ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT SEPTEMBER 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT SEPTEMBER 2014"

Transkript

1 ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT SEPTEMBER 2014 I september 2014 fördelade Arvsfonden knappt 90,6 miljoner kronor till 62 stycken projekt. Av dessa var 31 stycken fortsättningsprojekt och de fick dela på 39,4 miljoner kronor. Pantomimteatern, STOCKHOLM för Plask! har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet med projektet är att bygga upp en interaktiv mimbaserad föreställning som ska stimulera till lek i vatten och simkunnighet. Föreställningen äger rum i plaskdammar under sommarmånaderna, och vänder sig då till mindre barn och deras föräldrar/anhöriga, och inomhus i simhallar under höst och vinter. Inomhusföreställningen äger rum i mindre bassänger, lära-simma-bassäng, och vänder sig till något äldre barn i åldern 6-9 år. Projektet kommer främst att äga rum i Stockholm. Nationellt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Växjö kommun, VÄXJÖ för Min mening har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syftar till att ge gode män med klienter med kognitiva funktionsnedsättningar kunskap om hur de kan kommunicera med sina klienter för att på bästa sätt tillvarata klientens intressen. Projektet ska ge gode män arbetsverktyg för att målgruppen ska få möjlighet att uttrycka sin mening i såväl frågor av större dignitet som vardagsaktiviteter. Utbildningen baseras på det behov som målgruppen uttrycker och kommer att tas fram av Växjö kommun och medsökande FUB i samarbete med andra relevanta aktörer. Överförmyndarnämnden i Växjö kommer verka för att utbildningen fortsatt prövas och används i Kronobergslän i de fortsatta utbildningarna för gode män efter projektets slut. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Föreningen Kumulus, KALMAR för Skaka om (fd. Full Koll) har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syftar till att öka ungas möjligheter till delaktighet i glesbygdskommuner. Målet är att skapa ett digitalt verktyg för unga att göra sin röst hörd i kommunala och regionala sammanhang. På sidan ska det finnas information om hur man kan 1 (11)

2 engagera sig politiskt, hur beslutsprocesserna fungerar samt hur ungdomspolitiken är uppbyggd. Livechattar mellan unga och politiker samt bloggfunktioner där unga kan bidra med redaktionellt innehåll ska ingå. Målgruppen är ungdomar mellan år i hela Kalmar län och målet är att samtliga kommuner och minst 60 % av länets ungdomar på något sätt ska ha deltagit i projektet över en treårig period. Efter det treåriga projektet är planen att kommunerna tar över finansiering av plattformen. Metoder och arbetssätt som framtagits inom projektet kommer att kunna användas av ideella föreningar och kommunala aktörer. Regionalt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Arbetarnas bildningsförbund (ABF), NORSBORG för Ungdomsråd för funktionsnedsatta ungdomar har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektets övergripande syfte är att motverka att unga med funktionsnedsättning hamnar i marginalisering och utanförskap. Målet är att skapa ett livskraftigt ungdomsråd där unga med funktionsnedsättning kan framföra sina åsikter och idéer i direkt dialog med politiker och tjänstemän för att öka målgruppens delaktighet i samhället. Projektet riktar sig till unga med funktionsnedsättning i Botkyrka kommun i åldern år. Projektets långsiktiga mål är att ungdomarna via deltagandet i Ungdomsrådet ska slussas vidare till kommunens ordinarie Ungdomsfullmäktige. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Studiefrämjandet i Skåne och Blekinge, HÄSSLEHOLM för Spelkultur i Skåne har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Spelkultur i Skåne är ett regionalt demokratiprojekt som tar utgångspunkt i spel- och internetkulturen. Projektets syftar till att hitta nya sätt att använda internet- och spelkulturen som demokratifrämjare. Målet är bland annat att ta fram övningar och spelkoncept som kan användas för att väcka demokratiprocesser, att bilda arrangemangsgrupper bestående av unga och föreningsaktiva från Skånes ungdomsföreningar, samt utforma en samverkansplan för samarbetet mellan föreningar, företag och kommuner. Målgruppen för projektet är barn och unga i Skåne. Projektet har särskilt fokus på grupper som idag är underrepresenterade inom spelkulturen. Regionalt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Norrköpings kommun, NORRKÖPING för Konst-PIMPA Projektet i Marielund med Påverkan för Alla har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att öka kunskapen kring demokrati och mänskliga rättigheter i ett projekt där dessa frågor vävs in i ett konstnärligt skapande. Målet med projektet är att skapa ett nätverk av unga, att använda konst som uttrycksmedel samt att öka ungdomarnas kunskap och förmåga att reflektera kring demokrati, jämställdhet, integration och yttrandefrihet. Det långsiktiga målet med projektet är att det bildas en 2 (11)

3 ungdomsförening i Marielund som sedan kan arbeta vidare med erfarenheterna av detta projekt och på sikt samla idéer och skapa nya verksamheter och projekt. Målgruppen för projektet är unga mellan boende i Marielund. Målgruppen för projektet är unga mellan år, boende i Marielund. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Vårdcentralen i Hjällbo, Västra Götalands offentliga primärvård, ANGERED för HjällboSamverkan Små Barn (f.d. Ny samverkansmodell för insatser till små barn med autism och andra tidiga utvecklingsavvikelser i mångkulturell stadsdel) har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Detta är ett projekt över huvudmannagränser för tidigt upptäckt, utredning och behandlingsinsatser för barn 0-4 år med autism och andra svårigheter i kontakt, lärande, beteende och kommunikation. Målsättningen är att kunna använda en befintlig lokal samverkan med barnavårdcentralen i Lärjedalen och barnhälsoteamet i Hjällbo samt att utveckla arbetssätt och metoder för att möta de specifika behov som finns i en mångkulturell stadsdel. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Riksförbundet Attention, JOHANNESHOV för Egen styrka har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Syftet med projektet är att identifiera de specifika svårigheter som föräldrar till barn med autismspektrumstörning (AST) upplever och hitta strategier för att motverka dem. Projektets mål är att tillsammans med målgruppen och samarbetspartners ta fram en lösningsorienterad föräldraguide som baseras på familjernas egna berättelser om vad som får vardagen att fungera, ge kunskap om funktionsnedsättningen samt ge praktiska tips/redskap hur man kan hantera sin föräldraroll. En studiehandledning ska tas fram och cirklar/kortkurser startas. Projektet ska bidra till att föräldrar som får barn med AST ska bli bättre rustade att klara omställningen, ge kunskap om AST och ge dem hopp och styrka. De material som ska tas fram är föräldraguide/studiematerial/cirklar/utbildningar. Vi vill utbilda anhöriga som kan hjälpa andra anhöriga. Nationellt projekt. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Astma- och Allergiförbundet, STOCKHOLM för Allergifamiljestöd stöd till barnfamiljer med svår allergisjukdom har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet ska stärka familjer där ett eller flera barn har en svår allergi genom att ge möjligheter att hantera sin vardag med egen kraft. Projektet riktar sig till barn och ungdomar med svår allergi, deras syskon samt föräldrar och närstående. Målet är att starta föräldragrupper där hela familjer ska träffas och utbyta erfarenheter för att kunna hantera sin vardag. En digital mötesplats ska skapas så att ungdomar kan ha 3 (11)

4 en plats för erfarenhetsutbyte med fokus på att stärka sin självständighet och självtillit. Planen är att projektet ska kunna integreras i Astma- och allergiförbundets och Unga allergikers ordinarie verksamhet. Nationellt projekt. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap Kriminellas revansch i samhället (KRIS) 08 Stockholm, STOCKHOLM för Stärkt föräldraskap: Ett KRIS 08 projekt har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet är till för att stärka unga mammors föräldraskap och banden mellan mamma och sitt/sina barn. Projektet ska erbjuda en trygg miljö till unga föräldrar i Stockholm samt verktyg för att stärka föräldraskapet och möjligheten till förändring. Detta ska ske genom samtal/rådgivning med olika organisationer och genom studiecirklar för stärkt föräldraskap. En KRIS-madder ska erbjudas till varje mamma som är med i gruppen, samt stöd i mammornas beslut att vara drogfria och nyktra. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Ungdomsförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) Ungdom, STOCKHOLM För Nära - Ett projekt om nära relationer och sexuell hälsa för transpersoner har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Detta projekt syftar till att ge unga transpersoner kunskap om sex, kärlek och relationer. Det ska ske genom bland annat vidareutveckling av webbsidan transformering.se, både för målgruppen men även för närstående och yrkesverksamma som kommer i kontakt med målgruppen. Förutom information, egna berättelser, och filmsekvenser kommer det att skapas en chattfunktion och en stödverksamhet. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Föreningen Bryggan, STOCKHOLM för Nytt föräldracirkelmaterial inom Kriminalvården har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektets syfte är att ta fram ett modernt och bredare materiel för föräldracirkelutbildning för frihetsberövade föräldrar med ett tydligt barnperspektiv. Materialet ska anpassas efter särskilda behov som kan finnas och även visa på de olika svårigheter och den problematik som barnen utsätts för. Nationellt projekt. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Vänersborgs kommun, Arbetsmarknadsavdelningen, VÄNERSBORG för Steget ur Bojan har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syftar till att skapa en metod där ungdomar som idag har skulder, hos kronofogde och inkassobolag, som är för små för skuldsanering, får hjälp och verktyg att ta sig ur sin situation för att få kraft och vilja att förändra sitt liv. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. 4 (11)

5 forum SKILL, GÖTEBORG för Sexprojektet har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syftar till att ta fram tillgängliga metoder för kommunikation och information om sex och samlevnad för personer med intellektuella-, neuropsykiatriska- eller kognitiva funktionsnedsättningar. Bland annat ska det produceras en konkret, normkritisk och lättförståelig sex- och samlevnadsbok med tillhörande handledning samt en film som är tänkt att användas av dagliga verksamheter, gruppboenden, sociala företag, gymnasiesärskolor, vuxenutbildningar, folkhögskolor och studieförbund det vill säga verksamheter som vänder sig till personer som har intellektuella funktionsnedsättningar. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Barnombudsmannen (BO) i Uppsala, UPPSALA för Knas hemma (f.d. Vi som bor i familjehem) har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektets övergripande syfte är att stärka och mobilisera barn och unga, som bor i familjehem eller på annan institutionell samhällsvård, genom de ungas egna berättelser, röster och utbildning. Bland annat så ska de unga få ökad kunskap om sina rättigheter, om hur de ska agera om något inte står rätt till samt att man genom en webbsida skapar nya informationsvägar för att få ut information och få återkoppling kring hur informationen fungerar. Nationellt projekt. Prioriterat område: Motverka våld, trakasserier och mobbning. Riksorganisationen Ungdom mot Rasism, STOCKHOLM för Normbrytande Rättigheter har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Detta projekt syftar till att tillgängliggöra kunskaper om mänskliga rättigheter för skolungdomar för att synliggöra hur normer och maktstrukturer begränsar människor. Målen är att tillhandahålla verktyg till minst 30 skolklasser i Malmö genom att utveckla interaktiva utbildningsmetoder som ska utvecklas och implementeras tillsammans med lärare och elever på skolorna, utifrån deras behov och förutsättningar. I projektet ska det tas fram en metodbok för att väcka engagemang och ge verktyg och stöd för unga att långsiktigt arbeta mot rasism. Prioriterat område: Motverka våld, trakasserier och mobbning. Bojen, förening för barn och ungdomar som bevittnat våld i hemmet, GÖTEBORG för Fortsättningsprogram för barn som upplevt våld i hemmet har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Med detta projekt vill föreningen pröva och utveckla ett fortsättningsprogram för barn 4-19 år som upplevt våld i hemmet, samt deras mammor. Programmet som tas fram bygger på komplement och utvecklingsinsatser som kommit fram, dels utifrån önskemål från målgruppen som deltar i nuvarande verksamhet, dels från forskare 5 (11)

6 som följt och utvärderat nuvarande verksamhet. Prioriterat område: Motverka våld trakasserier och mobbning. Räddningstjänsten Väst, VARBERG för Akta Huvudet Väst har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Räddningstjänsten vill i samarbete med olika organisationer, skolor och andra myndigheter i Halland bygga upp och testa en modell som syftar till att förändra beteenden och attityder till våld bland unga i årskurs 9. Modellen har sin grund i konceptet Akta Huvudet bestående av ett informations- och påverkansarbete i form av filmer, workshops, föreläsningar, påverkansprogram, enskilda samtal m.m. Förutom skolprogrammet, som kommer att möta två klasser i veckan under ett läsår, kommer man att arbeta med utåtriktade aktiviteter på fritidsgårdar, sportevenemang, föreningsdagar etc. Regionalt projekt. Prioriterat område: Motverka våld trakasserier och mobbning. Team 49 Olofström, JÄMSHÖG för Remember har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Föreningen vill bygga upp och etablera ett digitalt brotts- och drogförebyggande program för årskurs 7-9 som bedrivs i tävlingsform för att på så sätt stärka det brottsoch drogpreventiva arbetet bland unga. Tanken är även att programmet ska anpassas så att alla, oavsett förutsättningar, kan tillgodogöra sig programmets budskap. Programmet ska lära ut fördjupade kunskaper om våld, stöld/snatteri, skadegörelse, mobbing, jämställdhet och integration och ge ökad kunskap för en större motståndskraft mot ANT. Regionalt projekt. Prioriterat område: Motverka våld trakasserier och mobbning. Riksförbundet Attention, STOCKHOLM för Brukarmedverkan i kvalitetsutveckling har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet kommer att utarbeta, pröva och dokumentera metoder och verktyg för kvalitetsutveckling sett ur patient -, brukare-, och anhörigperspektiv inom vissa områden av psykiatrisk vård, stöd och rehabilitering. Med projektet vill föreningen ge konkreta exempel på hur brukarmedverkan kan bidra till att utveckla kvalitén inom olika verksamhetsområden. De metoder och verktyg som projektet tar fram kommer att stärka patienters egenmakt och inflytande, och spridas genom bland annat studiecirklar. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. SV Kalmar län, KALMAR för Motorprojektet har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Målet med projektet är att erbjuda mötesplatser åt motorintresserade ungdomar där 6 (11)

7 de kan kanalisera och utveckla sitt starka motorintresse. Projektets målgrupp är bilintresserade unga män och kvinnor i åldern år som själva kör eller åker med som passagerare. Genom möten och dialog mellan unga och vuxna ska projektet stärka ungdomarna och bidra till ökat självförtroende och god självkänsla. Därmed ska steget in i vuxenlivet och arbetslivet underlättas, i synnerhet för unga som haft det svårt i skolan. Mötesplatserna som planeras är flera: ett garage, tävlingar, föreläsningar, gruppdiskussioner. Projektet vill dessutom komma åt den kultur av buskörning som vuxit sig starkt på orten under flera generationer och det finns en ambition om att projektet ska utveckla en modell som andra orter med liknande problem skulle kunna ta efter. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. New Connexion, HORNDAL för New Connexion Gymnasium har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Målet med projektet är att i process med elever på gymnasieskolor ta fram ett material som stöd för skolans långsiktiga arbete mot rasism och för förståelse för olika kulturer. Projektets målgrupp är gymnasieelever, i första hand elever på yrkesgymnasier. Sekundär målgrupp är gymnasielärare och övrig skolpersonal. Projektet genomförs tillsammans med Sveriges Naturbruksskolors förening. Projektets syfte är tredelat: att skapa tillfälle till diskussion och utbildning i frågor som rör mänskliga rättigheter, värdegrund, rasism och mångfald, att eleverna genom sin delaktighet i utvecklingen av materialet får en praktisk träning i demokrati samt att frågor om rasism och mångfald lyfts på de skolor som ingår i projektet. Det första året tas materialet fram genom processgrupper där elever och lärare från fyra skolor kommer att ingå. År två och tre ska materialet spridas och implementeras på uppskattningsvis 70 skolor. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Virserums konsthall ideell förening, VIRSERUM för Radio XX har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att skapa ungdomsradio som genomförs av och med ungdomar. Målet är att synliggöra ungdomar i hela Kalmar län och ge dem verktyg att skildra sin egen situation och samhället på ett kritiskt sätt. Därmed lär sig deltagarna om demokratins kärna och hur de kan påverka samhället. Deltagarna ska lära sig kritiskt journalistik och publicistiskt arbete. Projektet genomförs i samarbete med Sveriges Radio P4 Kalmar. Radio XX kommer att omfatta Facebookradio, webbradio och ett ungdomsprogram i SR P4 Kalmar. Projektet kommer att ha en centralredaktion samt lokala redaktioner utspridda över länets fritidsgårdar. En dagredaktion kommer att utgöras av unga som varken studerar eller arbetar, som genom projektet får en sporre att närma sig arbetsmarknaden eller studier. Deltagarna får handledning och utbildning av en ung journalist och en ung fältkonstnär. Totalt beräknas ungdomar medverka i projektet, varav ett 30-tal är unga som varken arbetar eller studerar. Förhoppningen är att projektet ska kunna bli bestående verksamhet 7 (11)

8 bl.a. genom stöd från länets 13 kommuner och fortsatta samarbete med SR Kalmar. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Mångkulturell Kunskap Ekonomisk förening MKEF, VÄXJÖ för Fjäril har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet är att utveckla metoder för att främja förutsättningarna att finna arbete för arbetslösa nysvenskar med psykiska funktionsnedsättningar. Genom att erbjuda anpassad utbildning och arbetsträning i föreningens regi ska ca 40 personer ur målgruppen erbjudas deltagande under projektperioden. Deltagarna erbjuds en yrkesinriktad utbildning inom hushållsnära tjänster med särskilt fokus på hemservice, trädgårdsarbete och flyttstädning. Den teoretiska utbildningen varvas med praktik där deltagarna går tillsammans med reguljär personal. Projektet ska leda till en modell där offentliga aktörer samverkar med en kooperativ förening för att uppnå inslussning till arbetslivet. Prioriterat område: Ökat tillträde till arbetsmarknaden. Kooperativet Silvermånen ideell förening, NYKÖPING för Nyköpingskooperativen har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet ska i samarbete med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Coompanion utveckla en modell för att stimulera socialt företagande riktat till unga arbetslösa med psykiska funktionsnedsättningar. Metoden bygger på Coompanions material som riktar sig till unga vuxna år där ungdomar tillsammans arbetar fram idéer och koncept som kan leda till nya kooperativa företag. Silvermånen som har lång erfarenhet av att arbeta kooperativt med personer med psykiska funktionsnedsättningar kommer att handleda ungdomarna och vara ett stöd under hela processen. Målet är att fyra nya kooperativ ska skapas under den treåriga projekttiden. Prioriterat område: Ökat tillträde till arbetsmarknaden. Kulturens Bildningsverksamhet, STOCKHOLM för Kulturarvsagenter har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet med projektet är att minska avståndet mellan det svenska samhället och andra generationens invandrarungdomar. Projektet vill tillsammans med det svenska kulturlivet använda kulturen som metod för att skapa en brygga mellan dessa båda världar och samtidigt öka representationen av unga med invandrarbakgrund i det svenska kulturlivet. Man vill visa vilken positiv tillgång mångfald har varit och är, och att den är en viktig inspirationskälla för framtidens kulturskapare. Man har satt upp tre mål med detta projekt: 1. Utarbeta en bok. 2. Att utbilda Sveriges första kulturarvsagenter och etablera en organisation för dessa. 3. Genomföra en bred satsning, kallad 20 % regeln i syfte att öka representationen av ungdomar med utländsk bakgrund i det svenska kulturlivet. Föreningslivet kommer att få konkreta åtgärdsförslag för att bli bättre på integration. Målgrupp för projektet är i första hand 8 (11)

9 de ca 25 ungdomar som kommer att utbildas till Kulturarvsagenter, framför allt andra generationens invandrare, samt gymnasieelever. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Nordiska Folkhögskolan, KUNGÄLV för Dömda har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Detta projekt syftar till att arbeta med ämnen som tolerans och demokrati. Det ska ge ungdomar möjligheter att på ett djupare sätt reflektera över sin plats i en global värld. Syftet är att inspirera deltagarna till att välja en egen självupplevd berättelse som påverkat dem positivt i sin människosyn och gestalta denna berättelse. Elever från Nordiska folkhögskolan spelar en pjäs som tar upp ämnena tolerans, fördomar, förlåtelse etc. Därefter leder de workshops där pjäsen och dess olika ämnen diskuteras med alla elever. Efter workshoparna kommer alla uppsamlade berättelser att göras tillgängliga för allmänheten, dels på webben, dels i ett utställningskoncept som museer kan använda. Nordiska Folkhögskolan deltar med 6 teaterelever i avgångsklassen, och Världskulturmuseet bidrar med 2 pedagoger för att göra en regional satsning i Västra Götalandsregionen och därefter i Stockholmsregionen. Målgrupp för projektet är ca 1200 ungdomar/40 grupper i regionens gymnasieskolor, folkhögskolor och föreningar. Elever från Nordiska Folkhögskolans utbildning Film & dokumentation kommer att arbeta med dokumentation av projektet, med projektets webbsida, intervjuer av deltagare, foto- och filmdokumentation, ljudupptagningar samt att arbeta med spridningen av projektet. Nationellt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. DART Kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionshinder, Sahlgrenska sjukhuset, GÖTEBORG för Appar för kommunikation har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Personer som har afasi, cerebral pares eller autism har ofta begränsade möjligheter att uttrycka sina tankar och göra sig förstådda. För gruppen som helhet kan den kommunikativa funktionsnedsättningen leda till isolering och behov av olika stöd och hjälpinsatser för att klara av vardagen. Utvecklingen av smartphones och surfplattor kan tillsammans med olika appar bli ett värdefullt hjälpmedel för målgruppen. Utvecklingen av appar går fort och nya appar introduceras varje dag på marknaden vilket gör det svårt för både brukare och anhöriga att orientera sig. För att underlätta för alla användare vill DART tillsammans med Myndigheten för delaktighet (f.d. HI och Handisam) utveckla ett webbforum där man sorterar och kategoriserar de mest användbara och nedladdade apparna för målgruppen. År 3 av 3. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. 9 (11)

10 IFK Trollhättan, TROLLHÄTTAN för Sporty Friday har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 IFK Trollhättan är en fotbollsförening som bildades på 1920-talet. Föreningen vill med hjälp av ovanstående organisationer bidra till att bostadsområdena i Kronogården- Lextorp/Granngården ska bli ett tryggare och lugnare område att vistas och bo i och att projektet ska leda till ökad integration. Det vill man göra genom att väcka de boendes intresse för områdets breda föreningsliv och aktiviteter och låta alla idrottsföreningar hålla öppet varannan fredagkväll. Ett tiotal föreningar, skolor, fritidsgårdar, fältenheter, bostadsbolag och närpolisen ska medverka vid dessa tillfällen. Målgruppen i projektet är i första hand de i området, men även ungdomar från andra stadsdelar i Trollhättan är välkomna till aktiviteterna. Organisationerna vill genom projektet erbjuda ungdomarna en möjlighet att träffas och prova på flera olika idrotter under ett par fredagkvällar i månaden. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Studieförbundet Vuxenskolan, Värmland, SUNNE för GRYM Gränslösa yngre möten har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syftar till att få igång ungdomsverksamhet i Sunne. (Innan projektstart fanns endast en fritidsgård för de yngre åldrarna och kyrklig verksamhet för dem som söker sig dit.) Studieförbundet Vuxenskolan ska genom projektet starta olika verksamheter i samarbete med ungdomar, bland annat ett inspirationscafé med aktiviteter och samtalsteman after school som ungdomarna själva driver på det nya ungdomscaféet Megafon i centrala Sunne. Ungdomar kommer inom projektets ram att starta verksamheter såsom re-design där man syr om och designar gamla kläder, fotoprojekt kring egna upplevelser av svenska samhället, glaskonst, målning, etc. Deltagarna kommer också att arrangera utställningar för allmänheten med sina produkter i samarbete med unga lokala förmågor. Målgruppen för projektet är ungdomar, ensamkommande flyktingbarn och ensamstående unga mammor. Grunden i projektet är att målgrupperna ska vara delaktiga för att på så sätt stärka självkänslan, ta till sig ny kunskap och få intresse för kultur, studier, arbete och kanske till och med att starta egna verksamheter. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Intresseföreningen för Tidsnätverket i Bergsjön, GÖTEBORG för Katalysator har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Katalysator är ett projekt som ska genomföras med ungdomar år i östra Göteborg, huvudsakligen i Bergsjön. Föreningen räknar med att nå ca 1700 unga över en treårsperiod. Syftet är att deltagarna ska kunna engagera sig för, och känna sig delaktiga i, samhällets utveckling. Genom projektet får ungdomarna kunskap om hur samhället är uppbyggt: stadsdelsnämnd, tjänstemän, arbetsmarknad, vilka 10 (11)

11 utbildningar som leder till olika jobb osv. När det gäller metoden är grundtanken att ungdomarna själva ska utforma och genomföra aktiviteter och projekt och på så vis skaffa sig kunskap och växa som människa. Projektet är upplagt i fyra delar som alla interagerar med varandra genom att de har fokus på ungas deltagande och kontexten i och runt Bergsjön. 1) Unga, under ledning av andra unga, skapar filmer som presenteras för lokala politiker och tjänstemän. 2) Deltagarna upprättar en mötesplats- och caféverksamhet i Bergsjön där de driver arrangemang och events på uppdrag av föreningar. 3) Arbetsliv och mentorskap 4) Delta i uppbyggnaden av det nya kulturhuset i östra Göteborg. När det gäller fortsättningen är tanken att projektet ska övergå i ordinarie verksamhet. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. 11 (11)

ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT SEPTEMBER 2013

ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT SEPTEMBER 2013 ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT SEPTEMBER 2013 I september 2013 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 55 projekt. Av dessa var 35 fortsättningsprojekt och fick dela på 40,3 miljoner kronor

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Utvärdering av projekt kring socialtföretagande och sociala kooperativ NR PROJEKT ORGANISATION ORT REDOVISNING

Utvärdering av projekt kring socialtföretagande och sociala kooperativ NR PROJEKT ORGANISATION ORT REDOVISNING Utvärdering av projekt kring socialtföretagande och sociala kooperativ NR PROJEKT ORGANISATION ORT REDOVISNING 1. Information samt utveckling av kooperativa modeller inom sociala omsorgsområden Stiftelsen

Läs mer

Projekt Autism och autismliknande tillstånd

Projekt Autism och autismliknande tillstånd Projekt Autism och autismliknande tillstånd Projekt Organisation Ort Redovisning 1. Familjers aktiva med- FUB: Stiftelsen ALA Stockholm 3 år - 1998 verkan i habiliteringsprocessen 2. Produktion av RBU

Läs mer

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Intressepolitiskt Program Antaget av ÅSS Förbundstyrelse i februari 2013 Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Inledning Förbundet ÅSS är en rikstäckande organisation. Medlemmar är lokalföreningar

Läs mer

FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018. Mål

FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018. Mål FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018 Popkollo Göteborg är en förening som bedriver musikverksamhet för tjejer/transpersoner. Vi är en del i den rikstäckande organisationen Popkollo,

Läs mer

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 IAKCO Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 1. Bakgrund Den ideella föreningen Internationella Afghanska Kvinnocenter Organisation, nedan kallat IAKCO, har varit verksam sedan 2005.

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

OM VI FICK BESTÄMMA ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet måste stärkas

OM VI FICK BESTÄMMA ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet måste stärkas Sofia Balic Projektledare Sveriges Musik- och Kulturskoleråd Nybrokajen 13 S- 111 48 STOCKHOLM +46 703 66 13 30 sofia.balic@smok.se www.smok.se 13-05-1713-05-17 Till Michael Brolund Arvsfondsdelegationen

Läs mer

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg Storstadsintegration Partnerskap Göteborg ETT PROJEKT FÖR ÖKAD INTEGRATION & GEMENSKAP Göteborg är en segregerad stad. Det skiljer stort mellan rika och fattiga stadsdelar vad gäller sysselsättning, hälsa

Läs mer

I april 2012 delade Arvsfonden ut drygt 75 miljoner till 71 projekt. Av dessa var 27 projekt nya och fick dela på 26,5 miljoner kronor i stöd.

I april 2012 delade Arvsfonden ut drygt 75 miljoner till 71 projekt. Av dessa var 27 projekt nya och fick dela på 26,5 miljoner kronor i stöd. ARVSFONDENS NYA PROJEKT APRIL 2012 I april 2012 delade Arvsfonden ut drygt 75 miljoner till 71 projekt. Av dessa var 27 projekt nya och fick dela på 26,5 miljoner kronor i stöd. Riksförbundet Attention,

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Beslut om statsbidrag enligt förordning (2016:1364)

Beslut om statsbidrag enligt förordning (2016:1364) Beslut om statsbidrag enligt förordning (2016:1364) 2018-05-15 Organisation Delregion Ort Syftet med insatsen där insatsen äger rum Göteborgs stad GR Göteborg Verksamheten syftar till att erbjuda asylsökande

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2019 1 Inledning Internationella Kvinnoföreningen

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2018 Inledning Internationella Kvinnoföreningen i

Läs mer

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009 alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla 100% PRESSMAPP Arrangör: - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och företagsrådgivaren

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

I februari 2012 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 60 projekt. Av dessa var 15 projekt nya och fick dela på 19,9 miljoner kronor

I februari 2012 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 60 projekt. Av dessa var 15 projekt nya och fick dela på 19,9 miljoner kronor ARSVSFONDENS NYA PROJEKT FEBRUARI 2012 I februari 2012 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 60 projekt. Av dessa var 15 projekt nya och fick dela på 19,9 miljoner kronor Arbetarnas Bildningsförbund

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan för MiM Kunskapscentrum år 2015.

Preliminär verksamhetsplan för MiM Kunskapscentrum år 2015. Preliminär verksamhetsplan för år 2015. Bakgrund Under år 2015 kommer verksamheten i att syfta till att personer oavsett bakgrund och utifrån sina individuella förutsättningar ska kunna påverka samhällsutvecklingen.

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stallet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Målgrupp Projektet riktar sig till personer inom LSS- verksamhet inom de kommuner som ingår i leader Folkungalands område. I första hand är detta projekt riktat

Läs mer

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målprogram Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målsättning och Huvudmål Förbundet Unga Rörelsehindrade har som huvudmålsättning att ungdomar med nedsatt rörelseförmåga ska vara en del av samhället.

Läs mer

Integrationsplan för Ale kommun

Integrationsplan för Ale kommun Ärendenr: KS 2017.407 Integrationsplan för Ale kommun 2018 2021 Integration för hela livet Förord Integration av nyanlända och utrikesfödda Alebor i Ale kommun ska genomsyra hela kommunen och alla verksamheter.

Läs mer

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd.

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Brukarinflytande medborgarnas möjlighet att som användare av offentlig service påverka tjänsternas utformning och kvalitet. Brukarinflytande på tre nivåer

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017 VISION UPPDRAG PRIORITERAD MÅLGRUPP VERKTYG ÖVERGRIPANDE MÅL PRIORITERADE OMRÅDEN OCH MÅL INGEN SKALL LÄMNAS ENSAM I KRIS ELLER KATASTROF. VI GER HOPP OCH RÄDDAR LIV I UPPSALA OCH I VÄRLDEN. DE MEST UTSATTA

Läs mer

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande Arrangör: SKOOPI - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och Tillväxtverket i samarbete med företagsrådgivaren Coompanion och Allmänna Arvsfonden

Läs mer

Spånga Blåbandsförening

Spånga Blåbandsförening VIA KVINNOR för och med kvinnor i ett Idéburet Offentligt Partnerskap Spånga Blåband söker härmed ett Ideellt Offentlig Partnerskap/IOP för VIA KVINNOR - en verksamhet för kvinnor i utanförskap 1, där

Läs mer

NSPH Skånes vision. Med Brukarkunskap blir vården bättre

NSPH Skånes vision. Med Brukarkunskap blir vården bättre NSPH Skånes vision Med Brukarkunskap blir vården bättre Conny Allaskog Socionom Anhörig Ordförande SHEDO Representant i NSPH Skåne NSPH Skåne står för Nationell samverkan för Psykisk Hälsa i Skåne Paraplyorganisation

Läs mer

Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen

Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen Projekt Vägen till Bostad Regeringens hemlöshetssatsning 2 år Pågår till 2010-10-31 Vägen ut! kooperativen i samarbete med Kriminalvården Region Väst /

Läs mer

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Särskilt uppdrag unga med funktionshinder Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att bedriva verksamhet för vissa unga med funktionsnedsättning: elever som fyllt

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad 1(3) Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Tid Måndag den 4 mars 2019 kl. 15:00 Plats Integra, Kaggensgatan 40 A Enligt uppdrag Ann-Mari Nilsson Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Mätbandet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Instruktioner till skolan

Instruktioner till skolan Instruktioner till skolan Detta bildspel är ett stöd för er i mötet med nyanlända elevers vårdnadshavare på ett föräldramöte eller välkomstmöte. Bildspelet innehåller 27 bilder med ett innehåll som nyanlända

Läs mer

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD Arbetsmarknads - och socialförvaltningen Vuxenavdelningen 2018-07-02 Arbetsmarknads- och socialnämnden ser civilsamhället (frivilliga organisationer,

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL

ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL Sverigefinländare är en nationell minoritet med rättigheter vad gäller språk och tjänster i samhällelig service, detta ger exempelvis rätt till förskola

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Yrkesinriktat. mentorskap. för nyanlända invandrare

Yrkesinriktat. mentorskap. för nyanlända invandrare Yrkesinriktat mentorskap för nyanlända invandrare 2 YRKESINRIKTAT MENTORSKAP FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE Frivilliga mentorer öppnar vägen till jobb för nyanlända Ungdomsstyrelsen har regeringens uppdrag att

Läs mer

Skolprogram från West Pride HT 2017 VT 2018

Skolprogram från West Pride HT 2017 VT 2018 Skolprogram från West Pride HT 2017 VT 2018 West Pride Göteborgs HBTQ-festival har glädjen att erbjuda er aktiviteter för att stärka och stödja ert mångfaldsarbete genom fokus på hbtq-frågorna. Skolan

Läs mer

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemålen eftersträvas under PTP-året och kan anpassas/revideras för att bättre passa dig och din tjänstgöring. De ska inte användas som en checklista. Definiera

Läs mer

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag.

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag. Plan mot kränkande särbehandling Vallens förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Strategi för integration i Härnösands kommun

Strategi för integration i Härnösands kommun INTEGRATIONSPROGRAM Strategi för integration i Härnösands kommun Innehållsförteckning sidan... 3 1.1 Utgångspunkter 1.2 Det mångkulturella Härnösand... 3... 3... 4 4.1 Kommunstyrelseförvaltning. 4.2 Nämnder

Läs mer

Mångfald för ökad konkurrenskraft. Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden

Mångfald för ökad konkurrenskraft. Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden Mångfald för ökad konkurrenskraft Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden Vår framtid Skåne har väldigt bra förutsättningar att bli en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

I september 2013 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 55 projekt. Av dessa var 20 projekt nya och fick dela på 29,1 miljoner kronor

I september 2013 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 55 projekt. Av dessa var 20 projekt nya och fick dela på 29,1 miljoner kronor ARVSFONDEN NYA PROJEKT SEPTEMBER 2013 I september 2013 delade Arvsfonden ut drygt 69 miljoner kronor till 55 projekt. Av dessa var 20 projekt nya och fick dela på 29,1 miljoner kronor Nya projekt september

Läs mer

Mötesplatser för kunskap

Mötesplatser för kunskap Täby kommuns anhörigstöd Mötesplatser för kunskap taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo

Läs mer

Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU

Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU (förutom Läns-BO-uppdraget) Vision Barn har rätt att få synas, höras, få hjälp och stöd. BOiU vill att barn och unga ska ha kunskaper om sina och våga och vilja kräva

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Ansökan. Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa

Ansökan. Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa Ansökan Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa Fryshuset, Hela Människan och IOGT NTO rörelsen vill ta ett nationellt ansvar för barn och ungdomar som far illa, de som inte får hjälp

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2017 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF, är sedan 1970 en väletablerad ideell förening

Läs mer

Verksamhetsplan för RFSL Helsingborg 2014

Verksamhetsplan för RFSL Helsingborg 2014 Inledning Verksamhetsplan för RFSL Helsingborg 2014 RFSL Helsingborg är en förening som är nystartad sedan februari 2013. Det finns en lång historia där föreninegn har funnits vid tidigare tillfällen men

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Datum Ansökan om bidrag till samverkanslösning med föreningen ISAK

Datum Ansökan om bidrag till samverkanslösning med föreningen ISAK KS 14 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2012-0669 Kommunstyrelsen Ansökan om bidrag till samverkanslösning med föreningen ISAK Förslag

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

I juni 2013 delade Arvsfonden ut 112 miljoner kronor till 73 projekt. Av dessa var 35 projekt nya och fick dela på 58,2 miljoner kronor.

I juni 2013 delade Arvsfonden ut 112 miljoner kronor till 73 projekt. Av dessa var 35 projekt nya och fick dela på 58,2 miljoner kronor. ARVSFONDEN NYA PROJEKT JUNI 2013 I juni 2013 delade Arvsfonden ut 112 miljoner kronor till 73 projekt. Av dessa var 35 projekt nya och fick dela på 58,2 miljoner kronor. Nya projekt juni 2013: Syd i fokus,

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2018.09.28 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

Bakgrund. Fatme Ibrahim vid Yalla Trappans uteservering. Foto: Urszula Striner

Bakgrund. Fatme Ibrahim vid Yalla Trappans uteservering. Foto: Urszula Striner Bakgrund Det arbetsintegrerande sociala företaget och kvinnokooperativet Yalla Trappan på Rosengård i Malmö har sedan starten 2010 framgångsrikt verkat för att skapa arbetstillfällen för utrikes födda

Läs mer

Civilsamhället i samhällsomvandling

Civilsamhället i samhällsomvandling Civilsamhället i samhällsomvandling Det offentligas karaktärsdrag: Lagar och regler Förordningar, föreskrifter Politisk påverkan Tydlig hierarki Byråkrati Rättssäkerhet Jämlikhet Rättvist för alla Förutsägbarhet

Läs mer

UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden.

UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden. UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden. Målet med UNGDOMSFULLMÄKTIGE är att Engagera er, Ängelholms ungdomar,

Läs mer

Slutrapport. Sounds and Voices digital delaktighet via. webradio. Fanzingo/Radio Totalnormal. Mobiltelefon 0736 70 72 48

Slutrapport. Sounds and Voices digital delaktighet via. webradio. Fanzingo/Radio Totalnormal. Mobiltelefon 0736 70 72 48 Slutrapport Sounds and Voices digital delaktighet via webradio Projekttitel Sökande Projektledare E-postadress Sounds and Voices digital delaktighet via webradio Fanzingo/Radio Totalnormal Bodil Lundmark

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Sida 1 (5) 2016-04-19 och egen makt Uppdrag och syfte Stadsdelsnämnderna har fått i uppdrag att i samband med nämndernas

Läs mer

Främjande av insatser för ett jämlikt Göteborg. Social resursnämnd beslutar: att fördela kronor enligt förslag.

Främjande av insatser för ett jämlikt Göteborg. Social resursnämnd beslutar: att fördela kronor enligt förslag. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-03 Diarienummer 0746/16 Social utveckling Helena Kaså Winqvist Telefon 031-368 80 68 E-post: helena.kasa.winqvist@socialresurs.goteborg.se Främjande av insatser för ett

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Värdegrund bygger på oss

Värdegrund bygger på oss VERKSAMHETSPLAN 2013 Vision: I StHIF står idrotten i centrum och är ett medel för delaktighet och utveckling. Strategiska mål StHIF erbjuder utveckling och utbildning på ett professionellt plan Beckis

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: Antagen: KF 52/2008 för Ronneby Kommun Bemötande, tillgänglighet och information Det handikappolitiska arbetet har sin utgångspunkt i den

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20

Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20 Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20 Förskola: Vitsippans förskola och uteförskolan Arnebo Bakgrund och syfte: Den 1 januari 2017 ändrades diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva

Läs mer

ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! -

ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! - ARVSFONDENS PROJEKT VI ÄR MED! - UTVECKLING AV EN NY MODELL FÖR ÖKAD DELAKTIGHET OCH SJÄLVSTÄNDIGHET FÖR VUXNA MED FLERFUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH OMFATTANDE INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING PROJEKTETS

Läs mer

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11)

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) 2018-12-07 Dnr 379,2018,07 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) har beretts möjlighet att lämna

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer