Sommar med Ernst och Bo-dagar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sommar med Ernst och Bo-dagar"

Transkript

1 Projekt Järnkrafts arbete med bygdeutveckling handlar mycket om att göra det så bra som möjligt för alla som bor här i Järnboåsbygden och välkomna nya boende. Om vi trivs och stannar kvar så är vi de bästa ambassadörerna som kan berätta om bygden, visa vår bygd och få ännu flera att hitta hit. Då får vi den utveckling och återväxt som är så viktig för oss alla. Marknadsföring - barnfamiljer är en central målgrupp för återväxten behöver vi fler barn till bygden. Marknadsföringen fokuserar därför på och lyfter fram vad som är bra med Järnboås för barnfamiljer. Drömmen om landet året runt för de barnfamiljer som önskar bo på landet med närhet till natur och djur så ska vi vara ett mycket intressant alternativ. Vår vackra natur, friska luft och därtill förskola, skola och fritids och våra föreningar är centrala. Därtill kommer det rika utbud av kultur och aktiviteter som finns inom regionen. Alla deltagare på bygdemötet uppmanades att hjälp till att tipsa om och bidra till att synas på lämpliga evenemang och platser där vår målgrupp kan finnas! Som ett bra exempel nämndes Tjurskallen som i helgen deltog i Livat på Landet som är en årlig mässa på Liseberg där besökarna bl.a. får träffa djur och köpa produkter från lantgårdar. Tjurskallen passade på att marknadsföra Järnboås och sålde bl.a. en hel del Järnboås- vatten. Sommar med Ernst och Bo-dagar Ett helt fantastiskt bidrag till vår marknadsföring gav Sommar med Ernst vars premiärprogram den 1 juli sågs av I snitt var det ca tittare per avsnitt. Säsongsavslutningen sågs av personer vilket är tittarrekord för Sommar med Ernst totalt för någon säsong. Det finns en stor bredd på åldersgrupperna men den största delen tittare är barnfamiljer. Under sommaren har Projekt Järnkraft deltagit på flera marknadsföringsaktiviteter, Bo-dagar för att marknadsföra Järnboås som boendeort: på O-ringen i samarbete med Nora Turistbyrå, på Larsmäss i samarbete med fastighetsmäklare, på Noramarken i samarbete med Nora kommun, fastighetsmäklare m.fl. och på Ljusstråk, Finnsjöstrand, i samarbete med Järnboås Bygdegårdsförening. Programblad med aktiviteter Program med aktiviteter för stora och små som anordnas av föreningar och församlingar i Järnboåsbygden har delats ut tillsammans med visitkort, informationsblad, ballonger och vatten med hemsidesadress och Järnboås-logotyp. Järnboås-vattnet är utan kolsyra och kommer från Guttsta källa i Bergslagen och finns nu att köpa på Tjurskallen och Lantliv i Hjulsjö. Samrådsgruppen har sagt att man vill skapa en samverkansgrupp för föreningar och församlingar i Järnboåsbygden i syfte att få fram ett gemensamt välkomstpaket för nyinflyttade m.m. Det finns mycket i övrigt att vinna på att få ett samarbete, dels i planeringen för att inte aktiviteter ska krocka i tid, dels för att planera, sammanställa och distribuera information - vad som händer, vilka aktiviteter som man har, vilken service som finns m.m. det underlättar för såväl boende som för dem som funderar på att flytta hit.

2 Hemsidan och Facebook Frågan om en gemensam hemsida för Järnboåsbygden diskuterades under vårens bygdemöten och fick ett positivt gensvar. Utifrån de tankar, idéer och förslag som kom in togs hemsidan fram som för att fungera som en portal för bygden. Den nya hemsidan aktualiserade behovet av en gemensam profil för bygden. Därför togs också en logotyp fram som kunde vara hela Järnboåsbygdens symbol. Tillsammans gav den gemensamma hemsidan och logotypen den grund som behövdes i marknadsföringsarbetet. Logotypen har används på profilmaterial som visitkort, vattenflaskor och tröjor, bl.a. på årets körläger i regi av Jernboåsens kammarmusikförening. Den nya hemsidan innebär att besökare bara behöver komma ihåg en adress och därifrån kunna nå alla föreningar och företag som finns i bygden. Hemsidan lanserades 21 juli och fick närmare 1000 besök under de tre första veckorna. Järnboås har också en välbesökt egen sida på Facebook och ett Twitter-konto länkat till hemsidan. Ett sätt att snabbt kunna få ut information - Kontaktformulär för inlägg av aktuella händelser. Projekt Järnkrafts Projektagenda - möten med Nora kommun Entreprenör till skolans kök Utvecklingsgruppen ser många fördelar med att en entreprenör tar över verksamheten. Det skulle kunna innebära att basen i verksamheten är skolköket och att den sedan kan utvecklas till att innefatta service såsom catering, servicepunkt, matleveranser m.m. till boende och företagare i bygden och så småningom även ett senior- och äldreboende. Kommunikationer - pendlingslösningar Vi behöver ta reda på vilka behov som finns, vilka tider och sträckor som folk i Järnboåsbygden reser. Kommunala tomter Vi har fått avtal med godkännande av röjning på tomterna. Alternativ till matkuponger i restaurangen Kommunen undersöker möjligheterna. Entreprenörskap i skolan Nora kommun samarbetar med Bergslagens Sparbank som under en 3-4 årsperiod kommer att vara huvudsponsor för ett projekt för utökat entreprenörskap. Projekt Järnkrafts företagsgrupp kör igång med skolbesök på Järnboås skola under hösten så att eleverna får möjlighet att träffa företagare i bygden och lära mer om hur de arbetar. Fritidsgård/cafe Kanske ljusgården i Järnboås skola, intill de lokaler som diskuteras för servicepunkt, kan användas som café och i kombination med pingis- och biljardrummet i källaren bli en fritidsgård.

3 Informationsplats Trafikverket som lovat att komma och titta på den plats som är föreslagen som informationsplats och godkänd av markägarna. 80-väg från Born Kommunen har påtalat frågan om hastighetsbegränsningen vid flera tillfällen men ännu inte fått svar. Mötet beslöt att utvecklingsgruppen ska kontakta Trafikverket direkt. Välkomstskylt Länsstyrelsens jurist har varit på besök och Jan har visat runt i bygden och tittat på möjliga platser för välkomstskyltarna. Juristen återkommer med besked om var skyltarna får sitta. Eventuellt måste skyltarna ha hela ordet Järnboåsbygden med och inte bara Järnboås som det står idag. Beslutet beräknas komma i september. Landstingsservice Marie-Louise Forsberg-Fransson är kontaktad och är intresserad av att undersöka möjligheterna att få service såsom distriktssköterska och folktandvård i Järnboås. Norabostäder undersöker vilka lokaler på Järnboås skola som skulle kunna tillhandahålla för ändamålet. Rapport från arbetsgrupperna Företagsgruppen Det finns ett intresse av företagshus i Järnboås. Ett företagshus vore ett positivt tillskott i bygden. För ändamålet finns också möjligheter att söka medel genom Länsstyrelsen. Yrkesgrupper som saknas i bygden viktigt i marknadsföringen så att företagare som har en bra affärsmöjlighet här får hjälp att hitta hit och därtill får bygden en utökad service. Information om bygdens företag läggs in på Informella företagsträffar luncher startar i höst. Samarbete med skolan företagare gör företagsbesök och berättar om sin verksamhet. Servicegruppen Det fanns ett stort intresse för en servicepunkt i bygden. Många boende är villiga att själva gå in och satsa pengar så att ett bolag kan bildas för att skapa grunden för detta. Länsstyrelsen har presenterat finansieringsmöjligheter för en servicepunkt och kan hjälpa till med kontakter och ansökningar Projekt Järnkraft har fått klartecken för att Järnboås uppfyller kraven för att få starta ombudsservice för Apoteket och Systembolaget. Vi behöver finna en entreprenör som kan driva butik/servicepunkt och ev. även restaurangen (om kommunen ger oss den möjligheten). Alla uppmanas att hjälpa till att hitta en driftig entreprenör med kunskap och erfarenhet på området. Livsmedelshandlare i närområdet har fått förfrågan om de är intresserade av att erbjuda hemleverans av varor och hittills inte visat intresse.

4 Bredbandsutbyggnaden har i bygden är igång i och med att rör nu läggs ner i all grävning som Eon gör i Järnboåsbygden. Rören är anpassade enligt de krav som finns för fiberdragning för bredband. Samtidigt kompletteras gatubelysningen i centrala Järnboås. Projekt Järnkraft har sökt kanalisationsstöd och landsbygdsstöd och fått ok för etapp 1 och 2 i Eons projekt i Järnboås. Det finns ytterligare medel i landsbygdsstödet att söka för kanalisation in till fastigheter Vi behöver gå igenom vilka fastigheter som berörs för att sedan kunna söka bidrag, få tillstånd för kanalisation etc. Eon fortsätter med etapp 3 i Lindesby och Nyhyttan 2011 och för detta avser projekt Järnkraft också söka pengar, men då krävs det ett fortsatt projekt. Sträckan Tolvsbörd Öskevik asfalteras, beräknas vara klart i oktober. Detta kommer innebära att det blir betydligt enklare att pendla till Lindesberg. Turistgruppen Turistgruppen har tagit fram en folder för besökare och information om naturreservat med vandringsleder, kanotleder och fiske finns utlagt på hemsidan. Det finns mycket att arbeta vidare på underhåll, upprustning, kringtjänster, marknadsföring. Senior/äldreboende Studiebesök och telefonkontakter med Rudskoga för att lära av deras utveckling och drift av seniorbostäder och servicehem samt ridled. Statistik över befolkningen i Järnboåsbygden har tagits fram med hjälp av SCB. Kartläggningen av behovet av äldre- och seniorbostäder är färdig och resultatet är presenterat för Norabostäder och Nora Utveckling AB. Gensvaret har varit mycket positivt och det finns ett stort intresse av senior- och äldrebostäder, både på kort och på lång sikt. Resultat: 10 personer har ett akut behov av senior/äldrebostad och ytterligare 13 personer hade behov inom fem år. I enkäten framkom dessutom att det fanns 14 anhöriga som hade akut behov av senior/äldrebostad och ytterligare 34 anhöriga inom fem år. Om samverkansprojekt Bostäder i Järnboås, Thomas Hjelmqvist, Nora Utveckling AB Mötet tittade på bilder från fyra olika områden i centrala Järnboås: 1. Ett intressant område för byggande av bostäder med sjöutsikt och närhet till skolan och övrig service. Ägaren av mark och hus är intresserad att ställa området till förfogande. 2. Kommunala tomter som är närmsta granne till område Kommunala tomter centralt, nära till skola och område Lokaler i skolan: Utvecklingsgruppen har varit i kontakt med Järnboås rektor Pepe Idril och tillsammans med honom tittat på lokaler i skolan som skulle kunna avdelas för en servicepunkt. Lokalerna, som ligger närmast vägen, skulle enkelt kunna avdelas genom att låsa en befintlig dörr och öppna upp en ny dörr mot parkeringen. Eftersom lokalen är i markplan är det inte svårt att få till en handikappanpassning. Därtill behöver servicepunkten inte störa skolverksamheten i och med att lokalen är avgränsad från övriga lokaler och besökare inte behöva passera över skolgården. Lokalerna kan dessutom enkelt återställas till

5 skolverksamhet vid behov. Norabostäder ställer sig positiva till att lokalerna används till en servicepunkt. Thomas Hjelmqvist berättade att samverkansprojektet syftar till att bygga kooperativa hyresrätter vilket är en form som gör det möjligt att producera lägenheter på landsbygden. Hyresrätterna ägs av en förening som förvaltar fastigheten och de boende betalar en insats vid köp av en kooperativ hyresrätt. Priset på insatsen kvarstår och vid en försäljning får tillbaka samma summa. Ju högre avgift som erläggs, desto lägre hyra/månadskostnad blir det för lägenheten. Norabostäder kan också köpa några av dessa kooperativa lägenheter och hyra ut till dem som inte kan eller vill köpa en lägenhet. Senior/äldreboende gruppen har haft möte och utsett representanter till Nora Utveckling AB:s samverkansgruppen för bostäder i Järnboås: Birgitta Kip, Kerstin Forslund, Torbjörn Lindblom och Gunborg Lindqvist. De redan satt upp grundläggande önskemål inför byggandet. Gruppen föreslår att det byggs fem enrumslägenheter, tio tvårumslägenheter, fem trerumslägenheter och tio vårdplatser. Tillsammans med övriga i Nora Utveckling AB:s samverkansgrupp kommer gruppen att vara med och påverka utformningen av bostäderna i Järnboås. Thomas Hjelmqvist kommer att hålla ihop projektet och ha kontakter med socialförvaltningen när det gäller vårdplatserna och Norabostäder när det gäller lägenheterna. Närmast kommer en arkitekt att ta fram förslag och samverkansgruppen kommer att ha möte för att arbeta fram ett förslag. Därefter kommer gruppen att ta in intresseanmälningar. Vad är dina tankar om detta? 1. Mötet diskuterade och ställde frågor, bland annat framkom att: 1. Vi framöver ska tala om Bostäder i Järnboås istället för Senior- och äldreboende eftersom syftet med samverkansprojektet är att få fram bostäder i Järnboås och då ska det inte finnas några åldersgränser för de boende. 2. Intresset för en servicepunkt är stort och mötet beslöt enhälligt att bilda ett aktiebolag för att möjliggöra en servicepunkt. Ett förslag tas fram till Servicegruppen. 3. Det vore intressant om de gamla banvallarna kunde användas mer och marknadsföras till turister som rid- och cykelleder. Service såsom t ex cykeluthyrning, reparation och transport skulle ge fler besökare och arbetstillfällen. Kartor över banvallarna finns på veteranjärnvägens kontor i Nora. Motionsspår med belysning vore intressant. 4. Att starta en sportaktivitet som t.ex. en klassiker eller triathlon som går över hela året med olika delar under olika årstider kunde vara ett sätt att marknadsföra bygden. Då skulle löparslingor och cykelleder komma väl till pass. 5. Sopstationen vid skolan bör flyttas den ser illa ut där den står och tar upp flera parkeringsplatser i onödan. Dessutom är det inte bra att ha sopor och glas så nära dagis och skola. Ett förslag till kommunen är att flytta den norrut, där det nu är en gräsplan. 6. Det finns önskemål om att öppna upp utsikten mot Fåsjön, sly behöver att röjas.

6 PA Larsson, Föreningen Konunga-Stollen berättade om sitt Leader Bergslagen-projekt för att iordningsställa området vid gruvparken och sin verksamhet med arrangemang i gruvparken. Konunga-Stollen arbetar på flera idéer om hur man kan locka fler turister, bl.a. tillsammans med Åkerby. En idé som besökare och arrangörer efterfrågat är att skapa en vandringsled från Åkerby till Konunga-Stollen. Tore Carlsson, Järnboås Bygdegårdsförening, rapporterade om Larsmäss som i år blev en stor framgång för föreningen med ett resultat som blev bättre än på flera år. Viktiga faktorer är att fler besökare än beräknat kom, att entréavgiften höjdes något samt att man minskat utgifterna för artister. Alla funktionärer är inbjudna till funktionärsfest den 25 september. Anita-Maria Karlsson berättade att den nya boken, om bl.a. Järnboås ortnamn och bergshantering av Per-Axel Wiktorsson, går att beställa hos henne. Ny ansökan till Leader Bergslagen Utvecklings- och samrådsgruppen i Projekt Järnkraft har diskuterat frågan om en ansökan till Leader Bergslagen för en fortsättning på Projekt Järnkraft eftersom det finns behov av att arbeta vidare inom flera av områden: kanalisation (som tillkom under sommaren), marknadsföring (bl.a. på holländska emigrantmässor), servicepunkt, servicebolag, turism m.m. Kommunen stödjer en sådan ansökan. Bygdemötet uttalade sitt enhälliga stöd för en sådan ansökan och uttryckte att det är viktigt att fortsätta det arbete som nu inletts. Nästa bygdemöte 21 november Arbetsgrupperna: måndag 4 oktober kl 18.30, Östra flygeln, Finnsjöstrand Bygdemöte: söndag 21 november kl med fika från 14.30, Järnboås skola

Många nya järnboåsare 15 nya barnfamiljer. 10 unga familjer Sammanlagt har ca 90 personer flyttat till Järnboåsbygden Järnboås skola,

Många nya järnboåsare 15 nya barnfamiljer. 10 unga familjer Sammanlagt har ca 90 personer flyttat till Järnboåsbygden Järnboås skola, 1 Många nya järnboåsare bygden har sedan 2010 fått 15 nya barnfamiljer. Därtill har ytterligare ca 10 unga familjer (par utan barn) flyttat till Järnboåsbygden. Sammanlagt har ca 90 personer flyttat till

Läs mer

Projekt Järnkraft 2011

Projekt Järnkraft 2011 Projekt Järnkraft 2011 Projekt Järnkraft, bygdemöte 18 september 2011 Sammanfattning av nuläget i Projekt Järnkraft Servicepunkt Järnboåsbygden AB Mobilsamåkning något för oss? Kanalisation för bredband

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT 1 INLEDNING 1.1 Allmänna uppgifter Datum: 2012-06-19 Projekttid: 2011-01-01 2012-06-19 Stödmottagare (organisation): Järnboås Bygdegårdsförening Projektnamn: Projekt Järnkraft 2

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Sammanställning. Resultat av workshop genomförd

Sammanställning. Resultat av workshop genomförd Sammanställning Resultat av workshop genomförd 2014-10-22 Förslag gällande utveckling av Sjötorp som besöksort Förslag poäng Övernattning Utökade bäddplatser 0 Total summa 0 Kulturmiljö Bevara den genuina

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö

Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Journalnummer: 2008-5618 Projektägare: Karlskrona kommun Näringslivsenheten 2011-09-28 1. Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Journalnummer:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

Strategiska gruppen Falerum

Strategiska gruppen Falerum Datum Sida 1(5) 2015-03-31 Strategiska gruppen Falerum Anteckningar från mötet 24/3 2015 på Café Nyfiket. Närvarande. Från Åtvidabergs Kommun: Johan Gustafsson Raymond van der Heijden Från Falerum: Christer

Läs mer

Bygdeplan. Bygdeplaner i Norra Skaraborg - en nygammal möjlighet VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN?

Bygdeplan. Bygdeplaner i Norra Skaraborg - en nygammal möjlighet VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN? BYGDEPLAN UTVECKLA IDÉER TILLSAMMANS! VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN? Lokal planering (bygdeplaner) handlar om att ta initiativet till utvecklingen av den egna bygden. Alternativet är att vara offer

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Lunne, kl. 13.00 16.00. 2. Johanna M går igenom föregående anteckningar.

Plats och tid Sammanträdesrum Lunne, kl. 13.00 16.00. 2. Johanna M går igenom föregående anteckningar. Natur- och friluftsråd 2015-04-10 1(5) Plats och tid Sammanträdesrum Lunne, kl. 13.00 16.00 Närvarande Se bifogad deltagarlista Per N hälsar välkommen och inleder mötet. 1. Dagordningen godkänds. 2. Johanna

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2015 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

LSS-bostad. för vuxna personer med funktionsnedsättning

LSS-bostad. för vuxna personer med funktionsnedsättning LSS-bostad för vuxna personer med funktionsnedsättning Vad är en LSS-bostad? Alla ska kunna delta i samhället utifrån sin förmåga och sina önskemål. Vuxna personer med en funktionsnedsättning kan vid behov,

Läs mer

Vardagen blir roligare i kollektivhus

Vardagen blir roligare i kollektivhus Vardagen blir roligare i kollektivhus Mer gemenskap, större delaktighet, billigare boende och roligare vardag. Det är några av de faktorer som lockade Mathilda Andersson Nwachukwu och Rafael Jensen att

Läs mer

Att få ett nytt kulturarv

Att få ett nytt kulturarv Att få ett nytt kulturarv Rapport för etapp 2 2009 Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2009:4 2 Bakgrund Örebro läns museum har arbetat tillsammans med Länsstyrelsen i Örebro län i några år med

Läs mer

4 Val av två justeringsmän. Lars Georgsson och Per Vogel.

4 Val av två justeringsmän. Lars Georgsson och Per Vogel. Protokoll årsmöte 15 juli 2012 Kebals vägförening. Tid:10.00 Plats: Folkets hus Strömstad. Närvarande: Närvarolista är bilagd originalprotokoll. 1 Mötet öppnas av ordförande Per Thorsell och han gör en

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

Datum: Den nya gatan är endast sex tomter. Allt styrs av efterfrågan. Vi går igång ganska snart med att tillgängliggöra dem.

Datum: Den nya gatan är endast sex tomter. Allt styrs av efterfrågan. Vi går igång ganska snart med att tillgängliggöra dem. Datum:2018-02-21 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar Vinningarådet Tid och plats Vinninga 2018-02-21 Deltagare Närvarande: Från Vinninga 20 personer. Jonas Sundström, Rasmus Möller, Malin Olsson Lundqvist,

Läs mer

Brainstorming med många intresserade på Omställningskonferensen i Malmö.

Brainstorming med många intresserade på Omställningskonferensen i Malmö. Vad är bakgrunden till TINYHOUSESWEDEN? Brainstorming med många intresserade på Omställningskonferensen i Malmö. Sökte lösning på ställa om till ny livsstil. Ett svar på vanliga omställningsfrågor; hur

Läs mer

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version Pedagogisk omsorg i hemmet 2012, reviderad version Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta.

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta. Stormöte 2013-03-06 Syftet med mötet var att träffas för att prata om Åsljungas framtid. Hur få vi det mer lockande att bo och leva i Åsljunga? Uppslutningen blev mycket stor. Tydligt var att byborna ville

Läs mer

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad RAPPORT DECEMBER 0 David de Courcy ScandInfo Marketing Research, Pnr: Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och syfte Målgrupp och metod Frågeområden Delgrupper

Läs mer

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Redovisning av processarbete den 26 februari 2009 Arrangör: Uppsala Läns Bygdegårdsdistrikt Syfte: Processarbetet utgick från frågeställningarna Vad vill vi åstadkomma?

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 4. Sollerön 4,%. Kön Antal Procent. Kvinna 6 8,%. Man 6 6,9% Totalt 4,% Medelvärde,6.

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Bohus

Ortsutvecklingsmöte i Bohus MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum och tid 2012-04-02, 19:00-21:15 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Bohus Servicehus, Bohus Lennart Dahl, ordförande Ingalill Andersson, 1:e vice ordförande Ulrika Johansson

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

FUB Halmstad-Hylte. Protokoll Närvarande: 1. Mötets öppnande. 2. Val av justerare. 3. Godkännande av föredragningslista.

FUB Halmstad-Hylte. Protokoll Närvarande:  1. Mötets öppnande. 2. Val av justerare. 3. Godkännande av föredragningslista. FUB Halmstad-Hylte. Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för FUB Halmstad - Hylte onsdagen den 30 augusti 2017 klockan 18.00 20.30 på Nässjögatan 10, Halmstad. Närvarande: Cecilia Kristensen, Bertil

Läs mer

Protokoll styrelsemöte

Protokoll styrelsemöte Protokoll styrelsemöte Måndag 5 maj 19.00 hemma hos Ayman Hantash Närvarande Lina Boy Johan Kardestad Ayman Hantash Steffen Dorch Katarina Wigholm Ritva Silén Linda Strand 1 Mötets öppnande. Lina hälsade

Läs mer

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Artikel 9 av 9 Projekt Kaxås Familjen Andersson är första familj inom ramen för Projekt Kaxås att flytta till byn. Strax

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2017 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-24 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Församlingshemmet, Nissafors, kl 19.00-20.30 Beslutande LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Inga-Lill Andersson Hjelm

Läs mer

Lägesrapport. Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden Samordningsenheten Pasi Kemi

Lägesrapport. Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden Samordningsenheten Pasi Kemi Lägesrapport Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden 2017-05-16 Samordningsenheten Pasi Kemi Lägesrapport Handläggningstiderna måste ner! Beror på: - Ökat söktryck

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2018 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Bo Plan Fastställd styrelsesammanträde

Bo Plan Fastställd styrelsesammanträde Bo Plan 2018-2020 Fastställd styrelsesammanträde 2017-10-25 72 Profil Bostadssökande Befolkningsutveckling Pågående/planerad nyproduktion Pågående uppdrag planändring Utredning/analys tänkbara bygg projekt

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG PROTOKOLL Sammanträdesdatum

Läs mer

Ett drömboende vid havet Välkommen till Notholmen i Nordmaling

Ett drömboende vid havet Välkommen till Notholmen i Nordmaling Ett drömboende vid havet Välkommen till Notholmen i Nordmaling Reservation för eventuella ändringar och tryckfel. 1 Välkommen till ditt Notholmen Morgonkaffe med havsutsikt? Vill du bo i ett idylliskt

Läs mer

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora Dag och tid Måndag 19 mars kl. 19-21 Plats Malmsjö skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende

Läs mer

Status Resultat Anmärkning. Gruppens namn Syfte Kontakt Arbetet påbörjat Vägvisning. Att ordna så att. Arbetsgruppen är avvecklad. annonseras på E20.

Status Resultat Anmärkning. Gruppens namn Syfte Kontakt Arbetet påbörjat Vägvisning. Att ordna så att. Arbetsgruppen är avvecklad. annonseras på E20. Gruppens namn Syfte Kontakt Arbetet påbörjat Vägvisning Att ordna så att vägvisningen till sker vid E 20 Vikingatraditioner I i tidningen Cykelgruppen Gula Industrihuset Att öka intresset för Vikingarnas

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Dialogmöte. Älghult 2014 06 03

Dialogmöte. Älghult 2014 06 03 2014-06-24 Dialogmöte Älghult 2014 06 03 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Anders Svensson, ekonomi och

Läs mer

Ledig lokal om 465m 2 för verkstads- eller handelsverksamhet

Ledig lokal om 465m 2 för verkstads- eller handelsverksamhet Ledig lokal om 465m 2 för verkstads- eller handelsverksamhet Centralt belägen, rymlig lokal för verkstads- eller handelsverksamhet Objektet Lokal för verkstad- eller handelsverksamhet om 465 kvm med god

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Dialogmöte angående Lommared 1:15

Dialogmöte angående Lommared 1:15 1(6) Bygg- och miljöenheten Samhällsbyggnad Dialogmöte angående Lommared 1:15 Minnesanteckningar Plats: Byahallen, Asklanda : 2018-01-18 Tid: 18.00 Deltagande Vårgårda kommun Kjell Korpås, politiker Vårgårda

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse.

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Singö Fogdö Intresseförening har som mål att långsiktigt rädda Singö skola och att tillgodose

Läs mer

Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid

Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid s. 1 Inledning Under våren 2012 har många hyresgäster på Pennygången i olika sammanhang uttryckt stor oro

Läs mer

Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004

Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004 Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004 Sammanfattning Bakgrund Projektet uppkom då utvecklingsgrupper runtomkring i byarna i Älvdalens Kommun ville jobba för att kunna behålla service

Läs mer

Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se

Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se - Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna

Läs mer

Protokoll nr 27 2012 fört vid styrelsesammanträde för Norabostäder AB

Protokoll nr 27 2012 fört vid styrelsesammanträde för Norabostäder AB Protokoll nr 27 2012 fört vid styrelsesammanträde för Norabostäder AB Tid: Plats: 5 november 2012 kl. 08.30-12.30 Norabostäders kontor, Änggatan 11 Närvarande ledamöter: Frånvarande: Övriga närvarande:

Läs mer

Medlemsmöte 2009-09-27. Fibernät Gårdsby-Tofta-Yasjön

Medlemsmöte 2009-09-27. Fibernät Gårdsby-Tofta-Yasjön Medlemsmöte 2009-09-27 Fibernät Gårdsby-Tofta-Yasjön Agenda Välkomna Styrelsen och arbetsgruppen. Webben www.gardsby.se Karta och aktuell prognos för anslutningskostnad (insats) "4 projektsteg" (Poul)

Läs mer

Välkommen som värd i Bo på Lantgård

Välkommen som värd i Bo på Lantgård Välkommen som värd i Bo på Lantgård Organisationen Bo på Lantgård (BpL) är en ideell förening med över 200 landsbygdsföretagare vars syfte är att stödja medlemmarnas utveckling inom boendeturism på landsbygden.

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2016 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Detaljplan Glommen/Hamnen

Detaljplan Glommen/Hamnen Sammanställning av de punkter och åsikter som diskuterades och föreslogs på Samhällsföreningens möte den 12 April 2014. (totalt deltog ca: 90-100 personer på mötet) Detaljplan Glommen/Hamnen Punkter och

Läs mer

Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se

Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se - Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna

Läs mer

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen!

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen! PROJEKTANSÖKAN D E T T A Ä R E N P R O J E K T A N S Ö K A N K R I N G Ö L S J Ö B A D E T E N A V K O M M U N E N S, L Ä N E T S O C H B E R G S L A G E N S V A C K R A S T E B A D P L A T S E R Välkommen

Läs mer

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent. Sollerön 3,% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 33,33% 2. Man 22 66,67% Totalt 33,% Medelvärde,67

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Adelöv Framtidsgrupp PROTOKOLL 2011-12-06. Tid 19.00. Adelövs skola. Närvarande

Adelöv Framtidsgrupp PROTOKOLL 2011-12-06. Tid 19.00. Adelövs skola. Närvarande PROTOKOLL 2011-12-06 Adelöv Framtidsgrupp Tid 19.00 Plats Närvarande Adjungerad Förhinder Adelövs skola Kenneth Malm, Traktorracet Åke Persson, AMOK Helena Karlsson, Adelöv Pingsförsamling Ingemar Karlsson,

Läs mer

Fiber till Himmeta- Bro!

Fiber till Himmeta- Bro! Fiber till Himmeta- Bro! Det har blivit dags att dra ut fiber till Himmeta-Bro. I den här broschyren kan du läsa mer om vilka möjligheter som en snabb och stabil uppkoppling innebär för dig och för vår

Läs mer

Hur vill du bo i framtiden? Resultatet av undersökning om seniorboende i Uddevalla kommun

Hur vill du bo i framtiden? Resultatet av undersökning om seniorboende i Uddevalla kommun Hur vill du bo i framtiden? Resultatet av undersökning om seniorboende i Uddevalla kommun mars 29 RAPPORT 1 (12) "HUR VILL DNR: Hur vill du bo i framtiden? Resultatet av enkätundersökning om seniorboende.

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Årsredovisning 2008 Föreningen Framtid Ugglarp,

Årsredovisning 2008 Föreningen Framtid Ugglarp, Föreningen Framtid Ugglarp, Framtid Ugglarps affärsidé: Framtid Ugglarp skall engagera, aktivera och stärka gemenskap och värden för boende och besökare så att så många som möjligt upplever Ugglarp som

Läs mer

Förstudie Projekt Från planta till Färdig Produkt

Förstudie Projekt Från planta till Färdig Produkt LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Projektredovisning Förstudie Projekt Från planta till Färdig Produkt Journalnummer 2010-2240 Stödmottagare: Lantbrukarnas Ekonomi AB, Box 195, 811 23 Sandviken Person som kan

Läs mer

Dialogmöte. Åseda 2014 06 04

Dialogmöte. Åseda 2014 06 04 2014-06-24 Dialogmöte Åseda 2014 06 04 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Lars Gunnar Serell, ansvarig för

Läs mer

Utvecklingen i antalet beslutade och slututbetalda leaderprojekt 2007-2015 MÅL

Utvecklingen i antalet beslutade och slututbetalda leaderprojekt 2007-2015 MÅL Utvecklingen i antalet beslutade och slututbetalda leaderprojekt 2007-2015 MÅL Slututbetalda leaderprojekt 2007 2011 fördelade på kategorier Exempel fysiska anläggningar Fysiska anläggningar exkl. förstudier

Läs mer

Protokoll PTA IES - Säker skolväg Extrainkallat möte utanför ordinarie styrelsemöte

Protokoll PTA IES - Säker skolväg Extrainkallat möte utanför ordinarie styrelsemöte Protokoll PTA IES - Säker skolväg Extrainkallat möte utanför ordinarie styrelsemöte Datum: 2018-04-18 Tid: 16.00-17.00 Plats: Konferensrum, IES Halmstad Närvarande från styrelsen: Åsa Andraey och Marie

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Rådhusgången och Skolgången Seniorlägenheter

Rådhusgången och Skolgången Seniorlägenheter Rådhusgången och Skolgången Seniorlägenheter Vad är en seniorlägenhet? Att bo i en seniorlägenhet är samma sak som att bo i vilken lägenhet som helst. Om du behöver hemtjänst, trygghetslarm eller någon

Läs mer

Sommarlovsentreprenör 2008

Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 i Söderhamns kommun För andra året i rad genomfördes projektet Sommarlovsentreprenör i Söderhamns kommun. Syftet med projektet är att öka ungas intresse

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

Medlemsmöte 2012-10-28

Medlemsmöte 2012-10-28 Medlemsmöte 2012-10-28 Dagordning 1 Val av mötesordförande. 2 Val av sekreterare och justeringsmän. 3 Dagordningens godkännande. 4 Lägesrapport. 5 Presentation av kanalisationsförslag. 6 Övriga ärenden.

Läs mer

Byastämma i Degeberga

Byastämma i Degeberga Minnesanteckningar Kommunledningskontoret 2013-11-21 Hanna Nicander Byastämma i Degeberga Plats: Tingshuset i Degeberga Tid: 2013-11-21, kl. 18:30-20:45. Deltagande politiker: Pierre Månsson (FP), Heléne

Läs mer

Seniorlägenheter i Forserum

Seniorlägenheter i Forserum Seniorlägenheter i Forserum Vad är en seniorlägenhet? En seniorlägenhet är i princip samma sak som ett vanligt boende. Om du behöver hemtjänst, trygghetslarm eller någon annan sorts hjälp ansöker du om

Läs mer

Protokoll Nyköpings BIS Dok.beteckning Styrelseprotokoll Friidrott Utgåva P1.0-1 2010-06-10. Protokoll. Sida 1 av 6

Protokoll Nyköpings BIS Dok.beteckning Styrelseprotokoll Friidrott Utgåva P1.0-1 2010-06-10. Protokoll. Sida 1 av 6 Protokoll Sida 1 av 6 Protokoll från styrelsemöte i Nyköpings BIS Friidrott torsdagen den 20/5 2010. Deltagare närvarande: (vid pennan) Kent Andersson Mikael Carlsson Lars Hallberg Thomas Andreasson Siv

Läs mer

Datum och tid 2014-10-06 kl 18.00 20.30 StOF-kansliet på Vretenvägen i Solna. ordförande

Datum och tid 2014-10-06 kl 18.00 20.30 StOF-kansliet på Vretenvägen i Solna. ordförande Sida 1 (1) Möte Styrelsemöte 5/2014 (548) Datum och tid 2014-10-06 kl 18.00 20.30 StOF-kansliet på Vretenvägen i Solna Plats Deltagare Lennart Brattgård Birgitta Billstam Leif Carlsson Urban Frej Lars

Läs mer

Protokoll styrelsemöte

Protokoll styrelsemöte Protokoll fört vid Ringamåla Fiber Ekonomisk Förenings styrelsemöte 2012-10-22. Plats: Hos Tore Bengtsson Närvarande: Lennart Olofsson Pia Ekenskog Nils-Erik Svensson Anders Karlsson Jens Svensson Tore

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Nol

Ortsutvecklingsmöte i Nol MINNESANTECKNINGAR 1(8) Vår 2015 Datum och tid 2015-04-15, 19:00-21:00 Plats Presidium Folkets hus, Nol Klas Karlsson, Ordförande Rose-Marie Fihn, 1:e vice ordförande Monica Samuelsson, 2:e vice ordförande

Läs mer

Byggprojektet VICTORIA. Kungsgatan 11 15 Örebro City. Bofakta

Byggprojektet VICTORIA. Kungsgatan 11 15 Örebro City. Bofakta Byggprojektet VICTORIA Kungsgatan 11 15 Örebro City Bofakta Objektfakta Upplåtelseform Byggherre Entreprenör Arkitekt Inflyttning Hyror Intresseanmälan och frågor Lägenheter Butikslokaler Garage Hyresrätt

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Alafors

Ortsutvecklingsmöte i Alafors MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum och tid, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Medborgarhuset, Alafors Thor Eliasson, 1:e vice ordförande Åke Niklasson, 2:e vice ordförande Jan-Åke Lindberg Lars-Ove

Läs mer

Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson

Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson Dagordning 160420: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson Plats: Hos Johanna H, Studentvägen

Läs mer

VINDELNS KOMMUNS BYGDEAVGIFTSMEDEL

VINDELNS KOMMUNS BYGDEAVGIFTSMEDEL Sida 1 (7) 2016-08-22 K-2016-202 000 Kommunledningskontoret Länsstyrelsen 901 86 Umeå Kommunens Regler och vägledning av Bygdeavgiftsmedel Antagna av kommunstyrelsen den 5 september 2016, 136 VINDELNS

Läs mer

Protokoll från. Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening. 4 mars 2018 kl i Orkesta bygdegård

Protokoll från. Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening. 4 mars 2018 kl i Orkesta bygdegård Protokoll från Årsmöte i Orkesta Hembygdsförening 4 mars 2018 kl. 18.00 i Orkesta bygdegård 1. Årsmötet öppnas. Mötet öppnades och ordförande Marie-Louise Jansson hälsade mötesdeltagarna välkomna till

Läs mer

Protokoll årsmöte Tjärnö Samhällsförening

Protokoll årsmöte Tjärnö Samhällsförening Protokoll årsmöte Tjärnö Samhällsförening Tid och plats: Söndag den 2 oktober, kl: 13-15 Församlingshemmet Tjärnö Närvarande: 57 personer. Ordförande Anna-Karin Ring öppnar mötet och hälsar alla välkomna.

Läs mer

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Protokoll styrelsemöte nr 6 2010-07-18 1(7) Protokoll 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Fastställd dagordning 1 Inledande formalia... 2 1.1 Mötets öppnande... 2 1.2 Val av mötesordförande... 2 1.3 Val av mötessekreterare...

Läs mer

Utveckla S:t Anna Förskola

Utveckla S:t Anna Förskola 1. Förskola 1.1 Fritidsaktiviteter för förskole- och fritidshemsbarn samt barn utan förskola 1.2 Förskola under turismens högsäsong samt daglägerverksamhet 1.3 Underlätta för förskoleföräldrar med orimlig

Läs mer

Protokoll fört vid Glemminge byalags styrelsemöte 2009-08-11

Protokoll fört vid Glemminge byalags styrelsemöte 2009-08-11 1 Protokoll fört vid Glemminge byalags styrelsemöte 2009-08-11 Närvarande: Bo Björkman Anders Larson Gerd Löfquist Jasenka Mauzer Åkerlund Anna Nilsson 1. Mötets öppnande. Ordförande öppnade mötet och

Läs mer

Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521

Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521 Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521 CMA Research AB Företaget AB, Kundundersökning 2015, sida 2 Om undersökningen Bakgrund Syfte Genomförande Metod CMA har sedan 2006 för Regionförbundets

Läs mer