Projekt Intelligent Indexering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Intelligent Indexering"

Transkript

1 Projekt Intelligent Indexering Uppdragsgivare: Harald Kjellin, Institutionen för Data och Systemvetenskap, KTH Deltagare i projektgruppen: Biörklund, Mathias webside ansvarig Erneholm, Mattias vice projektledare Gustrin, Mattias projektledare Mankert, Lotta sekreterare Pettersson, Ove dokumentansvarig Widén, Jacob dokumentansvarig www-dokumentation:

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROJEKTSAMMANFATTNING...3 PROJEKTPRESENTATION...4 BAKGRUND...4 Problembeskrivning...4 Syfte...4 SAMARBETE OCH ROLLER...4 FUNKTION AV APPLIKATION...6 Datormiljö...6 Användare...6 ANVÄNDARGRÄNSSNITT...7 Huvudfönster...7 Settings...8 KÖREXEMPEL (9)

3 Projektsammanfattning Sökmotorernas utveckling är avgörande för Internets utveckling. För att finna vad man söker krävs effektiva sökhjälpmedel. Idag finns flera olika typer av sökmotorer. Ingen av dessa hjälper dock användaren effektivt i sökandet om denne inte har god kännedom om de nyckelord som finns dokumenten som eftersöks. Applikationen Intdex löser framtida indexeringsproblem. Detta projekt har utmynnat i en applikation som indexerar sajter efter diskriminerande ord och par av dessa. Programmet är tänkt att användas av sökmotorer på Internet. Utvecklingsarbetet inom projektgruppen har fungerat mycket bra. Projektet delades in i tre faser och gruppen i tre delgrupper där respektive delgrupp var huvudinriktade på att arbeta med en av faserna. Även samarbetet med uppdragsgivaren har fungerat bra. I början av projektet gjorde vi en riskanalys där vi värderad hr stor sannolikheten var att riskerna skulle inträffa och hur effekt detta skulle kunna tänkas få rå projektarbetet. Ingen av de risker vi tog med i riskanalysen inträffade. Däremot fick vi ett helt oförutsätt problem då någon en lördagskväll tog sig in på projektarean och raderade hela projektet. Det fanns som tur var säkerhetskopior. Applikationen består av två funktioner. Den ena är en crawler som börjar med att samla in alla nåbara URL-adresser som kan nås från en angiven start-url. Den andra funktionen indexerar de funna URLerna och dessa data ligger sedan till grund för klassificering av ett dokument som diskriminerande med avseende på ordparen. Ordparen sparas på fil tillsammans med det diskriminerande värdet och URL-adressen till respektive dokument. Applikationen är tänkt att användas av olika sökmotorer och presumtiva användare kan vara domäners eller hemsidors sökfunktioner. 3 (9)

4 Bakgrund Vi lever i sökmotorernas tid. Dessa är en av grundförutsättningarna för Internets utveckling. För att finna den information man söker bland den astronomiska mängd information som finns på Internet behövs effektiva sökmotorer. Hur dessa utvecklas kommer att effektivisera användandet av Internet oerhört. Problembeskrivning Idag finns det flera olika sökmotorer som var för sig fungerar bra för vissa typer av sökningar. Exempel på sådana är AltaVista, Yahoo och Infoseek. Det finns emellertid ingen sökmotor som är särskilt intelligent och som stöder användaren i dennes sökning. Om användaren inte har tillräcklig kännedom om vilka nyckelord som finns i de dokument denne letar efter, får han/hon ofta ett dåligt resultat. I dessa fall skulle en intelligent sökmotor var lösningen. index Syfte Syftet med detta projekt går ut på att programmera en crawler som gör en indexering av diskriminerande ord i dokument. Av dess bildas sedan par av ord och även dessa indexeras. Ordparens diskriminerande värde anger därefter hur viktigt dokumentet är med avseende på dessa par av ord. Indexeringen är tänkt att användas i sökmotorer för Internet. Samarbete och roller Samarbetet inom gruppen har fungerat mycket bra. Vi har haft många, regelbundna möten där vi noggrant diskuterat problem, vad som bör göras och hur vi ligger till tidsmässigt i förhållande till tidplanen. Då vårt projekt tydligt kunde delas in i tre relativt självständiga moduler, delade vi även in gruppen i tre delgrupper. Tanken med detta var att underlätta förståelsen för projektproblemet. Varje delgrupp specialiserade sig på en fas och redogjorde för resterande gruppmedlemmar vad som skulle ske i fasen. Detta sätt att arbeta fungerade mycket bra och därför beslöt vi oss för att fortsätta arbeta med dessa delgrupper. Under så gott som hela projektarbetet har dessa delgrupper varit mer eller mindre tydliga. 4 (9)

5 Tidig under projektets gång kom vi överens om respektive projektmedlems ansvarsområde (se ovan). Dessa ansvarsområden har fungerat mycket bra. Även om varje person inte arbetat mest med sitt ansvarsområde har han/hon sett till att det genomförts. Samtliga gruppmedlemmar var eniga om att satsa mycket på arbetet med detta projekt. Vi hoppades på att bli klara tidigt, men ville även gardera oss tidsmässigt och satsade på att ha tid över om vi skulle få något stort problem. Samarbetet med vår uppdragsgivare och handledare Harald Kjellin har fungerat alldeles utmärkt. Vi har haft regelbundna möten och mellan dessa har vi kommunicerat via e-post. I början av projektet gjorde vi en analys över vilka risker vi ansåg att projektet hade. För dessa risker angav vi hur stor sannolikheten var att de inträffade och hur stor effekt de skulle ha. Vi delade in dem i en skala på tre delar, L = låg, M = medel och H = hög. Nedan följer de risker vi ansåg vara viktiga. Risk Sannolikhet Effekt Tidsbrist M H Inlärning av ny teknik M H Svårare än vi först trodde M M Svårt att sätta ihop modulerna L H Problem med projektledarens frånvaro L M Under projektets gång har vi inte haft några större problem med någon av de risker vi förutsett. Däremot har vi märkt att det fanns andra risker som vi inte beaktat. I början saknade vi back-up på vårt projektarbete vilket visade sig ha kunnat vara ett stort misstag. Under en helg var någon person inne på vår projektarea och raderade hela vårt arbete. I och med detta hade vi kunnat förlora flera dagars arbete. Som tur var görs en back-up automatiskt av servrarna och det var möjligt att få tillbaka allt det vi förlorade. 5 (9)

6 Funktion av applikation Applikationen Intdex består av två funktioner som kan antingen köras separat eller i en sekventiell följd. Den ena funktionen, crawler funktionen, samlar in URL-adresser. Den börjar från en angiven start-url och samlar sedan in alla nåbara URLer som den hittar. Det går att begränsa crawlern genom att ange inom vilken domän den ska hålla sig. Den andra funktionen indexerar de URLer som hittats av crawler funktionen. Den börjar med att räkna orden i domänen och i varje enskilt dokument. Denna information ligger sedan till grund för beräkningar som klassificerar ett antal ord i varje dokument som diskriminerande. Varje ord knyts också till ett värde som anger hur diskriminerande ordet är i dokumentet. Att ett ord är diskriminerande betyder att ordet förekommer mer frekvent i dokumentet i jämförelse med resten av dokumenten i domänen. När alla ord är klassificerade bildas par av orden. Paren utgörs av diskriminerande ord som står nära varandra i en mening. För varje par beräknas också ett nytt gemensamt diskriminerande värde. Det nya värdet anger hur viktigt dokumentet är med avseende på detta par av ord. Ordparen sparas till sist på fil tillsammans med värdet och URL-adressen till dokumentet. Denna information är den som är tänkt att användas av sökmotorer på bland annat Internet. Datormiljö Applikationen är skriven i Java 2.0, vilket innebär att den kan köras på de vanligaste operativsystemen. Användare Applikationen är tänkt att användas av olika sökmotorer som behöver en intelligent indexering av dokument. Andra presumtiva användare kan tänkas vara domäners eller hemsidors sökfunktioner. Detta för att underlätta sökningen som annars kan vara en besvärlig del i att navigera och hitta rätt på Internet. 6 (9)

7 Användargränssnitt Huvudfönster När applikationen startas öppnas huvudfönstret, se figur 1. Här anges vilken URL man vill utföra indexeringen ifrån. Här finns även möjlighet att ange inom vilken domän man vill utföra indexeringen på. För att sätt igång indexeringen trycker man sedan på Start. För att göra inställningar trycker man på knappen Settings, då öppnas ett inställningsfönster, se bild 2 på nästa sida. Figur 1. 7 (9)

8 Settings Inställningsfönstret består av fyra olika delar, se figur 2. Proxysetting, index and crawl, constants och files. I proxysettings kan man ange ifall man använder en proxyserver och i sådana fall vilken adress och port den använder. Index och crawl anger ifall man endast vill göra en crawl eller indexering eller både och. I Constants finns möjligheten att ange diskrimineringskonstanten och den generella faktorn vilket avgränsar indexeringen av ordparen. I Files anges sökväg och namn på filerna för URLer och Ordparsindexeringen. Settings har en grundinställning när man kör det för första gången. Ifall man ändrar inställningarna kommer dessa att sparas till nästa gång applikationen används. Figur 2 8 (9)

9 Körexempel Vid körning av applikationen kommer man först att få upp fönstret som visas i figur 1. För att starta en crawl och indexering anger man en start URL och domän där sökning av URLer skall genomföras sedan trycker man på knappen Start. Ifall man vill göra speciella inställningar går man in i inställningar. Figur 3 visar fönstret när crawlern har satts igång. I fönstret visas sökresultat av URLer och en statustext. Figur 3 9 (9)

Beskrivning av gesällprov RMI Chat Mikael Rydmark

Beskrivning av gesällprov RMI Chat Mikael Rydmark Beskrivning av gesällprov RMI Chat Mikael Rydmark rydmark@kth.se Mikael Rydmark 1(8) 12-06-06 Innehållsförteckning Inledning...3 Server...3 Klient... 3 Ansluta till servern...3 Huvudchat...4 Privat kommunikation...5

Läs mer

Dags för en ny söktjänst på KTH

Dags för en ny söktjänst på KTH Dags för en ny söktjänst på KTH Agenda 1. Varför ett nytt sökprojekt? 2. Krav 3. Urvalsprocess 4. Frågebatteri 5. Lite teknik 6. Demo GSA GSS Krav och behov 1. Tjänsten ska kunna driftas i molnet och lokalt

Läs mer

http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8

http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8 http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8 1 Sökmotoroptimering SEO En introduktion för webbredaktörer 2 Agenda Var är vi på väg? Hur fungerar sökmotorer? Hur går det till när jag söker? Hur hänger det

Läs mer

Palmbaserad datainsamling och databassynkronisering. Projektpresentation. 2D1954 Programutvecklingsprojekt Projektgruppen Harald

Palmbaserad datainsamling och databassynkronisering. Projektpresentation. 2D1954 Programutvecklingsprojekt Projektgruppen Harald Palmbaserad datainsamling och databassynkronisering Projektpresentation 2D1954 Programutvecklingsprojekt Projektgruppen Harald PROJEKTPRESENTATION 3 PROJEKTANSVARIGA: 3 PROJEKTBESKRIVNING 3 BAKGRUND 3

Läs mer

NYHETER I KARNOV. Senast uppdaterad: 2012-03-16

NYHETER I KARNOV. Senast uppdaterad: 2012-03-16 NYHETER I KARNOV Senast uppdaterad: 2012-03-16 INNEHÅLL 1. Sök Sök i allt på alla sidor... 3 Rättsområde Nytt filter i sökresultatet... 4 Kombinera flera filter i sökresultatet... 5 Nya sökoperatorer...

Läs mer

Sökmotoroptimering. Google Search Console

Sökmotoroptimering. Google Search Console Sökmotoroptimering Din site Google Search Console Du kommer att behöva arbeta parallellt i Google Search Console och WordPress. Öppna därför två olika fönster i din webläsare ett för vardera applikationen.

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Projektpresentation Gängbildning

Projektpresentation Gängbildning Projektpresentation Gängbildning Utvecklare: Rasmus Ahlberg Joel Andersson Karl-Johan Grahn Joakim Isaksson Emil Lundström Jakob Sagatowski Maroun Sleiman Bartek Tatkowski Hemsida: Uppdragsgivare: ahlberg@kth.se

Läs mer

Internets historia Tillämpningar

Internets historia Tillämpningar 1 Internets historia Redan i slutet på 1960-talet utvecklade amerikanska försvaret, det program som ligger till grund för Internet. Syftet var att skapa ett decentraliserat kommunikationssystem som skulle

Läs mer

Proxy. Krishna Tateneni Översättare: Stefan Asserhäll

Proxy. Krishna Tateneni Översättare: Stefan Asserhäll Krishna Tateneni Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Proxyservrar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Användning......................................... 4 3 1 Proxyservrar

Läs mer

VIDA CONFIGURATION VIDA ALL-IN-ONE

VIDA CONFIGURATION VIDA ALL-IN-ONE VIDA ALL-IN-ONE INNEHÅLL 1 VIDA CONFIGURATION... 3 1.1 Placering... 3 1.2 Proxyinställningar... 4 1.2.1 Automatisk konfigurering (Automatic configuration)... 4 1.2.2 Proxyserver... 4 1.2.3 NTLM-autentisering

Läs mer

VERSION 5.1/5.2 SNABBINTRODUKTION TILL WEBACCESS HTML 3

VERSION 5.1/5.2 SNABBINTRODUKTION TILL WEBACCESS HTML 3 VERSION 5.1/5.2 SNABBINTRODUKTION TILL WEBACCESS HTML 3 TM SNABBINTRODUKTION TILL GROUPWISE 5.2 Med GroupWise WebAccess kommer du enkelt åt din e-post och din kalender i alla webbläsare som stöder HTML

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 7.1 2013-11-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse inför

Läs mer

1 Introduktion 3. 2 Behörighet 3. 2.1 Base 3. 2.2 Receptionist 3. 2.3 Site admin 3. 3 Startsida 4. 3.1 Positionskarta 4. 3.

1 Introduktion 3. 2 Behörighet 3. 2.1 Base 3. 2.2 Receptionist 3. 2.3 Site admin 3. 3 Startsida 4. 3.1 Positionskarta 4. 3. Molntjänsten som hjälper er administrera era frekvenser FrequencyCloud - Molntjänsten som hjälper er administrera era frekvenser 950130-001 SV -A0 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Behörighet 3 2.1

Läs mer

Handbok Nepomuk-WebMiner. Jörg Ehrichs Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Nepomuk-WebMiner. Jörg Ehrichs Översättare: Stefan Asserhäll Jörg Ehrichs Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Integrering med Dolphin 6 3 Dialogruta för extrahering 7 4 Tjänst 8 5 Inställningar 9 5.1 Hämtare...........................................

Läs mer

Användarhandledning - Sökning av Säkerhetsdatablad i Logistikportalen baserad på SharePoint 2013

Användarhandledning - Sökning av Säkerhetsdatablad i Logistikportalen baserad på SharePoint 2013 1(5) Användarhandledning - Sökning av Säkerhetsdatablad i Logistikportalen baserad på SharePoint 2013 Introduktion Handledningen är framtagen för att underlätta arbetet vid sökning och utskrift av Säkerhetsdatablad

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

PROJEKT- PRESENTATION

PROJEKT- PRESENTATION Projekt: Drabbning Projekthemsida: www.nada.kth.se/projects/prom03/drabbning Kurskod: 2D1362 Kursnamn: Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion Uppdragsgivare: Pelle Mårtenson (pelle@kreativatankar.nu)

Läs mer

Projektpresentation. Uppdragsgivare: Alex Olwal

Projektpresentation.  Uppdragsgivare: Alex Olwal Projektpresentation http://www.nada.kth.se/projects/proj03/fastsync/ Uppdragsgivare: Alex Olwal aolwal@cs.columbia.edu Projektdeltagare: Carlhenrik Ek, t98_ekk@t.kth.se (programmering för Palm) Nils Liberg,

Läs mer

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer.

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Informationsinfrastruktur 7.5 hp Mattias Nordlindh Inledning Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Dokumentet består av

Läs mer

http://www.sm.luth.se/~andreas/info/howtosearch/index.html

http://www.sm.luth.se/~andreas/info/howtosearch/index.html & ' ( ( ) * +, ', -. / ' 0! 1 " 2 # 3 / /! 1 $ 4, % 5 # 3, http://www.sm.luth.se/~andreas/info/howtosearch/index.html Andreas Tips och trix till sökningar i Cyberrymnden Här försöker jag att gå igenom

Läs mer

Det svenska sökbeteendet 2012

Det svenska sökbeteendet 2012 Det svenska sökbeteendet 2012 Webbenkät i 11 år Ca 4 300 respondenter Ca 50 frågor Största undersökningen i sitt slag i Sverige Vi kan bryta ut statistiken per ort, kön, ålder, utbildning etc. Vi tar vårt

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.3.1 Dokument: MobProUpd331 Rev. A Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte

Läs mer

En introduktion i sökmotoroptimering för besöksnäringen i Västsverige

En introduktion i sökmotoroptimering för besöksnäringen i Västsverige En introduktion i sökmotoroptimering för besöksnäringen i Västsverige Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Vad är SEO och varför behöver du känna till det? Målet med sökmotoroptimering

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Parallella jobb ctrl-z emacs & more README ctrl-z jobs. %<jobnr>

Parallella jobb ctrl-z emacs & more README ctrl-z jobs. %<jobnr> Parallella jobb En av de stora skillnaderna mellan UNIX och t.ex. MS-DOS är att man kan köra flera program samtidigt trots att man bara har ett enda fönster. För att hålla reda på vilka program som är

Läs mer

Forms and Favorites. Version 5.2. Administratörshandbok

Forms and Favorites. Version 5.2. Administratörshandbok Forms and Favorites Version 5.2 Administratörshandbok Augusti 2017 www.lexmark.com Innehåll 2 Innehåll Ändringshistorik...3 Översikt... 4 Konfigurera programmet... 5 Öppna den inbyggda webbservern...5

Läs mer

Internetsökning. Går det att hitta vad man söker?

Internetsökning. Går det att hitta vad man söker? Internetsökning. Går det att hitta vad man söker? Kunskapssökningsarbete på Dagfolkhögskolan våren 1998-02-20 Av Thomas Eriksson Index Historien...3 Inledning...3 Vad är Internet...3 Så söker du rätt på

Läs mer

Rev. 20130805. AdmiQ Snabb Guide Uppdaterad version 20140706

Rev. 20130805. AdmiQ Snabb Guide Uppdaterad version 20140706 AdmiQ Snabb Guide Uppdaterad version 20140706 Medlemmar & Pulsbälten E post används för att skicka Individuella Tränings Rapporter och ladda upp till Movescount. Måste vara unik. Sensor-ID måste vara unikt

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 8.0 2015-03-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 Prenumeration För att kunna använda BaraTrav behöver du en prenumeration. Den skapar du på BaraTrav.se. Du behöver registrera namn och adressuppgifter.

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT 2016-09-07 INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT version 9.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT 2018-12-04 INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT version 10.0 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com, www.axiell.se

Läs mer

emopluppen Användning av "Ant" Niklas Backlund Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC)

emopluppen Användning av Ant Niklas Backlund Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC) emopluppen Användning av "Ant" Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC) Niklas Backlund Sammanfattning Det här dokumentet handlar om programmet Ant, som är en byggmiljö för programutvecklingsprojekt. Dess

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS 2010-08-22 Komponenter För att använda onlinekontroll över GPRS behövs tre delar: GPRS modul (GPRS-modem med samlingsbox och batterier). PC-mjukvara BBRClient

Läs mer

Norman Endpoint Protection (NPRO) installationsguide

Norman Endpoint Protection (NPRO) installationsguide Norman Endpoint Protection (NPRO) installationsguide Ladda ner installationspaketet (32 eller 64 bitars) från nedanstående länk: http://www.norman.com/downloads/sm ent/68793/se Starta installationspaketet

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Nya Klartext Dokumentsök Söker blixtsnabbt igenom alla era dokument!

Nya Klartext Dokumentsök Söker blixtsnabbt igenom alla era dokument! Nya Klartext Dokumentsök Söker blixtsnabbt igenom alla era dokument! Varför lägga ut dyra pengar på externa dokumenthanteringssystem? Klartext Akthantering i kombination med Klartext Dokumentsök är allt

Läs mer

Sökmotoroptimering i e-line

Sökmotoroptimering i e-line ja Sökmotoroptimering i e-line Gör din e-handel sökbar på internet Version 2.0 - (090605) Handbok för Pyramid Business Studio för användning med Microsoft Windows. Anvisningarna gäller från version 3.40.

Läs mer

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem.

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Generellt Allmänt Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Tilläggsmodul Pocket är en tilläggsmodul till Näsgård

Läs mer

Grupputvärdering Gängbildning

Grupputvärdering Gängbildning Kungl Tekniska Högskolan NADA 2D1362 Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion Kursledare: Lars Kjelldahl Grupputvärdering Gängbildning Utvecklare: Rasmus Ahlberg Joel Andersson Karl-Johan Grahn

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual

Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual IVL Svenska Miljöinstitutet Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual Version 1.1 December 17, 2018 Författare: Anders Sidvall Nils Boberg 12/17/2018 Page 1 Innehållsförteckning INSTALLERA BYGGSEKTORNS

Läs mer

Vitec Fastighet - Dokumentarkiv

Vitec Fastighet - Dokumentarkiv INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Vitec Fastighet - Dokumentarkiv VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: BORGMÄSTAREGATAN

Läs mer

Introduktion Office 365

Introduktion Office 365 Denna lathund ger dig en allmän introduktion till Office 365 för att få förståelse för tjänsten. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar för att komma igång. Praktiska övningar

Läs mer

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10 Instruktion till PigWin PocketPigs Del 1 - Installation 2008-07-10 INNEHÅLL Installation...3 Förberedelser - pocket...3 Förberedelser - PC...3 PocketPigs...4 Pocket PC nr. 2...5 Installation av AgroSync...6

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

6. Nytt kalenderår. Nytt kalenderår i Access Nytt kalenderår i SQL

6. Nytt kalenderår. Nytt kalenderår i Access Nytt kalenderår i SQL 6. Nytt kalenderår Nytt kalenderår i Access Nytt kalenderår i SQL VIKTIGT! Om du arbetar i vår Cloud-miljö eller en liknande miljö, där flera användare arbetar med samma databaser/företag är det väldigt

Läs mer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Ver 3.0 Sida 1 av 19 1. Komma igång med din stipendieansökan 3 1.1 Läs texten Tänka på 3 1.2 Logga in eller Skapa nytt användarkonto

Läs mer

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Användarhandbok för SecurDisc Nero AG SecurDisc Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

Integration med Vitec Express

Integration med Vitec Express i Softphone Integration med Vitec Express Med s molnväxellösning FrontOffice och Vitecs molnbaserade affärssystem Vitec Express kan mäklare jobba i Vitec och kommunicera med kunder på ett mycket enkelt

Läs mer

Slutrapport Vertikala Sökmotorer Uppdrag från.se:s Internetfond Våren 2008

Slutrapport Vertikala Sökmotorer Uppdrag från.se:s Internetfond Våren 2008 Slutrapport Vertikala Sökmotorer Uppdrag från.se:s Internetfond Våren 2008 Anders Ardö Elektro- och informationsteknik Lunds Universitet Box 118, 221 00 Lund June 18, 2009 1 Inledning Digitala bibliotek

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Mumble FAQ. Jack-Benny Persson 2 maj 2012

Mumble FAQ. Jack-Benny Persson 2 maj 2012 Mumble FAQ Jack-Benny Persson 2 maj 2012 I denna FAQ ska jag försöka ge svar på de vanligaste frågorna om Mumble och hur man enkelt kommer igång. Mumble har en något högre inlärningskurva än många andra

Läs mer

Innehållsförteckning. Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009

Innehållsförteckning. Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009 1 LB-M-DB 0001 2010 Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009 Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbee Backup Databas 2009 funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar att

Läs mer

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg Efterstudie Redaktör: Version 1.0 Granskad Godkänd Status Sida 1 PROJEKTIDENTITET Grupp 1, 2006/VT, Linköpings Tekniska Högskola, ISY Gruppdeltagare Namn Ansvar Telefon E-post Simon Danielsson Kvalitetsansvarig

Läs mer

Web Crawlers. TDTS09, Datornät och internetprotokoll. Denis Golubovic Fredrik Salin Linköpings universitet Linköping 2011-02-23

Web Crawlers. TDTS09, Datornät och internetprotokoll. Denis Golubovic Fredrik Salin Linköpings universitet Linköping 2011-02-23 Web Crawlers TDTS09, Datornät och internetprotokoll Denis Golubovic Fredrik Salin Linköpings universitet Linköping 2011-02-23 Omslagsbild: Spider robot Google 3d model Källa: turbosquid.com Sammanfattning

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

PM 2007-12-05 Dokumentation

PM 2007-12-05 Dokumentation Installation av Cadcorp SIS Installerat program innehåller dessa moduler: Map Browser Map Reader Map Viewer Map Manager (ingår i Aveny Karta Manager) Map Editor (ingår i Aveny Karta Editor) Map Modeller

Läs mer

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor

Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor http://w3.msi.vxu.se/multimedia Medieteknologi Webbprogrammering och databaser MEB725, 5p (7,5 ECTS) Klientprogrammering JavaScript Program på flera sidor Rune Körnefors Innehåll Variabler i JavaScript

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring.

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Denna guide vänder sig till dig som kommer köpa kompetens inom webbområdet. Guiden är främst tänkt som en hjälp till dig. Med denna hjälp kan du

Läs mer

KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362. Projektpresentation

KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362. Projektpresentation KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362 Projektpresentation Fakturasystem Total Office Mobile Systems http://www.nada.kth.se/projects/prom04/fakturasystem/ Uppdragsgivare: Örjan Melin

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager ANVÄNDAR MANUAL SESAM 800 RX MC Manager Åkerströms Björbo AB Box 7, SE-780 45 Gagnef, Sweden street Björbovägen 143 SE-785 45 Björbo, Sweden Phone +46 241 250 00 Fax +46 241 232 99 E-mail sales@akerstroms.com

Läs mer

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept Restaurang Example (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida Av Kharma Concept 1.Översikt: Restaurang XXX har en kreativ hemsida med modern design. Navigering till de olika delarna av hemsidan

Läs mer

Inlämningsuppgift : Finn. 2D1418 Språkteknologi. Christoffer Sabel E-post: csabel@kth.se 1

Inlämningsuppgift : Finn. 2D1418 Språkteknologi. Christoffer Sabel E-post: csabel@kth.se 1 Inlämningsuppgift : Finn 2D1418 Språkteknologi Christoffer Sabel E-post: csabel@kth.se 1 1. Inledning...3 2. Teori...3 2.1 Termdokumentmatrisen...3 2.2 Finn...4 3. Implementation...4 3.1 Databasen...4

Läs mer

Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual

Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual ClaroStava svenska PC med tal Ett rättstavningsprogram artnr 12315 Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual ClaroStava delas upp på två knappar. Kontroll:

Läs mer

ABT Tel: Fax: Org nr CR Fastighetsteknik AB Östra Trädal Ytterby Sweden

ABT Tel: Fax: Org nr CR Fastighetsteknik AB Östra Trädal Ytterby Sweden 2017-09-26 ABT540 Sidan 1 av 5 Innehållsförteckning Om ABT540 3 Lägg till anläggning 3 Kommunikation 3 Backup 4 Fritexter 4 Användare 5 Menysnurra 5 Behörighetsnivåer 5 Sidan 2 av 5 Om ABT540 Program ABT

Läs mer

INSTALLATION...3 ATT KOMMA IGÅNG...3 PROGRAMMETS DESIGN...4 LÄGGA TILL TABELL...4 EDITERA TABELL...4 EDITERA RELATION...5 SPARA OCH AVSLUTA...

INSTALLATION...3 ATT KOMMA IGÅNG...3 PROGRAMMETS DESIGN...4 LÄGGA TILL TABELL...4 EDITERA TABELL...4 EDITERA RELATION...5 SPARA OCH AVSLUTA... INSTALLATION...3 ATT KOMMA IGÅNG...3 PROGRAMMETS DESIGN...4 LÄGGA TILL TABELL...4 EDITERA TABELL...4 EDITERA RELATION...5 SPARA OCH AVSLUTA...6 2 (6) 2D1954 Programutvecklingsprojekt vt 2003 Installation

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Setup av Net-Controller DS202 Installation av programvara Stoppa in Axbase CD n i din CD-spelare. När skivan startat installationsprogrammet klickar

Läs mer

Programportalen på Falkenbergs kommun

Programportalen på Falkenbergs kommun Programportalen på Falkenbergs kommun Många av kommunens program finns tillgängliga via Falkenbergs kommuns programportal. Den kallas även ibland för Citrix. Med hjälp av denna kan du köra program fast

Läs mer

Starta Egenrapportering automatiskt i Windows

Starta Egenrapportering automatiskt i Windows EGENRAPPORTERING WINDOWS Starta Egenrapportering automatiskt i Windows En förutsättning för att starta Egenrapportering är att man har Java installerat på sin dator. Vi rekommenderar av säkerhetsskäl att

Läs mer

Utvärdering av projektet

Utvärdering av projektet KTH Institutionen för Numerisk Analys och Datalogi Utvärdering av projektet RedInc www.nada.kth.se/projects/prom03/redinc Uppdragsgivare: Projektmedlemmar: Harald Kjellin Daniel Oscarsson Rikard Laxhammar

Läs mer

Kristoffer Eriksson Christer Oscarsson Andreas Dahlberg Martin Bengtsson

Kristoffer Eriksson Christer Oscarsson Andreas Dahlberg Martin Bengtsson Rapport grupp 4 Software Engineering Kristoffer Eriksson Christer Oscarsson Andreas Dahlberg Martin Bengtsson 2009-10-29 Processer Sprinter Scrum har varit till stor hjälp för oss för att nå våra mål,

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Preliminär specifikation av projekt

Preliminär specifikation av projekt Preliminär specifikation av projekt Projektets namn: Infraröd Minneslåda (numera omdöpt till FastSync) Uppdragsgivare: Alex Olwal aolwal@cs.columbia.edu Deltagare: Johan Ullberg Nils

Läs mer

PayEx Mobil FAQ Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil verkligen säkert?

PayEx Mobil FAQ Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil verkligen säkert? PayEx Mobil FAQ Detta dokument svarar på nedanstående frågeställningar. För fler frågor och svar samt supportnummer, se http://payex.se/privat. Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil

Läs mer

Datorn som Pedagogiskt Verktyg

Datorn som Pedagogiskt Verktyg Lätt-fil för Kortkommandon första hjälpen för att effektivisera arbetet vid datorn Datorn som Pedagogiskt Verktyg Lär dig koppla ihop Internet, MS Word och Paint Shop Pro 6.0 Sammanställd av Peter Essen

Läs mer

Byråanstånd i Hogia Skatt vid koppling till Hogia Point

Byråanstånd i Hogia Skatt vid koppling till Hogia Point Byråanstånd i Hogia Skatt vid koppling till Hogia Point Innehåll Allmänt... 1 Grundförutsättningar... 1 Arbetsmetodik... 2 Steg 1 - Förbered för Byråanstånd i Hogia Skatt... 2 Steg 2 - Skapa elektronisk

Läs mer

Lathund Projektmedlem Jönköpingsprojektplats

Lathund Projektmedlem Jönköpingsprojektplats Lathund Projektmedlem Jönköpingsprojektplats Linda Höglund Pulsen Application AB 1 Innehållsförteckning Logga in på projektkontoret... 3 Startsida Projektkontoret... 4 Funktioner på projektkontorets startsida...

Läs mer

Installera widgetshop på Facebook

Installera widgetshop på Facebook Installera widgetshop på Facebook För att kunna ha din widgetshop på Facebook krävs att du har ett Facebook-konto, en Facebook-sida och en Facebook-applikation. Det är med hjälp av applikationen vi installerar

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

På servern För att registrera och köra en Topocad 17 nätverkslicens krävs att man installerar den senaste Licensservern

På servern För att registrera och köra en Topocad 17 nätverkslicens krävs att man installerar den senaste Licensservern Installationsanvisning Topocad nätverkslicens Denna installationsanvisning gäller för Topocad nätverkslicenser från version 17 och senare och beskriver hur man registrerar en Topocad licens på en server

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express Din guide till Byte av databas 123 Från MSDE till SQL Express Innehållsförteckning 1. Tekniska krav... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Kundservice/Teknisk support... 2 4. Byte av MSDE till SQL Express...

Läs mer

SGH-A400 WAP Browser Användarhandbok

SGH-A400 WAP Browser Användarhandbok * Vissa innehåll i denna handbok kan skilja sig från din telefon beroende på mjukvaran som installerats eller din operatör. SGH-A400 WAP Browser Användarhandbok ELECTRONICS Behöver du hjälp eller har frågor,

Läs mer

LexMeeting för IOS. En användarintroduktion (version 1.2)

LexMeeting för IOS. En användarintroduktion (version 1.2) LexMeeting för IOS En användarintroduktion (version 1.2) Innehåll 1 Att komma igång... 3 1.1 Inställningar... 3 1.2 Hämtning av sammanträden och sammanträdespunkter... 4 1.3 Fortsatta hämtningar... 5 2

Läs mer