Bilaga 2. VA-enkät 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 2. VA-enkät 2009"

Transkript

1 Bilaga 2 VA-enkät 29 I följande text ges en sammanställning över de viktigaste frågorna och svaren som Ale kommuns VA-abonnenter svarade på våren 29. Enkäten berörde det kommunala dricksvattnet, information och driftstörningar. Detta var den första VA-enkät som gjorts i Ale. I den första delen av texten presenteras hela kommunen som helhet. Svaren har sammanställts i diagramform. Sedan följer en sammanställning gjord samhällsvis, från söder till norr, även den i diagramform. Slutsatsen som kan tas är att VA-abonnenterna är nöjda med sitt dricksvatten, önskar bättre information vid driftstörningar och har ett allmänt engagemang om VA-taxa. Hela Ale kommun Svararfrekvensen för enkäten för VA-abonnenterna var 35 %. Samhällsvis var svararfrekvensen jämn; hade en svararfrekvens på 29 %. Bohus hade en svararfrekvens på 31 %. Nödinge hade en svararfrekvens på 32 %. Nol hade en svararfrekvens på 31 %. Alafors hade en svararfrekvens på 35 %. Älvängen hade en svararfrekvens på 35 %. Skepplanda hade en svararfrekvens på 3 %. Alvhem hade en svararfrekvens på 39 %. Enkätsvar Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem

2 Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Det abonnenterna var mest missnöjd med var trycket, antingen att det är för högt eller för lågt. Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem Direktutskick Annons Annat VA-abonnenterna vill helst ha sin information via direktutskick. Hur fungerade sättet du fick informationen på? Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem De flesta VA-abonnenter tycker att sättet som informationen delgavs på var bra.

3 Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem Majoriteten av VA-abonnenterna tycker att de inte behöver vara osäkra på om det finns vatten i kranen eller inte. Har du varit med om driftstörningar på vattnet? Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem Majoriteten av VA-abonnenterna har inte haft någon driftstörning. Vilken tid inföll driftstörningen Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem Vardagar Jourtid Diagrammet visar att de flesta driftstörningarna sker på vardagarna, planerade som oplanerade.

4 Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem Många VA-abonnenter anser att åtgärda driftstörninga fungerar bra. Hur blev du bemött av personalen du kom i kontakt med? Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skeppland a Alvhem De flesta av VA-abonnenterna tycker att driftstörningarna åtgärdas effektivt. Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet? Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem Majoriteten av VA-abonnenterna har inte tagit del om VA-taxan.

5 Är du nöjd med informationen? Bohus Nödinge Nol Alafors Älvängen Skepplanda Alvhem De flesta VA-abonnenter är nöjda med informationen men det visar även tydligt att det finns plats för förbättringar.

6 Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Smak kan variera. Behöver vila i kylen för att smaka bra. Gott dryckesvatten tycker jag. Har smakat värre på Hisingen från PVC-rör. Mycket dåligt tryck på grund av för högt tryck. Det kan vara luft i vattnet ibland. Vattentrycket är mycket högt. Det slår i ledningarna. Bor högt i samhället, men det borde gå att göra något åt det (lågt tyck). Godkänt! Har upplevt att vattnet varit smutsigt (gulbrunt) eftersom jag kan filtrera det vatten vi dricker. Verkar ha blivit bättre! Ibland luktar det alger (akvarium). Vi dricker och bjuder våra gäster endast på kranvatten, som bordsvatten. Luktar mycket klor ibland. När vi bosatte oss i fastigheten 2 var trycket högt 7, flottören i toalettstolen stängdes ej. Monterade därför en tryckreducering i samband med vattenmätarbyte, trycket är nu 4. Bra. Lågt tryck vid upptappning av badkar. Oljud i vattenrör Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Direktutskick till din brevlåda Annons i Alekuriren Annat Hur har du tidigare fått din information? I samband med räkningen. Muntligen via VA-personal på plats. Telefon. Vattenavläsningskort samt allmänna bestämmelser från 1987.

7 Hur fungerade sättet du fick informationen på? Har ej upplevt att jag har fått info. Slumpmässigt. Denna höst bra, har inte fått tidigare. Sorterar inte denna info. Inte alltid man läser så noga. Väntade för länge på information. Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? Har du varit med om driftstörningar på vattnet? Ledningarna frös på kommunens vändplats nedanför huset på 8- talet. Det har även runnit vatten i år nedför gatan på Villavägen och det har tagit alldeles för lång tid att åtgärda. Vi har aldrig varit utan vatten men vid ett par tillfällen har vattnet varit brunt. När inföll driftstörningen? Vardagar Jourtid

8 Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? En läcka i gatan reparerades så fort det kunde gå. Dålig info om när och hur länge. Inte vatten utan avloppet har det varit problem med. Vet ej, fick inget meddelande (var på semester). Otur med flera avbrott relativt kort inpå varandra. Vi fick värma vatten hos grannen och pumpa in i ledningen tills vi kom utanför, då förstod vi att det var på gatan och först då ryckte kommunen ut. Långdraget, inga besked om åtgärdstid. Vi fick ingen som helst information. Orsak, grannen hade grävt av en ledning. Men toaletten pajade pga. luft i ledningar Hur blev du bemött av personalen du kom i kontakt med? Kom ej i kontakt. Helt fantastiskt bra. Min fru klagade på att de var nonchalanta. Oroväckande att personal bemöter mig som kund på både otrevligt och hotfullt sätt. Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet?

9 Är du nöjd med informationen? Om svar är nej, vad berodde det på? Usel service. Högt pris (för avlopp) usel jobb (3 år tillbaka). Saknar specifikation vad som är vad i priset. Fått info endast på faktura, info borde komma separat. Har fått väldigt lite information. Göteborg får 1 kr när de läser av vattnet själva, vad får vi?

10 Bohus Bohus Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Viss järnsmak ibland. Alldeles för högt tryck, övertrycksventiler och kranar står inte emot. Bor på Utsiktsliden Bohus, ojämnt tryck. Tryck lågt morgon kväll. Det fungerar. Grumligt ibland. Dåligt efter stopp. Kanongott vatten. Efter att har bott utomlands i många år är faktiskt det fina vattnet det jag uppskattar mest här! Lite brunt vid stillastående vatten. Det är mycket kalk i vattnet, Önska veta kvalitén på vattnet enligt era vattenprover, mycket bra, bra, dåligt, mycket dåligt? Vattnet innehåller för mycket järn eller annat som missfärgar BRUNT. Ta gärna prover på Åsbacken Bohus. Strålande Bohus Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Direktutskick till din brevlåda Annons i Alekuriren Annat Hur har du tidigare fått din information? Har inte fått någon. Brev. Tidning och utskick.

11 Bohus Hur fungerade sättet du fick informationen på? Oerhört otrevliga personer som svarar i telefon när man ringer och vill anmäla om att vattenförbrukningen är mycket lägre än vad ni tror. När jag nämnde vår förbrukning (som tydligen är ovanligt låg enligt dessa personer) får man slängt i örat snålar ni med vattnet i erat hushåll?, svar tillbaka:, vi använder bara så mycket vi behöver. Ca 6 kubik i månaden på 2 vuxna personer. Skärpning!! Bättre service! Tror att senast gällde det renovering av avlopp och fick då en beskrivning av utförande verksamhet. Bohus Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? Bohus Har du varit med om driftstörningar på vattnet?

12 Bohus Vilken tid inföll driftstörningen? Vardagar Jourtid Bohus Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? Bohus Hur blev du bemött av personalen du kom i kontakt med? g har dock fortfarande problem med sand i vattnet som fyller min varmvattenberedare. Grumligt sandigt lång tid. Omläggning av V o A i gatan. Bor vid vattentorn. Egen tryckhöjningspump till området som slutat fungera vid några tillfällen, under ca 2 år. Arrogant och otrevlig. Inte haft någon direkt kontakt. Blev inte bemött då det var ett planerat stopp. (dåligt) gäller avlopp och utbetalning vid vattenskada. Ringde hem till Sören Oddeby. Bohus Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet?

13 Bohus Är du nöjd med informationen? g har endast sett taxan på fakturan. Vill ha information. Anser att taxorna för höga.

14 Nödinge Nödinge Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Har faktiskt inte tänkt så mycket på detta! Det visar väl att det varit bra Är lite för mycket luft i vattnet (ser grumligt ut när man tappar upp). Några gånger (brun färgat). Ibland lite metallisk smak, varierar över tid, kanske beroende på råvatten kvalitet och rening? Har inte reagerat på att det är dåligt i alla fall. Det tar lång tid innan det blir riktigt kallt. På sommaren är det svårare att få det kallt. Mitt vatten är grått, förmodligen innehåller det luft. Hur får man bort det? Ibland är det brunt/gult, vit grumligt som samarin, smakar järn. Luktar ibland unket på sommaren. g har blivit mycket bra bemött från att jag frågade om installation till färdig anslutning. Kommer ofta mycket insekter med vid upptappning av spa och pool. Högreservoaren bör rengöras oftare. För högt vattentryck, ger missljud från backventil i vattenmätaren, vilket fortplantar sig i rörsystemet (gäller hela Backa säteri). Svagt tryck. Dåligt tryck, är på gränsen till oacceptabelt på Spejarstigen, Pernillas väg, Fagerhultsvägen osv. Lukt? Vatten ska väl inte lukta. Smakar jord på morgonen. Ibland luktar vattnet konstigt. Det smakar oftast bra, men när man jämför med andra orter i Sverige smakar Nödinges sämst. I kranarna ok, men på tryckmätaren får man ofta öka trycket. Får inte ut variationen mellan kyla och värme ordentligt. Smakar ofta klor. Nöjd. Kan inte riktigt beskriva smaken men hade egen brunn innan och det smakade mycket bättre. Efter en dag i soda streem apparat, som är halvfull, är smak och lukt ej godtagbar! Hög järnhalt?? Vattenkastruller och toaletter blir bruna mycket snabbt.

15 Hände aldrig i min förra hemkommun. Tryck: sedan rep av pumpar i vattentorn (bra) Nödinge Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Direktutskick till din brevlåda Annons i Alekuriren Annat Hur har du tidigare fått din information? Sporadiskt i brevlådan. Annons. Via Ale kommuns hemsida. Med räkningen. Den info jag fått (tagit till mig) kommer från utskick och självavläsning samt fakturor. Broschyren Vatten och Avlopp Råd och anvisningar och ABVA 28 från Ale kommun. g har bott här i 14 månader under denna tid inte fått information. Frågat personal på Tekniska kontoret eller ordförande i nämnden Willy K och Alekuriren Nödinge Hur fungerade sättet du fick informationen på? Info man har fått har vi upplevt som enbart när taxan höjs. Läser inte Alekuriren så noga. Hyfsat men är man borta på t.ex. semester så missar man en del eller om tidningen uteblir. Har fått Vatten och Avlopp Råd, anvisningar och ABVA 28. Vill man så finns alltid information att söka. g ringde själv.

16 Nödinge Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? Nödinge Har du varit med om driftstörningar på vattnet? Nödinge Vilken tid inföll driftstörningen? Vardagar Jourtid Nödinge Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? Mycket grumligt vatten i den kärra som placerades ut. Fick ingen info. Åtgärdades dagen efter. Har inte haft någon störning på 27 år. Svårt att lokalisera problemet? Tog för lång tid att åtgärda. Fel i Nödinge vattentorn. Störningen inträffade en julhelg men ordnades snabbt. När avloppsledningen slamsugs på Rosengången måste vi få besked innan, i annat fall blåser avloppsvattnet in i huset.

17 Nödinge Hur blev du bemött av personalen du kom i kontakt med? Ej haft någon kontakt. Inte bra, med telefonsvarare. Har inte varit i kontakt på 33 år. Personalen bra att ha och göra med. Full action, dom gjorde allt som dom överhuvudtaget kunde för att lösa felen. Har aldrig behövt klaga. Stressad kontakt, lite info! Alla trevliga men arbetar långsamt. Letade info på hemsidan. Blev ej kontaktad. Nödinge Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet? Nödinge Är du nöjd med informationen? Tydligare specificerade kostnader från tekniska vart pengarna går (framtida planer). Dela upp kostnaderna så att det framgår klart vilka kostnaderna gäller. Svårt att påverka taxan. Informationen var ej tillräcklig tydlig. Inte de ständiga stora höjningarna av fasta och rörliga kostnader. Omständligt och svår att förstå. För högt pris. Gör ej slut på så mycket vatten, pris/m3 dyrt. Varför inte göra ett direktutskick istället för att annonsera i Alekuriren? Hur beräknas årsförbrukningen?

18 Nol Nol Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Bra hittilldags. Vattnet har en mycket bra drickstemp. Vi har jättegott, iskallt vatten. Helnöjd! Ibland grumligt, grått. Fula beläggningar i koppar, bättre med vattnet från Dösebacka, inte ens katten dricker gärna vattnet. Brunt vatten ibland på sommaren, anmält, men ingen feedback. Ibland förekommer dålig lukt. Ibland bubblor mycket luft i vattnet. ph-värde? Fått läckage på kopparrör, KV endast 23 år gamla. I allmänhet mycket bra. Trycket är i alla fall inte för lågt. Ringt om jag har undrat eller läst i Ale kommundel i Ale kuriren. Har periodvis missfärgat vatten, misstänker att det ibland är dålig kvalitet (mycket kemikalier) i vattnet då det hänt att alla akvariefiskar (i flesta olika akvarier) visat sjukdomssymptom alldeles efter vattenbyte. Smaken kunde vara friskare, smakar ibland gammalt. Mellan minskas trycket ibland. Smak=metall ibland, tryck=dåligt på morgonen när många duschar samtidigt på gatan. Trycket är för högt. Vid tidpunkten för Lilla Edets dåliga vatten kände vi av det några dagar före nyheten från radion, nu ok. Trycket varierar (antagligen beroende av vägbygge) brunt H2O efter tryckfall smaken varierar då. Det blir prickar på bestick och porslin kan va rostfärgade prickar. Helt ok vatten. Ibland blir vattnet missfärgat vet ej varför om det beror på kommunen så är det dåligt. Dock mycket utfällning som missfärgar i ex kökszinken. g vill känna att jag betalar för vatten och avlopp och inte bidrar till andra verksamheter i kommunen som täcks med skatter

19 Nol Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Direktutskick till din brevlåda Annons i Alekuriren Annat Informationen kan bifogas i fakturan. Billigaste sättet. Kommunens hemsida.. Information om lämpliga tvättmedel för vårt vatten, hårt/mjukt vatten, bäst för avlopp. SMS vid viktig information, vid större info kan SMS-relatera till webben. När det är problem MÅSTE det framgå av kommunens hemsida på första sidan Nol Hur fungerade sättet du fick informationen på? Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt Vet inte vilken information ni menar. g får räkningar och betalar. Borde ha fått info tidigare om bet. o.d. Fick ingen tidning. Vill ha dem i min egen brevlåda. Saknar kontinuerlig information om ev. nyheter/förändringar. Smidigt och bra. Hade nog varit bättre på datorn. Tydliga annonser. Vid avstängning av vatten, en avriven papperslapp i brevlådan utan identitet, kontaktade er per telefon och brev, därefter fungerade det bra. Missar man läsa stycket har man ingen aning om det som händer. Inte alltid man hinner läsa tidningen. På Krokängsvägen fanns en tank med 2 l och ingen telefonnummer att ringa när vattnet var slut. Bättre med direktutskick. Det fanns inte någon man kunde kontakta direkt, bara hänvisad till T kontoret. Dålig information vid vattenläckage på Krokängsvägen under 28, en liten informationslapp i brevlådan hade gjort att man hade känt sig väl informerad, nu fick vi ingen information!

20 fortsättning Inte Alekuriren kommer. Vägkostnader mot info.form+hur många är intresserade? Söker själv info. Kan ni ange tel.nr att ringa på räkningen vid driftstopp, det vart inte lätt att hitta vid driftstopp. Vet ej annat än vattenavläsning och räkningar. Det fungerar bra ändå. Fick en broschyr när vi flyttade till Ale 26. Det vet kanske ni bättre. Har ni annonserat har jag kanske läst. Har ni skickat till min brevlåda så har jag läst Nol Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? Nol Har du varit med om driftstörningar på vattnet?

21 Nol Vilken tid inföll driftstörningen? Vardagar Jourtid Nol Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? Det tog inte lång tid. Driftstörningar i samband med omläggning vid R45. Dålig renspolning, vi har vid flera tillfällen själva renspolat smutsigt vatten i flera dagar. Någongång, har bott här sedan 199. Vattnet var brunt, men fint dagen efter. Har hänt 2-3 ggr på 19 år. Vattnet var brunt, fick själva byta ut silar och filter i kranar utan ersättning. Toaletten var alldeles brun och sandig. Det går åt mycket vatten innan det blir rent efter avbrott brunt vatten länge. Smutsigt vatten när det kommer tillbaka, tycker inte att det är ok att behöva spola i kranen 3 min för att få rent vatten. Svårt få tag på ansvarig under jourtid. Arbetet tog lång tid, vi var utan vatten i flera dygn. Personalen (kommunrepresentanten) var dåligt uppdaterad. Dom jobbade så snabbt och effektivt de kunde! Var mest jobbigt när de grävde och sprängde i Nol och vi fick brunt vatten och ingen info om detta, om det nu berodde på det? inte roligt när man har en bebis på 6 mån. 3 återkommande fel på en sträcka av 2 m.

22 fortsättning Upptäcker en morgon att det ej fanns vatten i kranarna, fick ingen information, på kvällen kom vattnet åter, pratade med killarna som grävde och de sa att det var en läcka som skulle lokaliseras, VARFÖR INTE INFORMERA OSS så att vi kan spara lite vatten i hinkar innan avstängning!! Bra, men det var tydligen stor läcka med problem med materialet. Snabbt ok. Utsatta tider följdes inte Nol Hur blev du bemött av personalen som du kom i kontakt med? Fick ibland ingen info t.ex. avstängning. Bra kontakt med jouren. Ringde inte själv, felet fanns hos grannarna också. Ovilja att laga efter sig. Bara med meddelande i brevlådan. Griniga. Hade kontakt med NCC som sa kommunen svarar för renspolning. Svårt att få besked om felet höll på att åtgärdas. Artiga och trevliga. Detta var ingen driftstörning utan byte av vattenmätare, jag anmälde felet och redan samma dag fick jag en ny mätare. Det fanns ingen personal till hands. Bra, men lite trött på alla som klagar om vattentankar. Mer info på Internet borde varit mycket bättre. De informerade ej, de styrde av pga. grannen sa att dottern sov. Både bra och dåligt!, först dåligt av en kvinna som blev sur för att vi var irriterade sen mycket bra av honom som var ansvarig för lagningen.

23 Nol Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet? Nol Är du nöjd med informationen? g tycker taxorna är för höga, förbrukar 9 kbm om året. Effektivisera och sänk avgifterna. Målet för Ale kommun bör vara att ligga under rikssnittet. Har bara hittat information på Internet men saknar lite mer lättförklariga exempel istället för långa tabeller. Lite luddigt men pratade med andra och löste då mina frågetecken. Läste den i Ale kuriren. g fick själv leta på Internet eller kolla på min räkning. Allmän kommentar: Skulle man inte kunna installera digitala vattenmätare och mäta verklig förbrukning direkt? Ale kommun behöver (enligt mig) bli mycket bättre på information kring barnomsorg/skolor. Just nu väntar jag på info om Nolskolan och trodde såklart detta brev gällde det=stor besvikelse. När det byggdes nytt hus i närheten och vattenledningar drogs, fick vi ingen meddelande och det blev dessutom mycket grus i våra vattenrör, vi var tvungna att anlita KB-rör för att byta en bit inkommande vattenrör på egen bekostnad, vi har dessutom fått byta en övertrycksventil pga. detta. Ale kommun var här och konstaterade att orsaken till bristen på tryck satt i våra rör g har aldrig tänkt hur vattnet fungerar eller om det inte fungerar, men kommer nu att lägga märke till det, baserat på era frågor.

24 Alafors Alafors Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Trycket för högt, inverkar menligt på VVS. Har dåligt smak- och luktsinne men på våren kan det lukta. Ett utsökt gott vatten från Döse. Trycket sämst vid behov av vattning. Kanske inte dålig smak men avslagen på något vis. Hände något med vårt vatten i Alafors, då ni gjorde förändringar i Nol i anslutning av vägarbetet? På R45. Trots detta filtrerar jag mitt vatten för bästa kvalité Direktutskick till din brevlåda Alafors Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Annons i Alekuriren Annat Hur har du tidigare fått din information? Vet ej att jag tagit del om info tidigare, mer än räkningarna som kommer. Annons. Brevlåda. Personligt besök vid avstängning. Enda info jag fått var ABVA förra året Alafors Hur fungerade sättet du fick informationen på? Vet ej om det beror på mig, intresse eller på att jag inte vet var den skall sökas. Mycket dåligt. Ingen åtgärd, vattnet rinner fortfarande ut. Kom bort i reklamen.

25 Alafors Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? Alafors Har du varit med om driftstörningar på vattnet? Vid några tillfällen har vattnet plötsligt varit brunt, i övrigt inga driftstörningar. Alafors Vilken tid inföll driftstörningen? Vardagar Jourtid Alafors Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? Vi behöver inte vara utan vatten så länge, vid ett annat tillfälle blev vi förvarnade. Ingen åtgärd förutom att jag själv spolade tills vattnet var rent. Ingen info. Oklarigheter om vems ledning är. Rost i samband med arbetet. Tog flera dagar. Får nästan alltid förorenat vatten efter avstängning. Brunt vatten, men det tog inte lång tid innan det blev bra. Vattnet var borta flera dagar, hade vattentank på gatan.

26 Alafors Hur blev du bemött av personalen du kom i kontakt med? Vet egentligen inte vem man ska kontakta. Kommunens personal=mycket bra, personal som via tfn tog emot anmälan (som var ingen avgrävd v.ledning=stora lermängder i flera hushåll)=mycket dåligt, däremot var bemötandet av en kille som tog emot på jouren (sitter visst i Göteborg) dåligt, han tog inte på allvar och larmade inte förrän efter 2 samtal=1½ tim. Alafors Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet? Alafors Är du nöjd med informationen? Om du svar är nej, vad berodde det på? För dyrt. Det diskuterades ju att slopa den rörliga delen av avgiften. Fler framtida taxor skall utformas borde väl varit viktigt att ha med i frågeformuläret.

27 Älvängen Älvängen Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Efter 14 dagars bortavaro luktar det dy och smakar mossa. Högst upp på Gamla vägen, Älvängen = dåligt tryck. Flera år har vattentrycket i ledningarna varit ytterst dåligt eller svagt. Det är alltid gott att dricka vårt vatten, man längtar till det när man är borta! För högt tryck i ledningarna därför att rören inomhus vibrerar! FIXA DETTA! Synd att vattnet inte blir kallt på sommaren. Bästa vattnet i landet. Har haft dåligt tryck sen vi byggde 198, har påpekat detta ett antal gånger utan resultat. Vid avstängning av huvudkran och sedan öppnar igen, får vi brunfärgat vatten, en tid, får sedan spola mycket för att återfå klarvatten! Det har förekommit grumligt vatten då och då! För stort tryck, jag har bytt 4 st. säkerhetsventiler under åren. Ibland finns det mycket grus i vattnet Emylund. Dåligt tryck i Emylundsområdet. När två kranar är på är det inget tryck. Vi är nöjda. Helt ok bättre än Gbg. Kan vara brunt emellanåt, kan bero på markarbeten, inte ofta i alla fall. Vi har olika tryck på olika ställen i huset. Världens godaste vatten. Ibland dålig lukt. Har fritidshus i Sotenäs kommun, där smakar vattnet mycket bra. Vid några tillfällen dålig lukt som varit övergående. Inga problem. Lite gulaktig färg. Kan bli bättre. Dålig lukt en dag 28. Det har varit svart ibland, sista gången var det riktiga flag av någonting i vattnet. Bor på Klippvägen i Älvängen, trycket sämre vid fyllning av torn i Skepplanda, har påpekat detta i 15-2 år.

28 När rensas ledningarna? Dålig om information när vattnet blivit missfärgat, pinsamt, ångrar att jag bor i denna kommun. Skulle vilja få en beskrivning av vattnets ph, mineralinnehåll: natrium, magnesium, kalium, fluorid. Älvängen Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Direktutskick till din brevlåda Annons i Alekuriren Annat Hur har du tidigare fått din information? Direktutskick. Brevlådan. Annons. Nyinflyttad. Ale kuriren men lätt att missa. ABVA. Det har gällt problem inom bostadsområdet och den info har givits lokalt, kan inte påminna mig om andra vattenproblem Älvängen Hur fungerade sättet du fick informationen på? Kommer inte ihåg. Bättre med direktutskick. Man får god tid att förbereda sig. Pga. renov toa, sprayades de andra toaletterna med avloppsvatten när kommunen rengjorde ledningarna. Någongång glömde arbetarna vid ett akut stopp säga till, gick då ut och frågade vad som var på gång. Om det bara annonseras ut 1 gång kan det vara lätt att missa. Ren slump om man såg det. Lappar har en tendens att försvinna inte minst i övrig post. SMS-påminnelse hade varit bra så att vi hade hunnit hälla upp vatten. Älvängen Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? 25, , , ,5 247 Vad är detta för fråga? Kan man svara på den?

29 Älvängen Har du varit med om driftstörningar på vattnet? Älvängen Vilken tid inföll driftstörningen? Vardagar Jourtid Älvängen Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? Vet ej, anmälde ej störningen. Lördagen v7 lång tid att åtgärda och ingen info att finna t.ex. Ale.se. Dåligt, Torbjörn Andersson säger att tekniska inte kan lokalisera vad tryckfallet beror på, hittills. Smutsigt vatten tar lång tid att vara rent. Det måste bli störningar vid inkopplingar, inga problem. Ventilen vid tomtgräns sönderrostad efter 1 år. Fanns vatten att hämta i dunk. Första gången vi fick förorenat vatten! obs! vår ledning är bara ca 18 år gammal. Spola mycket! Erbjudande om dunkar med friskt vatten. Vattnet stängdes av pga. läckage hos grannen. Alldeles för lång tid med åter asfaltering (ca 1 år) efter uppgrävning.

30 fortsättning Ingen information vart anmäler man fel på vattnet när det är jourtid? Från aug 1982 (inflyttning) ett par år med mycket lågt vattentryck, vilket jag trodde berodde på högt läge, efter ett telefonsamtal till er kom en karl och öppnade kranen mer Det dröjde ganska länge innan vattnet blev drickbart. vid avtappningen till vårt hus! från dess helt ok! Korta tider vid småläckage på huvudledning. Har varit vattenläckor hos grannen. Ingen info vad som gäller t.ex. hemsidan. Driftstörningarna har åtgärdats så då har det ju varit bra. Gick fort och vi var förvarnade. Tryckstötar i samband med brandkåren gjorde vattnet som en soppa, hänt vid enstaka tillfällen. Trycket försvinner ibland på morgonen och blir brunt. Lägg ut direkt på er hemsida var och vad problemet är samt beräknad åtgärds tid, störningstiden går att ändra. Driftstörningar bör läggas ut på ale.se hemsida. Berodde på att nån stamledning gick sönder tror jag, vi fick hämta vatten ifrån en brandpost och det gick bra. Fick halverad tryck pga. ett planerat arbete i Nol, hittade ingen info på ale.se svårt att veta att Nols vatten hänger ihop med (halva) Älvängen. Grus i vattnet. Mycket smuts efter avstängning, det har varit nödvändigt att göra rent alla vattenblandare! Det skulle vara i tryckt en slang från vägen ända in till huset i dom befintliga rören, men det var en meter från huset, så vi fick gräva upp utanför/riva altan med följd av sättnings skador.

31 Älvängen Hur blev du bemött av personalen du kom i kontakt med? En gång hade jag fel på min huvudkran, er personal arbetade föredömligt. Det var en stor vattenläcka på kommunala nätet s.a.s. Har ej varit i kontakt, fått lapp i brevlådan. I övriga frågor har ni gjort er en ovän genom slapp och nonchalant beteende. Svårt att svara på, har inte haft kontakt med tekniska i denna fråga, endast allmänt informationsmöte. Hjälpsamma. Otrevlig. Vi ringde ang. att avstängningen i gatan inte går att stänga av ifall det skulle behövas, då sa den som svarade att vi inte fick stänga själva ändå. Fick inget svar. Växeln var stängd när vi ringde senare än 16.. Oduglig info. Vi var inte i kontakt med någon, en granne berättade att det var något arbete som pågick Älvängen Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet? Lite för dyrt men vatten och avlopp måste gå ihop ekonomiskt. Stor taxehöjning, vad beror det på?

32 Älvängen Är du nöjd med informationen? Om du svar är nej, vad berodde det på? Inte letat och ej intresserad Allmän kommentar: Tycker kostnaderna för vatten är lite i överkant! kan ni på något sätt effektivisera? Vi väntar fortfarande på besked om bygglov som vi lämnade för drygt 1 år sedan. Vi är helt nöjda med er service. Har hittat en råtta i toaletten, detta var inte ovanligt här i Älvängen enl. kommunen vilket är störande. Sämre kommun får man leta efter och vi nyligen inflyttade, kommer INTE att bli långvariga här, det beror dock inte på vattnet. Bra att ni gör enkät.

33 Skepplanda Skepplanda Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Väldigt nöjd. Får titt som tätt väldigt grumligt vatten från kranen. Vi har ofta brunt vatten. Vattenkvaliteten är bra året runt, inga dippar. På dom 35 år vi bott här har det inte varit många störningar. Har varit vissa störningar med brunt vatten, senast för 14 dagar sedan. Trycket på tok för högt. 2-3 ggr om året blir vattnet brunt, får tappa ½-1 m3 för att bli klart igen. Vi dricker ofta kranvatten och ibland kolsyrat kranvatten. Inget att klaga på, tacka vattentäkter i Döse för det. Norra Ale har mycket bra vatten. Ibland speciellt på sommaren luktar vattnet unket. Om det varit dåligt hade jag meddelat det omgående och inte inväntat denna enkät. Ibland är vattnet brunt o sumpigt, det sker allt för ofta! tvätt blir förstörd och det går inte att använda vattnet på flera timmar Skepplanda Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Direktutskick till din brevlåda Annons i Alekuriren Annat Hur har du tidigare fått din information? Den enda information vi fått är fakturorna där man ser avgifternas storlek. Annons. Har fått ringa er. Direktutskick. Det är större chans att man tar del av info som kommer adresserat i brev än annonser. Att det kommer vatten och att spolningen fungerar är information nog.

34 Skepplanda Hur fungerade sättet du fick informationen på? Vill gärna ha besked innan ändringar sker, t.ex. taxehöjningar. Svaret var oftast: spola vattnet då blir det inte brunt, dyrbart för oss konsumenter. Upp till dig själv om du läser/ser den i tidningen eller ej! Brunt vatten är inte acceptabelt. Informationen går inte att missa. Kommunikationssidorna i Alekuriren är bra. Skepplanda Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? Skepplanda Har du varit med om driftstörningar på vattnet?

35 Skepplanda Vilken tid inföll driftstörningen Vardagar Jourtid Skepplanda Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? Ingen aning. Fick spola väldigt länge för att få klart vatten efteråt. Osäkert vid tfn kontakt, vet ej, känner ej till osv. är smutsigt vatten driftstörning? i så fall har vi aldrig blivit informerade. Vattentank kom ut till området snabbt. g tror det var 1997 då vattentornet tömdes. Okej efter omständigheterna. Info om driftstörningslängd får vi söka själva, inte alltid så lätt komma fram. Det gick fort men smutsigt vatten några timmar utan förvarning. Vattnet var brunt under en dag men det har inte hänt ofta, kanske någongång på 1 år. Eftersom vi fick brunt vatten fick vi veta om att reparation hade ägt rum på morgonen. Grumligt vatten, tur att jag inte tvättade. Gick snabbt och var bra informerade. Informationen fungerade mycket dåligt, ingen info på hemsidan, SOS fick ringa kommunen för att kunna ge någon form av information, vilket operatören kommenterade som dåligt skött.

36 Skepplanda Hur blev du bemött av personalen du kom i kontakt med? Mycket dåligt. Aldrig i kontakt med personalen. Fick ej tag på någon. Inga problem. Träffade på er repr. just som jag upptäckte kaskaden som uppstått i gångvägen mellan Trädesv och Slåtterv. Om jag behöver kontakta er hoppas jag att ni förstår att ett bra bemötande borde vara självklart. Skepplanda Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet? Skepplanda Är du nöjd med informationen? Om du svar är nej, vad berodde det på? Vi tycker att det kosta för mycket. Har ej sett någon information. Enda informationen fakturan. Allmän kommentar: Ni glömde sophanteringen! Det här är så onödigt och det vi minsta behöver när kassan är skral, vi behöver lägga pengar, tid och kraft på det operativa.

37 Alvhem Alvhem Hur upplever du kvaliteten på vattnet när det gäller: Smak Lukt Tryck Vissa undantag. Det har hänt att trycket har varierat. Dåligt tryck i duschen. Trycket periodvis sämre. Kan på sommaren variera beroende på värme och regn (stora flöden) Alvhem Hur vill du ha information om vatten och avlopp? Direktutskick till din brevlåda Annons i Alekuriren Annat Hur har du tidigare fått din information? Brevlådan. Det var väl en liten häfte som jag vet inte om det blev läst ens (reklam?). För en kort tid sedan, fick vi information om ett möte som vi tyvärr ej kunde närvara på, detta var första och enda gången på 11 år, som vi blivit informerade om något som gäller vatten Alvhem Hur fungerade sättet du fick informationen på? I samband med fakturering. E-post. Mötet var bra. Vi fick infot om mötet, men vad som förhandlades eller bestämdes har vi ej fått reda på.

38 Alvhem Hur tycker du att leveransen av vattnet fungerar? Alvhem Har du varit med om driftstörningar på vattnet? Alvhem Vilken tid inföll driftstörningen Vardagar Jourtid Alvhem Hur tycker du att arbetet med att åtgärda driftstörningen fungerade? Dåligt pga. översvämning kom det in bl.a. avloppsvatten i källaren.

39 Alvhem Hur blev du bemött av personalen du kom i kontakt med? Ej kontaktad själv, men vet orsaken. Ok! Vi fick pumpa med egna pumpar eftersom det fanns andra hus som fått in mer H2O. Vid ett tillfälle kollades avloppet/dagvattnet man lyckades göra sönder brunnslocket och lovade att laga detta snarast, det är fortfarande trasigt!!?? Alvhem Har du tagit del av informationen om taxor på vattnet? Alvhem Är du nöjd med informationen? Om du svar är nej, vad berodde det på? Har ej sett någon information. Priserna är alldeles för höga. Fundersam över höjningen.

Bilaga 3. VA-enkät 2011

Bilaga 3. VA-enkät 2011 Bilaga 3 VA-enkät 211 I följande text ges en sammanställning över de viktigaste frågorna och svaren som Ale kommuns VA-abonnenter svarade på våren 211. Enkäten berörde det kommunala dricksvattnet, information

Läs mer

Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig. Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun. orebro.se

Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig. Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun. orebro.se Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun orebro.se 1 Varje invånare i vår kommun använder ca 100 liter vatten varje dag. Det är dels dricksvatten,

Läs mer

Sammanställning av Helsingborgs Dagblads läsarenkät om dricksvattnet i maj 2013. Vattenkollen. i Bjuvs och Åstorps kommun.

Sammanställning av Helsingborgs Dagblads läsarenkät om dricksvattnet i maj 2013. Vattenkollen. i Bjuvs och Åstorps kommun. Sammanställning av Helsingborgs Dagblads läsarenkät om dricksvattnet i maj 2013. Vattenkollen i Bjuvs och Åstorps kommun Fredrik Lassen HD:s enkät Vattenkollen, skapad via Google drive, låg öppen på hd.se/bjuv

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Kosterboendes erfarenheter av tillgången till och kvalitén på vattnet.

Kosterboendes erfarenheter av tillgången till och kvalitén på vattnet. Kosterboendes erfarenheter av tillgången till och kvalitén på vattnet. Under april och maj besvarade 253 fastighetsägare / boende en enkät om vattentillgång och om upplevd kvalitet på sitt vatten. Enkäten

Läs mer

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC FÖRSÄTTSBLAD KONSTEN ATT RENA VATTEN 17/10-12 ELLEN LINDMAN, 12TEC Innehållsförteckning KONSTEN ATT RENA VATTEN MÅL/SYFTE HUR DET GÅR TILL HISTORIA & FRAMTID VATTENRENING & MILJÖ METOD GENOMFÖRANDE REFERENSER

Läs mer

Vatten och Avlopp 2009. Presentation av enkätresultat Moravatten AB

Vatten och Avlopp 2009. Presentation av enkätresultat Moravatten AB Vatten och Avlopp 2009 Presentation av enkätresultat Moravatten AB Rapportens innehåll Sid 3 Mätskalor i enkät och system Sid 4 Urval och svarsfrekvens Sid 5-7 Samtliga frågor Sid 8-14 Kvalitetsfrågor

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

VVS. Vattenrening. EL & VVS - för din säkerhet

VVS. Vattenrening. EL & VVS - för din säkerhet Vattenrening VVS Med rätt vattenfilter kan du ta bort sand, sediment, grövre partiklar, utfällt järn samt dålig lukt och smak. Filter finns också om du behöver avkalka vattnet. EL & VVS - för din säkerhet

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Kristianstads kommun har behandlat ditt ärende

Kristianstads kommun har behandlat ditt ärende Uppgift 2 Bilaga Svarade 13 november 2014 Kristianstads kommun har behandlat ditt ärende Information om ditt ärende Rapportnummer: UP201427393 Registreringsdatum: 2014-11-13 klockan 12:10:29 Ärenderubrik:

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen för åk 4-9 ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får

Läs mer

Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening

Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening Ang. Vattenförbrukning Med anledning av en del större vattenuttag vilka skett under ett flertal år som

Läs mer

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att...

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att... Alla experiment En sammanställning av samtliga experiment. Mälaren 1. Gör ett eget slutet kretslopp Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. Vatten avges från växterna och stiger

Läs mer

Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013. 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat

Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013. 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013 Totalt ligger svarsfrekvensen på 73% Svarsfrekvensen på fråga

Läs mer

Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun

Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun Detta meddelande är ett komplement till ABVA, som innehåller bestämmelser för brukande av kommunens

Läs mer

1 Högåsen vattenverk.

1 Högåsen vattenverk. Högåsen vattenverk. 1 Högåsen vattenverk. 2 Vattenverket vid Högåsen ägs av Nyköpings- och Oxelösunds kommuner gemensamt genom NOVF (Nyköping Oxelösund Vattenverks Förbund). Vattenverket producerar cirka

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2018-10-12 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post:

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post: Information 1 januari 2014 flyttas ansvaret för information och rådgivning för enskilda dricksvattenanläggningar från Socialstyrelsen till Livsmedelsverket. Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17)

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Albin går på toaletten

Albin går på toaletten Albin går på toaletten Det är en helt vanlig dag hemma hos Albin. Albin bor hemma hos mamma och pappa i ett helt vanligt hus. Han är sex år gammal. Igår kväll åt Albin spaghetti och köttfärssås till middag.

Läs mer

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120516 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB,

Läs mer

Bybladet. December 2014

Bybladet. December 2014 Bybladet December 2014 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Oförändrad årsavgift Datum för årsstämman 2015 Motioner till årsstämman Information från valberedningen Våra informationskanaler Snösäsongen

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen 1. Hur upplevde du säkerheten mot inbrott/stöld i din lägenhet under stambytet? a. God, inga problem b. Bristfällig 19% God, inga problem

Läs mer

Sammanställning av enkät angående vatten, avlopp och avfallshantering

Sammanställning av enkät angående vatten, avlopp och avfallshantering Sammanställning av enkät angående vatten, avlopp och avfallshantering Innehållsförteckning 1 Bakgrund...3 2 Privatpersoner...3 2.1 Vatten och avlopp...4 2.2 Slamtömning...5 2.3 Frågor om avfallshantering...5

Läs mer

Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA

Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA Varför ansluts din fastighet till det kommunala VA-nätet? Mölndals stad arbetar långsiktigt med att bygga ut

Läs mer

Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008

Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008 Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008 Undersökningen genomfördes mellan den 26 maj till den 7 juli 2008 Totalt deltog 118 personer Vi vill passa på

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning Easy Clean B ¾ " 1 ¼ Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter.

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA OK Ställ diagnos på ditt avlopp med hjälp av Svea Avloppsguide. Bildspelet tar cirka fem minuter. Föregående 1 Jag ger dig lite tumregler, men det

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

RENT SOM KLARASTE KÄLLVATTEN

RENT SOM KLARASTE KÄLLVATTEN RENT SOM KLARASTE KÄLLVATTEN Nordaqs affärsidé är att förädla det vanliga kranvattnet till ett dricksvatten av högsta kvalitet, på plats hos kunden. På sikt är målsättningen att finnas på alla marknader

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 2 Utbyggnad Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

FILTERBEHÅLLARE KRANFILTER KALKLÖSARE

FILTERBEHÅLLARE KRANFILTER KALKLÖSARE VATTENRENING FILTERBEHÅLLARE KRANFILTER KALKLÖSARE 1 2 RENT VATTEN RENT VATTEN Rent vatten är det viktigaste livsmedlet som vi har. Om du inte har kommunalt vatten, gör då en kontinuerlig analys av ditt

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

best practice 2004, köping

best practice 2004, köping demonstrationsprojekt 2 best practice 2004, köping Forskning och Utveckling Demo Värmegles 2006:2 ISSN 1401-9264 Art nr 06-25 1. Beskrivning På Hagavägen i Köping har 46 av 57 fristående småhus anslutits

Läs mer

Vatten- och energibesapring

Vatten- och energibesapring Vatten- och energibesapring Nedan har du våra rekommendationer för att uppnå effetkiva resultat av vatten- och energibesparing. Undvik strypbrickor, strypventiler samt inbyggda begränsare! Detta är vanligt

Läs mer

Översvämningar och regresser. Med: Hans Frank, Länsförsäkringar Skåne Ulf Thysell, NSVA

Översvämningar och regresser. Med: Hans Frank, Länsförsäkringar Skåne Ulf Thysell, NSVA Översvämningar och regresser Med: Hans Frank, Länsförsäkringar Skåne Ulf Thysell, NSVA ÖVERSVÄMNINGAR ÄR VÄL EGENTLIGEN INGET PROBLEM? JÄMFÖR MED KOSTNADERNA FÖR VATTENSKADOR DÅ VATTENLEDNINGAR I HUSEN

Läs mer

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten.

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Föräldraenkät 2015 81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Är du/ni nöjda med verksamheten på Melliz och det utbud av aktiviteter som erbjuds? 6% 49% 45% Uppfattar

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA. Bakgrund:

Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA. Bakgrund: Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA Bakgrund: Fastighetsägarna har ansvaret att utföra en del egna arbeten (arbeten på egen tomt), de arbeten som utförs där kan i viss mån påverka stamnätens funktion

Läs mer

CELLS 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission

CELLS 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission An#online#system#for#managing#Topics#and#Actions#and#basic# household#data#for#a#generic#ecoteam#program# Concept# GAPHouseholdprogramscollectbasichouseholddata,suchassizeofhousehold,typeof home,typeofheatingsystemetc,aswellasactionsintopicslikegarbage,water,energy

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm

Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm Lärarhandledning Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm Välkomna att bli våra Vattenvänner! Bli Vattenvän! en Vattenvän! Experiment, kluriga frågor och pyssel om ett vatten i världsklass Kul

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Anslutning av vatten och avlopp. Vattenanslutning

Anslutning av vatten och avlopp. Vattenanslutning Anslutning av vatten och avlopp Vattenanslutning Ansluta kommunalt vatten och avlopp I den här broschyren beskriver vi hur det går till att ansluta sig till vatten och avlopp. Alla blanketter finns på

Läs mer

För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor

För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor Fastighet Fastigh typ Anslutna_enheter Typ_av_slamavskilj. Reningsanläggning Byggnadsår GNARPS MASUGN 1:129//1: Camping WC+BDT 3 kammar

Läs mer

Uppdaterad Teknisk Info om Sjölanda etapp 1

Uppdaterad Teknisk Info om Sjölanda etapp 1 Uppdaterad 20180125 Teknisk Info om Sjölanda etapp 1 Sjölanda etapp 1 Preliminär tidsplan Anläggningsavgift Övriga kostnader Teknik VA-ledningar Fiber och El Övriga frågor VA byggs ut i tre etapper Första

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Kund-/brukarundersökning 2008, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2008 Bygglov Arvidsjaurs kommun

Kund-/brukarundersökning 2008, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2008 Bygglov Arvidsjaurs kommun 1(6) Utvärdering Kund-/brukarundersökning 200 Bygglov Arvidsjaurs kommun 2009-06-16 Sara Lindgren, Arvidsjaurs Kommun Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun 2(6) Arvidsjaurs miljö- och byggenhet

Läs mer

plaströrssystem, huddinge

plaströrssystem, huddinge demonstrationsprojekt 5 plaströrssystem, huddinge Forskning och Utveckling Demo Värmegles 2006:5 ISSN 1401-9264 Art nr 06-28 1. Beskrivning Bostadsrättsföreningen Västliden i Huddinge har för 67 radhus

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

Alla kunskapstester. Mälaren. En sammanställning av samtliga kunskapstester. Visste du att...

Alla kunskapstester. Mälaren. En sammanställning av samtliga kunskapstester. Visste du att... Alla kunskapstester En sammanställning av samtliga kunskapstester Mälaren 1. Varifrån kommer ditt kranvatten? Mälaren Östersjön Stockholms ström 2. Hur stor är Mälaren? Sveriges största sjö Sveriges andra

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Stölder. Håll gärna ögonen öppna och meddela styrelsen om ni ser eller hör något. Städ- och fixardagen. Tvättstugorna. Soprummen

Stölder. Håll gärna ögonen öppna och meddela styrelsen om ni ser eller hör något. Städ- och fixardagen. Tvättstugorna. Soprummen Ekegårdsbladet September 2015 www.ekegarden.nu, styrelsen@ekegarden.se Detta blad kan även fås via e-post Gå in på vår hemsida www.ekegarden.se och följ instruktionerna. Nu nalkas höstens friska luft och

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING För Gisshults stugområde bygger Nässjö Affärsverk AB(NAV) allmän VA-anläggning med så kallad LPSteknik. Ledningsarbetet i stugområdet

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun

Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun - Redovisning av personalens uppfattning (8) November 8 Nora Wetzel Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Metod... 4 4 Redovisning av resultat...

Läs mer

Kund-/brukarundersökning 2010, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2010 Bygglov Arvidsjaurs kommun

Kund-/brukarundersökning 2010, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2010 Bygglov Arvidsjaurs kommun 1(6) Utvärdering Kund-/brukarundersökning 2010 Bygglov Arvidsjaurs kommun 2010-06-10 Sara Lindgren, Arvidsjaurs Kommun Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun 2(6) Arvidsjaurs miljö- och byggenhet

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser.

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. ett år senare! 2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. 2011 "Av säljaren accepterat pris - en frivillig överenskommelse mellan fastighetsmäklarna i Stockholms

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Så fungerar din fjärrvärmecentral

Så fungerar din fjärrvärmecentral Avluftning värme Värmeväxlare värme Reglercentral Ställmotor värme Expansionskärl Tryckmätare Värmeväxlare varmvatten Reglerventil varmvatten Cirkulationspump Säkerhetsventiler Mätare Påfyllningsventil

Läs mer

NÄR DU ARBETAR FÖR OSS...

NÄR DU ARBETAR FÖR OSS... NÄR DU ARBETAR FÖR OSS... Information till dig som utför arbete på uppdrag av Helsingborgshem HEJ ENTREPRENÖR! Vi hoppas att du känner dig välinformerad och trygg med de riktlinjer och förhållningssätt

Läs mer

Installationsanvisning AG10 AG13

Installationsanvisning AG10 AG13 Installationsanvisning AG10 AG13 Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2018-10-12 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Var med och spara på. vårt fina vatten! Tips och information till boende och verksamma i Eksjö kommun om att spara på vattnet

Var med och spara på. vårt fina vatten! Tips och information till boende och verksamma i Eksjö kommun om att spara på vattnet Var med och spara på vårt fina vatten! Tips och information till boende och verksamma i Eksjö kommun om att spara på vattnet Maj 2017 Begränsningar av vattenanvändningen i Eksjö tätort Den 1 december 2016

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Antal svar 80 personer har svarat via Internet (68 kvinnor och 12 män). 6 personer har svarat på den postala enkäten. Totalt har 86 personer svarat.

Antal svar 80 personer har svarat via Internet (68 kvinnor och 12 män). 6 personer har svarat på den postala enkäten. Totalt har 86 personer svarat. Bakgrund I dag följer det allt som oftast med en leksak av något slag när man köper flingor, serietidningar och andra varor riktade till barn. Vi ville därför ta reda på vad föräldrar tycker om så kallade

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Skaderapport från Part

Skaderapport från Part Skaderapport från Part Datum då skadan inträffade: Skadedrabbad adress: ÅÅÅÅ-MM-DD Klockan: Ort: Fastighetsbeteckning: Fastighetsägare: Telefon dagtid: E-post: Anmälan om skada bör alltid göras till ditt

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Viktig information! Dags för byte av vattenmätare

Viktig information! Dags för byte av vattenmätare Viktig information! Dags för byte av vattenmätare Dags för byte av din vattenmätare Det är dags att byta vattenmätare i din fastighet. Anledningen till bytet är att säkerställa att mätaren fungerar som

Läs mer