Dnr Utbildningsdepartementet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2012-03-15 Dnr 2011-3100 Utbildningsdepartementet"

Transkript

1 Dnr Utbildningsdepartementet Doss Stockholm REMISSYTTRANDE AVSEENDE RAPPORTEN PRESTATIONSBASERAD RESURSTILLDELNING FÖR UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR (U2011/7356/UH) Uppdraget gavs till utredaren i Utbildningsdepartementets PM : Utvärdering av forskningskvalitet som en grund för tilldelning av resurser till universitet och högskolor. Utredarens uppdrag har sin bakgrund i betänkandet Resurser för kvalitet (SOU 2007:81) och i forskningspropositionen Ett lyft för forskning och innovation (prop. 2008/09:50). I Resurser för kvalitet föreslogs en kombination av kvalitetsutvärderingar och indikatorer som grund för fördelning av statliga forskningsmedel till universitet och högskolor. Kvalitetsutvärderingar kom dock inte att ingå i propositionen och de efterföljande besluten. Mot den bakgrunden finns det anledning att inledningsvis citera ur PM:en där utredaren uppdrag preciseras. Utredaren ska, utgående från det nuvarande resurstilldelningssystemet för direkta anslag till universitet och högskolor för forskning och utbildning på forskarnivå, utreda och lämna förslag så att utvärderingar av kvaliteten i forskningen kan ingå som ett viktigt komplement till indikatorerna publiceringar och citeringar samt externa medel i systemet för resurstilldelning. I uppdraget ingår att det vid utvärderingar av kvaliteten i forskningen överväga hur hänsyn ska kunna tas till olika forskningsområdens förutsättningar. (sid ) Utredaren presenterar dock inte något förslag till hur utvärderingar av forskningens kvalitet ska kunna bli ett komplement till andra fördelningsgrunder och i den meningen är uppdraget inte fullföljt. Istället förs en argumentation om varför utvärdering av vetenskaplig kvalitet är olämpligt som komponent i ett resurstilldelningssystem. Vi finner det mycket anmärkningsvärt att utredaren därigenom inte gjort en allsidig belysning av frågan och att det därför inte finns något förslag att ta ställning till när det gäller det som är kärnan i uppdraget. Det som återstår är en rad andra förslag till grunder för fördelning av medel.

2 Vi behandlar förslagen nedan i den ordning de presenteras i kapitel 9, sid Kollegial eller s.k. peer review-bedömning av forskningens kvalitet införs inte De grunder som anförs för att inte ge konkreta förslag är inte övertygande argumenterade och underbyggda. Den ekonomiska aspekten, det kostar att göra utvärderingar, är naturligtvis en realitet, men inte av en sådan tyngd att den kan vara avgörande. Utredaren har i sina resonemang antagit att utvärderingarna ska göras med fyra års intervall. Detta är antagligen för ofta. Man bör arbeta med minst fem års intervall eller kanske t.o.m. sex år. De beräknade 80 miljonerna för en total kollegial granskning blir utslaget på fem eller sex år är ett rimligt belopp. Utredaren borde ha arbetat med olika utvärderingsintervall och med modeller där inte alla vetenskapsområden utvärderas samtidigt Detta som exempel på att frågan om utvärdering är ytligt och ofullständigt behandlad. En djupare analys av peer review-metodiken skulle också ha kunnat resonera om hur relevans- och påverkansaspekter skulle ha kunnat vara en ytterligare dimension i den typen av kvalitetsgranskning. Därmed inte sagt att detta nödvändigtvis skulle byggas in i en peer review-bedömning, men borde övervägts i en grundligare analys. Ett annat skäl för att inte ge förslag om resursfördelning grundat på peerreview-utvärderingar är att de kan vara otillförlitliga, d.v.s. olika bedömare kan komma fram till olika värderingar och graderingar av ett och samma fenomen. Detta är sant men också trivialt. All vetenskaplig produktion ska underkastas granskning av kolleger på ett eller annat sätt. Bibliometriska analyser bygger på publikationer som granskats av sakkunniga kolleger. Som ofta påpekats ger bibliometriska analyser en skenbar precision eftersom det bakom varje publicerad och citerad artikel finns ett antal kolleger som vanligen haft olika bedömningar av grundmaterialet. En peer review-utvärdering låter förvisso detta faktum komma till uttryck men är principiellt inte mera besvärande än att bibliometri också är behäftad med variation i bedömningar, men dold efter publicering. Därtill bör noteras att också bibliometriska mått kan ge olika utfall. Det finns en uppenbar fördel med peer review-utvärdering som utredaren inte nämner, nämligen att alla forskningsområden kan bedömas på lika villkor av kolleger inom samma fält. Man slipper den diskussion som tar fasta på att t.ex. 2 (7)

3 humanistisk forskning har publiceringsvanor som inte lämpar sig för bibliometri. Den kollegiala bedömningen som modell avvisas också efter några enkla simuleringar av utfall med antagande om vissa betygssteg och storlek på forskningsområden. Detta är ett för svagt underlag för slutsatsen. Här behövs ytterligare underlag och exempelvis simuleringar som använder andra betygssteg. Utredaren förbiser en viktig effekt av kollegiala bedömningar, nämligen att de ger en grund för diskussion och argumentation om vetenskaplig kvalitet och resursfördelning. Den bibliometriska analysen blir aldrig en meningsfull samtalspartner. Den kollegiala bedömningen kan snarare bli ett korrektiv till bibliometriska analyser eftersom framstående forskare, oavsett forskningsfält, är väl medvetna om de taktiska manövrer bland forskare som bibliometri ger upphov till. De taktiska manövrerna stannar dock inte hos forskaran. I Science, 2012 publicerades en artikel som visar att tidskriftsredaktörer försöker påverka forskare som skickat in manuskript för granskning till att lägga till referenser som kommer från redaktörernas egna tidskrifter. Tidskriften får då högre citeringstal jämfört med om sådan påverkan inte skett. FAS vill således behålla bibliometri som en indikator, men vi menar att det finns flera goda skäl att ha en kompletterande kollegial utvärdering. Om en sådan görs vart femte eller sjätte år är också kostnaderna hanterbara. En särskild kvalitet hos peer review-utvärderingar är att de kan göra bedömningar av lovande och nya områden och ge underlag för strategiska vägval som bibliometriska studier knappast kan ge då de huvudsakligen speglar vad som redan är starka och etablerade områden. Peer review lämpar sig också väl för bedömning av tvärvetenskaplig forskning och de flesta stora forskningsutmaningar lämpar sig för tvärvetenskapliga ansatser. 2. Viktfaktorerna för externa medel görs dynamiska och bygger på data från SCB:s 12 forskningsområden Förslaget att ersätta nuvarande viktningar är rimligt. Det nuvarande systemet är mycket ungefärligt och inte klart relaterat till empiri om forskningsaktivitet. Det nya systemet skulle ha en närmare koppling mellan vikter och forskning. FAS är positivt till detta förslag, men det måste bearbetas vidare. Bland annat är SCB:s klassifikationer inte en rättvisande spegling av forskningspraktiken. 3 (7)

4 Arbetsvetenskap ligger t.ex. under en överrubrik som avser teknikforskning men finns inom flera andra områden. Generellt bör ett klassifikationssystem utvecklas som både ger rättvisa åt och främjar tvärvetenskaplig forskning. 3. Endast bidragsintäkter vunna i vetenskaplig konkurrens räknas som externa medel FAS tillstyrker detta förslag under förutsättning att uppdragsforskning ingår i samverkansindikatorn. 4. Vetenskaplig excellens belönas genom att medel från ERC och VR viktas högre än andra externa medel Utredaren förslår att beviljade bidrag från VR och ERC ska ges högre vikt i omfördelningsmodellen än bidrag från andra finansiärer. Grunden för detta förslag är påståendet att dessa medel vinns i främst nationell och europeisk konkurrens. Argumentet för att så skulle vara fallet är att dessa två finansiärer täcker samtliga ämnesområden. Det senare är sant, men av det följer inte med nödvändighet att medel fördelas efter hög konkurrens och excellens. Det avgörande är naturligtvis hur söktryck, beviljandegrad och granskningsprocedurer går till. Föreställningen att t.ex. VR:s samtliga bidrag skulle gå till forskning av högre kvalitet än FAS bidrag inom jämförbara områden återstår att visa. Hur ett specifikt områdesansvar, t.ex. FAS, i sig skulle leda till lägre vetenskaplig kvalitet är inte närmare preciserat av utredaren. Beträffande VR kan konstateras att det sedan 2001 ålegat VR att ansvara för en stor mängd områdesspecifika utlysningar. På vilket sätt sådana utlysningar ska rendera eventuellt lägre vikter än de icke-specifika utlysningarna inom VR är obesvarat. Beträffande kvalitetsgranskningen av fullständiga projekansökningar insända till FAS gäller att alltid en extern vetenskaplig granskare anlitas, medan VR inte regelmässigt har det förfarandet. En betydande stiftelse som finansiär av humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning i vid mening är Riksbankens Jubileumsfond (RJ). Konkurrensen om dessa medel är utomordentligt hög och hypotesen att forskning som utförs med finansiering från RJ skulle hålla lägre vetenskaplig kvalitet än forskning finansierad av Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap vid VR återstår att pröva. Innan så skett är förslaget om olika viktning inte seriöst. 4 (7)

5 Svenska forskare kan också konkurrera om medel från t.ex. National Institutes of Health i U.S.A. och inte heller forskning finansierad på det sättet kan antas med automatik hålla lägre kvalitet än forskning finansierad av VR eller ERC. 5. En nationell databas, som utöver WoS, omfattar humaniora och samhällsvetenskap samt konstnärlig forskning byggs ut (SwePub) och formar tillsammans med WoS en integrerad forskningsdatabas för svensk forskning. Uppdraget utförs av KB i samverkan med VR och i nära dialog med lärosätena Utredaren föreslår att beträffande publikationer ska WoS överges till förmån för en nykonstruktion byggd på SwePub. Där registreras tidskriftsartiklar men också andra publikationsformer såsom böcker och bokkapitel. Detta förslag kan övervägas, men den uppenbara nackdelen, frånvaron av möjligheten att göra bibliometriska analyser är mycket påtaglig. Utredaren antyder att SwePub behöver utvecklas för att tillåta sådana analyser, men framför allt föreslås en kombination av impactpoäng och förhandlade vikter i de fall där publikationerna inte medger impactanalyser. Detta förslag är bristfälligt, dels därför att man tappar den internationella jämförelsemöjligheten, dels därför att utredaren föreslår att förhandlingen av vikter ska överlåtas till intresseorganisationen SUHF. Detta är ett besvärligt sätt att komma åt det som en kollegial bedömning åstadkommer på ett mycket grundligare vis. Denna fråga bör dock utredas vidare. 6. Konstnärlig forskning kan ännu inte ingå i systemet FAS instämmer i den bedömningen. 7. Publikationer från sjukhus och forskningsinstitut räknas inte in Vad utredaren tycker i denna fråga är oklart. På s. 113 anges att publikationer från sjukhus och forskningsinstitut inte ska ingå. I bilaga 2 förs däremot ett resonemang som tyder på att man i fall av samförfattarskap eller där författaren har dubbla tillhörigheter mellan universitet/högskola och sjukhus/institut skulle kunna hänföra en del av publikationen till respektive universitet/- högskola. Detta förefaller rimligt. FAS förespråkar alltså att det utvecklas en modell som gör det möjligt att hänföra delar av samförfattade publikationer, eller fall av delat huvudmannaskap, till berört universitet/högskola. 5 (7)

6 Det finns en skillnad mellan universitetssjukhus och övriga sjukhus. Vid universitetssjukhus har forskarna ofta en anknytning till sjukhuset. Dessa publikationer bör i sin helhet tillgodoräknas universitetet. FAS anser vidare att publikationer som produceras i samverkan mellan sjukvården och universitet bör ingå i fördelningsunderlaget, annars finns risk att den kliniska forskningen försvåras. Universitetssjukhusens publikationsproduktion är också svår att bryta ut från lärosätenas produktion då uppdelningen efter publikationens adress eller författarens anställningsform båda är tveksamma. 8. Samverkan premieras i proportion till intäkterna från uppdragsutbildning och uppdragsforskning Det är rimligt att medel från uppdragsutbildning och uppdragsforskning används som ett mått på samverkan när de inte längre ingår i externa medel som grund för omfördelning. Utredaren konstaterar dock att samverkan är mycket mera omfattande än vad som fångas in av uppdrag, men för inte det konstaterandet vidare till några förslag. 9. Ett pilotprojekt genomförs för att mäta samverkan genom att universitet och högskolor rapporterar en portfolio av fallstudier över forskningens externa påverkan Förslaget om ett pilotprojekt inom samverkansområdet är bra. Dock bör det göras mera förutsättningslöst och i det här skedet inte kopplat till några omfördelningsprocent. Detta pilotprojekt bör genomföras innan man inför uppdrag som indikator på samverkan så att samverkan kan ges ett mera nyanserat innehåll. Regionala forskningsinstitut finansierade av landsting och regioner står för viktiga insatser som representerar samverkan. Företag och offentlig sektor är t.ex. intressanta i en sådan fördjupad analys. 10. Omfördelningen av basresurser ska vart år omfatta 10 procent av föregående års basresurs Med nuvarande modell är omfördelningen mycket liten och FAS tillstyrker en modell som ger större omfördelning. Hur ofta omfördelning bör göras beror på hur en kombination av peer review och bibliometri utformas. Det mesta talar för att omfördelning inte görs varje år, men tillräckligt ofta för att förändringarna inte blir så stora att universitet och högskolor får svårigheter att hantera dem. 6 (7)

7 Sammanfattning Sammanfattningsvis avvisar FAS förslaget till prestationsbaserad resurstilldelning så som det nu föreligger. Förslaget är i flera avseenden bristfälligt argumenterat och konsekvenserna av förslagen otillräckligt belysta. De alternativ som diskuteras ges inte en allsidig och seriös belysning. Vissa delförslag verkar rimliga att utreda närmare men FAS avvisar att de införs enligt förslagen i rapporten. Det gäller punkterna 2 viktfaktorer, 3 bidragsintäkter, 5 en nationell databas, och punkterna 7-10 publikationer från sjukhus och forskningsinstitut, pilotprojekt, respektive omfördelningen av basresurser. FAS avvisar utredarens val att inte presentera någon modell för peer review, punkt 1. Den särskilda höga viktning av forskningsmedel som föreslås beträffande VR och ERC avvisas, punkt 4. Detta yttrande har utarbetats av representanter för FAS styrelse, professorerna Johan Fritzell, Kjell Torén och Annika Härenstam samt huvudsekreteraren vid FAS, Erland Hjelmquist. För Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap Erland Hjelmquist Referens Wilhite, A.W., & Fong, E.A. (2012) Coercive citation in academic publishing. Science, 335, Kopia: Socialdepartementet 7 (7)

Yttrande över remiss om prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor

Yttrande över remiss om prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Ingrid Pettersson 08-563 087 62 Ingrid.pettersson@hsv.se

Läs mer

PRESTATIONSBASERAD RESURSTILLDELNING FÖR UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR Promemoria

PRESTATIONSBASERAD RESURSTILLDELNING FÖR UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR Promemoria Dokument Sida YTTRANDE 1 (9) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/german Bender 2912-03-12 Direkttel: 08-782 91 85 E-post: german.bender@tco.se Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM PRESTATIONSBASERAD

Läs mer

Yttrande om Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor"

Yttrande om Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor Kungl. Vetenskapsakademien har till uppgift att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället. The Royal Swedish Academy of Sciences has as its aim to promote the sciences and strengthen

Läs mer

Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS

Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS YTTRANDE Vårt dnr: 2015-12-18 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Eva Marie Rigné Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS Sammanfattning av SKL:s

Läs mer

Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor (U2011/7356/UH)

Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor (U2011/7356/UH) Stockholm 2012-03-14 registrator@education.ministry.se Utbildningsdepartementet (U2011/7356/UH) Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor (U2011/7356/UH) Synpunkter från Naturvetarna

Läs mer

FÖREDRAGNINGS-PM 1 (5)

FÖREDRAGNINGS-PM 1 (5) FÖREDRAGNINGS-PM 1 (5) Datum Avdelningen för forskning och innovation Svante Söderholm 016-544 21 22 svante.soderholm@energimyndigheten.se Yttrande över redovisning av regeringsuppdrag till Vetenskapsrådet

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

Förslag till prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor

Förslag till prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor ,... \ \ I " " ' LANTMÄTERIET ~~ ~2h, 2~ 1 (5) YTIRANDE Utbildningsdepartementet 10333 Stockholm 2012-03-02 Dnr 102-2011/3431 Förslag till prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor

Läs mer

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering. Sverige. Obs pågående arbete. SUHF Forskningsfinansiering för administratörer 5 december 2014.

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering. Sverige. Obs pågående arbete. SUHF Forskningsfinansiering för administratörer 5 december 2014. Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige Obs pågående arbete SUHF Forskningsfinansiering för administratörer 5 december 2014 Sara Monaco UoH intäkter för forskning och forskarutbildning 2013 Företag i

Läs mer

Teknikföretagen har inbjudits att inkomma med remissvar på utredningen Research quality evaluation in Sweden FOKUS.

Teknikföretagen har inbjudits att inkomma med remissvar på utredningen Research quality evaluation in Sweden FOKUS. Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Mats Johnsson 2016-01-05 Lena Heldén lena.helden@teknikforetagen.se 08-782 08 31 Remiss av rapporten Research quality evaluation in Sweden FOKUS rörande

Läs mer

SwePub som källa för bibliometriska analyser

SwePub som källa för bibliometriska analyser SwePub som källa för bibliometriska analyser Ulf Kronman Avdelningen för forskningspolitisk analys Vetenskapsrådet Mötesplats Open Access 2009 Uppsala universitet 2009-11-26 Vetenskapsrådet Myndighet med

Läs mer

Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige FOKUS. Vetenskapsrådet

Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige FOKUS. Vetenskapsrådet Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige FOKUS Vetenskapsrådet Hearings maj 2014 Disposition Bakgrund Arbetsprocess Förslag till modell just nu Fortsatt arbete Tidsplan Frågor och diskussion UoH intäkter

Läs mer

Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor

Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor Utbildningsdepartementet uppdrog den 5 Juli 2010 åt professorn Anders Flodström att utvärdera forskningskvalitet som en grund för tilldelning

Läs mer

Open access ett nationellt perspektiv

Open access ett nationellt perspektiv Open access ett nationellt perspektiv SFIS Höstkonferens, Borås 8 november 2012 Aina Svensson, OpenAccess.se, Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek Vad är open access? Fri tillgång till

Läs mer

Bibliometri för utvärdering av forskning

Bibliometri för utvärdering av forskning Bibliometri för utvärdering av forskning publikationer som prestationsmätare och kvalitetsmått Ulf Kronman Kungliga biblioteket Samordnare för OpenAccess.se och publiceringsfrågor Publiceringsseminarium

Läs mer

Rapporten Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor (U2011/7356/UH)

Rapporten Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor (U2011/7356/UH) Sid 1 (9) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Rapporten Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor (U2011/7356/UH) Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering i. Sverige. Redovisning av ett regeringsuppdrag. SUHF Forskningsadministration i fokus, 9 okt 2015

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering i. Sverige. Redovisning av ett regeringsuppdrag. SUHF Forskningsadministration i fokus, 9 okt 2015 FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige Redovisning av ett regeringsuppdrag SUHF Forskningsadministration i fokus, 9 okt 2015 Sara Monaco och Maud Quist UoH intäkter för forskning och forskarutbildning

Läs mer

Pengar till forskning Anslag och bidrag Rapporterad juni 2009

Pengar till forskning Anslag och bidrag Rapporterad juni 2009 Pengar till forskning Anslag och bidrag 2008 Rapporterad juni 2009 Innehållsförteckning Bidragsinkomster för forskning till Göteborgs universitet... 3 Bidragsinkomster per fakultet 2002-2008... 4 Intäkter

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över remissen Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige FOKUS U2014/07505/F

Universitetskanslersämbetets yttrande över remissen Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige FOKUS U2014/07505/F YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Kristina Tegler Jerselius 08-563 085 35 kristina.tegler.jerselius@uka.se Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Bibliometri för forskningsutvärdering

Bibliometri för forskningsutvärdering Bibliometri för forskningsutvärdering publikationer som prestationsmätare och kvalitetsmått Ulf Kronman Avdelningen för forskningspolitisk analys Vetenskapsrådet Linnéuniversitet 2011-01-11 Föredragets

Läs mer

Den 12 mars Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm

Den 12 mars Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Den 12 mars 2012 Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISS: Rapporten Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor (U2011/7356/UH) Kunglig. Vitterhetsakademien har

Läs mer

Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning. Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ

Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning. Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ Nuvarande nationella kvalitetssäkringssystem 2017 2022 fyra komponenter Vägledning för granskning av lärosätenas

Läs mer

Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram?

Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram? Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram? Under många år har Sverige haft ett system där högre utbildning utvärderats av en myndighet med detta speciella uppdrag. Avseende utbildning på forskarnivå

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm U2014/07505/F. Stockholm den 11 januari 2016

Utbildningsdepartementet Stockholm U2014/07505/F. Stockholm den 11 januari 2016 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm U2014/07505/F Stockholm den 11 januari 2016 Yttrande över Vetenskapsrådets redovisning av regeringsuppdrag rörande modell för resursfördelning till universitet

Läs mer

LUP = Mer pengar till forskning?

LUP = Mer pengar till forskning? LUP = Mer pengar till forskning? LUP är som livet... Tomt och innehållslöst,... om man inte fyller det med något! Vad finns i LUP? Hänvisningar och fulltexter till: Tidskriftsartiklar Konferensbidrag»

Läs mer

Remissvar: Forskningsfinansiering Remissvar: Utredningen Forskningsfinansiering kvalitet och relevans; SOU 2008:30 - U /F

Remissvar: Forskningsfinansiering Remissvar: Utredningen Forskningsfinansiering kvalitet och relevans; SOU 2008:30 - U /F Remissvar: Forskningsfinansiering Remissvar: Utredningen Forskningsfinansiering kvalitet och relevans; SOU 2008:30 - U2008-2293/F Dnr: V-2008-0252 Dossnr: 22 2008-05-19 Skickat till: Utbildningsdepartementet,

Läs mer

REMISSVAR (U2014/0705/F) Research quality evaluation in Sweden - FOKUS

REMISSVAR (U2014/0705/F) Research quality evaluation in Sweden - FOKUS 2016-01-11 Rnr 91.15 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (U2014/0705/F) Research quality evaluation in Sweden - FOKUS Saco har beretts tillfälle att yttra sig över rapporten Research quality

Läs mer

Bibliometri för utvärdering av forskning

Bibliometri för utvärdering av forskning Bibliometri för utvärdering av forskning publikationer som prestationsmätare och kvalitetsmått Ulf Kronman Kungliga biblioteket Samordnare för OpenAccess.se och publiceringsfrågor Publiceringsseminarium

Läs mer

Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar

Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar Sid 1 (11) Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar Inledning Vetenskapsrådet fick i uppdrag av regeringen januari 2009, att ta fram underlag för beräkning av indikatorn

Läs mer

Vetenskapsrådet är en myndighet med huvuduppgift att främja grundläggande forskning av högsta vetenskaplig kvalitet inom alla områden.

Vetenskapsrådet är en myndighet med huvuduppgift att främja grundläggande forskning av högsta vetenskaplig kvalitet inom alla områden. Remisspromemoria 2009-07-03 Utbildningsdepartementet Nya regler om Vetenskapsrådet och ämnesråden, m.m. I forsknings- och innovationspropositionen Ett lyft för forskning och innovation(prop. 2008/09:50)

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Ett otuktat utvärderingslandskap inom högre utbildning och forskning växer fram kan det leda till bättre kvalitet?

Ett otuktat utvärderingslandskap inom högre utbildning och forskning växer fram kan det leda till bättre kvalitet? Ett otuktat utvärderingslandskap inom högre utbildning och forskning växer fram kan det leda till bättre kvalitet? Sammanfattning Högskolesektorn ser med oro på hur ett icke-samordnat svenskt utvärderingslandskap

Läs mer

Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem

Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem Riksdagsbeslutet i anledning av regeringens proposition Studentinflytande och kvalitetsutveckling i högskolan 1 anger att kvaliteten i utbildningen ska prövas

Läs mer

Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet

Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet Terje Höiseth, överbibliotekarie Bakgrund Min förra undersökning (http://www.ltu.se/lrc-intern/nyheter/1.46435)

Läs mer

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden Regeringsbeslut 11:3 REGERINGEN 2010-09-30 U2010/5685/F Utbildningsdepartementet ISKAPSRÅDETl Vetenskapsrådet Box 1035.INK W. 101 38 Stockholm (pn,.///?/tf ihandl. Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering

Läs mer

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Helena Francke UH bibliotekkonferansen 2015 Bergen, 18 juni 2015 helena.francke@hb.se Bakgrund och perspektiv 1 Publicera! (2013) Belysa bakgrunden

Läs mer

Forskningsfinansiering kvalitet och relevans (SOU 2008:30)

Forskningsfinansiering kvalitet och relevans (SOU 2008:30) Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Lönn 08-563 085 61 maria.lonn@hsv.se YTTRANDE

Läs mer

Resursfördelningsmodell för anslaget för forskning och forskarutbildning

Resursfördelningsmodell för anslaget för forskning och forskarutbildning SAMFAK 2008/63 Resursfördelningsmodell för anslaget för forskning och forskarutbildning Beslut Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2008-04-24 Innehållsförteckning Modell för fördelning av anslaget för

Läs mer

ERFARENHETER FRÅN EN FORSKNINGSFINANSIÄR, STIFTELSEN RIKSBANKENS JUBILEUMSFOND BRITTA LÖVGREN, RJ OCH CHRISTER LAGVIK, UU

ERFARENHETER FRÅN EN FORSKNINGSFINANSIÄR, STIFTELSEN RIKSBANKENS JUBILEUMSFOND BRITTA LÖVGREN, RJ OCH CHRISTER LAGVIK, UU ERFARENHETER FRÅN EN FORSKNINGSFINANSIÄR, STIFTELSEN RIKSBANKENS JUBILEUMSFOND BRITTA LÖVGREN, RJ OCH CHRISTER LAGVIK, UU 1 STIFTELSEN RIKSBANKENS JUBILEUMSFOND (RJ) Fristående stiftelse som stödjer humanistisk

Läs mer

Om open access och nya publiceringsvägar

Om open access och nya publiceringsvägar Om open access och nya publiceringsvägar Open Access Week vid KTH, 27 oktober 2011 Aina Svensson, Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek Sidnummer Varför open access? Fler kan få tillgång

Läs mer

En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet.

En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet. En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet. Terje Höiseth, överbibliotekarie, LTU. Bibliometri har de senaste åren fått en allt större uppmärksamhet inom

Läs mer

Betänkande Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72)

Betänkande Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-01-09 Sektionen för lokal och regional utveckling Eva Marie Rigné Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkande Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72)

Läs mer

Vinnovas samverkansuppdrag. Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg

Vinnovas samverkansuppdrag. Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg Vinnovas samverkansuppdrag Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg 27-10-2016 Stärka Sveriges konkurrenskraft i den globala kunskapsekonomin Tre roller Investeringar i forskning och

Läs mer

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering. Sverige. Redovisning av ett regeringsuppdrag. 19 december 2014

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering. Sverige. Redovisning av ett regeringsuppdrag. 19 december 2014 FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige Redovisning av ett regeringsuppdrag 19 december 2014 UoH intäkter för forskning och forskarutbildning 2013 Företag i Sverige Org. utan 4% vinstsyfte inkl.

Läs mer

Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)

Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) 1 (5) BESLUT 2018-06-21 Dnr SU FV-1.1.3-1469-18 Ulf Nyman Utredare Avdelningen för planering och ledningsstöd Universitetskanslersämbetet Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)

Läs mer

Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning

Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning Fakultetsnämnden har för avsikt att i kommande möten resonera kring vad som kännetecknar god kvalitet inom forskning. Under 2018 kommer därför forskningsledarna

Läs mer

Malmö högskolas yttrande angående FOKUS

Malmö högskolas yttrande angående FOKUS (Dnr. 81-2015/585) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd, Utbildnings- och forskningsstöd, Peter Jönsson, Forskningskoordinator Yttrande, beslut rektor Malmö högskolas yttrande angående FOKUS

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Schweiz Sverige

Läs mer

Betänkandet (SOU 2011:36) Forskning och utveckling samt försvarslogistik i det reformerade försvaret

Betänkandet (SOU 2011:36) Forskning och utveckling samt försvarslogistik i det reformerade försvaret Regeringskansliet Försvarsdepartementet Enheten för material, forskning och utveckling (MFU) 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46

Läs mer

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2)

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) Universitetskanslerämbetet UKÄ registrerings nr: 111-331-17 Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) har anmodats lämna synpunkter på UI

Läs mer

1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Föredragande: Per Larsson

1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Föredragande: Per Larsson PROTOKOLL LINKÖPINGS UNIVERSITET Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Dekanus Närvarande: Ulf Nilsson dekanus Per Larsson föredragande Maria Boberg sekr 1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer

Läs mer

Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet

Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet Presentation vid Universitetsseminariet den 2 mars 2011 Sverker Lindblad & Mats Cavallin Kort presentation av rankinglistor Namn Rankingkonstruktör Datakällor

Läs mer

En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan. Betänkande av styr och resursutredningen (SOU2019:6)

En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan. Betänkande av styr och resursutredningen (SOU2019:6) REMISSVAR 1 (14) Datum Diarienummer 2019-06-19 2019-01583 Ert diarienummer U2019/00304/UH Utbildningsdepartementet En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan. Betänkande av styr och

Läs mer

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner Umeå universitet Rektor Dokumenttyp: BESLUT Datum: 2015-12-01 Dnr.: FS 1.3.2-1848-15 Sid 1 (5) Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Läs mer

Kort introduktion till bibliometri samt huvuddragen i den norska modellen. Per Ahlgren

Kort introduktion till bibliometri samt huvuddragen i den norska modellen. Per Ahlgren Kort introduktion till bibliometri samt huvuddragen i den norska modellen Per Ahlgren per.ahlgren@sub.su.se Introduktion Bibliometri det kvantitativa studiet av publikationssamlingar Bibliometri är främst

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

Impact factor. Citeringar och därmed förknippade problem

Impact factor. Citeringar och därmed förknippade problem Impact factor Citeringar och därmed förknippade problem Den här presentationen kommer att kunna ses på nätet: http://www.perflensburg.se/if 2 Vad är impact factor? Det är ett mått på antalet citeringar,

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Utbildningsdepartementet SUHF 9 oktober 2015 Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för som Sverige håller ihop Investeringar för bättre mottagande

Läs mer

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet Sid 1 (5) Instruktioner till sakkunniga: Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet Vid bedömning av anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet,

Läs mer

Regeringens skrivelse 2000/01:28

Regeringens skrivelse 2000/01:28 Regeringens skrivelse 2000/01:28 Resursfördelningen inom Vetenskapsrådet Skr. 2000/01:28 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 12 oktober 2000 Göran Persson Thomas Östros

Läs mer

KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2)

KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2) Datum KKS dnr 2018-06-25 20180067 KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2) KKS2000 v3.0 2011-06-27 Inledning KK-stiftelsen har av UKÄ inbjudits att lämna synpunkter

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30)

Remissyttrande avseende betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30) 1 (7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30) Nätverket för spelforskare i Sverige Gambling Research Network (GARN) önskar lämna

Läs mer

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag Handläggare Beate Eellend, Jonas Nordin Datum 2018-06-18 Dnr 1.3-2018-322 Universitetskanslersämbetet Box 7703 103 95 Stockholm Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Läs mer

- nya möjligheter att göra forskningen tillgänglig. Vetenskaplig publicering och Open Access Karlstads universitet, 18 februari 2010

- nya möjligheter att göra forskningen tillgänglig. Vetenskaplig publicering och Open Access Karlstads universitet, 18 februari 2010 Open Access - nya möjligheter att göra forskningen tillgänglig Vetenskaplig publicering och Open Access Karlstads universitet, 18 februari 2010 Aina Svensson, Enheten för digital publicering Uppsala universitetsbibliotek

Läs mer

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet Regeringsbeslut 1:3 REGERINGEN 2012-02-16 U2012/907/F Utbildningsdepartementet Enligt sändlista r VETENSKAPSRÅDET Ink 2012-03- 1 3 ^ELAIL^2M0_Z_±!( Handl: ^jöhux A yr// Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska

Läs mer

Inspel frå n Vetenskåpsrå det

Inspel frå n Vetenskåpsrå det Datum Diarienummer 20 februari 2018 3.3-2018-176 U 2017:05 Styr- och resursutredningen Inspel frå n Vetenskåpsrå det Avseende Styr- och resursutredningens modellförslag (daterat 4 januari 2018) Sverige

Läs mer

Handlingsplan för Mittuniversitetets forskningsutvärdering 2013, ARC13: Processbeskrivning, organisation och ansvarsfördelning

Handlingsplan för Mittuniversitetets forskningsutvärdering 2013, ARC13: Processbeskrivning, organisation och ansvarsfördelning Handlingsplan för Mittuniversitetets forskningsutvärdering 2013, ARC13: Processbeskrivning, organisation och ansvarsfördelning Bakgrund I Mittuniversitetets forskningsstrategi för 2012 2016 stipuleras

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

Inspel från Formas till Styr- och resursutredningen

Inspel från Formas till Styr- och resursutredningen I ETT FORSKNINGSRÅD FÖR HÅLLBAR UTVECKLING FORMÅS: * A SWEDISH RESEARCH COUNCIL FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT 1(1) 2018-04-04 Styr- och resursutredningen (U2017:05) Statens offentliga utredningar _ 103 33

Läs mer

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Ulf Kronman Samordnare för programmet OpenAccess.se Kungliga biblioteket Mötesplats Open Access 2013, Göteborgs universitet 2013-04-18

Läs mer

KoF 07. Quality and Renewal An Overall Evaluation of Research at Uppsala University

KoF 07. Quality and Renewal An Overall Evaluation of Research at Uppsala University KoF 07 Quality and Renewal 2007 An Overall Evaluation of Research at Uppsala University Syfte Identifiera starka forskningsmiljöer, både specialiserade och tvärvetenskapliga Allforskning i samtliga ämnen

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Manual till den ekonomiska mallen

Manual till den ekonomiska mallen MANUAL 1(7) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 marie.kahlroth@uk-ambetet.se Manual till den ekonomiska mallen Ekonomiska mallen består av fyra blad, Resultaträkning, Ekonomiska

Läs mer

Budgetpropositionen 2015/16:1

Budgetpropositionen 2015/16:1 PM Handläggare Joakim Löfkvist Controller Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress S:t Olofsgatan 10 B Telefon 018-471 25 01 www.uu.se joakim.lofkvist@uadm.uu.se Budgetpropositionen 2015/16:1 Denna PM är

Läs mer

This is the accepted version of a paper presented at SWERAs konferens, 7-8 oktober, 2014, Växjö, Sweden.

This is the accepted version of a paper presented at SWERAs konferens, 7-8 oktober, 2014, Växjö, Sweden. http://www.diva-portal.org Postprint This is the accepted version of a paper presented at SWERAs konferens, 7-8 oktober, 2014, Växjö, Sweden. Citation for the original published paper: Almqvist, J. (2014)

Läs mer

Malmö högskola benchmarking av forskning 2012

Malmö högskola benchmarking av forskning 2012 Malmö högskola benchmarking av forskning 2012 Sammanfattning: Denna benchmarking visar hur Malmö högskola står sig i konkurrensen i fråga om de nationella kvalitetsindikatorerna externa medel samt vetenskaplig

Läs mer

Open access och innovation

Open access och innovation Open access och innovation Innovation by Collaboration 180918 Jonas Gilbert, bibliotekschef Södertörns högskola jonas.gilbert@sh.se Upplägg Några milstolpar kring utvecklingen av open access. (En intressant

Läs mer

Den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolor fungerar överraskande väl Bristerna i innovationsstödsystemet är omfattande men

Den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolor fungerar överraskande väl Bristerna i innovationsstödsystemet är omfattande men Direktiven: Analys skapa en samlad nationell bild av hur innovationsstödjande åtgärder ser ut vid universitet och högskolor Analys under vilka förutsättningar förvaltar, bevakar och utbyter lärosätena

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Sammanfattning. Övergripande synpunkter

Sammanfattning. Övergripande synpunkter Sid 1 (6) Remiss: Universitetskanslersämbetets rapport Kvalitetssäkring av forskning rapportering av ett regeringsuppdrag (Rapport 2018:2, UKÄ reg nr 111-331-17) Umeå universitet har mottagit Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Universitetsledning och bibliometri

Universitetsledning och bibliometri Universitetsledning och bibliometri Ledningsprinciper Externa granskningar Ämnesutredningar Indikatorrapporter Intern resursfördelning Publiceringens infrastruktur Kontakter med forskningsråd Anställningsärenden

Läs mer

*För examensarbeten som skrivs inom ämnena engelska / moderna språk ska examensarbetet skrivas på målspråk

*För examensarbeten som skrivs inom ämnena engelska / moderna språk ska examensarbetet skrivas på målspråk Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Ämneslärarprogrammet med inriktning 7-9 och gymnasieskolan (Grundnivå) Efter avslutad kurs ska studenten kunna Kunskap och förståelse 1. visa kunskaper

Läs mer

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 Sid 1 (5) Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 I denna promemoria sammanfattas regeringens budgetproposition avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning. Avslutningsvis

Läs mer

ska styra fördelningen av ALF-medel

ska styra fördelningen av ALF-medel RAPPORT FRÅN SVENSKA LÄKARESÄLLSKAPETS SEMINARIUM SEPTEMBER 2012 Kvalitet och nytta ska styra fördelningen av ALF-medel Fördela ALF-medlen utifrån kvalitet, klinisk relevans och nytta. Det är ett av förslagen

Läs mer

Remissyttrande över rapporten "Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)"

Remissyttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) Universitetskanslersämbetet 2018-06-25 Diarienummer 1.I.3-2018-5653 GD-2018-132 Ert Diarienummer 111-331-17 Handläggare Johan Lindell Dnr 3.3-2018-178 Inspel till uppdraget om Kvalitetssäkring av forskning

Läs mer

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN: SÖKSTRATEGIER Odontologiska fakultetens strategiska prioriteringar för forskning

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN: SÖKSTRATEGIER Odontologiska fakultetens strategiska prioriteringar för forskning (Dnr. Led 2016/570) 1 (av 5) Malmö högskola, Odontologiska fakulteten, ODONTOLOGISKA FAKULTETEN: SÖKSTRATEGIER 2018-2020 Detta dokument är den sökstrategi som arbetats fram vid Odontologiska fakulteten

Läs mer

Svenska lärosätens påverkan på kunskapsunderlaget i riktlinjer från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering

Svenska lärosätens påverkan på kunskapsunderlaget i riktlinjer från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering Svenska lärosätens påverkan på kunskapsunderlaget i riktlinjer från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering En rapport baserad på data från clinical impact: Magnus Eriksson, Minso Solutions

Läs mer

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet Yttrande Dnr 16-0096 12 januari 2017 TCO Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående slutbetänkandet från Entreprenörskapsutredningen

Läs mer

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar Tack för möjlighet att ge synpunkter på dessa diskussionspunkter. Dessa frågor har diskuterats i styrelsen för Svensk Lungmedicinsk Förening (SLMF) och svaren finns markerade i rött i direkt anslutning

Läs mer

Datum Handläggare

Datum Handläggare Datum 2013-11-27 Diarienummer 111-2013-2496 Handläggare Truedsson Vetenskapsrådet Kommunikationsplan för uppdraget: Utreda och lämna förslag till en modell för resursfördelning till UoH som innefattar

Läs mer

En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6)

En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-06-14 ERT DATUM 2019-02-28 DIARIENR 2019/49-4 ER BETECKNING U2019/00304/UH Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En långsiktig, samordnad och dialogbaserad

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS Rektors stab Magnus Bergenholtz, controller

HÖGSKOLAN I BORÅS Rektors stab Magnus Bergenholtz, controller 1 (6) HÖGSKOLAN I BORÅS Rektors stab Magnus Bergenholtz, controller YTTRANDE 2019-06-17 Dnr 235-19 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Angående remiss av betänkande En långsiktig, samordnad och dialogbaserad

Läs mer

SÅ STÄRKER VI SAMVERKAN!

SÅ STÄRKER VI SAMVERKAN! SÅ STÄRKER VI SAMVERKAN! Att både forskning och samhälle gynnas av ömsesidig dialog och kunskapsutbyte är de flesta överens om, men det finns många åsikter om hur samverkan bäst kan stimuleras, mätas och

Läs mer

Full kostnadsredovisning på SOFI

Full kostnadsredovisning på SOFI SOFI Ante Farm 2010-02-18 Full kostnadsredovisning på SOFI 1. Inledning Stockholms universitet tillämpar sedan den 1 januari 2009 full kostnadsredovisning enligt en modell som har utvecklats av Sveriges

Läs mer

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s regleringsbrev 2017 Samordning av arbete kring öppen tillgång Kungl. biblioteket ska samordna arbetet med införande

Läs mer

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET Analys och utvärdering Box 100, Göteborg

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET Analys och utvärdering Box 100, Göteborg UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2014 En analys av resultatet för Göteborgs universitet. Magnus MacHale Gunnarsson, Analys och utvärdering, Forsknings- och innovationskontoret PM 2014:06

Läs mer

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner UU i korthet Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner Humaniora & samhällsvetenskap Teknik & naturvetenskap Medicin & farmaci Omsättning 6,5 miljarder kr (70% forskning) 41 000 studenter

Läs mer

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Varför denna guide? Att maximera forskningens synlighet och genomslag blir allt viktigare inom akademin där allt tuffare konkurrens råder och där forskare

Läs mer

Forskningsfinansiering i Sverige. Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova

Forskningsfinansiering i Sverige. Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova Forskningsfinansiering i Sverige Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova Vetenskapsrådet Vetenskapsrådet är den stora grundforskningsmyndigheten med tre ämnesråd;

Läs mer