TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse"

Transkript

1 TRAFIKPLAN 2019 Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse

2 2 Innehåll Varför en Trafikplan?... 1 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen... 1 Inriktning i Affärsplan... 2 Affärsutvecklingsplaner Trafikförändringar i december Tåg... 8 Förändringar i Göteborgsregionen Göteborgs stadstrafik -spårvagn Göteborgs stadstrafik stombuss och cityexpress Göteborg/Mölndal/Partille stadstrafik övrig buss Göteborgs stadstrafik båt Göteborgs regiontrafik Förändringar i Fyrbodal Förändringar i Sjuhärad Förändringar i Skaraborg (44)

3 1 Varför en Trafikplan? Varje år gör Västtrafik en större översyn av trafikutbudet. Trafikplan 2019 är en sammanställning av de förändringar som Västtrafik planerar att genomföra under det kommande året, med start för nya tider i tidtabellsskiftet i mitten av december Översynen hanteras i en sammanhållen process genom en nära dialog med Västtrafiks partners, kommunerna och andra intressenter, där trafikutbudet utformas utifrån kundernas behov och våra mål. Resultatet av arbetet blir konkreta förändringar i erbjudandet till Västtrafiks kunder. Trafikplan 2019 utgör ett beslutsunderlag för Västtrafiks styrelse och presenterar hur förändringarna i trafiken har arbetats fram samt de ekonomiska konsekvenserna. De två bilagorna till beslutsunderlaget omfattar beskrivning av samtliga trafikförändringar och Västtrafiks Affärsplan. Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen Utgångspunkten för arbetet med Trafikplan 2019 är den inriktning som har tagits fram i Västtrafiks affärsplan och den nedbrytningen som är gjord genom åtta Affärsutvecklingsplaner. Affärsplanen sammanfattar mål och strategier i trafikförsörjningsprogrammet, övriga mål och strategidokument samt det årliga uppdrag som Västtrafik får av kollektivtrafiknämnden. I processen genomförs dialogmöten med samtliga kommuner där representanter från såväl Västtrafik som våra partners deltar. Arbetet mynnar ut i övergripande inriktning och därefter konkreta trafikförändringsförslag i trafiken som gäller framåt. För att de förändringar som kunderna kommer att kunna ta del av i trafiken ska gå i linje med de mål och strategier som har beslutats politiskt, görs arbetet metodiskt i nära samarbete med våra partners enligt nedanstående bild. 1 (44)

4 2 Inriktning i Affärsplan Västtrafiks Affärsplan innehåller 5 prioriterade områden för att nå målen. Denna trafikplan innehåller förslag som faller under främst området Utveckla och marknadsföra resmöjligheter vilket innefattar att: För att öka andelen hållbart resande och få fler och nöjdare kunder ska Västtrafik utveckla attraktiva och flexibla resmöjligheter i omställningen när regionen går mot att bli en storstadsregion. Detta ska ske utifrån insikter och kunskap om våra kunders behov, marknadens potential och samhällets intresse av en väl fungerande kollektivtrafik. Marknadsföring ska bidra till att fler invånare upptäcker kollektivtrafiken och de resmöjligheter kollektivtrafiken erbjuder, samt bidra till att fler upplever kollektivtrafiken som ett attraktivt alternativ (turtäthet, pålitlighet, kort restid i jämförelse med bil etc.).den flerstegsprincip som finns i trafikförsörjningsprogrammet ska vara vägledande i utvecklingsarbetet. Utgångspunkten för att utveckla och marknadsföra resmöjligheter skall vara att tänka kund och tillgodose olika kundgruppers behov. 2 (44)

5 3 Förslagen i Trafikplan 2019 är kopplade till följande strategiska inriktningar tillhörande område Utveckla och marknadsför resmöjligheter. Säkerställ samordning av trafikförändringar mellan linjer och avtal, särskilt under större byggprojekt i Göteborgsområdet. Åtgärda kapacitetsbrist, i första hand genom omfördelning av resurser och i andra hand med nya resurser. Satsa på mer kapacitetsstarka fordon där utbudet är tillfredsställande ur ett kundperspektiv och kapacitetsbrist i infrastruktur råder, t.ex. i centrala Göteborg. Satsa på olika typer av åtgärder som ökar marknadsandelarna i hela regionen, t.ex. information, marknadsinsatser och trafikutveckling. Fokusera på stadstrafik i pendlingsnaven och de prioriterade stråken enligt Regionalt trafikförsörjningsprogram. Prioritera åtgärder som ökar resandet även under lågtrafik, som dagtid, kvällar, helger och sommartid. Insatserna ska ha fortsatt särskilt fokus på de utpekade stråken. Eftersträva kortare restider i prioriterade stråk och stadstrafikområden och säkra pålitligheten för linjer med hög turtäthet genom att arbeta för ett jämnare trafikflöde. Fortsätt genomföra Tåg 2020 genomförandeplan och säkerställ samordning mellan trafikslagen vid bytespunkter. Utveckla utbudet för att eftersträva att minsta utbud för stråk över länsgräns enligt Regionalt trafikförsörjningsprogram uppfylls. 3 (44)

6 4 Fokusera på bättre koordinering av linjer vid bytespunkter för att skapa attraktiva och trygga byten. Utveckla integrerade erbjudanden utifrån Hela Resan-konceptet. I samarbete med kommuner utveckla anropsstyrda erbjudanden i tätorter där förutsättningar finns för kostnadseffektiva lösningar och samtidigt ger bättre resmöjligheter (service) för alla kundgrupper. Säkerställ att grundnivån i Landsbygdsutredningen efterlevs. Jobba med attityder och grundläggande beteende för att göra kollektivtrafiken till ett naturligt invant beteende. Vidareutveckla formerna för lokal marknadsföring i samklang med Västtrafiks grundläggande marknadsföringsstrategier. 4 (44)

7 5 Affärsutvecklingsplaner Den andra typen av dokument som tillsammans med Affärsplanen styr trafikplaneringen är Affärsutvecklingsplanerna. Dessa tas fram tillsammans med 8 av Västtrafiks partnerföretag. För samtliga affärsutvecklingsplaner gäller att de innefattar såväl omvärldsfaktorer (befolkning etc) som aktiviteter som tas fram av affärsledningarna. I affärsledningarna är partnerföretagen och Västtrafik representerade. Måltalen för resandeutvecklingen används sedan som underlag för budgetarbetet. Förutom resandemål finns i affärsutvecklingsplanerna mål för kundnöjdhet, effektivitet, medarbetarskap, samverkan och ekonomi. Nedan redovisas de resandemål (ökning) som tagits fram i affärsutvecklingsplanerna specifikt för åtgärder kopplade till Trafikplan. För spårvagn, båt och övrig trafik, som körs av bolag som inte är med i Västtrafikmodellen, har resandemålen tagits fram internt av Västtrafik. Förutom rena trafikåtgärder genomförs andra aktiviteter för att öka resandet, exempelvis framkomlighetsåtgärder, marknads-aktiviteter, digitala kanaler och förbättrad störningsinformation. Trafikplan 2019 omfattar dock inte dessa utan innehåller endast förändringar kopplade till trafik. 5 (44)

8 6 Affär Resandeökning 2019 (tusental) Bivab 66 GS Buss 0 Keolis 181 Nettbuss 32 Nobina 58 SJ Götalandståg 171 Styrsöbolaget 486 Transdev 839 Spårvagn (ej AUP) 5 Båt (ej AUP) 0 Övriga (ej AUP) 0 TOTALT ANTAL NYA RESOR KOSTNAD 27,5 MSEK 6 (44)

9 7 BILAGA TRAFIKPLAN 2019 Beskrivning av trafikförändringar 7 (44)

10 8 Trafikförändringar i december 2018 Tåg Uddevalla-Göteborg utökad platskapacitet Bakgrund. Resandet med tåg är stort i relationen Uddevalla-Göteborg. Syfte. Syftet med förändringen är ökat resande genom att erbjuda fler sittplatser under högtrafiktid vardagar. Trafikförändring. De avgångar som idag under högtrafik körs med fordon av modellen X10 ersätts med moderna tåg av modellen X61 som har fler sittplatser. 8 (44)

11 9 Strömstad-Göteborg utökad helgtrafik Bakgrund. Efterfrågan på avgångar finns även på helger då det i dagsläget går ett tåg varannan timma Göteborg-Uddevalla fram till klockan 14. Syfte. Öka resandet och attrahera fler fritidsresor till/från Bohuslän genom att förtäta antalet avgångar. Trafikförändring. Avgång lördag från Göteborg till Strömstad flyttas från klockan till klockan Ny avgång lördagar från Uddevalla till Strömstad klockan Ny avgång lördagar från Strömstad klockan Ny avgång söndagar från Uddevalla mot Göteborg klockan Ny avgång söndagar från Göteborg till Uddevalla klockan Vänersborg-Älvängen-Göteborg sommaranpassning av stoppbild Bakgrund. För att använda resurser på rätt sätt och för att möta semesterbehovet hos lokförare så anpassas stoppbilden och tidtabellen för tågen Vänersborg- Göteborg och Alependeln Älvängen-Göteborg. Syfte. Anpassa utbudet efter minskat resandebehov samt möjliggöra semester för lokförare. Trafikförändring. Tidtabellsförslag lördag-söndag under veckorna samt måndag-fredag under veckorna Tågen Vänersborg-Göteborg och Älvängen-Göteborg samordnas. Vänersborgstågen fungerar som pendeltåg på sträckan Älvängen-Göteborg och vissa pendeltåg Älvängen-Göteborg dras in. Avgång Vänersborg klockan xx.28 och Älvängen xx.58. Lördagar även xx.28 från Älvängen. Avgång Göteborg klockan xx.20 till Vänersborg med komplettering klockan xx.50 till Älvängen på lördagar. 9 (44)

12 10 Alingsås-Göteborg utökad lördagstrafik Bakgrund. Utbudet på lördagsmorgnar är för glest sett till efterfrågan. Syfte. Förbättrade resmöjligheter i de stora relationerna Alingsås-Göteborg och Lerum-Göteborg, samt mellanliggande stationer lördag morgon/förmiddag. Trafikförändring. Ny avgång från Alingsås klockan Alingsås-Göteborg anpassningar av morgontrafiken Bakgrund. Platsbrist på Västra stambanan samt platsbrist på bangården vid Göteborg C. Syfte. Åtgärda kapacitetsbrist vid uppställning av fordon i Göteborg. Minska kapacitetsbrist på Västra stambanan delen Göteborg-Alingsås, men ändå ha kvar lika många avgångar. Förbättrade resmöjligheter, eftersom avgångarna flyttas till tidslägen med större efterfrågan. Trafikförändring. Ny avgång måndag-fredag från Alingsås klockan (fortsätter i befintligt tåg Floda-Göteborg). Indragen avgång måndag-fredag från Alingsås klockan till Floda (tåget går som i dag Floda-Göteborg) Indragen avgång måndag-fredag från Floda klockan till Alingsås (tåget går Göteborg-Floda med avgång ca klockan 06.55). Ny avgång måndag-fredag från Göteborg ca klockan till Floda. 10 (44)

13 11 Nässjö-Göteborg fler avgångar Bakgrund. Resandet på Västra stambanan ut från Göteborg är stort på eftermiddagarna och det råder kapacitetsbrist i trafikplan Därför föreslås ytterligare en avgång när resandet är som störst Göteborg-Alingsås-Falköping- Jönköping-Nässjö. Syfte. Fler avgångar och ökad platskapacitet ut från Göteborg mot Västra stambanan när efterfrågan är som störst på eftermiddagen samt fler direkta förbindelser Göteborg-Jönköping/Nässjö. Trafikförändring. Ny avgång måndag-fredag från Nässjö till Göteborg klockan Ny avgång måndag-fredag från Göteborg till Nässjö klockan Tåget från Nässjö finns i dag, men kunderna får byta i Falköping för resa mot Göteborg. I förslaget får i stället resande från Skövde mot Göteborg byta i Falköping. Skövde-Göteborg utökad helgtrafik Bakgrund. Resandet är stort upp till Skövde, men avtar markant på sträckan Skövde- Töreboda. Töreboda har redan bra trafikutbud varannan timme på helger, med förtätning de delar av dagen när resandet är som störst. Syfte. Förtätad trafik med syfte att attrahera det stora fritidsresandet på linjen Göteborg-Skövde. Trafikförändring. Ny avgång söndagar från Göteborg till Skövde klockan (44)

14 12 Borås-Göteborg fler avgångar i högtrafik Bakgrund. Tåget från Göteborg ca klockan drogs in till trafikplan 2017 pga. lågt resande och brist på fordon. Det indragna tåget har dock efterfrågats av kunder och en ny buss har satts in Bollebygd-Borås. Även uppgifter från kundräkningssystemet KRS har visat ett något större resande än vad som var känt när indragningen gjordes. Till följd av ovanstående föreslås avgången sättas in igen i trafikplan Syfte. Ökat resande i högtrafik på delsträckor i relationen Göteborg-Borås. Trafikförändring. Nya avgångar måndag-fredag från Göteborg klockan 07.35, avgång från Borås klockan Munkedal-Uddevalla indragen avgång Bakgrund. Lågt resande samt parallellgående busstrafik. Avgångarna hade även tidigare mycket lågt resande, men försök med nya tidslägen har inte förbättrat situationen, snarare tvärtom. Uppenbarligen finns inte tillräcklig efterfrågan Uddevalla C - Munkedal, utan det frekventa bussutbudet täcker marknadens behov av förbindelser. Syfte. Effektivisera användandet av resurser. Trafikförändring. Indragning avgång måndag-fredag från Munkedal till Uddevalla klockan Indragning avgång måndag-fredag från Uddevalla till Munkedal klockan (44)

15 13 Stenungsund-Göteborg ny tidtabell Bakgrund. Det är brist på tidiga tågförbindelser från Stenungsund in mot Göteborg på morgonen. Den utökning som gjordes tidig morgon Uddevalla- Göteborg i trafikplan 2017 har slagit väl ut. Den nya avgången ger möjligheter till tågresande för de som börjar arbeta tidigt eller för de som ska resa vidare mot ex. Stockholm. Kvällsavgången som förslås dras in har lågt resande och inget primärt syfte eftersom det är utanför pendlingstider på kvällen och dessutom finns alternativ med Stenungsundsexpressen. Dessutom är det brist på uppställningsplatser för fordon i Göteborg. Förslaget ger i stället uppställning av ett fordon i Stenungsund. Syfte. Förbättrade pendlingsmöjligheter mot Göteborg. Använda Stenungsund som uppställningsplats för att avlasta Göteborg C. Trafikförändring. Ny avgång måndag-fredag från Stenungsund klockan Indragen avgång måndag-fredag från Stenungsund klockan Varberg-Göteborg utökad trafik Bakgrund. Efterfrågan är stor på sträckan Varberg-Göteborg och det finns behov av ett större utbud. I synnerhet till/från Åsa efterfrågas en förtätad trafik i berörda tidslägen Syfte. Förbättrade förbindelser från Varberg och Åsa till Kungsbacka och Göteborg Trafikförändring. Ny avgång måndag-fredag från Varberg klockan och klockan Ny avgång måndag-fredag från Göteborg klockan och klockan (44)

16 14 Varberg-Borås utökad helgtrafik Bakgrund. Helgtrafiken med tåg är relativt gles på sträckan Borås-Varberg. Potential till ökat resande med fler avgångar. Syfte. Ökat fritidsresande med hjälp av fler resealternativ. Trafikförändring. Ny avgång sätts in lördagar på sträckan Borås-Varberg klockan Ny avgång sätts in söndagar på sträckan Varberg-Borås klockan Några avgångar får ändrade avgångstider för att jämt sprida ut resmöjligheterna under dagarna. Kungsbacka-Göteborg anpassningar på grund av platsbrist vid Göteborg C Bakgrund. Nödvändig anpassning pga. kapacitetsbrist uppställning av fordon i Göteborg. Syfte. Förbättra möjligheterna till uppställning av fordon. Trafikförändring. Indragen avgång måndag-fredag från Göteborg klockan Ny avgång måndag-fredag från Kungsbacka klockan Ny avgång måndag-fredag från Göteborg klockan Ny avgång måndag-fredag från Kungsbacka klockan Indragen avgång måndag-fredag från Kungsbacka klockan Älvängen-Göteborg anpassningar på grund av platsbrist vid Göteborg C Bakgrund. Nödvändig anpassning pga. kapacitetsbrist uppställning av fordon i Göteborg. Syfte. Förbättra möjligheterna till uppställning av fordon. Trafikförändring. Indragen avgång måndag-fredag från Älvängen kl Indragen avgång måndag-fredag från Göteborg klockan (44)

17 15 Biljettsamarbete med SJ AB köp av enkelbiljett i Västtrafik To Go Bakgrund. I genomförandeplanen för Tåg 2020 så finns det mål för ökat resande på samtliga sträckor som ingår i detta förslag. Att göra det lättare för Västtrafiks kunder att köpa enkelbiljetter kan påverka möjligheten att nå dessa mål. Syfte. Förenkla biljettköp, öka resandet. Förändring. Resenärer erbjuds att köpa enkelbiljetter via ToGo-appen på sträckorna Limmared-Göteborg, Töreboda-Göteborg och Åmål-Göteborg. 15 (44)

18 16 Förändringar i Göteborgsregionen Göteborgs stadstrafik -spårvagn Linje 3 Kålltorp-Marklandsgatan tätare trafik vardagseftermiddagar Bakgrund. Kundräkningssystemet KRS visar på ett högt resande sträckan Kaptensgatan Redbergsplatsen och Centralstationen Chapmans torg. Syfte. Minska trängsel och öka framkomligheten i Göteborg under byggtiden. Trafikförändring. Förtätning med en tur per timma i båda riktningar på linje 3 mellan klockan 15 och på vardagseftermiddagar (från 7 turer per timma till 8). Linje 5 Länsmansgården-Östra sjukhuset två indragna avgångar Bakgrund och syfte. Omfördelning för att finansiera utökning på linje 3. Trafikförändring. En tur i vardera riktningen dras in på linje 5 vardagar mellan klockan Resande hänvisas till övriga spårvagnslinjer där kapaciteten är fullgod. Linje 13 Brämaregården-Sahlgrenska två indragna avgångar Bakgrund och syfte. Omfördelning för att finansiera utökning på linje 3. Trafikförändring. Ta bort en tur i vardera riktningen i eftermiddagstrafiken. 16 (44)

19 17 Göteborgs stadstrafik stombuss och cityexpress Linje 18 Johanneberg-Skälltorpsvägen, linje 19 Fredriksdal-Backa fler morgonturer Bakgrund. Återkommande kundsynpunkter gällande kapacitetsbrist på linje 18 och 19. Data från kundräkningssystemet KRS bekräftar att det är trångt om morgnarna på dessa linjer. Syfte. Minskad trängsel, ökad kundnöjdhet. Trafikförändring. Fler turer genom Backa på morgnarna mellan klockan Linje 25 Länsmansgården-Balltorp utökat utbud Bakgrund. Området Mölndals innerstad expanderar, vilket gör att behovet av bra kollektivtrafik ökar. Resandet har ökat på linje 25 genom Toltorpsdalen, Bifrost och Sahlgrenska på morgonen. Det finns behov av att förstärka trafiken. Syfte. Erbjuda våra resenärer en bekvämare resa genom minskad trängsel ombord, samt förbättra utbudet. Trafikförändring. Tre fordon förstärker trafiken genom Toltorpsdalen, Bifrost och Sahlgrenska på morgonen pga. stort resandeunderlag i högtrafik. Linje 25 förstärks från Bifrost mot Linnéplatsen klockan 06.55, 07.05, 07.15, 07.25, 07.35, 07.45, och (44)

20 18 Rosa Express Gerrebacka-Billdal förändrat linjeupplägg i morgontrafiken och ny linje 140 Bakgrund. Resandeanalyser på Linje Rosa Express visar att det finns turer i specifika riktningar som är kraftigt belastade. Dessa turer går dock hela linjesträckningen trots att resandet bara är in till city, och då till Nordstan som längst söder ifrån och till Radiomotet som längst med linjen norr ifrån. På eftermiddagen är det stora resandet från city och ut. Resandeanalyser visar att alla turer som går hela linjesträckningen inte har resande hela vägen ut, utan kör delar av linjesträckningen med få resande. Utöver detta så visar resandeanalyserna att det vid en viss tidpunkt på morgonen är hög belastning på delsträckan Gerrebacka-Kärra. Syfte. Fler och snabbare resmöjligheter, minskad trängsel. Trafikförändring. Förslaget innebär att vi erbjuder en linje som går hela linjesträckningen i båda riktningar i 10-minuterstrafik under större delen av dagen måndag-fredag. Under högtrafiktid så körs insatsturer vilket ger 5-minuterstrafik i riktning mot city på morgonen samt i riktning ut från city på eftermiddagen. På morgonen norrifrån så delas Rosa Express i två ben under högtrafiktiden. Ett ben går från Gerrebacka och Klareberg direkt in till Hjalmar Brantingsplatsen och vidare till Radiomotet, ett ben börjar vid Klareberg och kör genom Kärra enligt ordinarie linjesträckning för Rosa och vidare söderut. Detta innebär en snabbare förbindelse in till city men för att även öka kapaciteten så ingår det också en ny lokallinje (linje 140) som kommer gå mellan Gerrebacka och Kärra. Denna lokallinje syftar till att fånga upp det lokala resandet (främst skolresor) vilket avlastar de bussar som kör mot city. Lokallinjen går under högtrafiken på morgonen. Tiden då Rosa Express körs med 5-minuterstrafik hela vägen från Snipen och norrut på morgonen minskar eftersom resandet därifrån inte motiverar dagens utbud. 5-minuterstrafiken norrut börjar istället på Skintebo ungefär på de tider som är idag. Varannan tur söderifrån kör däremot bara till Nordstan på morgonen. 18 (44)

21 19 På eftermiddagarna norrut blir det 5-minuterstrafik från Hovås Nedre, söderut ingen skillnad mot dagens utbud. Svart Express Amhult-Vallhamra hållplats Nolereds skola dras in Bakgrund. Hållplats Nolereds Skola är ej tillgänglighetsanpassad. Resandet från hållplatsen är lågt och den ligger nära hållplats Torslanda Torg Syfte. Snabba upp resandet på Svart Express. Trafikförändring. Hållplatsen dras in. Resenärer hänvisas till Torslanda Torg cirka 200 meter bort. Göteborg/Mölndal/Partille stadstrafik övrig buss Linje 20 Eketrägatan-Frölunda Torg minskat turutbud i högtrafik Bakgrund. Lågt resande i förhållande till utbudet som erbjuds. Syfte. Använda resurser mer effektivt. Trafikförändring. Minskning av högtrafikens turtäthet från 20-minuterstrafik till 30-minuterstrafik. Linje 23 Sillvik-Amhult resecentrum hållplats Nolereds skola dras in Bakgrund. Hållplats Nolereds Skola är ej tillgänglighetsanpassad. Resandet från hållplatsen är lågt och den ligger nära hållplats Torslanda Torg Syfte. Snabba upp resandet på linje 23. Trafikförändring. Hållplatsen dras in. Resenärer hänvisas till Torslanda Torg cirka 200 meter bort. 19 (44)

22 20 Linje 35 Säve-Hjalmar Brantingsplatsen, linje 37 Kungälv-Hjalmar Brantingsplatsen, linje 135 Stora Holm-Hjalmar Brantingsplatsen sammanslagning av linje 35 och 135 och ny körväg för linje 35 och 37 Bakgrund. Glöstorpsskolan kommer att rivas och byggas upp på nytt. Byggtiden är 2-3 läsår med start hösten Eleverna (350 st) flyttas då till temporära lokaler i Stora Holm. I dialog med skolan har vi kommit fram till en gemensam lösning för att tillgodose resandebehovet. Syfte. Tillgodose Glöstorpsskolans resandebehov till/från Stora Holm. Effektivisera användandet av resurser. Trafikförändring. Linje 35 och 135 slås ihop och linje 35 och 37 får ny körväg via Taklöksvägen. Förslaget innebär 15-minuterstrafik till/från Stora Holm för att tillgodose Glöstorpsskolans behov samt att vi erbjuder fler resmöjligheter från nybyggnadsområde vid Taklöksvägen. Förändringen genomföres redan from Linje 40 Angered-Hjalmar Brantingsplatsen justering av turutbud Bakgrund. Lågt resande i förhållande till utbudet som erbjuds vardagar, det motsatta på helger. Syfte. Använda resurser mer effektivt. Trafikförändring. Reducering av turutbudet från dagens 15-minuterstrafik till 20-minuterstrafik. Övrig tid enligt dagens 30-minuterstrafik på vardagar. Lördag och söndag utökningar vissa tider från dagens 30-minuterstrafik till 20- minuterstrafik. Linje 47 Tuve-Hjalmar Brantingsplatsen utökad kvällstrafik vardagar och helger Bakgrund. Möjlighet till arbetsresor vid skiftarbete i Backa industriområde saknas. Syfte. Skapa resmöjligheter för arbetsresor utanför ordinarie arbetstider. Trafikförändring. Två nya kvällsturer inrättas vardagar samt söndagar från Körkarlens gata. Avgång klockan respektive (44)

23 21 Linje 65 Högsbohöjd-Kungssten ny linjesträckning och utökat turutbud Bakgrund. Förenkling av trafiken som binder ihop Marklandsgatan-Högsbohöjd och Kungssten. Förslaget bygger på att det ska bli enklare samt en bättre trafik jämfört med dagens utbud. Syfte. Förenkla utbud, öka resandet. Trafikförändring. Linje 65 förlängs till Marklandsgatan vilket möjliggör resor till/från Kungssten med byte till linje 20 för resor till/från Hisingen. Linje 69 Gamlestads Torg-Östra sjukhuset nygammal linje! Bakgrund. Området kring Gamlestads Torg och Kviberg/Bellevue växer kraftigt samtidigt som samma sker i Örgryte/Härlanda. Linje 69 har tidigt kört denna sträcka men lades ned på grund av lågt resande. Nu bedöma det finnas ett större resandepotential varför linjen startas igång igen. Syfte. Öka resandet. Trafikförändring. Linje 69 kör i 20-minuterstrafik vardagar klockan och Linje 83 Frölunda-Sisjön, linje 84 Sisjön-Marklandsgatan, linje 95 Frölunda- Marklandsgatan justeringar i linjesträckning och turutbud Bakgrund. Lågt resande på linje 84 på den del som kör via köpcentrum 421 samtidigt som linjen har framkomlighetsproblem i Sisjöområdet. Dessutom är det kapacitetsproblem på linje 83. Linje 95 kör genom området Flatås som växer kraftigt och där ser vi behov av att justera utbudet. Syfte. Öka resandet samt avhjälpa framkomlighetsproblem. Trafikförändring. Körvägen för linje 84 ändras mellan Radiomotet och Stora Åvägen. Linjen kör istället samma väg som linje 83 mellan dessa hållplatser (dvs via hållplatserna Frölunda Smedja, Pilegårdsvägen, Kobbegårdsvägen och 21 (44)

24 22 Hantverksvägen). Linje 84 kommer därmed inte att trafikera Lona Knapes gata, Köpcentrum 421, Sisjö Kullegata och Datavägen. Idag kör linje 84 och 95 med halvtimmesintervall och linje 83 i kvartsintervall större delen av dygnet. För att samordna dessa tre linjer gemensamma linjesträckningar så kommer alla tre linjerna att köra i tjugominutersintervall under högtrafik måndag-fredag och halvtimmesintervall övrig tid. Det innebär att det blir tätare trafik genom Flatås samt mellan Radiovägen och Stora Åvägen under högtrafik måndag-fredag. Linje 99 Frölunda Torg-Hjalmar Brantingsplatsen utökat turutbud och nattrafik Bakgrund. Linje 99 dras med kapacitets- och punklighetsproblem samtidigt som resandet till/från Norra Älvstranden är stort. Utöver detta finns ett behov av nattrafik från Frölunda från Hisingen och vice versa utan att behöva åka omvägen via city. Syfte. Avhjälpa kapacitets- och punklighetsproblem, fler resmöjligheter nattetid. Trafikförändring. Linje 99 får nattrafik och fler avgångar i morgontrafiken. Linje 121 Torslanda-Partille jämnare turtäthet från Torslanda på morgonen. Bakgrund. Linje 121 och Gul Express avgår med någon minuts mellanrum på morgonen från Torslanda mot city vilket skapar negativa kundreaktioner. Syfte. Skapa jämn turtäthet, undvika att bussarna kör bakom varandra samt sprida resandet och öka kundnöjdheten. Trafikförändring. Linje 121 avgår cirka 7 minuter tidigare än Gul Express vilket skapar ett jämnare intervall med avgång var 7-8:e minut istället för två avgångar var 15:e minut. 22 (44)

25 23 Linje 128 Arendal-Centralstationen justering av linjesträckning Bakgrund. Linje 128 har ett lågt resande på sträckan Arendalsvägen - Arendal Norra, på många turer är det endast enstaka resenärer på denna sträcka. Syfte. Anpassa utbudet efter efterfrågan. Trafikförändring. De turer som har lågt resande på sträckan Arendalsvägen - Arendal Norra avkortas till/från hållplats Arendal Norra. Linje 142 Backa-Volvo Torslanda ny linje! Bakgrund. Volvoområdet har idag sex industrilinjer. Analyser visar att många som arbetar på Volvo bor i Backaområdet. Syfte. Skapa snabb och tidsanpassad industrilinje till/från Backa och Volvo. Trafikförändring. En ny linje 142 mellan Backa och Volvo Torslanda föreslås med linjesträckningen Körkarlens gata Brunnsbotorget Hjalmar Brantingsplatsen Eketrägatan Volvo Torslanda RA Volvo Torslanda TK. Tiderna anpassas till skiftgången på Volvo. Linje 148 Amhult-Angered ny körväg Bakgrund. Idag går linje 148 från Amhult Resecentrum direkt ut på väg 155 mot Göteborg. Därmed missar linje 148 Torslandakrysset som är en viktig bytespunkt i Torslanda. Syfte. Skapa snabbare och genare bytesmöjlighet för resenärer från Torslanda mot Volvo Torslanda och Arendal. Trafikförändring. Linje 148 föreslås även trafikera hållplatserna Torslandakrysset och Bur. Körvägen blir då Amhult Resecentrum Gamla Flygplatsvägen Torslandakrysset (läge A/B) Torslandavägen Bur (läge A/B) Torslandavägen väg 155 och vidare på samma sätt som idag. 23 (44)

26 24 Linje 158 Skintebo-Vasastan justerad linjesträckning Bakgrund. Sträckan Skintebo-Nya Hovås har lågt resande samtidigt som det byggs många nya bostäder nere i Brottkärr där önskemål finns om snabbare resor till/från Nya Hovås och Sahlgrenska/Chalmersområdet. Syfte. Öka resandet. Trafikförändring. Linje 158 delas i två ben i södra Göteborg. Hälften av dagens turer fortsätter till Skintebo, övriga går istället ned till Brottkärr. Förändringen innebär direktresor från Brottkärr till Nya Hovås och Sahlgrenska/Chalmers. Linje 167 Gamlestads Torg-Lexby justering av turutbud Bakgrund. Resande är numera mycket lågt på linjen. Elever som använt linje 167 kommer flyttas från Lexbyskolan till en nybyggd skola vid Kviberg, mellan hållplatserna Orrebacksgatan och Brovägen. Linje 519 klarar därmed resbehovet till/från Lexbyskolan. Syfte. Effektivisera användandet av resurser. Trafikförändring. På morgonen förslås en tur från Gamlestads Torg klockan 06.30, med retur från Österlyckan klockan 06.41, så att resor till Sävenäs industriområde kan ske från både Gamlestads Torg och Utby. På eftermiddagen föreslås tre turer i vardera riktningen: från Gamlestads Torg klockan 16.00, och respektive från Österlyckan klockan 16.11, och Linje 173 Heden-Gårdsten justerad linjesträckning Bakgrund. Idag har linje 173 lågt resande på de turer som går norrut mot Gårdsten på morgonen och tvärtom på eftermiddagen, eftersom de flesta resenärer ska till eller från centrum. Ca 300 nya arbetstillfällen skapas vid Alelyckan och på önskemål vi vill kunna erbjuda en bra resmöjlighet även för de resenärerna. Syfte. Erbjuda fler direktresor från Göteborg centrum till Alelyckan samt effektivare utnyttjande av fordonskapaciteten. Trafikförändring. Linje 173 går via Alelyckan i riktning mot Gårdsten (norrut) på morgonen, och tvärtom på eftermiddagen. I andra riktningen går linjen som idag. Detta ger ett merutnyttjande av fordonskapaciteten. 24 (44)

27 25 Linje 178 Angered-Volvo Torslanda ny morgontur Bakgrund. Kundönskemål om tur anpassad till morgonskiftet. Syfte. Erbjuda arbetspendling. Trafikförändring. En ny tur inrättas på linje 178 måndag-fredag klockan från Rannebergen centrum till Volvo Torslanda TK ankomst klockan Linje 186 Frölunda-Heden helgtrafik Bakgrund. Linje 186 har en viktig roll genom att linjen knyter ihop delar av Mölndals kommun med Sisjön och Frölunda. Linjen blir att allt viktigare men saknar idag turutbud på helgerna. Syfte. Erbjuda helgarbetspendling till/från stora köpområden där många unga utan körkort arbetar. Trafikförändring. Helgtrafik var 30:e minut mellan cirka klockan Linje 501, 502, 503, 513, 516 och 519 justeringar i Partilletrafiken Bakgrund. Det har funnits ett behov av att se över linjerna i Partille då upplägget byggt på förutsättningar som förändrats, bla. har det byggts nya bostäder i Partille och resandemönstret kräver ett annat upplägg. Syfte. Anpassa utbudet efter efterfrågan. Trafikförändring. Linje 501 får en ny linjesträckning mellan Skulltorpsvägen och Svingeln via hållplatserna Partille Port, Partille Arena och Kulturum. Samtidigt utökas turtätheten på linje 501 från 30- till 15-minutertrafik mellan klockan respektive klockan Boende längs gamla Kronvägen vid hållplatserna Partille Port, Partille Arena och Kulturum kommer att få en utökning från 15 till 7,5-minuterstafik i högtrafik. Varannan avgång kommer att vara Gul Express (via Partille centrum) och varannan avgång linje 501 (direkt till Svingeln, ej via Partille centrum). Linje 502 läggs ner och ersätts delvis av linje 503, som får en ny linjesträckning via hållplatserna Stubbvägen, Stenliden och eventuellt en ny hållplats på Slättenvägen. Boende vid dessa hållplatser kommer att få direktbuss var 15:e minut i högtrafik jämfört med var 30:e minut idag, till Heden istället för till 25 (44)

28 26 Svingeln. Boende vid hållplatserna Häradsvägen, Skulltorpsskolan, Oluff Nilssons väg och Gamla Prästvägen kommer ej längre att ha någon direktbuss. Resandet från dessa hållplatser har inte motsvarat förväntningarna. Här hänvisas man istället till linje 515. Linje 503 kortas av till Furulund. Resenärer från hållplatserna Öjersjö Brunn, Öjersjö centrum, Brasebacken, Örjansvägen, Kåsjön, Åstebo och Fritidsvägen hänvisas till linje 513. Linje 503 får dessutom ny körväg mellan Furulund och Slättenvägen via hållplatserna Stubbvägen, Stenliden och eventuellt en ny hållplats på Slättenvägen. Från hållplats Slättenvägen går linje 503 som idag. Linje 513 anpassas till övrig trafik så att uppstarten på linjen på helgerna anpassas till övrig trafik i Partille. Det innebär att några avgångar tillkommer och att resmöjligheterna tidigt på helgmorgnar förbättras i bland annat Öjersjöområdet. Linje 516 får justerade körtider. Linje 519:s utbud på sträckan Jonsered Lexby skola (hållplatserna Jons väg, Hallebacken, Högshall, Kåhögsvägen, Kåhög, Kåhögs gård och Lexbydalsvägen) får turtätheten i högtrafik halverad från 15- till 30-minuterstrafik. Resandesiffror visar dock att det främst är skolbarn till/från Lexby skola som åker med 519 på denna sträcka. De kommer att behöva åka en kvart tidigare jämfört med idag. De mest belastade turerna klockan respektive från Jonsered är dock oförändrade, det är dessa två turer som de flesta skolbarn åker med idag. 26 (44)

29 27 Göteborgs stadstrafik båt Linje 286 Älvsnabben Lindholmen-Stenpiren Bakgrund. Ökat resande inom älvtrafiken har medfört att Göteborgs stad fattat beslut om ytterligare en färja på tvärgående linje inom älvtrafiken. Färjan kommer att vara eldriven. Syfte. Underlätta resandet över älven samt avlasta centrala Göteborg under byggtiden. Trafikförändring. En tredje färja sätts in mellan Lindholmen-Stenpiren. Färjan går året om och även på helger. Göteborgs regiontrafik Linje 1, 2, 3, 23, 24, 31, 32 och 579 nytt upplägg i Alingsås stadstrafik Bakgrund. Flera problemområden har identifierats i Alingsås stadstrafik. Samtliga stadstrafiklinjer förutom linje 1 har i dagens läge 20-mintrafik i högtrafik. Det innebär att linjerna bara ansluter till 1 tåg per timma medan pendeltåget har 2 avgångar per timma. Alingsås stadstrafik har renodlats så att vissa linjer går rakare och snabbare i högtrafik, medan en annan linje gjort ett mer yttäckande uppdrag under lågtrafik. Detta innebär flera linjenummer från samma områden vilket är otydligt för kunderna, och vilket Västtrafik och Bivab också fått synpunkter på. Yttäckningen under lågtrafik innebär också långa restider. Anslutningar mellan busslinjer fungerar inte heller i dagens trafik. Syfte. Rakare och tydligare linjesträckningar med anpassning till och från tåg samt övriga stadstrafiklinjer. Trafikförändring. Det föreslagna trafikupplägget bygger på stjärntrafik det vill säga att alla bussar ankommer/avgår ungefär samtidigt från terminalen. Linjerna är anpassade på morgonen till Västtåget mot Göteborg och från Göteborg på eftermiddag. Bytestiden till tåg är i de flesta fall 7 minuter. Det ger goda resmöjligheter inom hela centrala Alingsås i alla riktningar utan långa bytestider. 27 (44)

30 28 Vidare bygger upplägget på att man åker samma väg till centrum som från centrum Raka linjer i vart fall där det är tillämpligt. Det innebär bättre restidskvoter snabbare och kortare resvägar. Några hållplatser med lågt resande tas bort men i de flesta fall finns det andra hållplatser inom rimligt avstånd. De nya linjesträckningarna är följande: Linje 1 Kvarnberget Eriksberg. Linje 2 Brogården Bolltorp. Linje 3 Ängabo- Terminalen. Linje 3 Lasarettet Terminalen. Linje 4 Talludden Terminalen. Linje 5 Kristineholm Terminalen. Linje 11 Terminalen Brogården Kvartsberget. Linje 12 Terminalen Eriksberg Talludden. Linje 356 Klädesholmen-Kållekärr justerad linjesträckning Bakgrund. Önskemål från kommunen om att köra kollektivtrafik till Vallhamnsområdet där det idag är gymnasieskola samt industriområde med stora företag. Syfte. Ökat resande samt ta bort del av parallellkörning. Omfördela trafiken. Trafikförändring. Linje 356 körs idag från Klädesholmen men den går också parallellt med Tjörnexpressen med bara några minuters mellanrum. Vi vill korta ner och starta samt sluta vid Tolleby samt ändra lite på linjesträckningen så turerna skall vara anpassade till start- och sluttider på Vallhamn. Detta innebär att linje 356 fortsätter till Vallhamn efter Kållekärr på morgonen. Eftermiddagarna körs en extra tur till Vallhamn när vi kommer från Nösnässkolan, vilket också innebär att starttiden från Nösnässkolan behöver tidigareläggas cirka 5 minuter. Vi anpassar tiderna så vi är på Vallhamn runt klockan tiden på morgonen samt runt klockan 15, 16 och (44)

31 29 Linje 431 Kollanda-Älvängen anropsstyrda turer under helgen Bakgrund. Det finns ett att de som ex. jobbar inom vård och omsorg även skall kunna resa kollektivt under helgerna till/från jobbet. Syfte. Möjliggöra arbetspendling. Trafikförändring. Två anropsstyrda turer införs på linje 431. Hållplats Skår i Ale kommun byter namn till Gällsås. Förändringar i Fyrbodal Linje 371, 372, 373, 374 och 375 justerat linjenät på Orust Bakgrund. Färjan mellan Käringön och Hälleviksstrand går sedan ett par år tillbaka istället från Tuvesvik vilket kräver en anpassning av busslinjenätet. Syfte. Ökat resande, förbättrad kundnöjdhet och effektiv trafik på Västra Orust. Trafikförändring. Linjerna 371 och 374 kommer att komplettera varandra på sträckan Tegneby-Ellös genom att varannan tur gör att man får entimmes trafik mellan Ellös och Varekil mellan klockan samt mellan Varekil-Ellös klockan I nuvarande trafikupplägg är det varannan timmes-trafik. Restiden för linje 371 förkortas mellan Tuvesvik-Varekil, vilket förbättrar anslutningarna vid Varekil och till färjan i Tuvesvik. Linje 372 får ny sträckning från Tuvesvik och Stocken till/från Henån utan byte med ny resväg via Nösund. Linje 373 får ingen förändrad linjesträckning, endast mindre tidsjusteringar och en tur kl mellan Varekil och Lyresten tas bort då den går samtidigt som skolbussen. Linje 374 få ny linjesträckning mellan Ellös Varekil via Hårleby. Sträckan Tegneby - Henån numera av linje 372. Möjligheten att åka direkt Varekil- Göksäter förändras och man får istället åka via Henån och byta till linje (44)

32 30 Linje 375 har förlängts till Mollösund och får fler och senare turer vardagar, möjlighet att resa fram till ca klockan Mollösund och Hälleviksstrand får lördagstrafik, en tur ca klockan från Henån till Mollösund och tillbaka från Mollösund ca klockan Ny möjlighet att åka mellan Västra Orust tillkommer på lördagar till Torp genom att resa med 375 från Hällevikstrand ca klockan till Henån och byta till Orust Express. Möjlig hemresa ca klockan 15 med passning till linje 375 vid Henån. Orust Express Uddevalla-Stenungsund anpassning till tåg i Stenungsund och samtrafik vid Torpterminalen. Bakgrund. Resmöjligheterna till och från Uddevalla/Bohuslän är idag inte tillräckligt bra. Önskemål från kommundialogen om att öka resmöjligheterna till och från Göteborg. Anslutningarna mellan tåg och buss i Stenungsund är idag för långa. Syfte. Förbättra resmöjligheter och anslutningar. Trafikförändring. Tidigareläggning av avgången från Stenungsunds station med 5 minuter vilket gör att bytestiden från tåg till buss kortas ner till 9 minuter jämfört med nuvarande 14 minuter. Detta medför att vi hinner till Torpterminalen innan Fyrbodalsexpresserna avgår till Strömstad, Kungshamn, Smögen, Trollhättan och Göteborg. Linje 21 Sandhem-Skoftebyn, linje 22 Halvorstorp-Strömslund justering av tider för att undvika parallellkörning Bakgrund. Under lördagar och söndagar går linje 21 och 22 med timmestrafik till och från stadsdelarna Sandhem respektive Halvorstorp. Turerna på de båda linjerna går idag samtidigt. Då stadsdelarna ligger i närheten av varandra kan många nyttja båda linjerna. Syfte. Skapa fler resmöjligheter. Trafikförändring. Justera tiderna i lågtrafik lördagar och söndagar på linje 21 med 30 minuter och därigenom inte ha samtidiga avgångar från och till stadsdelarna Sandhem och Halvorstorp. 30 (44)

33 31 Linje 36 Trollhättan resecentrum-restad gård indragen tur Bakgrund. Linje 36 är anpassad till Migrationsverket som håller till vid Restad Gård. Migrationsverket kommer minska sin personalstyrka kraftigt. Cirka 18 personer från december 2018 mot tidigare ca 45 pga. att avdelningen som hanterar asylärenden/utredningar stängs på Restad Gård. Syfte. Effektivisera användandet av resurser. Trafikförändring. Turen med avgång klockan från Trollhättan resecentrum dras in. Linje 45 Trollhättan resecentrum - NÄL linjen ersätts av linje 41 Bakgrund. Både linje 45 och 41 är anpassade för arbetspendlare vid NÄL, som reser från Trollhättan resecentrum. Båda linjerna tar ungefär lika lång tid men går olika vägar. Linje 45 har endast en tur idag. Syfte. Tydliggöra utbud bättre genom färre linjer, men tätare turer på kvarvarande trafik. Trafikförändring. Linje 45 med avgångstid klockan från Trollhättan resecentrum ersätts med en avgång på linje 41 i samma tidsläge. Linje 46 Halvorstorp-NÄL justerad linjesträckning Bakgrund. På lördagar och söndagar trafikerar linjen hållplatserna Götalundens kyrka och Tomas Kullegatan med endast 4 turer/helg. På grund av för dåligt resande på dessa hållplatser ändrar vi linjesträckningen. Syfte. Anpassa linjenät till resandet. Trafikförändring. Hållplatserna Götalundens kyrka och Tomas Kullegatan dras in. Hållplatserna Idrottsvägen och Kaflegatan kommer inte längre att trafikeras av linje 46. Istället går linjen via hållplatserna Hunnebergsgatan och Stureplatsen. 31 (44)

34 32 Linje 22, 91, 92, 93 och 423 ingen julaftonstrafik efter klockan 15 Bakgrund. Idag körs specialavgångar på julaftons kväll. Dessa har lågt resande och är otydliga mot kund, då dessa enbart går en gång om året och dessutom har ett mycket lågt resande. Syfte. Göra utbudet mer enhetligt. Trafikförändring. Turerna tas bort. Linje 632 Slätterna-Trollhättan, linje 633 Åsbräcka-Trollhättan justering av linjesträckningar Bakgrund. Idag går linje 632 via Sörby på morgonen, men ej på eftermiddagen. Linje 633 går via Sörby på eftermiddagen, men ej på morgonen. Syfte. Förenkla linjenätet, öka tydlighet mot kund. Trafikförändring. Linje 632 går via Sörby både morgon och eftermiddag medan linje 633 ej går via Sörby. Linje 660, 661 och 662 vissa turer stannar vid Trollhättan Drottningtorget Bakgrund. Turer som passerat Trollhättan Drottningtorget har tidigare ej haft möjlighet att stanna där pga. utrymmesbrist. Nu är hållplatserna ombyggda och utrymme att stanna finns. Syfte. Möta kundernas behov för resande till Trollhättans största målpunkt, Drottningtorget. Trafikförändring. De turer på linje 660, 661 och 662 som passerar Trollhättan Drottningtorget får även ett hållplatsstopp där. 32 (44)

35 33 Linje 876 Tanum-Strömstad linjen dras in Bakgrund. Linje 876 dubbel trafikerar sträckan Tanum - Strömstad med linje 870. Flertalet av turerna kör i princip samtidigt och har samma anslutningspunkter. Förslaget innebär en renodling till linje 870 som då får ett något ökat utbud mellan Tanum och Strömstad. Totalt sett blir det dock färre resmöjligheter mellan Tanum Strömstad. Syfte. Effektivisera användandet av resurser. Trafikförändring. Genom att lägga över den del av utbudet som har resenärer på linje 876 till linje 870 skapar vi en tydligare struktur i stråket. Övriga turer med dåligt resandeunderlag ersätts inte. Namnbyten på hållplatser i Fyrbodal. Hållplats Huvudnässkolan i Vänersborg byter namn till Vallgatan pga. att Huvudnässkolan är nedlagd och riven. Hållplats Östra skolan i Vänersborg byter namn till Rådmansgatan pga. att Östra skolan är nedlagd och riven. Hållplats Baståbron norra i Vänersborg byter namn till Baståbron då tidigare hållplatsen Baståbron södra inte finns kvar. Hållplats Mjölnaregatan i Trollhättan byter namn till Nils Ericsonsgymnasiet för att ge en tydligare bild av platsen. Effektiviserande av hållplatser i Trollhättan och Vänersborg Bakgrund. Bakgrunden till förslaget är att snabba upp trafiken genom färre stopp samt att i vissa fall dra in hållplatser pga. att de anses vara trafikfarliga Hållplats Granbacken i Vänersborg dras in för linje 62. Närmaste hållplats cirka 300 meter därifrån är Nordkroken och Västra vägen. Hållplats Beckasinen i Trollhättan dras in för linje 92. Närmaste hållplats är Thunbergsgatan cirka 150 meter därifrån. Hållplats Karlsberg i Trollhättan dras in för linje 41, 65, 670 och 712 pga. säkerhetskäl. Närmaste hållplats är Älvdalen cirka 600 meter därifrån. 33 (44)

36 34 Hållplats Lilla vägen i Vänersborg dras in för linjerna 38, 65 och 92. Närmaste hållplats är Rattgatan cirka 300 meter därifrån. Hållplats Vallbrottsgatan i Trollhättan dras in för linje 22. Närmaste hållplats är Von Döbelns väg och Vindelbacken cirka 400 meter därifrån. Hållplats Tomas Kullegatan dras in för linje 46. Närmaste hållplats är Stureplatsen. Hållplats Götalundens kyrka dras in för linje 46. Närmaste hållplats är Stureplatsen eller Thunbergsgatan Förändringar i Sjuhärad Linje 1 Brämhult-Sjöbo förbättrat utbud av kvällstrafik i Borås stadstrafik Bakgrund. Linje 1 i Borås är idag den största linjen (stomlinjekaraktär) och har 6-minuterstrafik i högtrafik med stor andel ledbussar. Kvällstrafiken från klockan har 15-minuterstrafik och efter minuterstrafik. Målpunkterna längs linjen så som Knalleland har längre öppettider vilket gör att utbudet på kvällen behöver förtätas för att möta behovet av resor så som arbets- och fritidsresor. Det kommer synpunkter på dåligt utbud, framförallt efter klockan Syfte. Möta behovet av resor i lågtrafik (kväll). Omvärlden förändras, affärer har längre öppettider, arbetstider är mer flexibla och fler fritidsresor/nöjesresor sker kvällstid. Trafikförändring. Linje 1 får förbättrat utbud från 15-minuterstrafik till 10- minuterstrafik mellan klockan och från klockan förbättras utbudet från 30-minuterstrafik till 20-minuterstrafik alla dagar i veckan. Linje 5 Duvgatan-Sjömarken utökat utbud dagtid i Borås stadstrafik Bakgrund. Tidigare trafikerades bostadsområdet Brämhult av två linjer som tillsammans gav 15-minuterstrafik dagtid. Neddragning till 30-minuterstrafik skedde efter tidtabellsförändringarna i april Utbudsökning behövs för att 34 (44)

37 35 möta den ökade efterfrågan och anpassa till ytterligare förväntad resandeökning drivet av kommande etableringar utmed Göteborgsvägen. Busskörfält färdigställs under Syfte. Återskapa turtätheten i Brämhults bostadsområde så som före trafikomläggningen den 2 april Idag förekommer fullsatta turer dagtid på linje 5. Trafikförändring. Genom att omfördela produktion från linje 8 till linje 5 kan utbudet på linje 5 förbättras samtidigt som båda linjerna får 20-minuterstrafik dagtid. Idag har linje 8 kvartstrafik och linje 5 halvtimmestrafik. Linje 8 har inte ett resande idag som motiverar 15-minuterstrafik dagtid. Förslaget minimerar även behovet av förstärkningstrafik. Linje 8 Hallatorp-Hestra minskat utbud pga omfördelning i Borås stadstrafik Bakgrund. Utbudet på linje 8 är inte motiverat sett till resandet som är betydligt större på linje 5. Syfte. Använda resurser mer effektivt, öka kundnöjdhet och resandet. Trafikförändring. Minska på utbudet dagtid på linje 8 genom att gå från 15- minuterstrafik till 20-minuterstrafik. Överföring av resurser till utökningar på linje 5. Linje 55 Skene-Örby införande av lördagstrafik Bakgrund. Linje 55 är den enda tätortslinjen i Marks kommun och trafikerar orterna Kinna-Skene-Örby. Linjen går idag inte under helger. Enligt riktlinjer för trafikering är en tätort som Kinna-Skene en ort som bör ha trafik på helgen. Dessutom ansluter linje 55 till det prioriterade stråket Mark-Göteborg och att trafikera med linje 55 på lördagar skulle öka tillgängligheten till linje 300. Enligt Västtrafiks affärsplan ska åtgärder som kan öka trafiken i lågtrafik prioriteras. Syfte. Öka resandet i prioriterat stråk. 35 (44)

38 36 Trafikförändring. Linje 55 går under lördagar var 60:e minut mellan klockan Linje 71 Villastaden-Lassalyckan justerad linjesträckning Bakgrund. Resandet på tätortslinje 71 i Ulricehamn är idag mycket lågt med sina 1200 resenärer. Det är framförallt på sträckan mellan Ulricehamns busstation och Lassalyckan där snittbeläggningen per tur är 0,5 resenärer. På linjen totalt idag reser i snitt 3 resenärer per tur. Detta beror på att linje 200 har ett lokalt uppdrag mellan Ulricehamns busstation och Östra Rönnåsen. Det gör att linje 71 och 200 till stora delar parallelltrafikerar delar av sträckan. Linje 200 har ett tydligare utbud än linje 71 och betydligt fler resenärer lokalt. Samtidigt har det under våren 2018 öppnats näringsverksamhet i Ubbarp som saknar god kollektivtrafikförsörjning, främst på helgerna. Syfte. Att trafikera de sträckor i Ulricehamns tätort där flest reser och inte ha parallellgående trafik med låg beläggning samt möjliggöra bättre tillgänglighet till verksamheterna i Ubbarp för besökare och arbetande där. Trafikförändring. Linje 71 trafikerar även fortsättningsvis sträckan Anhalten- Ulricehamns busstation och omvänt. Sträckan mellan Östra Rönnåsen och Ulricehamns busstation trafikeras av linje 200 som får något fler avgångar lokalt. Linje 71 kommer efter Ulricehamns busstation att med vissa turer trafikera till handelsområdet hållplats Ubbarpsvägen istället att för som idag trafikera till Lassalyckan. Detta innebär att följande hållplatser dras in: Grodparken och Nillas väg. Resande hänvisas till Sparbanken (150 meter bort) respektive Stenbocksgatan (400 meter bort). 36 (44)

39 37 Linje 76 Hester-Vist industriområde linjen dras in Bakgrund. Linje 76 har idag ett lågt resande. I snitt är det 2 resenärer per tur. Besök hos företag i industriområdet har gjorts för att säkerställa att dagerns turer ligger i rätt tidsläge i förhållande till när personalen börjar. Enligt flera oberoende företag är dagens busstider väl anpassade, trots detta är resandet mycket lågfrekvent. Syfte. Använda resurser mer effektivt. Trafikförändring. Linje 76 dras in och resurserna används istället där de gör större nytta. Linje 101 Göteborg-Bollebygd-Borås justeringar i linjesträckning och turutbud Bakgrund. Resandeanalyser visar på ett lågt resande mellan Borås resecentrum och SÄS utom i vissa tidslägen. Syfte. Effektivare linjeupplägg och att omfördela resurserna till där de gör större kundnytta. Trafikförändring. Det turer som inte ligger i anslutning till skiftgången avkortas till Borås resecentrum. Samtliga turer går endast måndag-fredag. Dessutom dras en morgontur på linje 101 som tidigare ersatt Boråståget från Göteborg med avgångstid klockan från Bollebygd in, eftersom denna avgång kommer att köras med tåg. Linje 150 Fristad-Borås förlängd linjesträckning och justerade kvällstider Bakgrund. En del av turerna på linje 150 går till Buxbomen i Fristad istället för Fristad station som övriga turer gör, vilket gör att turerna från Buxbomen har ett mycket lägre resande än övriga. För att hela Fristad skall få nytta av dessa turer bör de gå via Buxbomen och sedan fortsätta till Fristad station. Det finns även ett behov av att bättre anpassa linjen mot kvällspassen på SÄS. Syfte. Öka resandet, möjliggöra arbetspendling på kvällar. 37 (44)

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27 TRAFIKPLAN 2020 Sammanställning av underlag och förslag 2019-05-15 Fastställd av Västtrafiks styrelse 2019-06-26/27 2 Innehåll Varför en Trafikplan?... 1 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning

Läs mer

Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan

Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan Göteborgs stad Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan 2017-18 1. Hastighetsnedsättningar i järnvägsnätet Nedan beskrivs de tågbanor som påverkar

Läs mer

Info om körvägar till informatörer

Info om körvägar till informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till informatörer Scenario Göta Älvbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Göta Älvbron stängs av för kollektivtrafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag TRAFIKPLAN 2018 Sammanställning av underlag och förslag 2017-06-16 Till Västtrafiks styrelse 28-29 juni 2017 Innehåll Varför en Trafikplan?... 3 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen...

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer

Effektivisering av lågfrekventa linjer Effektivisering av lågfrekventa linjer 124 Hjuvik - Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas då parallell trafik finns. Effekter: Parallell trafik

Läs mer

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr Upphandlingsdokument Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20 D.nr 1-1550-17 Innehåll Linjebeskrivning TÅ 20 Ale 4 1.1 Generellt om linjebeskrivningar 4

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN Göteborg SWECO VBB AB Trafikplanering Peter Blomquist Uppdragsnummer 2391535 SWECO VBB Gullbergs

Läs mer

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017 Vi blir ännu bussigare från 14 augusti 2017 Vi vill vara ditt bästa resealternativ Den 14 augusti startar vi fler linjer, inför kortare restider och skapar tätare turer för dig som bor i Lekebergs kommun.

Läs mer

Info om körvägar till Informatörer

Info om körvägar till Informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till Informatörer Scenario Älvsborgsbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Älvsborgsbron stängs av för tung trafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

Trafikplan Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse

Trafikplan Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse Trafikplan 2017 Sammanställning av underlag och förslag 2016-06-15 Godkänd av Västtrafiks styrelse 2016 06 29 Innehåll Varför en Trafikplan?... 3 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen...

Läs mer

Beslutad av Västtrafiks styrelse

Beslutad av Västtrafiks styrelse Trafikplan 2015 Sammanställning av förslag till trafikförändringar under trafikår 2015 Underlag inför styrelsebeslut den 26 juni 2014 Beslutad av Västtrafiks styrelse 2014-06-26 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014

Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014 Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014 Godkänd av Västtrafiks styrelse 2013-06-27 Innehållsförteckning SPÅRVAGN... 6 Inställd utökning till 8-minuterstrafik i högtrafik...

Läs mer

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Om kollektivtrafiken i stråket Resandet med kollektivtrafik har minskat i stråket de senaste åren. Orsakerna till minskningen är bl.a. personalneddragningar i

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Pressträff onsdag 23 januari

Pressträff onsdag 23 januari Pressträff onsdag 23 januari -Restiderna minskar -Resandet ökar -Punktligheten är stabil - Marknadsandelen E6Norr har ökat Restider utvalda expressbussar 14-18 januari Restider expressbussar Kl 06.30-08.30

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Under året 2017 gjordes 322 miljoner resor med Västtrafik, en ökning på 6 % sedan 2016, vilket gör 2017 till ett rekordår.

Läs mer

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 1 (8) HANDLÄGGARE Marika Norrberg 08-535 365 65 Marika.norrberg @huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 Förslag till beslut Nämnden beslutar

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013

Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013 Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013 underlag för diskussion med kommuner och trafikföretag 124 Hjuvik Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas

Läs mer

Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket

Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket 2017-01-25 Dnr KT2016-0233 Samhälle och trafik Daniel Lund Tfn 018-611 19 91 E-post daniel.e.lund@ul.se Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket Kollektivtrafikförvaltningen

Läs mer

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar.

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar. 2012-07-23 Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Från tidtabellsskiftet den 19 augusti tas shoppingbiljetten ur stadstrafikernas utbud av färdbevis. Shoppingkortet, som består

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Kollektivtrafikplan Örebro kommun

Kollektivtrafikplan Örebro kommun Datum Änr. Ks xx/xxxx 2012-04-18 Till Örebro läns landsting Kollektivtrafikplan Örebro kommun 2012-2013 Kollektivtrafikplanens omfattning Kollektivtrafikplanen omfattar den regionala kollektivtrafiken

Läs mer

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Bilaga Riskanalys beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Innehållsförteckning Riskanalys allmän trafikplikt Trafik 2016... 3 1. Bakgrund... 3 2. Trafik av kommersiellt intresse...

Läs mer

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 2014-10-22 Innehållsförteckning Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt... 3 1. Allmänt... 3 2. Beskrivning av

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion Bilaga 1 Remissversion Linjebeskrivning Förklaring: Högtrafik är trafik vardagar mellan kl 06.00-09.00 samt 15.00-18.00. Lågtrafik är trafik under vardagar 09.00-15.00 samt efter kl 18.00 till trafikdygnets

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske du har märkt att det är mycket som händer

Läs mer

Information och fakta per linje Kalmars nya stadstrafik

Information och fakta per linje Kalmars nya stadstrafik Information och fakta per linje Kalmars nya stadstrafik Linje 401 Länssjukhuset-Kalmar Central-Lindsdals centrum-(läckeby) måndag-torsdag mellan 05.00-24.00 fredag mellan 05.00-02.30 lördag mellan 06.00-02.30

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning.

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. 2018-06-18 Stationer och terminaler med ledsagarservice ALE Bohusstation/centrum Älvängens Resecentrum/station ALINGSÅS Alingsåsterminalen/station BENGTSFORS

Läs mer

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen!

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! 17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! Så här blir det Det var över 30 år sedan sist. Nu är det äntligen dags för en ny busstrafik i hela Dalarna, anpassad efter hur resbehovet ser ut idag.

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Trafikplan Buss 2017

Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 A. Trafiksatsningar för nöjdare och fler kunder B. Effektivisera och ompröva för ökad kundnytta C. Basutbud öppettider enligt utfästelser i Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013 Datum 1(1) Diarienr 2012-05-14 2012/0205 Linköpings kommun Mjölby kommun Motala kommun Kbmmur tyrsteen c sh Vadstena kommun,.. indsn Ödeshögs kommun 2012 - : Underlag från möte om trafikförändringen i

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18)

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18) 2017-04-10 1 (6) Förslag till yttrande KFKS 2017/151 Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Trafikavdelningen 105 73 Stockholm Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar

Läs mer

Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14

Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14 Mattias Ahlström 2016-03-09 Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14 Övergripande fakta Det nya linjenätet liknar på många sätt det tidigare linjenätet, med den stora skillnaden att linje 151/152

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03 Titel: Mölnlycke, Linjeutredning Datum: 2012-09-27 Beställare: Härryda kommun Kontakt: Björn Sundén, 031-724

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Trafikplan

Trafikplan Trafikplan 2018 2017-01-25 Trafikplan 2018 Trafikplan 2018 samlad för tåg och buss Trafikplanen innehåller åtgärdsförslag för att nå nöjdare och fler kunder för både tåg och buss, med en gemensam prioriteringslista

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

Vad händer i regionbusstrafiken den 9:e december?

Vad händer i regionbusstrafiken den 9:e december? Vad händer i regionbusstrafiken den 9:e december? I och med de stora tidtabellsförändringar som sker i vår tågtrafik, d v s SL-pendeln och Upptåget, ändras i stort sett all anslutande busstrafik. Här presenteras

Läs mer

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR 1(115) REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR 2(115) Innehållsförteckning 1 Regionala stråk... 3 1.1 Finspång-Linköping... 3 1.2 Finspång-Norrköping...

Läs mer

Busstrafiken i Trelleborg 2014 07 08. Plan för busstrafiken i samband med ny Pågatågstrafik från december 2015

Busstrafiken i Trelleborg 2014 07 08. Plan för busstrafiken i samband med ny Pågatågstrafik från december 2015 Busstrafiken i Trelleborg 2014 07 08 Plan för busstrafiken i samband med ny Pågatågstrafik från december 2015 Busstrafiken i Trelleborg 2 Innehåll Dagens trafik: 3 6 Ny tågtrafik: 7 9 Regionbuss: 10 27

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1 Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare 1 Övergripande mål Långsiktigt hållbar utveckling i Göteborgsområdet Ekologiskt hållbar utveckling

Läs mer

Linje 390 Tätortstrafik Vadstena

Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Beskrivning av trafiken Ansvaret för tätortstrafiken i Vadstena togs över från kommunen 2013. Under tiden som Vadstena kommun körde trafiken i egen regi var bussen avgiftsfri

Läs mer

ARBETSMATERIAL

ARBETSMATERIAL 1 LÄGESRAPPORT, SERVICENIVÅ PÅ LANDSBYGD. Diskussionsmaterial för tjänstemannaberedningarna och DKR- hösten 2013. Detta är en lägesrapport av arbetet med landsbygdsutredningen. Arbetet leds av kollektivtrafiksekretariatet.

Läs mer

Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands Väsby station

Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands Väsby station UPPDRAG Bedömd terminalkapacitet Upplands Väsby station UPPDRAGSNUMMER 2128095000 UPPDRAGSLEDARE Anders Schweitz UPPRÄTTAD AV Anders Schweitz DATUM Bedömd kapacitet för ny terminalutformning, Upplands

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 213 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Jk Trafikfönfaltningen

Jk Trafikfönfaltningen Jk Trafikfönfaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING Buss och Fardtjanst Handlaggare Martin Johansson 08-6863610 rnartin.c.johansson@sil.se I 'xl/ V& \IS h Dnr...,..,,..., Infosak. klass Kl (Oppen) Remiss

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Kollektivtrafikmöte. Haparanda kommun

Kollektivtrafikmöte. Haparanda kommun Kollektivtrafikmöte Haparanda kommun 2014-11-26 Haparanda kommun - Trafik Linjen är främst en skollinje, den ansluter till L54 i Karungi som tar skolbarn till Haparanda. Dock måste L54 förstärkas varje

Läs mer

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Trafikplan Buss o Tåg 2017 Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Buss 2017 I sammanställningen markerade åtgärder genomförs A. Trafiksatsningar baserat på - Mål om fördubblat resande

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 För första gången gjordes över 300 miljoner delresor med kollektivtrafiken under ett år. Totalt gjordes 303 miljoner delresor,

Läs mer

Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar

Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar UTFÄRDARE AV DOKUMENTET: ANDREAS SÖRTHAGA 2017-02-14 RIKTLINJER FÖR SKYLTNING AV BUSSAR ALLMÄNT OM SKYLTNING Västtrafik har särskilda riktlinjer för dynamisk

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017

Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017 Sidan 1 (6) Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017 Söndagen den 10 december är det dags för tidtabellsskifte då görs förändringar i länets kollektivtrafik. Tidtabellsskiftet innebär en översyn

Läs mer

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-10 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2016:122 1 (4) Stadsbyggnadsnämnden Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Förslag

Läs mer

Trafikplan 2014 - informationsärende

Trafikplan 2014 - informationsärende LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Kollektivtrafiknämnden 2013-11-22 2 (11) KTN2013-0052 Sida 74 Trafikplan 2014 - informationsärende Beslut Kollektivtrafiknämnden noterar

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015.

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. TJÄNSTESKRIVELSE 1 [8] Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. Förslag till beslut föreslår samhällsbyggnadsnämnden besluta att som

Läs mer

Resvägsundersökning 2006 Göteborgsområdet. Juni 2007

Resvägsundersökning 2006 Göteborgsområdet. Juni 2007 Resvägsundersökning 2006 Göteborgsområdet Juni 2007 VTG RUS 2006 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND 1 2 UNDERSÖKNINGENS OMFATTNING 1 3 GENOMFÖRANDE 3 Tabell 1: Intervjuandel efter fordonstyp 3 4 DATABEARBETNING

Läs mer

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland J ÖNKÖPING I NTERNATIONAL B USINESS S CHOOL JÖNKÖPING UNIVERSITY Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland Lokala arbetsmarknader 1970 1990 2004 En av Västtrafiks huvudprocesser

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille

Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille Förslag till stomnätsplan för kollektivtrafiken i Stor-Göteborg Av Olof Franzén Visionen bygger på att dagens spårvägssystem kompletteras där dagens

Läs mer

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Tjänsteutlåtande 0 Österåke Samhällsbyggnadsförvaltningen Till Kommunstyrelsen Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0088 Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Sammanfattning

Läs mer

SÅ BLIR DE NYA TIDTABELLERNA FRÅN DEN 9 DECEMBER 2018

SÅ BLIR DE NYA TIDTABELLERNA FRÅN DEN 9 DECEMBER 2018 SÅ BLIR DE NYA TIDTABELLERNA FRÅN DEN 9 DECEMBER 2018 Söndagen i den andra hela helgen i december byter hela Sverige, och stora delar av Europa tidtabeller. I år infaller denna dag den 9 december. Från

Läs mer

Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro

Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro 2012-04-04 Yttrande över program ny Bangårds- och Älvförbindelse..måste utformas för ett kapacitetsstärkt, robust och flexibelt kollektivtrafiksystem

Läs mer

Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun

Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun Effektberäkningar föreslagna trafikförändringar augusti T16 Haninge kommun Metodbeskrivning... 2 Linje 806 Gullmarsplan - Söderby... 3 Linje 807 Gullmarsplan - Svartbäcken... 3 Linje 809 Gullmarsplan -

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget. TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-17 Ullrica Iversjö Trafikingenjör 08-555 010 92 ullrica.iversjo@nykvarn.se Remissvar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss T19 KS/2018:110 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Mobilitetsutredning Rollsbo Västerhöjd

Mobilitetsutredning Rollsbo Västerhöjd Uppdragsledare Henki Refsnes Handläggare Shahriar Gorjifar Mottagare Daniel Åhman Bohusläns Kommunala Exploaterings AB (bokab) Datum 2017-10-05 Projektnummer 729815 Mobilitetsutredning Rollsbo Västerhöjd

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun 2012-10-29 Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun -bland boende i området runt Vindelälven och Tväråbäck med omnejd i Vännäs kommun Enligt uppdrag av Vännäs kommun

Läs mer

Trafikbeställning 2019

Trafikbeställning 2019 Stadsbyggnadsnämnden 2018-05-15 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Angelina Björklund 016-710 83 91 SBN/2018:262 Stadsbyggnadsnämnden Trafikbeställning 2019 Förslag till beslut Godkänna

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Inkvarteringsstatistik december 2004

Inkvarteringsstatistik december 2004 Inkvarteringsstatistik december 2004 Gästnätter december 2004, län (tusen) 1 600 1 524 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 223 422 138 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 22/02/2005 www.vastsverige.com

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2004

Inkvarteringsstatistik september 2004 Inkvarteringsstatistik september 2004 Gästnätter september 2004, län (tusen) 2 500 2 000 2 256 1 500 1 000 667 500 359 233 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 11/11/2004 www.vastsverige.com

Läs mer

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-03-19, punkt 16 Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet 2017-2021: Åtgärder linje 172

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Ny trafik från 19 augusti

Ny trafik från 19 augusti Ny trafik från 19 augusti Stråktrafiken försvinner och ersätts med annan trafik Landsbygdslinjer förändras och utökas Flexen förändras både geografiskt och tidsmässigt Varför ny trafik? Utredning av trafikområde

Läs mer

ÖVERSIKT FRÅGOR OCH SVAR KRING FÖRSLAGET OM NYA BUSSTRAFIKEN

ÖVERSIKT FRÅGOR OCH SVAR KRING FÖRSLAGET OM NYA BUSSTRAFIKEN ÖVERSIKT FRÅGOR OCH SVAR KRING FÖRSLAGET OM NYA BUSSTRAFIKEN Nu finns en sammanställning över de önskemål, synpunkter, idéer och tankar som inkom i de förslagsbrevlådor vi hade på utställningarna i mars.

Läs mer

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Marieholmstunneln 1 (7) 2009-10-19 BILAGA PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Göteborgs Stad har genom Trafikkontoret i PM 2009-09-07 beskrivit planerad trafikering som i framtiden direkt

Läs mer

Tidtabell Ellös skola Extrabussar

Tidtabell Ellös skola Extrabussar Sida 1 av 7 Förändringar inför läsåret 2015/2016: Linjetrafik (linjer som börjar på 3xx), inga förändringar. Skollinje (linjer som börjar 9xx). På linje 971 utgår hpl Lyr-Röd, hpl Låssbo tillkommer. På

Läs mer

Förslag till målbild. Diskussionsunderlag, juni 2005. k2020. Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet

Förslag till målbild. Diskussionsunderlag, juni 2005. k2020. Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet Förslag till målbild Diskussionsunderlag, juni 2005 k2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet INNEHÅLL SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 5 K2020 bygger på långsiktiga trafikpolitiska mål 6 Västlänken

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Yttrande över trafikförändringsremiss T18

Yttrande över trafikförändringsremiss T18 2017-04-04 Handläggare Patrik Stenberg Samhällsbyggnadsavdelningen 2017KS/0164 Stockholms läns landsting registrator.tf@sll.se Yttrande över trafikförändringsremiss T18 Värmdö kommun har beretts tillfälle

Läs mer