Orvar Granlund med svårigheter att röra sig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Orvar Granlund med svårigheter att röra sig"

Transkript

1 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 1(21) Fall A: Orvar Granlund med svårigheter att röra sig På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Fråga A1 (2p) Vilken sjukdom tror du Orvar lider av? Motivera!

2 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 2(21) På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Sjukdomsbilden skulle kunna tyda på chocktillstånd men stämmer bäst med Parkinsons sjukdom med tecken på vilotremor, hypokinesi och rigiditet. Eftersom omständigheterna är oklara och anamnestiska uppgifters knapphändiga görs MRundersökning av hjärnan. Fråga A2 (1p) Var i hjärnan förväntar du dig att finna en förändring?

3 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 3(21) På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Sjukdomsbilden skulle kunna tyda på chocktillstånd men stämmer bäst med Parkinsons sjukdom med tecken på vilotremor, hypokinesi och rigiditet. Eftersom omständigheterna är oklara och anamnestiska uppgifters knapphändiga görs MRundersökning av hjärnan. Substantia nigra i mesencefalon är det område som specifikt drabbas vid Parkinsons sjukdom. Fråga A3 (2p) Beskriv de histopatologiska förändringarna i substantia nigra vid Parkinsons sjukdom. Vilka neuron degenererar?

4 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 4(21) På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Sjukdomsbilden skulle kunna tyda på chocktillstånd men stämmer bäst med Parkinsons sjukdom med tecken på vilotremor, hypokinesi och rigiditet. Eftersom omständigheterna är oklara och anamnestiska uppgifters knapphändiga görs MRundersökning av hjärnan. Substantia nigra i mesencefalon är det område som specifikt drabbas vid Parkinsons sjukdom. I substantia nigra ses färre dopaminerga neuron (innehåller melanin) samt inklusioner av Lewy kroppar. Fråga A4 (3p) Av någon anledning drabbas de dopaminerga neuronen i substantia nigra. Vilka mekanismer tros ligga bakom celldöden?

5 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 5(21) På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Sjukdomsbilden skulle kunna tyda på chocktillstånd men stämmer bäst med Parkinsons sjukdom med tecken på vilotremor, hypokinesi och rigiditet. Eftersom omständigheterna är oklara och anamnestiska uppgifters knapphändiga görs MRundersökning av hjärnan. Substantia nigra i mesencefalon är det område som specifikt drabbas vid Parkinsons sjukdom. I substantia nigra ses färre dopaminerga neuron (innehåller melanin) samt inklusioner av Lewy kroppar. Föreslagna skademekanismer inkluderar störningar i ubiquitin- och/eller excitotoxicitetprocesser samt fria syreradikaler. Degenereringen av de dopaminerga cellerna i substantia nigra har stor betydelse för patientens rörelsemönster med hypokinetiska störningar (akinesi/bradykinesi). I uppkomsten av rörelserubbningarna deltar förutom basala ganglier även thalamus och cortex. Fråga A5 (4p) Förklara hur dessa rörelsestörningar uppkommer genom att använda dig av kopplingsschemat mellan basala ganglierna, thalamus och cortex, inklusive vilka transmittorsubstanser som är involverade.

6 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 6(21) På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Sjukdomsbilden skulle kunna tyda på chocktillstånd men stämmer bäst med Parkinsons sjukdom med tecken på vilotremor, hypokinesi och rigiditet. Eftersom omständigheterna är oklara och anamnestiska uppgifters knapphändiga görs MRundersökning av hjärnan. Substantia nigra i mesencefalon är det område som specifikt drabbas vid Parkinsons sjukdom. I substantia nigra ses färre dopaminerga neuron (innehåller melanin) samt inklusioner av Lewy kroppar. Föreslagna skademekanismer inkluderar störningar i ubiquitin- och/eller excitotoxicitet-processer samt fria syreradikaler. Degenereringen av de dopaminerga cellerna i substantia nigra har stor betydelse för patientens rörelsemönster med hypokinetiska störningar (akinesi/bradykinesi). I uppkomsten av rörelserubbningarna deltar förutom basala ganglier även thalamus och cortex. Kontrollen över motoriken involverar ett flertal olika regioner/delsystem inom CNS. Man brukar tala om att det motoriska systemet är hierarkiskt organiserat. Fråga A6 (2p) Ange de komponenter inom CNS som kontrollerar motoriken. Ange också deras inbördes hierarkiska samband - rita gärna en schematisk figur.

7 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 7(21) På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Sjukdomsbilden skulle kunna tyda på chocktillstånd men stämmer bäst med Parkinsons sjukdom med tecken på vilotremor, hypokinesi och rigiditet. Eftersom omständigheterna är oklara och anamnestiska uppgifters knapphändiga görs MRundersökning av hjärnan. Substantia nigra i mesencefalon är det område som specifikt drabbas vid Parkinsons sjukdom. I substantia nigra ses färre dopaminerga neuron (innehåller melanin) samt inklusioner av Lewy kroppar. Föreslagna skademekanismer inkluderar störningar i ubiquitin- och/eller excitotoxicitet-processer samt fria syreradikaler. Degenereringen av de dopaminerga cellerna i substantia nigra har stor betydelse för patientens rörelsemönster med hypokinetiska störningar (akinesi/bradykinesi). I uppkomsten av rörelserubbningarna deltar förutom basala ganglier även thalamus och cortex. Kontrollen över motoriken involverar ett flertal olika regioner/delsystem inom CNS. Man brukar tala om att det motoriska systemet är hierarkiskt organiserat. Motorcortex, hjärnstam, ryggmärg, basala ganglier och cerebellum kontrollerar motoriken och har olika funktioner för motoriken. Fråga A7 (5p) Redogör för de huvudsakliga, generella funktionen hos var och en av dessa olika regioner/delsystemen vid kontrollen av motoriken.

8 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 8(21) På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Sjukdomsbilden skulle kunna tyda på chocktillstånd men stämmer bäst med Parkinsons sjukdom med tecken på vilotremor, hypokinesi och rigiditet. Eftersom omständigheterna är oklara och anamnestiska uppgifters knapphändiga görs MRundersökning av hjärnan. Substantia nigra i mesencefalon är det område som specifikt drabbas vid Parkinsons sjukdom. I substantia nigra ses färre dopaminerga neuron (innehåller melanin) samt inklusioner av Lewy kroppar. Föreslagna skademekanismer inkluderar störningar i ubiquitin- och/eller excitotoxicitet-processer samt fria syreradikaler. Degenereringen av de dopaminerga cellerna i substantia nigra har stor betydelse för patientens rörelsemönster med hypokinetiska störningar (akinesi/bradykinesi). I uppkomsten av rörelserubbningarna deltar förutom basala ganglier även thalamus och cortex. Kontrollen över motoriken involverar ett flertal olika regioner/delsystem inom CNS. Man brukar tala om att det motoriska systemet är hierarkiskt organiserat. Motorcortex, hjärnstam, ryggmärg, basala ganglier och cerebellum kontrollerar motoriken och har olika funktioner för motoriken. Orvar får behandling med preparat som innehåller Levodopa (L-dopa) kombinerat med perifer dekarboxylashämmare. Fråga A8 (3p) Förklara effekten av L-dopa vid Parkinsons sjukdom. Varför ges L-dopa tillsammans med dekarboxylashämmare?

9 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 9(21) På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig man, Orvar Granlund, har tagits omhand av ambulanspersonal sedan hans fru drabbats av stroke och blivit skjutsad till akuten. Frun har redan kommit under behandling, men mannen verkar också vara illa medtagen. Paret har bott isolerat och ingen av dem har behövt söka vård för sjukdom förut. Mannen sitter på en stol i undersökningsrummet med en blank stirrande blick. Hans händer skakar i några slags rullande rörelser. Han sitter stelt, helt stilla i en och samma position. När ni ber honom att resa på sig har han svårt att initiera rörelsen och han rör sig sedan långsamt. Patienten talar långsamt och entonigt. Sjukdomsbilden skulle kunna tyda på chocktillstånd men stämmer bäst med Parkinsons sjukdom med tecken på vilotremor, hypokinesi och rigiditet. Eftersom omständigheterna är oklara och anamnestiska uppgifters knapphändiga görs MRundersökning av hjärnan. Substantia nigra i mesencefalon är det område som specifikt drabbas vid Parkinsons sjukdom. I substantia nigra ses färre dopaminerga neuron (innehåller melanin) samt inklusioner av Lewy kroppar. Föreslagna skademekanismer inkluderar störningar i ubiquitin- och/eller excitotoxicitet-processer samt fria syreradikaler. Degenereringen av de dopaminerga cellerna i substantia nigra har stor betydelse för patientens rörelsemönster med hypokinetiska störningar (akinesi/bradykinesi). I uppkomsten av rörelserubbningarna deltar förutom basala ganglier även thalamus och cortex. Kontrollen över motoriken involverar ett flertal olika regioner/delsystem inom CNS. Man brukar tala om att det motoriska systemet är hierarkiskt organiserat. Motorcortex, hjärnstam, ryggmärg, basala ganglier och cerebellum kontrollerar motoriken och har olika funktioner för motoriken. Orvar får behandling med preparat som innehåller Levodopa (L-dopa) kombinerat med perifer dekarboxylashämmare. Behandlingen har god effekt på Parkinsonsymtomen. Däremot får Orvar nytillkomna och uttalade besvär med mardrömmar. Fråga A9 (2p) Förklara mekanismerna för mardrömmar som biverkning av denna behandling. Slut på fallet

10 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 10(21) Fall B: Kalle, 5 månader, med öronbesvär Din grannfamilj har en 5 månader gammal pojke, Kalle, som verkar vara pigg och glad. En dag ser du mamman stå i livsmedelsbutiken och köpa Topz ( bomullspinnar ) och hon berättar när ni står i kö i kassan att Kalle har sådan vaxproduktion att hon måste peta ut vax var och varannan dag. Fråga B1 (2p) Vad säger du till Kalles mamma om vaxets funktion och om hennes användning av Topz?

11 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 11(21) Din grannfamilj har en 5 månader gammal pojke, Kalle, som verkar vara pigg och glad. En dag ser du mamman stå i livsmedelsbutiken och köpa Topz ( bomullspinnar ) och hon berättar när ni står i kö i kassan att Kalle har sådan vaxproduktion att hon måste peta ut vax var och varannan dag. Vaxet, som bildas i de yttre två tredjedelarna av hörselgången, är både bakteriostatiskt, smörjande och vattenavvisande så det är bra om det får komma ut av sig själv. Du som just lärt dig titta i öron lovar att låna hem ett otoskop och titta Kalle i öronen för att se om det är något onormalt vax. Du finner, som väntat, att öronen är alldeles friska. Några dagar senare ringer Kalles mamma och berättar att Kalle är lite snuvig och att han varit orolig förra natten. Nu har han också fått feber och skriker hela tiden. När man tar på hans högra öra skriker han ännu värre. Du misstänker att Kalle har drabbats av en öroninflammation. Fråga B2 (2p) Förklara sjukdomsmekanismerna för föräldrarna och förklara varför de olika symtomen kan ha uppstått. Fråga B3 (1p) Varför skriker Kalle värre när man trycker på ytterörat?

12 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 12(21) Din grannfamilj har en 5 månader gammal pojke, Kalle, som verkar vara pigg och glad. En dag ser du mamman stå i livsmedelsbutiken och köpa Topz ( bomullspinnar ) och hon berättar när ni står i kö i kassan att Kalle har sådan vaxproduktion att hon måste peta ut vax var och varannan dag.vaxet, som bildas i de yttre två tredjedelarna av hörselgången, är både bakteriostatiskt, smörjande och vattenavvisande så det är bra om det får komma ut av sig själv. Du som just lärt dig titta i öron lovar att låna hem ett otoskop och titta Kalle i öronen för att se om det är något onormalt vax. Du finner, som väntat, att öronen är alldeles friska. Några dagar senare ringer Kalles mamma och berättar att Kalle är lite snuvig och att han varit orolig förra natten. Nu har han också fått feber och skriker hela tiden. När man tar på hans högra öra skriker han ännu värre. Du misstänker att Kalle har drabbats av en öroninflammation. Kalle har sannolikt fått en purulent infektion i mellanörat orsakad av bakterier som kommit upp genom örontrumpeten, som sedan troligen svullnat igen. Så kallad tragusömhet beror på att barn under 1 år ännu inte har förbenad inre del av hörselgången utan när man trycker på örat fortplantas trycket in till mellanörat, som då gör ännu mera ont när trycket stiger. Kalles föräldrar undrar om du inte kan komma och titta på honom, men du som är T5 student tycker korrekt att man skall åka till vårdcentralen istället. På vårdcentralen konstaterar läkaren att du hade rätt, det är en otit i mellanörat och Kalle får en penicillinkur på 5 dagar och instruktioner till föräldrarna om högläge och smärtlindring. Föräldrarna som är skeptiska till penicillin och andra mediciner till små barn, kommer förbi dig på hemvägen och undrar vad de olika ordinationerna kan ha för effekt på Kalle. Fråga B4 (3p) Hur förklarar du för föräldrarna varför det är viktigt att de vidtagna åtgärderna (antibiotika, högläge och smärtlindring) ska följas?

13 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 13(21) Din grannfamilj har en 5 månader gammal pojke, Kalle, som verkar vara pigg och glad. En dag ser du mamman stå i livsmedelsbutiken och köpa Topz ( bomullspinnar ). Vaxet, som bildas i de yttre två tredjedelarna av hörselgången, är både bakteriostatiskt, smörjande och vattenavvisande så det är bra om det får komma ut av sig själv. Några dagar senare ringer Kalles mamma och berättar att Kalle är lite snuvig och att han varit orolig förra natten. Nu har han också fått feber och skriker hela tiden. Kalle har sannolikt fått en purulent infektion i mellanörat orsakad av bakterier som kommit upp genom örontrumpeten, som sedan troligen svullnat igen. På vårdcentralen konstaterar läkaren att det är en otit i mellanörat och Kalle får en penicillinkur och instruktioner till föräldrarna om högläge och smärtlindring. Föräldrarna som är skeptiska till penicillin och andra mediciner till små barn, kommer förbi dig på hemvägen och undrar vad de olika ordinationerna kan ha för effekt på Kalle. Små barn ska ha antibiotika eftersom de inte utvecklat immunförsvar mot till exempel pneumokocker. Högläge minskar hydrostatiska trycket och minskar svullnad/smärta. Smärtlindring minskar stresspåslag och det är oetiskt att ej ge smärtlindring. Kalle som alltså fick sin första otit vid 5 månaders ålder blir ett så kallat otitbarn med 4-6 otiter /år de två närmaste åren. När Kalle kommer på hörselkontroll på Barnavårdscentralen vid 4 års ålder har han inte haft ont i öronen på ett helt år. Audiogram utförs. Vänster öra är helt normalt. På hö öra ses nedanstående audiogram. Fråga B5 (2p) Beskriv den hörselnedsättning som noteras i audiogrammet. Vilken typ av hörselnedsättning har Kalle?

14 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 14(21) Din grannfamilj har en 5 månader gammal pojke, Kalle, som verkar vara pigg och glad. En dag ser du mamman stå i livsmedelsbutiken och köpa Topz ( bomullspinnar ). Vaxet, som bildas i de yttre två tredjedelarna av hörselgången, är både bakteriostatiskt, smörjande och vattenavvisande så det är bra om det får komma ut av sig själv. Några dagar senare ringer Kalles mamma och berättar att Kalle är lite snuvig och att han varit orolig förra natten. Nu har han också fått feber och skriker hela tiden. Kalle har sannolikt fått en purulent infektion i mellanörat orsakad av bakterier som kommit upp genom örontrumpeten, som sedan troligen svullnat igen. På vårdcentralen konstaterar läkaren att det är en otit i mellanörat. Små barn ska ha antibiotika eftersom de inte utvecklat immunförsvar mot till exempel pneumokocker. Högläge minskar hydrostatiska trycket och minskar svullnad/smärta. Smärtlindring minskar stresspåslag och det är oetiskt att ej ge smärtlindring. Kalle som alltså fick sin första otit vid 5 månaders ålder blir ett så kallat otitbarn med 4-6 otiter /år de två närmaste åren. När Kalle kommer på hörselkontroll på Barnavårdscentralen vid 4 års ålder har han inte haft ont i öronen på ett helt år. Han hör bra i hela låg- och mellanregistret men på de högsta frekvenserna 6 khz och 8000 har han 20 resp 40 db nedsättning på höger öra. Vänster är helt normalt. Kalle hör bra i hela låg- och mellanregistret men på de högsta frekvenserna 6 khz och 8000 har han 20 resp 40 db nedsättning på höger öra. Kalle har en sensorineural hörselnedsättning. Fråga B6 (4p) Kan denna hörselnedsättning ha något samband med de tidigare mellanöre-infektionerna och i så fall hur? Beskriv även de patofysiologiska mekanismerna för hur hörselnedsättningen uppkommit. Fråga B7 (1p) Hur är prognosen för hörselnedsättningen kommer Kalle att få normal hörsel?

15 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 15(21) Avslutning av fallet Vid infektionerna kan toxiner bildas i mellanörat. Dessa kan passera runda fönstret in i perilymfan och sedan in endolymfan. Den högsta koncentration blir då nära runda fönstret, varför de kan skada särskilt de höga frekvenserna som där är representerade i Cortiska organet. Toxinerna degenererar sterolicilierna hos de yttre hårcellerna. En skadad hårcell kan inte läka utan Kalle kommer att ha en liten hörselnedsättning livet ut. Kalle bör (som alla ungdomar och vuxna) akta sig för hörselskadligt buller (öronproppar på disco) så han inte får ytterligare skada i örat och inte får tinnitus.

16 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 16(21) Fall C: Bo Andersson, 52 år, inkommer medvetandesänkt till akutmottagningen Polisen kommer med en medelålders man till akutmottagningen efter att en busschaufför slagit larm, då mannen inte velat lämna bussen vid ändhållplatsen, utan sovit och snarkat högljutt. När busschauffören försökt väcka honom har han fäktat avvärjande med armarna, och enligt polisen gjorde han motstånd när de ingrep. Patienten luktar starkt av alkohol.. Polisen kan identifiera honom som Bo Andersson 52, då man känner igen honom som missbrukare och bråkstake och han har vid ett flertal tillfällen omhändertagits enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade). Patienten fäktar avvärjande med armar och ben vid undersökningen, muttrar svårförståeligt och sluddrande. Blodtryck 150/100 och puls 80. Klarar inte alkometern men man lyckas få ett venprov. Man noterar också att patienten har ett flertal blåmärken av olika ålder och att han har ett flertal spider naevi på bröstkorgen. Etanol /s är 5,6 promille och patienten läggs in för observation. Polisen har fått kontakt med en dotter som berättar att pappan haft alkoholproblem i flera år, men att det har förvärrats senaste året då han förlorat sitt arbete. Föräldrarna är separerade sedan 10 år tillbaka. Fråga C1 (3p) Vilka neurobiologiska mekanismer föreligger vid drogberoende? Fråga C2 (4p) Vad i fallet talar för att tolerans utvecklats? Förklara också farmakologiska/metabola effekter bakom tolerans.

17 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 17(21) Polisen kommer med en medelålders man till akutmottagningen efter att en busschaufför slagit larm, då mannen inte velat lämna bussen vid ändhållplatsen, utan sovit och snarkat högljutt. När busschauffören försökt väcka honom har han fäktat avvärjande med armarna, och enligt polisen gjorde han motstånd när de ingrep. Patienten luktar starkt av alkohol.. Polisen kan identifiera honom som Bo Andersson 52, då man känner igen honom som missbrukare och bråkstake och han har vid ett flertal tillfällen omhändertagits enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade). Patienten fäktar avvärjande med armar och ben vid undersökningen, muttrar svårförståeligt och sluddrande. Blodtryck 150/100 och puls 80. Klarar inte alkometern men man lyckas få ett venprov. Man noterar också att patienten har ett flertal blåmärken av olika ålder och att han har ett flertal spider naevi på bröstkorgen. Etanol /s är 5,6 promille och patienten läggs in för observation. Polisen har fått kontakt med en dotter som berättar att pappan haft alkoholproblem i flera år, men att det har förvärrats senaste året då han förlorat sitt arbete. Föräldrarna är separerade sedan 10 år tillbaka. Den höga alkoholkoncentrationen i blod indikerar ett beroende, vilket innebär uppreglering av enzymsystem och nedreglering av receptorer. Efter att patienten har observerats på intagningsavdelningen i fyra timmar tillkallas jourhavande, då sjuksköterskan märker att patienten blivit alltmer svårväckt. Senaste halvtimmen har han inte svarat på tilltal och när hon mer handgripligt försöker väcka honom, reagerar han inte. Puls 60 och bltr 185/105. Pulsoximetern visar normala värden, som ett tecken på att respirationen är tillfredsställande. Du går omgående till patienten och en av dina åtgärder är att du lyfter på patientens ögonlock för att inspektera pupillerna. Du finner då att pupillerna är olikstora. Höger pupill är mycket större jämfört med vänster sidas pupill. Denna sidoskillnad i pupillstorlek fanns inte när du undersökte patienten fyra timmar tidigare. Du misstänker att patienten utvecklat förhöjt intrakraniellt tryck. Fråga C3 (1p) Vad kan orsaka förhöjt intrakranielt tryck i detta fall? Motivera ditt svar.

18 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 18(21) Polisen kommer med en medelålders man till akutmottagningen efter att en busschaufför slagit larm, då mannen inte velat lämna bussen vid ändhållplatsen, utan sovit och snarkat högljutt. Patienten luktar starkt av alkohol. Polisen kan identifiera honom som Bo Andersson 52, då man känner igen honom som missbrukare och bråkstake. Man noterar att patienten har ett flertal blåmärken av olika ålder och att han har ett flertal spider naevi på bröstkorgen. Etanol /s är 5,6 promille och patienten läggs in för observation. Den höga alkoholkoncentrationen i blod indikerar ett beroende, vilket innebär uppreglering av enzymsystem och nedreglering av receptorer. Efter att patienten har observerats på intagningsavdelningen i fyra timmar tillkallas jourhavande, då sjuksköterskan märker att patienten blivit alltmer svårväckt. Puls 60 och bltr 185/105. Pulsoximetern visar normala värden, som ett tecken på att respirationen är tillfredsställande. Du finner att höger pupill är mycket större jämfört med vänster sidas pupill. Denna sidoskillnad i pupillstorlek fanns inte när du undersökte patienten fyra timmar tidigare. Du misstänker att patienten utvecklat förhöjt intrakraniellt tryck. Du har observerat att han vid inskrivningen hade spridda blåmärken av olika ålder och den sannolika orsaken till det förhöjda intrakraniella trycket är en blödning, troligtvis orsakat av en fallolycka kombinerat med att han som alkoholist sannolikt har en koagulationsförmåga som inte är optimal. Patienten har under några timmar blivit medvetslös och fått olikstora pupiller tydande på förhöjt intrakraniellt tryck. Fråga C4 (2p) Förklara genom dina neuroanatomiska kunskaper varför pupillen är stor/dilaterad.

19 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 19(21) Polisen kommer med en medelålders man till akutmottagningen efter att en busschaufför slagit larm, då mannen inte velat lämna bussen vid ändhållplatsen, utan sovit och snarkat högljutt. Patienten luktar starkt av alkohol. Polisen kan identifiera honom som Bo Andersson 52, då man känner igen honom som missbrukare och bråkstake. Man noterar att patienten har ett flertal blåmärken av olika ålder och att han har ett flertal spider naevi på bröstkorgen. Etanol /s är 5,6 promille och patienten läggs in för observation. Den höga alkoholkoncentrationen i blod indikerar ett beroende, vilket innebär uppreglering av enzymsystem och nedreglering av receptorer. Efter att patienten har observerats på intagningsavdelningen i fyra timmar tillkallas jourhavande, då sjuksköterskan märker att patienten blivit alltmer svårväckt. Puls 60 och bltr 185/105. Pulsoximetern visar normala värden, som ett tecken på att respirationen är tillfredsställande. Du finner att höger pupill är mycket större jämfört med vänster sidas pupill. Du misstänker att patienten utvecklat förhöjt intrakraniellt tryck som sannolikt orsakas av en blödning, troligtvis fallolycka kombinerat med att han som alkoholist sannolikt har en koagulationsförmåga som inte är optimal. En expanderande blödning i mellersta skallgropen leder till att temporalloben trycker på Nervus Oculomotorius och att dess pupillkonstriktoriska paraympatiska del slås ut. En akut röntgen undersökning, datortomografi huvud, visar att patienten har ett akut subduralhematom och han överförs omgående till operation där neurokirurgen tömmer ut blödningen. Fråga C5 (2p) Beskriv vilka olika lager vävnader som passeras vid operationen tills man når fram till blödningen. Börja med huden och arbeta dig inåt.

20 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 20(21) Polisen kommer med en medelålders man till akutmottagningen efter att en busschaufför slagit larm, då mannen inte velat lämna bussen vid ändhållplatsen, utan sovit och snarkat högljutt. Polisen kan identifiera honom som Bo Andersson 52, då man känner igen honom som missbrukare och bråkstake. Etanol/s är 5,6 promille och patienten läggs in för observation. Efter att patienten har observerats på intagningsavdelningen i fyra timmar tillkallas jourhavande, då sjuksköterskan märker att patienten blivit alltmer svårväckt. Puls 60 och bltr 185/105. Pulsoximetern visar normala värden, som ett tecken på att respirationen är tillfredsställande. Du finner att höger pupill är mycket större jämfört med vänster sidas pupill. Du misstänker att patienten utvecklat förhöjt intrakraniellt tryck som sannolikt orsakas av en blödning, troligtvis fallolycka kombinerat med att han som alkoholist sannolikt har en koagulationsförmåga som inte är optimal. En expanderande blödning i mellersta skallgropen leder till att temporalloben trycker på Nervus Oculomotorius och att dess pupillkonstriktoriska paraympatiska del slås ut. Datortomografi huvud visar att patienten har ett akut subduralhematom och han överförs omgående till operation där neurokirurgen tömmer ut blödningen. Efter huden passeras periostet, skallbenet och dura mater. När dura mater är öppnad påträffar man blödningen som var subdural. Kraniet är hjärnans yttre skydd, men det finns också ett inre skydd blod-hjärnbarriären. Fråga C6 (4p) Beskriv blod-hjärnbarriären. På vilket sätt utövar blod-hjärn barriären sin skyddande effekt? Vilka egenskaper hos molekyler och celler gör att de kan passera blod-hjärnbarriären?

21 Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 21(21) Polisen kommer med en medelålders man till akutmottagningen efter att en busschaufför slagit larm, då mannen inte velat lämna bussen vid ändhållplatsen, utan sovit och snarkat högljutt. Polisen kan identifiera honom som Bo Andersson 52, då man känner igen honom som missbrukare och bråkstake. Etanol/s är 5,6 promille och patienten läggs in för observation. Efter att patienten har observerats på intagningsavdelningen i fyra timmar tillkallas jourhavande, då sjuksköterskan märker att patienten blivit alltmer svårväckt. Puls 60 och bltr 185/105. Pulsoximetern visar normala värden, som ett tecken på att respirationen är tillfredsställande. Du finner att höger pupill är mycket större jämfört med vänster sidas pupill. Du misstänker att patienten utvecklat förhöjt intrakraniellt tryck som sannolikt orsakas av en blödning, troligtvis fallolycka kombinerat med att han som alkoholist sannolikt har en koagulationsförmåga som inte är optimal. En expanderande blödning i mellersta skallgropen leder till att temporalloben trycker på Nervus Oculomotorius och att dess pupillkonstriktoriska paraympatiska del slås ut. Datortomografi huvud visar att patienten har ett akut subduralhematom och han överförs omgående till operation där neurokirurgen tömmer ut blödningen. Efter huden passeras periostet, skallbenet och dura mater. När dura mater är öppnad påträffar man blödningen som var subdural. Patienten har en blödning under hårda hjärnhinnan, subduralt, som trycker på underliggande vävnad cortex- hjärnbarken. På grund av detta tryck blir det en försämrad blodtillförsel ischemi -till underliggande cortex. Fråga C7 (5p) När hjärnan utsätts för försämrat eller upphört blodflöde (ischemi) sätter flera olika neurobiologiska och neurokemiska processer igång. Beskriv dessa!

Orvar Granlund med svårigheter att röra sig

Orvar Granlund med svårigheter att röra sig Tentamen T5 VT07 Kod nr.. 1(21) Fall A: Orvar Granlund med svårigheter att röra sig På termin 10, när du gör din placering på neurologen, får du följa med din handledare till akutmottagningen. En 75-årig

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod 1 65 årig man, icke rökare söker på grund av andfåddhet vid ansträngning sen ett par veckor. Ingen hosta, ingen smärta i thorax. Lungauskultation påvisar nedsatt andningsljud över höger lungas bas, perkutorisk

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20 1 En 74 årig kvinna med tablett behandlad hypertoni, inkommer till akuten med 2 timmars anamnes på tilltagande svaghet i höger kroppshalva. Fråga 1 (4p) Delar av status på akuten illustreras samt är som

Läs mer

Del 8_6 sidor_21poäng

Del 8_6 sidor_21poäng Del 8_6 sidor_21poäng Du arbetar som underläkare på akuten när sjuksköterskan Eva kommer och meddelar dig att ett larm är på väg in med ambulans. Eva ursäktar sig över larmrapporten, allt hon vet är att

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

c. Om man andas ut maximalt, är då lungorna helt tömda på luft? Motivera ditt svar! (1 poäng)

c. Om man andas ut maximalt, är då lungorna helt tömda på luft? Motivera ditt svar! (1 poäng) 1. Nisse (62) har rökt sedan han var i tonåren, och inte så lite: upp till 20 cigaretter per dag. På sistone har han börjat märka att han blir ansträngd när han är ute och går, och att han har svårt att

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 02 24 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Hörselvetenskap B, Audiologisk rehabilitering, 13,5 hp

Hörselvetenskap B, Audiologisk rehabilitering, 13,5 hp Hörselvetenskap B, Audiologisk rehabilitering, 13,5 hp 2011-05-27 4 timmar Kursansvarig: Sara Båsjö Svaren poängsätts med svarens fullständighet som grund. Besvara varje fråga på separat papper och skriv

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej.

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej. Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: Gsjuk15V-pgrp1 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-12-04 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: inga

Läs mer

Neurologisk utbildning för sjukgymnaster Dag 1 Termin 3 Vårterminen 2010, 8-20 februari Ansvarig: Erik Lundström, neurolog och medicine doktor

Neurologisk utbildning för sjukgymnaster Dag 1 Termin 3 Vårterminen 2010, 8-20 februari Ansvarig: Erik Lundström, neurolog och medicine doktor Neurologisk utbildning för sjukgymnaster Dag 1 Termin 3 Vårterminen 2010, 8-20 februari Ansvarig: Erik Lundström, neurolog och medicine doktor * Mån 8 feb 08:15-09:00 Intro till kursen Erik Lundström Genomgång

Läs mer

Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV?

Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV? bilaga 2 Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV? Den här enkäten genomförs som ett led i Genombrottsprojekt, Sveriges Kommuner och Landsting och vänder sig till personalen inom den psykiatriska slutenvården

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck (hypertoni) är något av en folksjukdom. Man räknar med att ungefär

Läs mer

Svante : 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11

Svante : 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11 Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Sinne och Psyke Skriftlig tentamen 18 april 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Svante : 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11 Claes:

Läs mer

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A TentamensKod: Tentamensdatum: 23/11-2012

Läs mer

Aripiprazole Accord (aripiprazol)

Aripiprazole Accord (aripiprazol) Aripiprazole Accord (aripiprazol) Patient/Anhörig Informationsbroschyr Denna broschyr innehåller viktig säkerhetsinformation som du ska bekanta dig med innan påbörjande av behandlingen med aripiprazol

Läs mer

förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet.

förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet. Tentamen i Farmakologi förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet. Tentan består av 20 frågor med 2 poäng per fråga. Maxpoäng är 40 VG 36 GK 27. Med vänlig hälsning

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun 1(6) Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun Innehåll Detta häfte innehåller information för Dig som arbetar inom äldre- och funktionshinderomsorgen i Söderköpings kommun när Du behöver

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se Kontakta din läkare Kontakta genast din läkare om du drabbas av något av nedanstående symtom medan du behandlas med JEVTANA. feber, dvs en kroppstemperatur på 38 C eller högre diarré (t.ex. om du har lös

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsbladet utgör första sidan i tentamensfilen. Instruktioner för kursansvariga om hanteringen: mah.se/hs/tentamedarbetare * Fylls i av kursansvarig

Läs mer

Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård. 10 högskolepoäng. Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Namn:

Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård. 10 högskolepoäng. Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Namn: Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård 10 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Amb05 Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

Hörselvetenskap B, Tillämpad hörselvetenskap I [HÖ1410]

Hörselvetenskap B, Tillämpad hörselvetenskap I [HÖ1410] Kod: Hörselvetenskap B, Tillämpad hörselvetenskap I [HÖ1410] Audiologisk diagnostik, 10 hp provkod 0201 2014 01 17 5 timmar Kursansvarig: Peter Czigler Rättande lärare: Helena Stålnacke och Ramesh Zarenoe

Läs mer

Det Fria Sällskapet Länkarna. Tillbaka till livet!

Det Fria Sällskapet Länkarna. Tillbaka till livet! Det Fria Sällskapet Länkarna Tillbaka till livet! Länkarna bildades av och för alkoholister år 1945 Förutsättningen för medlemskap är att vederbörande har en egen önskan om ett drogfritt liv. Från begynnelsen

Läs mer

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724

Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724 Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724 Datum: 2010-09-24 Tid: 4 timmar Lärare: Agneta Anderzén Carlsson För betyget godkänd (G) krävs godkänd nivå på alla i

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: HÖ1401 Tentamenstillfälle Uppsamlingstentamen.

Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: HÖ1401 Tentamenstillfälle Uppsamlingstentamen. Kod: Ämnesområde B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: Tentamenstillfälle Uppsamlingstentamen Datum 2013-08-16 Tid 3 timmar Kursansvarig Övrig information Resultat: Lärandemål Provkod: 0620 Varje

Läs mer

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, vt12

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, vt12 Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, vt12 Tema Respiration/Cirkulation Skriftlig tentamen 13 mars 2012 OBS! Varje fråga besvaras på separat papper! 1. Anders (70) känner sig under en promenad

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Jag ska tala om: Varför ska vi vara goda medmänniskor? Konsten att vara snäll Träningspass Snällhet en väg till framgång

Jag ska tala om: Varför ska vi vara goda medmänniskor? Konsten att vara snäll Träningspass Snällhet en väg till framgång Jag ska tala om: Varför ska vi vara goda medmänniskor? Konsten att vara snäll Träningspass Snällhet en väg till framgång Vilken framträdande egenskap skulle du helst vilja ha? Skicklig yrkesmänniska Förmögen

Läs mer

HÄLSOGENOMGÅNGAR OM KONSTEN ATT FÖREBYGGA OCH FÖRUTSE RISKER INNAN DE SKER.

HÄLSOGENOMGÅNGAR OM KONSTEN ATT FÖREBYGGA OCH FÖRUTSE RISKER INNAN DE SKER. HÄLSOGENOMGÅNGAR OM KONSTEN ATT FÖREBYGGA OCH FÖRUTSE RISKER INNAN DE SKER. BÄTTRE LIVSKVALITET TACK VARE HÄLSOGENOMGÅNGAR När du flyttar in på ett vårdboende har du möjlighet att få en hälsogenomgång

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Denna information är utgiven 2008-09-30 av Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning

Läs mer

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE Några enkla regler för hur du mäter din puls Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN STROKE Vet du om ditt hjärta slår så

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Barns delaktighet i familjerättsliga processer

Barns delaktighet i familjerättsliga processer Barns delaktighet i familjerättsliga processer - Dokumentation och utmaningar i det sociala arbetet 2012-03-30 Barns rättigheter Rättighet ett mångtydigt begrepp. Legala och moraliska rättigheter. Enbart

Läs mer

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 ID: 1/19 TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ner på golvet

Läs mer

Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap

Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap Ämnesområde Hörselvetenskap Kurs Hörselvetenskap B, Tillämpad Kurskod: HÖ1410 hörselvetenskap I Delexamination Patofysiologi 6 hp Provkod: 0101 Tentamenstillfälle Ordinarie tentamen Datum 2014-01-14 Tid

Läs mer

SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES

SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES Sömn är livsviktigt Alla behöver en god sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig och fungera normalt. Mest sömn behöver barn och tonåringar. En vuxen behöver ca 6-9 timmar

Läs mer

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck Den dolda folksjukdomen Har du högt blodtryck? Den frågan kan långt ifrån alla besvara. Högt blodtryck, hypertoni, är något av en dold folksjukdom trots

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper Sjuksköterskeprogrammet VT 2015 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B III, klinisk kurs, OM1415 Provkod: 0330 Datum: 2015-11-27 Tid 08.15-12.15 Lärare: Siv Rosén (SRN), Anita Ross (AR), Inger James(IR) INDIVIDUELL

Läs mer

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu SNACKA OM IDROTT DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu Alkoholproblem sånt som händer när man dricker alkohol Visst skadar man kroppen om man dricker alkohol. Hjärnan, levern och andra organ tar mycket

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

/(\ inspektionen för vård och omsorg

/(\ inspektionen för vård och omsorg /(\ inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2016-02-24 Dnr 8.1.1-20976/2014 1(5) A v delning Mitt Hälso- och sjukvård, HS l hans.rudstam@ivo.se Region Gävleborg län Vårdgivare Region Gävleborg, Gävle sjukhus,

Läs mer

Akut hjälp vid personskada.

Akut hjälp vid personskada. Akut hjälp vid personskada. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Marianne Danell-Kindberg 1 (8) Akut hjälp vid personskador. -En kort teoretisk översikt- Andningsapparaten

Läs mer

Testa din hörsel. - det är inte svårt

Testa din hörsel. - det är inte svårt Testa din hörsel - det är inte svårt 2 Känner du tvekan inför ett hörseltest? Det är troligtvis det enklaste test du kan göra. Ett hörseltest går fort, är enkelt och är absolut inte obehagligt. I det flesta

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 120218 Tid: 09.30-12.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises E n d o m e t r i o s. Svårt ord för en vanlig inflammatorisk sjukdom hos kvinnor. Så många som tio till 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: i fokus Innehållsförteckning: Befolkningsenkät Hälsa på lika villkor?...1 Sammanfattning.....1 Allmänt hälsotillstånd....4 Fysisk hälsa..5 Svår värk eller smärta i rörelseorganen....5 Svår värk i olika

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

TYPFALL PSYKIATRI. DSM-5 anpassad terminologi, kopplat till T-10 lärandemål

TYPFALL PSYKIATRI. DSM-5 anpassad terminologi, kopplat till T-10 lärandemål TYPFALL PSYKIATRI DSM-5 anpassad terminologi, kopplat till T-10 lärandemål Emil Gustafsson, ST-läkare/VFU ansvarig, Psykiatriska kliniken, US Linköping Version 1.0, 2015-11-23 TYPFALL 1- STINA 64 år Stina

Läs mer

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting Medicinskt programarbete Omvårdnadsbilagor Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom Stockholms läns landsting 2007 Innehåll Bilaga 1...3 Kliniska riktlinjer för omvårdnad vid bältesläggning,

Läs mer

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden.

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etik All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etiska principer Göra gott Att göra gott ska styra arbete och bemötande i hälso och sjukvården. Vi ska förebygga skada och minska de

Läs mer

En vanlig behandling i en annorlunda form

En vanlig behandling i en annorlunda form LEVODOPA/KARBIDOPA INTESTINAL GEL En vanlig behandling i en annorlunda form - Kontinuerlig dopaminerg behandling vid Parkinsons sjukdom Detta informationsblad som du har fått av din läkare/sjuksköterska

Läs mer

Att behandlas för Radiusfraktur

Att behandlas för Radiusfraktur Att behandlas för Radiusfraktur Patientinformation Sydöstra sjukvårdsregionen Radiusfraktur Handledsbrott kallas även radiusfraktur eller brott på strålbenet. Detta är det vanligaste benbrottet, som uppkommer

Läs mer

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Marina Jonsson Allergisamordnare, Barnsjuksköterska Centrum för Arbets- och Miljömedicin Doktorand, Kvinnors och Barns Hälsa Karolinska Institutet

Läs mer

På toppen av karriären eller en samhällsbörda.

På toppen av karriären eller en samhällsbörda. På toppen av karriären eller en samhällsbörda. Fler Neurologer: Var hittar jag en specialist. Rätt medicin: Hjälp mig att få bra behandling. Lika vård: Vad finns att få ute i landet. Parkinsons sjukdom

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

En andra chans. Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: William Kowalski

En andra chans. Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: William Kowalski Arbetsmaterial LÄSAREN En andra chans Författare: William Kowalski Bakgrund Det här materialet hör till boken En andra chans som är skriven av William Kowalski. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Högt blodtryck Hypertoni

Högt blodtryck Hypertoni Högt blodtryck Hypertoni För högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt,

Läs mer

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Neuro och Rörelse Skriftlig tentamen 23 mars 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Martin Gunnarsson: 1, 3, 4, 6,

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

Magbild gravid 19 veckor

Magbild gravid 19 veckor Magbild gravid 19 veckor Idag har det gått 19 veckor av graviditeten och jag går in i vecka 20, nästan hälften! Det här går i ett rasande tempo. Enligt gravidappen börjar nu kosten jag äter påverka barnets

Läs mer

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Verksamhetsområde Urologi Om blodprovet PSA för att upptäcka tidig prostatacancer Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Ska friska män låta kontrollera sin prostatakörtel?

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Kurs: Kod:

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Kurs: Kod: Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp Provmoment: TEN1 Ladokkod: 61SÄ01 Tentamen ges för: Gsjukv14B samt tidigare Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Tentamensdatum:

Läs mer

Behandling av prostatacancer

Behandling av prostatacancer Behandling av prostatacancer Sammanfattning Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Norden. Hög ålder, ärftlighet, viss geografisk och etnisk tillhörighet är riskfaktorer för att drabbas

Läs mer

1.1 Du finner mycket få uppgifter av relevans för hypertonin i journalen. Hur kompletterar du anamnesen? Vad frågar du om mer? 2 p

1.1 Du finner mycket få uppgifter av relevans för hypertonin i journalen. Hur kompletterar du anamnesen? Vad frågar du om mer? 2 p Du har börjat som vikarie vid en husläkarmottagning, den ordinarie läkaren har flyttat utomlands efter en misslyckad politisk karriär. En 44 årig överviktig regissör kommer för kontroll av hypertoni som

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv 6 sidor. 15 poäng. Till din mottagning kommer Jane, 41 år gammal som är gift och har två barn. Sökte läkare i tonåren pga kliande hudutslag på armbågar och i ansikte, men någon diagnos ställdes ej och

Läs mer

Patientfall akut media otit

Patientfall akut media otit Patientfall akut media otit 2014-10-09 Kalle 6 år har varit förkyld med snuva sedan tre dagar tillbaka. Igår kväll fick Kalle ont i båda öronen och tillkomst av feber. Under natten vaknade han vid ett

Läs mer

PRATA INTE med hästen!

PRATA INTE med hästen! PRATA INTE med hästen! Text Sven Forsström Foto Inger Lantz Forsström Det finns tränare som tejpar för munnen på elever som pratar för mycket med sina hästar. Själv har jag än så länge bara hotat mina

Läs mer

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 Tentamen VT1 2001 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 4 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras

Läs mer

LOKALBEHANDLING patientfall att gå igenom innan seminariet. Cecilia Svedman/ AnnKristin Björk/Margareta Lundahl SUS 2014

LOKALBEHANDLING patientfall att gå igenom innan seminariet. Cecilia Svedman/ AnnKristin Björk/Margareta Lundahl SUS 2014 LOKALBEHANDLING patientfall att gå igenom innan seminariet Cecilia Svedman/ AnnKristin Björk/Margareta Lundahl SUS 2014 Bengt är forskare. Han vill komma på en ny kräm som skall kunna påverka hudens vitala

Läs mer

Del 6_8 sidor_18 poäng

Del 6_8 sidor_18 poäng Del 6_8 sidor_18 poäng Du är i slutet på din AT-tjänst på vårdcentral och träffar 75-åriga Märta. Märta har hypertoni och är opererad för appendicit men är i övrigt frisk. Hon söker för återkommande buksmärtor

Läs mer

Cleodette och Cleodette 28

Cleodette och Cleodette 28 Cleodette och Cleodette 28 Du har fått p-pillret Cleodette eller Cleodette 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Fallbaserad målbeskrivning urologi. Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi

Fallbaserad målbeskrivning urologi. Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi Fallbaserad målbeskrivning urologi Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi 1 67-årig diabetiker med neuro- och nefropati. På akutmottagningen för att han sedan några månader kissar allt oftare med

Läs mer

Den mörka vägen Frågor och svar

Den mörka vägen Frågor och svar Frågor och svar Läraren sidan 1 Kapitel 1 Min flykt från palatset 1. Vad händer om vakterna får tag på Aram? Aram blir halshuggen om de får tag på honom. 2. Hur förstår Aram att han har hamnat i stallet?

Läs mer

Del 7 14 sidor 28 poäng

Del 7 14 sidor 28 poäng 14 sidor 28 poäng 22-årig man söker på din distriktsläkarmottagning pga blod i avföring. Noterar det i samband med toalettbesök och när han torkar sig. Har egentligen inga smärtor vid tarmtömningen. Mannen

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

FARMACEUTISK PRAXIS MED FÖRFATTNINGAR

FARMACEUTISK PRAXIS MED FÖRFATTNINGAR FARMACEUTISK PRAXIS MED FÖRFATTNINGAR Seminarie 2 HÖGKOSTNADSTRAPPAN ÖVNINGSUPPGIFTER RABATTSYSTEMET 1. En ung man kommer med ett recept på epilepsi-medicin till sig själv. Det är första gången han hämtar

Läs mer

Skallskador inom fotbollen.

Skallskador inom fotbollen. Skallskador inom fotbollen. Ett handläggningsprogram. Yelverton Tegner Docent i Idrottsmedicin. Läkare för F18 landslaget. Skallskador utgör mellan 0 och 10% av alla rapporterade skador inom fotboll. Det

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM2616 Kursnamn: Psykoterapi Provmoment: Psykoterapeutisk Teori PDT, Psykoterapeutisk Teori KBT Ansvarig lärare: Anders Wellsmo & Annika Björnsdotter Tentamensdatum: 2016-01-14 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

+ + <Löpnummer> KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa SAMPLE ENKÄT TILL ELEV I ÅRSKURS 7. kupolstudien.

+ + <Löpnummer> KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa SAMPLE ENKÄT TILL ELEV I ÅRSKURS 7. kupolstudien. KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEV I ÅRSKURS 7 kupolstudien.se Vad är Kupol? Unga människor i Sverige, särskilt tjejer, mår allt sämre psykiskt. Därför ska

Läs mer

Ambulanssjukvård och trauma Vätskebalans, Chock, Katastrofmedicin, Anatomi, Fysiologi, Skallskador, Vasoaktiva droger

Ambulanssjukvård och trauma Vätskebalans, Chock, Katastrofmedicin, Anatomi, Fysiologi, Skallskador, Vasoaktiva droger Institutionen för Hälsovetenskap OMTENTAMEN 2 Ambulanssjukvård och trauma Vätskebalans, Chock, Katastrofmedicin, Anatomi, Fysiologi, Skallskador, Vasoaktiva droger Specialistutbildning inom akutsjukvård,

Läs mer

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål)

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna lager av synceller som täcker ögonbotten. I dessa celler

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer