fastighetsutvecklingsplanens innehåll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "fastighetsutvecklingsplanens innehåll"

Transkript

1 5 splanens innehåll

2

3 Förslag på innehållsförteckning Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling

4 Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål

5 Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål

6 Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål En splan ska vara fastighetsförvaltarens dokument för att på bästa sätt möta vårdens behov av lokaler för att bedriva en god och effektiv sjukvård. Planen ska visa möjligheter till långsiktig utbyggnad samt att redan beslutade byggrätter bevakas för att säkerställa framtida behov av lokaler för vård.

7 Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål

8 Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål 1. Sjukhuset skall utföra avancerad vård

9 Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål 1. Sjukhuset skall utföra avancerad vård Mätbart delmål: Bygg ett sjukhusgemensamt operationshus För att möjliggöra avancerad sjukvård och krävs lokaler som kan inrymma avancerad, högteknologisk utrustning. För detta ändamål skapas områden för byggnader med mycket hög teknisk prestanda

10 Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål 1. Sjukhuset skall utföra avancerad vård Mätbart delmål: Bygg ett sjukhusgemensamt operationshus För att möjliggöra avancerad sjukvård och krävs lokaler som kan inrymma avancerad, högteknologisk utrustning. För detta ändamål skapas områden för byggnader med mycket hög teknisk prestanda 2. Sjukhuset skall kunna möta vårdens krav på snabba förändringar

11 Inledning Planens innehåll och syfte Övergripande projektmål 1. Sjukhuset skall utföra avancerad vård Mätbart delmål: Bygg ett sjukhusgemensamt operationshus För att möjliggöra avancerad sjukvård och krävs lokaler som kan inrymma avancerad, högteknologisk utrustning. För detta ändamål skapas områden för byggnader med mycket hög teknisk prestanda 2. Sjukhuset skall kunna möta vårdens krav på snabba förändringar Mätbart delmål: Bygg en samlad mottagningsverksamhet För att vårdens krav på snabba förändringar krävs mottagningar som är koncentrerade och har en hög förändringsfaktor. Bygg en mottagningsbyggnad som är flexibel över tid

12 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan

13 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan

14 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan Inom framtidens hälso- och sjukvård ska vårdmiljön bidra till att na för ett gott bemötande och en säker och jämlik vård kan förverkligas. Hur kan en god vårdmiljö förstärkas ur ett patient- och anhörigperspektiv? Hur kan vårdmiljön underlätta och bidra till människors välbefinnande och tillfrisknande? Hur kan en plan, och i förlängningen miljön, underlätta så att behandlingssituationen blir mindre stressad?

15 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan

16 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan All samhällsviktig verksamhet är en förutsättning för ett fungerande samhälle och får inte falla samman. I utarbetande av översiktliga planer ska risker och hot kartläggas parallellt med en identifiering av vad som är skyddsvärt och vilka funktioner som ska bestå oavsett vad som händer. Exempel på vad som är skyddsvärt kan vara: Medieförsörjning Operationsavdelningens beständighet Katastrofledningens förmåga att agera vid krissituation

17 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan

18 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan Universell utformning utgår ifrån att alla ska ha tillgång till det som utvecklas, som till exempel ett sjukhusområde. Utifrån ett sådant fokus. Hur kan vi planera för att hela sjukhusområdet och alla byggnader är fysiskt tillgängliga för alla? Hur kan vi planera för att patienter, besökare och personal kan fungera i hela miljön byggnader och omgivningen? Hur kan vi planera så att området och samtliga byggnader är välkomnande, lättförståeliga och utformade efter patientens villkor

19 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan

20 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan Sjukhuset som en del av samhället Vilken plats och påverkan har sjukhuset i relation till sin omgivning? Stadsutveckling handlar om att skapa mervärden genom samarbete och gemensamma lösningar. Detta är en nödvändighet för framtiden. Kollektivtrafik kan utvecklas och kommersiell och samhällelig service kan utökas mm mm..

21 Sjukhuset i staden

22 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan

23 Framtidens vårdmiljö Risk och sårbarhet Tillgänglighet Sjukhuset som en del av samhället Fastighetens juridiska plan Vad medger kommunens plandokument? Finns det reservat för trafik- och väganläggningar, energianläggningar etc? Finns det intilliggande detaljplaner som påverkar verksamheten på kort eller lång sikt, t.ex. avseende tillåten och förväntad framtida markanvändning

24 Fastighetens juridiska plan

25 Fastighetens (juridiska) plan

26 Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling

27 Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling

28 Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling Studera: sjukhusets historik, byggnadsår, byggnadsetapper, struktur och arkitektur om byggnader finns med i myndigheters bevarandeplaner eller på annat sätt ska skyddas för förändring i innehåll eller utseende om det finns tillfälliga byggnader/paviljonger på området och i så fall om det finns en tidplan för deras användning områdets entrésituation i olika nivåer, t.ex. offentliga entréer, huvudentré, akutentréer, personalentréer och lastintag

29 Nuvarande fastighet

30 Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling

31 Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling Vilka områden och byggnader behöver kulvertkontakt med det övriga sjukhuset för gods, mat, teknisk försörjning, tvätt mm?

32 Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling Vilka områden och byggnader behöver kulvertkontakt med det övriga sjukhuset för gods, mat, teknisk försörjning, tvätt mm? Vilka områden är lämpliga för att tillgodose sjukhusets tekniska försörjning på sikt?

33 Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling Vilka områden och byggnader behöver kulvertkontakt med det övriga sjukhuset för gods, mat, teknisk försörjning, tvätt mm? Vilka områden är lämpliga för att tillgodose sjukhusets tekniska försörjning på sikt? Vilka områden är lämpliga för kommersiell service?

34 Nuvarande fastighet Fastighetsutveckling Vilka områden och byggnader behöver kulvertkontakt med det övriga sjukhuset för gods, mat, teknisk försörjning, tvätt mm? Vilka områden är lämpliga för att tillgodose sjukhusets tekniska försörjning på sikt? Vilka områden är lämpliga för kommersiell service? Vilka ytor skall reserveras parkering samt zon för kollektivtrafik?

35 Fastighetsutveckling

36

37

38 Är utformningen påverkad av den tidens samhällsklimat?

39 Är utformningen påverkad av den tidens samhällsklimat? Har sjukhuset ett tidstypiskt formspråk?

40 Är utformningen påverkad av den tidens samhällsklimat? Har sjukhuset ett tidstypiskt formspråk? Fanns det behandlingsmässiga eller medicinska motiv till utformningen?

41 Är utformningen påverkad av den tidens samhällsklimat? Har sjukhuset ett tidstypiskt formspråk? Fanns det behandlingsmässiga eller medicinska motiv till utformningen? Vad kommunicerar sjukhuset med sin skala, form och yta?

42 Är utformningen påverkad av den tidens samhällsklimat? Har sjukhuset ett tidstypiskt formspråk? Fanns det behandlingsmässiga eller medicinska motiv till utformningen? Vad kommunicerar sjukhuset med sin skala, form och yta? Har sjukhuset ett tydligt materialval?

43 Är utformningen påverkad av den tidens samhällsklimat? Har sjukhuset ett tidstypiskt formspråk? Fanns det behandlingsmässiga eller medicinska motiv till utformningen? Vad kommunicerar sjukhuset med sin skala, form och yta? Har sjukhuset ett tydligt materialval? Finns det en tydlig gestaltningsprincip?

44

45

46 Ett av sjukhusens framtida konkurrensmedel kan vara graden av tillgänglighet för resande med bil, cykel och kollektivtrafik.

47 Ett av sjukhusens framtida konkurrensmedel kan vara graden av tillgänglighet för resande med bil, cykel och kollektivtrafik. Ska planen ha reservat för kollektivtrafik som kan användas när sjukhuset växer?

48 Ett av sjukhusens framtida konkurrensmedel kan vara graden av tillgänglighet för resande med bil, cykel och kollektivtrafik. Ska planen ha reservat för kollektivtrafik som kan användas när sjukhuset växer? Hur kan en realiserad utvecklingsplan uppmuntra användning av energisnåla transportsätt?

49 Ett av sjukhusens framtida konkurrensmedel kan vara graden av tillgänglighet för resande med bil, cykel och kollektivtrafik. Ska planen ha reservat för kollektivtrafik som kan användas när sjukhuset växer? Hur kan en realiserad utvecklingsplan uppmuntra användning av energisnåla transportsätt? Hur och var ska godshanteringen ske på bästa sätt även när sjukhuset är utbyggt?

50 Ett av sjukhusens framtida konkurrensmedel kan vara graden av tillgänglighet för resande med bil, cykel och kollektivtrafik. Ska planen ha reservat för kollektivtrafik som kan användas när sjukhuset växer? Hur kan en realiserad utvecklingsplan uppmuntra användning av energisnåla transportsätt? Hur och var ska godshanteringen ske på bästa sätt även när sjukhuset är utbyggt? Ska det finnas alternativa godsentréer för att möta redundanskrav?

51

52

53 Platser för anhörigas väntan, personalens rekreation och patienters vistelse.

54 Platser för anhörigas väntan, personalens rekreation och patienters vistelse. Finns det patienter med långa slutenvårdstider?

55 Platser för anhörigas väntan, personalens rekreation och patienters vistelse. Finns det patienter med långa slutenvårdstider? Är det ett sjukhus med rikssjukvård befinner sig troligen anhöriga på sjukhusområdet under lång tid

56 Platser för anhörigas väntan, personalens rekreation och patienters vistelse. Finns det patienter med långa slutenvårdstider? Är det ett sjukhus med rikssjukvård befinner sig troligen anhöriga på sjukhusområdet under lång tid På vems villkor utformas vägar och gator?

57 Platser för anhörigas väntan, personalens rekreation och patienters vistelse. Finns det patienter med långa slutenvårdstider? Är det ett sjukhus med rikssjukvård befinner sig troligen anhöriga på sjukhusområdet under lång tid På vems villkor utformas vägar och gator? Hur kan området göras tryggare

58 Platser för anhörigas väntan, personalens rekreation och patienters vistelse. Finns det patienter med långa slutenvårdstider? Är det ett sjukhus med rikssjukvård befinner sig troligen anhöriga på sjukhusområdet under lång tid På vems villkor utformas vägar och gator? Hur kan området göras tryggare Finns det behov av att reservera mark för uppsamlingsdammar för regn- och markvatten?

59 Platser för anhörigas väntan, personalens rekreation och patienters vistelse Finns det patienter med långa slutenvårdstider? Är det ett sjukhus med rikssjukvård befinner sig troligen anhöriga på sjukhusområdet under lång tid På vems villkor utformas vägar och gator? Hur kan området göras tryggare Finns det behov av att reservera mark för uppsamlingsdammar för regn- och markvatten? Finns det ett värde i att utforma markplaneringen med samma omsorg och material som gäller för stadens gator och torg i stadskärnan?

60

61

62 Är kulvertar och godsentréer placerade så att de klarar dagens och framtidens försörjning av sjukhuset med tanke på klimatförändringar?

63 Är kulvertar och godsentréer placerade så att de klarar dagens och framtidens försörjning av sjukhuset med tanke på klimatförändringar? Vad händer med kulvertarnas och entréernas användbarhet när 100-årsregn blir 10- årsregn?

64 Är kulvertar och godsentréer placerade så att de klarar dagens och framtidens försörjning av sjukhuset med tanke på klimatförändringar? Vad händer med kulvertarnas och entréernas användbarhet när 100-årsregn blir 10- årsregn? Hur säkras servicefunktionerna för drift genom redundanta lösningar?

65 Är kulvertar och godsentréer placerade så att de klarar dagens och framtidens försörjning av sjukhuset med tanke på klimatförändringar? Vad händer med kulvertarnas och entréernas användbarhet när 100-årsregn blir 10- årsregn? Hur säkras servicefunktionerna för drift genom redundanta lösningar? Behövs det ytterligare alternativ för godsentréer och kulvertförbindelser i händelse av klimatrelaterade skeenden?

66

67

68 Har sjukhuset kapacitet för att klara en utbyggnad eller en modernisering av dagens byggnadsbestånd?

69 Har sjukhuset kapacitet för att klara en utbyggnad eller en modernisering av dagens byggnadsbestånd? Behöver sjukhuset producera egentillverkad energi för att klara ställda krav?

70 Har sjukhuset kapacitet för att klara en utbyggnad eller en modernisering av dagens byggnadsbestånd? Behöver sjukhuset producera egentillverkad energi för att klara ställda krav? Behöver vissa områden reserveras för energiproduktion?

71 Har sjukhuset kapacitet för att klara en utbyggnad eller en modernisering av dagens byggnadsbestånd? Behöver sjukhuset producera egentillverkad energi för att klara ställda krav? Behöver vissa områden reserveras för energiproduktion? Stödjer de tekniska systemen en patientsäker vård?

72

73

74 Syftet med en miljöplan för sjukhusområdet är att säkerställa en minimal negativ påverkan på omgivningen enligt översiktliga politiska beslut eller beslut enligt sjukhusets fastighetsförvaltning.

75 Syftet med en miljöplan för sjukhusområdet är att säkerställa en minimal negativ påverkan på omgivningen enligt översiktliga politiska beslut eller beslut enligt sjukhusets fastighetsförvaltning. Finns det måltal som redovisas på landstingsnivå eller regional nivå?

76 Syftet med en miljöplan för sjukhusområdet är att säkerställa en minimal negativ påverkan på omgivningen enligt översiktliga politiska beslut eller beslut enligt sjukhusets fastighetsförvaltning. Finns det måltal som redovisas på landstingsnivå eller regional nivå? Kan ett delmål vara att reducera köpt energi?

77 Syftet med en miljöplan för sjukhusområdet är att säkerställa en minimal negativ påverkan på omgivningen enligt översiktliga politiska beslut eller beslut enligt sjukhusets fastighetsförvaltning. Finns det måltal som redovisas på landstingsnivå eller regional nivå? Kan ett delmål vara att reducera köpt energi? Kan planen stödja produktion av egen energi?

78 Syftet med en miljöplan för sjukhusområdet är att säkerställa en minimal negativ påverkan på omgivningen enligt översiktliga politiska beslut eller beslut enligt sjukhusets fastighetsförvaltning. Finns det måltal som redovisas på landstingsnivå eller regional nivå? Kan ett delmål vara att reducera köpt energi? Kan planen stödja produktion av egen energi? Kan planen stödja ett minskat behov av kyla?

79 Syftet med en miljöplan för sjukhusområdet är att säkerställa en minimal negativ påverkan på omgivningen enligt översiktliga politiska beslut eller beslut enligt sjukhusets fastighetsförvaltning. Finns det måltal som redovisas på landstingsnivå eller regional nivå? Kan ett delmål vara att reducera köpt energi? Kan planen stödja produktion av egen energi? Kan planen stödja ett minskat behov av kyla? Finns det behov av att reservera mark för uppsamlingsdammar för regn- och markvatten

80

81

82 Stora sjukhusområden har ofta byggts under lång tid och de enskilda byggnadernas behov av upprustning skiljer sig åt. Ett annat vanligt scenario är att sjukhuset är byggt under en relativt kort period på talet vilket gör att hela sjukhuset behöver rustas upp i princip samtidigt. Detta ger olika investeringssituationer. Analysera behovet på sikt av upprustning, renovering och fasadbyten.

83 Stora sjukhusområden har ofta byggts under lång tid och de enskilda byggnadernas behov av upprustning skiljer sig åt. Ett annat vanligt scenario är att sjukhuset är byggt under en relativt kort period på talet vilket gör att hela sjukhuset behöver rustas upp i princip samtidigt. Detta ger olika investeringssituationer. Analysera behovet på sikt av upprustning, renovering och fasadbyten. hur ser energiförlusterna ut i respektive byggnad?

84 Stora sjukhusområden har ofta byggts under lång tid och de enskilda byggnadernas behov av upprustning skiljer sig åt. Ett annat vanligt scenario är att sjukhuset är byggt under en relativt kort period på talet vilket gör att hela sjukhuset behöver rustas upp i princip samtidigt. Detta ger olika investeringssituationer. Analysera behovet på sikt av upprustning, renovering och fasadbyten. hur ser energiförlusterna ut i respektive byggnad? finns det olika grader av flexibilitet i det befintliga byggnadsbeståndet?

85 Stora sjukhusområden har ofta byggts under lång tid och de enskilda byggnadernas behov av upprustning skiljer sig åt. Ett annat vanligt scenario är att sjukhuset är byggt under en relativt kort period på talet vilket gör att hela sjukhuset behöver rustas upp i princip samtidigt. Detta ger olika investeringssituationer. Analysera behovet på sikt av upprustning, renovering och fasadbyten. hur ser energiförlusterna ut i respektive byggnad? finns det olika grader av flexibilitet i det befintliga byggnadsbeståndet? behöver fasaderna åtgärdas för att klara aktuella energikrav?

86 Stora sjukhusområden har ofta byggts under lång tid och de enskilda byggnadernas behov av upprustning skiljer sig åt. Ett annat vanligt scenario är att sjukhuset är byggt under en relativt kort period på talet vilket gör att hela sjukhuset behöver rustas upp i princip samtidigt. Detta ger olika investeringssituationer. Analysera behovet på sikt av upprustning, renovering och fasadbyten. hur ser energiförlusterna ut i respektive byggnad? finns det olika grader av flexibilitet i det befintliga byggnadsbeståndet? behöver fasaderna åtgärdas för att klara aktuella energikrav? om fasaderna behöver bytas ut, kompletteras eller tilläggsisoleras hur skall sjukhusets framtida identitet och arkitektoniska karaktär förändras.

87 Upprustning / Byggnadsanalys

88 t a c k!

Fastighetsutvecklingsplanen. Jacob Hort Avd. för tillväxt och samhällsbyggnad

Fastighetsutvecklingsplanen. Jacob Hort Avd. för tillväxt och samhällsbyggnad Fastighetsutvecklingsplanen Jacob Hort Avd. för tillväxt och samhällsbyggnad Investeringar i landstingen 39 miljarder 21 miljarder Investeringar i landstingen Fastighetsbeståndets ålder 700 000 600 000

Läs mer

Forum vårdbyggnad & HFS

Forum vårdbyggnad & HFS Forum vårdbyggnad & HFS Hälsofrämjande vårdmiljöer 16-17 november 2011 Fysiska för sjukhusområdena i Ingela Andersson Lyberg Ingela.anderssonlyberg@skane.se Mobil.0768-871911 Sjukhusområdet i Hälso- och

Läs mer

Modernisering av vårdplatser vid Södersjukhuset

Modernisering av vårdplatser vid Södersjukhuset Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-16 1 (5) HSN 2017-0889 Handläggare: Thomas Österberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Modernisering av vårdplatser vid Södersjukhuset Ärendebeskrivning

Läs mer

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING Dnr 152/08 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Jan Kristoferson Tel: 031 315 14 21 Mailadress: jan.kristoferson@molndal.se Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda

Läs mer

Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Juni 2016 Karolinska Huddinge på väg mot framtidens vård Stockholm är en region i snabb utveckling. Antalet invånare ökar i stadig takt och andelen äldre blir

Läs mer

JL Stockholms läns landsting

JL Stockholms läns landsting JL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning 2014-05-21 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 1(5) LS 1405-0663 Ankom Stockholms läns landsting 2014-05- 2 1 Utredningsbeslut om Nybyggnation

Läs mer

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3 Detaljplan för SMEDEN 13 Falköpings tätort (SAMRÅDSHANDLING) Riktlinjer för hägnad - Plank, mur, staket, spaljé & pergola 0 INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2 3. FÖRENLIGT MED

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2013-04-17 KUN 2013/264

Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2013-04-17 KUN 2013/264 KUN 2013-04-25, p 5 Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2013-04-17 KUN 2013/264 Handläggare: Susanne Andersson Kopp Konstprogram för Södersjukhuset byggnad 25, ombyggnad för Patienthotell och vårdavdelningar

Läs mer

Redovisning av investeringsbeslut för Landstingsfastigheter Stockholm i styrelsen för LocumAB

Redovisning av investeringsbeslut för Landstingsfastigheter Stockholm i styrelsen för LocumAB 2015-11-26 ÄRENDE 14 ] ANMÄLAN 1 (1) VÄRDEN FOR VARDEN 2015-11-05 LOC 1501-0241 Styrelsen for Locum AB Redovisning av investeringsbeslut för Landstingsfastigheter Stockholm i styrelsen för LocumAB Bifogat

Läs mer

Välkommen till FasadAkademin!

Välkommen till FasadAkademin! Fasad Akademin Din guide till optimala fasader Välkommen till FasadAkademin här delar vi med oss av vår kunskap om fasader, fasadsystem samt hur fasader påverkar byggnaders livscykel. En optimal fasad

Läs mer

Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för psykiatrisk vård vid S:t Görans sjukhus

Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för psykiatrisk vård vid S:t Görans sjukhus Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-05-22 1 (2) LS 1405-0663 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN H-05-2 7 0 00 1 5 ' Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Hästen 5 Tranås stad Upprättad i juli 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 65/10

Tranås kommun Detaljplan för Hästen 5 Tranås stad Upprättad i juli 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 65/10 Tranås kommun Detaljplan för Hästen 5 Tranås stad Upprättad i juli 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 65/10 Planområde Antagen av byggnadsnämnden 2010-10-21 Laga kraft

Läs mer

ALINGSÅS LASARETT Lokalförsörjningsplan 2012 FORHANDSKOPIA

ALINGSÅS LASARETT Lokalförsörjningsplan 2012 FORHANDSKOPIA ALINGSÅS LASARETT Lokalförsörjningsplan 2012 FORHANDSKOPIA 2 SAMMANFATTNING I denna rapport redovisas det översiktliga planeringsprojektet Lokalförsörjningsplan för Alingsås lasarett. Med utgångspunkt

Läs mer

Detaljplanering. Karl Evald jurist

Detaljplanering. Karl Evald jurist Detaljplanering Karl Evald jurist Planeringssystemet Vad är målet med planering? med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden

Läs mer

Nya Kungälvs sjukhus

Nya Kungälvs sjukhus Nya Kungälvs sjukhus Nya Kungälvs sjukhus skapar förutsättningar att utveckla vården för att ge patienterna bästa möjliga vård. De nya lokalerna lever upp till kraven på patientsäkerhet, integritet och

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl.

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011-109 Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Särskilt utlåtande efter samråd och granskning Ändring av

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Gästgivaren 8. Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Gästgivaren 8. Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan Gästgivaren 8 Falköpings stad Stadsbyggnadsavdelningen Antagandehandling, 27 juni 2012 HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta i skala 1: 1 000 med tillhörande bestämmelser.

Läs mer

8 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Mjölkudden. Skutviken. Östermalm. Gültzauudden Norra Hamn. Malmudden.

8 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Mjölkudden. Skutviken. Östermalm. Gültzauudden Norra Hamn. Malmudden. Mjölkudden Skutviken Östermalm Gammelstadsv Gültzauudden Norra Hamn Kungsgatan Repslagargatan Storgatan Rådstugatan Residensg Sandviksgatan Malmudden Södra Hamn Bergnäset 8 Så här vill vi utveckla våra

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Ändring av detaljplan för del av Bergslagssjukhuset, Läkaren 7 Fagersta kommun Västmanlands län Följande detaljplan berörs: S 99 - Stadsplan för Brinellvägens nya sträckning mellan

Läs mer

Planbeskrivning. Del av Södertull 13;14 mfl, södra delen av kv Samariten Detaljplan för bostäder och vård Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Del av Södertull 13;14 mfl, södra delen av kv Samariten Detaljplan för bostäder och vård Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS-/UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-10-10 DNR: 14BMN9 HANDLÄGGARE: SARI SVEDJEHOLM Planbeskrivning Del av Södertull 13;14 mfl, södra delen av kv Samariten Detaljplan för bostäder

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

Louise Heimler. HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Louise Heimler. HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. 1(8) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 2010-02-01 Dp 2009-14922-54 Laga kraft 2011-12-01 Detaljplan för del av Innanhavet 2 m.m. i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen i Stockholm

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB.

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB. DETALJPLAN Grönalid 1:1 VANSBRO KOMMUN DALARNAS LÄN SAMRÅDSFÖRSLAG HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens syfte

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 325 Tillägg till detaljplan för Frigga och Freja, Lidköpings kommun SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 Tillägg till detaljplan för kvarteren Frigga och Freja, Lidköpings

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Del av Höder 5 Falköpings stad

Planbeskrivning. Detaljplan för Del av Höder 5 Falköpings stad Planbeskrivning Detaljplan för Del av Höder 5 Falköpings stad HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta i skala 1:1000 med bestämmelser. Till förslaget hör planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Framtidens sjukhus Malmö

Framtidens sjukhus Malmö Framtidens sjukhus Malmö ETT universitetssjukhus I Skånes Universitetssjukhus är Skånes största arbetsplats nu ska det dessutom bli ett av Europas modernaste sjukhus. Drygt sex miljarder kronor investeras

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

PLA ING Dnr: 10BMN340 FYSISK PLANER. Tfn (vx) se

PLA ING Dnr: 10BMN340 FYSISK PLANER. Tfn (vx) se PLA N- OCH GENOMFÖRANDEBES KRIVNII NG 2010-10-26 Dnr: 10BMN340 Handläggare: Sari Svedjeholm Antagen av BMN: 2010-12-14 Laga kraft: 2011-01-07 Del av Väster 4:18, Kv Carlsborg (del av), Gävle Sjukhus Detaljplan

Läs mer

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni Öresundsvägens utvecklingsområde Projektforum 2 juni Agenda 13.00 Start. Välkommen, presentation 13.15 Knäckfrågor just nu i projektet 13.30 Tema-WS Disposition grön-blå infrastruktur Inledning om vad

Läs mer

Parkeringsstrategi. Fastigheter som förvaltas av Locum AB

Parkeringsstrategi. Fastigheter som förvaltas av Locum AB Parkeringsstrategi Fastigheter som förvaltas av Locum AB Bakgrund I Locums förvaltningsuppdrag ingår bland annat ansvar för parkeringsfrågor. SLL moderniserar vårdfastigheter för 25 miljarder kronor de

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2 2013-09-20 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2013/66-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen Sölvegatan Helgonavägen PÄ 37/2010

Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen Sölvegatan Helgonavägen PÄ 37/2010 Stadsbyggnadskontoret TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Planavdelningen Jenny Lindström 046 359 36 21 jenny.lindstrom@lund.se Byggnadsnämnden i Lund Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- /UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-11-03 DNR: 14BMN24 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun,

Läs mer

datum 2013-12-12 Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö

datum 2013-12-12 Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö datum 2013-12-12 diarienummer 2013-00307 Dp 5318 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt

Läs mer

Markheden 4:61 mfl, Furugården

Markheden 4:61 mfl, Furugården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-09-10 Dnr: 10BMN242 Handläggare: Sari Svedjeholm Antagen av BMN: 2010-10-27 Laga kraft: 2010-11-25 Markheden 4:61 mfl, Furugården Detaljplan för vård och särskilt

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541

Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541 Mark och exploatering Malin Ekdahl 036-10 24 45 malin.ekdahl@jonkoping.se 2014-05-13 1 (5) Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541 Inom Jönköpings kommun

Läs mer

Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24

Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-05-05 Antagen av BMN: 2009-05-18 Dnr: 08BMN1317 Laga kraft: Handläggare: Jonas Olsson Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24 Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 2011-03-21 1 (10) Dnr Kst 2010/325 PROGRAMSAMRÅD PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Planområdets läge Kommunledningskontoret

Läs mer

Planbeskrivning. Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2013-11-28 HANDLÄGGARE:EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län Samråds-

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl.

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. 1(5) Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. Ärendet Fastighetsägaren till Sjukhuset 9 och 10 har inkommit med ett förslag till bostadsbyggnation för området, samt inkommit med en begäran om ny/ändrad

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling. Detaljplan för att upphäva del av detaljplan för DEL AV NÖBBELE 7:2 (Vandalorum) i Värnamo stad

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling. Detaljplan för att upphäva del av detaljplan för DEL AV NÖBBELE 7:2 (Vandalorum) i Värnamo stad Samrådshandling Detaljplan för att upphäva del av detaljplan för DEL AV NÖBBELE 7:2 (Vandalorum) i Värnamo stad Dnr 15.2015.211 Antagen 20xx.xx.xx Laga kraft 20xx.xx.xx PLANBESKRIVNING VID UPPHÄVANDE Med

Läs mer

PROGRAM- ILLUSTRATIONER LANDSKAP

PROGRAM- ILLUSTRATIONER LANDSKAP PROGRAM- ILLUSTRATIONER LANDSKAP PSYKIATRINS KVARTER: SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS 2015.11.12 1 INLEDNING Varför är utemiljön så viktig? Idag finns mycket forskning som klart visar att vistelse i och utsikt

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende teknisk upprustning av vårdflyglar på Södersjukhuset

Inriktningsbeslut avseende teknisk upprustning av vårdflyglar på Södersjukhuset Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-05- 0 9 Inriktningsbeslut avseende teknisk

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje Skyltning

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje Skyltning Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15853 su/adm 2017-12-01 3 Innehållsansvarig: Lisa Klang, Sektionsledare, Kommunikationsavdelning (liskl2) Godkänd av: Barbro Fridén, Sjukhusdirektör,

Läs mer

Kalmar Nyckel PLATSEN

Kalmar Nyckel PLATSEN Sida 1 (6) Placering av Linnéuniversitet i Kalmar 2009-11-20 BEDÖMNINGSARBETE ARKITEKTUPPDRAG Kalmar Nyckel PLATSEN 1 Allmänt Vad innebär huvudkriterierna för förslaget: sjönära, stadsnära, kommunikationsnära.

Läs mer

Gott bemötande i svåra situationer. Gill Croona

Gott bemötande i svåra situationer. Gill Croona Gott bemötande i svåra situationer Gill Croona Etik & Utmaning Om lärande av bemötande i professionsutbildning Växjö University Press, 2003 Artikel i tidskriften VÅRDFOCUS, nr 9, 2011 Bemötandeproblematiken

Läs mer

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande Dp 1707 2009-04-14 Dnr 08:10104-BN 540 Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun

Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun 1(9) Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör Planbeskrivning med genomförandefrågor Plankarta Behovsbedömning

Läs mer

Placering av nytt J-hus

Placering av nytt J-hus LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-10-25 145 Placering av nytt J-hus Förslag till beslut Dnr PS 2011-0032 Produktionsstyrelsen beslutar att

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

Framtida trafikflöden kring kv Plåten, Sundbyberg

Framtida trafikflöden kring kv Plåten, Sundbyberg PM 2011-02-25, Revision 2, Bilaga 552220-B17 sid 1(5) Framtida trafikflöden kring kv Plåten, Sundbyberg Frågeställning I planarbetet för kv Plåten sammanställdes underlag inför en samrådsprocess. En trafikutredning

Läs mer

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum LULEÅ KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Version 1 (5) Projektdirektiv för Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum Bakgrund Resecentrums betydelse som en attraktiv punkt i staden Resecentrum i modern

Läs mer

Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab. Henric Wahlgren

Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab. Henric Wahlgren Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab Henric Wahlgren 0725-749327 Henric.wahlgren@sodramunksjon.se Filmtajm! https://youtu.be/1az2ge5mcvi Vi bygger knutpunkten i framtidens Jönköping Södra

Läs mer

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde,

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-05-09 Daterad 7-05 5-11 NSM ärende Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-04-20 Hänvisning till: Fysisk utvecklingsplan, Malmö 2017-04-20 med underliggande dokument:

Läs mer

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan 1(5) PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje Upprättad 2009-02-16 Reviderad 2009-05-25 Planens syfte och

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Handläggare Björn Strimfors Upprättad 1(12) 0480-45 00 53 Tillägg till PLANBESKRIVNING Samrådshandling Detaljplan för del av Varvsholmen 1, Norra Kajen m.m. på Varvsholmen, Kalmar kommun Planenheten Adress

Läs mer

Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun

Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun 2013-01-25 1 (9) STARTPROMEMORIA Dnr KFKS 2012/685-214 Projektnummer 9229 Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun Sammanfattning Kommunstyrelsen gav i maj

Läs mer

Del av Kv Granen DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING. Planområdet

Del av Kv Granen DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING. Planområdet Planområdet HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Bilagor Fastighetsförteckning dat 07-02-22 Planen antagen Laga kraft Genomförandetiden utgår DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Lokalernas utformning ska utgå från de behov som verksamheten kräver - och snabbt kunna ställas om vid framtida ändrade förhållanden i verksamheten.

Lokalernas utformning ska utgå från de behov som verksamheten kräver - och snabbt kunna ställas om vid framtida ändrade förhållanden i verksamheten. SKRUVEN 1, DANDERYD SKRUVEN 1 Skruven 1 i Danderyd är en industrifastighet, 11600 m 2, som passar verksamheter med höga krav på tekniskt avancerade produktionslokaler med tillhörande kontorslokaler. Byggnaden,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Policy för handikappfrågor Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Utgångspunkter och värderingar Människors lika värde är den grundläggande utgångspunkten för samhällets utformning.

Läs mer

Byggnads- och miljönämnden Dnr: 14BMN9 Handläggare: Sari Svedjeholm. Del av Södertull 13:14 mfl, södra delen av kv Samariten

Byggnads- och miljönämnden Dnr: 14BMN9 Handläggare: Sari Svedjeholm. Del av Södertull 13:14 mfl, södra delen av kv Samariten Sid 1 (1) 2015-02-19 Byggnads- och miljönämnden Dnr: 14BMN9 Handläggare: Sari Svedjeholm Lagakraftbevis Del av Södertull 13:14 mfl, södra delen av kv Samariten Detaljplan för bostäder och vård Gävle kommun,

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2013-10-15 Dnr: 2012-0558-203 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STOCKSNÄSOMRÅDET I EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(5) PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Fördjupad förstudie kök för patientmat i J-hus

Fördjupad förstudie kök för patientmat i J-hus LADSTIGET I UPPSALA LÄ Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-10-25 Dnr PS 2011-0032 146 Fördjupad förstudie kök för patientmat i J-hus Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN. i Mölnlycke Härryda kommun

MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN. i Mölnlycke Härryda kommun MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN i Mölnlycke Härryda kommun 1 2 Inbjudan till markanvisningstävling Enebacken i Mölnlycke INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING Genom denna markanvisningstävling ser vi förslag

Läs mer

PM Översvämningsrisker detaljplan Skärgårdsgatan

PM Översvämningsrisker detaljplan Skärgårdsgatan PM Översvämningsrisker detaljplan Skärgårdsgatan Bakgrund Föreliggande PM beskriver översvämningsrisker för ett detaljplaneärende på Skärgårdsgatan. Stadens övergripande målsättning är att planeringen

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS

15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS 15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS 2018-0582 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-06-13 LS 2018-0582 Landstingsstyrelsen Skrivelse från

Läs mer

Klimatstrategi i Sollentuna

Klimatstrategi i Sollentuna Klimatstrategi i Sollentuna www.sollentuna.se SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Klimatstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2010-10-20, 87. 1. Inledning En framgångsrik hantering av klimatfrågan är avgörande

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden Checklista Hållbar utveckling vad gäller sociala och ekonomiska aspekter. De ekologiska aspekterna tas upp i Beslutsunderlag för BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Sociala

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun A N T A G A N D E H A N D L I N G Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun Planområde

Läs mer