Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "http://www.sm.luth.se/~andreas/info/howtosearch/index.html"

Transkript

1 & ' ( ( ) * +, ', -. / ' 0! 1 " 2 # 3 / /! 1 $ 4, % 5 # 3,

2 Andreas Tips och trix till sökningar i Cyberrymnden Här försöker jag att gå igenom 4 sökmotorer och vad de är bra till. På sidan: väldigt många sökmotorer på internet listade med mycket korta beskrivningar till de flesta. Här nedan följer en kort beskriving av 4 av dem, de två vanligaste, Google och AltaVista, en med kategoriserade sidor, Yahoo och en lite udda Ask Jeeves.

3 Google - Google är en fritextsökare som använder lite algoritmer för att göra kloka gissningar av vad som man letar efter. Den letar efter texter inuti pdf-dokument också vilket gör att den lämpar sig väl även när man letar efter publicerat material. Anta att man vill hitta information om "En bok om flugfiske i Nya Zeeland" - hur gör man då? I Google som är en fritextsökare så får jag själv välja vilka viktiga ord som jag tror att en sida som kan tänkas ha en bok om flugfiske i Nya Zeeland har. Ord som "En", "om" och "i" säger inte någonting om det som jag egentligen letar efter och kan tänkas finnas på alla svenska sidor så därför letar jag på "bok flugfiske Nya Zeeland" genom att skriva in: bok flugfiske Nya Zeeland och låter sedan google att söka. Jag får 17 träffar och i google får man se en liten bit av texten och med de identifierade orden markerade Anta att jag letar efter en textrad i en sång, Ronny Erikssons Kwad'n, och jag kan bara en rad i refrängen till sången "nere vid Piteälva". I Goggle skulle då sökningen på: nere vid Piteälva rendera träffar även på sidor som handlar om Piteälva och kanske nere vid Byske eller någonting ordningen på orden spelar således roll, eftersom jag vet att i sången kommer de efter varandra. Detta kan jag markera med att sätta citattecken (") kring meningen så att sökningen blir på "nere vid Piteälva" i Google ger detta 6 träffar varav en är ett pdf dokument som endast är läsbart för dig om du har Adobe Acrobat, eller Adobe Acrobat Reader (gratis) installerat i datorn.

4 AltaVista - AltaVista är en fritextsökare som söker i webbsidor och nyhetssidor på ett "dumt" sätt, det vill säga den försöker inte som google att ordna upp träffarna med prediktioner. I AltaVista kan man dessutom leta efter bilder, ljud, mp3, video - men allt manuellt indexerat så att det är inte någon risk att man får se barnporr, pirat-cdskivor och piratvideofilmer. Söktekniken i AltaVista skiljer sig inte så mycket från google, så vi tar samma exempel. Anta att jag vill hitta information om "En bok om flugfiske i Nya Zeeland" - hur gör man då? Eftersom AltaVista också är en fritextsökare så måste jag själv välja vilka viktiga ord som jag tror att en sida som kan tänkas ha en bok om flugfiske i Nya Zeeland har, så därför letar jag återigen på "bok flugfiske Nya Zeeland" genom att skriva in: bok flugfiske Nya Zeeland och jag fick träffar, detta tack vare att AltaVista söker på alla sidor som har ordet bok i sig och redovisar dem, alla sidor som har ordet flugfiske i sig och redovisar dem, liksom Nya och Zeeland. Således har vi hittat för många sidor så vi var inte hjälpta alls här, för vi ville ju hitta en sida med alla orden på och då måste vi förklara det för AltaVista. Det gör vi med tecknet '+' framför ord som skall finnas med och '-' framför ord som inte får finnas med på sidorna. '-' är bra främst om man hittar en massa sidor som verkligen inte har med sökningen att göra, men att de ändå visas i vägen för de mer relevanta resultaten. Men sedan vill vi ju att det Nya och Zeeland skall sitta nära varandra för att de skall bilda Nya Zeeland, och då gäller precis som i Google att vi använder citattecken (") runt vår fras. Men i AltaVista så måste finns det en regel till när man skriver inom citattecken, nämligen att man antingen skriver med alla bokstäver som små eller så är matchningen exakt vad gäller stora och små bokstäver. Vår sökning blir då: +bok +flugfiske +"Nya Zeeland" Vilket resulterade i 6 träffar. AltaVista visar översta meningarna på sidan för att man skall kunna bilda sig en uppfattning om innehållet.

5 Söker man utländska saker alltså inte ren svensk sökning kan det vara en god ide att kryssa i sök hela webben i stället för bara Sverige. Söker vi i AltaVista efter samma textrad i Kwad'n söker jag i AltaVista på: nere vid Piteälva vilket renderar träffar vilket var för många, vi provar med citattecken på samma sätt som i goggle och söker på: "nere vid Piteälva" vilket ger träffar, men ingen av dem innehåller den sökta strängen. Detta är lite underligt, men uppenbart att någonting är fel. Vi gör om sökningen och denna gång något mer generell för att den skall bli mer precis(!). Vi kan ju anta att ordet "Piteälva" var lite problematiskt att indexera som en mening så vi söker då på: "nere vid" Piteälva vilket ger 1 träff, men den handlar om Första Maj firande på olika platser i landet och i Piteå sjöng de inte bara internationalen utan även, "Nere vid Piteälva" stod det. Det är inte alltid som den som söker finner det man letar efter. I AltaVista finns det en kul funktion som heter BabelFish det är en automatisk översättare som kan översätta olika webbsidors text från och till några av de olika världsspråken - det är inte perfekta översättningar, långt därifrån, men ofta tillräckligt för att kunna bilda sig en uppfattning om vad som det egentligen står på sidan. (Se pilen i AltaVista-bilden ovan.)

6 Yahoo - Yahoo är en manuellt och automatiskt indexerad fritextsökare. Här är det människor som suttit och läst internetsidor och kategoriserat dem efter vad de innehåller. Har förhållandevis få sidor i sitt register, men är desto träffsäkrare. Yahoo finns i flera länder och indexerna skiljer sig en del, letar man efter någonting svenskt är svenska Yahoo att föredra. Nu är yahoo lite annorlunda än vad både google och Altavista är eftersom den har två söksätt som kan tillämpas, det ena är fritextsökningen och den kan sägas likna googles rätt mycket (vilket inte är så konstigt då Yahoo's motor kommer från Google) och det andra är att kolla upp kategorierna. Anta att vi återigen vill söka efter flugfiskeboken så använder vi fritextsökningen eftersom vi har en sökbar fras: bok flugfiske Nya Zeeland vilket ger 5 träffar och yahoo's sätt att redovisa träffarna liknar googles rätt mycket

7 Att försöka att hitta motsvarande sida med hjälp av kategorierna (se pilen i bilden ovan) känns lite dumt, men anta istället att vi letar efter flugfiskesidor lite mer allmänt. Då letar vi reda på en kategori som heter "Sport och fritid" då fiske känns höra hemma där. Då får vi upp ett antal undergrupper. vi väljer fiske. Siffrorna inom parentes () anger antalet sidor som är indexerade i den undergruppen. I kategorin "Fiske" väljer vi "Flugfiske" och där har vi 22 länkar till sidor som handlar om flugfiske. Nu skall vi återigen leta reda på Kwad'n, här vet vi ju också vad det är vi letar efter så vi börjar med att leta på: nere vid Piteälva och vi får upp tre träffar så liksom i Google-fallet är en träff ett pdf-dokument som kräver Acrobat Reader för att kunna läsas. Vi behöver inte göra en frassökning här, men det fungerar på samma sätt som i Google.

8 Ask Jeeves - Denna sökmotor skall föreställa att man har en betjänt, Jeeves, som letar rätt på de sidor man vill finna, men det är kommersiella nätplatser som stått för innehållet. Ask Jeeves lämpar sig bra om man till exempel letar efter en produkt och vill se om och var den finns att köpa på internet. I Ask Jeeves måste man skriva på engelska en vanligt ställd fråga för att den(han?) skall förstå vad som han skall söka efter, så frågan blev: Where can I find a book regarding fly fishing in New Zeeland? vilket gjorde att Jeeves letade fram följande länkar. Här kan man ju då välja att få se de indexerade bokhandlarna på nätet som har böcker om flugfiske, men den här sökmotorn är lite udda. Så att söka efter den lokalpatriotiska sången Kwad'n ger vi oss inte in på.

9 Ytterligare tips om sökmotorer och sökningar Kan man söka och tänka lite på det sätt som är gjort på nyss nämnda sökmotorer skall det inte vara så speciellt svårt att leta även på andra typer av mer specialiserade sökmotorer. Det är svårt att hitta det man letar efter, men som med allting är det lättare ju mer man tränar. En rätt valig uppgift är att man letar efter ett företags hemsida. Då kan man börja med att prova: utan åäö>.se/ till exempel går inte det kan man prova utan åäö>.com/ här kan man ha tur men också inte helt säkert att man kommer till rätt ställe, för titta på detta lilla exempel på vad som händer om vi söker efter vita huset. Sidan finns inte Inte rätt whitehouse Inte heller rätt Träff och på rätt sida Förklaringar av några toppdomäner Domän.se.nu.com.gov.edu.org.uk.dk.de Innehåll Sverige Något konstigt lands domän, men många svenska företag och organisationer gillar ändelsen, exempelvis fanns ett tag, men inte längre Kommersiella företag antingen i USA eller så internationella företag från andra länder. USA's statsförvaltning USA's skolor / utbildning För ideella organisationer Storbritannien Danmark Tyskland Hittar man inte rätt så här långt kan vara ett bra ställe att leta på om man letar efter ett svenskt företag. När man gått igenom så här långt utan att hitta det företag man letar efter så kan man prova Google eller AltaVista och någonting som inte är att förringa är att leta bland kreativa internetmänniskors länktips eller bokmärken om man hittar referenser till sådana vid sin sökning i AltaVista eller Google. Ytterligare tips är att man frågar vänner och bekanta om de har någon aning, för de kanske söker på lite andra meningar i sökmotorerna eller så har de hittat dit tidigare.

10 Länktips på ställen att söka på Paket Företag Artiklar/bibtex/böcker Ftp Fritextsökmotorer Resor

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se 2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se SAMMANFATTNING Föreliggande uppsats behandlar ämnet sökmotoroptimering.

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

INTERNETKURS FÖR NYBÖRJARE: INTERNET GRUND. För Windows 7 BIBLIOTEK, STUDIEFÖRBUND, FOLKHÖGSKOLOR I JÖNKÖPINGS LÄN

INTERNETKURS FÖR NYBÖRJARE: INTERNET GRUND. För Windows 7 BIBLIOTEK, STUDIEFÖRBUND, FOLKHÖGSKOLOR I JÖNKÖPINGS LÄN INTERNETKURS FÖR NYBÖRJARE: INTERNET GRUND För Windows 7 BIBLIOTEK, STUDIEFÖRBUND, FOLKHÖGSKOLOR I JÖNKÖPINGS LÄN Innehåll Internet grund... 3 Webbläsare... 3 Adressfält... 3 Http och https... 3 Webbsidor/hemsidor...

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Informationssökning och Källkritik

Informationssökning och Källkritik Informationssökning och Källkritik Anna Lidén Senast uppdaterad: 2009-03-23 Informationsstegen 8. Gör klart ditt arbete. 7. Är du nöjd med det du funnit? Notera var du hittat informationen. Ska finnas

Läs mer

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring.

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Denna guide vänder sig till dig som kommer köpa kompetens inom webbområdet. Guiden är främst tänkt som en hjälp till dig. Med denna hjälp kan du

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 6 Länklistor 9 Övningar 10 Repetition 11 Kortfattad repetition 9 6 Inledning Välkommen till Nyfiken

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på

När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på Surfa på nätet När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på går det naturligtvis inte gå tillbaka till

Läs mer

Lägga in filer i filarkivet

Lägga in filer i filarkivet Så fungerar BSOK:s hemsida Per Svantesson, version 2010-04-27 Vem gör vad? Fredrik Johansson är webbredaktör och uppdaterar materialet på hemsidan. Per Svantesson hjälper till och sköter vissa saker med

Läs mer

TITEL. Johannes Hedberggymnasiet. Laborantens namn: Medlaboranters namn: Klass: Skola: Påbörjad: Inlämnad:

TITEL. Johannes Hedberggymnasiet. Laborantens namn: Medlaboranters namn: Klass: Skola: Påbörjad: Inlämnad: Johannes Hedberggymnasiet Ha gärna med skolans namn högst upp i vänstra hörnet, det ger framsidan lite guldkant Johannes Hedbergloggan är väldigt snygg att ha uppe i hörnet. Kopiera gärna denna. TITEL

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel MindExpress Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Välkommen till Jaguarklubben på internet

Välkommen till Jaguarklubben på internet Välkommen till Jaguarklubben på internet Menyn här ovanför tar dig snabbt till olika delar av webbplatsen. Start är förstasidan, För medlemmar innehåller länkar till bl.a. förmåner och försäkringsinformation,

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer