Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag."

Transkript

1 Ung Företagsamhet Kalmar Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag.

2 Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som UF-lärare. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014/2015 Detta häfte innehåller information som kan vara bra att ha samlad på ett och samma ställe. Vi har bland annat inkluderat viktiga datum för läsåret och de nationella policys som gäller för bland annat registrering. Viss information kan komma att förändras under året, i de fallen kommer detta att meddelas via vår hemsida Mer ingående information om Ung Företagsamhet och UF-året hittar du även i vårt utbildningsmaterial som finns hos Natur & Kultur. Som aktiv UF-lärare ska du vara registrerad i vårt register på vår hemsidan När du har registrerat dig kan du sedan logga in på intranätet, hålla koll på dina UF-företagare och hitta nödvändig information. Observera att ett UF-företag kan ha flera registrerade lärare. Hemsidan används i mycket stor utsträckning för att sprida information, ta därför som vana att göra regelbundna besök. Vi vill också påminna om hur viktigt det är att dina UF-företag registrerar sig i tid, samtliga elever i varje företag ska registrera sig. Det är inte bara ett obligatoriskt moment utan även ett krav för att försäkringar ska gälla, samt att de faktiskt får lov att kalla sig UF-företag. Alla elever ska ha tillgång till minst en lärobok per företag. Hör av dig för att boka in oss för besök i era klasser eller för att informera dina kollegor på skolan om vårt koncept. Vi kommer gärna ut och pratar kring olika passande teman under UF året, både med de elever som driver UF-företag och för de elever som kommer att få möjligheten att driva företag under kommande år. Vi på Ung Företagsamhet Kalmar län hoppas ni ska få ett givande och roligt år tillsammans med oss. Har du frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss! Lycka till! För mer information:

3 Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet är en ideell organisation som främst finansieras av det lokala näringslivet och kommunerna. Vår organisation är partipolitiskt- och arbetsmarknadspolitisktobunden. Vårt syfte är att skapa fler kreativa och företagsamma ungdomar och då främst genom att låta gymnasieungdomar mellan år få chansen att driva ett UF-företag under ett läsår oavsett program eller skola. Ung Företagsamhet består av 24 fristående regionkontor med ca 90 medarbetare runt om i Sverige. I dag finns vi i över hundra länder och organiationen startade i Sverige Kalmar Län har haft verksamhet sedan sedan läsåret Under läsåret 13/14 drev över elever i Sverige UF-Företag, varav Kalmar län stod för strax över 560 stycken av dessa elever. Ung Företagsamhet arbetar även med läromedel för grundskolan. Vårt Samhälle, Se Möjligheterna och Min Framtid och Ekonomi hjälper till att skapa den röda tråden av kreativitet och entreprenörskap i skolan som Ung Företagsamhet erbjuder barn och ungdomar i Sverige. Vad behöver du som lärare för att komma igång? Vi rekommenderar alla nya UF- lärare att genomgå en grundutbildning med oss. Läsårets första grundutbildning kommer att äga rum 26 september och är en halvdagsutbildning. För plats och tid, se vår hemsida eller kontakta oss på Vid utbildningen går vi, steg för steg igenom de moment ett UF-företag möter under ett läsår. Vid behov arrangerar vi även grundutbildningar ute på skolor i länet. Du behöver inte vara ekonomilärare för att handleda ett UF- företag. UF- företag kan drivas på alla gymnasieprogram! Glöm inte att köpa in läromedlet UF-företagande -Entreprenörskap på riktigt. Detta finns tillgängligt att köpa hos Natur & Kulturs bokförlag. Boken har arbetats fram tillsammans med skolverket och bokförlaget och innehåller de grundstenar som behövs för att driva UF- företag eller för att driva kurserna Entreprenörskap 100p och Entreprenörskap & Företagande 100p. Boken består av en Elevbok/Arbetsbok som innehåller alla delar i ett UF- år. Det finns tips och exempel, viktig infomation om till exempel skatt och tull och det finns även en tydlig tråd på hur UF-företaget bör lägga upp sitt år. Lärarhandledningen innehåller tydliga kopplingar till hur UF- företaget som kurs uppfyller kraven för kurserna Entreprenörskap 100p och Entreprenörskap & Företagande 100p. Lärarhandleningen innehåller allt från begreppförklaringar till hur du som lärare kan lägga upp din undervisning, till kopieringsunderlag för övningar du kan använda i klassrummet. Varje UF- företag ska minst ha en arbetsbok!

4 UF året UF året är uppdelat i 5 obligatoriska moment. Därtill tillkommer ytterliggare 3 moment som UF-företagen blir tilldelade av er UF lärare eller väljer själva. Utöver detta erbjuder vi alla UF-företag att delta på olika arrangemang t.ex. KickOff, Idénästet, regionalmässa och att ställa upp i olika tävlingar. Klarar företaget av de obligatoriska momenten, 3 tilläggsmoment och får minst E i kursen där UF bedrivs, kommer företaget och eleverna att få ett intyg från Ung Företagsamhet. Intyget är en merit när de i framtiden ska söka jobb och till vissa utbildningar och skolor. Obligatoriska moment Registrering (Senast 1 december 2014) Affärsplan (Inskickad senast den 10 nov 2014) Minst 2 säljtillfällen Rådgivarträffar minst 2 tillfällen Årsredovisning (Inskickad senast den 22 maj 2015) 5 obligatoriska moment + 3 tilläggsmoment + minst E i kursen Exempel på tilläggsmoment Delårsrapport Utveckla logotyp Producera en webbsida Gör en miljöplan Teambuildning Delta på KickOff Fler säljtillfällen tex. delta på regionalmässa, julmarknad, öppethus m.m. Deltagande i tävlingar Gör en reklamfilm Skriv pressmeddelande från företaget Gör en marknadsföringskampanj = Intyg Tips och exempel på affärsplan och årsredovisning hittar ni när ni loggar in på UF:s hemsida!

5 Försäkring När UF-Företaget har registrerats och betalat in 300 kr i registreringsavgift är UF-företaget försäkrat. UF-företagets försäkring innefattar skador mot företagets egendom och mot skador företaget eller dess varor/tjänster kan orsaka andra. Försäkringen innehåller också verksamhet och produktansvar samt en olycksfallsförsäkring som omfattar företagets medlemmar. Observera att försäkringen gäller endast elever som är registrerade i företaget. I vissa fall kan försäkringen behöva kompletteras, bland annat ifall företaget handskas med mopeder, bilar, maskiner eller annan dyrbar utrustning samt ifall företaget hyr eller lånar egendom i samband med mässor eller dylikt. Viktiga kontaktuppgifter; FÖRSÄKRING; Om olyckan är framme är det viktigt att UF-företaget snabbt tar kontakt med försäkringsbolaget och följer deras instruktioner. Vi har nya kontaktpersoner när det gäller försäkringsfrågor; Nordic Försäkring och Riskhantering AB Paul Persson gunnar Thörne Direkt: Direkt: Mobil: Mobil: SKATTEVERKET; Vid frågor som berör Skatteverket så finns det kontaktpersoner i Kalmar län som är insatta i UF-Företagandets värld. Inger Danielsson Mobil: UF-företag och skatt Det som gäller angående skatt/moms för UF-Företag i Sverige är följande: Det finns INTE längre någon gräns för hur mycket ett UF-Företag får omsätta under ett beskattningsår. Tidigare var nivån kr per beskattningsår, men denna är alltså borttagen. UF-företag får omsätta hur mycket som helst utan att behöva betala moms. Alla företagsmedlemmar ska ta upp sin vinst i sin självdeklaration. Gränsbeloppet på vad en person får ha i vinst/inkomst är kr per kalenderår. För mer info om UF-företag&skatter;

6 Att välja en affärsidé Att komma på en affärsidé är ett av de första momenten UF-företagen stöter på under sitt UF-år och det är ofta här de kör fast. Att kunna tänka utanför ramarna och förmågan att kunna brainstorma är hemligheten när en idé måste kläckas. Det viktigaste är inte att komma på en helt ny produkt. Det kan räcka med att förbättra en redan befintlig produkt eller erbjuda tjänster som redan finns. Här kommer tips hur en affärsidé skapas: Tips 1. Det behöver inte vara en innovation. Det viktigaste är att folk är intresserade av att köpa varan eller tjänsten. Tips 2. Tänk vardagsproblem, vad finns det i vardagen som orsakar irritation? Tex. komma ihåg att mata katten, gå ut med soporna eller att disktrasan luktar äckligt. Det viktigaste är att kreativiteten flödar och att ingenting ses som omöjligt innnan hela processen är klar. Tips 3. Fundera över vad de tycker är roligt och vad de är bra på - kanske det skulle passa som affärsidé? Om fotboll är roligt, varför inte anordna en fotbollsturnering? Om det är roligt att göra egna webbsidor, varför inte sälja tjänsten till föreningar eller andra UF-företagare? Det viktigaste är att välja en affärsidé som är rolig och passar, då har de ofta motivationen att kämpa lite extra för det är så kul. Exempel på affärsidéer kopplade till olika program: Barn- och fritid Barnpassning, pedagogiskt utformade lekklossar Byggprogrammet tillverka utedass/hundkojor/friggebodar/badtunnor etc, Elprogrammet Tillverka och sälja nätverkskablar, bygga och sälja PC-datorer, tillverka nyckelskåp med belysning Energiprogrammet Bygga och sälja solfångare, erbjuda tjänster inom VVS-branchen Estetiska programmet spela in musikdemos, tillverka elevkatalogen Fordonsprogrammet Återförsäljning av smörjmedel, reparation och service Handelsprogrammet kioskverksamhet, butik på skolan som säljer block,penna etc Hotell-och restaurangprogrammet restaurang och catering, kokbok på cd-skiva, matlagningskurser Industriprogrammet tillverka och sälja nötknäppare, tillverka och sälja konstsmide Mediaprogrammet Producera en skoltidning, producera reklamfilmer, göra hemsidor Naturvetenskapliga programmet tillverkning av hudvårdsprodukter, utföra laboratoriejobb Omvårdnadsprogrammet spel om olycksfall, kurser i HLR, massage på arbetsplatser Samhällsprogrammet språkkurser, översättningsjobb, undervisa om EU, miljövänliga avloppsrensare Teknikprogrammet interaktivit läromedel för barn, parkeringsindikator När du är inloggad på hemsidan finns det olika kreativitetsövningar och lektionsupplägg att ladda hem. Ni hittar dem under dokumentarkivet. Där finner du även exempel på olika affärsidéer!

7 UF på schemat Entreprenöriella människor behövs inom alla områden i vårt samhälle. Arbetslivet efterfrågar människor med problemlösningsförmåga, flexibilitet, ansvarsförmåga och självständighet. För att klara denna utmaning bör skolsystemet på olika nivåer ta tillvara och stimulera unga människors kreativitet och företagsamhet. UF kan drivas på alla gymnasieprogram, förslagsvis i 2:an eller 3:an. Att jobba med UF är ett utmärkt sätt för lärarlaget att verka då man kan koppla de flesta ämnen till UF-Företagandet. Hur GÅR MAN TILLVÄGA? I den nya gymnasieskolan kan man driva UF- kursen på många vis. De kurserna som lämpar sig mest väl är Entreprenörskap 100p och Entreprenörskap och Företagande 100p. Det finns flera goda exempel på hur man kan integrera olika kurser och moment i ett UF-år. Även Gymnasiearbetet är en väl fungerande kurs på de allra flesta utbildningarna. Ung Företagsamhet har tagit fram ett läromedel tillsammans med bokförlaget Natur och Kultur. Arbetsboken och lärarhandledningen finns att köpa på Natur&Kulturs hemsida. PROGRAMSTÖD Ung Företagsamhet har även utvecklat ett programstöd som finns att tillgå för UF-lärare. Detta är indelat per program och ger stöd och visar goda exempel på hur du kan använda just dina kurser till att handleda UF-Företag.. Här får du hjälp att identifiera de olika målen i kurserna som kan uppnås genom att driva ett UF-företag. Du finner programstöden på vår hemsida; Finner du ej vad du söker, tveka inte att kontakta oss. Varje år driver ca elever UF-företag vilket innebär att det finns många goda exempel att tillgå. CENTRALT INNEHÅLL Är ett verktyg som är tänkt att fungera som hjälp och stöd för den enskilda läraren eller för arbetslaget när ni tillsammans planerar era elevers UF-år i förhållande till de kurser som ni har tänkt integrera i arbetet. Med kursverktyget kan ni enkelt se vilket centralt innehåll som berörs under UF-året i de kurser ni driver. Ni väljer en eller flera kurser som är aktuella för er och får ett resultat över vilket centralt innehåll som berörs i respektive kurs. Verktyget hittar ni i anslutet till det programspecifika stödet som ni finner länkat ovan. SMART FÖRETAGANDE Ung Företagsamhet har även tagit fram en digital utbildning, Smart företagande, i företagsekonomi till alla som driver UF-företag. Utbildningen riktar sig i första hand till de UF-företagare som inte har en ekonomilärare, men passar alla UF-företagare som vill lära sig grunderna i företagsekonomi. Genom Smart företagande lär sig UF-företagarna tillräckligt mycket om företagsekonomi för att klara sitt UF-år på ett framgångsrikt sätt. Den digitala utbildningen står för sig själv och består av flera lektioner. Utbildningen kan genomföras på egen hand och i takt med att UF-företagarna blir klara med de olika lektionerna kan du som lärare följa deras utveckling via elevkortet på ungforetagsamhet.se. Ekonomiutbildningen Smart företagande finns i inloggat läge på ungforetagsamhet.se.

8 Marknadsföra UF på skolan? -för både elever och lärare Bjud in Ung Företagsamhet under en lärarkonferens Använd intern-tv för att få ut information om Ung Förtetagsamhet till elever Anordna en minimässa på skolan inför regionala mässan Detta är även bra för nuvarande UF-elever då de får chans att visa upp sitt företag och träna inför den regionala mässan. Boka in skolinformatören som är fd UF-elev för att inspirera eleverna med sina erfarenheter och kreativa övningar. Bjud in goda regionala exempel Använd UF:s marknadsföringsmaterial i form av affischer, broschyrer etc. Bjud in elever/lärare/rådgivare till UF-företagens bolagsstämma. Rådgivare Ett av basmomenten är att alla UF-företag ha en rådgivare kopplad till sitt företag som de ska ha personlig kontakt med under året. Innan de väljer rådgivare kan det vara bra att fundera över vad företaget skulle behöva hjälp och tips med under året. Kanske ekonomi, tillverkning, marknadsföring eller något helt annat. Rådgivare får inte vara förälder eller syskon till någon i företaget. Vad kan rådgivaren tillföra? Framförallt kan de använda sig av rådgivaren som ett bollplank. Ibland så behövs nya infallsvinklar för att kunna lösa problem för att se nya möjligheter. Där kan rådgivaren, som utomstående komma med nya förslag och idéer. Ett bra tips som brukar uppskattas är att bjuda in sin rådgivare till att besöka den regionala mässan som går av stapeln 12 mars Rådgivaren kan även bidra med ett större kontaktnät. Någon känner någon, som känner någon, som kan hjälpa företaget med en ny lösning. Som nya företagare är kanske det egna kontaktnätet inte så stort. Tålamod och planering är det som gäller i kontakten med rådgivaren då denna periodvis kanske är upptaget med sitt arbete. Det är UF- företaget själv som håller kontakten med rådgivaren. Vissa skolor väljer att bjuda in rådgivarna i slutet av UF- året för att tillsammans avsluta året med en bolagsstämma och fika. En trevlig chans att tacka för hjälpen under året!

9 MERVÄRDE FÖR UF-LÄRAREN Ung Företagsamhets verksamhet är beroende av engagerade och aktiva UF-lärare. Vi vet att läraren har stor betydelse för varje elev och att de ligger till grund för eleverna positiva erfarenheter av UF året. Bland annat uppger hela 92 % av eleverna att de fått bra stöd av sin lärare och sin skola. Dessutom är läraren den i särklass största marknadsföringskanalen mot eleverna. Ett sätt för oss att markera lärarens vikt inom Ung Företagsamhet är genom vårt certifieringssystem som påbörjades Ung Företagsamhets certifieringssystem är indelat i två nivåer, Certifierad UF-lärare samt Diplomerad UF-lärare. Under läsåret 14/15 kommer vi att lägga ytterligare arbete på att vårt certifierings och diplomeringsarbete uppdateras och håller en god nivå. Certifierad UF-lärare För att erhålla ett certifikat krävs att du som lärare genomgått en grundutbildning i Ung Företagsamhets regi. Grundutbildningen ger dig nödvändiga baskunskaper i Ung Företagsamhet, såsom hur verksamheten är uppbyggd, hur konceptet Ung Företagsamhet ska fungera, innebörden av bas- och tilläggsmoment, betyg och intyg samt utbildningsmaterialets olika delar och funktioner. Certifikaten delas/skickas ut vid minst ett tillfälle per år efter att läraren avslutat en grundutbildning och påbörjat handledningen till minst ett UF-företag. Läraren skall minst vartannat läsår handleda ett eller flera UF-företag samt deltar på ett eller flera evenemang i Ung Företagsamhets regi (såsom regional/nationell mässa, fortbildning eller dylikt). Efter två år utan att ha handlett UF-företag krävs en lämplig fortbildning för att förnya ditt certifikat, denna fortbildning erbjuds via regionkontoret. Certifikaten delas ut när regionkontoret anser att läraren besitter tillräcklig kunskap om konceptet för att åter vara Certifierad UF-lärare. En lärare förlorar aldrig sin status som Certifierad UF-lärare men UF-läraren måste uppfylla kraven för att ingå i en ny tvåårig period som Certifierad. Varje Certifikat utfärdas från och med 2007 i tvåårsperioder. Diplomerad UF-lärare För att uppnå nivån Diplomerad UF-lärare ställs höga krav, både på dig som UF-lärare och skolan du arbetar på. Diplomnivån innebär att: Du arbetar aktivt med Ung Företagsamhet varje läsår som handledare av UF-företag och/eller fadder till UF-lärare och har gjort det i minst två hela läsår. Samtliga UF-företag på din skola använder sig av ett uppdaterat utbildningsmaterial. Du arbetar aktivt för att dina UF-elever ska få arbeta med Ung Företagsamhet på lektionstid med goda förutsättningar. Du medverkar vid minst två evenemang i Ung Företagsamhets regi per läsår (t.ex. regional/nationell mässa, fortbildningar). Du har kontinuerlig kontakt med Ung Företagsamhets regionkontor och arbetar aktivt för att både du och dina elever aktivt uppdaterar sig om nyheter i de kommunikationskanaler som gäller i din region. Du har kontinuerlig kontakt med elevernas rådgivare. Som diplomerad UF-lärare kommer du att erhålla ett antal förmåner: Ett personligt diplom. Ett brev till ansvarig rektor på skolan som förklarar vad nivån innebär. Möjlighet att utnämnas till Årets UF-lärare. Möjlighet att ta plats i nationella referensgrupper och styrelser. VIP-aktivitet i samband med alt. rabatt till nationella evenemang. Andra eventuella förmåner.

10 MÄSSA - Ett roligt tilläggsmoment! Varje vår arrangeras en mässa för regionens UF-företag. I Kalmar län brukar nästa alla UF-företag ställa ut på mässan där man även har chans att sälja sina produkter och tjänster. Du får även chans att öva på försäljningsteknik samt bygga en helt egen monter till mässan. Förutom detta kan du tävla i flera olika tävlingar under mässdagen, vem har till exempel Årets monter? Och vilket är årets UF-Företag? Att tävla är frivilligt. Förra årets mässa hölls i Kalmar och lockade flera tusen besökare hålls mässan den 12e mars. Boka in det datumet redan nu och håll utkik på hemsidan efter mer info om dagen och tävlingarna! Håll utkik på hemsidan efter mässanmälan! Detta får ni inte missa!

11 Tävlingar Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där UF-företagen kan delta. Tävlingarna kan vara en bra krydda under UF-året och ett roligt tilläggsmoment. Det är frivilligt att delta, och det är viktigt att UF-företagen väljer de tävlingar som de tycker verkar roliga och som passar företaget. Generellt för alla tävlingar: Juryn består främst av representanter från det lokala näringlivet och offentliga organisationer. Mutor och gåvor får inte förekomma i någon tävling. Informationsmaterial får dock lämnas till jurymedlemmarna. Juryns beslut kan inte överklagas. Datum för anmälan och vissa kriterier för tävlingarna kan variera mellan olika UF-regioner. Tips: Kolla gärna igenom företagens tävlingsunderlag i god tid innan de skickas in till regionkontoret. Ge feedback och kolla att samtliga kriterier följs. Allt för ofta sållas bra tävlingsbidrag bort av juryn på grund missar i antal sidor eller formalia. Kom ihåg att det är många som tävlar och konkurrensen är stenhård. Bästa UF-företag i Kalmar län 2012/2013 Krok UF från Vimmerby gymnasium

12 Tävlingar Tävlingar läsåret 2014/2015 Tävling Underlag Hösten Årets Affärsplan Rapport Uppladdad till Ung Företagsamhets hemsida senast 10 nov Våren Årets UF-Företag Rapport Årets Tjänst beskrivning av tjänsten Årets Vara beskrivning av varan Årets Monter Utställare på Regionala mässan Årets Säljare Anmälan Årets Hantverk beskrivning Hållbart företagande beskrivning Produktutveckling beskrivning Samtliga ovanstående tävlingar har deadline den 25 januari Nationella tävlingar Årets Tillväxtföretag rapport/beskrivning Årets Sociala Entreprenör beskrivning Microsofts App-tävling beskrivning Ovanstående tre tävlingar är nationella och har deadline den 10 april. Efter UF-året Årets Årsredovisning Rapport Uppladdad till Ung Företagsamhets hemsida senast 22 maj 2015

13 VIKTIGA DATUM 2014/2015 UF-lärare HT september -Registreringen öppnar 26 september -Steg I Grundutbildning i UF-Företagande för lärare. Utbildningen hålls i Kalmar 1 oktober -Kick Off - Innovation Case Kalmar 2 oktober -Kick off - Innovation Case Västervik 21 oktober -Webbutbildning i Visma eekonomi (Webbaserad utbildning kl 9-12) 22 oktober -Steg II Vidareutbildning för UF-lärare. Utbildningen hålls i Oskarshamn (Inriktning ekonomi) 10 november -Deadline Affärsplan 24 november -Webbutbildning i Visma eekonomi (Webbaserad utbildning kl 9-12) 28 november -Steg III Vidareutbildning för UF-lärare. Utbildningen hålls i Kalmar (Inriktning marknadsföring&sälj) 1 december -Registreringen stänger 2 december -Idénästet (ort ej bestämd) 4 december -Idénästet Västervik 9 december -Idénästet (ort ej bestämd) VT 2015 Januari -Läraraktivitet. Mer information kommer under hösten 1 januari -Anmälan till Regionala Mässan öppnar -Inlämning av tävlingsbidrag startar 25 januari -Anmälan till Regionala Mässan stänger -Deadlline tävlingsbidrag 12 mars -Regionala mässan maj -SM i UF-Företagande, Stockholm 22 maj -Deadline Årsredovisning Fler aktiviteter planeras under läsåret. Håll utkik på vår hemsida!

Vad är Ung Företagsamhet?

Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Elev - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 13/14 Att driva ett UF-företag innebär att under

Läs mer

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016! Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många

Läs mer

Starthäfte. - Tips och råd för dig som UF-lärare

Starthäfte. - Tips och råd för dig som UF-lärare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Detta häfte innehåller information till dig som UF-lärare som kan vara bra att ha samlad på ett och samma

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Detta häfte innehåller information till dig som UF-lärare som kan vara bra att ha samlad på ett och samma

Läs mer

Ung Företagsamhets Rådgivarguide

Ung Företagsamhets Rådgivarguide Ung Företagsamhets Rådgivarguide Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Så sjuuuukt nice! Kan skolan bli roligare än så här? - fd UF-företagare Uppsala län Grattis! Du är en av dem som i år ska driva UF-företag med oss. I detta

Läs mer

Starthäfte för lärare

Starthäfte för lärare Starthäfte för lärare Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är intresserad av UF-företagande! Den här häftet är till för dig som är lärare. Vi vill på

Läs mer

Starthäfte för elever

Starthäfte för elever Starthäfte för elever Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är nyfiken på UF-företagande! Detta häfte riktar sig till dig som är nyfiken på hur det fungerar

Läs mer

Ung Företagsamhet för elever. Så här går det till!

Ung Företagsamhet för elever. Så här går det till! Ung Företagsamhet för elever Så här går det till! För dig som är nyfiken på Ung Företagsamhet Den här skriften är till dig som är nyfiken på hur det fungerar att driva ett företag genom Ung Företagsamhet.

Läs mer

ENTREPRENÖRSKAP & UF-FÖRETAGANDE. inom Teknikprogrammet

ENTREPRENÖRSKAP & UF-FÖRETAGANDE. inom Teknikprogrammet ENTREPRENÖRSKAP & UF-FÖRETAGANDE inom Teknikprogrammet 2 Vad ingenjörer gör i verkligheten är att jobba i projekt! Ivar Bengtsson, UF-lärare på teknikprogrammet Introduktion Det är vår förhoppning att

Läs mer

Ung Företagsamhet. Rådgivarguide

Ung Företagsamhet. Rådgivarguide Ung Företagsamhet Rådgivarguide Vår idé är ett lock på drinken med hål för sugrör. Ursprunget är att en av våra kompisar blev drogad på krogen, vilket är ett problem idag. Själva idén med locket och designen

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Vad är målet/målen med er verksamhet?

Vad är målet/målen med er verksamhet? Kontakt: John Cederquist E-post: john.cederquist@ungforetagsamhet.se Tel: 0706-301405 Adress: Erik Dahlbergsgatan 3 411 26 Göteborg Webbplats: www.ungforetagsamhet.se Vad är målet/målen med er verksamhet?

Läs mer

UNG FÖRETAGSAMHET I ÖSTERGÖTLAND ÅRSBERÄTTELSE 2013

UNG FÖRETAGSAMHET I ÖSTERGÖTLAND ÅRSBERÄTTELSE 2013 UNG FÖRETAGSAMHET I ÖSTERGÖTLAND ÅRSBERÄTTELSE 2013 Ung Företagsamhet i Östergötland, Box 388, Ågatan 9, 581 04 Linköping Tfn 013 470 38 80 www.ungforetagsamhet.se/ostergotland Tack till Ung Företagsamhets

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 HELA DENNA BILAGA ÄR EN FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 LÄS MER PÅ SID 6 ÖVNING GER LÄS MER PÅ SID 4-5 LÄROMEDEL I ENTREPRENÖRSKAP NU ÄVEN FÖR GRUNDSKOLAN

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Jönköping Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

Nyhetsbrev Ung Företagsamhet i Östergötland

Nyhetsbrev Ung Företagsamhet i Östergötland Nyhetsbrev Ung Företagsamhet i Östergötland Nr 1/4 2014 / 2015 STARTEN HAR GÅTT, KICKOFF 2014, EN SUCCÉ - UNG FÖRETAGSAMHET PÅ GRUNDSKOLAN UF ALUMNI, VAD HÄNDE SEN? - UF-ALUMNI NÄTVERKSTRÄFF MÅNADENS UF-FÖRETAG

Läs mer

Våga Vara Egen entreprenörskap på riktigt

Våga Vara Egen entreprenörskap på riktigt INFOBANK Våga Vara Egen entreprenörskap på riktigt Grattis till beslutet att ställa ut på Uppsala läns häftigaste mötesplats Våga Vara Egen 2015. Mässan är en av höjdpunkterna på läsåret för många UF-företagare

Läs mer

Nyhetsbrev Ung Företagsamhet i Östergötland

Nyhetsbrev Ung Företagsamhet i Östergötland Nyhetsbrev Ung Företagsamhet i Östergötland Nr 1/4 2013 / 2014 STARTEN HAR GÅTT, KICKOFF 2013 BLEV SUCCÉ!, PROJEKTLEDARE GYMNASIET INFORMERAR, MÅNADENS UF-FÖRETAG, VAD HÄNDE SEN? UF ALUMNI, UF-ALUMNI NÄTVERKSTRÄFF,

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Malmö / Lund Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt

Läs mer

Nyhetsbrev. Missa inte! FRI ENTRÉ! Regional UF-Mässa2013, Stadium Arena Norrköping 5 MARS. Öppettider: TISDAG 13.00-18.00

Nyhetsbrev. Missa inte! FRI ENTRÉ! Regional UF-Mässa2013, Stadium Arena Norrköping 5 MARS. Öppettider: TISDAG 13.00-18.00 Nyhetsbrev Ung Företagsamhet i Östergötland Missa inte! 5 MARS FRI ENTRÉ! Öppettider: TISDAG 13.00-18.00 Bästa Affärsplan: LRF Konsult AB Bästa Logotyp: Norrköping Science Park Bästa UF-företag: Svenskt

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Västerås läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som tar

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som tar En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som tar emot praktikanter eller praoelever Innehållsförteckning, ipraktiken - företag Innehållsförteckning 3 Introduktion av Carola Lemne, VD Svenskt Näringsliv.

Läs mer

INFOBANK Våga Vara Egen 2014 regional mässa i UF-företagande

INFOBANK Våga Vara Egen 2014 regional mässa i UF-företagande INFOBANK Våga Vara Egen 2014 regional mässa i UF-företagande Grattis till beslutet att ställa ut på Uppsala läns häftigaste mötesplats Våga Vara Egen 2014. Mässan är en av höjdpunkterna på läsåret för

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer