycken 3kammar brunnar på 12m3 totalt. Ansluten till dem fanns

Läs mer

LIA-RAPPORT ÖVER MJÖLBYS VA- VERKSAMHET

LIA-RAPPORT ÖVER MJÖLBYS VA- VERKSAMHET LIA-RAPPORT ÖVER MJÖLBYS VA- VERKSAMHET Anton Ellesjö Vatten och Miljö Yrkeshögskolan i Hallsberg Förord Jag har lärt mig jättemycket under de 10 veckorna som jag haft praktik. Förväntningarna inför min

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller fett ställer till stora problem i avloppsledningarna. I ledningsnätet sjunker temperaturen på avloppsvattnet,

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva Kvällens program 1. Kort redogörelse för vad som händer nu och framöver 2. Grävning på egen fastighet vad gäller 3. Vattenmätare 4. Arbetsgång egen grävning

Läs mer

Information från Kungsörs KommunTeknik AB. Till dig som ska ha en villapump, LTA-enhet.

Information från Kungsörs KommunTeknik AB. Till dig som ska ha en villapump, LTA-enhet. Information från Kungsörs KommunTeknik AB Till dig som ska ha en villapump, LTA-enhet. JÄGARÅSEN Senast reviderad 2016-01-12 Information om villapump Denna informationstext är till för dig som ska ansluta

Läs mer

Karlskoga Vattenverk & Reningsverk

Karlskoga Vattenverk & Reningsverk Karlskoga Vattenverk & Reningsverk LIA-period 1 2016-02-29 2016-05-06 Erik Persson 2016-05-12 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 VA-bolaget... 3 3 Vattenverk... 3 3.1 Råvattenpumpstation... 3 3.2 Råvattenverket...

Läs mer

Manual. Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500

Manual. Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500 Manual Ultrasonisk Luftfuktare HACE MJS-400 - HACE MJS-500 Viktiga säkerhetsföreskrifter Plocka aldrig isär, laga eller förändra denna maskin. Service måste utföras av utbildad servicepersonal. Förändringar

Läs mer

Välkommen till Öresundsverket

Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket ligger i centrala Helsingborg och är det största av ett tiotal avloppsreningsverk inom NSVA. Det byggdes 1974 och tar idag hand om spillvatten

Läs mer

Välkommen till Jasmin Village

Välkommen till Jasmin Village Välkommen till Jasmin Village www.jasminvillage.se Information om huset och området. Huset städas en gång i veckan dag mellan klockan.00 -.00 Det är bra om ni plockar undan saker och kläder samt diskar

Läs mer

RB-16 ELEKTRISK BOCKMASKIN MANUAL

RB-16 ELEKTRISK BOCKMASKIN MANUAL RB-16 ELEKTRISK BOCKMASKIN MANUAL LÄS NOGGRANNT DENNA MANUAL INNAN MASKINEN TAS I BRUK. Felaktig användning kan orsaka skada på människa och material. Innehåll Sida Generell instruction 2 Delar och specifikationer...

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

markbädd på burk Avloppsva enrening på burk

markbädd på burk Avloppsva enrening på burk markbädd på burk Avloppsva enrening på burk Hur fungerar? Det första som sker är a avloppsva net avskiljs i en slamavskiljare/trekammarbrunn som är placerad framför BIOROCK. De a reningssteg separerar

Läs mer

drift av små, privata avloppsreningverk

drift av små, privata avloppsreningverk drift av små, privata avloppsreningverk Agenda: Vad kan hända i en aktivslamanläggning Verksamhetsmodell för driftavtal Driftavtal Vs. Serviceavtal Driftavtal verksamhetsmodell Felavhjälpning 2:a linjens

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

CE-certifierade minireningsverk

CE-certifierade minireningsverk CE-certifierade minireningsverk Produktbeskrivning PP-modell Typ 2 50 pers. Oberoende utvärderat enligt EN12566-3. Smidig Smidig lösning lösning Våra produkter Våra produkter är biologiskt är biologiskt

Läs mer

Entreprenörsfredag Borås 2015-03-20

Entreprenörsfredag Borås 2015-03-20 Vad händer i ett Avloppsreningsverk med aktivt slam? Agenda: När skall man välja ett minireningsverk Vem köper avloppsreningsverk Hur fungerar en aktiv slamanläggning Vad kan hända i driften När är det

Läs mer

Flygt TOP För hela kvarterets avlopp byggd efter dina specifikationer

Flygt TOP För hela kvarterets avlopp byggd efter dina specifikationer Flygt TOP För hela kvarterets avlopp byggd efter dina specifikationer Flygt TOP levereras i moduler och monteras på plats, antingen som en helhetslösning, eller med de moduler du behöver för att uppgradera

Läs mer

MINIRENINGSVERK för hushåll

MINIRENINGSVERK för hushåll MINIRENINGSVERK för 1-300 hushåll Hållbarhet är ett av våra starkaste ledord. Detta är ett ord som genomsyrar vår filosofi kring allt från miljö till våra produkter och relationer. Vi arbetar för att du

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer