FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR LINDESBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR LINDESBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT"

Transkript

1 FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR LINDESBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Lindesbergs församling består av tätorten Lindesberg och Vedevåg, och där tillhörande jordbruksoch skogsområden. Församlingen ingår i en ekonomisk samfällighet med Ramsbergs församling. Lindesbergs församling har medlemmar den 1/ Det motsvarar en kyrkotillhörighet motsvarande 81% Inom Lindesbergs församlingsgräns finns 4 st frikyrkor, Pingstförsamlingen, och Frälsningsarmén, samt Missionsförsamlingen och Baptistförsamlingen som blir en gemensam församling från och med den 1 januari TEOLOGISK REFLEKTION Lindesbergs kommun präglas av en livsåskådningsmässig pluralism, där muslimer, och kristna av olika riktning samsas med religiöst oberoende invånare, bestående av humanister och privatreligiösa. Den senare gruppen blir allt fler i vårt samhälle, också i Lindesberg. Människors helhetstolkning idag är ofta präglad av en individualism och en tro på att pengar och framgång kan lösa den egna existentiella ångesten. Måttstocken på ett bra liv, eller om man är en lyckad människa mäts i hur hög lön man har, och vilken nytta man gör för samhället. En våg av spel och lotterier har utifrån lyckan om att ha mycket pengar skapat nya riter. Det senaste är att man kan vinna pengar med sin granne i Postkodslotteriet. och på detta sätt känna gemenskap med grannarna genom att ha en gemensam lottsedel Framför tv apparaten kan man sedan se hur någon blir välsignad. Hur andra grannar tillsammans tar emot högvinsten och delar broderligt och systerligt. Så här långt har inte mycket förändrats sedan 2001 då vi skrev vår förra församlingsinstruktion. Det som är nytt värdemässigt i vårt samhälle är att det idag kan ske en öppen kritik mot dem som inte gör nytta genom att vara arbetslösa och sjuka. Det är som om darwinismen har fått bli människors nya fundament för att tolka livet på. De som svaga i samhället skall inte längre få samma möjligheter som de starka. Det är de starka som skall besitta jorden. Detta har Darwin lärt oss om arternas uppkomst. De svaga, de icke stresståliga, de som inte orkar arbeta, de som inte genererar vinst dessa skall vi inte hjälpa, då de inte är bra för utvecklingen. 1 (9)

2 Jag är medveten om att jag spetsar till det, men jag tycker mig se en ny tendens i vårt samhälle då gamla testamentets syn på att det finns de som bär skulden, eller syndar så att vårt samhälle har dålig ekonomi. Syndabockarna är de arbetslösa och sjuka som hindrar utvecklingen och välståndet i vårt land. Kristi ord som säger, Det du har gjort mot en av dessa mina minsta bröder det har du gjort mot mig är ingen måttstock längre för gemene man. I stället tycker jag mig se att darwinismens värdegrund håller på att bli rättesnöre. Budskapet till vår tids ledare, till oss själva är att hålla fast vid vår kallelse att vara Kristi kyrka för vår tids människor och kommande generationer. För Lindesbergs församling tror jag att det handlar om att än tydligare visa på vem vi tror på, och att varje människa är skapad av Gud. Och att varje människa har en kallelse, eller ett uppdrag i livet. Kanske är det guds sätt att visa oss som församling att vi har blivit oss själva nog genom att så många i guds församling far illa. Jag tror att nu är tiden inne att ta ansvar som människa att ropa likt stenarna, att vända om och göra bättring, och i handling diakonalt visa vad vi tror på. Lindesberg den 16 maj 2006 Jan Sahlin kyrkoherde 2. FÖRSAMLINGENS UPPDRAG VI VILL VARA KRISTI KYRKA FÖR VÅR TIDS MÄNNISKOR OCH KOMMANDE GENERATIONER och allt skall bäras av ETT STRÅK AV HIMMEL OCH EN DOFT AV JORD 3. KÄRNVERKSAMHETEN 3.1. FÖRSAMLINGSVERKSAMHETEN GUDSTJÄNST Gudstjänstlivet skall möjliggöra mötet med Gud. Gudstjänstlivet skall uttrycka mångfald samt präglas av enkelhet, tydlighet, delaktighet och engagemang. Sång och musik skall vara en naturlig del i gudstjänsten. 2 (9)

3 Särskilda tjänsteföreskrifter Församlingen skall fira huvudgudstjänst i Lindesbergs kyrka 3 av 4 söndagar i månaden. Den fjärde söndagen i månaden skall som regel sammanlysas till Vedevågs kyrka. Nattvardsfirande skall som regel firas varje söndag och minst en gång under storhelgerna. Gudstjänst för stora och små firas minst 5 ggr per år DIAKONI Diakonin skall i allt arbete genomsyras av själavård. Diakonin skall arbeta utåtriktat. Diakonin skall i handling ge stöd, samt vara en röst för enskilda och grupper i alla åldrar. Arbeta för att skapa ett ekumeniskt diakonalt center Samverkan med vården Sjukhuskyrkan skall ansvara för den andliga vården för patienter, personal och anhöriga inom Lindesbergs lasaretts upptagningsområde och Lindesbergs kommun. Arbetet sker i ekumenisk anda. Församlingen skall ha krisberedskap dygnet runt, så att andlig vård och stöd kan ges i sorg och krissituationer UNDERVISNING Undervisningen skall ge fördjupad kunskap och inlevelse i den kristna tron, för barn, ungdom och vuxna. Bereda tid för teologisk reflektion för anställda och förtroendevalda Musiken skall vara en naturlig del i undervisningen Särskilda föreskrifter Församlingen skall bedriva söndagsskola, och konfirmandundervisning. Arbeta för att en kriesten förskola startas MISSION Församlingens mission syftar till att ge människor i alla åldrar en möjlighet att upptäcka den kristna tron och att få en personlig gudsrelation. Församlingen skall främja frivilligt arbete som syftar till att samla in ekonomiska medel för den yttre missionen BEGRAVNINGSVERKSAMHETEN Kyrkogårdsförvaltningen skall på huvudmans uppdrag sköta begravningsverksamheten. Förvaltningen av kyrkogårdarna skall vara av god teknisk och administrativ kvalitet. Verksamheten skall för övrigt bedrivas på ett sådant sätt att den präglas av: Att sörjande och andra får god hjälp i sin situation. Att miljöfrågorna sätts i centrum. Att ekonomiska och personella resurser används på ett effektivt sätt. 3 (9)

4 4. SÄRSKILDA ANSVARSOMRÅDEN 4.1. INFORMATION Församlingen skall genom tydlig information sprida evangeliet och göra det tillgängligt för alla åldrar. För övrigt gäller församlingen informationspolicy MINORITETSSPRÅK FINSKA I kontraktet firas gudstjänst minst en gång per månad. Dop, vigsel och begravning kan erhållas på finska språket. Att i samarbete med församlingens diakon utveckla väntjänstarbete för finsktalande. Bereda möjlighet för finskspråkiga att delta i av stiftet anordnad undervisning TECKENSPRÅK Hörselskadade skall beredas möjlighet att genom församlingens försorg få tillgång till gudstjänster och kyrkliga handlingar MILJÖARBETE Församlingen skall verka för att en andlig, social och ekologisk utveckling sker i Lindesberg MUSIK Musiken skall vara av sådant slag att olika åldersgrupper skall känna igen sig i olika stilar och med den kunna uttrycka sin kristna tro. Musik- och körverksamheten i olika åldrar skall syfta till att göra människor delaktiga i gudstjänst, diakoni, undervisning och mission. Församlingen skall samarbeta med kulturnämnd, kulturskola och övriga körer i kommunen. Verksamheten skall ha en roll som kulturbevarare, kulturförmedlare och kulturutvecklare UTHYRNINGSVERKSAMHET Uthyrning av församlingshemmet skall kunna ske utan kostnad i samband med dop. Dessutom skall församlingsbor till fastställd subventionerad kostnad beredas möjlighet att hyra församlingshemmet i samband med vigsel. Församlingen skall bedriva samarrangemang med kulturnämnd, skola och musikskola samt estetiska programmet på Lindeskolan. Vid samarrangemang skall ingen kostnad tas ut för hyra av kyrka och församlingssal. Detta för att möjliggöra ett brett kulturutbud i församlingen. 4 (9)

5 Då tillgång till stora samlingslokaler är begränsat i Lindesbergs kommun skall församlingshemmet kunna användas av företag, organisationer och kommun. För detta skall avgift tas ut BEREDSKAPSARBETE Kyrkoherden ingår i POSOM gruppen (psykiskt och socialt omhändertagande), som är rådgivande till kommunledningen vid större olyckor och katastrofer i Lindesbergs kommun. I Lindesbergs lasaretts krisberedskap. ingår sjukhusdiakon och sjukhuspräst BARNS OCH UNGDOMARS STÄLLNING I FÖRSAMLINGEN Efter en tvådagars utvärdering och analys av samfällighetens ungdomsarbete i samarbete med Stiftet, har församlingen stärkts i att aktivt fortsätta arbeta för att barn och ungdomar får mötesplatser i Lindesbergs församlingshem, såsom ungdomsgrupp, musikprojekt, assistentverksamhet, konfirmandverksamhet, miniorer och juniorer, kyrkis och söndagsskola. Vi vill också som mål i arbetet inom diakonin särskilt inrikta oss på ungdomssjälavård. 5. SAMVERKAN Bergslagens kontrakt skall kunna samarbeta personellt inom olika arbetsområden. Detta skall vara en strävan i allt arbete vad gäller, olika yrkesgrupper och verksamhetsområden, såsom musik, konfirmand och ungdomsverksamhet. Avtal finns mellan Fellingsbro församling och Lindes och Ramsbergs kyrkliga samfällighet vad gäller samarbetet mellan kanslipersonal. Församlingen skall sträva mot att hitta samarbetsformer i första hand med Fellingsbro och Näsby församlingar. Vi skall också sträva mot att arbeta ekumeniskt med de församlingar som finns i Lindesbergs kommun EKONOMI Församlingen skall sträva efter att använda sina personella och ekonomiska resurser på ett så effektivt sätt som möjligt. Vidare skall vi sträva mot att skapa en social ekonomi som gagnar församlingens medlemmar PERSONELLT Församlingen skall sträva mot att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet, samt att i övrigt uppnå en god arbetsmiljö, för såväl personal som frivilligarbetare ARBETSMILJÖ Skyddskommittén är det instrument som kyrkonämnden valt för att regelbundet bevaka arbetsmiljöfrågor. 5 (9)

6 FORTBILDNING Församlingen skall verka för att relevant utbildning erbjuds varje medarbetare och frivilligarbetare. Årligen genomföra personalutvecklingssamtal. Fortbildningen skall ske enligt samfällighetens personalpolicy. Verka för att skyddskommittén kontinuerligt utbildas i arbetsmiljöfrågor Personal i vigningstjänst. Personal i vigningstjänst skall beredas möjlighet att delta i av Stiftet anordnad fortbildning eller av kontraktet anordnade gemensamma utbildningsdagar i samarbete med Stiftet FASTIGHETER, ANLÄGGNINGAR, MATERIELL UTRUSTNING Församlingen skall sträva efter att sköta och underhålla sina kyrkor, övriga byggnader, och anläggningar samt övrig materiell utrustning på ett sådant sätt att god ekonomi erhålles. Ekonomiska medel skall avsättas för såväl periodiskt som löpande underhåll. Till grund för det periodiska underhållet skall ligga en årlig planering med en framförhållning av tre år. 6. UTVÄRDERING Kyrkoherde skall verka för att idésamtal fortlöpande förs i kyrkoråd om församlingens instruktion. Varje månad skall kyrkoherde och kamrer tillsammans med kyrkorådet utvärdera budget och verksamhetsplan. Församlingsinstruktionen skall revideras om personella eller ekonomiska resursförändringar så kräver. Revideringen sker på uppdrag av kyrkorådet. Församlingsinstruktionen skall alltid revideras/omarbetas vart fjärde år i samband med ny mandatperiod. Kyrkogårdsföreståndare skall verka för att idésamtal och utvärdering av begravningsväsendet sker årligen i samband med budget och verksamhetsplanering. 7. GODKÄNNANDE AV FÖRSAMLINGSINSTRUKTIONEN Lindesberg den 19 juli 2006 Lena Åkergren Clasgård 6 (9) Jan Sahlin

7 Kyrkorådets ordförande Kyrkoherde 7 (9)

8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING FÖRSAMLINGEN TEOLOGISK REFLEKTION FÖRSAMLINGENS UPPDRAG KÄRNVERKSAMHETEN FÖRSAMLINGSVERKSAMHETEN gudstjänst Särskilda tjänsteföreskrifter diakoni Samverkan med vården undervisning Särskilda föreskrifter mission BEGRAVNINGSVERKSAMHETEN SÄRSKILDA ANSVARSOMRÅDEN INFORMATION MINORITETSSPRÅK Finska Teckenspråk MILJÖARBETE MUSIK UTHYRNINGSVERKSAMHET BEREDSKAPSARBETE BARNS OCH UNGDOMARS STÄLLNING I FÖRSAMLINGEN SAMVERKAN EKONOMI PERSONELLT Arbetsmiljö fortbildning Personal i vigningstjänst FASTIGHETER, ANLÄGGNINGAR, MATERIELL UTRUSTNING UTVÄRDERING GODKÄNNANDE AV FÖRSAMLINGSINSTRUKTIONEN (9)

9 FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR LINDESBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT DEN 19 JULI (9)

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

Församlingsinstruktion för Haparanda församling

Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingspresentation Haparanda församling står inför utmaningar i sitt dagliga församlingsarbete. Vi vill möta människor i olika livssituationer vilket

Läs mer

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015 Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Innehåll Starrkärr-Kilanda församling... 3 Historik... 3 Nutid... 3

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Bilaga 1 till Kf 1, 2012-02-02 Församlingsinstruktion för Malungs församling i Västerås stift Godkänd av Malungs församlings kyrkofullmäktige 2012-02-02. Utfärdad av Västerås stifts domkapitel 2012- -.

Läs mer

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7 Sida 1 av 7 Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling Innehållsförteckning 1. Vår omvärld... 3 2. Relation församlingens ledord... 3 3. Vår invärld... 4 4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst,

Läs mer

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling 1(6) Församlingsinstruktion för Fässbergs församling Fässbergs församling utgör eget pastorat och ingår i Mölndals kyrkliga samfällighet i Göteborgs stift. I pastoratet finns en befattning som kyrkoherde

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Församlingsinstruktion för Näsby Fellingsbro pastorat

Församlingsinstruktion för Näsby Fellingsbro pastorat Uppgift Församlingsinstruktion för Näsby Fellingsbro pastorat 1. Församlingen del i kyrkan och världen Församlingarnas uppgift är att verka för ett hållbart samhälle där människan också ses som en del

Läs mer

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖRSAMLINGSINSTRUKTION TRO, HOPP OCH KÄRLEK Detta är vår församlingsinstruktion. Den beskriver vår vision och våra mål. Församlingsbor, anställda och förtroendevalda har arbetat fram den tillsammans. MÄKTIGA

Läs mer

Församlingsinstruktion för Guldsmedshyttans församling

Församlingsinstruktion för Guldsmedshyttans församling Församlingsinstruktion för Guldsmedshyttans församling Mot slutet av sitt jordiska liv, sade Jesus till sina lärjungar: Mig är given all makt i himmelen och på jorden. Gå fördenskull ut, och gör alla folk

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING Texten utgår från Verksamhetsbeskrivningar år 2014 samt Visioner och mål i Frösåkers församling 2015. Jämförelse har gjorts med Församlingsinstruktionen

Läs mer

Församlingsinstruktion. Antagen

Församlingsinstruktion. Antagen Församlingsinstruktion Antagen 2014-08-13 Programförklaring Identitet Församlingen har med sina 9 000 medlemmar en kyrkotillhörighet på ca 78 % av invånarna (2013). I arbetslaget finns 30 anställda varav

Läs mer

Församlingsinstruktion för Hortlax församling

Församlingsinstruktion för Hortlax församling Församlingsinstruktion för Hortlax församling En församlingsinstruktion fungerar som grund för målarbetet i församlingen och denna är antagen under 2014 och kommer att revideras vid nästa kyrkoval. På

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

Församlingsinstruktion för Danmark-Funbo församling Inledning Historisk tillbakablick Församlingens organisation

Församlingsinstruktion för Danmark-Funbo församling Inledning Historisk tillbakablick Församlingens organisation Församlingsinstruktion för Danmark-Funbo församling Beslutad av Danmark-Funbo församlings kyrkofullmäktige och av kyrkoherden den 20120510 Fastställd av Uppsala Domkapitel 20121206 Inledning Historisk

Läs mer

Församlingsinstruktion för Kortedala församling

Församlingsinstruktion för Kortedala församling Församlingsinstruktion för Kortedala församling Illustration: Andreas Karlsson I församlingen finns tre prästbefattningar, en kyrkoherde och två komministrar samt två diakonbefattningar. I församlingen

Läs mer

Vägledning för arbetet med församlingsinstruktionen

Vägledning för arbetet med församlingsinstruktionen Vägledning för arbetet med församlingsinstruktionen Församlingsinstruktionen ett grunddokument Varje församling ska ha en församlingsinstruktion och församlingar som ingår i ett pastorat ska ha en gemensam

Läs mer

Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum. 2. David Sandén, Hallsås

Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum. 2. David Sandén, Hallsås Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum 2. David Sandén, Hallsås 3. Anna Karin Jönbrink, Lilla Bråta 4. Sven Larsson, Hallsås 5. Lena Backlund,

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION 2006 FÖR LINKÖPINGS BERGA FÖRSAMLING LINKÖPINGS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION 2006 FÖR LINKÖPINGS BERGA FÖRSAMLING LINKÖPINGS STIFT Linköpings Berga församling FÖRSAMLINGSINSTRUKTION 2006 FÖR LINKÖPINGS BERGA FÖRSAMLING LINKÖPINGS STIFT Godkänd av Linköpings Berga kyrkoråd och kyrkoherde Anders Arin 2006-12-06 DISPOSITION OCH STRUKTUR

Läs mer

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017 Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs program 2014 2017 1 Innehåll Förord 3 Värdegrund 4 Vad är Svenska kyrkan? 5 Verksamhet i församlingarna 6 Gudstjänstliv i förnyelse Kyrkomusiken

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater Din röst spelar roll! Söndagen den 20 september 2009 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Det handlar både om

Läs mer

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion partille pastorat 2015 Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion Inledning... 1-2 Omvärld... 3 församlingens grundläggande uppgift Gudstjänst...

Läs mer

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 1 Version 20171103 Församlingsråd Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 2 Innehåll Vad är ett församlingsråd? sid. 3 Hur växte församlingsråden fram? sid. 3 Hur utses ett församlingsråd?

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

Ett pastorat - Kinda pastorat Fem församlingar - Kisa - Västra Eneby - Tidersrum - Horn - Hycklinge

Ett pastorat - Kinda pastorat Fem församlingar - Kisa - Västra Eneby - Tidersrum - Horn - Hycklinge Ett pastorat - Kinda pastorat Fem församlingar - Kisa - Västra Eneby - Tidersrum - Horn - Hycklinge Ett häfte med information om vad du får för din medlemsavgift och hur vi vill verka som Kyrka här i Kindabygden

Läs mer

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 1 Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10 Antagen av Kyrkofullmäktige 2014-11-25 Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 2 Församlingsinstruktion, en sammanfattning För Landvetter och Härryda församlingar

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs lokala program för Salems församling 2014-2017 Innehåll Förord 3 Ledande ord för det lokala programmet 3 Svenska kyrkan i Salem 4 Församlingens

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fastställt av: Kyrkorådet 2009-12-10 Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

Fo rsamlingsinstruktion fo r Landeryds fo rsamling 2012 2015

Fo rsamlingsinstruktion fo r Landeryds fo rsamling 2012 2015 Församlingsbeskrivning och Omvärldsanalys Församlingsbeskrivning Landeryds församling har de senaste 40 åren utvecklats från en landsbygdsförsamling utanför Linköping till en förortsförsamling med den

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING Alla människors lika värde de orden blir ett allt viktigare ställningstagande i Sverige. I kampen för människovärdet fyller kyrkan en viktig roll,

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion För Starrkärr-Kilanda församling. Kyrkofullmäktiges godkännande, datum och paragraf: 2018-11-08 24/18. Kyrkoherdens godkännande, datum: 2018-11-05. Församlingsinstruktionen utfärdad

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION BURTRÄSK LÖVÅNGERS PASTORAT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION BURTRÄSK LÖVÅNGERS PASTORAT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION BURTRÄSK LÖVÅNGERS PASTORAT Burträsk Lövångers pastorat Församlingsinstruktion Innehåll Pastoratspresentation... 2 Slutsatser omvärldsanalys... 3 Slutsatser barnkonsekvensanalys...

Läs mer

Kyrklig samverkan i Visby stift

Kyrklig samverkan i Visby stift SAMHÄLLSINFORMATION TILL HUSHÅLLEN Kyrklig samverkan i Visby stift Vi värnar om en öppen folkkyrka som tar ansvar i samhället. Kyrkan ska synas, höras och vara tillgänglig för alla. Dess främsta uppgift

Läs mer

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte Hösten 2017 2 Maria Björkgren-Vikström och Stefan Myrskog KCSA Konfirmandarbetet i vår kyrka 85,9 % av 15-åringarna deltog 2016

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FRAMTIDSPARTIET I OSKARSHAMNS KOMMUN EN ÖPPEN OCH VÄLKOMNADE En öppen folkkyrka ska ha plats för alla, oavsett var man befinner sig på trons väg. Det ska vara enkelt att

Läs mer

Församlingsinstruktion 2011 för Åsarps församling i Floby pastorat

Församlingsinstruktion 2011 för Åsarps församling i Floby pastorat Församlingsinstruktion 2011 för Åsarps församling i Floby pastorat 1. Vad är vi? Församlingen är ett uttryck för Guds nåd. Där bjuds, fritt och för intet, evangeliet för vem som vill höra. Församlingens

Läs mer

Svenska kyrkan Västerås

Svenska kyrkan Västerås Underlag och beslut Västerås pastorat 2014. Svenska kyrkan Västerås INLEDNING Västerås kyrkliga samfällighet övergår, utan eget beslut, i enlighet med kyrkomötets beslut till att bli ett pastorat den 1

Läs mer

Församlingsinstruktion Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat

Församlingsinstruktion Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat Församlingsinstruktion Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat 1 Innehållsförteckning Inledande ord 3 Befolkningsöversikt 3 Kyrkans grundläggande uppgift och hur vi arbetar 4 Omvärldsbeskrivning 5 Gudstjänster

Läs mer

BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING

BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING Svenska kyrkan vill finnas som stöd och hjälp vid de viktiga ibland svåra situationer som livet ställer oss inför. Svenska kyrkan vill vara en trygghet i glädje

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Att vara internationellt ombud

Att vara internationellt ombud Att vara internationellt ombud Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för Osby pastorat, budget 2014

VERKSAMHETSPLAN för Osby pastorat, budget 2014 Bilaga 1 till budget 2014 Osby pastorat verksamhetsplan 1 VERKSAMHETSPLAN för Osby pastorat, budget 2014 INLEDNING Enligt kyrkoordningen, KO 47:4, skall budgeten innehålla en plan för verksamheten och

Läs mer

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs.

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. o Är trygg i din egen tro och vill och kan dela den med andra. o Vill vara spindeln i nätet för

Läs mer

Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet är ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet som nu är ett levande gudstjänstrum.

Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet är ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet som nu är ett levande gudstjänstrum. 1 Veteaxet Jesus sa: Om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd. Johannesevangeliet 12:24 Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet

Läs mer

Församlingsvalets Valkompass 2018

Församlingsvalets Valkompass 2018 Församlingsvalets Valkompass 2018 Gemensamma frågor FÖRSAMLING Välj församling i listan Bakgrundsfrågor: Namn, ålder Vilken av följande andliga sammanhang ligger närmast dig? Evangeliska rörelsen (SLEF)

Läs mer

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Doppastoral Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Grundläggande förutsättningar Så här beskriver Kyrkoordningen (KO) dopet: Dopet är ett sakrament,

Läs mer

Församlingsinstruktion för Boo församling Godkänd av kyrkofullmäktige och kyrkoherde 2014-11-11 Utfärdad av domkapitlet 2014-12-10 ------------------------------------- Introduktion Kyrkans centrum och

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

Församlingsinstruktion för Nödinge församling

Församlingsinstruktion för Nödinge församling Församlingsinstruktion för Nödinge församling Nödinge församling tillhör Göteborgs stift och ingår i Götaälvdalens kontrakt. I pastoratet finns tre prästtjänster, en kyrkoherde och två komministrar. Den

Läs mer

Nya användarfall Svenska kyrkan Ängelholm

Nya användarfall Svenska kyrkan Ängelholm Nya användarfall Svenska kyrkan Ängelholm Uppgift: Leta fram information om när Ängelholms kyrka senast renoverades Beskrivning: Kyrkoentusiaster som vill veta när Ängelholms kyrka renoverades senast Aktör:

Läs mer

Vägledning för arbetet med. församlingsinstruktionen

Vägledning för arbetet med. församlingsinstruktionen Vägledning för arbetet med församlingsinstruktionen 1 Säg hissversionen! Det lär finnas tre sätt att berätta en sak på: hissversionen, korridorversionen och kontorsversionen. Hissversionen är varianten

Läs mer

Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren.

Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren. Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren. Antal dop har stadigt minskat de senaste 10 åren. Konfirmandstatistiken ligger på ungefär 50 procent. Konfirmandstatistiken ligger på ungefär 85 procent.

Läs mer

Församlingsinstuktion Gärdhems församling

Församlingsinstuktion Gärdhems församling Församlingsinstuktion Gärdhems församling Kapitel 2 Omvärldsbeskrivning och analys Kapitel 1 Gärdhem teologisk grundsyn Svenska kyrkan i Gärdhem, Gärdhems församling, är en del av Trossamfundet Svenska

Läs mer

Användarfall Svenska kyrkan Ängelholm

Användarfall Svenska kyrkan Ängelholm Användarfall Svenska kyrkan Ängelholm Uppgift: Leta fram information om när Ängelholms kyrka senast renoverades Beskrivning: Kyrkoentusiaster som vill veta när Ängelholms kyrka renoverades senast Aktör:

Läs mer

KRAVPROFIL - KYRKOHERDE TYRESÖ FÖRSAMLING

KRAVPROFIL - KYRKOHERDE TYRESÖ FÖRSAMLING KRAVPROFIL - KYRKOHERDE TYRESÖ FÖRSAMLING Tyresö församling är arbetsgivare för ca 55 anställda. I församlingen finns tre kyrkor: Bollmoradalens kyrka, Trollbäckens kyrka och Tyresö kyrka och församlingshem.

Läs mer

Församlingsinstruktion Axbergs församling

Församlingsinstruktion Axbergs församling LÄTTLÄST Församlingsinstruktion Axbergs församling Där stad och land, Himmel och jord möts Platsen Axbergs församling har åtta tusen medlemmar. I församlingen finns fyra kyrkor där vi har bröllop, dop,

Läs mer

Kommunikationshandbok. ansvar - kommunikationsplattform - vision - strategi

Kommunikationshandbok. ansvar - kommunikationsplattform - vision - strategi Kommunikationshandbok ansvar - kommunikationsplattform - vision - strategi Introduktion Vad styr kommunikationen? Kommunikationsansvar Kommunikationsplattform -bilden av Svenska kyrkan Täby församling

Läs mer

Församlingsinstruktion för Askims församling

Församlingsinstruktion för Askims församling Församlingsinstruktion för Askims församling I församlingen finns sex prästbefattningar: en kyrkoherde och fem komministrar samt fem diakonbefattningar. Stiftsstyrelsen har beslutat att minst fem komministerbefattningar

Läs mer

SALA- NORRBY- MÖKLINTA PASTORAT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR: SALA NORRBY MÖKLINTA FÖRSAMLINGAR

SALA- NORRBY- MÖKLINTA PASTORAT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR: SALA NORRBY MÖKLINTA FÖRSAMLINGAR SALA- NORRBY- MÖKLINTA PASTORAT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR: SALA NORRBY MÖKLINTA FÖRSAMLINGAR M Möklinta kyrka 1 INLEDNING: En församlingsinstruktion föreslås av kyrkorådet tillsammans med kyrkoherden.

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

Församlingsinstruktion för Malå-Sorsele pastorat

Församlingsinstruktion för Malå-Sorsele pastorat Dnr 210 MS 2015 018-3 1 Malå kyrka Sorsele kyrka Församlingsinstruktion för Malå-Sorsele pastorat Pastoratet har valt att utveckla FIN med kompletteringar inlagt i ett arbetsdokument som redan har stor

Läs mer

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling Göteborgs S:t Pauli församling Församlingsinstruktion 2015 F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N för Göteborgs S:t Pauli församling I församlingen finns tre prästbefattningar: en kyrkoherde och två

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures.

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures. En relevant kyrka? 11 APRIL 2012 Consultants for Strategic Futures. FÖRORD Är kyrkan relevant och i så fall på vilket sätt? Vilka förväntningar och förhoppningar har enskilda på kyrkans roll i samhället

Läs mer

Fo rsamlingsinstruktion

Fo rsamlingsinstruktion Fo rsamlingsinstruktion för Gottfridsbergs församling Linköpings domkyrkopastorat Linköpings stift Svenska kyrkan Koret i Ansgarskyrkan Beslutad av kyrkorådet 2012-12-03 1 Innehåll Öppenhet och fördjupning

Läs mer

Församlingsinstruktion för Tibro församling

Församlingsinstruktion för Tibro församling Församlingsinstruktion för Tibro församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och djur,

Läs mer

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken En öppen Folkkyrka fred, rättvisa, försoning och hållbar utveckling kyrkan mitt i livet solpaneler på Kyrktaken valprogram i kyrkovalet 2013 fastställt av partistyrelsen 20/2 Inledning Tusentals centerpartister

Läs mer

Definitioner 1 Församlings- och främjandeuppgifter 1.1 Pedagogiska uppgifter mm

Definitioner 1 Församlings- och främjandeuppgifter 1.1 Pedagogiska uppgifter mm Definitioner 1 Församlings- och främjandeuppgifter 1.1 Pedagogiska uppgifter mm 1101 Församlingspedagog Arbetstagare med församlingspedagogutbildning som svarar för planering av och medverkar i församlingens

Läs mer

Församlingsinstruktion i Ås församling

Församlingsinstruktion i Ås församling Församlingsinstruktion i Ås församling 1. Omvärldsanalys Invånare/kyrkotillhöriga: 2 600 invånare; 2249 kyrkotillhöriga (31.12.2006) Åldersstruktur: ca 30% under 18 år, ca 11 % över 65 år Social struktur:

Läs mer

Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende

Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut de kommande fyra åren? Det

Läs mer

Församlingsinstruktion 2014 Oscars församling innehåll

Församlingsinstruktion 2014 Oscars församling innehåll Församlingsinstruktion 2014 Oscars församling innehåll Omvärldsanalys sid 2 Gudstjänst sid 3 Undervisning sid 4 Mission sid 4 Diakoni sid 5 Slutord sid 6 Omvärldsbeskrivning historik och omvärld Oscars

Läs mer

1. Öppen och fördomsfri kyrka

1. Öppen och fördomsfri kyrka Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK är ett nätverk som samlar liberaler engagerade i Svenska kyrkan. Vi m öjliggör för alla liberaler oavsett partipolitisk tillhörighet att vara förtroendevalda i Svenska

Läs mer

KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009!

KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009! KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG 22 MARS 2009 KOLLEKTMATERIAL 2009 JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

Läs mer

VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar.

VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar. VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar. Kyrkan ska vara en trygg plats i samhället där alla tas emot med värme. Centerpartiet

Läs mer

Gemensam informationspolicy för Linköpings kyrkliga samfällighet

Gemensam informationspolicy för Linköpings kyrkliga samfällighet Gemensam informationspolicy för Linköpings kyrkliga samfällighet Fastställd av kyrkofullmäktige 12 november 2003 Dokument 1: Övergripande mål för informationsverksamheten inom Linköpings kyrkliga samfällighet

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

BUDGET. Sunnersbergs församling. År 2014 Med sammandrag för åren 2015 och 2016 2013-09-12

BUDGET. Sunnersbergs församling. År 2014 Med sammandrag för åren 2015 och 2016 2013-09-12 BUDGET Sunnersbergs församling År 2014 Med sammandrag för åren 2015 och 2016 2013-09-12 Budget för verksamhetsåret 2014 130919 Sunnersbergs församling ser fram mot ett nytt budgetår då vi ska fortsätta

Läs mer

Tillsammans för Livet möte mellan Gud och människor i Uppsala

Tillsammans för Livet möte mellan Gud och människor i Uppsala u p p s al a pa s tor at fö r sa m l i n g s i n s t r u k t i on 2 019 2 02 2 Tillsammans för Livet möte mellan Gud och människor i Uppsala innehåll Inledning 5 Omvärldsbeskrivning och analys Omvärldsbeskrivning

Läs mer

HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap

HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap Linköpings Ryds församling reviderad april 2012 1 2 Handlingsplan för ideellt medarbetarskap Linköpings Ryds församling Mikaelskyrkan vill vara en kyrka som människor

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fö örsa amling gsin nsttruk ktio on Sunndsvaalls försam mling Innehåll 1. Inledning... 2 2. Övergripande vision... 2 3. Omvärldsanalys... 2 4. Pastoralt program... 3 4.1 Gudstjänst och kyrkliga handlingar...

Läs mer

Arbete med utvecklingsfrågor

Arbete med utvecklingsfrågor Arbete med utvecklingsfrågor Förslag presenteras för Styrelsen arbetsmöte runt vårt uppdrag styrelsen sept. 2007. + omvärldsanalys maj 2011 Arbetsgrupp startar Ny arbetsgrupp våren sitt arbete jan 2007

Läs mer

Församlingsinstruktion för Kungälv-Ytterby församling

Församlingsinstruktion för Kungälv-Ytterby församling Församlingsinstruktion för Kungälv-Ytterby församling Inledning Kungälv-Ytterby församling utgörs av centralorten i Kungälvs kommun. Bygden har gamla och stolta anor och kännetecknas av att vara ett gränsland.

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Handlingsprogram. beslutat 2 februari 2013

Handlingsprogram. beslutat 2 februari 2013 Handlingsprogram beslutat 2 februari 2013 1 2 Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK är ett nätverk som samlar liberaler engagerade i Svenska kyrkan. Vi möjliggör för alla liberaler oavsett partipolitisk

Läs mer

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling.

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling. PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Se bifogad handling. Distriktsstyrelsen föreslår Distriktsårsmötet att: fastställa verksamhetsberättelsen 2012 PROPOSITION 2013:2 Preliminär verksamhetsplan

Läs mer