DomarNytt. Domarens allmänna ansvar. Är Du i riskzonen? Biokväll för 2? Elitdomarseminarium Florett 2012 omarkommissionen planerar ett.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DomarNytt. Domarens allmänna ansvar. Är Du i riskzonen? Biokväll för 2? Elitdomarseminarium Florett 2012 omarkommissionen planerar ett."

Transkript

1 Maj 2012 DomarNytt NR 7 SÄSONG 11/ Är Du i riskzonen? D omarkontroll!! Du kollar väl själv hur Du uppfyller villkoren för domarlicensen? Domare i riskzonen är markerad på vår sida under Biokväll för 2? N u kan du vinna 2 st biobiljetter med rätt svar i Domarfrågan i varje DomarNytt. Ta chansen och svara på dagens fråga längst bak i DN. Domarlistor/Domarkontroll. Här hittar ni även Förklaring till Domarkoll. Föreningar som har domare i riskzonen under maj/juni är FKC, EGF, FFF, GFK, KF99, I2, WFF. Elitdomarseminarium Florett 2012 omarkommissionen planerar ett D Elitdomar-seminarium på florett i samband med USM den 19/5. Seminariet kommer att hållas på Scandic Hotell i Karlskrona med preliminär start kl Observera att deltagande i seminariet ger full SM-poäng! Seminariet följs av en matbit. Anmälan till bjorn_t@fencing.se senast 12/5. Välkomna! GLÖM INTE ATT ANMÄLA DIG! Domarens allmänna ansvar E n domare specifika uppgifter anges i reglementet, men det finns flera generella ansvarpunkter som endast antyds. Den första av dessa är att när man lämnar sitt domslut, måste domaren bibehålla sin värdighet och inge respekt. Dessutom måste domaren: * Bidra till att upprätthålla sportsmannamässiga nivån av fäktningen och främja dess riktighet. * Koncentrera sig på uppgiften (och avstå från att tjänstgöra vid trötthet eller ur form ). * Behålla kontrollen över fäktningen i ett fast, tillmötesgående sätt. Alla domare måste förstå detta ansvar fullt ut och uppträda på ett sätt som ger kredit till sporten. Om du har får döma en match där du känner att du har en intressekonflikt, informera om ev. överlåtande av domare. Hoppas inte på att allt kommer att "ordnar sig" och att det inte kommer finnas favoriseringar, överlåt denna match till en annan domare. Kom ihåg att som domare, kan du inte berätta för en fäktare "vad du tycker om honom/henne" efter matchen, efter tävlingen, eller ens vid ett senare tillfälle. För detta förstör din trovärdighet och objektivitet. "Hetsa" inte en fäktare. När en fäktare just förlorat en match, ge inte någon kommentar, bara begära att fäktaren kontrollerar/undertecknar protokollet. Alla försök till motivering av dina handlingar kan förståligt leda till en inte alltför artig reaktion från fäktaren.

2 2 DomarNytt 5+1 klarade förbunds-domarexamen örsta förbundsdomarexamen på SM-Ind. har genomförts. F Individuella SM i Uppsala var säsongens andra tillfälle för examinering av förbundsdomare. Vi hade gärna sett nya förbundsdomare på samtliga vapen, men denna gång gick det att ordna examinatorer endast till värja. Som nya förbundsdomare på värja firar vi idag: Pontus Dejenfelt, KF99 Peter Ejemyr, EGF Daniel Haglund, KFK Jan Hendrik Hofmann, WFF Olle Wikström, KFK En domare, Peter Lydh, KF99, tog tag i sin förlorade domarlicens och lyckades komma tillbaka in i domarkåren. Vi ber att få gratulera! till den lyckade förbundsdomarexamen kommer även examination att hållas på Lag-SM (8-9 dec). USA följer Sverige F ör att reda upp i förvirringen i amerikansk ungdomsfäktning har man bl.a. tagit beslut: - att Klinga 0 eller 2 måste användas i klassen Youth att minst en kvalificerings-runda med 5 stötar måste hållas på alla tävlingar - att ranking till DE ska baseras på resultatet i kvalificeringsomgångarna Kanske låter självklart för oss men i andra länder med STORA tävlingar har man dragit ner på kvalitén för mycket för att klara av tävlingarna. Nu måste man skapa regler för att öka kvalitén för den enskilde fäktaren. Kanske Sverige ska snegla tillbaka på USA hur man löser domarfrågan på tävlingarna?

3 3 DomarNytt Ditt Fäktbehov i handflatan? encingref är det snabbaste, enklaste och mest bekväma verktyg någon fäktare kan ha säger reklamen. F FencingRef innehåller många verktyg som gör pouler och matcher bekymmersfria. Finns på App Store för iphone och ipod Touch. Med App n kan du räkna poäng, hålla tiden, ge bestraffningar och lägga till extra tid FencingRef ett perfekt sätt att hjälpa domaren under en fäktmatch. Med FencingRef kan man fylla i ett pouleprotokoll eller ha som hjälpmedel när du dömer en match. FencingRef kan hantera en poule på fyra till åtta personer. App n beräknar automatiskt poäng och påföljder. Den är snabb, effektiv och papperslös. FencingRef är tillgängligt för alla och all information presenteras i ett rent och organiserat sätt. För dem som vill gräva djupare in timern kan timern skapa vissa påföljder, prioritera, skapa en skade paus, etc. Den är användbar i en klubb där du vill ordna en pool utan krångel. Kolla in: Disciplinära fall publiceras? et har diskuterats inom svensk fäktning hur & om man ska publicera vad Disciplinnämnden D har tagit för beslut/bestraffningar. Nedan är ett exempel från England där en full transparens och publicering finns men även civila brott får genomslag inom fäktningen. Något för svensk fäktning?

4 4 DomarNytt Tävlingsetik - nu måste vi skärpa oss! M ånga som tävlar i våra fäkttävlingar har någon gång råkat ut för eller blivit vittne till dåligt beteende. Det går inte an att till exempel tonåriga distriktsdomare ska behöva känna att de aldrig mer vill döma en fäkttävling på grund av att de blivit utsatta för åskådares eller tränares dåliga beteende. Nedan får du några goda råd om hur du själv ska agera och vad du ska göra om du själv blir utsatt. I individuella tävlingar har ingen annan än de som fäktar rätt att kommunicera med domaren om vad som händer på pisten. De flesta domare accepterar dock positiva och lugna interventioner även från andra som rör till exempel fel på materielen som ingen har sett, klarlägganden när det gäller ställningen i matchen, frågor om klockan och tiden. Det är dock viktigt att förstå att sådana interventioner måste ske med omdöme och i lugn ton när fäktningen inte pågår och att man inte får riskera att störa domaren eller kan misstänkas ha som mål att försätta denne ur balans. Tränare och supportrar har rätt att heja under pågående match. På svenska ungdomstävlingar, där publiken i princip kan stå precis bredvid pisten i obegränsat antal, måste emellertid även rena hejarop hållas inom rimliga gränser. Ingen har rätt att ge taktiska råd till en fäktare under matchen, inte ens i pauserna mellan stötarna. Det gäller även enkla råd som "framåt", "ta det lugnt", "akta en meter kvar" etc. Den enda gång taktiska råd är tillåtna är i minutpauserna under direktelimineringsmatcher. Om man som fäktare upplever att någon utomstående, till exempel en tränare, bryter mot dessa regler har man rätt att i lugn ton påpeka detta för domaren och denne är då skyldig att hantera situationen. Om man som fäktare inte är nöjd med situationen kan man be domaren att tillkalla överdomaren som har att slutligt lösa situationen. Om man som tränare eller supporter/förälder upplever att någon annan utomstående uppträder felaktigt så ska man inte direkt blanda sig i situationen. Undvik att bli "en lika god kålsupare". Den möjlighet som står till buds är att uppsöka överdomaren och förklara vad man tycker är fel. Överdomaren bör då konfererera med den berörde domaren och hantera situationen. Om du under en tävling observerar dåligt beteende bör du reagera. I första hand genom att påkalla domarens uppmärksamhet om du är fäktare eller som ledare/förälder genom att tala med överdomaren och tävlingsledningen. Tänk på att alltid vara saklig och att undvika att argumentera mot person. Det är det dåliga beteendet som är oacceptabelt - inte människan bakom. (med tillstånd av Pierre Thullberg)

5 5 DomarNytt Flervapendomare eller specialister? ommentar/erfarenheter från vår EM-domare Björn Rasmussen. K På EM i Porec upptäckte jag till min förskräckelse att flervapendomarna mest var intresserade av sitt förstavapen! De är inte nödvändigtvis sämre på sitt andravapen men de bryr sig inte lika mycket om det vapnet. Jag såg flera domare som gäspade sig igenom värjmatcher och missade både golvstötar och annat smått och gott för att de tittade på annat. En domare kom fram till mig och frågade om jag skulle döma på Challenge Bernadotte, Visst, svarade jag. Ja, det skall jag med, sa han men han förstod inte varför eftersom han ju var florettdomare! Detta är något jag sett även i Sverige, men bara i undantagsfall. Trodde att det berodde på dåliga kunskaper i att döma värja men nu förstår jag att det inte ligger till på det viset. Min slutsats av detta EM mästerskap är att man skall använda sig av specialister/förstavapnet och endast i undantagsfall sätta domare på sitt andravapen. Vi är ju där för att se till att fäktarna får rättvisa matcher, då måste domarna också göra sitt bästa oavsett vilket vapen man dömer! Som överdomare så sitter man ju i en omöjlig situation när det inte finns tillräckligt med specialister utan man måste sätta domare på andravapnet för att kunna köra en tävling. Detta är ett ämne som är värt att vädra. Vissa domare kommer kanske att känna sig trampade på tårna men det får man ta. Problemet är ju inte så stort i Sverige, men det finns. Lyckade domarexamina under helgen oupe de Stockholm var ett examinationstillfälle och C vi har fått gott tillskott till domarkåren. Vi ber att få gratulera de 20 nya distriktsdomarna: Värja Angelika Gyllenhoff Pierre Jonsson Georg Nordlist Nick Aronowitsch Björn von Haartman Rikard Sjöblom Wrangle Fredrik Bolle Maximillian Fagell Fredrik Jäderling Milan Radosavljevic Simon Jokinen Florett Alexander Bratthall Elis Wickman Cristina Valero-Collantes Mathias Elmfeldt Lars Peterstrand Alexander Siniak Szilard Sipos Alida Falkenström Alice Engström Vi önskar lycka till i fortsättningen!

6 6 DomarNytt Ställa upp & döma? tt arrangera en tävling har blivit svårare den senaste säsongen. A För att vi ska kunna genomföra våra tävlingar handlar det om att vi domare ställer upp för våra klubbar och dömer. Men att även hörsamma när andra klubbar letar efter domare. Att vara överdomare på en tävling och anskaffa domare är ett drygt jobb veckorna innan tävling. Det var stora problem inför SM 2012! Störst problem är det på de konventionella vapnen. Några florettdomare tvekar till och med att döma på tävlingar där det inte ges vettiga möjligheter till att döma florett. De behöver mer utrymme mellan pisterna o s v, värjdomarna kan klara sig med mindre utrymme även om det inte är optimalt. Ett annat problem är fäktarnas kommentarer på domarens arbete, vilket gör att många domare avstår från arbete hellre än att bli sågad vid fotknölarna. Detta är ju ett gemensamt problem för domare och arrangörer av tävlingar. Hur ska vi lyckas i framtiden? Det kom ett brev igen V i har åter fått ett brev från vår käre kollega, Erik Schärer i Schweiz. Även denna gång bjuder han på något tänkvärt. Så här skriver han: Hej!! Tack för ännu ett bra nummer av DomarNytt. Läste stycket som handlade om otrevligt bemötande från bl.a. tränare. Jag tror inte någon ifrågasätter att man som fäktare vill vinna och att folk från ens egen klubb gör vad de kan, och lite till, för klubbens ära. Det är ju Rock'n Roll och inte Kramgoa låtar. Men coachning av fäktare, störande publik, oförskämdheter och rena hot är tyvärr vanliga på större tävlingar och är som jag ser det, ett av de största hindren när det gäller rekrytering av medarbetare, oavsett funktion. Jag dömde på en tävling där två italienska tränare skällde oavbrutet på en amerikansk domare, som dock inte förstod ett ord. När de upptäckte detta började de bråka med varandra med alla typiska gester. Smått underhållande, om man själv inte är drabbad, men vill vi verkligen ha detta? Ska det motsvara nollningen på vissa skolor, eller en del av jobbet? Om svaret är ja. Vem ska tårtas? Du, dina klubbkompisar eller dina barn? Att som domare komma till en tävling som arrangeras av en främmande klubb eller i främmande land kan ge en stor osäkerhetskänsla för nya medarbetare. På seminarier och domarmöten talas förutom tolkning av regler ofta om relationen mellan domaren och fäktarna samt, i viss utsträckning, om personer vid sidan om. Inte lika ofta diskuteras relationen mellan domare och tävlingsarrangör vilket är märkligt eftersom de är ytterst ansvariga för överklaganden och eventuella avstängningar. Ett av mina starkaste minnen av en konflikt mellan mig som domare och en tränare som efter upprepade tillsägelser fick gult resp. svart kort, var att tävlingsledningen övertalade mig att dra detta tillbaka med motivet att man inte ville skada relationen till tränaren och klubben. Ingen missad linjeöverträdelse, golvstöt eller felaktigt given prioritet kommer i närheten av detta - känslan av att inte ha tävlingsledningens fulla stöd. Detta måste belysas och diskuteras betydligt mer om man förväntar sig att folk ska ställa fritid och engagemang till förfogande. Det domararvodet finns inte som uppväger känslan av inte kunna göra sitt jobb utan att få ovett av folk som inte ens har på platsen att göra. Den starka konkurrensen från andra aktiviteter gör att vi absolut inte har råd att låta tävlingar förfalla till personliga gräl mellan tränare, domare och föräldrar. Särskilt inte som det faktiskt finns klara regler som talar om vad som gäller för tävingsnärvarande personer oavsett om de dömer, fäktar eller dricker kaffe på läktaren. Detta om vi inte tänker oss en lösning, som den som beskrevs, med ambulerande tävlingsarrangörer, vilka även skulle kunna inkludera fristående domare helt avskilda från klubbarna. Tack än en gång för lyxen att få ta del av detta nyhetsbrev. Har inte sett något liknande här nere. Varma vårhälsningar, Erik Schärer

7 7 DomarNytt Svar på Domarfråga Nr 6 en match skaffar sig A prioritet och attackerar. I attacken går han utanför med båda fötterna, innan attacken träffar. I B sträcker emot tidigt och både röd och grön lampa tänds ungefär samtidigt. Vem ska ha stöten? På florett? På värja? På sabel? Vad säger reglerna och vad gör du? Det blev ingen Vinnare av Domarfråga nr 6. Men svaret blir: På alla tre vapnen poäng till den som är kvar på pisten. Överskridande av pistens gränser Avbrytande av striden t När en fäktare korsar en av pistens sidolinjer med en eller båda fötter, ska domaren omedelbart avkunna "Halt". 2. Om en fäktare lämnar pisten med båda fötter, skall domaren annullera allting som har hänt efter att gränsen har korsats, utom en stöt mottagen av fäktaren som korsat gränsen även efter han har korsat den, förutsatt att stöten är ett resultat från en enkel och omedelbar aktion. Ny Domarfråga Nr 7 n situation från SM Fäktare A attackerar och tror att han träffar. Han vänder sig om för att gå tillbaka till gardlinjen. Ser då att ingen lampa lyser, varpå han snabbt springer ut från pisten och bort från fäktare B, E uppenbarligen i avsikt att inte bli träffad av en motattack från B. Domarens Halt kommer sent, först när fäktare A lämnat pisten. Vad säger reglerna och vad gör du? Skicka in ditt svar till ulfw@fencing.se med motivering och hänvisning till relevant avsnitt i reglementet. Bästa svar kommer att belönas med 2st Biobiljetter! Väl mött på Veteran-EM & USM 2012! Svenska Fäktförbundet Domarkommissionen Ledamöter Idrottens Hus Ulf Wikström (mt) STOCKHOLM domare@fencing.se ulfw@fencing.se Besöksadress: Fiskartorpsvägen 15 A Ordförande Birgitta Linde (mt) Björn Lindholm (mt) birgitta@fencing.se bjorn@fencing.se Björn Thulin (mt) info@fencing.se bjorn_t@fencing.se

DomarNytt. Lokalt domar seminarium hos FFF FF har bjöd in Stockholms värjdomare till ett. Aktivitetsperioden förlängs! Är Du i riskzonen?

DomarNytt. Lokalt domar seminarium hos FFF FF har bjöd in Stockholms värjdomare till ett. Aktivitetsperioden förlängs! Är Du i riskzonen? November 2012 DomarNytt NR 9 SÄSONG 12/13 2012-11-15 Är Du i riskzonen? D omarkontroll!! Du kollar väl själv hur Du uppfyller villkoren för domarlicensen? Domare i riskzonen är markerad på vår sida www.domare.net

Läs mer

DomarNytt M.4. Är Du i riskzonen? Kolla in domslutet. Förändringar i SvFF-TB. Fyra klarade förbundsdomarexamen. Februari 2012

DomarNytt M.4. Är Du i riskzonen? Kolla in domslutet. Förändringar i SvFF-TB. Fyra klarade förbundsdomarexamen. Februari 2012 Februari 2012 omarnytt NR 6 SÄSONG 11/12 2012-02-28 Är u i riskzonen? omarkontroll!! u kollar väl själv hur u uppfyller villkoren för domarlicensen? omare i riskzonen är markerad på vår sida www.domare.net

Läs mer

Malmö Open den i Malmö

Malmö Open den i Malmö Page 1 of 5 Thomas ÅKERBERG logga ut Fäktning Malmö Open den 09.04.2016 i Malmö urval Klubb visa skriv ut pos. namn klubb nation född M/F rlt U17 (1999-2009) Florett damer 10.04.2016 1 HANSEN Andrea SWE

Läs mer

2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter

2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter 2019 Svenska mästerskapen för ungdomar och kadetter Ort Karlskrona (SY) Karlskrona Arena (fd. Östersjöhallen), Karlskrona Björkholmskajen 5 37136 KARLSKRONA Nation GPSkoordinater 56 9'46.1"N 15 34'33.0"E

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Nya tävlingsformer frågor och svar

Nya tävlingsformer frågor och svar Nya tävlingsformer frågor och svar De nya tävlingsformerna för barn och ungdom som införs från och med hösten 2015 påverkar dig som spelar och arrangerar tennistävlingar för de yngre åldrarna. Vi försöker

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar)

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar) Tennisprov 1, Här kommer några frågor om banans mått. Det står om du ska svar i cm, dm eller m. A, Hur lång är banan från baslinje till baslinje (m)? 23,97 B, Hur lång är banan från dubbellinje till dubbellinje

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2011 2012 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012 Florett

Läs mer

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång?

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011 ELITTRÄNAR UTBILDNINGEN Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Av Michael Carlsson Handledare: Göran Lindblom 2011 05 14 1 Sammanfattning:

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Frösundas fototävling.

Frösundas fototävling. > VD har ordet: Ett viktigt steg mot ett kundfokuserat Frösunda > Välkommen Mjölby! > Från personlig assistent till verksamhetschef Det här fotot av Maria Wahlgren är en av tre vinnare i Frösundas fototävling.

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Innehåll: 1. Introduktion 2. Vem gör vad i säkerhetsarbetet 3. Att förebygga trakasserier, hot och våld 4. Riskbedömning vid möten 5. Vad ni kan/bör göra

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Målet med utbildningen Få en inblick i vad ledarskap handlar om Förstå situationer där du behöver använda ditt ledarskap Förstå vad som krävs för att utöva ledarskap

Läs mer

GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till:

GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till: GÖTEBORGS FÄKTKLUBB Göteborg, Sverige Vi har det stora nöjet att härmed bjuda in Dig och Din klubb till: En internationell fäkttävling i florett och värja för pojkar och flickor födda 1993 och senare.

Läs mer

JSM Wadköpings Fäktförening har det stora nöjet att inbjuda till de svenska mästerskapen i fäktning för juniorer den mars 2018.

JSM Wadköpings Fäktförening har det stora nöjet att inbjuda till de svenska mästerskapen i fäktning för juniorer den mars 2018. JSM 2018 Wadköpings Fäktförening har det stora nöjet att inbjuda till de svenska mästerskapen i fäktning för juniorer den 24-25 mars 2018. Tävlingsprogram och klasser LÖRDAG 24 MARS Klass Starttid Värja

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2012 2013 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013 Florett

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

RF Elitidrott 2013. Elittränarkonferens 2013

RF Elitidrott 2013. Elittränarkonferens 2013 RF Elitidrott 2013 Elittränarkonferens 2013 Prestera i vardag och mästerskap Tankar, känslor och beteende Göran Kenttä & Karin Moesch Teknikern /Metoder Teknikerna: ACT, exponering, visualisering, avslappning,

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

DomarNytt. Nytt licensår. Vi behöver din e-postadress! et är viktigt för domarkommissionen. Tack, alla USMdomare. Är Du i riskzonen?

DomarNytt. Nytt licensår. Vi behöver din e-postadress! et är viktigt för domarkommissionen. Tack, alla USMdomare. Är Du i riskzonen? Augusti 2012 omarnytt NR 8 SÄSONG 12/13 2012-08-28 Är u i riskzonen? omarkontroll!! u kollar väl själv hur u uppfyller villkoren för domarlicensen? omare i riskzonen är markerad på vår sida www.domare.net

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser.

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. ett år senare! 2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. 2011 "Av säljaren accepterat pris - en frivillig överenskommelse mellan fastighetsmäklarna i Stockholms

Läs mer

PUBLIK & MATCHVÄRDAR

PUBLIK & MATCHVÄRDAR PUBLIK & MATCHVÄRDAR PUBLIKVÄRDAR Syftet med publikvärd är att skapa en välkomnande, trivsam och trygg miljö kring våra handbollsarrangemang där barn och ungdomar kan ha roligt och utvecklas. Det ska tydligt

Läs mer

DomarNytt. Trött i benen? Är Du i riskzonen? D. Vad gör en tidtagare? a en titt på detta YouTube klipp. Mars 2013

DomarNytt. Trött i benen? Är Du i riskzonen? D. Vad gör en tidtagare? a en titt på detta YouTube klipp. Mars 2013 Mars 2013 DomarNytt NR 10 SÄSONG 12/13 2013-03-09 Är Du i riskzonen? D omarkontroll!! Du kollar väl själv hur Du uppfyller villkoren för domarlicensen? Flera domare har inte lyckats uppfylla kvoten på

Läs mer

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar)

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar) Tennisprov Namn: 1, Här kommer några frågor om banans mått. Det står om du ska svara i cm, dm eller m A, Hur lång är banan från baslinje till baslinje (m)? B, Hur lång är banan från dubbellinje till dubbellinje

Läs mer

DomarNytt. Max till Grand Prix. Tyska kommentarer id Sydsvenska Mästerskapen 2011 fanns det. Är du i riskzonen? Synas på Domarsajten?

DomarNytt. Max till Grand Prix. Tyska kommentarer id Sydsvenska Mästerskapen 2011 fanns det. Är du i riskzonen? Synas på Domarsajten? November 2011 DomarNytt NR 5 SÄSONG 11/12 2011-11-08 Tyska kommentarer id Sydsvenska Mästerskapen 2011 fanns det V 2 tyska deltagare som tyckte att nivån på domarna var väldigt hög och de var förvånade

Läs mer

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv IQ Stars är ett samarbete mellan IQ-initiativet och Riksidrottsförbundet. Läs mer på www.iqstars.se Detta häfte tillhör: Hur gör vi svensk

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Gemensamt inköp av fäktutrustning

Gemensamt inköp av fäktutrustning Gemensamt inköp av fäktutrustning Styrelsen beslutade förra året att klubbens medlemmar utom nybörjare ska ha egen utrustning. Nybörjare får första året hyra utrustning från klubben. För att underlätta

Läs mer

ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA

ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA Annina Jansson socialarbetare, arbetshandledare janssonannina@gmail.com Vad handlar det om? Professionella samtal Kommunikation på olika sätt Samtalsmetodik Konstruktiva

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Konflikter och konfliktlösning

Konflikter och konfliktlösning Konflikter och konfliktlösning Att möta konflikter Alla grupper kommer förr eller senare in i konflikter. Då får man lov att hantera dessa, vare sig man vill eller inte. Det finns naturligtvis inga patentlösningar

Läs mer

Kimmo Eriksson Professor i tillämpad matematik

Kimmo Eriksson Professor i tillämpad matematik Kimmo Eriksson Professor i tillämpad matematik Lönar det sig att vara självisk? Kimmo Eriksson Professor i tillämpad matematik Boktips Full av underbara enkla tankeexperiment för att demonstrera skillnaden

Läs mer

KALLE ANKA CUP Matchskola

KALLE ANKA CUP Matchskola KALLE ANKA CUP Matchskola Kalle Anka Cup matchskola är uppdelad i fem avsnitt Sida Så ser tennisbanan ut 2 Så räknar du 4 Så spelar du singel 5 Så spelar du dubbel 7 Första matchen 8 Sida 1 av 10 Så ser

Läs mer

SPELAR- OCH LEDAR-PM VETERAN-SM

SPELAR- OCH LEDAR-PM VETERAN-SM SPELAR- OCH LEDAR-PM VETERAN-SM Borlänge 22 24 mars 2019 Borlänge Badmintonklubb hälsar spelare, ledare, funktionärer och publik välkomna till en trevlig helg med många spännande matcher. Vi ber samtliga

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

JSM Individuellt och lag. Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien

JSM Individuellt och lag. Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien JSM 2011 Individuellt och lag Samtliga individuella tävlingar ingår i Mastersserien 2011 2012. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till JSM individuellt och lag i sabel, värja och

Läs mer

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Karin Redelius, GIH Dennis Hörtin & Mark O Sullivan, AIK Natalie Barker-Ruchti, Göteborgs universitet Selektion och tidiga satsningar från

Läs mer

Riktlinjer för Distriktsdomarkurs.

Riktlinjer för Distriktsdomarkurs. Riktlinjer för Distriktsdomarkurs. Syftet med en distriktsdomarkurs är, förutom att klara examen för distriktsdomare, att ge domarkandidaterna en god grund för fortsatt utveckling och ökad kompetens. Alla

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

LEKTION 2 Användbarhet

LEKTION 2 Användbarhet LEKTION Användbarhet Uppmärksamma det positiva Fundera och skriv ner olika situationer där barnet gör något positivt och du kan ge ditt barn uppmärksamhet och beröm. Fundera och skriv ner på vilket sätt

Läs mer

Så får du dina kunder och medarbetare att skryta om dig!

Så får du dina kunder och medarbetare att skryta om dig! Så får du dina kunder och medarbetare att skryta om dig! Nöjda kunder kommer nödvändigtvis inte tillbaka! Det gör alltid kunder! Vilka sorters kunder finns det? Kunderna är: Berättar

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

Särskilda ungdomshem (SiS) Vet du vilka rättigheter du har?

Särskilda ungdomshem (SiS) Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Vet du vilka rättigheter du har? Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS). Om du är inskriven

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Conferatorloopen från idé till resultat

Conferatorloopen från idé till resultat Conferatorloopen från idé till resultat Conferatorloopen bygger på the S. Haeckel & R. Nolan s Business Learning Loop vilken är en teoretisk modell för effektiv inlärning. Det tar fyra steg söka, reflektera,

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt!

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Detta är i första hand ett HGU arbete för att belysa dom fällor, tricks som finns, vi är alltid väldigt skickliga på att visa upp våra

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden.

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Manual för diskrimineringstester En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Vill du testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden? I den

Läs mer

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad Allmänt om Pidro Pidro är ett kortspel för fyra personer där ett par spelar mot ett annat par. Lagmedlemmarna sitter mittemot varandra. Pidro liknar t.ex. Bridge i det avseendet att spelet är uppdelat

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska

Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska Sensus inkluderingspolicy Fastställd av Sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 Lättläst svenska Alla ska kunna vara med i Sensus Det här är Sensus plan för hur Sensus ska arbeta mot diskriminering i allt Sensus

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? - om tankar, känslor och beteenden. 2012-11-15 Eva Rogemark Kahlström Kurator och leg psykoterapeut Medicinmottagning

Läs mer

Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter

Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter Disposition 1. Inledning - Kort introduktion - Några små råd 2. Handlingsplan 1 - Definiera problemet - Analysschema - Lågpresterare, vad

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

BASKET FÖR UNGA SPELARE

BASKET FÖR UNGA SPELARE 106 BASKET FÖR UNGA SPELARE 4 COACHEN PÅ TRÄNING 107 Coachen på träning Jose María Buceta Konstruktiv attityd Att leda övningar Använda förebilder Instruktioner och kommentarer Frågor och påminnelser Att

Läs mer

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Beslutad av Kommunstyrelsen den 2013-05-29 78 Innehållsförteckning Allmänt...3 Syfte...3 Muta och bestickning...3

Läs mer

Att kommunicera med personer med demenssjukdom

Att kommunicera med personer med demenssjukdom Att kommunicera med personer med demenssjukdom Kommunikation är en viktig del i våra relationer och ett grundläggande behov. Vår identitet är nära sammankopplad med vårt språk. Vem vi är som person, skapas

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe?

Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe? Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe? Av Bill Sims, Jr. Ärligt talat så har vi allvarliga problem med säkerhetskulturen, Bill. Det är verkligen en märklig upplevelse

Läs mer

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-02-02 (Formaliareviderad 2015-09-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen

Läs mer

Träningsplan A6 Fäktning

Träningsplan A6 Fäktning Förord Träningsplanen grundar sig dels på Svenska Fäktförbundets handledningsskrift Att fäkta florett & värja som riktar sig till ungdomstränare i fäktning. Handboken finns tillgänglig i fäktlokalen i

Läs mer

Malmö Fäktklubb av 1919. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015

Malmö Fäktklubb av 1919. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015 Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2014 2015 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015 Florett

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Mästerskapsutvärdering För att ta lärdom av årets alla mästerskap har förbundet sammanställt en enkät som vi ber dig besvara. SBF har haft liknande enkäter tidigare år, men dock inte de senaste 5-6 åren,

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

LIISA: AYRAN: Grekland, tick tick tick tick. LIISA: Nej! Inte tick tick tick. Du måste använda ord! AYRAN: Jag kan inte. Inte bra. LIISA: Varför?

LIISA: AYRAN: Grekland, tick tick tick tick. LIISA: Nej! Inte tick tick tick. Du måste använda ord! AYRAN: Jag kan inte. Inte bra. LIISA: Varför? AYRAN står några meter snett framför LIISA. AYRAN står hela tiden med ansiktet mot publiken. Medan LIISA rör sig runt på scenen, talar ömsom direkt till AYRAN, ömsom ut mot publiken, men hela tiden bakom

Läs mer

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig!

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Givetvis hoppas jag att ni har eller har haft en riktigt trevlig

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

och inbjuder till Sydsvenska Cupen

och inbjuder till Sydsvenska Cupen och inbjuder till Sydsvenska Cupen 2016-2017 Tävlingen inriktar sig till nybörjare, de som vill börja tävla, de som vill bygga på sin tävlingserfarenhet och även seniorer som vill tävla regionalt. Avsikten

Läs mer

Policy avseende otillbörliga förmåner

Policy avseende otillbörliga förmåner KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-30, 8 Gäller fr o m den 1 februari 2014 Policy avseende otillbörliga förmåner för förtroendevalda och anställda inom Värnamo kommun 1 (6)

Läs mer