Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 14.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 14."

Transkript

1 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende Tid och plats tisdagen den 10 november 2015 kl i A-salen Bo Frank Ordförande Fredrik Pettersson Sekreterare Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S), 1:e vice ordförande Per Schöldberg (C), 2:e vice ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Ersättare Cheryl Jones Fur (MP) Tony Lundstedt (S) Eva Johansson (C) Jon Malmqvist (KD) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Tomas Thornell (S) Tjänstemän Kommunchefen Sekreteraren 1 (2)

2 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Förteckning över kommunstyrelsens arbetsutskotts ärenden den 10 november Justering av protokoll 2. Information om flyktingmottagande och bostadssituation 3. Information om försäkringar 4. Information från ledamöter och ersättare samt från kommunledningsförvaltningen 5. Medborgarförslag om förändrad redovisning av fossila koldioxidutsläpp 6. Omdisponering inom kommunstyrelsens internbudget för Motion om ny vänort i Rumänien eller Bulgarien- Annicka Stacke (FP) och Nils Fransson (FP) 8. Motion om behovet av en uppställningsplats nära Växjö för bl a EU-migranter- Carin Högstedt (V), Eva-Britt Svensson (V) och Örjan Mossberg (V) 9. Om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan 10. Om- och tillbyggnad av Sandsbro skola 11. Medborgarförslag om att Karl-Oskardagarna ska byta namn 12. Arbetsprocessen och finansiering av offentlig konst på betydelsefulla platser 13. Redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll 14. Övrigt 2 (2)

3 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Medborgarförslag om förändrad redovisning av fossila koldioxidutsläpp Förslag till beslut Kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget med hänvisning till kommunchefens skrivelse. Där framgår bland annat att en nedbrytning av den statistik som beskrivs i förslaget är svår, då den måste inkludera allt från just Växjöbornas inköp av matvaror och besök hos frisörer, till handel med värdepapper och kommunens asfaltering av cykelbanor. Dock gör Växjö kommun sådana beräkningar som anges i förslaget med antagandet att Växjöbornas utsläpp är lika med genomsnittssvenskens utsläpp. Innan 2015 års utgång kommer också en rapport som presenterar Växjös miljöstatus att göras tillgänglig på kommunens hemsida. Den kommer att innehålla uppgifter om fler miljönyckeltal än de som används för uppföljning av miljömålen. Kommunen hoppas så småningom kunna presentera just Växjöbornas hela klimatpåverkan. Bakgrund Den 1 juli 2015 inkom Börje Svensson med ett medborgarförslag om att Växjö kommun ska börja redovisa Växjös klimatpåverkan på ett annorlunda sätt. Börje Svensson menar att kommunens redovisning av Växjöbornas koldioxidutsläpp borde kompletteras med en redovisning av den totala klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 27 oktober 2015 yttrat sig över medborgarförslaget. Av skrivelsen framgår bland annat att Växjö kommuns klimatmål i miljöprogrammet handlar om att Växjö ska bli en fossilbränslefri kommun senast 2030, vilket innebär att utsläppen av koldioxid från fossila bränslen ska ha upphört. Växjö kommun redovisar årligen statusen för målet baserat på information om den fossila energi som används eller tankas inom Växjö kommuns gränser. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg (2)

4 ÄRENDE Dnr KS Detta sätt att räkna ger inte en total bild av Växjös klimatpåverkan. Till att börja med är koldioxid inte den enda växthusgasen, men lokal statistik finns även för fem andra växthusgaser (metan, lustgas, flourkolväten, perflourkarboner och svavelhexaflourid). Växjö har dock inget klimatmål som inkluderar dessa gaser. För att få en total bild av klimatpåverkan bör man istället se på utsläppen ur ett konsumtionsperspektiv. Då baseras beräkningar på utsläpp från all privat och offentlig konsumtion inom ett område, plus alla utsläpp som uppkommer från det som importeras, minus alla utsläpp som uppkommer från det som exporteras. Naturvårdsverket har plockat fram sådan konsumtionsbaserad statistik för Sverige, som därmed går att fördela per invånare. En nedbrytning av den här statistiken till lokal nivå är svår, då den måste inkludera allt från just Växjöbornas inköp av matvaror och besök hos frisörer, till handel med värdepapper och kommunens asfaltering av cykelbanor. Detta betyder inte att utsläpp ur ett konsumtionsperspektiv inte bör uppmärksammas och presenteras men det närmaste lokal statistik vi kan komma för tillfället är att utgå från att den genomsnittlige Växjöbon har samma klimatpåverkan som den genomsnittlige svensken, även om det troligen finns skillnader åt ena eller andra hållet. I samband med presentationer av Växjös miljöarbete presenteras redan i flera fall även klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv. Innan 2015 års utgång kommer också en rapport som presenterar Växjös miljöstatus att göras tillgänglig på kommunens hemsida. Den kommer att innehålla uppgifter om fler miljönyckeltal än de som används för uppföljning av miljömålen. Växjöbornas lokala utsläpp av övriga växthusgaser, samt genomsnittssvenskens klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv kommer att finnas med i denna rapport. 2 (2)

5 ÄRENDE Dnr KS Henrik Johansson miljösamordnare Tel Kommunstyrelsen Medborgarförslag om förändrad redovisning av fossila koldioxidutsläpp Bakgrund Den 1 juli 2015 inkom Börje Svensson med ett medborgarförslag om att Växjö kommun ska börja redovisa Växjös klimatpåverkan på ett annorlunda sätt. Börje Svensson menar att kommunens redovisning av Växjöbornas koldioxidutsläpp borde kompletteras med en redovisning av den totala klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv. Ärendet Växjö kommuns klimatmål i miljöprogrammet handlar om att Växjö ska bli en fossilbränslefri kommun senast 2030, vilket innebär att utsläppen av koldioxid från fossila bränslen ska ha upphört. Växjö kommun redovisar årligen statusen för målet baserat på information om den fossila energi som används eller tankas inom Växjö kommuns gränser. Detta sätt att räkna ger inte en total bild av Växjös klimatpåverkan. Till att börja med är koldioxid inte den enda växthusgasen, men lokal statistik finns även för fem andra växthusgaser (metan, lustgas, flourkolväten, perflourkarboner och svavelhexaflourid). Växjö har dock inget klimatmål som inkluderar dessa gaser. För att få en total bild av klimatpåverkan bör man istället se på utsläppen ur ett konsumtionsperspektiv. Då baseras beräkningar på utsläpp från all privat och offentlig konsumtion inom ett område, plus alla utsläpp som uppkommer från det som importeras, minus alla utsläpp som uppkommer från det som exporteras. Naturvårdsverket har plockat fram sådan konsumtionsbaserad statistik för Sverige, som därmed går att fördela per invånare. En nedbrytning av den här statistiken till lokal nivå är svår, då den måste inkludera allt från just Växjöbornas inköp av matvaror och besök hos frisörer, till handel med värdepapper och kommunens asfaltering av cykelbanor. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post henrik.johansson@vaxjo.se 1 (2)

6 ÄRENDE Dnr KS Detta betyder inte att utsläpp ur ett konsumtionsperspektiv inte bör uppmärksammas och presenteras men det närmaste lokal statistik vi kan komma för tillfället är att utgå från att den genomsnittlige Växjöbon har samma klimatpåverkan som den genomsnittlige svensken, även om det troligen finns skillnader åt ena eller andra hållet. Börje Svensson skriver i sitt medborgarförslag att kommunens miljöavdelning redan gör beräkningar på dessa utsläpp, vilket stämmer bra. Här görs helt enkelt antagandet om att Växjöbornas utsläpp är lika med genomsnittssvenskens utsläpp. Vi hoppas dock att vi så småningom hittar intressanta sätt att presentera just Växjöbornas klimatpåverkan på. I samband med presentationer av Växjös miljöarbete presenteras redan i flera fall även klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv. Innan 2015 års utgång kommer också en rapport som presenterar Växjös miljöstatus att göras tillgänglig på kommunens hemsida. Den kommer att innehålla uppgifter om fler miljönyckeltal än de som används för uppföljning av miljömålen. Växjöbornas lokala utsläpp av övriga växthusgaser, samt genomsnittssvenskens klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv kommer att finnas med i denna rapport. Uppföljningen av flera av miljöprogrammets övriga mål, exempelvis för avfall, energianvändning och resmönster, kan också ge indikationer på hur Växjöbornas miljöpåverkan utifrån konsumtion förändras, även om det inte går överföra direkt till ett värde i koldioxidekvivalenter. Beslutet skickas till För åtgärd "[Skriv text här]" För kännedom Börje Svensson Monica Skagne Kommunchef Paul Herbertsson Planeringschef 2 (2)

7

8 ÄRENDE Dnr KS Petra Grankvist förvaltningsekonom Tel Kommunstyrelsen Omdisponering av anslag inom kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att omdisponera anslaget för Växjö Teater inom kommunstyrelsens ansvar. Bakgrund Inom kommunstyrelsens verksamhet för externa utgifter och bidrag finns ett anslag för Växjö Teater på 1,9 mkr. I budget 2011 tillfördes kommunstyrelsen anslag destinerat Växjö Teater med 700 tkr. I budget 2012 ytterligare 700 tkr samt i budget 2013 de sista 500 tkr, totalt 1,9 mkr. Anslaget var menat att användas för ökade kostnader i samband med om- och tillbyggnation av fastigheten. I samband med internbudgetarbetet 2016 föreslås att anslaget omdisponeras inom kommunstyrelsens verksamheter då det inte förbrukas. Anslaget föreslås omdisponeras till ett konto under kommunstyrelsens förvaltningsledning. Kontot planeras användas som ett koncerngemensamt konto för strategiska profil-, marknads- och förbättringsinsatser kopplat till koncernstyrning och värdegrundsarbete samt till strategiarbetet för att förstärka och investera tydlighet kopplat till chefskap/ledarskap och medarbetarskap. Beslutet skickas till För åtgärd kommunchef förvaltningsekonom Monica Skagne kommunchef Petra Grankvist förvaltningsekonom Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post petra.grankvist@vaxjo.se 1 (1)

9 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Motion om ny vänort i Rumänien eller Bulgarien- Annicka Stacke (FP) och Nils Fransson (FP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige besvarar motionen genom att uppdra åt kommunstyrelsen att via Institutet för lokalt och regional demokrati undersöka möjligheterna till projektsamarbete med en kommun i något av dessa bägge länder. Bakgrund Annicka Stacke (FP) och Nils Fransson (FP) har i en motion den 22 oktober 2015 föreslagit att Växjö kommun ska utreda möjligheten till nya vänorter i Rumänien eller Bulgarien och berörda parter för detta ska söka extern finansiering, exempelvis genom EU-fonder. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg (1)

10

11 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Motion om behovet av en uppställningsplats nära Växjö för bl a EU-migranter- Carin Högstedt (V), Eva-Britt Svensson (V) och Örjan Mossberg (V) Förslag till beslut Kommunfullmäktige avslår motionen med följande motivering: Det ankommer inte på kommunen att ordna campingplatser för särskilda grupper, eller för allmänheten. Ska verksamheten enbart bedrivas för enskilda grupper kan det ifrågasättas utifrån kommunallagens likställighetsprincip. Ska den istället vara allmän kan det bli otillbörlig konkurrens gentemot näringsidkare i branschen. Kommunens ansvar för boende kan endast hänföras till det akuta läget, och dit kan inte en uppställningsplats för camping räknas. Kommunen har dessutom en överenskommelse med Diakonicentrum som erbjuder tillfälliga övernattningsplatser. Bakgrund Carin Högstedt (V) och Örjan Mossberg (V) har i en skrivelse den 22 oktober 2015 föreslagit att kommunfullmäktige ska uppdra till berörda nämnder att anvisa en plats för tillfälligt boende med tillgång till vatten och toalett där behövande kan sova legalt. Beslutsunderlag Nämnden för arbete och välfärd har i 181/2015 yttrat sig över motionen. Av yttrandet framgår att det inte ankommer på nämnden för arbete och välfärd att ordna campingplatser för särskilda grupper, eller för allmänheten. Ska verksamheten enbart bedrivas för enskilda grupper kan det ifrågasättas utifrån kommunallagens likställighetsprincip, ska den istället vara allmän kan det bli otillbörlig konkurrens gentemot näringsidkare i branschen. Nämndens ansvar för boende kan endast hänföras till det akuta läget, och dit kan inte en uppställningsplats för camping räknas. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg (1)

12 ÄRENDE Dnr NAV Per Sandberg förvaltningschef Tel Nämnden för arbete och välfärd Remissvar Motion om behovet av en uppställningsplats nära Växjö för bl a EU-migranter- Carin Högstedt (V), Eva-Britt Svensson (V) och Örjan Mossberg (V) Förslag till beslut Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott besvarar remissen med hänvisning till nedanstående tjänsteskrivelse från förvaltningschefen. Bakgrund Antal EU-migranter som livnär sig på i första hand tiggeri har förekommit i Växjö under en relativt lång period. Arbete och välfärd har följt denna utveckling, framför allt utifrån ett barnperspektiv för att följa familjernas status. Inga stora saker har där framkommit mer än att hela situationen är tragisk. Som EU-migrant har man rätt till akut hjälp med tak över huvudet, matpengar och eventuellt medel till resa till hemlandet. Dessa ansökningar har gjorts i begränsad utsträckning. Vi har hittills fem individer som sökt sig till socialtjänsten för ekonomiskt bistånd. Under senare delen av sommaren har det upptäckts campingliknaden situationer vid infarten till Växjö i höjd med Biltema. Detta har uppmärksammats av tekniska kontoret som har hanterat denna fråga i samråd med socialtjänsten. Avvisningarna har skett utifrån lagmässiga grunder. Det lagstöd som finns är Förordningen (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall (FFF). Parkerat fordon brukas för verksamhet eller motsvarande, FFF 2 6 pt.: Fordonet är uppställt på en offentlig plats som upplåtits för parkering och det huvudsakliga syftet med uppställningen uppenbarligen är något annat än parkering av fordonet. Utifrån detta har avvisning skett på legala grunder. Remissvar Det ankommer inte på Nämnden för arbete och välfärd att ordna campingplatser för särskilda grupper, eller för allmänheten. Ska verksamheten enbart bedrivas för enskilda grupper kan det ifrågasättas utifrån kommunallagens likställighetsprincip, ska den istället vara allmän kan det bli otillbörlig konkurrens gentemot näringsidkare i branschen. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post veronica.ionescu@vaxjo.se 1 (2)

13 ÄRENDE Dnr NAV Nämndens ansvar för boende kan endast hänföras till det akuta läget, och dit kan inte en uppställningsplats för camping räknas. Beslutet skickas till Kommunstyrelsen För kännedom Carin Högstedt (V) Eva-Britt Svensson (V) Örjan Mossberg (V) Per Sandberg förvaltningschef 2 (2)

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Dnr Remiss från KS om Motion om behovet av en uppställningsplats nära Växjö för bl. a EU-migranter- Carin Högstedt (V), Eva-B... Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskotts beslut Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott besvarar remissen med hänvisning till förvaltningschefens tjänsteskrivelse daterad Beslutsunderlag Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad redogjort för ärendet och lämnat remissvar. Av yttrandet framgår att det inte ankommer på Nämnden för arbete och välfärd att ordna campingplatser för särskilda grupper, eller för allmänheten. Ska verksamheten enbart bedrivas för enskilda grupper kan det ifrågasättas utifrån kommunallagens likställighetsprincip, ska den istället vara allmän kan det bli otillbörlig konkurrens gentemot näringsidkare i branschen. Nämndens ansvar för boende kan endast hänföras till det akuta läget, och dit kan inte en uppställningsplats för camping räknas. Beslutet skickas till Kommunstyrelsen För kännedom Carin Högstedt (V) Eva-Britt Svensson (V) Örjan Mossberg (V) 18 (37)

15

16 ÄRENDE Dnr KS Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel Kommunstyrelsens arbetsutskott Om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan - anbudsförfrågan Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott 1. beslutar att upphäva sitt beslut enligt 194/2015 avseende anbudsförfrågan enligt utbildningsnämndens begäran ( 55/2015) om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende omoch tillbygnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. 2. beslutar att godkänna utbildningsnämndens begäran ( 162/2015) där nämnden förnyar uppdraget till förvaltningen att i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och VöFAB genomföra anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Bakgrund beslut Utbildningsnämnden beslutade 162/2015 att förnya uppdraget till förvaltningen att i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och VöFAB genomföra anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan ssamt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Utbildningsnämnden beslutade 161/2015 att upphäva nämndens tidigare beslut 55/2015 om tillbyggnad av Ljungfälleskolan. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 194/2015 att godkänna utbildningsförvaltningens begäran att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post marie.hallsten-eriksson@vaxjo.se 1 (5)

17 ÄRENDE Dnr KS Utbildningsförvaltningen beslutade 55 att ge förvaltningen i uppdrag at i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund Ett förnyat beslut inför anbudsförfrågan behövs eftersom en första bedömning av omfattningen av projektet visade på att en om- och tillbyggnad för en investeringsutgift på ca mkr skulle vara tillräcklig. Efter genomfört programarbete har det framkommit att för att tillgodose verksamheternas behov, såväl skola som kök erfordras en om- och tillbyggnad med en bedömd investeringsutgift på knappt 85 mkr och med en tillkommande hyra på ca knappt 7 mkr/år. Ljungfälleskolan är byggd i början på 70-talet och är inte ombyggd i någon större omfattning. Enheten är en F-6 skola med ca 350 elever i grundskolan och ca 25 elever i grundsärskolan. Skolan är organiserad i 3 paralleller för de yngre eleverna och i 2 paralleller för äldre elever, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Enhetens kök är mycket gammalt och har stora behov av åtgärder samt utökning av area då dagens hygienkrav inte uppfylls i lokalen. Ärendet Efter genomfört programarbetet finns ett förslag framtaget hur bättre köksmiljö samt utökad verksamhetsarea ska kunna tillskapas. Tillbyggnad av köket föreslås i anslutning till skolans entréer och godsmottagning mot öster. Tillbyggnad av verksamhetsarea föreslås i två plan på skolans västra sida där skolgården finns. Skolans kapacitet ökas på detta sätt till platser i grundskolan och till 60 platser i grundsärskolan. Demografi I prognosmaterialet syns en ökning av elever i området, för teleborgsområdet som helhet finns ett kraftigt ökat antal invånare under prognosperioden. Noteras kan också att i området finns ett antal detaljplaner som är i olika skeden, såväl klara för byggnation som under utredning. Hur många bostäder dessa utbyggnadsmöjligheter kommer att innebära och när det tidsmässigt kommer att ske vet man inte i nuläget. Kända planprogram i stadsdelen Teleborg: Telestadshöjden 2 (5)

18 ÄRENDE Dnr KS Torparängen Nyadal 1 Romalyckan 1 Växjö 12:4 Vallen Växjö 12:9 Telestads herrgård Växjö 12:10 Limnologen syd Växjö 13:35 Vikaholm Växjö 13:35 Södra Länken E1 Ljungfälleskolan ökn/minsk Ålder F Gy F Summa gr Gy Summa Skola Idag finns basrum till varje klass i årskurs F-6, vid enheten finns även specialsalar för musik och slöjd. För undervisning i idrott och hälsa används Teleborgshallen. Intill matsalen finns ett mindre bibliotek, undervisning i 3 (5)

19 ÄRENDE Dnr KS hemkunskap sker på TC. Lokaler finns även för expeditioner, arbetsrum, samtalsrum och elevhälsa. Dock är ytor för arbetsrum och samtal mycket begränsade. Skolans kapacitet ökar genom att bygga till en byggnad innehållande undervisningsytor för ca 160 elever, denna byggnad utförs i två plan med basrum, grupprum, uppehållsytor samt entréer. Kök och matsal Köket är ett tillagningskök som inte uppfyller kraven. I köksutredning från hösten -13 klassas detta kök som ett av köken med stora behov av åtgärder. Med föreslagen förändring byggs nytt tillagningskök med en yta om ca 270 m 2 med separat buffétorg. Matsalen utökas med drygt 180 m 2 utifrån ökat elevantal, salen utformas så den får en flexibel användning och kan fungera som samlingssal. Fritidshem Genom att tillföra ytterligare basrum skapas möjlighet att bättre klara behoven och uppdraget kopplat till fritidshemmet och dess verksamhet. Möjlighet skapas på detta sätt att ordna fritidshemsbaser kopplade till de olika organisatoriskt ordnade delarna av skolan. Lokaler Skolans area idag är 5442 m 2 BRA. Tillkommande area för skoldelen är enligt programmet ca 1600 m 2 samt för köksdelen till ca 280 m 2. Utemiljö Anpassningar av utemiljön runt nybyggnationerna ingår i projektet och vissa friytor för lek och utevistelser ses över för att få bättre funktioner. Ekonomi Kalkyl visar på en investeringsutgift av knappt 85 mkr som ger en tillkommande kalkylerad hyra på knappt 7 mkr/år utöver dagens årshyra på ca 3,7 mkr. Preliminär tidplan Målsättningen är att skolan med ökad kapacitet och tillagningskök i sin helhet är klar under våren Byggstart planeras till maj 2016 och byggnationen kommer att ske i 3 etapper. Etapp 1 avser om- och nybyggnad av kök/matsal. Etapp 2 avser nybyggnad i 2 plan Etapp 3 avser ombyggnad i delar av skolan 4 (5)

20 ÄRENDE Dnr KS Beslutet skickas till För åtgärd VöFAB Lokalförsörjningsgruppen För kännedom Utbildningsnämnden Monica Skagne kommunchef Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Bilaga: Situationsplan 2 5 (5)

21 BILAGA Om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan anbudsförfrågan Tillbyggnad Matsal Tillbyggnad skola

22 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Dnr Upphävning av byggnationsbeslut Ljungfälleskolan Utbildningsnämndens beslut Utbildningsnämnden upphäver nämndens tidigare beslut om tillbyggnad av Ljungfälleskolan. Bakgrund Utbildningsnämnden beslutade 55 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgifter om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Beslutsunderlag Protokollsutdrag från utbildningsnämndens arbetsutskott Tjänsteskrivelse Upphävning av byggnationsbeslut Ljungfälleskolan Yrkanden Ordförande yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande frågar om dennes yrkande kan antas och konstaterar att nämnden beslutar enligt yrkandet. Ordförandens signatur Justerarens signatur Utdragsbestyrkande Sida 1/0

23 ÄRENDE Dnr UTBN Johny Duhr avdelningschef Tel Utbildningsnämnden Upphävning av byggnationsbeslut Ljungfälleskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden upphäver nämndens tidigare beslut om tillbyggnad av Ljungfälleskolan (dnr UTBN/2015: 00099, 55). Bakgrund Utbildningsnämnden beslutade 55 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgifter om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet En första bedömning av omfattningen av projektet visade på att en ombyggnad till en investeringsutgift på c:a Mkr skulle vara tillräcklig. Efter genomfört programarbete har det framkommit att för att tillgodose verksamhetens behov, såväl skola som kök erfordras en om- och tillbyggnad med en kalkyl på 83,0 mkr, därav behövs ett förnyat beslut inför anbudsförfrågan. Gunilla Friman TF förvaltningschef Johny Duhr avdelningschef Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post johny.duhr@vaxjo.se 1 (1)

24 Dnr UTBN Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel Utbildningsnämnden Byggnation Ljungfälleskolan - anbudsförfrågan Förslag till beslut Nämnden förnyar uppdraget till förvaltningen att i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och VöFAB genomföra anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund beslut Utbildningsförvaltningen beslutade 55 att ge förvaltningen i uppdrag at i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Kommunstyreslens arbetsutskott beslutade 194/2015 att godkänna utbildningsförvaltningens begäran att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Bakgrund Ljungfälleskolan är byggd i början på 70-talet och är inte ombyggd i någon större omfattning. Enheten är en F-6 skola med ca 350 elever i grundskolan och ca 25 elever i grundsärskolan. Skolan är organiserad i 3 paralleller för de yngre eleverna och i 2 paralleller för äldre elever, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Enhetens kök är mycket gammalt och har stora behov av åtgärder samt utökning av area då dagens hygienkrav inte uppfylls i lokalen. Kommunledningsförvaltningen 1 (4) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post marie.hallsten-eriksson@vaxjo.se

25 Ärendet En första bedömning av omfattningen av projektet visade på att en ombyggnad till en investeringsutgift på ca mkr skulle vara tillräcklig. Efter genomfört programarbete har det framkommit att för att tillgodose verksamheternas behov, såväl skola som kök erfordras en om- och tillbyggnad med en kalkyl på 82,6 Mkr, därav behövs ett förnyat beslut inför anbudsförfrågan. Efter genomfört programarbete finns ett förslag framtaget hur bättre köksmiljö samt utökad verksamhetsarea ska kunna tillskapas. Tillbyggnad av köket föreslås i anslutning till skolans entréer och godsmottagning mot öster. Tillbyggnad av verksamhetsarea föreslås i två plan på skolans västra sida där skolgården finns. Skolans kapacitet ökas på detta sätt till platser i grundskolan och till 60 platser i grundsärskolan. Demografi I prognosmaterialet syns en ökning av elever i området, för teleborgsområdet som helhet finns ett kraftigt ökat antal invånare under prognosperioden. Noteras kan också att i området finns ett antal detaljplaner som är i olika skeden, såväl klara för byggnation som under utredning. Hur många bostäder dessa utbyggnadsmöjligheter kommer att innebära och när det tidsmässigt kommer att ske vet man inte i nuläget. Kända planprogram i stadsdelen Teleborg Telestadshöjden Torparängen Nyadal 1 Romalyckan 1 Växjö 12:4 Vallen Växjö 12:9 Telestads herrgård Växjö 12:10 Limnologen syd Växjö 13:35 Vikaholm Växjö 13:35 Södra Länken E1 2 (4)

26 Ljungfälleskolan ökn/minsk Ålder F Gy F Summa gr Gy Summa Skola Idag finns basrum till varje klass i årskurs F-6, vid enheten finns även specialsalar för musik och slöjd. För undervisning i idrott och hälsa används Teleborgshallen. Intill matsalen finns ett mindre bibliotek, undervisning i hemkunskap sker på Teleborg centrumskola. Lokaler finns även för expeditioner, arbetsrum, samtalsrum och elevhälsa. Dock är ytor för arbetsrum och samtal mycket begränsade. Skolans kapacitet ökar genom att bygga till en byggnad innehållande undervisningsytor för ca 160 elever, denna byggnad utföres i två plan med basrum, grupprum, uppehållsytor samt entréer. Kök och matsal Köket är ett tillagningskök som inte uppfyller kraven. I köksutredning från hösten -13 klassas detta kök som ett av köken med stora behov av åtgärder. Med föreslagen förändring byggs nytt tillagningskök med en yta om ca 270 m 2 med separat buffétorg. Matsalen utökas med drygt 180 m 2 utifrån ökat 3 (4)

27 elevantal, salen utformas så den får en flexibel användning och kan fungera som samlingssal. Fritidshem Genom att tillföra ytterligare basrum skapas möjlighet att bättre klara behoven och uppdraget kopplat till fritidshemmet och dess verksamhet. Möjlighet skapas på detta sätt att ordna fritidshemsbaser kopplade till de olika organisatoriskt ordnade delarna av skolan. Lokaler Skolans area idag är 5442 m 2 BRA. Tillkommande area för skoldelen är enligt programmet ca 1600 m 2 samt för köksdelen till ca 280 m 2. Utemiljö Anpassningar av utemiljön runt nybyggnationerna ingår i projektet och vissa friytor för lek och utevistelser ses över för att få bättre funktioner. Ekonomi Kalkyl visar på en investeringsutgift på 82,6 Mkr, och ger en tillkommande kalkylerad hyra på 6,8 Mkr/år utöver dagens årshyra på ca 3,7 mkr. Preliminär tidplan Målsättningen är att skolan med ökad kapacitet och tillagningskök i sin helhet är klar under våren Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsens arbetsutskott VöFAB För kännedom Lokalförsörjningsgruppen, Planeringskontoret Camilla Holmqvist förvaltningschef Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Bilaga: Schematisk planskiss 4 (4)

28 BILAGA Om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan anbudsförfrågan Tillbyggnad Matsal Tillbyggnad skola

29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Dnr Byggnation Ljungfälleskolan - anbudsförfrågan Utbildningsnämndens beslut Nämnden förnyar uppdraget till förvaltningen att i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och VöFAB genomföra anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund Utbildningsförvaltningen beslutade i 55 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i 194/2015 att godkänna utbildningsförvaltningens begäran att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Beslutsunderlag Protokollsutdrag från utbildningsnämndens arbetsutskott Tjänsteskrivelse Byggnation Ljungfälleskolan anbudsförfrågan Bilaga Om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan - anbudsförfrågan Yrkanden Ordförande yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Ordförandens signatur Justerarens signatur Utdragsbestyrkande Sida 1/0

30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Beslutsordning Ordförande frågar om dennes yrkande kan antas och konstaterar att nämnden beslutar enligt yrkandet. Ordförandens signatur Justerarens signatur Utdragsbestyrkande Sida 2/0

31 ÄRENDE Dnr KS Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel Kommunstyrelsens arbetsutskott Om- och tillbyggnad av kök/matsal på Sandsbro skola - anbudsförfrågan Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner utbildningsnämndens begäran om att få uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra anbudsförfrågan för till- och ombyggnad av kök/matsal samt återkomma inför beslut om byggnation med investeringsutgift baserad på anbud. Bakgrund beslut Utbildningsnämnden beslutade 163/2015 att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra anbudsförfrågan för till och ombyggnad av kök/matsal samt återkomma inför beslut om byggnation med investeringsutgift baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Utbildningsnämnden beslutade 119/2015 att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola i samarbete med Vidingehem 1. Genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på kronor och med en tillkommande hyra på kronor/år 2. Beträffande tillbyggnad av kök/matsal återkomma med investeringsutgift baserad på anbud Ärendet översändes till fullmäktige för godkännande. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 193/ utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post marie.hallsten-eriksson@vaxjo.se 1 (3)

32 ÄRENDE Dnr KS Kostnader för kök och övriga lokaler ska särredovisas. Utbildningsnämnden beslutade 54/2015 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund Sandsbro skola är byggd 1963 och om-och tillbyggd Skolan är en F-6 skola med ca 430 elever i skolan och av dessa är knappt 300 inskrivna vid fritidshemmet. F-klasserna har idag inte egna basrum utan är hänvisade till lärotorg. Från och med hösten 2016 tillskapas nya basrum. Skolan är organiserad i 3 paralleller i varje årskurs, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Matsalen är väldigt trång och erbjuder idag inte eleverna en lugn och positiv skollunch samtidigt som köket behöver byggas om från mottagningskök till tillagningskök för att motsvara dagens krav. Ärendet Kök och Matsal Vid en första analys identifierades att köket, som idag fungerar som ett tillagningskök, relativt väl uppfyllde kraven enligt en analys av kökens standard från oktober -13, dock saknades viss lagringskapacitet. Däremot är matsalen väldigt trång vilket medför att det är svårt att göra ett lunchschema där eleverna kan få en lugn och positiv skollunch. Denna första analys ledde till en bedömning där problematiken skulle lösas genom en tillbyggnad av matsalen. En djupare analys av kök/matsal-situationen på Sandsbro skola visar att köket på Sandsbro skola från början är ett mottagningskök men där man idag lagar mat. Detta innebär att om man där ska kunna laga mat enligt dagens krav behövs en till- och ombyggnad av köket och en nybyggnad av matsal. Nybyggnad av kök planeras med 128 m 2, ombyggnad av kök med 99 m 2 och nybyggnad av matsal med 148 m 2 samt nytt fläktrum och anpassning av utemiljö. Cirka 400 m 2 av befintlig skola berörs av ombyggnadsåtgärder i samband med byggnationen. 2 (3)

33 ÄRENDE Dnr KS Ekonomi Framtagen kalkyl för projektet visar på en investeringsutgift på knappt 17,3 mkr och med en tillkommande hyra på knappt 1,3 mkr/år. Avskrivningstid 33 år. Preliminär tidplan Till- och ombyggnad av kök/matsal kan ske efter det att nya basrum färdigställt till hösten Köksombyggnaden kommer att ske under hösten/vintern 2016 och vara klar under vårterminen Beslutet skickas till För åtgärd Vidingehem Lokalförsörjningsgruppen För kännedom Utbildningsnämnden Monica Skagne kommunchef Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator 3 (3)

34 12451 Fasadliv plan ELC F133 KYLA F134 EI30 VARUMOTTAGNING F132 STR STR OMKL. WC/DU. EXP. F103 F104 F106 BASRUM, CAFÉ 29 F127 HISS F130 FD 102A VF. F101 FRD F131 KORRIDOR F105 VARUMOTTAGN. F107 ENTRÉHALL F102 ELC F114 TVÄTT F113 PASSAGE F110 TM BASRUM G105 FRD F129 KÖK HEMKUNSKAP F128 STÄD F126 TRAPPA F125 KPR. F124 RWC F121 WC F122 WC F123 EI30 PASSAGE F115 DISKRUM KÖK F118 F117 Ljudvägg MATSAL F m2 KORRIDOR F120 PAUS F119 STR STR EI30 EI-C30 INNERGÅRD F m2 Sektion A A ARBETSRUM G114 EI30 WC G111 KORRIDOR G113 Ny dörr 3737 RUM G110 EI30 E Sektion B A KORRIDOR G104 WC G103 KPR. G102 WC G109 ELC G115 WHITEBOARDTAVLA RUM G112a 4015 GRUPPRUM/ STUDIEHALL G112 G EI-C30 WC G131 KORRIDOR G128 WC G133 TORKMATTA TM ENTRÉ G101 TS TS M K RUM G129 FRD G116 FRD G117 ENTRÉ TORKMATTA G121 TS TS HS EI-C30 WC G130 EI30 RWC G119 E15 KPR G132 KPR G120 KORRIDOR G118 WC G127 RUM G126 TS TS ENTRÉ G134 K M STR EI30 BASRUM G122 STR TORKMATTA EI30 APPARATRUM F135 Dryck MATSAL F m BASRUM G135 M K FK C:\Users\Erik_\Dropbox\Sandsbro\Modell\Sandsbro matsal rvt :29:56 SKALA 1: METER 1,06 Ny stödmur Ny AGR Ny stödmur bef. stödmur Sektion A A Bef.AGR VF F137 5,9 m2 Skrapgaller Asfalt Sektion B A ,30 2,81 6,97 17,08 EI30 STR APPARATRUM G139 Bef. Asfalt hit STR EI30 BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN UPPDRAG.NR RITAD/KONSTR. AV HANDLÄGGARE DATUM A1 A3 Sädesärlan 1 ANSVARIG Om- och tillbyggnad Plan ANALYSSKEDE SANDSBRO SKOLA E. Gärskog 1:100 1:200 Storgatan 16 Box Växjö tel info@gullmanders.se SKALA NUMMER BET A E. Gärskog

35 Dnr Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel Utbildningsnämnden Sandsbro Skola till- och ombyggnad av kök/matsal anbudsförfrågan Utbildningsnämnden beslutar att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra anbudsförfrågan för till- och ombyggnad av kök/matsal samt återkomma inför beslut om byggnation med investeringsutgift baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund beslut Utbildningsnämnden beslutade 119/2015 att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola i samarbete med Vidingehem 1. Genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på kronor och med en tillkommande hyra på kronor/år 2. Beträffande tillbyggnad av kök/matsal återkomma med investeringsutgift baserad på anbud Ärendet översändes till fullmäktige för godkännande. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände 193/ utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. 2. Kostnader för kök och övriga lokaler ska särredovisas. Utbildningsnämnden beslutade 54/2015 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyreslens arbetsutskott för godkännande. PLANERINGSKONTORET Kommunledningsförvaltningen 1 (2) Postadress Box 1222, VÄXJÖ Besöksadress Västra Esplanaden18 Tel Mobil Fax Org.nr Bg E-post per.gustafsson@vaxjo.se

36 Dnr Bakgrund Sandsbro skola är byggd 1963 och om-och tillbyggd Skolan är en F-6 skola med ca 430 elever i skolan och av dessa är knappt 300 inskrivna vid fritidshemmet. Skolan är organiserad i 3 paralleller i varje årskurs, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Kök och Matsal Vid en första analys identifierades att köket, som idag fungerar som ett tillagningskök, relativt väl uppfyllde kraven enligt en analys av kökens standard från oktober -13, dock saknades viss lagringskapacitet. Däremot är matsalen väldigt trång vilket medför att det är svårt att göra ett lunchschema där eleverna kan få en lugn och positiv skollunch. Denna första analys ledde till en bedömning där problematiken skulle lösas genom en tillbyggnad av matsalen. En djupare analys av kök/matsal-situationen på Sandsbro skola visar att köket på Sandsbro skola från början är ett mottagningskök men där man idag lagar mat. Detta innebär att om man där ska kunna laga mat enligt dagens krav behövs en tilloch ombyggnad av köket och en nybyggnad av matsal. Nybyggnad av kök planeras med 128 m 2, ombyggnad av kök med 99 m 2 och nybyggnad av matsal med 148 m 2 samt nytt fläktrum och anpassning av utemiljö. Cirka 400 m 2 av befintlig skola berörs av ombyggnadsåtgärder i samband med byggnationen. Ekonomi Framtagen kalkyl för projektet visar på en investeringsutgift på SEK och med en tillkommande hyra på kronor/år. Avskrivningstid 33 år. Preliminär tidplan Till- och ombyggnad av kök/matsal kan ske efter det att nya basrum färdigställt till hösten Köksombyggnaden kommer att ske under hösten/vintern 2016 och vara klar under vårterminen Camilla Holmqvist Förvaltningschef Marie Hallsten Eriksson Fastighetskoordinator Bilaga: Planritning kök 2 (2)

37 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Dnr Byggnation Sandsbro Utbildningsnämndens beslut Nämnden uppdrar åt förvaltningen att på Sandsbro skola och i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och Vidingehem genomföra till- och ombyggnad av kök/matsal samt återkomma inför beslut om anbudsförfrågan med investeringsutgift baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund Utbildningsnämnden beslutade i 119/2015 att uppdra åt förvaltningen att på Sandsbro skola i samarbete med Vidingehem 1. Genomföra tillbyggnad av nya basrum för en investeringsutgift, baserad på anbud, på tkr och med en tillkommande hyra på tkr/år. 2. Beträffande tillbyggnad av kök/matsal återkomma med investeringsutgift baserad på anbud. Ärendet översändes till fullmäktige för godkännande. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände i 193/ Utbildningsnämndens begäran om att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. 2. Kostnader för kök och övriga lokaler ska särredovisas. Utbildningsnämnden beslutade i 54/2015 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med Vidingehem genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Sandsbro skola samt återkomma med förslag till beslut angående byggnation med investeringsutgift och tillkommande hyra baserad på anbud. Ordförandens signatur Justerarens signatur Utdragsbestyrkande Sida 1/0

38 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Beslutsunderlag Protokollsutdrag från utbildningsnämndens arbetsutskott Tjänsteskrivelse Byggnation Sandsbro Planritning Yrkanden Ordförande yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande frågar om dennes yrkande kan antas och konstaterar att nämnden beslutar enligt yrkandet. Ordförandens signatur Justerarens signatur Utdragsbestyrkande Sida 2/0

39 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Medborgarförslag om att Karl-Oskardagarna ska byta namn Förslag till beslut Kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget med att frågor som rör Karl-Oskardagarna bör beslutas av Växjö Citysamverkan. Bakgrund Birgitta Estling har i ett medborgarförslag den 26 oktober 2015 föreslagit att stadsfestivalen Karl-Oskardagarna ska byta namn till Kristina- och Karl- Oskardagarna. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg (1)

40 Medborgarförslag Förslaget i helhet Rubrik Beskriv ditt förslag Karl-Oskar dagarna Hej! Jag är djupt engagerad i jämställdhet och stöter ständigt på områden där det manliga - oförklarligt har företräde. Stadsfesten i Växjö, de sk "Karl-Oskar dagarna" har firats under många år. Egentligen borde de ur jämställdhetssynpunkt kallas för "Kristina-dagarna" under de kommande 20 åren, men eftersom igenkänning kan vara viktigt är mitt förslag att de byter namn till: Kristina och Karl-Oskar dagarna Var vill du att beslutet ska fattas? Jag vill att mitt förslag beslutas av ansvarig nämnd Jag vill att mitt förslag beslutas av kommunfullmäktige Personuppgifter Förnamn Jenny Hildur Birgitta Efternamn Estberg C/O Adress Kårestad Södrekvarn Postnummer Postort HOVMANTORP Telefon Mobiltelefon E-postadress birgitta@estberg.se Personuppgiftslagen Jag har granskat ovanstående uppgifter och bekräftar att dessa är riktiga. Jag samtycker samtidigt till automatiserad behandling av lämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen (1998:204), PuL. Blankettinformation Nummer Inskickat :54:37 Blankettid: Sida 1 av 1 Datum: :54:37

41 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Arbetsprocess och finansiering av offentlig konst på betydelsefulla platser Förslag till beslut Kommunstyrelsen uppdrar till kommunchefen att i samråd med kultur- och fritidsnämnden ta fram förslag på en arbetsprocess och finansiering av offentlig konst på betydelsefulla platser Bakgrund Kultur- och fritidsnämnden har i 119/2015 hemställt åt kommunstyrelsen att få i uppdrag att ta fram förslag på en arbetsprocess och finansiering av offentlig konst på betydelsefulla platser som anses ha särskild betydelse för stadens attraktivitet. Kultur- och fritidsnämnden skriver att byggnationer ofta sker i privat regi varför de inte omfattas av 1 % regeln (som syftar till att stärka byggnader genom byggnadsanknuten konst genom att 1 % av byggnationens budget går till konstnärliga ändamål). Omgivande kommunala ytor planeras av kommunens planeringskontor som vid behov uppvaktar kultur- och fritidsnämnden att initiera konstnärligt projekt på aktuellt område. Uppvaktning sker ofta sent i processen och beslut behöver tas inom innevarande budgetår, varför det ofta saknas utrymme i kultur- och fritidsnämndens budget. Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg (1)

42 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Dnr Offentlig konst på betydelsefulla platser i Växjö kommun Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden hemställer till kommunstyrelsen att få i uppdrag att ta fram förslag på en arbetsprocess och finansiering av offentlig konst på betydelsefulla platser som anses ha särskild betydelse för stadens attraktivitet. Bakgrund Växjö växer med nya mötesplatser och stadsdelar i det offentliga rummet. Somliga platser utgör med sitt strategiska läge och sin storlek ett viktigt skyltfönster utåt. Arenastaden är ett sådant exempel liksom nya stationsområdet. En väl gestaltad offentlig miljö med utmärkande konstverk som uttrycker stadens identitet och strävanden är viktiga för stadens identitet och varumärke. Det skapar en attraktion för besökare och näringsliv. Byggnationerna sker ofta i privat regi varför de inte omfattas av 1 % regeln (som syftar till att stärka byggnader genom byggnadsanknuten konst genom att 1 % av byggnationens budget går till konstnärliga ändamål). Omgivande kommunala ytor planeras av kommunens planeringskontor som vid behov uppvaktar kultur- och fritidsnämnden att initiera konstnärligt projekt på aktuellt område. Uppvaktning sker ofta sent i processen och beslut behöver tas inom innevarande budgetår, varför det ofta saknas utrymme i kultur- och fritidsnämndens budget. Beslutsunderlag Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott förslag till beslut Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen 1(0)

43 ÄRENDE Dnr KS Fredrik Pettersson förvaltningssekreterare Tel Kommunstyrelsen Redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll Förslag till beslut Arbetsutskottet noterar informationen till protokollet. Bakgrund Kommunkansliet lämnar en redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll. Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post fredrik.pettersson@vaxjo.se

44 Skrivelselista KSAU 10 november 2015 Kommunstyrelsen Dnr Utskriftsdatum: Beskrivning: Skrivelse om Bergendalska gården Namn: Beskrivning: Protokoll från styrelsemöte Videum AB Namn: Beskrivning: MSB veckoanalys om flyktingsituationen Namn: Sveriges kommuner och landsting Beskrivning: Skrivelse från Trafikverket rörande driftsbidrag för Växjö Småland Airport Namn: Nr: 3140 Datum: Reg. Datum: Reg. av: Anette Fredriksen Riktning: IN Handlingstyp: SKRIV Nr: 3120 Datum: Reg. Datum: Reg. av: Anette Fredriksen Riktning: IN Handlingstyp: PROT Nr: 3110 Datum: Reg. Datum: Reg. av: Fredrik Pettersson Riktning: IN Handlingstyp: SKRIV Nr: 3090 Datum: Reg. Datum: Reg. av: Anette Fredriksen Riktning: IN Handlingstyp: SKRIV

45 Från: Fransson Nils Skickat: den 3 november :51 Till: Kommunstyrelsen Ämne: VB: Om att riva Bgs och bygga bostäder Hej Stämpla in dessa mail som offentlig handling till KS. Nils Fransson (FP) Ordf Byggnadsnämnden Ledamot Kommunstyrelsen Post: Box 1222, Växjö Besök: Västra Esplanaden 18 Tel: Fax: E-post: nils.fransson@vaxjo.se Från: Fransson Nils Skickat: den 3 november :50 Till: 'Louise Magnusson' Ämne: SV: Om att riva Bgs och bygga bostäder Hej Tack för ditt mail. Förstår att du känner oro om du tror att Bergendalska gården skall rivas och försvinna, men jag kan lugna dig med att så är definitivt inte tanken. Innan det kan byggas bostäder där Bergendalska gården nu river så måste man se till att den verksamhet som bedrivs där får helt nya lokaler någon annan stans centralt i staden. Detta måste lösas först innan det blir bostäder på den tomt som innehåller Bergendalska gården. Den verksamhet som bedrivs där skall även fortsättningsvis drivas vidare fast någon annan stans. Nils Fransson (FP) Ordf Byggnadsnämnden Ledamot Kommunstyrelsen Post: Box 1222, Växjö Besök: Västra Esplanaden 18 Tel: Fax: E-post: nils.fransson@vaxjo.se Från: Louise Magnusson [mailto:xemox@live.se] Skickat: den 2 november :27 Till: Fransson Nils Ämne: Om att riva Bgs och bygga bostäder

46 Hej. Jag är en medborgare i Växjö kommun och jag fick precis reda på att ni vill riva Bergendahlska gården för ungdomar. Hur tänker ni? Linnéparken har redan blivit förstörd och nu vill ni ta bort ett av dem ända ställena ungdomar gillar att vara på? Det är roliga konserter och där framförallt ungdomar kan umgås på fritiden utan att sitta på ett dyrt café. Hoppas att ni släpper denna fråga och inte försöker gå igenom detta. Många av mina kompisar och deras kompisar äskar att vara på Bg och komma ifrån och ta sig en billig kaffe och ha det trevligt. Bergendahlska gården har funnits sen vi va små och vi älskar alla fortfarande att gå dit. Ta inte bort Bergendahlska gården snälla. Ni kan bygga bostäder någon annan stans. Det finns scout kårer i samma hus som bgs, rep lokaler för ungdomar som har band och vill ha platser att repa på. Gör inte detta. Om ni försöker gå igenom detta så kommer det bli en namninsamling för att ha det kvar. Det finns inte bara ungdomar utan även många vuxna som komma vilja ha kvar bgs. Många vi känner jobbar på bgs och har spenderat många år där även jag. Det finns ställen att göra bostäder på och bgs är inte platsen för er. Lämna vårat bgs ifred är ni snälla. mvh Louise Magnusson

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Lägesbilden MSB verkar, utifrån ett nationellt perspektiv, för att stärka, samordna och vid behov inrikta den samlade hanteringen. Den nationella lägesbilden riktar sig främst till operativa aktörer på central och regional nivå i den samlade hanteringen av flyktingsituationen. De åtgärder som berörs i den nationella lägesbilden tar ytterst sin utgångspunkt i målen för vår säkerhet och syftar till attbelysa områden där MSB bedömer att det finns gemensamma utmaningar för de operativa aktörerna utan att dessa påverkar ansvarsprincipen. Bakgrund Regeringen förtydligade i budgetpropositionen för 2015 målen med krisberedskapsarbetet utifrån ett förebyggande respektive hanterande perspektiv. Med dessa utgångspunkter är målen för krisberedskapen: Att minska risken för olyckor och kriser som hotar vår säkerhet Att värna människors liv och hälsa samt grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri-och rättigheter genom att upprätthålla samhällsviktig verksamhet och hindra eller begränsa skador på egendom och miljö då olyckor och krissituationer inträffar (Prop. 2015/16:1). Den 1 oktober 2015 uppdrog regeringen till MSB att, utan att det påverkar ansvarsprincipen, på nationell nivå samordna ansvarigaaktörers hantering av den situation som har uppstått till följd av att ett stort antal flyktingar och andra skyddsbehövande anländer tillsverige. I uppdraget ingår bl.a. att ta fram nationella lägesbilder. Lägesbilderna ska innehålla information om områden där behov av åtgärder har identifierats av de ansvariga aktörerna, men där tillräckliga åtgärder inte har vidtagits (Ju2015/07321/SSK).

58 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Händelseutveckling Under föregående vecka har totalt sökt asyl enligt Migrationsverket. Prognos för antalet asylsökande ligger på per vecka. Migrationsverket ser ingen minskning av antalet. Utöver dessa anländer flyktingar och migranter som inte söker asyl. Utöver Migrationsverket uppger flera län och kommuner att de fortsatt är hårt ansträngda av den pågående hanteringen av asylsökande. Samhällsviktiga verksamheter som hälso-och sjukvård, socialtjänst och skola är även efter vissa åtgärder ansträngda i flera delar av landet. Trelleborg, Malmö, Göteborg och Stockholm rapporterar fortsatt om utmaningar med omhändertagandet av ensamkommande barn. I takt med att fler asylsökande anländer till andra län/kommuner ökar belastningen på dessa och omfattar då även verksamheter som hittills inte har berörts av flyktingmottagandet. Figur: Antal asylsökande (Migrationsverket). Samlad bedömning MSB bedömer att det även med aktörernas nu vidtagna åtgärder fortsatt föreligger utmaningar för värnandet av målen för vår säkerhet, främst med avseende på liv och hälsa samt samhällets funktionalitet. MSB bedömer att situationen avseende boende, socialtjänst, hälso-och sjukvård samt skola utgör akuta utmaningar i den samlade hanteringen. Det finns fortsatt behov av samordnade åtgärder. Ansvariga myndigheter i de hårdast belastade länen, Skåne, Västra Götaland och Stockholm, bedöms fortsatt vara i behov av förstärkning inom ett flertal områden främst avseende registrering av asylsökande, anvisning av ensamkommande barn, kvalificerad personal ochtillgång på boenden. I takt med att asylsökande flyttar ut i övriga delar av landet kommer även påfrestningen på andra samhällsfunktioneratt öka. Mottagandet av ensamkommande barn riskerar fortsatt att inte kunna genomföras i enlighet med gällande regler i Trelleborg, Malmö, Stockholm och Göteborg. Alla aktörer, även de som idag inte är främst berörda, bör vidta förberedande åtgärder för en långvarig hantering. Förmågan att hantera situationen utan att annan samhällsviktig verksamhet åsidosätts behöver upprätthållas.

59 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Läget avseende hälso- och sjukvård Läget i stort avviker inte från lägesbilden från den 20 oktober. Landstingen/regioner är fortsatt hårt belastade men belastningen varierar mellan landstingen. Funktioner som främst är påverkade är primärvård, tandvård, mödravård och flyktinghälsa. Framöver kommer andra verksamheter att påverkas, exempelvis barn- och ungdomspsykiatri. Det finns en generell fördröjning i hälsoundersökningar för asylsökande. På sikt finns det risk för undanträngningseffekter inom hälso- och sjukvården inom olika områden. Beredskapslagret av sängar som Socialstyrelsen ansvarar för kan användas vid behov när alla andra lösningar lokalt/regionalt har uttömts. (Hemställan via respektive länsstyrelse till Socialstyrelsen) Det har tidigare rapporterats om brist på vaccin inom det nationella vaccinationsprogrammet. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer en leverans om doser vaccin till barnhälsovården i mitten av november. Enligt Folkhälsomyndigheten är därmed vaccintillgången säkrad fram till 31 mars Läget avseende socialtjänst Läget i stort avviker inte från lägesbilden från den 20 oktober. SKL fördjupar arbetet i sitt befintliga nätverk med landstingen/regionerna för att utbyta information och sprida goda exempelmellan landstingen/regioner. Inom socialtjänstens område kan det även komma att bli undanträngningseffekter kopplat till ungdomsverksamhet. Socialstyrelsen kommer att lägga ut Frågor och Svar sin hemsida under oktober som rör socialtjänstområdet. Regeringen gav den 23 oktober Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta en svarsfunktion med uppgift att besvara frågor från, ochgestöd till, kommunernas socialtjänst med anledning av den rådande flyktingssituationen. Svarsfunktionen ska utgå ifrån relevant lagstiftning och tillgänglig kunskap inom myndighetens ansvarsområden. Regeringen och allianspartierna meddelade den 23 oktober att föräldrapenningen skall begränsas så att endast ett fåtal av de 450 dagar med föräldrapenning får tas ut efter barnets tvåårsdag, jämfört med dagens fördelning på96 dagar efter barnets fyraårsdag och inga dagar efter barnets tolvårsdag.

60 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Läget avseende skola Den 23 oktober slöts en överenskommelse mellan regeringen och allianspartierna om att: Distansstöd för modersmålsundervisning ska utvecklas. Kommuner ska kunna placera elever i andra skolor än i de närliggande samt att friskolor ska ha samma möjligheter som de kommunala att ta emot både asylsökande och nyanlända elever. Flyktingar/migranter med yrkesbakgrund som lärare ska kunna undervisa elever som talar samma språk, i de ämnen som de är utbildade för. Detta under den tid som validering och ytterligare utbildning av läraren sker. Svenskundervisning och samhällsorienterande utbildning för asylsökanden ska ske redan under handläggningstiden och möjligheten att införa utbildningsplikt för personer som kommer till Sverige utan grundskolekompetens skall ses över. Det är ännu för tidigt att bedöma vilken effekt ovan nämnda åtgärder kommer att få. En osäkerhet rör det grundläggande kravet på att lärare i den svenska skolan ska inneha minst gymnasiekompetens i svenska. Under den första veckan sedan Skolverket inrättade sin stödlinje har verket tagit emot sammantaget 150 frågor från kommuner och lärare. Merparten av samtalen bedöms komma från kommuner som redan tar emot elever som är flyktingar/migranter. Kommuner som ännu inte är berörda av flykting/migrantsituationen har hört av sig i mycket liten utsträckning. Skolverket har kommunicerat att kommuner, om särskilda skäl föreligger, får ta längre tid än tre månader på sig för att anordna skolgång för nya flyktingar/migranter. Skolverket beslutade den 26 oktober om att kommuner och fristående skolor från och med denna höst kan ansöka om medel för utökad svenskundervisning till elever i förberedelseklass. Skolverket för med anledning av beslutet en diskussion med regeringen avseende om undantagsregler för legitimationskravet även ska kunna gälla för ovanstående bidrag.

61 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Konsekvenser för samhällsviktiga verksamheter Bedömning Samhällsviktiga verksamheter inom hälso-och sjukvård, socialtjänst samt skola är ansträngda i delar av landet. Utöver dessa är även överförmyndarverksamhet, polis, räddningstjänst med flera i viss mån ansträngda. Förmågan att hantera situationen med ett stort antal asylsökande utan att åsidosätta ordinarie samhällsviktig verksamhet är utmanad. Det är avgörande att alla aktörer förbereder sig på att hantera konsekvenserna av situationen under lång tid, även de aktörer som hittills inte har varit berörda. Belastningen över landet är fortfarande ojämn. Detta riskerar att ge ett ineffektivt resursutnyttjande och bristande förtroende för offentliga aktörer hos allmänheten. Behov av samordnade åtgärder Tydligt kommunicera till allmänheten om situationen och dess konsekvenser. Fortsätta samordnade åtgärder för att underlätta situationen inom hälso- och sjukvård, socialtjänst samt skola. Samordning av kommunikation avseende säkerhet och trygghet. Vidtagna åtgärder Regeringen och allianspartierna kommunicerade den 23 oktober sin överenskommelse Insatser med anledning av flyktingkrisen. MSB har via digitala enkäter initierat en veckovis rapportering från länsstyrelserna avseende läget för samhällsviktiga verksamheter inom länen. Migrationsverket offentliggjorde verksamhets-och utgiftsprognos 5 den 22 oktober. Skolverket stödjer skolor som behöver särskild hjälp kopplat till nyanlända barn i skolan. Åtgärder avseende möjliga uppdateringar av regelverk kring fjärrundervisning pågår. Åtgärder för att få en regelbunden och fördjupad bild av läget från landsting/regioner pågår.

62 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Boendesituationen för asylsökande Regeringens och allianspartiernas överenskommelse innehåller bland annat att tillfälliga lättnader i plan-och byggregleringen ska genomföras, att byggnader som uppförs eller tas i anspråk med tidsbegränsat bygglov förenklas och att möjlighet att återbostadisera lägenhetersom idag används för annat ändamål utan att nybyggnadskraven behöver tillämpas. Migrationsverket skall få ingå längre avtal än sex år för att underlätta för fler kommuner att uppföra bostäder för uthyrning till Migrationsverket på långa avtal. Rätten till asylboende upphör för vuxna utan barn efter beslut om av-eller utvisning och fristen att lämna landet har löpt ut. En person med beviljat uppehållstillstånd kommer inte heller få bokvar på asylboende efter en erbjuden anvisning. Enligt Migrationsverkets verksamhets-och utgiftsprognos 5 bedömer Migrationsverket att om den aktuella utvecklingen fortsätter kommer deras boendeplatser ta slut innan utgången av november. Landshövdingen för Länsstyrelsen Norrbotten redovisade den 22 oktober regeringsuppdraget till länsstyrelserna där de identifierat sammanlagt boendeplatser. MSB efterfrågade den 23 oktober eventuell överskottsinformation avseende bland annat tomma stora lokaler frånden inventering som länsstyrelserna genomfört till stöd för nämnda regeringsuppdrag. Nya boenden inkommer fortfarande till länsstyrelserna med anledning av inventeringen men i nuläget väntar länsstyrelserna på återkoppling från Migrationsverket kring hur dessa ska kanaliseras. Migrationsverket behöver även återkomma till länsstyrelserna kring hur man avser använda den fördelningsnyckel länsstyrelsen Norrbotten tog fram i regeringsuppdraget. Gränssättande faktorer som framkommit i genomförd inventering: konkurrenssituation uppstår vid brist på sängmaterial, upplevd hotbild har lett till tillbakadragande av boenden, kommuner har även tagit tillbaka vissa platser då de behövs till ensamkommande barn. Migrationsverket analyserar för närvarande det inkomna underlaget från inventeringen och det är i första hand boende i kommunal ägo som är av intresse. Migrationsverket tittar på geografiska behov, tillgänglig personal samt hur förberett ett boende är för att ianspråktas. Migrationsverket direktupphandlar även alla boenden i upphandling 12 som uppfyller kraven. Ett antal av tidigare rapporterade problemområden kvarstår fortfarande; det gäller till exempel ojämn belastning över landet,konkurrenssituation mellan boenden för ensamkommande barn och andra asylsökande, oklarheter kring bygglov, plan-och bygglagen samt otydlighet i kommunikationen mellan Migrationsverket på regional nivå och länsstyrelser och/eller kommuner. De ensade boendebegreppen med förklaringar av alla de olika begrepp som används har fått spridning och till viss del förbättrat situationen. Det är viktigt att Migrationsverket både på central och regional nivå använder sig av de begrepp som beskrivs när man kommunicerar med aktörerna då användandet av andra begrepp leder till missförstånd och otydlighet i hanteringen.

63 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Registrerings-, anvisnings- och asylprocessen Migrationsverket tar fram en fördelning av ansökningskapacitet mellan regionerna för att hållbart kunna ta emot sin del av ansökningar om asyl i veckan samt planer för fördelningen vid högre antal asylsökande om respektive sökande per vecka. Regeringen och allianspartierna meddelade den 23 oktober att Migrationsverket till sin februariprognos ska planera för åtgärder inom asylprövningen som förkortar handläggningstiderna och implementera resultaten från EU-förhandlingarna avseende snabbare avslag vid ogrundade ansökningar och vid ansökningar från säkra länder. Den 23 oktober beslutade regeringen att Sverige ska begära att få vara medi omfördelningen av migranter inom EU enligt RIF-rådets beslut den 22 september. Enligt Migrationsverkets prognos kommer den genomsnittsliga handläggningstiden för den som söker asyl idag vara 15 månader, bådeför normalärenden och ensamkommande barn. Migrationsverkets bedömning är att ca 70 % av de asylsökande kommer få uppehållstillstånd.

64 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Boendesituationen och registreringsprocessen för asylsökande Bedömning Det finns risk för friktioner mellan kommunal och statlig nivå om inte kommunernas behov av stöd fortsatt tas i beaktande. Bristen på samsyn kring begrepp för boendetyper leder fortfarande till missförstånd i vissa fall. Det är viktigt att Migrationsverket både på central och regional nivå använder de ensade begreppen. Brister i kommunikation mellan berörda aktörer resulterar i att boenden som skulle kunna nyttjas inte har tagits i anspråk. Osäkerhet/otydlighet kring regelverk får till följd att kommuner i viss utsträckning inte använder tillgängliga lokaler/bostäder. Långa handläggningstider av bygglov försenar ianspråktagande av identifierade boenden. Allvarliga prioriteringsutmaningar och ansträngd registreringsprocess får till följd att ett godtagbart mottagande av ensamkommande barn försvåras. Den förenklade registreringsprocessen medför att viktig information går förlorad och försvårar för Migrationsverket att bistå de hanterande aktörerna med relevanta planeringsunderlag. Registrering av asylsökande och tillgång på boenden kommer att vara en stor utmaning under en längre tid. Behov av samordnade åtgärder Bostadsfrågan behöver samordnas så att både Migrationsverkets och kommunernas behov tillgodoses. Berörda aktörer bör fortsatt tydligt kommunicera de framtagna ensade begreppen för boendetyper. Berörda aktörer bör förbättra formerna för kommunikation sinsemellan. Tydliggörande från Migrationsverket kring hur hanteringen av genomförd inventering ska skötas framöver vad gäller ansvar och kommunikation mellan kommuner, länsstyrelser och Migrationsverket behövs. Gemensam modell för jämnare fördelning av ensamkommande barn mellan kommuner för att förbättra mottagandet av barnen. Gemensam vägledning kring relevanta regelverk. Registreringsprocessen behöver ytterligare anpassas efter nuvarande situation. Fortsatt prioritering av ensamkommande barn och barnfamiljer vid asylregistrering.

65 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Boendesituationen och registreringsprocessen för asylsökande Vidtagna åtgärder Landshövdingen för Länsstyrelsen Norrbotten har redovisat sitt regeringsuppdrag och identifierat fler boendeplatser än det angivna målet om Landshövdingen för Länsstyrelsen Norrbotten har redovisat sitt regeringsuppdrag avseende fördelningsmodell. Migrationsverket och MSB har kommunicerat de framtagna ensade boendebegreppen. MSB har genomfört samverkanskonferens avseende boendefrågor. MSB, SKL och Migrationsverket har genomfört möte främst avseende ensamkommande barn. Regeringen och allianspartierna meddelade den 23 oktober att tillfälliga lättnader i plan- och byggregleringen ska genomföras. Boverket arbetar med översyn av regelverk. Fortifikationsverket genomför inventering av tillgänglig statligt ägd mark. Migrationsverket ska till sin februariprognos beskriva hur de hittills har och fortsatt kan förkorta handläggningstiderna inom asylprövningarna. MSB har bistått Migrationsverket med en skiss över hur de ankomstcentraler som nu ska etableras kan se ut, och bistår löpande Migrationsverket i detta arbete. MSB har delat information om brandskydd i ankomstboenden akuta korttidsboenden för flyktingar/migranter med länsstyrelserna. MSB avser Fortsätta förstärka Migrationsverket genom b.la. Logistik, stabs-och ledningsstöd samt kommunikatörer för att underlätta kommunikation mellan berörda aktörer. Fortsätta förtydliga relevanta regelverk i samverkan med framförallt Boverket. Fortsätta verka för tydlig och samordnad kommunikation. MSB genomför den 30 oktober ytterligare en samverkanskonferens avseende boendefrågor.

66 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Ensamkommande barn Regeringen och allianspartierna meddelade den 23 oktober att en översyn ska ske avseende placering och hantering av ensamkommande barn. Den löpande översynen ska omfatta allt från socialtjänst och Migrationsverket till gode män, tolkar etcetera. Översynen bör även ta upp överflyttningar från HVB-hem till stödboende och andra boendeformer. Migrationsverket bedömer att det under 2015 kommer komma totalt ensamkommande barn till Sverige. Detta är fler barn än den tidigare prognosen för innevarande år. Prognosen för 2016 är ensamkommande barn beroende på händelseutvecklingen i omvärlden. En ny trend är att andelen yngre ensamkommande barn (0-13 år) som kommer till Sverige ökar, även om äldre barn (14-17 år) till antalet fortfarande är större. Situationen är fortsatt mycket ansträngd i flera kommuner och under veckan har flera kommuner Lex Sarah anmält sig själva på grund av brister i mottagandet av de ensamkommande barnen. Detta inkluderar Norrtälje och Hässleholms kommun samt minst sex kommuner i Storstockholm. Tolkningen av vistelsebegreppet i socialtjänstlagen (SoL) har varit föremål för diskussioner. Nuvarande snäva tolkning innebär att endast ett fåtal kommuner kan bli ankomstkommuner. En bredare tolkning av begreppet skulle innebära en möjlighet att sprida ansvaret för de ensamkommande barnen mellan ett större antal kommuner.varken Migrationsverket eller MSB har hittills kunnat identifiera något hinder för att Migrationsverket (eller annan myndighet) skulle kunna transportera ensamkommande barn från den kommun som barnet ankommit till, till en annan kommun för att på så vis underlätta förfarandet med att ansöka om god man, lämna in asylansökan och få en kommunplats anvisad. Migrationsverket har stärkt sin kapacitet i region Syd, och menar att detta efterhand kommer att minska köerna till asylmottagningen. Ensamkommande barn ska prioriteras. De nyligen minskade kötiderna har ännu inte fått genomslag i den praktiska hanteringen, och situationen är fortsatt mycket ansträngd, särskilt i Trelleborgs kommun. Migrationsverket region Syd har inlett ett arbete för att utreda hur många ensamkommande barn som registrerats i olika ärendenummer, så kallade dubbeldossier. Syftet är att aktörerna ska få bättre kontroll över var de ensamkommande barnen befinner sig samt underlätta anvisningsförfarandet. Idag råder ovisshet kring hur många barn som har avvikit och det har inträffat att anvisningskommuner som kommit för att hämta ensamkommande barn i ankomstkommunen, inte funnit barnen på den adress som uppgetts.

67 Nationell lägesbild för de operativa aktörernas samlade hantering av flyktingsituationen Diarienr:Diarienr: Kontaktperson: Ensamkommande barn Bedömning Det krävs inga förändringar i SoLför att kunna sprida ansvaret för de nya ensamkommande barn som anländer mellan ett större antal kommuner, som då blir ankomstkommuner. Möjligen kommer genomströmningen i ankomstboendena i region Syd att öka något under veckan tack vare kortare kötider till asylmottagningen. Möjligen är antalet ensamkommande barn som har avvikit mindre än man tidigare trott på grund av dubbelregistrering. Behov av samordnade åtgärder Migrationsverket måste fortsätta arbetet med att stärka upp sin asylmottagningskapacitet och ensamkommande barn prioriteras. Migrationsverket och SKL måste fortsatt samverka om boendesituationen både för att komma till rätta med den och undvika slitningar mellan statlig-och kommunal nivå. Inventering av de kommuner som står beredda att bli ankomstkommuner för att avlasta Trelleborg, Stockholm, Malmö och Göteborg. Fördelning genom nyckeltal bör uppmuntras. Dialog med Socialstyrelsen om vistelsebegreppet, lagen om god man, deras inbördes relation samt kommunicering av deras tolkningar till aktörerna. Kommunicering av förenklade regler/standarder till aktörerna. Vidtagna åtgärder MSB anordnade den 26 oktober ett möte mellan SKL och Migrationsverket för att stödja deras samverkan kring de ensamkommande barnen. SKL planerar den 28 oktober ett möte med samtliga kommuner för att diskutera situationen och eventuella lösningar. MSB planerar i samverkan med SKL ett uppföljningsmöte till ovan nämnda möte (den 28 oktober) för att se hur många kommuner som kan tänka sig att dela ansvaret för nya ensamkommande barn, genom att erbjuda sig att bli ankomstkommuner. Migrationsverket har inlett ett arbete med att utreda hur många barn som finns registrerade två gånger i deras system, s k dubbeldossier. Migrationsverket ska till sin februariprognos beskriva hur de hittills har och fortsatt kan förkorta handläggningstiderna inom asylprövningarna. MSB har bistått Migrationsverket med en skiss över hur de ankomstcentraler som nu ska etableras kan se ut, och bistår löpandemigrationsverket i detta arbete. MSB har i samverkan med Migrationsverket utrett möjligheterna att enligt SoLoch lagen om god man skynda på förfarandet med asylprocessen samt fördela ansvaret jämnare mellan kommunerna, samt inlett kontakt med Socialstyrelsen om dessa frågor.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-06-07 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10.30 i Utvandrarnas

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-12-14 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE 2016-12-14 kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband med pausen av kommunfullmäktige)

Läs mer

Utbildningsnämnden kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 23

Utbildningsnämnden kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 23 KALLELSE Utbildningsnämnden 2015-03-11 Utbildningsnämnden kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 23 Tid och plats Gruppmöten kl 14.00, onsdagen den 18 mars

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10 Tid och plats A-salen klockan 10.00 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C) ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Cheryl Jones Fur (MP) Tomas Thornell (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 12.

Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 12. KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-04-20 Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 12. Tid och plats tisdagen den 26

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2 KALLELSE Kommunstyrelsen 2015-06-11 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2 Tid och plats tisdagen den 16 juni 2015 kl. 12.50 i Utvandrarnas

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10:00-10.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Tid och plats A-salen, kl. 13:30 13:45 Beslutande Ledamöter Anna Tenje (M), ordförande Catharina Winberg (M) Tony Lundstedt (S) Pernilla Tornéus (M) Ulf Hedin (M) Eva Johansson (C) Cheryl Jones Fur (MP)

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-17 Tid och plats A-salen klockan 09.30 11.20 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) 1:e vice ordförande Anna Tenje (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Eva Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Tid och plats Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum Växjö Kommunföretag AB, kl.14:00 17:10 Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S), 1:e vice ordförande Tobias Adersjö (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8.

Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8. KALLELSE Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8. Tid och plats Torsdagen den 20 september

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-05-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-05-18 Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 14:00-14.35 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M),

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00-11:10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk

Läs mer

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400 Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9:00 11:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Charlotta Svanberg

A-salen, Växjö kommun. Bo Frank (M), ordförande. Charlotta Svanberg Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M), ordförande Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg. Per Schöldberg (C) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Ulf Hedin (M)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg. Per Schöldberg (C) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Ulf Hedin (M) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP) Plats A-salen Tid Kl. 10:00 11:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.05 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg

Läs mer

Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan

Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan Dnr 2013-08-12 Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel. 0470-415 43 Kommunstyrelsens arbetsutskott Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan

Läs mer

Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S)

Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Gunnar Elm (C) Ulf Hedin (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M) Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

-&cet/_ 1 (6) Barn- och utbildningskontoret, Utsikten 1, , kl. 8:30-12:00

-&cet/_ 1 (6) Barn- och utbildningskontoret, Utsikten 1, , kl. 8:30-12:00 SA:MMANTRÄDESPROTOKOll 1 (6) s Plats och tid: Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Ersättare ens plats, tid: Barn- och utbildningskontoret,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-07

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-07 Tid och plats A-salen, kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Cheryl Jones Fur (MP) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Tony Lundstedt

Läs mer

A-salen. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S)

A-salen. Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar

Läs mer

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21 Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), 11 17 Tony

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-01-13. Klockan 10.00 i A-salen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-01-13. Klockan 10.00 i A-salen Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Klockan 10.00 i A-salen Bo Frank (M) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Anna Tenje (M) Catharina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Tid och plats A-salen, kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Plats och tid Catharina Winberg, ordförande Jon Malmqvist Maria Garmer Eva Johansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-26 1(5) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-26 1(5) Kommunstyrelsen 2013-03-26 1(5) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 26 mars 2013, kl 17.00 17.35. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Helen Gustavsson

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk

Läs mer

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-01-30 3 Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar Dnr 2017-000022 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna preliminärt hyresavtal,

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:05 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Ulf Hedin (M) Nils Fransson (FP) Övriga

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Josefin Johansson Telefon: 076-1233601 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Genomförandebeslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2011-12-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 14 december kl. 9.00 12.00 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2016-03-01

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2016-03-01 Tid och plats A-salen, kl. 13.30 15.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S) Lennart Adell Kind (L)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S) Lennart Adell Kind (L) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB Tid och plats Sammanträdesrum, kl. 14.00-16.10 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S), 1:e vice ordförande Tobias Adersjö (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2015-06-04. Svar på medborgarförslag om att hjälpa hemlösa

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2015-06-04. Svar på medborgarförslag om att hjälpa hemlösa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 23 (27) Sammanträdesdatum 2015-06-04 124 Svar på medborgarförslag om att hjälpa hemlösa Dnr 2014/1093 - } INLEDNING My Lindström inkom den 27 oktober 2014 med rubricerat

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Tid och plats A-salen, kl. 09:30 10:30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Justering Justerare Plats och tid Catharina Winberg, ordförande Jon Malmqvist Maria Garmer Eva Johansson Malin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) 2011-04-21. Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande. Stefan Hortlund

PROTOKOLL 1(5) 2011-04-21. Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande. Stefan Hortlund - EXTRA PROTOKOLL 1(5) Tid: kl 08:30 8:45 Plats: Bäcken Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande Stefan Hortlund, s Jenny Dahlberg, s Inger Grankvist, s Tomas Egmark, s Harry Nyström, v Matilda Wiklund,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (6) Kommunstyrelsen 2011-06-15

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (6) Kommunstyrelsen 2011-06-15 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (6) Kommunstyrelsen 2011-06-15 Plats och tid kommunhuset rum 292 kl 15.00-17.20 Beslutande Olov Zakrisson (S) Catharina Fredriksson (S) Dag Bergentoft (M) Patrik Renfors (V)

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 15.

Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 15. KALLELSE Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-04-19 Utbildningsnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 15. Tid och plats Onsdagen

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

KALLELSE Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott 2013-09-24

KALLELSE Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott 2013-09-24 Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 3. Tid Plats

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04. Klockan 10.00 i A-salen. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04. Klockan 10.00 i A-salen. Åsa Karlsson Björkmarker Plats och tid Beslutande Ledamöter Klockan 10.00 i A-salen Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt

Läs mer

Nr DiarieNr Ärendemening Sid/föredragning

Nr DiarieNr Ärendemening Sid/föredragning KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare med flera Kommunstyrelsen Tid och plats: Kommunstyrelsen kallas till extra sammanträde 2013-06-19, 16.30 Koordinaten Stora mötet. Catharina Fredriksson

Läs mer

SALA KOMMUN. s ft Ll\ i< o rvt rw u ~\I. Svar på medborgarförslag om att hjälpa hemlösa. lnk_ LIJ i:j -05-1 2 '.'.S 2015; 109/1

SALA KOMMUN. s ft Ll\ i< o rvt rw u ~\I. Svar på medborgarförslag om att hjälpa hemlösa. lnk_ LIJ i:j -05-1 2 '.'.S 2015; 109/1 I bilaga SALA KOMMUN '.'.S 2015; 109/1 1 (1) 2015-05-11 DIARIENR: 2014/1093 KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson s ft Ll\ i< o rvt rw u ~\I Komrnunstyn.)lsens förvaitning lnk_ LIJ i:j -05-1 2 Svar på medborgarförslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.00 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande 48-54 Bengt-Göran Sandell (S) Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Ulla Svensson (M) 45-47

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.25 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bert Sundström (S), ordförande Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström

Läs mer

109 KS.2015.0434. Handläggning av medborgarförslag om att F-huset på Västra skolan byggs till på höjden

109 KS.2015.0434. Handläggning av medborgarförslag om att F-huset på Västra skolan byggs till på höjden Sammanträdesprotokoll Sida 16 (43) 2015-09-28 109 KS.2015.0434 Handläggning av medborgarförslag om att F-huset på Västra skolan byggs till på höjden Ärendebeskrivning Kotnmunfullmäktige har mottagit ett

Läs mer

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012.

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-12-14 151 Meddelanden. 152 Anmälan om delegationsbeslut. 153 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport oktober 2011. 154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl

Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl 140 Dnr 2017-00041 Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl Styrelsens beslut 1. Styrelsen för VKAB godkänner Vöfabs beslut om att: Utföra nybyggnad av nytt stadshus med station och Växjös vardagsrum,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-06-09. kl. 15.00-16.29 i VKAB:s styrelserum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-06-09. kl. 15.00-16.29 i VKAB:s styrelserum Tid och plats Beslutande Ledamöter kl. 15.00-16.29 i VKAB:s styrelserum Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S), 83-91 Martin Edberg (S),

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-09 178 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats A-salen klockan 10.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) 1:e vice ordförande Per Schöldberg (C) 2:e vice ordförande Jon Malmqvist (KD) Catharina Winberg

Läs mer

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. KS 2013-399

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. KS 2013-399 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 64 Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution.

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande ombyggnation och volymökning Bäckahagens skola

Inriktningsbeslut gällande ombyggnation och volymökning Bäckahagens skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-20 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Inriktningsbeslut

Läs mer

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 Beslutsförslag 2014-12-19 Kommunstyrelseförvaltningen Strategienheten Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna genomförande

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. (AU 64) KS 2013-399

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. (AU 64) KS 2013-399 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 74 Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution.

Läs mer

Bengt Svensson (s) Annika Kuparinen Larsson (s) Martin Johansson (s) Hagart Valtersson (c) 20d-26 Monica Knutsson (c)

Bengt Svensson (s) Annika Kuparinen Larsson (s) Martin Johansson (s) Hagart Valtersson (c) 20d-26 Monica Knutsson (c) NÄMNDEN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-11 1(12) Plats och tid: Kontoret för arbete och lärande, Parkg. 6, lokal K1, kl. 13.15 16.40 Ajournering 14.25-14.45 Beslutande Siv

Läs mer

A-salen, kommunhuset

A-salen, kommunhuset Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:15 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) 194-199, 201-214 Charlotta Svanberg (S) 194-211, 213-214 Per Schöldberg (C) 194-198, 200-214 Anna Tenje (M) 194-197, 199-214

Läs mer

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 33 Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna genomförande av investeringsprojekt renovering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Omsorgsförvaltningens stora konferensrum, kl. 15:10-15:25 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2015-05-19. Svar på medborgarförslag om att hjälpa hemlösa

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2015-05-19. Svar på medborgarförslag om att hjälpa hemlösa MsAlA ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2015-05-19 16 {21) 132 Svar på medborgarförslag om att hjälpa hemlösa Dnr2014/1093 INLEDNING My Lindström inkom den 27 oktober 2014

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 8 februari 2017 i A-salen, kl. 09:00-11:35. Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (35) 2014-12-01 Ks 26. Medborgarförslag om att flytta kommunala pensionärsrådet (KPR) från socialnämnden till kommunstyrelsen och antagande av nytt reglemente svar

Läs mer

Medborgarförslag om byggande av en multisporthall

Medborgarförslag om byggande av en multisporthall PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 116 Dnr KS/2018:496-037 2019-05-29 1/2 Medborgarförslag om byggande av en multisporthall Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. medborgarförslaget

Läs mer

Kommunstyrelsens extra sammanträde

Kommunstyrelsens extra sammanträde Kallelse/underrättelse Kommunstyrelsens extra sammanträde Tid: Måndagen den 24 april 2017 kl. 17.00 - Plats: Sammanträdesrum Torsö, plan 5 i Stadshuset Ledamot som är förhindrad att delta vid sammanträdet

Läs mer

Svar på motion från Metin Hawsho (fp) med rubriken"anlägg en konstgräsplan i Hovsjö" Dm KS07/378-826

Svar på motion från Metin Hawsho (fp) med rubrikenanlägg en konstgräsplan i Hovsjö Dm KS07/378-826 Södertälje kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-10-24 194 Svar på motion från Metin Hawsho (fp) med rubriken"anlägg en konstgräsplan i Hovsjö" Dm KS07/378-826 Sammanfattning av ärendet Metin

Läs mer

Utbildningsnämnden (14)

Utbildningsnämnden (14) Utbildningsnämnden 2013-10-02 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 2 oktober kl. 9.00 11.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström

Läs mer

KALLELSE 2014-12-11. Barn- och utbildningsnämnden BUN 2014-12-11. Kallelse

KALLELSE 2014-12-11. Barn- och utbildningsnämnden BUN 2014-12-11. Kallelse KALLELSE 2014-12-11 Barn- och utbildningsnämnden BUN 2014-12-11 Kallelse 1 KALLELSE 2014-12-11 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid: Rum 429, stadshuset Ängelholm, 2014-12-11, klockan 14:00 Ärenden:

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/ Anders Anagrius Integrationschef 08 560 391 92 anders.anagrius@ekero.se Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/154-611 Inledning Kommunfullmäktige beslutade 2013-10-24

Läs mer

arbetsutskott 2013-06-04 59 2

arbetsutskott 2013-06-04 59 2 Sammanträdesdatum: Sida: 2013-06-04 1 (12) arbetsutskott Plats och tid Snickaren, Kommunalkontoret, Skillingaryd 4 juni 2013 klockan 13.00 17.30 Beslutande Roger Ödebrink (S) ordförande Gunnel Elg (KD)

Läs mer

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni Tilläggsäskande i investeringsbudget 2018 för barnoch ungdomsverksamheten

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni Tilläggsäskande i investeringsbudget 2018 för barnoch ungdomsverksamheten FÖRSLAG TILL BESLUT Sammanträdesdatum 2018-05-14 1 (2) Barn- och ungdomsutskottet - Beredande Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni 2018 Dnr 2018/000660-041 Tilläggsäskande i investeringsbudget

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl 2016-11-23 1(19) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-11-23 kl. 8.30 11.40 Paragrafer 131-138, 140-143, 145-146 ( 139 samt 144 justerades omedelbart och finns i separat protokoll) Utses att justera

Läs mer