Tillsammans gör vi skillnad!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsammans gör vi skillnad!"

Transkript

1 Tillsammans gör vi skillnad!

2 Program 4 december Registrering och lunch Välkommen Irén Lejegren (S), regionråd Tillsammans gör vi skillnad Vad ville vi uppnå och vilka ambitioner hade vi när vi tog fram RUS? Var är vi idag jämfört med vad vi ville? Nyttan i att arbeta tillsammans. Magnus Persson, regiondirektör Framtida arbete med regional utveckling 2014 har vi gjort en analys av arbetet med RUS och omvärldsspanat. Detta blir inspel till framtida arbete med regional utveckling. Fredrik Rakar, omvärldsanalytiker Regionförbundet Örebro Nu blir vi Region Örebro län 1 januari 2015 bildar vi Region Örebro län. Blivande nämndordförande Irén Lejegren (S), Nämnd för regional utveckling och Mats Gunnarsson (MP), Nämnd för samhällsbyggnad Avslutning I kassen hittar du Mörkt chokladhjärta från Venus choklad i Askersund med handgjord dekor av vit choklad och Créme de Cacao likör. Tillverkat i en lokal där det finns nötter. Ägg- och glutenfri. Vikkopp som är en svensk innovation. När du druckit upp kan du lägga ned koppen i bakfickan eller i väskan tillsammans med jobbdatorn eftersom den är spillfri när den är ihopvikt. I form av en kortlek presenteras mega trender, säkra och osäkra trender. Kortleken kan användas som verktyg när du omvärldsspanar i mindre eller större grupper. Utvecklingsstrategi för Örebroregionen RUSen de mål och prioriteringar politiker i länets alla kommuner och landstinget enades om Visionen var att bli Den pulserande regionen The Heart of Sweden. Därför får du en hjärt-pin för att bära visionen vidare. Regionens röst en skrift om politiskt ledarskap för regional utveckling.

3 3 Långt eller kort? Fem år på globen och i regionen För fem år sedan kom vi i regionen överens om vilka områden som var de viktigaste för vårt gemensamma utvecklingsarbete. Kunskap och kompetens, Innovationer och entreprenörskap, Lustfyllda möten och upplevelser samt Den öppna regionen blev rubrikerna. Fem år är både en kort och en lång tid. Förändringar i omvärlden går fort hur såg det ut 2010? Spyker Cars med Viktor Muller blir ägare till Saab, Sverige har precis varit ordförande i EU, Volvo Personvagnar säljs till Geely, David Cameron efterträdde Gordon Brown som premiärminister i Storbritannien, olja väller ut från BPs källa i Mexikanska gulfen, kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig och Botniabanan invigs efter elva års byggande. Men allt detta överskuggades av den skuldkris som synliggjordes i Grekland, Irland, Spanien och Portugal. En kris som svensk exportindustri fortfarande känner av. Fem år är en kort tid när vi ser på vad som kan göras för att stärka en region. Det tar tid att bygga ett stabilt innovationssystem, att säkerställa en bra plattform för förbättringar av skolresultaten eller att nå klimat- och miljömål. För att kolla om vi ligger rätt i våra gemensamma ansträngningar har vi under 2014 haft en spännande process med att utforska om vår regionala utvecklingsstrategi är aktuell och relevant också för de kommande åren. Svaret är naturligtvis både och. Rätt saker på rätt sätt För att du ska få mer kunskap om hur det ser ut och också kunna bidra till att vi både gör rätt saker och gör saker rätt har vi bjudit in till årets regionala utvecklingsforum. Under rubriken Tillsammans gör vi skillnad får vi exempel på arbetet med att förverkliga RUSen. I en lärande organisation är vi vana att ta med erfarenheter från både med- och motgångar in i det fortsatta arbetet. Idag presenterar Fredrik Rakar resultatet av omvärldspaningen och relevansprövningen lite grundligare. Resultatet blir också utgångspunkt för funderingar över vad vi behöver göra framöver. Etappmålen i RUSen är satta till 2015, från nationellt håll kommer krav på att regional utveckling och fysisk planering ska koppla i varandra på ett ännu tydligare sätt än vår RUS och RÖP (Regional översiktlig planering) gör och en ny strukturfondsperiod påverkar också prioriteringarna. Det är alltså dags att börja arbetet med nästa program för Örebroregionens utveckling. Här är ditt bidrag viktigt! Det är tillsammas vi kan få en långsiktig och hållbar tillväxt med god livskvalitet i hela Örebroregionen. Nyvalda ordföranden Från 2015 är det regionens nämnd för Regional utveckling och för Samhällsbyggnad som tar ansvar för de frågor som hittills legat på regionförbundets styrelse. De nyvalda nämndordförandena avslutar 2014 års forum med att dela sina tankar om hur arbetet med att fortsätta utveckla länet kommer att gå till. Välkommen till en fortsatt spännande resa där vi tillsammans utvecklar vår region!

4 4 Så når vi målen till 2015 Årscykeln är ett viktigt redskap för att förverkliga Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. Här får du en överblick över vårt arbetssätt. Moa, granskare och kansli som lotsar mot målen 2015 Utvecklingsstrategi för Örebroregionen pekar ut tolv områden där vi som region kan påverka vår framtid om vi arbetar tillsammans. Där har vi satt tuffa mål till För att utvecklingen inom de olika målområdena ska styras mot målen finns en organisation som består av målområdesansvariga, granskare och ett RUS-kansli. Nyckelaktörer är landstinget, kommuner, organisationer och företag som kan och vill bidra till målen. Det spelar ingen roll hur hårt genomförandeorganisationen arbetar om man inte lyckas få med andra i förändringsarbetet. a (moa) är processledare med uppdrag att stödja utveckling mot de uppsatta målen inom sina respektive målområden. De har ansvar att sprida kunskap om den regionala utvecklingsstrategins färdriktning och strategiskt driva processer tillsammans med relevanta aktörer inom sitt målområde. Deras uppgift är att se till att det blir verkstad, aktiviteter, åtgärder och projekt för att nå målen. De ska också se till att ha regionala glasögon på sig. De målområdesansvariga ansvarar även för att signalera avvikelser, hot eller hinder som finns för att processen inte går framåt. För målområdet Bästa grannen finns ingen målområdesansvarig. Detta beror på att det inte bedömts som möjligt eller ens önskvärt att försöka påverka vilka regionens organisationer ska samarbeta med. RUS-kansliet På regionförbundet finns RUS-kansliet, en stab av medarbetare som arbetar för att stödja arbetet med RUS och RÖP. Projektledning Marjetta Leijonhufvud, marjetta leijonhufvud@regionorebro.se Kommunikation Sofia Kjörk, Utvärdering/uppföljning Anders Niklasson, Internationella frågor Gordon Hahn, Projekt Lena Kihl, Yvonne Haneskog, Regional översiktlig planering, RÖP Cornelia Liebl, Granskare Granskarna ska lyfta de fem genomsyrande perspektiven så att det sätter sin prägel på genomförandet. Barn och unga Marie Cesares Olsson , marie.cesares.olsson@orebro.se Ekologiskt hållbart Nanny Andersson Sahlin nanny.andersson.sahlin@lansstyrelsen.se En jämställd region Kerstin Lillje , kerstin.lillje@lansstyrelsen.se En god folkhälsa Thomas Falk thomas.falk@orebroll.se Mångfald och integration Per-Olov Mörn per-olov.morn@lansstyrelsen.se

5 5 RUS-året startar med en uppföljning av de processer och aktiviteter som gjorts under föregående år. Tre stora forum är mötesplatser för kunskap och inspiration för arbetet: Vårens utvärderingsforum där vi presenterar rapporten Hur går det för Örebroregionen? Loka-dagarna är avstämningsmöte för alla organisationer som står bakom RUSen. Inspirationsforum sätter fokus på ett specifikt målområde eller perspektiv. Alla som driver projekt som finansieras av regionförbundet lär av varandra och knyter kontakter på höstens projektdialog. Förklaringar till begrepp i Årscykeln KC/LD Träffar var sjätte vecka med kommunchefer och landstingsdirektör Arena RÖP Arena för Regional Översiktlig Planering Målområdesdagar Temadagar för infrastruktur, kompetens, turism o näring m.fl. Intern styrgrupp Regionförbundets ledningsgrupp Inspirerande forum som fyller på kunskaperna Våra forum är viktiga mötesplatser där hela regionen träffas. Ungdomsinformatörer från våra college berättar hur de lockar ungdomar till utbildningar som ger jobb. Visst vill vi ha ny kunskap, men även möjlighet att påverka processerna. Engagemanget är stort här en workshop på Loka-dagarna.

6 6 Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens Kunskapslyft för barn och unga På regionförbundet finns enheten Social välfärd och skolstöd. Åtta personer jobbar med skolstöd och gruppen leds av Peter Morfeldt. I styrgruppen finns representanter från skolchefsgruppen, regionförbundet och samhällsmedicin på Örebro läns landsting. En aktuell fråga just nu är hur man ännu bättre tar till vara på forskning som finns om skolutveckling. Peter Morfeldt Det handlar om att undervisningen ska vila på en vetenskaplig grund, inte nödvändigtvis om att lärarna ska forska. När vi arbetar på ett sätt som vi vet fungerar kommer våra resultat att förbättras. Det är annars lätt att lockas till att hitta på egna lösningar som vi tror fungerar. När de inte gör det har vi tappat tid och resurser. Och framförallt har inte eleverna fått den undervisning och skolsituation som de borde ha fått, säger Peter. Även om de enskilda skolornas förutsättningar skiljer sig åt är det tydligt att vi behöver ta ett regiongemensamt grepp. Vi behöver formulera vad skolledarna behöver ha för stöd och vilken ledningsroll skolchefsgruppen ska ha i regionen. Skälen till resultaten i våra skolor är komplexa, därför finns det inte heller någon quick-fix för att höja dem. Etappmål för 2015: År 2015 ska andelen elever, som lämnar grundskolan med behörighet till åtminstone något av de nationella gymnasieprogrammen vara minst lika stor i Örebro län som hela riket. År 2015 ska andelen elever, behöriga till högskola, vara minst lika stor i Örebro län som i riket. År 2015 är andelen elever, som avslutat gymnasieskolan och påbörjat en efter gymnasial utbildning inom tre år, minst lika stor i Örebro län som i riket. Kunskapslyft i arbetslivet Ett regeringsuppdrag ett etablera kompetensplattformar landade på regionförbundets bord samtidigt som RUSen var färdig att skickas ut på remiss. RUSens tydliga mål, regeringsuppdraget och ett lärprojekt inom Reglab har varit tre viktiga byggstenar i grunden till regionens kompetensarena. Plattformsuppdraget har inga mål utan ringar bara in ett område där vi ska öka samverkan och föra dialog. Tack vare att vi själva tagit fram en RUS för regionen har vi fått konkreta mål som den lokala och regionala politiken prioriterat även för arbetet med kompetensplattformen, säger Maria Svensson Hallberg. Etappmål till 2015: År 2015 genomförs systematisk kompetensutveckling för 30 procent av medarbetarna i regionens företag och organisationer. År 2015 har mer än 21 procent av medarbetarna i regionens företag, organisationer och offentliga verksamhet minst treårig eftergymnasial utbildning. År 2015 ska andelen studerande från Örebro universitet som fått anställning inom tre år efter examen vara bland de fem främsta i Sverige. Utvecklingsområde 2: Innovationer och entreprenörskap Entreprenörskap och företagande Idéer sätts i ett sammanhang och blir verklighet, så kan man sammanfatta regionens handlingsplan för innovation och entreprenörskap. Det viktigaste i handlingsplanen är att det finns ett uttalat sätt att omsätta innovationer till affärsidéer, från idé till en säljbar produkt eller tjänst. Cecilia Sundin Genom arbetet med handlingsplanen har aktörer som arbetar kring innovationer, entreprenörskap och företagande samlats för att samverka med varandra på ett strukturerat sätt. Alla känner till och samverkar med varandra för att ge bästa möjliga stöd för att utveckla idéer och företag vidare. För personer med en idé är det bra att man får rätt hjälp oavsett vem man vänder sig till först. För utvecklingen i länet är det bra att vi aktörer har gemensamt ansvar och är gemensamt ägare av målen. Etappmål för 2015: Antalet nystartade och växande företag ökar. Regionen attraherar kontinuerligt flera nya investeringar från omvärlden. Regionens andel av investerat riskkapital ökar kontinuerligt. Logistikberoende företag väljer Örebroregionen ur ett hållbart, ekologiskt och ekonomisk perspektiv. Innovativa miljöer I år har vi fokuserat på sociala innovationer. Landstinget och universitetet haft en seminarieserie på temat, berättar Agneta Stål. Syftet med seminarierna är att skapa ett forum för presentationer, diskussioner och problematiseringar kring sociala innovationer. Seminarierna vänder sig till civilsamhällets idébärare, aktörer inom privat och offentlig sektor samt forskare från Örebro universitet En social innovation brukar ofta definieras som en ny lösning på ett socialt eller samhälleligt problem som får en spridning. Det kan konkret handla om nya organisatoriska lösningar, en ny typ av sociala företag eller av nya tjänster. En social innovation kan växa fram i samhällets olika delar. Inte sällan är de resultat av mer eller mindre djupgående och gränsöverskridande samhälleliga utmaningar som är kopplade till strävandet att nå social hållbarhet och ökad välfärd. År 2015 ska minst en innovativ miljö ha funnit sina former, ha en trygg grundfinansiering och vara internationellt erkänd. År 2015 är länets samlade utgifter per capita för forskning och utveckling på en nivå som placerar länet på lägst sjätte plats i Sverige. Förvaltningsstaden Under de senaste åren har Örebro kommun haft en tillväxt av statliga arbetstillfällen. Tillväxten består främst av att befintliga myndigheter nyanställer. Vad är då Örebros starkaste konkurrensfördel som förvaltningsstad? Det finns många skäl att välja förvaltningsstaden Örebro. För att nämna några så har Örebro ett bra strategiskt geografiskt läge, Örebro universitet är attraktivt och bedriver forskning samt förser offentlig sektor med kvalificerade medarbetare. Länet har också en IT-infrastruktur i världsklass. Vi ska inte heller glömma näringsliv och föreningsliv som lyfter Örebro, säger Ingela Pihl. Etappmål till 2015: År 2015 har Örebroregionens andel av rikets totala statliga sysselsättning ökat med två procent. Agneta Stål Maria Svensson Hallberg Ingela Pihl

7 Utvecklingsområde 3: Lustfyllda möten och upplevelser Sprudlande kulturliv I Örebro kommun har det hänt mycket positivt, som kan ses som viktiga steg för att utveckla hela länets kulturliv och även på sikt nå målet i RUS. Rikard Åslund lyfter fram Open Art och Live at Heart: Rikard Åslund Open Art har i hög grad etablerats som en udda och sevärd konstinstallation av det större formatet. Live at Heart tar tillvara den medelstora stadens unika möjligheter som musikscen, där närheten mellan stadens hotell, pubar och restauranger skapar ett smörgåsbord för både publik och branschfolk. Detta har inneburit ett stort lyft för live-musiken, inte bara under själva evenemanget, utan även på årsbasis. Länsmuseet samordnar arbetet med länets berättelse, där fokus har legat på att inkludera de grupper som tidigare inte synts i den traditionella berättelsen. Projektet synliggör exempelvis HBTQ-perspektivet och marginaliserade grupper som resandefolket och romer. Regional Ung Peng, en enkel stödform till unga kulturarrangörer, kan sjösättas Regional Ung Peng i samverkan med länets kommuner betyder mycket för länets unga och deras inflytande på och delaktighet i kulturlivet. År 2015 ska vi ha ett kulturliv som möjliggör för Örebro att ansöka om att bli Europas kulturhuvudstad. År 2015 ska regionens unika berättelse vara skriven. År 2015 har andelen av den offentliga kulturfinansieringen till barn och unga ökat. Stora evenemang 2014 hade vi ett lite udda VM i regionen Guldvaskar- VM. 600 tävlande kom från cirka 25 länder. Det var Ljusnarsberg som ordnade VM, men hela regionen finns med för att ta emot alla besökare, berättar Alf Lindblad. Det är ett bra exempel på när det regionala tänket fungerar. Stora evenemang kommer inte av sig självt. Regionstyrelsen har avsatt medel för två stora satsningar på evenemangsutveckling projektet Idrott och Turism som SISU driver och uppdraget till Örebrokompaniet att både locka nya och utveckla de stora evenemang vi har i regionen. År 2015 har antalet stora evenemang inom kultur, idrott och konferenser fördubblats. År 2015 är antalet hotellgästnätter i länet på en nivå som ligger bland de tio främsta länen i landet. Rika naturupplevelser Regionförbundets styrelse har antagit ett nytt regionalt handlingsprogram för att stödja och stimulera turismen i Örebroregionen. En av framgångsfaktorerna är att utöka samarbetet inom besöksnäringen för att skapa fler köpbara turisttjänster och upplevelser, till exempel hotellövernattningar och guidade turer. Turismen har utpekats som den nya basnäringen i Sverige och år 2013 omsatte den 284 miljarder kronor och sysselsatte personer. I Örebroregionen har cirka personer sin huvudsakliga sysselsättning i besöksnäringen. Konkurrensen hårdnar om både de svenska och utländska besökarna. I handlingsprogrammet TURISM beskriver regionförbundet sin uppgift som regional aktör och hur vi vill bidra för att göra Örebroregionen till en stark och konkurrenskraftig turistregion, säger Toni Eriksson. År 2015 ska antalet turistbesök kopplade till naturupplevelser ha fördubblats. Alf Lindblad Toni Eriksson Utvecklingsområde 4: Den öppna regionen Aktiv regionförstoring Kollektivtrafiken är viktig för såväl fritidsresor som arbetsresor. Möjligheten att arbetspendla med kollektivtrafik är en nyckelfaktor, för att vi ska kunna skapa en större gemensam arbetsmarknadsregion. Fredrik Eliason Vår målsättning är att fördubbla resandet med kollektivtrafiken till 2020 och att ha en fortsatt ökning efter det, säger Fredrik Eliasson. Nu håller vi på att ta fram en strategi för hur vi ska jobba med våra starka stråk och utveckla tåg eller expressbusstrafiken på dem. Att prioritera snabb och tät kollektivtrafik där resandeunderlaget är störst tror vi kommer leda till de största resandeökningar och på bästa sätt bidra till hållbar regionförstoring. Strategin har under hösten varit ute på remiss och väntas antas våren År 2009 drevs ingen kollektivtrafik med buss i Örebroregionen med förnyelsebara drivmedel. Idag är situationen helt annorlunda och landstinget gör offensiva satsningar. Av totalt 238 bussar i kollektivtrafik drivs 106 delvis med förnyelsebara drivmedel, vilket motsvarar 45 procent. Samtliga stadsbussar i Örebro kommun körs idag med biogas under merparten av året. År 2015 sker 25 procent av arbetspendlingsresorna med kollektivtrafiken. År 2020 drivs all kollektivtrafik med förnyelsebara drivmedel. År 2015 finns ett linjesystem med stomnät i de mest trafikerade stråken. Goda kommunikationer med omvärlden Vår region har alltid varit en viktig korsväg och handelsplats. Möjligheten att resa till och från vår region och att frakta gods är även i dag en nyckelfråga för vår utveckling. Örebro län tillsammans med övriga län i Mälardalen förbereder sig nu för en kraftig utveckling av den regionala tågtrafiken. Det innebär bland annat fler avgångar mellan Örebro och Stockholm samt en investering i nya Fredrik Idevall tåg. Trafikstart är planerad till 2017 men redan 2015 blir det en del nya tågavgångar. Väster ut mot Oslo har förbindelserna förbättrats med en ny tågförbindelse till Karlstad. På sträckan Örebro Göteborg väntas inga större förändringar i SJs trafik fram till År 2015 har restiderna till Stockholm, Göteborg och Oslo förkortats. År 2015 är utrikestrafiken på Örebro flygplats dubbelt så stor som Bästa grannen Här finns ingen målområdesansvarig. År 2015 ingår Örebroregionen i minst 25 procent fler funktionella länsgränsöverskridande samarbeten med våra närmaste grannar. År 2015 ingår Örebroregionen i minst 25 procent fler funktionella samarbeten med Stockholm stad och län. År 2015 beskrivs Örebroregionen som viktig för Stockholmsregionens framtid i Stockholms läns regionala utvecklingsplan eller motsvarande. 7

8 8 Hur ser morgondagen ut? Bärarna av morgondagen är dagens unga. Därför har regionförbundet samlat en grupp unga vuxna för att omvärldsspana under ledning av Lena Sahrblom. Några av dem var med på Loka-dagarna där ledare från organisationer som ställt sig bakom RUSen samlades i augusti. Vi påverkar hur morgondagen blir genom hur innovativa vi förmår och vågar vara idag, säger Lena Sahrblom. Min önskan var att deltagarna på Loka-dagarna gemensamt skulle lyfta blicken, sätta verksamhetsområden i ett bredare samhällsperspektiv och inspirera varandra att hitta nya infallsvinklar. Säkra trender och nya vibbar Vi vet att urbaniseringstrenden håller i sig, vilket påverkar både samhällsplanering och arbetsmarknadens rörlighet. Vi befinner oss i en teknisk revolution där till exempel robotik och automation dagligen förändrar arbetsmarknadens kompetensbehov. En befolkning som successivt blir allt äldre och vårt mänskliga behov av att känna tillhörighet, autenticitet, växer sig allt starkare. Så hur tar vi oss från det vi har idag till det vi behöver i morgon? frågar Sahrblom retoriskt. Lena Sahrblom har omvärldsspanat med två olika fokusgrupper: en med unga vuxna och en grupp med personer som arbetar med regional utveckling idag, i huvudsak från offentlig sektor. Hon har även träffat företagare och bjudit in ideell sektor till en Fredagsakademi. Hela tiden har hon försökt att utnyttja deltagarnas kreativitet för att få tillgång till deras specialistkompetens. Ett verktyg som Lena tagit fram, tillsammans med RUS-kansliet, är den trendkortlek som du har fått idag. Kreativt utforskande Vi som arbetar med regional utveckling är en relativt homogen grupp. Vi är medelålders och sprungna ur liknande social prägling. Därför är det viktigt att få in andra i våra utvecklingsprocesser framöver: människor med annan bakgrund och andra kulturella värderingar, yngre och äldre. Inte för att vi ska uppfylla alla krav på mångfald, utan för att vårt arbete på det här sättet blir så mycket mer kvalitativt. I fokusgrupperna har hon uppmuntrat ett kreativt och utforskande förhållnings sätt för att få nya infallsvinklar i det fortsatta utvecklingsarbetet. Vi står i ett pågående flöde av processer, trender och händelser som påverkar både oss själva och hur vi tar oss fram i det regionala utvecklingsarbetet. Nu lever vi mycket i konsekvenserna av gårdagens beslut och dagens beslut blir morgondagens konsekvenser. Därför är det så viktigt att vi gör oss medvetna om hur framtiden kan te sig och vad vi kan göra av det, avslutar Lena Sahrblom. Vad tar du med dig från fokusgruppen? Rent personligen tar jag med mig att det finns så mycket kring framtid, så många jobbar med det t. ex. framtidsstrateger. Jag jobbar ju också med saker som ska hända i framtiden i mitt jobb som energikonsult. Framtid blev ett bredare begrepp för mig. Kalle Almstedt Hur tycker du att vi ska arbeta för att utveckla regionen? Man kan inte koncentrera sig på ett område utan måste ha koll på många områden. Satsar vi allt på skolan, kanske något annat bara får vara. Det gäller att ha balans så att alla områden utvecklas. Mariem Avje Hur tycker du att vi ska arbeta för att utveckla regionen? Det första och viktigaste är skolan för det är i skolan som vi bygger personer. För mig är det viktigt att jag bor i ett tryggt område. Esraa Saadi Vad är dina reflektioner efter Loka-dagarna? Fantastiskt, det var en dröm för mig att medverka och bidra med något som utvecklar regionen. Det handlar om integration också. När jag medverkar med något positivt känner jag att jag har integrerats i Sverige. Mina tankar är värda något och viktiga personer vill lyssna på mig. Omar Aweiss Hur har arbetet med omvärldsspaning fungerat i din fokusgrupp? Vi träffades tre gånger och diskuterade. Vårt uppdrag var att hitta trender och kategorisera dem. Man fick fram väldigt många olika saker, så det gav en bra överblick över våra idéer. Erik Löwencrantz

9 9 Fredrik Rakars recept för regional utveckling: Förvandla tallskogen till djungel Vad ville vi egentligen? Och vad gjorde vi för att nå dit? Det är två frågor som Fredrik Rakar arbetar med just nu. Fredrik brinner för regioners utveckling. Efter tre år på Reglab flyttade han i somras till Degerfors med motiveringen att bygden är vacker och har goda möjligheter till utveckling. Just nu sammanställer han en rapport om RUSens aktualitet och relevans. Som nyinflyttad har det varit bästa sättet att få fördjupa mig i Örebro län och vilka möjligheter det finns här, säger Fredrik Rakar om uppdraget. Jag kan ju inte den här regionen, utan min styrka är att jag jobbat med regional utveckling med många olika regioner. Fredrik Rakar har tagit vid där Lena Sahrblom avslutade aktualitetsprövningen av RUS. Lena Sahrblom har gjort ett jättebra jobb med att samla in och strukturera ett omfattande material om RUS och RÖP. Nu gäller det att hitta rätt balans mellan att titta på trender i omvärlden och förändringar här i regionen, så att vi kan skruva upp tempot med utveckling av regionen ytterligare. Det finns mycket att lära från de fem år som RUSen har funnits, fler aktörer bör kunna hitta sin roll och kopplas på det regionala arbetet. När målet skymmer sikten Vi ska bli fler i vår region. Det är ett mål som känns bra och som många kan ställa upp på. Men egentligen är det kanske något annat vi vill åt, menar Rakar. En starkare skattebas eller en livskraftig centrumhandel kanske är de underliggande skälen till att många kommuner vill ha fler invånare. Men, ett mer levande centrum eller starkare skattebas kan man ju nå på andra sätt än att öka antalet invånare. Själva målet kan då skymma det man egentligen vill åt och blir då ett problem. Med en tydligare målstruktur ser vi lättare det vi verkligen vill åt och då kan vi också förstå vad vi kan göra för att vi ska nå dit. Fler aktörer kan också se vad de kan bidra med för att målen nås. Är målet att Fler kommer i jobb eller Höja produktiviteten för att höja inkomsterna kan lösningarna vara andra, men resultatet blir ändå en starkare skattebas. Fysisk planering, till exempel en gågata, kan också vara ett sätt att höja attraktiviteten och göra att orten få ett mer levande centrum, fastän man inte ökar antalet invånare. Gör om tallskogen till djungel Nu när jag bekantat mig med regionen ser jag vilka oerhörda resurser som finns här, med världsledande företag, god forskning och unika myndigheter som kan vara draglok för regional utveckling när de kopplas ihop i spännande miljöer. Jag tror att när man skrev RUSen ville man tänka nytt och attrahera nästa nya sak, men det bästa sättet att göra det är att bättre ta tillvara på det vi redan har. Fredrik menar att regionens uppgift är att förvandla tallskogen till djungel. Ställ frågan: Hur kan vi öka kontaktytorna mellan det som redan finns här?. Då kan det börja växa undervegetation mellan de stora tallarna: fler småföretag etableras runt storföretagen, forskning kopplas på och det skapas goda miljöer för innovation och tillväxt, även inom det offentliga. Det ser jag som regionens främsta uppdrag: att skapa en tät och näringsrik miljö för dem som redan valt att vara här. Möjligheter just nu En ny programperiod för EUs strukturfonder skapar nya möjligheter för utveckling. Detta är sista programperioden innan målen i Europa 2020-strategin ska ha uppnåtts. Det är skarpt läge! Därför är det viktigt att EU:s mål är en del i diskussionen kring resurser och visioner, så att vi inte går miste om utvecklingsmedel bara för att vi formulerat oss på fel sätt. Med smart specialisering kan vi hjälpa våra företag att möta den globala konkurrensen bättre. Visionen om smart och hållbar tillväxt för alla ligger nära hur vi tänker på regional nivå, men nu EU har kommit ikapp. Samtidigt ser vi att utmaningarna är mer på allvar nu. Lågkonjunkturen har bitit sig fast och den demografiska utvecklingen, klimathotet och utanförskapet har börjat få politiska konsekvenser. Men den regionala nivån har verktygen för att få bukt med många av dessa utmaningar, så det vi gör i RUS-arbetet spelar en allt viktigare roll.

10 10 Att bli Örebroregionens röst Stärka och utveckla Örebro län, det är syftet när den regionala politiska nivån tar ansvaret för utvecklingen i länet och bildar Region Örebro län. Från 2015 är det sex nya län som bildar region och ytterligare tre står på kö för att de regionala fullmäktigeförsamlingarna ska ta över ansvaret att vara regionens röst. Genom att samla länets kompetenser och resurser får vi en starkare politisk organisation, med ett bredare och tydligare ansvar för regionens utveckling och tillväxt, säger regionråd Irén Lejegren (S). Hallå Bo Per Larsson Bo Per Larsson har på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram skriften Regionens röst politiskt ledarskap för regional utveckling. Varför ska man bilda region? Det är främst tre anledningar: 1. I en region har ledarskapet mandat från alla länets medborgare genom valet. Det är en fördel med ett tydligare demokratiskt mandat. 2. Ett direktvalt organ har beskattningsrätt, det vill säga egna ekonomiska muskler som ett indirekt valt organ aldrig kan få. 3. I regionen har man möjlighet att kraftsamla kring olika uppgifter som handlar om regional utveckling och få synergieffekter. Synergieffekter har man redan sett när regionerna skapat arenor för samverkan inom kompetensförsörjning, innovation, fysisk planering och inom kulturområdet. När man tillsammans skapar förutsättningar för tillväxt leder det i nästa steg till konkreta projekt och positiva resultat. Vad är utmaningen att gå från regionförbund till region? Regionförbundens styrka är att kommunerna är direkta ägare till sitt regionförbund, man utser ledamöter och finansierar verksamheten. Men, man måste välja för det går inte att ha både direkt och indirekt valt organ samtidigt. Det är väl det som är utmaningen att behålla det nära samspelet med kommunerna. I Örebroregionen har man skapat former för detta. Nu ska formerna få ett innehåll också. Arbetet med regionförbund har inneburit att man skaffat sig kunskaper och lärt om hur man kan arbeta med utvecklingsfrågor. Fler politiker och tjänstemän har varit involverade i lärprocessen när man hittar förutsättningar för samverkan. Det har varit ett värdefullt steg. Vad blir nästa steg? Skåne och Västra Götalandsregionen har fått en dimension till i sin regionbildning eftersom de bildade större regioner med naturlig geografi, men fördelarna gäller oavsett om man är stor eller liten. De flesta regioner säger att detta är steg ett och att man i ett längre perspektiv tar steg två och bildar större regioner för att verkligen ta tillvara på fördelarna med regionbildningen. Sedan är de osäkra på när det längre perspektivet faller ut. Som jag ser det har regionerna tagit det steg som varit möjligt att ta nu och det är värt att bygga vidare på. Jag hoppas att man kan ta nästa kliv redan 2019, men det kräver stort mod från politiker runt om i Sveriges landsting och regioner och mod på nationell nivån att ta ett så stort steg. Ansvarskommitténs analyser om färre och större regioner med en mer samordnad statlig nivå är lika giltiga idag som då. Man blir mer kraftfull med större regioner än i en mindre geografi. Varför skrev du Regionens röst? Först och främst därför att det kom önskemål om att SKL skulle ta fram en skrift som beskrev det regionala uppdraget och vilket politiskt ledarskap detta kräver. Sex landsting bildar regioner men dessutom brukar efter varje val cirka 50 procent av politikerna vara nya i sina uppdrag. Regionens röst riktar sig både till politiker som är nya inom regional utveckling och sådana som inte kommer att jobba direkt med de här frågorna, men behöver förstå vad området handlar om. Olika uppgifter kräver olika arbetssätt. Vårdområdet är inget lätt pastorat att ansvara för, men det är en egen verksamhet där man styr och utvecklar. Regional utveckling har en annan logik. Där ska regionen försöka få andra aktörer att agera inom sina verksamheter utan att ha tillgång till formella styrmedel. Regionen ska skapa förutsättningar för tillväxt, skapa medvetenhet och samla aktörer. Som politiker behöver man vara medveten om de olika logikerna och lära av varandra. Jag tror inte att man kan styra på samma sätt för förutsättningar är olika.

11 11 Mats Gunnarsson ordförande för nämnden Samhällsbyggnad november träffades de nya regionpolitikerna till Landstingsfullmäktige. Mats Gunnarsson valdes till ordförande i nämnden för samhällsbyggnad. Hur känns det? Det känns jättespännande. Att bilda region ger oss en del möjligheter att bli starkare tillsammans på riktigt. Tidigare har många tunga frågor diskuterats i forum med eller utan resurser. Nu hamnar alla frågorna i knät på samma församling. Vad är de stora frågorna i din nämnd? Vi är viktiga för innevånarnas möjligheter att förflytta sig. Oavsett om de är funktionshindrade, bilburna eller beroende av buss och tåg. Också cyklisternas framkomlighet har vi ansvar för. Det är väldigt stort egentligen, från urbaniseringen och landsbygdsutveckling. Det är breda och tvärsektoriella frågor. Det hjälper inte om vi har jättemycket bussar om alla lanthandlar stänger, eller samhället bygger en dåligt anpassad infrastruktur. Pendla till jobbet går bra, men man vill kunna handla där man bor. Irén Lejegren ordförande för nämnden Regional utveckling Hur fortsätter arbetet med regional utveckling nu? RUSen antogs av regionförbundets fullmäktige med en mycket bred majoritet Sedan dess har vi arbetat tillsammans för att nå målen vi satte upp. Vi fortsätter det arbetet under 2015 och även 2016 tillsammans med alla kommuner, organisationer och företag som kan och vill bidra till målen. Vad händer med RUSen efter 2015? Nu är de nyvalda regionpolitikerna på plats och om en månad bildar regionförbundet och landstinget Region Örebro län. Det blir regionen som har ansvar för att ta fram utvecklingsstrategier i fortsättningen. Enligt tidplanen ska ett förslag till regionalt utvecklingsprogram skickas ut på remiss under våren Målsättningen är att Regionfullmäktige sensommaren 2016 fattar beslut om förslaget och att ett nytt program kan gälla från Vi fortsätter att arbeta tillsammans med RUSens intressenter, både politiker och tjänstemän, för att den regionala utvecklingen ska bli så bra som möjligt. Tidplan för att ta fram nästa program för regionens utveckling

12 Tillsammans gör vi skillnad! Regionförbundet Örebro, december 2014 Regionförbundet Örebro Tfn: Örebro Fax: Besöksadress: Forskarvägen 1 E-post: regionorebro@regionorebro.se

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Sveriges demografiska mittpunkt Cirka 280 000 invånare Gränsar till 6 andra län Delar av 5 stift Örebro län ett län, men 6 landskap Närke, Västmanland, Värmland,

Läs mer

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012 Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012 Utgångspunkter Primärt syfte: Hur ligger regionen till i förhållande till målen i rusen? Bidrag till att bättre förstå regionens utveckling

Läs mer

Indikatorer. The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. Utgångsläge för. Inriktningsmål. Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens

Indikatorer. The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen. Utgångsläge för. Inriktningsmål. Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens Indikatorer The Heart of Sweden - Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Utvecklingsområde 1: Kunskap och kompetens Kunskapslyft för barn och unga: Alla elever i grundskolan avslutar sina studier med minst

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 Maria Svensson Hallberg Utvecklingsledare - målområdesansvarig Regionförbundet Örebro Agenda Uppdrag och bakgrund Hur arbetar

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län 2014-08-28 Region Jönköpings län Vi bildar region i Jönköpings län. Det är en resa mot en ny kraftfull och demokratiskt vald organisation med ansvar för hälso- och sjukvård och för regional utveckling

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Ersätter Lissabonstrategin (2000 2010) Vision genom tre prioriteringar och fem mål Sju flaggskeppsinitiativ Hur hänger det ihop? Europa 2020

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Region Örebro län. Därför bildar vi en ny regional politisk organisation

Region Örebro län. Därför bildar vi en ny regional politisk organisation Region Örebro län Därför bildar vi en ny regional politisk organisation 1 2 Inledning Örebroregionens styrkor och utmaningar Örebroregionen. Liksom i alla regioner, finns här både starka sidor att bygga

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland Västra Götaland 2020 Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland 2014-2020 Västra Götaland 2020 Ett verktyg för att genomföra den gemensamma visionen om Det goda livet En gemensam vägvisare för

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Lokadagarna 2014 #Loka2014 28 augusti 29 augusti 12.00 13.00 Lunch och registrering Välkommen Magnus Persson, regiondirektör Presentation av projektet som ser på aktualitet och relevans av dokumenten RUS

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Executive Summary Genomlysning av genomförandeorganisationen för Örebroregionens utvecklingsstrategi

Executive Summary Genomlysning av genomförandeorganisationen för Örebroregionens utvecklingsstrategi Executive Summary Genomlysning av genomförandeorganisationen för Örebroregionens utvecklingsstrategi Underlaget i denna Executive summary är baserad på rapporten Genomlysning av Genomförandeorganisationen

Läs mer

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion SUMMERING VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 Remissversion Strategin gäller för Västra Götaland. Den är framtagen i samverkan mellan Västra Götalandsregionen

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen NTF 2 oktober 2007 Regiondirektör Magnus Persson Regionförbundet Örebro Länets tolv kommuner och landstinget Start 1 jan 2006 1 jan 2007 övertog samordningsansvaret

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017 Regional utvecklingsstrategi för Örebro län Presentation av remissversion Framtidsforum 25 mars 2017 Vi Uppdraget Utvecklingsstrategi för territoriet Bästa möjliga förutsättningar Hållbarhet - Social hållbarhet

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Sv Loka-dagarna 2015

Sv Loka-dagarna 2015 Loka-dagarna 2015 Inspel till RUS-revidering Magnus Persson, processledare Regional vision 2030 Revidering av Regionalt utvecklingsprogram för Örebro län Tjänstemannakonferens Loka Brunn augusti 2015 Varför

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna!

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna! Utvecklingsområde 1 Kunskap och kompetens Välkomna! Workshop Kunskap och kompetens Introduktion av Peter Morfeldt Vart ska vi och vad gör vi för att nå målen, inom kunskapslyft barn och unga (5 min) Presentation

Läs mer

identifiera www.iuc.se

identifiera www.iuc.se Vi delar din vardag Som företagare lever du mitt i nuet. Massor av möjligheter väntar på att förverkligas. Samtidigt skymmer dina vardagssysslor alltför ofta sikten framåt. Vi på IUC möter dig som företagare

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

POPULÄRVERSION. NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg

POPULÄRVERSION. NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg POPULÄRVERSION NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg 2013-2020 Region Gävleborg har det statliga uppdraget att skapa en hållbar tillväxt och utveckling i vår region. Den Regionala

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 sida 1 2013-03-06 Dnr:2013-54 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 Bakgrund VÄSTRA GÖTALAND 2020 sätter ramarna för arbetet med tillväxt

Läs mer

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september Processen Kartläggning av aktörer/etablerade samverkansformer/branscher/utbildningsanordnare Dialog, april juni Dialogmötena i syfte att diskutera vilka behov och frågor nuvarande plattformar tar hand

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag Projekt Region 2015 130513 ver 9 Region Örebro 2015 Förslag - Regionens roll och uppdrag Inledning och syfte Regionbildningen i Örebro län innebär att den regionala politiska nivån tar på sig en annan

Läs mer

Hur kan RUS stödja och möjliggöra omställning till hållbara lokalsamhällen?

Hur kan RUS stödja och möjliggöra omställning till hållbara lokalsamhällen? Sv Hur kan RUS stödja och möjliggöra omställning till hållbara lokalsamhällen? Malin Isaksson Miljöstrateg, Regionkansliet Staben Hållbar utveckling Perspektivansvarig ekologisk hållbarhet i RUS Sv Om

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

VI BRINNER FÖR BLEKINGE

VI BRINNER FÖR BLEKINGE VI BRINNER FÖR BLEKINGE KRAFT ATT VILJA. TILLSAMMANS ÄR DET MÖJLIGT. Det är vår uppgift att inspirera, skapa tillfällen att mötas och stärka Blekinge i Sverige och Europa. Vårt uppdrag är att arbeta för

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Den snabba guiden till Värmlandsstrategin

Den snabba guiden till Värmlandsstrategin Den snabba guiden till Värmlandsstrategin 2014 2020 En strategi för hela Värmland Kontakter på Region Värmland: Madeleine Norum, processledare, 054-701 11 20 madeleine.norum@regionvarmland.se Bo-Josef

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland 2013 Innehåll 1. Bakgrund och uppdrag... 2 2. Varför en lärandeplan för tillväxtarbetet i Halland?... 2 3. Utgångsläget... 3 4. Förutsättningar

Läs mer

Från landstingspolitiker till regionpolitiker

Från landstingspolitiker till regionpolitiker Från landstingspolitiker till regionpolitiker Magnus Persson Senior rådgivare regional utveckling Region Örebro län f d regiondirektör Regionförbundet Örebro län Magnus Persson Posten Fackföreningsrörelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder på nytt den uppskattade utbildningen Förenkla helt enkelt som syftar

Läs mer

turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020

turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020 The Heart of Sweden logotype PANTONE 382 turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020 turism handlingsprogram för Örebroregionen 2015 2020 1 2 turism handlingsprogram för Örebroregionen 2015 2020

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken,

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, fibernätet och ett förbättrat vägnät. Järnvägen behöver bli

Läs mer

rra SALA r3ilaga KS / 122 /1 KOMMUN SALA KOMMUN Ink Kommunstyrelsens förvaltning Olarienr Opb:

rra SALA r3ilaga KS / 122 /1 KOMMUN SALA KOMMUN Ink Kommunstyrelsens förvaltning Olarienr Opb: ~~ rra SALA r3ilaga KS 2 0 14/ 122 /1 KOMMUN SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2014-05- 1 4 Olarienr Opb: 2 (5) Innehåll Inledning...... 3 Europa 2020... 3 Forskning om innovation... 3 Centrala

Läs mer

VÅR PASSION ÄR BLEKINGE

VÅR PASSION ÄR BLEKINGE VÅR PASSION ÄR BLEKINGE KRAFT ATT VILJA. TILLSAMMANS ÄR DET MÖJLIGT. Det är vår uppgift att inspirera, skapa tillfällen att mötas och stärka Blekinge i Sverige och Europa. Vårt uppdrag är att arbeta för

Läs mer

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun HANDLINGSPLAN 1(9) Kommunledningsförvaltningen Åsa Askerskär, 0550-882 29 asa.askerskar@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Handlingsplan för EU-och internationellt i

Läs mer

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Akademi Näringsliv En förändrad omvärld med flera aktörer Offentlig sektor Engagerade medborgare Idéburen sektor Den idéburna sektorn omfattar organiserade

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare 1 Hur kan man i Surahammar på bästa sätt ta hand om resultatet av Projekt

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Ny regional utvecklingsstrategi för Örebro län - presentation av projektet

Ny regional utvecklingsstrategi för Örebro län - presentation av projektet Ny regional utvecklingsstrategi för Örebro län - presentation av projektet REGLAB 30 maj 2017 www.regionorebrolan.se/rus susanne.rosendahl@regionorebrolan.se Uppdraget Utvecklingsstrategi för Örebro län

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN REGION ATT VÄXA I OCH LÄNGTA TILL 2 REGIONFÖRBUNDETS UPPDRAG 3. Vad behöver göras? ett övergripande styrdokument 4

VÄLKOMMEN TILL EN REGION ATT VÄXA I OCH LÄNGTA TILL 2 REGIONFÖRBUNDETS UPPDRAG 3. Vad behöver göras? ett övergripande styrdokument 4 D.Nr 2011-105 Antagen av Regionförbundet Jämtlands läns styrelse 24/2 2010 REGIONFÖRBUNDET JÄMTLANDS LÄN VERKSAMHETSPLAN VÄLKOMMEN TILL EN REGION ATT VÄXA I OCH LÄNGTA TILL 2 REGIONFÖRBUNDETS UPPDRAG 3

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer