Introduktion och innehåll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion och innehåll"

Transkript

1 UPPLAGA 3/2012 Vårdgaranti vad handlar det om egentligen? Detta är en utbildning som riktar sig till dig som är vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen och som dagligen möter patienter i ditt arbete. Oavsett vilket yrke eller vilken roll du har i sjukvården är det viktigt att du har rätt kunskaper om vårdgaranti för att du ska kunna förmedla rätt information till patienterna. Vi vill att utbildning ska ge dig, inte bara grundkunskaper om vårdgarantin, också vilka konsekvenser de olika valen som patienter gör, får. Vi tycker också det är viktigt att du som vårdpersonal vet hur du ska sprida dina kunskaper om vårdgarantin vidare till vårdpersonal inom din egen verksamhet. Vi hoppas på en givande stund för dig som bjuder på både ny information och tankeväckande diskussioner! Materialet kan användas i samband med introduktion till nyanställda, på APT- möten eller som en individuell kunskapsmetod. Om du har frågor om utbildningen, dess syfte eller innehåll, är du välkommen att kontakta oss på Strategisk utvecklingsenhet på telefon eller Introduktion och innehåll 1 Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser - Konsekvenser av olika val 2 Sjukresa och merkostnader 3 Individanpassad information 4 Valfrihet i vården 5 Informationsmaterial - Webbadresser - Länkar, information i anpassade former 6 Avtal 7 Remissregler

2 1A Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser Vi har länge haft orimligt långa väntetider i vården inom Västra Götalandsregionen och köer och hanteringen av köerna kostar varje år mycket pengar. Även patientsäkerheten riskerar bli lidande genom de långa väntetiderna. Vårdgaranti är ingen ny företeelse, den har funnits i Sverige sedan 90-talet och sedan den 1 juli 2010 är den lagstadgad. Staten stimulerar landstingen via så kallad kömiljard till att korta väntetiderna i vården. För 2011 gäller 60 dagar, detta ska dock inte blandas ihop med den lagstiftade vårdgarantins tidsgränser. Vad är syftet med vårdgarantin? Hur länge ska patienten längst behöva vänta på att få kontakt med primärvården? Hur länge ska patienten längst behöva vänta på att få ett läkarbesök inom primärvården? Hur länge ska patienten längst behöva vänta på ett läkarbesök inom den specialiserade vården, efter att remiss skrivits? Hur länge ska patienten längst behöva vänta på att få behandling inom den specialiserade vården? Hur länge ska en vuxen patient längst behöva vänta på en utredning inom neuropsykiatrin? Fråga 7 A) Hur länge ska ett barn med misstänkt cancersjukdom längst behöva vänta på ett läkarbesök hos specialistläkare? B) Räknas tiden från det att remissen skrevs eller från det att remissen ankommer specialistläkarmottagningen? Fråga 8 A) Hur länge ska en vuxen med misstänkt cancersjukdom längst behöva vänta på ett läkarbesök hos specialistläkare? B) Räknas tiden från det att remissen skrevs eller från det att remissen ankommer specialistläkarmottagningen? Fråga 9 Hur länge ska barn och ungdomar längst behöva vänta på ett besök till barn- och ungdomspsykiatrin? 0 Hur länge ska barn och ungdomar längst behöva vänta på en fördjupad utredning till barn- och ungdomspsykiatrin?

3 1B Grunderna i vårdgarantin - Konsekvenser av olika val mm Om en verksamhet inte klarar att erbjuda vård till patienten inom de beslutade tidsramarna som vårdgarantin anger, så får det konsekvenser för både patienten och verksamheten. Vilket ansvar har jag som vårdpersonal gentemot patienten, då min verksamhet inte kan erbjuda patienten vård inom vårdgarantins tidsgränser vid det egna sjukhuset? Vad händer om patienten tackar nej till erbjuden vård inom garantitiden hos annan vårdgivare? Vad händer om patienten tackar nej till erbjuden vård inom garantitiden hos annan vårdgivare, men ångrar sig? Vad händer om patienten uteblir vid mer än två överenskomna tider eller tackat nej till två erbjudna tider? Kan andra yrkesgrupper än läkare ansvara för att vårdgarantin uppfylls? Kan en vårdgivare i Västra Götalandsregionen bli skyldig till vite om man nekar patienten vård enligt vårdgarantins tidsangivelser? 2 Sjukresa och merkostnader Vem får betala sjukresan om patienten blir hänvisad till en ny vårdgivare på grund av att det sjukhus patienten väntar vid inte klarar att ge patienten vård inom vårdgarantitiden? Vem får stå för kostnaden för ledsagare och ev övernattning för patienten när patienten blir hänvisad till en ny vårdgivare? Vart ringer man om man har frågor gällande sjukresa? Är egenavgiften för patienten alltid densamma vid sjukresa? Vem ska informera sjukreseenheten när patienten erbjuds en ny vårdgivare enligt vårdgarantin?

4 3 Individanpassad information Som ett led i att stärka patientens ställning, att skapa trygghet och ett bra bemötande, är individanpassad information ett viktigt verktyg. En välinformerad patient är en trygg patient som har underlag till att kunna ta ställning till olika alternativ i kontakten med vården. Mer information finns att läsa i Socialstyrelsens Handbok för vårdgivare, verksamhetschefer och personal Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig. (artikelnr ) Genom vilken/vilka lagar regleras skyldigheten om att ge patienten individanpassad information? Vad innebär individuellt anpassad information? Vad ingår i skyldigheten/ansvaret om att ge patienten individuellt anpassad information? På vilket sätt är hälso- och sjukvårdspersonalen skyldig att informera patienten om vårdgaranti och val av vårdgivare (valfrihet i vården)? Vem är i första hand ansvarig att informera patienten om vårdgaranti och val av vårdgivare (valfrihet i vården)? Vilket ansvar har respektive verksamhetschef gällande kravet att ge patienten individuellt anpassad information för vårdgaranti och val av vårdgivare (valfrihet i vården)? Fråga 7 Hur ser Primärvårdens ansvar ut gentemot patienten angående individanpassad information?

5 4 Valfrihet i vården Valfrihet i vården kom till för att stärka patientens ställning och egenbestämmande, samt föra att patienter som tillfälligt vistas på annan ort eller veckopendlar ska ha möjlighet att söka planerad vård där man vistas just för tillfället. Det kan också bero på andra orsaker som gör att man vill ha vård någon annanstans än i hemmalandstinget, ex att man har nära släktingar boende i annat landsting och vill kunna vara nära dem i samband med en planerad sjukhusvistelse. Lagen om offentlig vård (LOV) och lagen om offentlig upphandling (LOU) är de lagar som styr hur patienten kan söka vård i andra landsting. Regelverket kring Riksavtalet reglerar ersättningen mellan landstingen. Vilka regler och rutiner gäller när en VGR - invånare väljer offentlig vårdgivare utanför Västra Götalandsregionen? Vilka regler och rutiner gäller när en VGR - invånare väljer privat vårdgivare utanför Västra Götalandsregionen? A) Om vården hos en offentlig vårdgivare beräknas kosta mer än kronor, var ska betalningsförbindelsen skickas? B) Vart skickas betalningsförbindelsen för vård hos privata vårdgivare (som VGR inte har avtal med) utanför Västra Götalandsregionen? Hur får man en remiss/betalningsförbindelse? Vem betalar resan, ev kringkostnader, övernattning osv? Vem betalar vården? Fråga 7 Kan patienten ersättas i efterhand för redan utförd vård? Fråga 8 Kan patienten kräva att få vård i ett annat landsting? Fråga 9 Kan patienten söka vård i ett annat EU/ESS-land?

6 5 Informationsmaterial - webbadresser, länkar, information i anpassade former Hälso- och sjukvårdsavdelningen (HSA) tar varje år fram olika stöd för verksamheternas arbete med att informera patienterna om vårdgaranti och valfrihet i vården. Bland annat tas en informationsfolder om vårdgaranti och valfrihet fram varje år och ett antal webbsidor förvaltas och uppdateras också av HSA. Dessa stöd tar vi fram för att underlätta kommunikationen mellan vårdpersonalen och patienten gällande information om vårdgaranti och valfrihet. Information i olika anpassade former tas också fram och dessa går att finna på webbsidorna nedan. Ansvaret och skyldigheten att ge varje patient individanpassad information om vårdgaranti och valfrihet ligger på varje verksamhet och dess personal. Information om vårdgaranti och valfrihet i vården för patienter och medborgare finns på 1177.se Information om vårdgaranti för vårdpersonal finns på intra.vgregion.se/vardgaranti Information om valfrihet för vårdpersonal finns på intra.vgregion.se/valfrihet Vem kan du vända dig till inom den offentliga sjukvården om du har frågor om vårdgarantin? Vem kan du vända dig till som privat vårdgivare om du har frågor om vårdgarantin?

7 6 Avtal/Kontrakt Regionen har olika typer av avtal inom vården. Det finns så kallade basavtal som ska vara ett komplement till den specialiserade sjukhusvården. Patienterna kan söka sig dit oavsett var man bor i regionen. Sedan finns det så kallade tillgänglighetsavtal (kökortningsavtal) som är omgärdade av speciella regler för att patienterna ska kunna ta del av den vården. Sjukhusen avropar vård hos dessa vårdgivare för vårdgarantipatienter. När kan en patient ta del av vården hos en vårdgivare med ett tillgänglighetsavtal? Hur beställer man vård via de tillgänglighetsavtal som regionen tecknat avtal med? Var finns förteckningen över avtalen? Hur initierar man nya upphandlingar om behov uppstår? Får patienten samma kvalité på vården hos de privata vårdgivare som Västra Götalandsregionen tecknat avtal med, som hos de offentliga vårdgivarna i Västra Götalandsregionen?

8 7 Remissregler Remissen ska innehålla korrekt, aktuell och relevant information om patient, avsändare och mottagare. Texten ska vara fullt läslig och förkortningar ska undvikas, då de lätt kan missförstås. Observera att enbart journalkopior eller epikris inte gäller som remiss. Vad är egenremiss och tillåter Västra Götalandsregionen att patienten använder sig av det? Gäller samma regelverk för egenremiss som vanlig remiss gällande vårdgarantin? Vad ska man informera patienten om i samband med remittering gällande vårdgarantin? Får flera remisser skickas för samma hälsoproblem? Till vilket sjukhus ska remissen skickas? Hur lång tid har remittenten på sig att skicka remissen efter beslut tagits om att remiss ska skickas? Fråga 7 Får remissmottagaren avvisa en inkommen remiss? Fråga 8 Inom vilken tid från det att remissen har kommit ska patienten bli kontaktad för bokning av tid?

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 1A Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser Svar: Att korta köerna och ge patienterna vård i rätt tid. Syftet är också att öka patientsäkerheten

Läs mer

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting.

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting. Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Remisser Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Enligt Socialstyrelsens föreskrift 2004:11, Ansvar för remisser för patienter inom hälso- och

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Tillämpningsanvisningar Vårdgaranti 2015 God vård i rätt tid För dig som arbetar i hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Allmänt om vårdgaranti... 3 Nationell och regional

Läs mer

Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård

Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård Bakgrund Patienten kan välja var hen vill ha sin vård. Med öppen vård menas vård

Läs mer

Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen

Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen Regelverk Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen Grunden för en god vård innebär en kunskapsbaserad, ändamålsenlig, patientfokuserad, säker, effektiv och jämlik vård som ges i rimlig

Läs mer

Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Marie Nilsson 040 675 32 37 marie.e.nilsson@skane.se 2017-11-21 Rutinbeskrivning - Samordning av patient i Region Skåne Vårdgarantin Enligt hälso-

Läs mer

Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting

Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting Regelverket för remisshantering Definitionen av en remiss är, enligt SOSFs 2004:11, ett dokument angående en patient som innehåller en beställning av en

Läs mer

Remiss inom hälso- och sjukvård

Remiss inom hälso- och sjukvård Regional medicinsk riktlinje Remiss inom hälso- och sjukvård Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2018-00079) giltigt till februari 2020. Utarbetad av funktionsgrupp chefläkare. Syfte Syftet

Läs mer

Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6. Remissregler i Västra Götalandsregionen

Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6. Remissregler i Västra Götalandsregionen Remissregler i Västra Götalandsregionen 1/6 Remissregler i Västra Götalandsregionen Remissregler i Västra Götalandsregionen 2/6 Inledning En säker och effektiv hantering av er är nödvändig för en hög patientsäkerhet

Läs mer

Patientlagen inspirationsdagar om bemötande och kommunikation. Januari 2015

Patientlagen inspirationsdagar om bemötande och kommunikation. Januari 2015 Patientlagen inspirationsdagar om bemötande och kommunikation Januari 2015 I patientlagen samlas den lagstiftning som direkt berör patienten. Där ska det viktigaste som rör patienten finnas även om annan

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar RSK 398-2010 Tillämpningsanvisningar Valfrihet i vården 2013 Inledning Tillämpningsanvisningarna ska utgöra ett stöd angående frågor kring patientens rätt till valfrihet i vården. De som informerar patienten

Läs mer

Sätt patienten i centrum inte i väntrum

Sätt patienten i centrum inte i väntrum Sätt patienten i centrum inte i väntrum 10 förslag för att korta vårdköerna Rapport från Moderaterna i Region Västmanland 1 Fakta Den nu gällande nationella vårdgarantin infördes 2009 och har följande

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 1 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 2 Riksavtalets regler om remiss Kapitel 2 reglerar när hemlandstinget initierar

Läs mer

Vårdgarantin. Vårdgarantin

Vårdgarantin. Vårdgarantin Vårdgarantin Vårdgarantin Vårdgarantin Landstinget Gävleborg arbetar för att erbjuda en säker vård av god kvalitet och med hög tillgänglighet. Vårdgarantin reglerar inte om eller vilken vård som ska ges,

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård Anna Åberg och Hasse Knutsson Syftet med lagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan 090424 Jag vill att alla i vårt land ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet. Vi ska

Läs mer

Regler för sjukresor 1

Regler för sjukresor 1 Regler för sjukresor 1 Färdsätt Egenavgift Villkor Utbetalning Innehållsförteckning Snabbguide... 2 Kollektivtrafik t ex buss eller tåg. Egen bil 25 kr* 40 kr* Se sidan 8-9. Se sidan 8-9. Bilresor under

Läs mer

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Dokumentet utgår från ett patientperspektiv i sin beskrivning av kontakter med primärvården i enlighet med Styrande principer inom

Läs mer

Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019

Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019 Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019 Hur förändras vårdgarantin från den 1/1 2019? Det är vårdgarantin inom primärvården som förändras. Den nationella vårdgarantin omfattar idag

Läs mer

Remissrutiner inom Region Östergötland

Remissrutiner inom Region Östergötland Inledning Med remiss avses handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar. Remiss omfattar således även remisser till olika laboratorium och röntgen, förutom

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Gäller från 1 januari 2003 Foldern innehåller information om: Utökade valmöjligheter att välja vård och behandling inom sjukvården... 3 Vad innebär möjligheten

Läs mer

Regelverk för remissens väg genom vården

Regelverk för remissens väg genom vården HSN 2010-01-26 P 4 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-12-11 HSN 0911-1450 Handläggare: Stefan Strandfeldt Regelverk för remissens väg genom vården Ärendet Idag skickas

Läs mer

Riktlinjer för vårdgivare

Riktlinjer för vårdgivare Riktlinjer för vårdgivare Policy Gömda flyktingar I vårt land finns det troligtvis över tiotusentals gömda flyktingar. Med gömda flyktingar menas personer som sökt och fått avslag på sin asylansökan och

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre överblick ännu bättre vård ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre helhet införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare

Läs mer

Förstärkt vårdgaranti. Ny lag från och med

Förstärkt vårdgaranti. Ny lag från och med Förstärkt vårdgaranti Ny lag från och med 2019-01-01 Nuvarande uppföljning inom primärvården Kontakt inom 0 dagar Efter bedömning av vårdpersonal läkartid inom 7 dagar Första besöket i specialiserad vård

Läs mer

Välkommen till Urologmottagningen

Välkommen till Urologmottagningen Välkommen till Urologmottagningen Information till patient och närstående Fotograf: Carina Johansson Beskrivning av verksamheten Urologmottagningen är en öppenvårdsmottagning dit patienterna i första hand

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Öppna och ta del av de vanligaste frågorna och svaren Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre helhet. Sammanhållen

Läs mer

$%& $%! '! $%!%(!%$%" %!$! $%" " ) *$%!%'! ($ ( $%! +!,! ($%! %!% $% % '! -##. $%& $%/ "-##01 % -2 333-##. '!!, $%!!$4$!, * " -## $%%!%!

$%& $%! '! $%!%(!%$% %!$! $%  ) *$%!%'! ($ ( $%! +!,! ($%! %!% $% % '! -##. $%& $%/ -##01 % -2 333-##. '!!, $%!!$4$!, *  -## $%%!%! Svar på interpellation Angående vårdgarantistatistik Göran Larsson (mp) har i en interpellation ställt frågor om redovisning av köns och åldersfördelning i den månatliga statistiken av hur Västra Götalandsregionen

Läs mer

Har du synpunkter på vården?

Har du synpunkter på vården? Har du synpunkter på vården? Patientnämnden Patientnämnden ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får du kontakt

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland Utgåva nr Giltig fr o m Giltig t o m Kommentar till ny utgåva Godkänd av (titel, namn, datum ) 2 2014-11-10 2015-11-10 Uppdaterat dokument Martin Magnusson, utvecklingsschef Bo Orlenius,vårddirektör, objektägare

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. Trollhättan

Framtidens vårdinformationsmiljö. Trollhättan Framtidens vårdinformationsmiljö Trollhättan 2018-05-30 Länsgemensam samverkansorganisation för verksamhetsutveckling med stöd av IT som samordnas av VästKom. 2018-05-29 Innehåll Vision Framtidens vårdinformationsmiljö

Läs mer

DIVISION Landstingsdirektörens stab

DIVISION Landstingsdirektörens stab Patientlagen (1 Januari 2015) -ett ökat patientinflytande Patientlagens syfte Stärka och främja patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet Patienten som partner

Läs mer

Regler för sjukresor med tillhörande taxa

Regler för sjukresor med tillhörande taxa Regler för sjukresor med tillhörande taxa Gäller för Region Skåne från och med 2009-05 - 01 1. Regler för sjukresor I lagen om resekostnadsersättning vid sjukresor (SFS 1991:419) regleras när reseersättning

Läs mer

Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse. Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator

Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse. Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator Vårdbarometern 2013 Landstingsjämförelse Mätningen utförd under höst och vår 2013 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator Så här läser du presentationen Rapporten redovisar resultatet för

Läs mer

NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och

NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och 1 NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och valfrihetssystem. Husläkarlagen: Avskaffades 1994 Vårdgarantin:

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland Rätten till hälsa Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland augusti 2010 Övergripande mål Varje människa har rätt till bästa möjliga hälsa enligt FN:s internationella konvention om

Läs mer

Vårdgarantin. Landstingets ledningskontor

Vårdgarantin. Landstingets ledningskontor Vårdgarantin Vårdgarantin reglerar inte om vård ska ges eller vilken vård som kan komma i fråga Garantin reglerar endast inom vilka tidsgränser man ska erbjudas den vård, som behörig vårdpersonal beslutat

Läs mer

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 1 Februari 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Nyheter från landstinget kan vara så mycket. Det kan vara ett reportage i Tebladet eller en

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-13 HH-HOH11-082 LS-LED10-723 24 Yttrande över motionen om att ge nämnden för habilitering och hjälpmedel uppdraget att snarast ta

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården Syftet med beslutet Proposition 2017/18:83 Första steget på en omstrukturering av svensk hälso- och sjukvård - Från sjukhus till första linjens

Läs mer

Rutin för remisshantering God klinisk praxis

Rutin för remisshantering God klinisk praxis Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Landstinget i Värmland 2.0 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Stabschef Hälso- och sjukvårdsstaben Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

Patientlagen. Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Börjar gälla 1 januari 2015

Patientlagen. Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Kerstin Cedermark specialistsjuksköterska 20141106 Patientmaktsutredningen hur patientens

Läs mer

Vård- och behandlingsgarantin - rutiner för medarbetare som arbetar med barn-och ungdomar med psykisk ohälsa, 0 till och med 17 år

Vård- och behandlingsgarantin - rutiner för medarbetare som arbetar med barn-och ungdomar med psykisk ohälsa, 0 till och med 17 år 1 (11) Vård- och behandlingsgarantin - rutiner för medarbetare som arbetar med barn-och ungdomar med psykisk ohälsa, 0 till och med 17 år Enhet: Landstingets kansli Giltig från 2011-10-24 Utarbetad av:

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Trend Vårdbarometern 2010-2014

Trend Vårdbarometern 2010-2014 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% 66% 67% Nej 37% 36% 36% 34% 33% Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Norrbottens läns landsting. Juni Hans Rinander.

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Norrbottens läns landsting. Juni Hans Rinander. REVISIONSRAPPORT Remisshantering Norrbottens läns landsting Juni 2002 Hans Rinander www.komrev.se Innehållsförteckning Fel! Bokmärket är inte definierat. 2. Metod... 3 3. Landstingets remissgaranti...

Läs mer

Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi

Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi För dig som arbetar inom barn- och ungdomsmedicin I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet

Läs mer

Remisskriterier fö r habiliteringmöttagningarna

Remisskriterier fö r habiliteringmöttagningarna Remisskriterier fö r habiliteringmöttagningarna För att habiliteringen ska anta en remiss eller en egen vårdbegäran krävs: att individen tillhör eller förmodas tillhöra habiliteringens målgrupp att svårighetsgraden

Läs mer

Rekommendation om valmöjligheter inom hälso- och sjukvården

Rekommendation om valmöjligheter inom hälso- och sjukvården Dnr Lf 924/00 2000-12-08 Dnr Lf 924/00 Hasse Knutsson Avd för hälso- och sjukvårdspolitik Direkttfn 08-452 76 62 A 00:56 2000-12-08 Landstingsstyrelserna, regionstyrelserna i Skåne och Västra Götaland

Läs mer

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämnden ett stöd för dig som är patient Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämndens uppdrag Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. Utifrån synpunkter och klagomål

Läs mer

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27064 67 66 63 70 Nej 13473 33 33 37 30 Minns ej/vill ej svara 273 1 Q2 Har du någon gång under

Läs mer

Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning

Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning Ledningsstaben PM Peter Wahlberg 2013-09-26 Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning 1. Ingress Generella bestämmelser Landstinget ska enligt lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor utge

Läs mer

Patientnämndens förvaltning har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar inte följs.

Patientnämndens förvaltning har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar inte följs. Handläggare: Agneta Calleberg Siv Aronsson 1 (5) PaN 2016-02-02 P 7 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte för neuropsykiatriska utredningar har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

regionvastmanland.se Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti

regionvastmanland.se Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti Bakgrund Utredningen Effektiv vård 2016, förbättrad uppföljning av tillgänglighet Utredningen God och Nära vård, 2017, första delbetänkande Förstärkt

Läs mer

Vård- och behandlingsgarantin - rutiner för medarbetare som arbetar inom Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken

Vård- och behandlingsgarantin - rutiner för medarbetare som arbetar inom Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Utgåva 2 2014-02-21 1 (10) Vård- och behandlingsgarantin - rutiner för medarbetare som arbetar inom Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Enhet: Landstingets kansli Giltig från: 2014-01-01 Utarbetad av:

Läs mer

Region Östergötland. Från och med 15 juni 2015 gäller nedanstående regler för sjukresor och sjukreseersättning: (Reglerna kommenteras något i texten)

Region Östergötland. Från och med 15 juni 2015 gäller nedanstående regler för sjukresor och sjukreseersättning: (Reglerna kommenteras något i texten) Region Östergötland Sjukresor och sjukreseersa ttning Grundläggande utgångspunkt/princip är att var och en har att ta sig till och från vården på egen hand och bekostnad. Det finns två undantag från denna

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

Återföring. Remisshantering

Återföring. Remisshantering Handläggare: Renate Cremer PaN 2013-09-19 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 PaN V1112-0487558 PaN V1112-0488858 PaN V1112-0503458 PaN V1206-0255458 PaN V1207-0303458 PaN V1207-0303558 Återföring Remisshantering

Läs mer

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt Information till dig som patient Patientjournalen - för säkrare vård Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt juni 2012 1 Innehållsförteckning Patientjournalen... 4 Patientdatalagen...

Läs mer

Vård- och behandlingsgarantin - rutiner för medarbetare

Vård- och behandlingsgarantin - rutiner för medarbetare Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård- och behandlingsgarantin Faktaägare: Maria Everthsson, verksamhetsutvecklare, utvecklingsenheten Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso och sjukvårdsdirektör,

Läs mer

FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN

FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN augusti 2013 SOCIALFÖRVALTNINGEN Information om färdtjänst i Klippans kommun Du ska vara bosatt och folkbokförd i Klippans kommun, ha ett funktionshinder som inte endast

Läs mer

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september 2017 Klinisk försäkringsmedicin Klinisk Försäkringsmedicin Sjukskrivning som behandling? Catarina Bremström Specialistläkare Medicinsk rådgivare Sakkunnig

Läs mer

Mer om de 7 punkterna i valmanifestet

Mer om de 7 punkterna i valmanifestet Mer om de 7 punkterna i valmanifestet 1. Jämlik vård efter behov slut på marknadsanpassningen Vi vill ha en sammanhållen sjukvård där patientens behov står i centrum. Ett vårdvalssystem sliter isär sambanden

Läs mer

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND När du ska beställa din sjukresa kontaktar du beställningscentralen 0771-91 00 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?...4 Vad är ett medicinskt

Läs mer

Information om patientsäkerhetslagen

Information om patientsäkerhetslagen Information om patientsäkerhetslagen Inflytandesamordnare för patienter och närstående Inflytandeombud för patienter och närstående Barnsamordnare. Barnombud Patientsäkerhetslagen Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Granskning av sjukresor

Granskning av sjukresor Granskning av sjukresor Rapport nr 21/2012 februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Granskningens resultat... 3 2 Inledning... 5

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa. Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg

Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa. Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg leena.ekberg@skl.se Tel: 0730777724 Vad innebär patientlagen (1) Proposition 2013/14:106 Stärka

Läs mer

Mellanlänsavtal med Region Uppsala

Mellanlänsavtal med Region Uppsala Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-23 1 (3) HSN 2016-4697 Handläggare: Anne Lund Jensen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Mellanlänsavtal med Region Uppsala Ärendebeskrivning

Läs mer

Revisionsrapport Remisshantering Landstinget Värmland Margaretha Larsson Malou Olsson Lars-Åke Ullström

Revisionsrapport Remisshantering Landstinget Värmland Margaretha Larsson Malou Olsson Lars-Åke Ullström www.pwc.se Revisionsrapport Margaretha Larsson Malou Olsson Lars-Åke Ullström Remisshantering Landstinget Värmland Remisshantering Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Uppdrag... 3 1.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av tillgänglighet inom specialiserad vård i Östergötland

Riktlinjer för hantering av tillgänglighet inom specialiserad vård i Östergötland 13 november 2013 1 (6) Riktlinjer för hantering av tillgänglighet inom specialiserad vård i Östergötland Detta dokument innehåller riktlinjer för klinikernas förhållningssätt och agerande gentemot patienter

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR Alla som bor i Jämtlands län har rätt att få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård.

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret

Framtidens vårdinformationsmiljö. Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret Framtidens vårdinformationsmiljö Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret 3R Sussa Cosmic Övriga Interoperabilitet Tidplan 24 nov Ansökningsinbjudan 24 mar Ny

Läs mer

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientlagen 2014:821 Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientmaktsutredningen 1. Prop. 2013/14:106 Patientlag. Träder ikraft 1 jan. 2015 2. Lag om organisation av hälso-

Läs mer

Regler för sjukresor i Skåne FRÅN DEN 1 JANUARI 2004

Regler för sjukresor i Skåne FRÅN DEN 1 JANUARI 2004 Beställningscentralerna Behöver du anlita taxifordon för din sjukresa, måste du alltid beställa denna genom beställningscentralen i ditt distrikt: Bor du i (kommun): Burlöv, Lomma, Lund, Kävlinge, Staffanstorp,

Läs mer

Avgiftsbestämmelser för år 2015

Avgiftsbestämmelser för år 2015 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Maria Funk 2014-10-20 LiÖ 2014-1175 Landstingsstyrelsen Avgiftsbestämmelser för år 2015 Allmänt Vårdavgifter har länge i första hand använts som ett instrument att styra

Läs mer

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND Gälle från och r m 1 janua ed ri 2019 SJUKRESOR I HALLAND ska När du in d beställa taktar a kon sjukres llningsä du best len centra 90 00 0771-91 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?... 4 Vad är ett

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län

Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län 1 En vanlig dag i Region Jönköpings län 6 100 får sjukvårdande

Läs mer

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04 Ny patientlag 2015 Varför en ny lag? Ökade krav på medbestämmande Ökad rörlighet Ökad tillgång till medicinsk kunskap för patienter Ökat erfarenhetsutbyte om sjukdom och behandlingar mellan patienter Ökad

Läs mer

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-02-26 24 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1...4 1.1 1.2 1.3 2 Allmänt...4 Syfte...

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation. Handläggare: Agneta Calleberg Mats Haapanen 1 (3) PaN 2015-09-17 P 9 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-26 PaN 1210-0436549 K 2268-2012 Principärende Väntat tio år på operation Ärendet Patientnämnden behandlade

Läs mer

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar, på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor. Dalatrafik handlägger

Läs mer

Rapportering till CVR

Rapportering till CVR Rapportering till CVR 2016-12-19 Utvecklingsavdelningen Lona Justesen 2 (7) Innehåll Om CVR...3 Journalsystem som skickar filer till CVR...3 TakeCare:... 3 Webdoc:... 3 Övriga journalleverantörer:... 3

Läs mer

Lathund för registrering av förstärkt vårdgaranti i primärvården

Lathund för registrering av förstärkt vårdgaranti i primärvården 1 Lathund för registrering av förstärkt vårdgaranti i primärvården 2019-03-27 Lathund för registrering i PMO Gäller för vårdcentraler och ungdomsmottagningar inom Hälsoval Skåne Syftet med denna anvisning

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi behövs

Läs mer

Personligt HälsoH stmöte te 2003

Personligt HälsoH stmöte te 2003 Personligt HälsoH lso- och Sjukvårdskonto SFAM höstmh stmöte te 2003 Ture Ålander ture@tapraktik tapraktik.se www.tapraktik.se Agenda Informationsproblem inom sjukvården Projekt Sustains Hälso- och sjukvårdskonto

Läs mer

Rapportering till CVR

Rapportering till CVR Rapportering till CVR 2017-03-08 Utvecklingsavdelningen Lona Justesen Innehåll Om CVR...3 Journalsystem som skickar filer till CVR...3 TakeCare:... 3 CGM J4:... 3 Webdoc:... 3 Rapp:... 4 Övriga journalleverantörer:...

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Vi moderater vill låta alla goda krafter bidra för att skapa högre kvalité och bättre tillgänglighet i vården. Efter 14 års socialdemokratiskt styre

Läs mer

Riktlinjer för tillgänglighet inom rehabiliteringsverksamhet i primärvård

Riktlinjer för tillgänglighet inom rehabiliteringsverksamhet i primärvård PM 1 (5) Riktlinjer för tillgänglighet inom rehabiliteringsverksamhet i primärvård Inledning Denna PM beskriver de hållpunkter som gäller från januari 2013 för väntetider till sjukgymnastik och arbetsterapi

Läs mer