SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE"

Transkript

1 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: Samhällsvetenskapsprogrammet, Humanistiska programmet och Teknikprogrammet, Kaplanskolan Rektor: Anita Stenmark-Lundström Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad eleverna inom din skolenhet når de nationella ämnesmålen och kunskapskraven. Ge en samlad resultatbild (dina program). Kommentera eventuella skillnader och avvikelser. Svar: Av samhällsvetenskapsprogrammets elever når 90 % slutbetyg inom 4 år. Andelen har dock sjunkit från 93% under de senaste tre åren. Riksgenomsnittet är 86%. Av de som fick slutbetyg blev 98% högskolebehöriga. Riksgenomsnittet är 93%. Genomsnittliga betygspoängen för elever med slutbetyg har sjunkit från 15,3% läsåret 2008/2009 till 14,7% senaste läsåret. Riksgenomsnittet är 14,8. Av de elever som fick slutbetyg 2011 har 98% godkänt betyg i alla kärnämneskurser. För teknikprogrammet är motsvarande siffror 92 % Där har andelen ökat från 78% Riksgenomsnittet är 86%. 100% blev högskolebehöriga, riksgenomsnittet är 90%. Genomsnittlig betygspoäng har stigit från 15,2 år 2009 till 16, Riksgenomsnittet är 14,2. Av de som fick slutbetyg 2011 var 100% högskolebehöriga. För humanistiska programmet finns ännu ingen jämförbar statistik, eftersom programmet bara funnits i ett läsår, med en liten grupp. (10 elever). Av samhällsvetenskapsprogrammets och Teknikprogrammets elever når många elever slutbetyg och högskolebehörighet.

2 Alltför många behöver dock fyra år för att nå målen. Där har Syv utvecklat sitt arbete under senaste läsåret för att stötta de elever som behöver ett fjärde läsår. När det gäller resultaten i enskilda ämnen/kurser på SP i årskurs tre, visar det sig att idrott och hälsa har 86% elever med godkänt betyg. Skillnaden mellan tjejer och killar är dock tydlig, 91% av tjejerna är godkända medan siffran för killar är 76%. Även i ReA kan man se skillnad mellan tjejer och killar 89% har godkänt betyg men 95% av tjerna och 76% av killarna. Matematik 1b har 22% elever som inte nått E förra läsåret. Moderna språk hade också relativt många elever som inte nådde E under senaste läsåret,22,2%. För teknikprogrammet ser det något annorlunda ut, där har 100% i årskurs tre godkänt i idrott och hälsa, men i estetisk verksamhet har 86% av killarna G medan 100% av tjerna har nått godkänt betyg. Generellt når många elever på de studieförberedande programmen goda resultat men så länge inte alla når målen finns det mycket för oss att arbeta vidare med. Elevernas utveckling mot målen 2 Hur arbetar ni vid skolenheten för att elever och föräldrar ska ha kännedom om målen för utbildningen såsom examensmål, ämnesmål, kunskapskrav samt andra föreskrifter om elevens rättigheter? Svar: Årskurs ett startar med introduktion under en-två dagar, innan övriga årskurser börjar. Då presenteras programmet och hur man tänker kring kunskap. Examensmålen klargörs extra tydligt. Föräldrarna inbjuds också till en föräldrakväll där vi börjar med allmän information om skolan, sedan följer föräldrarna med klassföreståndare mentorer och får en mer detaljerad presentation om programmet, samt får träffa rektor, Syv, skolsköterska och kurator. Detta kan underlätta i fortsatta kontakter. De får också information om likabehandlingsplanen och skyddsnätet runt eleverna. Inför årskurs två på SA får föräldrar samlat betygsdokument och brev hemskickat. Mentorerna håller ständigt kontakt med eleverna och kontaktar föräldrar, ofta via mejl. I samband med utvecklingssamtalen får föräldrar viktig information. Information från lärarna till eleverna om examensmål, ämnesmål och kunskapskrav återkommer sedan i samband med de fortsatta studierna och vid kursstarter. Ett arbetslag beskriver detta som att: mål från kursplan samt bedömningsmatriser kommuniceras inför varje nytt moment. Teknikprogrammet informerar enskilt och i grupp i varje kurs.

3 I årskurs tre ligger fokus på eleverna, eftersom många blir myndiga. Lärarna har ansvar för att visa mål och kunskapskrav och jobbar för att eleverna ska delta aktivt i att forma innehåll och upplägg i kurserna. Mentorerna har en viktig roll när det gäller kontakten med vårdnadshavare, både i samband med frånvaro, åtgärdsprogram och i olika frågor som rör elevernas studier. Vid dessa kontakter kommer man in på frågor om målsättning och kunskapskrav. 3 Beskriv hur ni har organiserat arbetet för att ge stöd till elever som har svårigheter i skolarbetet, exempelvis avseende hur elever med behov av särskilt stöd identifieras, hur behovet av stöd utreds, hur stödet bedrivs samt rutiner för upprättandet av åtgärdsprogram. Svar: : Överlämning från grundskolan inför årskurs ett I de fall där grundskolan anser att det finns behov tar de kontakt med oss redan under vårterminen för att planera studierna och särskilt stöd. Ofta gör man då ett besök på skolan där elev, föräldrar och grundskolans personal deltar. Då kopplas också en specialpedagog till eleven om det är lämpligt. Ibland även skolsköterska/kurator, beroende på elevens behov. Elever som har syn-eller hörselproblematik får stöd av syn-och hörselhabiliteringen. Vi kan behöva göra anpassningar i skolmiljön och skaffa hjälpmedel, eller planera personalorganisationen, till exempel anställa elevassistent. Grundskolan gör en överlämning av elever med diagnoser, anpassningsbehov osv. till gymnasieskolans specialpedagoger i augusti, just innan skolstarten. Specialpedagogerna informerar rektor. Sedan har vi en träff med undervisande lärare och elevhälsan där specialpedagogerna och ibland rektor ger information, så att eleverna får bra förutsättningar för att kunna nå sina mål med utbildningen. Normalstöd är inget vedertaget begrepp, men vi för en dialog omkring att vårt uppdrag innefattar att ge stöd och hjälp och finna individuella lösningar för elever i klassrummet. Lärarna anger också att den allra största delen av stödet ges av lärare i respektive kurs. Ett exempel på kurser där vi har många elever som inte nått E är alltså matematik 1b. Här har vi planerat för stödinsatser till årets klasser främst i gemensam studiegrupp, tidigt under ht om det verkar finnas behov. För de elever som nu ska läsa matematik2b, där alltså en stor andel(22%), inte klarat steg 1b, har vi lagt in utökad tid för ordinarie lärare som på så sätt hoppas kunna ge stöd till eleverna så att de kan klara båda kurserna. Arbetslagen har alltid som en punkt i programmet för sina träffar att ta upp studiesituationen för enskilda elever eller grupper av elever. Även grupprocessen och studiesituationen diskuteras.

4 När arbetslagets insatser inte räcker till, skickar läraren en anmälan om risk att eleven inte når kunskapsmålen till rektor. Då startar processen med att utarbeta särskilt stöd i ett åtgärdsprogram. Rutinerna har vi arbetat med detta läsår och har nu en gemensam modell för gymnasieskolan i Skellefteå som vi får utvärdera. Exempel på åtgärder som vi arbetar med: Särskild studiegrupp i matematik, engelska och svenska som vi lagt in i schemat för alla årskurser. Schemapositionen kan också användas för individuellt stöd för lärare-elev i andra ämnen, eller för elever att arbeta självständigt. Vi har också assistenter som vid ett par tillfällen har läxpass som erbjuds alla elever för att få hjälp med struktur peppning osv. Vi har elevassistenter och pedagogiska assistenter, med olika uppgifter exv. att stötta synskadade elever, elever med neuropsykiatriska diagnoser eller elever som har andra behov. 4 Hur ser du på elevernas möjligheter på din skolenhet att nå utbildningens kunskapskrav? Svar: Goda möjligheter, men det kräver en ständig utveckling av skolan och undervisningen. Det finns oro, speciellt på samhällsprogrammet i årskurs tre under läsåret, att elever inte klarar studierna på grund av ohälsa. Här har skolan kunnat hjälpa till på olika sätt via elevhälsan och anpassning av studierna. Arbetslagsarbete och samarbete över ämnesgränserna är viktigt för att eleverna ska få en helhetssyn på sin utbildning. Arbete med formativ bedömning tror vi kommer att ge eleverna en chans att bli mer ansvarstagande. NORMER OCH VÄRDEN 5 Beskriv situationen på skolenheten utifrån ett värdegrundsperspektiv, exempelvis när det gäller relationen mellan elever och mellan vuxna och elever, förekomst av kränkningar samt elevers ansvarstagande för sin studiemiljö. Svar: Grunden för vårt förhållningssätt finns i läroplanen och skollagen och övriga styrdokument. Situationen är relativt god, vilket visar sig i den drogvaneundersökning som förebyggarrådet i Skellefteå genomför årligen i årskurs två på gymnasiet. Kaplanskolan har höga siffror för trivsel i skolan och med undervisningen.(91% trivs bra eller mycket bra). Dock finns en liten andel som har känt sig utsatta för mobbning någon gång. Skolans likabehandlingsplan gäller när vi får kännedom om sådant och likabehandlingsteamet griper in.

5 Ett sätt att arbeta för att förebygga problem och stärka en god stämning är att vår kurator går ut med frågor om situationen i klasserna i samarbete med mentorerna/klassföreståndarna. Tidigare valdes klassombud som svarade på frågorna som kuratorn följde upp i samarbete med mentor/klassföreståndare. Nu plockar mentor/kurator slumpvis ut olika elever som får berätta om situationen i klassen. Under läsåret har man övergått till detta arbetssätt mer och mer. När det blir problem i relationen lärare/elev eller elever/föräldrar har funderingar kring undervisningen finns en handlingsplan som ger ett bra stöd för att komma framåt. Elevernas ansvarstagande för sin studiemiljö är ett alldeles nödvändigt arbete som måste pågå hela tiden. Utvecklingssamtalen har syftet att stärka elevernas självständighet och ansvar för att påverka sina studier. Teknikprogrammet arbetar med olika former av projekt, där samarbete är en viktig del. 6. Beskriv värdegrundsarbetet när det gäller kontinuerliga insatser, specifika insatser under pågående verksamhetsår, insatser för att motverka kränkningar samt insatser när kränkning förekommit. Skolsköterskan har samtal med alla elever i årskurs ett. Elevenkät i åk 3 Drogvaneenkät åk 2 Regelbundna samtal med kamratombud/elevskyddsombud i varje klass(elever utses i fortsättningen inte till kamratombud för längre perioder utan man talar med olika elever i de flesta fall)mentorssamtal en gång per termin. Arbetslagen tar upp frågor om stämningen i klasserna vid sina träffar. Information till föräldrar i åk 1 och till alla elever vid höstterminsstart Åk. 1 startar läsåret en dag före åk 2 och 3. Detta innebär att de får en möjlighet att bli trygga med varandra, lärarna och skolmiljön innan de äldre eleverna börjar. Alla klasser i åk 1 träffar elevvården och Skolkyrkan, eller annan lämplig samarbetspartner, under en halv dag då man arbetar med att stärka sammanhållningen i klassen och betonar vikten av att samarbeta och se varandras positiva sidor. I åk 2 träffar klasserna Skolkyrkan, eller annan lämplig samarbetspartner, med ett tema som behandlar relationer. Likabehandlingsteam som träffas två gånger per termin för att stämma av läget på skolan. När något rapporteras: Likabehandlingsteamet möts och beslutar om hur man ska agera. I regelrätta mobbing-ärenden följs upprättad handlingsplan.

6 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 7 Hur har ni arbetat för att ge elevernas inflytande över sin utbildning? Svar: Detta är ett långsiktigt arbete. Lärarna ger möjligheter för eleverna att delta i planeringen av sina kurser i varierande grad, beroende på kursplaner osv. Här tänker vi att utvecklingsarbete med ännu mer fokus på entreprenöriellt lärande och formativ bedömning kommer att ha effekt. Samhällsprogrammet och humanistiska programmet har många inslag av detta och har arbetet på detta sätt i ökande grad under desista läsåren. Entreprenöriellt lärande har teknikprogrammet haft fokus på under lång tid. En viktig del i elevernas inflytande är att de får utvärdera undervisningen. Vi har arbetat med att utveckla användandet av elevernas studieplaner i samband med utvecklingssamtal, dock är det svårt i årskurs ett, då kan man även använda poängplanerna. Utvecklingssamtalen riktas mot ett eget ansvar över utbildningen. Eleverna behöver känna att utbildningen är deras, och att de kan påverka den. Man har planerat/förberett att eleverna ska leda utvecklingssamtalen själva, i vissa fall. Elevråd finns men det har under sista åren varit svårt att engagera eleverna som ofta tycker sig ha för mycket att göra med studier, fritidssysselsättningar, träning osv. Under sista terminen har dock ett mer engagerat elevråd uppträtt, man har utvecklat arbetet och försöker nå eleverna och uppmuntra aktivitet. Problemet är att få med alla elever, i nuvarande elevråd finns elever från samälls-, humanistiska och elprogrammen. Klassråd försöker vi arrangera och uppmuntra men det är svårt att motivera eleverna. De säger Om vi vill något går vi ju direkt till dig eller läraren. Vår uppfattning är dock att regelbundet organiserat inflytande är viktigt för den demokratiska fostran som vi ska bedriva. Här har vi förhoppningar om att ett mer aktivt elevråd ska kunna förbättra arbetet. Samhällsprogrammets elever får en god träning i mer formell demokrati, sammanträdesteknik osv. De genomför ganska avancerade övningar som FN-rollspel, kommunfullmäktigesammanträden och diskussionsuppgifter, men alla elever behöver träna sig på demokratiska processer. BEDÖMNING OCH BETYG 8 Ge exempel på insatser som du genomfört för att försäkra dig om att lärarnas bedömning och betygssättning utgår från ämnesplanens mål och kunskapskrav. Svar: Svar: Inför GY11 har arbetslag och ämneslag haft tid för att arbeta med detta och även med betygssystemet. Arbetet fortsätter under läsåret. Detta är ett gemensamt arbete för hela gymnasiet. Detta har också föregåtts av gemensam fortbildning för grundskola och gymnasium i ämnesgrupper, där fokus legat på tolkning av mål och betygskriterier.

7 Medarbetarsamtalen är ett bra tillfälle att diskutera hur man arbetar med bedömning och betygsättning. Dessa frågor kommer ofta upp på arbetsplatsträffar och leder ofta till diskussion., enligt arbetslagen, som också betonar att eleverna får information om kursplanernas målsättning och betygskriterier vid start och under pågående kurser. Större uppgifter brukar sammanfattas i dialog med eleverna Under senare delen av läsåret har vi inlett ett utvecklingsarbete med formativ bedömning som innebär att ämnesplanernas mål och kunskapskrav aktualiseras för lärare och elever. Betygsanalys är ett viktigt utvecklingsområde, där det systematiska kvalitetsarbetet kommer att vara av betydelse, eftersom vi aktualiserar betygsstatistiken. 9.Hur säkerställer du att lärarna använder resultaten från de nationella proven för att bedöma elevernas kunskapsutveckling och som stöd för betygssättning? Svar: Varje år i juni görs en sammanställning av resultaten från nationella proven och en analys av hur de korrelerar med de betyg som senare sattes i klassen. Utredningen presenteras och diskuteras med lärare under hösten. Eftersom de nationella provens betydelse ökar enligt styrdokument/skolinspektion är detta ett område där vi behöver utveckla metoderna. Läraren är dock den som slutligen sätter betygen. 10 Beskriv hur lärarna följer upp elevernas kunskapsutveckling och sociala utveckling samt hur elever och vårdnadshavare får information om denna utveckling. Svar :Lärare följer upp kunskapsutvecklingen i sina ämnen/kurser utifrån styrdokumenten. Eftersom vi börjat arbetet med formativ bedömning har eleverna involverats mer och fått mer ansvar för sin egen kunskapsutveckling. Detta blir dock ett långsiktigt arbete. Utvecklingssamtal med elevens mentor varje termin, där föräldrar inbjuds upp till att eleven fyller 18 år. Samtal genomförs av lärare under kursernas gång i varierande omfattning. Under sista läsåret har kommunens gymnasieskolor haft ett gemensamt utvecklingsarbete kring entreprenöriellt lärande och formativ bedömning. Jag/vi planerar ett utvecklingsarbete i arbetslagen som ska leda fram till en tydligare formativ karaktär i bedömningen. Detta ska leda till att eleverna känner sig säkra på hur de ska nå sina mål. Skollagens förändring innebär också ett tydliggörande av behovet av uppföljning av elevernas kunskapsutveckling för att upprätta åtgärdsprogram när eleverna riskerar att inte nå målen.

8 Här har vi arbetat med att utveckla riktigt bra rutiner, men eftersom vi även tidigare varit uppmärksamma på detta och satt in stödåtgärder är det inget nytt för oss, men det är bra att fokusera på det. UTBILDNINGSVAL ARBETE OCH SAMHÄLLSLIV 11. Hur har lärarna jobbat med elevernas APL och/eller kontakter med arbetsliv och högskola?. Svar: Teknikprogrammets elever har många företagskontakter eftersom man jobbar med UF- företagande och även i övrigt har man kontakter i näringslivet. Högskolans föreläsningar under Campus-dagen och andra arrangemang har också utnyttjats i undervisningen. Samhällsvetenskapsprogrammet har arbetat fram ett koncept med arbetsmarknadsdagar, där olika yrkesföreträdare kommer till skolan tillsammans med arbetsförmedlingen och högskolan. Tidigare har vi även haft praktikdagar för eleverna. Humanistiska programmet har inte hunnit arbeta fram rutiner för detta under första läsåret, men har planer på internationellt utbyte med Ghana, vilket inneburit förberedande kontakter. Man har också haft kontakt med skolinspektion/skolverk eftersom humanistiska programmet är nytt detta läsår, och skolan varit referensskola. REKTORS ANSVAR Ledning och utveckling av utbildningen 12 Redogör för hur du som rektor format din organisation. Om du uppdragit åt andra anställda att fullgöra enskilda ledningsuppgifter: Beskriv åt vem och vad uppgifterna avser. Svar: Organisationen förändras årligen utifrån elevernas val av program inriktningar och valbara kurser/programfördjupningar. Utifrån nationella styrdokumentens målsättningar och vår ledningsdeklaration formar jag organisationen för att eleverna ska lyckas nå sina mål så långt det är möjligt. Ekonomi/budget sätter dock gränser för mina önskemål. Jag har bildat programarbetslag som arbetar delvis ämnesövergripande. Man har alltid en överblick över sina klassers arbete. Vi har arbetsplatsträffar var 14:e dag för alla mina medarbetare. Tid för arbetslagsträffar finns varje vecka. Tid för för ämnesträffar, finns inlagda ca. en gång per månad Arbetslagen har lagsamordnare somdock inte har ledningsansvar. Kontoansvar för inköp finns fördelat till lärare.

9 Delegation till lärare att samma dag införa ogiltig frånvaro i frånvarosystemet, som sedan meddelar vårdnadshavare via mejl. Därmed uppfylls rektors skyldighet enligt nya skollagen. Åtgärdsprogram är en uppgift som delegeras till mentorer, specialpedagoger och i något fall skolsköterska. Rutinerna är under utveckling, och som rektor är jag hittills ofta beslutsfattare. 13 Hur försäkrar du dig om att den pedagogiska personalen arbetar utifrån examensmål och ämnesmål, exempelvis när det gäller arbetsmetoder, innehåll i undervisningen, hur intresse skapas för lärande, insatser för att alla elever ska nå kunskapskraven samt anpassning av undervisningen till alla elever? Svar: Detta är mitt viktigaste uppdrag som pedagogisk ledare! Hittills har jag inte nått ända fram när det gäller att vara synlig i verksamheten, eftersom det finns så många uppgifter som kräver min uppmärksamhet, och dessa har en tendens att öka. Skolinspektionens rapport om rektors ledarskap tycker jag ger en bra bild av verkligheten men också ger mig en bild av hur och med vad jag ska arbeta. Verksamhetsbesök är verkligen viktiga, både strukturerade och spontana. Besöken öppnar upp för efterföljande samtal om just de pedagogiska frågorna. Lärplattformen samarbeta kommer att få betydelse, men de flesta av lärarna på mina program har inte hunnit så långt ännu, bland annat på grund av att vi haft stora problem med tekniken under sista åren när vi verkligen planerade att komma igång. Lärplattformen samarbeta kan verkligen leda till att man kan anpassa undervisningen. Det finns lärare som kommit långt med detta exv. i språk men som sagt så kommer vi att jobba vidare med detta Medarbetarsamtalen är en viktig del och har inneburit att jag fått en bild av undervisningen. Och återigen, så har vi under våren inlett en pedagogisk utveckling med pedagogiska diskussioner istället för att bara ägna oss åt information osv. på våra arbetsplatsträffar. Där har fokus legat på entreprenöriellt lärande och formativ bedömning. 14 Redogör för den kompetensutveckling personalen får och anledningen till att kompetensutvecklingen haft denna inriktning. Svar: För att utveckla personalens IT-kompetens som öppnar nya möjligheter i arbetet med eleverna: - PIM-utbildning till alla lärare - Lärplattformen, samarbeta.se. Workshops har anordnats vid 4 tillfällen under 2011.

10 För att förbereda och implementera Gy2011: Lärare har arbetat i arbetslag och ämneslag vid ett flertal tillfällen under Dessutom har frågan bearbetats på arbetslagstid, arbetsplatsträffar och ordinarie arbetstid. Samtliga yrkeslärare var samlade under en dag för föreläsning och workshops. För implementering av entreprenöriellt lärande : En seminarieserie för alla lärare, fyra halvdagar har genomförts under Två lärare har deltagit i högskoleutbildning i entreprenöriellt lärande och har under Vt och kommer i fortsättningen att agera som inspiratörer. Föreläsning om tobaksrelaterade frågor för all personal för att minska tobaksanvändningen på skolan. Lärare har efterlyst ämnesfortbildning och det har också förekommit, exv. för lärare i matematik och historia. Under senaste läsåret har det dock blivit mycket fokus på Gy Hur inhämtar du kunskap om lärarnas undervisning och hur följer du upp och använder denna kunskap? Svar: Svar: Verksamhetsbesöken är viktiga, både när jag genomfört dem mer strukturerat som i samband med medarbetarsamtalen de senaste åren, och även mer spontana besök i undervisningssituationer. Besöken som föregått medarbetarsamtalen har varit bra, då har vi kunnat följa upp direkt. Jag vill fokusera mer på besök i verksamheten. Elever ger mycket information både när de besöker mig och under träffar i samband med åtgärdsprogram och elevvårdssammanhang. Lärares utvärderingar i vissa fall, har dock ingen systematik i detta. Ex: I samband med medarbetarsamtal där lärare spontant velat visa resultat. Vid samtal i olika sammanhang har jag betonat värdet av att alltid utvärdera sin undervisning När det uppstått problem kan lärare göra en utvärdering som vi diskuterar osv. 16 På vilket sätt följs skolenhetens samlade resultat upp, exempelvis när det gäller elevernas kunskapsresultat och värdegrundsarbetets insatser, och hur används detta underlag? Svar: Arbetslagens egen verksamhetsbeskrivning där man utvärderar de mål man satt upp inför läsåret. Hittills har jag inte lagt tillräckligt med kraft på betygsanalys, vi har haft kortare diskussioner på arbetsplatsträffar. Klassföreståndare har med jämna mellanrum samtal med klassombud, olika elever varje gång numera, där man pratar om situationen i klassen, om det förekommer kränkningar, om någon är ensam osv.

11 Resultatet följs sedan upp av kurator. Kurator/klassföreståndare/mentorer jobbar vidare med det som framkommit. 17 På vilket sätt tar du reda på att de stödinsatser som ges till elever i behov av särskilt stöd ger förbättrat resultat? Svar: Rektors reflektion utifrån elevhälsa-teamets sammanställning Svar: Åtgärdsprogram/tidigare EVK, innefattar alltid uppföljning. Mentor eller specialpedagoger får ibland ansvar för uppföljningen och meddelar om ytterligare åtgärder behövs. Studiegruppsorganisationen som vi haft detta läsår har utvärderas, men inte fullständigt och alldeles genomtänkt, behöver förbättras Lärare som arbetar med stödet rapporterar om hur det går. 18 Beskriv utvecklingsinsatser som görs vid skolenheten för eleverna ska nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Svar: Den kompetensutveckling som vi arbetar med, syftar till att alla elever ska nå så långt som möjligt. Lärare individualiserar sin undervisning så att elever som snabbt når målen i en kurs, kan gå vidare. Gäller exv. matematik, eller språk. Lärplattformen samarbeta.se kan vara ett verktyg för elever att arbeta i sin egen takt. Lärarna på mina program har kommit väldigt olika långt i att använda samarbeta. Vi har haft en del IT-problem som har försenat utvecklingen. Gymnasiet har haft en satsning på fortbildning, PIM för lärare som fortfarande pågår, och som förhoppningsvis stärker kompetensen på området. Rektors förslag till utveckling, förbättringsåtgärder: Pedagogiskt ledarskap är rektors viktigaste uppgift! Här finns ett utvecklingsområde för mig, att kunna prioritera bland alla uppgifter för att arbeta mer med det som är mitt största ansvar. Detta läsår kommer vi att ha fokus på entreprenöriellt lärande och formativ bedömning i mina arbetslag. Arbetet har vi ju redan inlett men det är viktigt att fortsätta det långsiktiga arbetet, detta ska bli till självklara förhållningssätt och inte tillfälliga projekt! Det är ett problem att inte alla elever uppnår slutbetyg med högskolebehörighet. Här bedrivs redan ett aktivt arbete både av lärare/mentorer och inte minst Syv! Allt vi gör i gymnasieskolan syftar ju till att elever ska nå målen, så egentligen syftar våra förbättringsåtgärder till att förbättra vårt resultat på denna punkt i första hand. Betygsanalysen kan utvecklas för att planera undervisningen inför nästkommande läsår, till exempel som vi gjort i matematik 1b. Ingen garanti att lyckas, men en möjlighet.

12 Åtgärdsprogrammen behöver vi fortsätta att utveckla, liksom formerna för särskilt stöd. Utvärderingen av stödinsatsernas resultat behöver förbättras. Elevernas inflytande och ansvar är ett område som kräver långsiktigt arbete. Formativ bedömning som vi redan jobbar med kan utveckla detta. Individuella studieplanerna har också betydelse.

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: KAPLANSKOLAN, EE, EC, VF och EN. Rektor: Kristin Lundholm. Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: BA/Bp, IN/IP, IPIA Rektor: Stefan Andersson Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad eleverna inom

Läs mer

KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 Rektor Märie Nilsson Naturprogrammet/Vä rd- och omsorgsprogrämmet 2015-02-05

KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 Rektor Märie Nilsson Naturprogrammet/Vä rd- och omsorgsprogrämmet 2015-02-05 KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 Rektor Märie Nilsson Naturprogrammet/Vä rd- och omsorgsprogrämmet 2015-02-05 REKTORS KVALITETSRAPPORT Analys 1 KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat Analysera elevernas

Läs mer

KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 Rektor Märie Nilsson Näturprogrämmet/Vård- och omsorgsprogrammet 2015-02-05

KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 Rektor Märie Nilsson Näturprogrämmet/Vård- och omsorgsprogrammet 2015-02-05 KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 Rektor Märie Nilsson Näturprogrämmet/Vård- och omsorgsprogrammet 2015-02-05 REKTORS KVALITETSRAPPORT Analys 1 KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat Analysera elevernas

Läs mer

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13 KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13 1:3 Statistik, kompetensförsörjning 2:3 Brukar- och personalenkäter X 3:3 Resultat/Måluppfyllelse En brukarenkät har genomförts bland eleverna i gymnasieskolan.

Läs mer

KVALITETSRAPPORT lä sä ret RL, HV

KVALITETSRAPPORT lä sä ret RL, HV KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2013-2014 RL, HV 2015-02-05 KVALITETSRAPPORT Analys 1 KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat Analysera elevernas studieresultat vilka avvikelser finns? finns mönster? skillnader

Läs mer

KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2013-2014 Teknikprogrämmet Gunillä Grenholm, rektor 2015-02-05

KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2013-2014 Teknikprogrämmet Gunillä Grenholm, rektor 2015-02-05 KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2013-2014 Teknikprogrämmet Gunillä Grenholm, rektor 2015-02-05 KVALITETSRAPPORT Analys 1 KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat Analysera elevernas studieresultat vilka avvikelser

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4 Verksamhetsplan 2015 Möckelngymnasiet rektorsområde 4 2015-02- 18 Leena Jonsson Arndt Rektor 1 1. Inledning I rektorsområde 4, Möckelngymnasiet Karlskoga, ingår från läsåret 2014/15 följande utbildningsprogram:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011 Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan Fredag 9 september 2011 Vad granskar Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Måluppfyllelse och resultat Ledning och utveckling av

Läs mer

Redovisning av vidtagna åtgärder efter tillsyn på Polhemsgymnasiet 2, Dnr :4651

Redovisning av vidtagna åtgärder efter tillsyn på Polhemsgymnasiet 2, Dnr :4651 Bilaga 2 2016-08-11 Dnr 0385/16 Redovisning av vidtagna åtgärder efter tillsyn på Polhemsgymnasiet 2, Dnr 43 2015:4651 Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun under hösten 2015. Polhemsgymnasiet

Läs mer

Dnr , 610 (60) KVALITETSRAPPORT lä sä ret Rektor Birgittä Lindstro m Gymnäsiesä rskolän Anderstorp/Bälder

Dnr , 610 (60) KVALITETSRAPPORT lä sä ret Rektor Birgittä Lindstro m Gymnäsiesä rskolän Anderstorp/Bälder 2015-02-05 Dnr 2014.249, 610 (60) KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2013-2014 Rektor Birgittä Lindstro m Gymnäsiesä rskolän Anderstorp/Bälder REKTORS KVALITETSRAPPORT Analys 1 KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat

Läs mer

Kvalitetsrapport: Gymnasiet

Kvalitetsrapport: Gymnasiet Kvalitetsrapport: Gymnasiet Skolans namn Rektor.. 2 Det svenska skolsystemet, förskolan, grundskolan, grundsärskolan, fritidshem, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och den kommunala vuxenutbildningens

Läs mer

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Gymnasieskola med särskoleelever Läsåret 2012/2013

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Gymnasieskola med särskoleelever Läsåret 2012/2013 Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Gymnasieskola med särskoleelever Läsåret 2012/2013 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Prioriterade avsnitt i Skolplanen för gymnasiet 4 2.1 Lärande och utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Lärande Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Svenska Nått målen i ämnesprovet* Åk 3 10 7 70 % Svenska Åk

Läs mer

Kvalitetsrapport Fritidshem

Kvalitetsrapport Fritidshem Kvalitetsrapport Fritidshem Fritidshemmets namn Rektor.. 1. Beskrivning av verksamheten 2 En kort presentation av fritidhemmet, t.ex. text från Om Fritidshemmet på er hemsida. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9 Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium. Inledning

Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium. Inledning Utbildningsinspektion i Lidingö kommun Hersby gymnasium Dnr 53-2007:3312 Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium Inledning Skolverket har granskat verksamheten i Lidingö kommun och besökt Hersby gymnasium

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

Arbetsplan för skolenhet 2

Arbetsplan för skolenhet 2 UTBILDNINGSNÄMNDEN KÄRRTORPS GYMNASIUM NA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (7) 2012-10-30 Handläggare: Darko Krsek Telefon: 076 12 32 504 Arbetsplan för skolenhet 2 Inledning Skolenhet 2 består av: [NA]

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Enskilda gymnasiet info@enskildagymnasiet.se Rektorn vid Enskilda gymnasiet lebi@enskildagymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Enskilda gymnasiet i Stockholm

Läs mer

2015-02-05. KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 IMSPR, IMPRE(delär äv IMIND (VUX, FHS)

2015-02-05. KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 IMSPR, IMPRE(delär äv IMIND (VUX, FHS) 2015-02-05 KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2014-2015 IMSPR, IMPRE(delär äv IMIND (VUX, FHS) KVALITETSRAPPORT Analys 1 KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat Analysera elevernas studieresultat vilka avvikelser

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING VISION Midgårdsskolan är en skola som bryr sig, där vi ser varandra och tar ansvar för att alla ska må bra. Eleverna ska uppleva att de får vara som de

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

fin Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun Beslut

fin Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun Beslut fin Beslut Dnr 44-2015:4005 Sofiaängen AB Org.nr. 556598-0942 Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun 2(10) Dnr 44-2015:4005

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2013-11-20 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid Ekillaskolan per.junelind@sigtuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Ekillaskolan i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan Läsåret 2017-2018 Kungsskolan är skolan mitt i byn. Skolan där positiva förväntningar på eleverna och stort engagemang av personalen ger eleverna en stabil grund och stå på

Läs mer

Kvalitetsrapport!2016/2017!!!!!!!!!!!!!

Kvalitetsrapport!2016/2017!!!!!!!!!!!!! Kvalitetsrapport2016/2017 78 Förord Innehållsförteckning0 1. Om07 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 2. 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 3. 4. 5. 6. 7.. 2. 0 1. Om0IT6Gymnasiet00 IT-Gymnasiet startade 1998 som en av Sveriges

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012 Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Prioriterade avsnitt i Skolplanen för gymnasiet 4 2.1 Lärande och utveckling 4 2.2 Kommunikation och

Läs mer

Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014

Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014 Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014 2014-06-03 1. GRUNDFAKTA Stadsskogsskolan 1 191 elever, 113 pojkar och 78 flickor 42 med annat modersmål 22 lärare Andel lärare med högskoleexamen

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 REKTORS KVALITETSRAPPORT 1 FÖRBÄTTRINGAR Vilka förbättringar har genomförts under året och vilka resultat ha de gett?

Läs mer

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan Läsår 2015/16 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 43-2016:10446 Norrköpings kommun norrkoping.kommun@norrkoping.se för grundskola efter tillsyn i Djäkneparksskolan 1 i Norrköpings kommun Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) s

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Linköpings kommun kommun@linkoping.se Rektorn vid Ljungs och Ljungsbro skolenhet Margareta.lundgren@linkoping.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Ljungs och Ljungsbro skolenhet i Linköpings

Läs mer

Vad visar inspektionen Beslut efter inspektionsbesök vid Byskeskolan i Skellefteå kommun den oktober 2017

Vad visar inspektionen Beslut efter inspektionsbesök vid Byskeskolan i Skellefteå kommun den oktober 2017 Vad visar inspektionen 2017 Beslut efter inspektionsbesök vid Byskeskolan i Skellefteå kommun den 18-19 oktober 2017 Inspektionen Intervjuer - Två elevgrupper - Två lärargrupper - Rektor Lektionsbesök

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut Beslut Huvudman 2017-05-19 info@adm.kunskapsskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor linda.noaksson@adm.kunskapsskolan.se Beslut för Kunskapsskolan Jönköping i Jönköpings kommun efter kvalitetsgranskning av

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-10 Ideella föreningen Kvarsebo skola med firma Kvarsebo skola Rektorn vid Kvarsebo skola anna.kvarsebo@gmail.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Kvarsebo skola i Norrköpings

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5110 Freinetskolan Kastanjen ekonomisk förening Org.nr. 769600-0590 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Freinetskolan Kastanjen belägen i Botkyrka kommun 2 (9) Tillsyn i

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Grundskolan 1-6 och förskoleklass

Grundskolan 1-6 och förskoleklass Kvalitetsrapport Grundskolan 1-6 och förskoleklass Skolans namn Rektor.. Det svenska skolsystemet, förskolan, grundskolan, grundsärskolan, fritidshem, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och den kommunala

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet

Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet Utbildningsinspektion i Simrishamns kommun Österlengymnasiet Dnr 53-2006:1435 Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande bedömning...2

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: Rektor: Naturbruksgymnasiet Dan Forsberg Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad eleverna inom din

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av skolornas arbete för att förebygga studieavbrott i gymnasieskolan vid Katedralskolan i Uppsala kommun 1 (6) Innehåll Inledning sid. 1 Bakgrundsuppgifter om Katedralskolan

Läs mer

Uppföljning av skolresultat - VT 2019

Uppföljning av skolresultat - VT 2019 s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2019-07-30 Vår referens: Svenjohan Davidson Direkttel: 040-641 13 42 E-post: Svenjohan Davidson@lomma.se Diarienr: BUN/2018:186 Er referens:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10009 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gärdesskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Gärdesskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN SPA NGBERGSGYMNASIET/FRIVILLIGA SKOLFORMER

UTVECKLINGSPLAN SPA NGBERGSGYMNASIET/FRIVILLIGA SKOLFORMER UTVECKLINGSPLAN SPA NGBERGSGYMNASIET/FRIVILLIGA SKOLFORMER Bakgrund systematiskt kvalitetsarbete Inför vårterminen delegerade skolledningen på Spångbergsgymnasiet det systematiska kvalitetsarbetet till

Läs mer

Läsåret 2016/2017. Kvalitetsrapport. Datum:

Läsåret 2016/2017. Kvalitetsrapport. Datum: Läsåret 2016/2017 Kvalitetsrapport Datum: 2017-06-30 Kvalitetsrapport från rektor Avser enhet/program: IN Rektor: Ulf Marklund Läsåret: 2016/2017 Daterat: 2017-08-09 1 GENOMFÖRDA INSATSER Vilka förbättringar

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd 2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan 2 10. Särskilt stöd Särskilt stöd ges i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. 3 kap. 8 tredje stycket och 10 (ej gymnasieskolan)

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyeds skola i Karlstads kommun 2(11) Uppföljning av tillsyn i Nyeds skola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2015:9693 Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 fredrik.ericsson@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Plusgymnasiet i Uddevalla belägen i Uddevalla

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola 1 (9) Stockholms kommun för grundskola efter tillsyn i Rålambshovsskolan belägen i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress Sveavägen 159 2 (9) Tillsyn i Rålambshovsskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys. Länghemskolan

Kvalitetsanalys. Länghemskolan Kvalitetsanalys Länghemskolan Innehållsförteckning Resultatet av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 8 Arbete i verksamheten... 8 Övriga mål

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Åstorps kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kvidinge skola belägen i Åstorps kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Introduktionsprogrammen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av prioriterade... 3 2.1 Utveckling och lärande / Kunskaper/Kunskaper... 3 2.1.1 Inget

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-12-12 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorerna vid Östra Reals gymnasium lotta.daumichen-nordgren@stockholm.se robert.mellander@stockholm.se rolf.oden@stockholm.se Beslut

Läs mer

Sammanställning av det systematiska kvalitetsarbetet

Sammanställning av det systematiska kvalitetsarbetet Sammanställning av det systematiska kvalitetsarbetet Resultat, analys och åtgärder Strömkullegymnasiet läsåret 2014-2015 2015-08- 24 Ingela Engström Rektor Strömkullegymnasiet Bengtsfors Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Syfte... 3 Styrdokument... 3 Handlingsplan för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Beslut 2013-06-05 Stiftelsen Livets Ord robert.ekh@loks.se Rektorn vid Livets Ords Kristna Gymnasium mats.hansen@lokg.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående Livets

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% Beslut Dnr 44-2014:7787 Freinetskolan Mimer Ekonomisk Förening Org.nr. 769602-1117 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Freinetskolan Mimer belägen i Norrtälje kommun 2(10) Tillsyn

Läs mer

Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan

Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan Regelbunden tillsyn i Lunds kommun International School of Lund Katedralskolan Dnr 43-2008:490 Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna

Läs mer

Arbetar skolor systematiskt för att förbättra elevernas kunskapsutveckling?

Arbetar skolor systematiskt för att förbättra elevernas kunskapsutveckling? InfoMentor P.O.D.B:s kommentarer om hur vi kan hjälpa skolor och kommuner utifrån Skolinspektionens kvalitetsgranskning, Rapport 2010:10 Arbetar skolor systematiskt för att förbättra elevernas kunskapsutveckling?

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Grundskola 1-6 Läsåret 2013/2014 Hedeskoga skola Ansvarig rektor:jim Priest Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärare Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärares möte med eleven Förmåga Acceptabel Bra Mycket bra Bedöma och dokumentera enskilda elevers behov och anpassa undervisningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 4 Dnr 43-2015:8971 Linköpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Björn kärrskolan belägen i Linköpings kommun 2 (9) Tillsyn i Björnkärrskolan har genomfört tillsyn av Linköpings

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut 2014-04-11 Ljusdals kommun Rektorn vid Gärdeåsskolan grundsärskola bodil.grahn@ljusdal.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Gärdeåsskolan grundsärskola i Ljusdals kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10346 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tungelsta skola i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10346

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4784 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tingvallaskolan S i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Tingvallaskolan S har genomfört tillsyn av Säffle kommun under

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9807 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Växthuset belägen i Mölndals kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9807 Tillsyn i Växthuset

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola rv Skolinspektionen Beslut 2013-06-18 Jönköpings kommun Rektorn vid Per Brahegymnasiet ROl Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Per Brahegymnasiet R01 i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer