En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet."

Transkript

1 En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet. Terje Höiseth, överbibliotekarie, LTU. Bibliometri har de senaste åren fått en allt större uppmärksamhet inom den nordisk universitets- och högskolevärlden. Detta nyvakna intresse för en disciplin som tidigare enbart intresserade biblioteksvärlden och enstaka forskara inom informationsvetenskaperna (i Sverige exempelvis Olle Persson ( i Umeå) skyldes i stor grad att statsmakterna den senare tiden har letat kvantitativa mått för att automatfördela vissa delar av forskningsanslagen. I Norge och Danmark har man valt samma modell där man premierar publicering direkt med olik vikt på vissa tidskrifter, konferenser och böcker, medan man i Sverige även tar in citeringar i en ganska komplicerat algoritmisk analys. Effekten av fördelningsbeslutet kommer självklart att bli ett ökat intresse för publicering och även ett behov för att veta hur det egna universitetet står sig i förhållande till jämförbara institutioner. Som ett litet bidrag till detta har jag gjort en mycket begränsat studie där jag jämför tillgängliga siffror för 6 olika universitet i Sverige och Europa. Källan för undersökningen är Scopus ( ) som förutom själva publiceringsinformationen även innehåller möjligheter för citeringsanalyser. Det finns i princip två kommersiella källor för citeringsanalyser på marknaden idag, förutom Scopus finns även Web of Science ( med anor tillbaka till Ett gratis alternativ är Google Scholar, men det finns fortfarande en del brister och frågetecken om sökmöjligheter och urval som gör att det för tillfället känns tryggare att använda någon av de kommersiella databaserna. Ingen av de två källorna ger någon som helst fullständighet i publiceringen på universitetet eller högskolan. De tester vi har gjort visar att Scopus är bättre för LTU än Web of Science, det är en större andel av LTUs totala publicering som återfinns i Scopus än i WoS. Den totala bilden finns enbart i universitetets lokala repository (för LTU PURE), och det är här grunden för fördelning av forskningsmedel skiljer sig markant mellan Norge-Danmark och Sverige. I våra grannländer bygger fördelningen på analyser av inrapporteringar från de lokala repositories, medan man i Sverige litar på en kommersiell aktör (WoS). Här gynnas främst medicin och till viss del naturvetenskap, medan nästan alla andra områden missgynnas. För LTUs del innebär fokuseringen på WoS självklart en nackdel. Tittar man på LTU-publikationer i Scopus, WoS och jämför med vad som är lagt in i PURE begränsat till Peer-rewied artikel och peer-rewied konferensbidrag får vi följande intressanta tabell:

2 Scopus WoS PURE Tabell 1. Jämförelse Scopus WoS. En förklaring till den stora skillnaden mellan källorna de senaste åren kan vara att WoS inte tar med konferensbidrag, något som för vissa områden är ytterst central vetenskaplig kommunikation. Vad vi kan observera och som är värre, är att drygt hälften av de kvalitetsgranskade publikationerna från LTU varje år inte kommer med i de två ända citeringsdatabaser som finns kommersiellt tillgängliga och som till dels kommer att läggas till grund för fördelning av forskningsmedel. I nuläget har jag inte tillgång till siffror för KTH och Chalmers när det gäller motsvarande förhållanden, men en naturlig fortsättning av denna undersökning är självklart att titta närmare på detta. Antal publikationer. Antal publikationer som publiceras på ett lärosäte är självklart i stor grad beroende av antal forskare som är aktive på platsen, men även mixen av ämnen har stor betydelse. Det finns olika publiceringstraditioner mellan vetenskapsområden, och även inom ämnen kan det existera stora skillnader grundat på ämnets karaktär. Jag har valt att förutom LTU, Chalmers och KTH ta med Hamburg-Harburg, Delft och L Aquila i denna studie. När det gäller antal publikationer per år från varje lärosäte ser utfallet ut på detta sätt: LTU CTH KTH Delft Hamburg L'Aquila Tabell 2. Antal publikationer.

3 De mest anmärkningsvärde med denna tabell är egentligen att Chalmers inte har ökat sitt publicerande alls under tidsperioden, medan för LTU noterar vi en ökning på väl 50% och Hamburg på 100, men båda från ganska låga nivåer. Delft har en mycket stor ökning (75%) och verkar vara ett universitet i växt. Det vore självklart intressant att titta på antal publikationer producerat på lärosätet i förhållande till antal anställda forskare/lärare, men det finns en del svårigheter med detta om man vill göra rättvisa jämförelser. För det första måste man rensa båda bland anställda och bland publikationerna för att få något så när samma sammansättning av ämnen på alla ställen. Exempelvis har LTU en del humaniora och samhällsvetenskap som inte finns på Chalmers och KTH, dessutom är det ett ganska stort arbete att ta fram uppgifter om detta, speciellt för de utländska universiteten. För att ge en liten fingervisning hur det kan se ut har jag tagit fram siffror på anställda i SCBs statistik för 2007 når det gäller forskande och undervisande personal vid LTU, CTH och KTH. Här kan man se att LTU har en betydande större andel adjunkter än övriga, något som ger utslag på produktionen av vetenskapliga artiklar. Jämförelsen ser i alla fall för 2007 ut så här: 2007 Antal anställda Publ/anställd LTU 603 0,63 CTH 749 1,59 KTH ,64 Tabell 3 Publikationer per anställd. Om vi räknar bort adjunkterna i dessa siffror kommer LTU ut med 1,07 publikationer per anställd, CTH med 1,77, medan KTH har 2,05. Något bättre men inte alls bra jämfört med våra konkurrenter. Citeringar. Citeringsanalyser är sedan 1960-talet en metod som används för att försöka kvantifiera kvalitet på forskningsartiklar. Dess fler citeringar en artikel får, dess högre kvalitet var teorin. Mannen bak tillkomsten av citeringsindexen var Eugene Garfield ( som grundade ISI, Institute for Scientific Information som började ge ut Web of Science, och som är en av de stora namnen inom denna bransch.

4 Indexen har använts olika genom åren, bland annat vid anställningsförfaranden vid speciellt amerikanska universitet. Nu är det alltså aktuellt igen, denna gången för att fördela forskningsanslag till svenska universitet och högskolor. Mängden citeringar har självklart ett samband med antal publikationer, och för våra universitet ser det ut så här: LTU CTH KTH Delft Hamburg L'Aquila Tabell 4. Totalt antal citeringar per Tabellen ger alltså antal citeringar totalt fram till nu av artiklar som är publicerade rubricerade år. Det mest anmärkningsvärda med denna tabell är inte att de stora universiteten med många publicerade artiklar har många citeringar, men att det tar 7-8 år för en artikel når sin citeringspeak. Lägg därtill att många artiklar kan vara nästan 3 år gamla för de publiceras, så förstår man att för många vetenskapsområden fungerar inte den traditionella publiceringsformen särskilt väl som kommunikationsverktyg. Tabell 4 ger absoluta siffror på antal citeringar, men om vi nu tittar på antal citeringar per artikel, hur ser det då ut? Alltså finns det någon signifikant skillnad mellan att citera ett paper från Delft kontra ett motsvarande från LTU? Detta ser ut så här: LTU CTH KTH Delft Hamburg L'Aquila ,99 13,79 12,56 14,91 9,51 14, ,94 11,48 13,47 13,91 7,42 11, ,70 10,91 11,31 9,93 9,03 9, ,83 9,99 9,96 11,42 7,35 11, ,55 6,41 6,94 7,01 7,42 7, ,01 4,55 4,26 4,93 4,78 5, ,07 3,30 3,03 3,20 2,71 4, ,30 1,56 1,65 1,62 1,00 2, ,22 0,40 0,31 0,34 0,22 0,42 Tabell5. Citeringar per artikel.

5 Citeringar per artikel 16,00 14,00 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 LTU CTH KTH Delft Hamburg L'Aquila 2,00 0, Det man kan observera här, bort sätt från den vanliga tidsmässiga eftersläpningen, är att det inte finns något klart mönster i att störst är bäst. Det finns till och med år där LTU ligger på första platsen i denna högst speciella rankning. Konklusionen är att när det först kommer en publikation från ett mindre universitet är chansen för att bli citerat nästan lika stor för denna som för en artikel från ett stort universitet. Jag gör uppmärksam på att antal citeringar i undersökningen inte är korrigerat för självciteringar. Detta är möjligt att göra, men i och med att Scopus har begränsningar på hur många requests av denna typ man får göra per dag skulle det ta flera veckor att genomföra detta. I en ny version av undersökningen kan man eventuellt korrigera för detta. H-index. H-index har blivit ett allmänt accepterat mått på hur bra en forskare är på sin publicering. Definitionen av H-index är ganska enkel: En forskare har en H-index h om h av hans N publikationer är citerat minst h gånger och resterande N-h publikationer är citerat mindre än h gånger var. En forskare med index h har alltså publicerat h antal papers som var och en har citerats minst h gånger. Det man kan säga om H-indexen som mått är att den båda avspeglar kvantitet (fler publiceringar ökar chansen för högre H-index) och om antal citeringar avspeglar kvalitet också kan sägas bli ett mått på detta. En översikt över H-index för våra jämförbara universitet ger följande tabell:

6 LTU CTH KTH Delft Hamburg L'Aquila Tabell 6. H-index. Tabellen innehåller inga stora överraskningar. I och med att det ligger i H-indexens definition att big is beautiful har självklart de största institutionerna högst H-index, och vi ser också här tydlig tidsfaktorns betydelse. Publikationer efter 2004 har en snabbt sjunkande H-index. H-index är alltså inget bra mått att använda när man ska undersöka universitet och högskolors totala produktion över tid, då ett lite universitet aldrig kan uppnå en så hög H-index som ett stort. För de enskilda forskarna går det självklart att jämföra H-index, speciellt om de är verksamma inom samma forskningsområde och har ungefär samma längd på sin forskarkarriär. Men som med alla försök på att hitta objektiva mått på att mäta kvalitet i forskning måste detta användas på ett ganska kritiskt sätt. Som konklusion kan man utifrån de siffror som är tillgängliga se att LTU har en lägre publiceringsgrad än i alla fall KTH och CTH. För övriga europeiska universitet är det svårt att dra den konklusionen, då jag i denna omgång inte har relaterat deras siffror till antal forskare/lärare. Benegenheten att citera artiklar från LTU är inte signifikant lägre än övriga, vissa år är den faktisk högre. Ett sätt att öka antal citeringar är att göra sin publikation tillgänglig i full text på nätet. Flera undersökningar som exempelvis Norris (2008)( avhandling från Loughborough University visar en tydlig tendens att artiklar fritt tillgängliga i full text tenderar att citeras oftare än artiklar som enbart är tillgängliga via bibliotekens licensavtal. De flesta förlag tillåter nu parallell publicering av tidskriftsartiklar på universitetets domän, och regler för detta finns tillgängliga här ( ). Bibliometri är ingen exakt vetenskap. Ibland är det som att jämföra äpplen och päron, speciellt när man lyfter upp jämförelser på universitetsnivå. Resultaten får därför hanteras med försiktighet. Det finns nu uppenbara risker för att vi kommer att få se en större grad av taktisk publicerande, det gäller att öka antal publiceringar (skriva fler artiklar utifrån samma projekt) och vara mer uppmärksam på att publicera sig i tidskrifter som förtecknas i de store index-publikationerna. Som jag tidigare har påpekat ökar citeringsgraden om vi ser till att fulltexten är fritt tillgänglig på webben!

Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet

Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet Terje Höiseth, överbibliotekarie Bakgrund Min förra undersökning (http://www.ltu.se/lrc-intern/nyheter/1.46435)

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Bibliometri i MER14. - hur, vad, varför? Per Nyström, bibliotekarie. per.nystrom@mdh.se. Viktor Öman, bibliotekarie. viktor.oman@mdh.

Bibliometri i MER14. - hur, vad, varför? Per Nyström, bibliotekarie. per.nystrom@mdh.se. Viktor Öman, bibliotekarie. viktor.oman@mdh. Bibliometri i MER14 - hur, vad, varför? 1 Per Nyström, bibliotekarie per.nystrom@mdh.se Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Innehåll Bakgrund... 3 Vad kan mätas med bibliometri?... 3 MER14...

Läs mer

Yttrande över Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS

Yttrande över Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS Diarienummer V 2016/24 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige - FOKUS Nationella sekretariatet för genusforskning ser det som

Läs mer

Publikationsstatistik för BTH

Publikationsstatistik för BTH Publikationsstatistik för BTH Rapport för årsredovisningen Förutsättningar Som ett underlag för publiceringsredovisningen i årsberättelsen vid BTH har jag tagit fram ny publiceringsstatistik ur BTHs forskningsdatabas

Läs mer

Förslaget att slå ihop våra landskapsuniversitet till större enheter för Petri Salos

Förslaget att slå ihop våra landskapsuniversitet till större enheter för Petri Salos Högre utbildning av god och jämn kvalitet? Förslaget att slå ihop våra landskapsuniversitet till större enheter för Petri Salos tankar till produktion av bilar enligt taylorismens principer. Debatten har

Läs mer

Open Access-policy för vetenskaplig publicering vid Umeå universitet

Open Access-policy för vetenskaplig publicering vid Umeå universitet Open Access-policy för vetenskaplig publicering vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 Dnr: UmU 500-2855-11 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy 2012-01-01

Läs mer

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1601 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2015 Higher Education. Employees in Higher Education 2015 I korta drag Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå

Läs mer

SwePub som källa för bibliometriska analyser

SwePub som källa för bibliometriska analyser SwePub som källa för bibliometriska analyser Ulf Kronman Avdelningen för forskningspolitisk analys Vetenskapsrådet Mötesplats Open Access 2009 Uppsala universitet 2009-11-26 Vetenskapsrådet Myndighet med

Läs mer

Effekten av ho gskolesektorns forskningsfinansiering sedan 2009

Effekten av ho gskolesektorns forskningsfinansiering sedan 2009 Effekten av ho gskolesektorns forskningsfinansiering sedan 2009 Forskningspolitiken är inte arena för stora partipolitiska motsättningar men forskningspropositionen 2008 medförde ändå relativt stora förändringar

Läs mer

Informationssökning inför uppsatsen

Informationssökning inför uppsatsen Informationssökning inför uppsatsen Vetenskapliga förhållningssätt, 2010-05-19 Anna Prymka, Högskolebiblioteket 1 Vi har två timmar för: Informationskompetens ett komplext begrepp Vetenskaplig information

Läs mer

Kort introduktion till bibliometri samt huvuddragen i den norska modellen. Per Ahlgren

Kort introduktion till bibliometri samt huvuddragen i den norska modellen. Per Ahlgren Kort introduktion till bibliometri samt huvuddragen i den norska modellen Per Ahlgren per.ahlgren@sub.su.se Introduktion Bibliometri det kvantitativa studiet av publikationssamlingar Bibliometri är främst

Läs mer

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Varför denna guide? Att maximera forskningens synlighet och genomslag blir allt viktigare inom akademin där allt tuffare konkurrens råder och där forskare

Läs mer

Registrera/publicera i DiVA

Registrera/publicera i DiVA Registrera/publicera i DiVA Du kan importera referenser från många olika databaser (t ex Web of Science, PubMed, Libris, EndNote) till DiVA istället för att registrera uppgifterna manuellt. För instruktioner

Läs mer

Universitetsrankningar samt något om SU:s arbete med datainsamling till rankningarna. Per Ahlgren per.ahlgren@sub.su.se

Universitetsrankningar samt något om SU:s arbete med datainsamling till rankningarna. Per Ahlgren per.ahlgren@sub.su.se Universitetsrankningar samt något om SU:s arbete med datainsamling till rankningarna Per Ahlgren per.ahlgren@sub.su.se Inledning Universitetsrankningar (UR) har blivit vanliga under senare år. Startpunkt:

Läs mer

Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar

Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar Sid 1 (11) Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar Inledning Vetenskapsrådet fick i uppdrag av regeringen januari 2009, att ta fram underlag för beräkning av indikatorn

Läs mer

PRESTATIONSBASERAD RESURSTILLDELNING FÖR UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR Promemoria

PRESTATIONSBASERAD RESURSTILLDELNING FÖR UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR Promemoria Dokument Sida YTTRANDE 1 (9) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/german Bender 2912-03-12 Direkttel: 08-782 91 85 E-post: german.bender@tco.se Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM PRESTATIONSBASERAD

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Om open access och nya publiceringsvägar

Om open access och nya publiceringsvägar Om open access och nya publiceringsvägar Open Access Week vid KTH, 27 oktober 2011 Aina Svensson, Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek Sidnummer Varför open access? Fler kan få tillgång

Läs mer

Publikationsstatistik för BTH

Publikationsstatistik för BTH Publikationsstatistik för BTH 9 Rapport för årsredovisningen Förutsättningar Som ett underlag för publiceringsredovisningen i årsberättelsen vid BTH har jag tagit fram ny publiceringsstatistik ur BTHs

Läs mer

Riktlinjer för användning av bibliometri vid Vetenskapsrådet

Riktlinjer för användning av bibliometri vid Vetenskapsrådet Diarienummer 113-2014-7357 Datum 2014-12-15 Handläggare Elisabeth Sjöstedt Henrik Aldberg Carl Jacobsson Riktlinjer för användning av bibliometri vid Vetenskapsrådet Sammanfattning Vid Vetenskapsrådet

Läs mer

Könsfördelning inom utbildning, forskning och personal vid Umeå universitet

Könsfördelning inom utbildning, forskning och personal vid Umeå universitet Sid 1 (23) Könsfördelning inom utbildning, forskning och personal vid Umeå universitet Könsfördelningen vid Umeå universitet är förhållandevis jämn 1. Trots en jämn könsfördelning råder det en kvinnlig

Läs mer

LUP = Mer pengar till forskning?

LUP = Mer pengar till forskning? LUP = Mer pengar till forskning? LUP är som livet... Tomt och innehållslöst,... om man inte fyller det med något! Vad finns i LUP? Hänvisningar och fulltexter till: Tidskriftsartiklar Konferensbidrag»

Läs mer

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Sjuksköterskeprogrammet T3 Maj 2015 Camilla Persson camilla.persson@umu.se Idag tittar vi på: Repetition av sökprocessen: förberedelser

Läs mer

Allt fler kvinnor bland de nyanställda

Allt fler kvinnor bland de nyanställda STATISTISK ANALYS 1(8) Avdelning Datum/ löpunmmer 2013-09-10 / 7 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen

Läs mer

Open access ett nationellt perspektiv

Open access ett nationellt perspektiv Open access ett nationellt perspektiv SFIS Höstkonferens, Borås 8 november 2012 Aina Svensson, OpenAccess.se, Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek Vad är open access? Fri tillgång till

Läs mer

Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA

Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA Innehållsförteckning Instruktion för att lägga in din avhandling i DiVA... 2 Publicera avhandlingen... 2 Publicering

Läs mer

Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola

Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola Biblioteksenkät 2009 1 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Metod... 3 Redovisningen... 3 Antal svar... 4 Förhållandet mellan orterna... 4 Användarkategorier...

Läs mer

Studentuppsatser/Examensarbeten registreras men fulltextpublicering sker frivilligt.

Studentuppsatser/Examensarbeten registreras men fulltextpublicering sker frivilligt. Vem får registrera poster i DiVA Alla forskare och anställda vid Karlstads universitet bör registrera sina vetenskapliga publikationer i DIVA. Även tidigare anställda, t.ex. professor emeritus, som arvoderas

Läs mer

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2014 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 11/12 17/12 2014. 1038 personer i varierande

Läs mer

Samarbetet inom forskningen ökar

Samarbetet inom forskningen ökar VETENSKAP & KLINIK Studie av odontologisk vetenskaplig produktion Samarbetet inom forskningen ökar Gunilla Klingberg doc, Avd för pedodonti, Inst för odontologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet,

Läs mer

Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08.

Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08. Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08. Inledning BLR (Bibliotek & läranderesurser) vid Högskolan

Läs mer

Forskning/Utbildning 2015

Forskning/Utbildning 2015 Familjen Kamprads stiftelse Familjen Kamprads stiftelse har till ändamål att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens,

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING

TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2015/2016 TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2015/2016 Statistics Sweden 2016 Report 2016:2 The

Läs mer

Yttrande om Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor"

Yttrande om Prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor Kungl. Vetenskapsakademien har till uppgift att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället. The Royal Swedish Academy of Sciences has as its aim to promote the sciences and strengthen

Läs mer

Vetenskaplig publicering funktioner, former och mätningar

Vetenskaplig publicering funktioner, former och mätningar Vetenskaplig publicering funktioner, former och mätningar Olle Persson Umeå universitet Presentation vid: Göteborgs UB 21 nov 2007 Publiceringens funktioner Science is Public Knowledge Ingen publicering,

Läs mer

Vad föredrar svenska folket helst att se på TV? Stämmer tittarnas önskemål överens

Vad föredrar svenska folket helst att se på TV? Stämmer tittarnas önskemål överens TV-tittarnas programpreferenser och den 11 september TV-TITTARNAS PROGRAMPREFERENSER OCH DEN 11 SEPTEMBER KENT ASP Vad föredrar svenska folket helst att se på TV? Stämmer tittarnas önskemål överens med

Läs mer

Bibliometri & publiceringsstrategiska knep SOLD. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se

Bibliometri & publiceringsstrategiska knep SOLD. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Bibliometri & publiceringsstrategiska knep SOLD Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Vad är bibliometri? Bibliometri är en uppsättning kvantitativa metoder som används för att mäta publikationer.

Läs mer

Visionen om att lära eleverna engelska under mattelektionen hur fungerar den i verkligheten?

Visionen om att lära eleverna engelska under mattelektionen hur fungerar den i verkligheten? Visionen om att lära eleverna engelska under mattelektionen hur fungerar den i verkligheten? Liss Kerstin Sylvén, fil.dr i engelska I Sverige talar de flesta av oss svenska. Svenskan är ett litet språk.

Läs mer

SKALPROBLEMET: Svenska publikationer och citeringar

SKALPROBLEMET: Svenska publikationer och citeringar Ulf Sandström 27 okt 07 Erik Sandström SKALPROBLEMET: Svenska publikationer och citeringar 1998 2005 I föreliggande rapport ställs frågan om det är möjligt att använda citeringsgraden som indikator på

Läs mer

Informationssökning i högskolebibliotekets databaser och på Internet

Informationssökning i högskolebibliotekets databaser och på Internet Informationssökning i högskolebibliotekets databaser och på Internet Tord Heljeberg tord.heljeberg@mdh.se 021-101641.www.mdh.se/bib Bibliotekets urval av litteratur Tryckt litteratur: sökbar via bibliotekets

Läs mer

Ulf Sandström 2012-08-31 (version 2013-01-23) Beredningsorganisationens effekter på citeringsgrad och tvärvetenskap

Ulf Sandström 2012-08-31 (version 2013-01-23) Beredningsorganisationens effekter på citeringsgrad och tvärvetenskap Ulf Sandström 2012-08-31 (version 2013-01-23) Beredningsorganisationens effekter på citeringsgrad och tvärvetenskap Inledning 2009 införde forskningsrådet Formas en ny beredningsorganisation som innebar

Läs mer

Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter

Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter av Per Arvelius En hunduppfödare strävar efter att välja de avelsdjur som nedärver önsvärda egenskaper till valparna. Eftersom många egenskaper påverkas

Läs mer

Målområde: Forskning och högskoleutbildning Delårsrapport 2 per 31 augusti 2014 Aktuella händelser För en stark forskning I utredningen för en samlad forsknings- och utbildningsorganisation inom landstinget

Läs mer

SNABBGUIDE TILL NEWSDESK

SNABBGUIDE TILL NEWSDESK SNABBGUIDE TILL NEWSDESK Kom igång snabbt och enkelt 1 Om Newsdesk... 1.1 Så här går det till... 1.2 Informationen kan du få på olika sätt... 2 Vad kostar det?... 2.1 Registrera dig... 3 Inloggning...

Läs mer

Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet

Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet Presentation vid Universitetsseminariet den 2 mars 2011 Sverker Lindblad & Mats Cavallin Kort presentation av rankinglistor Namn Rankingkonstruktör Datakällor

Läs mer

Mått på arbets- marknadsläget i den officiella statistiken

Mått på arbets- marknadsläget i den officiella statistiken Mått på arbets- marknadsläget i den officiella statistiken Ossian Wennström SACO 2001 Tryck: SACO, Stockholm ISSN 1401-7849 Innehåll Sammanfattning 1 Inledning 2 Definitioner och urval i arbetsmarknadsstatistiken

Läs mer

Vad är kännetecknande för en kvalitativ respektive kvantitativ forskningsansats? Para ihop rätt siffra med rätt ansats (17p)

Vad är kännetecknande för en kvalitativ respektive kvantitativ forskningsansats? Para ihop rätt siffra med rätt ansats (17p) Tentamen i forskningsmetodik, arbetsterapi, 2011-09-19 Vad är kännetecknande för en kvalitativ respektive kvantitativ forskningsansats? Para ihop rätt siffra med rätt ansats (17p) 1. Syftar till att uppnå

Läs mer

Motion, utbildningsutskottet

Motion, utbildningsutskottet Motion, utbildningsutskottet Enligt PISA undersökningen 2012 har Sveriges 15-åriga elever bristfälliga kunskaper i de tre kärnämnena matematik, naturkunskap och läsförståelse. Detta är ett väldigt stort

Läs mer

Rolf-Allan Norrmosse. SCB:s erfarenheter av digitalisering av Bidrag till Sveriges officiella statistik (BiSOS) Paper presenterat vid konferensen

Rolf-Allan Norrmosse. SCB:s erfarenheter av digitalisering av Bidrag till Sveriges officiella statistik (BiSOS) Paper presenterat vid konferensen SCB:s erfarenheter av digitalisering av Bidrag till Sveriges officiella statistik (BiSOS) Rolf-Allan Norrmosse Paper presenterat vid konferensen 14-15 oktober 2009 i Borås SCB:s erfarenheter av digitalisering

Läs mer

16/12/14. Samproduktion för tillväxt Resultat och effekter av forskningsfinansiering. Resultatrapport till KK-stiftelsen av DAMVAD

16/12/14. Samproduktion för tillväxt Resultat och effekter av forskningsfinansiering. Resultatrapport till KK-stiftelsen av DAMVAD 16/12/14 Samproduktion för tillväxt Resultat och effekter av forskningsfinansiering Resultatrapport till KK-stiftelsen av DAMVAD 2 SAMPRODUKTION FÖR TILLVÄXT RESULTAT OCH EFFEKTER AV FORSKNINGSFINANSIERING

Läs mer

UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN QS 2015

UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN QS 2015 UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN QS 2015 Resultat för Göteborgs universitet Magnus MacHale-Gunnarsson Analys och utvärdering, Forsknings- och innovationskontoret PM 2015:03 Diarienummer V 2015/739 PM Introduktion

Läs mer

Rekommendationer för användning av bibliometriska indikatorer i bedömning av enskilda forskares publikationer Dnr /

Rekommendationer för användning av bibliometriska indikatorer i bedömning av enskilda forskares publikationer Dnr / Forskningsstrategiska kommittén FOUU-SAMVERKAN Rekommendationer för användning av bibliometriska indikatorer i bedömning av enskilda forskares publikationer Dnr 2-1242/2013 Vid tolkning av en bibliometrisk

Läs mer

Att bli DOCENT vid LiTH. Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson)

Att bli DOCENT vid LiTH. Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson) Att bli DOCENT vid LiTH Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson) LiTHs syn på docentkompetens Det ökar LiTH:s vetenskapliga kompetens inom grundutbildning,

Läs mer

FÖA110 Informationssökningsövningar frågor

FÖA110 Informationssökningsövningar frågor FÖA110 Informationssökningsövningar frågor De här övningsfrågorna syftar till att du skall bli bekant med sökfunktionerna på bibliotekets webbsidor. Söka böcker och artiklar är förstås bra att kunna. Men

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

temaunga.se EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden

temaunga.se EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se T E M AG RU P P E N U N G A I A R B E T S L I V E T? b b o j å f a g un a l l a n Ka etsmarknaden? b Kris på art för unga år 2015 Om läge EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden »ALLA UNGA

Läs mer

Yttrande avseende slutbetänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Yttrande avseende slutbetänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) 1 (5) YTTRANDE 2015-10-08 Dnr SU FV-1.1.3-2258-15 Handläggare: Anna-Karin Orsmark Hermansson Utredare Planeringsavdelningen Miljö- och energidepartementet Yttrande avseende slutbetänkandet Vägar till ett

Läs mer

KoF 07. Quality and Renewal An Overall Evaluation of Research at Uppsala University

KoF 07. Quality and Renewal An Overall Evaluation of Research at Uppsala University KoF 07 Quality and Renewal 2007 An Overall Evaluation of Research at Uppsala University Syfte Identifiera starka forskningsmiljöer, både specialiserade och tvärvetenskapliga Allforskning i samtliga ämnen

Läs mer

SAMMANFATTNING... 2 UPPDRAGET... 3 DE 18 INDIKATORERNA... 6

SAMMANFATTNING... 2 UPPDRAGET... 3 DE 18 INDIKATORERNA... 6 Kvalitetsindex Universitetsbiblioteket 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 2 UPPDRAGET... 3 DE 18 INDIKATORERNA... 6 1. Hur stor del av de tidskrifter och konferensbidrag som citerar MIUN:s forskning har UB?

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS

SVERIGES UNIVERSITETS SVERIGES UNIVERSITETS RAPPORT & HÖGSKOLEFÖRBUND 2000-04-06 Rekrytering till matematisk/naturvetenskapliga och tekniska utbildningar Uppdraget Bristen på personer med naturvetenskaplig och teknisk bakgrund

Läs mer

Medelmånadshyra efter region och finansieringsform april 2010, euro/m 2. 9,00 8,00 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0,00 Åland Mariehamn Landskomm.

Medelmånadshyra efter region och finansieringsform april 2010, euro/m 2. 9,00 8,00 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0,00 Åland Mariehamn Landskomm. Gerd Lindqvist/Iris Åkerberg Tel. 018-25496 Boende 2010:2 16.12.2010 Hyresstatistik 2010 Medelmånadshyran i april var 8,35 euro per kvadratmeter Medelmånadshyran för de åländska hyresbostäderna var i april

Läs mer

Riktlinjer för fördelning av publiceringsincitament och forskningsanslag baserat på vetenskaplig publicering

Riktlinjer för fördelning av publiceringsincitament och forskningsanslag baserat på vetenskaplig publicering Rektor BESLUT 2015-12-15 Dnr HS 2014/389 Riktlinjer för fördelning av publiceringsincitament och forskningsanslag baserat på vetenskaplig publicering Härmed fastställs Riktlinjer för fördelning av publiceringsincitament

Läs mer

SAMMANFATTNING... 2 UPPDRAGET... 3 DE 18 INDIKATORERNA... 6

SAMMANFATTNING... 2 UPPDRAGET... 3 DE 18 INDIKATORERNA... 6 Kvalitetsindex Universitetsbiblioteket 2016 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 2 UPPDRAGET... 3 DE 18 INDIKATORERNA... 6 1. Hur stor del av de tidskrifter och konferensbidrag som citerar MIUN:s forskning har UB?

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

NÄR DU SÖKER FAKTA OM

NÄR DU SÖKER FAKTA OM Hersby gymnasium Biblioteket NÄR DU SÖKER FAKTA OM EN HJÄLP VID INFORMATIONSSÖKNING 1 Det första Du söker information i är förmodligen ett allmänt uppslagsverk, bara för att få en uppfattning om ämnet

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Maria Björklund (Bibliotek & IKT) & Fredrik von Wowern (Kursansvariga termin 10), reviderad 2014-06-30 Introduktion till

Läs mer

Ny dom kan ändra synen på människohandel

Ny dom kan ändra synen på människohandel Ny dom kan ändra synen på människohandel Publicerad 2016-03-01 Par dömt till fängelse. En man och en kvinna har dömts för människohandel med en prostituerad trots att offret vare sig varit inlåst eller

Läs mer

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Formalia Enkäter Öppna föreläsningar Stöd via sociala medier facebook.com/peter.t.ryden

Läs mer

Vetenskaplig publicering

Vetenskaplig publicering Seminarium anordnat av fakultetsrådet och fakultetsklubben vid Chalmers 2009-04-29. Vetenskaplig publicering Nya möjligheter för nätpublicering och granskning De vetenskapliga tidskrifterna har hundraåriga

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se

Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Stora Tänkare i tillämpad form Alla ämnen har sina Stora Tänkare, men inom vissa är

Läs mer

Rektors strategiska makt i forskningen. NUS-seminar Trondheim 19.-21.8.2007 Jorma Sipilä Tammerfors universitet

Rektors strategiska makt i forskningen. NUS-seminar Trondheim 19.-21.8.2007 Jorma Sipilä Tammerfors universitet Rektors strategiska makt i forskningen NUS-seminar Trondheim 19.-21.8.2007 Jorma Sipilä Tammerfors universitet Försiktigt framåt Utan pengar och allmän vetenskaplig auktoritet: kan rektorn ha makt i forskningen?

Läs mer

VETENSKAPLIG LITTERATUR

VETENSKAPLIG LITTERATUR VETENSKAPLIG LITTERATUR Inge-Bert Täljedal Läkarprogrammet T2, 9 oktober 2013 Descrip)on: This book addresses the dangers of mixing business with academics. It shows that the very characteris:cs that made

Läs mer

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsrapport 13, 2007 KVALITETSRAPPORT En enkät har delats ut till alla personer som Individ- och familjeomsorgen hade kontakt med under vecka

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Övergång till forskarutbildning utifrån föräldrarnas utbildning

Övergång till forskarutbildning utifrån föräldrarnas utbildning Statistisk analys Per Gillström Analysavdelningen 08-563 085 16 per.gillstrom@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2010-01-26 2010/1 Övergång till utifrån föräldrarnas Ju högre föräldrarna har, desto mer troligt

Läs mer

Publiceringsanalyser vid Vetenskapsrådets analysenhet

Publiceringsanalyser vid Vetenskapsrådets analysenhet Publiceringsanalyser vid Vetenskapsrådets analysenhet Calle Jacobsson, Staffan Karlsson, Daniel Wadskog Analysenheten, Avdelningen för forskningspolitiska frågor Vetenskapsrådets publikationsdatabas Grundmaterialet

Läs mer

Är sjukvården jämställd och går det åt rätt håll?

Är sjukvården jämställd och går det åt rätt håll? Inledning Som titeln antyder är syftet med den här undersökningen att ta reda på om svensk hälso- och sjukvård är jämställd. Det är en fråga som kan analyseras utifrån olika perspektiv, vilka i huvudsak

Läs mer

Policy Brief Nummer 2011:1

Policy Brief Nummer 2011:1 Policy Brief Nummer 2011:1 Varför exporterar vissa livsmedelsföretag men inte andra? Det finns generellt både exportörer och icke-exportörer i en industri, och de som exporterar kan vända sig till ett

Läs mer

UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2015

UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2015 UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2015 En analys av resultatet för Göteborgs universitet. Magnus MacHale-Gunnarsson, Analys och utvärdering, Forsknings- och innovationskontoret PM 2015:04

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik/tillämpad matematik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik/tillämpad matematik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik/tillämpad matematik Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden för naturvetenskap och teknik vid MDH, 2007-06-14, och av utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Diskussionsunderlag för introduktion av nyantagen doktorand

Diskussionsunderlag för introduktion av nyantagen doktorand Diskussionsunderlag för introduktion av nyantagen doktorand Namn:... Syftet med detta underlag är att identifiera områden där s och s förväntningar inför doktorandstudierna skiljer sig åt. Det består av

Läs mer

Nordisk och internationell forskning kring läsning i särskolan

Nordisk och internationell forskning kring läsning i särskolan Nordisk och internationell forskning kring läsning i särskolan Monica Reichenberg Jönköping 15 maj 2013 Monica Reichenberg, Göteborgs universitet Skolan har ett ansvar! För elever med utvecklingsstörning,

Läs mer

Från kaos till ordning

Från kaos till ordning Från kaos till ordning - uppbyggnaden av en ny bibliotekswebb för all vårdpersonal i Stockholms läns landsting Charlotte Åberg, Medicinska biblioteket, Danderyd sjukhus Tomas Kindenberg, Biblioteket, Karolinska

Läs mer

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Jan-Eric Gustafsson Göteborgs Universitet Syfte och uppläggning Huvudsyftet

Läs mer

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg:

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg: Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten Vasa stads sommarjobb för ungdomar söks via jobbsökningsportalen Kuntarekry.fi. Kuntarekry.fi är en riksomfattande jobbsökningstjänst inom kommunbranschen

Läs mer

Referat från workshop om bibliometri inom humaniora, samhällsvetenskap och utbildningsvetenskap

Referat från workshop om bibliometri inom humaniora, samhällsvetenskap och utbildningsvetenskap Referat från workshop om bibliometri inom humaniora, samhällsvetenskap och utbildningsvetenskap av Jessica Rydén Den 19 december 2007 anordnade Vetenskapsrådet en workshop om bibliometri. Syftet var att

Läs mer

Förändring. Bibl andel av högskolans kostnader

Förändring. Bibl andel av högskolans kostnader Tabell 1. Kostnadsutveckling vid bibliotek resp högskola Bibliotekets totalkostnader (tkr) Högskolornas totalkostnader (tkr) 1997 2001 1997 2001 1997 2001 Chalmers tekniska högskola 45 779 51 899 13% 1

Läs mer

Vad är Svensk nationell datatjänst och hur kan det bistå dig kring forskningsdata och datahantering?

Vad är Svensk nationell datatjänst och hur kan det bistå dig kring forskningsdata och datahantering? Vad är Svensk nationell datatjänst och hur kan det bistå dig kring forskningsdata och datahantering? Mälardalens högskola Biblioteketskurs för doktorander Mattias Persson, Svensk nationell datatjänst,

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Ett steg vidare nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (dnr S2014/1992/SFÖ)

Remissvar avseende betänkandet Ett steg vidare nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (dnr S2014/1992/SFÖ) Socialdepartementet 103 33 Stockholm 130226 Stockholm den 15 augusti 2014 Remissvar avseende betänkandet Ett steg vidare nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (dnr S2014/1992/SFÖ)

Läs mer

Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan.

Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan. Lust till förbättring Team Hjortsjöskolan. Teamet: Mål: Teamet består av 6 personer verksamma på Hjortsjöskolan i Vaggeryd. De som ingår i teamet är Leif Jansson (Ma/No lärare år6) Karin Jakobsson (So-lärare

Läs mer

Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet

Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet Datum 13 maj 214 Handläggare Stina Gerdes Barriere Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet Inledning Vetenskapsrådet ska enligt sin instruktion

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag 1 (13) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Innehåll Energikartläggning i stora företag... 1 - Frågor och svar... 1 Om detta dokument... 4 Definition

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. OBS! Är du en extern handledare utan anställning på MIUN så använder du

Läs mer

Vetenskapsrådet. Missiv 2009-07-14 111-2008-7887 (U2009/4353/F) Carl Jacobsson. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Vetenskapsrådet. Missiv 2009-07-14 111-2008-7887 (U2009/4353/F) Carl Jacobsson. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2009-07-14 Handläggare Carl Jacobsson Diarienummer 111-2008-7887 (U2009/4353/F) Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Missiv Enligt regeringsbeslut U2009/322/F (2009-01-29) fick Vetenskapsrådet

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013 UF 21 SM 1401 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013 Doctoral students and degrees at third cycle studies 2013 I korta drag Minskning av antalet doktorandnybörjare År 2013

Läs mer

SwePub Analys. Noden för publikationsdata i det svenska ekosystemet för forskningsinformation

SwePub Analys. Noden för publikationsdata i det svenska ekosystemet för forskningsinformation SwePub Analys Noden för publikationsdata i det svenska ekosystemet för forskningsinformation Marja Haapalainen, projektledare för Vidareutveckling av SwePub Projektgruppen: Ulf Kronman, Jessica Lindholm,

Läs mer