Mikaela Gudmundsson, 27 år, med nedsatt känsel i benen (30p)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mikaela Gudmundsson, 27 år, med nedsatt känsel i benen (30p)"

Transkript

1 Omtentamen T5 HT08 1(23) Fall A: Mikaela Gudmundsson, 27 år, med nedsatt känsel i benen (30p) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Fråga A1 (1p) Var i nervsystemet sitter skadan? Motivera ditt svar.

2 Omtentamen T5 HT08 2(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Fortsättning av fallet Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Fråga A2 (1p) Varför är Mikaelas reflexer stegrade?

3 Omtentamen T5 HT08 3(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Fortsättning av fallet Bortfall av cortikal hämning leder till reflexstegring. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynden i status görs MR av hjärna och rygg som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter- stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Den thorakala förändringen är kontrastladdande. Fråga A3 (3p) Tolka MR-fynden!

4 Omtentamen T5 HT08 4(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Bortfall av cortikal hämning leder till reflexstegring. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynden i status görs MR av hjärna och rygg som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter- stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Den thorakala förändringen är kontrastladdande. Fortsättning av fallet Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och kontrastladdning talar för färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Höger Vänster Fråga A4 (2p) Vilka bansystem är påverkade vid dessa skador?

5 Omtentamen T5 HT08 5(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Bortfall av cortikal hämning leder till reflexstegring. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynden i status görs MR av hjärna och rygg som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter- stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Den thorakala förändringen är kontrastladdande. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och kontrastladdning talar för färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Fortsättning av fallet Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Fråga A5 (6p) Vilka symtom uppstår av dessa skador? Motivera ditt svar. Redogör i detalj för de bansystem som är involverade (från receptor till cortex) och vilka funktioner de har. Rita gärna!

6 Omtentamen T5 HT08 6(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Bortfall av cortikal hämning leder till reflexstegring. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynden i status görs MR av hjärna och rygg som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter- stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Den thorakala förändringen är kontrastladdande. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och kontrastladdning talar för färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Fortsättning av fallet Svar på likvorundersökning visar: Pleocytos med 19 mononukleära celler. Normal cerebrospinalvätska/serum albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses i cerebrospinalvätska utan motsvarighet i serum. Fråga A6 (4p) Förklara vad som menas med mononukleära celler, albumin-kvot och oligoklonala band och vad dessa begrepp står för samt gör en sammanvägd tolkning av svaret.

7 Omtentamen T5 HT08 7(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Bortfall av cortikal hämning leder till reflexstegring. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynden i status görs MR av hjärna och rygg som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter- stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Den thorakala förändringen är kontrastladdande. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och kontrastladdning talar för färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Svar på likvorundersökning visar: Pleocytos med 19 mononukleära celler. Normal cerebrospinalvätska/serum albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses i cerebrospinalvätska utan motsvarighet i serum. Fortsättning av fallet Likvorfyndet talar för inflammatorisk reaktion i CNS, vilket stöder diagnosen MS. Diagnosen sätts dock med kliniska kriterier, vilka nu är uppfyllda (minst 2 skov med fynd från olika lokaler i CNS). Behandling med beta-interferon inleds. I samband med behandling får Mikaela feber och blir mycket trött. Fråga A7 (4p) Förklara (i generella termer) den neuroanatomiska och cellulära bakgrunden till hur feber uppstår. Försök också att förklara varför feber uppstår i Mikaelas fall.

8 Omtentamen T5 HT08 8(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Bortfall av cortikal hämning leder till reflexstegring. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynden i status görs MR av hjärna och rygg som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter- stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Den thorakala förändringen är kontrastladdande. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och kontrastladdning talar för färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Svar på likvorundersökning visar: Pleocytos med 19 mononukleära celler. Normal cerebrospinalvätska/serum albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses i cerebrospinalvätska utan motsvarighet i serum. Likvorfyndet talar för inflammatorisk reaktion i CNS, vilket stöder diagnosen MS. Diagnosen sätts dock med kliniska kriterier, vilka nu är uppfyllda (minst 2 skov med fynd från olika lokaler i CNS). Behandling med beta-interferon inleds. I samband med behandling får Mikaela feber och blir mycket trött. Fortsättning av fallet Beta-interferon gav inte bara biverkningar utan visade sig även ha otillräcklig effekt eftersom Mikaela fortsätter att ha flera skov per år. På grund av detta avslutas behandlingen och Mikaela får istället en relativt ny behandling som består av en monoklonal antikropp mot VLA-4 (Tysabri ). Fråga A8 (3p) Förklara utifrån patogenesen vid MS hur anti-vla-4 utövar sin effekt.

9 Omtentamen T5 HT08 9(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Bortfall av cortikal hämning leder till reflexstegring. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynden i status görs MR av hjärna och rygg som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter- stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Den thorakala förändringen är kontrastladdande. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och kontrastladdning talar för färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Svar på likvorundersökning visar: Pleocytos med 19 mononukleära celler. Normal cerebrospinalvätska/serum albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses i cerebrospinalvätska utan motsvarighet i serum. Likvorfyndet talar för inflammatorisk reaktion i CNS, vilket stöder diagnosen MS. Diagnosen sätts dock med kliniska kriterier, vilka nu är uppfyllda (minst 2 skov med fynd från olika lokaler i CNS). Behandling med beta-interferon inleds. I samband med behandling får Mikaela feber och blir mycket trött. Betainterferon gav inte bara biverkningar utan visade sig även ha otillräcklig effekt eftersom Mikaela fortsätter att ha flera skov per år. På grund av detta avslutas behandlingen och Mikaela får istället en relativt ny behandling som består av en monoklonal antikropp mot VLA-4 (Natalizumab,Tysabri ). Fortsättning av fallet Vid MS ses en T-cellsmedierad inflammation i CNS. VLA-4 är en adhesionmolekyl som finns bland annat på aktiverade T-celler. Sjukdomen anses börja utanför CNS och att då blockera trafiken av aktiverade T-celler leder till minskad inflammation i CNS. Den nya behandlingen har mycket god effekt och efter ett år utan skov berättar Mikaela att hon vill bilda familj. Innan hon bestämmer sig för att försöka få barn vill hon få reda på om MS är en ärftlig sjukdom. Fråga A9 (3p) Är MS en ärftlig sjukdom? Redogör för i vilken grad MS är ärftlig och ge exempel på gener och mekanismer som kan vara inblandade.

10 Omtentamen T5 HT08 10(23) Mikaela Gudmundsson, 24 år, är ensamstående och har inga barn. Arbetar som undersköterska. Slutade röka för ett år sedan, dricker vin på fester ibland. Mikaela söker nu på grund av känselförändring i benen sedan någon månad. Trodde att det skulle gå över, men har nu också fått svårt ibland att styra hö ben. Besvären har ökat och hon kommer nu på remiss från allmänläkaren. Vid undersökningen noteras ökade reflexer i hö arm och ben och en högersidig positiv Babinksi. Förändrad känsel i båda benen. Kranialnerver u.a. Reflexstegring och positiv Babinski tyder på skada i CNS. Någon säker lokalisering kan inte göras med dessa uppgifter, men ryggmärgsskada verkar trolig. Bortfall av cortikal hämning leder till reflexstegring. Det framkommer att Maria för två år sedan hade en synnervsinflammation (opticusneurit). Besvären gick över på 3-4 veckor och efterföljande kontroll visade att synen var återställd. Hon har även haft övergående domningssymtom i benen, men inte sökt för dessa besvär. Med tanke på besvären och fynden i status görs MR av hjärna och rygg som visar Misstänkt svullnad i vit substans thorakalt samt fyra halvcentimeter- stora förändringar periventrikulärt på hö resp vä sida i vit substans. Den thorakala förändringen är kontrastladdande. Multipla förändringar i vit substans och med periventrikulär utbredning är förenligt med multipel skleros. Svullnad i ryggmärgen tyder på ödem och kontrastladdning talar för färsk skada med inflammation. Engagemanget av ryggmärgen är lokaliserat thorakalt, i nivå T12, och består av två lesioner (skador). Principiell utbredning av de två lesionerna visas i nedanstående skiss som visar ett tvärsnitt av ryggmärgen i nivå T12. Skadorna sitter i dorsala kolumnen respektive spino-talamiska banan på hö sida Svar på likvorundersökning visar: Pleocytos med 19 mononukleära celler. Normal cerebrospinalvätska/serum albumin-kvot. 10 oligoklonala band ses i cerebrospinalvätska utan motsvarighet i serum. Likvorfyndet talar för inflammatorisk reaktion i CNS, vilket stöder diagnosen MS. Diagnosen sätts dock med kliniska kriterier, vilka nu är uppfyllda (minst 2 skov med fynd från olika lokaler i CNS). Behandling med beta-interferon inleds. I samband med behandling får Mikaela feber och blir mycket trött. Betainterferon gav inte bara biverkningar utan visade sig även ha otillräcklig effekt eftersom Mikaela fortsätter att ha flera skov per år. På grund av detta avslutas behandlingen och Mikaela får istället en relativt ny behandling som består av en monoklonal antikropp mot VLA-4 (Natalizumab,Tysabri ). Vid MS ses en T-cellsmedierad inflammation i CNS. VLA-4 är en adhesionmolekyl som finns bland annat på aktiverade T-celler. Sjukdomen anses börja utanför CNS och att då blockera trafiken av aktiverade T-celler leder till minskad inflammation i CNS. Den nya behandlingen har mycket god effekt och efter ytterligare ett år utan skov berättar Mikaela att hon vill bilda familj. Innan hon bestämmer sig för att försöka få barn vill hon få reda på om MS är en ärftlig sjukdom. Fortsättning av fallet Vid MS finns en ärftlig predisposition, mest tydligt visad genom HLA-association, men många andra faktorer krävs för utveckling av MS. Mikaela får besked att det är en viss riskökning, men att risken ändå är liten att hennes barn drabbas av MS. Maria får så småningom en pojke. Graviditet (under vilken hon inte kan ta sin MS-medicin) och förlossning förlöper väl. 2 månader efter förlossningen inträffar dock ett nytt skov med balansstörning och koordinationsstörning i hö arm. Vid undersökning noteras patologisk nystagmus och dysmetri i hö arm (missar när hon ska peka på näsan ). Anamnes och status talar för engagemang av lillhjärnan. Fråga A10 (3p) Beskriv cerebellums funktionella roll i normal motorik och förklara hur Mikaelas dysmetri kan uppkomma. Epilog: Även detta skov gick dessbättre över, även om Mikaela denna gång fick lite restsymtom, så att hö handen inte fungerar riktigt lika bra som tidigare. Efter ytterligare ett års observationstid har inga nya skov av nervsymtom inträffat.

11 Omtentamen T5 HT08 11(23) Fall B Eva Enkvist med synnedsättning (29p) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Fråga B1 (3p) Förklara med dina neuroanatomiska kunskaper var skadan troligen sitter samt vilka undersökningar Du överväger i detta stadium och varför?

12 Omtentamen T5 HT08 12(23) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Fortsättning av fallet: Snabbt påkommen nedsättning av synskärpan och bitemporal hemianopsi talar för en process som påverkar chiasma opticum, synnervskorset. De fibrer som korsar över till andra sidan i chiasma drabbas. Ögonläkaren beställer en akut MRT hjärna och får svaret från röntgenläkaren att man finner en stor hypofystumör av blandad intensitet med suprasellär utbredning som lyfter upp chiasma opticum Dock kan man inte påvisa någon blödning i tumören. Fråga B2 (3p) Vilka fördelar har man av att undersökningen gjordes med MR framför undersökning med datortomografi? Svara med hänvisning till vardera delfrågans bokstavsbeteckning a) Vilka uppgifter om patenten är viktiga att känna till innan man kan avgöra om MRundersökning kan göras? b) Fördelar med MR inför ev operativ åtgärd c) Fördelar med avseende på tumörens art

13 Omtentamen T5 HT08 13(23) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Snabbt påkommen nedsättning av synskärpan och bitemporal hemianopsi talar för en process som påverkar chiasma opticum, synnervskorset. De fibrer som korsar över till andra sidan i chiasma drabbas. Ögonläkaren beställer en akut MRT hjärna och får svaret från röntgenläkaren att man finner en stor hypofystumör av blandad intensitet med suprasellär utbredning som lyfter upp chiasma opticum Dock kan man inte påvisa någon blödning i tumören. Fortsättning av fallet: Såvida patienten inte har pace-maker eller inopererade metalldelar är MR-undersökning att föredra eftersom den ger större detaljnoggrannhet och säkrare förmår att skilja mellan olika former av hypofystumörer. Ögonläkaren remitterar Eva till neurokirurgiska kliniken för åtgärd av hypofystumören. Vid inskrivningssamtalet med operatören får Eva veta att operationen av hennes hypofystumör ska ske genom näsan, varpå Eva spontant utbrister; Men hur är det möjligt?... Fråga B3 (2p) Förklara för Eva (du får använda medicinska termer) vilken del i skallbasen kirurgen går igenom / öppnar för att kunna operera hypofystumören genom näsan (transnasalt).

14 Omtentamen T5 HT08 14(23) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Snabbt påkommen nedsättning av synskärpan och bitemporal hemianopsi talar för en process som påverkar chiasma opticum, synnervskorset. De fibrer som korsar över till andra sidan i chiasma drabbas. Ögonläkaren beställer en akut MRT hjärna och får svaret från röntgenläkaren att man finner en stor hypofystumör av blandad intensitet med suprasellär utbredning som lyfter upp chiasma opticum Dock kan man inte påvisa någon blödning i tumören. Såvida patienten inte har pace-maker eller inopererade metalldelar är MR-undersökning att föredra eftersom den ger större detaljnoggrannhet och säkrare förmår att skilja mellan olika former av hypofystumörer. Ögonläkaren remitterar Eva till neurokirurgiska kliniken för åtgärd av hypofystumören. Vid inskrivningssamtalet med operatören får Eva veta att operationen av hennes hypofystumör ska ske genom näsan, varpå Eva spontant utbrister; Men hur är det möjligt?... Fortsättning av fallet: Genom att Sinus sphenoidalis öppnas kommer man åt hypofysen och Eva opereras således med trans-nasal trans-sphenoidal kirurgi. Under operationen uppstår en ymnig venös blödning från det stora omgivande vensystemet runt hypofysen. Kirurgen förmår dock att stilla blödningen. Fråga B4 (3p) Förklara med dina neuroanatomiska kunskaper de anatomiska strukturer som ligger i närheten/omger hypofysen. Rita gärna! Fråga B5 (3p) Redogör för hypofysens principiella uppbyggnad och förklara hur CNS kan påverka hypofysens aktivitet.

15 Omtentamen T5 HT08 15(23) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Snabbt påkommen nedsättning av synskärpan och bitemporal hemianopsi talar för en process som påverkar chiasma opticum, synnervskorset. De fibrer som korsar över till andra sidan i chiasma drabbas. Ögonläkaren beställer en akut MRT hjärna och får svaret från röntgenläkaren att man finner en stor hypofystumör av blandad intensitet med suprasellär utbredning som lyfter upp chiasma opticum Dock kan man inte påvisa någon blödning i tumören. Såvida patienten inte har pace-maker eller inopererade metalldelar är MR-undersökning att föredra eftersom den ger större detaljnoggrannhet och säkrare förmår att skilja mellan olika former av hypofystumörer. Ögonläkaren remitterar Eva till neurokirurgiska kliniken för åtgärd av hypofystumören. Vid inskrivningssamtalet med operatören får Eva veta att operationen av hennes hypofystumör ska ske genom näsan, varpå Eva spontant utbrister; Men hur är det möjligt?... Genom att Sinus sphenoidalis öppnas kommer man åt hypofysen och Eva opereras således med trans-nasal trans-sphenoidal kirurgi. Under operationen uppstår en ymnig venös blödning från det stora omgivande vensystemet runt hypofysen. Kirurgen förmår dock att stilla blödningen. Fortsättning av fallet: Hypofysen består huvudsakligen av en främre och en bakre lob. Delar av tumören som tas bort tas tillvara och sänds till patologen för mikroskopisk undersökning, sk PAD. Fråga B6 (3p) Ange de vanligaste formerna av hypofystumörer och deras prognos. Ange också hur hypofystumörer principiellt kan orsaka symtom.

16 Omtentamen T5 HT08 16(23) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Snabbt påkommen nedsättning av synskärpan och bitemporal hemianopsi talar för en process som påverkar chiasma opticum, synnervskorset. De fibrer som korsar över till andra sidan i chiasma drabbas. Ögonläkaren beställer en akut MRT hjärna och får svaret från röntgenläkaren att man finner en stor hypofystumör av blandad intensitet med suprasellär utbredning som lyfter upp chiasma opticum Dock kan man inte påvisa någon blödning i tumören. Såvida patienten inte har pace-maker eller inopererade metalldelar är MR-undersökning att föredra eftersom den ger större detaljnoggrannhet och säkrare förmår att skilja mellan olika former av hypofystumörer. Ögonläkaren remitterar Eva till neurokirurgiska kliniken för åtgärd av hypofystumören. Vid inskrivningssamtalet med operatören får Eva veta att operationen av hennes hypofystumör ska ske genom näsan, varpå Eva spontant utbrister; Men hur är det möjligt?... Genom att Sinus sphenoidalis öppnas kommer man åt hypofysen och Eva opereras således med trans-nasal trans-sphenoidal kirurgi. Under operationen uppstår en ymnig venös blödning från det stora omgivande vensystemet runt hypofysen. Kirurgen förmår dock att stilla blödningen. Hypofysen består huvudsakligen av en främre och en bakre lob. Delar av tumören som tas bort tas tillvara och sänds till patologen för mikroskopisk undersökning, sk PAD. Fortsättning av fallet: Operationen avslutas och Eva förs över till post op avdelningen för sedvanlig övervakning. På andra dagen berättar sköterskan på ronden att Eva besväras av att det droppade ganska så rikligt ur hennes näsa när hon böjde huvudet framåt i samband med tandborstning samt då hon satt och åt frukost tidigare på morgonen. Sköterskan berättar också att man med hjälp av en urinsticka testat för innehållet av glukos i vätskan som droppat ur Evas näsa och funnit att stickan ger utslag för glukos och därmed dragit slutsatsen att det rör sig om likvor läckage efter operationen. Överläkaren mumlar då något om att Evas likvor efter operationen kan vara blodtillblandad.och att undersökningsmetoder kan ha olika sensitivitet och specificitet. Fråga B7 (2p) Förklara innebörden av begreppen sensitivitet och specificitet vad gäller en undersökningsmetod.

17 Omtentamen T5 HT08 17(23) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Ögonläkaren beställer en akut MRT hjärna och får svaret från röntgenläkaren att man finner en stor hypofystumör av blandad intensitet med suprasellär utbredning som lyfter upp chiasma opticum Dock kan man inte påvisa någon blödning i tumören. Ögonläkaren remitterar Eva till neurokirurgiska kliniken för åtgärd av hypofystumören. Genom att Sinus sphenoidalis öppnas kommer man åt hypofysen och Eva opereras således med trans-nasal trans-sphenoidal kirurgi. Under operationen uppstår en ymnig venös blödning från det stora omgivande vensystemet runt hypofysen. Kirurgen förmår dock att stilla blödningen. Hypofysen består huvudsakligen av en främre och en bakre lob. Delar av tumören som tas bort tas tillvara och sänds till patologen för mikroskopisk undersökning, sk PAD. Operationen avslutas och Eva förs över till post op avdelningen för sedvanlig övervakning. På andra dagen berättar sköterskan på ronden att Eva besväras av att det droppade ganska så rikligt ur hennes näsa. Sköterskan berättar också att man med hjälp av en urinsticka testat för innehållet av glukos i vätskan som droppat ur Evas näsa och funnit att stickan ger utslag för glukos och därmed dragit slutsatsen att det rör sig om likvor läckage efter operationen. Överläkaren mumlar då något om att Evas likvor efter operationen kan vara blodtillblandad.och att undersökningsmetoder kan ha olika sensitivitet och specificitet. Fortsättning av fallet: Sensitiviteten beskriver andelen sjuka som metoden upptäcker, medan specificiteten beskriver risken att få falskt positiva svar. Doktorn undersöker Eva och finner att det mycket riktigt föreligger ett post operativt likvorläckage ur näsan. För att detta ska upphöra behandlas Eva med ett sk lumbal-drän ur vilket man dränerar ca 150 ml likvor per dygn under 4-5 dagar. Därmed ska förhoppningsvis läckaget via näsan upphöra och man förhindrar uppkomsten av en fistel. Eva erhåller ett lumbaldrän; dvs med hjälp av en punktionsnål för man in en mycket tunn plastslang in i subarachnoidalrummet i ryggen på Eva och kopplar detta till ett speciellt dräneringssystem. Fråga B8 (2p) Förklara med hjälp av dina neuroanatomiska kunskaper var i ryggen, det vill säga vilken nivå som man bör välja när man sätter in lumbaldränet. Motivera ditt svar! Fråga B9 (2p) Förklara vilka anatomiska strukturer som doktorn passerar då hon/han sticker med punktionsnålen i samband med dräninläggningen så att likvor kommer i slangen. Rita gärna!

18 Omtentamen T5 HT08 18(23) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Ögonläkaren beställer en akut MRT hjärna och får svaret från röntgenläkaren att man finner en stor hypofystumör av blandad intensitet med suprasellär utbredning som lyfter upp chiasma opticum Dock kan man inte påvisa någon blödning i tumören. Ögonläkaren remitterar Eva till neurokirurgiska kliniken för åtgärd av hypofystumören. Genom att Sinus sphenoidalis öppnas kommer man åt hypofysen och Eva opereras således med trans-nasal trans-sphenoidal kirurgi. Under operationen uppstår en ymnig venös blödning från det stora omgivande vensystemet runt hypofysen. Kirurgen förmår dock att stilla blödningen. Hypofysen består huvudsakligen av en främre och en bakre lob. Delar av tumören som tas bort tas tillvara och sänds till patologen för mikroskopisk undersökning, sk PAD. Operationen avslutas och Eva förs över till post op avdelningen för sedvanlig övervakning. På andra dagen berättar sköterskan på ronden att Eva besväras av att det droppade ganska så rikligt ur hennes näsa. Sköterskan berättar också att man med hjälp av en urinsticka testat för innehållet av glukos i vätskan som droppat ur Evas näsa och funnit att stickan ger utslag för glukos och därmed dragit slutsatsen att det rör sig om likvor läckage efter operationen. Överläkaren mumlar då något om att Evas likvor efter operationen kan vara blodtillblandad.och att undersökningsmetoder kan ha olika sensitivitet och specificitet. Sensitiviteten beskriver andelen sjuka som metoden upptäcker, medan specificiteten beskriver risken att få falskt positiva svar. Doktorn undersöker Eva och finner att det mycket riktigt föreligger ett post operativt likvorläckage ur näsan. För att detta ska upphöra behandlas Eva med ett sk lumbal-drän ur vilket man dränerar ca 150 ml likvor per dygn under 4-5 dagar. Därmed ska förhoppningsvis läckaget via näsan upphöra och man förhindrar uppkomsten av en fistel. Eva erhåller ett lumbaldrän; dvs med hjälp av en punktionsnål för man in en mycket tunn plastslang in i subarachnoidalrummet i ryggen på Eva och kopplar detta till ett speciellt dräneringssystem. Fortsättning av fallet: Tre dagar efter att Eva fått sitt lumbaldrän mår hon sämre. Hon har huvudvärk och känner sig varm, temp 38,5. Doktorn ordinerar en del prover och resultaten på likvorproverna var: Laboratorieprov Resultat Referensintervall Enhet Csv-Erytrocyter 9878 <0,1 x 10 6 /L Csv-Leukocyter 6011 <5 x 10 6 /L Csv-Leukocyter/ 4879 <0,1 x 10 6 /L polymorfnukl. Csv-Laktat 5,8 <2,1 mmol/l Fråga B10 (2p) Tolka laboratorieresultaten!

19 Omtentamen T5 HT08 19(23) Eva Enkvist, 53 år, tidigare helt frisk och utan mediciner, söker ögonläkaren då hon upplever att synen försämrats markant under de senaste dagarna. Ögonläkaren finner vid undersökningen att Eva har nedsättning av synskärpan (0.3 hö, 0.4 vä) och perimetri (synfältsundersökning) visar en bitemporal hemianopsi dvs en inskränkning av synfälten åt bägge sidor. Ögonläkaren beställer en akut MRT hjärna och får svaret från röntgenläkaren att man finner en stor hypofystumör av blandad intensitet med suprasellär utbredning som lyfter upp chiasma opticum Dock kan man inte påvisa någon blödning i tumören. Ögonläkaren remitterar Eva till neurokirurgiska kliniken för åtgärd av hypofystumören. Genom att Sinus sphenoidalis öppnas kommer man åt hypofysen och Eva opereras således med trans-nasal trans-sphenoidal kirurgi. Under operationen uppstår en ymnig venös blödning från det stora omgivande vensystemet runt hypofysen. Kirurgen förmår dock att stilla blödningen. Hypofysen består huvudsakligen av en främre och en bakre lob. Delar av tumören som tas bort tas tillvara och sänds till patologen för mikroskopisk undersökning, sk PAD. Operationen avslutas och Eva förs över till post op avdelningen för sedvanlig övervakning. På andra dagen berättar sköterskan på ronden att Eva besväras av att det droppade ganska så rikligt ur hennes näsa. Sköterskan berättar också att man med hjälp av en urinsticka testat för innehållet av glukos i vätskan som droppat ur Evas näsa och funnit att stickan ger utslag för glukos och därmed dragit slutsatsen att det rör sig om likvor läckage efter operationen. För att detta ska upphöra behandlas Eva med ett sk lumbal-drän ur vilket man dränerar ca 150 ml likvor per dygn under 4-5 dagar. Därmed ska förhoppningsvis läckaget via näsan upphöra och man förhindrar uppkomsten av en fistel. Eva erhåller ett lumbaldrän; dvs med hjälp av en punktionsnål för man in en mycket tunn plastslang in i subarachnoidalrummet i ryggen på Eva och kopplar detta till ett speciellt dräneringssystem. Tre dagar efter att Eva fått sitt lumbaldrän mår hon sämre. Hon har huvudvärk och känner sig varm, temp 38,5. Fortsättning av fallet: Ökat antal leukocyter är liktydigt med meningit. Således har Eva drabbats av en post-operativ infektion i likvor, en bakteriell meningit, och hon behöver antibiotikabehandling. Vid diskussion om lämpligt antibiotikum säger doktorn att det är mycket viktigt att man väljer ett något med god CNS penetrans, det vill säga god förmåga att passera blodhjärnbarriären. Fråga B11 (4p) Förklara blod-hjärnbarriärens uppbyggnad, syfte och funktion. Ange också egenskaper som påverkar(till exempel läkemedels) förmågan att passera blod-hjärn barriären. Epilog: Eva sätts in på antibiotikan Claforan i meningit dos och mår redan efter 1 dygn bättre. Hon skrivs ut till hemortssjukhuset 1 vecka efter operationen för att få intravenös antibiotika behandling i ytterligare några dagar. Likvorläckaget via näsan har upphört och lumbaldränet drogs efter 5 d. PAD visade på endokrinologiskt inaktiv tumör. Eva kommer följas upp av endokrinologerna på hemorten.

20 Omtentamen T5 HT08 20(23) Fall C Stig Bygel med hörselnedsättning (14p) Professor Mats Oideus från Hammarby får besök av sin gamle vän Stig B. I vestibulen börjar de språka om dagens okunniga läkare som inte alltid klarar att hitta vad som är fel. Stig hade idag sökt på öronkliniken på grund av ordentlig hörselnedsättning på höger öra och de påstod att det inte fanns någon vaxpropp fast han kände att det var något i örat! Våra vänner kanske inte har hela bilden klara för sig angående varför man kan höra bra eller dåligt på höger öra Fråga C1 (6p) Beskriv normalhörseln från ytteröra till hörselcortex, systematiskt med platser och vad som sker med ljudets energi.

21 Omtentamen T5 HT08 21(23) Professor Mats Oideus från Hammarby får besök av sin gamle vän Stig B. I vestibulen börjar de språka om dagens okunniga läkare som inte alltid klarar att hitta vad som är fel. Stig hade idag sökt på öronkliniken på grund av ordentlig hörselnedsättning på höger öra och de påstod att det inte fanns någon vaxpropp fast han kände att det var något i örat! Fortsättning av fallet: Ljudet går via hörselgången, trumhinnan och hörselben till ovala fönstret. Mekanisk svängning övergår till vätskesvängningar vid ovala fönstret och vidare till Cortiska organet där mekanisk energi via hårcellerna omvandlas till nervpotentialer. Neurala stationerna är sedan Scarpas ganglion cochleariskärnorna (delvis sidokorsande banor) oliva superior colliculus (fyrhögsplattan) mediala knäkroppen - hörselcortex. Stig Bygel berättar att läkaren sagt att det finns ett ordentligt hål på högra trumhinnan men att detta knappast kunde vara hela orsaken till hörselnedsättningen, ytterligare utredning planerades. Dessutom fick Stig rekommendationen att avstå från sina avsikter att ta dykarcertifikat vid Solna fridykarklubb. Stig har svårt att förstå denna rekommendation det funkar ju bra att höra instruktionerna med vänster öra, så han vill helst inte sluta med dykningsträningen. Fråga C2 (4p) Förklara i detalj (du får använda medicinska termer) varför det skulle vara direkt olämpligt för Stig att dykträna och redogör för vilka konsekvenser detta skulle kunna leda till.

22 Omtentamen T5 HT08 22(23) Professor Mats Oideus från Hammarby får besök av sin gamle vän Stig B. I vestibulen börjar de språka om dagens okunniga läkare som inte alltid klarar att hitta vad som är fel. Stig hade idag sökt på öronkliniken på grund av ordentlig hörselnedsättning på höger öra och de påstod att det inte fanns någon vaxpropp fast han kände att det var något i örat! Ljudet går via hörselgången, trumhinnan och hörselben till ovala fönstret. Mekanisk svängning övergår till vätskesvängningar vid ovala fönstret och vidare till Cortiska organet där mekanisk energi via hårcellerna omvandlas till nervpotentialer. Neurala stationerna är sedan Scarpas ganglion cochleariskärnorna (delvis sidokorsande banor) oliva superior colliculus (fyrhögsplattan) mediala knäkroppen - hörselcortex. Stig Bygel berättar att läkaren sagt att det finns ett ordentligt hål på högra trumhinnan men att detta knappast kunde vara hela orsaken till hörselnedsättningen, ytterligare utredning planerades. Dessutom fick Stig rekommendationen att avstå från sina avsikter att ta dykarcertifikat vid Solna fridykarklubb. Stig har svårt att förstå denna rekommendation det funkar ju bra att höra instruktionerna med vänster öra, så han vill helst inte sluta med dykningsträningen. Fortsättning av fallet: Efter din beskrivning om risken med kallvatten i mellanörat med kalorisk retning och rotatorisk yrsel förstår Stig att han bör hålla sig på landbacken, liksom hans oroliga syster Otitia gjort ända sedan hon genomgick en operation. Vid hennes operation borrades ett pyttelitet hål genom stigbygelns basplatta. Av misstag borrade man några tiondels millimeter för långt och det började droppa vätska ut ur hålet. Fråga C3 (2p) Beskriv anatomin som finns där man opererade och ange vätskans namn och dess sammansättning.

23 Omtentamen T5 HT08 23(23) Professor Mats Oideus från Hammarby får besök av sin gamle vän Stig B. I vestibulen börjar de språka om dagens okunniga läkare som inte alltid klarar att hitta vad som är fel. Stig hade idag sökt på öronkliniken på grund av ordentlig hörselnedsättning på höger öra och de påstod att det inte fanns någon vaxpropp fast han kände att det var något i örat! Ljudet går via hörselgången, trumhinnan och hörselben till ovala fönstret. Mekanisk svängning övergår till vätskesvängningar vid ovala fönstret och vidare till Cortiska organet där mekanisk energi via hårcellerna omvandlas till nervpotentialer. Neurala stationerna är sedan Scarpas ganglion cochleariskärnorna (delvis sidokorsande banor) oliva superior colliculus (fyrhögsplattan) mediala knäkroppen - hörselcortex. Stig Bygel berättar att läkaren sagt att det finns ett ordentligt hål på högra trumhinnan men att detta knappast kunde vara hela orsaken till hörselnedsättningen, ytterligare utredning planerades. Dessutom fick Stig rekommendationen att avstå från sina avsikter att ta dykarcertifikat vid Solna fridykarklubb. Stig har svårt att förstå denna rekommendation det funkar ju bra att höra instruktionerna med vänster öra, så han vill helst inte sluta med dykningsträningen. Efter din beskrivning om risken med kallvatten i mellanörat med kalorisk retning och rotatorisk yrsel förstår Stig att han bör hålla sig på landbacken, liksom hans oroliga syster Otitia gjort ända sedan hon genomgick en operation. Vid hennes operation borrades ett pyttelitet hål genom stigbygelns basplatta. Av misstag borrade man några tiondels millimeter för långt och det började droppa vätska ut ur hålet. Fortsättning av fallet: Stigbygelplattan ligger på ovala fönstret och när detta genomborras av misstag rinner perilymfa från scala vestibuli ut. Fråga C4 (2p) Vilken annan genomskinlig vätska finns precis intill scala vestibuli och var produceras den? Rita gärna och ange olika anatomiska rum och vätskor i den benkavitet vi rör oss i.

Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p)

Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p) Tentamen T5 VT08 Kod nr 1(27) Fall A: Mia Svärd, 27 år, med gångsvårigheter (29p) Mia Svärd, 27 år, är gift sedan 3 år, har inga barn. Röker ej, måttligt med etyl. Mia söker nu på grund av tilltagande

Läs mer

Hydrocephalus och shunt

Hydrocephalus och shunt Hydrocephalus och shunt Den här broschyren berättar om hydrocephalus (vattenskalle) och shunt. Den riktar sig i första hand till familjer och personal som kommer i kontakt med barn och ungdomar som har

Läs mer

Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör

Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör Johan Adler, läkare Hörsel- och Balanskliniken, B58 Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

MabThera (rituximab) patientinformation

MabThera (rituximab) patientinformation MabThera (rituximab) patientinformation Du som lever med reumatoid artrit, RA, har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Fall A Synmekanismer (12 p)

Fall A Synmekanismer (12 p) Tentamen Läkarprogrammet T5 Vårterminen 2012 1 av 24 Fall A Synmekanismer (12 p) I nedanstående figur upplevs den vänstra inre rutan som mörkare än den högra, trots att de har samma ljusstyrka. Fråga A1

Läs mer

YRSEL. yrsel. Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall. Neurologens perspektiv

YRSEL. yrsel. Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall. Neurologens perspektiv YRSEL Neurologens perspektiv yrsel Balanssystemet Orsaker diagnostik handläggning Patientfall 1 2 definition av yrsel Varierar mycket Patienterna har sina definitioner Specialister har sina definitioner

Läs mer

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap.

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap. Hur jag föreläser Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken Dialog/diskussion ställ frågor,

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB)

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB) TILL DIG SOM FÅR (NATALIZUMAB) BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS Tag noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 Denna broschyr är ett komplement till behandlande

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Neuro och Rörelse Skriftlig tentamen 23 mars 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Martin Gunnarsson: 1, 3, 4, 6,

Läs mer

MEQ fråga Nr..

MEQ fråga Nr.. 1 (6) En kall oktobermorgon tjänstgör du som primärjour på Medicinakuten. Du går in till Elisabeth 45 år som söker på grund av huvudvärk. Elisabeth arbetar som förskolelärare och lider av övervikt, men

Läs mer

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2 Integrerande MEQ 2 DX2 2014-04-23 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 6 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008 ID-Nr: Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Del 1 1. En 65-årig dam söker dig på allmänläkarmottagningen då hon märkt att

Läs mer

Membran på gula fläcken. Patientinformation

Membran på gula fläcken. Patientinformation Membran på gula fläcken Patientinformation Författad av överläkarna: Sven Crafoord, Jan-Olof Carlsson, Guy Shanks, Dan Öhman, Nasser Gili och Karim Makdoumi VAD ÄR MEMBRAN PÅ GULA FLÄCKEN? Gula fläcken

Läs mer

en broschyr om en sjukdom med många ansikten

en broschyr om en sjukdom med många ansikten 2013 en broschyr om en sjukdom med många ansikten INNEHÅLL Om sjukdomen sid Vad är MS? 3 Det centrala nervsystemet 3 Vad händer vid MS? 4 Om orsakerna till MS Varför får man MS? 6 Ärftliga faktorer 6 Miljöfaktorer

Läs mer

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM 4 oktober 2013 Marie Lindefeldt Läs igenom och svara på frågorna till de fem fallen innan seminariet. Vi diskuterar sedan igenom fallen tillsammans. Välkomna! Fall 1 En

Läs mer

MRT vid MS. Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS

MRT vid MS. Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS MRT vid MS Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS MULTIPEL SKLEROS EN KORT BESKRIVNING Vid multipel skleros (MS), uppstår inflammation som försämrar framkomligheten för de elektriska signalerna

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning. ciprofloxacin

Bipacksedel: Information till användaren. Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning. ciprofloxacin Bipacksedel: Information till användaren Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning ciprofloxacin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Proteinanalyser i cerebrospinalvätska

Proteinanalyser i cerebrospinalvätska Proteinanalyser i cerebrospinalvätska Resultat från senaste utskick 2016:02 2016:03 2016:04 2017:01 Ronald Lautner Expertgrupp för proteinanalyser Utskick 2016:02 Utskick 2016:03 Utskick 2017:01 Överlag

Läs mer

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng HT-06 A Kirurgifrågor, 25 poäng A1 En 60-årig man, som är gallopererad för 15 år sedan, söker en eftermiddag p g a buksmärtor på akutmottagningen, där du är primärjour på kirurgen. Patienten har känt sig

Läs mer

Vårdprogram MS. Godkänt den: Ansvarig: Joachim Burman Gäller för: Klinisk neurofysiologi, neurokirurgi och neurologi.

Vårdprogram MS. Godkänt den: Ansvarig: Joachim Burman Gäller för: Klinisk neurofysiologi, neurokirurgi och neurologi. Godkänt den: 2017-03-29 Ansvarig: Joachim Burman Gäller för: Klinisk neurofysiologi, neurokirurgi och neurologi Innehållsförteckning Vårdprogram multipel skleros...2 Diagnostik...2 Praktiska aspekter på

Läs mer

EN BROSCHYR OM. en sjukdom med många ansikten

EN BROSCHYR OM. en sjukdom med många ansikten 2013 EN BROSCHYR OM en sjukdom med många ansikten INNEHÅLL Vad är MS? OM SJUKDOMEN OM SJUKDOMEN sid Vad är MS? 3 Det centrala nervsystemet 3 Vad händer vid MS? 4 OM ORSAKERNA TILL MS Varför får man MS?

Läs mer

Vårdriktlinjer vid akut öroninflammation Gäller för sjuksköterskor i Örebro läns landsting

Vårdriktlinjer vid akut öroninflammation Gäller för sjuksköterskor i Örebro läns landsting Vårdriktlinjer vid akut öroninflammation Gäller för sjuksköterskor i Örebro läns landsting INNEHÅLL Symtom 3 Orsak 3 Differentialdiagnoser 3 Frekvens 3 Läkarkontakt 3 Behandling 4 Kontroller 5 Komplikationer

Läs mer

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund TIA/hjärninfarkt Trombocythämmare, statin, blodtryckssänkare, ultraljud halskärl, karotiskirurgi,

Läs mer

Behandlingsguide för patienter

Behandlingsguide för patienter MITOXANTRON Behandlingsguide för patienter Viktig obligatorisk information om riskminimering för patienter som börjar med NOVANTRONE (mitoxantron) för behandling av högaktiv recidiverande multipel skleros

Läs mer

Information till dig som blivit ordinerad

Information till dig som blivit ordinerad PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME Information till dig som blivit ordinerad AUBAGIO (teriflunomid) 1 Vad är multipel skleros? Denna information är avsedd för dig som har skovvis förlöpande multipel

Läs mer

Utvecklingskraft Cancer

Utvecklingskraft Cancer Utvecklingskraft Cancer Före och efter cancer Kalmar 170518 Hjärntumörprocessen Så ser det ut i regionen våra utmaningar Bakgrund 1300 nya fall/år i Sverige, i sydöstra regionen ca 120 fall/år Vanligaste

Läs mer

ALK-dagar hösten 2015. Praktiska tips från oss!

ALK-dagar hösten 2015. Praktiska tips från oss! ALK-dagar hösten 2015 Praktiska tips från oss! Infektioner hörselgång/ytteröra Extern otit Erysipelas Otit Mastoidit Extern otit Vi suger rent. Om svullnad så tamponeras med Alsolsprit eller Diproderm.

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28

Hälsouniversitetet i Linköping, bildtentamen 2012-05-28 Elsa Svensson, 67 år, inkommer till akutmottagningen efter att plötsligt fått mycket ont i ryggen. Hon är magerlagd och rökare och hennes menstruationer upphörde tidigt vid 40-års ålder. En uppföljande

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR TYSABRI BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS

TILL DIG SOM FÅR TYSABRI BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS TILL DIG SOM FÅR TYSABRI BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS 2 Denna broschyr är ett komplement till behandlande sjukvårdspersonals patientinformation om TYSABRI. TILL DIG SOM FÅR TYSABRI

Läs mer

TILL DIG som får behandling med Tysabri (natalizumab) vid skovvis förlöpande MS

TILL DIG som får behandling med Tysabri (natalizumab) vid skovvis förlöpande MS TILL DIG som får behandling med Tysabri (natalizumab) vid skovvis förlöpande MS Ta noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 2 INNEHÅLL Fakta om MS...6 Så här fungerar TYSABRI...9

Läs mer

Sköldkörtelsjukdom. graviditet. Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen

Sköldkörtelsjukdom. graviditet. Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen Sköldkörtelsjukdom och graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet

Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet Kod: Tentamen i neurologi, 3 bp, sjukgymnastprogrammet, Uppsala Universitet 10 februari 2012 Totalt antal poäng på skrivning: 30 poäng. För godkänd krävs 20 poäng Tentamen återlämnas senast 24 februari

Läs mer

TILL DIG som får behandling med Tysabri (natalizumab) vid skovvis förlöpande MS

TILL DIG som får behandling med Tysabri (natalizumab) vid skovvis förlöpande MS TILL DIG som får behandling med Tysabri (natalizumab) vid skovvis förlöpande MS Ta noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 INNEHÅLL Fakta om MS...6 Så här fungerar TYSABRI...9

Läs mer

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA För patienter med reumatoid artrit Information till dig som behandlas med RoACTEMRA RoACTEMRA - Behandling för patienter med RA (reumatoid artrit) Du har blivit ordinerad RoACTEMRA av din läkare. I denna

Läs mer

1 (7) 1. Nämn tre principiellt olika sjukdomsgrupper man bör ha i åtanke. vid utredning av denna patient!

1 (7) 1. Nämn tre principiellt olika sjukdomsgrupper man bör ha i åtanke. vid utredning av denna patient! 1 (7) En 55-årig man kommer till dig på infektionsmottagningen i slutet av juli. Han är remitterad från akuten där han var för 2 veckor sedan pga. långvarig feber och viktnedgång. Viktnedgång sedan februari,

Läs mer

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet Tentamen HT 00 Ögonavsnittet T Malmö / TENTAMEN T HT 00 / Ögonavsnittet Ögonavsnittet examineras med patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor.

Läs mer

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm Ataxier Vad händer i nervsystemet? Lillhjärnan samordnar våra rörelser. Lillhjärnan ligger under storhjärnans nacklober alldeles bakom hjärnstammen, som den också är förenad med. Lillhjärnan är framför

Läs mer

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Patientguide Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Innehållsförteckning 1> Vad är LEMTRADA och hur fungerar det? 3 2> Översikt över behandling med LEMTRADA 4 3> Biverkningar

Läs mer

Du ska genomföra en konsultation på akutmottagningen, och redogöra för troliga diagnoser och vidare handläggning.

Du ska genomföra en konsultation på akutmottagningen, och redogöra för troliga diagnoser och vidare handläggning. Praktiskt prov VT-2011 SP-kirurgi KIRURGI Standardpatient (SP) Instruktion till studenten Patienten söker akut för blodiga kräkningar Av journalbladet framgår: Status At blek Saturation 95% Temp 37,4 BT

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

MITOXANTRON. Patientkort. Viktig obligatorisk information om riskminimering Meda AB (A Mylan Company)

MITOXANTRON. Patientkort. Viktig obligatorisk information om riskminimering Meda AB (A Mylan Company) MITOXANTRON Patientkort Viktig obligatorisk information om riskminimering 2018 Meda AB (A Mylan Company) NOVANTRONE (mitoxantron) För behandling av multipel skleros (MS) med mycket aktiva återfall förknippad

Läs mer

Förstå din Tecfidera -behandling. Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera.

Förstå din Tecfidera -behandling. Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera. Förstå din Tecfidera -behandling Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera. Innehåll Behandling med Tecfidera Om multipel skleros (MS) Multipel Skleros En kort beskrivning Diagnos

Läs mer

Per Ingvarsson, 55 år

Per Ingvarsson, 55 år Per Ingvarsson, 55 år Del 1 Per Ingvarsson, 55 år, har sökt på vårdcentralen eftersom han har en vän som monitorerar sitt eget blodtryck hemma med en blodtrycksmätare köpt på apoteket, och när Per testade

Läs mer

Borrelia infektion. Volkan Özenci, Överläkare, Docent Klinisk Mikrobiologi,Karolinska Universitetslaboratoriet

Borrelia infektion. Volkan Özenci, Överläkare, Docent Klinisk Mikrobiologi,Karolinska Universitetslaboratoriet Borrelia infektion Volkan Özenci, Överläkare, Docent Klinisk Mikrobiologi,Karolinska Universitetslaboratoriet Borrelia burgdorferi (sensu lato) Spirocheter cystform och L-form Rörlig (endoflagella) Willy

Läs mer

Kan MS botas? Svenska och internationella erfarenheter av blodstamcellstransplantation som behandling fo r multipel skleros

Kan MS botas? Svenska och internationella erfarenheter av blodstamcellstransplantation som behandling fo r multipel skleros Kan MS botas? Svenska och internationella erfarenheter av blodstamcellstransplantation som behandling fo r multipel skleros Joachim Burman, Överläkare Neurologkliniken Akademiska sjukhuset Vad menas

Läs mer

Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan.

Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan. 1 ANVISNINGAR Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan. Skrivningspasset omfattar två temauppgifter

Läs mer

Instruktion till stationsansvarig, examinator

Instruktion till stationsansvarig, examinator Instruktion till stationsansvarig, examinator Pat med rizopati C8. Förväntat diagnosförslag: Diskbråck C7-C8. Beh: Expektans, smärtbehandling med läkemedel, ev mjuk halskrage tillfälligtvis, ev sjukgymnastik.

Läs mer

DIN BEHANDLING med Darzalex (daratumumab) för recidiverande och refraktärt multipelt myelom

DIN BEHANDLING med Darzalex (daratumumab) för recidiverande och refraktärt multipelt myelom DIN BEHANDLING med Darzalex (daratumumab) för recidiverande och refraktärt multipelt myelom Detta läkemedel är föremål för ytterligare övervakning och det är därför viktigt att rapportera alla eventuella

Läs mer

opereras för förträngning i halspulsådern

opereras för förträngning i halspulsådern Till dig som skall opereras för förträngning i halspulsådern Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på

Läs mer

3/ Vad är sinus sagittalis superior för något, var påträffas den och vilken är dess funktionella betydelse? (2 p)

3/ Vad är sinus sagittalis superior för något, var påträffas den och vilken är dess funktionella betydelse? (2 p) NEUROMORFOLOGI 1 1/ Under den tidiga fosterutvecklingen delas neuralröret, på vardera sidan om medellinjen, upp i ett dorsalt och ett ventralt område åtskilda av en längsgående fåra! Vad heter det dorsala

Läs mer

Delexamen 4 Infektion FACIT

Delexamen 4 Infektion FACIT MEQ-fråga 1 Sida 1 (5) 62-årig man söker pga feber och frossa. Han är tidigare frisk, rökare sedan länge. Dricker alkohol vid festligare Söker med hög feber och frossa sedan tre dagar tillbaka. Lite lätt

Läs mer

Sifferkod:.. Eva, som har lätt för att uttrycka sig, berättar:

Sifferkod:.. Eva, som har lätt för att uttrycka sig, berättar: Eva som är 55 år, kommer i början av september till dig på Vårdcentralen i Täby. Eva är gift och jobbar deltid med ekonomi i makens företag. Hon har barn och barnbarn. Eva har hypertoni och medicinerar

Läs mer

Röntgenundersökningens roll i primärvården

Röntgenundersökningens roll i primärvården Röntgenundersökningens roll i primärvården MR, CT/DT o ultraljud När, hur, varför? Köst é nått? Kostar det något att röntga? Ja alltid! För remitterande klinik För landstinget För samhället För patienten

Läs mer

Tufs fick livet tillbaka FÖLJ ETT CASE. noa nr 6 2015 11

Tufs fick livet tillbaka FÖLJ ETT CASE. noa nr 6 2015 11 10 noa nr 6 2015 Tufs fick livet tillbaka En extremt ovanlig bentillväxt inne i ryggradskanalen hotade att göra huskatten Tufs förlamad. Husse och matte ställdes inför det svåra valet: att låta Tufs somna

Läs mer

Ögonkliniken och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg

Ögonkliniken och primärvårdens vårdöverenskommelser Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdöverenskommelser Giltig fr.o.m: 2017-06-01 Faktaägare: Joakim Färdow, överläkare, ögonkliniken Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör

Läs mer

Neuropediatrik. ALB, Huddinge. Hanna Westergren

Neuropediatrik. ALB, Huddinge. Hanna Westergren Neuropediatrik ALB, Huddinge Katarina Wide Åsa Eriksson Katarina Lindström Marie Sallamba Hanna Westergren Maud Eriksson Sofia Sergel Suzanne Marcus Sara Dahl Fall 1 3½ årig pojke kommer till BVC för utvecklingsbedömning:

Läs mer

ADMINISTRERING OCH PRAKTISKA RÅD

ADMINISTRERING OCH PRAKTISKA RÅD ADMINISTRERING OCH PRAKTISKA RÅD Innan behandlingsstart med Tysabri (natalizumab) För att kunna påbörja behandling med Tysabri måste det finnas en genomförd MRT-undersökning som är gjord inom de tre senaste

Läs mer

614 - Öron-näsa-hals I 1

614 - Öron-näsa-hals I 1 Grupp Åtgärdsnr Rekomendation Installation av tekniska hörhjälpmedel i hemmet (förstärkt dörr, telefonoch brandlarmssignal, teleslinga till TV) egenansvar för vuxna (över 19 år). 614 Öronnäsahals I 1 Gäller

Läs mer

Att inte behandla divertikulit. Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS

Att inte behandla divertikulit. Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS Att inte behandla divertikulit Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS The Short Story Studier visar att okomplicerad divertikulit inte läker snabbare med antibiotika

Läs mer

Hål i gula fläcken. Patientinformation

Hål i gula fläcken. Patientinformation Hål i gula fläcken Patientinformation VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan läsa och se

Läs mer

(ref 3,5-8,8 x10 9 /L) (ref x10 9 /L) S-kortisol kl 08 efter 1 mg dexametasonhämningstest: 332 nmol/l, P-ACTH 7,6 pmol/l.

(ref 3,5-8,8 x10 9 /L) (ref x10 9 /L) S-kortisol kl 08 efter 1 mg dexametasonhämningstest: 332 nmol/l, P-ACTH 7,6 pmol/l. Fortsättning utredning av fallet Du befinner dig nu på en endokrinologisk mottagning och har fått remiss på patienten. Inför första besöket har patienten fått lämna en del prover samt fått göra ett 1 mg

Läs mer

Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026

Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026 Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026 Kursansvarig: Ulrika Arnersten Datum: 2011 08 10 Skrivtid: 240 min Totalpoäng: 58 poäng Poängfördelning: Allmän farmakologi

Läs mer

Pst! Respimat. Så här använder du Striverdi (Olodaterol) BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24

Pst! Respimat. Så här använder du Striverdi (Olodaterol) BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24 Pst! Så här använder du Striverdi (Olodaterol) Respimat BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24 Vad och Varför? Striverdi Respimat hjälper personer med kroniskt obstruktiv lungsjukdom

Läs mer

Gallblåsa. Magsäcken. Djupa gallgången med stenar. Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Gallblåsa. Magsäcken. Djupa gallgången med stenar. Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Gallblåsa Magsäcken Djupa gallgången med stenar Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(9) Patientinformation inför gallstensoperation med titthålsteknik då

Läs mer

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Önskas mer info? Ring Pfizer Kunskapscentrum. Direktnummer för sjukvården: 08-550 522 00. Pfizer AB. Telefon 08-550 520 00.

Läs mer

Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026

Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026 Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026 Kursansvarig: Ulrika Fernberg Datum: 2011 11 12 Skrivtid: 240 min Totalpoäng: 58 poäng Poängfördelning: Allmän farmakologi

Läs mer

Svarsmall instuderingsfrågor Nervcellen t.o.m. Respiration

Svarsmall instuderingsfrågor Nervcellen t.o.m. Respiration Svarsmall instuderingsfrågor Nervcellen t.o.m. Respiration HT16 Svaren hittar ni i läroboken: Fysiologi (5:e upplagan), Lännergren m.fl. Nervcellen 1. Vad är en jonkanal? Svar: sid 53-54 2. Beskriv jämviktspotentialen

Läs mer

Olle, 4 år, med synnedsättning (12p)

Olle, 4 år, med synnedsättning (12p) Fall A Olle, 4 år, med synnedsättning (12p) Aid nr..1(25) Lille Olle, 4 år, kommer till ögonklinik på remiss från BVC, på grund av syn-nedsättning på båda ögonen. Man finner vid s.k. skiaskopi (objektiv

Läs mer

Karotisstenoser 30/1-13

Karotisstenoser 30/1-13 Karotisstenoser 30/1-13 Johan Sanner NR-kliniken CSK När skall vi utreda? Vilka skall vi behandla? Handläggning i praktiken Riksstrokedata 2011 Medelålder 76 år (K-d: 76 år, A: 78, T: 78) Män 73 år Kvinnor

Läs mer

Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med GILENYA. För fullständig GILENYA information se bipacksedeln eller

Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med GILENYA. För fullständig GILENYA information se bipacksedeln eller Novartis Neuroscience Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med För fullständig information se bipacksedeln eller www.fass.se - ditt nya läkemedel En kapsel en gång om dagen

Läs mer

graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossning

graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossning Sköldkörtelsjukdom och graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossning Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Sjukdoms- och läkemedelsrelaterad neuroanatomi

Sjukdoms- och läkemedelsrelaterad neuroanatomi Sjukdoms- och läkemedelsrelaterad neuroanatomi 2016-09-16 + 2016-09-19 Magnus Johnsson ST-läkare neurologi Mål: Skapa intresse och nyfikenhet! Få ett hum om hur nervsystemet funkar (mer eller mindre hum..)

Läs mer

Proteinanalyser i cerebrospinalvätska

Proteinanalyser i cerebrospinalvätska Proteinanalyser i cerebrospinalvätska Resultat från senaste utskick 2017:02 2017:03 Ronald Lautner Expertgrupp för proteinanalyser Utskick 2017:02 Anamnes/frågeställning: Kvinna född 1987. Misstänkt MS.

Läs mer

1 Information till patienter med hål i gula fläcken

1 Information till patienter med hål i gula fläcken 1 Information till patienter med hål i gula fläcken VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan

Läs mer

CANCER I ÖRONSPOTTKÖRTELN (PAROTIS)

CANCER I ÖRONSPOTTKÖRTELN (PAROTIS) CANCER I ÖRONSPOTTKÖRTELN (PAROTIS) Varje år drabbas cirka 100 personer i Sverige av spottkörtelcancer. Den vanligaste lokalisationen är i öronspottkörteln, därefter i någon av de större spottkörtlarna

Läs mer

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Snuva, hosta, feber, ledsen, ont i halsen, ont i örat, röda och svullna ögon, huvudvärk, ont när hon

Läs mer

Del 5_14 sidor_26 poäng

Del 5_14 sidor_26 poäng _14 sidor_26 poäng En 35-årig kvinna söker akut pga hög feber sedan ett dygn tillbaka. Hon mår egentligen inte dåligt och har kunnat äta hela tiden. Har dock fått mera ont till vänster i buken nertill.

Läs mer

Csv-proteiner :01. Ronald Lautner

Csv-proteiner :01. Ronald Lautner Csv-proteiner 2013-21 2013-36 2013-48 2014:01 Ronald Lautner 2013-21 Csv-proteiner Anamnes/frågeställning: Kvinna född 1972. Perifer facialispares. Immunopati? 26 laboratorier deltog 11 deltagare lämnade

Läs mer

Patientfall 1. Inkommer då han hittats av sitt barnbarn sittandes på en stol, dåligt kontaktbar. Har kräkt ned sina kläder.

Patientfall 1. Inkommer då han hittats av sitt barnbarn sittandes på en stol, dåligt kontaktbar. Har kräkt ned sina kläder. Man född 1926. Ensamboende änkeman. Ingen hemtjänst. Waran pga förmaksflimmer. Hypertoni. Methotrexat pga RA. Prostatacancer med Casodexbehandling och GnRh analog. Lindrig angina pectoris. Läkemedel: Casodex

Läs mer

5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 5. ORTOPEDI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 5:1 På akutmottagningen söker Dan, en tidigare frisk 28 årig lärare med ländryggssmärta sedan tre veckor. För ett dygn sedan lyfte han en TVapparat och fick då

Läs mer

Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt

Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Läs mer

Multipel Skleros (MS)

Multipel Skleros (MS) Multipel Skleros (MS) Multipel Skleros (MS) Innehållsförteckning Vad är multipel skleros (MS) Varför får man MS Typer av MS Immunförsvaret Uppbyggnaden av centrala nervsystemet (CNS) Vad händer i hjärnan

Läs mer

SEPSIS PREHOSPITALT. Larma akutmottagningen MISSTÄNKT SEPSIS MISSA INTE ALLVARLIGA DIFFERENTIALDIAGNOSER. Namn:

SEPSIS PREHOSPITALT. Larma akutmottagningen MISSTÄNKT SEPSIS MISSA INTE ALLVARLIGA DIFFERENTIALDIAGNOSER. Namn: 1. SEPSIS PREHOSPITALT När en patient (från 18 år) söker akut vård och uppfyller någon av punkterna nedan, kan du misstänka infektion och ska alltid ha sepsis i åtanke. Feber eller frossa Sjukdomskänsla,

Läs mer

Att leva med MS multipel skleros

Att leva med MS multipel skleros Att leva med MS multipel skleros Att leva med ms Ibland måste man vara extra snäll mot sig själv Charlotte Sundqvist var en mycket aktiv 16-åring när hon började ana att något var på tok. Sedan en tid

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim

Bipacksedel: Information till patienten. Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim Bipacksedel: Information till patienten Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet BAKGRUND I Sverige diagnostiseras 1 300 1 400 personer per år med tumör i centrala nervsystemet (CNS). Centrala nervsystemet är samlingsnamnet

Läs mer

Struma. Förstorad sköldkörtel

Struma. Förstorad sköldkörtel Struma Förstorad sköldkörtel Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Docent Ove Törring, Karolinska Institutet

Läs mer

MS eller multipel skleros är den allmännast förekommande. Läkemedelsbehandlingen av MS BLIR MÅNGSIDIGARE

MS eller multipel skleros är den allmännast förekommande. Läkemedelsbehandlingen av MS BLIR MÅNGSIDIGARE ANNE REMES Professor, överläkare Neurologiska kliniken, Östra Finlands universitet och Kuopio universitetssjukhus Läkemedelsbehandlingen av MS BLIR MÅNGSIDIGARE Man har redan länge velat ha effektivare

Läs mer

Hypertyreos. Hög ämnesomsättning

Hypertyreos. Hög ämnesomsättning Hypertyreos Hög ämnesomsättning 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Docent Ove Törring, Karolinska

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod 1 65 årig man, icke rökare söker på grund av andfåddhet vid ansträngning sen ett par veckor. Ingen hosta, ingen smärta i thorax. Lungauskultation påvisar nedsatt andningsljud över höger lungas bas, perkutorisk

Läs mer

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning)

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. VIKTIGT Den här guiden ersätter inte

Läs mer