Verksamhetsplan och budget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan och budget"

Transkript

1 DATUM DIARIENR Verksamhetsplan och budget 2008 Box Nyköping besök Storhusqvarn, V Kvarngatan 64 tel +46 (0) fax +46 (0) e-post info@region.sormland.se hemsida ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 S

2 1 Inledning 2 Utmaningarna 2.1 Introduktion 2.2 Trafik och infrastruktur 2.3 Kompetensutveckling och arbetskraftstillgång 2.4 Näringsliv och entreprenörskap Driva bildandet av Innovationsmotorn Bidra till ett bra näringslivsklimat Stöd till affärsutveckling Stödja bildandet av en bra kapitalinfrastruktur Insatser inom specifika utvecklingsområden 2.5 Hållbar utveckling 2.6 Opinion och kommunikation Kommunicera mera Öka kännedomen om Regionförbundet Sörmland inte minst bland våra medlemmar Fortsatt rapportörskap Stärka den internationella samverkan 3 Sörmland idag 4 Strukturfondsarbetet 5 Ekonomi/Budget 5.1 Den formella budgetdelen 5.2 Den särskilda budgeten för huvudverksamheten Översikt - huvudverksamheten 5.3 Avgifter Medlemsavgifter för Budget 2008 för Regionförbundet Sörmland 5.5 Kommentarer Politisk styrning Kansliet Huvudverksamheten Sidoordnad verksamhet Övrigt ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 2(20)

3 1 Inledning Verksamhetsplan och budget för år 2008 är den sjätte i ordningen sedan Regionförbundet Sörmland bildades. Innehållet och dispositionen har hittills följt en mall som haft sin grund i förbundets uppdrag enligt förbundsordningen. Under 2007 har förbundsfullmäktige antagit Sörmlandsstrategin, den första sammanhållna regionala utvecklingsplanen för Sörmland. Strategin har kopplats till EU s Lissabonstrategi och de mål och ambitioner som länets kommuner, landstinget och regionförbundet enats om att driva. Det är därför naturligt att uppläggningen av 2008 års verksamhetsplan och budget anpassas till Sörmlandsstrategins disposition. Syftet är dels att ge en bättre överblick över förbundets verksamhet, dels att förbättra informationen i planen. En målsättning med verksamhetsplanen och budgeten är att fokusera på de viktigaste utmaningarna för Sörmland det närmaste året. I budgeten beskrivs de resurser som Regionförbundet Sörmland förfogar över. Vissa delar av verksamheten som den politiska styrningen och förbundskansliet kan noga beskrivas och beräknas medan den egentliga huvudverksamheten i hög grad är beroende av utvecklingen i omvärlden och andra yttre förutsättningar. Det betyder att verksamhetsplanen och budgeten på dessa områden måste vara mer övergripande och innehålla insatser som snabbt kan anpassas till aktuella prioriteringar. Ambitionen är dock att förbättra den löpande redovisningen och uppföljningen av de projekt och insatser som regionförbundet engagerar sig i. Bland de yttre förutsättningar som påverkar Regionförbundet Sörmland under det kommande året bör särskilt regionfrågan och EU s strukturfonder nämnas. Under året kommer det att avgöras hur och i vilken takt Ansvarskommitténs förslag skall genomföras. Vidare kommer arbetet med och användningen av EU s strukturfondsprogram för sysselsättning, konkurrenskraft, landsbygdsutveckling och internationellt samarbete att intensifieras. Båda dessa frågor kommer att påverka regionförbundets verksamhet. Härtill kommer att landstinget för över både sitt engagemang i ALMI Sörmland AB och stödet till utvecklingen av besöksnäringen till regionförbundet fr o m den 1 januari ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 3(20)

4 2 Utmaningarna 2.1 Introduktion Under november 2007 antas Sörmlandsstrategin, det första sammanhållna regionala utvecklingsprogrammet för Sörmland. Strategin utgår från den vision som regionfullmäktige antog i juni 2006; Det skall vara enkelt att förverkliga sina ambitioner, idéer och framtidsplaner i Sömland I strategin ges en bild av Sörmland idag och med utgångspunkt från den formuleras ett antal utmaningar som måste infrias om visionen ska förverkligas. Sörmlandsstrategin har också kopplats till EU s Lissabonstrategi där regionförbundet lagt ned ett omfattande arbete för att tydliggöra EU s strategi på lokal nivå, med ett antal indikatorer som förankrats politiskt. Ett sätt att visa kopplingen är att föra in de indikatorer, som även kommer att användas av kommunerna och landstinget, i regionförbundets program och planer. Arbetet med Sörmlandsstrategins utmaningar bestäms utifrån konkreta handlingsplaner med tydliga mål, insatser och tidplaner. En del av handlingsplanerna kommer andra parter än regionförbundet att ha ansvar för men de som regionförbundet tar ansvar för ska tydliggöras i de årliga verksamhetsplanerna. På detta sätt finns en röd tråd från Visionen, via Sörmlandsstrategins utmaningar till konkreta handlingsplaner som följs upp med för länet gemensamma indikatorer. För att tydliggöra denna röda tråd och förbättra informationen kring regionförbundets verksamhetsplan ändrar vi nu strukturen och benämningarna i verksamhetsplanen och budgeten. Det visar sig dock att de utmaningar som beskrivs i Sörmlandsstrategin måste få något kortare och konkretare benämningar i detta dokument. Rubrikerna är därför kortfattade medan utmaningarna anges i inledningen av varje avsnitt. 2.2 Trafik och infrastruktur Utmaningen Det ska vara enkelt att verka lokalt, regionalt och globalt Insatser Verka för en mer effektiv regional kollektivtrafik genom samarbete med grannlänen Prioritera infrastrukturobjekt med god tillgänglighet inom länet och i regionen Verka för att Ostlänken planeras och finansieras Se över länets kollektivtrafiksystem och utveckla det Utvärdera betydelsen av bredband samt utarbeta förslag till utvecklingsinsatser Vi har tillsammans med länen i Stockholm-Mälarregionen arbetat aktivt i processen En bättre sits under några år och detta samarbete fortsätter och intensifieras i vissa delar under Dels genom att verka för att regionen får en stor tilldelning av statliga medel för infrastrukturobjekt i regionen, dels för att nå ett väl fungerande samarbete när det gäller kollektivtrafiken och dess organisation. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 4(20)

5 Vår ambition för 2008 är att mycket aktivt delta i alla de delar som samarbetet i Stockholm- Mälarregionen innebär både med politisk kraft och från tjänstemannasidan. Ambitionen är också att än mer aktivt sprida information om det pågående arbetet inom länet så att alla förtroendevalda känner sig informerade och aktivt kan delta om så önskas. Under 2008 har regeringen aviserat att en inriktningsproposition för kommande satsningar på infrastrukturen kommer under mars månad och dess innehåll kommer att vägleda vårt arbete med att göra prioriteringar såväl inom länets vägnät i den länstransportplan Regionförbundet Sörmland har ansvar för liksom för arbetet med den storregionala prioriteringen av de större objekten, både för vägar och järnvägar. Regeringen har som målsättning att en ny omgång med infrastrukturplaner ska finnas klara under 2009 för att gälla från och med I samband med detta prioriteringsarbete deltar vi aktivt i arbetet med Ostlänken för att dels den fysiska planeringen ska fortskrida effektivt, dels för att objektet blir finansierat och prioriterat. Vi kommer vidare under 2008 att utöka vårt arbete genom att följa utvecklingen inom kollektivtrafiken och i samverkan med Länstrafiken Sörmland fortsätta se över trafiken inom länet med mål att uppnå den kollektivtrafikvision som länet har antagit. Konkret ska systemets olika delar, såsom arbetspendlingen, skolresandet, sjukvårdsresorna och fritidsresorna med kollektivtrafik ses över. Tillsammans med de övriga två länen inom länstrafiken Mälardalen, Västmanland och Örebro län kommer ett bättre planeringsunderlag och en bättre statistik att utvecklas. Förutom det mycket nära samarbetet med Länstrafiken Sörmland sker arbetet med kollektivtrafiken i stor samverkan med kommunerna och landstinget. En studie av vad tillgången till bredband betytt för näringslivet i länet presenteras i början av året. Tillsammans med kommunerna och landstinget ska behovet av initiativ på IT-området övervägas. Perspektiv Infrastruktur- och kollektivtrafikutbyggnad bidrar till förbättringar i miljön Ungdomar är stora kollektivtrafikkonsumenter Indikator Befolkningsutveckling Beslutade insatser 2008 En bättre sits Nyköping-Östgötalänken AB E20-samarbetet 1,0 mkr ABD-samarbetet Totalt anvisat till utmaningen: 3,0 mkr ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 5(20)

6 2.3 Kompetensutveckling och arbetskraftstillgång Utmaningen Det ska vara enkelt att få tillgång till arbete och arbetskraft Insatser Ta fram en kompetensinventering Stödja initiativ till följd av kompetensinventeringen Stödja bildandet av ett forum på länsnivå för kompetensutveckling Delta i gemensamma EU-projekt inom strukturfondsområdet Östra Mellansverige Trenden på arbetsmarknaden är mycket positiv med god sysselsättningsutveckling och kraftigt ökad efterfrågan på personal enligt länsarbetsnämndens prognos. Men bristen på arbetskraft med rätt utbildning och kompetens är ett tillväxthinder som kan förvärras. Regionförbundet har inte engagerat sig i dessa frågor i någon större utsträckning tidigare eftersom andra aktörer har agerat. Läget har förändrats på den regionala arenan genom att AMS har omorganiserats och lagt ned länsarbetsnämnderna samt att Länsstyrelsen dragit ned på sina aktiviteter inom regional utveckling. Frågorna tangerar Sörmlandsstrategins utmaningar om att höja sin kunskap och kompetens samt att förverkliga en idé och att starta och växa som företag. För att få en tydligare bild över vilken kompetens som finns i företagen och vilka behoven av kompetens är i framtiden kommer regionförbundet i samverkan med aktörer från näringslivet genomföra en kompetensinventering. Syftet är att, med ett bra faktaunderlag, föra diskussioner med aktörer i länet om vilka insatser som bör prioriteras. Det skulle till exempel kunna resultera i nya KY-utbildningar mm. Regionförbundets roll är att bidra med omvärlds- och lägesanalyser, skapa mötesplatser för diskussioner samt att stödja aktiviteter som kan påverka utvecklingen. En flaskhals i rekryteringen av arbetskraft är att vissa grupper står långt från arbetsmarknaden. Regionförbundet ska stödja initiativ som underlättar för t ex invandrare och ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Mötesplatser som tidigare fanns för frågor om arbetskraftsförsörjning och kompetensutveckling såsom länets kompetensråd, partnerskapet för RTP Arbetskraftsförsörjning och partnerskapet för Växtkraft mål 3 är har avvecklats. Ett forum på regional nivå för dessa frågor bör övervägas. Här har regionförbundet en roll att samla parterna och efter diskussioner formulera ett förslag på hur ett framtida kompetensforum kan se ut. EU s strukturfondsprogram Mål 2 sysselsättning kommer att fastställas i nov 2007 och därefter kommer ansökningar att lämnas in under fastställda perioder. Regionförbundet deltar i arbetet, dels i länsberedningsgruppen, dels i den gemensamma arbetsgruppen för NUTSområdet Östra Mellansverige. Regionförbundet kommer även att stötta projekt inom ramen för prioriterade områden. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 6(20)

7 Perspektiv Ungdomsarbetslösheten är hög och fordrar extra åtgärder Indikatorer Sysselsättningsgrad Sysselsättningsgrad med utomnordiskt ursprung Lönesumma per invånare Beslutade insatser 2008 Teknikcollege i Strängnäs, som drivs av Strängnäs kommun, är en förstudie där syftet är att bygga upp verksamheten som startar hösten 2008 ( kr) Förstudie om kompetensutveckling för tillväxt som drivs av regionförbundet i Örebro och som syftar till att undersöka möjligheter till att göra en större ansökan om lärcentras roll som mäklare för företagens kompetensutvecklingsbehov i strukturfondsområdet östra Mellansverige ( kr) Totalt anvisat till utmaningen: 1,0 mkr Utmaningen Det ska vara enkelt att höja sin kunskap och kompetens Insatser Ta fram en fördjupad analys om utbildningsläget i länet Stödja samverkan mellan näringsliv och universitet/högskolor trippel helix Samverka med universitet och högskolor Stödja insatser med attitydpåverkan Delta i gemensamma EU-projekt inom strukturfondsområdet Östra Mellansverige Att utbildningsnivån är låg i Sörmland har varit ett faktum under många år. För att få mer kunskap om hur situationen ser ut i länet kommer regionförbundet göra en fördjupad kartläggning och analys över utbildningsläget. Underlaget ska sedan följas av diskussioner om vilka insatser som bör prioriteras. Det finns redan underlagsmaterial som kan användas bl a det som nyligen presenterades i den regionala ESF-planen för Östra Mellansverige. Ett annat underlag om studenttaxa inom kollektivtrafiken i Mälardalen är beställt inom ADBsamarbetet och presenteras i början av Arbetet sker i samverkan med andra aktörer. Samverkan mellan näringslivet och högskola/universitet och offentliga aktörer enligt trippel helix framstår som ett framgångsrikt koncept. Regionförbundet stödjer redan nu två initiativ, med Mälardalens Högskola och Linköpings universitet, som stimulerar till ett ökat utbyte mellan akademi och företag. Erfarenheter från tidigare genomförda projekt visar på vissa svårigheter och lärdomar från detta har legat till grund för de nya projekten. Regionförbundet kommer att bjuda in till möten för att visa på goda exempel och utbyta erfarenheter som kan leda till ytterligare framtida samarbeten. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 7(20)

8 I Stockholm- Mälardalen finns ett stort utbud av universitet och högskolor och utvecklingen går mot en större samverkan mellan akademierna i regionen. Som exempel har Mälardalens Högskola och Örebro universitet föreslagit att bilda ett federativt universitet i Mälardalen. Akademins tredje uppgift, att samverka med det omgivande samhället, uppmanar till möten och samverkan och regionförbundet fortsätter att ta initiativ till mötesplatser både på lednings- och operativ nivå. För att få en långsiktig förändring till stånd med höjd utbildningsnivå krävs, förutom de insatser som tidigare nämnts, insatser som påverkar våra attityder till utbildning och kompetensutveckling. Regionförbundet fortsätter att stödja insatser för entreprenörskap i skolan, om entreprenörskap för ungdomar som slutat skolan och attityder till livslångt lärande. EU s sturkturfondsprogram Mål 2 sysselsättning och konkurrens i Östra Mellansverige berör kompetensutveckling och därför är regionförbundet öppet för att delta i projekt som vi har prioriterat. Perspektiv Regionförbundet har beslutat att medverka i ett projekt, Attityd 2010, ungt entreprenörskap. Projektet har både en lokal och regional del där den lokala arbetar med unga mellan år som är arbetslösa, anställda, studenter m fl som vill starta eget och den regionala delen ska främst arbeta med attitydförändringar. Regionförbundet har inom projektet attityder till entreprenörskap stöttat Ung Företagsamhet, Nya uppdraget och Entreprenörskapskollo under 2007 och vi är positiva till nya initiativ som stimulerar till positiva attityder till entreprenörskap i skolan. Indikator Andel av befolkningen med eftergymnasial utbildning Beslutade insatser 2008 NUSS, NäringslivsUtveckling i StudentSamverkan, som drivs av Linköpings universitet syftar till att förstärka kontakterna mellan företag och studenter så att båda behoven blir tillgodosedda på ett effektivare sätt. Beslutet omfattar kr/år i tre år, Hållbar samverkan mellan Mälardalens Högskola och företag i Sörmland som drivs av Mälardalens Högskola och som syftar till att förstärka kontakterna mellan högskolan och företagen. Beslutet omfattar kr, , avslutas första kvartalet Attityd ungt entreprenörskap som drivs av Communicare med syfte att öka entreprenörskapet hos ungdomar mellan år och där den lokala delen handlar om att stödja ungdomar med att starta företag. I den regionala delen handlar det om att påverka attityder till företagande. Beslutet omfattar kr/år i tre år, Fler med högre utbildning i Gnesta som drivs av Gnesta kommun och som arbetar med attitydpåverkan hos barn, ungdomar och vuxna för att skapa ett intresse att studera på högre nivå. Beslutet omfattar kr per år under Totalt anvisat till utmaningen: 2,0 mkr ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 8(20)

9 2.4 Näringsliv och entreprenörskap Utmaningen Det ska vara enkelt att förverkliga en idé och att starta och växa som företag Insatser Driva bildandet av Innovationsmotorn Bidra till ett bra näringslivsklimat Stöd till affärsutveckling Stödja bildandet av en bra kapitalinfrastruktur Insatser inom specifika utvecklingsområden såsom besöksnäring, landsbygdsutveckling samt särskilda utvecklingsprojekt Fler och växande företag och en hög grad av innovation och förädling är centralt för hållbar ekonomisk tillväxt. Alla europeiska regioner vässar sina innovationsfrämjande system och vår förmåga till förnyelse av tjänster och produkter är en strategisk fråga. Regionförbundets satsningar på området näringsliv och entreprenörskap blir en viktig del i det regionala arbetet med att förverkliga de nationella intentionerna i EU:s strukturfond Mål 2, En nationell strategi för regional konkurrens och sysselsättning. Finansiering för insatser inom detta område kommer därför i stor utsträckning att sökas ur denna fond Driva bildandet av Innovationsmotorn Innovationsmotorn är regionförbundets systematiska arbete med att få näringslivets aktörer att ha ett gemensamt förhållningssätt till att lotsa nya innovationer ut på marknaden. Många län har inkubatorer för forskningsresultat på sina universitet och högskolor. I Sörmland finns inte något universitet och forskningsmiljöerna är få, t ex är det få företag som har FoU-avdelningar. Mälardalens Högskola har dock en viss typ av inkubatorsverksamhet. I åtgärdsdokumentet Regionalt program för regional konkurrenskraft och sysselsättning Östra Mellansverige slås fast att 80 procent av alla kommersialiserade produkter inte kommer från akademiska miljöer eller utpekade kluster. Detta bekräftar att satsningen på innovationsmotorn är riktig. Innovationer är plötsliga oväntade nyheter, både tjänster och produkter som når marknaden. Genom ökad kunskap och gemensamt arbetssätt kan Sörmland lotsa fler innovationer ut på marknaden. Regionförbundet ska vara med och stödja de initiativ som kommuner och näringsidkare tar inom ramen för innovationsmotorn. Regionförbundet ska också söka samarbete med övriga län i Östra Mellansverige för ett gemensamt arbete för den typen av innovationer i länen Bidra till ett bra näringslivsklimat Det viktigaste näringslivsarbetet sker lokalt: därför ska regionförbundet serva kommunerna med olika typer av kunskapsunderlag som stöd för den lokala utvecklingen. Möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan kommunernas näringslivsfunktioner bidrar också till högre kvalitet för den enskilda kommunen. Strategiska projekt av främst systempåverkande karaktär kan efter beslut i regionförbundets styrelse stödjas. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 9(20)

10 Flera näringslivsorganisationer publicerar årligen olika typer av rankinglistor över det lokala näringslivsklimatet. Dessa listor väcker stor uppmärksamhet när de kommer och kommuner hissas och dissas. Bakom rankinglistorna finns dock mycket klokskap som borde tas tillvara bättre. Ett arbete som syftar till att det ska bli enklare för en enskild kommun att använda undersökningarnas resultat ska genomföras. Som resultat förväntas någon form av verktygslåda eller modell för hur en kommun kan arbeta för att förbättra sitt näringslivsklimat Stöd till affärsutveckling Via samverkan med och stöd till de aktörer som arbetar med affärsutveckling kan regionförbundet bidra med ökad tillväxt. - Almi Almi är en stor aktör inom området affärsutveckling. Genom att regionförbundet under 2008 tar över landstingets aktier i Almi kommer möjligheten att påverka Almis arbete att öka. Inom Almis ansvarsområde ligger sedan ett år tillbaka också arbetet med att främja invandrares företagande via IFSs rådgivningscentrum i Sörmland. - Handelskammaren Via samverkan med Östsvenska handelkammaren kommer regionförbundet i kontakt med företrädare för näringslivet. Handelskammarens goda kontaktnät i länderna runt Östersjön är en tillgång för det regionala utvecklingsarbetet. Handelskammaren fortsätter att via projekt bedriva utvecklingsarbete åt regionförbundet Stödja bildandet av en bra kapitalinfrastruktur Nya, små och växande företag är i behov av rådgivning och kapitaltillskott under olika skeden i sin utveckling. Det finns en palett av institutioner som kan förse företagarna med mer eller mindre riskvilligt kapital; banker, ALMI, riskkapitalister, affärsänglar (privatpersoner som investerar egna pengar i företag), mikrokrediter, kreditgarantiföreningar, EU-medel med mera. Huruvida alla dessa system är tillgängliga för den sörmländske företagaren är däremot oklart. Sannolikt finns brister för företag i tidiga skeden av sin utveckling samt vid expansion i senare skeden. En första kartläggning kommer att belysa denna fråga, och med en sådan kartläggning som grund kan beslut om insatser kring kapitaltillskott tas Insatser inom specifika utvecklingsområden - Besöksnäringen Under 2007 fick regionförbundet uppdraget att vara beslutande organ för en länsgemensam strategi för besöksnäringen och att upphandla en klustermotor som bedriver regional turistverksamhet enligt ett arbetsgruppsförslag från Att följa upp den regionala utvecklingsstrategin blir en väsentlig del i regionförbundets engagemang kring besöksnäringen. TUSS-modellen, en kvalitativ undersöknings- och analysmetodik som utvecklats av Sörmlands Sparbank ska testas i sammanhanget. Utvärderingen av klustermotorn och miniklusterarbetet som startades under våren 2007 är en annan viktig uppgift. Dessutom ska strategin tillsammans med klustermotorn revideras. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 10(20)

11 Regionförbundet ska fortsätta jobba med en kontinuerlig förankring samt synliggöra besöksnäringens betydelse, framförallt inom den offentliga sektorn. Målet är att arbeta med en tydlig rollfördelning och inkludera entreprenörsfrämjande organisationer i arbetet. Ett Advisory Board som består av beslutsfattare, innovatörer och idésprutor ska bildas och vara till hjälp i de strategiska besluten. Regionförbundet ska stödja utvecklingsprojekt som ligger i linje med denna verksamhetsplan och den regionala utvecklingsstrategin. Det internationella samarbetet inom Edge Counties Network ska fortsätta att utvecklas. Ett möjligt samarbets- och utvecklingsprojekt med Ryssland och Baltikum undersöks. - Landsbygdsutveckling Sörmland, Stockholm och Uppsala har under 2006/07 genomfört en studie om samspelet mellan storstaden och landsbygden. Den storstadsnära landsbygden har en stor betydelse och kan enligt studien ses som ett komplement till Stockholm för den internationella storstadsturisten, som ett rekreationsområde för storstadsborna samt vara bostadsort för arbetspendlare. En fördjupad studie förbereds. Sörmland, Östergötland och Örebro ska tillsammans driva ett projekt för utveckling av besöksnäringen på landsbygden. Projekt riktar sig till företagare på landsbygden som verkar inom besöksnäringen. De regionalt satsade medlen ska växlas upp med hjälp av LBU 1. Sedan år 2004 har Regionförbundet Sörmland ansvaret för att bereda ärenden om statligt stöd till hemsändningsbidrag. Regionförbundets styrelse ska tillstyrka eller avslå ansökningarna och ta ställning till hur stort belopp som ska avsättas från de regionala utvecklingsmedlen. - Kreativa Sektorn Intresset kring den kreativa sektorn 2 och dess betydelse som drivkraft för regional tillväxt har under senare år ökat, både i Sverige och utomlands. Kultur är ingen isolerad del av samhället och ett flertal forskare har visat, att en stark kreativ sektor bidrar till attraktionskraft, ökad livskvalitet och integration. Resultatet är fler besökare, tillflyttare och investeringar. En stark kreativ sektor bidrar också till att stärka möjligheten till konkurrens i ett globalt perspektiv. Under 2006/2007 stöttade Regionförbundet Sörmland projektet SKA, Support Koordination Attityd, som hade målet att skapa fler och bättre kulturföretag i Sörmland. Regionförbundet undersöker om regionen tillsammans med de andra länen i Mål 2-området Östra Mellansverige ska vara med i ett utvecklingsprojekt kring den kreativa sektorn. Projektet är ett initiativ från Regionförbundet Östsam som sedan 2005 har jobbat med den kreativa sektorn inom ramen för det regionala utvecklingsprogrammet. I Sörmland finns en stark koppling mellan den kreativa sektorn och besöksnäringen. 1 EU s landsbygdsutvecklingsprogram. 2 Den svenska definitionen av den Kreativa Sektorn har ett starkt konsumentperspektiv och används som ett samlingsbegrepp för följande delområden: arkitektur, dator- och tv-spel, design, film, foto, konst, litteratur, marknadskommunikation, media, mode, musik, måltid, scenkonst, turism/besöksnäring och upplevelsebaserat lärande. (Källa: KK-stiftelsen) ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 11(20)

12 - Robotdalen Regionförbundet Sörmland har under åren medfinansierat projektet Robotdalen. Från år 2007 kommer finansieringen att utökas eftersom projektet går in i ett mer intensivt skede. Projektet kommer även att ansöka om EU-pengar från Mål 2 strukturfonderna. Det innebär att projektet utökas geografiskt och kommer att omfatta även Uppland och Östergötland. Dessutom tillkommer ett helt nytt område till projektet, logistikrobotik. - Brains & Bricks Brains & Bricks är ett forskningscentrum för högteknologiskt byggande. Det är en gemensam satsning som har initierats av byggföretaget Peab, Linköpings universitet och Katrineholms kommun. - Kvinnligt företagande Regionförbundet ska vara drivande i det fortsatta arbetet med kvinnligt entreprenörskap kring Östersjön. Beslutade insatser 2008 ALMI - basfinansiering 4,7 mkr Regional turism 2,8 mkr ALMI bindande avtalsdel 0,5 mkr Kreditgarantiförening/Mikrokredit 0,4 mkr 10,9 mkr Landsbygdsturism, LRF 0,4 mkr Hemsändningsbidrag 0,2 mkr Robotdalen 1,5 mkr Div mindre projekt 0,4 mkr Totalt anvisat till utmaningen 16,5 mkr Perspektiv - Internationalisering I samarbetsparterna Almi och Handelskammarens överenskommelser med regionförbundet ingår att underlätta de sörmländska företagens möjligheter att vidga sina marknader utanför gränserna. Specifika utvecklingsprojekt för kontakter för företagare runt Östersjön ska löpa under året. Inom besöksnäringen pågår aktivt arbete för att göra sörmländska företag exportmogna. Samarbetet inom Edge Counties Network (ECN) har fokuserat på besöksnäringen och på senare tid till SME (små- och medelstora företag). En större Interreg IVC-ansökan som innefattar allt ECN-arbete ska eventuellt göras under hösten Hållbar utveckling Motivet att jobba för fler nya och växande företag är att tillgodose ekonomisk hållbar utveckling. Att en ekonomisk tillväxt kan gynnas genom at ta hänsyn till fler dimensioner inom hållbar utveckling pekar projektet Brains & Bricks där forskningsresultaten från centret för högteknologiskt byggande ska förbättra industriellt byggande (effektivisera transportvägar, förhindra fuktskador, ge möjlighet till att övervaka sin energikonsumtion etc.). Indikatorer Andel nystartade företag Samlat resultat/omsättningstillväxt ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 12(20)

13 2.5 Hållbar utveckling Utmaningen Det skall vara enkelt att ha ett gott liv Insatser Utveckla Lissabonindikatorerna Koordinera nätverk för ungdomssekreterare Ta fram handlingsplan för regionförbundet hållbarhetsarbete Denna utmaning är verksamhetsövergripande och ligger nära de av regionförbundet tidigare prioriterade perspektiven, i synnerhet En hållbar regional utveckling men även Ungdomars och unga vuxnas förutsättningar. Under 2008 kommer en fortsatt kunskapsuppbyggnad på detta område att prioriteras. Styrelsens projekt om uppföljning och implementering av den nationella strategin för tillväxt och sysselsättning på regional och lokal nivå ska fortsätta. Införandet och kvalitetssäkring av de s k Lissabonindikatorerna i kommunerna och landstinget fortsätter under 2008 med regionförbundet som koordinatör. Nätverket för ungdomsansvarig/ motsvarande i länet ska stödjas. Inom förbundet kommer en handlingplan för hållbarhetsarbetet att utarbetas. Totalt anvisat till utmaningen 0,5 mkr 2.6 Opinion och kommunikation Utmaningen Det ska vara enkelt att samarbeta Insatser Kommunicera mera Öka kännedomen om Regionförbundet Sörmland inte minst bland våra medlemmar Fortsatt rapportörskap Stärka den internationella samverkan Kommunicera mera Under hösten 2007 ökade vi utgivningen av vårt nyhetsbrev som numera kommer ut en gång i månaden. Antalet sidor skiftar från en gång till en annan. Genom tätare utgivning blir vi mer aktuella när vi når ut med vår information. En nytillkommen löpsedel ska förhoppningsvis bidra till ökat läsande. Regionförbundets hemsida ska hädanefter uppdateras minst en gång i veckan. Den ska även göras mer lättillgänglig genom ny utformning under våren där upplägget ska följa de sex utmaningarna i Sörmlandsstrategin. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 13(20)

14 Målsättningen att öka antalet debattartiklar ligger fast, förhoppningsvis en i veckan i genomsnitt. Det innebär att länets fyra lokaltidningar får minst en debattartikel i månaden där regionförbundets inställning i aktuella frågor speglas. Pressmeddelanden ska skickas ut när vi har någonting intressant att berätta. Presskonferenser arrangeras bara vid akuta behov. Däremot kan presseminarier eller pressträffar arrangeras vid andra tillfällen. En kommunikationsmall ska upprättas för alla arrangemang och kansliets informatörer hjälper gärna till med detta. Varje år producerar regionförbundet ett antal mycket innehållsrika rapporter. Vi ska dock inte göra rapporter för rapporternas skull. Framtidens rapporter kommer att kräva mer arbete i form av aktuell statistik, pressinsatser med mera. Rapporterna ska fortsättningsvis hålla en bra kvalitet även när det gäller det språkliga innehållet. Rapporterna kan därmed bidra till att bygga upp vårt varumärke och bidra till den goodwill som vi alltjämnt eftersträvar. De nätverk som finns inom informations- och kommunikationsområdet ska upprätthållas och vidareutvecklas. Det gäller bland annat nätverket för informationsansvariga i länet, nätverket för informationsansvariga på regionförbunden i Mälardalen och ett nationellt nätverk för informationsansvariga på regionförbunden runt om i landet Öka kännedomen om Regionförbundet Sörmland inte minst bland våra medlemmar Regionförbundet Sörmland är dessvärre ett okänt begrepp för många i Sörmland. Det gäller även bland våra medlemmar där man skulle kunna förvänta sig att kännedomen om regionförbundet var större. Detta framgår av flera av de enkäter som riktat sig till olika befattningar inom kommuner och landsting. Under 2008 bör dessa enkäter följas upp för att se om kännedomen om regionförbundet ökat. När det gäller vårt trafik- och infrastrukturarbete börjar vi dock bli ett begrepp bland våra medlemmar. En av våra största utmaningar under 2008 blir därför att göra oss mer kända hos alla i Sörmland. Det innebär att vi ska höja ribban och försöka bli allt synligare i olika sammanhang. Under året vill vi även besöka alla kommunfullmäktigeförsamlingar för att presentera någon av Sörmlandsstrategins utmaningar samt en kort presentation av Regionförbundet Sörmland Fortsatt rapportörskap För AER, Assembly for European Regions, är följande politiker valda: Lotta Finstorp, (m), Anders Bjurström, (fp), Benita Vikström, (s) och Greger Tidlund, (s). Tanken är att använda Lissabonstrategin samt Lotta Finstorps och Benita Vikströms uppbyggda plattform, nationellt och inom EU, samt att implementera detta arbetssätt och deras erfarenheter i det fortsatta AER arbetet. Troligtvis kommer rapportörernas engagemang att ske i kommitté 1, Ekonomi och regional utveckling men det kan även vara aktuellt med ett framtida engagemang i kommitté 3, Kultur, utbildning och interregionalt samarbete. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 14(20)

15 Innan Regionförbundet bildades engagerade sig landstinget i ungdomsfrågor. Det fortsatta arbetet utvecklas hela tiden från grundmodellen Stärka den internationella samverkan Regionförbundets internationella arbete syftar till att attrahera näringsliv, arbetskraft, besökare och studenter till länet. Att synliggöra Sörmland utanför landets gränser är en viktig uppgift. Arbetet syftar också till att utveckla regionen genom att vi lär av andras erfarenheter. En aktiv bevakning av omvärlden samt medverkan i projekt, nätverk och allianser som ger kunskapstillskott är viktiga delar i arbetet. Östersjösamarbetet, idag med fokus på tillväxt, är strategiskt viktigt för hela Stockholm- Mälarregionens utveckling. Ryssland spelar en betydande roll för den hållbara tillväxtens utveckling i Östersjöområdet liksom Baltikum och Polen.Vi fortsätter därför vårt arbete med Ryssland genom att vi tecknat ett nytt treårigt samarbetsavtal med Leningrads län. Regionförbundets intentioner är att utveckla samarbetet bland annat inom områdena näringsliv/entreprenörskap/innovationer och universitet/högskola. Arbetet i Edge Counties Network ska även fortsätta att utvecklas under Det krävs ökad kunskap och medvetenhet om att EU-frågorna i stor utsträckning får konsekvenser för regional och lokal nivå. Därför måste EU-frågorna på olika sätt involveras i förbundets och medlemmarnas verksamhet. Genom Lotta Finstorps ordförandeskap i Lissabon region network ser vi till att hon får det stöd och den hjälp hon behöver genom att Elisabeth Langgren Lundov kommer att arbeta en vecka i månaden i Bryssel. Det innebär att vi även kan få hjälp med andra saker som berör våra kontakter med andra EU-länder och de olika institutionerna i Bryssel. Totalt anvisat till utmaningen 2,0 mkr ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 15(20)

16 3 Sörmland idag I Regionförbundet Sörmlands roll som motor för samverkan och regional utveckling ingår att tillhandahålla och utveckla olika verktyg och mätmetoder för att beskriva Sörmland idag och i framtiden. Detta betyder att följa statistik, göra omvärldsstudier och analyser samt presentera goda exempel inom förbundets verksamhetsområden. Detta är ett verksamhetsområde som skall ingå i Sörmlandsstrategin. Det är även intressant för förbundets medlemmar och samarbetspartners. För att bredda kompetensen och undvika dubbelarbete kommer detta område att utvecklas tillsammans med länsstyrelsen, kommunerna, landstinget samt olika samarbetspartners i Stockholm-Mälarregionen. Under 2008 kommer ett konkret utvecklingsarbete inom regional statistik och analys att inledas mellan länsstyrelsen, regionförbundet och dess medlemmar. Totalt anvisat 1,0 mkr 4 Strukturfondsarbetet Från och med 2007 har EU ett nytt strukturfondsprogram som är mer inriktat mot konkurrenskraft och sysselsättning än tidigare. Det betyder att EU-medel som tidigare enbart var riktade till regionalpolitiskt svaga områden nu blir tillgängliga i hela Sverige. För Sörmland innebär det att regionala utvecklingsinsatser kan finansieras med EU-medel, under förutsättning att medfinansiering sker med offentliga medel. Det betyder att en stor del av regionförbundets resurser kan användas för detta ändamål samtidigt som det ger regionförbundet möjlighet att styra hur EU-medlen används. De strukturfondsprogram som kan bli aktuella är: Mål 2 Konkurrenskraft och sysselsättning (Regionalfonden ERDF och Socialfonden ESF) Landsbygdsutvecklingsprogrammet LBU Mål 3 Central Baltic (Interreg) Den geografiska fördelningen av dessa medel gör att Sörmland samverkar med fyra andra län i östra Mellansverige. Ett särskilt partnerskap med politisk majoritet fördelar medlen efter ett beredningsarbete som sker tillsammans med länsstyrelserna och regionförbunden/motsvarande i de övriga länen. I beredningsarbetet ingår dels att bedöma de olika projektansökningarna och pröva förutsättningarna för medfinansiering, dels informera om hur strukturfonderna kan användas. Regionförbundet Sörmland har åtagit sig en ledande roll i detta arbete i länet. Förutom att personella resurser avdelas för detta krävs att medel också avsätts för informationsverksamhet och externa beredningsresurser. Totalt anvisat 0,6 mkr ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 16(20)

17 5 Ekonomi/budget Enligt kommunallagen 8 kap 5 ska en kommun, varmed jämställs kommunalförbund, för sin verksamhet ange mål och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. För ekonomin ska anges de finansiella mål som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. För Regionförbundet Sörmland gäller som finansiellt mål att förbundet ska redovisa ett överskott på minst en procent av budgetomslutningen som en framtida buffert för sådana omvärldsförändringar som på ett oplanerat sätt kan komma att påverka förbundets ekonomi. Vidare ska verksamhetens kostnader hållas inom givna ekonomiska ramar. Budgeten redovisas på samma sätt som för innevarande år med en formell del för förbundet som organisation och en särskild del för regionförbundets huvudverksamhet, där även användningen av de statliga utvecklingsmedlen redovisas. 5.1 Den formella budgetdelen Här redovisas den verksamhet som till största del finansieras med medlemsintäkter, verksamhetsmedel från länsstyrelsen och till en mindre del med externa projektintäkter. De totala intäkterna uppgår till 36,2 mkr. Det är en ökning från 2007 med 8 mkr, vilken till största del förklaras av att i medlemsavgiften från landstinget även inräknats ersättning för övertagande av ansvaret för den länsövergripande turismverksamheten och landstingets engagemang i ALMI. Dessutom har en uppjustering av medlemsavgifterna till förbundet gjorts med hänsyn till ökningen av skatte- och bidragsintäkterna för kommunerna. 5.2 Den särskilda budgeten för huvudverksamheten Här redovisas de insatser som förbundet räknar med att genomföra inom den så kallade huvudverksamheten. Den beräknade kostnaden uppgår till 26,6 mkr. Av dessa finansieras 17,2 mkr av de medel som avsatts i den formella budgeten. Resten av kostnaderna täcks av de 9,4 mkr som staten beräknas skjuta till för tillväxt- och utvecklingsinsatser i länet och som för 2008 fördelas med 60 procent till regionförbundet och med 40 procent till länsstyrelsen. Detta leder till en ökning av dessa medel med 1,6 mkr från 7,8 mkr ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 17(20)

18 5.2.1 Översikt - huvudverksamheten Mkr Mkr Trafik och infrastruktur 3,0 Regionförstoring/översiktsplanering 1,0 Samverkansprojekt 1,0 Kollektivtrafik 1,0 Kompetensutveckling och arbetskraftstillgång 3,0 Tillgång till arbetskraft 1,0 Höja kunskap och kompetens 2,0 Näringsliv och entreprenörskap 16,5 Affärsutveckling (varav ALMI, basansl 4,7 mkr) 9,5 Näringslivsklimat 0,3 Kapitalinfrastruktur 0,7 Utvecklingsområden (varav besöksnäringen, basansl 2,9 mkr) 6,0 Hållbar utveckling 0,5 Opinion och kommunikation 2,0 Sörmland idag 1,0 Strukturfondsarbetet 0,6 SUMMA HUVUDVERKSAMHET 26,6 5.3 Avgifter Enligt förbundsordningen utgör medlemsavgiften 0,58 promille av avgiftsunderlaget som är summa skatter och avgifter 2007 för respektive kommun. Avgifterna har beräknats med ledning av uppgifter från Sveriges Kommuner och landsting och redovisas nedan. Totalt budgeteras medlemsavgifterna till 30,3 mkr. Detta är 9,4 mkr mer än för 2007 och beror dels på ersättning för ny verksamhet som tas över från landstinget, dels på den allmänna uppräkningen. Landstingets medlemsavgift är i detta budgetförslag endast preliminärt beräknad då underlag för en exakt beräkning inte funnits tillgängligt vid upprättandet av budgetförslaget. En korrigering får ske när underlaget finns. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 18(20)

19 5.3.1 Medlemsavgifter för 2008 Medlem Avgift tkr Landstinget (preliminär beräkning) Eskilstuna Flen 380 Gnesta 228 Katrineholm 760 Nyköping Oxelösund 238 Strängnäs 715 Trosa 245 Vingåker 216 SUMMA Budget 2008 för Regionförbundet Sörmland Kostnader Mkr Intäkter Mkr Kansli: Medlemsavgifter 30,3 -personal 10,7 Statliga anslag (länsstyrelsen) 1,8 -övrigt 3,3 Sidoverksamhet (FoU Äldre) 2,6 S:a kansli 14,0 Projekt under huvudverksamheten Politisk styrning 2,4 Externa intäkter för diverse projekt 1,0 Sidoverks (FoU Äldre) 2,6 Övrigt 0,5 Huvudverksamhet 17,2 SUMMA KOSTNADER 36,2 36,2 5.5 Kommentarer Politisk styrning Kostnaderna för den politiska styrningen är budgeterad till 2,4 mkr vilket är en ökning från 2007 med 0,7 mkr. Detta beror bland annat på höjning av riksdagsmannaarvodena, som ligger till grund för de förtroendevaldas arvoden samt att fler sammanträden planeras under I politisk styrning ingår fasta arvoden och sammanträdesarvoden avseende styrelsen och arbetsutskottet. Sammanträdesarvoden för fullmäktige betalas av respektive medlemskommun. Även övriga sammanträdeskostnader som t.ex. lokalhyra ingår. Kostnaderna för revisorernas anlitande av revisionsbiträde är höjt från 0,1 till 0,2 mkr. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 19(20)

20 5.5.2 Kansliet Antalet anställda vid regionförbundets kansli har successivt ökat sedan förbundets start i takt med att verksamheten vuxit. Vid ingången av 2004, när förbundet blev regional samverkansorgan, var antalet anställda tolv personer. De hade förts över från landstinget, kommunförbundet och länsstyrelsen. Sedan dess har ytterligare fem personer anställts för att stärka information och kommunikation, handläggaruppgifter och administration. Vidare har en person gått i pension. Det totala antalet anställda är 16 personer. Under 2008 beräknas ytterligare arbetsuppgifter tillkomma bland annat genom projekt inom EU s strukturfonder. Det kommer därför att bli nödvändigt att anställa ytterligare en handläggare, vilket beaktats i budgeten. Den totala personalkostnaden är beräknad till 10,7 mkr, vilket är en ökning med 1,7 mkr från Då är beaktat dels en underbudgetering av personalkostnaderna i 2007 års budget, dels en kalkylerad löneökning under 2008 på fyra procent. Övriga kanslikostnader, där lokalhyra och redovisnings- och lönetjänster är de enskilt största posterna, är budgeterat till oförändrade 3,3 mkr Huvudverksamheten I budgetförslaget är avsatt 17,2 mkr för finansiering av huvudverksamheten. I den kostnaden är inräknat kostnader för två nya verksamheter som landstinget förutsätts överlämna till regionförbundet dels det länsövergripande ansvaret för turismverksamheten, dels engagemang i ALMI. Till detta kommer 9,4 mkr som staten väntas skjuta till i form av regionala utvecklingsmedel, vilket är en ökning med 1,6 mkr jämfört med Dessa medel ingår inte i regionförbundets budgetomslutning eftersom de ska betalas ut direkt till mottagande organisation från NUTEK efter rekvisition av regionförbundet Sidoordnad verksamhet Projektet FoU Äldre i Sörmland startade 2002 för att bidra till kommunernas och landstingets forskning och utveckling av sin verksamhet mot den äldre befolkningen. Projektet upphör i sin nuvarande form i och med utgången av Från och med 2008 beräknas verksamheten permanentas, fortfarande med Regionförbundet Sörmland som formell huvudman. Eskilstuna kommun kommer, efter avtal, vara driftsansvarig för verksamheten. Verksamheten ska finansieras med medlemsavgifter från kommunerna och landstinget. Dessutom beräknas staten bidra med stimulansbidrag. Denna finansiering gör att verksamheten blir självfinansierad. FoUverksamheten budgeteras till cirka 2,6 mkr för Övrigt På samma sätt som de senaste åren har en intäktspost på 0,5 mkr tagits upp för sådana externt finansierade insatser som regionförbundet kan väntas få i uppdrag att utföra och som inte faller under huvudverksamheten. ORG NR d:\2_rf\politik\styrelse\styrelsen 2007\styrelse , 41, stjärnholm_oxnd\42 verksamhetsplan och budget 2008\bil 1_vp 2008, till styrelsen.doc Utskriftsdatum: :49 SID 20(20)

21 PROTOKOLL DATUM DIARIENR REGIONFÖRBUNDETS STYRELSE Verksamhetsplan och budget 2008 Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sammanträde , 36, enligt nedan: Föredrogs bilagda förslag till verksamhetsplan och budget för Regionförbundet Sörmland för Utskottet diskuterade förslaget och enades om smärre justeringar och kompletteringar inför behandlingen i styrelsen. Arbetsutskottet beslutade föreslå styrelsen - att föreslå fullmäktige godkänna bilagda verksamhetsplan med budget för Styrelsen beslutade enligt arbetsutskottets förslag - att föreslå fullmäktige godkänna bilagda verksamhetsplan med budget för Bilaga 1. Verksamhetsplan och budget för 2008 Protokollsutdrag - Fullmäktige november 2007 Justeras: Rätt utdraget ur protokollet intygar: G:\2_RF\zz_Till arbetet \Styrelse , 41-50, Stjärnholm_Oxnd\42 Verksamhetsplan och budget 2008\ 42 Verksamhetsplan o budget 2008_PROT.doc (1)

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer

Samordningsförbundet RAR i Sörmland

Samordningsförbundet RAR i Sörmland Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. RAR ska stödja

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Regional Action Plan 7 YES Let s do it Förord 8 4 Det regionala utvecklingsprogrammet Regionförbundet

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04 Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. Omfattningen styrs

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Gävleborgs län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde. " Företagsamhet " Attraktionskraft " Strategiska utvecklingsområden och tillväxtöar

Gävleborgs län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde.  Företagsamhet  Attraktionskraft  Strategiska utvecklingsområden och tillväxtöar Gävleborgs län Introduktion Det övergripande målet för Gävleborgs läns tillväxtavtal är kunskapsdriven tillväxt. De parter som står bakom avtalet anser att det skall vara den gemensamma handlingsplanen

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Kommunens arbete med EU-projekt

Kommunens arbete med EU-projekt www.pwc.se Förstudie Tobias Bjöörn, Certifierad kommunal revisor Tilda Lindell 22 maj 24 Kommunens arbete med EUprojekt Trosa kommun Förstudie kommunens arbete med EUprojekt 22 maj 24 Förstudie kommunens

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Ärendet lades till handlingarna.

Landstingsfullmäktiges beslut. Ärendet lades till handlingarna. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-03-10 LS-LED09-184 7 Regionförbundet Sörmlands verksamhetsplan och budget 2009 Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Ärendet lades till handlingarna. Yttranden

Läs mer

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde Västra Götalands län Introduktion I Västra Götaland är den regionala utvecklingsstrategin vägledande för allt utvecklingsarbete. Tillväxtavtalet, som utgör ett av de viktiga verktygen i denna strategi,

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Remissversion Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete 1 Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Gustav Malmqvist Huvudsekreterare 2 Internationell context Trender och tendenser i omvärlden EU som policyskapare

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Ägardirektiv ALMI Företagspartner Stockholm Sörmland AB

Ägardirektiv ALMI Företagspartner Stockholm Sörmland AB 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-29 LS 1209-1261 Handläggare: Roland Engkvist Landstingsstyrelsens arbetsutskott Ägardirektiv ALMI Företagspartner

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2017-06-01 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 D a t u m D n r 2015-01-15 15-001 Regionstyrelsen Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 Bakgrund Människors kunnande och kraft bygger Sörmland. En bättre matchning mellan arbetsgivarnas

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Styrkor och fördelar Utmaningar Detta gör vi! Länsplan för Västmanland Utvärdering av RUP Omvärldsbeskrivning Tre prioriterade områden

Läs mer

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland 2013 Innehåll 1. Bakgrund och uppdrag... 2 2. Varför en lärandeplan för tillväxtarbetet i Halland?... 2 3. Utgångsläget... 3 4. Förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun HANDLINGSPLAN 1(9) Kommunledningsförvaltningen Åsa Askerskär, 0550-882 29 asa.askerskar@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Handlingsplan för EU-och internationellt i

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN och BUDGET Fyrbodals kommunalförbund Kommunalförbundets roll. Till Direktionsmötet den 9 december 2005

VERKSAMHETSPLAN och BUDGET Fyrbodals kommunalförbund Kommunalförbundets roll. Till Direktionsmötet den 9 december 2005 Till Direktionsmötet den 9 december 2005 VERKSAMHETSPLAN och BUDGET Fyrbodals kommunalförbund 2006 Kommunalförbundets roll Den geografiska närheten och medlemskommunernas i många hänseenden starka inbördes

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Förbundsordning 2011-01-01

Förbundsordning 2011-01-01 1 Förbundsordning 2011-01-01 2 FÖRBUNDSORDNING för Regionförbundet Uppsala län Fr.o.m. 2003-01-01 Reviderad 2004-07-01; 2005-07-01; 2007-01-01; 2011-01-01 Förbundet är ett Kommunalförbund enligt Kommunallagen

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016

FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016 FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016 Bakgrund: Utvecklingspartnerskapet FoUrum ägs av länets 13 kommuner. FoUrums startade sin verksamhet 2010 och organiseras i Kommunal utveckling i Region

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 Det välkomnande Sörmland - en attraktiv och tillgänglig destination i närheten av Stockholms storstadsområde Foto: Parken Zoo Vision och mål för

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun 2013-02-20 Ks 848/2011 Internationell policy Örebro kommun Innehållsförteckning Internationell policy för Örebro kommun... 3 Varför internationellt arbete?...3 Syfte... 3 Mål... 3 Beslutsnivåer... 4 Policy

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Regional lärandeplan för strukturfonderna i Stockholmsregionen

Regional lärandeplan för strukturfonderna i Stockholmsregionen Regional lärandeplan för strukturfonderna 2014-2020 i Stockholmsregionen 2 (7) Innehåll 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Syftet med lärandeplanen... 4 1.2 Regional kontext... 4 2. En lärandeplan i tre delar

Läs mer

Plattform för entreprenörskap och social ekonomi ett europaperspektiv i Örebro

Plattform för entreprenörskap och social ekonomi ett europaperspektiv i Örebro Plattform för entreprenörskap och social ekonomi ett europaperspektiv i Örebro Gordon Hahn Jobbar för en organisation som heter Serus och har varit med och tagit fram en plattform för hur man kan jobba

Läs mer

129 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

129 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2017-12-06 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 129 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

LS I30S'0&1( Rok\ TiL

LS I30S'0&1( Rok\ TiL Stockholms läns landsting 1(5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Börje Wredén Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott

Läs mer

Policy för internationellt samarbete. KS

Policy för internationellt samarbete. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-31 192 Policy för internationellt samarbete. KS 2015-236 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

POLICY. Internationell policy

POLICY. Internationell policy POLICY Internationell policy POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Kommunstyrelsen Ansvarig samt giltighetstid: Mia Marklund 2017-2018 Diarienummer: KS-2016-315

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13)

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13) YTTRANDE 1 (5) s.registrator@regeringskansliet.se s.sfo@regeringskansliet.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM S2013/2054/SFÖ Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer