Välkommen till Stocken!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Stocken!"

Transkript

1 Välkommen till Stocken! Välkommen som delägare! Vi hälsar dig välkommen till bostadsrättsföreningen Stocken! På de här sidorna finner du praktisk information som kan vara bra för dig som är nyinflyttad att känna till. Vi medlemmar är ju alla delägare i vår förening. Därför är det viktigt att vi som bor i bostadsrättsföreningen hjälps åt. Tillsammans kan vi skapa en välmående förening med attraktiva lägenheter! Vi andra i Stocken är tacksamma om du som nyinflyttad kommer med idéer om hur vi kan öka trivseln i området, eller hur vi kan hålla ner kostnaderna. Du är också skyldig att omedelbart rapportera fel som du upptäcker i ditt boende, t ex vattenläckage, annars kan du tvingas betala skadestånd till föreningen.

2 Det är vi som blivit valda att styra föreningen: Ordförande: Lilian Byström Stenhagsgatan 8D Vice ordförande: Per Spector Hagalundsv 36C Sekreterare: Bengt Byström Stenhagsgatan 8D Vice sekreterare: Erik Tholin Stenhagsgatan 10C HSB-ledamot: John Arne v Essen Karmgatan Ledamot: Gert Sääf Stenhagsgatan 8B Revisor: Mette Bråten- Johansson Hagalundsvägen 36C Ledamot: Louise Eklund Stenhagsgatan 4A Valberedning: Maria Blom 8A M Mühlenfeld 10B Rickard Rundgren 38B Stockens styrelse sammanträder cirka tio gånger per år, och vår uppgift är att tillgodose medlemmarnas ekonomiska intressen. Vi ska se till att föreningen sköts enligt de lagar och regler som finns. Vi planerar underhåll och håller koll på ekonomin, och vi ser till att den dagliga skötseln fungerar som den ska. Vi ska också arbeta aktivt för att ni som är medlemmar i Stocken ska trivas i föreningen! Styrelsens ledamöter väljs vanligen på två år i taget. Är du intresserad av att vara med i styrelsen? Kontakta valberedningen, vicevärden eller ordföranden! Nya ledamöter väljs varje år på stämman, som vi brukar ha i april.

3 Vicevärd Vår vicevärd heter Carina Nordh. Henne kontaktar du om frågor som rör ditt boende. Du kan kontakta henne vardagar på tel , eller mejla Här följer några exempel på vad vicevärden kan hjälpa till med: Tillstånd för större reparationer eller ombyggnader Tillstånd för andrahandsuthyrning. Anmälan om större fel i lägenheten. Blankett för autogirobetalning och uttag ur inre fonden. Blanketter för försäljning av lägenhet (överlåtelse av bostadsrätt). Kölista/avtal för bilplats/garage. Störande grannar. Filter, dammlister, batteri till nyckel, vattensparande utrustning m.m. Lån av föreningslokal, slagborrmaskin, skruvdragare, trappstege, förlängningssladd, tapetserarbord, vattenpass, tvingar, grilltändare. Lån av böcker i vårt lilla bibliotek. Expedition: Portalen Stenhagsgatan 8C. Telefon vicevärdskontor: Mobil: Infoblad Flera gånger i månaden kommer det informationsblad per e-post till medlemmarna. Har du ingen e-postadress får du läsa informationen på anslagstavlorna i miljörummen eller på

4 Reparation och underhåll Stadgar & Vem ska underhålla bostadsrätten Enligt Stockens stadgar ansvarar du själv för mycket av underhållet i din egen lägenhet. Eftersom stadgarna kan kännas lite tunga att läsa, finns en broschyr - Vem ska underhålla bostadsrätten - som överskådligt och enkelt visar vem som ansvarar för vad i olika frågor. I några fall har styrelsen bestämt att föreningen står för kostnaden: läckande kranar och rinnande toaletter. Stadgarna kan du läsa i sin helhet på hemsidan eller hos vicevärden. Om det ursprungliga parkettgolvet i din lägenhet går sönder, kan föreningen bistå med arbetskostnad för bärighet i gamla golvet + bidrag till en slipbar parkett efter inspektion av vicevärden. Felanmälan Större fel anmäls till vicevärden under kontorstid, tel Fastighetsskötare är Rolf Gustavsson, tel Alla problem av teknisk natur, t ex en trasig glödlampa i allmänna utrymmen eller en droppande kran kan han fixa. Han kan också hjälpa dig med sådant i lägenheten som du själv ansvarar för, men då kostar det 100 kr/tim. Rolf Gustavsson HSB:s jourtelefon för AKUTA fel utanför kontorstid: Bara akuta fel som genast måste avhjälpas, t ex större vattenläckor, får anmälas på det här numret, eftersom kostnaden annars blir onödigt hög. Övriga fel anmäls till vicevärden nästkommande vardag. Skadedjursbekämpning: Ring Anticimex Störningsjour Vid allvarlig störning från grannar efter kl. 22 kan du ringa störningsjouren, Securitas larmcentral tfn Kostnaden för utryckningen får den störande betala om störningen fortfarande pågår. Om störningen upphört finns risk att anmälaren får betala utryckningen, så försök kontakta dina grannar själv innan du ringer.

5 Bra att veta Månadsavgift/försäkring/individuell mätning el + vatten Eftersom du inte hyr din lägenhet betalar du inte heller någon hyra. Du betalar istället en månadsavgift som är till för att täcka de gemensamma kostnaderna i fastigheten. Där ingår också bostadsrättstillägg, som täcker skador på det som du ansvarar för i lägenheten. Hemförsäkring måste var och en teckna själv. Du får inbetalningskort i ditt brevfack för ett kvartal i taget. Avgiften ska vara inbetald senast sista vardagen i månaden före den månad som inbetalningskortet avser, dvs. avgiften betalas i förskott. Om månadsavgiften betalas för sent får du en påminnelse. Vid upprepade förseningar riskerar du att bli av med din bostadsrätt. Avin innehåller även kostnaden för din förbrukning av el och varmvatten som debiteras med fyra månaders förskjutning. Du kan följa din förbrukning genom inloggning på Varje lägenhet har en egen inloggningssida. Överlåtelse av bostadsrätt Den dag du eventuellt vill sälja din bostadsrätt, är du fri att göra det på egen hand. Blanketter finns på vicevärdskontoret eller kan laddas ner från Du kan också anlita mäklare. Kontakta vicevärden när du funnit en köpare, för den nya medlemmen måste godkännas av styrelsen. Innan dess är överlåtelsen inte giltig. Grannsamverkan Vi är ett 20-tal medlemmar i 9 grupper som gör en runda en kväll under var sin vecka. Kom gärna med, du också, det är ett bra sätt att lära känna grannarna samtidigt som vi håller koll på fastigheterna. Några gånger om året bjuder föreningen oss på lite mat. Bredband och digital-tv I månadsavgiften ingår Internet- och telefonabonnemang hos Bredbandsbolaget, och vi är anslutna till Comhem för kabel-tv. Ingår gör enbart grundutbudet. Givetvis kan var och en köpa till ett utökat TV-paket från Comhem. Tvättstuga Vi har fyra tvättstugor, två på Stenhagsgatan 4A och två på 8B-C. Bokning sker med låspropp på bokningstavlor. Självklart lämnar du tvättstugan i samma skick som du vill möta den, städad och ren.

6 Avfall I Stocken källsorterar vi! Det finns behållare för hård och mjuk plast, glas, metall, förpackningar, papper, glöd-/lågenergilampor, batterier, matavfall och brännbart. Övrigt måste var och en lämna in till en återvinningscentral och ej lämna i miljörummen! Var vänliga släng ej glas mellan och då det hörs väl i närliggande lägenheter. Hjälp till att hålla snyggt i miljörummen. Miljörummen är kameraövervakade från och med september 2011 enligt stämmobeslut. Låssystemet Låssystemet är delvis elektroniskt och nyckeln har ett datachip som programmeras för låsen till de gemensamma utrymmen dit du har tillträde. Anmäl omedelbart till vicevärden om du råkat ut för inbrott eller om du tappat en nyckel! Då kan polisen spåra vilken nyckel som senast använts och vi kan spärra den borttappade nyckeln. Bilplatser och garage På våra parkeringar har vi 143 bilplatser. De flesta platser har uttag för motorvärmare, som är styrda efter utomhustemperatur. Kostnaden inkl. el är 197 kr/månad och utan el 103 kr/mån som läggs på din månadsavgift. Du får inte parkera på annan plats, t ex framför entréer, längre än 10 minuter. Annars riskerar du att få böteslapp av Europark. Vi har också 53 garage, som du kan ställa dig i kö till. Väntetiden är f n cirka 10 år. Hyran av garage varierar då garagen är av olika storlekar. Trivselregler Lugnt efter kl Man stör normalt inte grannarna efter kl Om du någon gång misstänker att din planerade fest kan störa framåt natten, kolla först med dina grannar att det är OK. Läs för övrigt separat blad, där alla våra regler står. Som medlem förbinder du dig att följa dessa regler. Du har givetvis även ansvar för hur dina gäster beter sig. Djur Har du husdjur så ser du naturligtvis till att de inte stör dina grannar och att du undviker att rasta dem på våra gräsmattor. Kattsand får inte hällas i toaletten, det sätter igen avloppet och resulterar i stora kostnader för föreningen (och dig, om vi spårar källan). Det är förbjudet att mata fåglar från balkongen.

7 Aktiviteter i Stocken Studiecirklar m.m. Vår trivselvärd jobbar för att vi alla ska trivas i föreningen. Vi vill gärna att stämningen i föreningen är god så att vi hejar när vi ses på gården och känner trygghet i vårt boende. I Stocken har vi ofta något på gång, t ex studiecirklar, resor, bildvisningar, stavgång och annat. Kanske har du någon ny idé? Kontakta gärna vår trivselvärd Bengt Byström, Stenhagsgatan 8D, tel Fritidslokal finns i markplanet på Stenhagsgatan. 4C. Du får gratis låna lokalen till födelsedagsfester o dyl. Där finns också två sängskåp för övernattning. Eget sänglinne samt kuddar och täcken krävs. Pris: 50 kr/natt. Lokalen bokas hos vicevärden. Motionsrum finns i källaren Stenhagsgatan 8A. Nyckel finns hos Maria Blom, Stenhagsg. 8A och hos vicevärden. Bokning av motionsrummet sker dagtid vardagar hos vicevärden, se arbetstider. För tillgång kvällar och helger kontaktar man Maria Blom, Måla/såga finns möjlighet till i skyddsrummet vid Stenhagsgatan 10B. Där står en arbetsbänk du kan använda dig av om du inte vill vara i din lägenhet. Nyckel finns på vicevärdskontoret. Odlingslotter Det finns tre odlingslotter vid utekomposten bakom Stenhagsgatan 6A. Är du intresserad, kontakta vicevärden.

Välkommen till brf Hagaborg!

Välkommen till brf Hagaborg! Välkommen till brf Hagaborg! I denna folder finner du praktisk information som kan vara bra att känna till för dig som bor i brf Hagaborg. Spara denna folder! Faktaruta HSB bostadsrättsförening Hagaborg

Läs mer

BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken.

BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken. 1 BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken. a Allmän information Organisationsnummer: 712800-0200

Läs mer

Trivselregler A Ö. BRF Diligensen 4

Trivselregler A Ö. BRF Diligensen 4 BRF Diligensen 4 A-Ö Trivselregler A Ö om vad som gäller i BRF Diligensen 4 När man har valt ett boende i ett flerfamiljshus, så innebär det att man har grannar nära inpå sig, ofta både ovanför, under

Läs mer

Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade!

Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade! Välkommen till vår förening! Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade! Vi hälsar dig välkommen och hoppas att du skall trivas i din lägenhet och med vår bostadsrättsförening.

Läs mer

Information om föreningen, regler m m i Brf Vårregnet

Information om föreningen, regler m m i Brf Vårregnet Information om föreningen, regler m m i Brf Vårregnet Innehåll 1.Välkommen till bostadsrättsförening Vårregnet i Lund... 2 2. Vad är en bostadsrätt?... 2 Föreningsstämma, stadgar, och ditt inflytande...

Läs mer

BOENDEHANDBOK Juni 2010

BOENDEHANDBOK Juni 2010 BOENDEHANDBOK Juni 2010 Till medlemmarna i Brf Brunnsviken 1 BOENDEHANDBOK Juni 2010 Till medlemmarna i Brf Brunnsviken Styrelsen i Brf Brunnsviken har satt samman denna informationsskrift för att informera

Läs mer

Välkommen till. brf MASTEN

Välkommen till. brf MASTEN Välkommen till brf MASTEN Denna informationsmapp innehåller: - Information för nyinflyttade till HSB brf Masten - Aptusinformation - Information gällande hyresavgiften - Trivselregler för brf Masten -

Läs mer

Vi och vårt närområde. Förvaltning. Trivsel- och ordningsregler. Uthyrning. Hyresgäster

Vi och vårt närområde. Förvaltning. Trivsel- och ordningsregler. Uthyrning. Hyresgäster 2 4 Vi och vårt närområde Om oss Förvaltning Administrativ och teknisk förvaltning Styrelse Kommittéer Revisorer Föreningsstämma Valberedning Medlemsinflytande Felanmälan Hiss Garageport Inbrott/Skadegörelse

Läs mer

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Att bo i hyresrätt har många fördelar och det är vår förhoppning att du ska trivas

Läs mer

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7 Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7 En sammanfattning av den viktigaste information du bör känna till som boende i föreningen Uppdaterat informationsmaterial mars 2006 Innehåll: Bostadsrätt

Läs mer

Att bo i en bostadsrätt 1. Föreningens arbete 2. Lägenheten 3. Gemensamma lokaler och utrustning 4. Sopor och returpapper 5. Förvaring och parkering 6

Att bo i en bostadsrätt 1. Föreningens arbete 2. Lägenheten 3. Gemensamma lokaler och utrustning 4. Sopor och returpapper 5. Förvaring och parkering 6 Innehållsförteckning Avsnitt Att bo i en bostadsrätt 1 Föreningens arbete 2 Lägenheten 3 Gemensamma lokaler och utrustning 4 Sopor och returpapper 5 Förvaring och parkering 6 Systematiskt Brandskyddsarbete

Läs mer

V Ä R T att V E T A. från A till Ö

V Ä R T att V E T A. från A till Ö V Ä R T att V E T A från A till Ö 2014 Värt att veta från A till Ö För dig som bor i Brf Harald Stake Information och trivselregler. Värt att veta kommer att uppdateras vid behov på föreningens hemsida.

Läs mer

Ordningsregler för Brf Assessorerna

Ordningsregler för Brf Assessorerna Ordningsregler för Brf Assessorerna Det här bör du veta om föreningens ordningsregler. Ansvar för ordningen Att bo i en bostadsrätt innebär gemensamt ansvar. Som medlem och hyresgäst i föreningen har du

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning Välkommen...till din nya lägenhet och som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder. Vi är glada för att du har valt oss som hyresvärd och vi hoppas att du kommer trivas i din lägenhet! Vi har en vision att vara

Läs mer

Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av

Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av Bostadsrättsföreningen Fredriksberg Malmö. För synpunkter eller förslag kontakta

Läs mer

BRF Valhallavägen 22

BRF Valhallavägen 22 BRF Valhallavägen 22 Information och trivselregler Innehåll BRF Valhallavägen 22... 1 Husets och föreningens historia... 3 Generellt om att bo i bostadsrätt... 3 Inflytt... 3 Årsavgift... 3 Stadgar...

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Brf Apeln 7 1.1 Att bo i bostadsrätt 1.2 Styrelsen 1.3 Föreningsstämma 1.4 Stadgar 1.5 Felanmälan

Innehållsförteckning. 1. Brf Apeln 7 1.1 Att bo i bostadsrätt 1.2 Styrelsen 1.3 Föreningsstämma 1.4 Stadgar 1.5 Felanmälan Hej medlem! Denna medlemsinformation är utgiven av styrelsen i Bostadsrättsföreningen Apeln 7 i Solna och vänder sig till dig som är medlem i föreningen. Tanken är att den ska ge svar på de vanligaste

Läs mer

Här är (nästan) allt du behöver veta som medlem i Brf Gunilla

Här är (nästan) allt du behöver veta som medlem i Brf Gunilla 2014 Här är (nästan) allt du behöver veta som medlem i Brf Gunilla Styrelsen, Brf Gunilla Innehåll OM BRF GUNILLA?... 3 BRA ATT KÄNNA TILL... 3 Felanmälan... 3 Om proppen går... 3 Stadgar... 3 ÅTERVINNINGSCENTRAL...

Läs mer

Utöver dessa regler finns Stadgar för Kamelian 2 antagna av föreningens medlemmar på extra föreningsstämma 2011-09-30.

Utöver dessa regler finns Stadgar för Kamelian 2 antagna av föreningens medlemmar på extra föreningsstämma 2011-09-30. Bra att veta för dig som är medlem i Brf Kamelian 2 Uppdaterad av styrelsen 2015-01-14 Informationen finns också på vår hemsida www.kamelian2.se Utöver dessa regler finns Stadgar för Kamelian 2 antagna

Läs mer

Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se

Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se Värt att veta 1 SERVICE OCH FELANMÄLAN Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se Du hittar även kontaktuppgifter till felanmälan på anslagstavlan i din port.

Läs mer

SERVICE OCH FELANMÄLAN. Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på

SERVICE OCH FELANMÄLAN. Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på Värt att veta SERVICE OCH FELANMÄLAN Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.wallfast.com Du hittar även kontaktuppgifter till felanmälan på anslagstavlan i din port. INNEHÅLL

Läs mer

Anvisningar och allmänna ordningsregler

Anvisningar och allmänna ordningsregler Anvisningar och allmänna ordningsregler För allas trivsel, tänk på följande: att väl akta och vårda föreningens egendom, bostadshus och utemiljö. att när du använder lägenheten se till att bevara vad som

Läs mer

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet Information från A Ö För oss som bor i Brf. Gumshornet Andrahandsuthyrning Anticimex Avgift Avlopp Balkonger Du måste ha styrelsens tillstånd för att hyra ut din lägenhet. Tillstånd till andrahandsuthyrning

Läs mer

Boendepärm BRF Morkullan med Ordnings- och trivselregler

Boendepärm BRF Morkullan med Ordnings- och trivselregler Boendepärm BRF Morkullan med Ordnings- och trivselregler Fastställd av styrelsen 2014-01-22 2(8) Välkommen till Brf Morkullan! Brf Morkullan ligger mitt i centrala Malmö och har en lång historia. Husen

Läs mer

Information från A - Ö

Information från A - Ö Information från A - Ö Furusundsgatan 13 2012 / 2013 Autogiro (A) Avgift (B) Avlopp (B) Bostadsrättstillägg (B) Kontakta SBC om du vill betala avgiften till föreningen eller hyran automatiskt, via autogiro

Läs mer

Trivsel- och lokala ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Bygatan

Trivsel- och lokala ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Bygatan Trivsel- och lokala ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Bygatan Uppdaterad 2014-04-18 Sida 1 av 12 Akuta fel Vid akuta fel, exempelvis vattenläckage, avloppsstopp eller hissfel, ringer man dagtid

Läs mer

Välkommen till. Norrskenet. En Riksbyggen förening

Välkommen till. Norrskenet. En Riksbyggen förening Välkommen till Norrskenet En Riksbyggen förening Som nyinflyttad har du säkert många frågor om vår förening och förhoppningsvis kan det här välkomstbrevet svara på åtminstone några av de frågorna. Välkomstbrevet

Läs mer

Brf Bjäre 2015-03-23 VÄLKOMMEN TILL BRF BJÄRE

Brf Bjäre 2015-03-23 VÄLKOMMEN TILL BRF BJÄRE VÄLKOMMEN TILL BRF BJÄRE Innehållsförteckning 1. Första information till nyinflyttad Nycklar Namnskylt porttelefon och dörr Källarförråd Kabel-tv och internet Hemsida 2. Husets historia 3. Bostadsrättsförening

Läs mer

Norrskenet En Riksbyggen förening

Norrskenet En Riksbyggen förening Välkommen till Norrskenet En Riksbyggen förening Som nyinflyttad har du säkert många frågor om vår förening och förhoppningsvis kan det här välkomstbrevet svara på åtminstone några av de frågorna. Välkomstbrevet

Läs mer

Innehållsförteckning. Innehållsförteckning sid. 1. Allmänt 2. Kumminen - vår förening 5. Vicevärd 8. Tvättstugor 9.

Innehållsförteckning. Innehållsförteckning sid. 1. Allmänt 2. Kumminen - vår förening 5. Vicevärd 8. Tvättstugor 9. Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid. 1 Allmänt 2 Kumminen - vår förening 5 Vicevärd 8 Tvättstugor 9 Källsortering 10 Trivsel och fritid 11 Parkering 12 Fonder 13 Försäljning / andrahandsuthyrning

Läs mer