Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2012"

Transkript

1 Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2012

2

3 Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2012 Sammanfattning - Budskap Patientnämnden i Skåne har under 2012 handlagt 4036 ärenden. Patienter och anhöriga som vänder sig till oss vill framföra sina synpunkter, klagomål, upplevelser och erfarenheter av vården, men också för att söka information och få råd. Följande punkter är några av de vanligaste förekommande anledningarna till att man kontaktar oss: Brister i dialogen mellan vårdgivare och patient. Det komplexa regelsystemet, med till exempel avgifter, vårdgaranti med mera som omgärdar vården. Upplevelsen av att man bollas runt mellan olika vårdgivare och att ingen tar på sig helhetsansvaret. Bristande läkarkontinuitet. Vanligtvis är vårdpersonal och verksamhetsföreträdare duktiga på att ge patienten svar som de är nöjda med. Vårdens aktörer tar i allmänhet patientens problem på allvar och gör sitt bästa för att lösa dem i de individuella fallen. Patientärenden som leder till förbättringsåtgärder i vården förebygger risker för andra patienter. Tyvärr händer det att patientens upplevelse avvisats, kommenterats sparsamt eller inte alls av vårdens företrädare. Dessa ärenden leder inte sällan till besvikelse och till att patienten väljer att gå vidare med en anmälan exempelvis till Socialstyrelsen. En välinformerad patient som upplever sig delaktig i sin egen vård förebygger många av de problem som vården brottas med idag. En delaktig patient är också mer benägen att följa ordination och ta ansvar för sin egenvård. Genom vår återrapportering vill vi förmedla Patientnämndens upplevelser och synpunkter till vården i syfte att bidra till kvalitetsutveckling och ökad patientsäkerhet. Kliniken är ytterst tacksam för synpunkterna på given vård. Detta ger oss en viktig återkoppling till patienterna, hur vården upplevts och hur den kan bli bättre Mona Ridderheim Klinikchef

4 Inledning Patientnämnden i Skåne har i uppdrag att, utifrån synpunkter och klagomål, stödja och hjälpa enskilda patienter samt bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården. Det ligger i sakens natur att när man kontaktar Patientnämnden är man på ett eller annat sätt missnöjd med vården (även om man ibland också vill ge beröm!). Under 2012 registrerades 4036 ärenden hos Patientnämnden. Detta är självklart en bråkdel av alla de vårdkontakter som skett i Region Skåne och det är viktigt att ha detta i åtanke när man tar del av de slutsatser som dras i denna årsberättelse. Slutsatserna i det följande behandlar därför i huvudsak det som patienter upplever inte fungerar i vården och beskriver vilka slutsatser som Patientnämnden drar av 2012 års ärenden. Helhetsperspektiv Patienter eller anhöriga som kontaktar Patientnämnden uppger ofta att de inte vill att andra ska drabbas av samma problem som de. De tycker att de har något som vårdgivaren har att lära av deras berättelse. Andra har upplevt en mer personlig kränkning och efterfrågar någon form av ursäkt eller bekräftelse. Bakomliggande orsak En bakomliggande orsak som framskymtar i majoriteten av ärenden är, att det har brustit i dialogen mellan patient och vårdgivare. Det har handlat om bristande kommunikation, undermålig information och att patienten upplevt bristande delaktighet i sin egen vård. En välinformerad patient som upplever sig delaktig i sin egen vård förebygger många av de problem som vården brottas med idag. En delaktig patient är också mer benägen att följa ordination och ta ansvar för sin egenvård. Därigenom kan förmodligen behovet av återbesök minskas, patienten väljer inte att på egen hand skaffa sig andra vårdkontakter och negativa konsekvenser av felaktig läkemedelsanvändning kan undvikas. Upplevelser från patienter/anhöriga som kontaktat Patientnämnden: Vården tar dem inte på allvar. Patienterna upplever att vården inte lyssnar på dem, man får inte bekräftelse, man känner sig inte trodd. Det jag säger tas inte på allvar. Patientens upplevelse blir då negativ oavsett den givna vårdens faktiska resultat och patientens tillit till systemet rubbas. Man har svårt att förstå och acceptera att vården tvingas prioritera. Många patienter är idag upptagna av sitt eget perspektiv och har svårt att ta in att andra kan ha större behov av vård. Vården inger förväntningar som man sedan upplever inte infrias. Detta gäller både övergripande löften som till exempel Vårdgarantin, där många som konfronteras med långa väntetider inte upplever att denna fungerar. Men även i den enskilda behandlingssituationen, där vårdens personal kan ge löften som sedan inte infrias. Personalen är för stressad och ger inte patienten den tid som denne önskar. Man får inte svar från vården inom den tid som utlovats.

5 Övriga synpunkter: Avgifter - Synpunkter/frågor kring avgifter är en mycket vanlig kontaktorsak. Här finns ett komplicerat regelverk som ofta är svårt för patienten att förstå. Vårdpersonalen har ofta bristfälliga kunskaper i regelverket, det gäller även reglerna för patienter från andra länder. Chefernas mandat att befria från avgifter är ett ständigt återkommande bekymmer och konfliktkälla. Tillämpningen av regelverket varierar vilket gör att patienter härvidlag behandlas olika. Journalärenden patienter får inte svar, alternativt får felaktiga svar från ansvariga på sin begäran om att få journalkopior. När de fått kopior tycker de ibland att det som skrivits inte överensstämmer med den verklighet som patienten upplevt. Ibland är journalanteckningarna av den karaktären att patienten överväger att kontakta Socialstyrelsen för att försöka få sina journaler ändrade. Sjukresor patienter kommer inte i tid eller missar helt sin medicinska behandling därför att beställd sjukresa fallerat. Remisser kommer bort på vägen. Resurser alltför ofta säger sig patienter fått besked från behandlare att man inte får vård med motivationen att det saknas resurser. Sjukskrivning Patienter upplever att man är sjukskriven onödigt länge därför att man väntar på medicinsk åtgärd. Bristande läkarkontinuitet medför att besöken tar längre tid och att behandlingsallianser bryts. Akutvård patienter upplever att man bollas runt mellan sjukhus och primärvård och att ingen tar helhetsansvar särskilt i ärenden där flera discipliner är inblandade. Akutmottagningar och primärvården hänvisar ibland till varandra patienten kommer i kläm Tilliten till systemet Verksamhet inom vården baktalar annan verksamhet inför patienter och anhöriga vilket rubbar tilliten till systemet. Vårdskador Uteblivna behandlingar och/eller felaktiga diagnoser leder ibland till vårdskador, där verksamhetscheferna i sina yttrande nämner att rutiner inte varit kända eller att de inte följts.

6 Statistik Antalet registrerade ärenden under 2012 är 4036 vilket är en ökning med cirka 6 %. Till dessa ska läggas de många patientkontakter som avslutas direkt och inte registrerats som ärende. Dessa kan gälla till exempel råd vart patienten kan vända sig, information om regler med mera. Fördelningen på ärendetyper: Organisation/regler/ resurser 1738 Vård o behandling Bemötande/Kommunikation 630 Övrigt 24 Ärendenas fördelning på verksamheter: Sjukhus Primärvård (exkl. privata vårdgivare) Privata vårdgivare Psykiatri exkl. privata vårdgivare Tandvård Kommuner Skånetrafiken sjukresor Habilitering och hjälpmedel Labmedicin Skåne 16 4 Sjukvårdsrådgivningen Övrigt (OBS, att antalet ärenden inte per automatik kan kopplas till om en verksamhet fungerar bra eller dåligt, det är många andra faktorer som påverkar antalet ärenden)

7 Antal ärenden under tiden Linje 3 Linje 2 Linje

8 Verksamhetsperspektiv Under denna rubrik återges patienternas upplevelser/ synpunkter utifrån olika verksamhetsområden och vårdprocesser i Region Skåne. Sjukhusen: Många ärenden handlar om fördröjd eller utebliven diagnos Flera fall där smärtlindring inte fungerat patienter har upplevt tortyrliknande situationer. Komplikationer efter operationer hänvisas vidare till primärvården vilket patienter upplever inadekvat. Ögonpatienter blir bortglömda på väntelista, på grund av organisatoriska förändringar. Många fall av bristande bemötande. Triageringsfunktionen på akutmottagningarna har ett utsatt läge och problematiken kring bemötande hamnar därför i fokus. När patienter kommer in till akutmottagning med ambulans för att sedan skickas hem, upplevs av patienterna som om att man nekats vård. Vården skapar falska förväntningar om vad primärvård och kommunal vård kan uträtta. Eftersom det är långa väntetider på akutmottagningar, blir det problem för framför allt äldre patienter, multisjuka och diabetiker. Det blir problem med mat, dryck och medicinering, man kan ha varit utan detta i alltför många timmar. Gastric by pass- opererade patienter har många synpunkter på omhändertagandet pre- och postoperativt som man upplever inte hänger ihop. När operatörens åtagande upphör upplever många patienter sig villrådiga över vart de ska vända sig. De som drabbas av komplikationer tycker sig inte få kompetent vård då den vanliga vården tar över patienten. Ambulans: När ambulans tillkallas och det i hemmet görs en annan medicinsk bedömning som medför att man inte tar med patienten in till sjukhus, upplevs detta av patienter som om de nekats vård. Vårdprocessen mest sjuka äldre inklusive primärkommunal hälso- och sjukvård: Patienter som kommer med ambulans till akutmottagning har sedan skickas hem med taxi utan kläder och till och med utan nycklar. Vilket har hänt även mitt i natten. Utskrivning till hemmet upplevs ibland ske akut, vårdplanering har då inte fungerat och anhöriga blir förtvivlade - vården tar inte alltid hänsyn till hur eller om det fungerar hemma. Toleransen för de multisjuka äldre kunde vara bättre inom sjukvårdssystemet och patienter/anhöriga upplever ofta att de har svårt att nå fram till rätt instans för att ställa frågor samt få besked om tider, remisser och provsvar. Kommunikationen mellan olika personalgrupper/kategorier inom kommunerna är ibland bristfällig. Brister i kommunala rutiner till exempel när läkare eller ambulans ska tillkallas. Det är sällsynt med en fast vårdkontakt för denna grupp.

9 Primärvård: Det brister i tillgängligheten. Framför allt att komma fram per telefon är fortfarande en stor fråga. Patienter kan mötas av besked som Kvoten är fylld för idag, det finns inga akuttider kvar för det är brist på läkare, läkarschemat är fullt du får återkomma om två veckor (och då kan patienten åter få samma besked!) Vårdvalssystemet utnyttjas inte fullt ut eftersom patienter, trots att man är kritisk, inte vill byta vårdgivare. Man anför som argument att geografisk närhet och kontinuitet är viktigare. Logistik kring förnyelse av läkarintyg brister, det kan ta veckor innan sådant kommer patienten tillhanda. Detta påverkas av bristerna i läkarkontinuiteten. Patienter blir nekade vård på annan vårdcentral än den man är listad på och svaret patienten får är att man inte tar emot patienten eftersom denne inte är listad där. Tandvård Rent generellt klagar många på bristande information gällande behandlingsresultat, vanliga komplikationer samt kostnader. Patienter upplever generellt att man inte får gehör för sina synpunkter, upplevelser och att man inte känner sig betrodd. Avgifter är en stor fråga inom denna verksamhet eftersom behandlingarna ofta är kostsamma för patienten. Avtagbar protetik har ett års garanti och klagomålen gäller dålig passform och bristande information om förväntat behandlingsresultat. På fyllningar lämnas ingen garanti, vilket innebär att det är upp till tandläkarens godtycke hur man ser på detta när det blir fel. Folktandvårdens rutiner upplevs som fyrkantiga. Långa väntetider till tandvårdsspecialister. Psykiatri Brister i förtroende och tillit är generellt stora frågor när det gäller patienternas upplevelser inom detta område. Man upplever sig inte behandlad som en vuxen människa, man tycker att behandlarna har ett von oben-perpektiv. Patienterna klagar mycket på väntetider och bristande kontinuitet. Samspelet med anhöriga är extra komplext, många upplever att de inte får den information de anser sig ha rätt att få.

10 Patientnämndens andra uppdrag Stödpersonsverksamheten Patientnämnden har ett uppdrag att utse stödpersoner till patienter som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) och Smittskyddslagen. Stödpersonsverksamheten har under 2012 fungerat väl. Patientnämnden har under perioden hanterat 120 stödpersonsförordnanden. Detta innebär att antalet förordnanden varit oförändrade jämfört med året innan. Förutom individuell handledning har Patientnämnden erbjudit en utbildningsdag med inbjudna föreläsare samt kvällssammankomster vid två tillfällen. Utbildningsinsatserna har fallit väl ut, vilket bekräftats av den utvärdering stödpersonerna svarat på. Information Patientnämnden ska också, efter ett tillägg i lagen 2011, informera om sin verksamhet för allmänheten, hälso- och sjukvårdspersonal och andra berörda. Patientnämnden har under året vid 25 tillfällen informerat om verksamheten för vårdpersonal, studenter, allmänhet och olika patientföreningar, Vi har också deltagit med bokbord under Regions Skånes Psykiatridagar på Gustaf Adolfs torg i Malmö. Ett arbete har påbörjats med att förnya Patientnämndens informationsmaterial och kontaktvägar. På hemsidan finns en nedladdningsbar blankett för anmälningar att använda för patienter och anhöriga. Vi planerar också att patienterna under 2013 ska kunna anmäla sina synpunkter genom Mina Vårdkontakter. Detta för att det ska bli säkrare för patienterna och anhöriga att skicka känslig information till oss. En övergripande kommunikationsplan kommer att upprättas för att Patientnämnden ska bli mer välkänt för både allmänheten och vårdpersonalen inom Region Skåne.

11

12 Patientnämnden Kristianstad

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämnden ett stöd för dig som är patient Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämndens uppdrag Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. Utifrån synpunkter och klagomål

Läs mer

Patientnämndens Årsberättelse 2013

Patientnämndens Årsberättelse 2013 Patientnämndens Årsberättelse 2013 Layout Pia Aprea 2014 Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2013 Inledning Under 2013 registrerades 4 954 ärenden hos Patientnämnden i Skåne, vilket är en kraftig ökning

Läs mer

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården Patientnämnden en länk mellan patienten och vården 2013 Patientnämndens uppdrag Lag 1998:1656 Utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och

Läs mer

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden Verksamhetsberättelse Patientnämnden 2017 0 Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden SAMMANFATTNING INVÅNARE De senaste årens ökning av ärenden har planat ut även om några verksamheter

Läs mer

Patientnämndens verksamhetsberättelse

Patientnämndens verksamhetsberättelse Patientnämndens verksamhetsberättelse 2016 1 Verksamhetsberättelse 2016 2 Sammanfattning Under året har Region Kronoberg fattat ett formellt beslut om att arbeta mot en mer personcentrerad vård vilket

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden

Inkomna synpunkter till patientnämnden Inkomna synpunkter till patientnämnden SYNPUNKTER RÖRANDE KIRURG- ORTOPED- OCH KVINNOKLINIKERNAS VERKSAMHETER Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden

Läs mer

Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen

Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen Enligt regleringsbrevet 2001 skall Socialstyrelsen utifrån patientnämndernas årliga verksamhetsredogörelse redovisa effekterna av de förändringar rörande

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Rapport Område: Patientnämnden Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Inledning Patientnämndens kansli tar emot synpunkter och klagomål från patienter och närstående när

Läs mer

Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl

Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl 0930-1130 2018-05-21 Plats: Pulsen konferens, Borås Representanter äldre: Ulla Wahlin, Eva-Britt Eriksson, Inger

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-01-01 tom 2018-03-31 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnden

Läs mer

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017 Patientnämnden Skåne Psykisk ohälsa Analys av inkomna synpunkter 1 juli 216-3 juni 217 Februari 218 3 lagen (217:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: Patientnämnderna ska bidra till kvalitetsutveckling,

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention.

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention. 2017-12-15 PaN A1711-0021443 Kvalitet vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden Mål och aktiviteter 2018 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Bilaga 3. Kvalitetspolicy. Gäller från och med 2012

Bilaga 3. Kvalitetspolicy. Gäller från och med 2012 Bilaga 3 Kvalitetspolicy Gäller från och med 2012 Uppdaterad januari 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 3 1 STYRNING... 3 1.1 LAGAR... 3 1.2 REGLEMENTE... 3 1.3 EXTERNA SAMVERKANSAVTAL... 3 1.4 ÖVRIGT...

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Sammandrag av Socialstyrelsens handbok Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig Direktlänkar till mer information Socialstyrelsens

Läs mer

Introduktion och innehåll

Introduktion och innehåll UPPLAGA 3/2012 Vårdgaranti vad handlar det om egentligen? Detta är en utbildning som riktar sig till dig som är vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen och som dagligen möter patienter i ditt arbete.

Läs mer

Patientnämnden. - När patienten inte är nöjd med vården

Patientnämnden. - När patienten inte är nöjd med vården Patientnämnden - När patienten inte är nöjd med vården PATIENTNÄMNDEN Oberoende instans för utredning av problem i vården Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter

Läs mer

Patientnämndens förvaltning

Patientnämndens förvaltning Patientnämndens förvaltning Din oberoende instans för utredning av problem i vården Stödpersonsverksamhet Milana Bosnic Kapfält Stödpersonssamordnare Ledamöter 2015-2018 Ordf Eva Lannerö (KD) Pia Helleday

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019 20160101 Dnr PN-2018-1100 Patientnämndens Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 1 2. Medborgarperspektivet... 2 3. Processperspektivet... 2 4. Ekonomiperspektivet... 3 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Primärvården Inkomna klagomål 201 8

Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-02-28 Diarienummer: PNÖ 2018-00033,PNV 2018-00034, PNS 2018-00034, PNN 2018-00048, PNG 2018-00034 Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Rapport patientnämndernas

Läs mer

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2013-08-16 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning för 2017 När en patient eller närstående har någon form av missnöje med vården finns det flera sätt att framföra sitt klagomål. Varje

Läs mer

Bokslut 2014. Patientnämnden

Bokslut 2014. Patientnämnden Bokslut 2014 Patientnämnden Sammanfattning VERKSAMHET OCH RESULTAT Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet

Läs mer

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk?

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Hitta rätt i vården Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Om du blir sjuk Akut sjuk Akutmottagning 112 Nödnummer 112 Genom nödnummer 112 når man: - Ambulans - Räddningstjänst/Brandkår

Läs mer

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården En patientförsäkring för alla När en patient skadas i vården När en patient skadas i vården 1. Förklara vad som hänt 2. Lyssna på patientens upplevelse av skadan 3. Beklaga att patienten fått en skada

Läs mer

Rätten till ny medicinsk bedömning

Rätten till ny medicinsk bedömning Rätten till ny medicinsk bedömning Du som har fått veta att du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada har rätt att få en ny medicinsk bedömning, så kallad second opinion. Det innebär

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Patientens rättigheter

Patientens rättigheter Patientens rättigheter Patienters rättigheter finns beskrivna i flera olika lagar inom hälso- och sjukvårdens område. I denna skrift ligger tonvikten på: Patientsäkerhetslagen (2010:659) Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016

Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016 ANTECKNINGAR Susanne Gustavsson 2017-02-16 Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016 Antal avvikelser Totalt har 662 avvikelser

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Patientnämndens rapport 2014

Patientnämndens rapport 2014 Patientnämndens rapport 2014 1 Sammanfattning Rapporten avser patientnämndens verksamhet för 2014 med inkomna synpunkter samt stödpersonsuppdrag. Främst ses ärenden rörande felaktig, fördröjd eller utebliven

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018

Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-03-25 Diarienummer PNS2018 00034 Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018 Rapport patientnämndernas kansli 2 Förord I denna rapport presenteras

Läs mer

Uppföljning av ärenden januari juni 2015

Uppföljning av ärenden januari juni 2015 Förvaltningschef Staffan Blom 1 (1) PaN 214-9-22 P 11 ANMÄLAN 214-9-2 PaN A147-196-43 Uppföljning av ärenden januari juni 215 Ärendet Ärendet innehåller förteckning över inkomna ärenden till patientnämndens

Läs mer

Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan

Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan Bilaga 4 2014-04-28 PaN A1404-0011343 Kvalitet Mål, aktiviteter och handlingsplan 2014-2016 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds- och rehabcentrum samt de privata vårdcentralerna i vårdvalet

Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds- och rehabcentrum samt de privata vårdcentralerna i vårdvalet Rapport Område: Patientnämnden Faktaägare: Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo Fastställd av: patientnämnden 2017-04-06 Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds-

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Har du synpunkter på vården?

Har du synpunkter på vården? Har du synpunkter på vården? Patientnämnden Patientnämnden ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får du kontakt

Läs mer

Problem i samband med remittering

Problem i samband med remittering Förvaltningschef: Eva Ljung PaN 2015-12-01 P 12 1 (1) Problem i samband med remittering Ärendet På uppdrag från nämnden har förvaltningen genomfört en särskild analys av ärenden avseende problem med remisser/remittering.

Läs mer

Kvalitet Mål och aktiviteter 2017

Kvalitet Mål och aktiviteter 2017 2017-01-10 PaN A1612-0024643 Bilaga 2 Kvalitet Mål och aktiviteter 2017 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 3 2 Effektmål... 3 2.1 Patientärenden...

Läs mer

Patientnämndens beslut 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs.

Patientnämndens beslut 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs. PROTOKOLL 23 Organ Plats Patientnämnden Silvergruvan, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 11 december 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice

Läs mer

Information om patientsäkerhetslagen

Information om patientsäkerhetslagen Information om patientsäkerhetslagen Inflytandesamordnare för patienter och närstående Inflytandeombud för patienter och närstående Barnsamordnare. Barnombud Patientsäkerhetslagen Patientsäkerhetslagen

Läs mer

61 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat.

61 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat. PROTOKOLL 14 Organ Plats Patientnämnden Lovö, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 4 september 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 2 1. Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4

A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4 2. Några frågor om hur du uppfattar tillgängligheten

Läs mer

Uppföljning av lex Maria-anmälningar

Uppföljning av lex Maria-anmälningar Uppföljning av lex Maria-anmälningar Sammanställning bilaga till beslut 2017-04-03 Avdelning sydöst IVO:s tillsyn ska bidra till lärande och förändring IVO vill genom tillsyn och återföring av resultat

Läs mer

Patientnämnden Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010

Patientnämnden Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Patientnämnden Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Revisionsrapport Februari 2011 Fredrik Markstedt Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund...

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN Uppdaterad 2018 OM DU SKADAS I VÅRDEN Om du drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan du ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen.

Läs mer

Förvaltningschef PaN E

Förvaltningschef PaN E PaN 2011-09-27 P 6 Staffan Blom TJÄNSTEUTLÅTANDE Förvaltningschef 2014-07-10 PaN E1108-00069-56 Principärende Nedgång av förordnanden av stödpersoner Ärendet Patientnämndens förvaltning har enligt 30 och

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) beslut Anmälan om fel i vården

Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) beslut Anmälan om fel i vården ANMÄLNINGSÄRENDEN LANDSTINGSTYRELSEN 2015-06-01 LD 1 (6) Catharina Fontander, sekr Ert datum Er beteckning Datum Beteckning/diarienr Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) beslut Anmälan om fel i vården

Läs mer

Rapport över patientombudsmannens verksamhet år 2012

Rapport över patientombudsmannens verksamhet år 2012 Rapport över patientombudsmannens verksamhet år 2012 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. PATIENTENS STÄLLNING OCH

Läs mer

Välkommen till Urologmottagningen

Välkommen till Urologmottagningen Välkommen till Urologmottagningen Information till patient och närstående Fotograf: Carina Johansson Beskrivning av verksamheten Urologmottagningen är en öppenvårdsmottagning dit patienterna i första hand

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016

IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016 IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016 Övergripande statistik ÄRENDESLAG INKOMNA BESLUTADE UTREDDA VARAV KRTIKBESLUT 2014 6832 7559 4630 1503 2015 6198 8678 6102 1932 2016 (T1 & T2) 4717 4543 2644

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning. Handläggare: Renate Cremer 1 (4) PaN 2014-06-03 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-09 PaN V1211-04982-58 PaN V1211-05199-58 Återföring Brister i remissbevakning Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Patientnämndens Årsberättelse Hur upplever patienten vården?

Patientnämndens Årsberättelse Hur upplever patienten vården? Patientnämndens Årsberättelse 2014 Hur upplever patienten vården? Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2014 Inledning Under 2014 registrerades 5246 ärenden hos Patientnämnden Skåne, vilket är en ökning

Läs mer

Yposkonferensen 14 maj 2019

Yposkonferensen 14 maj 2019 Yposkonferensen 14 maj 2019 Socialstyrelsens uppdrag enligt förordningen (2013:522) Socialstyrelsen ansvarar för att i samverkan med länsstyrelserna och kommunerna utveckla och stödja verksamheten med

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna År 2016 Diarienummer: RS160656 2017-01-15 Patrick Överli, verksamhetschef PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE/2017-01-15/PÖ 1. Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

54 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat.

54 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat. PROTOKOLL 13 Organ Plats Patientnämnden Bubbholmen, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Torsdagen den 11 juni 2015 klockan 13:30-15:00 Ledamöter Anna Maria Romlid (V), Ordförande Johanna Skottman (S), 1:e

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN OM DU SKADAS I VÅRDEN Om du drabbas av en skada i vården kan du ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Alla Sveriges landsting och regioner

Läs mer

Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 2007

Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 2007 8--6 Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 7 Bakgrund Vårdgivare inom ReKo Sjuhärad har sedan 3 arbetat med avvikelser i vårdsamverkan. En arbetsgrupp finns som består av representanter från alla

Läs mer

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Lokala nämnders uppdrag från Regionstyrelsen Lokala nämnder

Läs mer

Patientsäkerhet. AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare

Patientsäkerhet. AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare Patientsäkerhet AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare Agenda Vad är patientsäkerhet? Vad styr hur vi arbetar med patientsäkerhet? Lex Maria och IVO Patientsäkerhet Skydd mot vårdskada (Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland Rätten till hälsa Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland augusti 2010 Övergripande mål Varje människa har rätt till bästa möjliga hälsa enligt FN:s internationella konvention om

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning Patientnämnd-Etisk nämnd Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV46 2(7) Sammanfattning Vår bedömning är att Patientnämnd-Etisk nämnds verksamhet har bedrivits på ett

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation. Handläggare: Agneta Calleberg Mats Haapanen 1 (3) PaN 2015-09-17 P 9 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-26 PaN 1210-0436549 K 2268-2012 Principärende Väntat tio år på operation Ärendet Patientnämnden behandlade

Läs mer

Säker. Cancervård: patient och närstående kan bidra. Av Pelle Gustafson för Nätverket mot cancer

Säker. Cancervård: patient och närstående kan bidra. Av Pelle Gustafson för Nätverket mot cancer Säker Cancervård: Även Du som patient och närstående kan bidra. Av Pelle Gustafson för Nätverket mot cancer Säker Cancervård: Även Du som patient och närstående kan bidra Möjligheten att framgångsrikt

Läs mer

Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning 2014-2015

Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning 2014-2015 Handläggare: Louise Skantze PaN 2013-12-10 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-27 PaN A1311-00305-55 Kommunikationsplan för patientnämndens förvaltning 2014-2015 Ärendet Ett av förvaltningens viktigaste uppdrag

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg Kattens Läkargrupp Västergatan 14B, 231 64 Trelleborg. Tel. 0410-456 70 Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva-Christin

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av den interna kontrollen inom Patientnämnden. Mats Renborn

Revisionsrapport. Granskning av den interna kontrollen inom Patientnämnden. Mats Renborn Revisionsrapport Granskning av den interna kontrollen inom Patientnämnden Mats Renborn 2008-12-18 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. Uppdrag...3 3. Patientnämnden...4 4. Intern kontroll...6

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören medicinska ledningsuppdrag Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektören 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2011-10-18 Nyutgåva Landstingsdirektören 2011-10-18 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS

Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS Handläggare Datum Ärendebeteckning Annika Lindqvist 2013-04-09 ON 2013/0040 0480-45 35 13 Socialdepartementet Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS Sammanfattning Bra att den

Läs mer

PN/150176 INNEHÅLL. Bilagor Stödpersonsuppdrag 2011-14 14 Registrerade ärenden 2014 15 Registrerade ärenden 2011-13 16

PN/150176 INNEHÅLL. Bilagor Stödpersonsuppdrag 2011-14 14 Registrerade ärenden 2014 15 Registrerade ärenden 2011-13 16 Patientnämnden Verksamhetsrapport 2014 INNEHÅLL Bakgrund 3 Kompetensområde och uppgifter 3 Patientnämndens ledamöter och ersättare 4 Ledamöter 4 Ersättare 4 Handläggare 5 Handläggning av ärenden 5 Återföring

Läs mer

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet Handläggare: Gunilla Larsdotter PaN 2015-02-03 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-20 PaN V1303-0128359 Principärende Patientförsäkringsvillkor Ärendet En kvinna opererade sin fot för tredje gången, till följd

Läs mer

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Förbundsordförande i Njurförbundet Ledamot I styrgruppen för Centrum för personcentrerad vård (GPCC) Hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet

Läs mer

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Patientnämndens Årsberättelse 2017 Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Bakgrund Lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: 2 Patientnämndernas huvudsakliga uppgift

Läs mer

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Patientnämndens Årsberättelse 2017 Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Bakgrund Lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: 2 Patientnämndernas huvudsakliga uppgift

Läs mer

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget,

1. den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) som bedrivs av landstinget eller enligt avtal med landstinget, Reglemente för landstingets patientnämnd Allmänna bestämmelser 1 Patientnämnden har i enlighet med lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. till uppgift att stödja och hjälpa patienter inom 1. den

Läs mer

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN OM DU SKADAS I VÅRDEN Om du drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan du ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen.

Läs mer