ProPlanner. Uppdragsgivare: Torbjörn Jönsson, AstraZeneca. Ett projekt för kursen Programutvecklingsprojekt 2D1954

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ProPlanner. Uppdragsgivare: Torbjörn Jönsson, AstraZeneca. Ett projekt för kursen Programutvecklingsprojekt 2D1954"

Transkript

1 ProPlanner Projekt medlemmar: Björn Sundman, Projektledare Pierre Evans, Webbansvarig Christer Wanngård, sekreterare Tymon Pigon, Juridikansvarig Alireza Golestanizadeh Bernt Nylin Uppdragsgivare: Torbjörn Jönsson, AstraZeneca Ett projekt för kursen Programutvecklingsprojekt 2D1954

2 Innehållsförteckning 1. Problemstruktur Bakgrund Syfte Problembeskrivning Krav och avgränsningar Funktioner Datormiljö Hårdvara Mjukvara Användare Förslag till lösning Systemskiss Moduler Algoritmer Definitioner Indata Beräkningar Utdata Användargränssnittet Genomförande Systematiska metoder Hjälpmedel Ansvarsfördelning i gruppen Tidsplanering av aktiviteter Administration Implementation Arbete med dokumentation Projektbeskrivning Användarhandledning Systembeskrivning Riskanalys...10

3 1. Problemstruktur 1.1. Bakgrund Tillverkning av aktiv läkemedelssubstans karakteriseras idag av högt ställda krav på produktkvalitet och leveransförmåga. Utvecklingen av datortekniska hjälpmedel för att modellera och simulera kemiska och fysikaliska processförlopp har under senare år varit stark. För AstraZeneca är det viktigt att relevanta datortekniska verktyg utnyttjas som hjälpmedel för att effektivisera arbetet med att säkerställa processtabilitet, produktkvalitet och leveransförmåga. Därför görs nu en satsning inom området. Ett led i detta arbete är att öka samarbetet med högskola/universitet, t ex i form av exjobb och projektarbeten. För produktionsplanering (logistikhantering och kapacitetssimuleringar) saknas dock idag lättanvända verktyg speciellt anpassade för AstraZenecas processer och behov Syfte Syftet med detta projekt är att ta fram mjukvara i form av makron skrivna i Visual Basic och makrona skall köras i Microsoft Project. Makrona skall underlätta produktionsingenjörernas arbete med att schemalägga läkemedelsproduktionen på AstraZeneca. I dagsläget finns inget allmänt vedertaget system för schemaläggningen, eller med andra ord alla arbetar enligt egen metodik. Projektet kommer att leverera en enhetlig metodik för schemaläggning och planering av produktion Problembeskrivning Tillverkningen sker batchvis och kan delas upp i processteg som tar olika lång tid och som tar olika resurser i anspråk (tankar, reaktorer, centrifuger etc.). Den totala ledtiden för en batch kan uppgå till flera dygn och bestå av ett flertal processteg. Normalt tillverkas flera batcher efter varandra (kampanjvis). Det möjliggör att tillverkningen kan saxas, vilket gör att den sammanlagda ledtiden blir kortare än summan av de enskilda batchernas ledtid var för sig. Flera produkter kan vanligen köras i en processanläggning. Utrustningen saneras vid byte till ny produkt. Normalt sker ingen tillverkning under helg. Enbart vissa intermediat (mellan produkter) i en process är stabila för lagring, vilket är viktigt att ta hänsyn till vid planeringen av produktionen. Planerar man illa kan man till exempel vara tvungen att bryta produktionen redan på onsdag eftermiddag, för att man inte hinner tillverka nästa stabila intermediat före helgen. Detta innebär att dyr processutrustning blir stillastående.

4 1.4. Krav och avgränsningar Programmet skall klara schemaläggning av en eller flera batcher av samma produkt. Flera olika produkter kommer alltså inte kunna schemaläggas parallellt. Det kommer att finnas stöd för tre olika typer av arbetsskift: 3-skift, 4-skift och 5-skift. Programmet ställer vissa krav på indata: Användaren kan receptet. Det står angivet vilken resurs som ska användas. Tidsåtgången för varje delsteg. Vilka processer som är beroende av varandra Funktioner Den primära funktionen kommer att vara att optimera brytpunkternas längd i en given sekvens av olika steg och moment. Optimeringen kommer att minimera tidsåtgången för att köra dessa steg i den ordningen som är angiven av produktionsingenjörerna på AstraZeneca. För att programmet ska vara så flexibelt som möjligt så anropas alla beräkningar manuellt, på så vis undviker man störande och oönskade automatiserade moment. I samma anda är alla funktioner uppdelade i atomära delar så att användaren får full kontroll. Den funktionalitet som erbjuds är huvudsakligen: Brytpunktsoptimering med anpassning för lediga dagar. Detta innebär att programmet försöker ändra brytpunkternas längd, inom dom givna intervallen, så att den kortaste totala tillverkningstiden kan uppnås, processerna förskjuts även så att ingen tillverkning är schemalagd på en ledig dag (röda dagar). Men även Överbokning av resurser. Programmet kan kontrollera så att inga processer körs samtidigt på samma maskin. Notera att alla funktioner är av rådgivande karaktär. Det går t ex fortfarande att dubbelboka en resurs. Observera även att programmet inte på något sätt beräknar vilken ordning som delstegen ska köras i. Detta är en möjlig uppgift för programmet men som valdes bort pga. problemets komplicerade natur. Se Bilaga 1 NP-reduktion för mer detaljer Datormiljö Nedan följer en beskrivning utav den datormiljö som finns tillgänglig för processingenjörerna på AstraZeneca.

5 Hårdvara Makrona skall kunna köras på den hårdvara som finns tillgänglig på AstraZeneca. I princip räcker det med en dator som klarar ett Microsoft operativsystem samt att datorn kan köra programmet Microsoft Project Mjukvara Programmet kommer att vara ett antal makron i Microsoft Project. Programmet ska fungera på Microsoft Project 2000, som används på AstraZeneca. Makrona är skrivna i Visual Basic Användare Programmet kommer att användas av produktionsingenjörer på AstraZeneca som redan har kunskap i Microsoft Project samt är väl insatta i problematiken. En betaversions demonstration för de presumtiva användarna kommer att hållas någon gång i mitten av projektet. 2. Förslag till lösning 2.1. Systemskiss Se Bilaga 3 - Systembeskrivning Moduler Vi har en huvudmodul vid namn fitalgorithm som utför själva arbetet av att anpassa arbetsmomenten till arbetstiderna. Dessutom kan man modifiera kalendern för olika skift och införa ledigheter under arbetsdagar. En debug-ruta finns tillgänglig som visar meddelanden under körning. Det går även att få upp en ruta där man kan se och redigera beroenden mellan olika delsteg av schemaläggningen. Man kan också be programmet hitta resurskrockar i schemaläggningen som tydligt kommer att markeras. Modulerna är helt fristående från varandra och det enda som är av intresse är deras algoritmiska aspekter. Dessa diskuteras närmare i nästföljande kapitel Algoritmer Nedan följer en beskrivning av hur vårat program beter sig, vad för slags indata den nyttjar och vilken sorts utdata den returnerar.

6 Definitioner Tillverkningen sker på maskiner av olika slag som vi har valt att kalla resurser. Minsta möjliga tidsenhet kallas för ett moment. Ett moment har en specificerad tidsåtgång och tar en eller flera resurser i anspråk. Varje resurs kan bara köra ett moment i taget. Tillverkningen sker i delsteg som består av ett eller flera moment. När produktionen av ett delsteg har påbörjats kan den bara pausas på speciellt angivna platser, så kallade brytpunkter. Brytpunkterna kan ha olika tillåten längd. Under det att produktionen av ett delsteg befinner sig i en brytpunkt så är den respektive resursen upptagen. När delstegen är färdiga är de antingen färdiga för leverans eller så er de sig i en så kallad vilotid, som liksom brytpunkten har en given tidsram men som inte tar några resurser i anspråk Indata Programmet använder sig av MSProjects kalender funktion. Där ska anges vilka dagar och tider som man arbetar. Programmet läser från ett MSProject ark där varje delsteg deklareras som en task och arbetsmomenten deklareras som subtasks. I arket måste också alla beroenden finnas angivna samt använda resurser och tidsåtgång för varje moment. Brytpunkterna ska deklareras som milestones. Brytpunkter deklareras alltid med namnet brytpunkt och dessutom kan man ange minlängd och maxlängd. Detta görs genom att lägga till en anteckning i MSProject. Anger man ingen maxlängd så används ett fastställt standardvärde. Vilotider deklareras som milestones som beror av sina respektive delsteg. Vilotider deklareras på samma sätt som brytpunkter. En viss restriktion på indata är att det inte får existera några cykliska beroenden mellan följder av steg Beräkningar Våra moduler finns förklarade i våran systembeskrivning. Se Bilaga 3 - Systembeskrivning Utdata Utdata presenteras på samma form som indata. Visualisering av resultatet sker på konventionellt sett i MSProject. Förhoppningen är att visualiseringsfunktionaliteten i MSProject är tillräcklig för användarens behov.

7 2.2. Användargränssnittet Vi kommer att skapa en toolbar med ikoner för våra makron, ett fönster där man kan se de olika beroendena som man har angivit och ett kalenderfönster där man kan välja olika skiftformer. Dessa kommer att finnas tillgängliga i vår Microsoft Project mall. Toolbar: Lista beroenden: Välj kalender:

8 3. Genomförande 3.1. Systematiska metoder Vi kommer att använda Praktisk Projekt Styrning (PPS) som projektstyrningsmetod och Extreme Programming som produktionsmetod Hjälpmedel Gruppen använder sig av flera tekniska hjälpmedel för att samordna arbetet och kommunikationen bland medlemmarna. En webbplats för projektet etablerades tidigt. Där kan medlemmarna hitta och lägga upp användbara länkar samt lägga upp arbetet i en lätt tillgänglig form. Adressen till webbsidan är: CVS - Concurrent Versions System används för att samordna redigeringen av filer och kod. CVS håller koll på olika versioner och sammanfogar dokument som är redigerade av olika användare. Vi använder oss även flitigt av e-post kommunikation för att samordna arbetet så väl som möjligt Ansvarsfördelning i gruppen Vi har fördelat ansvaret i gruppen på följande sätt: Björn Sundman, projektledare och samordnare Pierre Evans, webbansvarig. Ansvarar för att information finns tillgängligt i lämpliga format på projekthemsidan. Christer Wanngård, sekreterare. För protokoll vid möten. Tymon Pigon, juridikansvarig. Arbetet har delats upp inom gruppen, i 3 subgrupper, på följande sätt: Björn Sundman och Christer Wanngård ansvarar för den matematiska modellen och algoritmkonstruktionen. Bernt Nylin och Pierre Evans står för GUI/Interface Tymon Pigon och Alireza Golestanizadeh ansvarar för input och output formatering i MSProject och Visual Basic.

9 3.3. Tidsplanering av aktiviteter Vecka Händelse 6 Möte med uppdragsgivare. Projektstart 7 Möte där riskanalys färdigställs. Fördelning av arbetsuppgifter. Algoritmanalys. Preliminär specifikation ska vara klar senast fredag. 8 Programutvecklingen påbörjas. Algoritmer ska vara fastställda Deadline för inlämning av preliminär specifikation Preliminär demonstration av betaversion för användare fredagen den 28/3. 14 Bokning av förhandsvisning 15 Återbesök på Astra för demonstration av Demo 16 Ytterligare finesser och uppdatering läggs till 17 Ytterligare finesser och uppdatering läggs till 18 Dokumentation färdigskrivs Slutgiltig presentation 21 Utvärdering 3.4. Administration Tabell över möten: Datum Beskrivning Fredagen den 31/1 Initialt möte. Diskussion kring mål och val av projektroller. Torsdagen den 6/2 Möte med uppdragsgivare Måndagen den 10/2 Riskanalys och fördelning av arbetsuppgifter. Fredagen 14/2 Möte på AstraZeneca med Torbjörn Jönsson och Espen Eiesland 3.5. Implementation Funktionen fitalgorithm implementeras först av två gruppmedlemmar för att känna lite på VB och få en känsla för de problem som finns. Denna implementation påbörjades i vecka 9. Övriga funktioner kommer att implementeras senare och kommer då att involvera fler gruppmedlemmar Arbete med dokumentation Projektbeskrivning Projektet är hela examinationen på kursen Programutvecklingsprojekt 2D1954 och går ut på att vi skall känna på och prova hur det är att arbeta i form av projekt.

10 Användarhandledning Se Bilaga 2 - Användarhandledning Systembeskrivning 4. Riskanalys. Se Bilaga 3 - Systembeskrivning. Under projektets början gjordes en riskanalys av projektmedlemmarna och följande risker identifierades: 1. Vi projektmedlemmar saknar kunskap och erfarenhet av MSProject och Visual Basic. 2. Versionskompatibilitet mellan olika versioner av MSProject. 3. Konflikter inom gruppen. 4. Sjuka medlemmat/barn. 5. Brist på engagemang hos oss gruppmedlemmar eller hos Torbjörn Jönsson. 6. Dålig kontakt/kommunikation med Torbjörn. 7. Dålig kontakt med presumtiva användare. 8. Ofullständig och dålig planering. 9. Problemet är inte lösligt under rimlig tid (datalogiskt: problemet ligger i NP) Efterföljande diskussion angående händelsernas sannolikhet att inträffa samt hur stor inverkan respektive händelse har på projektet resulterade i följande riskmatris: Sannolikhet att händelse inträffar Hur stor inverkan en händelsen har på projektet hög medel låg Hög 2 medel 9 4 låg 5,6,7,8 1 3

Preliminär specifikation av projekt

Preliminär specifikation av projekt Preliminär specifikation av projekt Projektets namn: Infraröd Minneslåda (numera omdöpt till FastSync) Uppdragsgivare: Alex Olwal aolwal@cs.columbia.edu Deltagare: Johan Ullberg Nils

Läs mer

Fortsättningskurs i programmering F 2. Algoritmer i Programutveckling Hugo Quisbert 20130122. Problemexempel 1

Fortsättningskurs i programmering F 2. Algoritmer i Programutveckling Hugo Quisbert 20130122. Problemexempel 1 Fortsättningskurs i programmering F 2 Algoritmer i Programutveckling Hugo Quisbert 20130122 1 Exempel 1 Problemexempel 1 En souvenirbutik behöver ett datorprogram som omvandlar ett pris i svenska kronor

Läs mer

Användning av handdatorer och trådlösa nät på föreläsningar och i labsalar. Preliminär specifikation

Användning av handdatorer och trådlösa nät på föreläsningar och i labsalar. Preliminär specifikation 2D1954 Programutvecklingsprojekt Användning av handdatorer och trådlösa nät på föreläsningar och i labsalar Preliminär specifikation Malin Abrahamsson, I-99 Anders Back, I-99 Robert Bongart, I-99 Paula

Läs mer

Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete

Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012 Anvisningar för projekt- /grupparbete Kursens projektuppgift består av att genomföra ett projektarbete i grupper om 3-4 personer. Uppgiften ska sedan presenteras

Läs mer

LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell

LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell Christian Krysander Tomas Svensson Översikt av Lips Projektstyrningsmodell Utvecklingsmodell Vad är ett projekt? Definition av ett projekt: En grupp

Läs mer

Projektplan, Cykelgarage

Projektplan, Cykelgarage Projektplan, Cykelgarage Johan Anderholm, (dt08ja5@student.lth.se) Jon Andersen (dt08ja8@student.lth.se) Marcus Carlberg (dt08mc4@student.lth.se) Simon Ekvy (dt08se2@student.lth.se) Stefan Johansson (dt08sj7@student.lth.se)

Läs mer

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2011, anvisningar för projekt- /grupparbete

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2011, anvisningar för projekt- /grupparbete Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2011 Anvisningar för projekt- /grupparbete Kursens projektuppgift består av att genomföra ett projektarbete i grupper om 3-4 personer. Uppgiften ska sedan presenteras

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning

Läs mer

Projekt Fake för Virtutech

Projekt Fake för Virtutech Kungl. Tekniska Högskolan NADA 2D1954, Programutvecklingsprojektet för D3 Period 3-4, 2003 Grupp A6, Uppdrag 30e för Virtutech Projekt Fake för Virtutech Projektpresentation Lars Dobos Marcus Johansson

Läs mer

PARALLELLISERING AV ALGORITMER PROCESSORER FÖR FLERKÄRNIGA

PARALLELLISERING AV ALGORITMER PROCESSORER FÖR FLERKÄRNIGA PARALLELLISERING AV ALGORITMER FÖR FLERKÄRNIGA PROCESSORER 870928 3017 Johan Gustafsson 870303 4952 Gustaf David Hallberg 880525 8210 Per Hallgren 801117 0597 Wuilbert Lopez 1/7 Innehållsförteckning Table

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete. Kursens mål. Lärare Projektmedlemmar. Studenter Extern personal. Projektfaser. Projektroller.

Dokumentation och presentation av ert arbete. Kursens mål. Lärare Projektmedlemmar. Studenter Extern personal. Projektfaser. Projektroller. Agenda Dokumentation och presentation av ert arbete Kursens mål Projektroller Reglerteknik Linköpings universitet Brytpunkter Mer detaljer om slutdokumenten Kursens mål 1. Lära sig jobba i projekt Projektroll

Läs mer

KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362. Projektpresentation

KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362. Projektpresentation KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362 Projektpresentation Fakturasystem Total Office Mobile Systems http://www.nada.kth.se/projects/prom04/fakturasystem/ Uppdragsgivare: Örjan Melin

Läs mer

Kravspecifikation för hårdvaruprojekt i kursen Datorsystemteknik, HT2005. Temperaturvakt med loggningsfunktion

Kravspecifikation för hårdvaruprojekt i kursen Datorsystemteknik, HT2005. Temperaturvakt med loggningsfunktion Kravspecifikation för hårdvaruprojekt i kursen Datorsystemteknik, HT2005 Temperaturvakt med loggningsfunktion Bakgrund Den här applikationen skall tas fram i syfte att träna studenter på Datorsystemteknikkursen

Läs mer

Projektpresentation. Uppdragsgivare: Alex Olwal

Projektpresentation.  Uppdragsgivare: Alex Olwal Projektpresentation http://www.nada.kth.se/projects/proj03/fastsync/ Uppdragsgivare: Alex Olwal aolwal@cs.columbia.edu Projektdeltagare: Carlhenrik Ek, t98_ekk@t.kth.se (programmering för Palm) Nils Liberg,

Läs mer

Grupper; Gruppindelningar; Vanliga inställningar för modul

Grupper; Gruppindelningar; Vanliga inställningar för modul Personalsupport Medicinska fakulteten, Lunds universitet Grupper; Gruppindelningar; Vanliga inställningar för modul Moodle version 2.7.1 Lars Rundgren, 2012-2014 Moodle 2.7.1 Grupper; Gruppindelningar;

Läs mer

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering Projektet TNMK30 - Elektronisk publicering Gruppindelning projekt Valfria grupper ~4 per grupp TNM088 - Digitala media-grupperna är ok Projektgrupper 4 personer Jämna par Lika arbete för små grupper Anmäl

Läs mer

Introduktion till programmering D0009E. Föreläsning 1: Programmets väg

Introduktion till programmering D0009E. Föreläsning 1: Programmets väg Introduktion till programmering D0009E Föreläsning 1: Programmets väg 1 Vad är en dator? En maskin vars beteende styrs av de innehållet (bitmönster) som finns lagrade i datorns minne (inte helt olikt förra

Läs mer

LiTH Autonom styrning av mobil robot 2007-02-15. Projektplan. Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson. Version 1.0

LiTH Autonom styrning av mobil robot 2007-02-15. Projektplan. Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson. Version 1.0 Projektplan Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson Version 1.0 Status Granskad Godkänd 1 PROJEKTIDENTITET Autonom styrning av mobil robot Vårterminen 2007 Linköpings Tekniska Högskola, ISY Namn Ansvar

Läs mer

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5. Laboration 4 Lådplanering Exempel på layout, ett GUI-baserat program Frågor

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5. Laboration 4 Lådplanering Exempel på layout, ett GUI-baserat program Frågor TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5 Laboration 4 Lådplanering Exempel på layout, ett GUI-baserat program Frågor 1 Laboration 5 - Introduktion Syfte: Öva på självständig

Läs mer

DEN KOMPLETTA PROGRAMVARAN FÖR DESIGN OCH TILLVERKNING AV TRÄTRAPPOR PROGRAMVARA FÖR DESIGN OCH TILLVERKNING AV TRÄTRAPPOR LÄTT ATT ANVÄNDA

DEN KOMPLETTA PROGRAMVARAN FÖR DESIGN OCH TILLVERKNING AV TRÄTRAPPOR PROGRAMVARA FÖR DESIGN OCH TILLVERKNING AV TRÄTRAPPOR LÄTT ATT ANVÄNDA PROGRAMVARA FÖR DESIGN OCH TILLVERKNING AV TRÄTRAPPOR LÄTT ATT ANVÄNDA MODULSYSTEM DEN KOMPLETTA PROGRAMVARAN FÖR DESIGN OCH TILLVERKNING AV TRÄTRAPPOR God avkastning på investeringen i form av minskade

Läs mer

Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp

Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp Dag Wedelin, bitr professor, och K V S Prasad, docent Institutionen för data- och

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Agenda Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning av ert arbete Avslutande

Läs mer

Projekt Intelligent Indexering

Projekt Intelligent Indexering Projekt Intelligent Indexering Uppdragsgivare: Harald Kjellin, Institutionen för Data och Systemvetenskap, KTH Deltagare i projektgruppen: Biörklund, Mathias webside ansvarig Erneholm, Mattias vice projektledare

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1 Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1 Status Granskad FB 2016-02-01 Godkänd FB 2015-02-01 Dokumenthistorik Version Datum Utförda ändringar Utförda av Granskad 1.0 2015-02-01 Första versionen

Läs mer

Testplan Autonom truck

Testplan Autonom truck Testplan Autonom truck Version 1.1 Redaktör: Joar Manhed Datum: 20 november 2018 Status Granskad Kim Byström 2018-11-20 Godkänd Andreas Bergström 2018-10-12 Projektidentitet Grupp E-post: Hemsida: Beställare:

Läs mer

Projektstatus 20 februari 2002

Projektstatus 20 februari 2002 System för tidsplanering & -rapportering (SYTT) Projektstatus 20 februari 2002 Version 2 Detta dokument Det här är en statusrapport och beskrivning av projektstruktur per den 20 februari. Syftet är att

Läs mer

Projektuppgift.

Projektuppgift. Projekt Projektuppgift Designa och implementera ett webbaserat gränssnitt för att söka information i en befintlig databas. Webssidan ska vara komplett med navigering, överblick, sökning och strukturerad

Läs mer

Testning av applikationer

Testning av applikationer Tentamen, (20 YH-poäng) Plats: Övningstenta Tid: Övningstenta Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna, suddgummi, linjal. Ej tillåtna hjälpmedel: Datorer, mobiltelefoner, surfplattor, miniräknare, böcker, anteckningar,

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning Nyheter

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning Nyheter Vad är nytt i Easy Planning 6.80 Detta är en stor uppdatering som innehåller många nya funktioner och ett flertal förbättringar. Vi rekommenderar alla våra kunder att göra denna uppdatering. Nyheter -

Läs mer

Bakgrund och motivation. Definition av algoritmer Beskrivningssätt Algoritmanalys. Algoritmer. Lars Larsson VT 2007. Lars Larsson Algoritmer 1

Bakgrund och motivation. Definition av algoritmer Beskrivningssätt Algoritmanalys. Algoritmer. Lars Larsson VT 2007. Lars Larsson Algoritmer 1 Algoritmer Lars Larsson VT 2007 Lars Larsson Algoritmer 1 1 2 3 4 5 Lars Larsson Algoritmer 2 Ni som går denna kurs är framtidens projektledare inom mjukvaruutveckling. Som ledare måste ni göra svåra beslut

Läs mer

International Olympiad in Informatics 2011 22 29 July 2011, Pattaya City, Thailand Tävlingsuppgifter Dag 2 Svenska 1.3. Papegojor

International Olympiad in Informatics 2011 22 29 July 2011, Pattaya City, Thailand Tävlingsuppgifter Dag 2 Svenska 1.3. Papegojor Papegojor Yanee är fågelentusiast. Sedan hon läst om IP over Avian Carriers (IPoAC), har hon spenderat mycket tid med att träna en flock papegojor att leverera meddelanden över långa avstånd. Yanees dröm

Läs mer

Avsnitt 3 Färre mil och mer tid med bättre planering

Avsnitt 3 Färre mil och mer tid med bättre planering Färre mil och mer tid med bättre planering Det körs många mil med bil i kommunal verksamhet. Särskilt gäller detta inom socialförvaltningen eller motsvarande. I detta avsnitt beskrivs hur man kan effektivisera

Läs mer

Preliminär specifikation

Preliminär specifikation PRUP, FairWay Preliminär specifikation Projekt 40. Navigationssytem för utställningsbesökare Uppdragsgivare: Mats Erixon, CITU Daniel Högberg, projektledare Åke Djärf, vice projektledare Magnus Johansson,

Läs mer

Rafel Ridha Projektdefinition

Rafel Ridha Projektdefinition Rafel Ridha Projektdefinition Utveckling av applikation för Windows Phone Dokumenttitel Projektdefinition Dokumentförfattare Rafel Ridha Dokumentnamn Projektdefinition xx.pdf Version 0.3 E-post rafelr@kth.se

Läs mer

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012 Anvisningar för projekt- /grupparbete Kursens projektuppgift består av att genomföra ett projektarbete i grupper om 3-4 personer. Uppgiften ska sedan presenteras

Läs mer

Projektplan, teaterqlan

Projektplan, teaterqlan Projektplan, teaterqlan 1.1 Projektbenämning TeaterQlan 1.2 Projektgrupp Malimo Productions har tre medarbetare. Det är Mario Frost, Linnéa Forsberg och Mona Wallin Utefter kvalifikationer och personliga

Läs mer

1. Etablera projektet

1. Etablera projektet 1. Etablera projektet Detta är det första steget i projektet och definierar ramarna mellan vilka produktframställningen skall ske. 1.1 Projektdefinition 1.1.1 Intressenter Projektets intressenter har identifierats

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former

Läs mer

F9 del B Organisatoriskt. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson Datavetenskap, LTH

F9 del B Organisatoriskt. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson Datavetenskap, LTH F9 del B Organisatoriskt EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson Datavetenskap, LTH 1 Projektet - moment Projektstartsmöte 6 Iterationer (en per vecka) - 10-12 team - 12-14 personer

Läs mer

Projektplan. LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Anders Eklund. Version 1.0. Status. Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs

Projektplan. LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Anders Eklund. Version 1.0. Status. Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs Segmentering av MR-bilder med ITK 2006-02-02 Projektplan Version 1.0 Status Granskad Godkänd Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs 1 PROJEKTIDENTITET MCIV 2006 VT Linköpings Tekniska Högskola,

Läs mer

Obligatorisk uppgift: Simulering av köer i ett trafiksystem

Obligatorisk uppgift: Simulering av köer i ett trafiksystem Informationsteknologi 10 februari 2016 Obligatorisk uppgift: imulering av köer i ett trafiksystem Moment: Centrala begrepp som klasser, objekt, metoder, attribut. Problembeskrivning OB: Uppgifterna kommer

Läs mer

Föreläsning 9: Turingmaskiner och oavgörbarhet. Turingmaskinen. Den maximalt förenklade modell för beräkning vi kommer använda är turingmaskinen.

Föreläsning 9: Turingmaskiner och oavgörbarhet. Turingmaskinen. Den maximalt förenklade modell för beräkning vi kommer använda är turingmaskinen. Föreläsning 9: Turingmaskiner och oavgörbarhet Turingmaskinen Den maximalt förenklade modell för beräkning vi kommer använda är turingmaskinen. Data är ett oändligt långt band där nollor och ettor står

Läs mer

Årlig utredning. Denna sida finns endast synlig om en årlig utredning har öppnats av SMART-samordnaren.

Årlig utredning. Denna sida finns endast synlig om en årlig utredning har öppnats av SMART-samordnaren. Årlig utredning 2013-09-12 Denna sida finns endast synlig om en årlig utredning har öppnats av SMART-samordnaren. En årlig utredning finns tillgänglig för de användare som har behörighet att redigera respektive

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Dagens föreläsning Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former av redovisning av ert arbete. Allmänna tips och

Läs mer

OBS! Lägg till planeringsområde

OBS! Lägg till planeringsområde Planering Fronter 19 har en ny planeringsfunktion som gör det enklare för lärare att organisera sin undervisning. Det är enkelt att lägga till valfritt material, oavsett om det ligger på datorn eller på

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning jan 2017

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning jan 2017 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 15 30 jan 2017 Felsökning Med moderna programmeringsverktyg är rena syntaxfel oftast lätta att åtgärda Fel som kan vara svårare att åtgärda är t.ex: thread

Läs mer

Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3

Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3 DDS-CAD Arkitekt 10 Vektorfil och linjeskyming Kapitel 11 1 Innehå ehåll Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3 Verktygsset för lagring från modellen... 3 Automatisk generering av vektorfiler...

Läs mer

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5. Laboration 4 Lådplanering Exempel på grafik, ett avancerat program Frågor

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5. Laboration 4 Lådplanering Exempel på grafik, ett avancerat program Frågor TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5 Laboration 4 Lådplanering Exempel på grafik, ett avancerat program Frågor 1 Laboration 4 - Introduktion Syfte: Öva på självständig problemlösning

Läs mer

Ingenjörsprojekt, TFYY Föreläsning 3. Urban Forsberg Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IFM

Ingenjörsprojekt, TFYY Föreläsning 3. Urban Forsberg Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IFM Ingenjörsprojekt, TFYY51 2018 Föreläsning 3 Urban Forsberg Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IF Urban.forsberg@liu.se Föreläsning 3 Projektet, före-och under-fas Status! Saknar någon en grupp?

Läs mer

Turingmaskiner och oavgörbarhet. Turingmaskinen. Den maximalt förenklade modell för beräkning vi kommer använda är turingmaskinen.

Turingmaskiner och oavgörbarhet. Turingmaskinen. Den maximalt förenklade modell för beräkning vi kommer använda är turingmaskinen. Turingmaskiner och oavgörbarhet Turingmaskinen Den maximalt förenklade modell för beräkning vi kommer använda är turingmaskinen. Data är ett oändligt långt band där nollor och ettor står skrivna: Oändligt

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX 2017.

SKOLFS. beslutade den XXX 2017. 1 (11) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:247) om ämnesplan för ämnet programmering i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och inom vidareutbildning

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

VERSION 5.1/5.2 SNABBINTRODUKTION TILL WEBACCESS HTML 3

VERSION 5.1/5.2 SNABBINTRODUKTION TILL WEBACCESS HTML 3 VERSION 5.1/5.2 SNABBINTRODUKTION TILL WEBACCESS HTML 3 TM SNABBINTRODUKTION TILL GROUPWISE 5.2 Med GroupWise WebAccess kommer du enkelt åt din e-post och din kalender i alla webbläsare som stöder HTML

Läs mer

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg Efterstudie Redaktör: Version 1.0 Granskad Godkänd Status Sida 1 PROJEKTIDENTITET Grupp 1, 2006/VT, Linköpings Tekniska Högskola, ISY Gruppdeltagare Namn Ansvar Telefon E-post Simon Danielsson Kvalitetsansvarig

Läs mer

Föreläsning 11. Giriga algoritmer

Föreläsning 11. Giriga algoritmer Föreläsning 11 Giriga algoritmer Föreläsning 11 Giriga algoritmer Användning Växelproblemet Kappsäcksproblemet Schemaläggning Färgläggning Handelsresandeproblemet Uppgifter Giriga algoritmer (Greedy algorithms)

Läs mer

TDDD92 Artificiell intelligens -- projekt

TDDD92 Artificiell intelligens -- projekt jonas.kvarnstrom@liu.se 2018 TDDD92 Artificiell intelligens -- projekt Individuella uppgifter UPG2: Individuell skriftlig rapport 2 Vad? Läsa och förstå vetenskaplig litteratur Varför? Framtiden: Inte

Läs mer

Inlämningsuppgifter, EDAF30, 2015

Inlämningsuppgifter, EDAF30, 2015 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Institutionen för datavetenskap Programmering i C++ Inlämningsuppgifter, EDAF30, 2015 Det finns två deluppgifter som båda ska lösas: 1. skriv ett program för att hantera bankkonton

Läs mer

Redigering av dokument - SaveToServer

Redigering av dokument - SaveToServer Utgiven av Datum Id: Version CANEA Support Team 2018-04-16 0289 3.0 Redigering av dokument - SaveToServer 1. Introduktion: Redigering av dokument med SaveToServer Är dokumentet i Microsoft Office format

Läs mer

Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1

Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1 Fakulteten för ekonomi, kommunikation, IT & data Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1 Kurskod: DVGC18 Kursnamn: Software Engineering Inlämningsdatum: 2009 10 28 Scrummaster: Martin Blom Projektmedlemmar:

Läs mer

PROGRAMUTVECKLINGSPROJEKT 1999-05-10

PROGRAMUTVECKLINGSPROJEKT 1999-05-10 $19b1'$5+$1'/('1,1* 1* 7,'5$ '5$33257 ,QQHKnOO INNEHÅLL...2 PROJEKTINFORMATION...4 SAMMANFATTNING...4 BAKGRUND...4 DATORMILJÖ...5 SÄKERHET...5 SYSTEMÖVERBLICK...5 ALLMÄNNA FUNKTIONER...6 LOGIN...6 FUNKTIONER

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former

Läs mer

Testplanering, test-first, testverktyg

Testplanering, test-first, testverktyg Testplanering, test-first, testverktyg Mats Skoglund Department of Computer and Systems Sciences Stockholm University/Royal Institute of Technology Stockholm, Sweden 12 mars 2007 Mats Skoglund Page 1(33)

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

DFA Design For Assembly

DFA Design For Assembly 2009 DFA Design For Assembly Seminarium I kurs KPP017 på MDH DFA är en metod inom produktutveckling som används för att få fram ett bra system för montering av nya produkter (kan även användas på befintliga

Läs mer

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Projektanvisning Webbsideprojekt Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Inledning Du har nu under ett antal laborationer i webbteknik fått relativt styrda uppgifter där du ensam fått lösa

Läs mer

Sensorteknik Prel schema. Sensorteknik 2016

Sensorteknik Prel schema. Sensorteknik 2016 Sensorteknik Prel schema. Sensorteknik 2016 Dagar Tid Aktivitet Tisdag 30.8.2016 15-17 Introduktion, indelning i grupper Onsdag 31.8.2016 15-17 Gruppindelning Torsdag 1.9.2016 15-17 - Ingen föreläsning

Läs mer

Projektpresentation Gängbildning

Projektpresentation Gängbildning Projektpresentation Gängbildning Utvecklare: Rasmus Ahlberg Joel Andersson Karl-Johan Grahn Joakim Isaksson Emil Lundström Jakob Sagatowski Maroun Sleiman Bartek Tatkowski Hemsida: Uppdragsgivare: ahlberg@kth.se

Läs mer

Webbklient för användare

Webbklient för användare Webbklient för användare Time Care Planering 4.2.30xx Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 1 (23) Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 2 (23) Innehållsförteckning

Läs mer

Datastrukturer och algoritmer

Datastrukturer och algoritmer Datastrukturer och algoritmer Föreläsning 5 Algoritmer & Analys av Algoritmer Algoritmer Vad är det? Innehåll Mer formellt om algoritmer beräkningsbarhet Att beskriva algoritmer Analysera algoritmer Exekveringstid,

Läs mer

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik Examensarbete 2018 Mål och innehåll Kursen skall ge färdighet i och erfarenhet av utvecklings- och projektarbete. Kursen skall ge praktisk erfarenhet genom ett tekniskt utvecklingsprojekt som skall genomföras

Läs mer

Introduktion till programmering

Introduktion till programmering Introduktion till programmering Vad är programmering? Vad gör en dator? Vad är ett datorprogram? 1 (9) Vad är programmering? För att bestämma en cirkels area måste du: 1. Dividera diametern 5 med 2. 2.

Läs mer

Projektarbete med IT-verktyg - modulanpassat

Projektarbete med IT-verktyg - modulanpassat Projektarbete är att arbeta på ett strukturerat sätt. Genom att kombinera projektmetodik, kunskap om och hur ett projekt fungerar, och ett planeringsverktyg, IT-stöd, kan Du få ett strukturerat och effektivt

Läs mer

Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema.

Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema. PIE. IEI. Linköpings universitet. 1 Artikel A1 i serien Att komma igång och bli klar i tid Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema. ALLMÄN BESKRIVNING Tänka-fasen

Läs mer

DEN HÅLLBARA RÖRELSEN

DEN HÅLLBARA RÖRELSEN DEN HÅLLBARA RÖRELSEN Utbildningstillfällen hösten 2010 Delta i handikapprörelsens Läs mer på Handikappförbundens webbplats ww I höst öppnas möjligheterna! Det är glädjande för oss att meddela att ni nu

Läs mer

Sakfrågan Preliminär specifikation

Sakfrågan Preliminär specifikation KTH Programutvecklingsprojekt, 2D1954 Nada - Institutionen för Numerisk analys och datalogi 2003-03-04 Sakfrågan Preliminär specifikation Amr El-Ghazaly Joakim Andersson John Holmström Jens Modig Carl

Läs mer

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Inledning Starta Microsoft Visual Studio 2005. Välj create Project Välj VB + Vindows Application och välj ett nytt

Läs mer

Inledning. Vad är ett datorprogram, egentligen? Olika språk. Problemlösning och algoritmer. 1DV433 Strukturerad programmering med C Mats Loock

Inledning. Vad är ett datorprogram, egentligen? Olika språk. Problemlösning och algoritmer. 1DV433 Strukturerad programmering med C Mats Loock Inledning Vad är ett datorprogram, egentligen? Olika språk Problemlösning och algoritmer 1 (14) Varför använda en dator? Genom att variera de program som styr datorn kan den användas för olika uppgifter.

Läs mer

BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden

BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden Antal svar: 16 (14+28) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 0% 2. Ganska bra 12,5% 3. Bra 50% 4. Mycket

Läs mer

Releasedokument Avser release Verksamhetssystem

Releasedokument Avser release Verksamhetssystem Releasedokument Avser release 2017-12-22 Verksamhetssystem Innehållsförteckning Förord... 3 Om Uppgradering... 3 Boka tid för uppgradering... 3 Dynamisk statistik... 4 e-läkemedel... 4 Delegering i Safe-Doc...

Läs mer

Design och konstruktion av grafiska gränssnitt

Design och konstruktion av grafiska gränssnitt Design och konstruktion av grafiska gränssnitt Armin Nezirevic Peter Börjesson Interaktionsdesign Tillämpad informationsteknologi Chalmers/GU Idag Vad utmärker ett bra användargränssnitt? Kort kursinfo

Läs mer

LiTH, Reglerteknik Saab Dynamics. Testplan Collision avoidance för autonomt fordon Version 1.0

LiTH, Reglerteknik Saab Dynamics. Testplan Collision avoidance för autonomt fordon Version 1.0 LiTH, Reglerteknik Saab Dynamics Testplan Collision avoidance för autonomt fordon Version 1.0 Torbjörn Lindström 3 maj 2005 Granskad Godkänd Collision avoidance för autonomt fordon i Sammanfattning Testplan

Läs mer

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Innan bokföring Redovisningsansvariga kommer att få ett mail med en mall utskickad från EA. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna

Läs mer

Översikt Föreläsning 1. Trivicalc. Vad är trivicalc? En cell. Områden på skärmen. SMD168/SMD135 Fredrik Bengtsson

Översikt Föreläsning 1. Trivicalc. Vad är trivicalc? En cell. Områden på skärmen. SMD168/SMD135 Fredrik Bengtsson Översikt Trivicalc SMD168/SMD15 Fredrik Bengtsson bson@sm.luth.se Föreläsning 1 Introduktion till Trivicalc - problem Föreläsning Grafiska Användargränssnitt Föreläsning del 1 Versionshantering CVS (Johan

Läs mer

ELVIS & SURF Test version 5.0

ELVIS & SURF Test version 5.0 ELVIS & SURF Test version 5.0 Vad är Alfatest? Sker av kunder eller presumtiva användare Sker på hos utvecklingsorganisationen som utvecklar programvaran Genomförs när programvaran är stabil motsvarar

Läs mer

Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg

Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg Säkerställ er tillgänglighet Kommunikationsrapporteringsverktyg Vad är Meridix Studio? Meridix Studio är ett verktyg som låter er analysera och följa upp er kommunikation via ett enkelt men kraftfullt

Läs mer

TDP Regler

TDP Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter

Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter Mohammad Honarbakhsh 2013 01 11 073 784 22 74 mo.honar@wisebs.com www.wisebs.com Ms Office Ms Word, Ms Outlook, Ms PowerPoint, Ms

Läs mer

Webbtjänster med API er

Webbtjänster med API er Webbtjänster med API er Mål med lektionen! Veta kursmålen. Lite grunder om WCF Vem är jag? Mitt namn är Björn Jönsson och jobbar på Tahoe Solutions, ni når mig via mail: bjorn.jonsson@tahoesolutions.se

Läs mer

Kravspecifikation. UB02 Bevakningsuppdrag slutbetyg Version: 1.00.

Kravspecifikation. UB02 Bevakningsuppdrag slutbetyg Version: 1.00. Kravspecifikation UB02 2006-03-16 Version:. Ändringshistorik Revision Datum Av Kommentar Granskare Godkännare 0.01 2006-01-09 TFD Första utkast - - 0.02 2005-02-20 TFD Ändringar i samband med genomgång

Läs mer

Skapa ett eget programnu! NU! Komplett med programvara och konkreta exempel! Patrice Pelland. Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB

Skapa ett eget programnu! NU! Komplett med programvara och konkreta exempel! Patrice Pelland. Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB NU! Skapa ett eget programnu! Patrice Pelland Komplett med programvara och konkreta exempel! Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB Kapitel 2 Installera Visual Basic 2005 Express Edition

Läs mer

Åtkomst och användarhandledning

Åtkomst och användarhandledning Innehållsförteckning Problemspecifikation...1 Åtkomst och användarhandledning...2 Systembeskrivning...3 Lösningens begränsningar...5 Problem och reflektioner...6 Testkörning...7 Bilagor......Källkod...

Läs mer

Creo Customization. Lars Björs 2014-10-16

Creo Customization. Lars Björs 2014-10-16 Creo Customization Lars Björs 2014-10-16 Norra Europas största partner och återförsäljare av PTC relaterad programvara (Windchill, Creo, Arbortext, MathCad, Relex) 70 anställda Egen utvecklingsavdelning

Läs mer

Webservice & ERP-Integration Rapport

Webservice & ERP-Integration Rapport Webservice & ERP-Integration Rapport Hardwood AB Mustafa Lazem 930916-9713 Jonas Ahrne 920325-0379 Hasan Nerjovaj 940130-7195 Stefan Liden 920628-0639 2014-05-18 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 2 Projektbeskrivning...

Läs mer

Projektpresentation. Kungliga Tekniska Högskolan 2D1954 Programutvecklingsprojekt Vårterminen 2002

Projektpresentation. Kungliga Tekniska Högskolan 2D1954 Programutvecklingsprojekt Vårterminen 2002 Kungliga Tekniska Högskolan 2D1954 Programutvecklingsprojekt Vårterminen 2002 Projektpresentation Projekt Alpha Panic Uppdragsgivare: IABA, Institutet för Tillämpad Beteendeanalys Alex Olwal Oskar Rönnberg

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015

IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015 IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015 Office datautbildningar Innehåll Anmälan, avbokning och garanti... 3 IT-kurser våren 2015... 4 Microsoft Word grund... 5 Microsoft PowerPoint... 5 SharePoint 2013

Läs mer

Innehåll. Projekt Greed. Projekt definition. Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs

Innehåll. Projekt Greed. Projekt definition. Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs Innehåll Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs Före-fasen Under-fasen Efter-fasen Projekt Greed Utveckla en applikation för mobiltelefoner av tärningsspelet Greed Löses i projektform

Läs mer