Globaliseringsrådets slutrapport bortom krisen. Om ett framgångsrikt Sverige i den nya globala ekonomin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Globaliseringsrådets slutrapport bortom krisen. Om ett framgångsrikt Sverige i den nya globala ekonomin"

Transkript

1 presidiet remissvar sida 1/2 Att. Registrator Globaliseringsrådets slutrapport bortom krisen. Om ett framgångsrikt Sverige i den nya globala ekonomin Göteborgs Universitets Studentkårer (GUS) har beretts möjlighet att svara på remiss Globaliseringsrådets slutrapport Bortom krisen. Om ett framgångsrikt Sverige i den nya globala ekonomin. GUS har skickat ut remissen till sina medlemskårer och vars synpunkter beaktats i remissvaret: GUS vill lämna följande synpunkter på rapporten: Inledningsvis vill vi säga att vi tycker att rapporten inte är konsekvent och motsäger sig själv i en del förslag vilket gör det svårt att lämna generella synpunkter. De förslag som läggs är väldigt abstrakta och inte kopplade till den problematiserande brödtexten. En del förslag är väldigt radikala utan att rådet presenterar någon bakgrund eller motiverar varför förslag läggs. Vi har nedan valt att kommentera de delar vi finner relevanta ur ett direkt studentperspektiv och gjort detta utifrån de rubriker som finns i rapporten. Förordet Vi delar rådets uppfattning att vi behöver satsa på kunskap och att det är en avgörande produktionsfaktor men vi ställer oss kritiska till att kunskap i skrivningarna endast ska användas för arbetsmarknadens behov. Vi menar att kunskapen är för individens skull och att vårt utbildningsväsende måste präglas av allas möjligheter att studera oavsett mål med detta. 3.1 Rådet gör i inledningen en beskrivning av kunskap, skola och utbildning som vi i stort delar. Problematiken är att de politiska beslut som fattas av sittande regeringen går i motsatt riktning.

2 Presidiet Remissvar Sida 2/6 GUS delar rådets uppfattning om att det behövs kraftfulla satsningar på både utbildning och forskning. Rådet presenterar här åsikten att forskningen måste kommersialiseras. Vi undrar hur denna åsikt kommer att påverka omprioriteringar inom forskningen på lärosätena och finansieringen av forskningen. GUS menar att den ekonomiska tilldelningen till forskning inte får styras för mycket. Att nyttiggöra forskning är viktigt ur både kvalitets- och konkurrenssynpunkt men den fria grundforskningen är helt central för ett universitet. Vi menar att detta är en balansgång som måste hanteras varsamt och finansieringen av forskningen måste möjliggöra flexibilitet GUS väljer att inte ta ställning till om förskoleklassen bör göras obligatorisk eller inte men vill uppmärksamma att om ett sådant beslut fattas så måste detta även måste påverka lärarutbildningarna för lärare som undervisar i denna nya skolform. Detta kommer även att kräva att resurser tillförs utbildningen GUS är väldigt kritiska till den syn på lärarutbildning och lärarstudenter som presenteras här. Det har funnits mycket kritik mot lärarutbildningarna men de senaste utvärderingarna visar på att det mesta har man kommit tillrätta med. Precis som inom andra utbildningar behövs resurser till grundutbildningen för att säkra en god kvalitet på lärarutbildningen och genom detta kan säkerligen en högre status för yrket förvärvas. Vi ställer oss även frågande till om det verkligen är så att vi har för få sökande eller om det finns för många platser. Situationen på arbetsmarknaden visar att vi i dagsläget har många arbetslösa lärare inom vissa kategorier. Varifrån synen att begåvade studenter inte skulle söka sig till lärarutbildningen längre kommer ifrån förstår vi inte och vi tycker att detta är ett påhopp på studenter på lärarutbildningarna i landet som inte hör hemma i en rapport som denna. Vi delar inte heller rådets mening att de som varit duktigast i skolan nödvändigtvis skulle bli de bästa lärarna. I ett yrke som lärare tror vi att det är oerhört viktigt med en bred rekrytering som överrensstämmer med samhället i stort. Vi ställer oss även frågande till vad som står om att differentiera lönenivåerna inom yrkeskåren, framförallt då det inte framgår tydligt vad som menas med detta.

3 Presidiet Remissvar Sida 3/6 Vi ställer oss positiva till vikten av fortbildning som lyfts fram så pass tydligt som det gör i rapporten. Att få lärarstudenter studerar utomlands ser vi som en svår fråga. Vår erfarenhet säger oss att många lärarstudenter är äldre och likaså att många har barn. Detta innebär att möjligheten för studenter att studera utomlands ser mycket olika ut. På detta sätt särskiljer sig lärarstudenter från många andra studentgrupper i såväl ålder som förutsättningar, en aspekt som vi anser är viktig att ha i åtanke. Vi tror även att universitet och högskolor med lärarutbildning behöver arbeta med internationalisering på hemmaplan. Med detta menar vi bl.a. engelskspråkig litteratur och fler utländska gästföreläsare. Vi ser slutligen en risk i att höjda krav på ämneskunskaper sker på bekostnad av den viktiga ämnesdidaktiken. Överhuvudtaget tenderar diskussioner kring lärarutbildningen att fokusera ensidigt på enskilda delar vilket leder till att andra viktiga beståndsdelar i utbildningen får stryka på foten Att utveckla nätpedagogiken förutsätter stor kompetens hos läraren. Om dessa krav ska ställas på morgondagens lärare måste detta få genomslag även i lärarutbildningen Vi delar rådets uppfattning att det bör finnas platser i högskolan och att den utbildning som ges ska ges förutsättningar att hålla en genomgående god kvalitet. För att garantera detta behövs mer resurser till den högre utbildningen. Det är dock viktigt att tänka långsiktigt med de eventuella ytterligare platserna som tillförs högskolan och utöka på ett ansvarsfullt sätt. Vi vill dock även här poängtera att det är viktigt att högskolan inte byggs ut och förstärks för de som har en direkt koppling till arbetslivet utan för alla som vill läsa på högskolan oavsett mål och syfte med detta Vi är medvetna att det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv innebär ett problem att genomsnittsåldern för studenter på högskolan har stigit. Däremot är det viktigt att ha i åtanke vad tiden som leder fram till högskolestudier används till. Att studenterna har andra erfarenheter med sig mellan gymnasieskolan och den högre utbildningen resulterar i ett bredare urval av erfarenheter hos studenterna och en större mångfald inom utbildningen. GUS grundläggande åsikt är att det är resurser till utbildningen som krävs för att kunna ställa krav på studenterna och för att hjälpa studenterna att klara sin utbildning.

4 Presidiet Remissvar Sida 4/6 GUS delar inte den syn på studenter och elever som vi menar finns i detta stycke och som verkar direkt misstänksam. Att gymnasieelever skulle hoppas av gymnasiet för att missbruka komvux tror vi inte alls på och menar att komvux är en mycket viktig del av svenskt utbildningsväsende för att alla ska få en andra chans. Detta kommer att öka ytterligare med en ny gymnasieskola där alla inte har grundläggande behörighet till högre utbildning. Vi tycker att kraven i den högre utbildningen på många ställen kunde ökas men vi menar att detta kräver resurser till utbildningen. Detta både genom att mer lärarledd tid ger förutsättningar för detta och är det som faktiskt gör att ökade krav kan formuleras. Det finns statistik som visar att de studenter som lägger ner mest tid på självstudier är de som har mycket lärarledd tid. Vi ställer oss positiva till att det finns för studenterna relevanta sommarkurser att läsa. Det är något som kan vara mycket positivt för individen men det krävs då ett studiemedelssystem som möjliggör detta, samt möjlighet till årsvila i samma utsträckning som för förvärvsarbetande. GUS menar att normen för hur vi ska läsa våra utbildningar sedan 2007 måste vara det system som kommer med Bolognareformen och det finns ingen rimlighet i att på något sätt få studenterna att läsa sin utbildning snabbare än vad som är avsatt i tid. Vi menar även att det är fel att straffa de som inte klarar sina studier i tid. Vi menar att detta i många fall beror på att resurserna till utbildningen inte är tillräckliga och att det krävs resurser till bland annat handledning och lärarledd tid för att öka genomströmningen på våra utbildningar. Vi ställer oss även mycket kritiska till både system med examensbonus eller ett förändrat och försvagat studiemedelssystem GUS menar att det är viktigt med bra vägledning för studenterna och vi menar att rätt utbildning är den som är rätt för individen. Inte nödvändigtvis enbart den som är rätt för samhället. Vi menar att det är farligt att styra in folk på banor eftersom arbetsliv och konjunktur fluktuerar. Som en av punkterna under denna rubrik står att högskolorna ska ge relevant information till studenterna om relationen till arbetsmarknaden men vi tycker att detta stycke är vagt. Vi frågar oss vad är det för information som ska ges, från vilket perspektiv och till vilket syfte?

5 Presidiet Remissvar Sida 5/6 GUS säger nej till ranking av HSV. Ranking ger inte nödvändigtvis rätt information och ska inte styra individens val. Att det ska finnas bra information till att tillgå är däremot för oss en självklarhet Vi delar rådets uppfattning att lärande inte enbart hör ungdomsåren till och vi anser att livslångt lärande är en viktig aspekt att ha med sig när en framtida högre utbildning formas I detta stycke funderar vi på hur detta relateras till vad som står om forskning och satsningar i inledningen. Vi tycker att det är något inkonsekvent och därmed svårt att kommentera. Vi menar dock att satsningar på forskningen behövs och då inte bara på företagsnära forskning. Vi delar rådets uppfattning i detta stycke som säger att satsningar på allt från grundforskning till tillämpad forskning behövs. Vi menar även att det behöver finnas en relation mellan satsningar på utbildningen och på forskningen. I detta är forskarutbildningen en viktig länk som vi anser att det saknas tankar kring i rådets rapport. Vi behöver satsa på båda; det är en sektor och det måste finnas en helhetssyn på sektorn I texten finns en beskrivning av hur rådet ser att detta skulle gynna lärosätena och hur man menar att det kopplas till kvalitet i andra delar av världen. Vi ställer oss här frågan om vad man menar med bättre resultat och tror kanske att det snarare handlar om snabbare resultat. Vi saknar här även en beskrivning av hur en högre autonomi detta skulle gynna utbildningen. GUS menar att det finns poänger med större frihet för lärosätena men vi vill inte ha ett Göteborgs universitet AB i framtiden där friheten finns men regleras genom ekonomisk tilldelning. Vi ställer oss väldigt skeptiska till det sista som beskrivs att staten skulle ta ansvar för finansieringen men att lärosätena skulle präglas av förtroende och snabbare beslutsvägar. Vi undrar hur detta skulle leda till högre kvalitet och är snarare oroliga att detta skulle leda till sämre rättssäkerhet för studenterna och mer styrda lärosäten vad gäller forskningsinriktningar och strategier. 5.6

6 Presidiet Remissvar Sida 6/6 GUS delar rådets uppfattning både om högskolans roll och om att Komvux måste finnas som en resurs för att göra nya val i livet, framförallt med tanke på det som kommer av en ny gymnasieutbildning i den form som planeras. Vi vill dock även här poängtera att vi inte delar rådets syn på ungdomar och att det skulle finnas ett missbruk av Komvux GUS menar att en viktig väg mot en ökad jämställdhet är att vidta generella åtgärder mot snedrekryteringen till den högre utbildningen vad gäller kön och ämnesområden exempelvis. Detta är satsningar som måste starta tidigt i ungdomsskolan. Stycket om korta effektiva utbildningar för kvinnor är väldigt vagt och vi kan ur detta inte utläsa exakt vad rådet vill. Menar rådet att det ska erbjudas stöd till kvinnor för att ta sig till ledarpositioner så anser vi detta kunna vara något positivt. För Göteborgs universitets studentkårer Klara Gustafsson Christina Dackling Martin Thulin ordförande vice ordförande vice ordförande

Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson

Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson Högskolans expansion de senaste 50 åren Den högre utbildningens omfattning har ökat: från ca 40 000 studenter, fördelade på fyra universitet

Läs mer

Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet. Preliminär justerad version efter stämmans beslut

Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet. Preliminär justerad version efter stämmans beslut Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet Preliminär justerad version efter stämmans beslut oktober 2007 Utbildning med hög kvalitet Alla människors lärande Kunskap ger människor förutsättningar

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius

PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius 2011-02-16 Synpunkter angående Utredning av förutsättningarna för övergång till full studiefinansiering genom doktorandanställning från första dagen. dnr G 213

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

Remissvar: Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor (SOU 2012:92)

Remissvar: Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor (SOU 2012:92) Handläggare: Jenny Andersson Datum: 2013-09-25 Dnr: PM2-1/1314 Remissvar: Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor (SOU 2012:92) SFS inkommer här med sina synpunkter kring FunkA-utredningens

Läs mer

Högskoleutbildning för nya jobb

Högskoleutbildning för nya jobb 2014-08-11 PM Högskoleutbildning för nya jobb Kravet på utbildning ökar på arbetsmarknaden. Men samtidigt som efterfrågan på högskoleutbildade ökar, minskar utbildningsplatserna på högskolan. I dag misslyckas

Läs mer

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Remissvar: 2018-07-06 Dnr P2-39/1718 Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Regeringskansliets dnr: U2018/02165/UH Sammanfattning Det är positivt att departementet har utrett

Läs mer

socialdemokraterna.se/dalarna

socialdemokraterna.se/dalarna ETT KOMPETENSLYFT FÖR DALARNA DALARNA SKA KONKURRERA MED KUNSKAP OCH INNOVATIONER RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER.. ETT BÄTTRE DALARNA.. FÖR ALLA.. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Kompetensbrister i dagens

Läs mer

Högre utbildning till jobb

Högre utbildning till jobb Kommittémotion C20 Motion till riksdagen 2016/17:3038 av Fredrik Christensson m.fl. (C) Högre utbildning till jobb Sammanfattning Utbildning berikar både samhälle och individer. Tillgång till högre utbildning

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Med kunskaper växer Sverige. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Med kunskaper växer Sverige. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Med kunskaper växer Sverige Version: Beslutad version Med kunskaper växer Sverige 5 Människan är en skapande varelse som bygger värde och mening i gemenskap med andra. Alla

Läs mer

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Helena Persson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29)

Läs mer

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1 (7) 2009-02-19 Dnr SU 29-0405-09 Stockholms universitet Studentavdelningen Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1. Inledning Stockholms universitet - Det öppna universitetet

Läs mer

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 REMISSVAR 1(6) Fi2016/00169/BaS fi.registrtor@regeringskansliet.se mona-lisa.franneby@regeringskansliet.se Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 Lärarnas Riksförbund har

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Innehållsförteckning Skolan 4 Högre utbildning 5 Forskning och forskarutbildning 6 Kompetensutveckling 7 Utbildningspolitiska programmet / 2008-05-09 Skolan Allt börjar i skolan.

Läs mer

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1 1 Verksamhetsstyrning 1.1 Politikområde Utbildningspolitik Mål Sverige skall vara en ledande kunskapsnation som präglas av utbildning av hög kvalitet och livslångt lärande för tillväxt och rättvisa. 1.1.1

Läs mer

Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle SOU 2019:4. Utredningen om en utvecklad studie- och yrkesvägledning

Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle SOU 2019:4. Utredningen om en utvecklad studie- och yrkesvägledning Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle SOU 2019:4 Vad är problemet? En icke prioriterad fråga med stora svårigheter att få genomslag Stora variationer i kvalitet och engagemang mellan olika

Läs mer

Till universitetsstyrelsen Göteborgs universitet på tre års sikt Studenternas prioriteringar

Till universitetsstyrelsen Göteborgs universitet på tre års sikt Studenternas prioriteringar Till universitetsstyrelsen 2010-05-26 Göteborgs universitet på tre års sikt Studenternas prioriteringar Inledning Upprinnelsen till detta dokument är en önskan som Carl Bennet i höstas uttryckte till GUS

Läs mer

UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN

UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN UPP TILL BEVIS! SJU ÅTGÄRDER SOM KAN LYFTA DEN SVENSKA SKOLAN UPP TILL BEVIS! Skolan och jobben kommer att vara den viktigaste frågan under denna mandatperiod. Dessa två politikområden hänger ihop. Om

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever. 1 (5) 2017-02-24 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Yttrande avseende SOU 2016:77, En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) 2017-06-18 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) (Dnr U2017/01213/UH)

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Vidare bör denna fråga samordnas med Styr- och resursutredningens pågående arbete (U 2017:05).

Vidare bör denna fråga samordnas med Styr- och resursutredningens pågående arbete (U 2017:05). DIK är fackförbundet för dem med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK organiserar runt 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, studenter samt egenföretagare. DIK har länge

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av 2011-09-14 3,8 miljarder till lärarreformer Den globala skuldkrisen påverkar också Sverige. Tillväxten dämpas och arbetsmarknaden försämras. En stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen ställer

Läs mer

5. Rekrytering till arbete och högskolestudier

5. Rekrytering till arbete och högskolestudier 5. Rekrytering till arbete och högskolestudier 131 5.1 Avnämare inom arbetslivet 132 133 Rekrytering till industrinäringen 134 135 Rekrytering till handelsnäringen 136 137 Rekrytering till näringarna övriga

Läs mer

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning ENIC-NARIC Sverige 2015-04-22 Malin Jönsson, Cecilia George Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning Enheten för bedömning av utländsk gymnasieutbildning,

Läs mer

Policy för internationalisering av lärarutbildningen

Policy för internationalisering av lärarutbildningen UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Policy för internationalisering av lärarutbildningen BESLUTAD VID UFL:S SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2005 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH

Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH REMISSVAR Rnr 26.04 2004-06-14 Gerd Larsson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH SACO Studentråd

Läs mer

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Värmland

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Värmland Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:334 av Berit Högman m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Värmland Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Kommittédirektiv. Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen. Dir. 2000:24. Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000.

Kommittédirektiv. Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen. Dir. 2000:24. Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000. Kommittédirektiv Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen Dir. 2000:24 Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas med uppdrag att

Läs mer

Från breddad rekrytering till breddat deltagande

Från breddad rekrytering till breddat deltagande Från breddad rekrytering till breddat deltagande 2014-11-04 Caroline Tovatt, UHR En analys av hur lärosäten presenterar sitt arbete med lika möjligheter till högre studier Begreppsförklaringar Breddad

Läs mer

Svar på motion - Inrätta lektorstjänster i gymnasieskolan

Svar på motion - Inrätta lektorstjänster i gymnasieskolan Kommunstyrelsen 2018-01-30 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:551 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Inrätta lektorstjänster i gymnasieskolan Förslag till beslut

Läs mer

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Handläggare: Sebastian Lagunas Rosén Datum: 2017-03-22 Dnr: PA2-3/1617 Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Sveriges förenade

Läs mer

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112)

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer 103 33 Stockholm 2009-03-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över betänkandet

Läs mer

Yttrande över Universitetskanslersämbetets rapport Kvalitetssäkring av forskning

Yttrande över Universitetskanslersämbetets rapport Kvalitetssäkring av forskning Ledningskansliet 2018/1092 2018-06-12 1 (7) Handläggare Andreas Boberg Yttrande över Universitetskanslersämbetets rapport Kvalitetssäkring av forskning Mälardalens högskola, MDH, har getts möjlighet att

Läs mer

Yttrande rörande förslag på mål och strategier för Uppsala universitet

Yttrande rörande förslag på mål och strategier för Uppsala universitet @ Till Uppsala universitet 2014-05-12 Dnr: 46:13/14 Yttrande rörande förslag på mål och strategier för Uppsala universitet vill lämnande följande synpunkter på förslaget (UFV 2013/110). Kommentarerna är

Läs mer

Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar

Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen 2017-02-01 111-202-16 Handläggare Henrik Holmquist 08-563 086 05 henrik.holmquist@uka.se Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar Information om Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna Dalarna 20140423 Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna - ett län för kompetens och lärande socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Dalarna behöver mer kunskap och kompetens - inte mindre. Socialdemokraterna

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

Du har fått den här enkäten eftersom du har tagit ut en psykologexamen vid Uppsala universitet åren

Du har fått den här enkäten eftersom du har tagit ut en psykologexamen vid Uppsala universitet åren Du har fått den här enkäten eftersom du har tagit ut en psykologexamen vid Uppsala universitet åren 2006-2007. När du besvarar enkäten vill vi att du tänker på att värdera hela din psykologutbildning vid

Läs mer

'dn-ledamoter@listserv.uu.se'; 'dn-representanter@listserv.uu.se'; 'drordforanden@listserv.uu.se'

'dn-ledamoter@listserv.uu.se'; 'dn-representanter@listserv.uu.se'; 'drordforanden@listserv.uu.se' Mattias Wiggberg To: 'dn-ledamoter@listserv.uu.se'; 'dn-representanter@listserv.uu.se'; 'drordforanden@listserv.uu.se' Cc: Mia Heikkil ä Subject: Kallelse och förslag till dagordning för DN:s sammanträde

Läs mer

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner före 2018. Vårt mål är att halvera andelen obehöriga till

Läs mer

Sysselsättning utbildning och utanförskap

Sysselsättning utbildning och utanförskap Sysselsättning utbildning och utanförskap Med sikte på jämlik folkhälsa & välfärd i Sörmland Peter Eklund Länsstyrelsen i Södermanlands län Bommersvik 23.9 2011 1 JOBBIGT Mellan 2000 2009 har Befolkningen

Läs mer

1.2 Långsiktigt perspektiv i SFS påverkansarbete

1.2 Långsiktigt perspektiv i SFS påverkansarbete Verksamhetsplan Sveriges förenade studentkårer 2015 / 2016 1. Inledning SFS verksamhetsplan är det dokument som slår fast vilket arbete som SFS ska bedriva under verksamhetsåret med politisk påverkan och

Läs mer

Yttrande övre remissen Högre utbildning under 20 år (SOU 2015:70) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande övre remissen Högre utbildning under 20 år (SOU 2015:70) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Staben för utveckling och utredning Tjänsteutlåtande AMN 2015 0229.01.06 Sida 1 (7) 2015-09-10 Handläggare Petra Wårstam Larnhed Telefon: 08-508 35 514 Till Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering?

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 18 nov 2016 Aleksandra Sjöstrand Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? Vad handlar breddad rekrytering om? Jag är, hittills, den enda i familjen som läst på universitet. En följd av att komma

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för jämställdhet i högskolan. Dir. 2009:7. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2009

Kommittédirektiv. Delegation för jämställdhet i högskolan. Dir. 2009:7. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2009 Kommittédirektiv Delegation för jämställdhet i högskolan Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2009 Dir. 2009:7 Sammanfattning av uppdraget En delegation ska stödja insatser och föreslå åtgärder

Läs mer

Högre utbildning till jobb

Högre utbildning till jobb Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3038 av Fredrik Christensson m.fl. (C) Högre utbildning till jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Föredragande: Per Larsson

1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Föredragande: Per Larsson PROTOKOLL LINKÖPINGS UNIVERSITET Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Dekanus Närvarande: Ulf Nilsson dekanus Per Larsson föredragande Maria Boberg sekr 1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer

Läs mer

Högskolelyft. Stefan Löfven och Magdalena Andersson 20 september 2013

Högskolelyft. Stefan Löfven och Magdalena Andersson 20 september 2013 Högskolelyft Stefan Löfven och Magdalena Andersson 20 september 2013 Innehåll Den högre utbildningens utveckling Högskolelyftets sex delar Ökad efterfrågan på högutbildade 2500000 Prognos: efterfrågan

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Mål och riktlinjer vid Uppsala universitet

Studie- och yrkesvägledning Mål och riktlinjer vid Uppsala universitet UPPSALA UNIVERSITET BESLUT UFV 2000/1330 Konsistoriet 2001-02-19 Studie- och yrkesvägledning Mål och riktlinjer vid Uppsala universitet Innehållsförteckning o Inledning o Övergripande mål o Organisation

Läs mer

38/2019. Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle

38/2019. Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: 38/2019 Er referens/dnr: U2019/00243/S 2019-05-13 Remissvar Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på

Läs mer

Lena Lidström, Assistant professor Department of Applied Educational Science Umeå University Sweden. Studie- och yrkesvägledarutbildning i Sverige

Lena Lidström, Assistant professor Department of Applied Educational Science Umeå University Sweden. Studie- och yrkesvägledarutbildning i Sverige Lena Lidström, Assistant professor Department of Applied Educational Science Umeå University Sweden Studie- och yrkesvägledarutbildning i Sverige NORDPLUS Vägledning, validering och kompetensförsörjning

Läs mer

Blir det brist eller överskott på gymnasielärare?

Blir det brist eller överskott på gymnasielärare? Blir det brist eller överskott på gymnasielärare? Bakgrund (Lars Brandell 2006-03-26) I Svenska Dagbladet den 16 mars fanns en artikel med rubriken Akut brist på lärare väntas i hela landet. Orsaken var

Läs mer

Kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov.

Kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov. BILAGA 1 MÅLGRUPP Kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov. MÅLGRUPPENS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING UNGA SOM INTE FULLFÖLJER GYMNASIET Antalet unga i som

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Diskussionsunderlag kring arbetsmiljö Exempel och möjliga åtgärder

Diskussionsunderlag kring arbetsmiljö Exempel och möjliga åtgärder Diskussionsunderlag kring arbetsmiljö Exempel och möjliga åtgärder Varför arbeta med studenternas arbetsmiljö? Vi måste se studentgruppen för vad den är. Studenter är vuxna människor, och många studenter

Läs mer

Proposition 6: Medlemskapsansökan i LSU Sveriges ungdomsorganisationer

Proposition 6: Medlemskapsansökan i LSU Sveriges ungdomsorganisationer P Proposition : Medlemskapsansökan i LSU Sveriges Motion #P-0-0 Motion om avslag på proposition Landsorganisationen för Sveriges ungdomar är en nationell organisation som bedriver ungdomspolitik med syfte

Läs mer

Högre utbildning. För tillväxt och välfärdsutveckling. Högskolepolitiskt program för SACO Antaget av SACO:s styrelse 2001-11-13

Högre utbildning. För tillväxt och välfärdsutveckling. Högskolepolitiskt program för SACO Antaget av SACO:s styrelse 2001-11-13 Högre utbildning För tillväxt och välfärdsutveckling Högskolepolitiskt program för SACO Antaget av SACO:s styrelse 2001-11-13 SAMMANFATTNING Högre utbildning ska vara tillgänglig för de som vill studera

Läs mer

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling.

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling. Ger fler möjligheter Rätten till utbildning är en central fråga i socialdemokratisk politik. Alla har olika förutsättningar så därför måste utbudet vara brett, ändamålsenligt och anpassat till såväl individens

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

BOU2015/393 nr 2015.2996. Handlingsplan för Studie- och yrkesvägledning i Håbo kommun

BOU2015/393 nr 2015.2996. Handlingsplan för Studie- och yrkesvägledning i Håbo kommun BOU2015/393 nr 2015.2996 Handlingsplan för Studie- och yrkesvägledning i Håbo kommun 2015/2016 Innehållsförteckning Inledning... 3 Studie- och yrkesvägledning... 4 Ansvar... 5 Huvudmannens ansvar... 5

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014 Motioner & motionssvar

Saco Studentråd Kongress 2014 Motioner & motionssvar Saco Studentråd Kongress 2014 Motioner & motionssvar Förbundens förslag och styrelsens svar Innehåll Motion till Saco Studentråds kongress, Jusek studerandesektion, Jämställdhet 4 Bakgrund 4 Styrelsens

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Vem kommer in, vem kommer ut?

Vem kommer in, vem kommer ut? Vem kommer in, vem kommer ut? UKÄ om social bakgrund och genomströmning i högskolan Helen Dryler, UKÄ UHR/Kvalitetsdrivet 2014: Breddad rekrytering, och sen då? Innehåll Vem kommer in? Social bakgrund

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan

Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (1) Vad ungdomar gör efter gymnasieskolan Denna handlar om vad ungdomar som gick ut gymnasieskolan läsåret 200/0 gjorde under åren 20 201.

Läs mer

Brett deltagande i högskoleutbildning

Brett deltagande i högskoleutbildning Promemoria 2017-07-18 Utbildningsdepartementet Brett deltagande i högskoleutbildning Sammanfattning Promemorian innehåller ett förslag till ändring i högskolelagen (1992:1434) som innebär att universitet

Läs mer

Studentekonomi på Högskolan Kristianstad

Studentekonomi på Högskolan Kristianstad Studentekonomi på Högskolan Kristianstad - En rapport från Kristianstad Studentkår Amanda Lindborg Sofie Forss 1 Innehållsförteckning Introduktion... 3 Underlag... 3 Resultat och Analys... 4 Huvudsaklig

Läs mer

Kompetensförsörjning. I dag, i morgon och i framtiden. Utbildningschefsnätverket

Kompetensförsörjning. I dag, i morgon och i framtiden. Utbildningschefsnätverket Kompetensförsörjning I dag, i morgon och i framtiden Utbildningschefsnätverket 2015-11-27 Utmaningen 2015 2018 2023 ff. I dag I morgon I framtiden Nuvarande medarbetare i skolan Medarbetare på väg in Framtidens

Läs mer

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN VI SKAPAR KUNSKAP TILLSAMMANS! Kan en högskola förändra världen till det bättre? Svaret på frågan är tveklöst ja! Men vår tids stora samhällsutmaningar är komplexa och

Läs mer

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV 2018-12-10 1 STY-2018/330 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71,

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

Civilekonomer utvecklar företag och samhälle

Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomer utvecklar företag och samhälle FULLMÄKTIGE 2011 2(5) Antaget av fullmäktige Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomers specifika

Läs mer

Framtiden kräver obligatorisk gymnasieskola 2013-01-30

Framtiden kräver obligatorisk gymnasieskola 2013-01-30 Framtiden kräver obligatorisk gymnasieskola 2013-01-30 Prioriteringar inför kongressen Jobben först: Full sysselsättning är vår övergripande politiska prioritering. Skapandet av fler jobb och aktiva insatser

Läs mer

Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar

Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar Arbetsförmedlingens månadssiffror för Kalmar län Fredagen den 4 maj 2010 I april 2009 gick 2039 ungdomar i Kalmar län utan jobb. Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20)

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20) Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-05-04 Handläggare Robert Jägare Telefon: 08-508 47 998 Till Arbetsmarknadsnämnden den 16 maj 2017 Ärende 4

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer

Ranking i Sverige vid sammanvägning av indikatorer Genomsnitt i Stockholms län 117, Tyresös resultat 92. Stockholm Österåker

Ranking i Sverige vid sammanvägning av indikatorer Genomsnitt i Stockholms län 117, Tyresös resultat 92. Stockholm Österåker Öppna jämförelser Gymnasieskola 2009 Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har för andra året publicerat en rapport som jämför olika resultat- och resursindikatorer för gymnasieskolan. I rapporten redovisas

Läs mer

Utbildning och kunskap för tillväxt -högre utbildning och forskning INLEDNING KAPSSÖKANDE UPPMUNTRA INDIVIDENS DRIVKRAFT TILL KUNSKAPSSÖKANDE

Utbildning och kunskap för tillväxt -högre utbildning och forskning INLEDNING KAPSSÖKANDE UPPMUNTRA INDIVIDENS DRIVKRAFT TILL KUNSKAPSSÖKANDE S t ä m m o b e s l u t P a r t i s t ä m m a n 2 0 0 9 O m r å d e 6 Område: Utbildning och kunskap för tillväxt -högre utbildning och forskning Sidantal: 10 INLEDNING Kunskap, kreativitet, människors

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på lärare och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på lärare och tillkännager detta för regeringen. Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1469 av Christer Nylander m.fl. (FP) Satsning på lärare Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Anna Bothom Avd Försäljning anna.bothom@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-11-05 Dnr [Diarienummer] 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Utökad omfattning av studeranderabatt i kollektivtrafiken

Läs mer

Anställd av företag eller rekryterad av kriminell verksamhet?

Anställd av företag eller rekryterad av kriminell verksamhet? Anställd av företag eller rekryterad av kriminell verksamhet? En fot in på arbetsmarknaden startar vuxenlivet Ett eget arbete betyder allt. Det ger frihet och trygghet. Det ger möjlighet att försörja sig.

Läs mer

UPPMUNTRA INDIVIDENS DRIVKRAFT TILL KUNSKAPSSÖKANDE

UPPMUNTRA INDIVIDENS DRIVKRAFT TILL KUNSKAPSSÖKANDE Partistyrelsens yttrande Riksstämman 2009 Område 6 Område: Utbildning och kunskap för tillväxt - högre utbildning och forskning Sidantal: 10 5 10 15 20 25 INLEDNING Kunskap, kreativitet, människors engagemang

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr: U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Sammanfattning av förbundets synpunkter på delegationens förslag

Sammanfattning av förbundets synpunkter på delegationens förslag 2010-10-11 REMISSVAR MF/AJH Rnr 38.10 Dnr 206/10 Saco Box 2206 103 15 Stockholm Lärarnas Riksförbunds synpunkter på förslagen i SOU 2010:28 Teknikdelegationens betänkande; Vändpunkt Sverige ett ökat intresse

Läs mer

Din lön. Dags att förbättra. cirkelns storlek 48x48 mm

Din lön. Dags att förbättra. cirkelns storlek 48x48 mm Din lön GillSans Trygga studier Light 35/36 GillSans studielivspolitiska Light 24/26 ställningstaganden Dags att förbättra studenternas Gill Sans Regular situation 16/17, cirkelns storlek 48x48 mm Dags

Läs mer

Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå

Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå 1 (6) 2000-09-26 230.2000-607 Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå Vision, mål och uppdrag Utbildningskommunen Eksjö ska erbjuda:. en vuxenutbildning som

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle

Göteborgs Stads yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle Kommunstyrelsen Datum 2019-05-29 Diarienummer 0504/19 Utbildningsdepartementet s yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle ser positivt på utredningens förslag och

Läs mer

2015 Saco, Lärarnas Riksförbund, Sveriges universitetslärarförbund och Sveriges Skolledarförbund Nationell kunskapsstrategi

2015 Saco, Lärarnas Riksförbund, Sveriges universitetslärarförbund och Sveriges Skolledarförbund Nationell kunskapsstrategi 2015 Saco, Lärarnas Riksförbund, Sveriges universitetslärarförbund och Sveriges Skolledarförbund Nationell kunskapsstrategi Så bygger vi en utbildningskedja i världsklass Nationell kunskapsstrategi Så

Läs mer

Övergången från gymnasieskolan till högskolan

Övergången från gymnasieskolan till högskolan STATISTISK ANALYS Anders Wiberg Avdelningen för statistik och analys 08-563 085 39 anders.wiberg@hsv.se 2007/10 Övergången från gymnasieskolan till högskolan I regleringsbrevet för 2007 har regeringen

Läs mer

SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR

SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR Jan Hylén 1 BAKGRUND Många OECD-projekt jämför och analyserar svensk utbildning. Om man lägger alla studier bredvid varandra går det

Läs mer