Budgetpropositionen 2015/16:1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetpropositionen 2015/16:1"

Transkript

1 PM Handläggare Joakim Löfkvist Controller Box 256 SE Uppsala Besöksadress S:t Olofsgatan 10 B Telefon joakim.lofkvist@uadm.uu.se Budgetpropositionen 2015/16:1 Denna PM är en kort sammanfattning (valda delar) av budgetpropositionen 2015/16:1. Utbildning Fler studerande vid högskolan Satsningen på utbyggnaden av antalet högskoleplatser som inleddes 2015 fortsätter enligt plan. Högre kvalitet i den högre utbildningen Kvalitetsförstärkning Kvalitetsförstärkningar motsvarande 250 miljoner kronor föreslås riktas till att stärka kvaliten på utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap respektive på lärar- och förskollärarutbildnignar och en höjning av ersättningsbeloppen för utbildningsområdena. Enligt regeringskansliet vill regeringen se konkreta resultat, t.ex. i form av fler lärarledda undervisningstimmar vid aktuella utbildningar, av de resurser som nu skjuts till innan en diskussion om en eventuell förlängning av satsningen påbörjas. Kvalitetsbaserad resurstilldelning ( gamla UKÄ medlen ) De 295 miljoner kronor som under 2015 har fördelats genom den kvalitetsbaserade resurstilldelningen föreslås användas för kvalitetshöjande insatser vid högre utbildning under Dessa medel kommer att fördelas i regleringsbreven för Det innebär troligtvis att de kommer att läggas ut till lärosätena som permanenta medel. Medel till lärosätessammanslagningar Anslaget föreslås minska med 38 miljoner kronor då medel för att stimulera lärosätessammanslagningar avvecklas. Kompletterande utbildningar och validering Enligt regeringskansliet ska lärosätena kunna erbjuda kompletterande utbildningar efter bedömningar kopplad till validering och reell kompetens. Fokus ska först och främst ligga på bristyrken, som vård- och lärarutbildningar. Organisationsnr:

2 2(6) Valideringsinsatser 30 miljoner kronor anslås till en satsning på valideringsinsatser inom högskoleområdet. Kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen Anslaget föreslås öka med miljoner kronor jämfört med beslutad budget inklusive beslut om ändringar i statens budget för att utöka verksamheten med kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen enligt förordningen (2008:1101) om högskoleutbildning som kompletterar avslutad utländsk utbildning. Kompletterande pedagogisk utbildning och vidareutbildning av obehöriga lärare Anslaget föreslås öka med 8 miljoner kronor för att öka medlen till särskild kompletterande pedagogisk utbildning och vidareutbildning av obehöriga lärare. Lärande/Utbildning för hållbar utveckling (ev SWEDESD) Regeringen avser att ge Uppsala universitet i uppdrag att vara nationell samordnare för arbetet med utbildning för hållbar utveckling. FN beslutade hösten 2014 om ett globalt handlingsprogram för utbildning för hållbar utveckling (GAP). Programmet har som syfte att driva och konkretisera arbetet med implementeringen av utbildning för hållbar utveckling i de länder som deltar i programmet. För att stimulera, samordna och följa det nationella arbetet med utbildning för hållbar utveckling, avser regeringen att ge Uppsala universitet i uppdrag att samordna arbetet med GAP i Sverige. Lärarlyftet Det finns behov av att bredda eller fördjupa pågående satsningar på kompetensutveckling för lärare och förskollärare. Regeringen föreslår därför att satsningen Lärarlyftet II förlängs samt föreslår att 100 miljoner kronor avsätts för 2016 för detta ändamål. För 2017 beräknas 150 miljoner kronor och för 2018 beräknas 100 miljoner kronor för samma ändamål. Studentbostäder För att öka utbudet av hyresrätter avser regeringen att införa en stimulans för anordnande av nya hyresbostäder. Stödet gäller projekt som påbörjas från och med den 25 mars 2015, och kommer att utgå ifrån att produktionskostnaderna generellt är högre i storstadsregionerna. I budgeten för 2016 avsätts 300 miljoner kronor som en särskild stimulans till snabbt uppförda studentbostäder.

3 3(6) Forskning Högre kvalitet och effektivitet /Satsning utifrån senaste forskningspropositionen I propositionen Forskning och Innovation (prop. 2012/13:30) gjordes bedömningen att anslagen för forskning och forskarutbildning till universitet och högskolor skulle öka under perioden och i BP14 gjordes bedömningen att anslagen bör öka med ytterligare 300 miljoner kronor för De 300 miljoner kronor som aviserades i forskningspropositionen (prop. 2012/13:30) kommer att fördelas på ett annat sätt än vad som aviserades i forskningspropositionen. 100 miljoner kronor ska fördelas till högskolorna (alla ska få minst 5 mnkr), 90 miljoner kronor går till de fyra nya universiteten (Linné- och Mittuniversitetet samt Karlstads och Örebro universitet) och resterande 100 miljoner kronor går till övriga universitet. Inom respektive grupp har fördelningen gjorts med de indikatorer som redovisades i propositionen Forskning och innovation. Utöver detta föreslås Konstfack, Kungl. Konsthögskolan, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Försvarshögskolan tilldelas ett tillskott om 1 miljon kronor vardera. Resterande 16 miljoner kronor fördelas i regleringsbrev till forskning och utbildning på forskarnivå. Strategiska forskningsområden Vetenskapsrådet m.fl lämnade i maj 2015 utvärdering av de strategiska forskningsområden (SFO-miljöer) och förslag på fortsatt finansiering. I budgetpropositionen föreslås inga ändringar av tilldelade belopp. Stärkt livsvetenskap/ Science for Life Laboratory (SciLifeLab) Denna satsning kompletterar den satsning på infrastruktur och service inom det nationella centret för livsvetenskaplig forskning (SciLife-Lab) som har genomförts enligt vad som presenterades i propositionen Forskning- och innovation (prop. 2012/13:30). Regeringen föreslår att 18 miljoner kronor tillförs Vetenskapsrådets forskningsanslag 2016 för detta ändamål. För beräknas 14 miljoner kronor per år anvisas.

4 4(6) Inrättande av nationellt forskningsprogram om rasism Regeringen vill skapa förutsättningar för inrättandet av ett brett, tvärvetenskapligt nationellt forskningsprogram mot rasism. Forskningsprogrammet ska ha en internationell prägel. Regeringen avser att ge Vetenskapsrådet i uppdrag att i samråd med Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) utlysa medel för att stärka forskning inom området rasism. Regeringen föreslår att 20 miljoner kronor bör tillföras Vetenskapsrådets forskningsanslag från och med 2016 för ett forskningsprogram om rasism. Forskning för näringsliv och samhälle/strategiska innovationsområden I propositionen Forskning och innovation (prop. 2012/13:30) presenterades en omfattande satsning på strategiska innovationsområden som la grunden för långsiktiga och fördjupade samverkansprojekt mellan universitet och högskolor, forskningsinstitut, näringsliv, offentlig sektor, civilsamhället och andra aktörer. Anslaget till Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) föreslås öka med 50 miljoner kronor 2016 för forskning om hållbart samhällsbyggande och med 50 miljoner kronor 2016 för forskning om nyttjande av skogsråvara och biomassa för att bl.a. ersätta fossil råvara till nya biobaserade produkter. Fördjupad kommersiell verifiering inom livsvetenskap (förinkubation) För att överbrygga gapet mellan grundforskning och kommersialisering av forskningsresultat vill regeringen också etablera fördjupad kommersiell verifiering inom området för livsvetenskap, s.k. förinkubation, vid vissa innovationskontor. Regeringen föreslår därför att ett begränsat antal innovationskontor får i uppdrag att etablera förinkubatorer som kan stödja idéer inom området för livsvetenskap med fördjupad kommersiell verifiering. Regeringen föreslår att 12 miljoner kronor satsas 2016 för ändamålet förinkubatorer. För beräknas 6 miljoner kronor per år anvisas. Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory) I propositionen Forskning och innovation (prop. 2012/13:30) presenterades en satsning på SciLifeLab på totalt 200 miljoner kronor under perioden Regeringen föreslår därmed en ökning för detta ändamål med 50 miljoner kronor 2016.

5 5(6) Avtal om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården (ALF) Avtalet mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården, det s.k. ALF-avtalet, är en viktig länk mellan staten och landstingen när det gäller ansvaret för utbildning av läkare och för den kliniska forskningen. Enligt ALF-avtalet ska en partsammansatt, nationell styrgrupp för ALF följa avtalets tillämpning och vid behov föreslå justeringar i avtalet. Styrgruppen ska bl.a. lämna förslag på en ny modell för resursfördelning baserat på återkommande utvärderingar av den kliniska forskningens kvalitet. Denna modell ska från och med 2019 ligga till grund för fördelning av en viss del av ALF-ersättningen. Senast vid utgången av 2016 ska avtalsparterna ha slutfört överläggningar om en ny utvärderings- och resursfördelningsmodell. Särskilda medel till universitet och högskolor Regeringen avser att för 2016 till ämnesdidaktiska centrum inom naturvetenskap och teknik fördela medel på samma sätt som under Regeringen avser återkomma i frågan om hur medel ska fördelas mellan dessa centrum på längre sikt. Frågan bereds inom Regeringskansliet.

6 6(6) Budgetförslag: Anslag till Uppsala universitet Av bifogad bilaga framgår förslag i budgetpropositionen jämfört med konsistoriets beslut från den 10 juni :3 ap1. Takbelopp (ram) för utbildning Takbeloppet föreslås öka med tkr i jämförelse med statens budget enligt riksdagens beslut i december Det har därefter kommit en vårändringsbudget som minskat vårt anslag med tkr. En beräknad summerad ökning blir då tkr. Förändringen består av: Kvalitetsförstärkning (prislappar) ( tkr) Fortsatt utbyggnad av vissa utbildningar fr.o.m enligt plan ( tkr) Tidigare aviserade förändringar (9 705 tkr) Minskning tillfälliga platser och vård- och ingenjörsplatser från 2012 Campus Gotland ( tkr) Pris- och löneomräkning ( tkr) Justering av anslag som PLO omräkning ( tkr) 2:4 Forskning Basresursen föreslås öka med tkr till tkr. De strategiska forskningsområdena nämns inte särskilt. Ökning av medel utifrån forskningspropositionen 2012 blir dvs tkr mindre än beräknade tkr. Samtidigt räknas anslaget upp med pris och löneomräkning vilket leder till ett aningen högre anslag ( tkr) än fördelat i VP. 2:64 Särskilda medel till universitet och högskolor Internationell lärarfortbildning (8 784 tkr) Sekretariat för Östersjöuniversitetet (2 405 tkr) Nationell resurscentrum i biologi och bioteknik (1 880 tkr)

7 Anslag för utbildning och forskning Uppsala universitet Tilldelning av takbelopp, tkr Anslagspost BP 2016 VP Reglerings-brev 2015 BP16 och VP16 BP16 och RB 2015 Preliminärt Förslag BP 2017 Prel Förändring 2017 jmf 2016 ap.1.takbelopp varav PLO + justeringspost varav kvalitetsförstärkning Nytt varav utbyggnad from varav tidigare aviserat i BP varav indrag Campus Gotland Nytt Summa mellan RB för och RB Tilldelning av basresurs för forskning, tkr Anslagspost BP 2016 VP Reglerings-brev 2015 BP16 och VP16 BP16 och RB 2015 Preliminärt Förslag BP 2017 Prel Förändring 2017 jmf 2016 ap.6 Basresurs (ram) ap.7 NCK Summa varav ökade anslag till universitet och högskolor varav PLO (inkl SFO, CG, mm) + justeringspost Ersättningsbelopp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå Utbildningsområde Helårs-student År 2015 Förslag BP 2016 Förändring i procent Förändring i kr Helårsstudent Helårsstudent Helårsstudent Humanistiskt, teologiskt, juridiskt, samhällsvetenskapligt 5,8% 1,6% Naturvetenskapligt, tekniskt och farmaceutiskt 1,6% 1,6% Vård ,6% 1,6% Medicinskt ,6% 1,6% Undervisning ,2% 1,6% Verksamhetsförlagd utbildning ,4% 1,6% Konst ,6% 1,6% Musik ,6% 1,6%

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Utbildningsdepartementet SUHF 9 oktober 2015 Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för som Sverige håller ihop Investeringar för bättre mottagande

Läs mer

Budgetpropositionen 2017/18:1

Budgetpropositionen 2017/18:1 PM 1(6) 2017-09-20 Box 256 751 05 Uppsala Handläggare Joakim Löfkvist Besöksadress S:t Olofsgatan 10 B Telefon 018-471 2501 Webbplats www.uadm.uu.se E-post Joakim.lofkvist@uadm.uu.se Budgetpropositionen

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Utbildningsdepartementet Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för som Sverige håller ihop Investeringar för bättre mottagande & snabbare etablering

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Budget 2016 Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2016 avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning,

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Budget 2017 Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2017 avseende utgiftsområde 16

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Kungl. Tekniska högskolan Regeringsbeslut III:9 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2016/01169/UH(delvis) U2016/04191/UH Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010.

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010. Bilaga 3 Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

:22 Karlstads universitet: Forskning och forskarutbildning :23 Linnéuniversitetet: Grundutbildning

:22 Karlstads universitet: Forskning och forskarutbildning :23 Linnéuniversitetet: Grundutbildning PROP. 0/: UTGIFTSOMRÅDE 6 Tabell 8.: Härledning av anslagsnivån 0 05 0 0 0 05 Anvisat 0 59 9 59 9 59 9 59 9 5 8 805 77 7 6 Beslut -5 5-6 78-8 0-9 66 anslag 559-5 -70-8 58 Övrigt -80-80 anslag 56 76 565

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2015/05867/UH(delvis) U2016/04189/UH Linköpings universitet 581 83 Linköping Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut I:25 Utbildningsdepartementet 2013-12-19 U2013/4248/UH U2013/6131/UH U2013/6543/UH U2013/7793/UH U2013/7484/SAM(delvis) Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2014/07521/BS (delvis) U2016/01681/BS (delvis) U2016/03821/BS (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Regleringsbrev

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslagen 2:63, 2:65 och 2:66

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslagen 2:63, 2:65 och 2:66 Regeringsbeslut III:3 2015-10-15 U2015/04930/UH Utbildningsdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 10315 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslagen 2:63, 2:65 och 2:66 Riksdagen har

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Uppsala universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Uppsala universitet Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2011/01533/UH (delvis) U2014/07521/SAM(delvis) U2015/05004/UH m.fl. Se bilaga 1 Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Regleringsbrev för

Läs mer

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning Bilaga 4: Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om anslagen till Göteborgs universitet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl. Tekniska högskolan Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2014/07521/BS U2016/03821/BS m.fl. Se bilaga 1 Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl.

Läs mer

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Lunds universitet

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut II:8 Utbildningsdepartementet 2019-06-27 U2019/02262/BS (delvis) U2019/02339/UH Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Lunds universitet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2017-12-07 U2017/04680/BS (delvis) U2017/04865/UH Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2015/04976,05013/UH U2015/05895/SAM(delvis) U2015/05956/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2015/03560/SAM(delvis) U2015/03649/UH Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet Riksdagen

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3453 av Ulrika Carlsson i Skövde m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:12 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2015/03560/SAM (delvis) U2015/01523/UH U2015/03650/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Uppsala universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Uppsala universitet Regeringsbeslut III:2 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2015/05867/UH(delvis) U2016/04182/UH Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Uppsala universitet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut III:6 2016-06-16 U2016/02876/UH Utbildningsdepartementet Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Lunds universitet Riksdagen har beslutat om Lunds

Läs mer

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 Sid 1 (5) Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 I denna promemoria sammanfattas regeringens budgetproposition avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning. Avslutningsvis

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Umeå universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Umeå universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2015/05867/UH(delvis) U2016/01169/UH(delvis) U2016/04187/UH Umeå universitet 90187Umeå Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Umeå universitet

Läs mer

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet Högskolan som både myndighet och akademi Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet SUHF:s utbildningsdag, 20 september 2017 Uppsala universitet Omfattande verksamhet: 6,6 miljarder (72/28),

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Uppsala universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Uppsala universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2014-12-22 U2014/5539/UH (delvis) U2014/6073, 7554/UH U2014/7521/SAM (delvis) Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret 2015

Läs mer

Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet

Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet Beslut Dnr: 1-330/2015 2015-06-08 Sid: 1 / 6 Konsistoriet Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet 2016-2018 1. Inledning För att skapa förutsättningar

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Uppsala universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Uppsala universitet Regeringsbeslut III:9 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2014/07521/UH (delvis) U2016/02926/UH (delvis) U2017/04680/UH (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Regleringsbrev

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut I:12 Utbildningsdepartementet 2013-12-12 U2013/5575/UH U2013/7500/UH U2013/7484/SAM (delvis) Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende universitet och högskolor 6bilagor

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2014-12-22 U2014/7521/SAM (delvis) U2014/6413, 7553/UH Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor 8bilagor Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Örebro universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Örebro universitet Regeringsbeslut III:21 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2015/03560/SAM (delvis) U2015/03659/UH Örebro universitet 701 82 Örebro Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Örebro universitet Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings universitet Regeringsbeslut III: 9 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/04223/UH U2017/05023/BS (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Linköpings universitet 581 83 Linköping Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2014/07521/BS (delvis) U2016/01681/BS (delvis) U2016/04408/UH m.fl. Se bilaga 1 Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslagen 1:24 och 1:25 inom utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslagen 1:24 och 1:25 inom utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel Regeringsbeslut IV 7 Näringsdepartementet 2016-12-20 N2016/08017/SUN N2016/07690/KLS (delvis) N2016/06636/SUN m.fl. Se bilaga 1 Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Stockholms universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Stockholms universitet Regeringsbeslut III:4 2015-04-16 U2015/2306/UH Utbildningsdepartementet Stockholms universitet Ekonomiavdelningen 106 91 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Stockholms universitet Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet Regeringsbeslut III:10 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2015/05005/UH U2015/05895/SAM (delvis) U2015/05959/UH Linköpings universitet 581 83 Linköping Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings

Läs mer

Verksamhetsplan. för Uppsala universitet. Fastställd av konsistoriet 2015-06-10

Verksamhetsplan. för Uppsala universitet. Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Verksamhetsplan för Uppsala universitet 2016 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 1 Inledning 3 1.1 Nationella förutsättningar 3 2 Tillgängliga resurser och övriga förutsättningar 4 2.1 Tidplan 4 2.2

Läs mer

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-03-08 2011/2 Regnr: 63-17-2011 Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Studentantalet

Läs mer

Kallelse till ledningsråd

Kallelse till ledningsråd Kallelse till ledningsråd 2012-03-07, R2-014, kl 10.00 12.00 Ärenden 1. Information från ledningsgruppen 2. Synpunkter på planeringsdirektiv (bilaga 1) 3. Riktlinjer för nya arbetstidsavtalet 4. Riktlinjer

Läs mer

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs EFFEKTIVITETSANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2016-02-16 2016/1 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se En uppföljning av studenters aktivitet på kurs Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2015/03560/SAM(delvis) U2015/03649/UH Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet

Läs mer

Sammanfattning av regeringens budgetproposition inför 2017, utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Sammanfattning av regeringens budgetproposition inför 2017, utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Sid 1 (9) Sammanfattning av regeringens budgetproposition inför 2017, utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning I denna promemoria sammanfattas regeringens budgetproposition 2017 avseende

Läs mer

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Sammanfattning 2016-09-21 I budgetpropositionen för 2017 har regeringen aviserat stora satsningar på forskning och innovation inom samhällsbyggandet. I november

Läs mer

VERKSAMHET De övergripande målen för statliga universitets och högskolors verksamhet anges i högskolelagen(1992:1434).

VERKSAMHET De övergripande målen för statliga universitets och högskolors verksamhet anges i högskolelagen(1992:1434). Regeringsbeslut III:8 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2016/03638/UH U2017/00142/UH U2018/03001/UH U2018/04751/BS (delvis) U2018/04780/UH universitet och högskolor Regleringsbrev för budgetåret 2019

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Regeringsbeslut III:36 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/01441/UH U2017/04027/UH U2017/05023/BS m.fl. Se bilaga 1 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut III:9 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2014/07215/UH U2015/01681/UH U2015/03560/SAM (delvis) U2015/03647/UH Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Uppsala universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Uppsala universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2016-12-01 U2016/02182/UH U2016/02688/UH U2016/02926/BS (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Uppsala universitet Box 256 75105 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Hur många platser finns det i högskolan?

Hur många platser finns det i högskolan? STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2013-12-10 / 13 Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 Marie.kahlroth@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/04490/UH U2016/05494/BS (delvis) U2016/05636/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH 2014-06-11 Dnr V-2014-0449 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2015

Läs mer

Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle"

Remiss av rapporten Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle Regeringskansliet Remiss 2017-01-31 N2017/00055/IFK Näringsdepartementet Enheten för innovation, forskning och kapitalförsörjning Michael Jacob Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning

Läs mer

Riksdag, regering och Regeringskansliet. Mikaela Staaf Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten 26 oktober 2016

Riksdag, regering och Regeringskansliet. Mikaela Staaf Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten 26 oktober 2016 Riksdag, regering och Regeringskansliet Mikaela Staaf Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten 26 oktober 2016 Styrning av högskolesektorn Riksdagen bestämmer ramarna - lagar (högskolelagen)

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Analysavdelningen 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2009-11-10 2009/8 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Hur universitet och högskolor

Läs mer

ANKOM Besv

ANKOM Besv REGERINGEN Näringsdepartementet ANKOM 2018-01- 02 Besv Regeringsbeslut IV 11 2018-12-21 N2018/05923/SUN N2018/05911/KLS (delvis) N2018/05255/SUN m.fl. Se bilaga 1 Forskningsrådet för miljö, areella näringar

Läs mer

Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m.

Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m. Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m. Denna bilaga innehåller anvisningar för avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer, tabeller över tilldelade utbildningsområden

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Stockholms universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Stockholms universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/03193/UH U2016/04411/UH U2016/04470/UH m.fl. Se bilaga 1 Stockholms universitet 106 91 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Örebro universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Örebro universitet Regeringsbeslut III:16 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2015/05046/UH U2015/05895/SAM(delvis) U2015/05965/UH Örebro universitet 701 82 Örebro Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Örebro universitet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Regeringsbeslut III:41 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2018/00273/UH U2018/00687/UH U2018/04051/UH m.fl. Se bilaga 1 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Stockholms universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Stockholms universitet Regeringsbeslut III:8 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2015/04989/UH U2015/05895/SAM(delvis) U2015/05957/UH Stockholms universitet 106 91 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Stockholms

Läs mer

Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för 2015

Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för 2015 PM Datum: -06-22 Dnr: E 2014/257 Mottagare: Rektor Handläggare: Heléne Gustafsson Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för Universitetets anslagsfördelning och interna fördelning av grundutbildningsuppdraget

Läs mer

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden Regeringsbeslut 11:3 REGERINGEN 2010-09-30 U2010/5685/F Utbildningsdepartementet ISKAPSRÅDETl Vetenskapsrådet Box 1035.INK W. 101 38 Stockholm (pn,.///?/tf ihandl. Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering

Läs mer

2017 _ 12" 2 7 Regeringsbeslut IV 7

2017 _ 12 2 7 Regeringsbeslut IV 7 tia' :i V ^ \A a, A J 2017 _ 12" 2 7 Regeringsbeslut IV 7 REGERINGEN i m mm 2017-12-18 N2017/07693/SUN N2017/07555/KLS (delvis) Näringsdepartementet N2017/00628/SUN m.fl. Se bilaga 1 Forskningsrådet för

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2008-09-23, Analys nr 2008/10 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Resurstilldelningssystemet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/03262/UH U2017/04166/UH U2017/05023/BS m.fl. Se bilaga 1 Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2018

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Uppsala universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Uppsala universitet Regeringsbeslut III:4 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2014/07521/BS (delvis) U2016/01681/BS (delvis) U2016/03821/BS (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Regleringsbrev

Läs mer

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga Regeringsbeslut II:8 2009-02-19 U2009/973/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att utarbeta strategier för innovationskontor 1 bilaga Regeringen uppdrar åt Uppsala universitet, Lunds universitet,

Läs mer

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner Bilaga 2: Lunds universitet Riksdagen har beslutat om Lunds universitets verksamhet för budgetåret 2006. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2006 för Lunds universitet och nedan

Läs mer

Uppföljning av studenters aktivitet på kurs

Uppföljning av studenters aktivitet på kurs STATISTISK ANALYS 1(12) Avdelning / löpnummer 2018-02-20 /01 Analysavdelningen Handläggare Tomas Gustavsson 08-563 086 44 Tomas.gustavsson@uka.se Uppföljning av studenters aktivitet på kurs Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Beslut. Catarina Coquand Dekan. Anna Boreson Kanslichef. Birgitta Magnusson. Datum Dnr LED /162

Beslut. Catarina Coquand Dekan. Anna Boreson Kanslichef. Birgitta Magnusson. Datum Dnr LED /162 Beslut Datum 2016-03-09 Dnr LED 1.3-2016/162 BESLUTANDE Catarina Coquand Dekan FÖREDRAGANDE Anna Boreson Kanslichef Övriga som deltagit vid beslutstillfället Ärende TS erhåller statsanslag för utbildning

Läs mer

1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007 (kkr) Anslag 2006 1 186 040 Pris- och löneomräkning (0,8 %) 9 517 Delsumma 1 195 557

1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007 (kkr) Anslag 2006 1 186 040 Pris- och löneomräkning (0,8 %) 9 517 Delsumma 1 195 557 Sid 1 (7) LINKÖPINGS UNIVERSITET 2006-10-16 Rektors stab Lars Rydberg Sammanfattning av budgetpropositionen för 2007 1. Grundutbildningen 1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007

Läs mer

AVTAL. mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården

AVTAL. mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten och

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Karolinska institutet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Karolinska institutet Regeringsbeslut III:10 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2014/07521/BS (delvis) U2015/05895/BS (delvis) U2016/00971/UH m.fl. Se bilaga 1 Karolinska institutet 171 77 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Remissvar En långsiktig och samordnad dialogbaserad styrning av högskolan SOU 2019:6

Remissvar En långsiktig och samordnad dialogbaserad styrning av högskolan SOU 2019:6 1 (5) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning FoU, Mats G Karlsson 2019-06-11 19RS2110 Utbildningsdepartementet Remissvar En långsiktig och samordnad dialogbaserad styrning av högskolan SOU 2019:6

Läs mer

Riksdagen, regeringen och Regeringskansliet

Riksdagen, regeringen och Regeringskansliet Riksdagen, regeringen och Regeringskansliet Sara Karlsson Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten SUHFs utbildningsdag 20 september 2017 Utbildningsdepartementet Styrning av universitet

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion C Motion till riksdagen 2018/19:2635 av Fredrik Christensson m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för 2019

Läs mer

Regeringens skrivelse 2000/01:28

Regeringens skrivelse 2000/01:28 Regeringens skrivelse 2000/01:28 Resursfördelningen inom Vetenskapsrådet Skr. 2000/01:28 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 12 oktober 2000 Göran Persson Thomas Östros

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Umeå universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Umeå universitet Regeringsbeslut III:8 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/03256/UH U2017/04221/UH U2017/05023/BS m.fl. Se bilaga 1 Umeå universitet 90187Umeå Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Umeå universitet

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-05 LS 2016-1421 Handläggare: Maria Söderlund Landstingsstyrelsens forskningsberedning

Läs mer

Färre helårsstudenter i högskolan 2016

Färre helårsstudenter i högskolan 2016 STATISTISK ANALYS 1(11) Avdelning / löpnummer 2017-03-14 / 2 Analysavdelningen Handläggare Johan Gribbe 08-563 087 54 johan.gribbe@uka.se Färre helårsstudenter i högskolan 2016 Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Karolinska institutet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Karolinska institutet Regeringsbeslut III:10 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2014/07521/BS U2015/05895/BS m.fl. Se bilaga 1 Karolinska institutet 171 77 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Karolinska

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Karolinska institutet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Karolinska institutet Regeringsbeslut III:15 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2014/07521/UH (delvis) U2015/05895/UH U2016/02926/UH (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Karolinska institutet 171 77 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Karolinska institutet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Karolinska institutet Regeringsbeslut III:8 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2016/01169/UH(delvis) U2016/04190/UH Karolinska institutet 171 77 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Karolinska institutet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Umeå universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Umeå universitet Regeringsbeslut III:5 2015-04-16 U2015/2307/UH Utbildningsdepartementet Umeå universitet Ekonomienheten 90187Umeå Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Umeå universitet Riksdagen har beslutat om

Läs mer

Fastställd av konsistoriet

Fastställd av konsistoriet Verksamhetsplan för Uppsala universitet 2015 Fastställd av konsistoriet 2014-06-16 1 Inledning 2 1.1 Nationella förutsättningar forskning 2 1.2 Nationella förutsättningar utbildning 3 2 Tillgängliga resurser

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2018/04274/UH U2018/04751/BS (delvis) U2018/04783/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Stockholms universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Stockholms universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/02934/UH U2017/04164/UH U2017/04680/BS m.fl. Se bilaga 1 Stockholms universitet 106 91 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e)

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Sveriges lantbruksuniversitet Styrelsen BESLUT 2009-12-17 Enligt sändlista Dnr SLU 14-1645/09 Exp: 2009-12-18 Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Styrelsen beslutar

Läs mer

Sverige ska vara ett land som håller ihop

Sverige ska vara ett land som håller ihop Sverige ska vara ett land som håller ihop Foto: Folio Bildbyrå Återhämtning i svensk ekonomi BNP-tillväxt 8,0 % 6,0 4,0 2,0 0,0-2,0-4,0-6,0 Källa: Egna beräkningar Arbetslösheten sjunker från en hög nivå

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Umeå universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Umeå universitet Regeringsbeslut III:8 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/04471/UH U2016/05494/BS (delvis) U2016/05638/UH Umeå universitet 90187Umeå Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Umeå universitet Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Örebro universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Örebro universitet Regeringsbeslut III:15 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/04444/UH U2016/05494/BS (delvis) U2016/05645/UH Örebro universitet 701 82 Örebro Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Örebro universitet

Läs mer

Fastställd av konsistoriet

Fastställd av konsistoriet Verksamhetsplan för Uppsala universitet 2014 Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 4 2.1 Samgående med Högskolan på Gotland 4 2.2 Anslag forskning och utbildning på forskarnivå

Läs mer

VERKSAMHET De övergripande målen för statliga universitets och högskolors verksamhet anges i högskolelagen(1992:1434).

VERKSAMHET De övergripande målen för statliga universitets och högskolors verksamhet anges i högskolelagen(1992:1434). Regeringsbeslut II:6 Utbildningsdepartementet 2019-06-27 U2019/02262/BS (delvis) U2019/02337/UH universitet och högskolor Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende universitet och högskolor 8bilagor

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12 Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, :12 Datum: -06-22 Tid: 15.00-16.00 Plats: Viktor Rydbergsrummet, Vasaparken Närvarande Beslutsfattare: Bisittare: Protokollförare: Övriga: Rektor Pam Fredman

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH 2015-06-02 Dnr V-2015-0394 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2016

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1421 Landstingsstyrelsen Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Läs mer