Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som UF-lärare.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som UF-lärare."

Transkript

1 Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som UF-lärare. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013/2014 Detta häfte innehåller information som kan vara bra att ha samlad på ett och samma ställe. Vi har bland annat inkluderat viktiga datum för läsåret och de nationella policys som gäller för bland annat registrering. Viss information kan komma att förändras under året, i de fallen kommer detta att meddelas via vår hemsisa Mer ingående information om Ung Företagsamhet och UF-året hittar du i vårt utbildningsmaterial som finns hos Natur & Kultur. Som aktiv UF-lärare ska du vara registrerad i vårt register på vår hemsidan När du har registrerat dig kan du sedan som vanligt logga in på intranätet, hålla koll på dina UF-företagare och hitta nödvändig information. Observera att ett UF-företag kan ha flera registrerade lärare. Hemsidan användas i mycket stor utsträckning för att sprida information, ta därför som vana att göra regelbundna besök. Vi vill också påminna om hur viktigt det är att dina UF-företag registrerar sig i tid, samtliga elever i varje företag ska registrera sig. Det är inte bara ett obligatoriskt moment utan även ett krav för att försäkringar ska gälla, samt att de faktiskt får lov att kalla sig UF-företag. Alla elever ska ha tillgång till minst en lärobok per företag. Är ni fler lärare på skolan som går ihop och beställer utbildningsmaterial eller att dina elever beställer materialet själva, kontakta oss så fixar vi er inloggning. Hör av dig för att boka in oss för besök i era klasser eller för att informera dina kollegor på skolan om vårt koncept. Vi kommer gärna ut och pratar kring olika passande teman under UF året, både med de elever som driver UF-företag och för de elever som kommer att få möjligheten att driva företag under kommande år. Vi på Ung Företagsamhet Kalmar län hoppas ni ska få ett givande och roligt år tillsammans med oss. Har du frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss! Lycka till!

2 Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet är en ideell organisation som främst finansieras av det lokala näringslivet och kommunerna. Vår organisation är partipolitiskt- och arbetsmarknadspolitisktobunden. Vårt syfte är att skapa fler kreativa och företagsamma ungdomar och då främst genom att låta gymnasieungdomar mellan år få chansen att driva ett UF-företag under ett läsår oavsett program eller skola. Ung Företagsamhet består av 24 fristående regionkontor med ca 90 medarbetare runt om i Sverige. I dag finns vi i över hundra länder och organiationen startade i Sverige Kalmar Län har haft verksamhet sedan sedan läsåret Ung Företagsamhet arbetar även med utbildningskoncept för grundskolan. Koncepten Vårt Samhälle och Se Möjligheterna hjälper till att skapa den röda tråden av kreativitet och entreprenörskap i skolan som Ung Företagsamhet erbjuder barn och ungdomar i Sverige. Vad behöver du som lärare för att komma igång? Vi rekomenderar alla nya UF- lärare att genomgå en grundutbildning med oss. Grundutbildningen är ca en heldag där vi steg för steg går igenom ett UF- företags olika moment. För att hitta nästa utbildningstillfälle gå in på vår hemsida eller ring oss på Vi arrangerar även grundutbildningar ute på skolor vid mint 10 deltagare. Du behöver inte vara ekonomilärare för att handleda ett UF- företag utan UF- företag kan drivas på alla gymnasieprogram. Glöm heller inte att köpa in läromedlet UF-företagande. Entreprenörskap på riktigt som finns tillgängligt att köpa hos Natur & Kulturs bokförlag. Boken har arbetats fram tillsammans med skolverket och bokförlaget och innehåller de grundstenarna som behövs för att driva UF- företag eller för att driva kurserna Entreprenörskap 100p och Entreprenörskap & Företagande 100p. Boken består av en Elevbok/Arbetsbok som innehåller alla delar i ett UF- år. Det finns tips och exempel, viktig infomation om till exempel skatt och tull och det finns även en tydlig tråd på hur de bör lägga upp sitt år. Lärarhandledningen innehåller det tydliga kopplingar till hur UF- företaget som kurs uppfyller kraven för kurserna Entreprenörskap 100p och Entreprenörskap & Företagande 100p. Lärarhandleningen innehåller allt från begreppförklaringar till hur du som lärare kan lägga upp din undervisning. Här finns också kopieringsunderlag för övningar du kan använda i klassrummet. Provläs gärna i elevboken på Natrur & Kulturs hemsida. Det är även via hemsidan du beställer böckerna. Varje UF- företag ska minst ha en arbetsbok!

3 UF året UF året är uppdelat i 5 obligatoriska moment. Därtill tillkommer ytterliggare 3 moment som UF-företagen blir tilldelade av er UF lärare eller väljer själva. Utöver detta erbjuder vi alla UF-företag att delta på olika arrangemang t.ex. KickOff, regionalmässa och att ställa upp olika tävlingar. Klarar ni av de obligatoriska momenten, 3 tilläggsmoment och får minst E i kursen där UF bedrivs, kommer företaget och ni att få ett intyg från Ung Företagsamhet. Intyget är en merit när ni i framtiden ska söka jobb och till vissa utbildningar och skolor. Obligatoriska moment Registrering (Senast 14 novemer 2013) Affärsplan (Inskickad senast den 21 nov 2013) Minst 2 säljtillfällen Rådgivarträffar minst 2 tillfällen Årsredovisning (Inskickad senast den 15 maj 2014) 5 obligatoriska moment + tre tilläggsmoment + minst G i kursen = Intyg Exempel på tilläggsmoment Delårsrapport Utveckla logotyp Producera en webbsida Gör en miljöplan Teambuildning Delta på KickOff Fler säljtillfällen tex. delta på regionalmässa, julmarknad, öppethus m.m. Deltagande i tävlingar Gör en reklamfilm Gör en utvidgad årsredovisning Skriv pressmeddelande från företaget Gör en marknadsföringskampanj Att räkna med moms Att räkna med lön I läromedlet för kursen Entreprenörskap hittar ni användbara exempel och övningar för klassrummet. Exempel på affärsplan och årsredovisning hittar ni på hemsidan.

4 Försäkring När UF-Företaget har registrerats och betalat in 300 kr i registreringsavgift är UF-företaget försäkrat. UF-företagets försäkring innefattar skador mot företagets egendom och mot skador företaget eller dess varor/tjänster kan orsaka andra. Försäkringen innehåller också verksamhet och produktansvar samt en olycksfallsförsäkring som omfattar företagets medlemmar. Observera att försäkringen gäller endast elever som är registrerade i företaget. I vissa fall kan försäkringen behöva kompletteras, bland annat ifall företaget handskas med mopeder, bilar, maskiner eller annan dyrbar utrustning samt ifall företaget hyr eller lånar egendom i samband med mässor eller dylikt. Om olyckan är framme är det viktigt att UF-företaget snabbt tar kontakt med försäkringsbolaget och följer deras instruktioner. Vi har nya kontaktpersoner när det gäller försäkringsfrågor och det är dessa kontaktuppgifter som gäller: Nordic Försäkring och Riskhantering AB Paul Persson Gunnar Thörne Direkt: +46 (0) Direkt: +46 (0) Mobil: +46 (0) Mobil: +46 (0) UF-företag och skatt Nytt för i år Det som gäller angående skatt/moms för UF-Företag i Sverige är följande: Det finns INTE längre någon gräns för hur mycket ett UF-Företag får omsätta under ett beskattningsår. Tidigare var nivån kr per beskattningsår, men denna är alltså borttagen. UF-företag får omsätta hur mycket som helst utan att behöva betala moms. Alla företagsmedlemmar ska ta upp sin vinst i sin självdeklaration. Gränsbeloppet på vad en person får ha i vinst/inkomst är kr För mer info om UF-företag och skatter se Skatteverkets hemsida:

5 Att välja en affärsidé Att komma på en affärsidé är ett av de första momenten UF-företagen stöter på under sitt UF-år och det är ofta här du kör fast. Att kunna tänka utanför ramarna och förmågan att kunna brainstorma är hemligheten när en idé måste kläckas. Det viktigaste är inte att komma på en helt ny produkt. Det kan räcka med att förbättra en redan befintlig produkt eller erbjuda tjänster som redan finns. Här kommer tips hur en affärsidé skapas: Tips 1. Det behöver inte vara en innovation. Det viktigaste är att folk är intresserade av att köpa varan eller tjänsten. Tips 2. Tänk vardagsproblem, vad finns det i vardagen som orsakar irritation? Tex. komma ihåg att mata katten, gå ut med soporna eller att disktrasan luktar äckligt. Det viktigaste är att kreativiteten flödar och låt ingenting vara omöjligt innnan hela processen är klar. Tips 3. Fundera över vad de tycker är roligt och vad de är bra på - kanske det skulle passa som affärsidé? Om fotboll är roligt, varför inte anordna en fotbollsturnering? Om det är roligt att göra egna webbsidor, varför inte sälja tjänsten till föreningar eller andra UF-företagare. Det viktigaste är att välja en affärsidé som är rolig och passar, då har de ofta motivationen att kämpa lite extra för det är så kul. Exempel på affärsidéer kopplade till olika program: Barn- och fritid Barnpassning, pedagogiskt utformade lekklossar Byggprogrammet tillverka utedass/hundkojor/friggebodar/badtunnor etc, Elprogrammet Tillverka och sälja nätverkskablar, bygga och sälja PC-datorer, tillverka nyckelskåp med belysning Energiprogrammet Bygga och sälja solfångare, erbjuda tjänster inom VVS-branchen Estetiska programmet spela in musikdemos, tillverka elevkatalogen Fordonsprogrammet Återförsäljning av smörjmedel, reparation och service Handelsprogrammet kioskverksamhet, butik på skolan som säljer block,penna etc Hotell-och restaurangprogrammet restaurang och catering, kokbok på cd-skiva, matlagningskurser Industriprogrammet tillverka och sälja nötknäppare, tillverka och sälja konstsmide Mediaprogrammet Producera en skoltidning, producera reklamfilmer, göra hemsidor Naturvetenskapliga programmet tillverkning av hudvårdsprodukter, utföra laboratoriejobb Omvårdnadsprogrammet spel om olycksfall, kurser i HLR, massage på arbetsplatser Samhällsprogrammet språkkurser, översättningsjobb, undervisa om EU, miljövänliga avloppsrensare Teknikprogrammet interaktivit läromedel för barn, parkeringsindikator På hemsdian finns det olika kreativitetsövningar och lektionsupplägg att ladda hem. Ni hittar dem under fliken dokument

6 UF på schemat Entreprenöriella människor behövs inom alla område i vårt samhälle. Arbetslivet efterfrågar människor med problemlösningsförmåga, flexibilitet, ansvarsförmåga och självständighet. För att klara denna utmaning bör skolsystemet på olika nivåer ta tillvara och stimulera unga människors kreativitet och företagsamhet. UF kan drivas på alla gymnasieprogram förslagsvis i 2:an eller 3:an. Att jobba med UF är ett utmärkt sätt för lärarlaget att verka, då man kan koppla de flesta ämnen till UF-Företagandet. Det är fördelaktigt om UF verksamheten är schemalagd över 2 terminer med 2 timmarspass varje vecka. Exempel på kurser att driva UF-företag inom: Individuellt val Projektarbete 100 p Ekonomi- och kontorsämnen Teknik och företagande 100 p Valbara kurspaket Integrerat i undervisningen ex projekt och företagande 50 p, småföretagande A 50p, Småföretagande B 50 p och eller småföretagande B 100p Teknikutveckling och företagsamhet Praktisk marknadsföring A Organisation och ledarskap Entreprenörskap Försäljning och service GY11- Hur gör man då? I den nya gymnasieskolan kan man driva UF- kursen på många vis. De kurserna som lämpar sig mest väl är Entreprenörskap 100p och Entreprenörskap och Företagande 100p. En kurs som på de yrkesföreberedande programmen passar även kursen väl in i Gymnasiearbetet. Ung Företagsamhet har även tagit fram ett studiematerial tillsammans med bokförlaget Natur och Kultur. Arbetsbok och lärarhandledning och finns att köpa på Natur&Kulturs hemsida.

7 Marknadsföra UF på skolan -för både elever och lärare Bjud in Ung Företagsamhet under en lärarkonferens Använd intern-tv för att få ut information om Ung Förtetagsamhet till elever Anordna en minimässa på skolan inför regionala mässan Detta är även bra för nuvarande UF-elever då de får chans att visa upp sitt företrag och att det är bra träning inför den regionala mässan. Boka in att skolinformatören som är fd UF-elev för att inspirera eleverna med sina erfarenheter och kreativa övningar. Bjud in goda regionala exempel Använd UF:s marknadsföringsmaterial i form av affischer, broschyrer etc. Bjud in elever/lärare/rådgivare till UF-företagens bolagsstämma. Rådgivare Ett av basmomenten är att alla UF-företag ha en rådgivare kopplad till sitt företag som de ska ha personlig kontakt med under året. Innan de väljer rådgivarekan det vara bra att fundera över vad företaget skulle behöva hjälp och tips med under året. Kanske ekonomi, tillverkning, marknadsföring eller något helt annat. Rådgivare får inte vara förälder eller syskon till någon i företaget. Vad kan rådgivaren tillföra? Framförallt kan de använda sig av rådgivaren som ett bollplank. Ibland så behövs nya infallsvinklar för att kunna lösa problem för att se nya möjligheter. Där kan rådgivaren, som utomstående komma med nya förslag och idéer. Ett bra tips som brukar uppskattas är att bjuda in sin rådgivare till att besöka den regionala mässan som går av stapeln i mars Rådgivaren kan även bidra med ett större kontaktnät. Någon känner någon, som känner någon, som kan hjälpa er med en ny lösning. Som nya företagare är kanske det egna kontaktnätet inte så stort. Glöm däremot inte bort att rådgivaren har ett jobb att sköta också! Han/Hon kan kanske inte alltid ställa upp med hjälp precis i det ögonblick ni vill! Tålamod och planering är det som gäller här, precis som i andra relationer. Det är UF- företaget själva som håller kontakten med rådgivaren. Vissa skolor väljer att bjuda in rådgivarna i slutet av UF- året för att tillsammans avsluta året med en bolagsstämma och fika. En trevlig chans att tacka för hjälpen under året.

8 Certifiering Ung Företagsamhets verksamhet är beroende av engagerade och aktiva UF-lärare. Vi vet att läraren har stor betydelse för varje elev och att de ligger till grund för eleverna positiva erfarenheter av UF året. Bland annat uppger hela 92 % av eleverna att de fått bra stöd av sin lärare och sin skola. Dessutom är läraren den i särklass största marknadsföringskanalen mot eleverna. Ett sätt för oss att markera lärarens vikt inom Ung Företagsamhet är genom vårt certifieringssystem som påbörjades Sedan 2004 delas även diplom ut till de lärare som ytterligare engagerar sig i Ung Företagsamhet. Målet med certifieringsprocessen är att ge de lärare som satsar på Ung Företagsamhet ett kvitto på sina kunskaper och sitt engagemang samt bidra till både högre status och lite mer i lönekuvertet. Nivåer Ung Företagsamhets certifieringssystem är indelat i två nivåer, Certifierad UF-lärare samt Diplomerad UFlärare. Certifierad UF-lärare För att erhålla ett certifikat krävs att du som lärare: Genomgått en grundutbildning i Ung Företagsamhets regi. Grundutbildningen ger dig nödvändiga baskunskaper i Ung Företagsamhet, såsom hur verksamheten är uppbyggd, hur konceptet Ung Företagsamhet ska fungera, innebörden av bas- och tilläggsmoment, betyg och intyg samt utbildningsmaterialets olika delar och funktioner. Certifikaten delas/skickas ut vid minst ett tillfälle per år efter att läraren avslutat en grundutbildning och påbörjat handledningen till minst ett UF-företag. Minst vartannat läsår handleder ett eller flera UF-företag samt deltar på ett eller flera evenemang i Ung Företagsamhets regi (såsom regional/nationell mässa, fortbildning eller dylikt). Efter två år utan att ha handlett UF-företag krävs en lämplig fortbildning för att förnya ditt certifikat, denna fortbildning erbjuds via regionkontoret. Certifikaten utdelas när regionkontoret anser att läraren besitter tillräcklig kunskap om konceptet för att åter vara Certifierad UF-lärare. En lärare förlorar aldrig sin status som Certifierad UF-lärare men UF-läraren måste uppfylla kraven för att ingå i en ny tvåårig period som Certifierad. Varje Certifikat utfärdas från och med 2007 i tvåårsperioder. Diplomering För att uppnå nivån Diplomerad UF-lärare ställs höga krav, både på dig som UF-lärare och skolan du arbetar på. Diplomnivån innebär att: Du arbetar aktivt med Ung Företagsamhet varje läsår som handledare av UF-företag och/eller fadder till UF-lärare och har gjort det i minst två hela läsår. Samtliga UF-företag på din skola använder sig av ett uppdaterat utbildningsmaterial. Du arbetar aktivt för att dina UF-elever ska få arbeta med Ung Företagsamhet på lektionstid med goda förutsättningar. Du medverkar vid minst två evenemang i Ung Företagsamhets regi per läsår (t.ex. regional/ nationell mässa, fortbildningar). Du har kontinuerlig kontakt med Ung Företagsamhets regionkontor och arbetar aktivt för att både du och dina elever aktivt uppdateras sig om nyheter i de kommunikationskanaler som gäller i din region. Du har kontinuerlig kontakt med dina elevers rådgivare. Du har skrivit under avtalet med ditt regionkontor (om det finns i din region). Som diplomerad UF-lärare kommer du att erhålla ett antal förmåner: Ett personligt diplom. Ett brev till ansvarig rektor på skolan som förklarar vad nivån innebär. Möjlighet att utnämnas till Årets UF-lärare. Möjlighet att ta plats i nationella referensgrupper och styrelser. VIP-aktivitet i samband med alt. rabatt till nationella evenemang. Andra eventuella förmåner. Statusen Diplomerad UF-lärare upphör inte så länge UF-läraren är aktiv med UF-konceptet. Om UF-läraren inte är aktiv under ett eller flera år kan statusen förnyas förutsatt att kriterierna fortfarande är uppfyllda.

9 Mässa - Ett kul tilläggsmoment! Varje vår arrangeras en mässa för regionens UF-företag. I Kalmar län brukar nästa alla UF-företag ställa ut på mässan där man även har chans att sälja sin produkter och tjänster. Du får även chans att öva på försäljningsteknik samt bygga en helt egen monter till mässan. Förutom detta kan du tävla i flera olika tävlingar under mässdagen, vem har till exempel den Bästa Montern? Och vilket är det Bästa UF-Företaget? Att tävla är dock frivilligt! Förra årets mässa hölls i Oskarshamn och lockade flera många besökare. Ung Företagsamhet i Kalmar län ordnar innan själva mässan en utbildning i mässteknik som är obligatorisk för minst 1 person från företaget. Detta för att ni ska känna er säkra på mässan samt att mässsan håller en hög kvalité. Håll utkik på hemsidan för att anmäla sig Detta får ni inte missa! 2014 kommer mässan, Våga Vara Egen, att hållas i Kalmar sportcentrum. Hur kan en mässmonter se ut?

10 Tävlingar Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där UF-företagen kan delta. Tävlingarna kan vara en bra krydda under UF-året och ett roligt tilläggsmoment. Det är frivilligt att delta, och det är viktigt att UF-företagen väljer de tävlingar som de tycker verkar roliga och som passar företaget. Generellt för alla tävlingar: Juryn består främst av representanter från det lokala näringlivet och offentliga organisationer. Mutor och gåvor får inte förekomma i någon tävling. Informationsmaterial får dock lämnas till jurymedlemmarna. Juryns beslut kan inte överklagas. Datum för anmälan och vissa kriterier för tävlingarna kan variera mellan olika UF-regioner. Tips: Kolla gärna igenom företagens tävlingsunderlag i god tid innan de skickas in till regionkontoret. Ge feedback och kolla att samtliga kriterier följs. Allt för ofta sållas bra tävlingsbidrag bort av juryn på grund missar i antal sidor eller formalia. Kom ihåg att det är många som tävlar och konkurrensen är stenhård. Bästa UF-företag i Kalmar län 2012/2013 Krok UF från Vimmerby gymnasium

11 Tävling Underlag Hösten Bästa Affärsplan Rapport Inskickat 1 ex till regionkontoret per post senast den 21 nov Våren Bästa UF-företag Rapport (mässan) Bästa Tjänst Beskrivning Bästa Vara Beskrivning Bästa Monter Alla UF-företag på regionalmässa Bästa Säljare Anmäla endast en person/uf- företag Bästa Webbsida Beskrivning Bästa Logotyp Beskrivning Bästa Hantverk Beskrivning Hållbart företagande Beskrivning Bästa Innovation Beskrivning Efter UF-året Bästa Årsredovisning Rapport Inskickat till regionkontoret per post senast sen 15 maj Vid sista anmälningsdag gäller poststämpel, förseningar godtas ej. Information om övriga datum och eventuella förändringar meddelas alltid via hemsidan. Glöm inte underskrifter på rapporter av både er och läraren, de ska alltid finnas med. Tävlingskriterierna hittar ni på hemsidan under hösten. SM Det de flesta av tävlingarna ovan innebär en regional vinst en plats på SM i Ung Företagsamhet. SM innebär en mässa på Älvsjömässan i Stockholm där man tävlar vidare om att bli bäst i Sverige. Alla Sveriges 24 regioner tävlar där och det är en 2 dagars mässa med avslutande galamiddag och prisutdelning. Parallellt med SM håll också en Alumni träff för före detta UF- elever samt en lärarkonferens för er UF- lärare.

12 VIKTIGA DATUM 2013/ UF-företagande HT-13 1 september Registreringen öppnar 18 spetember För lärare: Grundutbildning och Steg 2 utbildning i UF-konceptet Stuvenäs 1 oktober Kick-Off, kl. 9:00-11:30 Stadsteatern Bryggaren i Västervik 2 oktober Kick-Off, kl. 9:00-11:30 Guldfågeln Arena i Kalmar 21 oktober För lärare: Aktivitet Guldfågeln Arena (KFF-DIF) 14 november Deadline Registrering 21 november Deadline Bästa Affärsplan 2 december Anmälan Våga Vara Egen 2014 och Bankett öppnar Inlämning tävlingsbidrag öppnar VT januari UF-mingel 27 januari Deadline anmälan samt betalning till Våga Vara Egen 2014 och Banketten Deadline Bästa Hantverk Bästa Logotyp Bästa Monter Bästa Säljare Bästa Tjänst Bästa Vara Bästa Webb Bästa UF-företag Hållbart företagande Produktutvecklingspriset 12 mars Våga Vara Egen 2014 och Bankett - Kalmar Sportcentrum 23 april Kick-out/SM-uppladdning 15 maj Deadline Årsredovisning - Gäller för samtliga UF-företag maj SM i UF-företagande, Stockholm Övrigt! Fler aktiviteter planeras; som utbildning för såväl elever och lärare med VISMA inom bla ekonomi och näthandel. Vi planerar även för Sommarföretagare Håll utkik på vår hemsida och facebook för information och eventuella ändringar.

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag.

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag. Ung Företagsamhet Kalmar Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag. Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Lärare - Tips

Läs mer

Vad är Ung Företagsamhet?

Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Elev - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 13/14 Att driva ett UF-företag innebär att under

Läs mer

Vad är Ung Företagsamhet?

Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Elev - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 13/14 Att driva ett UF-företag innebär att under

Läs mer

Starthäfte- Elev. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15. Ung Företagsamhet Kalmar

Starthäfte- Elev. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15. Ung Företagsamhet Kalmar Ung Företagsamhet Kalmar Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Elev - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag UF-Föeretagande 14/15 Att driva ett UF-företag

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många

Läs mer

STARTHÄFTE 2017/2018 TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM SKALL STARTA OCH DRIVA ETT UF-FÖRETAG

STARTHÄFTE 2017/2018 TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM SKALL STARTA OCH DRIVA ETT UF-FÖRETAG STARTHÄFTE 2017/2018 TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM SKALL STARTA OCH DRIVA ETT UF-FÖRETAG VÄLKOMMEN TILL UNG FÖRETAGSAMHET LÄSÅRET 2017-2018! Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter med näringslivet

Läs mer

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016! Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Starthäfte. för dig som UF-företagare

Starthäfte. för dig som UF-företagare Starthäfte för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många är UF-året den

Läs mer

Starthäfte. - Tips och råd för dig som UF-lärare

Starthäfte. - Tips och råd för dig som UF-lärare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Detta häfte innehåller information till dig som UF-lärare som kan vara bra att ha samlad på ett och samma

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare.

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare. Ung Företagsamhet Västerbotten Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013/2014 Detta häfte innehåller information som kan vara bra att ha samlad på ett

Läs mer

Starthäfte för elever

Starthäfte för elever Starthäfte för elever Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är nyfiken på UF-företagande! Detta häfte riktar sig till dig som är nyfiken på hur det fungerar

Läs mer

Ung Företagsamhet Västerbotten. Starthäfte. - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag

Ung Företagsamhet Västerbotten. Starthäfte. - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag Ung Företagsamhet Västerbotten Starthäfte - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013/2014 Att driva ett UF-företag innebär att under ett

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare.

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare. Ung Företagsamhet Västerbotten Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014/2015 Detta häfte innehåller information som kan vara bra att ha samlad på ett

Läs mer

Ung Företagsamhet Västerbotten. Starthäfte. - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag

Ung Företagsamhet Västerbotten. Starthäfte. - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag Ung Företagsamhet Västerbotten Starthäfte - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014/2015 Att driva ett UF-företag innebär att under ett

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret Ung Företagsamhet Örebro Län Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2016-2017 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Detta häfte innehåller information till dig som UF-lärare som kan vara bra att ha samlad på ett och samma

Läs mer

Starthäfte. för dig som UF-företagare

Starthäfte. för dig som UF-företagare Starthäfte för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många är UF-året den

Läs mer

Lathund för UF-lärare

Lathund för UF-lärare Lathund för UF-lärare - En miniguide för dig som handleder UF-företag 2016/2017 Hej! Varje år genomgår ca 1000 gymnasieelever i Jönköpings län processutbildningen UF-företagande. Det innebär att de startar,

Läs mer

Starthäfte för lärare

Starthäfte för lärare Starthäfte för lärare Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är intresserad av UF-företagande! Den här häftet är till för dig som är lärare. Vi vill på

Läs mer

Kalendarium aktiviteter för UF-lärare & skolledare läsår 2016/2017 Senast uppdaterad 1 juni Med reservation för ändringar.

Kalendarium aktiviteter för UF-lärare & skolledare läsår 2016/2017 Senast uppdaterad 1 juni Med reservation för ändringar. Kalendarium läsåret 2016/2017 Ung Företagsamhet i Östergötland Processutbildningen UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi

Läs mer

Starthäfte. för dig som UF-företagare läsåret 2015/2016

Starthäfte. för dig som UF-företagare läsåret 2015/2016 Starthäfte för dig som UF-företagare läsåret 2015/2016 Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många

Läs mer

Ung Företagsamhet för elever. Så här går det till!

Ung Företagsamhet för elever. Så här går det till! Ung Företagsamhet för elever Så här går det till! För dig som är nyfiken på Ung Företagsamhet Den här skriften är till dig som är nyfiken på hur det fungerar att driva ett företag genom Ung Företagsamhet.

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG. TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR DIG FÖR SVERIGES FRAMTID.

ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG. TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR DIG FÖR SVERIGES FRAMTID. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG. TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR DIG FÖR SVERIGES FRAMTID. Tack för ditt engagemang för

Läs mer

Lärarseminarium. Steg 2: DRIVA. ett UF-företag. 19 november. Steg 3: AVVECKLA ett UF-företag 10 mars. Steg 1: STARTA. ett UF-företag.

Lärarseminarium. Steg 2: DRIVA. ett UF-företag. 19 november. Steg 3: AVVECKLA ett UF-företag 10 mars. Steg 1: STARTA. ett UF-företag. Lärarseminarium Steg 2: DRIVA ett UF-företag 19 november Steg 1: STARTA ett UF-företag 9 september Steg 3: AVVECKLA ett UF-företag 10 mars Hur väl förberedd känner du dig inför att handleda ett UF-företag?

Läs mer

RÅDGIVARGUIDE TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR. Under året kommer dina elever att starta, driva och avveckla ett företag. DIG FÖR SVERIGES FRAMTID.

RÅDGIVARGUIDE TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR. Under året kommer dina elever att starta, driva och avveckla ett företag. DIG FÖR SVERIGES FRAMTID. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. ungforetagsamhet.se RÅDGIVARGUIDE ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE INOM UNG FÖRETAGSAMHET Under året kommer dina elever att starta, driva

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne Information December VIKTIGA DATUM LÄSÅR 2013/2014 Registreringen stängd Halvårsavstämning Roll-Up Varning! Ideon Mässan Anmälan öppen Tävlingsdag Seminarium för framtida UF-elever Fortbildningar till

Läs mer

Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande

Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi skickar ut separata

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2016-2017 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Ung Företagsamhets Rådgivarguide

Ung Företagsamhets Rådgivarguide Ung Företagsamhets Rådgivarguide Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande

Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning.

Läs mer

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Så sjuuuukt nice! Kan skolan bli roligare än så här? - fd UF-företagare Uppsala län Grattis! Du är en av dem som i år ska driva UF-företag med oss. I detta

Läs mer

Ung Företagsamhet i Östergötland besöker elever som ska driva UF-företag under septemberoktober

Ung Företagsamhet i Östergötland besöker elever som ska driva UF-företag under septemberoktober Aktivitetskalender för UF-elever läsår 2017/2018 Senast uppdaterad 31 maj 2017. Med reservation för ändringar. Anmälan till samtliga elevaktiviteter görs via vår hemsida www.ungforetagsamhet.se September

Läs mer

Kalendarium läsåret 2014/2015 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande

Kalendarium läsåret 2014/2015 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Kalendarium läsåret 2014/2015 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi skickar ut separata

Läs mer

Ung Företagsamhet Örebro län

Ung Företagsamhet Örebro län INFORMATION Nyhetsbrev 2 VIKTIGA DATUM LÄSÅR 2017/2018 Våren 2018 10 jan Anmälan till regional mässa öppnar 18 jan Steg 2-utbildning i UF företagande Läsårets siffror 2017/2018 Kalender Utbildningstillfällen

Läs mer

Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31. Ung Företagsamhet Fyrbodal

Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31. Ung Företagsamhet Fyrbodal Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31 Ung Företagsamhet Fyrbodal 1 TACK TILL VÅRA SAMARBETSPARTNERS Organisationen Ung Företagsamhet är beroende av att man tror på vår idé. Idén om att unga människor kan

Läs mer

Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011

Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011 Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011 Bakgrund Hösten 2010 lämnade Ung Företagsamhet i Halland in en projektansökan till Region Halland och kommunerna i Halland. Den innefattade en projektansökan

Läs mer

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES UF PÅ GÅNG Hösten har gått i ett rasande tempo och det är återigen fantastiskt kul att se UF-företagen börja växa fram. Innan ni precis som vi går på en skön och välbehövlig julledighet för att ladda batterierna,

Läs mer

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Ung Företagsamhet Dalarna Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Program 09:00 Presentation Introduktion av UF Kaffe Affärsidé Grupp/UF-företag Affärsplan Lunch Driva Avveckla Kaffe UF-lärarrollen Avslutande

Läs mer

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014 Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014 Introduktion Varför tävla? Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där ni som UFföretag kan delta. Tävlingarna kan

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne INFORMATION DECEMBER Läsårets siffror Affärsplanen Lärarkonferensen UF då & Nu: The story UF på IM-programmet Skånes regionala mässa Viktiga datum Anmälan/utställarplatser Tävlingar/Tävlingskriterier Deadlines

Läs mer

LÄRARNYTT NR 1 13/14. Senaste nytt inom UF-världen!

LÄRARNYTT NR 1 13/14. Senaste nytt inom UF-världen! LÄRARNYTT NR 1 13/14 Vi lanserar våra nya, fräscha webb! Kolla in årets kalendarium! Kickoff den 24 september i Kungsbacka och Halmstad Fortbildning: gruppdynamik och konflikthantering den 11 december

Läs mer

Avveckling steg för steg

Avveckling steg för steg Avveckling steg för steg Nu börjar det bli dags att avveckla UF-företaget. Använd checklistan nedan till er hjälp. 1. Sälj slut på varor Bestäm när sista säljtillfället för vara/tjänst ska genomföras.

Läs mer

UF-företags- och rådgivarresursen

UF-företags- och rådgivarresursen UF-företags- och rådgivarresursen INNEHÅLL Inledning Förberedelser Möte 1 - Starta Affärsplan och mål Möte 2 - Driva Profilering och varumärkesbyggnad Produktion och inköp Sälj Möte 3 - Driva Sälj Ekonomi

Läs mer

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Vad är en affärsplan? Affärsplanen är en beskrivning över vad ni ska göra i ert UF-företag under hela UF-året, dvs från starten fram till avvecklingen.

Läs mer

Årets Affärsplan 2014 - Bra information

Årets Affärsplan 2014 - Bra information Årets Affärsplan 2014 - Bra information DEADLINE 10 NOVEMBER VIKTIG INFORMATION Först och främst, att skriva en affärsplan är ett obligatoriskt moment i UF-kursen. Men det är helt och hållet frivilligt

Läs mer

HEMSIDAN OCH SHOWROOM

HEMSIDAN OCH SHOWROOM HEMSIDAN OCH SHOWROOM Detta är förstasidan ni möter när ni besöker www.ungforetagsamhet.se. Här kan ni välja viken region ni vill kika närmare på samt klicka er in på flikarna längst upp för att få veta

Läs mer

Ung Företagsamhet. Rådgivarguide

Ung Företagsamhet. Rådgivarguide Ung Företagsamhet Rådgivarguide Vår idé är ett lock på drinken med hål för sugrör. Ursprunget är att en av våra kompisar blev drogad på krogen, vilket är ett problem idag. Själva idén med locket och designen

Läs mer

Affärsplan för 2013- - - 2014- -.

Affärsplan för 2013- - - 2014- -. Affärsplan för UF för perioden: 2013- - - 2014- -. Skola: Ort: UF-region: Dalarna Rådgivare: Företag: UF-lärare: Affärsidén (Formulera en affärsidé som svarar på vad ni ska göra, vem ni ska sälja till

Läs mer

Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013

Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013 Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013 Historik Etableringen i Sverige Tre drivande personer och ett antal lyckliga sammanträffanden gjorde att Ung

Läs mer

Tips och råd för Årsredovisning 2013/14

Tips och råd för Årsredovisning 2013/14 Tips och råd för Årsredovisning 2013/14 Vad är en årsredovisning? Årsredovisning ska berätta hur det har gått under hela UF-året, från starten fram till avvecklingen. Jämför gärna med affärsplanen och

Läs mer

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla.

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla. Idéer... Kolla marknaden... augusti. september. oktober. november. december Registrering Affärsplan UF-året elev januari. februari. mars. april. maj Regional Mässa SM i UF-företagande Årsredovisning Välkommen

Läs mer

Tips och råd för Årsredovisning 2014/15

Tips och råd för Årsredovisning 2014/15 Tips och råd för Årsredovisning 2014/15 Vad är en årsredovisning? Årsredovisning ska berätta hur det har gått under hela UF-året, från starten fram till avvecklingen. Jämför gärna med affärsplanen och

Läs mer

4. Tävlingar. 5. Marknadsföring. 6. Avslutning

4. Tävlingar. 5. Marknadsföring. 6. Avslutning 1. Praktisk information Schema för mässdagen Monterdetaljer Beställningar 4. Tävlingar Varför tävla? Hur tävlar man? Prisutdelning 2. Monterinspiration Jurymedlem tipsar Montervinnare tipsar Bildspel 3.

Läs mer

Dalamästerskapen Lugnets sporthall Falun 16 mars

Dalamästerskapen Lugnets sporthall Falun 16 mars Dalamästerskapen 2016 Lugnets sporthall Falun 16 mars Varför med på DM? Avslutning på UF-året Försäljning Kontakter för framtiden Tävlingar (48.000 kr i prispengar) Kval till SM Ca 140 UF-företag deltar

Läs mer

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015 Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015 INTRODUKTION Varför tävla? Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där ni som UF-företag kan delta. Tävlingarna kan

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. UF-företagande FÖRETAGSNAMN:

ÅRSREDOVISNING. UF-företagande FÖRETAGSNAMN: Verksamhetsår: UF-företagets registrerings nr: VD:ns namn: Adress: Ort & Län: ÅRSREDOVISNING UF-företagande FÖRETAGSNAMN: UF Årsredovisningen ska laddas upp på www.ungforetagsamhet.se under perioden 1

Läs mer

AFFÄRSPLAN UF-företagande

AFFÄRSPLAN UF-företagande Verksamhetsår: Skola: VD:ns namn: Adress: E-post: AFFÄRSPLAN UF-företagande FÖRETAGSNAMN: UF Innehåll 1. ORGANISATION OCH PERSONAL... 3 Förklara vad som ingår i de olika ansvarsområdena... 3 2. NÄTVERK...

Läs mer

Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016

Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016 Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016 Morgondagens entreprenörer finns i dagens skolor. Därför har Ung Företagsamhet en tydlig vision: Vi ska vara bäst i Sverige på att ge unga människor

Läs mer

Ung Företagsamhet Stockholmsregionen Sara Ewerth

Ung Företagsamhet Stockholmsregionen  Sara Ewerth Ung Företagsamhet Stockholmsregionen www.ungforetagsamhet.se/stockholm Sara Ewerth 08-762 70 09 sara.ewerth@ungforetagsamhet.se Ung Företagsamhet Stockholmsregionen www.ungforetagsamhet.se/stockholm Pontus

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

4. Marknadsföring. 5. Monteragerande. 6. Avslutning

4. Marknadsföring. 5. Monteragerande. 6. Avslutning 1. Praktisk information Schema för mässdagen Karta över mässhallen Monterdetaljer Beställningar 2. Monterutformning Kriterier Årets Monter Juryn tipsar Att planera montern 3. Tävlingar Varför tävla? Hur

Läs mer

INNOVATION CAMP. 9-10 november 2010, Campus Norrköping. Koncept, praktiska detaljer program

INNOVATION CAMP. 9-10 november 2010, Campus Norrköping. Koncept, praktiska detaljer program INNOVATION CAMP 9-10 november 2010, Campus Norrköping Koncept, praktiska detaljer program & Innovation Camp BAKGRUND Innovation Camp är ett koncept som riktar sig till gymnasieungdomar. Under 24 timmar

Läs mer

Avveckla UF-företaget

Avveckla UF-företaget Avveckling Avveckling Avveckla UF-företaget Leverera beställningar Sälja slut på lager Betala leverantörer och andra skulder Få betalt från kunderna för de sista fakturorna Se till att bokföringen är i

Läs mer

Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017

Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017 Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017 Alla UF-företag som ställer ut på mässan Entreprenörskap på riktigt i Skellefteå den 23-24 mars har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag.

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. UF-företag kan bara tävla i en kommun, om företaget har medlemmar

Läs mer

UF-HANDBOK. För dig som ska handleda ett UF-företag

UF-HANDBOK. För dig som ska handleda ett UF-företag UF-HANDBOK För dig som ska handleda ett UF-företag UNG FÖRETAGSAMHET SÖDERMANLAND 24 REGIONER Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som sedan 1980 har utbildat gymnasieelever

Läs mer

UF-MÄSSAN2014. 24 mars l conventum arena

UF-MÄSSAN2014. 24 mars l conventum arena UF-MÄSSAN2014 24 mars l conventum arena viktig Information och inbjudan till UF-företag www.ungforetagsamhet.se/orebro VÄLKOMNA! INNEHÅLL VÄLKOMNA ANMÄLAN & AVGIFTER TIDER MONTERN REGLER TÄVLINGAR VILLKOR

Läs mer

Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK. 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö

Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK. 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö Om mäss- och tävlingsdagen: Plats: Elite Stadshotellet, Växjö När: 9 mars,

Läs mer

A-Ö. FAQ - Viktig info inför Våga Vara Egen 2015 Regional mässa i UF-företagande Arena Vänersborg

A-Ö. FAQ - Viktig info inför Våga Vara Egen 2015 Regional mässa i UF-företagande Arena Vänersborg FAQ - Viktig info inför Våga Vara Egen 2015 Regional mässa i UF-företagande Arena Vänersborg Tidsplan: 15 januari: Anmälning regional mässa i UF-företagande öppnar 5 februari: Deadline! Sista anmälningsdag

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag, för att därifrån kvalificera sig till SM i UF-företagande. Tävlingen Årets UF-företag är den mest omfattande

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Logga in på www.ungforetagsamhet.se

Läs mer

HT2013. Bra material, ska bli kul att arbeta med detta. Varför är du unik? Vad är din grej? Tro på din idé, brinn och bara kör Albin, Crazy pictures

HT2013. Bra material, ska bli kul att arbeta med detta. Varför är du unik? Vad är din grej? Tro på din idé, brinn och bara kör Albin, Crazy pictures VÅGA en tidning från Ung Företagsamhet i Jönköpings län HT2013 Varför är du unik? Vad är din grej? Tro på din idé, brinn och bara kör Albin, Crazy pictures Entreprenörskapsdag 21 november Bra material,

Läs mer

Årets UF-företag Blekinge/Bromölla

Årets UF-företag Blekinge/Bromölla Årets UF-företag Blekinge/Bromölla Deadline: 3 februari 14:00 Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet.

Läs mer

Utkast till årsredovisning för

Utkast till årsredovisning för På årsredovisningens framsida ska UF-föreagets namn och registreringsnummer anges, vilket räkenskapsår årsredovisningen gäller för, ort och län samt VD:s eller ansvariges adress. Ta gärna med er logotyp

Läs mer

Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00

Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00 Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00 Alla UF-företag som deltar på UF-mässan den 13 mars får tävla i Årets UF-företag. 1an och 2an kvalificerar sig till SM i Ung Företagsamhet.

Läs mer

XFUN. Projektförslag. Förberett för: to Whom it may koncern Bearbetat av: Lars Lindmark, Konsult 23 juli 2014 Förslagsnummer: 123 45 67

XFUN. Projektförslag. Förberett för: to Whom it may koncern Bearbetat av: Lars Lindmark, Konsult 23 juli 2014 Förslagsnummer: 123 45 67 XFUN Projektförslag Förberett för: to Whom it may koncern Bearbetat av: Lars Lindmark, Konsult 23 juli 2014 Förslagsnummer: 123 45 67 XKIUBE HUVUDSAMMANFATTNING Syfte Intresset för naturvetenskap och ingenjörsutbildningar

Läs mer

Dalamästerskapen Kupolen Borlänge 21 mars

Dalamästerskapen Kupolen Borlänge 21 mars Dalamästerskapen 2018 Kupolen Borlänge 21 mars Varför med på DM? Avslutning på UF-året (Driva-fasen) Försäljning Kontakter för framtiden Tävlingar (60.000 kr i prispengar) Kval till SM Ca 200 UF-företag

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne INFORMATION JUNI Resultat SM i Ung Företagsamhet Certifiering Registrering 1/9 Elevinspiration HT 2016 Grundutbildning 7/9 2016 Kick Off 19/9 2016 Kalendarium Personalförändringar Tack för i år! Viktiga

Läs mer

Tävlingskriterier läsåret 2011/2012

Tävlingskriterier läsåret 2011/2012 Tävlingskriterier läsåret 2011/2012 REGIONALA TÄVLINGAR Introduktion till samtliga tävlingar Varför tävla? Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där ni som UF-företag

Läs mer

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET I KALMAR LÄN UF-FÖRETAGANDE

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET I KALMAR LÄN UF-FÖRETAGANDE STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET I KALMAR LÄN UF-FÖRETAGANDE 2017-2018 Med passion och prestigelöshet och en rejäl dos ödmjukhet är sannolikheten stor att lyckas. Camilla Ljunggren - Äger företaget Bumblebee

Läs mer

Årets UF-företag - region Värmland

Årets UF-företag - region Värmland Årets UF-företag - region Värmland Deadline: 8 februari 2017 kl. 12.00 Har du en vara eller tjänst som du har du sålt, har du kollegor, har det gått lite upp och ner i företaget, har du lärt dig något

Läs mer

Skriv UF-företagets namn och vilken tävling bidraget avser högst upp.

Skriv UF-företagets namn och vilken tävling bidraget avser högst upp. Tävlingskriterier UF STHLM Våga Vara Egen 2014 - Världens Största UF-mässa Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar där ditt UF-företag kan vara med och delta. De flesta tävlingarna avgörs

Läs mer

Vad är målet/målen med er verksamhet?

Vad är målet/målen med er verksamhet? Kontakt: John Cederquist E-post: john.cederquist@ungforetagsamhet.se Tel: 0706-301405 Adress: Erik Dahlbergsgatan 3 411 26 Göteborg Webbplats: www.ungforetagsamhet.se Vad är målet/målen med er verksamhet?

Läs mer

Tävlingskriterier 2013/2014 REGIONALA TÄVLINGSKRITERIER SKÅNE

Tävlingskriterier 2013/2014 REGIONALA TÄVLINGSKRITERIER SKÅNE Tävlingskriterier 2013/2014 REGIONALA TÄVLINGSKRITERIER SKÅNE Deadlines och inlämning av tävlingsbidrag! DEADLINES: Deadline för tävlingsbidragen är den 3 februari 2014 kl. 16.30. HUR SKER INLÄMNINGEN

Läs mer

Bedömningen av UF-företaget sker inom fyra moment. Samtliga moment bedöms utifrån maxpoäng och ej uppfyllda villkor innebär poängavdrag.

Bedömningen av UF-företaget sker inom fyra moment. Samtliga moment bedöms utifrån maxpoäng och ej uppfyllda villkor innebär poängavdrag. ÅretsUF-FÖRETAG Alla UF-företag som ställer ut på mässan Entreprenörskap på riktigt i Umeå den 17-18 mars har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag. Vinnaren i tävlingen kommer att kvalificera

Läs mer

UF registrering 2013-09-10 Så här går det till.

UF registrering 2013-09-10 Så här går det till. UF registrering 2013-09-10 Så här går det till. Här nedan förklaras genom bilder och text vad eleverna går igenom i momentet registrering. Som ni säkert vet genomgår vi ett skifte av webbplats och en del

Läs mer

Carin Welinder. Gymnasielärare

Carin Welinder. Gymnasielärare Carin Welinder Gymnasielärare Undervisning i entreprenörskap faldgruber og muligheder inden for innovativ pedagogik Carin Welinder Gymnasielärare Entreprenörskap i drygt 20 år Innovativ pedagogik Entreprenöriellt

Läs mer

Tävlingskriterier läsåret 2012/2013

Tävlingskriterier läsåret 2012/2013 Tävlingskriterier läsåret 2012/2013 REGIONALA TÄVLINGAR Inlämningen av de flesta bidrag sker digitalt. Respektive UF-företag laddar upp en PDF-fil i inloggat läge på vår hemsida (www.ungforetagsamhet.se).

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA!

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! Fairtrade Challenge 2013 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! TORSDAGEN DEN 17:E OKTOBER Anmäl din kapaus på www.fairtrade.se Den 17:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en

Läs mer

Detta är en nationell tävling och kvalificerar förstapristagaren till SM

Detta är en nationell tävling och kvalificerar förstapristagaren till SM Årets UF-företag 2016/2017 Har du sålt en vara eller en tjänst? Har det gått lite upp och ner i företaget? Har du lärt dig något om företagande? Då har du ett UFföretag och då kan du tävla i Årets UF-företag!

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Ung Företagsamhet Stockholmsregionen

Ung Företagsamhet Stockholmsregionen Ung Företagsamhet Stockholmsregionen Aylin Dagdelen aylin.dagdelen@ungforetagsamhet.se Sara Ewerth sara.ewerth@ungforetagsamhet.se FÖRVÄNTNINGAR PÅ UTBILDNINGEN Syfte med dagens utbildning Ge en introduktion

Läs mer