Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p)"

Transkript

1 Tentamen T5 VT08 Kod nr 1(27) Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Fråga A1 (1p) Var i nervsystemet sitter skadan? Motivera ditt svar.

2 Tentamen T5 VT08 Kod nr 2(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Fråga A2 (1p) Varför uppstår reflexstegring vid skada i CNS?

3 Tentamen T5 VT08 Kod nr 3(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Bortfall av den cortikala hämningen leder till reflexstegring vid CNS-skada. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynd i status görs MR av hjärna som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Fråga A3 (2p) Tolka MR-fynden!

4 Tentamen T5 VT08 Kod nr 4(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Bortfall av den cortikala hämningen leder till reflexstegring vid CNSskada. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynd i status görs MR av hjärna som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Höger Vänster Fråga A4 (2p) Vilka bansystem är påverkade vid dessa skador?

5 Tentamen T5 VT08 Kod nr 5(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Bortfall av den cortikala hämningen leder till reflexstegring vid CNSskada. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynd i status görs MR av hjärna som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Fråga A5 (10p) Vilka symtom uppstår av dessa skador? Motivera ditt svar. Redogör i detalj för de bansystem som är involverade (från receptor till cortex) och vilka funktioner de har. Rita gärna!

6 Tentamen T5 VT08 Kod nr 6(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Bortfall av den cortikala hämningen leder till reflexstegring vid CNSskada. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynd i status görs MR av hjärna som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Likvorundersökning visar: Pleocytos med 30 mononukleära celler. Normal s/sp albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses i spinalvätska utan motsvarighet i serum. Fråga A6 (4p) Förklara vad som menas med mononukleära celler, s/sp albumin-kvot och oligoklonala band och vad dessa begrepp står för samt gör en sammanvägd tolkning av svaret.

7 Tentamen T5 VT08 Kod nr 7(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Bortfall av den cortikala hämningen leder till reflexstegring vid CNSskada. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynd i status görs MR av hjärna som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och färsk skada med inflammation. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Under tiden har också svar kommit på likvorundersökning: Pleocytos med 30 mononukleära celler. Normal s/sp albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses spinalvätska utan motsvarighet i serum. Likvorfyndet talar för inflammatorisk reaktion i CNS, vilket är förenligt med MS. Kvoten mellan albuminkonc i spinalvätska och serum visar transsudation av albumin och är ett mått på skada av blodhjärnbarriären. Fråga A7 (3p) Vad menas med blodhjärnbarriär och hur upprätthålls den normalt?

8 Tentamen T5 VT08 Kod nr 8(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Bortfall av den cortikala hämningen leder till reflexstegring vid CNSskada. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynd i status görs MR av hjärna som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och färsk skada med inflammation. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Under tiden har också svar kommit på likvorundersökning: Pleocytos med 30 mononukleära celler. Normal s/sp albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses spinalvätska utan motsvarighet i serum. Likvorfyndet talar för inflammatorisk reaktion i CNS, vilket är förenligt med MS. Kvoten mellan albuminkonc i spinalvätska och serum visar transsudation av albumin och är ett mått på skada av blodhjärnbarriären. Eftersom Maria haft minst 2 skov från olika lokaler i CNS, samt positiva MR/likvor-fynd, är MS den definitiva diagnosen. Behandling påbörjas med Beta-interferon (IFN-beta). Fråga A8 (1p) Vad är beta-interferon och hur utövar det sin effekt vid MS?

9 Tentamen T5 VT08 Kod nr 9(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Bortfall av den cortikala hämningen leder till reflexstegring vid CNSskada. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynd i status görs MR av hjärna som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och färsk skada med inflammation. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Under tiden har också svar kommit på likvorundersökning: Pleocytos med 30 mononukleära celler. Normal s/sp albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses spinalvätska utan motsvarighet i serum. Likvorfyndet talar för inflammatorisk reaktion i CNS, vilket är förenligt med MS. Kvoten mellan albuminkonc i spinalvätska och serum visar transsudation av albumin och är ett mått på skada av blodhjärnbarriären. Eftersom Maria haft minst 2 skov från olika lokaler i CNS, samt positiva MR/likvor-fynd, är MS den definitiva diagnosen. Behandling påbörjas med Beta-interferon (IFN-beta). Beta-interferon är ett antiviralt cytokin. Det har också immunmodulerande effekter. Från början gavs medlet vid MS på grund av sina anti-virala effekter. Fråga A9 (3p) Är MS en virus-sjukdom? Vad vet man idag om infektionsgenes vid MS?

10 Tentamen T5 VT08 Kod nr 10(27) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande gångsvårigheter. Upplever svårigheter att styra hö ben, men även vänster ben känns annorlunda. Besvären har ökat under 4 veckor och hon kan nu inte gå normalt. Vid undersökningen finner du ökade reflexer i hö arm och ben och en positiv Babinksi i hö sida. Förändrad känsel i båda benen. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon mer exakt lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter. Bortfall av den cortikala hämningen leder till reflexstegring vid CNSskada. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynd i status görs MR av hjärna som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och färsk skada med inflammation. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Under tiden har också svar kommit på likvorundersökning: Pleocytos med 30 mononukleära celler. Normal s/sp albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses spinalvätska utan motsvarighet i serum. Likvorfyndet talar för inflammatorisk reaktion i CNS, vilket är förenligt med MS. Kvoten mellan albuminkonc i spinalvätska och serum visar transsudation av albumin och är ett mått på skada av blodhjärnbarriären. Eftersom Maria haft minst 2 skov från olika lokaler i CNS, samt positiva MR/likvor-fynd, är MS den definitiva diagnosen. Behandling påbörjas med Beta-interferon (IFN-beta). Betainterferon är ett antiviralt cytokin. Det har också immunmodulerande effekter. Från början gavs medlet vid MS på grund av sina anti-virala effekter. MS anses inte vara en infektiöst orsakad sjukdom även om många infektiösa agens har associerats med MS. Däremot kan infektioner spela roll vid utveckling av denna förmodat autoimmuna sjukdom. Troligen är det immunmodulerande effekter, till stor del okända, som leder till effekt av beta-interferon vid MS. Gångsvårigheterna förbättras påtagligt efter någon månad, även om vissa besvär kvarstår. Två år senare inträffar ett nytt skov med balansstörning och koordinationsstörning i vä arm. Vid undersökning noteras patologisk nystagmus och dysmetri i vä arm (missar när hon ska peka på näsan ). Anamnes och status talar för engagemang av lillhjärnan. Fråga A10 (2p) Beskriv cerebellums funktionella roll i normal motorik och förklara hur dysmetrin hos Mia kan uppkomma. Epilog: Även koordinationsproblemen förbättrades påtagligt. Inga nya skov av nervsymtom har inträffat. Mia har fått barn och mår på det hela taget mycket bra.

11 Tentamen T5 VT08 Kod nr 11(27) Fall B: Micke, 35 år, med försämrat luktsinne (19p) Micke Bredberg, 35 år, arbetar i databranschen. Han är med i Munskänkarna och missar sällan deras månatliga vinprovningar. I januari 2008 går han iväg på vinprovning trots att han känner sig lite sjuk, med symtom som att han börjar bli förkyld. Vinet smakar enbart strävt och han kan inte beskriva det med samma inlevelse som vanligt. Fråga B1 (1p) Förklara mekanismerna bakom att Micke tycker att vinet inte smakar bra.

12 Tentamen T5 VT08 Kod nr 12(27) Micke Bredberg, 35 år, arbetar i databranschen. Gift och har en dotter. Röker ej. Han är med i Munskänkarna och missar sällan deras månatliga vinprovningar. I januari 2008 går han iväg på vinprovning trots att han känner sig lite sjuk, med symtom som att han börjar bli förkyld. Vinet smakar enbart strävt och inte alls så att han kan beskriva det med samma inlevelse som vanligt. En stor del av smakupplevelsen kommer från luktsinnet. Börjar Micke bli förkyld har slemhinnan i näsan svullnat så att doftämnena inte kan komma åt luktreceptorerna. Dagen efter vinprovningen har Micke hög feber, värk i hela kroppen och blir sängliggande. Han ringer till sjukvårdsupplysningen och får höra att influensan går och att han troligen drabbats av detta. Han rekommenderas att hålla sig hemma en vecka, men får besked att han inte behöver uppsöka sjukhus. Micke ligger till sängs i fyra dagar, är sedan feberfri men känner sig så trött att han stannar hemma resten av veckan. Till helgen därpå delar Micke och hustrun på en flaska vin, men Micke blir på dåligt humör för trots att han inte längre är snuvig eller täppt i näsan, så smakar vinet ingenting. Fråga B2 (1p) Vilka mekanismer kan orsaka denna fortsatta oförmåga att uppfatta lukter? Fråga B3 (2p) Kommer Micke att återfå sin vinprovarförmåga?

13 Tentamen T5 VT08 Kod nr 13(27) Micke Bredberg, 35 år, arbetar i databranschen. Gift och har en dotter. Röker ej. Han är med i Munskänkarna och missar sällan deras månatliga vinprovningar. I januari 2008 går han iväg på vinprovning trots att han känner sig lite sjuk, med symtom som att han börjar bli förkyld. Vinet smakar enbart strävt och inte alls så att han kan beskriva det med samma inlevelse som vanligt. En stor del av smakupplevelsen kommer från luktsinnet. Börjar Micke bli förkyld har slemhinnan i näsan svullnat så att doftämnena inte kan komma åt luktreceptorerna. Dagen efter vinprovningen har Micke hög feber, värk i hela kroppen och blir sängliggande. Han ringer till sjukvårdsupplysningen och får höra att influensan går och att han troligen drabbats av detta. Han bör hålla sig hemma en vecka, men behöver inte uppsöka sjukhus. Micke ligger till sängs i fyra dagar och är sen feberfri men känner sig så trött att han stannar hemma hela veckan. Till helgen därpå delar Micke och hustrun på en flaska vin, men Micke blir på dåligt humör för trots att han inte är snuvig längre, eller täppt i näsan, smakar vinet ingenting. Micke, som fortfarande efter fyra veckor känner sig hängig efter influensan men som tur är åtminstone delvis har fått tillbaka luktförmågan, känner en dag en äcklig lukt som kommer stötvis i samband med att han andas in djupt. Han kollar själv genom att hålla för en näsborre i taget att det tycks vara den högra delen av näsan som lukten känns i. Nu tycker Micke att det är dags att få en tid hos husläkaren eftersom han tror att han blivit tokig, då hustrun inte kan känna någon konstig lukt, varken i rummet eller när hon luktar på utandningsluften från Mickes näsa. Fråga B4 (2p) Du vikarierar som husläkare, och minns fortfarande vad du läst under T5, så vilken diagnos misstänker du att Micke har och hur vill du utreda honom?

14 Tentamen T5 VT08 Kod nr 14(27) Micke Bredberg, 35 år, arbetar i databranschen. Gift och har en dotter. Röker ej. Han är med i Munskänkarna och missar sällan deras månatliga vinprovningar. I januari 2008 går han iväg på vinprovning trots att han känner sig lite sjuk, med symtom som att han börjar bli förkyld. Vinet smakar enbart strävt och inte alls så att han kan beskriva det med samma inlevelse som vanligt. En stor del av smakupplevelsen kommer från luktsinnet. Börjar Micke bli förkyld har slemhinnan i näsan svullnat så att doftämnena inte kan komma åt luktreceptorerna. Dagen efter vinprovningen har Micke hög feber, värk i hela kroppen och blir sängliggande. Han ringer till sjukvårdsupplysningen och får höra att influensan går och att han troligen drabbats av detta. Han bör hålla sig hemma en vecka, men behöver inte uppsöka sjukhus. Micke ligger till sängs i fyra dagar och är sen feberfri men känner sig så trött att han stannar hemma hela veckan. Till helgen därpå delar Micke och hustrun på en flaska vin, men Micke blir på dåligt humör för trots att han inte är snuvig längre, eller täppt i näsan, smakar vinet ingenting. Micke, som fortfarande efter fyra veckor, känner sig hängig efter influensan och som tur är har fått tillbaka luktförmågan åtminstone delvis, känner en dag en äcklig lukt som kommer stötvis i samband med att han andas in djupt. Han kollar själv genom att hålla för en näsborre i taget att det tycks vara den högra delen av näsan som lukten känns i. Nu tycker Micke att det är dags att få en tid hos husläkaren eftersom han tror att han blivit tokig då hustrun inte kan känna någon konstig lukt, varken i rummet eller när hon luktar på utandningsluften från Mickes näsa. Han har troligen fått en högersidig maxillarsinuit, och lukten ( var i käkhålan ) kommer när ingången av och till med respiratorisk variation sväller av. En röntgen av bihålorna kan ge diagnosen. Micke har läst på Internet om luktsinnet och har blivit orolig. Kan jag ha en tumör någonstans i huvudet? undrar han. Fråga B5 (3p) Skulle det kunna vara en tumör, i så fall vilken typ och vilken lokalisation? Motivera dina svar!

15 Tentamen T5 VT08 Kod nr 15(27) Micke Bredberg, 35 år, arbetar i databranschen. Gift och har en dotter. Röker ej. Han är med i Munskänkarna och missar sällan deras månatliga vinprovningar. I januari 2008 går han iväg på vinprovning trots att han känner sig lite sjuk, med symtom som att han börjar bli förkyld. Vinet smakar enbart strävt och inte alls så att han kan beskriva det med samma inlevelse som vanligt. En stor del av smakupplevelsen kommer från luktsinnet. Börjar Micke bli förkyld har slemhinnan i näsan svullnat så att doftämnena inte kan komma åt luktreceptorerna. Dagen efter vinprovningen har Micke hög feber, värk i hela kroppen och blir sängliggande. Han ringer till sjukvårdsupplysningen och får höra att influensan går och att han troligen drabbats av detta. Han bör hålla sig hemma en vecka, men behöver inte uppsöka sjukhus. Micke ligger till sängs i fyra dagar och är sen feberfri men känner sig så trött att han stannar hemma hela veckan. Till helgen därpå delar Micke och hustrun på en flaska vin, men Micke blir på dåligt humör för trots att han inte är snuvig längre, eller täppt i näsan, smakar vinet ingenting. Micke, som fortfarande efter fyra veckor, känner sig hängig efter influensan och som tur är har fått tillbaka luktförmågan åtminstone delvis, känner en dag en äcklig lukt som kommer stötvis i samband med att han andas in djupt. Han kollar själv genom att hålla för en näsborre i taget att det tycks vara den högra delen av näsan som lukten känns i. Nu tycker Micke att det är dags att få en tid hos husläkaren eftersom han tror att han blivit tokig då hustrun inte kan känna någon konstig lukt, varken i rummet eller när hon luktar på utandningsluften från Mickes näsa. Han har troligen fått en högersidig maxillarsinuit, och lukten ( var i käkhålan ) kommer när ingången av och till med respiratorisk variation sväller av. En röntgen av bihålorna kan ge diagnosen. Micke har läst på internet om luktsinnet och har blivit orolig. Den tumör man kan ha i själva luktbulben heter olfaktoriusneurinom, som ger bortfall av lukten på ena sidan. Eftersom Micke är så bekymrad över sitt tillstånd och du ändå tänker skicka honom till röntgen ber du, för att lugna honom, om en CT där man inte enbart tittar på bihålorna utan även på hjärnvävnaden. Du får svar om några dagar att Micke har en vätskenivå i höger käkhåla och förtätningar i etmoidalcellerna på höger sida, ingen hjärntumör. Du remitterar honom då till ÖNH-kliniken där man spolar hans käkhåla och sätter in penicillin. När Micke fått behandling för sin infektion i maxillarsinus kommer han tillbaka till dig och klagar på att han fortfarande har nedsatt luktsinne även om det nu inte luktar illa längre. Fråga B6 (4p) Han har med sig en histologisk bild av nässlemhinna som bekläds av olfaktoriusepitel och vill att du skall förklara vad det är för strukturer man kan se och de olika celltypernas funktion. Rita gärna och förklara (du får använda medicinska termer)!

16 Tentamen T5 VT08 Kod nr 16(27) Micke Bredberg, 35 år, arbetar i databranschen. Gift och har en dotter. Röker ej. Han är med i Munskänkarna och missar sällan deras månatliga vinprovningar. I januari 2008 går han iväg på vinprovning trots att han känner sig lite sjuk, med symtom som att han börjar bli förkyld. Vinet smakar enbart strävt och inte alls så att han kan beskriva det med samma inlevelse som vanligt. En stor del av smakupplevelsen kommer från luktsinnet. Börjar Micke bli förkyld har slemhinnan i näsan svullnat så att doftämnena inte kan komma åt luktreceptorerna. Dagen efter vinprovningen har Micke hög feber, värk i hela kroppen och blir sängliggande. Han ringer till sjukvårdsupplysningen och får höra att influensan går och att han troligen drabbats av detta. Han bör hålla sig hemma en vecka, men behöver inte uppsöka sjukhus. Micke ligger till sängs i fyra dagar och är sen feberfri men känner sig så trött att han stannar hemma hela veckan. Till helgen därpå delar Micke och hustrun på en flaska vin, men Micke blir på dåligt humör för trots att han inte är snuvig längre, eller täppt i näsan, smakar vinet ingenting. Micke, som fortfarande efter fyra veckor, känner sig hängig efter influensan och som tur är har fått tillbaka luktförmågan åtminstone delvis, känner en dag en äcklig lukt som kommer stötvis i samband med att han andas in djupt. Han kollar själv genom att hålla för en näsborre i taget att det tycks vara den högra delen av näsan som lukten känns i. Nu tycker Micke att det är dags att få en tid hos husläkaren eftersom han tror att han blivit tokig då hustrun inte kan känna någon konstig lukt, varken i rummet eller när hon luktar på utandningsluften från Mickes näsa. Han har troligen fått en högersidig maxillarsinuit, och lukten ( var i käkhålan ) kommer när ingången av och till med respiratorisk variation sväller av. En röntgen av bihålorna kan ge diagnosen. Micke har läst på internet om luktsinnet och har blivit orolig. Den tumör man kan ha i själva luktbulben heter olfaktoriusneurinom, som ger bortfall av lukten på ena sidan. Eftersom Micke är så bekymrad över sitt tillstånd och du ändå tänker skicka honom till röntgen ber du, för att lugna honom, om en CT där man inte enbart tittar på bihålorna utan även på hjärnvävnaden. Du får svar om några dagar att Micke har en vätskenivå i höger käkhåla och förtätningar i etmoidalcellerna på höger sida, ingen hjärntumör. Du remitterar honom då till ÖNH-kliniken där man spolar hans käkhåla och sätter in penicillin. När Micke fått behandling för sin infektion i maxillarsinus kommer han tillbaka till dig och klagar på att han fortfarande har nedsatt luktsinne även om det nu inte luktar illa längre. Under tiden som Mickes luktsinne har varit nedsatt har han fortsatt att gå på Munskänkarnas möten för att till sin förvåning märka att han har tränat upp en förfinad känslighet av sitt smaksinne. Fråga B7 (4p) Vilka olika receptorer och hjärnnerver samt deras kortikala projektioner har Micke tränat upp? Via vilka banor når smakstimuli stora hjärnans bark? Illustrera gärna! Fråga B8 (2p) Hur beter han sig som vinprovare för att stimulera var och en av dem?

17 Tentamen T5 VT08 Kod nr 17(27) Fall C: Gustav Svensson, 78 år, med gångsvårigheter (27p) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Han är frisk för övrigt, frånsett bilaterala höft artroplastik operationer för coxartros för några år sedan och tar inga mediciner. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. Han går bredbent och använder en käpp. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Symtomen har kommit smygande. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Fråga C1 (1p) Vilka möjliga sjukdomsmekanismer/orsaker till Gustavs besvär överväger du?

18 Tentamen T5 VT08 Kod nr 18(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Han är frisk för övrigt, frånsett bilaterala höft artroplastik operationer för coxartros för några år sedan och tar inga mediciner. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. Han går bredbent och använder en käpp. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Symtomen har kommit smygande. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. : Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Efter att Du haft det inledande samtalet med Gustav är det dags för kroppsundersökningen (status). Du finner då omgående att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. Fråga C2 (5p) Beskriv det normala neurobiologiska skeendet bakom tanken och handling där du bl. a. anger vilka hjärndelar, neuronpopulationer och transmittor-system som är involverade.

19 Tentamen T5 VT08 Kod nr 19(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Han är frisk för övrigt, frånsett bilaterala höft artroplastik operationer för coxartros för några år sedan och tar inga mediciner. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. Han går bredbent och använder en käpp. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Symtomen har kommit smygande. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Efter att Du haft det inledande samtalet med Gustav är det dags för kroppsundersökningen (status). Du finner då omgående att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. : Kroppsundersökningen visar gott och opåverkat allmäntillstånd. Cor: Regelbunden rytm, frekvens 68/min. Blodtryck: 175/100. Neurologi: Fullt vaken och orienterad till person, tid och rum. Grova kraften och sensorik för beröring testas u.a. i samtliga extremiteter. Babinskis tecken negativ. Dålig balans. Pupiller är likstora och reagerar normalt för ljus, direkt och indirekt. Fråga C3 (3p) Förklara de normala bakomliggande neuroanatomiska mekanismerna till att Gustavs pupiller dras samman, blir mindre, vid ljus stimulus i ögat. Rita gärna en skiss.

20 Tentamen T5 VT08 Kod nr 20(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Han är frisk för övrigt, frånsett bilaterala höft artroplastik operationer för coxartros för några år sedan och tar inga mediciner. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. Han går bredbent och använder en käpp. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Symtomen har kommit smygande. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Efter att Du haft det inledande samtalet med Gustav är det dags för kroppsundersökningen (status). Du finner då omgående att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. Kroppsundersökningen visar gott och opåverkat allmäntillstånd. Cor: Regelbunden rytm, frekvens 68/min. Blodtryck: 175/100. Neurologi: Fullt vaken och orienterad till person, tid och rum. Grova kraften och sensorik för beröring testas u.a. i samtliga extremiteter. Babinskis tecken negativ. Dålig balans. Pupiller är likstora och reagerar normalt för ljus, direkt och indirekt. : Efter anamnes och status vill du utreda Gustav. Fråga C4 (1p) Vilken akut kompletterande undersökning överväger du nu och varför?

21 Tentamen T5 VT08 Kod nr 21(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Han är frisk för övrigt, frånsett bilaterala höft artroplastik operationer för coxartros för några år sedan och tar inga mediciner. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. Han går bredbent och använder en käpp. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Symtomen har kommit smygande. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Efter att Du haft det inledande samtalet med Gustav är det dags för kroppsundersökningen (status). Du finner då omgående att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. Kroppsundersökningen visar gott och opåverkat allmäntillstånd. Cor: Regelbunden rytm, frekvens 68/min. Blodtryck: 175/100. Neurologi: Fullt vaken och orienterad till person, tid och rum. Grova kraften och sensorik för beröring testas u.a. i samtliga extremiteter. Babinskis tecken negativ. Dålig balans. Pupiller är likstora och reagerar normalt för ljus, direkt och indirekt. : Gustav sändes till sjukhuset för att få utfört en datortomografiundersökning av huvudet och pga. fyndet vid denna skickades han inte tillbaka hem utan överfördes till akutmottagningen. Röntgenutlåtandet: DT Huvud: Ett drygt 2 cm tjockt isoattenuerande vätskeskikt finns mellan skallbenet och hjärnan längs hela konvexiteten på vänster sida. Detta åstadkommer tryck på vänster hjärnhalva vars sidoventrikel är komprimerad och det föreligger en medellinjeöverskjutning på 8 mm åt höger. Fynd förenligt med ett expansivt vänstersidigt kroniskt subduralhematom. Fråga C5 (3p) Förklara vilka faktorer som normalt bestämmer det intrakraniella trycket, och vilka kompensatoriska mekanismer som träder in när Gustavs intrakraniella tryck ökar i samband med det kroniska subduralhematomet.

22 Tentamen T5 VT08 Kod nr 22(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Du finner vid utförande av status att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. Kroppsundersökningen visar gott och opåverkat allmäntillstånd. Cor: Regelbunden rytm, frekvens 68/min. Blodtryck: 175/100. Neurologi: Fullt vaken och orienterad till person, tid och rum. Grova kraften och sensorik för beröring testas u.a. i samtliga extremiteter. Babinskis tecken negativ. Dålig balans. Pupiller är likstora och reagerar normalt för ljus, direkt och indirekt. Gustav sändes till sjukhuset för att få utfört en datortomografiundersökning. DT Huvud: Ett drygt 2 cm tjockt isoattenuerande vätskeskikt finns mellan skallbenet och hjärnan längs hela konvexiteten på vänster sida. Detta åstadkommer tryck på vänster hjärnhalva vars sidoventrikel är komprimerad och det föreligger en medellinje-överskjutning på 8 mm åt höger. Fynd förenligt med ett expansivt vänstersidigt kroniskt subduralhematom. : På Gustav s DT undersökning av huvudet såg man tecken på ökat intrakraniellt tryck. Detta påvisas också kliniskt genom oftalmoskopering; dvs ögonbottenundersökning, då man ser ett ödem i papilla optica i retina, så kallat papillödem. Fråga C6 (2p) Förklara med dina neuroanatomiska kunskaper de bakomliggande mekanismerna till uppkomsten av papillödem vid ökat intrakraniellt tryck.

23 Tentamen T5 VT08 Kod nr 23(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Du finner vid utförande av status att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. Kroppsundersökningen visar gott och opåverkat allmäntillstånd. Cor: Regelbunden rytm, frekvens 68/min. Blodtryck: 175/100. Neurologi: Fullt vaken och orienterad till person, tid och rum. Grova kraften och sensorik för beröring testas u.a. i samtliga extremiteter. Babinskis tecken negativ. Dålig balans. Pupiller är likstora och reagerar normalt för ljus, direkt och indirekt. Gustav sändes till sjukhuset för att få utfört en datortomografiundersökning. DT Huvud: Ett drygt 2 cm tjockt isoattenuerande vätskeskikt finns mellan skallbenet och hjärnan längs hela konvexiteten på vänster sida. Detta åstadkommer tryck på vänster hjärnhalva vars sidoventrikel är komprimerad och det föreligger en medellinje-överskjutning på 8 mm åt höger. Fynd förenligt med ett expansivt vänstersidigt kroniskt subduralhematom. På Gustav s DT undersökning av huvudet såg man tecken på ökat intrakraniellt tryck. Detta påvisas också kliniskt genom oftalmoskopering; dvs ögonbottenundersökning, då man ser ett ödem i papilla optica i retina, så kallat papillödem. : Gustav har alltså ådragit sig ett kroniskt subduralhematom pga. upprepade slag mot huvudet i samband med fall. Han blir omhändertagen av läkaren på akutmottagningen som kontaktar neurokirurgiska kliniken dit han överförs och förbereds för operation. Gustav blir mycket orolig när han hör att han måste, som han själv uppfattat det hela, opereras för en hjärnblödning. Fråga C7 (2p) Förklara med hjälp av dina neuroanatomiska kunskaper var i Gustavs hjärnhinnor blödningen är lokaliserad och på vilket sätt hjärnan är påverkad (du får använda medicinsk terminologi och behöver alltså inte förklara så att Gustav förstår).

24 Tentamen T5 VT08 Kod nr 24(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Du finner vid utförande av status att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. Kroppsundersökningen visar gott och opåverkat allmäntillstånd. Cor: Regelbunden rytm, frekvens 68/min. Blodtryck: 175/100. Neurologi: Fullt vaken och orienterad till person, tid och rum. Grova kraften och sensorik för beröring testas u.a. i samtliga extremiteter. Babinskis tecken negativ. Dålig balans. Pupiller är likstora och reagerar normalt för ljus, direkt och indirekt. Gustav sändes till sjukhuset för att få utfört en datortomografiundersökning. DT Huvud: Ett drygt 2 cm tjockt isoattenuerande vätskeskikt finns mellan skallbenet och hjärnan längs hela konvexiteten på vänster sida. Detta åstadkommer tryck på vänster hjärnhalva vars sidoventrikel är komprimerad och det föreligger en medellinje-överskjutning på 8 mm åt höger. Fynd förenligt med ett expansivt vänstersidigt kroniskt subduralhematom. På Gustav s DT undersökning av huvudet såg man tecken på ökat intrakraniellt tryck. Detta påvisas också kliniskt genom oftalmoskopering; dvs ögonbottenundersökning, då man ser ett ödem i papilla optica i retina, så kallat papillödem. Gustav har ådragit sig ett kroniskt subduralhematom pga. upprepade slag mot huvudet i samband med fall. Han blir omhändertagen av läkaren på akutmottagningen som kontaktar neurokirurgiska kliniken dit han överförs och förbereds för operation. Gustav blir mycket orolig när han hör att han måste, som han själv uppfattat det hela, opereras för en hjärnblödning. : Sub är latin och betyder under. Blödningen ligger således under dura mater; dvs mellan hårda hjärnhinnan och arachnoidean som är en av leptomeningierna (mjuka hjärnhinnorna). Således är det inte någon blödning i hjärnan (intracerebralt hematom), men blödningen trycker på hjärnan och orsakar därmed symtomen. Fråga C8 (2p) Dura mater, den hårda hjärnhinnan, är en av de tre hjärnhinnorna. Förklara vilka funktioner dura mater upprätthåller.

25 Tentamen T5 VT08 Kod nr 25(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Du finner vid utförande av status att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. Kroppsundersökningen visar gott och opåverkat allmäntillstånd. Cor: Regelbunden rytm, frekvens 68/min. Blodtryck: 175/100. Neurologi: Fullt vaken och orienterad till person, tid och rum. Grova kraften och sensorik för beröring testas u.a. i samtliga extremiteter. Babinskis tecken negativ. Dålig balans. Pupiller är likstora och reagerar normalt för ljus, direkt och indirekt. Gustav sändes till sjukhuset för att få utfört en datortomografiundersökning. DT Huvud: Ett drygt 2 cm tjockt isoattenuerande vätskeskikt finns mellan skallbenet och hjärnan längs hela konvexiteten på vänster sida. Detta åstadkommer tryck på vänster hjärnhalva vars sidoventrikel är komprimerad och det föreligger en medellinje-överskjutning på 8 mm åt höger. Fynd förenligt med ett expansivt vänstersidigt kroniskt subduralhematom. På Gustav s DT undersökning av huvudet såg man tecken på ökat intrakraniellt tryck. Detta påvisas också kliniskt genom oftalmoskopering; dvs ögonbottenundersökning, då man ser ett ödem i papilla optica i retina, så kallat papillödem. Gustav har ådragit sig ett kroniskt subduralhematom pga. upprepade slag mot huvudet i samband med fall. Han blir omhändertagen av läkaren på akutmottagningen som kontaktar neurokirurgiska kliniken dit han överförs och förbereds för operation. Gustav blir mycket orolig när han hör att han måste, som han själv uppfattat det hela, opereras för en hjärnblödning. Sub är latin och betyder under. Blödningen ligger således under dura mater; dvs mellan hårda hjärnhinnan och arachnoidean som är en av leptomeningierna (mjuka hjärnhinnorna). Således är det inte någon blödning i hjärnan (intracerebralt hematom), men blödningen trycker på hjärnan och orsakar därmed symtomen. : Dura mater bildar falx cerebri och tentorium cerebelli och bidrager därmed till stabiliseringen av hjärnan inne i skallen. Hjärnans stora vensystem är inneslutna i dessa veck. Fråga C9 (4p) Förklara med skiss och med ord det system av blodkärl som utgör den venösa cerebrala cirkulationen samt deras anatomiska samband med dura mater.

26 Tentamen T5 VT08 Kod nr 26(27) Gustav Svensson, 78 år, pigg och vital för sin ålder, söker på vårdcentralen pga. nytillkomna gångsvårigheter. Du har träffat Gustav vid tidigare tillfällen och märker genast att gången nu är lite ostadig. När han börjar berätta om sina problem noterar du en markant skillnad i hans sätt att prata och framföra sina tankar, nu går det väldigt trögt och något osammanhängande, jämfört med tidigare. Dessutom klagar han över en plågsam huvudvärk som har suttit i nästan för jämnan den senaste tiden. Han berättar om två tillfällen då han ramlat och slagit sig i såväl huvudet som nacken. Första gången för ca 3 månader sedan och igen för cirka 1 månad. Vid det senaste tillfället behövde han sys för en sårskada i huvudet och en datortomografisk undersökning av huvudet utfördes vilken inte visade något avvikande. Smygande debut med tilltagande symtom efter trauma talar närmast för subduralhämatom, särskilt som datortomografi nyligen var normal. Du finner vid utförande av status att Gustav har svårt att utföra de handlingar som du ber honom att utföra det går lite trögt. Kroppsundersökningen visar gott och opåverkat allmäntillstånd. Cor: Regelbunden rytm, frekvens 68/min. Blodtryck: 175/100. Neurologi: Fullt vaken och orienterad till person, tid och rum. Grova kraften och sensorik för beröring testas u.a. i samtliga extremiteter. Babinskis tecken negativ. Dålig balans. Pupiller är likstora och reagerar normalt för ljus, direkt och indirekt. Gustav sändes till sjukhuset för att få utfört en datortomografiundersökning. DT Huvud: Ett drygt 2 cm tjockt isoattenuerande vätskeskikt finns mellan skallbenet och hjärnan längs hela konvexiteten på vänster sida. Detta åstadkommer tryck på vänster hjärnhalva vars sidoventrikel är komprimerad och det föreligger en medellinje-överskjutning på 8 mm åt höger. Fynd förenligt med ett expansivt vänstersidigt kroniskt subduralhematom. På Gustav s DT undersökning av huvudet såg man tecken på ökat intrakraniellt tryck. Detta påvisas också kliniskt genom oftalmoskopering; dvs ögonbottenundersökning, då man ser ett ödem i papilla optica i retina, så kallat papillödem. Gustav har ådragit sig ett kroniskt subduralhematom pga. upprepade slag mot huvudet i samband med fall. Han blir omhändertagen av läkaren på akutmottagningen som kontaktar neurokirurgiska kliniken dit han överförs och förbereds för operation. Gustav blir mycket orolig när han hör att han måste, som han själv uppfattat det hela, opereras för en hjärnblödning. Sub är latin och betyder under. Blödningen ligger således under dura mater; dvs mellan hårda hjärnhinnan och arachnoidean som är en av leptomeningierna (mjuka hjärnhinnorna). Således är det inte någon blödning i hjärnan (intracerebralt hematom), men blödningen trycker på hjärnan och orsakar därmed symtomen. Dura mater bildar falx cerebri och tentorium cerebelli och bidrager därmed till stabiliseringen av hjärnan inne i skallen. Hjärnans stora vensystem är inneslutna i dessa veck. : Gustav opererades varvid det kroniska subduralhematomet tömdes ut. Detta skedde genom att man borrade upp ett hål i skallbenet, vilket utvidgades till ca 3cm. Dura mater öppnades kryssformat och det likvifierade motoroljefärgade hematomet spolades ut. Fråga C10 (2p) Under operation var Gustav sövd. Förklara de bakomliggande verkningsmekanismerna för anestesi.

Mikaela Gudmundsson, 27 år, med nedsatt känsel i benen (30p)

Mikaela Gudmundsson, 27 år, med nedsatt känsel i benen (30p) Omtentamen T5 HT08 1(23) Fall A: Mikaela Gudmundsson, 27 år, med nedsatt känsel i benen (30p) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för

Läs mer

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Neuro och Rörelse Skriftlig tentamen 23 mars 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Martin Gunnarsson: 1, 3, 4, 6,

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund TIA/hjärninfarkt Trombocythämmare, statin, blodtryckssänkare, ultraljud halskärl, karotiskirurgi,

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2013. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2013. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2013 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

Hydrocephalus och shunt

Hydrocephalus och shunt Hydrocephalus och shunt Den här broschyren berättar om hydrocephalus (vattenskalle) och shunt. Den riktar sig i första hand till familjer och personal som kommer i kontakt med barn och ungdomar som har

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20 1 En 74 årig kvinna med tablett behandlad hypertoni, inkommer till akuten med 2 timmars anamnes på tilltagande svaghet i höger kroppshalva. Fråga 1 (4p) Delar av status på akuten illustreras samt är som

Läs mer

1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare.

1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare. SEMINARIUM SVK HT 2014/VT2015 Fall- medvetslöshet 1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare. Dottern talade med patienten tidigare på dagen. Hon lät då förvirrad,

Läs mer

Att leva med MS multipel skleros

Att leva med MS multipel skleros Att leva med MS multipel skleros Att leva med ms Ibland måste man vara extra snäll mot sig själv Charlotte Sundqvist var en mycket aktiv 16-åring när hon började ana att något var på tok. Sedan en tid

Läs mer

Att leva med Ataxier

Att leva med Ataxier Att leva med Ataxier Att leva med ataxier Jag kan fortfarande göra allt på mitt eget sätt Johanna Nordbring, 47 år i dag, gick tredje årskursen på gymnasiet när hon märkte att hon hade problem med balansen.

Läs mer

opereras för förträngning i halspulsådern

opereras för förträngning i halspulsådern Till dig som skall opereras för förträngning i halspulsådern Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på

Läs mer

Utvecklingskraft Cancer

Utvecklingskraft Cancer Utvecklingskraft Cancer Före och efter cancer Kalmar 170518 Hjärntumörprocessen Så ser det ut i regionen våra utmaningar Bakgrund 1300 nya fall/år i Sverige, i sydöstra regionen ca 120 fall/år Vanligaste

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT 1. Husläkarmottagning Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28 Elsa Svensson, 67 år, inkommer till akutmottagningen efter att plötsligt fått mycket ont i ryggen. Hon är magerlagd och rökare och hennes menstruationer upphörde tidigt vid 40-års ålder. En uppföljande

Läs mer

OBS!! Per Odencrants frågor besvaras på frågeformuläret!!!!!!!!!! Svar på lösblad rättas ej. Lycka till!

OBS!! Per Odencrants frågor besvaras på frågeformuläret!!!!!!!!!! Svar på lösblad rättas ej. Lycka till! Tentamen i allmän farmakologi, analgetika och psykofarmaka, blod och koagulationsjukdom, neurologi samt allergi, immundefekter, autoimmunitet, transplantation. 20/4 2012. Lärare: Per Odencrants, fråga

Läs mer

Delexamination 1 MEQ

Delexamination 1 MEQ Delexamination 1 2017-02-28 MEQ 22 poäng Danderyds sjukhus Karolinska Solna All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den på golvet. Därefter rättvändes

Läs mer

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker Hypofys, skelett mm! Falldiskussionsseminarium T7 VT 2010 1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker En 52-årig man kommer till dig som husläkare för uppföljning av hypertoni, de senaste åren har mer behandling

Läs mer

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet 16 september 2011 Totalt antal poäng på skrivning: 30 poäng. För godkänd krävs 20 poäng Tentamen återlämnas senast 4 oktober Kursledare:

Läs mer

MEQ fråga Nr..

MEQ fråga Nr.. 1 (6) En kall oktobermorgon tjänstgör du som primärjour på Medicinakuten. Du går in till Elisabeth 45 år som söker på grund av huvudvärk. Elisabeth arbetar som förskolelärare och lider av övervikt, men

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008 ID-Nr: Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Del 1 1. En 65-årig dam söker dig på allmänläkarmottagningen då hon märkt att

Läs mer

MabThera (rituximab) patientinformation

MabThera (rituximab) patientinformation MabThera (rituximab) patientinformation Du som lever med reumatoid artrit, RA, har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din

Läs mer

Sifferkod:.. Eva, som har lätt för att uttrycka sig, berättar:

Sifferkod:.. Eva, som har lätt för att uttrycka sig, berättar: Eva som är 55 år, kommer i början av september till dig på Vårdcentralen i Täby. Eva är gift och jobbar deltid med ekonomi i makens företag. Hon har barn och barnbarn. Eva har hypertoni och medicinerar

Läs mer

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 4 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 06, SSK 05 SSK 03, SSK 04 (del 1 eller/och del 2) Namn: (Ifylles av student) : (Ifylles av student)

Läs mer

B) Förklara hur hörselnedsättningen mest sannolikt har uppkommit? (2p)

B) Förklara hur hörselnedsättningen mest sannolikt har uppkommit? (2p) Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 2009-05-20 1 (12) Efraim, 55 år, är frisk och äter inga mediciner. Tidigare under dagen drabbades han av en så kraftig högersidig näsblödning att du som underläkare

Läs mer

Lärare: Rolf Pettersson (RP), Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), INDIVIDUELL TENTAMEN I KLINISK MEDICIN A, 3 hp PROVKOD: 0250

Lärare: Rolf Pettersson (RP), Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), INDIVIDUELL TENTAMEN I KLINISK MEDICIN A, 3 hp PROVKOD: 0250 Kurs: Medicin, Klinisk medicin II, 7, 5 hp Datum: 2017-11-17 Antal frågor: Lärare: Rolf Pettersson (RP), Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), INDIVIDUELL TENTAMEN I KLINISK MEDICIN A, 3 hp PROVKOD:

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Omtentamen. Lycka till! Kursens namn: Klinisk medicin ll. Kurskod: MC 1028. Kursansvarig: Rolf Pettersson. Datum: 2013 03 02 Skrivtid 3 t.

Omtentamen. Lycka till! Kursens namn: Klinisk medicin ll. Kurskod: MC 1028. Kursansvarig: Rolf Pettersson. Datum: 2013 03 02 Skrivtid 3 t. Omtentamen Kursens namn: Klinisk medicin ll Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson Lärare: Torbjörn Noren 20p Katarina Palm 8p Peter Engfeldt 5p Tony Larsson 5p Magnus Johansson 5p Nils Nyhlin

Läs mer

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:...

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Skrivning 1, HT 2008 2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 1. Du arbetar som underläkare på ett mindre landsortssjukhus när en 20 årig tidigare frisk man inkommer med ambulans tillsammans

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod 1 65 årig man, icke rökare söker på grund av andfåddhet vid ansträngning sen ett par veckor. Ingen hosta, ingen smärta i thorax. Lungauskultation påvisar nedsatt andningsljud över höger lungas bas, perkutorisk

Läs mer

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid)

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) 1 Vad är multipel skleros? Denna information är avsedd för dig som har skovvis förlöpande multipel

Läs mer

TentamensKod: Tentamensdatum: 120324 Tid: 09.30 12.30

TentamensKod: Tentamensdatum: 120324 Tid: 09.30 12.30 Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 06, SSK 05 SSK 03, SSK 04 (del 1 eller/ och del 2) TentamensKod: Tentamensdatum: 120324 Tid: 09.30

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet Kod: Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet 10 februari 2012 Totalt antal poäng på skrivning: 30 poäng. För godkänd krävs 20 poäng Tentamen återlämnas senast 24 februari

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen, Del 2 Ladokkod: VSO011 Tentamen ges för: 760916-5100 Maryam Khanjari

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen, Del 2 Ladokkod: VSO011 Tentamen ges för: 760916-5100 Maryam Khanjari Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen, Del 2 Ladokkod: VSO011 Tentamen ges för: 760916-5100 Maryam Khanjari Tentamensdatum: 121119 Tid: 09.00 13.30 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till!

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till! Tentamen i Farmakologi och Sjukdomslära. 16/8, 2013. Skrivtid: 08:00 13:00 Lärare: Christina Karlsson, fråga 1-3, 9p. Sara Nordkvist, fråga 4-9, 15p. Nils Nyhlin, fråga 10-13, 9p. Per Odencrants, fråga

Läs mer

Ortopedstation 1. Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten!

Ortopedstation 1. Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten! Ortopedstation 1 Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten! Bedöm röntgenbilderna! Instruktion till stationsansvarig, ortopedi

Läs mer

Delexamination 2 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 2 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Aid nr: Sidan 1 av 35 Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT12 MSTA20/8LAG20 STA2 2013-02-05

Aid nr: Sidan 1 av 35 Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT12 MSTA20/8LAG20 STA2 2013-02-05 Aid nr: Sidan 1 av 35 Fall A (38 p) Lennart, 64 år Hustrun till Lennart, 64 år, upplever att maken under den senaste tiden är förändrad. Hon upplever att han inte längre bryr sig, verkar nedstämd och kommer

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk medicin Ht2011 MEQ. 20 poäng

Delexamination 1. Klinisk medicin Ht2011 MEQ. 20 poäng Delexamination 1 Klinisk medicin Ht2011 MEQ 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

YRSEL. yrsel. Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall. Neurologens perspektiv

YRSEL. yrsel. Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall. Neurologens perspektiv YRSEL Neurologens perspektiv yrsel Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall 1 2 definition av yrsel Varierar mycket Patienterna har sina definitioner Specialister har sina definitioner

Läs mer

5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 5:1 På akutmottagningen söker Dan, en tidigare frisk 28 årig lärare med ländryggssmärta sedan tre veckor. För ett dygn sedan lyfte han en TVapparat och fick då

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Orvar Granlund med svårigheter att röra sig

Orvar Granlund med svårigheter att röra sig Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 1(21) Fall A: Orvar Granlund med svårigheter att röra sig På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig

Läs mer

Karotisstenoser 30/1-13

Karotisstenoser 30/1-13 Karotisstenoser 30/1-13 Johan Sanner NR-kliniken CSK När skall vi utreda? Vilka skall vi behandla? Handläggning i praktiken Riksstrokedata 2011 Medelålder 76 år (K-d: 76 år, A: 78, T: 78) Män 73 år Kvinnor

Läs mer

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid.

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid. Omtentamen Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I Kurskod: MC1029 Kursansvarig: Gabriella Eliason 2012-08-20 Skrivtid. 240 min Totalpoäng: 54 poäng Gabriella Eliason 18 poäng Ulrika Fernberg

Läs mer

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM 4 oktober 2013 Marie Lindefeldt Läs igenom och svara på frågorna till de fem fallen innan seminariet. Vi diskuterar sedan igenom fallen tillsammans. Välkomna! Fall 1 En

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 ID: 1/19 TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ner på golvet

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026

Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026 Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026 Kursansvarig: Ulrika Arnersten Datum: 2011 08 10 Skrivtid: 240 min Totalpoäng: 58 poäng Poängfördelning: Allmän farmakologi

Läs mer

Neuropediatrik. ALB, Huddinge. Hanna Westergren

Neuropediatrik. ALB, Huddinge. Hanna Westergren Neuropediatrik ALB, Huddinge Katarina Wide Åsa Eriksson Katarina Lindström Marie Sallamba Hanna Westergren Maud Eriksson Sofia Sergel Suzanne Marcus Sara Dahl Fall 1 3½ årig pojke kommer till BVC för utvecklingsbedömning:

Läs mer

Bromma Planeten Sjukdomspolicy

Bromma Planeten Sjukdomspolicy Innehållsförteckning 1 Vår Sjukdomspolicy 2 1.1 När är mitt barn så sjukt så att det behöver stanna hemma?.. 2 1.2 När barnet blir sjukt på förskolan................. 2 1.3 Maginfluensa eller magsjuk.....................

Läs mer

o Ja o Nej o Jag vet inte/minns inte o Datum: Rapporteringsenkäten (veckovis)

o Ja o Nej o Jag vet inte/minns inte o Datum: Rapporteringsenkäten (veckovis) Rapporteringsenkäten (veckovis) 1. Har du haft ett eller flera av följande symptom sedan du senast fyllde i enkäten (eller under de senaste veckorna om det här är din första rapportering)? (Fyll i alla

Läs mer

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni.

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni. Omtentamen 1 i Resp/Cirk, T3, mars 2013. Maxpoäng: 60,5. Gräns för godkänt: 65% av maxpoängen, = 39p Lycka till! 1. Elin utreds på vårdcentralen för primär hypertoni. a. Vilken ålderskategori brukar drabbas

Läs mer

Rehabiliteringskliniken

Rehabiliteringskliniken 2019-05-23 Rehabiliteringskliniken Sena effekter/sena besvär Det finns ett antal kategorier i ICD-10-SE för sena effekter. Dessa koder kan användas för att ange ett tillstånd som inte längre är aktuellt

Läs mer

Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med GILENYA. För fullständig GILENYA information se bipacksedeln eller

Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med GILENYA. För fullständig GILENYA information se bipacksedeln eller Novartis Neuroscience Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med För fullständig information se bipacksedeln eller www.fass.se - ditt nya läkemedel En kapsel en gång om dagen

Läs mer

3/ Vad är sinus sagittalis superior för något, var påträffas den och vilken är dess funktionella betydelse? (2 p)

3/ Vad är sinus sagittalis superior för något, var påträffas den och vilken är dess funktionella betydelse? (2 p) NEUROMORFOLOGI 1 1/ Under den tidiga fosterutvecklingen delas neuralröret, på vardera sidan om medellinjen, upp i ett dorsalt och ett ventralt område åtskilda av en längsgående fåra! Vad heter det dorsala

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB)

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB) TILL DIG SOM FÅR (NATALIZUMAB) BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS Tag noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 Denna broschyr är ett komplement till behandlande

Läs mer

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 01 16 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 55. Kardiologi, fråga 1, 7p. Infektioner,

Läs mer

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit En 60 årig tidigare rökande kvinna söker på akutmottagningen på grund av andfåddhet. Hon behandlas med Enalapril pga högt blodtryck sedan 3 år tillbaka. Hon har besvärats

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

1.1 Vilken diagnos misstänker Du (1p) 1.2 Ställ tre relevanta riktade frågor till patienten. (3p)

1.1 Vilken diagnos misstänker Du (1p) 1.2 Ställ tre relevanta riktade frågor till patienten. (3p) Du gör AT, är jour på akutmottagningen och går in till en patient som heter Anna Andersson, hon är 72 år gammal. Enligt dottern som också är med, har hon talat konstigt i telefon tidigare idag samt tappat

Läs mer

VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM. av Joy Slatford

VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM. av Joy Slatford VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM av Joy Slatford VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM av Joy Slatford 2 Alla blir sjuka någon gång. I skolan var Lotta förkyld förra veckan. Adam bröt benet i somras. 3

Läs mer

MEQ fall 1. 9.0 p. Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga.

MEQ fall 1. 9.0 p. Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga. MEQ fall 1 Rest Tentamen Klinisk Medicin VT10 9.0 p Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga. Du får bara ha en sida uppvänd åt gången, dvs besvara sid 1 färdigt innan sid

Läs mer

Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (15 p) Kurskod: MC1006

Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (15 p) Kurskod: MC1006 Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (15 p) Kurskod: MC1006 Kursansvarig: Sara Nordkvist 2011 08 09 Skrivtid 300 min Totalpoäng: 83 Poängfördelning: Tentamen neurologi: Ulrika

Läs mer

VIRUS OCH BAKTERIE SEMINARIE

VIRUS OCH BAKTERIE SEMINARIE VIRUS OCH BAKTERIE SEMINARIE I varje seminariegrupp indelar ni er två och två och ser till att fallen är uppdelade i era smågrupper. Alla skall ha förberett alla case men Ni leder ert/era case och berättar

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 20) En 46-årig man, som slutat röka för fem år sedan, kommer för allmän hälsokontroll, eftersom han känt sig trött senaste tiden. Han har ingen aktuell medicinering,

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv 6 sidor. 15 poäng. Till din mottagning kommer Jane, 41 år gammal som är gift och har två barn. Sökte läkare i tonåren pga kliande hudutslag på armbågar och i ansikte, men någon diagnos ställdes ej och

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, läkarprogrammet, bildomtentamen

Hälsouniversitetet i Linköping, läkarprogrammet, bildomtentamen I ditt arbete som klinisk genetiker studerar du en dag kromosomer från en cancerpatient med hjälp av så kallad SKY teknik. Du ser då att en del av kromosom 13 nu istället ligger på kromosom 10. Fråga 1

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Vilket eller vilka symptom upplever du som mest besvärande?

Vilket eller vilka symptom upplever du som mest besvärande? 1 Frågeformulär vid Yrsel-Tinnitus-Smärta YTS-kliniken Namn Ålder Adress Telefon Mobiltelefon E-mailadress Datum Yrke Studerande Pensionär Har du en av följande sjukdomar? Hjärt-/kjärlsjukdom Smärta i

Läs mer

För att få respektive betyg krävs: Godkänd 23 Poäng, Väl Godkänd 28 Poäng.

För att få respektive betyg krävs: Godkänd 23 Poäng, Väl Godkänd 28 Poäng. Omvårdnad av patienter med sviktande vitala funktioner. 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: 61SV01 Tentamen ges för: Studenter i SSK 06 Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles

Läs mer

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 Tentamen VT1 2001 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 4 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR TYSABRI BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS

TILL DIG SOM FÅR TYSABRI BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS TILL DIG SOM FÅR TYSABRI BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS 2 Denna broschyr är ett komplement till behandlande sjukvårdspersonals patientinformation om TYSABRI. TILL DIG SOM FÅR TYSABRI

Läs mer

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2)

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2) Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 09 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 10 12 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5

Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5 Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5 Fall 1 Den prickiga läraren En 30-årig tidigare väsentligen frisk tvåbarnsmor hade under några månaders tid noterat att hon fått blåmärken av

Läs mer

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning:

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning: Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18 Klinisk medicin MEQ-fråga 1 Totalt 19 poäng Anvisning: All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan

Läs mer

5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning

5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning 5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning 2016-08-17 5:1 Ester är 25 år och spelar fotboll på elitnivå. I dagens cupfinal fastnade hon med dobbarna i gräset och vred till hö knä. Hon inkommer 30 min senare

Läs mer

Röntgenutlåtandet: talspråk eller skriftspråk? Johan Wikström

Röntgenutlåtandet: talspråk eller skriftspråk? Johan Wikström Röntgenutlåtandet: talspråk eller skriftspråk? Johan Wikström 1 Spelar språket någon roll? 2 Spelar språket någon roll? Tydlighet 3 Spelar språket någon roll? Tydlighet Läsbarhet 4 Spelar språket någon

Läs mer

Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika

Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika En föräldrautbildning inom ramen för BVC:s utbildningsprogram Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista kvävas falsk krupp krupp difteri laryngit virus allergi struphuvud stämband svullna slemhinneödem andningssvårigheter förkyld hosta tilltäppt

Läs mer

Du är primärjour där och tar emot sjuksköterskans rapport för triagering.

Du är primärjour där och tar emot sjuksköterskans rapport för triagering. Facit MEQ delexamination 1 VT13 Göran Trock, är 55 år och medicinsk chef på ett läkemedelsbolag. Han har just hämtat yngsta dottern i andra äktenskapet på dagis. Han är ganska tagen efter en nyligen genomgången

Läs mer

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Infektioner hos barn i förskolan

Infektioner hos barn i förskolan Infektioner hos barn i förskolan Johanna Rubin Barnhälsovårdsöverläkare Stockholm SV Stockholm, november 2015 Johanna Rubin Barnhälsovårdsenhet Nord & Sydväst johanna.rubin@karolinska.se Tel: 08 6186386,

Läs mer

Patientfall 1. Inkommer då han hittats av sitt barnbarn sittandes på en stol, dåligt kontaktbar. Har kräkt ned sina kläder.

Patientfall 1. Inkommer då han hittats av sitt barnbarn sittandes på en stol, dåligt kontaktbar. Har kräkt ned sina kläder. Man född 1926. Ensamboende änkeman. Ingen hemtjänst. Waran pga förmaksflimmer. Hypertoni. Methotrexat pga RA. Prostatacancer med Casodexbehandling och GnRh analog. Lindrig angina pectoris. Läkemedel: Casodex

Läs mer

Ta hand om din hjärna

Ta hand om din hjärna Ta hand om din hjärna www.aivoliitto.fi Vad kan du göra för att minska risken att drabbas? En stroke uppstår sällan utan någon tydlig riskfaktor. Ju fler riskfaktorer du har samtidigt, desto större är

Läs mer

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2 Integrerande MEQ 2 DX2 2014-04-23 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 6 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson Lärare: Eva Rask 4p Ann Dalius 4p Nils Nyhlin 7p Torbjörn Noren 19p

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Källa: FASS Bipacksedel: Information till användaren Otrivin utan konserveringsmedel 1 mg/ml och 0,5 mg/ml nässpray xylometazolinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta

Läs mer

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus.

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. SUT20140120PSE02 Njurcancer Bakgrund

Läs mer