Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 12.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 12."

Transkript

1 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende Tid och plats tisdagen den 26 april 2016 kl i A-salen Bo Frank Ordförande Fredrik Pettersson Sekreterare Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S), 1:e vice ordförande Per Schöldberg (C), 2:e vice ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Ersättare Cheryl Jones Fur (MP) Tony Lundstedt (S) Eva Johansson (C) Jon Malmqvist (KD) Nils Fransson (L) Carin Högstedt (V) Tomas Thornell (S) Tjänstemän Kommunchefen Sekreteraren 1 (2)

2 KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Förteckning över kommunstyrelsens arbetsutskotts ärenden den 26 april Justering av protokoll 2. Information från ledamöter och ersättare samt från kommunledningsförvaltningen 3. Fastställande av särskilt pris för del av fastigheterna Växjö 11:46 och Växjö 11:60 4. Redovisning av uppdrag att se över rutinerna i försäljningsprocessen i samband med ombildningar till bostadsrätter 5. Medborgarförslag om nya krav vid all om-, till- och nybyggnation av hus 6. Medborgarförslag om att uppmärksamma världsprematurdagen 7. Om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan 8. Kommunens revisorers granskningsrapport rörande tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll 9. Upphävande av skyddsområde med föreskrifter för Tävelsås nedlagda vattentäkter 10. Upphävande av skyddsområde med föreskrifter för Vederslövs nedlagda vattentäkter 11. Redovisning av inkomna och besvarade skrivelser av intresse samt inkomna inbjudningar och protokoll 12. Övrigt 2 (2)

3 ÄRENDE Dnr KS Paul Herbertsson planeringschef Tel Kommunstyrelsen Fastställande av särskilt pris för del av fastigheterna Växjö 11:46 och Växjö 11:60 Förslag till beslut Kommunstyrelsen fastställer särskilt pris för mark avsedd för vårdboende inom del av fastigheterna Växjö 11:46 och Växjö 11:60. Priset för marken inom berört område beslutas bli 500 kr/m2. Bakgrund Byggnadsnämnden beslutade 18 oktober 2011 att anta detaljplanen för Växjö 11:46 m.fl. Högstorp, Växjö kommun. Detaljplanen medger vårdboende och vårdverksamhet kopplat till boendet. Området är beläget på Högstorp i skogsområdet vid Ejdervägens sydöstra del, bilaga 1. Områdets storlek är ca m2 och är tänkt att säljas till Växjöbostäder för att uppföra 10 st vårdbostäder i enlighet med detaljplan. Försäljningspris för marken föreslås bli 500 kr/m2 vilket är det pris som fastigheter med ändamål för verksamhet inom bl.a. Torparängen, Bredvik och Hovshaga Centrum har blivit värderade till. Monica Skagne kommunchef Paul Herbertsson planeringschef Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post paul.herbertsson@vaxjo.se

4

5 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Redovisning av uppdrag att se över rutinerna i försäljningsprocessen i samband med ombildningar till bostadsrätter Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner redovisningen. Bakgrund Kommunstyrelsen gav i 357/2016 Växjö kommunföretag AB i uppdrag att se över rutinerna i försäljningsprocessen i samband med ombildningar till bostadsrätter. Ärendet Växjö Kommunföretag AB har i 50/2016 fattat beslut om nya rutiner i försäljningsprocessen vid ombildning av fastighet till bostadsrätt och översänt dessa till kommunstyrelsen för kännedom. Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Dnr Uppdrag från kommunstyrelsen om att se över rutinerna i försäljningsprocessen i samband med ombildningar till bostadsrätter Styrelsens beslut 1. Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB fastställer de rutiner, som redovisas i inkommen skrivelse från Vice VD, gällande försäljningsprocessen i samband med ombildningar till bostadsrätter. 2. Styrelsen översänder Rutinerna i försäljningsprocessen vid ombildning av fastighet till bostadsrätt till kommunstyrelsen för kännedom. Bakgrund Jon Malmqvist (KD) har i en skrivelse den 24 augusti 2015 föreslagit att Växjö kommunföretag AB ska ges i uppdrag att se över rutinerna för värdering av fastigheter som ombildas till bostadsrätter, eftersom han anser att värderingen varit för låg vid ett flertal tillfällen. Kommunstyrelsen beslutade i 357/2015 att ge Växjö kommunföretag AB i uppdrag att se över rutinerna i försäljningsprocessen i samband med ombildningar till bostadsrätter. Beslutsunderlag Vice VD har i skrivelse till Växjö Kommunföretag AB redogjort för rutinerna i försäljningsprocessen vid ombildning av fastighet till bostadsrätt. Beslutet skickas till för kännedom Kommunstyrelsen Växjöbostäder AB Vidingehem AB 1 (1)

7 Rutiner för försäljning vid ombildning av fastighet till bostadsrätt 1. Ägardirektiv 1.1 Av Växjöbostäder AB:s och Vidingehem AB:s ägardirektiv framgår följande: Bolaget ska som huvuduppgift verka för att kommunen inom centralorten har ett prisoch kvalitetsvarierat utbud av attraktiva bostäder i hyresform som profilerar kommunen som en attraktiv bostadsort samt miljö- och tillväxtkommun. För att minska kommunens dominerande ställning som fastighetsägare och för att säkra koncernens finansiella styrka att bygga, underhålla och delta i utvecklingen ska bolaget aktivt sälja lägenheter och ställa sig positivt till bildandet av bostadsrättsföreningar, särskilt i områden där hyresrätten dominerar som boendeform och där en ombildning i övrigt framstår som ändamålsenlig. 2. När kan erbjudande om ombildning lämnas? 2.1 En bostadsrättsförening kan bildas om minst tre boende i lägenheter i en byggnad eller fastighet bildar sådan. I huvudsak är det sannolikt fråga om hela fastigheter men flera fastigheter kan innehålla flera byggnader och det kan bli aktuellt att endast en eller ett par boende i viss byggnad bildar en förening. 2.2 För att ett erbjudande om ombildning ska kunna lämnas ska ägardirektiven, särskilt vad som framhållits under avsnitt 1, efterlevas. Därutöver ska bland annat följande beaktas: Förvaltningseffektivitet före och efter försäljning Om fastigheten innehåller byggrätter eller om det pågår en detaljplaneändring som kan innebära fler framtida byggrätter som påverkar bolagets förmåga att tillgodose Växjö med fler bostäder i den takt och omfattning som förväntas. Påverkan på bolagets utbudsvariation, såsom lägenhetsstorlek, hyresnivå och läge. Variation i upplåtelseformerna i aktuellt område 2.3 Är det fråga om en byggnad som ligger inom ett område som lämpar sig för ombildning kan sådan ändå nekas om det inte framstår som ändamålsenligt att stycka av en byggnad. Detta kan bero på till exempel komplexitet vad gäller anslutningar, servitut och så vidare. 2.4 En bildad förening bör på ett tidigt stadium kunna få besked om en ombildning överhuvudtaget är tänkbar avseende den aktuella fastigheten eller byggnaden. Därför bör företrädare för en bildad bostadsrättsförening, innan intresseanmälningar från de boende inhämtas, tillfråga berört bolag om en ombildning kan bli aktuell. 2.5 Ett nekande besked om ombildning kan lämnas av VD och ordförande i förening medan ett jakande besked ska lämnas av styrelsen för bostadsbolaget.

8 2.6 Ett jakande besked i föregående stycke medför dock inte att ett pris tas fram. För att förslag till pris ska lämnas krävs skriftlig intresseanmälning från bostadsrättsföreningen omfattande minst 2/3 av hyresgästerna som är folkbokförda på adressen, och som innehar ett förstahandskontrakt. Detta motsvarar lagens krav på intresse för att en ombildning ska kunna ske. 3. Framtagande av pris 3.1 När villkoren i avsnitt 2 är uppfyllda kan pris tas fram. 3.2 Som underlag för ett försäljningspris ska som huvudregel uppgift från två av varandra oberoende auktoriserade mäklarföretag inhämtas. Om det visar sig att två mäklarföretag inom rimlig tid inte kan lämna sådan uppgift är det tillräckligt med uppgift från ett auktoriserat mäklarföretag. 3.3 De inhämtade underlagen ska kompletteras med uppgift om genomförda försäljningar av bostadsrätter generellt i Växjö och, om möjligt, från likvärdiga objekt i aktuellt område. Vidare ska också en värdering göras av fastigheten eller byggnadens marknadsvärde som hyresrätt. Sistnämnda värdering kan göras internt med de principer som VKABkoncernen tillämpar. 3.4 Det föreslagna försäljningspriset ska spegla värdet som enstycksförsäljning med avdrag för att ombildning ska komma till stånd krävs att minst 2/3 av de boende är intresserade av att genomföra förvärvet och att merkostnader tillkommer jämfört med en enstycksförsäljning (lagfart, pantbrev, konsultkostnader mm). 3.5 De värderingar som görs, såväl externt som internt, är belagda med sekretess enligt 19 kap 1 och 3 offentlighets- och sekretesslagen. 4. Erbjudande till bostadsrättsförening 4.1 Styrelsen för bostadsbolaget bestämmer pris enligt avsnitt 3. Som huvudregel gäller att det fastställda priset ska vara ett erbjudande där fastigheten säljs paketerad i ett nybildat aktiebolag, det vill säga en aktieöverlåtelse. 4.2 Erbjudandet ska kommuniceras med bostadsrättsföreningen. 4.3 Erbjudandet ska villkoras av att (i) det antas inom sex (6) månader från det att erbjudandet avsänts, att (ii) Växjö kommunfullmäktige godkänner att bostadsbolaget får pröva försäljningen och att (iii) Växjö Kommunföretag AB slutligen godkänner aktieöverlåtelseavtalet. 4.4 Uppfylls inte villkoren i p 4.3 har erbjudandet fallit. 4.5 Om en bostadsrättsförening begär förlängd svarstid ska detta motiveras och anstånd kan endast medges av bostadsbolagens styrelse om särskilda skäl föreligger.

9 4.6 Om anstånd begärs men inte medges har bostadsrättsföreningen möjlighet att ånyo begära att ett pris tas fram. Härvid ska i underlaget för försäljningspris i vart fall kompletteras med uppgift som följer av p Genomförandet av försäljningen 5.1 Om förutsättningarna i avsnitt 4 är uppfyllda ska bostadsbolaget hos kommunfullmäktige hemställa om att försäljningen får prövas samt att lagerbolag för ändamålet får köpas in. Allt enligt av kommunfullmäktige fastställd rutin, 244/ Om kommunfullmäktige tillåter att försäljningen prövas ska bostadsbolaget bestämma preliminär tillträdesdag tillsammans med bostadsrättsföreningen. Aktieöverlåtelseavtal ska tas fram, lagerbolag förvärvas och fastigheten säljas ner till det nya bolaget till skattemässigt restvärde eller motsvarande. 5.3 Den paketerade fastigheten ska ligga i det nya bolaget i minst en månad innan överlåtelse av aktierna kan göras. 5.4 Bostadsrättsföreningen ska visserligen förvärva aktierna i bolaget till det av styrelsen fastställda priset men för att undvika dubbla stämpelskatter ska försäljningen göras så att det är möjligt med ett så kallat transportköp till bostadsrättsföreningen.

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Dnr Skrivelse om att se över rutinerna för värdering av fastigheter i samband med ombildning till bostadsrätter- Jon Malmqvist (KD) Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen besvarar skrivelsen med att ge Växjö kommunföretag AB i uppdrag att se över rutinerna i försäljningsprocessen i samband med ombildningar till bostadsrätter. Reservation Socialdemokraterna i kommunstyrelsen reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Bakgrund Jon Malmqvist (KD) har i en skrivelse den 24 augusti föreslagit att Växjö kommunföretag AB ska ges i uppdrag att se över rutinerna för värdering av fastigheter som ombildas till bostadsrätter eftersom han anser att värderingen varit för låg vid ett flertal tillfällen Yrkanden Jon Malmqvist (KD) med instämmande av Catharina Winberg (M): Kommunstyrelsen besvarar skrivelsen med att ge Växjö kommunföretag AB i uppdrag att se över rutinerna i försäljningsprocessen i samband med ombildningar till bostadsrätter. Gunnar Storbjörk (S) med instämmande av Carin Högstedt (V): Kommunstyrelsen bifaller skrivelsens förslag. Beslutsordning Ordförande ställer yrkandena mot varandra och konstaterar att arbetsutskottet beslutar enligt Jon Malmqvists yrkande. Beslutet skickas till För åtgärd Växjö Kommunföretag AB För kännedom 44 (78)

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Jon Malmqvist (KD) 45 (78)

12 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Medborgarförslag om nya krav vid all om-, till- och nybyggnation av hus Förslag till beslut Kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget med hänvisning till byggnadsnämndens yttrande. Där framgår det att frågorna som tas upp i förslaget beaktas vid planering och i bygglov. Möjligheterna är dock begränsade att detaljstyra typen av takbeläggning och att installera solpaneler. Dock förs en dialog med sökande i ärenden där det kan vara aktuellt med gröna tak och solpaneler, att på frivillig väg göra dessa installationer och glädjande nog kan konstateras att intresset ökar. Bakgrund Ett medborgarförslag, Ett grönare Växjö, har inkommit om nya krav vid all om-, till- och nybyggnation av hus. Förslaget syftar till att minska dagvattenmängden genom att tak vid nybyggnation och med liten lutning förses med sedum så att vattenmängderna både fördröjs och minskar ut i dagvattensystemet. Dessutom föreslås för att öka den fossilfria el- och värmeproduktionen att på minst en taksektion vid nybyggnad installeras energi- eller värmealstrande solpaneler. Enligt förslagsställarens önskan tas ärendet upp i kommunfullmäktige för beslut. Beslutsunderlag Kommunchefen har i en skrivelse den 12 april 2016 redogjort för ärendet. Av skrivelsen framgår att byggnadsnämnden yttrat sig över förslaget och skriver att frågorna beaktas vid planering och i bygglov. Möjligheterna är dock begränsade att detaljstyra typen av takbeläggning och att installera solpaneler. Dock förs en dialog med sökande i ärenden där det kan vara aktuellt med gröna tak och solpaneler, att på frivillig väg göra dessa installationer och glädjande nog kan konstateras att intresset ökar. Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

13 ÄRENDE Dnr KS Sofie von Elern landskapsarkitekt Tel Kommunstyrelsen Medborgarförslag om nya krav vid all om-, till- och nybyggnation av hus Bakgrund Ett medborgarförslag, Ett grönare Växjö, har inkommit om nya krav vid all om-, till- och nybyggnation av hus. Förslaget syftar till att minska dagvattenmängden genom att tak vid nybyggnation och med liten lutning förses med sedum så att vattenmängderna både fördröjs och minskar ut i dagvattensystemet. Dessutom föreslås för att öka den fossilfria el- och värmeproduktionen att på minst en taksektion vid nybyggnad installeras energi- eller värmealstrande solpaneler. Enligt förslagsställarens önskan tas ärendet upp i kommunfullmäktige för beslut. Ärendet Byggnadsnämnden har yttrat sig över förslaget och skriver att frågorna beaktas vid planering och i bygglov. Möjligheterna är dock begränsade att detaljstyra typen av takbeläggning och att installera solpaneler. Dock förs en dialog med sökande i ärenden där det kan vara aktuellt med gröna tak och solpaneler, att på frivillig väg göra dessa installationer och glädjande nog kan konstateras att intresset ökar. Kommunstyrelsen har inga ytterligare synpunkter. Monica Skagne kommunchef Paul Herbertsson planeringschef Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post sofie.vonelern@vaxjo.se

14

15 Medborgarförslag Förslaget i helhet Rubrik Beskriv ditt förslag Ett grönare Växjö Hej, I vår allas strävan att skapa ett bra samhälle ur miljösynpunkt har jag en fundering vilken även kan kallas medborgarförslag. Del 1. Vid ny och ombyggnad inom stadsplanerat område finns idag en överrepresentation av hårdgjorda ytor. Detta är direkt negativt ur vattenvårdssynpunkt. Samtidigt skapar dessa hårdgjorda ytor under vissa vädermässiga betingelser problem då vattenavrinningen blir överbelastad. Del 2. I vår strävan mot en fossilfri produktion av el måste en radikal omställning genomföras i produktions såväl som i användarleden. Alla alternativa, miljövänliga, energikällor bör beaktas. Förslag: -All om, till och nybyggnation, större än Attefallshus, tillåts endast med något av följande alternativ. a) Tak med låg eller ringa taklutning beläggs med sedum (växter). b) Minst en taksektion i S, SV alternativt SÖ läge och då denna är belagd med energi eller värme alstrande sol paneler. Var vill du att beslutet ska fattas? Jag vill att mitt förslag beslutas av ansvarig nämnd Jag vill att mitt förslag beslutas av kommunfullmäktige Personuppgifter Förnamn Sten Efternamn Flinkenberg C/O Adress Vallgatan 2 B Lgh 1301 Postnummer Postort VÄXJÖ Telefon Mobiltelefon E-postadress sflinkenberg@hotmail.com Personuppgiftslagen Jag har granskat ovanstående uppgifter och bekräftar att dessa är riktiga. Jag samtycker samtidigt till automatiserad behandling av lämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen (1998:204), PuL. Blankettinformation Nummer Inskickat Blankettid: Sida 1 av 1 Datum: :11:06

16 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Medborgarförslag om att uppmärksamma världsprematurdagen Förslag till beslut Kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget med att man bedömer att det är bättre att förslaget riktas till Region Kronoberg då frågan är kopplad till hälso- och sjukvård. Bakgrund Ett medborgarförslag har inkommit om att Växjö kommun bör uppmärksamma världsprematurdagen som infaller den 17 november varje år. Förslagsställaren önskar att ärendet behandlas av kommunfullmäktige. Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

17 Medborgarförslag Förslaget i helhet Rubrik världsprematurdagen Beskriv ditt förslag Jag tycker att Växjö kommun bör uppmärksamma världsprematurdagen. Den infaller den 17:e november. Då belyser städer runt om i världen olika byggnader/landsmärken i lila för att sprida medvetenhet kring prematurer. Jag lämnade även detta medborgarförslag inför förekommande världsprematurdag. Då fick jag till svar att det inte var en fråga för Växjö Kommun, dock hävdar jag fortfarande motsatsen. Allt fler föds för tidigt och det är även fler barn än någonsin som räddas. Detta gör att en stor grupp i samhället blir berörda av detta. Men även att flera av de barnen behöver hjälp livet ut, vilket även Växjö kommun kommer behöva ta tag i allt mer i framtiden. Föregående år fick jag Växjö Lakers att göra Vida arena lila dagen till ära. De la upp ett klipp på deras facebook sida vilket fick mer än visningar, vilket jag tycker visar på att det finns ett intresse. Till Vida arena kom även flera för att uppmärksamma det lila lyset. De var även mor och farföräldrar till prematurer som idag var 12 år gamla, vilket även det visar att det är något som berör många runt omkring när det händer och att det är något som man inte glömmer. Förutom att kommunen kan hjälpa till att sprida medvenhet kring prematurer/prematur födsel, så är det ett fint tillfälle att visa uppskattning för det fantastiska arbete som Växjös neonatalavdelning gör. De är i framkant och använder NIDCAP metoden, vilken är av stor betydelse för både föräldrar och barn, vilket inte är en självklarhet ens på alla sjukhus i Sverige, även om vi är världsledande på neonatalvård. Så i år hoppas jag att Växjö kommun kommer att börja fira världsprematurdagen och göra det lila (lilla) för Växjös allra minsta invånare. Var vill du att beslutet ska fattas? Jag vill att mitt förslag beslutas av ansvarig nämnd Jag vill att mitt förslag beslutas av kommunfullmäktige Personuppgifter Förnamn VIKTORIA Efternamn INGVARSSON C/O Adress Södra järnvägsgatan 13 lgh 1102 Postnummer Postort Växjö Telefon Mobiltelefon E-postadress viktoria.ingvarsson@gmail.com Personuppgiftslagen Jag har granskat ovanstående uppgifter och bekräftar att dessa är riktiga. Jag samtycker samtidigt till automatiserad behandling av lämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen (1998:204), PuL. Blankettinformation Nummer Inskickat Blankettid: Sida 1 av 1 Datum: :22:21

18 ÄRENDE Dnr KS Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel Kommunfullmäktige Om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan byggnation Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner utbildningsnämndens begäran att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB och lokalförsörjningsgruppen genomföra byggnation avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan för en total investeringsutgift på 85 Mkr, baserad på anbud, och med en tillkommande hyra på totalt 6,7 Mkr/år. Ombyggnaden av köket ingår i total investeringsutgift med en summa på 27,4 Mkr och med en tillkommande hyra, som ingår i totalt tillkommande hyra, på 2,3 Mkr/år. Köken kommer till hösten att överföras till måltidsenheten men fram tills dess är utbildningsnämnden beställare av åtgärder i kök på skolor. Bakgrund beslut Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB beslutade 68/2016 att godkänna föreslagen investering på om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan. Utbildningsnämnden beslutade 55/2016 att ge förvaltningen i uppdrag att i sam-arbete med VöFAB och lokalförsörjningsgruppen genomföra byggnation avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan för en total investeringsutgift på 85 Mkr, baserad på anbud, och med en tillkommande hyra på totalt 6,7 Mkr/år. Ombyggnaden av köket ingår i total investeringsutgift med en summa på 27,4 Mkr och med en tillkommande hyra, som ingår i totalt tillkommande hyra, på 2,3 Mkr/år. Köken kommer till hösten att överföras till måltidsenheten och fram till dess är utbildningsnämnden beställare av åtgärder i kök på skolor. Ärendet översändes till kommunfullmäktige för godkännande. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 562/2015 att godkänna utbildningsnämndens begäran att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation Kommunledningsförvaltningen 1 (5) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post marie.hallsten-eriksson@vaxjo.se

19 ÄRENDE Dnr KS återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Utbildningsnämnden beslutade 162/2015 att förnya uppdraget till förvaltningen att i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och VöFAB genomföra anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Utbildningsnämnden beslutade 161/2015 att upphäva nämndens tidigare beslut om tillbyggnad av Ljungfälleskolan. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 194/2015 att godkänna utbildningsförvaltningens begäran att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Utbildningsförvaltningen beslutade 55 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund Ljungfälleskolan är byggd i början på 70-talet och är inte ombyggd i någon större omfattning. Enheten är en F-6 skola med ca 350 elever i grundskolan och ca 25 elever i grundsärskolan. Skolan är organiserad i 3 paralleller för de yngre eleverna och i 2 paralleller för äldre elever, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Enhetens kök är mycket gammalt och har stora behov av åtgärder samt utökning av area då dagens hygienkrav inte uppfylls i lokalen. Ärendet Efter genomfört programarbete finns förslag framtaget på hur bättre köksmiljö samt utökad verksamhetsarea ska kunna tillskapas. Tillbyggnad av köket föreslås i anslutning till skolans entréer och godsmottagning mot öster. Tillbyggnad av verksamhetsarea föreslås i två plan på skolans västra sida där skolgården finns. Skolans kapacitet ökas på detta sätt till platser i grundskolan och till 60 platser i grundsärskolan. 2 (5)

20 ÄRENDE Dnr KS Demografi I prognosmaterialet syns en ökning av elever i området, för teleborgsområdet som helhet finns ett kraftigt ökat antal invånare under prognosperioden. Noteras kan också att i området finns ett antal detaljplaner som är i olika skeden, såväl klara för byggnation som under utredning. Hur många bostäder dessa utbyggnadsmöjligheter kommer att innebära och när det tidsmässigt kommer att ske vet man inte i nuläget. Kända planprogram i stadsdelen Teleborg: Telestadshöjden, Torparängen, Nyadal 1, Romalyckan 1, Växjö 12:4 Vallen, Växjö 12:9 Telestads herrgård, Växjö 12:10 Limnologen syd, Växjö 13:35 Vikaholm, Växjö 13:35 Södra Länken E1. Ljungfälleskolan ökn/minsk Ålder F Gy F Summa gr Gy Summa (5)

21 ÄRENDE Dnr KS Skola Idag finns basrum till varje klass i årskurs F-6, vid enheten finns även specialsalar för musik och slöjd. För undervisning i idrott och hälsa används Teleborgshallen. Intill matsalen finns ett mindre bibliotek, undervisning i hemkunskap sker på TC. Lokaler finns även för expeditioner, arbetsrum, samtalsrum och elevhälsa. Dock är ytor för arbetsrum och samtal mycket begränsade. Skolans kapacitet ökar genom att bygga till en byggnad innehållande undervisningsytor för ca 160 elever, denna byggnad utförs i två plan med basrum, grupprum, uppehållsytor samt entréer. Kök och matsal Köket är ett tillagningskök som inte uppfyller kraven. I köksutredning från hösten -13 klassas detta kök som ett av köken med stora behov av åtgärder. Med föreslagen förändring byggs nytt tillagningskök med en yta om ca 270 m 2 med separat buffétorg. Matsalen utökas med drygt 180 m 2 utifrån ökat elevantal, salen utformas så den får en flexibel användning och kan fungera som samlingssal. Fritidshem Genom att tillföra ytterligare basrum skapas möjlighet att bättre klara behoven och uppdraget kopplat till fritidshemmet och dess verksamhet. Möjlighet skapas på detta sätt att ordna fritidshemsbaser kopplade till de olika organisatoriskt ordnade delarna av skolan. Lokaler Skolans area idag är 5442 m 2 BRA. Tillkommande area för skoldelen är enligt programmet ca 1600 m 2 samt för köksdelen till ca 280 m 2. Utemiljö Anpassningar av utemiljön runt nybyggnationerna ingår i projektet och vissa friytor för lek och utevistelser ses över för att få bättre funktioner. Ekonomi Upprättad kalkyl visade på en investeringsutgift på knappt 85 mkr, och ger en tillkommande kalkylerad hyra på knappt 7 mkr/år utöver dagens årshyra på ca 3,7 mkr. Preliminär tidplan Målsättningen är att skolan med ökad kapacitet och tillagningskök i sin helhet är klar under våren (5)

22 ÄRENDE Dnr KS Beslutet skickas till För åtgärd Utbildningsnämnden VöFAB För kännedom Planeringskontoret, Lokalförsörjningsgruppen Monica Skagne Kommunchef CEO Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Bilaga: Situationsplan 5 (5)

23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Dnr Byggnationsärende: Ljungfälleskolan, kök och lösa inventarier Utbildningsnämndens beslut Nämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB och Lokal-försörjningsgruppen genomföra byggnation avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan för en total investeringsutgift på 85 mkr, baserad på anbud, och med en tillkommande hyra på totalt 6,7 mkr/år. Ombyggnad av köket ingår i total investeringsutgift med en summa på 57,6 mkr och med en tillkommande hyra, som ingår i totalt tillkommande hyra, på 2,3 mkr/år. Köken kommer tidigast i augusti 2016 att överföras till Måltidsenheten och fram tills dess är utbildningsnämnden beställare av åtgärder i kök. Ärendet översändes till kommunfullmäktige för godkännande. Bakgrund beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 562/2015 att godkänna utbildningsnämndens begäran att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Utbildningsnämnden beslutade 162/2015 att förnya uppdraget till förvaltningen att i samarbete med Lokalförsörjningsgruppen och VöFAB genomföra anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Utbildningsnämnden beslutade 161/2015 att upphäva nämndens tidigare beslut om tillbyggnad av Ljungfälleskolan. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 194/2015 att godkänna utbildningsförvaltningens begäran att få ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende om- och tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ordförandens signatur Justerarens signatur Utdragsbestyrkande Sida 23/33

24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Utbildningsförvaltningen beslutade 55 att ge förvaltningen i uppdrag att i samarbete med VöFAB genomföra fortsatt projektering och anbudsförfrågan avseende tillbyggnad av Ljungfälleskolan samt att inför byggnation återkomma med uppgift om investeringsutgift och tillkommande hyra, baserad på anbud. Ärendet översändes till kommunstyrelsens arbetsutskott för godkännande. Bakgrund Ljungfälleskolan är byggd i början på 70-talet och är inte ombyggd i någon större omfattning. Enheten är en F-6 skola med ca 350 elever i grundskolan och ca 25 elever i grundsärskolan. Skolan är organiserad i 3 paralleller för de yngre eleverna och i 2 paralleller för äldre elever, vilket ger ett snitt på drygt 20 elever i varje grupp. Enhetens kök är mycket gammalt och har stora behov av åtgärder samt utökning av area då dagens hygienkrav inte uppfylls i lokalen. Beslutsunderlag Protokoll arbetsutskottet Missiv Ljungfälleskolan Yrkanden Ordförande yrkar att nämnden antar arbetsutskottets förslag till beslut. Beslutsordning Ordförande frågar om dennes yrkande kan antas och konstaterar att nämnden beslutar enligt yrkandet. Ordförandens signatur Justerarens signatur Utdragsbestyrkande Sida 24/33

25 ÄRENDE Dnr KS Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Kommunens revisorers granskningsrapport rörande tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll Förslag till beslut Kommunfullmäktige lämnar svar i enlighet med tekniska nämndens beslut i 39/2016 på kommunens revisorers granskningsrapport rörande nämndens styrning, uppföljning och kontroll. Bakgrund Kommunens revisorer har den 9 februari 2016 till fullmäktige överlämnat en granskningsrapport rörande tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll. Granskningsrapporten har därefter remitterats till tekniska nämnden för yttrande. Ärendet Enligt gällande rutin ska samtliga svar på granskningsrapporter från kommunens revisorer som rör nämnder och bolag slutligt lämnas av kommunfullmäktige. Tekniska nämnden har i 39/2016 yttrat sig över kommunens revisorers granskningsrapport rörande nämndens styrning, uppföljning och kontroll och överlämnat ärendet till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. Beslutet skickas till Kommunens revisorer För kännedom Tekniska nämnden Kommunledningsförvaltningen 1 (1) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg

26

27

28

29

30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Dnr Rapporter från revisionen Kommunfullmäktiges beslut 1. Kommunfullmäktige överlämnar granskningsrapport rörande kommunstyrelsens uppsiktsplikt till kommunstyrelsen för inhämtande av yttrande. 2. Kommunfullmäktige överlämnar granskningsrapport rörande Växjöbostäder ABs styrning, uppföljning och kontroll till Växjö kommunföretag för inhämtande av yttrande. 3. Kommunfullmäktige överlämnar granskningsrapport rörande utbildningsnämndens styrning, uppföljning och kontroll till utbildningsnämnden för inhämtande av yttrande. 4. Kommunfullmäktige överlämnar granskningsrapport rörande tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll till tekniska nämnden för inhämtande av yttrande. 5. Kommunfullmäktige överlämnar granskningsrapport rörande nämnden för arbete och välfärds styrning, uppföljning och kontroll till nämnden för arbete och välfärd för inhämtande av yttrande. 6. Kommunfullmäktige överlämnar granskningsrapport rörande omsorgsnämndens styrning, uppföljning och kontroll till omsorgsnämnden för inhämtande av yttrande. 7. Kommunfullmäktige överlämnar granskningsrapport rörande Värends räddningstjänstförbunds styrning, uppföljning och kontroll till Värends räddningstjänstförbund för inhämtande av yttrande. Bakgrund Kommunens revisorer har överlämnat sju granskningsrapporter rörande styrning, uppföljning och kontroll till kommunfullmäktige. Enligt överenskommen rutin för beredning av revisionens granskningsrapporter ska kommunfullmäktige besluta om hur rapporterna ska remitteras. Kommunrevisionens ordförande Carl-Olof Bengtsson (S) och revisionschefen Karin Andersson föredrar ärendet och presenterar granskningarnas slutsatser. 1 (1)

31 Revisionsrapport Granskning av styrning, uppföljning och kontroll Lena Salomon, Certifierad kommunal revisor. Tekniska nämnden Växjö kommun Carl-Magnus Stenehav, Certifierad kommunal revisor. Sofia Blixtberg, Sandra Marcusson 2015

32 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll Innehåll Sammanfattning Inledning Bakgrund Syfte och Revisionsfrågor Revisionskriterier Avgränsning Metod Iakttagelser och bedömningar Organisation Nämndens styrmedel Styrande dokument och dess tillämpning Bedömning Nämndens uppföljning Ekonomi och verksamhet Bedömning Nämndens arbete med intern kontroll och risk- och väsentlighetsanalyser Reglemente för intern kontroll Nämndens arbete Bedömning Nämndens arbete med att förebygga och upp-täcka oegentligheter samt förtroendeskadligt beteenden Styrdokument och värdegrundsarbete Bedömning Sammanfattande revisionell bedömning PwC Växjö kommun 1

33 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll Sammanfattning Revisorerna i Växjö kommun har gett PwC i uppdrag att granska tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll. Sammanfattningsvis bedömer vi att tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll över verksamheten delvis fungerar på ett tillfredsställande sätt med avseende på innehåll, omfattning och genomförande. Under respektive avsnitt redovisas skälen för vår bedömning. En tydligare styrning, uppföljning och kontroll skapar möjlighet att vidareutveckla verksamheten. Nedan följer några rekommendationer: Rekommendationer 1. Styrning Vi rekommenderar att mätbara måltal och mätvariabler i högre utsträckning fastställs för att kunna utvärdera nämndens måluppfyllelse. Förfarandet med att flytta budgetmedel mellan olika investeringar kan innebära en risk att projektets ursprungliga budget inte tydliggörs och därmed en otydlig styrning och kontroll. Det finns även en risk att den totala budgetnivån per investering istället överdrivs och verkar kostnadsdrivande. Vi föreslår att nämnden under 2016 utvecklar en bättre styrning och uppföljning av detta område. 2. Uppföljning Vi rekommenderar att redovisningen avseende prognos för måluppfyllelse av verksamhetsmålen utvecklas. Redovisningen behöver förtydligas om respektive mål förväntas uppfyllas eller inte. Saknas denna redovisning ges nämnden ingen möjlighet att vidta åtgärder vid avvikelser. Vi rekommenderar att nämnden tydliggör rutiner kring vilken typ av återrapportering av pågående och avslutade investeringsprojekt som ska redovisas till nämnden. 3. Intern kontroll Vi rekommenderar att risk- och väsentlighetsarbetet behöver tydliggöras och dokumenteras för att säkerställa spårbarhet samt att nämnden i högre utsträckning involveras i risk- och väsentlighetsanalysen. Vid granskningstidpunkten fanns det ingen dokumenterad risk- och väsentlighetsanalys. Flertalet av nämndens egna kontrollmoment avser om det finns rutiner eller inte. Vi rekommenderar att nämnden formulerar om sina kontroller för att i högre utsträckning säkerställa sig om rutinerna efterlevs och att resultatet av kontrollerna är ändamålsenliga. 4. Det förebyggande arbetet mot oegentligheter och förtroendeskadligt beteende Vi rekommenderar att arbetet utvecklas när det gäller riskanalyser och att eventuella rutiner och åtgärder i verksamheten utarbetas för att ytterligare förebygga arbetet mot oegentligheter och förtroendeskadligt beteende. PwC Växjö kommun 2

34 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll 1. Inledning 1.1. Bakgrund Kommunens revisorer ska enligt kommunallagen 9 kap 9 granska om kommunstyrelsen och nämnderna har en tillräckligt god intern kontroll i verksamheten. Motsvarande granskning ska göras hos kommunens företag och kommunalförbund av vald lekmannarevisor respektive revisor. Granskningen är initierad med anledning av revisorernas risk- och väsentlighetsanalys. Kommunstyrelsen ska enligt kommunallagen 6 kap 1 ha uppsikt över kommunens nämnder, kommunens företag och de kommunalförbund som kommunen är medlem i. Kommunstyrelsen har ett omfattande ansvar att se till att verksamheterna fungerar väl och i det allmännas intresse och initiera åtgärder när det omvända inträffar. Det interna reglementet för kommunstyrelsen innehåller en detaljerad uppräkning av ansvarsområden. Nämnderna ska enligt kommunallagen 6 kap 7 driva verksamheten i förvaltningarna enligt de mål och regelverk som gäller för varje verksamhet. Den interna kontrollen ska vara tillräcklig och verksamheten ska drivas på ett tillfredsställande sätt. Samma krav ställs på de företag som fullmäktige beslutat lämna över skötseln av kommunala angelägenheter till med stöd av kommunallagen 3 kap 16. Kommunens styrdokument gäller i normalfallet för kommunstyrelsen, nämnderna och de helägda bolagen. De delägda bolagen, kommunalförbund, stiftelser och föreningar som Växjö kommun har intressen i omfattas vanligtvis inte direkt av kommunens interna styrdokument Syfte och Revisionsfrågor Granskningen är en fördjupad granskning med syftet att ge underlag till revisorernas bedömning av den interna kontrollen, resultaten och rapporteringen. Granskningen ska besvara nedanstående revisionsfrågor: Vilka styrmedel använder nämnden? (avsnitt 2.2) Vad omfattar den uppföljning som nämnden gör? (avsnitt 2.3) Hur går uppföljningen till och med vilken frekvens sker uppföljningen? (avsnitt 2.3) Hur utvärderar eller bevakar nämnden den interna kontrollen i verksamheten? (avsnitt 2.5) Hur arbetar nämnden med risk- och väsentlighetsanalyser? (avsnitt 2.5) Hur arbetar nämnden för att förebygga och upptäcka oegentligheter i verksamheten? (avsnitt 2.6) Hur arbetar nämnden för att förebygga och upptäcka förtroendeskadliga beteenden hos chefer och medarbetare? (avsnitt 2.6) Sammanfattningsvis, fungerar styrningen, uppföljningen och kontrollen över verksamheten i nämnden på ett tillfredsställande sätt med avseende på innehåll, omfattning och genomförande? (avsnitt 3) PwC Växjö kommun 3

35 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll 1.3. Revisionskriterier Reglerna som är relevanta för de områden som ingår i granskningen finns framförallt i följande dokument: Kommunallagen Reglemente för tekniska nämnden Reglemente för intern kontroll Styrdokumentet Styrsystem för Växjö kommun Policy för bisyssla, representation, resor, upphandling och inköp Kommunfullmäktiges budget för Växjö kommun 2015 Internbudget för tekniska nämnden och verksamhetsplan 2015 Delegationsordning för tekniska nämnden Personalhandbok Årsrapport tekniska nämnden 2014 Åtgärdsplan för förstärkt intern styrning och kontroll 2013:81 Avfallsplan för Växjö kommun , Transportplan för Växjö kommun, Miljöprogram för Växjö kommun, Avgränsning Granskningen genomförs inom flertal av kommunens verksamheter. Denna granskning avser tekniska nämnden. Granskningen hör till revisionsåret Metod Granskningen har genomförts genom dokumentanalyser och intervjuer. Genomgång av protokoll för perioden 2015 har även skett. Intervjuer har genomförts med: ordförande förste vice ordförande andra vice ordförande förvaltningschef avdelningschef för administrationen avdelningschef för VA avdelningschef för produktionen Granskningen har varit föremål för sakkontroll av de intervjuade. PwC Växjö kommun 4

36 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll 2. Iakttagelser och bedömningar 2.1. Organisation Tekniska nämnden ansvarar för gator, vägar, trafik, parkering, naturvård, skogar, parker, renhållning, avfallsfrågor, försörjning med vatten- och avlopp. Nämnden ansvarar även för sjöreglering och vattenkraftverk samt trafiksäkerhetsbefrämjande åtgärder. En översyn av tekniska förvaltningen pågår i syfte att utreda vilka verksamheter som kan vara lämpliga för konkurrensutsättning och möjligheten för samordning. Översynerna kan komma att påverka förvaltningens organisation, uppdrag och ekonomi i väsentlig grad Nämndens styrmedel Styrande dokument och dess tillämpning Tekniska nämndens ansvarsområde utgår från nämndens reglemente som fastställts av Kommunfullmäktige, Enligt kommunens styrande dokument Styrsystem för Växjö kommun fastställd i kommunfullmäktige beskrivs att kommunens styrsystem utgår ifrån målstyrning. Förutsättningar för att åstadkomma detta är att: Det finns en röd tråd från kommunens ledstjärna, övergripande mål och strategier till nämnds/bolagsmål och aktiviteter på verksamhetsnivå och om möjligt på arbetsplatsnivå. Att målen är levande och rimliga i antal. Det ska finnas ett samband mellan tillgängliga resurser och verksamhetsmål. Det finns väl fungerande rapporterings- och uppföljningsstruktur. Tekniska nämndens styrning sker utifrån kommunfullmäktiges budget som i sin tur har brutits ner till nämndmål och aktiviteter. Nämndens verksamhet berör samtliga av fullmäktiges beslutade målområden förutom målområde omsorg. Totalt har nämnden fastställt 29 verksamhetsmål. Vissa av målen är inte mätbara. Nämnden har även beslutat om två mål med koppling på målområde Ekonomi och effektivitet. Nämnden har i möjligaste mån beaktat kommunens miljöprogram, transportplan och avfallsplan vid upprättande av mål i internbudgeten (2015). Enligt uppgifter från förvaltningsledningen saknas tillräckligt med medel för att uppnå dessa mål. Verksamheterna har upprättat verksamhetsmål som ska fungera som mål/aktiviteter för att nå nämndens mål. Tekniska nämndens presidium beskriver att det är förvaltningschefens ansvar att se till att uppdrag och mål trattas ner och verkställs i verksamheten. Enligt kommunfullmäktiges budget för 2015 är det nämndernas utrymme i driftbudgeten som styr investeringsnivån. Det är således respektive nämnd som har att besluta om vilka investeringar som skall genomföras. Tekniska nämndens investeringsbudget uppgår enligt internbudget för tekniska nämnden år 2015 för perioden till 731 mnkr. PwC Växjö kommun 5

37 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll Budgeten är i sin tur fördelad på flertal olika investeringar och verkställs löpande under perioden. Enligt intervjuerna beskrivs att för vissa investeringar har verksamheten en god bild av bedömd kostnadsnivå/budget i de olika investeringarna medan i andra investeringar har inte förstudier genomförts och budgeten bedöms som osäker. Enligt förvaltningsledningen justerar nämnden i vissa fall budgeten per investering i de fall någon investering blir dyrare/billigare än beräknat. Följande styrmedel beskrivs bl.a. som relevanta för nämnden: Policys och planer (Miljöprogram för Växjö kommun, transportplan, avfallsplan, VA-plan) VA-lagen Livsmedelslagen Miljöbalken Avfallsförordningen m.fl. Vi har i samband med granskningen gått igenom samtliga protokoll för år 2015 och bl.a. noterat att nämnden beslutat om följande strategier/föreskrifter som en del av nämndens styrning. Parkeringsstrategi för Växjö stad. 1 Nya lokala trafikföreskrifter om tättbebyggt område i Växjö stad och ytterområden. 2 Utredningsuppdrag om planerat nyttjande av eget kapital i VA verksamheten och i renhållningsverksamheten. 3 Delegationsordningen har upprättats och fastställts av nämnden. 4 Presidiet beskriver att förvaltningen genomfört olika utbildningsinslag för nämnden avseende nämndens verksamhetsområden och framtida ekonomiska utmaningar. Vidare har genomgång av de formella grunderna som reglemente, delegationsbeslut, internbudget, intern kontroll, attester och övriga styrande dokument skett Bedömning Vi bedömer att nämndens styrning delvis är tillräcklig men ser en bristande informationsförmedling gällande styrning av investeringar. Denna styrning är särskilt viktigt för tekniska nämnden då nämnden hanterar en stor mängd investeringar. Förfarandet med att flytta budgetmedel mellan olika investeringar kan innebära en risk att projektets ursprungliga budget inte tydliggörs och därmed en otydlig styrning och kontroll. Det finns även en risk att den totala budgetnivån per investering istället överdrivs och verkar kostnadsdrivande. Vi föreslår att nämnden under 2016 utvecklar en bättre styrning av detta område. I samband med sakavstämning av revisionsrapporten har det framförts att nämnden tydliggjort denna styrning. 1 Tekniska nämnden Tekniska nämnden Tekniska nämnden Tekniska nämnden , 91 5 Tekniska nämnden PwC Växjö kommun 6

38 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll Vi rekommenderar att mätbara måltal och mätvariabler i högre utsträckning fastställs för att kunna utvärdera nämndens måluppfyllelse. Kännedom om diverse policys, planer som fullmäktige beslutat om är god och det finns en spårbarhet i nämndens verksamhetsmål. Det beskrivs att miljöprogram, transportplan och avfallsplan inte är förankrade i nämndens driftbudget. Vi rekommenderar att kalkyler tas fram för att beräkna avvikelsens storlek Nämndens uppföljning Ekonomi och verksamhet Tekniska förvaltningen är en beställare- och utförarorganisation och beställarmöten hålls månadsvis mellan beställare och utförare där aktuella investeringar redovisas. Uppföljning av verksamheten på respektive avdelning sker löpande under året. Redovisas brister finns det möjligheter för verksamheten att åtgärda dessa. När det gäller VAavdelningen sker bl.a. kontroller utifrån ett upprättat kontrollprogram som granskats av Miljö- och hälsokontoret i enlighet med livsmedelslagen och VA-lagen. Därutöver sker årliga besiktningar där Miljö- och hälsokontoret medverkar. Uppföljning samt eventuella åtgärder på respektive avdelning redovisas i ledningsgruppen månatligen. Uppföljning av nämndens verksamhetsmål sker i samband med delårsrapport och årsrapport. I delårsrapport för tekniska nämnden augusti 2015 redovisas nämndens verksamhetsmål per målområde. Det går i flera fall inte utifrån lämnad redovisning att bedöma måluppfyllelsen per målområde eller för respektive mål. Någon redovisning av vilka åtgärder som nämnden eventuellt behöver vidta för att nå målen har inte dokumenterats. Ekonomiuppföljning samt prognos till nämnden sker vid fyra tillfällen under året samt i samband med bokslutsrapportering. När det gäller nämndens investeringar saknas det en rutin för hur och på vilket sätt återrapportering av pågående och avslutade investeringar ska redovisas till nämnden. Idag sker rapportering i samband med delårsrapport och årsrapport i form av en sammanställning över budget för perioden , nedlagda kostnader samt en prognos gällande den totala investeringsutgiften. I samband med sakavstämning beskrivs att ett arbete har påbörjats. Vi har i samband med granskningen gått igenom samtliga protokoll för år 2015 och bl.a. noterat följande verksamhetsuppföljningar som redovisats till nämnden: Analys angående för- och nackdelar med övergångsställen. 6 Information om resultatet från medarbetarenkäten Information om aktuella trafikärenden. 8 Information om förstudie av ny återvinningscentral Växjö södra. 9 Uppföljning av beslut i tekniska nämnden juni 2015 och december Uppföljning av beslut i tekniska nämnden under år 2014 och år Flertal av besluten är verkställda eller pågår. 6 Tekniska nämnden Tekniska nämnden Tekniska nämnden Tekniska nämnden PwC Växjö kommun 7

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-06-07 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10.30 i Utvandrarnas

Läs mer

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400 Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9:00 11:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-12-14 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband

Läs mer

Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan

Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan Dnr 2013-08-12 Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel. 0470-415 43 Kommunstyrelsens arbetsutskott Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: 556602-4641 2015-12-03

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: 556602-4641 2015-12-03 Tid och plats Sammanträdesrum Växjö Kommunföretag AB, kl. 14.00 17.10 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S) Tobias Adersjö (MP) Martin Edberg (S) Ulf Hedin (M) Rose-Marie

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP) Plats A-salen Tid Kl. 10:00 11:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 62 Ks 92 Au 101 KS/2014 0465 Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Östersunds kommun 2010-10-22 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund

Läs mer

Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun

Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun november 2012 Innehåll Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.2 Revisionsfråga... 2 1.2.1 Avgränsning... 2 1.3 Metod... 2 2. Utgångspunkter

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

A-salen, kommunhuset

A-salen, kommunhuset Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:15 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) 194-199, 201-214 Charlotta Svanberg (S) 194-211, 213-214 Per Schöldberg (C) 194-198, 200-214 Anna Tenje (M) 194-197, 199-214

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE 2016-12-14 kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband med pausen av kommunfullmäktige)

Läs mer

Uppsiktsplikt och ägarstyrning

Uppsiktsplikt och ägarstyrning www.pwc.se Revisionsrapport Uppsiktsplikt och ägarstyrning Margareta Irenaeus Cert. kommunal revisor Botkyrka kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Uppdrag... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum Diarienummer 2015-09-23 BIN 2015/804 Administrativ chef Calle Karlsson 0410-73 39 35 calle.karlsson@trelleborg.se Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Bakgrund Den 22

Läs mer

Upphandling och inköp

Upphandling och inköp www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor December 2014 Upphandling och inköp Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson

Läs mer

Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning. Skellefteå kommun

Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning. Skellefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisionskonsult Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3

Läs mer

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi.

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 18 Dnr 2013/20-012 KS Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. Till dagens sammanträde är presidiet i Borgholm Energi AB inbjudna för information och diskussion

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09 24 (40) 56 LYSEKILS STADSHUS ÅRSRAPPORT 2013 Dnr: LKS 2014-162-042 Årsrapport 2013 för Lysekils Stadshus har upprättats. Finansieringsfrågor

Läs mer

Kommunrevisionen. Granskning av Klagomålshantering 2006-03-22. Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige

Kommunrevisionen. Granskning av Klagomålshantering 2006-03-22. Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Kommunrevisionen 2006-03-22 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Granskning av Klagomålshantering Kommunrevisionen har granskat rutinerna för klagomålshantering, vilka utgör del av kommunens övergripande

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.45 Beslutande Tommy Bohman, ordförande Klas Håkanson Gunilla Hjelm Jan Johansson Ingemar Sturesson Agneta Lindberg, ersättare Ritva

Läs mer

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden.

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden. Till kommunfullmäktige 2008 ÅRS REVISIONSBERÄTTELSE Vi har granskat kommunstyrelsens och övriga nämnders verksamhet samt årsredovisning, sammanställd redovisning och räkenskaper för år 2008 i Vaggeryds

Läs mer

Granskning av styrning, uppföljning och kontroll

Granskning av styrning, uppföljning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av styrning, uppföljning och kontroll Lena Salomon, Certifierad kommunal revisor. Tekniska nämnden Carl-Magnus Stenehav, Certifierad kommunal revisor. Sofia Blixtberg,

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner Revisorerna Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG granskning av faktureringsrutinerna vid tekniska avdelningen, se bifogad rapport. Vi önskar

Läs mer

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 16

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 16 KALLELSE Kommunfullmäktige 2016-03-08 Kommunfullmäktige kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 16 Tid och plats Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande

Läs mer

Årsbokslut 2015 och årsredovisning för koncernen Stockholms Stadshus AB

Årsbokslut 2015 och årsredovisning för koncernen Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 2016-03-21 Ärende 3 Dnr 2015/3.1.2/37 Sid. 1(5) 2015-03-03 Handläggare: Inger Kjaerboe Telefon: 08-508 29 270 Till Koncernstyrelsen Årsbokslut 2015 och årsredovisning

Läs mer

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund och syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Projektorganisation och metod 4 5. Kommunens organisation kring lokalförsörjning 4 5.1

Läs mer

KALLELSE Valnämnd 2015-01-28. Valnämnd kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8.

KALLELSE Valnämnd 2015-01-28. Valnämnd kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8. KALLELSE Valnämnd 2015-01-28 Valnämnd kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8. Tid och plats torsdagen den 5 februari 2015 klockan 13.30 i C- salen, Växjö

Läs mer

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Revisionsrapport Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Nyköpings kommun Februari 2009 Lars Wigström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågan...3

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (17) Tid Onsdagen den 30 mars 2016 klockan 15:00 Plats Ärenden Pilevallskolan, 33 Upprop 34 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 35 Uppföljning om antalet barn

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning och ansvarig nämnd 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2011

Revisionsberättelse för år 2011 Till Kommunfullmäktige Revisionsberättelse för år 2011 Arvika kommuns revisorer har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet. Genom utsedda lekmannarevisorer har vi även granskat verksamheten

Läs mer

Granskning av ansvarsfördelning mellan teknisk nämnd och förvaltningen

Granskning av ansvarsfördelning mellan teknisk nämnd och förvaltningen www.pwc.se Alf Wahlgren, certifierad kommunal revisor Carl-Gustaf Folkeson, revisionskonsult Granskning av ansvarsfördelning mellan teknisk nämnd och förvaltningen Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009.

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009. Kommunrevisionen 2009-01-14 Renhållningsstyrelsen Miljönämnden Byggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av personuppgiftslagens tillämpning På uppdrag av Lunds kommuns revisorer

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning

Revisionsrapport Övergripande granskning Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Styrelsen för För kännedom: Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer, i egenskap av lekmannarevisorer i

Läs mer

Ansökan om försäljning av fastighet Heby Morgongåva, 15:8

Ansökan om försäljning av fastighet Heby Morgongåva, 15:8 - KOMMUNSTYRELSEN - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12 Sammanträdesdatum 3 december 2013 Ks 243 Dnr 2013/230 107 Ansökan om försäljning av fastighet Heby Morgongåva, 15:8 Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07 Nr 2015-07 s revisorer Granskning av resurser för projektledning och bevakning av projekt, BFAB och KvB. Granskningsrapport Nr 2015-07 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun Granskning av hantering av konst och konstföremål - Räkenskapsår 2013 Datum 2013 Till Kommunrevisionen i Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har givit EY i uppdrag att biträda i en granskning av

Läs mer

Uppföljning av Miljöplan 2006

Uppföljning av Miljöplan 2006 Revisionsrapport Uppföljning av Miljöplan 2006 Nyköpings kommun Februari 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågor och revisionsmetod...3 2 Granskningsresultat...4

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

108 KS.2013.0429. Beslut om handläggning av medborgarrörslag om trappa från Gruvbackens förlängning till gång- och cykelväg i Stehag

108 KS.2013.0429. Beslut om handläggning av medborgarrörslag om trappa från Gruvbackens förlängning till gång- och cykelväg i Stehag Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sida 14 (45) 2013-09-30 ;jö Dnr 2013 10-17 j 1".:söv 108 KS.2013.0429 Beslut om handläggning av medborgarrörslag om trappa från Gruvbackens förlängning till gång-

Läs mer

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Samverkan mellan revisorer Delvis gemensam revision Kan begära upplysningar Kommunens revisorer Lekmannarevisor Bolagets yrkesrevisor Samordnad

Läs mer

REV15.20 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA

REV15.20 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA Revisionsplan 2015 E 1 Revisionsplan för Lerums kommun 2015 Förslag till revisionsplan baseras på årets väsentlighets- och riskanalys, genomförda granskningar 2013

Läs mer

Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan

Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 12 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 144 Ks 178 Au 210 KS/2015-0257 Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan s förslag till Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-05-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-05-18 Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 14:00-14.35 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M),

Läs mer

C-salen, Växjö kommun. Beslutande Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

C-salen, Växjö kommun. Beslutande Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13:30 15.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Utlåtande 2012:70 RI+V (Dnr 023-344/2012) AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor Revisorerna 1 (1) Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning av bisysslor,

Läs mer

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden Härjedalens Kommun 23 januari 2015 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 7 (11) Kommunfullmäktige 2015-10-15 Kf 112 Ks 151 Au 177 KS/2014-0267 Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Läs mer

Förstudie förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten

Förstudie förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Gunilla Svensson 2014-11-26 SFN 2014/0901 0480-450513 Servicenämnden Förstudie förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten (ÄTA) Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10 Tid och plats A-salen klockan 10.00 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C) ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Cheryl Jones Fur (MP) Tomas Thornell (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21 sid 1 (26) Tid och plats Onsdag den 21 mars 2012 kl 15.00-16.25 Bildsalen Frödingskolan, Kronoparken Posthornsgatan 6 Ajournering kl 15.50-15.55 Ledamöter Niklas Wikström (FP) ordförande Anna Dahlén Gauffin

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun 2012-06-12 Antagen av kommunfullmäktige 2011-09-27, 116 Reviderad kommunfullmäktige 2012-08-30, 118 Förslag till revidering (anpassning) efter kommunfullmäktiges beslut den 29 mars 2012 37om revidering

Läs mer

Företagspolicy för Luleå kommuns bolag

Företagspolicy för Luleå kommuns bolag Policy Företagspolicy för Luleå kommuns bolag 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning. 3 2. Koncerndefinitioner...3 3. Ledning av kommunens bolag.4 3.1 Kommunfullmäktige....4 3.2 Kommunstyrelsen.... 4 3.3

Läs mer

Kommunledningsförvaltningens förslag. Telefon : vxl Fax: Bankgiro: 104-2134

Kommunledningsförvaltningens förslag. Telefon : vxl Fax: Bankgiro: 104-2134 EDA KOMMUN Datum Arende 2009-06-08 l)nr. Kom mun ledningsförvaltningen Kommunstyrelsen Jan-Olof Seveborg, 0571-28105 Andrad bolagsordning och ägardirektiv för Eda Bostads AB Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013 Vellinge kommun Fastighetsunderhåll Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382

Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 264 Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Ägardirektiv för AB Väsbyhem

Ägardirektiv för AB Väsbyhem Ägardirektiv Kommunledningskontoret 2015-12-10 Magnus Åberg 08-590 972 42 Dnr KS/2015:433 magnus.aberg@upplandsvasby.se Ägardirektiv för AB Väsbyhem Nivå: Kommungemensamt dokument Antagen: Kommunfullmäktige

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506)

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Sidan 1 av 7 ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Bakgrund Landskrona kommun (212000-1140) och Svalövs kommun (212000-0993) äger gemensamt ett aktiebolag. LSR Landskrona

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-12. Investeringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245, f d rättspsyk

Sammanträdesdatum 2011-05-12. Investeringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245, f d rättspsyk SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRelSEN Sammanträdesdatum 2011-05-12 ;~R 25 2011 8(21) 87 Dnr 2011/42 nvesteringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245,

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 2014-11-18 KR 2014/ 0010-7 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2 Nämndens

Läs mer

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 2016-03-21 48 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2015:674-003 Ersätter: Revisionsreglemente beslutad av kommunfullmäktige 17, 2006-11-27 (reviderad 211, 2011-09-26) Revisionen

Läs mer

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2014 Skurups kommun Granskning av årsredovisning 2013 EY Building a better working world Innehåll 1. Inledning 2 2. Resultatutfall mot budget

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-01. att godkänna att Knivstabostäder AB får bilda ett dotterbolag för ändamålet nyproduktion av bostäder,

PROTOKOLL 2016-02-01. att godkänna att Knivstabostäder AB får bilda ett dotterbolag för ändamålet nyproduktion av bostäder, Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-01 16 Bildande av dotterbolag till Knivstabostäder AB KS-2015/646 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna att Knivstabostäder

Läs mer

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Säters kommun Ärendehantering Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Innehåll 1.Sammanfattning 3 2. Syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Metod 4 5. Genomförande

Läs mer

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida Kommunstyrelsen 2012-02-28 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-05 kl. 18:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för

Läs mer

December 2014 Pernilla Lihnell, Emelie Bjerke. Granskning av styrelsens arbete inom de kommunala bolagen Uddevalla kommun

December 2014 Pernilla Lihnell, Emelie Bjerke. Granskning av styrelsens arbete inom de kommunala bolagen Uddevalla kommun December 2014 Pernilla Lihnell, Emelie Bjerke Granskning av styrelsens arbete inom de kommunala bolagen Uddevalla kommun Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 4 2. Enkät styrelsens arbete 6 3. Uddevalla

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Inledning och syfte Aneby kommun bedriver en del av sin verksamhet i form av bolag eller stiftelser. Verksamhet i

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Revisionsrapport Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Katrineholms kommun Februari 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

Rapport avseende granskning av resursfördelning

Rapport avseende granskning av resursfördelning Rapport avseende granskning av resursfördelning inom kultur- och fritidsnämnden Östersunds kommun April 2014 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Revisionell bedömning 5

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet AB Ljusdalshem Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2013-06-25

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2013-06-25 Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 11-12, 13-13.55 Beslutande Anders Ceder (S), ordförande Irja Gustavsson (S), vice ordförande Arnold Bengtsson (S) Inger Griberg (MP) Pär-Ove Lindqvist (M) Jonas Kleber

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2012-12-11 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2012-12-11 1 Tekniska nämnden 2012-12-11 1 Innehållsförteckning Information om underhållsplaner för kommunens fastigheter... 3 Hyresförhandlingar för kommunens bostäder... 4 Medborgarförslag om promenadstig längs Mellomkvarnsbäcken...

Läs mer

Lysekils Stadshus Årsrapport 2013 Dnr: LKS 2014-162-042

Lysekils Stadshus Årsrapport 2013 Dnr: LKS 2014-162-042 1/6 Datum: 2014-03-21 Förvaltning: Kommunstyrelsen Handläggare: Lena Fischer Telefon: 0523-613 119 E-post: lena.fischer@lysekil.se Lysekils Stadshus Årsrapport 2013 Dnr: LKS 2014-162-042 Styrelsens arbete

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09 Tid och plats C-salen klockan 13.30-14.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S), 103, 108, 114, 104, 115 Ann-Christin Eriksson (V), 105-107, 109-113 Ulf Hedin (M) Oliver

Läs mer

AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB

AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB Utlåtande 2012:69 RI+V (Dnr 023-343/2012) AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2014-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrummet Rex, klockan 14.15 15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr (S) ordförande

Läs mer

SAMMANTRADESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-07-09. Astrakanen, Kommunkontoret i Båstad, måndagen den 9 juli 2012 kl. 08.30-09.10

SAMMANTRADESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-07-09. Astrakanen, Kommunkontoret i Båstad, måndagen den 9 juli 2012 kl. 08.30-09.10 Ekonomiutskottet Sammanträdesdatum 2012-07-09 1(10) Plats och tid: Beslutande: Astrakanen, Kommunkontoret i Båstad, måndagen den 9 juli 2012 kl. 08.30-09.10 Anette Åkesson (M), ordförande Ann-Marie Johnsson

Läs mer