viktig information om annonser i sonic

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "viktig information om annonser i sonic"

Transkript

1 viktig information om annonser i sonic endast annonser som pdf/x-1 Som ett led i att minska risken för fel i annonser kommer Sonic i fortsättningen endast att acceptera annonser i formatet PDF/X-1, som är en ISO-standard för grafiskt material. På följande sidor finns beskrivet hur du arbetar med PDF/X-1 om du inte redan är insatt i det. Vet du hur det fungerar med PDF/x-1 behöver du inte gå igenom dessa sidor, men kan ändå notera att vi i samband med övergången även har skapat ett paket med Sonicanpassade inställningar som kan hämtas från: sonicmagazine.com/annons. Paketet innehåller fyra filer: ICC-profil för korrekt färghantering Sonic-anpassad PDF/X-1 inställning för skapande av PDF/X-1-filer Sonic-anpassad Preflight för att kontrollera den färdiga PDF/X-1-filen i Adobe Acrobet Professional. Den här manualen i PDF-form. PDF/x-1 är en ISO-standard för grafiskt material. Det är i grunden en vanlig PDF som kan läsas av alla, men som skapas enligt ett strikt regelverk för att minimera risken för fel i tryck. Några av kraven för PDF/X-1 är att det inte får finnas några lager, ingen transparans, ingen interaktivitet och fonter måste inkluderas. Detta gäller den färdiga PDF:en. Det går utmärkt att fortfarande arbeta i lager, med transparens, och så vidare. Notera att en PDF/X-fil inte varnar för alla fel som kan finnas i en annons. Till exempel ställer inte filformatet några krav på bilders upplösning, att alla färger är i CMYK, utfall, med mera. Alla moderna program för grafisk produktion har möjlighet att spara i PDF/X-1-format, och det går bra att använda en allmän förinställning för PDF/X-1. Vi rekommenderar dock att du använder Sonics specialanpassade inställningar som finns att hämta på sonicmagazine.com/annons

2 allmäna tekniska upplysningar På sonicmagazine.com/annons kan du hämta hem ett paket med inställningsfiler, anpassade för Sonics tryck. Vi tar endast emot filer i formatet pdf/x-1. Använd ICC-profil»AP_Trydell1ArctVolume275V1.icc«för färghantering av bilder. Använd»PDFX1a-Sonic«för att göra PDF:en. Använd»Sonic-annonser Preflight.kfp«för att kontrollera den färdiga PDF:en i Acrobat Professional. Ytterligare information om hur dessa filer används finns på nästföljande sidor. a b c d f e g f g Format [bredd höjd i mm] A. 2/1 sida, utfallande uppslag [ mm skärsmån] B. 1/1 sida utfallande [ mm skärsmån] C. 1/1 sida efter satsytan [ ] D. 1/2 sida stående [93 261] E. 1/2 sida liggande [ ] F. 1/4 sida stående [93 128] G. 1/4 sida liggande [191 62] Tryckförfarande: Offset Bindning: Limbunden Maximal rastertäthet: linjer per tum (punktuppbyggda bilder i 300 dpi) Papper: G-print (både inlaga och omslagsark) Färger: Europaskalan. Sonic trycks genomgående i cmyk. Extra tryckfärger är möjliga och bokas separat. Maximal total färgmängd: 275 %. (Anpassas automatiskt om du använder Sonics ICC-profil) Leverans: 1) Döp filen enligt bokningsnumret på orderbekräftelsen. 2) Vi tar endast emot filer i formatet pdf/x-1. Filer om max 10 Mb kan e-postas till annons@sonicmagazine.com. Det går även bra att lämna via ftp: Adress: sampler.mine.nu Användare: annons Lösenord: nabru Placera sedan filen i»in-korgen«och meddela din annonsbokare när filöverföringen är klar. Vill du skicka cd eller dvd så postar du den till Sonic, Box 9142, Stockholm. Felaktigt annonsmaterial: För felaktigt producerat annonsmaterial ansvaras ej.

3 fyra steg till färdig annons På följande sidor beskrivs ingående varje steg till en färdig korrekt annons, anpassad till Sonic. Om du redan behärskar det här är det bara en sak du ska ha med dig: Vi tar endast emot annonser i formatet PDF-X ladda hem paketet med inställningsfiler från sonicmagazine.com/annons 2. konvertera bilder till cmyk med rätt icc-profil 3. skapa en pdf/x-1-fil med sonics inställningar 4. kontrollera den färdiga pdf:en i acrobat professional med sonics preflight-inställningar det här behöver du För att kunna framställa tryckbara annonser måste du använda program som är avsedda för trycksaksproduktion. Exempel på sådana är Quark XPress, InDesign, Photoshop och Illustrator. Word, PowerPoint och liknande program är inte avsedda för trycksaker och kommer inte att kunna uppfylla kraven. Du behöver även ett program som kan skapa högupplösta PDF-filer, vanligen Acrobat Professional. Exemplen i den här manualen är baserade på hur det fungerar i MacOSX, med programserien Adobe CS2 [Photoshop, Indesign, Acrobat Professional, mfl] och Quark XPress. Andra system, datorplattformat eller program skiljer sig en del från dessa exempel, men principen är ändå densamma. Dessvärre har vi på Sonic av tidsmässiga skäl inte möjlighet att ge dig support om du behöver mer hjälp än den som ges i denna manual.

4 icc-profil för korrekt färghantering ladda hem rätt profiler Börja med att ladda hem rätt profiler från sonicmagazine.com/annons. I det här skedet behöver du bara»ap_trydell1arctvolume275v1.icc«, men du kommer att få användning även för de andra så ta hem hela paketet med Sonics inställningar redan nu. alla bilder i cmyk Alla bilder i annonsen måste vara i CMYK, alltså uppdelade i de fyra tryckfärgerna. Gråskalebilder fungerar visserligen också, men eftersom Sonic ändå trycker varje sida i fyrfärg är det att rekommendera att även konvertera svartvita bilder till CMYK vilket ger ett bättre tryck. det här gör icc-profilen En ICC-profil används för att så korrekt som möjligt omvandla en bild från skärmens RGB-läge till det tryckbara CMYK-läget, anpassat till just det papper och tryck som Sonic har. En rad fakta kring till exempel Sonics tryckpressar och papper är inbakade i vår ICC-profil (bland annat maximal färgmängd, hur den svarta färgen används, etc) och därför rekommenderas starkt att du använder just vår profil som heter»ap_trydell1arctvolume275v1.icc«och kan hämtas från sonicmagazine.com/annons. Att du har just denna ICC-profil installerad i din dator är även en förutsättning för att du i senare led ska kunna göra en PDF/X-1-fil med hjälp av Sonics anpassade inställningar. installera icc-profilen Olika datorer och system placerar ICC-profiler på olika ställen, varför det inte går att redogöra exakt var du ska lägga din profil i just det system som du använder. Enklast är att söka på».icc«och sedan placera din ICC-fil i samma mapp som de förinstallerade profilerna redan ligger. När du placerat ICC-profilen på rätt plats behöver du starta om Photoshop, Illustrator, Indesign, eller vilket program du nu arbetar i. Eventuellt kan du även behöva starta om datorn. Här placeras den hemladdade ICC-profilen om du använder Mac OSX. Filens placering skiljer sig om du använder andra system. Enklast är att söka på».icc«och sedan placera din ICC-fil i samma mapp som de förinstallerade profilerna redan ligger.

5 applicera icc-profilen på bilderna konvertera bilder med hjälp av icc-profilen Vanligen görs omvandlingen från RGB til CMYK i Photoshop eller motsvarande bildbehandlingsprogram eftersom det ger bäst kontroll på vad som sker. I vissa program kan man välja att konverteringen sker i samband med att PDF:en görs. Exempel: Så här gör man konverteringen i Mac OSX i Photoshop CS2. Andra datorplattformar och programversioner skiljer sig, se din manual. 1) Ha en bild öppen, i RGBläget. Om den inte redan är i RGB-läget, konvertera den först till RGB. Se till att alla färginställningar är gjorda. Välj sedan»convert to profile«från rullgardinsmenyn»edit«. 2) Välj rätt profil under»destination Space«och använd»engine: Adobe (ACE)«. Kryssa i»preview«och kolla vad som händer med bilden när du omvandlar till CMYK. Olika färger är olika känsliga. Vissa påverkas knappt alls medan andra (t ex vissa blå nyanser) kan förändras kraftigt. När man går från RGB till CMYK går man från en större färgrymd till en mer begränsad. Färgerna måste alltså»klämmas ihop«. Hur programmet prioriterar styrs av»intent«, så du kan prova att ändra inställningen här och se vad som händer med bilden. 3) Kryssa i rutan för att inkludera ICC-profilen i bilden och spara i lämpligt filformat (gärna okompremmerad tiff eller eps). viktigt! ICC-profilen appliceras efter att alla färg- och ljusinställningar är gjorda, vanligen det allra sista du gör innan bilden sparas. Ändra absolut ingenting efter konverteringen är gjord, då går hela poängen förlorad med ICC-profilen! Däremot kan du göra färginställningar i RGB-läget med CMYK-förhandsvisning påslagen. Välj rätt ICC-profil under»custom«och bocka för»proof Colors«upplösning och filformat för bilden När du ändå har bilden öppen i ett bildbehandlingsprogram, passa på att kontrollera att bilden är i upplösningen 300 dpi i den storlek den ska användas. Bildupplösning är exempel på sådant som inte PDF-X-1-omvanligen sedan kommer att varna för, utan måste kontrolleras manuellt. När CMYK-konverteringen väl är utförd får du inte ändra i bilden. Däremot kan du förhandsvisa CMYK-färgerna redan i RGB-läget så att du ser hur det kommer att se ut efter omvandlingen.

6 skapa en pdf/x-1 från indesign Oavsett vilket program du arbetar i kan du jobba som vanligt med skuggor, transparens, lager och så vidare. Det är först när du skapar din PDF/x-1-fil som dessa kommer att slås samman och anpassas så att de inte ställer till problem i trycket. a) skapa pdf/x-1 från indesign Exempel: Så här gör man en PDF/x-1 i Mac OSX i Indesign CS2. Andra datorplattformar och programversioner skiljer sig, se din manual. 1) Ladda in Sonics inställningar. 2) Läs in inställningsfilen som du laddat hem från sonicmagazine.com/annons. 3) När inställningsfilen är laddad syns den i menyn»adobe PDF Presets«. När du ska spara ditt (öppna) Indesign-dokument så väljer du bara den här inställningen, och trycker»ok«på dialogrutan du får upp. Eventuellt kommer du i det läget att få en varning. Följ i så fall anvisningarna och lokalisera felet. utfall inkluderat Den här inställningen kommer att automatiskt lägga till 3 mm utfall kring hela annonsen, samt skärmärken. Mindre annonser än en helsida har aldrig utfall och är det en sådan annons du gör kan du bara ignorera denna skärsmån. Om du gör en helsida eller uppslag som ska ha utfall, se då till att de utfallande bilderna/färgplattorna/etc verkligen går 3 mm utanför skärmärkena.

7 skapa en pdf/x-1 från illustrator Oavsett vilket program du arbetar i kan du jobba som vanligt med skuggor, transparens, lager och så vidare. Det är först när du skapar din PDF/x-1-fil som dessa kommer att slås samman och anpassas så att de inte ställer till problem i trycket. b) skapa pdf/x-1 från illustrator Exempel: Så här gör man en PDF/x-1 i Mac OSX i Illustrator CS2. Andra datorplattformar och programversioner skiljer sig, se din manual. 1) Ladda in Sonics inställningar. 2) Läs in inställningsfilen som du laddat hem från sonicmagazine.com/annons. 3) Välj»Spara som«, sedan»adobe PDF (pdf)«i dialogrutan och klicka till sist»spara«. 4) Välj Sonics inställningar och klicka sedan»spara PDF«. Eventuellt kommer du i det läget att få en varning. Följ i så fall anvisningarna och lokalisera felet. utfall inkluderat Den här inställningen kommer att automatiskt lägga till 3 mm utfall kring hela annonsen, samt skärmärken. Mindre annonser än en helsida har aldrig utfall och är det en sådan annons du gör kan du bara ignorera denna skärsmån. Om du gör en helsida eller uppslag som ska ha utfall, se då till att de utfallande bilderna/färgplattorna/etc verkligen går 3 mm utanför skärmärkena.

8 skapa en pdf/x-1 från photoshop Oavsett vilket program du arbetar i kan du jobba som vanligt med skuggor, transparens, lager och så vidare. Det är först när du skapar din PDF/x-1-fil som dessa kommer att slås samman och anpassas så att de inte ställer till problem i trycket. c) skapa pdf/x-1 från photoshop Exempel: Så här gör man en PDF/x-1 i Mac OSX i Photoshop CS2. Andra datorplattformar och programversioner skiljer sig, se din manual. 1) Ladda in Sonics inställningar. 2) Läs in inställningsfilen som du laddat hem från sonicmagazine.com/annons. 3) Välj»Spara som«, sedan»photoshop PDF«i dialogrutan. Se till att rutan för rätt Sonic-profil är ikryssad. Klicka»Spara«. 4) Välj Sonics inställningar och klicka sedan»spara PDF«. Eventuellt kommer du i det läget att få en varning. Följ i så fall anvisningarna och lokalisera felet. tänk på utfallet! Om du gör en helsida eller uppslag som ska vara utfallande måste du tänka på att även inkludera 3 mm skärsmån. Lägg antingen till skärmärken manuellt, eller skriv ett tydligt följebrev där det står vad utfallet är.

9 skapa en pdf/x-1 från quark xpress (via acrobat distiller) Eftersom Quark XPress ligger utanför Adobes programserie skiljer det sig en del från hur man skapar sin PDF/x-1-fil från Quark XPress. Det bästa sättet är att göra den i två steg: Först sparar man en Quark-EPS som man sedan omvandlar till PDF/X i Acrobat Distiller. d) skapa pdf/x-1 från quark xpress Exempel: Så här gör man en PDF/x-1 i Mac OSX i Quark XPress 6.5. Andra datorplattformar och programversioner skiljer sig, se din manual. Steg 1: Spara sidan som EPS. 1) Välj»Spara sida som EPS«. Steg 2: Omvandla EPS:en till PDF/X-1 2) Under fliken»opi«, kryssa ur rutan»opi aktiv«. Viktigt! 3) Under fliken»utfällning«. Om din annons ska ha utfall, skriv i det här. Om du har en annons utan utfall kan det stå noll här. 4) Under fliken»spara sida som EPS«, fyll i enligt ovan. Notera att sidans storlek stämmer med den bokade annonsen. Om du valt utfall i steg 3 kommer även detta vara inräknat här. 1) Öppna programmet Acrobat Distiller och välj»add Adobe PDF Settings«. 2) Läs in inställningsfilen som du laddat hem från sonicmagazine.com/annons. 3) Ha Distiller-fönstret framme och rätt Sonicinställningar valda. Dra och släpp din Quark- EPS på fönstret. En PDF/X-1 kommer att skapas såvida allt är ok med filen. I annat fall skapas en.log-fil med information om vad som var fel och behöver ändras.

10 kontrollera din färdiga pdf/x-1 För detta moment måste du ha Acrobat Professional installerat på din dator (vilket du antagligen har eftersom du kunde göra PDF/X-1-filen i de tidigare leden). Nu är din annons-fil egentligen klar. Men det skadar inte med en extra koll, speciellt eftersom PDF/X-1 inte kontrollerar allt. Därför har vi även lagt med Sonics Preflight-inställning för efterkontroll av PDF:en [inställningsfilen»sonic-annonser_preflight.kfp«]. kontrollera din färdiga pdf/x-1-fil Exempel: Så här gör man i Mac OSX i Acrobat 7.0 Professional. Andra datorplattformar och programversioner skiljer sig, se din manual. Steg 1: Läs in Sonic-inställningarna 1) Välj från rullgardinsmenyn»advanced -> Preflight «Steg 2: Kontrollera din PDF/X-1 5) Öppna din PDF i Acrobat Professional, samt Preflightfönstret (Advanced -> Preflight ). Markera Sonics inställningar och klicka»execute«2) I fönstret med inbyggda Preflight-profiler klickar du på»edit«. 3) I»Edit«-fönstret väljer du sedan att importera Preflight-profil via»importera«- knappen. 6) I rapporten anges sedan alla eventuella fel. Röda kryss anger fel som måste rättas till innan tryck. Det finns också mildare varningar, se texten här till höger. Notera att du oftast måste gå tillbaka till originaldokumentet för att rätta till ev fel. I Acrobat kontrollerar du bara din PDF/X-1-fil. Har du fler annonser som ska kontrolleras behöver du bara upprepa steg ) Leta upp Sonic-profilen»Sonicannonser_Preflight.kpt«som du laddat hem och klicka»open«. Sonicinställningarna är nu inlästa och du är redo att kontrollera din annons. olika grader av fel I rapporten kan du notera att det finns olika»grader«av felaktigheter. Om du får ett rött kryss framför felet måste det åtgärdas före tryck. Andra varningssymboler hänger samman med vilken annons du har bokat (t ex varnas för om en femte tryckfärg används, men har du bokat en extra färg är det ju helt ok. Dock inte annars!). Andra varningar är av mildare grad och det går att trycka utan att de måste åtgärdas (tex bilder i för låg upplösning), även om det blir en bättre annons om de felen också fixas till

Teknisk specifikation Prepress

Teknisk specifikation Prepress Teknisk specifikation Prepress PDF-inställningar Icc-profiler Portal Webkorrektur V 1.0 1206 PDF - digitalt original för tryck Vårt standardformat för att ta emot tryckoriginal är PDF. Inställningsfil

Läs mer

Teknisk specifikation Prepress

Teknisk specifikation Prepress Teknisk specifikation Prepress PDF-inställningar Icc-profiler Portal Webkorrektur V 1.3 1309 Färghantering med Sörmlands Grafiska För att nå bästa resultat vid fyrfärgstryck bör man använda en icc-profil

Läs mer

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna.

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Inför tryck Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Bilder: Spara bilderna som EPS (objektgrafik) eller TIFF (pixelbilder) Högupplösta (minst 300 ppi)

Läs mer

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Det första du ska veta när du gör ett nytt dokument är på vilken papperskvalité det ska tryckas. Utifrån det så vet du vilken ICC-profil du ska använda. Det finns

Läs mer

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida SUPPORT I PDF FORMAT Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida 8 Lathund CSF Färginställningar i Adobe CS För att få rätt färginställningar i Adobe CS är det enklast

Läs mer

Guide för trycksaksframställning

Guide för trycksaksframställning Guide för trycksaksframställning I den här guiden går vi igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningar för layoutprogrammet Adobe InDesign samt kortfattat om hur Photoshop och Officeprogram

Läs mer

FRAM. Prepress Guide

FRAM. Prepress Guide 1 FRAM Prepress Guide 2 Syftet med den här guiden är att hjälpa till vid förverkligandet och leveransen av tryckbart material till oss. En del av instruktionerna baserar sig på att vi antar att de element

Läs mer

VAD ÄR STIL? MÅLGRUPP UNDER- SÖKNINGAR. Sveriges största modemagasin 110 000 i upplaga

VAD ÄR STIL? MÅLGRUPP UNDER- SÖKNINGAR. Sveriges största modemagasin 110 000 i upplaga MEDIA PACK 2015 Sveriges största modemagasin 110 000 i upplaga VAD ÄR STIL? STIL är NK:s uppmärksammade mode- och livsstilsmagasin där du enkelt och effektivt når Sveriges mest köpstarka och trendkänsliga

Läs mer

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret.

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Innehållsförteckning Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Hur vill ni ha originalet? Vad är ett original? Vad är DPI? Vad är vektorgrafik? Vad är pixelgrafik?

Läs mer

Preflight. kontroll av dokument innan tryck

Preflight. kontroll av dokument innan tryck Preflight kontroll av dokument innan tryck Tryckning är ofta dyr och nånting man bokar en tid för. Så när det väl är dags vill man inte ha något strul. Tryckeriet kommer naturligtvis att göra en kontroll

Läs mer

Guide till tryckfärdigt original

Guide till tryckfärdigt original Guide till tryckfärdigt original Pixelbilder, objektgrafik och text Ett grafiskt original kan bestå av pixelbilder, objektgrafik (vektorgrafik) eller en kombination av dessa. En pixelbild begränsas av

Läs mer

Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder

Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder eställas från nb ww ka w. nt Detta do kum en t är.se xa di erat endast fö rs tim op kä ör ast f sd n E m skär bild ning vis. Ett tryckt d ing ok sn um vi e rm Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder C Gråskala

Läs mer

ICC-profiler och färginställningar

ICC-profiler och färginställningar ICC-profiler och färginställningar FÖR DAGSPRESS Innehåll Introduktion... 3 Betraktningsmiljö... 4 Skärmkalibrering... 5 ICC-profiler... 6 Färginställningar... 7 Bildbehandling... 9 Tryckanpassning...

Läs mer

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9)

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Inledning Detta dokument är framtaget för att ge generell hjälp med att skapa ett PDF/A-dokument av ett Microsoft Word-dokument. Även hur man ställer in

Läs mer

Blickfång proffsen litar på

Blickfång proffsen litar på Blickfång proffsen litar på Undvik vanliga fallgropar 1) Se till att göra din bild i rätt format. På hemsidan vid varje tryckbar produkt nämner vi Designstorlek och Bildstorlek. Bildstorleken är den synliga

Läs mer

Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen

Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen 20 En antavla är ett bra sätt att få en översikt över släktingarna. Antalet personer i varje led är bestämt och nödvändigt utrymme kan beräknas. Du väljer vilka

Läs mer

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version April 2015 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du bäst anpassar

Läs mer

innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans

innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans Manual för annonser version 1.0 innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans kap 1. Inledning sid 2 inledning Den här manualen

Läs mer

1. ACROBAT DISTILLER. A. Acrobat Distiller

1. ACROBAT DISTILLER. A. Acrobat Distiller 1. ACROBAT DISTILLER A. Acrobat Distiller Acrobat Distiller är ett fristående program som installeras tillsammans med övriga delar i Adobe Acrobat programpaket. Du kan starta programmet genom att använda

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Att lyckas med utskrifter

Att lyckas med utskrifter Att lyckas med utskrifter Utgiven av Universitetstryckeriet, Luleå, 1999 Gunnar Tuisku Foldern tar upp vanliga problem som kan uppstå vid utskrifter i PC- och Mac-miljö. Att lyckas med utskrifter! Denna

Läs mer

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton.

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Antavla med foton 10 En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Bild 10 1. Min dotter Cecilias antavla. Designa sidan Det underlättar om man tänker igenom hur man vill att

Läs mer

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken storlek bilden har. Öppna en bild i Photoshop. Välj Bild; Bildstorlek i övre menyn

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken storlek bilden har. Öppna en bild i Photoshop. Välj Bild; Bildstorlek i övre menyn Ändra bildstorlek (Photoshop CS 3) Sid. 1 1. Minska en bild När man jobbar med bilder vill man ibland ändra storlek, eller minska antal pixlar, eftersom bildfilen blir för stor och för tung (i kb) om den

Läs mer

Annonsprislista. Tipsa. Provinstidningen. Prislista 2015. Sugen på att synas på förstasidan? Prenumerera på. Provinstidningen.

Annonsprislista. Tipsa. Provinstidningen. Prislista 2015. Sugen på att synas på förstasidan? Prenumerera på. Provinstidningen. Prislista 2015 Annonsprislista 2015 Annonsprislista Gäller Från 1 januari 2015 och upphäver tidigare prislista. Modulsystem Kartan leder dig till rätt pris på din annons. Sidan 3 Annonspaket Presentation

Läs mer

38 122x360 mm. 48 164x360 mm. 36 122x268 mm. 46 164x268 mm. 45 164x223 mm. 35 122x223 mm. 34 122x178 mm. 44 164x178 mm. 44B 164x155 mm.

38 122x360 mm. 48 164x360 mm. 36 122x268 mm. 46 164x268 mm. 45 164x223 mm. 35 122x223 mm. 34 122x178 mm. 44 164x178 mm. 44B 164x155 mm. MODULKARTA 18 38x360 mm 28 80x360 mm 38 122x360 mm 48 164x360 mm 68 248x372 mm 16 38x268 mm 26 80x268 mm 36 122x268 mm 46 164x268 mm 66 248x268 mm 15 38x223 mm 25 80x223 mm 35 122x223 mm 45 164x223 mm

Läs mer

Compact Disc. Syfte: Riktlinjer: Att tänka på: Exempel på hur det skulle kunna se ut:

Compact Disc. Syfte: Riktlinjer: Att tänka på: Exempel på hur det skulle kunna se ut: CD Compact Disc CD uppgiften handlar om att skapa bilder som skulle passa i ett CD-fodral. Syftet med bilderna är för att marknadsföra eller uppmarksaa artisten. Ni står också för den grafiska delen, layout,

Läs mer

Välkommen till Flyerskola!

Välkommen till Flyerskola! Välkommen till Flyerskola! Flyerskola Var började det hela Tryckmetoder Teckensnitt Upplösning av bilder Vanligaste filformaten Program Underlätta arbetet för redaktören Att tänka på vid skapandet av en

Läs mer

PC Windows XP. Acrobat 8 Adobe CS 3 AddMan PitStop SKAPA KONTROLLERA OCH LEVERERA FÖR DAGSPRESS

PC Windows XP. Acrobat 8 Adobe CS 3 AddMan PitStop SKAPA KONTROLLERA OCH LEVERERA FÖR DAGSPRESS PC Windows XP Acrobat 8 Adobe CS 3 AddMan PitStop SKAPA KONTROLLERA OCH LEVERERA Annonsmaterial FÖR DAGSPRESS Innehåll Inledning................................... 03 Materialkrav................................

Läs mer

Mediaplan. beslutsfattare inom dagligvaruhandeln. Går ut till hela Dagligvaruhandeln i Sverige

Mediaplan. beslutsfattare inom dagligvaruhandeln. Går ut till hela Dagligvaruhandeln i Sverige BUTIKS NÄ RA & O BER O END E Mediaplan 2012 Nå ut till ALLA beslutsfattare inom dagligvaruhandeln Går ut till hela Dagligvaruhandeln i Sverige UTGIVNINGSPLAN TIDNING nr tema utgivning materialdag 1 Återblick

Läs mer

NK STIL Media Kit 2019

NK STIL Media Kit 2019 Media Kit DET HÄR ÄR STIL STIL är NK:s sofistikerade och högkvalitativa mode- och livsstilsmagasin. Läsarna är Sveriges mest köpstarka och trendkänsliga målgrupp NK:s nyckelkunder och de nås här på ett

Läs mer

Kul att göra rätt med

Kul att göra rätt med Kul att göra rätt med Första exemplaret från tryckpressen, du känner tryckfärgernas doft och plötsligt flyger tankarna förbi: Gjorde jag utfall på sidan 8? Var den nya bilden på omslaget högupplöst? Det

Läs mer

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac Senast uppdaterad 2016-06-01 Biblioteket Skapa och redigera pdf-filer Vid elektronisk publicering av avhandlingar och studentarbeten (examensarbeten) ska du använda filformatet PDF (Portable Document Format).

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

Alingsås Kuriren mitt i Alingsås. med störst räckvidd

Alingsås Kuriren mitt i Alingsås. med störst räckvidd mitt i ALINGSÅS KURIREN......som verkat sedan 1969, är en gratisutdelad veckotidning. I den första utgåvan stod det Vi är ett nyhets- och annonsorgan, som utgår till VARJE alingsåshem och blir därmed den

Läs mer

Inställningar för Adobe InDesign

Inställningar för Adobe InDesign Designguide I den här guiden går vi bland annat igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningarna för layoutprogrammet Adobe InDesign. Du hittar även annan viktig information som optimerar

Läs mer

Du kan använda de avancerade utskrifts- och utskriftsförberedelsefunktionerna till att hantera dina skrivarinställningar oberoende av vilken

Du kan använda de avancerade utskrifts- och utskriftsförberedelsefunktionerna till att hantera dina skrivarinställningar oberoende av vilken Du kan använda de avancerade utskrifts- och utskriftsförberedelsefunktionerna till att hantera dina skrivarinställningar oberoende av vilken utdataenhet du har. Med Adobe InDesign CS3 är det lätt att skriva

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Skapa inlaga för mjukband eller hårdband i InDesign

Skapa inlaga för mjukband eller hårdband i InDesign Skapa inlaga för mjukband eller hårdband i InDesign 1. Skapa dokumentet Mjukband, svartvit inlaga För svartvita inlagor ska du ha ett mått mellan 105x148 mm (stående A6) och 210x297 mm (stående A4), fria

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

Ta chansen att synas under Skandinaviens största designvecka!

Ta chansen att synas under Skandinaviens största designvecka! Ta chansen att synas under Skandinaviens största designvecka! Det har blivit dags för den åttonde upplagan av The Official Guide to Stockholm Design Week. Den uppskattade och oumbärliga nyckeln till allt

Läs mer

Prislista 2016 Avesta/Norberg Borlänge/Gagnef Falun Hedemora/Säter Ludvika/Smedjebacken

Prislista 2016 Avesta/Norberg Borlänge/Gagnef Falun Hedemora/Säter Ludvika/Smedjebacken Prislista 2016 Avesta/Norberg Borlänge/Gagnef Falun Hedemora/Säter Ludvika/Smedjebacken Annonspriser 2016 /utgivningsområde GEMENSAMMA PAKETET (5 editioner) Avesta/Norberg, Borlänge/Gagnef, Falun, Hedemora/Säter,

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Handledning för att lägga in i EpiServer:

Handledning för att lägga in i EpiServer: www.oskarshamn.se/edit Handledning för att lägga in i EpiServer: 1. Bilder (JPG) 2. Tumnagelbilder (som kan bli stora när man klickar på dem) 3. Dokument (PDF) 4. Bildhantering (allmänt) EpiServer handböcker

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag VÄLKOMMEN TILL ENVÄRLD AVTRYCK- SAKER! ARKITEKTKOPIA.SE Version Mars 2017 Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete

Läs mer

Skapa omslag för hårdband (InDesign)

Skapa omslag för hårdband (InDesign) Skapa omslag för hårdband (InDesign) 1. Omslagets delar Omslaget till hårdbandet består av olika delar, men dokumentet skapas som en sida. De delarna du måste ha koll på är: Framsida/baksida Vill du ge

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Prislista 44B. 43 164 x 133 mm 43B 33B. 164 x 178 mm. 248 x 133 mm. 164 x 155 mm. 248 x 110. 164 x 110 mm. 122 x 110 mm. 164 x 88 mm.

Prislista 44B. 43 164 x 133 mm 43B 33B. 164 x 178 mm. 248 x 133 mm. 164 x 155 mm. 248 x 110. 164 x 110 mm. 122 x 110 mm. 164 x 88 mm. 33 133 mm 122 x 110 mm 33B 32 44 44B 164 x 178 mm 164 x 155 mm 43 164 x 133 mm 43B 42 164 x 110 mm 122 x 88 mm 164 x 88 mm Gäller fr o m 1 januari 2009 Prislista 32B 42B 122 x 65 mm 164 x 65 mm 31 41 122

Läs mer

Annonsprislista. Tipsa. Dalslänningen. Prislista Sugen på att synas på förstasidan? Prenumerera på. Dalslänningen.

Annonsprislista. Tipsa. Dalslänningen. Prislista Sugen på att synas på förstasidan? Prenumerera på. Dalslänningen. Prislista 2015 Annonsprislista 2015 Annonsprislista Gäller Från 1 januari 2015 och upphäver tidigare prislista. Modulsystem Kartan leder dig till rätt pris på din annons. Sidan 3 Annonspaket Presentation

Läs mer

DESIGN ARKITEKTUR INREDNING KONST MEDIAPACK

DESIGN ARKITEKTUR INREDNING KONST MEDIAPACK DESIGN ARKITEKTUR INREDNING KONST MEDIAPACK 2015 . Grattis Residence! JAG HAR FÖRMÅNEN ATT jobba på en tidning som skiljer sig från mängden. Sedan starten för 15 år sedan har vi konstant tänjt gränserna

Läs mer

Alingsås Kuriren mitt i Alingsås. med störst räckvidd

Alingsås Kuriren mitt i Alingsås. med störst räckvidd mitt i ALINGSÅS KURIREN......som verkat sedan 1969, är en gratisutdelad veckotidning. I den första utgåvan stod det Vi är ett nyhets- och annonsorgan, som utgår till VARJE alingsåshem och blir därmed den

Läs mer

Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version

Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version 1.0 2015-01-29 1 Innehållsförteckning Startsidan.... 3 Boka annons.... 5 Skapa annons.... 9 Arkivet... 13 Ladda upp... 15 Attestera bokning. 16 2 Startsidan

Läs mer

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn...

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Fortsättningskurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Färghantering... 1 Färgomfång... 2 Behöver du färghantering?... 2 Kalibrera bildskärmen... 3 Kalibreringsprogram... 3 Färginställningar...

Läs mer

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO Ingående delar I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem Väska för att transportera IDEA-SOLO Handkontroll, ett alternativ för zoomning istället för tangentbord, eller då kameran används

Läs mer

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide GelSprinter GXe3350N Snabbguide Installation av skrivare 1)Börja med att öppna förpackningen skrivaren anlände i. Tag ut skrivare och lägg kablage och övriga tillbehör åt sidan. Placera skrivaren på en

Läs mer

En liten lathund om färghantering för tryck.

En liten lathund om färghantering för tryck. En liten lathund om färghantering för tryck. *Detta dokument bör betraktas i Acrobat Pro på en relativt bra bildskärm för bästa visuella resultat och förståelse. Utskrift eller tryck av denna fil avrådes

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Nya utskriftsinställningar

Nya utskriftsinställningar 1 Nya utskriftsinställningar Mallar inställningar för utskriftsformat Innehållet och utseendet i varje utskriftsform styrs av en mall. Mallarna för de ingående delarna är samlade i en Inställningsmall.

Läs mer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Sida 1 av 12 1. Komma igång med din stipendieansökan 3 1.1 Läs texten Tänka på 3 1.2 Logga in eller Skapa nytt användarkonto 4 1.3

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

MEDIEINFORMATION 2011

MEDIEINFORMATION 2011 MEDIEINFORMATION 2011 Version 1 Barn i stan AB. Sjöbjörnsvägen 66d. 117 67 Stockholm. Telefon: 08-558 01 250. Organisationsnr: 556679-2379. www.barnistan.se Barn i stan vår idé Göra det enkelt för familjer

Läs mer

Granskning av TU:s specifikation för annonser i dagspress. Cecilia Björk och David Kästel Medieteknik, Linköpings universitet, TNM015 2004-05-17

Granskning av TU:s specifikation för annonser i dagspress. Cecilia Björk och David Kästel Medieteknik, Linköpings universitet, TNM015 2004-05-17 Granskning av TU:s specifikation för annonser i dagspress Cecilia Björk och David Kästel Medieteknik, Linköpings universitet, TNM015 2004-05-17 Innehåll 1. Introduktion 1.1 Vad är TU:s specifikation för

Läs mer

manual D E M O Systemkrav Pc med Windows 98/2000 166 Mhz Pentium 64 Mb RAM Miljontalsfärger (24 bit) Upplösning: 800 x 600 pixels

manual D E M O Systemkrav Pc med Windows 98/2000 166 Mhz Pentium 64 Mb RAM Miljontalsfärger (24 bit) Upplösning: 800 x 600 pixels D E M O manual produced by Tony Åström Production / tonyastrom.com Nu är det enkelt att komma igång med vårt nya Hissdesignprogram! Hissdesignprogrammet passar alla typer av hissar och hissfabrikat. Både

Läs mer

Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb. ringen

Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb. ringen grafisk manual Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb ringen Vår symbol ringen med texten Sveriges Viktigaste Jobb ska finnas på alla enheter. Ringen är den minsta gemensamma nämnaren för satsningen

Läs mer

Manual för beställning via Capitex

Manual för beställning via Capitex Manual för beställning via Capitex BESTÄLLNING 1. Välj objekt och bilder att exportera: I valfri objektlista börja du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Diakrit och därefter

Läs mer

Kort lektion i Scannerteknik

Kort lektion i Scannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en Scanner? En Scanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av Scanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddscanner. Läser

Läs mer

Manual Godman Redovisning

Manual Godman Redovisning Installation Sid 2 Avinstallera Sid 4 Installation från CD Sid 6 Uppdateringar Sid 7 Manual Godman Redovisning Sid 8 Skapa huvudman, God man Sid 8 Skapa ditt första räkenskapsår Sid 8 Bankkonton Sid 9

Läs mer

Svar på vanliga frågor

Svar på vanliga frågor Svar på vanliga frågor Här följer lite samlade tips kring de valmöjligheter som finns vid en uträkning eller beställning med vårt offertverktyg www.printinmind.se. Ring oss gärna om ni har några frågor

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

Kort lektion i skannerteknik

Kort lektion i skannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en skanner? En skanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av skanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddskanner. Läser

Läs mer

Välj vilka områden utanför linjalen som skall färgas. Välj vilka färger ScreenRuler skall använda på linjalen och områden utanför linjalen.

Välj vilka områden utanför linjalen som skall färgas. Välj vilka färger ScreenRuler skall använda på linjalen och områden utanför linjalen. Introduktion till ScreenRuler Tack för att du använder ScreenRuler (Vista Edition). ScreenRuler är ett PC-program som kan förstora ett avsnitt av din skärm. Detta blir ett stöd när du läser och koncentrerar

Läs mer

planera din annonsering

planera din annonsering Allt du behöver veta för att planera din annonsering Välkommen till Kungälvs-Posten Kungälvs-Posten är en tidning som bär på en idé om att det lokala blir allt viktigare i en omvärld som blir mer global.

Läs mer

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ Examination http://pimbevis.skolutveckling.se/ Nivå 1 Frågefilm om sökning på internet Inlämningsuppgift - Worddokument med bilder http://www.pim.skolutveckling.se/upload/pimpresentation.ppt

Läs mer

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version Augustii 2018 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag För bästa tryck De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du

Läs mer

Sveriges största seniortidning!

Sveriges största seniortidning! Sveriges största seniortidning! Annonsprislista 2015 NR 3 2014 Ska jag säga upp min fasta telefoni? Hur slipper jag telefonförsäljare? Läsarnas frågor om telefoni 5/6 2014 Störst Upplaga på 296 900ex Ca

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Innehåll. Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9

Innehåll. Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9 Grafisk Ordlista Innehåll Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9 2 Ord och uttryck Adressering Vid adressering printas mottagarens adress på den trycksak som ska postinlämnas.

Läs mer

Sommarkampanj. på den norska marknaden 2012. VisitSweden erbjuder dig kostnadseffektiv marknadsföring i Norge

Sommarkampanj. på den norska marknaden 2012. VisitSweden erbjuder dig kostnadseffektiv marknadsföring i Norge Sommarkampanj Fotograf: Lena Granfelt/ imagebank.sweden.se på den norska marknaden 2012 VisitSweden erbjuder dig kostnadseffektiv marknadsföring i Norge Sommarkampanj på den norska marknaden 2012 Bland

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

Priser & utgivning 2014

Priser & utgivning 2014 Priser & utgivning 0 UPPSLAG 0 x 80 mm plus mm utfall PRIS 0 880 kr PRIS 0 80: HELSIDA x 80 mm plus mm utfall PRIS 800: kr BAKSIDAN x 0 mm plus mm utfall PRIS 80 00: kr HELSIDA INOM SATSYTA 9 x mm PRIS

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Annonspriser. gäller fr o m 2014-01-01

Annonspriser. gäller fr o m 2014-01-01 Annonspriser gäller fr o m 204-0-0 GT-fakta ägare: AB Kvällstidningen Expressen ansvarig utgivare: Thomas Mattsson verkställande direktör: Bengt Ottosson chefredaktör: Frida Boisen annonsdirektör: Alexander

Läs mer

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd 1. Logga in i lokalnätbutiken med ditt användarnamn. Om du inte har något användarnamn kan du skapa ett genom att registrera dig som användare. a. Användarnamnet

Läs mer

Utskrift och publicering

Utskrift och publicering 1 Utskrifter................................................ 1 1.1 Standardutskrift...................................... 1 1.2 Spara utskriftsinställningar.............................. 3 1.3 Skriva ut

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

70 procent av läsarna sparar tidningen mer än 7 månader.

70 procent av läsarna sparar tidningen mer än 7 månader. ANNONSFAKTA 2018 Ljuskultur är Sveriges enda specialtidning om belysning. Tidningen är en utmärk kanal att nå ut till de som arbetar med belysning: ljusdesigners, arkitekter, inredare, elkonsulter, elinstallatörer,

Läs mer

Användarmanual medium

Användarmanual medium M Användarmanual medium Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Personlig profil...6 Företagsprofil...7 Produktprofil...7 Korrektur...8 Produktkategorier...9 Mallprodukt...9 Originalprodukt...9 Lagerprodukt...0

Läs mer

Regionala Cancercentrum Logotyp

Regionala Cancercentrum Logotyp Regionala Cancercentrum Logotyp Innehåll 1. LOGOTYPEN 3 1.1 Logotypen 4 1.2 Logotyp för fyrfärgstryck 5 1.3 Logotyp för Pantonetryck 6 1.4 Logotyp för webb 7 1.5 Logotyp för kontorsbruk 8 1.6 Logotypfärger

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 OESpeaker Version 10.3 OSSpeaker Version 10.3 Status: 26.2.2007 Vi tar tacksamt emot alla kommentarer, tips och felrapporter på denna handbok. Skriv till författaren!

Läs mer

Utskrifter steg-för-steg och färghantering

Utskrifter steg-för-steg och färghantering Utskrifter steg-för-steg och färghantering Det finns inget som slår en fotografisk utskrift. Det är stunden då din digitalt fångade bild, som redigerats i datorn, förvandlas från ettor och nollor (datorkod)

Läs mer

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se Om MacElda Classic Denna version av Elda finns kvar av historiska skäl. Om du använder operativsystemet OSX, rekommenderas du att använda OSX-versionen av MacElda, EldaX. Skillnaderna mellan MacElda Classic

Läs mer