Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112)"

Transkript

1 Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer Stockholm Karin Thapper Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Teknikföretagen har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande och vill med anledning härav anföra följande. Inledning De yrkesinriktade utbildningarnas betydelse för industrins arbetskraftsförsörjning blir allt viktigare. Demografi, globalisering och den allt mer kunskapsintensiva produktionen är exempel på sådana faktorer som påverkar denna utveckling. Möjligheten att rekrytera rätt kompetens och ta del av nya kunskaper är avgörande för våra företags konkurrenskraft. Utformning och innehåll i utbildningssystemet är i förlängningen helt vital för framtida välstånd. Teknikföretagen och våra medlemsföretag har därför under många år varit engagerade och medverkat till att kvalitativt bra industrirelevanta tekniska utbildningar ska kunna erbjudas unga och äldre. Teknikcollege är ett mycket konkret exempel där parterna inom industrin tagit initiativ till samverkan för att stärka tekniska utbildningar av intresse för industrin på såväl gymnasial som eftergymnasial nivå. Inte minst inom ramen för arbetet med Teknikcollege har det blivit mycket tydligt hur beroende teknikföretag är av att utbildningen på gymnasieskolans yrkesprogram håller hög kvalitet. För detta krävs tillräckligt många och kvalificerade yrkeslärare. I dag råder det akut brist på kvalificerade yrkeslärare och situationen kommer att förvärras i och med förväntade pensionsavgångar. Vi är också oroade över att antalet sökande till yrkeslärarutbildningarna samtidigt är mycket lågt. En anledning, tror vi, är att yrkeskunskaper värderas för lågt. En annan är att dagens utbildning inte tar till vara den befintliga yrkeskompetensen på ett tillräckligt tydligt sätt. Därmed försvåras antagningen och studietiden förlängs. Mot denna bakgrund har Teknikföretagen tillsammans med branscherna inom Svenskt Näringsliv drivit på frågan om att yrkeslärarutbildningen snabbt måste förändras och/eller reformeras. Vi hävdar att den måste göras mer attraktiv för yrkesmän och yrkeskvinnor i arbetslivet, mer ändamålsenlig utifrån yrkeslärarnas faktiska arbetssituation och bättre anpassad till de individuella behov de sökande har. Vi vill också att den görs mer effektiv, att det sker ett närmare samarbete med de aktuella branscherna och att utbildningen får rätt fokus att ge blivande lärare verktyg att lära ut kunskaper inom ett yrke eller yrkesområde. Teknikföretagen anser att flera av förslagen i utredningen om till likvärdig sökväg Teknikföretagen Box 5510, Stockholm Storgatan 5, Stockholm Telefon Fax (5)

2 till lärarutbildningen mot yrkesämnen innebär steg i rätt riktning avseende antagningen. Tyvärr tror vi dock inte att förslagen i rubricerade utredning räcker för att komma tillrätta med rekryteringsproblem och problem med att få obehöriga lärare att motiveras att genomgå föreslagna yrkeslärarutbildning. Krav på behörighet till lärarutbildningen mot yrkesämnen Teknikföretagen tillstyrker förslaget till behörighet vilket innebär att det för att antas till lärarutbildningen i yrkesämnen utöver den grundläggande behörigheten krävs - godkända resultat från en högskoleutbildning omfattande minst 90 högskolepoäng i relevant ämnesområde, och - kvalificerad och relevant yrkeserfarenhet, eller - godkända resultat från annan eftergymnasial utbildning omfattande minst 60 veckors heltidsstudier i relevant ämnesområde, och - kvalificerad och relevant yrkeserfarenhet, alternativt - intyg utfärdat av Skolverket på bekräftade kunskaper och kompetenser som motsvarar kvalifikationskrav inom sökt ämne/inriktning eller yrkesutgång. Teknikföretagen avvisar förslaget om särbehandling av olika ingångar till yrkeslärarutbildning och där relevansen av tidigare högskoleutbildning motsvarande minst 90 hp bedöms av respektive lärosäte. Teknikföretagen föreslår att samtliga ingångar till yrkeslärarutbildningen ska godkännas via Nationella programråden. Utredningen föreslår tre ingångar till utbildningen. Behörighet fås via tidigare högskoleutbildning om minst 90 poäng i relevant ämnesområde tillsammans med kvalificerad och relevant yrkeserfarenhet, annan eftergymnasial utbildning omfattande minst 60 veckors heltidsstudier i relevant ämnesområde tillsammans med kvalificerad och relevant yrkeserfarenhet alternativt, intyg utfärdat av Skolverket på bekräftade kunskaper och kompetenser. Alla ingångar ska betraktas som likvärdiga. Validering av yrkeskunskap ska ske i samarbete med branscherna vilket är positivt. Branscherna får inflytande genom sin representation i Skolverkets Nationella programråd, som ska ansvara dels för att ställa upp relevanta kriterier, dels att bedömningarna sker på likvärdigt sätt. Men det är anmärkningsvärt att man särbehandlar den ingång till utbildningen där studenter kvalificerar sig via en tidigare högskoleutbildning. Här ansvarar lärosätena själva, enligt utredaren, för att bedöma om personen är behörig dvs. om högskolepoängen ska anses vara relevanta. Med förslaget följer för oss en uppenbar risk att högskolorna fortsätter som i dag, med en stor godtycklighet i vad som anses relevant. För att uppnå likvärdighet måste samtliga vägar in i yrkeslärarutbildningen godkännas via Nationella programråden. Teknikföretagen avvisar förslag om särbehandling av olika ingångar till yrkeslärarutbildningen. 2(5)

3 Kunskapens värde oberoende av hur den förvärvats Teknikföretagen tillstyrker förslaget om att en individ som söker till lärarutbildningen med inriktning mot yrkesämnen ska ha rätt att få sina kunskaper validerade av Skolverkets Nationella programråd. Teknikföretagen föreslår att samtliga studenter som når en yrkeslärarexamen ska erhålla lika många högskolepoäng genom att kunskaper och kompetenser som krävs för vara behörig att genomgå yrkeslärarutbildningen värderas på samma sätt oavsett hur de förvärvats i examen. Teknikföretagen föreslår att den validerade kunskapen och kompetensen som krävs för att vara behörig till yrkeslärarutbildningen ska ge yrkesläraren motsvarande 90 hp i samband med att yrkeslärarexamen utfärdas. Ungdomar som väljer yrkesförberedande program på gymnasiet gör det i syfte att få de färdigheter som krävs för att efter avslutad utbildning kunna börja jobba. Det kräver en utbildning som består av kärn- respektive karaktärsämnen, och att eleverna lär sig att praktiskt tillämpa kärnämnena i karaktärsämnena. För att åstadkomma det ställs höga krav på samarbete mellan lärare i kärn- och karaktärsämnen. Samarbetet får inte riskeras av att det inom lärarkåren uppstår skillnader mellan olika lärares status. Enligt utredningen ska validerad yrkeskompetens inte vara poänggivande. Det innebär att en yrkeslärare kan söka jobb med 180 högskolepoäng och en annan med endast 90 högskolepoäng, trots att relevansen för att utöva yrkesläraryrket är densamma. Det skulle kunna resultera i att lärare kategoriseras in i ett A- och ett B-lag vilket inte främjar gymnasieskolans utveckling. Det finns även stor risk att tillämpningen av det så kallade EQF-systemet kommer bli problematiskt om lärare med samma behörighet har olika många högskolepoäng i sin examen trots att de besitter samma kunskap och kompetens. Alla ingångar måste anses motsvara likvärdig kunskap och kompetens för att utöva yrkesläraryrket. Teknikföretagen anser därför att samtliga vägar ska ge lika många högskolepoäng i examen dvs. 180 hp. Den validerade kunskapen motsvarande 90 hp sak dock endast ge värde inom ramen för yrkeslärarexamen. System för bedömning och dokumentation av yrkes- och ämneskunskap Teknikföretagen tillstyrker förslaget om att bedömning av yrkes- och ämneskunskap ska utgå ifrån på förhand fastställda kvalifikationskriterier för såväl inriktning alternativt yrkesutgång som de programgemensamma yrkesämnena inom respektive yrkesprogram. Teknikföretagen tillstyrker förslaget om att det efter bedömning av yrkesoch ämneskunskap validanden erhålla ett intyg där det anges om individen uppfyller de särskilda behörighetskraven till lärarutbildningen eller ej och i så fall inom vilket ämne/inriktning eller yrkesutgång. 3(5)

4 Det finns i dag inte något utvecklat system för validering av blivande yrkeslärare för Industriprogrammet. Detta måste således utvecklas inom ramen för Skolverkets Nationella programråd. Resurser för detta utvecklingsarbete måste avsättas för att systemet med validering ska fungera för samtliga branscher. Nationell likvärdighet och rättssäkerhet Teknikföretagen tillstyrker förslaget om att Skolverket med dess Nationella programråd ska ansvara för nationell likvärdighet och säkerställa individens rättssäkerhet vid bedömning av ämneskunskaper i relation till de kvalifikationskriterier som utgör särskild behörighet till lärarutbildningen med inriktning mot yrkesämnen. Teknikföretagen tillstyrker att Skolverkets Nationella programråd beslutar om individen uppnått kraven för särskild behörighet och utfärdar därefter intyg. Studiestöd för att öka rekryteringen Teknikföretagen föreslår att möjligheten att återinföra någon form av särskilt studieekonomiskt stöd för yrkeslärare undersöks och införs. Utredaren skriver redan i inledningen att Självklart spelar läraryrkets attraktivitet, arbetsvillkor, löner och studiefinansiering också in när det gäller den enskildes vilja att söka till lärarutbildningen. Studiefinansiering som enskildfaktor har lyfts fram vid olika tillfällen i mina möten med avnämare och intressenter av lärarutbildningen. Även formen för hur lärarutbildningen genomförs, exempelvis att individen både kan arbeta och studera samtidigt har lyfts fram som viktigt. I mitt uppdrag ingår endast att utreda de särskilda behörighetskraven med utgångspunkt i lärandet som sker i såväl formellt, icke-formellt som informellt. I utredning SOU:109 En hållbar lärarutbildning skriver utredaren Det går utanför denna utrednings mandat att föreslå förändringar i studiemedelssystemet, men utredningen ser gärna att möjligheten att återinföra någon form av särskilt studieekonomiskt stöd för yrkeslärare undersöks. Teknikföretagen föreslår att möjligheten att återinföra någon form av särskilt studieekonomiskt stöd för yrkeslärare snarast undersöks och införs. VFU och provanställning i kombination med högskolestudier Teknikföretagen föreslår att yrkeslärarutbildningen ska kunna vara flexibel i både tid och rum, och VFU:n med fördel ska kunna bedrivas på den tilltänkta arbetsplatsen. På detta vis kan yrkeslärarstuderande provanställas redan under utbildningen. I utredning SOU:109 En hållbar lärarutbildning skriver utredaren vidare att yrkeslärarna, precis som andra lärarkategorier, behöver få de lärargemensamma kärnämneskunskaperna och relevant VFU. Utbildningen blir därmed tre terminer lång, men behöver inte nödvändigtvis innebära tre terminers campusförlagda studier på heltid. Utbildningen bör kunna vara flexibel i både tid och rum, och VFU:n kan med fördel bedrivas på den tilltänkta arbetsplatsen. På detta vis kan yrkeslärarstuderande provanställas redan under utbildningen. I detta resonemang instämmer Teknikföretagen. 4(5)

5 Stockholm som ovan Teknikföretagen Industriell utveckling Karin Thapper 5(5)

Teknikföretagens svar på betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

Teknikföretagens svar på betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer 103 33 Stockholm 2009-03-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens svar på betänkandet En

Läs mer

Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen. Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildning mot yrkesämnen

Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen. Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildning mot yrkesämnen Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen Problembilden (Skolverkets statistik) Problembilden med lärare i yrkesämnen, några exempel från yrkesämnen Lärare i ämne/ämnen % utan ped. högskoleexamen

Läs mer

En hållbar lärarutbildning SOU 2008:109 och Yrkeskunnande SOU 2008:112

En hållbar lärarutbildning SOU 2008:109 och Yrkeskunnande SOU 2008:112 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Thomas Hagnefur 2009-02-26 20090012 ERT DATUM ER REFERENS 2008-12-22 U2008/7973/UH U2008/8277/UH Utbildningsdepartementet Drottninggatan 16 103 33

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43 Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008. Sammanfattning av uppdraget Med stöd av regeringens

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbildning till yrkeslärare. Dir. 2008:41. Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008

Kommittédirektiv. Utbildning till yrkeslärare. Dir. 2008:41. Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008 Kommittédirektiv Utbildning till yrkeslärare Dir. 2008:41 Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska undersöka och lämna förslag på hur ett system

Läs mer

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv Reformerad Yrkeslärarutbildning En nyckelfråga för svenskt näringsliv PM Augusti 2007 Vi behöver en reformerad yrkeslärarutbildning som löser bristen på kvalificerade yrkeslärare Näringslivet är beroende

Läs mer

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN Följande dokument måste bifogas din ansökan Tjänstgöringsintyg - Se mer information i blanketten UNDER PUNKT 4. Intyg

Läs mer

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens 2017-02-23 Aleksandra Sjöstrand Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Varför validering? Jag kontaktade universitetet så fort

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr: U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Förslag. relevanta. bra grund. krävs för. bakom de.

Förslag. relevanta. bra grund. krävs för. bakom de. 1( (5) Remissvar 2011-02-28 Högskoleverket hsv@hsv.se Förslag till föreskrifter om kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper för särskild behörighet till utbildning som leder till yrkeslärarexamen Remiss

Läs mer

PM 2009:47 RIV (Dnr /2009)

PM 2009:47 RIV (Dnr /2009) PM 2009:47 RIV (Dnr 323-17/2009) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Remisser från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Yrkeskunnande. en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen. Betänkande av utredningen Utbildning till yrkeslärare.

Yrkeskunnande. en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen. Betänkande av utredningen Utbildning till yrkeslärare. Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen Betänkande av utredningen Utbildning till yrkeslärare Stockholm 2008 SOU 2008:112 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För

Läs mer

Programhandbok Yrkeslärarprogrammet 2016

Programhandbok Yrkeslärarprogrammet 2016 Programhandbok Yrkeslärarprogrammet 2016 Innehåll 1. Yrkeslärarprogrammet innehåll och struktur 2. Utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 3. Partnerskola 4. VFU-lärare

Läs mer

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 REMISSVAR 1(6) Fi2016/00169/BaS fi.registrtor@regeringskansliet.se mona-lisa.franneby@regeringskansliet.se Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 Lärarnas Riksförbund har

Läs mer

Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan U2010/1388/G

Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan U2010/1388/G Utbildningsdepartementet Gymnasieenheten 103 33 STOCKHOLM 2010-05-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan

Läs mer

Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Stockholm Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Charlotte Ejsing

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/469 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Yrkeslärarprogrammet, 90 högskolepoäng The Vocational Studies Teacher Programme, 90 credits Programkod: L1YRK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Helena Persson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29)

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP VT 2012 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Utbildningsdepartementet 2017-10-31 Registrator Er referens/dnr: U2017/03537/GV 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet Promemoria 2017-09-06 Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

Bäst i klassen. en ny lärarutbildning. sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89

Bäst i klassen. en ny lärarutbildning. sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89 1 Bäst i klassen en ny lärarutbildning sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89 2 Den 11 februari 2010 överlämnade regeringen propositionen Bäst i klassen en ny lärarutbildning (prop. 2009/10:89)

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Vidare bör denna fråga samordnas med Styr- och resursutredningens pågående arbete (U 2017:05).

Vidare bör denna fråga samordnas med Styr- och resursutredningens pågående arbete (U 2017:05). DIK är fackförbundet för dem med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK organiserar runt 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, studenter samt egenföretagare. DIK har länge

Läs mer

Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad)

Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad) Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad) Studier inom VAL-projektet vänder sig till dig som är verksam som lärare men saknar lärarexamen. För

Läs mer

En mer flexibel ämneslärarutbildning

En mer flexibel ämneslärarutbildning PM 2015:58 RIV (Dnr 110-186/2015) En mer flexibel ämneslärarutbildning Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 4 maj 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringsbeslut III:I 2018-08-02 U2018/03202/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Umeå universitet att leda

Läs mer

Yttrande över remiss av Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Yttrande över remiss av Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Arbetsmarknadsförvaltningen Staben för utveckling och utredning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-09-07 Handläggare Lisa Alm 08-508 35 546 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende 9 Yttrande

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Sammanfattning av förbundets synpunkter på delegationens förslag

Sammanfattning av förbundets synpunkter på delegationens förslag 2010-10-11 REMISSVAR MF/AJH Rnr 38.10 Dnr 206/10 Saco Box 2206 103 15 Stockholm Lärarnas Riksförbunds synpunkter på förslagen i SOU 2010:28 Teknikdelegationens betänkande; Vändpunkt Sverige ett ökat intresse

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen Lägesbeskrivning Elin Landell Kanslichef Vad är validering? en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation samt ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur

Läs mer

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2012-06-20 1 (5) Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Bakgrund Skolverket har tidigare föreskrivit om vilka kurser som ska ingå i gymnasieskolans

Läs mer

SOU 2017:18 En nationell strategi för validering

SOU 2017:18 En nationell strategi för validering SOU 2017:18 En nationell strategi för validering Vad är validering? Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av kunskaper och kompetens

Läs mer

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen Anita Ferm Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur

Läs mer

LOs yttrande över betänkandet En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71)

LOs yttrande över betänkandet En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) ENHET Enheten för Välfärd, Utbildning och Arbetsmarknadspolitik HANDLÄGGARE Mattias Samuelsson DATUM 2018-12-03 ERT DATUM 2018-12-12 DIARIENUMMER 20180270 ER REFERENS U2018/03652/GV Utbildningsdepartementet

Läs mer

Särskild lärarutbildning (SÄL) - lärare för undervisning i yrkesämnen - under åren 2005-2008 Ersätter: 2006:15 Bilagor:

Särskild lärarutbildning (SÄL) - lärare för undervisning i yrkesämnen - under åren 2005-2008 Ersätter: 2006:15 Bilagor: Cirkulärnr: 2006:57 Diarienr: 2006/1975 Handläggare: Ulla Gummeson Avdelning: Avd för lärande och arbetsmarknad Datum: 2006-08-22 Mottagare: Kommunstyrelsen Ansvarig för personalfrågor Ansvarig för gymnasiefrågor

Läs mer

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation Du som vill veta mer om vilka lärarutbildningar som finns idag och vad de innehåller, behörighet och legitimation, vem som behöver detta, hur saker hänger

Läs mer

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 Exempel på vad som är på gång Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan (21/10) Nya tillträdesregler till högskola/universitet

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2016:111) om ett jobbtorg för validering

Yttrande över remiss av motion (2016:111) om ett jobbtorg för validering Arbetsmarknadsförvaltningen Utrednings- och utvecklingsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-19 Handläggare Linda Truvered Telefon: 08-508 35 804 Till Arbetsmarknadsnämnden den 31 januari 2017 Ärende

Läs mer

Lärarlyftet -där. och reell kompetens kan ge högskolepoäng. arbetslivserfarenhet 2015-04-22. Valideringsprojektet Peter. Hasselskog, Annika Malm

Lärarlyftet -där. och reell kompetens kan ge högskolepoäng. arbetslivserfarenhet 2015-04-22. Valideringsprojektet Peter. Hasselskog, Annika Malm Lärarlyftet -där arbetslivserfarenhet och reell kompetens kan ge högskolepoäng 1 Möjlighet till validering för tillgodoräknande i Lärarlyftet Flera av de högskolor och universitet som anordnar Skolverkets

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

STRATEGI FÖR FRAMTIDENS YRKESUTBILDNING

STRATEGI FÖR FRAMTIDENS YRKESUTBILDNING STRATEGI FÖR FRAMTIDENS YRKESUTBILDNING INVESTERA I YRKESUTBILDNING OCH BÄTTRE MATCHNING PÅ ARBETSMARKNADEN Yrkesutbildningarnas betydelse för Sveriges framtid kan inte överskattas. Samtidigt som 400 000

Läs mer

TEMA Individ & Kompetenser

TEMA Individ & Kompetenser TEMA Individ & Kompetenser Alla besitter kompetenser och kan utveckla dessa samt tillägna sig nya. Men hur medvetna individer är om sina kompetenser varierar starkt och så även individernas medvetenhet

Läs mer

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)?

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? - Yrkeskompetenser 30 - Kompetenser motsvarande 29 yrkesämnen - Reell kompetens

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

En bättre yrkeshögskola

En bättre yrkeshögskola Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3068 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) En bättre yrkeshögskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera ovan rubricerad utredning.

Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera ovan rubricerad utredning. Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: SN Dnr 240/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2015/05421/GV 2016-02-26 Remissvar Välja yrke (SOU 2015:97) Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) 2017-06-18 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) (Dnr U2017/01213/UH)

Läs mer

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna ~~ -----1---- REG ERI NG SKAN Stl ET 2011-06-09 U2011/3726/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:1040 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege

Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege 1 Förslag på Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege Inledning Vad är validering? Validering definieras och beskrivs i lagtext på följande sätt. Skollag (2010:800) 20 kap. Kommunal vuxenutbildning.

Läs mer

LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng

LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng Man and Work, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är interimistiskt fastställd av Utbildnings

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH 2018-07-06 Diarienr 202, 2018, 07 1 (5) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten 103 33 Stockholm Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar

Läs mer

Nätverk för validering inom högre utbildning

Nätverk för validering inom högre utbildning Nätverk för validering inom högre utbildning - Validering och bedömning av reell komptetens Marianne Andrén 2017-03-17 Nätverk för validering inom högre utbildning Startade 2016 på initiativ av Malmö högskola,

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr:U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Förskola och Parklek Dnr 2017-497-1.5.1. Sida 1 (5) 2017-08-25 Handläggare Eija Pohjanen Telefon: 08-508 10 016 Till 2017-09-21 Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

SOU 2017:20 (U2017/01213/UH)

SOU 2017:20 (U2017/01213/UH) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Christoffer Svensson 08-563 085 06 christoffer.svensson@uka.se 2017-06-13 131-144-17 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet

Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet Projektgruppsmöte 16 mars 2012 GY 2011 Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan, Prop. 2008/09:199 BEHÖRIGHETSKRAV Yrkesprogram

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen?

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Högbodagarna 25 oktober 2018 Marianne Andrén Kompetensstrateg, Region Gävleborg Avd. Arbetsmarknad och kompetens Definition

Läs mer

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G)

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Utdrag Protokoll 96 2014-04-08 U2014/3014/SAM Utbildningsdepartementet Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Sammanfattning av uppdraget Regeringskansliet uppdrar åt Elin Landell,

Läs mer

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft örskollärarexamen 1 2 3 5 6 7 8 9 10 örskola 210 hp Veckor vfu H H H H H H H H Est Sv Ma NO Ex 1 Vft ördjupningsämne, Barndom och lärande tbildningsvetenskaplig kärna I förskollärarutbildningen studerar

Läs mer

LYS inriktning 90 högskolepoäng efter eller

LYS inriktning 90 högskolepoäng efter eller LYS Ingår som inriktning 90 högskolepoäng i Lärarprogrammet totalt 180 hp Yrke, skola arbetsliv 90 hp ( LYS ) Studenterna ansluter efter LYS 90 hp till Allmänt utbildningsområde AUO 90 hp i Lärarprogrammet

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise

Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten SN Dnr 169/2016 Registrator Drottninggatan 16 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2016/03105/GV 2016-10-31 Remissvar Validering

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT14 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på lärare och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på lärare och tillkännager detta för regeringen. Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1469 av Christer Nylander m.fl. (FP) Satsning på lärare Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på

Läs mer

Yrkeslärarprogrammet. En pedagogisk investering inför framtiden. Eva Eliasson & Helena Rehn

Yrkeslärarprogrammet. En pedagogisk investering inför framtiden. Eva Eliasson & Helena Rehn Yrkeslärarprogrammet En pedagogisk investering inför framtiden Eva Eliasson & Helena Rehn Yrkeslärarprogrammet 90 hp tre terminer på helfart sex terminer på halvfart Utbildningsvetenskaplig kärna 60 hp

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20)

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för Arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.remissvar@regeringskansliet.se Tillträde för nybörjare - ett öppnare och

Läs mer

Utvärdering av särskild lärarutbildning för lärare i yrkesämnen SÄL III

Utvärdering av särskild lärarutbildning för lärare i yrkesämnen SÄL III Rapport 2010:8 R Utvärdering av särskild lärarutbildning för lärare i yrkesämnen SÄL III www.hsv.se Rapport 2010:8 R Utvärdering av särskild lärarutbildning för lärare i yrkesämnen SÄL III Högskoleverket

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Rektor Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Anmälan

Läs mer

Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson

Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson Högskolans expansion de senaste 50 åren Den högre utbildningens omfattning har ökat: från ca 40 000 studenter, fördelade på fyra universitet

Läs mer

Vägval och riktning för en ny gymnasieskola. Gymnasieutredningen Anita Ferm

Vägval och riktning för en ny gymnasieskola. Gymnasieutredningen Anita Ferm Vägval och riktning för en ny gymnasieskola Gymnasieutredningen Anita Ferm Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur och regelverk Öka samverkan mellan skolhuvudmän

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Rapport 2006:19 R Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Behörighet för lärarexamen 270-330 hp för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet 08-03-06

Behörighet för lärarexamen 270-330 hp för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet 08-03-06 Behörighet för lärarexamen 270-330 hp för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet 08-03-06 1. För antagning till utbildningen krävs utöver grundläggande behörighet, särskild behörighet

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 2 2. Fastställande... 2 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Svensk gymnasieskola och vuxenutbildning

Svensk gymnasieskola och vuxenutbildning Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:834 av Stefan Jakobsson m.fl. (SD) Svensk gymnasieskola och vuxenutbildning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Remissyttrande. Valideringsdelegationens slutrapport Mot en nationell struktur

Remissyttrande. Valideringsdelegationens slutrapport Mot en nationell struktur Utbildningsdepartementet Vår referens: Enheten för studiefinansiering och SN Dnr 71/2008 vuxenutbildning Er referens: 103 33 Stockholm U2008/205/SV Stockholm, 2008-06-05 Remissyttrande Valideringsdelegationens

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program ?kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 201 7-1 2-06 1 (5) Dnr 2017:7553 Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

VFU-DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA DELEN I YRKESLÄRARPROGRAMMET 2013-2014

VFU-DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA DELEN I YRKESLÄRARPROGRAMMET 2013-2014 Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet VFU-DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA DELEN I YRKESLÄRARPROGRAMMET 2013-2014 INFORMATION OCH RIKTLINJER FÖR STUDENTER, VFU-LÄRARE OCH REKTORER Denna information

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer