Välkommen som värd i Bo på Lantgård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen som värd i Bo på Lantgård"

Transkript

1 Välkommen som värd i Bo på Lantgård Organisationen Bo på Lantgård (BpL) är en ideell förening med över 200 landsbygdsföretagare vars syfte är att stödja medlemmarnas utveckling inom boendeturism på landsbygden. Föreningen förvaltar varumärket Bo på Lantgård som borgar för viss kvalitet och trygghet. BpL är ett utmärkt boendealternativ. Många lantgårdar har utvecklats till åretruntöppna små landsbygdshotell och som blivit en betydelsefull inkomstkälla i lantbruket. För att marknadsföra sig som Bo på Lantgård måste den anläggning du driver leva upp till de baskrav som föreningen beslutat om. Det mesta är självklart för den som vill jobba med service och turism. Varje medlem är sin egen företagare och ansvarar själv för den verksamhet man bedriver. Gästerna finns Allt fler projektarbetare och tjänsteresenärer har upptäckt att BpL är ett tryggt boende med säker parkering. Hemmiljön och den personliga servicen är också en viktig anledning att välja BpL. Barnfamiljer från främst storstadsområden väljer allt oftare semester på BpL. Antalet gästnätter hos de värdar som jobbar under varumärket Bo på Lantgård har de senaste åren ökat konstant. Intresset för att komma ut på landet är större än någonsin. Föreningen arbetar ständigt med att förbättra och utveckla både service och marknadsföring.

2 Naturupplevelser och aktiviteter Många gäster söker naturupplevelser och möjligheten att få andas ren luft. Men också äventyret! Landsbygden är full av upplevelser och äventyr, sådant som vi tycker är vardagsmat, men som för någon annan är den optimala kvalitetsupplevelsen. Många gårdar erbjuder sina gäster olika aktiviteter. Använd gårdens resurser Grundtanken med BpL är att du ska kunna använda de resurser som din gård erbjuder i form av befintliga hus och lägenheter. Boendet måste hålla en godkänd boendestandard enligt de kriterier som föreningen bestämt. Även nybyggnation av stugor och lägenheter kan vara ett alternativ. Men givetvis måste det uppfylla den kvalitet som kunder förväntar sig. Nöjda kunder kommer tillbaka och är dessutom våra absolut bästa marknadsförare. Du gillar nya kontakter och nya intäkter För att lyckas som värd för BpL måste du tycka att det är roligt att ta emot gäster. Du gillar att träffa folk och uppskattar nya kontakter. Landsbygdsturism är en affärsverksamhet, med utvecklingspotential som kan ge stora möjligheter att skapa nya intäkter på gården.

3 Inom konceptet finns två inriktningar Rum & Frukost Rum & Frukost är precis som namnet anger, du erbjuder gästerna ett rum för natten och en rejäl lantfrukost. Rummet kan ligga i själva mangårdsbyggnaden eller vara ett av gårdens hus. Sänglinne, handdukar och städning skall ingå i priset. Självhushåll Självhushåll innebär att gästerna bor i en egen bostad på gården. Det kan vara i lillstugan, en gammal arbetarbostad eller en lägenhet i värdfamiljens hus. Bostaden skall vara utrustad för eget hushåll. Gästerna sköter sig helt på egen hand och tar med sig eget sänglinne och handdukar. En del värdar tillhandahåller frukost, sängkläder och städning mot en avgift. De flesta värdar hyr ut veckovis boende, men även dygnsuthyrning och långweekends förekommer.

4 Tillval Utöver vår grundinriktning på Rum & Frukost och Självhushåll, kan du som vill marknadsföra dig lite extra välja att märka din gård som antingen Lanthotell eller Quickstop. Lanthotell Detta är en utmärkelse som ger dig en extra sökmöjlighet och marknadsföring. Vi ställer större krav på gårdar som vill ansluta sig till gruppen Lanthotell. I grunden har du klassificering för antingen Rum & Frukost och/eller Självhushåll. Om du sedan uppfyller kraven för Lanthotell så kan du mot en tilläggsavgift bära vår symbol för detta. Lanthotell presenteras på särskilt avsnitt på vår hemsida. Du får även en snabbsökning via länk på hemsidan. En särskild symbol visar din gård på vår karta. Ställplatser Många husbilar och husvagnsekipage söker en övernattningsplats utmed våra vägar. Du som är klassificerad enligt vårt grundkoncept kan välja att marknadsföra dig lite extra mot denna grupp av gäster. Vi avsätter ett avsnitt på vår hemsida för Ställplatser. Snabbsökningslänk tar gästen direkt till listan för möjliga gårdar. Vi erbjuder också klubbar i Sverige och Danmark listor på gårdar som är anslutna till Ställplatser. Extra marknadsföring. Uppfyller du våra grundkrav, så kan du mot en tilläggsavgift ansluta dig till gänget. Teman Som värd kan du också ansluta dig till våra teman, Häst, Fiske, MC, Konferens och jakt. Dessa teman presenteras alltid särskilt på vår hemsida. Varje tema har ett gemensamt grundkrav som ska uppfyllas för att få använda symbolen. Weekendpaket Har du ett eget paket på din gård så har vi en marknadsföringsplats för detta också. Du loggar in på vårt intranät och där kan du enkelt skapa ditt eget paket, när du vill och hur många du vill. Alltid kostnadsfritt för dig som värd. I samarbete med LRF erbjuder BpL sina medlemmar en mycket förmånlig resegarantiförsäkring som är en trygghet både för dig som värd och för dina gäster.

5 Bo på Lantgård med klass Trygghet för gästen För att bli medlem i BpL och marknadsföra sig under varumärket måste alla gårdar genomgå en kvalitetsbesiktning. Det finns ett antal grundkrav som du måste leva upp till för att kunna bli medlem. Syftet med klassificeringen är att kunderna som kommer till gårdarna ska veta vilken service och standard man kan förvänta sig. Klassificeringen som är ett viktigt verktyg i konkurrensen med vanliga stuguthyrare syftar också till att förbättra lönsamheten för företagarna inom konceptet. Veteaxet som är vår kvalitetssymbol blir helt enkelt ett verktyg för att sätta rätt pris på den service och standard som ni erbjuder. 1) Godkänd 2) Bra 3) Mycket bra 4) Utmärkt 5) Förstklassigt Kvalitetsklassning Helhetsintrycket är mycket viktigt och av stor betydelse för gästen. Kvalitetsklassningen omfattar främst sovrum/sängar, sanitetsutrymmen och kök. För gästen är det av stor betydelse att dessa saker är bra ur trivsel- och hygiensynpunkt. Även infarten, gården med dess byggnader, utrustning och alla övriga utrymmen som finns på gården dit gästen har tillträde omfattas av klassningen. Upplevelser och möjlighet till förströelse samt riktig och tydlig information är viktigt för att gästen ska bli nöjd. Vår kvalitetssymbol är ett veteax. På hemsidan anges hur många vete ax gården tilldelats. Minimikravet för medlemskap är 1 veteax. Kvalitetsklassningen sker genom att värden med hjälp av digitala checklistor gör en bedömning av gårdens standard och dokumenterar detta med foton som sänds in till BpL. Beslut tas sedan av den beslutsgrupp som utsetts av BpLs styrelse. Eventuellt överklagande av beslutet skall göras skriftligt till styrelsen för Bo på Lantgård Sverige.

6 Grundkrav för deltagande i Bo på Lantgård BpL är ett trygghetskoncept för gäster att välja boende på levande lantgårdar med ett tydligt värdskap, till gagn för både lantbruket och turistnäringen. För att delta i konceptet ställs följande grundkrav på de gårdar som skall marknadsföra sig under varumärket Bo på Lantgård. Levande Lantbruk Personligt Värdskap Godkänd Boendestandard Seriöst Företagande Aktiv Lantgård Alternativ 1: Lantgården är en jordbrukstaxerad fastighet. Här bedrivs aktiv lantbruksdrift av minst ett av följande alternativ: Åker, djurhållning, skog eller specialodling. Djurhållning är alltså inget krav. Alternativ 2: Gården är inte en jordbrukstaxerad fastighet. Värden har brukande granne med vilken det finns ett besöksavtal. Detta avtal skall kunna visas vid anmodan. Personligt Värdskap Värden/värdfamiljen bor på gården eller i dess närhet. Värden är anträffbar för bokning genom telefon och e-post. Värden ger ett personligt bemötande. Värden bör vara insatt i svenskt lantbruk och gärna vara en ambassadör för detta. Om intresse finns ska gästen få information om gården och lantbruket.

7 Godkänd Boendestandard Godkänt dricksvatten. Brandskydd enligt regelverk. Husapotek. Uppenbara farligheter på gården är åtgärdade. Skriftlig information om farligheter finns. Seriöst Företagande Värden skall bedriva sitt arbete med nödvändiga tillstånd, för sin verksamhet. Bedrivs som näringsverksamhet och F-skattsedel finns. Bokningsbekräftelse/faktura skickas enl. överenskommelse med gästen. Kunden skall alltid erhålla kvitto. Rutiner för att fylla i Schengenavtalet ska finnas. Statistik ska lämnas till föreningen varje år, för så effektiv marknadsföring som möjligt. Nödvändiga försäkringar finns tecknade. Logotypen Bo på Lantgård bör alltid användas i värdens eget marknadsföringsmaterial. Skylt med logotype skall finnas på alla gårdar. Marknadsföring Inför varje ny säsong erbjuds alla medlemmar att köpa olika grad av marknadsföring. Alla medlemmar får en plats på vår hemsida där gården presenteras med bild och text samt länk till värdens egen hemsida. Texterna översätts även till tyska och engelska.

8 Pressbearbetning Ett effektivt sätt att skapa uppmärksamhet är att hålla media informerad om olika aktiviteter i föreningen. Aktiv pressbearbetning samt annonskampanjer är en del av de arbetsinsatser som görs för att marknadsföra BpL. Många spaltmeter skrivs varje år i både riks och lokal press. Radio och TV-kanaler finns också med listan över media som bearbetas. Detta ingår i startavgiften: - Tillgång till intranät med dokument och nyttig information och tips. - Gårdsskylt med logotype och gårdens namn. - Marknadsföring via innevarande år. - Service via Medlemsservice innevarande år. - Översättning av annons till eng/ty. Medlemskap och marknadsföring för nya värdar som ansöker senast den 30 juni. Startavgift: 2300 kr + moms Medlemsavgift: 200 kr momsfritt Medlemskap och marknadsföring för nya värdar som ansöker från och med 1 juli. Startavgift: 1300 kr + moms Medlemsavgift: 200 kr momsfritt

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Falkenbergs Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Falkenbergs GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till spelrätter? Styrelsen har följt

Läs mer

Bilda förening. så funkar det

Bilda förening. så funkar det Bilda förening så funkar det Vad är en förening? En förening kan startas av ett antal personer som har samma intresse och vill göra något tillsammans. En förening är demokratisk. Det betyder att du som

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Hallands godmans- och förvaltarförening Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsområde Föreningen ska vara verksam inom kommunerna Falkenberg, Halmstad, Hylte, Laholm och Varberg. Föreningen vänder sig till

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Några av fördelarna du får som HSB-medlem Centrala avtal som sänker kostnader Tack vare att vi är så många i HSB kan vi teckna förmånliga avtal

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Medlem i bostadsrättsföreningen

Medlem i bostadsrättsföreningen Medlem i bostadsrättsföreningen Vad har du som boende ansvar för och vad ska föreningen ta hand om? Vad sker på en stämma och vem kan väljas in i styrelsen? I den här skriften får du svar på de här och

Läs mer

Medlem i bostadsrättsföreningen

Medlem i bostadsrättsföreningen Medlem i bostadsrättsföreningen Vad har du som boende ansvar för och vad ska föreningen ta hand om? Vad sker på en stämma och vem kan väljas in i styrelsen? I den här skriften får du svar på de här och

Läs mer

Några ord om att bo i bostadsrätt

Några ord om att bo i bostadsrätt Några ord om att bo i bostadsrätt 2 3 Ditt boende, vår angelägenhet Att köpa ny bostad är ett stort beslut och det finns naturligtvis mycket att ta ställning till. Genom den här broschyren vill vi på NCC

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter Information ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning Ett enkelt sätt att TJÄNA PENGAR för SKOLKLASSER och FÖRENINGAR Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN!

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Att arbeta med internationella marknader. en handbok för besöksnäringen

Att arbeta med internationella marknader. en handbok för besöksnäringen Att arbeta med internationella marknader en handbok för besöksnäringen Robert Patzelt, Familjen Helsingborg, 2015 Intro Den här handboken är till för dig som företagare inom besöksnäringen. Den ska ge

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Välkommen hela året. Året på lantbruket HÖST VINTER SOMMAR VÅR. Året runt

Välkommen hela året. Året på lantbruket HÖST VINTER SOMMAR VÅR. Året runt Året runt 10 Välkommen hela året Året runt Som gäst på Bo på Lantgård är du välkommen alla månader på året. Här möter du alltid ett levande lantbruk och upplever lugnet på landet. Välj mellan Rum och Frukost

Läs mer

Välja association för att driva företag tillsammans. En vägledning till att hitta den företagsform som passar er bäst

Välja association för att driva företag tillsammans. En vägledning till att hitta den företagsform som passar er bäst Välja association för att driva företag tillsammans En vägledning till att hitta den företagsform som passar er bäst Välja association för att driva företag tillsammans Hitta en form som passar Du som

Läs mer

Walking for Water Guide för skolor

Walking for Water Guide för skolor Walking for Water Guide för skolor Innehållsförteckning Förord... 3 Inledning... 4 De fem grunderna för Walking for Water... 5 Till att börja med... 6 Introduktion...6 Projekt...6 Registrering...6 Förberedelser...

Läs mer

Köpguide - Bostadsrätt

Köpguide - Bostadsrätt Köpguide - Bostadsrätt Innehåll Hur fungerar sidan BotillBo.se... 2 Hur fungerar lånelöfte... 2 Pant... 3 Lagfart... 3 Planritning... 3 Visning... 3 Begär föreningens årsredovisning:... 4 Undersökningsplikt...

Läs mer

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1 klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1 SSUKLUBBENS DEMOKRATI OCH EKONOMI Detta häfte beskriver hur SSUklubben

Läs mer

Välkommen till Trygghetsstiftelsen!

Välkommen till Trygghetsstiftelsen! Välkommen till! Du som varit anställd hos en statlig myndighet och uppfyller kvalifikationerna har möjlighet att få stöd från. Stiftelsen är en kollektivavtalad förmån för statligt anställda. Vår uppgift

Läs mer

Aktiviteter för en lång siktig, konkurrenskraftig och uthållig besöksnäring. Varumärket Visit Södra Dalarna

Aktiviteter för en lång siktig, konkurrenskraftig och uthållig besöksnäring. Varumärket Visit Södra Dalarna 2015 AKTIVITETSPLAN Aktiviteter för en lång siktig, konkurrenskraftig och uthållig besöksnäring Aktivitetsplan 2015 beskriver Visit Södra Dalarnas, VSD, planerade aktiviteter för 2015. Aktiviteternas mål

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer